A HunPLUS 2009 újdonságai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A HunPLUS 2009 újdonságai"

Átírás

1 Dokumentum verziószáma: Társasház, Budapest Tervez,: Horváth Zoltán A HunPLUS 2009 újdonságai Hörcsik CAD Tanácsadó Kft július 31. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

2 Tartalomjegyzék Dokumentum verziószáma: A sablonrajzban bevezetett újdonságok Látványstílus kezelés - új alapbeállítások A háromdimenziós Látványstílusok Hátterei kikapcsolásra kerültek Új Valósághű_Render látványstílus bevezetése Meglévő rajzok átállítása másolásos Látványstílus készítéssel Az új Valósághű_Render látványstílus importálása eszközpalettáról Indexben a területi és térfogat mértékegységek jelei m2 helyett m 2, m3 helyett m Módosult tulajdonságkészlet-definíciók Módosult Ajtó-Ablak tulajdonságkészlet-definíció Módosult Fal tulajdonságkészlet Módosult Lemez tulajdonságkészlet-definíció Az új Tulajdonságkészletek érvényesítése a régi rajzokban HunPLUS_Technikai elrendezés fül a sablonrajzban A feliratozáslépték intenzívebb használata Az AutoCAD feliratozási technikájának lényege Többnézetű blokk - egy építész objektum, amely lehet feliratozási Egyetlen objektumhoz több lépték tartozhat A Léptékkészletét minden objektumpéldány egyedileg hordja Az AutoCAD objektumok léptékkészletének bővítése A Többnézetű blokkok léptékkészletének bővítése Az egyes léptékekhez tartozó címkék szétmozgathatók Az összes feliratozás léptékkészletének egyidejű bővítése Csak az aktuális léptékhez tartozó feliratok látsszanak Feliratozási léptékekkel összekötött Megjelenítéskonfigurációk A Feliratozáslépték és a hagyományos címkék Léptékfüggő könyvtárelemek a HunPLUS-ban A tervezési objektumok újdonságai A Födémlemez újdonságai Az új paraméterek értelmezése A lemezek feliratozása vastagsággal és alsósík-magassággal A Helyiség újdonságai Többsoros helyiségcímkék beépítése a HunPLUS-ba A többsoros attribútumok tördelése konszignációs címkékben Többsoros attribútumok léptékfüggő feliratozó címkékben Kétnyelvű helyiségcímkék tördelhetővé tétele A Nyílászárók újdonságai A fém nyílászárók most már a kimutatásokban is mm-ben íródnak ki Rövid parapetfelirat bevezetése Parapetfeliratozó parancsok...29 A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

3 Dokumentum verziószáma: Új ajtóstílusok A Falak újdonságai Átlagmagasság számítása Részletes gipszkarton falstílusok Vízelvezető folyókák falstílusból A Szerkezeti elemek újdonságai Új födémpallók Hidegen hajlított U profilok A dokumentációs rendszer újdonságai Metszetek, részlettervek kidolgozásának támogatása Új paletta metszetkidolgozási palettaeszközökkel Szálas hőszigetelés beszerkesztése vonallánccal Táblás, habanyagú hőszigetelés beszerkesztése besraffozott vonallánccal Preparált vonaltípusok nagy raszterhálókhoz Koordinátapont - kitűzési pontok EOV-ben A rendszer ismertetése A pontok feliratozása Koordinátapont táblázat Koordinátapont parancsok Irodai katalógusrendszer kialakítása A HunPLUS Irodai Katalógus telepítése Az Irodai Katalógus megosztása A helyileg telepített katalógus közzététele A központi Irodai Katalógus aktiválása a többi gépen Katalóguspaletták beemelése a Munkatéri Eszközpaletta rendszerbe A központi katalógus és a munkatéri eszközpaletták kapcsolata Egy teljes palettakészlet frissítése Egy adott paletta frissítése A Központi Irodai Katalógus bővítése Az irodai szabványos elemeket tartalmazó/tároló rajzfájlok javasolt helye Új palettaeszköz készítése a Központi Irodai Katalógus számára Az új Eszköz beillesztése a Központi Irodai Katalógusba A katalógus bővítése új Kategóriával (lehetséges palettacsoporttal) A katalógus bővítése új Palettával A Központi Irodai Katalógus automatikus, kötegelt bővítése Projekt Katalógus használatának támogatása...58 A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

4 1. A sablonrajzban bevezetett újdonságok 1. A sablonrajzban bevezetett újdonságok 1.1 Látványstílus kezelés - új alapbeállítások A háromdimenziós Látványstílusok Hátterei kikapcsolásra kerültek A rendszer szinten létező (3D takart, 3D drótváz, Koncepcionális, Valósághű) háromdimenziós Látványstílusok hátterei a sablonrajzban kikapcsolásra kerültek. Ennek eredményeként az összes default Látványstílus esetén a Beállítások panel Képernyő fülén a Színek... parancsra megjelenő Rajzablak színei panelen beállított közvetlen háttérszíneket látjuk. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

