ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter"

Átírás

1 ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter

2 Megjegyzések Ez a segédlet egy térinformatikai analízist mutat be. Nem minden lépés látható az oldalakon, de az előző segédletek megtanulása után nem szabad hogy problémát okozzon ennek a segédletnek a követése. A végső eredményt nem csak a bemutatott módon lehet elérni. A példa követésénél ne automatikusan kövessük a lépéseket, hanem figyeljünk arra hogy mi miért történik és esetleg hogyan lehetne másképpen megcsinálni.

3 Lépések Egy térinformatikai analízis legfontosabb lépései: 1. Cél azonosítása Milyen problémát akarunk megoldani? Hogyan akarjuk megoldani? Mi lesz a végtermék (térkép, jelentés)? Ki a célközönség? Az adatokat más célra is használják majd? 2. Adatbázis feltöltése Adatok összegyűjtése Adatfeltöltés Adat managelés 3. Analízis végrehajtása 4. Eredmény prezentálása

4 1. Cél azonosítása, afeladat Egy befektető társaság egy új lakótömböt szeretne építeni Greenvalley városban. A lakóházakat az átlag feletti áron szeretnék értékesíteni. A feladat egy telek (parcella) kiválasztása az alábbi feltételekkel: Mivel gyerekes családoknak szeretnék értékesíteni a lakásokat ezért az egyik legfontosabb feltétel, hogy a Pine Elementary, a Laurel Middle School és a Greenvalley High által alkotott háromszögön belülre essen a telek középpontja (have their center in). A csendes és nyugodt környezet biztosítása érdekében a telek több mint 100 méterre legyen a Waterfall főúttól. A telek ugyanakkor közel legyen a központhoz, vagyis a telek ne legyen távolabb a Városházától ( City Hall -tól) mint 600 méter. A megfelelő méretű lakótömbhöz és kerthez egy 800 méternél nagyobb telek kell. Természetesen a telek legyen üres telek. ( LANDUSE értéke VAC legyen.)

5 2. Adatbázis összeállítása Az adatok összegyűjtése ebben az esetben egyszerű, mert a Greenvalley város térinformatikai adatbázisát fogjuk használni, amely az ArcGIS 8.3-as program bemutató adatbázisa. Más esetben különböző hivatalokból kellene megszerezni, megvenni az adatokat. Mivel az analízis során adatokat, fóliákat hozunk létre gyűjtsük ezeket egy helyre, vagyis hozzunk létre egy könyvtárat.

6 Grenvalley város térinformatikai adatbázisát fogjuk használni. Abból is az épületek (buildings_point), az utcák (stree_arc) és a telkek (parcels_polygon) adatait.

7 Hozzunk létre egy új térképet.

8 A térképhez adjuk hozzá az utcák és a telkek adatait, illetve az épületeket is. Az épületek hozzáadása után a lent látható ablak jelenik meg, mely azt jelzi, hogy az épületek adatainak térbeli koordináta rendszere nincs megadva, így az adatok vetítése az aktuális vetítési rendszerben nem lehetséges. Jelen példában ez nem okoz problémát, de más esetben definiálni kellene az épületek térbeli koordináta rendszerét.

9 Itt látható a térkép a hozzáadott adatokkal.

10 Az első feltétel, hogy a telek a három megadott iskola háromszögébe essen. Az iskolákat megkereshetjük a Find eszköz segítségével, vagy mint jelen esetben az épületeket feliratozzuk és a térképenpróbáljuk megtalálni a keresett iskolákat. Az épületek (buildings_point) fóliájának tulajdonságai között lehet beállítani a feliratozást (Label). Ez látható az alábbi képen.

11 A feliratozott térkép látható az alábbi képen. A három iskola pedig könnyen megtalálható.

12 Mivel a keresett telek a három iskola által alkotott háromszögbe kell essen, ezt a háromszöget meg is kellene szerkeszteni. A szerkesztést nem az eredeti adatbázisban szeretnénk elvégezni, hiszen a szerkesztett háromszög nem adat csak segédeszköz a kereséshez. Illetve az is előfordulhat, hogy az eredeti adatbázis nem írható. Így hozzunk létre egy új térinformatikai adatbázist.

13 Az újonnan létrehozott adatbázisba másoljuk át a telkek adatait a Greenvalley adatbázisból. Ez látható az alábbi képen.

14 Ezt a lemásolt telek adattáblát is adjuk hozzá a térképhez. Mivel ez egy tökéletes másolat így az új fólia teljesen kitakarja a másik fólián levő telkek rajzait.

15 Ezen a képen csak az látható, hogy melyik fólia adatai melyik adatbázisból származnak. Szereszteni, módosítani csak a másolatot fogjuk.

16 3. Analízis

17 Kezdjük el a szerkesztést (Editor -> Start Editing). Egy ablak jelenik meg, ami az alábbi képen is látható. Fontos, hogy azt az adatbázist válasszuk amelyben az a fólia található amelyet éppen szerkeszteni akarunk. Jelen esetben azt az adatbázist módosítanánk, amelyik csak az általunk lemásolt telkeket tarlmazza. (Ez azért fontos, mert csak azokat a fóliákat fogja majd a program felajánlani amelyek a választott adatbázisban vannak.)

18 Mivel pontosan szeretnénk szerkeszteni, ezért állítsuk be a Snapping opciókat.

19 Az alábbi képen azt állítjuk be, hogy ha a szerkesztés során az egér kurzor elég közel kerül valamelyik épületet reprezentáló ponthoz (vertex) akkor pontosan ugorjon (snap) az épület pontjára. Így nem találomra választjuk ki az iskolák pontjait.

20 Végezzük el a szerkesztést. Ne felejtsük el, hogy új objektumot szerkesztünk a három pont megadása után a Finish Sketch parancsot kell használni Mivel jelenleg csak egy tábla van az adatbázisban ezért a cél fólia (target) automatikusan kiválasztódik.

21 Mentsük el a szerkesztés eredményét (Save Edits) és fejezzük be a szerkesztést (Stop Editing). Az eredmény az alábbi képen látható.

22 Most hogy meg van a három iskola által alkotott háromszög válasszuk ki azokat a telkeket melyek beleesnek ebbe a tartományba. Első lépésben válasszuk ki a háromszöget, (váltsunk kiválasztó módba). Például kattintsunk ide.

23 A Select By Location ablak segítségével lehet megadni a telkek kiválasztását.

24 A jobb megkülönböztethetőség kedvéért a szerkesztett fóliát átneveztük parcels_haromszoggel névre. Majd beállítjuk, hogy új választást akarunk elvégezni (select features from) a parcels_polygon fóliáról. Azokat a telkeket akarjuk kiválasztani, melyek közepe beleesik (have their center in) a parcels_haromszoggel fólián kiválasztott (Use selected features) objektumba. Ez utóbbi beállítás fontos, mert egyébként a parcels_haromszoggel fólia összes objektumát venné figyelembe.

