Az ArcMap felfedezése ArcGIS 10

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az ArcMap felfedezése ArcGIS 10"

Átírás

1 Az ArcMap felfedezése ArcGIS 10 oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga Ágnes 2016.

2 ARCMAP LEGALAPVETŐBB ALKALMAZÁSAI 1. Alap alkalmazások az ArcMap megnyitása után. Jobb oldalon a Catalog ha nincs ott, akkor Windows Catalog Bal oldalon a Table of Contents TOC

3 ARCGIS SAJÁT FILE-JAI, ADATOK BEHÍVÁSA A PROGRAMBA 1. Catalogba a Connect to Folder (jobbról a második ikon) segítségével tudunk mappát behívni, amely ezt követően a Folder Connections-ben jelenik meg a Catalogban 2. A Catalogot három nézetben használhatjuk, javaslom az osztott (képen is látható) nézetet a nézetek között a jobb oldalról az első ikonnal tudunk váltani 3. A Close gomb melletti kis rajzszöggel van lehetőségünk a Catalog pozícióját fixálni, vagy felugró nézetbe helyezni (Ez a lehetőség a TOC, ArcToolbox, Search, Table, Resault, stb. funkciók esetén is ugyan így működik). 1. Ha behívtuk a programba a GIS1_1 mappát, és a FolderConnections-ben rákattintunk akkor láthatjuk az alsó ablakban annak tartalmát. 2. A GIS1_1 tartalmaz egy Map Document-et, és egy File Geodatabase-t. Mindkettő az ArcGIS saját file-ja. 3. A Map Document (kiterjesztése *.mxd) nem adatbázisszintű információkat tartalmaz, vagyis az aktuális munkaállást, a vektoros állomány színezéseit, elérési útvonalakat, különböző beállításokat. 4. A File Geodatabase (*.gdb) úgy múködik, mint egy mappa, Feature Class-okat, táblázatokat, stb. tartalmaz. (lsd: jobb oldali ábra)

4 MAP DOCUMENT MEGNYITÁSA 1. A Map Document-et (Tutorial1-1.mxd) Drug and Drop (megragad és bedob) módszerrel behúzzuk a térképi ablakba (Data View). 2. A Map Document által hivatkozott Feature Classok megjelennek a TOC-ban. 3. A US Cities előtti négyzetbe egy pipát helyezve láthatóvá válik a térképi ablakban a réteg tartalma.

5 HÁTTÉRTÁBLA MEGNYITÁSA ÉS ELHELYEZÉSE 1. Az egyes Feature Class-okhoz tartozó háttértábla megjelenítéséhez kattintsunk a TOC-ban arra a rétegre jobb egér gombbal, amely háttértábláját szeretnénk megjeleníteni, majd a felugró panelból válasszuk az Open Attribute Table lehetőséget. ( 2. Amennyiben szeretnénk az egyik réteget eltüntetni a térképi ablakból úgy válasszuk a Remove parancsot a panelban!)

6 6 3. A háttértábla (attribútum tábla) a térképi ablak közepén nyílik meg, így eltakarja a térképünket. Helyezzük el a térképi ablakon kívül, az ArcMap aljára a következő módon. 4. Ragadjuk meg a fölső szegélyénél fogva az egér bal gombjának folyamatos nyomásával a táblát, majd kezdjük el mozgatni. 5. Ekkor kék nyilak fognak megjelenni a képernyőn (lsd. következő ábra!)

7 7 6. Kezdjük el mozgatni az egérrel a táblázatot az alsó kék nyíl irányába. A Fehér kurzor nyilat egészen húzzuk rá az alsó kék nyílra. (lsd. következő ábra)

8 8 7. Amikor a kurzor fehér nyila az alsó kék nyílra ér, és azt látjuk, hogy a kék átlátszó téglalap, amely a jövőbeli táblázat pozícióját jelöli, kitakarja a képernyő alsó részét engedjük el az egér bal gombját. Ha jól csináltuk akkor a táblázat dokkolódik a képernyő alsó részén, ha nem, akkor valószínű nem a kék nyíl felett engedtük el. (Ez a módszer az ArcMap valamennyi alkalmazására igaz -Catalog, TOC stb.)

9 9 8. Egyszerre több háttértábla megnyitására is van lehetőség. A megnyitott háttértáblák közötti navigációt a háttértábla bal alsó sarkában található fülek könnyítik meg.

