ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter"

Átírás

1 ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter

2 Tartalomjegyzék Szerkesztés Eddig adatokat nem módosítottunk. Minden esetben csak a hivatkozás színét, szimbólumát, elrendezését változtattuk. Ugyanakkor szükség lehet az adatok módosítására is, illetve új elemek felvételére. Például egy újonnan épült utat kell bevezetni a térképre, vagy új mezőt kell hozzáadni és kitölteni a már létező adatokkal kapcsolatban.

3 A szerkesztő mód bekapcsolásához ezt az ikont kell kiválasztani. Szerkesztő mód 1.

4 Szerkesztő mód 2. Az ikon kiválasztása után egy új ikonsor jelenik mely a grafikus szerkesztést támogatja. Egyelőre szinte az összes opció ki van kapcsolva.

5 Szerkesztő mód 3. A szerkesztés aktiválásához az Editor menüből a Start Editing almenüt kell választani.

6 Szerkesztő mód 4. A Start Editing almenü választásával aktivizálódnak a szerkesztő opciók, ahogyez az alábbi képen is látható.

7 Szerkesztő mód 5. Mielőtt szerkesztenénk, NAGYON FONTOS, hogy beállítsuk melyik fólián akarunk szerkeszteni (Target). Ez azért fontos, mert ahogy ezt már korábban megemlítettük egy fólián csak egy típusú objektum fordulhat elő. Ez azt jelenti, hogy pontszerű objektumokat tartalmazó fóliára (például a buildings_point ) csak pontszerű objektumot lehet rászerkeszteni. Hasonló a helyzet vonalas és poligon fóliák esetén is.

8 Szerkesztő mód 6. Második lépésben állítsuk be hogy mit akarunk csinálni (Task). -Create New Feature: Új objektum létrehozása -Auto Complete Polygon: Poligon automatikus kiegészítése -Select Features Using a Line: Objektumok kiválasztása egy vonal alapján -Select Features Using an Area: Objektumok kiválasztása egy terület alapján -Extend/Trim Features: Objektumok levágása, megnyújtása -Mirror Features: Tükrözés -Modify Features: Módosítás -Reshape Features: Újraformálás -Cut Polygon Features: Poligon vágása

9 Szerkesztő mód 7. A szerkesztés lezárásához először el kell menteni a módosításokat. Válasszuk a Save Edits almenüt. Legvégül a állítsuk le a szerkesztő módot a Stop Editing almenü választásával.

10 Egy új utca létrehozása 1. Egy új utca megszerkesztéséhez váltsunk szerkesztő módba és aktiváljuk a szerkesztést

11 Egy új utca létrehozása 2. Válasszuk -az utcák fóliáját (street_arc), -az új objektum létrehozási módot (Create New Feature) és -a ceruza ikont. Ez utóbbi nagyon fontos mert a fekete nyíl ikon módosításra való. Az is látható hogy az egér kurzor átvált. Csak ilyen kurzor esetén tudunk pontokat megadni.

12 Egy új utca létrehozása 3. Ezen a képen az látható, hogy miután kattintottunk a bal oldali egér gombbal, vagyis lehelyeztünk egy pontot a program az egér mozgatásával egy vonalat húz az aktuális pozíció és az előző pont között. Az egér kurzor aktuális térkép koordinátái itt láthatók.

13 Egy új utca létrehozása 4. Ha a jobb oldali egér gombot nyomjuk le, akkor egy segéd menü jelenik meg, mely jelentős mértékben segíti a szerkesztést. A felajánlott menü pontokról egy kicsit később lesz szó.

14 Egy új utca létrehozása 5. Kattintsunk néhányszor a bal oldali egérrel és mozgassuk az egeret. Így egy új utca vonalát lehet megrajzolni. (Azzal most ne foglalkozzunk, hogy az utcát hova rajzoljuk.) Ha az egér kurzort egy már létrehozott pont fölé helyezzük és ekkor nyomjuk meg a jobb oldali egér gombot akkor egy másik segédmenüt kapunk mellyel a pontot lehet szerkeszteni, módosítani.