25 A kiválasztás eredménye látható az alábbi képen

26 Majd a kiválasztás eredményéből készítsünk egy új fóliát.

27 Most már nem lesz szükség a szerkesztett fóliára a prezentálásig, így kapcsoljuk ki. Ez látható az alábbi képen.

28 Következő lépésben a Waterfall utca 100 méteres körzetét szeretnénk kizárni. Ehhez először keressük meg utcát reprezentáló minden objektumot. Használjuk a Find eszközt.

29 A Find ablakban válasszuk ki az összes objektumot majd a jobb egér gomb megnyomása után (a választott objektumok felett) a megjelenő menüből válasszuk a Select feature(s) opciót. Így kiválasztjuk a Waterfall utcát.

30 A kiválasztott Waterfall utca látható az alábbi képen.

31 A 100 méteres zónát a Buffer wizard vagy Zóna varászlóval tudjuk elkészíteni. Azért készítjük el, hogy később a prezentálásnál is be tudjuk mutatni a zóna határát. Az alábbi ablak jelenik meg a Buffer wizard elindításánál. Az ablakban azt választottuk ki, hogy a kiválasztott (Use only the selected features) utcák köré akarunk zónát (buffert) húzni.

32 Az eredményt egy fólia file-ba is el akarjuk menteni. Adjuk meg a project elején megadott könyvtárat és a file nevét. 100 méteres zónát szeretnénk.

33 Az alábbi képen látható a létrehozott 100méteres zóna a Waterfall utca körül.

34 Ezután azokat a telkeket akarjuk kiválasztani melyek nem esnek bele a Waterfall utca köré rajzolt bufferbe. Ezt két lépésben oldjuk meg: Először kiválasztjuk azokat a telkeket melyek a zónába beleesnek Második lépésben a választást megfordítjuk (invertáljuk) A bal oldalon az látható, hogy kiválasztást végzünk (select features from) azokból a telkekből, melyek beleesnek a háromszögbe (parcels_polygon_selection) és a telkek középpontja (have their center in) a Waterfall utca köré rajzolt zónába (Buffer_of_street_arc) esnek.

35 A kiválasztott telkek láthatók az alábbi képen. Érdemes megfigyelni, hogy csak a háromszögbe eső telkekből vannak telkek kiválasztva.

36 Ezután invertáljuk a kiválasztást. Kattintsunk a parcels_polygon selection fóliára, majd válasszuk a Selection -> Switch selection almenüt. Az eredmény az alábbi képen látható.

37 A kiválasztás eredményéből megint készítsünk egy új fóliát. Néhány fóliát kikapcsolhatunk a jobb láthatóság kedvéért.

38 A következő feltétel, hogy a telek és a városháza közötti tácolság ne legyen nagyobb mint 600 méter. E feltétel kielégítéséhez a városváza (City Hall) köré egy buffert, zónát húzunk. Itt is hasonlóan járunk el, mint a Waterfall utcánál. Válasszuk ki a City Hall épületet.

39 A zóna létrehozásához most is a Buffer Wizard eszközt használjuk. Most is három lépésben kell megadni a zóna definícióját: Az épületek közül csak kiválasztott objektum köré akarunk zónát rajzolni 600 méteres zóna kell Az eredményt egy fólia file-ba is mentsük el

40 Az eredmény az alábbi képen látható. A jobb láthatóság kedvéért átlátszóvá (transparent) tettük a fóliát.

41 Természetesen a most létrehozott zónát is felhasználjuk a telek kiválasztásánál. Most is a Select By Location eszközt használjuk. A már két feltételt kielégítő telkek (parcels_polygon selection selection) közül akarunk kiválasztani (select features from) olyan telkeket melyek középpontja (have their center in) a városközpont köré húzott zónába (Buffer_of_buildings_point) beleesik.

42 A kiválasztás eredménye az alábbi képen látható.

43 A kiválasztás eredményéből most is egy új fóliát hoztunk létre. A jobb érthetőség kedvéért most már átneveztük a fóliát.

44 Nem maradt más mint az üres telkek kiválogatása. Ezt a Select By Attributes eszközzel lehet végrehajtani. Az eddigi feltételeket kielégítő telkek közül (parcels city hall 600) akarunk választani (Create a new selection), ahol a terület használati kód (LANDUSE) üres telket jelöl (VAC). A megfogalmazott SQL kifejezés is leolvasható az ablakból.

45 A kiválasztás eredménye az alábbi képen látható.

46 Az üres telkekből is készítünk egy fóliát.

47 Végső lépésben a terület nagysága szerinti válogatást végezzük el.

48 A kiválasztás eredménye az alábbi képen látható.

49 A minden feltételt kielégítő telkek az alábbi képen láthatók egykülön fólián.

50 Gondolhatnánk, hogy ezzel befejeződött a feladat. A bal oldalon látható az eredmény, a három telek melyek megfelelnek a feladatban megfogalmazott feltételeknek. Ugyanakkor remélem az egyértelmű, hogy egy ilyen térkép nem sok információt ad az eredményről. Miért? Először is nem lehet megállapítani, hogy melyik az a három telek. Mi a kódja, azonosítója, hol van, stb? Mekkorák ezek a telkek? Lehet hogy túl nagyok? Mennyire és hogyan elégítették ki a feltételeket a telkek? Az egyik telek közelebb lehet a Waterfall utcához, vagy a városházához. A megrendelő lehet hogy az egyik feltételt fontosabbnak tartja, stb. Mi a helyzet akkor, ha egyik telek sem tetszik a megrendelőnek? E térkép alapján esély sincs alternatív telek megjelölésére. Hiszen előfordulhat, hogy a megrendelő meggondolja magát és megengedi valamelyik feltétel elhagyását.

51 4. Az eredmények prezentálása

52 Az eredményeket tartalmazó térképkomponens mellett hozzunk létre újabb térképkomponenseket (Data frame). Az ablak most Layout módban ábrázolja a térképet.

53 Az új térképkomponensben a három iskolát, az általuk formált háromszöget és a háromszögbe eső telkeket szeretnénk ábrázolni.

54 Csak a háromszöget válasszuk ki és tegyük egy új fóliára.

55 Változtassuk meg a háromszög ábrázolási módját. Csak egy piros kerettel rajzoljuk meg az elemet.

56 Az eredmény az alábbi képen látható. Az még nem látható a képen, hogy e háromszöget a három iskola alkotja.

57 Az épületek fóliáját másoljuk át ebbe a térképkomponensbe is. Kapcsoljunk ki minden más fóliát. Válasszuk ki a három iskolát, majd ezeket tegyük egy új fóliára.