5 1. A sablonrajzban bevezetett újdonságok (A Látványstílusok közvetett háttereit az elnevezett modelltéri Nézetek Háttér beállítása adja, illetve a bekapcsolt Nap objektumhoz kérhető Égbolt tud ilyen Hátteret produkálni.) A közvetett Háttér kikapcsolásának eredményeként, ha pl. Valósághű látványstílusra váltunk (lásd a Látványstílus eszköztár ikonját), és Perspektív nézetet állítunk be, a képernyőn az alábbi háttér jelenik meg. (A Háttérégbolt felül felületelem az előző panelen lett Sárgára állítva.) Az új beállítás egyik előnye, hogy a valósághű megjelenéssel való munka során, illetve a képernyőlopással leemelhető képeken a háttér színezése egyszerűbben oldható meg. A beállítás másik előnye, hogy a közvetlen háttér használata jelentősen kíméli a grafikus kártyánk erőforrásait, és így gyorsítja a munkát Új Valósághű_Render látványstílus bevezetése Ha közvetlen háttér használatával indítjuk el az AutoCAD beépített Render parancsát, úgy - hiába van például egyébként bekapcsolt Nap és Háttérégbolt a rajzunkban - a renderelt állókép háttere fekete lesz. Szükség van tehát olyan Valósághű látványstílusra is, amely bekapcsolva használja a rendereléshez szükséges közvetett, látványstílus-hátteret. Ahhoz, hogy ne kelljen az egyetlen Valósághű látványstílus Hátterét ki-bekapcsolgatni ebből a célból, a HunPLUS 2009 sablonrajzába bevezetésre került egy második, Valósághű_Render nevű látványstílus is. Ez a Látványstílusok eszköztárban külön ikont is kapott. Ezt használva - perspektív nézet, illetve bekapcsolt Nap és Háttérégbolt esetén - az alábbi képernyőképet kapjuk. Így indítva a Render parancsot, már érvényesül például a háttérégbolt képe és derítő hatása. Figyelem! Az AutoCAD Rajztisztítás parancsával az új Valósághű_Render nevű Látványstílus akár véletlenül is, de törölhető. Ekkor az új parancsikon nem működik. Az alább leírt módszerek valamelyikével ilyenkor újból elő kell állítsuk azt az aktuális rajzban! A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

6 1. A sablonrajzban bevezetett újdonságok Meglévő rajzok átállítása másolásos Látványstílus készítéssel A fenti beállítások előnyeit csak olyan rajzokban élvezhetjük, amelyek az új 2009-es HunPLUS sablonrajzából indultak. Meglévő rajzokat is átállíthatunk azonban a következő lépések segítségével: 1. A Látványstílus kezelő... parancsikon segítségével jelenítsük meg a Rajzban rendelkezésre álló látványstílusok paneljét, és a 2D takartvonalas stílus kivételével az összes többi stílusban a Hátterek paraméter értékét állítsuk Ki-re. 2. A panelen jelöljük ki a Valósághű stílust, kattintsunk a jobb egérgombbal, és a helyi menüből indítsuk el a Másolás parancsot. 3. Kattintsunk ismét a jobb egérgombbal, és a megjelenő helyi menüből indítsuk a Beillesztés parancsot. 4. A másolatként megjelenő új látványstílus nevét - a helyi menü Név és Leírás szerkesztése parancs segítségével nevezzük át Valósághű_Render -re. 5. Álljunk rá erre a stílusra, és a Hátterek megjelenítését kapcsoljuk Be. 6. Mentsük el a rajzot, hogy ne vesszen oda az új látványstílus. Ettől kezdve a régi rajzon is működni fog az új Valósághű_Render parancsikon. Figyelem! Ez a módszer az AutoCAD Architecture 2008-as változatánál is használható! A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

7 1. A sablonrajzban bevezetett újdonságok Az új Valósághű_Render látványstílus importálása eszközpalettáról 1. A Látványstílus kezelő... parancsikon segítségével jelenítsük meg a Rajzban rendelkezésre álló látványstílusok paneljét, és a 2D takartvonalas stílus kivételével az összes többi stílusban a Hátterek paraméter értékét állítsuk Ki-re. 2. A Munkatéri eszközpaletták fejlécén jobb gombbal kattintva keressük meg a 60-Látványkezelés palettacsoportot, azon belül pedig a Látványstílusok palettát. 3. Kattintsunk a jobb egérgombbal a Valósághű_Render eszköz fölött és a helyi menüből adjuk ki a Hozzáadás az aktuális rajzhoz parancsot. 4. Mentsük el a rajzot, hogy ne vesszen oda az új látványstílus. Figyelem! Ez a módszer az AutoCAD Architecture 2009-as változatánál használható, mert csak ennek eszközpalettáján található meg az új látványstílus eszköze. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

