ArcGIS 8.3 segédlet 1. Dr. Iványi Péter

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ArcGIS 8.3 segédlet 1. Dr. Iványi Péter"

Átírás

1 ArcGIS 8.3 segédlet 1. Dr. Iványi Péter

2 Megjegyzés Ezek a segédletek a Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Kar, Műszaki Informatikai Tanszékén oktatott Térinformatika tantárgyhoz készültek. A segédletek az ArcGIS 8.3 program megismeréséhez és használatának elsajátításához készültek. A segédletekkel kapcsolatban két nagyon fontos dolgot kell megjegyezni: -Az ArcGIS program egy nagy tudású, bonyolult program és a segédletek nem ismertetik minden aspektusát. Körülbelül egy alap illetve közepes szintű ismeret szerezhető a segédletekből. -A program nyelve angol, így az angol nyelv ismerete fontos. Ugyanakkor, hogy az angolul nem tudó hallgatók is el tudják sajátítani a program használatát, a segédletekben az angol nyelvű szöveg és fordítása is szerepel. Az angol szövegek ilyen kék színnel vannak kiszedve. FONTOS: a segédletek átolvasása, átnézése nem helyettesíti a gyakorlatokon való részvételt.

3 Tartalomjegyzék Bevezetés ArcCatalog kezelése Adatok Térképek megjelenítése, ArcMap program Navigálás Keresés Egyéb

4 Fő programok ArcCatalog Térkép, adatbázis, file, könyvtár kezelés ArcMap Térképek szerkesztése, analízise;papír térkép készítés ArcToolbox Adat import/export, térkép vetítési rendszer és koordináta rendszer definiálása

5 ArcCatalog

6 ArcMap

7 ArcToolbox

8 ArcCatalog felhasználói felület menü Ikon menü Katalógus panel: Adat források, könyvtárak, adatbázisok Választott tartalom panel (Tartalom panel)

9 Adatforrás választása A katalógus panel fa struktúrában tartalmazza a könyvtárakat adatbázisokat, vagyis az adatforrásokat. A kis plusz jelre kattintva lehet megnyitni egy könyvtárat vagy adatbázist. A program csak azokat a file-okat mutatja, amelyeket az ArcMap program kezelni tud: -Adatbázisok -Térképek -Fóliák -Stb.

10 Gyorsított választás Az ikon kiválasztásával az alábbi dialógus ablak jelenik meg mellyel egy könyvtárat vehetünk fel (csatlakoztathatunk) a meghajtók közé így a könyvtár tartalma gyorsabban érhető el. Az eredmény a következő oldalon látható.

11 Gyorsított választás eredménye A csatlakoztatott könyvtárból gyorsabban lehet elérni az adatokat A kiválasztott könyvtár tartalma a Tartalom panelben látható. A tartalom panel nem csak a file-ok nevét hanem a típusát is megjeleníti: -Folder: könyvtár -Map Document: térkép -Layer: Fólia

12 Tartalom megjelenítése 1. Részletes (Details) tartalom megjelenítési mód ikonja, illetve az eredmény.

13 Tartalom megjelenítése 2. Kis kép (Thumbnails) megjelenítési mód ikonja, illetve az eredmény.

14 Tartalom megjelenítése 3. Lista (Lists) megjelenítési mód ikonja, illetve az eredmény.

15 Tartalom megjelenítése 4. Ikon (Large icon) megjelenítési mód ikonja, illetve az eredmény.

16 Geoadatbázis 1. Az ArcMap program geoadatbázisokban tárolja a térbeli és nem térbeli adatokat.

17 Geoadatbázis 2. A geoadatbázison belül adathalmazokat (Dataset) lehet elkülöníteni.

18 Geoadatbázis 3. A geoadatbázis adathalmazaiban adatosztályok (Feature Class) vannak. ( Adatbázis nyelven ez egy adattáblának felel meg.) Az adatosztályoknak van típusa, a szerint, hogy az osztályba tartozó térbeli objektumok milyenek, például: pontok (nodes), vonalak (arc), polygonok (polygon). A típus a név és egy aláhúzás karakter után következik, például parcels_polygon.

19 Adatosztályok 1. Az adatosztályok is megjeleníthetőek különbözőképpen, például ikonokkal, ahol az ikon a térbeli objektum típusát is reprezentálja. pontok polygon vonalak Illetve kis képek formájában, ahol a kép az összes térbeli objektumot megmutatja.

20 Adatosztályok 2. Egy adatosztálynak többféle nézete van a tartalom panelben, pontosabban három: Tartalom (Contents), gyors nézet (Preview), meta adat (Metadata).