58 Az eredmény az alábbi képen látható.

59 Egy újabb térképkomponenst lehet hozzáadni a térképhez, mely a zónákat fogja megmutatni.

60 Ezen a térképkomponensen azok a telkek láthatóak melyek három feltételt kielégítenek: a három iskola által alkotott háromszögön belül vannak, a Waterfall utcától 100 méternél távolabb vannak és a városközponttól, városházától nincs távolabb mint 600 méter.

61 Egy újabb térképkomponensen az üres telkek és a 800 méternél bagyobb területű üres telkek láthatóak.

62 Három térképkomponens elhelyezése látható az alábbi képen.

63 Természetesen nagyon fontos hogy egy térképen legyen észak jel illetve méretarány. (Ez mindegyik térképre igaz.)

64 Az alábbi képen látható a végső eredmény. Az is látható, hogy a térképekhez jelmagyarázat is tartozik, hiszen egyébként nehéz lenne eldönteni, hogy melyik szín mit jelöl. A következő oldal mutatja meg a végső eredményt, amit azért még lehetne finomítani!!!!

65

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Ami kimaradt és kevésbé fontos dolgok Teljesen új adattábla létrehozása Bitmap adatok kezelése Szerkesztés bitmap képről Térképek terjesztése Teljesen

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Szerkesztés Eddig adatokat nem módosítottunk. Minden esetben csak a hivatkozás színét, szimbólumát, elrendezését változtattuk. Ugyanakkor szükség

Részletesebben

Óraterv Iskolába járás Feladatlap

Óraterv Iskolába járás Feladatlap Óraterv Iskolába járás Feladatlap Bevezetés: Az elmúlt években egyre több tanulót hoznak, ill. visznek gépkocsival az iskolába. A belga Közlekedési Minisztérium által készített tanulmány (State of the

Részletesebben

Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben

Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben Hol vannak azok a helyek, amelyek.? oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga

Részletesebben

4. Gyakorlat ellenőrzött osztályozás

4. Gyakorlat ellenőrzött osztályozás 4. Gyakorlat ellenőrzött osztályozás Hozzávalók: MultiSpec program (d: meghajtó, MultiSpecWin32 könyvtár, MultiSpecWin32.exe); ag020522_dpac_cd.lan állomány Ebben a gyakorlatban az ellenőrzött osztályozás

Részletesebben

Mérnöki létesítmények 3D-s modellje

Mérnöki létesítmények 3D-s modellje Mérnöki létesítmények 3D-s modellje MicroStation V8 XM Edition Összeállította: Deák Ottó, Zaletnyik Piroska 2008. április Feladat: Egy épület 3D-s modelljének megszerkesztése, majd az épület térhatású

Részletesebben

Operációs rendszerek Windows Xp

Operációs rendszerek Windows Xp Operációs rendszerek Windows Xp (5-8 óra) ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK ÉS TEVÉKENYSÉGEK A SZÁMÍTÓGÉP ADATAINAK LEKÉRDEZÉSE A SZÁMÍTÓGÉPPEL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓKAT A VEZÉRLŐPULT TELJESÍTMÉNY ÉS KARBANTARTÁS

Részletesebben

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa)

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok általános jellemzői Minden nyomtatványköteg áll

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 2-2. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 2-2. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 2-2. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Adatok ábrázolási módjai Szimbólumok 1. Az alábbi ablakban lehet részletesen beállítani az adatok ábrázolásánál használt szimbólumokat azok színét

Részletesebben

14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben

14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben 14. Fotórealisztikus megjelenítés 1019 14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben A program az OpenGL technika alkalmazásával gyors lehetőséget biztosít a modellben való mozgásra. A mozgás mellett lehetőség van

Részletesebben

Újdonságok az ArchiTECH.PC V2014.0-es verziójában

Újdonságok az ArchiTECH.PC V2014.0-es verziójában Újdonságok az ArchiTECH.PC V2014.0-es verziójában 1 Új menüfunkciók 2 Új eszközök 3 Új opciók 4 Újdonságok a tárgy könyvtárban 5 Egyebek 1 Új menüfunkciók 1.1 - xxx elrejtése (yyy (zzz) fólia) A xxx elrejtése

Részletesebben

II. év. Adatbázisok és számítógépek programozása

II. év. Adatbázisok és számítógépek programozása II. év Adatbázisok és számítógépek programozása A programozási ismeretek alapfogalmai a) algoritmus b) kódolás c) program a) algoritmus: elemi lépések sorozata, amely a következı tulajdonságokkal rendelkezik:

Részletesebben

MÁOK Sm. Szervezete 7400 Kaposvár, Cseri major Utolsó frissítés: 2009-02-07 TÁVOKTATÁS. MS Excel táblába oszlop beszúrása

MÁOK Sm. Szervezete 7400 Kaposvár, Cseri major Utolsó frissítés: 2009-02-07 TÁVOKTATÁS. MS Excel táblába oszlop beszúrása 1 / 17 T A R T A L O M J E G Y Z É K T A R T A L O M J E G Y Z É K... 1 1. BEVEZETÉS... 2 2. MÁSOLAT KÉSZÍTÉSE ÉS MENTÉSE AZ MS EXCEL TÁBLÁRÓL... 2 2.1 MS EXCEL TÁBLÁT EBOLTÁS 2009 MEGNYITÁSA... 2 2.2

Részletesebben

3. gyakorlat Saját adatok használata

3. gyakorlat Saját adatok használata 3. gyakorlat Saját adatok használata Ebben a gyakorlatban megismerkedünk az ESRI coverage adattípussal hazai adatok példáján. Újabb megjelenítési módok alkalmazásával létrehozunk egy térképet saját térségünkrıl.

Részletesebben

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051 Verzió: 0.051 1 Tartalomjegyzék A Word 2003 munkakörnyezet...9 Word 2003 program megnyitása...9 A Word 2003 képernyő...9 Program bezárása:...11 Az eszköztár...12 Környezetfüggő eszköztár...13 Fájl menü...14

Részletesebben

Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban

Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban Az Architectural Desktop program 2004-es változatáig kellett várni arra, hogy az AutoCAD alapú építész programban is megjelenjenek

Részletesebben

A Blender használata (8. rész) Az animációkészítés alapjai

A Blender használata (8. rész) Az animációkészítés alapjai A Blender használata (8. rész) Az animációkészítés alapjai Nem ígérem, hogy a cikk végigolvasása után Hollywood-ot megszégyenítõ animációs filmeket tudunk majd készíteni, de abban biztos vagyok, hogy más

Részletesebben

2. GYAKORLAT THONET-ASZTAL

2. GYAKORLAT THONET-ASZTAL 2. GYAKORLAT THONET-ASZTAL Asztallap Create Shapes Splines - Circle Modify Rendering: Sides=20 Interpolation: Steps=10 Parameters: Radius=40 Világkoordináta-rendszer középpontjába való mozgatásra nézzünk

Részletesebben

A JAVA FUTTATÁSAKOR ELŐFORDULÓ HIBA-

A JAVA FUTTATÁSAKOR ELŐFORDULÓ HIBA- A JAVA FUTTATÁSAKOR ELŐFORDULÓ HIBA- ÜZENETEK ÉS AZOK KIKERÜLÉSE Jelen jegyzet az ÉTDR Java platformon futtatható alkalmazásainak betöltésekor esetlegesen előugró hibaüzenetek kikerülése végett készült.