8 1. A sablonrajzban bevezetett újdonságok 1.2 Indexben a területi és térfogat mértékegységek jelei m2 helyett m 2, m3 helyett m 3 A HunPLUS által rendszeresített Adatformátum-stílusokban a terület és térfogat mértékegységeket is kiíró formátumok most már kitevős kifejezésként vannak beállítva. Ennek eredményeként mind a feliratozó címkékben, mind pedig a Tulajdonságok paletta Kiterjesztett adatok fülén kitevős mértékegységjeleket látunk majd. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

9 1. A sablonrajzban bevezetett újdonságok 1.3 Módosult tulajdonságkészlet-definíciók Ebben a szakaszban olyan Tulajdonság-készlet definíciókat ismertetünk, melyek neve nem változott, de tartalmuk módosult a 2008 változathoz képest Módosult Ajtó-Ablak tulajdonságkészlet-definíció A nyílászárók Ajtó-Ablak tulajdonság-készlete a nyílászáró 03-NévlegesMéret, 04-TisztaMéret és 05- Termékméret most már mm-ben írja ki, ha a Tulajdonságok paletta Terv fülén a feliratának Feliratok mértékegysége mm -re és nem cm -re van állítva. Így, ha konszignációs lapot vagy nyílászáró-kimutatási táblázatot készítünk, a fém nyílászárók méretei ezeken is mm-ben, míg a fa- és műanyag nyílászárók méretei továbbra is cm-ben jelennek meg. (Lásd még A Nyílászárók újdonságai fejezetet ebben a dokumentumban.) Módosult Fal tulajdonságkészlet A HunPLUS 2009 sablonrajzban található Fal nevű Tulajdonságkészlet-definíció kiegészült egy új tulajdonsággal, az Átlagmagasság-gal. Ez egy Szöveg típusú, elvileg begépelhető tulajdonság. Értéke azonban automatikusan kitöltődik, ha a HunPLUS legördülőmenü Fal kezelők > Fal átlagmagasság kiszámítása parancsot használjuk az adott falra. (Lásd még A Falak újdonságai fejezetet ebben a dokumentumban.) A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

10 1. A sablonrajzban bevezetett újdonságok Módosult Lemez tulajdonságkészlet-definíció A HunPLUS 2009 sablonrajzban található Lemez nevű Tulajdonságkészlet-definíció kiegészült 5 új tulajdonsággal. A 09-AlsóSíkRajz az adott födémlemez alsó síkjának a rajzi nulla magassághoz viszonyított (rajzi) magasságát írja ki. A 09-FelsőSíkRajz az adott födémlemez felső síkjának rajzi magasságát írja ki. A ProjektSzintmagasság Csak akkor van értékes értéke, ha a rajz valamely Projektnek egy Konstrukciós rajza. Ekkor kiadja annak a konstrukciós rajz szintjének padlómagasságát. A 10-AlsóSíkÉpület az adott födémlemez alsó síkjának magasságát az épület nulla magassághoz viszonyítva írja ki. (A ProjektSzintmagasság és a 09-AlsóSíkRajz összege, méterben.) A 10-FelsőSíkÉpület az adott födémlemez felső síkjának magasságát az épület nulla magassághoz viszonyítva írja ki. (A ProjektSzintmagasság és a 09-FelsőSíkRajz összege, méterben.) FIGYELEM! A Lemez nevű Tulajdonságkészlet-definíció Tetőlemez objektumokhoz is hozzárendelhető. (Lásd még A Lemezek újdonságai fejezetet ebben a dokumentumban.) A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

11 1. A sablonrajzban bevezetett újdonságok Az új Tulajdonságkészletek érvényesítése a régi rajzokban Az új tulajdonságkészlet új lehetőségeit a régi (2007-ből vagy 2008-ból áthozott) rajzokban legegyszerűbben úgy érvényesíthetjük, ha a Stíluskezelő segítségével egy új rajzból frissítjük (áthúzzuk) a módosult Fal, Ajtó-Ablak illetve Lemez tulajdonságkészlet-definíciót a régi rajzba, és a megjelenő panelen kérjük a Meglévő felülírását. Ez a módszer sajnos csak rajzonként külön-külön használható. Lehetőség van még arra is, hogy Projektszinkronizálással oldjuk meg a módosulások kötegelt átvezetését a régi rajzokba. 1.4 HunPLUS_Technikai elrendezés fül a sablonrajzban A HunPLUS 2009 megbízható működéséhez szükség van néhány olyan rajzi definícióra, amely egy AutoCAD-es Rajztisztítással könnyen elpusztítható lenne. Ezek őrzését szolgálja ezután a HunPLUS sablonrajzában található HunPLUS_Technikai elrendezés nevű papírteres elrendezés. Ezen két nézetablak található, melyek közül a jobb oldaliban a Valósághű_Render nevű új Látványstílus van beállítva. Az Elrendezésen található helyiségcímke a Helyiségcímke fólián van, így ez a fólia csak azután tisztítható ki a rajzból, ha előbb ezt a Többnézetű blokkot kiradírozzuk. FIGYELEM! A Helyiségcímke fóliára a sablonrajzban azért van szükség, mert a Helyiségek generálásakor automatikusan beillesztődő helyiségfeliratozó címkéket a program - az utólag beillesztett címkéktől eltérően - nem képes eleve a Helyiségcímke fóliára helyezni, azok az éppen aktuális fóliára kerülnek. Ha nem lenne a rajzban eleve egy ilyen Helyiségcímke fólia, úgy nehéz lenne ezeket legalább utólag erre helyezni. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