21 Megjelenítés 1. Egy kis kitérő!!! A tartalom nem mindig jelenik meg, hanem csak egy helyettesítő kép.

22 Megjelenítés 2. Ha átváltunk a Gyors nézet (Preview) fülre, akkor jól látható a tartalom. Ha ezt a tartalmat a Contents ablakban is szeretnénk látni, akkor egy képet kell generálni ennek az ikonnak a választásával.

23 Megjelenítés 3. Az eredmény itt látható, vagyis a Contents ablakban is látható képi formában a tartalom.

24 Megjelenítés 4. Gyors nézet (Preview) módban nem csak grafikusan, hanem táblázatosan is meg lehet tekinteni az adatokat. Ehhez az ablak alsó részén levő opciót kell választani.

25 Megjelenítés 5. Például az utca (street_arc) adatosztály táblázatos formája látható az alábbi képen.

26 Meta adat 1. Az ArcCatalog program lehetővé teszi, hogy az adatbázishoz illetve elemeihez tartozó meta adatokat is megjelenítsük. A meta adatok a geoadatbázis (térbeli és egyéb) adatainak magasabb szintű leírását tartalmazzák. Így a meta adatok tartalmazhatnak egy általános leírást, információt arról hogy ki készítette és mikor, milyen körülmények között, stb. Ez a rész található a leírás (Description) rész alatt.

27 Meta adat 2. A meta adatok szintén információt tartalmaznak az adatok koordináta rendszeréről, vetítési módjáról vagyis a térbeli (Spatial) elhelyezkedésről. Az alábbi képen az utcák (street) adatai az 1983-as Észak Amerikai koordináta rendszerben vannak és a PCS Transverse Mercator vetítési rendszerrel vannak a síkba leképezve.

28 Szintén térbeli meta adat az adatokat befoglaló terület koordinátái. Meta adat 3.

29 Meta adat 4. A geoadatbázis nem csak térbeli információt tartalmaz, hanem hozzárendelt adatokat (Attributes) is. Például utcák (street) esetén az adatbázis tartalmazza az utca nevét (Name), hosszát (Shape_length), illetve típusát (Type). Hogy az adatbázisban melyik mező melyik információt jelenti az előbb említettek közül azt is megadja az adatbázis meta adat része. A meta adatok azt is leírhatják, hogyegy adatbázis mezőben melyek az érvényes adatok, például a típust integer számok adják meg (bár ez most nem látható a képen).

30 Meta adat 5. A meta adatok formátumát, illetve stílusát is meg lehet változtatni. Többféle formátum létezik, melyek közül az XML formátum látható a képen.

31 Meta adatok módosítása 1. Extra információ: A meta adatok módosítására az alábbi ikonok használhatóak.

32 Meta adatok módosítása 2. Extra információ : Ez az ablak jelenik meg a meta adatok szerkesztésére. A kötelező elemek a REQUIRED szóval vannak jelölve. Nem véletlen hogy ennyi kitöltendő mező van. Egy valós probléma esetén nagyon fontosak ezek az információk. (Ezek az adatok nem gyakran kellenek de akkor nagyon. J )

33 Térkép megnyitása 1. Dupla kattintás a térképre (Map Document) az ArcCatalog programban elindítja az ArcMap programot és megnyitja a térképet. Helyezzük el a két programot úgy, hogy az ArcCatalog programnak a Katalógus panel része látható legyen. Ez később fontos lesz, amikor adatokat adunk egy új térképhez.

34 Térkép megnyitása 2. Az alábbi ikonra kattintva is elindítható az ArcMap program. Ezen kívül a Start menüből is elindítható a program. Az alábbi ikon az ArcToolbox programot indítja el.

35 Térkép megnyitása 2. Az újonnan megnyitott ArcMap program így néz ki. Lehet -új térképet létrehozni -új térképet létrehozni egy már letező formátum alapján, vagy -egy létező térképet megnyitni.

36 ArcMap felhasználói felület Menü Ikon menü Adatok, fóliák Megjelenítő ablak Alsó ikon menü Ugyanaz mint a Powerpoint programban, feliratozásra, a feliratok színének, formájának megváltoztatása, illetve különböző alakzatok rajzolására alkalmas eszközök találhatók itt. Ezek a szövegek és rajzok nem lesznek a térkép részei. Úgy érdemes elképzelni, mintha ezek egy a térképre fektetett átlátszó lapra kerülnének, vagyis látszanak a térkép felett, de annak nem részei.

