ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter"

Átírás

1 ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter

2 Térképek prezentálása Tartalomjegyzék Az elkészített analízis eredményeit, vagy egyszerűen magát a térképet prezentálni is kell. Ez azt jelenti, hogy össze kell állítani a térképet egy virtuális papírlapon. Ez az elhelyező mód, amiról korábban már volt szó. Ezen a virtuális lapon kell elhelyezni a térképet, a léptéket, az észak jelet, a jelmagyarázatot, vagyis egy jó térkép minden fontos részletét.

3 Kiindulás Tegyük fel, hogy az alábbi térkép valamilyen elemzés eredménye és ezt szeretnénk prezentálni a megrendelőnek.

4 Elhelyező mód Korábban már volt róla szó, hogy a prezentációhoz elhelyező (Layout) módba kell váltani. Ez látható az alábbi képen. A lap ikon jelzi, hogy elhelyező módban van a program.

5 Kiválasztás Ha mozgatni akarunk vagy át akarunk valamit méretezni előbb ki kell választani. Elhelyező módban ezt az ikont kell megnyomni majd rákattintani a módosítandó elemre. Ha ezeket a kis négyzeteket fogjuk meg az egérrel, akkor a térkép átméretezhető.

6 Átméretezés Az alábbi képen látható a térképkomponens átméretezésének eredménye. Fontos észrevenni, hogy az átméretezés nem torzítja a megjelenítendő térképet. A program megpróbálja mindig ugyanazt a látványt mutatni, mint ami az adat módban is megjelenik.

7 Új térképkomponens 1. Illesszünk be egy új térképkomponenst a térképbe. Válasszuk az Insert menüből a Data Frame almenüt.

8 Új térképkomponens 2. Látható, hogy a virtuális lapon egy új keret jelent meg az új térképkomponens számára. Az is látható, hogy az elhelyező módban kiválasztott térképkomponens az aktív térképkomponens (az aktív térképkomponenst a kövér szedésű név is jelzi).

9 Az látható ezen az oldalon, hogy az aktuális térképben két térképkomponens van és adat módban mindig csak az aktív térképkomponens látszik. Új térképkomponens 3.

10 Új térképkomponens 4. Az alábbi képen pedig az látszik hogy a két térképkomponens egyszerre jelenik meg elhelyező módban a virtuális lapon. Érdemes összehasonlítani ezt a nézetet az előző oldali nézetekkel, mivelelhelyező módban a kis ablakokban ugyanazt a nézetet kapjuk mint adat módban.

11 Térkép 1. Egy térkép cím elhelyezéséhez válasszuk ki az Insert menüből a Title almenüt, majd gépeljük be a szöveget

12 Térkép 2. Az elhelyezett cím itt látható. A térképek fontos része az észak jelzés is ehhez az Insert menüből a North Arrow almenüt kell választani. A megjelenő ablak a következő oldalon látható.

13 Térkép 3. Többféle észak jelet választhatunk a bal oldalt látható ablakból. Mindenki választhat az izlésének illetve a szabványnak megfelelő észak jelet.

14 Térkép 4. Az eredmény, vagyis a beillesztett észak jel látható a térképen. Fontos megjegyezni, hogy a beillesztett észak jel az aktív térképkomponensre vonatkozik. Persze ha mindkét térképkomponens azonos állású akkor elég lehet egy észak jel. (Szabványtól függ.) A térképnek alapvető eleme a lépték. Lépték nélkül nem igazán használható a térkép. Léptéket úgy lehet az aktív térképkomponenshez fűzni ha az Insert menüből a Scale Bar almenüt választjuk. Ha nem ábrát hanem lépték szöveget akarunk a térképkomponenshez fűzni, akkor pedig a Scale Text almenüt kell választani.

15 Térkép 5. Az eredmény az alábbi képen látható, vagyis léptéket rendeltünk mindkét térképkomponenshez.

16 Navigálás Nem kell mindig a teljes lapot nézni, rá lehet nagyítani egyes részletekre. A nagyításhoz más ikonokat kell használni mint adat módban. Ezekkel az ikonokkal lehet nagyítani illetve kicsinyíteni a nézetet. Egy nagyítás eredménye látható a jobb oldalon. Ez a nagyítás nem változtatja meg a nézetet adat módban!