Részletesebben

4. Gyakorlat: Csoportházirend beállítások

4. Gyakorlat: Csoportházirend beállítások 4. Gyakorlat: Csoportházirend beállítások 4.1. A Default Domain Policy jelszóra vonatkozó beállításai 4.2. Parancsikon, mappa és hálózati meghajtó megjelenítése csoport házirend segítségével 4.3. Alkalmazások

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV BEVEZETÉS, ELSŐ LÉPÉSEK térinformatikai rendszer kezelőfelülete SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK A Chrome rendszer használathoz Microsoft Internet Autodesk Explorer MapGuide 7.0+, Mozilla Enterprise

Részletesebben

AutoCAD MAP DWG mapobject TOPOBASE konvertáló program dokumentáció

AutoCAD MAP DWG mapobject TOPOBASE konvertáló program dokumentáció H - 1161 Budapest Rákóczi út 76. Tel./Fax.: +36-1-4010159 http://www.pageos.hu toni@pageos.hu AutoCAD MAP DWG mapobject TOPOBASE konvertáló program dokumentáció A program használható a TOPOBASE 3-as és

Részletesebben

CodeBlocks installálási segédlet

CodeBlocks installálási segédlet CodeBlocks installálási segédlet A CodeBlocks-EP tömörített fájlt a jobb gombbal rajta kattintva, majd a Cél mentése másként menüpontot választva mentsük le egy előzetesen létrehozott könyvtárba. A lementett

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 32 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

Készítette: niethammer@freemail.hu

Készítette: niethammer@freemail.hu VLogo VRML generáló program Készítette: Niethammer Zoltán niethammer@freemail.hu 2008 Bevezetés A VLogo az általános iskolákban használt Comenius Logo logikájára épülő programozási nyelv. A végeredmény

Részletesebben

Vektorgrafikus rajzeszközök

Vektorgrafikus rajzeszközök 8. nap Vektorgrafikus rajzeszközök A fejezet címe kicsit megtévesztõ lehet. Mivel a Flash alapvetõen vektorgrafikus alapú képek animálására szolgál, ezért a programon belül használható rajzeszközök mindegyikével

Részletesebben

Message Broadcasting. Rendszerkörnyezet. A Message Broadcasting telepítése. Üzenetek létrehozása

Message Broadcasting. Rendszerkörnyezet. A Message Broadcasting telepítése. Üzenetek létrehozása Message Broadcasting A Message Broadcasting az EasyMP Monitor beépülő modulja. A rendszergazdák a beépülő modul segítségével üzeneteket vagy közleményeket küldhetnek egy vagy több kivetítőre, vagy akár

Részletesebben

HATODIK FEJEZET / FÜGGİ MODELLEK / TANGRAM

HATODIK FEJEZET / FÜGGİ MODELLEK / TANGRAM HATODIK FEJEZET / FÜGGİ MODELLEK / TANGRAM CAD - CAM ALAPOK PRO ENGINEER OKTATÓANYAG FELADATKIÍRÁS A TANGRAM egy ısi kínai kirakós játék, amelynek több változata ismert. A bemutatott változatnál egy dobozban

Részletesebben

ARCHLine.XP 2010. Újdonságok. Release 2

ARCHLine.XP 2010. Újdonságok. Release 2 ARCHLine.XP 2010 Újdonságok Release 2 A dokumentációban levő anyag változásának jogát a CadLine Kft fenntartja, ennek bejelentésére kötelezettséget nem vállal. A szoftver, ami tartalmazza az ebben a dokumentumban

Részletesebben

3. ALKALOM. Felsorolás Helyesírás ellenırzés Váltás kis és nagybető között Táblázat Ablak felosztása Formátummásoló FELSOROLÁS ÉS SZÁMOZÁS

3. ALKALOM. Felsorolás Helyesírás ellenırzés Váltás kis és nagybető között Táblázat Ablak felosztása Formátummásoló FELSOROLÁS ÉS SZÁMOZÁS 3. ALKALOM Felsorolás Helyesírás ellenırzés Váltás kis és nagybető között Táblázat Ablak felosztása Formátummásoló FELSOROLÁS ÉS SZÁMOZÁS Felsorolás jelölés és számozás A felsorolás készítése bekezdés

Részletesebben

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió Kézikönyv SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió Copyright 2006 MonArch Kft., SOFiSTiK AG Minden jog fenntartva Ez a kézikönyv és a hozzá tartozó szoftver a MonArch Kft. által

Részletesebben

Az animáció elve. Animáció. Képkockára ugrás. Képkockák és kockaszám. Megtekintés. Id szalag

Az animáció elve. Animáció. Képkockára ugrás. Képkockák és kockaszám. Megtekintés. Id szalag Az animáció elve Animáció Különálló képekb l tev dik össze Rögzített képekb l álló sorozat A látás folytonossága miatt nem vesszük észre a filmkockák közötti váltásokat, ha azok elég gyorsan történnek.

Részletesebben

CONDOR. Felhasználói Leírás

CONDOR. Felhasználói Leírás CONDOR Felhasználói Leírás Tartalom 1 BEVEZETÉS 2 2 A PROGRAM FELÉPÍTÉSE 3 2.1 A főképernyő 3 2.2 Kamerakép üzemmód 3 2.2.1 Kamerakép 3 2.2.2 Kamera kiválasztás 3 2.2.3 A képernyő alsó területe 4 2.3 Napló

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Adatszűkítés Adatcímkézés Egyéb fólia műveletek Térképkomponens tulajdonságok Fólia tulajdonságok 1. Egy fólia ábrázolás módjának és egyéb tulajdonságainak

Részletesebben

Elemi alkalmazások fejlesztése IV. Adatbázis-kezelés ActiveX vezérlıkkel - 1

Elemi alkalmazások fejlesztése IV. Adatbázis-kezelés ActiveX vezérlıkkel - 1 ADATBÁZIS-KEZELÉS ACTIVEX VEZÉRLİK ALKALMAZÁSÁVAL I.... 1 ACTIVEX... 1 ACTIVEX CONTROL... 1 SAJÁT ACTIVEX VEZÉRLİ LÉTREHOZÁSA... 1 circctrl.cpp... 2 Háttérszín tulajdonság hozzárendelése a vezérlıhöz...