37 Fóliák Leegyszerüsítve a helyzetet egy térkép fóliákból áll, melyek az adatbázisban tárolt adatokra hivatkoznak. Egy fólia csak hivatkozik az adatokra és nem tárolja azokat!!!így ha egy adatot módosítunk akkor a módosítás minden hivatkozó fólián azonnal megjelenik. A fóliák a szerkesztő ablak bal oldalán láthatók egy fa struktúrában. A térkép neve jelen esetben: Layers Ezen térképen három fólia van: -Épületek (buildings_point) -Utcák (street_arc) -Parkok (parks_polygon) A fólián megjelenő objektumok színei vagy alakzatai is láthatók. E jelek és színek ki- és bekapcsolhatók ha a kis minusz vagy a plusz jelre kattintunk a fólia neve mellett. A fóliák melletti kis pipa jel azt jelképezi, hogy a fólia be van kapcsolva, vagyis a fólia objektumai is láthatók a megjelenítő ablakban. Ha a pipa jel nincs a fólia neve mellett akkor a fólia kikapcsolt állapotban van.

38 Navigálás a térképen 1. Az ikon menük nem csak a menü sorban jelenhetnek meg, hanem lebeghetnek is. A Tools menü használható a navigálásra. Talán ezt a menüt használjuk a leggyakrabban így alapos megismerése nagyon fontos! Az ikon, aminek a szimbóluma a nagyító egy plusz jellel, használható nagyításra vagyis befelé zoomolásra. Ha egyet kattintunk a jobb oldali egér gombbal a térképen, akkor az egér aktuális pozíciója körüli részt felnagyítja egy lépésben. Ha egy adott regiót akarunk kinagyítani, akkor a regió valamelyik sarok pontja felett nyomjuk le a jobb oldali egér gombot (de ne engedjük fel) és húzzuk az egeret a regió másik sarokpontja felé, majd ha elértük a másik sarokpontot akkor engedjük fel az egér gombot.

39 Navigálás a térképen 2. Ha az ikont a nagyítóval és egy minusz jellel választjuk, akkor kicsinyíteni tudjuk a térképet, illetve kifelé tudunk zoomolni. Egy példa látható a képen.

40 Navigálás a térképen 3. A térkép közepe felé lehet egy lépést nagyítani vagy kicsinyíteni az alábbi két ikonnal.

41 Navigálás a térképen 4. A kéz ikon használható a térképen való vízszintes illetve függőleges mozgásra. Ezt panning -nek is szokták nevezni.

42 Navigálás a térképen 5. Az aktulis nagyítás mértéke természetesen számszerűen is leolvasható, vagy beállítható a fenti helyen. A földgömb ikon egy olyan nézetet állít be, amelyen az összes látható objektum megjelenik. (AutoCAD-ben ez a nagyitas minden parancsnak felel meg.) Ez látható a képen. A balra és jobbra mutató kék nyilakkal a különböző (már létrehozott ) nézetek között lehet mozogni visszafelé vagy előre.

43 Azonosítás 1. Bizonyos esetekben szükség lehet valamilyen térképi objektum azonosítására (Identify). -Első lépésként a kék körben elhelyezkedő i betűs ikont kell választani. -Az egér kurzor átvált a képen látható alakra. Ez jelzi, hogy a program azonosítás módban van. -Válasszuk ki az objektumot. Kattintsunk rá az egérrel. -Folytatás a következő oldalon.

44 Azonosítás 2. Az objektum kiválasztása után egy dialógus ablak jelenik meg. Az ablak megmutatja a hozzárendelt adatokat (attributes). Jelen esetben, a választott lila kör egy könyvtár (Public Library) ahogy ezt a név (Name) mező is mutatja. További mezők: -FID_1: Mező azonosító az adattáblában -Shape: Alak, ahol a point szó egy pontot jelent, hiszen az épület pontszerű -NAME: az objektum neve -MAINTENANCE-ID: karbantartási azonosító

45 Azonosítás 3. Egy másik példa, ahol egy utca (street) lett kiválasztva. Az utca adatai: -FID_1: Mező azonosító az adattáblában -Shape: Az objektum alakja: vonalsor, több vonalból álló alakzat (Polyline) -Name: Az utca neve, jelen esetben Lime -Shape_length: Az objektum, utca, hossza -Type: Az objektum típusa

46 Azonosítás és keresés A látcsövet jelképező ikon választásával keresést tudunk elindítani. A keresés paramétereit egy dialógus ablakban lehet megadni. Mit keresünk? Keresés indítása Milyen fóliákon, (adattáblában) keresünk? A fólia adatainak melyik mezőiben keresünk?

47 Keresés 1. Megadható hogy a keresés milyen fóliákon (adattáblában) történjen. Ez a választás látható a fenti képen. A választási lehetőségek: -Visible layers: Látható vagy bekapcsolt fóliák -Selectable layers: Választható fóliák -All layers: Összes fólia az aktuális térkép komponensen (data frame). (A térkép komponensekre később még visszatérünk.) -All layers in all data frames: Az összes fólia az összes térkép komponensen -A lista többi eleme az összes térkép komponens összes fóliáit tartalmazza, egyesével. Például: -buildings_point -street_arc -Stb

48 Keresés 2. Ha szeretnénk befolyásolni, hogy a fólia (adattábla) mely mezőiben keressünk az alábbi lehetőségeink vannak: -All fields: Minden mezőben -In fields: Csak a választott mezőben keresünk. A lista felsorolja az összes fólia összes mezőjét és ezekből választhatunk egyet. Például a képen látható listában a Shape_length mező csak a street_arc fóliában szerepel míg a PARKS-ID mező csak a parks_polygon fóliában szerepel. -A harmadik opciót nem tárgyaljuk most.