12 2. A feliratozáslépték intenzívebb használata 2. A feliratozáslépték intenzívebb használata Míg az HunPLUS 2008 kerülte a Feliratozás jellegű objektumok használatát, a HunPLUS 2009 már néhány helyen alkalmaz ilyeneket. 2.1 Az AutoCAD feliratozási technikájának lényege Az AutoCAD 2008-ban bevezetett Feliratozási technika lényege, hogy a tipikusan a tervek feliratozására (is) szolgáló AutoCAD objektumok esetében a bekapcsolhatóvá vált egy Feliratozási paraméter (kapcsoló). Ha egy objektumnál ez a kapcsoló be van kapcsolva, akkor az AutoCAD-ben meghatározó méretét (egy Szövegnél vagy Bszövegnél pl. a Magasságot) eleve a papíron kinyomtatandó méretével adhatjuk meg. Ahhoz azonban, hogy egy szöveg a papíron pl. 2 mm-es magassággal jelenjen meg, egy 1:100-as cm-es rajz modellterében őt előzőleg fel kell nagyítsuk, konkrétan 20 cm-es modelltéri mérettel kell létrehozzuk. Nos a Feliratozási objektumoknál ezt a modelltéri felnagyítást nem nekünk kell elvégezni. Elég, ha a szöveg létrehozása előtt beállítjuk az 1:100 feliratozási léptéket, a többit elvégzi maga az AutoCAD: Feliratozási léptékként hozzárendelődik a szöveghez az 1:100 lépték, és a 2mm-esnek definiált szöveg a modelltérben automatikusan 20 cm magassággal jön létre. Az AutoCAD-ben az alábbi objektumtípusok lehetnek feliratozási objektumok: Bszöveg, Szöveg, AutoCAD Méretezés, Sraffozás, Mutatók, Többszörös mutató, Attribútumdefiníció Ezen objektumoknál kiválasztásuk után, példányonként lehet be- vagy kikapcsolni azt, hogy ők Feliratozási objektumként viselkedjenek-e, vagy sem. Az ábra egy Bszöveg objektum esetén mutatja be a Feliratozásira kapcsolás technikáját. Van néhány olyan összetett AutoCAD objektum, amely létrejötte során valamely beágyazott segédobjektumnak, úgynevezett definíciónak engedelmeskedik. Egy Bszöveg vagy Szöveg objektum például minden esetben használ egy Szövegstílust, ahhoz, hogy létrejöhessen. Ugyanígy minden Blokkbehelyezés használ egy Blokk-definíciót, amely meghatározza a példányok tartalmát. Az AutoCAD lehetővé teszi, hogy az ilyen összetett objektumok azáltal váljanak Feliratozási objektummá, hogy az őket meghatározó definíciókat eleve Feliratozásivá tehetjük. Ilyen, definíció szinten feliratozásivá tehető segédobjektumok a következők: Szövegstílus, Méretstílus, Blokkdefiníció Egy Szöveg vagy Bszöveg objektumpéldány tehát vagy azáltal lesz Feliratozási, hogy őt magát ilyenné tesszük, vagy azáltal, hogy olyan Szövegstílust rendelünk hozzá, amely Feliratozási. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