10 FEATURE (PONT, VONAL, POLIGON) KIJELÖLÉSE HÁTTÉRTÁBLÁBAN ÉS GRAFIKUSAN 1. A háttértábla egy sora egy objektumhoz (feature) tartozik a térképen. 2. A háttértáblában minden egyes sor előtt van egy szürke jelölőnégyzet. E négyzetekre kattintva tudjuk a háttértáblában a sorokat kijelölni. 3. A kijelölést megszüntetni a (Clear Selection) gombbal lehetséges. Értelemszerűen egyszerre bármennyi háttértáblában lehetőség van kijelölni feature-öket. Az adott háttértábla Clear Selection gombjával csak az adott háttértábla kijelölését szüntetem meg. 4. Amennyiben egyszerre szeretném megszüntetni valamennyi réteg kijelölését úgy azt a Tools eszköztár, Clear Selected Features gombjára kattintva tehetem meg. 5. A Tools eszköztárban a Full Extent gombra kattintva a térképi ablakban a TOCban szereplő legnagyobb területi kiterjedésű rétegnek megfelelően középre rendezi a térképünket. (Ha Basemap is van a TOCban érdemes vigyázni vele és inkább a réteg nevére kattintva jobb egérrel a Zoom to Layer opciót használni.)

11 11 6. A TOC-ban jobbról a második ikonra, a List by Selection ikonra kattintsunk. Ekkor láthatóvá válik, hogy melyik rétegen, mely feature-ök vannak kijelölve. A réteg neve mellett két gomb található és egy szám. A szám az aktuálisan kijelölt feature-ök számát mutatja. A számtól balra a jól ismert Clear Selection gomb. Míg a tőle balra lévő ikonnal a layer kijelölhetőségét tudjuk szabályozni. 7. A ikonra kattintva az adott réteg Not Selectable lesz (lsd: felső ábra), vagyis a benne lévő feature-ök csak láthatók lesznek, de nem lesznek kijelölhetők. Ez a lehetőség a grafikus kijelölések esetén hasznos, ha pl. csak egy várost szeretnénk kijelölni, akkor amíg a US States-et nem tesszük Not Selectable-é addig a várost és a grafikusan alatta lévő államot is ki fogjuk jelölni.

12 12 8. Grafikus kijelölésre a Tools eszköztár Select by. parancsai közül választva nyílik lehetőség.

13 INFORMÁCIÓS GOMB ÉS MÉRÉS A TÉRKÉPEN 1. A Tools eszköztárban a gomb segítségével a feature-őkről nyerhetünk információkat. 2. Bármely feature-re kattintva kiírja annak valamennyi, a háttértáblában tárolt attribútum adatát.

14 14 3. A Tools eszköztárban a Measure gomb segítségével méréseket tudunk végezni a térképen. A szürke panelban a Segment után az utolsó szakasz hosszát, míg a Length után a teljes hosszt tünteti fel a szoftver.

15 MŰVELETEK A HÁTTÉRTÁBLÁBAN 1. A Háttértáblában a Shape és az ObjectID oszlopokat a szoftver generálja, megváltoztatásukra nincs lehetőségünk. 2. Van lehetőség az oszlopok tartalmának sorba rendezésére. Jobb egérrel kattintsunk a sorba rendezni kívánt oszlop tetejére. A felugró panel első három parancsa áll rendelkezésünkre a sorba rendezésre. Sort Ascending növekvő sorrend, vagy abc sorrend Sort Descending - csökkenő sorrend, vagy fordított abc sorrend Advanced Sorting többszintű sorbarendezésre ad lehetőséget

16 16 3. Új oszlop beszúrása: Kattintsunk a Table Options gombra a táblázatban. Majd a felugró panelban az Add Field-re! (Példánkban legyen ez a US States háttértáblájában) 4. A felugró panelban adjuk meg az oszlopunk nevét Name, illetve válasszunk megfelelő mezőtípust (arány számolás esetén ajánlom Float-ot, példánkban a férfi nő arányt számoljuk ki)