49 Keresési példa 1. Ha a térképen a városházát keressük (angolul city hall) akkor a jobb oldalon látható beállításokat érdemes elvégezni. -Amit keresünk: city hall -A fólia (adattábla) amiben keresünk: buildings_point -A fólia minden mezőjében keresünk. A Find gomb megnyomása után a dialógus ablak alső részén megjelenik a keresés eredménye mint egy lista. A lista megadja a talált mező értékét (Value), hogy melyik fólián (Layer) találtuk meg az objektumot és hogy melyik mezőben (Field).

50 Keresési példa 2. A talált objektumok listájából ha kiválasztunk egyet (rákattintunk a jobb oldali egér gombbal), akkor a következő lehetőségeink vannak: -Flash feature: Az objektum kiemelése egy rövid időre (villogtatása) - Zoom to feature(s): Ránagyítunk, rázoomolunk a kiválasztott objektumokra - Identify feature(s): Azonosítsuk a választott objektumokat - Set Bookmark: Tároljuk az aktuális választást egy könyjelzővel (ahova késöbb könnyű visszatérni) - Select feature(s): Az objektumokat kiválasztja (Ez egy másik kiválasztási állapot, amire még visszatérünk.) - Unselect feature(s): Az objektumok kiválasztását megszünteti

51 Keresési példa 3. A Zoom to feature opció választása után a jobb oldali képet kapjuk. Amint látható ránagyítottunk valamire, de nem könnyű eldönteni hogy a három alakzat közül melyik a városháza. Ennek eldöntésére több lehetőség is van.

52 Keresési példa 4. Az egyik lehetőség az alakzat beazonosítására, hogy a bal oldali, fólia panelben megkeressük az alakzatot. Ha egyedi az alakzat, akkor egyértelmű a választás, de meg kell jegyezni, hogy előfordulhat az is, hogy az alakzat nem csak egy objektumot jelöl hanem többet is. Ekkor használható például a következő oldalon bemutatott technika.

53 Keresési példa 5. Nem csak rá lehet nagyítani, zoomolni a megtalált objektumokra, hanem vagy felvillantjuk az objektumot a Flash feature opcióval vagy pedig kiválasztjuk. A kiválasztás előtt. A kiválasztás után Látható, hogy egy világos kék színű pontot tesz az objektumra. Ez jelzi, hogy az objektum kiválasztott állapotban van.

54 Keresési példa 6. A keresett objektumot azonosíthatjuk is. Ez ugyanazt jelenti, mint az alábbi ikon használata.

55 Keresési példa 7. Az azonosítás eredménye látható az alábbi képen.

56 Keresési példa 8. A keresés eredményéből választott objektumok nézetéhez egy könyvjelző (bookmark) rendelhető a Set Bookmark opció választásával. Az eltárolt könyvjelző a menüből érhető el: View => Bookmarks A menüből is lehetőség van könyvjelző létrehozására (Create) vagy managel-ésére (Manage). A vonal alatti elemek a létrehozott könyvjelzők.

57 Keresési példa 9. A keresett szöveg lehet rész szó, egy betű vagy egy betű halmaz. A bal oldali képen minden iskolát (school) szeretnénk kikeresni az épületek (buildings_point) közül. Két ilyen épület is található a térképen. Több objektum kiválasztása ugyanúgy történik mint a Windows Explorer-ben. -Egy sor, egymás utáni objektum kiválasztása esetén válasszuk ki a sor első objektumát, majd a sor utolsó objektumát úgy válasszuk ki, hogy a Shift gombot is nyomva tartjuk az utolsó elem választásánál. -Több különálló, nem egymás utáni objektum választása esetén az első objektum kiválasztása után, minden további objektum választásánál a Ctrl gombot kell nyomva tartani.

58 Keresési példa 10. Több kiválasztott objektum azonosítása esetén a dialógus ablak, az összes objektum paramétereit is kilistázza.

59 Keresési példa 11. Egy másik példa. Minden olyan épületet meg szeretnénk keresni, amelyek nevében előfordul a po karakterlánc. Az eredményeknél jól látható, hogy nem folytonos választás is lehetséges (a Ctrl gomb használatával, lásd előző oldalak). A kiválasztott objektumok jól láthatók a jobb oldali ábrán.