17 Módosítás Minden módosítás az adatokon azonnal megjelenik az elhelyező módban is. Az alábbi lépen a különböző épületek szimbólumait válatoztattuk meg.

18 Jelmagyarázat 1. A térképeknek szintén fontos része a jelmagyarázat, angolul Legend. Jelmagyarázat készítéséhez az Insert menüből a Legend almenüt kell választani. Ez egy varázslót indít el melynek lépései a következő oldalakon láthatók.

19 Jelmagyarázat 2. -Map Layers: a térkép fóliái -Legend Items: a jelmagyarázatban figyelembe veendő fóliák -Set the number of columns in your legend: az oszlopok száma a jelmagyarázatban -Preview: egy gyors nézetet generál a jelmagyarázatról A megjelenési sorrend ezekkel változtatható meg. Fóliák hozzáadása és kivétele a jelmagyarázathoz ezekkel a nyilakkal lehetséges.

20 Jelmagyarázat 3. Második lépésben a jelmagyarázat címét, esetleg fejlécét (Legend title) lehet megadni. Természetesen a fejléc színe (Color), a betű mérete (Size), betű stílusa (Font), stb is megadható.

21 Jelmagyarázat 4. Harmadik lépésben a jelmagyarázat keretét (Border) és hátterét (Background) lehet megadni. A Drop Shadow árnyékolást jelent, a Gap a háttér és az árnyék közötti távolságot, míg a Rounding lekerekítést jelent.

22 Jelmagyarázat 5. A jelmagyarázatban használt szimbólumok méretét és stílusát lehet a negyedik lépésben megadni.

23 Jelmagyarázat 6. A jelmagyarázatban használt különböző betű méretek adhatók meg az ötödik lépésben

24 Az eredmény látható az alábbi képen. Jelmagyarázat 7.

25 Jelmagyarázat 8. Előfordulhat hogy a szövegek nem tetszenek, mivel nem eléggé magyarázóak. Semmi gond, változtassuk meg az adat ablakban a szöveget, mely megjelenik a jelmagyarázatban.

26 Jelmagyarázat 9. A jelmagyarázatra egy másik példa látható az alábbi képen. A fólián a színezés a parcellák területei szerint történt, majd errőlkészült egy jelmagyarázat.

27 Térkép 6. Az előzőekben két térképkomponenst jelenítettünk meg a virtuális lapon. Ha szeretnénk demonstrálni a két térképkomponens közötti kapcsolatot, akkor jön jól az Extent Rectangles opció. (Például a jobb egér gombbal kattintsunk az Overview térképkomponens fölött, válasszuk a Properties alemnüt és megjelenik a bal oldali ablak.) A Show extent rectangle for these data frames opció azt jelenti, hogy a City Center térképkomponens kiterjedését akarjuk megjeleníteni az Overview térképkomponensen. Persze több térképkomponens esetén több ilyen kiterjedést jelölő szimbólum megadható. Ezekkel a nyilakkal lehet a térképkomponenseket hozzáadni illetve elvenni. A Frame gomb megnyomásával a keret paraméterei állíthatók be. Az eredmény a következő oldalon látható.

28 Térkép 7. Az eredmény látható az alábbi képen. A kis piros négyzet jelöli, hogy a City Center térképkomponens mely területet öleli fel.

29 Grid 1. A térképek prezentálása során még egy tulajdonság állítható be, egy grid. A grid készítéséhez a New Grid gombot kell megnyomni. A grid definiálása is több lépésben történik

30 Először a grid típusát kell megadni. Grid 2.

31 Grid 3. Másodszor a megjelenési módot (Appearance) illetve a felosztások, grid vonalak számát (Intervals) kell megadni.

32 Az indexek megjelenési módja (Tab style) állítható be harmadszor. Grid 4.

33 Grid 5. Grid vonalak beállítása és megjelenési módja állítható be negyedszer.

34 Grid 6. Az új grid megjelenik az ablakban. Majd az Apply vagy az Ok gombok megnyomása utáni eredmény a következő oldalon látható.