15 Egy új utca létrehozása 6. A szerkesztés befejezéséhez a Finish Sketch almenüt kell választani. Fontos: A Finish Part parancs egy több részből álló objektum egy részének lezárására való, e almenü kiválasztásával nem fejeződik be a szerkesztés!!!

16 Egy új utca létrehozása 7. Az alábbik képen látható, hogy az aktuális objektum szerkesztése befejeződött, hiszen a program nem rajzol vonalat az előző pont és az aktuális kurzor pozíció közé. Az objektum ráadásul ki van választva, ezt jelzi a világos kék szín. (Emlékezzünk, hogy alap esetben ez a kiválasztást jelölő szín.)

17 Egy új utca létrehozása 8. Eddig nem esett szó az Open Attribute Table opcióról. (Válasszuk ki a fólia nevét, kattintsunk a a jobb egérrel hogy a menü megjelenjen majd válasszuk ki az Open Attribute Table almenüt. Ez az almenü egy ablakot nyit meg mely a következő oldalon látható.

18 Egy új utca létrehozása 9. Az Open Attribute Table almenü választásával az alábbi ablak jelenik meg. Ez az ablak szöveges formában jeleníti meg az objektumokhoz tartozó különböző mezőket (a geoadatbázisból). Például az alábbi ablakban az utcák (street_arc) adatai jelennek meg. Ebben az ablakban is a kiválasztott objektumok világos kék színnel jelennek meg. Az újonnan léterhozott objektumok a tábla végére kerülnek. A mezők értékei csak szerkesztő módban módosíthatók!!! Például adjunk nevet (NAME) és típust (Type) az útnak.

19 Egy új utca létrehozása 10. Az alábbi ablakban már nevet és típust adtunk az új utcához. Egyszerűen a mezőre kell kattintani majd begépelni az új értéket. Vannak mezők, például az utca hossza (Shape_length), melyeket automatikusan számol ki a program. Az ablak alsó részében még az is látható, hogy ebben a táblában 2770 objektum (record) van és ezekből jelenleg csak egy van kiválasztva (selected).

20 Egy új utca létrehozása 11. Az Options gomb megnyomásával egy menü jelenik meg mellyek különböző műveleteket lehet végezni az adattáblán. Ezek a műveletek nem csak szerkesztő módban állnak rendelkezésre. Lehet keresni (Find & Replace), végezhetünk kiválasztást tulajdonság alapján (Select by Attributes), kiválaszthatjuk az összes objektumot (Select All), törölhetjük a kiválasztást (Clear Selection) és invertálhatjuk a kiválasztást (Switch Selection).

21 Egy új utca létrehozása 12. A táblának is több nézete van. Vagy az összes objektumot (All) mutatja, vagy csak a kiválasztott (Selected) objektumokat. A képen csak a kiválasztott objektumok láthatók.

22 Egy új utca létrehozása 13. A szerkesztés elmentése és leállítása után az eredmény az alábbiképen látható.

23 Szerkesztési módok 1. A szerkesztési módok választásánál nem mindegy hogy hol kattintunk az egérrel. Vegyük a lenti képet ahol a kurzor alatti vonalra merőleges vonalat szeretnénk húzni. A jobb egér gombbal kattintsunk a vonal fölött és válasszuk a Perpendicular almenüt.

24 Szerkesztési módok 2. A Perpendicular almenü választása után látható, hogy az egér mozgása korlátozva van.

25 Szerkesztési módok 3. Az irány már megvan. Ha most a vonal hosszát szeretnénk megadni akkor megint kattintsunk a jobb egér gombbal majd válasszuk a Length almenüt. Ekkor a lent látható kis ablak jelenik meg, melyben megadható a kívánt hossz. Mivel az irányt és a hosszt megadtuk így a program létrehoz egy új pontot. Ekkor a program létrehoz egy háromszög poligont a parcels_polygon fólián. A szerkesztést hasonló módon lehet folytatni. A szerkesztési módokat a következő oldalon tárgyaljuk.

