Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet"

Átírás

1 Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet

2 A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!! A tervezést a helyiségek körüli falak hozzáadásával érdemes kezdeni.

3 A Tervezés -> Falak -> Falak hozzáadása menü kiválasztása után az alábbi dialógus ablak jelenik meg: A dialógus ablakban az 1 számmal jelölt legördülő menü definiálja a fal stílusát, pl. 38-as vagy 44-es. A fal vastagsága a 3-as számmal jelölt legördülő menüben is megváltoztatható. A 2-es számmal jelölt opcióval a fal jellege állítható be, vagyis egyenes vagy íves falat akarunk-e rajzolni. Fontos még a fal magasságát megadni, melyet a 4-es számmal jelölt ablakban lehet megadni. Végül az igazítási pontot kell megadni az 5-ös menüben. Az igazítási pont azt határozza meg, hogy az általunk kiválasztott pont a 3D-s falnak melyik oldalát vagy pontját adja meg, pl. jobb, bal, középvonal. Fontos, hogy amikor a falat rajzoljuk, akkor a megadott pontokat a fal alsó síkjában definiáljuk.

4 A képen az első falszakasz látható. Az is látható, hogy ha kezdőpontból a végpont felé nézünk akkor valóban a falnak a jobb oldali pontjait definiáljuk.

5 Bár az ábrán úgy tűnik, hogy a falszakaszok nem tökéletesen illeszkednek...

6 de miután a második falszakasz is végleg definiálva van a program kitisztítja a sarkot.

7 A falakat folyamatosan lehet rajzolni, nem kell szakaszonként megszakítani a parancsot!!! A fal be is zárható, ahogy ez a képen látható.

8 A fenti kép azt mutatja, hogy a fal amit az előbb rajzoltunk meg valójában 3D-s objektum.

9 A kép a mellékfalak definiálását mutatja. Fontos hogy ahol a főfalhoz csatlakozik a mellékfal, ott a főfalhoz közeli, vagy a főfal alsó síkjában legyen a választott pont. (_nea jelentése közeli, vagy szomszédos, ami egy tárgyraszter.)

10 Az elkészített falak a fenti képen láthatók.

11 Az ajtók hozzáadásához válasszuk a Tervezés -> Ajtók -> Ajtó hozzáadása menüt

12 Az ajtó definiáláshoz szükséges dialógus ablak a fenti képen látható. Fontos a helyes ajtó stílust megválasztani, pl egyszárnyú, kétszárnyú, garázsjató, stb. A szélesség és magasság szabadon is megadható. Nagyon fontos, hogy egy falat kell választani!!!! Ha ez nem sikerül, akkor az ajtó nem lesz a fal rész, a program nem vágja az ajtót a falba.

13 Fontos, hogy ha az AutoFalsáv/Tengely kapcsoló be van kapcsolva, akkor az ajtó csak a fal két végébe illetve a közepére helyezhető. Ha ki van kapcsolva, akkor az ajtó szabadon bárhova helyezhető.

14 A fenti kép azt mutatja, hogy az ajtó a fal részévé vált.

15 Az ablakok hozzáadásához válasszuk a Tervezés -> Ablakok -> Ablak hozzáadása menüt

16 Az ablak hozzáadása az ajtók definiálásához hasonlóan történik egy dialógus ablakon keresztül, és ugyanúgy minden ajtóra vonatkozó szabály itt is érvényes.

17 A fenti kép mutatja a definiált ablakokat.

18 Garázsajtó is definiálható ahogy a fenti képen látható.

19 A házaknak természetesen van födémük, vagy köznapi szóval plafonjuk. Az födémlemez hozzáadásához válasszuk a Tervezés -> Födémlemezek -> Födémlemez hozzáadása menüt

20 1 2 3 A födémlemez definiálása során a fenti dialógus ablak jelenik meg. Az ablakban megadható a födémlemez vastagsága az 1-es ablakban. Ha a fal túlnyúlik a fal külső síkján akkor a 2-es számmal jelölt ablakban nullától különböző értéket kell megadni. Végül a 3-as számmal jelölt legördülő menü azt adja meg, hogy a választott pontok a födémlemeznek mely oldalán vannak. A fenti képen az Alul opció van beállítva és azt jelenti, hogy a választott pontok a födémlemez alján helyezkednek el és így közvetlenül kapcsolódnak a fal felső síkjához. Ez a helyzet látható majd a következő képeken.