35 Az eredmény grid az alábbi képen látható. Grid 7.

ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Adatszűkítés Adatcímkézés Egyéb fólia műveletek Térképkomponens tulajdonságok Fólia tulajdonságok 1. Egy fólia ábrázolás módjának és egyéb tulajdonságainak

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása Felhasználói kézikönyv ÉMO Területrendezési modul

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve Internetes verzió 2012. 04. 05. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Az alkalmazás felépítése...

Részletesebben

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010 Előadás készítés Szentesi Péter 2010 Mire használható? Előadás készítés Előadás segédlet készítés Emlékeztető az előadó számára Kiadvány készítés Prezentáció készítés kezdése A PowerPoint indítás Válasszunk

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Rajz 01 gyakorló feladat

Rajz 01 gyakorló feladat Rajz 01 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható kézi működtetésű szelepház alkatrészrajzát! A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz01k.ipt A feladat célja:

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

Az ArcMap felfedezése ArcGIS 10

Az ArcMap felfedezése ArcGIS 10 Az ArcMap felfedezése ArcGIS 10 oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga Ágnes 2016. 2 1.1. ARCMAP LEGALAPVETŐBB ALKALMAZÁSAI

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Adatbázisok Térképek adatai és megjelenítése Új térkép létrehozása Adatok térképhez adása Egyszerűbb ábrázolási módok Fólia tulajdonságok Adatbázis

Részletesebben

(ArcCatalog, ArcMap)

(ArcCatalog, ArcMap) Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Esri programok alkalmazásával (ArcCatalog, ArcMap) Útmutató 2014. október 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

Rajz 02 gyakorló feladat

Rajz 02 gyakorló feladat Rajz 02 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz02k.ipt Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható tengely alkatrészrajzát! A feladat célja: Az alkatrész

Részletesebben

Általános e-mail fiók beállítási útmutató

Általános e-mail fiók beállítási útmutató Általános e-mail fiók beállítási útmutató Ennek az összeállításnak az a célja, hogy segítséget nyújtsunk azon Ügyfeleink számára, akik az IntroWeb Kft. által nyújtott e-mail szolgáltatáshoz be szeretnék

Részletesebben

Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben

Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga Ágnes

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010. június 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András QGIS szerkesztések (2.18.3 verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán 2.18.3. verzióra aktualizálta: Jáky András (jakyandras@gmail.com) A QGIS számtalan vektorszerkesztési műveletet biztosít. Tolerancia beállítások

Részletesebben

Digitalizálás ArcGIS 10-ben

Digitalizálás ArcGIS 10-ben ArcGIS 10-ben Alaptérkép készítés oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga Ágnes 2016. 2 DIGITALIZÁLÁS Feladat: Alaptérkép

Részletesebben

Belépés Éles és Demo számlára

Belépés Éles és Demo számlára Belépés Éles és Demo számlára Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba Ügyfélszolgálatunkkal. E-mail: : concordetrader@con.hu Telefon: : (+36 1) 489

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával

Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával TeIR Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április 1 BEVEZETÉS Az útmutató célja

Részletesebben

Ablak és ablakműveletek

Ablak és ablakműveletek Ablak és ablakműveletek 1. Jelölje meg az igaz állításokat! A. A képen egy ablakot lehet látni. B. A Windows operációs rendszerben a mappák és programok ablakokban nyílnak meg. C. Egyszerre csak egy ablakot

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

Az ikonok leírása balról jobbra, felülről lefelé: Felső sor

Az ikonok leírása balról jobbra, felülről lefelé: Felső sor Az ikonok leírása balról jobbra, felülről lefelé: Felső sor 1. Megnyitás Egy E-drawing fájl megnyitása. 2. Mentés Egy E-drawing fájl mentése. 3. Nyomtatás E-drawing fájl nyomtatása 4. Küldés E-mailben

Részletesebben

Diagram készítése. Diagramok formázása

Diagram készítése. Diagramok formázása Diagram készítése Diagramok segítségével a táblázatban tárolt adatainkat különféle módon ábrázolhatjuk. 1. A diagram készítésének első lépése az adatok kijelölése a táblázatban, melyekhez diagramot szeretnénk