26 Szerkesztési módok 4. Az alábbi opciók egy új pont pozíciójának meghatározásában segítenek: -Angle: Az aktuális pontból indulva az új vonal irányát lehet megadni, vagyis egy szöget (Angle) lehet megadni. A szög abszolút értelemben értendő. A nulla szög jobbra vízszintesen van. -Deflection: Az aktuális pontból indulva az új vonal irányát lehet megadni, de az előző vonal irányát tekintjük a zérus szögnek. -Length: A következő vonal hossza adható meg -Change Length: Az utolsó vonal hossza válatoztatható meg. Az utoljára létrehozott pontot letörli, csak a vonal irányát tartja meg -Absolute X, Y: Abszolút értelemben lehet megadni az X és Y koordinátát -Delta X, Y: Az X és Y távolság adható meg az előző ponthoz képest -Angle/Length: Az új pont az előzőtől egy adott szöggel és távolságra van -Parallel: Az új vonal iránya legyen párhuzamos az egér kurzor alatti vonallal -Perpendicular: Az új vonal iránya legyen merőleges az egér kurzor alatti vonalra -Segment Deflection: Az új vonal a kurzor alatti vonallal valamilyen szöget zárjon be Delete Sketch: Töröljük az aktuálisan szerkesztett objektumot -Finish Sketch: A szerkesztett objektum lezárása, az aktuális szerkesztés befejezése

27 Tulajdonság szerkesztés A jelölt ikon kiválasztásával az alábbi ablak jelenik meg és a mezők értékei szerkeszthetők.

28 Törlés Ha törölni akarunk egy objektumot, váltsunk szerkesztő és azon belül a kiválasztási módot. Ezt a bekarikázott fekete nyíl mutatja. Válasszuk ki az objektumot majd a Del gomb lenyomásával töröljük. Fontos megjegyezni, hogy a fekete nyíl segítségével csak egy objektumot tudunk kiválasztani. Váltsunk a normál választó módba és több objektumot is választhatunk.

29 Választás Tegyük fel, hogy normál választó módban a nyíl végére kattintunk. Ekkor a képen látható mindkét objektumot kiválasztja a program. Továbbá tételezzük fel, hogy csak az újonnan létrehozott objektumot szeretnénk kiválasztani a másikat nem. Mivel az ArcMap program is úgy viselkedik mint más Windows programok ezért az objektum választásnál a Shift gomb is használható. Például kattintsunk e második nyíl végére, míg a Shift gombot nyomva tartjuk. Az eredmény itt látható.

30 Snapping Gyakran szükségünk lehet arra, hogy már létező pontokat vagy éleket felhasználjunk egy új objektum rajzolásánál, vagyis szeretnénk ha az egér kurzor az adott pontba ugrik. Ezt a snapping beállitásával lehet elérni. Válasszuk az Editor menüből a Snapping almenüt, mely egy ablakot jelenít meg. Az ablakban lehet beállítani, hogy mely fóliák pontjait (Vertex) és éleit (Edge) vegye figyelembe a program.

31 Példa 1. Miután beállítottuk a snapping opciókat (lásd előző oldal) rajzoljunk egy gyalog utat a telkek közé. Az alábbi ábrán látható hogy bár a kurzor, a kereszt, nincs pontosan pontosan a telek határok metszéspontjában de a kör kurzor odaugrik (snap).

32 Példa 2. Az eredmény az alábbi képen látható, ahol a tervezett gyalogút pontosan illeszkedik a telkek határára.

33 Mező hozzáadása táblázathoz 1. Kapcsoljuk ki a szerkesztő módot, nyissuk meg a tulajdonság táblát (Open Attribute Table), például az utcák (street_arc) tábláját. Kattintsunk az Options gombra majd az Add Field almenüre, mellyel új mező vagyis oszlop adható a táblázathoz.

34 Mező hozzáadása táblázathoz 2. Az Add Field almenü választásával ez az ablak jelenik meg. Az ablakba be kell írni a mező nevét (Name), meg kell adni a típusát (Type) és egyéb mező tulajdonságokat (Field Properties): -Allow NULL Values: Null érték engedélyezett -Default Value: Alapérték

35 Mező hozzáadása táblázathoz 3. A táblázathoz adott új mező látható az alábbi ablakban.

36 Mező hozzáadása táblázathoz 4. Most kapcsoljunk vissza szerkesztő módba, hiszen csak ekkor lehet értékeket módosítani. A mező értékei egyesével is megadhatók ahogy ez az alábbi képen látható.