21 A födémlemez első pontját választjuk ki a fenti képen. A pont a fal felső síkjában van és a fal külső élén.

22 A második pont.

23 A harmadik pont és így tovább...

24 A tetőidom szerkesztése automatikus a programban. Az tetőidom elkészítéséhez válasszuk a Tervezés -> Tetőlemezek -> Tető hozzáadása menüt.

25 Egyhajlású Kéthajlású A tetőidom definiálásánál több paramétert is meg kell adni a dialógus ablakban. Az 1-es számmal jelölt legördülő menüben lehet beállítani, hogy hány vonalból álljon a tetőidom, hány hajlású a tető. A családi házhoz egyhajlású tetőt használunk. A tető dőlészögét a 4-es pont alatti ablakban lehet megadni, fokban. Szükséges még a fal felső síkját megadni ahova a tetőidomot generálni kell. Ezt a 3-as pontban kell megadni. A 2-es pont alatt 70 cm-es tetőtúlnyúlás adható meg. Oromfalat (függőleges falat) nem használunk a tetőben.

26 A fenti képen az látható, ahogy a pontokat egymás után megadjuk. A harmadik pont megadásától kezdve a program folyamatosan generálja az éppen aktuális tetőidomot. Az is látható hogy a pontokat a padlószinten kell megadni.

27 A negyedik pont megadása.

28 A ötödik pont megadása. Az első pontot nem kell még egyszer kiválasztani, hogy a tető zárt legyen!!!

29 A kész tetőidom a fenti képen látható.

30 Fontos megjegyezni, hogy a program a különböző típusú objektumokat különböző fóliára (layer) teszi, így ha kikapcsoljuk, akkor nem jelennek meg. A fenti képen a tető fóliát kapcsoltuk, az eredmény a következő oldalon látható.

31 A családi ház modellje kikapcsolt tetővel.

32 A födém lemez fóliát is ki lehet kapcsolni. Ezek után nézzük meg, hogy hogyan lehet bútorokat definiálni. Az bútorok hozzáadásához válasszuk a Tervezés -> Terverzéskönyvtár menüből bármelyik almenüt.

33 A menü hatására a bal oldalon egy újabb ablak jelenik meg.

34 Például válasszuk ki a hálószoba bútorok könyvtárat és abból a dupla ágyat. Az egér gombot ne engedjük fel és húzzuk be a rajzba.

35 Az eredmény a fenti képen látható.

36 További bútorok is hozzáadhatók majd az AutoCAD parancsokkal helyükre tehetők.

37 A homlokzatok készítéséhez válasszuk a Dokumentáció -> Homlokzatvonal hozzáadása menüt.

38 A program két pontot kér mely meghatároz egy vonalat. A kezdőpont és végpont megadásának sorrendje fontos ahogy ez a következő oldalon is látható.

39 A vonal megadása után a fenti képen látható fehér négyszöget rajzolja meg a program. Ez lényegében egy doboz és az ebbe a dobozba eső objektumokat veszi figyelembe. A doboz mindig a vonal bal oldalán generálódik. A képen látható nyíl is azt mutatja, hogy honnan nézzük a házat.

40 Az előző lépésben csak a homlokzatvonalat készítettük el, most készítsük el magát a homlokzatot. Válasszuk a Dokumentáció -> Homlokzatvonal készítése menüt.

41 1 3 A homlozat készítés elindítása után a bal oldali dialógus ablak jelenik meg. A 2-es számmal jelölt ábrázolási módot hagyjuk meg Section_Elev-nek. Fontos, hogy az 1-es számmal jelölt gomb megnyomása után a képernyőről kiválasszuk azokat az objektumokat amelyekből a homlokzatot generálni kell. A 3-as számmal jelölt gomb segítségével lehet megadni, hogy a generált homlokzat hol jelenjen meg a rajzon. Egy pontot kell megadni és ehhez a ponthoz képest jobbra és felfelé rajzolja meg a program a homlokzatot. 2

42 A megfelelő objektumok és a beillesztési pont megadása után a fenti képen látható eredményt kapjuk.

43 A metszetek készítése hasonló a homlokzatok készítéséhez.

44 Válasszunk két pontot.

45 Adjunk meg egy hosszt.

46 Adjunk meg egy magasságot. Ezek a geometriai adatok a metszet dobozhoz kellenek.

47 Az elkészített metszet doboz a fenti képen látható, lila színnel. Itt is fontos, hogy a doboz tartalmazza azokat az objektumokat amelyeket a metszetben figyelembe akarunk venni.