60 Távolságmérés A távolságméréshez ezt az ikont válasszuk. Az egér kurzor ennek hatására átvált a képen látható alakra.

61 Távolságmérés, példa A két pont közötti távolság itt jelenik meg. Először az aktuális szegmens hossza (Segment) majd a teljes hossz (összes szegmens hossza) (Total). Ebben a példában meg akarjuk mérni a posta (Post Office) és a rendőr főkapitányság (Police Headquarter) közötti távolságot. (A mérés nem lesz pontos, csak közelítő!) -Kattintsunk a posta objektumot jelölő alakzatra. -Mozgassuk az egér kurzort a rendőr főkapitányság alakzatra. -Ha csak ezt távolságot akarjuk megmérni akkor kattintsunk kétszer az alakzatra. -Ha folytatjuk a mérést és további pontok közötti távolságot akarunk hozzáadni az eddigi méréshez, csak egyet kattintsunk és csak a végén kettőt.

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Szerkesztés Eddig adatokat nem módosítottunk. Minden esetben csak a hivatkozás színét, szimbólumát, elrendezését változtattuk. Ugyanakkor szükség

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Adatbázisok Térképek adatai és megjelenítése Új térkép létrehozása Adatok térképhez adása Egyszerűbb ábrázolási módok Fólia tulajdonságok Adatbázis

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter Térképek prezentálása Tartalomjegyzék Az elkészített analízis eredményeit, vagy egyszerűen magát a térképet prezentálni is kell. Ez azt jelenti, hogy össze kell

Részletesebben

(ArcCatalog, ArcMap)

(ArcCatalog, ArcMap) Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Esri programok alkalmazásával (ArcCatalog, ArcMap) Útmutató 2014. október 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Adatszűkítés Adatcímkézés Egyéb fólia műveletek Térképkomponens tulajdonságok Fólia tulajdonságok 1. Egy fólia ábrázolás módjának és egyéb tulajdonságainak

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve Internetes verzió 2012. 04. 05. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Az alkalmazás felépítése...

Részletesebben

Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben

Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga Ágnes

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Ami kimaradt és kevésbé fontos dolgok Teljesen új adattábla létrehozása Bitmap adatok kezelése Szerkesztés bitmap képről Térképek terjesztése Teljesen

Részletesebben

Mio Technology Limited www.mio-tech.be C510, C710. Gyors használati utasítás a Mio Map v3 programhoz. Magyar

Mio Technology Limited www.mio-tech.be C510, C710. Gyors használati utasítás a Mio Map v3 programhoz. Magyar Mio Technology Limited www.mio-tech.be C510, C710 Gyors használati utasítás a Mio Map v3 programhoz Magyar 2 A Fő menü Amikor a Mio Map elindul, a fő menü jelenik meg. Innen lehet elérni a Mio Map minden

Részletesebben

1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel

1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel 1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel Az ArcGIS térinformatikai programcsomag felépítésével és elemeivel megismerkedtünk már az elsı elméleti résznél. Most lássuk a gyakorlatot. Ebben az elsı gyakorlatban

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE)

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1. Bevezető Az XMap egy korszerű, internetes, böngésző alapú, térképes utastájékoztató szoftver. Jelenleg Tatabánya

Részletesebben

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása Felhasználói kézikönyv ÉMO Területrendezési modul

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

FordEcat Gyors útmutató

FordEcat Gyors útmutató FordEcat Gyors útmutató Bejelentkezés Megjegyzés: Inserire il proprio nome utente assegnato e la propria password. Ezt követően válassza ki a nyelvet. Nome: prestare attenzione rispetta maiuscole/minuscole.

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

Az ArcMap felfedezése ArcGIS 10

Az ArcMap felfedezése ArcGIS 10 Az ArcMap felfedezése ArcGIS 10 oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga Ágnes 2016. 2 1.1. ARCMAP LEGALAPVETŐBB ALKALMAZÁSAI

Részletesebben

KidPad 1.0. Felhasználói kézikönyv

KidPad 1.0. Felhasználói kézikönyv KidPad 1.0 Felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...2 2. Installálás...2 3. Felhasználói felület...3 Kilépés a programból...4 3.1. Egyéb eszköztár...5 3.2. Rajz eszköztár...6 3.3. Módosító

Részletesebben

S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R

S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (KIV O NAT 2018 JÚNIUS) SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK A térinformatikai rendszer kezelőfelülete Autodesk MapGuide Enterprise

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek Microsoft Power Point 2003 program esetén Különböző nézetek közül választhatunk, melyeket többféleképpen érhetünk el: kattinthatunk a Nézet menüre, és onnan választjuk ki a használni kívánt nézetet; a

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) I. Rétegkezelés, stílusbeállítás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság A QGIS a legnépszerűbb nyílt forráskódú asztali

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását.