37 Mező hozzáadása táblázathoz 5. Többszörös értékadás: Válasszunk ki néhány vagy az összes objektumot a táblázatból. Kattintsunk a jobb egér gombbal az oszlop fejlécére, jelen példában a test fejlécre. Megjelenik egy menü mely segítségével az oszlop növekvő (Sort Ascending) vagy csökkenő (Sort Descending) sorba rendezhető. A Calculate Values almenü segítségével egyszerűen adhatunk értéket, lásd következő oldal. A szürke fejlécű oszlopok nem változtathatóak meg, mert a program automatikusan generálja a fehér fejlécű oszlopok módosíthatóak.

38 Mező hozzáadása táblázathoz 6. Ez az ablak jelenik meg ha a Calculate Values almenüt választjuk. Bonyolultabb kifejezés is összeállítható. Jelen példában egyszerűen csak az 55-ös értéket rendeljük a test mezőhöz: test = 55

39 Mező hozzáadása táblázathoz 7. Az eredmény itt látható, vagyis hogy az 55-ös értéket rendeltük a kiválasztott objektumokhoz.

ArcView 8. gyakorlat

ArcView 8. gyakorlat Térinformatika gyakorlat Arc View 8 1 Térbeli adatok szerkesztése leíró adatok alapján ArcView 8. gyakorlat Az 5. gyakorlatban megtanultuk, hogyan lehet a térbeli/grafikus adatokat egyszerűen szerkeszteni.

Részletesebben

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása Bevezetés A táblázatkezelő szoftvereket az az igény hívta életre, hogy gyakran ábrázolunk olyan számokat táblázatokban, amelyeknek azután oszloponként vagy soronként fel kell tüntetni az összegét és például

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI TERVEZŐRENDSZER

ÉPÍTÉSZETI TERVEZŐRENDSZER my House Az én házam ÉPÍTÉSZETI TERVEZŐRENDSZER Felhasználói kézikönyv myhouse-1 myhouse-2 my House Az én házam ÉPÍTÉSZETI TERVEZŐRENDSZER Felhasználói kézikönyv DesignSoft Kft. myhouse-3 myhouse-4 1 Követelmények

Részletesebben

Fedezd fel az. In Design. kiadványszerkesztőt! Dunaújvárosi Főiskola

Fedezd fel az. In Design. kiadványszerkesztőt! Dunaújvárosi Főiskola Fedezd fel az In Design kiadványszerkesztőt! Dunaújvárosi Főiskola Fedezd fel az InDesign kiadványszerkesztőt! Fedezd fel az InDesign kiadványszerkesztőt! Készítették a Dunaújvárosi Főiskola Déri János

Részletesebben

Programozási készségek fejlesztése az ImagineLogo programmal

Programozási készségek fejlesztése az ImagineLogo programmal Programozási készségek fejlesztése az ImagineLogo programmal (A helyes elrendezés megjelenítéséhez, kérjük a Word webes elrendezésének használatát.) Logo bemutatása, telepítése... 2 Rajzolási műveletek...

Részletesebben

ECDL operációs rendszer segédlet II..

ECDL operációs rendszer segédlet II.. Nagyon sok esetben előfordul, hogy háttértártárainkon nem találunk bizonyos fájlokat (Nem emlékszünk melyik mappában van, esetleg arra nem, hogy mi a fájl neve, vagy egyéb tulajdonságaira.), vagy épp bizonyos

Részletesebben

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Tananyag

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Tananyag Szövegszerkesztés Microsoft Word XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...8 A SZÖVEGSZERKESZTÉS ELSŐ LÉPÉSEI...9 ALAPFOGALMAK...9 A MICROSOFT WORD XP INDÍTÁSA...11 A WORD XP ABLAK RÉSZEI...12 A MUNKAABLAK

Részletesebben

Első lépések. 1. ábra Program megnyitása a legutóbbi dokumentumok listája alapján

Első lépések. 1. ábra Program megnyitása a legutóbbi dokumentumok listája alapján A program indítása Kétféle programot mutatok be, mint már említettem a bevezetőben, a Microsoft Office PowerPoint 2003-at és a Microsoft Office PowerPoint 2007-et. Mindkettő az Office programcsomag része.