48 A képen az látható, hogy a metszet doboz akár módosítható is, hogy megfelelő legyen.

49 A metszet vonal generálása után magát a metszetet kell legenerálni. Ehhez válasszuk a Metszet készítés almenüt.

50 A homlokzat generálás során használt dialógus ablakhoz hasonló dialógus ablakot kell kitölteni. Az elkészített metszet a fenti képen látható.

51 A renderelt nézetek készítéséhez kamerát kell hozzáadni a rajzhoz. Ehhez válasszuk a Dokumentáció -> Perspektívák -> Kamera hozzáadása menüt.

52 A kamera készítéshez meg kell adni egy fix pontot...

53 ... és egy második pontot mely meghatározza a kamera irányát

54 Az elkészített kamera megjelenik a rajzon.

55 A kamera által látott kép legenerálásához válasszuk a Dokumentáció -> Perspektívák -> Kameranézet készítése menüt.

56 A kamera kiválasztása után a fenti kép jelenik meg.

57 Sajnos a program ilyenkor is hibázik ha drótváz módból renderelt módba váltunk, ahogy ez a fenti képen látható.

58 A probléma orvosolható ha egy picit elforgatjuk.

59 A renderelt kép fent látható.

60 Végül a kamera igazításához válasszuk a Dokumentáció -> Perspektívák -> Kameranézet igazítása menüt

61 A megjelenő dialógus ablakkal akár az egész lakás is bejárható.

ÉPÍTÉSZETI TERVEZŐRENDSZER

ÉPÍTÉSZETI TERVEZŐRENDSZER my House Az én házam ÉPÍTÉSZETI TERVEZŐRENDSZER Felhasználói kézikönyv myhouse-1 myhouse-2 my House Az én házam ÉPÍTÉSZETI TERVEZŐRENDSZER Felhasználói kézikönyv DesignSoft Kft. myhouse-3 myhouse-4 1 Követelmények

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Szerkesztés Eddig adatokat nem módosítottunk. Minden esetben csak a hivatkozás színét, szimbólumát, elrendezését változtattuk. Ugyanakkor szükség

Részletesebben

Lépcsőszerkesztő. myhouse LÉPCSŐSZERKESZTŐ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

Lépcsőszerkesztő. myhouse LÉPCSŐSZERKESZTŐ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV myhouse LÉPCSŐSZERKESZTŐ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV DesignSoft 1067 Budapest Csengery u. 53 Tel.:269-1206 Fax:332-7777 www.designsoftware.com 1 2 1. Egyedi lépcső szerkesztése A programban lehetőség van egyedi

Részletesebben

RAJZOLÁS ÉS MODELLEZÉS AUTOCAD RELEASE 14 SEGÍTSÉGÉVEL

RAJZOLÁS ÉS MODELLEZÉS AUTOCAD RELEASE 14 SEGÍTSÉGÉVEL PÉTER SZABÓ ISTVÁN: RAJZOLÁS ÉS MODELLEZÉS AUTOCAD RELEASE 14 SEGÍTSÉGÉVEL Posztszekunderi jegyzet másodéves élelmiszeripari gépészmérnök-hallgatók részére Lektorálta: JAKUBEK LAJOS okl. gépészmérnök,

Részletesebben

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása Bevezetés A táblázatkezelő szoftvereket az az igény hívta életre, hogy gyakran ábrázolunk olyan számokat táblázatokban, amelyeknek azután oszloponként vagy soronként fel kell tüntetni az összegét és például

Részletesebben

Modellezés OpenBVEben, azaz tereptárgyak létrehozása

Modellezés OpenBVEben, azaz tereptárgyak létrehozása Modellezés OpenBVEben, azaz tereptárgyak létrehozása Készítette: Krisz, 2006 Második, átdolgozott kiadás, 2014 ckirbi@freemail.hu A második kiadás elkészítésében közreműködött: phontanka. Bevezetés Ez

Részletesebben

Kádár Gábor. Segédanyag az adatbáziskezeléshez. Forrás: www.kadarinfo.extra.hu

Kádár Gábor. Segédanyag az adatbáziskezeléshez. Forrás: www.kadarinfo.extra.hu Kádár Gábor Segédanyag az adatbáziskezeléshez Forrás: www.kadarinfo.extra.hu 1 Definíciók Adatbázis: a rendezett formában - általában táblázatokban tárolt adatokon kívül -, az ezek összefüggéseit kezelő

Részletesebben

A Google Earth felhasználása a térképek készítésében

A Google Earth felhasználása a térképek készítésében A Google Earth felhasználása a térképek készítésében A Google Earth-ben lehetőségünk van arra, hogy pontokat, vonalakat, poligonokat rajzoljunk meg úgy, ahogyan azt a geoinformatikai rendszerekben megszoktuk.