13 2. A feliratozáslépték intenzívebb használata Egy Blokk-beillesztés viszont csak akkor lehet Feliratozási, ha az őt meghatározó Blokkdefiníciót eleve ilyennek készítettük el. Az alábbi ábra a Blokkdefiníciók illetve Szövegstílus definíciók paneljén mutatja meg a Feliratozásivá tévő kapcsolókat. 2.2 Többnézetű blokk - egy építész objektum, amely lehet feliratozási Mint az előzőkből is látható, a Feliratozási objektumok tipikusan alap-autocad objektumok. Egyetlen olyan építész objektum létezik, amely szintén képes Feliratozási objektumként viselkedni: ez a Többnézetű blokk. Egy Többnézetű blokk definíció készítésénél azonban nem találunk olyan kapcsolót, amely őt Feliratozásivá tenné. A Többnézetű blokk az által válik feliratozási objektummá, hogy a hozzárendelt nézeti Blokkokat ilyenekké definiáltuk. A bútorozási, staffázs szimbólumként használatos többnézetű blokkokat természetesen nem érdemes Feliratozási blokkokból készíteni, de megfontolandó, hogy a Konszignációs címkeként (pl. helyiségfeliratozásra) használt Többnézetű blokkokat ilyennek definiáljuk. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

14 2. A feliratozáslépték intenzívebb használata 2.3 Egyetlen objektumhoz több lépték tartozhat Egy Feliratozási objektum(példány)hoz eleve hozzárendelődik az a Feliratozáslépték, amely a születésekor éppen aktív volt. Azonban az egyes objektumok Léptékkészlete tetszőlegesen bővíthető. (Ennek módját később ismertetjük.) Ha egy objektumhoz több Feliratlépték is tartozik, akkor az objektum kiválasztásakor ezek mindegyike megjelenik, ami zavaró lehet az objektum szerkesztése során. Törekedni kell arra, hogy egy feliratozási objektumnak csak annyi léptéke legyen, amennyire valóban szükségünk lehet. Ez annál is inkább igaz, mivel az AutoCAD nem csak a képernyőn duplikálja léptékenként a feliratozási elemeket, hanem a rajzfájlban is. Vagyis ha egy Bszöveg elemhez pl. 10 különböző léptéket rendelünk, a rajzfájlban belül a Bszöveg objektum 10 példányban tárolódik el, növelve annak méretét. A módszer előnye, hogy az egyes léptékhez tartozó Bszöveg objektumokat külön helyre mozgathatjuk, egymástól függetlenül áttördelhetjük, stb., hátránya viszont a rajzfájl méretének növekedése, és az egymást fedő ábrázolások nehéz áttekinthetősége. 2.4 A Léptékkészletét minden objektumpéldány egyedileg hordja Fontos megérteni, hogy egy AutoCAD rajzban minden objektumpéldányhoz hozzá kell rendelni a szükséges Léptékkészletet. Vagyis például ha minden helyiségnél ugyanazt a Feliratozási jellegű helyiségcímkét használjuk, de csak egy címkét választunk ki, amikor hozzárendeljük pl. az 1:50 és 1:200 léptéket is, ettől a többi helyiségcímke nem fog léptékileg felgazdagodni. Ez az egy címke reagálni fog a Feliratlépték aktuális értékének váltására, a többi nem (tipikusan megmarad 1:100 méretű). 2.5 Az AutoCAD objektumok léptékkészletének bővítése Az AutoCAD objektumok Feliratozási léptékkészletét tipikusan úgy bővíthettük, hogy kiválasztjuk őt a szerkesztőablakban, majd a Tulajdonságok paletta Terv fülén megkeressük a Feliratozási lépték cellát, és belekattintunk. Ennek hatására megjelenik az Objektum feliratozási léptéke panel, ahol a Hozzáadás... gombbal bővíthetjük ( a Törlés... gombbal pedig szűkíthetjük) az objektumpéldány Léptékkészletét. Ha több objektum készletét egyszerre akarjuk bővíteni, akkor valamely kiválasztási módszerrel egyszerre több objektumot is kiválaszthatunk. AutoCAD objektumok esetében is jól használható a Gyors kiválasztás, vagy pedig - egy objektum felugró menüjéből - a Hasonlók kiválasztása parancs. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

15 2. A feliratozáslépték intenzívebb használata 2.6 A Többnézetű blokkok léptékkészletének bővítése A Többnézetű blokkok esetében a Tulajdonságok panelen nem jelenik meg a Feliratozási lépték mező. Ezek Léptékkészlete csak a felugró menüjükben található parancsokkal bővíthető. (Ezek csak akkor aktívak, ha a kiválasztott Többnézetű blokk feliratozó jellegű.) Az Aktuális lépték hozzáadása paranccsal a rajzszerkesztőben előzetesen aktivált pl. 1:50-es feliratléptéket adhatjuk hozzá az eredetileg pl. 1:100 mellett beillesztett feliratozó helyiségcímkéhez. A Léptékek hozzáadása/törlése... parancs hatására hasonló panel jelenik meg, mint az AutoCAD objektumok esetében. Ezzel a módszerrel akár több léptékkel is bővíthetjük a feliratozó címkék Léptékkészletét. Ha egy rajz összes helyiségcímkéjét akarjuk például léptékileg felgazdagítani, akkor egyet kiválasztva, annak felugró menüjéből használjuk a Hasonlók kiválasztása parancsot. Az összes címke kiválasztódik, és most megjelenítve a felugró menüt, például a Léptékek hozzáadása/törlése... parancs az összesre hatni fog Az egyes léptékekhez tartozó címkék szétmozgathatók Ha Többnézetű blokkban alkalmazunk Feliratozás jellegű blokkokat, akkor az egyes léptékekhez létrejövő címkéken - kiválasztásuk után három fogópont jelenik meg. A kék négyzetes fogópont az összes ábrázolásával mozgatja a címkét. A sárga négyzetes fogópont csak az aktuális Feliratléptékhez tartozó címkepéldányt mozgatja el. A szürke kerek fogópontba kattintással - mint egy kapcsolóval - az aktuális címkepéldány attribútumainak szerkesztését (elmozgatását, elforgatását, többsorossá tördelését) kezdeményezhetjük. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