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. 11. Geometriai elemek 883 11.3. Vonallánc A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. A vonallánc egy olyan alapelem, amely szakaszok láncolatából áll. A sokszög

Részletesebben

Tisztelt Felhasználó!

Tisztelt Felhasználó! Tisztelt Felhasználó! Az alábbiakban az NB termékek 3D modelljeinek generálása, használata kerül bemutatásra. A webes felület használatához regisztráció nem szükséges! Tartalomjegyzék Belépés... 2 Szükséges

Részletesebben

Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben

Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben Hol vannak azok a helyek, amelyek.? oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga

Részletesebben

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Készítette: Hreskó-Tóth Dalma Academic Search

Részletesebben

HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő. Felhasználói kézikönyv

HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő. Felhasználói kézikönyv HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő Felhasználói kézikönyv Bevezető Ez a felhasználói kézikönyv a HF-DVR5704T 4 csatornás H.264 tömörítésű hálózati rögzítő használatát mutatja be. Nem tér ki az eszköz telepítésére,

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

Mesh generálás. IványiPéter

Mesh generálás. IványiPéter Mesh generálás IványiPéter drview Grafikus program MDF file-ok szerkesztéséhez. A mesh generáló program bemenetét itt szerkesztjük meg. http://www.hexahedron.hu/personal/peteri/sx/index.html Pont létrehozásához

Részletesebben

ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter Megjegyzések Ez a segédlet egy térinformatikai analízist mutat be. Nem minden lépés látható az oldalakon, de az előző segédletek megtanulása után nem szabad hogy problémát

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Képek beszúrása A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Az eszköztárról is beszúrhatunk ClipArt képeket, ha kihúzzuk a ClipArt ikont,

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont Oktatás WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken SZTE Egyetemi Számítóközpont WLAN kapcsolat beállítása 1 Tartalom Windows XP... 2 Tanúsítvány telepítése... 2 WPA2 védett

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt!

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt! Akciók Az akciógombok alkalmazásával beállíthatjuk, hogy az objektumra kattintva végrehajtsa a hozzárendelt hiperhivatkozást. Jól láttuk, hogy az objektumokhoz, diákhoz rendelhettünk akciókat, de az akciógombokkal

Részletesebben

E-Freight beállítási segédlet

E-Freight beállítási segédlet E-Freight beállítási segédlet Az E-Freight rendszer működéséhez szükséges programok és beállítások v08 A legújabb verzióért kérjük, olvassa be az alábbi kódot: 1. Támogatott böngészők Az E-Freight az Internet

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv - Android kliens

Felhasználói kézikönyv - Android kliens Felhasználói kézikönyv - Android kliens Tartalom Telepítés Indítás Fő képernyők Térkép Rétegválasztó ablak Kilépés Keresés Lista Részletek Telepítés Az Élő Berek Android alkalmazás letölthető a www.e-berek.hu

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. május 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

3. gyakorlat Saját adatok használata

3. gyakorlat Saját adatok használata 3. gyakorlat Saját adatok használata Ebben a gyakorlatban megismerkedünk az ESRI coverage adattípussal hazai adatok példáján. Újabb megjelenítési módok alkalmazásával létrehozunk egy térképet saját térségünkrıl.

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

1) Szállítói számla kontírozásának megkezdését megelőző lépések a Tárgyi eszköz modulban

1) Szállítói számla kontírozásának megkezdését megelőző lépések a Tárgyi eszköz modulban 1) Szállítói számla kontírozásának megkezdését megelőző lépések a Tárgyi eszköz modulban Bizonylat pénzügyi ellenőrzése és kontírozása A Pénzügy modulban történő kontírozást megelőzően a Tárgyi eszköz

Részletesebben

CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba

CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2 1 Telepítési útmutató...3 2 Alkatrész kiválasztása (példa: DIN 912, M5x30, 8.8, fémtiszta)...5 2.1 1. lehetőség: Az alkatrészek

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Alapok, Munkahelyek nyitva tartás sorra kattintva megjelenik az alábbi ablak: A Lista fülön, jelöljük ki azt a munkahelyet, amelynek a nyitvatartási rendjén

Részletesebben

CabMap hálózat-dokumentáló rendszer

CabMap hálózat-dokumentáló rendszer CabMap hálózat-dokumentáló rendszer A CabMap hálózat-dokumentáló rendszer elsősorban passzív optikai hálózatok elektronikus dokumentálására szolgál. A rendszer hatékony és rugalmas hozzáférést biztosít

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

Ozeki Weboffice. 1. ábra

Ozeki Weboffice. 1. ábra Ozeki Weboffice 1. A program indítása Először vegyük fel a szerkesztendő web oldalt az Edit your Website listába. A piros nyíllal jelölt mezőbe írjuk be a weboldal nevét, majd az OK gombbal érvényesítsük