Részletesebben

Kreatív feladat: a tehetséges érdeklődőknek szánt feladat. Megoldása tényleg nehezebb, valamilyen speciális ötletet, alkotó fantáziát igényel.

Kreatív feladat: a tehetséges érdeklődőknek szánt feladat. Megoldása tényleg nehezebb, valamilyen speciális ötletet, alkotó fantáziát igényel. A feladatok egy-egy témakör (pl. ciklus, eljárás) köré összpontosulnak. Nem egy-egy foglalkozásra készültek. Feldolgozásuk rugalmasan kezelhető. Az első két témakör gyorsan feldolgozható. A nehezebb problémákra

Részletesebben

ArcView 8. gyakorlat

ArcView 8. gyakorlat Térinformatika gyakorlat Arc View 8 1 Térbeli adatok szerkesztése leíró adatok alapján ArcView 8. gyakorlat Az 5. gyakorlatban megtanultuk, hogyan lehet a térbeli/grafikus adatokat egyszerűen szerkeszteni.

Részletesebben

Programozási készségek fejlesztése az ImagineLogo programmal

Programozási készségek fejlesztése az ImagineLogo programmal Programozási készségek fejlesztése az ImagineLogo programmal (A helyes elrendezés megjelenítéséhez, kérjük a Word webes elrendezésének használatát.) Logo bemutatása, telepítése... 2 Rajzolási műveletek...

Részletesebben

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel Több oldalas dokumentum készítése MS Word 2010 szövegszerkesztővel Egy többoldalas dokumentummal szemben támasztott követelmények (példa feladaton keresztül bemutatva) Készítsünk hat oldalas dokumentumot,

Részletesebben

IMAGINE VARÁZSLATOS VILÁGA ANDREJ BLAHO ÉS IVAN KALAŠ

IMAGINE VARÁZSLATOS VILÁGA ANDREJ BLAHO ÉS IVAN KALAŠ AZ IMAGINE VARÁZSLATOS VILÁGA ANDREJ BLAHO ÉS IVAN KALAŠ EZ A MUNKAFÜZET A MAGYAR IMAGINE CSOMAG RÉSZE, AMELY ISKOLAI LICENSZSZERZ(DÉS KERETÉBEN KERÜL TERJESZTÉSRE. AZ EREDETI M* SZERZ(I: ANDREJ BLAHO

Részletesebben

4. Vonalas objektumok digitalizálása. Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi úthálózati térképét.

4. Vonalas objektumok digitalizálása. Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi úthálózati térképét. Geoinformatika a környezetvédelemben 1 4. Vonalas objektumok digitalizálása Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi úthálózati térképét. Ebben a gyakorlatban: megtanuljuk a vonal fedvények létrehozását,

Részletesebben

Tulajdonságok. r em-25/em-15

Tulajdonságok. r em-25/em-15 Használati Utasítás Köszönjük, hogy a Roland EM-25/EM-15 Kreatív Keyboard-ot választotta, amely kísérő automatikás hangszerként kiválóan alkalmas arra, hogy órákon át tartó, tiszta, gondtalan szórakozást

Részletesebben

Első lépések. 1. ábra Program megnyitása a legutóbbi dokumentumok listája alapján

Első lépések. 1. ábra Program megnyitása a legutóbbi dokumentumok listája alapján A program indítása Kétféle programot mutatok be, mint már említettem a bevezetőben, a Microsoft Office PowerPoint 2003-at és a Microsoft Office PowerPoint 2007-et. Mindkettő az Office programcsomag része.

Részletesebben

A MEODIT több-felhasználós ontológia szerkesztő program tesztelése

A MEODIT több-felhasználós ontológia szerkesztő program tesztelése I. Bevezetés A MEODIT több-felhasználós ontológia szerkesztő program tesztelése A MEODIT ontológia szerkesztő programot az NKFP-2/042/04 számú Egységes Magyar Ontológia c. pályázat keretében készítették

Részletesebben

Programozás Delphi-ben

Programozás Delphi-ben Tartalom Mgr. Végh László Programozás Delphi-ben Komárom, 2006. október 26. Mgr. Végh László, 2005-2006 http://www.prog.ide.sk 1. Mi a Delphi?...1 2. Az integrált fejlesztői környezet...3 3. Első programunk