16 2. A feliratozáslépték intenzívebb használata 2.7 Az összes feliratozás léptékkészletének egyidejű bővítése Szerencsére az AutoCAD tartalmaz egy módszert, amellyel egyöntetűen, az összes feliratozási objektumhoz egyszerre rendelhetjük hozzá a kívánt léptéket, a nélkül, hogy akár csak ki is kellene választanunk őket. A módszer a következő: 1. A rajz alsó státuszsorában kattintsunk rá a tipikusan kiszürkített Lépték automatikus hozzáadása kapcsolóra: 2. A rákattintás hatására a kapcsoló ikonja színesre vált: 3. Az aktuális Feliratozáslépték ikonjára kattintva válasszuk ki a közösítendő első új léptéket. pl. az 1:50-et. 4. Ismételjük meg a műveletet az összes, közösen szükséges Feliratléptékre. 5. Ismételt rákattintással ismét szürkítsük ki (kapcsoljuk ki) a Lépték automatikus hozzáadása kapcsolót, hogy ne bővüljön tovább (véletlenszerűen) a feliratozási elemek Léptékkészlete.. A fölösleges lépték-ábrázolások jelentősen terhelik a rajzfájlt és nehezítik a feliratozási elemek szerkesztését. 2.8 Csak az aktuális léptékhez tartozó feliratok látsszanak Minden feliratozási objektumnak van egy úgymond születéskori Feliratléptéke. Ha a modelltéri szerkesztőablakban beállított aktuális Feliratlépték nem szerepel egy adott objektumpéldány Léptékkészletében, az adott objektum ezzel a születéskori mérettel jelenik meg, de megjelenik. Ha azt szeretnénk, hogy az egyes feliratozási elemek tűnjenek el, ha Léptékkészletükben nem szerepel az aktuálisan beállított lépték, úgy rákattintással kapcsoljuk ki (szürkítsük le) a Feliratozás láthatósága ikont a rajz alsó státuszsorában. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

17 2. A feliratozáslépték intenzívebb használata 2.9 Feliratozási léptékekkel összekötött Megjelenítéskonfigurációk A HunPLUS 2009 sablonrajza alapbeállításban használja az ACA 2009 egyik újdonságát, miszerint a Rajzbeállítás panel Léptékezés füle segítségével egyes felirati léptékek összeköthetők a hozzájuk célszerűen tartozó Megjelenítéskonfigurációval. Összekötött léptékek/konfigurációk: 1:50 1=50 1:75 1=50 1:100 1=100 1:200 1=200 Az összekötés eredményeként a rajz automatikusan átvált arra a megjelenítéskonfigurációra, amely az újonnan beállított Feliratozásléptékhez tartozik, HA VAN ILYEN. (Mint feljebb látható, nem minden Feliratozásléptékhez tartozik Megjelenítéskonfiguráció. Ha ezek közül választunk, a megjelenítés nem változik.) Az automatizmus fordítva nem érvényesül, vagyis a Megjelenítéskonfiguráció változtatása nem eredményez Feliratlépték változást! Igény esetén bárki további összekötéseket teremthet, ami azonban csak rajzonként érvényesül. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