Részletesebben

RAJZ1. vezetett gyakorlat

RAJZ1. vezetett gyakorlat Inventor R4 1 Rajz1. vezetett gyakorlat RAJZ1. vezetett gyakorlat Műhelyrajz készítés A feladat megoldásához szükséges fájlok: Tutorial Files\body1 Feladat: Készítse el a szelepház műhelyrajzát! 1) Indítson

Részletesebben

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség:

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: KRYPTON sablon Részletes leírás a sablonhoz kapcsoló új beállításokról Diavetítés a kezdőlapon A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: Képes diavetítés Termékes diavetítés

Részletesebben

CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba

CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba CADcat. Bevezetés a program főbb funkcióiba Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2 1 Telepítési útmutató...3 2 Alkatrész kiválasztása (példa: DIN 912, M5x30, 8.8, fémtiszta)...5 2.1 1. lehetőség: Az alkatrészek

Részletesebben

Térképek jelentése és elemzése

Térképek jelentése és elemzése Térképek jelentése és elemzése Ontológiák Az ontológiák termekre, csomópontokra (koncepciókra) és összeköttetésekre (kapcsolatokra) vonatkozó listák, amik importálhatóak és hozzáadhatóak a VUE térképekhez,

Részletesebben

CAD-ART Kft Budapest, Fehérvári út 35.

CAD-ART Kft Budapest, Fehérvári út 35. CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. Tel./fax: (36 1) 361-3540 email : cad-art@cad-art.hu http://www.cad-art.hu PEPS CNC Programozó Rendszer Oktatási Segédlet Marás PEPS 5 marási példa A feladatban

Részletesebben

12. A térképek publikálása

12. A térképek publikálása Geoinformatika a környezetvédelemben 1 12. A térképek publikálása Feladatunk az, hogy az eddigiekben megtanult módon elkészített térképeket illusztrációként beillesszük a szöveges állományunkba, illetve

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Szerkesztés Eddig adatokat nem módosítottunk. Minden esetben csak a hivatkozás színét, szimbólumát, elrendezését változtattuk. Ugyanakkor szükség

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

ArcView 2.sz. gyakorlat

ArcView 2.sz. gyakorlat ArcView 2.sz. gyakorlat Tematikus térképek Nyissunk egy új projectet a Project ablak, File->New Project menüpontjával (ha most indítottuk az ArcViewt, akkor ez automatikusan meg is történt). Nyissunk egy

Részletesebben

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek Diagram törlése Beágyazott diagramobjektum esetén jelöljük ki a diagramot a diagram üres területére kattintva, majd üssük le a DELETE billentyűt! Ha a diagram önálló diagramlapon helyezkedik el, akkor

Részletesebben

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása Ha ezen elemeknek a betűtípusát, betűstílusát, betűméretét, betűszínét és az elem hátterét akarjuk formázni, akkor

Részletesebben

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása A TvNetTel Kft internetes szolgáltatásának igénybevételéhez szükséges a hálózati csatlakozás beállítása a számítógépen vagy routeren. A beállításhoz szükség van a

Részletesebben

Aromo Szöveges Értékelés

Aromo Szöveges Értékelés Aromo Szöveges Értékelés AROMO Iskolaadminisztrációs Szoftver v2.50 - Felhasználói kézikönyv- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges Értékelés 1 Bevezetés 3 A Szöveges Értékelés modul koncepciója

Részletesebben

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató JLR EPC Gyors kezdés útmutatója Tartalom Lépésenkénti gyakorlati útmutató.....2-7 Képernyős útmutató........8-10 Hungry Version 2.0 JLR EPC Gyors kezdés útmutatója 1. Az alkalmazásba való belépés Nyissa

Részletesebben

Nyolcbites számláló mintaprojekt

Nyolcbites számláló mintaprojekt Nyolcbites számláló mintaprojekt 1. Bevezető A leírás egy nyolcbites számláló elkészítésének és tesztelésének lépéseit ismerteti. A számláló értéke az órajel felfutó élének hatására növekszik. A törlőgombbal