17 17 5. Az oszlop feltöltése kétféleképpen történhet. A) Beírással történő feltöltése csak Editor Start Editing módban lehetséges. (Erről később tanulunk) B) Vagy számolással, már meglévő oszlopok tartalmából származtatjuk a tartalmát. Lépései: kattintsunk az oszlopfőre bal egér gombbal Field Calculator-t válasszuk 6. Felugró panelban a Fields: felirat alatti mezőben a számolásunk képletében szereplő oszlopnevekre kattintsunk duplán és lássuk el a képletet a megfelelő műveleti jelekkel. Majd kattintsunk az OK gombra. Ezt követően a program kis várakozás után feltölti az oszlopunkat számokkal. (Példánkban a férfiak száma osztva a nők számával egy nőre jutó férfiak száma)

18 TÉRKÉP SZÍNEZÉSE LAYER PROPERTIES - SYMBOLOGY 1. Kattintsunk annak a rétegnek a nevére a TOCban jobb egérrel (vagy kétszer ballal), amely réteg objektumait szeretnénk kiszínezni, tematikus térképet készíteni rájuk. Jobb egér gombos kattintás esetén a felugró panelban válasszuk a Properties parancsot.

19 19 2. Készítsünk tematikus térképet a kiszámított Férfi-Nő arány alapján. Layer Properties-ben válasszuk a Symbology fület azon belül Quantities opciót a Show mezőben. Maradjunk a Quantities-en belül az első opciónál. 3. Alaptérkép (Basemap) behívása. Add Data gomb kis fekete nyilára kattintva a legördülő menüből válasszuk az Add Basemap parancsot. Kattintsunk rá. A Fields felirat alatti Value-nak állítsuk be az előbb kiszámolt férfi-nő arányt tartalmazó oszlop nevét, válasszunk Színt, majd OK! (Erre a panelre vonatkozó további beállításokat később fogjuk tanulni!)

20 20 4. Itt a felugró panelból válasszunk egy alaptérképet. Ajánlom a Shaded Relief-et. 5. Amennyiben felugrik a Geographic Coordinate Systems Warning kattintsunk a Close gombra. 6. Majd amikor megjelent az alaptérkép a TOC-ban tegyünk a Boundaries and Places és a Reference elé is egy-egy pipát.

21 JELMAGYARÁZAT, CÍM BESZÚRÁSA, KÉSZ TÉRKÉP EXPORTÁLÁSA RASZTERES FILE-KÉNT 1. Elsőként a Data View Layout View ikonok közül válasszuk balról a másodikat (Layout view). 2. Ha rákattintunk megjelenik a Layout eszköztár. (Amennyiben nem Customize Toolbars Layout) 3. Cím (Title) és Jelmagyarázat (Legend) beszúrására a legfölső menüsorban található Insert gombra történő kattintással van lehetőség.

22 22

23 23 4. A Layout-ban a térképünket tartalmazó téglalap (Data Frame) alapbeállításban nem tölti ki a rendelkezésére álló felületet, hanem egy fehér margó veszi körül a térképünket. Amennyiben szeretnénk, hogy a térképünk teljesen kitöltse a Layout nézetet, úgy kattintsunk a Data Frame területére, hogy az aktívvá váljon amikor aktív, akkor hat darab világoskék kis négyzet jelenik meg Date Frame-et határoló kereten. A kis négyzetek segítségével tudjuk a kívánt méretre igazítani. (A két átellenes csúcsát érdemes a lap megfelelő csúcsaihoz illeszteni lsd: ábrák) 5. A térképünket a Layout-ban a Tools-ban található Nagyító (Zoom in/out) eszközzel tudjuk tovább méretezni, vagy a kéz (Pan) eszközzel mozgatni.

24 24 6. Ha elkészültünk a térképünkkel a File Export Map parancsra kattintva tudjuk azt exportálni.

25 25 7. Javasolt fileformátum PNG és állítsuk a Resolution-t 300 dpi-re!

Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben

Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga Ágnes

Részletesebben

Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben

Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben Hol vannak azok a helyek, amelyek.? oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga

Részletesebben

Digitalizálás ArcGIS 10-ben

Digitalizálás ArcGIS 10-ben ArcGIS 10-ben Alaptérkép készítés oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga Ágnes 2016. 2 DIGITALIZÁLÁS Feladat: Alaptérkép

Részletesebben

Digitalizálás Népsűrűségi és úthálózati térkép készítése ArcGIS 10-ben

Digitalizálás Népsűrűségi és úthálózati térkép készítése ArcGIS 10-ben Népsűrűségi és úthálózati térkép készítése ArcGIS 10-ben oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga Ágnes 2017. 2 DIGITALIZÁLÁS,

Részletesebben

1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel

1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel 1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel Az ArcGIS térinformatikai programcsomag felépítésével és elemeivel megismerkedtünk már az elsı elméleti résznél. Most lássuk a gyakorlatot. Ebben az elsı gyakorlatban

Részletesebben

(ArcCatalog, ArcMap)

(ArcCatalog, ArcMap) Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Esri programok alkalmazásával (ArcCatalog, ArcMap) Útmutató 2014. október 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos

Részletesebben

Gyakorló feladatok II. ZH-hoz

Gyakorló feladatok II. ZH-hoz Gyakorló feladatok II. ZH-hoz Valamennyi feladat esetén a megoldást térképen kell ábrázolni. A térkép feleljen meg a következő általános kritériumoknak: a térképen legyen jelmagyarázat (a tanult kritériumok

Részletesebben

3. gyakorlat Saját adatok használata

3. gyakorlat Saját adatok használata 3. gyakorlat Saját adatok használata Ebben a gyakorlatban megismerkedünk az ESRI coverage adattípussal hazai adatok példáján. Újabb megjelenítési módok alkalmazásával létrehozunk egy térképet saját térségünkrıl.

Részletesebben

Tematikus térképezési technikák ArcGIS 10-ben

Tematikus térképezési technikák ArcGIS 10-ben ArcGIS 10-ben Map design oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga Ágnes 2016. 2 Tutorial 2 Map design Tutorial 2.1.

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) I. Rétegkezelés, stílusbeállítás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság A QGIS a legnépszerűbb nyílt forráskódú asztali

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter Térképek prezentálása Tartalomjegyzék Az elkészített analízis eredményeit, vagy egyszerűen magát a térképet prezentálni is kell. Ez azt jelenti, hogy össze kell

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

PONTOK TÁVOLSÁGÁNAK. MEGHATÁROZÁSA MEGHATÁROZOTT (ÚT)VONAL MENTÉN Network Analyst. Balázs Boglárka

PONTOK TÁVOLSÁGÁNAK. MEGHATÁROZÁSA MEGHATÁROZOTT (ÚT)VONAL MENTÉN Network Analyst. Balázs Boglárka PONTOK TÁVOLSÁGÁNAK MEGHATÁROZÁSA MEGHATÁROZOTT (ÚT)VONAL MENTÉN Network Analyst A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

QGIS Gyakorló. 1. kép. A vektor réteg (grassland.shp).

QGIS Gyakorló. 1. kép. A vektor réteg (grassland.shp). QGIS Gyakorló Verzió: 1.7 Wroclaw Cím: Műveletek az attribútum táblával Minta fájl letöltése innen: https://www.dropbox.com/link/17.oxt9ziogfh?k=54ff982063bac43be40bf263d9cf45ef A vektoros adatmodell számos

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve Internetes verzió 2012. 04. 05. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Az alkalmazás felépítése...

Részletesebben

Második modul ArcGIS v10.1 alap feladat

Második modul ArcGIS v10.1 alap feladat Tartalomjegyzék Második modul ArcGIS v10.1 alap feladat 1 ArcMap - ismerkedés a munkaterülettel... 2 1.1 Az ArcMap felülete... 2 1.2 Az eszköztárak (Toolbars)... 4 2 Készítsünk egy projektet: térképet

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Avery Design Pro 4.0

Avery Design Pro 4.0 Avery Design Pro 4.0 Felhasználói útmutató Az Avery Design egy egyszerű, de sokfunkciós, könnyen kezelhető címkenyomtató, kártyatervező program. Készítsük el a kártyasablont Indításkor az Üdvözlő ablak

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Ami kimaradt és kevésbé fontos dolgok Teljesen új adattábla létrehozása Bitmap adatok kezelése Szerkesztés bitmap képről Térképek terjesztése Teljesen

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Szerkesztés Eddig adatokat nem módosítottunk. Minden esetben csak a hivatkozás színét, szimbólumát, elrendezését változtattuk. Ugyanakkor szükség