18 2. A feliratozáslépték intenzívebb használata 2.10 A Feliratozáslépték és a hagyományos címkék A HunPLUS által szabványosított magyar AutoCAD Architecture a helyiségek, nyílászárók (parapetfelirat) és általában az objektumok címkézésére nem feliratozáslépték-függő, hanem hagyományos Többnézetű blokkot használ. Ezek esetében nem a léptékváltás nagyítja, vagy kicsinyíti pl. a helyiségfeliratot, hanem az, hogy a Többnézetű blokk definíciójában az Alaprajzi 1-50 megjelenítéshez más nézetblokk tartozik, mint az Alaprajzi hoz vagy Alaprajzi -200-hoz. Látszólag tehát a hagyományos feliratcímkékre nincs hatással a rajz modelltéri Feliratléptékének változtatása. A valóság azonban nem ez. A Rajzbeállítás panel Léptékezés fülén található Lépték beállításnak ugyanis ezek méretére is hatással van. Mégpedig úgy, hogy ezen címkék méretét a program - beillesztéskor - automatikusan felszorozza a panelen látható Léptékérték és a Feliratok nyomtatási méretének szorzatával. Vagyis 1:50-es Léték (5-ös Léptékérték) és 2 mm-es nyomtatási méret beállítása esetén a címkék - tipikusan pl. a helyiségcímkék - 10-szeres nagyítással illesztődnek be. Ez a nagyítás változatlan marad akkor is, ha később pl. az 1-100, megjelenítésre váltunk. FIGYELEM! A HunPLUS sablonrajzában 2 mm-es nyomtatási méret van beállítva, a hagyományos konszignációs címkéinek mérete pedig úgy van meghatározva, hogy méretük 1:100 léptékbeállítás esetén - vagyis 20-as nagyítási szorzóval - ideálisak. Ez a nagyítás azonban most már csak akkor jön létre automatikusan, ha minden feliratozási parancsot - és például az automatikus helyiséggenerálást is - 1:100-ra állított Feliratlépték mellett indítjuk el. Ha nem ezt tesszük (pl. 1:50 léptékbeállítás mellett feliratozunk - később kell gondoskodni arról, hogy a más nagyítással (pl. 10-es nagyítással) beillesztődött címkéket 20-as nagyításúra állítsuk be. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

19 2. A feliratozáslépték intenzívebb használata A hagyományos címkék most ismertetett léptékfüggősége már a 2008-as AutoCAD Architecture során is fennállt. A HunPLUS 2009 újdonsága azonban, hogy erre a tényre most már az Eszközpalettákon megjelenő feliratok előre figyelmeztetnek, és kezelésére ajánlást tesznek. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

20 2. A feliratozáslépték intenzívebb használata 2.11 Léptékfüggő könyvtárelemek a HunPLUS-ban A HunPLUS 2009 alapkiépítésben az alábbi léptékfüggő feliratozási elemeket tartalmazza: 30-Dokumentálás > Egyéb feliratozás palettacsoport, 303-Egyéb feliratozás paletta Rétegrend feliratozási példa (Bszöveg objektumot tartalmazó beilleszthető blokk, amely azonnal szétvetésre kerül) 30-Dokumentálás > Címkézés, kimutatási táblázatok palettacsoport, 312-Koordinátapontok paletta Koordinátapont jelölők és feliratozó címkéik 10-Szerkezet > Födémszerkezet palettacsoport, 106-Lemezfeliratozás paletta Lemezek vastagságát és alsósíkmagasságát feliratozó címkék 30-Helyiségek, zónák palettacsoport, 304-Feliratozás paletta Helyiségcímke Többsoros-Feliratozó típusú helyiségcímke A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

21 3. A tervezési objektumok újdonságai 3. A tervezési objektumok újdonságai 3.1 A Födémlemez újdonságai A HunPLUS sablonrajzban található Lemez nevű tulajdonságkészlet-definíciók kiegészült 5 új tulajdonsággal Az új paraméterek értelmezése Az alábbi ábra a Kiterjesztett adat fület mutatja ugyanazon Födémlemez, de két külön rajz esetében. A bal oldali ábra azt mutatja, amikor a födémlemezt tartalmazó rajz nem tartozik Projekthez, a jobb oldali azt, amikor a rajz egy bizonyos Projekt konstrukciós rajza. A 09-AlsóSíkRajz tulajdonság automatikus forrású új tulajdonság, amely az adott födémlemez alsó síkjának a rajzi nulla magassághoz viszonyított (rajzi) magasságát írja ki. (Ha a lemez lejtős és még például tört kontúrú is, úgy a paraméter a lemez legalsó pontjának magasságát adja ki.) FIGYELEM! Ez a magasság csak akkor egyezik a Lemez Szintmagasság paraméterével, ha a lemez bázisvonala (bázissíkja) a lemez alsó síkja is egyben. Ha a lemezstílusban ettől lefelé is vannak rétegek, úgy a paraméter a legalsó réteg alját adja meg! A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