Részletesebben

A MEODIT több-felhasználós ontológia szerkesztő program tesztelése

A MEODIT több-felhasználós ontológia szerkesztő program tesztelése I. Bevezetés A MEODIT több-felhasználós ontológia szerkesztő program tesztelése A MEODIT ontológia szerkesztő programot az NKFP-2/042/04 számú Egységes Magyar Ontológia c. pályázat keretében készítették

Részletesebben

4. Vonalas objektumok digitalizálása. Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi úthálózati térképét.

4. Vonalas objektumok digitalizálása. Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi úthálózati térképét. Geoinformatika a környezetvédelemben 1 4. Vonalas objektumok digitalizálása Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi úthálózati térképét. Ebben a gyakorlatban: megtanuljuk a vonal fedvények létrehozását,

Részletesebben

Programozási ismeretek. Visual Studio 2008/2010 Express Edition Ismerkedés a fejlesztőrendszerrel

Programozási ismeretek. Visual Studio 2008/2010 Express Edition Ismerkedés a fejlesztőrendszerrel Juhász Tibor Kiss Zsolt: Programozási ismeretek (Műszaki Könyvkiadó, 2011, MK 4462-3) Visual Studio 2008/2010 Express Edition Ismerkedés a fejlesztőrendszerrel Kiegészítések a tankönyvhöz Bevezetés Az

Részletesebben

Kreatív feladat: a tehetséges érdeklődőknek szánt feladat. Megoldása tényleg nehezebb, valamilyen speciális ötletet, alkotó fantáziát igényel.

Kreatív feladat: a tehetséges érdeklődőknek szánt feladat. Megoldása tényleg nehezebb, valamilyen speciális ötletet, alkotó fantáziát igényel. A feladatok egy-egy témakör (pl. ciklus, eljárás) köré összpontosulnak. Nem egy-egy foglalkozásra készültek. Feldolgozásuk rugalmasan kezelhető. Az első két témakör gyorsan feldolgozható. A nehezebb problémákra

Részletesebben

IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE. Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08.

IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE. Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08. IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. A DOKUMENTUM CÉLJA,

Részletesebben

MINISCAN 12. DMX512 Controller. Kezelési útmutató

MINISCAN 12. DMX512 Controller. Kezelési útmutató MINISCAN 12 DMX512 Controller Kezelési útmutató ISMERTETÉS: A vezérlő alkalmas 12 darab, egyenként maximum 16 csatornás, bármilyen típusú DMX-512-es egység vezérlésére (scanner, moving head, stroboszkóp),

Részletesebben

IMAGINE VARÁZSLATOS VILÁGA ANDREJ BLAHO ÉS IVAN KALAŠ

IMAGINE VARÁZSLATOS VILÁGA ANDREJ BLAHO ÉS IVAN KALAŠ AZ IMAGINE VARÁZSLATOS VILÁGA ANDREJ BLAHO ÉS IVAN KALAŠ EZ A MUNKAFÜZET A MAGYAR IMAGINE CSOMAG RÉSZE, AMELY ISKOLAI LICENSZSZERZ(DÉS KERETÉBEN KERÜL TERJESZTÉSRE. AZ EREDETI M* SZERZ(I: ANDREJ BLAHO

Részletesebben

Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól. Pallay Ferenc

Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól. Pallay Ferenc Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól Pallay Ferenc Szerző: Pallay Ferenc CC Néhány jog fenntartva 2010. július A kiadvány létrejöttét az támogatta. Lektorálták: Dr. Blahota István

Részletesebben

INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER

INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER EDUSZAB: 28/342B (FNY1) INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER Felhasználói kézikönyv 1/57 EDUSZAB: 28/342B (FNY1) TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 5 1.1. Dokumentum célja... 5 1.2. Rendszer célja... 5 1.3. Alapfogalmak

Részletesebben

TomTom Start 20-as sorozatú referencia útmutató

TomTom Start 20-as sorozatú referencia útmutató TomTom Start 20-as sorozatú referencia útmutató Tartalom A doboz tartalma 6 A doboz tartalma... 6 Ezt olvassa el először! 7 A készülék autóba szerelése... 7 Bekapcsolás és kikapcsolás... 7 Beállítás...