Részletesebben

iguess tanfolyam inotes v10.1

iguess tanfolyam inotes v10.1 iguess tanfolyam inotes v10.1 Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a kiadvány (közlemény) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Adatbázisok Térképek adatai és megjelenítése Új térkép létrehozása Adatok térképhez adása Egyszerűbb ábrázolási módok Fólia tulajdonságok Adatbázis

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel

1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel 1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel Az ArcGIS térinformatikai programcsomag felépítésével és elemeivel megismerkedtünk már az első elméleti résznél. Most lássuk a gyakorlatot. Ebben az első gyakorlatban

Részletesebben

Feladatok megoldásai

Feladatok megoldásai 1. Az oszlopszélességet az oszlopszegélyre való dupla kattintással állítsuk be! Mit tapasztalunk? Az oszlopszegélyre való dupla kattintáskor az Excel az oszlopban található leghosszabb bejegyzés hosszúsága

Részletesebben

Raszter georeferálás QGIS-ben Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András

Raszter georeferálás QGIS-ben Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András Raszter georeferálás QGIS-ben Összeállította: dr. Siki Zoltán 2.18.3. verzióra aktualizálta: Jáky András (jakyandras@gmail.com) Ez a leírás ahhoz nyújt segítséget, hogy szkennelt térképet vagy ortofotót

Részletesebben

QGIS gyakorló. Cím: Pufferzóna előállítása (Buffering) Minta fájl letöltése:

QGIS gyakorló. Cím: Pufferzóna előállítása (Buffering) Minta fájl letöltése: QGIS gyakorló Cím: Pufferzóna előállítása (Buffering) Minta fájl letöltése: http://www.box.net/shared/0ui86dft8bdxp6pak8g6 Az elemzések során gyakran vetődik fel az a kérdés, hogy egy objektumhoz, egy

Részletesebben

RAJZ2. vezetett gyakorlat

RAJZ2. vezetett gyakorlat Inventor R4 1 Rajz2. vezetett gyakorlat RAJZ2. vezetett gyakorlat Összeállítási rajz készítés A feladat megoldásához szükséges fájlok: Tutorial Files\body1, nozzle1, knob 1, assy_link, final_assy Feladat:

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

Térkép megjelenítése

Térkép megjelenítése Térkép megjelenítése VUE-nek több eszköze is van, hogy rendszerezzen és megmutasson térkép tartalmat, képet és csomópontot. Zoom opció, térkép beállítások és metszés a következőekben lesz tárgyalva. Zoom

Részletesebben

A számítógép beállításainak megváltoztatása

A számítógép beállításainak megváltoztatása Megjelenés és témák Először tekintsük át, hogy hogyan lehet a képernyőn megjelenő elemek küllemét módosítani. Válasszuk a Start menü Vezérlőpultban a Megjelenés és témák hivatkozást. Itt kattintsunk a

Részletesebben

QGIS gyakorló. --tulajdonságok--stílus fül--széthúzás a terjedelemre).

QGIS gyakorló. --tulajdonságok--stílus fül--széthúzás a terjedelemre). QGIS gyakorló Cím: A Contour-, a Point sampling tool és a Terrain profile pluginek használata. DEM letöltése: http://www.box.net/shared/1v7zq33leymq1ye64yro A következő gyakorlatban szintvonalakat fogunk

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010. június 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre. Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9)

Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre. Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9) Tanúsítvány feltöltése Oberthur kártyára és Oberthur SIM termékre Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 és Windows 10-es operációs rendszeren 1(9) Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. AuthentIC Manager szoftver

Részletesebben

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Képek beszúrása A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Az eszköztárról is beszúrhatunk ClipArt képeket, ha kihúzzuk a ClipArt ikont,

Részletesebben

Ablak és ablakműveletek

Ablak és ablakműveletek Ablak és ablakműveletek 1. Jelölje meg az igaz állításokat! A. A képen egy ablakot lehet látni. B. A Windows operációs rendszerben a mappák és programok ablakokban nyílnak meg. C. Egyszerre csak egy ablakot

Részletesebben

Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához

Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához V 1.3 A támogatott operációs rendszerekhez tartozó leírás hamarosan bıvülni fog, jelenleg a következı leírásokat tartalmazza: Windows XP, Windows Vista,

Részletesebben

2. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel II.

2. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel II. 2. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel II. Az előző gyakorlaton megismerkedtünk a legfontosabb alapfogalmakkal és eljutottunk odáig, hogy a felkínált gyakorló térkép tartalmát újabb rétegek illetve

Részletesebben

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása Felhasználói kézikönyv ÉMO Területrendezési modul

Részletesebben

TERVEZÉSTÁMOGATÁS SORÁN LETÖLTÖTT FÁJLOK MEGNYITÁSA

TERVEZÉSTÁMOGATÁS SORÁN LETÖLTÖTT FÁJLOK MEGNYITÁSA TERVEZÉSTÁMOGATÁS SORÁN LETÖLTÖTT FÁJLOK MEGNYITÁSA LECHNER TUDÁSKÖZPONT TERÜLETI, ÉPÍTÉSZETI ÉS INFORMATIKAI NONPROFIT KFT. CÍM / 1111 Budapest, Budafoki út 59. WWW.E-EPITES.HU EKOZMUHELPDESK@E-EPITES.HU

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 1. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 1. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 1. Dr. Iványi Péter Megjegyzés Ezek a segédletek a Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Kar, Műszaki Informatikai Tanszékén oktatott Térinformatika tantárgyhoz készültek. A

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával

Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával TeIR Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április 1 BEVEZETÉS Az útmutató célja

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

A LOGO MOTION TANÍTÁSA

A LOGO MOTION TANÍTÁSA A LOGO MOTION TANÍTÁSA ÍRTA: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010, KECEL LOGO MOTION TANÍTÁSA KÉSZÍTETTE: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010. 1 1. FOGLALKOZÁS Kattintsunk a Logo motion ikonjára. A Színes teki. Ez a program ablaka.

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat Mechatronika segédlet 3. gyakorlat 2017. február 20. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 2 Fogaskerék... 2 Nézetváltás 3D modellezéshez... 2 Könnyítés megvalósítása... 2 A fogaskerék

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába 2.x verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán. QGIS program telepítése Windows operáció rendszeren

Bevezetés a QGIS program használatába 2.x verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán. QGIS program telepítése Windows operáció rendszeren Bevezetés a QGIS program használatába 2.x verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán Bevezetés A QGIS program egy nyílt forráskodú asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető

Részletesebben

Óraterv Iskolába járás Feladatlap

Óraterv Iskolába járás Feladatlap Óraterv Iskolába járás Feladatlap Bevezetés: Az elmúlt években egyre több tanulót hoznak, ill. visznek gépkocsival az iskolába. A belga Közlekedési Minisztérium által készített tanulmány (State of the

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Adatszűkítés Adatcímkézés Egyéb fólia műveletek Térképkomponens tulajdonságok Fólia tulajdonságok 1. Egy fólia ábrázolás módjának és egyéb tulajdonságainak

Részletesebben

RAJZ1. vezetett gyakorlat

RAJZ1. vezetett gyakorlat Inventor R4 1 Rajz1. vezetett gyakorlat RAJZ1. vezetett gyakorlat Műhelyrajz készítés A feladat megoldásához szükséges fájlok: Tutorial Files\body1 Feladat: Készítse el a szelepház műhelyrajzát! 1) Indítson

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába 2.0 verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába 2.0 verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába 2.0 verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyílt forráskódú asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető

Részletesebben

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel.

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Állományműveletek Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Azonosítása: név (max.256 karakter). (pont) kiterjesztés (típusjel, általában 3 karakter)

Részletesebben

Maszkok 197 Maszkrétegek 197 Maszkolt szöveg 199 Szövegmaszk 202 Izzó szöveg 204 Negatív maszk 205 Animált maszk 206 Animált Kör 208

Maszkok 197 Maszkrétegek 197 Maszkolt szöveg 199 Szövegmaszk 202 Izzó szöveg 204 Negatív maszk 205 Animált maszk 206 Animált Kör 208 194 9 MASZKOK 195 196 Maszkok 197 Maszkrétegek 197 Maszkolt szöveg 199 Szövegmaszk 202 Izzó szöveg 204 Negatív maszk 205 Animált maszk 206 Animált Kör 208 Maszkok 197 Maszkok Maszkrétegek A maszk effektusokat

Részletesebben

Ozeki Weboffice. 1. ábra

Ozeki Weboffice. 1. ábra Ozeki Weboffice 1. A program indítása Először vegyük fel a szerkesztendő web oldalt az Edit your Website listába. A piros nyíllal jelölt mezőbe írjuk be a weboldal nevét, majd az OK gombbal érvényesítsük