Részletesebben

1. Gyakorlat képek megjelenítése és vizsgálata

1. Gyakorlat képek megjelenítése és vizsgálata 1. Gyakorlat képek megjelenítése és vizsgálata Hozzávalók: MultiSpec program (MultiSpecWin32.exe); ag020522_dpac_cd.lan állomány. A program és a gyakorlatokhoz szükséges állományok elérhetők ingyenesen

Részletesebben

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása Ha ki szeretnénk nyomtatni az elkészített dokumentumainkat, akkor a nyomtató vezérlőprogramját a számítógépre kell telepítenünk. Ezáltal a számítógép irányítani tudja a nyomtatót, érzékeli üzeneteit. A

Részletesebben

ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter Megjegyzések Ez a segédlet egy térinformatikai analízist mutat be. Nem minden lépés látható az oldalakon, de az előző segédletek megtanulása után nem szabad hogy problémát

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

QGIS gyakorló. --tulajdonságok--stílus fül--széthúzás a terjedelemre).

QGIS gyakorló. --tulajdonságok--stílus fül--széthúzás a terjedelemre). QGIS gyakorló Cím: A Contour-, a Point sampling tool és a Terrain profile pluginek használata. DEM letöltése: http://www.box.net/shared/1v7zq33leymq1ye64yro A következő gyakorlatban szintvonalakat fogunk

Részletesebben

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját!

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 2. feladat Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 1.Válasszon egyedi hátteret a prezentációnak! 2.Minden oldalon a bolt neve és emblémája jelenjen meg! Az

Részletesebben

Feladatok megoldásai

Feladatok megoldásai 1. Az oszlopszélességet az oszlopszegélyre való dupla kattintással állítsuk be! Mit tapasztalunk? Az oszlopszegélyre való dupla kattintáskor az Excel az oszlopban található leghosszabb bejegyzés hosszúsága

Részletesebben

Adobe. indesign. Kezdő. lépések. + hasznos tippek és trükkök. www.kriszdesign.com. Kiadás dátuma: 2013.02.17 15:00

Adobe. indesign. Kezdő. lépések. + hasznos tippek és trükkök. www.kriszdesign.com. Kiadás dátuma: 2013.02.17 15:00 Adobe indesign Kezdő lépések + hasznos tippek és trükkök t www.kriszdesign.com Kiadás dátuma: 2013.02.17 15:00 2. Új dokumentum létrehozása Új dokumentumot létrehozhatunk a File > New > Document... segítségével.

Részletesebben

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül!

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítette: Tratnyek Csilla 2010.03.01. Készítsünk weblapot

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

Outlook Express használata

Outlook Express használata Outlook Express használata Az induló ablak több részre oszlik Nyitott mappa tartalma Mappák Partnerek Az induló ablak nézetét testre lehet szabni a Nézet menü/elrendezés almenüjével Az eszköztár testreszabásához

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) I. Rétegkezelés, stílusbeállítás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság A QGIS a legnépszerűbb nyílt forráskódú asztali

Részletesebben

T-AVL Nyomkövető webkliens

T-AVL Nyomkövető webkliens Teltonika UAB - www.teltonika.lt - A megjelenített tartalom jogvédett - MM Turbo Marketing Kft. T-AVL Nyomkövető webkliens Használati útmutató Kezelési útmutató Opciók ismertetése Verzió: 2011/4 www.mmturbo.hu

Részletesebben

Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal az alábbi elérhetőségeken:

Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal az alábbi elérhetőségeken: Bejelentkezés Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal az alábbi elérhetőségeken: email: concordetrader@con.hu telefon: (+36

Részletesebben

E-mail cím létrehozása

E-mail cím létrehozása E-mail cím létrehozása A Moodle-rendszerben Ön akkor tudja regisztrálni magát, ha rendelkezik e-mail címmel. A Moodle ugyanis az Ön e-mail címére küld egy elektronikus levelet, amelyben a regisztráció

Részletesebben

WIFI elérés beállítása Windows 7 Felhasználó azonosítással

WIFI elérés beállítása Windows 7 Felhasználó azonosítással WIFI elérés beállítása Windows 7 Felhasználó azonosítással Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és Általános Művelődési Központ Készítette: Jászberényi József, 2011 1/14 A PÁGISZ WIFI hálózathoz

Részletesebben

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása Felhasználói kézikönyv ÉMO Mobil GUI Készítette a

Részletesebben

A főmenü mindig elérhető a jobb felső sarokban található ikon segítségével. Így mindig könnyen fér hozzá bármely menüponthoz.