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Felhasználói segédlet

Felhasználói segédlet Felhasználói segédlet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által meghirdetett Civil Alapra, Kulturális Alapra, Ifjúságpolitikai Alapra és Sportfeladatokra pályázók részére 2015/04/09/ 1 Cél A pályázók

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat Mechatronika segédlet 3. gyakorlat 2017. február 20. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 2 Fogaskerék... 2 Nézetváltás 3D modellezéshez... 2 Könnyítés megvalósítása... 2 A fogaskerék

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Diagram készítése. Diagramok formázása

Diagram készítése. Diagramok formázása Diagram készítése Diagramok segítségével a táblázatban tárolt adatainkat különféle módon ábrázolhatjuk. 1. A diagram készítésének első lépése az adatok kijelölése a táblázatban, melyekhez diagramot szeretnénk

Részletesebben

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató JLR EPC Gyors kezdés útmutatója Tartalom Lépésenkénti gyakorlati útmutató.....2-7 Képernyős útmutató........8-10 Hungry Version 2.0 JLR EPC Gyors kezdés útmutatója 1. Az alkalmazásba való belépés Nyissa

Részletesebben

Ablak és ablakműveletek

Ablak és ablakműveletek Ablak és ablakműveletek 1. Jelölje meg az igaz állításokat! A. A képen egy ablakot lehet látni. B. A Windows operációs rendszerben a mappák és programok ablakokban nyílnak meg. C. Egyszerre csak egy ablakot

Részletesebben

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András QGIS szerkesztések (2.18.3 verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán 2.18.3. verzióra aktualizálta: Jáky András (jakyandras@gmail.com) A QGIS számtalan vektorszerkesztési műveletet biztosít. Tolerancia beállítások

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

Használati útmutató Az online példatárhoz

Használati útmutató Az online példatárhoz Használati útmutató Az online példatárhoz A Példatár egy többféle szűrési feltétellel és találati megjelenítéssel rendelkező online adatbázis: I. Keresés 1. Találati lista 2. Térképes megjelenítés 3. Alrendszerek

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

Térkép megjelenítése

Térkép megjelenítése Térkép megjelenítése VUE-nek több eszköze is van, hogy rendszerezzen és megmutasson térkép tartalmat, képet és csomópontot. Zoom opció, térkép beállítások és metszés a következőekben lesz tárgyalva. Zoom

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Felhasználói segédlet

Felhasználói segédlet Felhasználói segédlet Debrecen Megyei Jogú Város civil szervezeti számára pályázatok Civil Alapból, Kulturális Alapból és Ifjúságpolitikai Alapból történő finanszírozásának online igényléséhez 2013/04/02/

Részletesebben

CÍMLISTA HASZNÁLATA. Címlista alapok

CÍMLISTA HASZNÁLATA. Címlista alapok CÍMLISTA HASZNÁLATA Címlista alapok Címlista elemnek hívunk minden személyt és céget amit a címlista modulban tárolunk. Két típusát különböztetjük meg: cég és személy. Személyekhez és a cégekhez különböző

Részletesebben

Vektorgrafikus rajzeszközök

Vektorgrafikus rajzeszközök 8. nap Vektorgrafikus rajzeszközök A fejezet címe kicsit megtévesztõ lehet. Mivel a Flash alapvetõen vektorgrafikus alapú képek animálására szolgál, ezért a programon belül használható rajzeszközök mindegyikével

Részletesebben

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Két évtized tapasztalatát sűrítettük ErdaGIS térinformatikai keretrendszerünkbe, mely moduláris felépítésével széleskörű felhasználói réteget céloz, és felépítését

Részletesebben

Apró Windows Explorer trükkök

Apró Windows Explorer trükkök Apró Windows Explorer trükkök A Windows Vista új felhasználói felülete számos olyan rejtett extrát tartogat, melyek első ránézésre egyáltalán nem szembeötlőek, sőt akár hosszabb ideig tartó használat során

Részletesebben

Komplex feliratok készítése Maplex-el. Beke Dániel

Komplex feliratok készítése Maplex-el. Beke Dániel Komplex feliratok készítése Maplex-el Beke Dániel Áttekintés Milyen típusú feliratok vannak az ArcGIS-ben? - Labeling - Maplex Label Engine vs. Annotation Felirat pozíciója Felirat elhelyezési stratégiák

Részletesebben

Programozási technikák Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010

Programozási technikák Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010 Programozási technikák Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010 12. ELŐADÁS Adatbázis-kezelés Delphiben 2 Adatmegjelenítés lekérdezés segítségével A táblákhoz hasonlóan a lekérdezések is az adatbázis

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

1) Kontírozás megkezdését megelőző lépések a Készlet modulban. A kontírozást a Készlet a főkönyvnek egy menüpont futtatásával adja át:

1) Kontírozás megkezdését megelőző lépések a Készlet modulban. A kontírozást a Készlet a főkönyvnek egy menüpont futtatásával adja át: 1) Kontírozás megkezdését megelőző lépések a Készlet modulban 1.1 Bizonylat ellenőrzés és automatikus kontírozás A 2014 évi számviteli változások miatt a Készlet programban is szükségessé válik a kontírozás,

Részletesebben

Tárgyfelvétel előtti órarendi nézet (órarend tervező) a Neptun HWEB-en

Tárgyfelvétel előtti órarendi nézet (órarend tervező) a Neptun HWEB-en Tárgyfelvétel előtti órarendi nézet (órarend tervező) a Neptun HWEB-en A hallgatók számára eddig kizárólag a már felvett tárgyak jelenhettek meg órarendben, így előzetes, tárgyfelvétel előtti órarendtervezésre

Részletesebben

Regresszió számítás. Tartalomjegyzék: GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program

Regresszió számítás. Tartalomjegyzék: GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program Regresszió számítás GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program DigiKom Kft. 2006-2010 Tartalomjegyzék: Egyenes x változik Egyenes y változik Egyenes y és x változik Kör Sík z változik Sík y, x és z

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Térképek jelentése és elemzése

Térképek jelentése és elemzése Térképek jelentése és elemzése Ontológiák Az ontológiák termekre, csomópontokra (koncepciókra) és összeköttetésekre (kapcsolatokra) vonatkozó listák, amik importálhatóak és hozzáadhatóak a VUE térképekhez,

Részletesebben

Óranyilvántartás (NEPTUN)

Óranyilvántartás (NEPTUN) Óranyilvántartás (NEPTUN) 1. NEPTUN web felületén az óranyilvántartás elérése Az óranyilvántartás adminisztrálására az oktatónak lehetősége van az oktatói weben az Oktatás / Kurzusok menüponton. A beállított

Részletesebben

Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára

Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára Felhasználói útmutató ver. 1.0 Budapest, 2017. január 04. 1 A Microsigner telepítő letöltése A telepítés megkezdéséhez

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség:

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: KRYPTON sablon Részletes leírás a sablonhoz kapcsoló új beállításokról Diavetítés a kezdőlapon A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: Képes diavetítés Termékes diavetítés

Részletesebben

STELLARIUM HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

STELLARIUM HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Rendszer követelmények: Windows (XP, Vista, 7) a legújabb DirectX 9.x és Szervizcsomagért vagy MacOS X 10.3.x (vagy magasabb), 3D videokártya OpenGL támogatással, min. 512 MB RAM, 1 GB szabad hely a merevlemezen.

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

Az ikonra történő kattintást követően a felületen két sor jelenik meg:

Az ikonra történő kattintást követően a felületen két sor jelenik meg: 1.2 Kontírozás A kontírozás megkezdését megelőzően az alábbi képernyőképet láthatjuk. A kontírozás elkezdése előtt ellenőrizzük, hogy az adott számlaszámhoz (példánkban a 2013/S01173 számú számla) kapcsolódó

Részletesebben

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel.

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Állományműveletek Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Azonosítása: név (max.256 karakter). (pont) kiterjesztés (típusjel, általában 3 karakter)

Részletesebben

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2010 használatába. Csak a lényeg érthetően!

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2010 használatába. Csak a lényeg érthetően! Molnár Mátyás Bevezetés a PowerPoint 2010 használatába Csak a lényeg érthetően! Diavetítés vezérlése OLVASÁSI NÉZET Az olvasási nézetben az ablak címsora és az állapotsor a képernyőn marad, a kettő között

Részletesebben

Tartalomjegyzék 2. RENDSZER FELÉPÍTÉSE... 3

Tartalomjegyzék 2. RENDSZER FELÉPÍTÉSE... 3 Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 2 2. RENDSZER FELÉPÍTÉSE... 3 2.1. FELÜLET... 3 2.2. FELHASZNÁLÓI FUNKCIÓK... 4 2.2.1. Modulok... 4 2.2.2. Előzmények... 4 2.2.3. Lekérdezés működése, beállítások... 5 2.2.4.

Részletesebben

Tanrend jelentő képző szervek részére

Tanrend jelentő képző szervek részére Tanrend jelentő képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegyzék Belépés Tanrend jelentő felület Új tanrend jelentő Névsor megadása Névsor megadása jelentkezési lap alapján Névsor nyomtatása

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 1 BEVEZETÉS A Közlekedési Környezeti Centrum (KKC) projekt keretében létrejött ELZA (Elektronikus Levegő- és Zajvédelmi Adattár) egy online felületen elérhető alkalmazás, ahol a

Részletesebben