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába 3.4 verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába 3.4 verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán Bevezetés a QGIS program használatába 3.4 verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán Bevezetés A QGIS program egy nyílt forráskódú asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. május 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

CÍMLISTA HASZNÁLATA. Címlista alapok

CÍMLISTA HASZNÁLATA. Címlista alapok CÍMLISTA HASZNÁLATA Címlista alapok Címlista elemnek hívunk minden személyt és céget amit a címlista modulban tárolunk. Két típusát különböztetjük meg: cég és személy. Személyekhez és a cégekhez különböző

Részletesebben

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát!

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát! Konduktometriás titrálás kiértékelése Excel program segítségével (Office 2007) Alapszint 1. A mérési adatokat írjuk be a táblázat egymás melletti oszlopaiba. Az első oszlopba kerül a fogyás, a másodikba

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Készítette: Hreskó-Tóth Dalma Academic Search

Részletesebben

Apró Windows Explorer trükkök

Apró Windows Explorer trükkök Apró Windows Explorer trükkök A Windows Vista új felhasználói felülete számos olyan rejtett extrát tartogat, melyek első ránézésre egyáltalán nem szembeötlőek, sőt akár hosszabb ideig tartó használat során

Részletesebben

7. gyakorlat Megyei térképek készítése

7. gyakorlat Megyei térképek készítése 7. gyakorlat Megyei térképek készítése A mindennapi gyakorlatban előfordulhat, hogy a rendelkezésünkre álló adatok hiányosak vagy hibásak, esetleg nem elegendőek. Ezeknek a hibáknak a javítására szolgálnak

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

QGIS GRASS beépülő modul és GRASS GIS 7.0 (beta1 verzió) Hidrológiai analízis segédlet

QGIS GRASS beépülő modul és GRASS GIS 7.0 (beta1 verzió) Hidrológiai analízis segédlet QGIS GRASS beépülő modul és GRASS GIS 7.0 (beta1 verzió) Hidrológiai analízis segédlet A QGIS GRASS beépülő modell és GRASS 7.0 1 programok Hidrológiai analízis funkcionalitásait ismerhetjük meg a következő

Részletesebben

DOKUMENTUMOK TÖMEGES LETÖLTÉSE ÉTDR-BŐL

DOKUMENTUMOK TÖMEGES LETÖLTÉSE ÉTDR-BŐL DOKUMENTUMOK TÖMEGES LETÖLTÉSE ÉTDR-BŐL 2017-06-19 Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÉTDR a mindenkori jogszabályi keretek között működik, a csatlakozószerveknek és személyeknek a mindenkori jogszabály szerint

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

ivms-4200 kliensszoftver

ivms-4200 kliensszoftver ivms-4200 kliensszoftver Felhasználói segédlet v1.02 2012.11.21. HU 1. TARTALOM 1. Tartalom... 2 2. Bevezető... 2 2.1. Felhasználás... 2 2.2. Hardverigény... 2 3. Használat... 3 3.1. Vezérlőpult... 3 3.2.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. A térkép rétegei layerek... 24

Tartalomjegyzék. A térkép rétegei layerek... 24 Tartalomjegyzék 1. ArcGIS 15 (Turczi Gábor) 1.1. Bevezetés célok és előfeltételek... 15 1.1.1. Jelölések, szóhasználati szokásrend... 16 1.2. A térinformatikai projekt munkafázisai..... 17 1.2.1. A feladat

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Alkatrész 15 gyakorló feladat

Alkatrész 15 gyakorló feladat Alkatrész 15 gyakorló feladat Intelligens sajátosság-katalógus A feladat megoldásához szükséges fájlok: Alk15k Az intelligens sajátosság-katalógusban tárolt alaksajátosságok, mint építő elemek felhasználhatók

Részletesebben

Diagramkészítés a PowerPoint 2007 programmal

Diagramkészítés a PowerPoint 2007 programmal A Diagram parancs a Beszúrás lap/ábrák csoportban található. 1. ábra Diagram beszúrása Fontos, hogy ez a funkció csak akkor működik, ha az Excel 2007-es változata is fel van telepítve. Kattintsunk a Diagram