A főmenü mindig elérhető a jobb felső sarokban található ikon segítségével. Így mindig könnyen fér hozzá bármely menüponthoz. 1 Számlaösszesítő (Account Summary) A számlaösszesítőben egy gyors áttekintést kaphat a számla állapotáról: Készpénz egyenleg (Cash balance) Rendelkezésre álló fedezet (Margin available) Fedezet felhasználás

Részletesebben

RAJZ2. vezetett gyakorlat

RAJZ2. vezetett gyakorlat Inventor R4 1 Rajz2. vezetett gyakorlat RAJZ2. vezetett gyakorlat Összeállítási rajz készítés A feladat megoldásához szükséges fájlok: Tutorial Files\body1, nozzle1, knob 1, assy_link, final_assy Feladat:

Részletesebben

kommunikáció Megoldások

kommunikáció Megoldások Információ és kommunikáció Megoldások Megoldások Információ és kommunikáció 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek hozzáadása panelen kattintunk a létrehozás gombra! Kattintsunk

Részletesebben

Közegek és felületek megadása

Közegek és felületek megadása 3. Előadás Közegek és felületek megadása A gyakorlatban nem közömbös, hogy az adott közeg milyen anyagi tulajdonságokkal bír. (Törésmutató, felület típusa, érdessége ) Lehetőség van az anyagok közegének,

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

A számítógép beállításainak megváltoztatása

A számítógép beállításainak megváltoztatása Megjelenés és témák Először tekintsük át, hogy hogyan lehet a képernyőn megjelenő elemek küllemét módosítani. Válasszuk a Start menü Vezérlőpultban a Megjelenés és témák hivatkozást. Itt kattintsunk a

Részletesebben

SolidWorks Adott alkatrész 2D-s

SolidWorks Adott alkatrész 2D-s A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Mûszaki rajzdokumentáció SZIE-A14 alap közepes - haladó SolidWorks CAD

Részletesebben

CitiDirect BE SM Felhasználói útmutató

CitiDirect BE SM Felhasználói útmutató CitiDirect BE SM Felhasználói útmutató Bejelentkezés A CitiDirect BE SM futtatásának minimális rendszerkövetelményei megegyeznek a CitiDirect Online Banking rendszer követelményeivel. Kérjük, kattintson

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 1. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 1. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 1. Dr. Iványi Péter Megjegyzés Ezek a segédletek a Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Kar, Műszaki Informatikai Tanszékén oktatott Térinformatika tantárgyhoz készültek. A

Részletesebben

Maszkok 197 Maszkrétegek 197 Maszkolt szöveg 199 Szövegmaszk 202 Izzó szöveg 204 Negatív maszk 205 Animált maszk 206 Animált Kör 208

Maszkok 197 Maszkrétegek 197 Maszkolt szöveg 199 Szövegmaszk 202 Izzó szöveg 204 Negatív maszk 205 Animált maszk 206 Animált Kör 208 194 9 MASZKOK 195 196 Maszkok 197 Maszkrétegek 197 Maszkolt szöveg 199 Szövegmaszk 202 Izzó szöveg 204 Negatív maszk 205 Animált maszk 206 Animált Kör 208 Maszkok 197 Maszkok Maszkrétegek A maszk effektusokat

Részletesebben

Vetítési beállítások

Vetítési beállítások Vetítési beállítás A vetítési beállításokhoz a Diavetítés/ parancsot kell alkalmazni. 1. ábra Megadható a bemutató típusa: Bemutatás élőszó mellett: sima diavetítés Irányított bemutató: A vetítés hasonlít

Részletesebben

2. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel II.

2. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel II. 2. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel II. Az előző gyakorlaton megismerkedtünk a legfontosabb alapfogalmakkal és eljutottunk odáig, hogy a felkínált gyakorló térkép tartalmát újabb rétegek illetve

Részletesebben

Mesh generálás. IványiPéter

Mesh generálás. IványiPéter Mesh generálás IványiPéter drview Grafikus program MDF file-ok szerkesztéséhez. A mesh generáló program bemenetét itt szerkesztjük meg. http://www.hexahedron.hu/personal/peteri/sx/index.html Pont létrehozásához

Részletesebben

Alapok (a K2D rendszer alapjai)

Alapok (a K2D rendszer alapjai) Alapok (a K2D rendszer alapjai) 1 1. Bevezetés... 3 2. Fastruktúra... 3 2.1. Nyitása, zárása... 3 2.2. Fülek... 5 2.3. Licence kulcs érvényesítése... 9 2.4. Új elem felvitele... 10 2.5. Elem törlése...

Részletesebben

ÁLTALÁNOS WEBLAPSZERKESZTÉSI TUDNIVALÓK ÁLTALÁNOS HTML KÓDOLÁSI TUDNIVALÓK

ÁLTALÁNOS WEBLAPSZERKESZTÉSI TUDNIVALÓK ÁLTALÁNOS HTML KÓDOLÁSI TUDNIVALÓK ÁLTALÁNOS WEBLAPSZERKESZTÉSI TUDNIVALÓK HTML dokumentum = weblap = weboldal = webpage Egy HTML dokumentum kiterjesztései: HTM vagy HTML STÍLUSLAP = Egy vagy több HTML utasítás, értékekkel ellátott paramétereinek

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

Bevezető. Mi is az a GeoGebra? Tények

Bevezető. Mi is az a GeoGebra? Tények Bevezető Mi is az a GeoGebra? dinamikus matematikai szoftver könnyen használható csomagolásban az oktatás minden szintjén alkalmazható tanításhoz és tanuláshoz egyaránt egyesíti az interaktív geometriát,

Részletesebben

Térkép megjelenítése

Térkép megjelenítése Térkép megjelenítése VUE-nek több eszköze is van, hogy rendszerezzen és megmutasson térkép tartalmat, képet és csomópontot. Zoom opció, térkép beállítások és metszés a következőekben lesz tárgyalva. Zoom

Részletesebben

4. Az eszköztáron az Ellipse Select segítségével jelöljük ki az egyik szemet, majd nyomjuk le a Ctrl billentyűt és jelöljük ki a másikat is.

4. Az eszköztáron az Ellipse Select segítségével jelöljük ki az egyik szemet, majd nyomjuk le a Ctrl billentyűt és jelöljük ki a másikat is. Ebben a feladatban plakátot fogunk készíteni egy mozifilmhez. A feladat elvégzése során a következőket fogjuk gyakorolni: Vörös szem eltávolítása Kép retusálása Háttér eltüntetése Rétegek kezelése Színárnyalat

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

Szöveges műveletek. Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével:

Szöveges műveletek. Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével: Alapvető szabályok Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével: Minden szöveges elem szövegdobozban, objektumban helyezkedik

Részletesebben

Diagramkészítés a PowerPoint 2007 programmal

Diagramkészítés a PowerPoint 2007 programmal A Diagram parancs a Beszúrás lap/ábrák csoportban található. 1. ábra Diagram beszúrása Fontos, hogy ez a funkció csak akkor működik, ha az Excel 2007-es változata is fel van telepítve. Kattintsunk a Diagram

Részletesebben

Vízi Viharjelző Rendszer Android 2.2 verziótól

Vízi Viharjelző Rendszer Android 2.2 verziótól Vízi Viharjelző Rendszer Android 2.2 verziótól 1. Telepítés SwsWidgetEsri.apk méret: kb. 7.5M A program telepítése során engedélyt kér a következő funkciókhoz: - Tárolás - Hardver szabályzók (fizikai visszajelzések