Részletesebben

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés Angyal Krisztián Szövegszerkesztés A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés A követelménymodul száma: 1180-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-004-55 SZÖVEGSZERKESZTÉS

Részletesebben

Beállítások módosítása

Beállítások módosítása Kicsinyítés/nagyítás használata Microsoft Office PowerPoint 2003 esetén 1. Az egyik módszer szerint a Nézet menü/nagyítás parancsra kattintva adható meg a nagyítás vagy kicsinyítés mértéke. 1. ábra Nagyítás

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. SkyWatcher Mini-Dobson

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. SkyWatcher Mini-Dobson HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SkyWatcher Mini-Dobson Red Dot keresõ Okulár Fókuszírozó Segédtükör Csúszka rögzítõcsavarja A prizmasín rögzítõcsavarja Fogantyú Alt-azimut állvány Prizmasín rögzítõcsavar Az azimutális

Részletesebben

MS Access Feladatgyűjtemény

MS Access Feladatgyűjtemény SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR MS Access Feladatgyűjtemény Klárné Barta Éva 2014.01.01. Microsoft Access - Feladatok 1 Feladatok 1. Hozzon létre egy új adatbázist SZÁMÍTÓGÉPEK

Részletesebben

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS. Változáskezelés. Változás Pont Cím Oldal 2.0 2014.03.19 A teljes dokumentáció átírásra került 2.1 2014.07.14 8.

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS. Változáskezelés. Változás Pont Cím Oldal 2.0 2014.03.19 A teljes dokumentáció átírásra került 2.1 2014.07.14 8. ESZKÖZIGÉNY Felhasználói dokumentáció verzió 2.2. Budapest, 2015. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.0 2014.03.19 A teljes dokumentáció átírásra került 2.1 2014.07.14 8.3 Új, oszlopszerkesztésbe

Részletesebben

Multimédia Felhasználói útmutató

Multimédia Felhasználói útmutató Multimédia Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporationnek az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

Tartalom Regisztráció menete Első teendők Profilom

Tartalom Regisztráció menete Első teendők Profilom Tartalom 1. Regisztráció menete... 2 2. Első teendők... 5 Profilom ellenőrzése és kiegészítése, jelszó módosítása:... 5 3. Beállítások:... 10 3.1 Oktató jármű adatai, járműfotó feltöltés... 10 3.2 Az oktatási

Részletesebben

Útbaigazítás a könnyű működtetéshez

Útbaigazítás a könnyű működtetéshez Útbaigazítás a könnyű működtetéshez TARTALOM Előszó A kézikönyvek felosztása... A készülék i...3 Kezelőpanel...5 Másolási Másolat készítése...7 Alapvető másolási k...9 Kiegészítő másolási k...3 Nyomtatási

Részletesebben

BEVEZETÉS A SULINET DIGITÁLIS TUDÁSBÁZIS (SDT) HASZNÁLATÁBA

BEVEZETÉS A SULINET DIGITÁLIS TUDÁSBÁZIS (SDT) HASZNÁLATÁBA Előadás nyomdakész anyaga BEVEZETÉS A SULINET DIGITÁLIS TUDÁSBÁZIS (SDT) HASZNÁLATÁBA Főző Attila László, fozoa@sulinet.hu Koplányi Emil, kemil@sulinet.hu Nagy Regina, nagyr@sulinet.hu Sulinet Programiroda

Részletesebben

ARCHLine.XP 2009. Windows. Újdonságok. Felhasználói kézikönyv. ARCHLine.XP 2009 Újdonságok

ARCHLine.XP 2009. Windows. Újdonságok. Felhasználói kézikönyv. ARCHLine.XP 2009 Újdonságok ARCHLine.XP 2009 Windows Újdonságok Felhasználói kézikönyv ARCHLine.XP 2009 Újdonságok A dokumentációban levő anyag változásának jogát a CadLine Kft fenntartja, ennek bejelentésére kötelezettséget nem

Részletesebben

Adatbázis-kezelés ODBC driverrel

Adatbázis-kezelés ODBC driverrel ADATBÁZIS-KEZELÉS ODBC DRIVERREL... 1 ODBC: OPEN DATABASE CONNECTIVITY (NYÍLT ADATBÁZIS KAPCSOLÁS)... 1 AZ ODBC FELÉPÍTÉSE... 2 ADATBÁZIS REGISZTRÁCIÓ... 2 PROJEKT LÉTREHOZÁSA... 3 A GENERÁLT PROJEKT FELÉPÍTÉSE...

Részletesebben

A dokumentum lapméretének és a margóinak a beállítását a menüszalag Lap elrendezése lapján tehetjük meg. Külön állítjuk be a lapméretet.

A dokumentum lapméretének és a margóinak a beállítását a menüszalag Lap elrendezése lapján tehetjük meg. Külön állítjuk be a lapméretet. Részlet a mintából A forrást megnyitjuk a Jegyzettömb segítségével és a szöveget a Vágólap segítségével átmásoljuk az alapértelmezetten megnyíló üres dokumentumba, majd elmentjük a vizsgamappába. Ennek

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az OSZIR Kémiai Biztonsági Szakrendszerben (KBIR) történő veszélyes anyagokkal és keverékekkel végzett tevékenység.

TÁJÉKOZTATÓ az OSZIR Kémiai Biztonsági Szakrendszerben (KBIR) történő veszélyes anyagokkal és keverékekkel végzett tevékenység. TÁJÉKOZTATÓ az OSZIR Kémiai Biztonsági Szakrendszerben (KBIR) történő veszélyes anyagokkal és keverékekkel végzett tevékenység 1 v 1.3 2015.11.26. Tartalomjegyzék: 1. A KÉMIAI BIZTONSÁGI SZAKRENDSZER ELÉRÉSE...