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

kommunikáció Megoldások

kommunikáció Megoldások Információ és kommunikáció Megoldások Megoldások Információ és kommunikáció 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek hozzáadása panelen kattintunk a létrehozás gombra! Kattintsunk

Részletesebben

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB Figyelem! Ne tegye ki a Sweex Wireless 300N Adapter USB szélsőséges hőmérsékleti viszonyoknak. Ne tegye ki a készüléket közvetlen napsugárzásnak, és ne helyezze azt

Részletesebben

12. A térképek publikálása

12. A térképek publikálása Geoinformatika a környezetvédelemben 1 12. A térképek publikálása Feladatunk az, hogy az eddigiekben megtanult módon elkészített térképeket illusztrációként beillesszük a szöveges állományunkba, illetve

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató:

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: 1 ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: A ReszlAd táblázat egy adott látogatás részletes adatait tartalmazza. A szaktanácsadó által hiánytalanul kitöltött, és elnevezett fájlt e-mail üzenetben kérjük elküldeni

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez Bevezetés Ebben a témakörben megtanuljuk, hogyan hozzunk létre diagramokat, valamint elsajátítjuk a diagramok formázásnak, módosításának lehetőségeit. A munkalap adatainak grafikus ábrázolási formáját

Részletesebben

Közös keret egy objektumhalmazra

Közös keret egy objektumhalmazra Közös keret egy objektumhalmazra A lenti példán jól látható, hogy az eredeti címfelirat és a kredit doboza egyetlen fehér kereten osztozik. Ezt a rétegekre tett külön keretekkel sehogy se lehet megoldani,

Részletesebben

1. Gyakorlat képek megjelenítése és vizsgálata

1. Gyakorlat képek megjelenítése és vizsgálata 1. Gyakorlat képek megjelenítése és vizsgálata Hozzávalók: MultiSpec program (MultiSpecWin32.exe); ag020522_dpac_cd.lan állomány. A program és a gyakorlatokhoz szükséges állományok elérhetők ingyenesen

Részletesebben

Bérprogram és az abevjava kapcsolata

Bérprogram és az abevjava kapcsolata Bérprogram és az abevjava kapcsolata Ahhoz, hogy a bérprogram és az abevjava program együtt tudjon működni, szükséges a két program egymásra hangolása. Az abevjava program telepítését követően nézzük meg,

Részletesebben

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek Diagram törlése Beágyazott diagramobjektum esetén jelöljük ki a diagramot a diagram üres területére kattintva, majd üssük le a DELETE billentyűt! Ha a diagram önálló diagramlapon helyezkedik el, akkor

Részletesebben

Készítette: Temesi-Ferenczi Kinga. SMART Notebook Visszajelzős feladatok. Mi a visszajelzős feladat?

Készítette: Temesi-Ferenczi Kinga. SMART Notebook Visszajelzős feladatok. Mi a visszajelzős feladat? SMART Notebook Visszajelzős feladatok Mi a visszajelzős feladat? Olyan feladatok, ahol gépi visszajelzés van. Kijavítja a hibás megoldást és jelzi, ha a megoldás helyes. A visszajelzősöknek két típusát

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE)

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV XMAP (EXTENDED MAP) KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1. Bevezető Az XMap egy korszerű, internetes, böngésző alapú, térképes utastájékoztató szoftver. Jelenleg Tatabánya

Részletesebben

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával A Microsoft OFFICE EXCEL táblázatkezelő program alapjai 2013-as verzió használatával A Microsoft Office programcsomag táblázatkezelő alkalmazása az EXCEL! Aktív táblázatok készítésére használjuk! Képletekkel,

Részletesebben

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben

Fogalmak: Adatbázis Tábla Adatbázis sorai: Adatbázis oszlopai azonosító mező, egyedi kulcs Lekérdezések Jelentés Adattípusok: Szöveg Feljegyzés Szám

Fogalmak: Adatbázis Tábla Adatbázis sorai: Adatbázis oszlopai azonosító mező, egyedi kulcs Lekérdezések Jelentés Adattípusok: Szöveg Feljegyzés Szám Fogalmak: Adatbázis: logikailag összefüggő információ vagy adatgyőjtemény. Tábla: logikailag összetartozó adatok sorokból és oszlopokból álló elrendezése. Adatbázis sorai: (adat)rekord Adatbázis oszlopai:

Részletesebben