Részletesebben

I. Síkgeometriai alapfogalmak, szögek, szögpárok

I. Síkgeometriai alapfogalmak, szögek, szögpárok 15. modul: SÍKIDOMOK 7 I. Síkgeometriai alapfogalmak, szögek, szögpárok Módszertani megjegyzés: A jelen modult többnyire kibővített ismétlésnek szántuk, és fő célja az alapfogalmak és az alapismeretek

Részletesebben

Allplan 2015. Újdonságok az Allplan 2015 / 2015-1-ben

Allplan 2015. Újdonságok az Allplan 2015 / 2015-1-ben Allplan 2015 Újdonságok az Allplan 2015 / 2015-1-ben Jelen dokumentum a lehető legnagyobb gondossággal készült; ennek ellenére nem zárhatók ki hiányosságok, amelyekért semmiféle felelősséget nem vállalunk.

Részletesebben

Fedezd fel az. In Design. kiadványszerkesztőt! Dunaújvárosi Főiskola

Fedezd fel az. In Design. kiadványszerkesztőt! Dunaújvárosi Főiskola Fedezd fel az In Design kiadványszerkesztőt! Dunaújvárosi Főiskola Fedezd fel az InDesign kiadványszerkesztőt! Fedezd fel az InDesign kiadványszerkesztőt! Készítették a Dunaújvárosi Főiskola Déri János

Részletesebben

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS Felhasználói kézikönyv Magyar 2010. június Az áthúzott, kerekes szemétgyűjtő-tartály azt jelenti, hogy az Európai Unión belül a készüléket élettartama végén szelektív gyűjtőhelyre

Részletesebben

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Tananyag

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Tananyag Szövegszerkesztés Microsoft Word XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...8 A SZÖVEGSZERKESZTÉS ELSŐ LÉPÉSEI...9 ALAPFOGALMAK...9 A MICROSOFT WORD XP INDÍTÁSA...11 A WORD XP ABLAK RÉSZEI...12 A MUNKAABLAK

Részletesebben

Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól. Pallay Ferenc

Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól. Pallay Ferenc Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól Pallay Ferenc Szerző: Pallay Ferenc CC Néhány jog fenntartva 2010. július A kiadvány létrejöttét az támogatta. Lektorálták: Dr. Blahota István

Részletesebben

A termosztát működése

A termosztát működése A termosztát működése A termosztát egy beépített mobiltelefonnal rendelkezik Ez fogadja az Ön hívását ha felhívja a termosztát telefonszámát. Érdemes ezt a telefonszámot felírni valahová és figyelemmel

Részletesebben

Version 1.1. Readiris 14 Windows. Felhasználói útmutató. 10/29/2012 I.R.I.S. Products & Technologies dgi

Version 1.1. Readiris 14 Windows. Felhasználói útmutató. 10/29/2012 I.R.I.S. Products & Technologies dgi Version 1.1 Readiris 14 Windows Felhasználói útmutató 10/29/2012 I.R.I.S. Products & Technologies dgi Readiris TM 14 - Felhasználói útmutató Tartalomjegyzék Readiris bemutatása... 1 Újdonságok a Readiris

Részletesebben

3 Szüntessünk meg minden kijelölést, majd mentsük munkánkat.

3 Szüntessünk meg minden kijelölést, majd mentsük munkánkat. 298. LECKE Átlátszóság használata Ha szükséges, nagyítsuk fel a nézetet, hogy könnyen el tudjuk olvasni a szöveget. 2 Válasszuk ki az Effects panelen a Fill szintet, majd változtassuk 70%-ra az Opacity

Részletesebben

í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 1

í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 1 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 1 Bevezetés Az táblázatkezelők voltak azok a programok, amelyek a PC-k robbanásszerű elterjedését idézték elő. Az üzletemberek, vállalkozók

Részletesebben

COLIBRI II. Repülést rögzítő és navigációs műszer. 1.7-es változat

COLIBRI II. Repülést rögzítő és navigációs műszer. 1.7-es változat COLIBRI II Repülést rögzítő és navigációs műszer 1.7-es változat LX navigation d.o.o., Tkalska 10 SLO 3000 Celje, tel: + 386 3 490 46 70, fax: + 386 3 490 46 71 support@lxnavigation.si, http://www.lxnavigation.si

Részletesebben

Számítások, hivatkozások

Számítások, hivatkozások Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel programban alkalmazható különböző hivatkozásokkal (relatív, vegyes, abszolút). Képesek leszünk különböző alapszintű számítások elvégzésére, képletek

Részletesebben