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 5. Dr. Iványi Péter Térképek prezentálása Tartalomjegyzék Az elkészített analízis eredményeit, vagy egyszerűen magát a térképet prezentálni is kell. Ez azt jelenti, hogy össze kell

Részletesebben

Az Online levélkiszolgáló

Az Online levélkiszolgáló Az Online levélkiszolgáló A levelezés menedzselése Microsoft Magyarország Kiadás ideje: 2012.03.01. Kivonat: A Microsoft Live@edu szolgáltatás számos olyan újdonságot kínál, mely nem csak a korábban már

Részletesebben

Netscape Messenger levelező kliens beállítása POP3 típusú levelezéshez

Netscape Messenger levelező kliens beállítása POP3 típusú levelezéshez Netscape Messenger a Netscape Navigatorral egybeépített levelezőprogram. Indítása lehetséges a Navigátoron beülről gombbal, vagy a Start menü mellől, esetleg a Start menün belülről a Netscape 7.2 almenüben

Részletesebben

Újdonságok. Release 2

Újdonságok. Release 2 ARCHLine.XP 2009 Windows Újdonságok Release 2 A dokumentációban levı anyag változásának jogát a CadLine Kft fenntartja, ennek bejelentésére kötelezettséget nem vállal. A szoftver, ami tartalmazza az ebben

Részletesebben

Nappali képzés: Számítógéppel segített tervezés szerkesztésben közreműködött: Zobor Bence Kiegészítő- levelező képzés: Számítástechnika 2.

Nappali képzés: Számítógéppel segített tervezés szerkesztésben közreműködött: Zobor Bence Kiegészítő- levelező képzés: Számítástechnika 2. 1. gyakorlat Vonalrajzolás, szerkesztések, szabadonformált görbék A numerikus adatbevitelről leírtaknak és egyenes vonalak rajzolásának illusztrálására készítsük el az alábbi telek- É kontúrt a sraffozott

Részletesebben

Animációk, effektusok

Animációk, effektusok Áttűnések Előadásunk látványosabb, ha áttűnéseket, effektusokat használunk. Ismerkedjünk meg az áttűnésekkel. Az áttűnésekkel tudjuk megadni az átváltást az egyik diánkról a másikra. Az áttűnéseket érdemes

Részletesebben

Kézikönyv Általános forgalmi adó módosítás 2012

Kézikönyv Általános forgalmi adó módosítás 2012 Kézikönyv Általános forgalmi adó módosítás 2012 Tartalomjegyzék 1 FORGALMI ADÓ KONFIGURÁCIÓ - VÁLTOZTATÁS [500 STEUER ADÓÁTÁLLÁSOK] 6 2 ADÓKULCS - VÁLTOZTATÁS [1 AFA1 ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ 25 %]... 12

Részletesebben

Statisztikai szoftverek Molnár Gábor József

Statisztikai szoftverek Molnár Gábor József Statisztikai szoftverek Molnár Gábor József SAS-ban megírt programok megvalósítása SQL-lel Bevezetés A SAS, statisztikai szoftver, egy önálló adatkezelési nyelvvel rendelkezik; ez a SAS BASE amely segítségével

Részletesebben

HÁZI FELADAT ELSŐ GYAKORLAT MIELŐTT ELKEZDENÉNK ELINDULÁS. ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés

HÁZI FELADAT ELSŐ GYAKORLAT MIELŐTT ELKEZDENÉNK ELINDULÁS. ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés 1 ELSŐ GYAKORLAT HÁZI FELADAT A feladat megoldása során a Word 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: A súgó használata. Microsoft Office Word testreszabása. Dokumentumok

Részletesebben

Kézikönyv. Keretmegbízás készítés és megrendelés

Kézikönyv. Keretmegbízás készítés és megrendelés Kézikönyv Keretmegbízás készítés és megrendelés Tartalomjegyzék 1 PROGRAM MANAGER... 4 2 PROGRAM MANAGER... 5 3 KERETMEGBÍZÁS BESZERZÉS - ÚJ... 6 4 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 10 5 ABAS-ERP... 11 6

Részletesebben

A First Businesspost Sender Cockpit használata

A First Businesspost Sender Cockpit használata A First Businesspost Sender Cockpit használata No.1 in e-invoicing 1. A dokumentum célja A dokumentum bemutatja a First Businesspost Kft. Sender Cockpit szoftverének tulajdonságait és használat. 2. A szoftver

Részletesebben

Közzététel és Adatszolgáltatás IT tudatosság projekt

Közzététel és Adatszolgáltatás IT tudatosság projekt Közzététel és Adatszolgáltatás IT tudatosság projekt Felhasználói kézikönyv v3.0 2009. 03. 03. Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS... 4 2 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK... 4 2.1 RENDSZER ÁTTEKINTÉSE, FELHASZNÁLÓK, ALAPFOGALMAK...

Részletesebben

Modem és helyi hálózat Felhasználói kézikönyv

Modem és helyi hálózat Felhasználói kézikönyv Modem és helyi hálózat Felhasználói kézikönyv Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira

Részletesebben

PROG-EXPRESS. Felhasználói kézikönyv

PROG-EXPRESS. Felhasználói kézikönyv PROG-EXPRESS Felhasználói kézikönyv 2 Batronix Prog-Express felhasználói kézikönyv TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 2 RENDSZERKÖVETELMÉNYEK... 4 32-BITES OPERÁCIÓS RENDSZER ESETÉN... 4 64-BITES OPERÁCIÓS

Részletesebben

A HunPLUS 2009 újdonságai

A HunPLUS 2009 újdonságai Dokumentum verziószáma: 20080731 Társasház, Budapest Tervez,: Horváth Zoltán A HunPLUS 2009 újdonságai Hörcsik CAD Tanácsadó Kft. 2008. július 31. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám: 20080731

Részletesebben

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 131 ÉRTTSÉGI VIZSGA 013. május 16. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBLI ÉRTTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKLÉSI ÚTMUTATÓ MBRI RŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A dolgozatokat az útmutató utasításai szerint,

Részletesebben

Tuplet Tool Hangjegycsoport eszköz

Tuplet Tool Hangjegycsoport eszköz Ezzel az eszközzel meghatározott időegységre meghatározott számú hangjegycsoportot hozhatunk létre. A hangjegycsoportokat pl. a Speedy Entry Tool-lal oktoláig az eszközön belül a számbillentyűkkel határozhatjuk

Részletesebben

A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón.

A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón. Felhasználói kézikönyv A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón. Mindenki másnál több felhasználót védünk a legtöbb online fenyegetéssel szemben. Környezetünk védelme mindannyiunk érdeke. A

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: CorelDRAW 9 testre szabás

Dr. Pétery Kristóf: CorelDRAW 9 testre szabás 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft, Windows és a Windows Vista név a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban és/vagy más országokban

Részletesebben

Budapest, 2009. 1. oldal

Budapest, 2009. 1. oldal e-m@il:vibastile@monornet.hu, web:www.vibastile.hu Budapest, 2009 1. oldal e-m@il:vibastile@monornet.hu, web:www.vibastile.hu TARTALOM 1. A PROGRAM INDÍTÁSA... 3 2. A PROGRAM FUNKCIÓI... 3 3. FIZETÉSI

Részletesebben

Tipp A Word makrók kimerítõ tárgyalását megtalálhatjuk az O Reilly gondozásában megjelent Writing Word Macros címû könyvben.