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

Használati útmutató Az online példatárhoz

Használati útmutató Az online példatárhoz Használati útmutató Az online példatárhoz A Példatár egy többféle szűrési feltétellel és találati megjelenítéssel rendelkező online adatbázis: I. Keresés 1. Találati lista 2. Térképes megjelenítés 3. Alrendszerek

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal AROMO Iskolaadminisztrációs Szoftver - Felhasználói kézikönyv - Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal 1 Bevezetés

Részletesebben

VisualBaker Telepítési útmutató

VisualBaker Telepítési útmutató VisualBaker Telepítési útmutató Office Hungary Bt web: www.visualbaker.hu e-mail: info@visualbaker.hu Tartalomjegyzék: Telepítési útmutató... 1 Tartalomjegyzék:... 2 Első lépések:... 3 Telepítési kulcs...

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. május 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez.

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. Az OpenVPN kliens programra akkor van szükség, ha egy nyílt Internet elérésű helyről szeretnénk elérni magas biztonság mellett a RITEK Zrt.

Részletesebben

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Képek beszúrása A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Az eszköztárról is beszúrhatunk ClipArt képeket, ha kihúzzuk a ClipArt ikont,

Részletesebben

Windows 7. Szolgáltatás aktiválása

Windows 7. Szolgáltatás aktiválása Szolgáltatás aktiválása Windows 7 Az eduroam szolgáltatás igénybevételéhez a SZIE felhasználóknak előbb a https://joker.szie.hu oldalon aktiválniuk kell a szolgáltatást. Ezt a bejelentkezést követően a

Részletesebben

Ozeki Weboffice. 1. ábra

Ozeki Weboffice. 1. ábra Ozeki Weboffice 1. A program indítása Először vegyük fel a szerkesztendő web oldalt az Edit your Website listába. A piros nyíllal jelölt mezőbe írjuk be a weboldal nevét, majd az OK gombbal érvényesítsük

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diák

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diák Microsoft Office PowerPoint 2003 esetén Új dia létrehozása A Fájl/Új dokumentum vagy a Szokásos eszközsoron található ikon használatával tudunk Új diasorozatot, prezentációt készíteni. (De az előző fejezetben

Részletesebben

Hogyan rögzítsünk bejövő számlát?

Hogyan rögzítsünk bejövő számlát? Hogyan rögzítsünk bejövő számlát? Bejövő számla rögzítéséhez válasszuk a főmenüben a Beszerzés, azon belül pedig a bejövő számla menüpontot. 1. lépés a szállító kiválasztása A szállító kiválasztásához

Részletesebben

Megyei tervezést támogató alkalmazás

Megyei tervezést támogató alkalmazás TeIR (Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer) Megyei tervezést támogató alkalmazás Felhasználói útmutató 2015. május Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. AZ ALKALMAZÁS BEMUTATÁSA...

Részletesebben

New Default Standard.ipt

New Default Standard.ipt Adaptív modellezési technika használata Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható fejes szeg parametrikus modelljét! A kidolgozáshoz használja az MSZ EN 22341-es szabványban megadott értékeket! 1 1.

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

Keresés a MarketLine Advantage adatbázisban

Keresés a MarketLine Advantage adatbázisban Keresés a MarketLine Advantage adatbázisban A keresőfelület nyelve angol és a keresőkérdést is angolul kell megadni. Megnyitás után a képernyő közepén lévő párbeszéd ablakban adhatjuk meg a keresőkérdést

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Ami kimaradt és kevésbé fontos dolgok Teljesen új adattábla létrehozása Bitmap adatok kezelése Szerkesztés bitmap képről Térképek terjesztése Teljesen

Részletesebben

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n JavaADM Kézikönyv Tartalomjegyzék 1 PROGRAMLEÍRÁS... 3 1.1 A PROGRAM ÁLTALÁNOS HASZNÁLATA...

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben

Programozási technológia

Programozási technológia Programozási technológia Swing GUI készítése NetBeans IDE segítségével Dr. Szendrei Rudolf ELTE Informatikai Kar 2018. Bevezető Eddig a grafikus felhasználói felületet kódból hoztuk létre kézzel. A mi

Részletesebben