Részletesebben

qwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq

qwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq qwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq Operációs rendszerek wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq jegyzet 2010.

Részletesebben

í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 1

í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 1 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 1 Bevezetés Az táblázatkezelők voltak azok a programok, amelyek a PC-k robbanásszerű elterjedését idézték elő. Az üzletemberek, vállalkozók

Részletesebben

AdreCash Kereskedelmi Rendszer

AdreCash Kereskedelmi Rendszer AdreCash Kereskedelmi Rendszer FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 1 ADRENALIN SZOFTVERHÁZ KFT. Ezen programterméket az ADRENALIN SZOFTVERHÁZ KFT. (továbbiakban: ADRENALIN) fejlesztette ki. A programtermék dokumentációját,

Részletesebben

3 Szüntessünk meg minden kijelölést, majd mentsük munkánkat.

3 Szüntessünk meg minden kijelölést, majd mentsük munkánkat. 298. LECKE Átlátszóság használata Ha szükséges, nagyítsuk fel a nézetet, hogy könnyen el tudjuk olvasni a szöveget. 2 Válasszuk ki az Effects panelen a Fill szintet, majd változtassuk 70%-ra az Opacity

Részletesebben

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel Több oldalas dokumentum készítése MS Word 2010 szövegszerkesztővel Egy többoldalas dokumentummal szemben támasztott követelmények (példa feladaton keresztül bemutatva) Készítsünk hat oldalas dokumentumot,

Részletesebben

2013.09. KLR - KIR lekérdező rendszer Felhasználói kézikönyv Beck Gábor. Magyar Államkincstár

2013.09. KLR - KIR lekérdező rendszer Felhasználói kézikönyv Beck Gábor. Magyar Államkincstár Magyar Államkincstár KLR - KIR lekérdező rendszer Felhasználói kézikönyv Beck Gábor 2013.09 Hasznos Adatok Kft 1. oldal; összesen: 66 KIR Lekérdező Rendszer Tartalom Rövid Ismertető... 4 Általános leírás...

Részletesebben

Tulajdonságok. r em-25/em-15

Tulajdonságok. r em-25/em-15 Használati Utasítás Köszönjük, hogy a Roland EM-25/EM-15 Kreatív Keyboard-ot választotta, amely kísérő automatikás hangszerként kiválóan alkalmas arra, hogy órákon át tartó, tiszta, gondtalan szórakozást

Részletesebben

A Facebook használata

A Facebook használata Nógrádi László Mindennapi számítástechnika A Facebook használata Jelen dokumentum a Hétköznapi számítástechnika, avagy idősebbek is elkezdhetik című könyv egy fejezete A könyv online megvásárolható a www.pcsuli.hu

Részletesebben

Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság ESZJ

Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság ESZJ Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság ESZJ Felhasználói kézikönyv XIV. számú melléklet 2015. 04. 01. TÁMOP 5.4.2-12/1-2012-0001 Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Projekt Igazgatóság 1071

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS 1. Operációs rendszerek

OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS 1. Operációs rendszerek OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS 1. Operációs rendszerek Hardver, szoftver, operációs rendszer fogalma A hardver a számítógép működését lehetővé tevő elektromos, elektromágneses egységek összessége.

Részletesebben

Google Drive használata

Google Drive használata Google Drive használata WEB: https://drive.google.com/ A Google Drive egy ún. felhő-alapú szolgáltatás, melynek lényege, hogy a különböző fájlokat nem egy konkrét számítógéphez tartozó adathordozón (pl.

Részletesebben

Köszöntjük az Iron Trade Hungary Kft. webáruházában! Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni az áruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet.

Köszöntjük az Iron Trade Hungary Kft. webáruházában! Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni az áruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. Tisztelt Partnereink! Köszöntjük az webáruházában! Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni az áruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. 1. Regisztráció Az on-line áruházunkat a következő módokon

Részletesebben