Tipp A Word makrók kimerítõ tárgyalását megtalálhatjuk az O Reilly gondozásában megjelent Writing Word Macros címû könyvben. 2. fogás Utazás a makrók birodalmába Gyorstalpaló tanfolyam, amelynek során meggyõzõdhetünk arról, milyen sokat segíthetnek a makrók a fárasztó és idõrabló feladatok automatizálásában. A Word 6-os és azutáni

Részletesebben

animacio.max fájllal fogunk dolgozni. Mindenki mentse a fájlt saját nevével, az eredeti fájllal senki ne dolgozzon.

animacio.max fájllal fogunk dolgozni. Mindenki mentse a fájlt saját nevével, az eredeti fájllal senki ne dolgozzon. ANIMÁCIÓ animacio.max fájllal fogunk dolgozni. Mindenki mentse a fájlt saját nevével, az eredeti fájllal senki ne dolgozzon. 1. feladat A torony réteg legyen az aktív (a többi nem). A 40x40x40 kocka magasságát

Részletesebben

Az Ön kézikönyve HP PAVILION DV7-3112SA http://hu.yourpdfguides.com/dref/4157661

Az Ön kézikönyve HP PAVILION DV7-3112SA http://hu.yourpdfguides.com/dref/4157661 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Bosch Video Management System. Kezelési útmutató

Bosch Video Management System. Kezelési útmutató Bosch Video Management System hu Kezelési útmutató Bosch Video Management System Tartalomjegyzék hu 3 Tartalomjegyzék 1 A súgó használata 6 1.1 Információ-keresés 6 1.2 A súgótéma kinyomtatása 7 2 Bevezetés

Részletesebben

PÉLDATÁR 7. 7. BEGYAKORLÓ FELADAT SÍKFESZÜLTSÉGI PÉLDA MEGOLDÁSA VÉGESELEM-MÓDSZERREL

PÉLDATÁR 7. 7. BEGYAKORLÓ FELADAT SÍKFESZÜLTSÉGI PÉLDA MEGOLDÁSA VÉGESELEM-MÓDSZERREL PÉLDATÁR 7. 7. BEGYAKORLÓ FELADAT SÍKFESZÜLTSÉGI PÉLDA MEGOLDÁSA VÉGESELEM-MÓDSZERREL Szerző: Dr. Oldal István 2 Végeselem-módszer 7. PÉLDA SÍKFESZÜLTSÉGI ÁLLAPOTRA 7.1. Saroklemez vizsgálata Határozzuk

Részletesebben

VELUX CAD 2011. VELUX ablaktervező rendszer AutoCAD-hez FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

VELUX CAD 2011. VELUX ablaktervező rendszer AutoCAD-hez FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV VELUX CAD 2011 VELUX ablaktervező rendszer AutoCAD-hez FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 2 Telepítés és a VELUX CAD 2011 indítása Rendszerkövetelények: - Pentium IV alapú számítógép (vagy j obb), - Minimum 256 MB

Részletesebben

: ikon lehelyezése a területre (használata lentebb részletezve) : peron lehelyezése a területre (csak dekorációs célokat használ)

: ikon lehelyezése a területre (használata lentebb részletezve) : peron lehelyezése a területre (csak dekorációs célokat használ) A SZERKESZTİ A szerkesztı felépítése A Train Director szerkesztıje még sajnos meglehetısen kényes területe a programnak. Területet szerkeszteni vele még mindig sziszifuszi munka tud lenni. A szerkesztıbe

Részletesebben

Modem és helyi hálózat

Modem és helyi hálózat Modem és helyi hálózat Felhasználói útmutató Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira

Részletesebben

Programozás III GRAFIKA RAJZOLÁS SWING FELÜLETEN RAJZOLÁS GRAFIKA HASZNÁLATA. Rajzolni az awt csomag Graphics osztályának metódusaival tudunk.

Programozás III GRAFIKA RAJZOLÁS SWING FELÜLETEN RAJZOLÁS GRAFIKA HASZNÁLATA. Rajzolni az awt csomag Graphics osztályának metódusaival tudunk. Programozás III GRAFIKA GAFIKA RAJZOLÁS GRAFIKA HASZNÁLATA Rajzolni az awt csomag Graphics osztályának metódusaival tudunk. A java.awt.graphics osztály néhány metódusa: drawstring() drawrect() drawoval()

Részletesebben

1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7

1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7 1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7 1.1. Új virtuális gép és Windows Server 2008 R2 Enterprise alap lemez létrehozása 1.2. A differenciális lemezek és a két új virtuális

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Adatbázisok Térképek adatai és megjelenítése Új térkép létrehozása Adatok térképhez adása Egyszerűbb ábrázolási módok Fólia tulajdonságok Adatbázis

Részletesebben

9. Entitás modulok. Nagy Gusztáv: Drupal 7 alapismeretek Fejlesztői verzió: 2011. október 6.

9. Entitás modulok. Nagy Gusztáv: Drupal 7 alapismeretek Fejlesztői verzió: 2011. október 6. 9 9. Entitás modulok A szerző véleménye szerint a Drupal legnagyobb erősségei közé tartozik a magas szintű, absztrakt fogalmak mentén történő építkezés. A korábbiakban már megismerkedtünk a tartalmak és

Részletesebben

Kezelési leírás Agilent MSO 7104B

Kezelési leírás Agilent MSO 7104B Kezelési leírás Agilent MSO 7104B [1] Tartalom 1. Kezelőszervek... 3 1.1. Horizontal (horizontális eltérítés/nagyítás)... 3 1.2. Vertical (vertikális eltérítés/nagyítás)... 3 1.3. Run Control... 3 1.4.

Részletesebben

ScopeImage 9.0. Kamera és képfeldolgozó szoftver. Felhasználói kézikönyv

ScopeImage 9.0. Kamera és képfeldolgozó szoftver. Felhasználói kézikönyv ScopeImage 9.0 Kamera és képfeldolgozó szoftver Felhasználói kézikönyv Tisztelt felhasználó! Engedje meg, hogy először is gratuláljunk az általunk gyártott termék megvásárlásához. A helytelen használat

Részletesebben

Szoftver használati útmutató

Szoftver használati útmutató Szoftver használati útmutató Windows ZoomBrowser EX CameraWindow PhotoStitch Speciális funkciók Képek és videók áttöltése Szöveg felvétele ABC Állókép mentése videofelvételből Videó szerkesztése A Képek

Részletesebben

Végeselem módszer 5. gyakorlat (kidolgozta: Dr. Pere Balázs) Feladat: Forgásszimmetrikus test elmozdulás- és feszültség állapotának vizsgálata

Végeselem módszer 5. gyakorlat (kidolgozta: Dr. Pere Balázs) Feladat: Forgásszimmetrikus test elmozdulás- és feszültség állapotának vizsgálata SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ALKALMAZOTT MECHANIKA TANSZÉK Végeselem módszer 5. gyakorlat (kidolgozta: Dr. Pere Balázs) Feladat: Forgásszimmetrikus test elmozdulás- és feszültség állapotának vizsgálata Adottak

Részletesebben

PMU Kezdı lépések. 2-0 Adatbevitel a billentyőzettel (Key Pad) 2-1 Billentyőzet tulajdonságainak kijelölése

PMU Kezdı lépések. 2-0 Adatbevitel a billentyőzettel (Key Pad) 2-1 Billentyőzet tulajdonságainak kijelölése 27 2-0 Adat bevitel a billentyőzettel ( Key Pad ) 28 2-1 Billentyőzet tulajdonságainak kijelölése 28 2-2 Fı képernyı szerkesztése 32 2-3 Futás szimulációjának ellenırzése 35 2-4 Képernyı váltás ( Change

Részletesebben

Modem és helyi hálózat

Modem és helyi hálózat Modem és helyi hálózat Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira

Részletesebben

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA Monitoring adatszolgáltatás

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ. EMVA Monitoring adatszolgáltatás SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ EMVA Monitoring adatszolgáltatás Verziószám: 01 2010. február 15. Budapest FONTOS! Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az elektronikus felület a Mozilla Firefox

Részletesebben

Fogalomtérkép. IHMC CmapTools version 5.03. Felhasználása. Elérhetőség. Rendszerkövetelmény (Windows OS esetén):

Fogalomtérkép. IHMC CmapTools version 5.03. Felhasználása. Elérhetőség. Rendszerkövetelmény (Windows OS esetén): Fogalomtérkép A fogalmak bonyolult szemantikai hálózatban kapcsolódnak egymáshoz, nagyon gyakran elsősorban a használati kontextus határozza meg a szavak jelentését. Ahogyan egy várostérkép segítségével

Részletesebben

Adatbázisok biztonsága

Adatbázisok biztonsága Adatbázisok biztonsága 13 1 Célkitőzések 1. Titoktartás (Secrecy): olyan felhasználó, akinek nincs joga, ne férjen hozzá az információkhoz. pl. egy diák ne láthassa más diák kreditjeit. 2. Sértetlenség

Részletesebben

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása A NeoSoft Informatika NeoCMS márkanévvel ellátott rendszere könnyen, gyorsan testre szabható tartalommenedzselő rendszer, mely egyedileg átalakítható, és így

Részletesebben

1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel

1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel 1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel Az ArcGIS térinformatikai programcsomag felépítésével és elemeivel megismerkedtünk már az elsı elméleti résznél. Most lássuk a gyakorlatot. Ebben az elsı gyakorlatban

Részletesebben

NUUO Mainconsole Felhasználói útmutató

NUUO Mainconsole Felhasználói útmutató NUUO Mainconsole Felhasználói útmutató Rövidített felhasználói útmutató a Nuuo Mainconsole használatához Az útmutatóban leírt információk a megírás időpontjában meglévő 5.0 verziójú Mainconsole-ra vonatkoznak.

Részletesebben

I. fejezet Hello Világ! Programozás tankönyv. II. Fejezet. Helló Világ! avagy a Miért?-ek elkezdődnek

I. fejezet Hello Világ! Programozás tankönyv. II. Fejezet. Helló Világ! avagy a Miért?-ek elkezdődnek I. fejezet Hello Világ! Programozás tankönyv II. Fejezet Helló Világ! avagy a Miért?-ek elkezdődnek 1 Programozás tankönyv I. fejezet Majd minden programozó ezzel a kedves kis programmal kezdi a programozás-tanulást:

Részletesebben

7. Előadás. Makrók alkalmazása. Salamon Júlia. Előadás I. éves mérnök hallgatók számára

7. Előadás. Makrók alkalmazása. Salamon Júlia. Előadás I. éves mérnök hallgatók számára 7. Előadás Makrók alkalmazása. Salamon Júlia Előadás I. éves mérnök hallgatók számára Feltételes ciklusok Ha a ciklusváltozó intervallumát, előre nem tudjuk mert például a program futása során megszerzett

Részletesebben

Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0

Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0 Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0 GARANCIA KIZÁRÁSA Lehet, hogy a készülékhez mellékelt, harmadik fél által írt alkalmazásokat olyan természetes vagy jogi személyek hozták létre és birtokolják,

Részletesebben

Realio Informatikai Kft. Tel.: +36 30 833 0000. info@ingatlannet.hu. 6722 Szeged, Mérey utca 12. Fax: +36 1 577 2355. www.ingatlannet.

Realio Informatikai Kft. Tel.: +36 30 833 0000. info@ingatlannet.hu. 6722 Szeged, Mérey utca 12. Fax: +36 1 577 2355. www.ingatlannet. i n g a t l a n h i r d e t ő é s k e r e s ő p o r t á l K R E D I T T Á J É K O Z T A T Ó TARTALOMJEGYZÉK 1. MIK AZOK A KREDITEK? 3 1.1. első helyre kiemelés 3 1.2. címkézés 5 2. MENNYIBE KERÜLNEK? 6

Részletesebben

KimDaBa. Dobbantó. Rendet a képek között. Kiskapu Kft. Minden jog fenntartva

KimDaBa. Dobbantó. Rendet a képek között. Kiskapu Kft. Minden jog fenntartva KimDaBa Rendet a képek között. Ha leszámítom a gyerekkori fotóimat és fényképezõgépemet, akkor azt kell mondjam, hogy éppen egy évtizede foglalkozom egy amatõr fotós szintjén fényképezéssel, többnyire

Részletesebben

Bannershop GIF Animator 5

Bannershop GIF Animator 5 Oldal 1 Bannershop GIF Animator 5 Felhasználói kézikönyv 5.1.3 1999-2009 Selteco Software Minden jog fenntartva. www.selteco.com 1 - Oldal 2 Bannershop GIF Animator 5 Lecke 1...6 Lecke 2...9 Lecke 3...13

Részletesebben

A program els indítása Mikor el ször futtatjuk a nyilvántartó programot, az alábbi párbeszédablakkal találkozunk.

A program els indítása Mikor el ször futtatjuk a nyilvántartó programot, az alábbi párbeszédablakkal találkozunk. A program els indítása Mikor el ször futtatjuk a nyilvántartó programot, az alábbi párbeszédablakkal találkozunk. 1. ábra Ha a programot csak egy hónapig kívánja használni, akkor az 123456789123 telepít

Részletesebben