22 3. A tervezési objektumok újdonságai A 09-FelsőSíkRajz tulajdonság automatikus forrású új tulajdonság, amely az adott födémlemez felső síkjának rajzi magasságát írja ki. (Ha a lemez lejtős és még például tört kontúrú is, úgy a paraméter a lemez legfelső pontjának magasságát adja ki.) A ProjektSzintmagasság paraméter Projekt-alapú tulajdonság. Csak akkor van értékes értéke, ha a rajz valamely Projektnek egy Konstrukciós rajza. Ekkor kiadja annak a Szintnek a padlómagasságát, amelyhez a konstrukciós rajz tartozik. (Többszintes konstrukció esetén ez a legalsó szint padlómagassága.) Az érték cm-ben íródik ki! A 10-AlsóSíkÉpület formula típusú tulajdonság, amely az adott födémlemez alsó síkjának magasságát az épület nulla magassághoz viszonyítva írja ki. (A ProjektSzintmagasság és a 09-AlsóSíkRajz összege, méterben.) Csak akkor van értékes értéke, ha a rajz valamely Projektnek egy Konstrukciós rajza. Épületelem típusú rajzban értéke megegyezik a 10-AlsóSíkRajz értékével. A 10-FelsőSíkÉpület formula típusú tulajdonság, amely az adott födémlemez felső síkjának magasságát az épület nulla magassághoz viszonyítva írja ki. (A ProjektSzintmagasság és a 09-FelsőSíkRajz összege, méterben.) Csak akkor van értékes értéke, ha a rajz valamely Projektnek egy Konstrukciós rajza. Épületelem típusú rajzban értéke megegyezik a 10-FelsőSíkRajz értékével A lemezek feliratozása vastagsággal és alsósík-magassággal A HunPLUS 2009 Munkatéri Eszközpalettája a 10-Szerkezet > Födémszerkezet palettacsoportban egy új 106-Lemezfeliratozás-kimutatás palettát tartalmaz, amelyen két, a lemezek vastagságát és alsósíkmagasságát feliratozó címke kapott helyet. Az egyik a rajzi, a másik az épület 0,00 magasságához képest írja fel a lemezek adatait. Mindkét címke horgonyzott címke, vagyis nem csak reagál a lemezek magasságának, vastagságának módosítására, hanem azokkal együtt is mozog. A címkék eredetileg vízszintesen illesztődnek be, utólag lehet őket a lemezátló irányába elforgatni. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

23 3. A tervezési objektumok újdonságai 3.2 A Helyiség újdonságai Többsoros helyiségcímkék beépítése a HunPLUS-ba A többsoros attribútumdefiníció lehetőségét már az AutoCAD 2008-as változata bevezette, azonban az attribútumok többsorossága elveszett, ha az őt tartalmazó blokkot egy építész konszignációs címkeként használt Többnézetű blokkba építettük be. Az ACA 2009 változatban az Autodesk már támogatja a Többnézetű blokkokon belül alkalmazott többsoros attribútumok tördelését. Ennek köszönhetően a HunPLUS 2009 már két helyiségcímkét is rendszeresít, amely lehetővé teszik, hogy a helyiségek nevét és padlóburkolatát többsorossá tördelhessük. A 30-Helyiségek, zónák palettacsoportban a 304- Feliratozás palettán két többsoros feliratozó címkét is találunk. Ezek közül a bal oldali nem csak többsoros, hanem egyben feliratozási is. Ezen eszközök eredetileg arra szolgálnak, hogy utólag feliratozzuk velük a helyiségeket. Mindkét eszköz használható azonban úgy is, hogy rájuk kattintva csak beimportáljuk a címkét az aktuális rajzba, majd az ESC megnyomásával leállítjuk a feliratozást. FIGYELEM! Mindkét többsoros címke úgynevezett kétnyelvű címke, vagyis a helyiség 00-Nyelv paraméterének beállításától függően Magyar, Idegen vagy Kétnyelvű módon képes kiírni a helyiség nevét és padlóburkolatát. Ettől kezdve akár már a helyiségek generálásakor is kiválaszthatjuk a címkét, a keletkező helyiségek automatikusa feliratozására. A többsoros helyiségcímkéket tehát használhatjuk a helyiségek készítésekor és első feliratozásakor, de egy régebbi rajzban úgy is, hogy a már alkalmazott összes helyiségcímkét kiválasztjuk (pl. Hasonlók kiválasztása), majd a Tulajdonságok panelen Definíció paraméterüket lecseréljük valamely többsoros címkéére. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

24 3. A tervezési objektumok újdonságai A többsoros attribútumok tördelése konszignációs címkékben A többsoros attribútumokat tartalmazó Többnézetű blokkok alapesetben mindig úgy illesztődnek be, hogy a többsorossá tehető sorok is egysorosak. A tördeléshez jelöljük ki a címkét, majd a rajta megjelenő fogópontok közül kattintsunk bele a kerek szürke fogópontba, amely tulajdonképpen egy helybenszerkesztési kapcsoló. A név és a padlóburkolat tényleges tördelése előtt helyet kell csináljunk a kétsorossá váló szövegeknek. Ehhez kattintsunk bele a mozgató fogópontokba és mozgassuk pl. a jelet felfelé, a területet és a padlóburkolatot pedig lefelé. Hatására az egyes sorokon (attribútumokon) fogópontok jelennek meg. Az egysoros attribútumok (esetünkben a jel és a terület) egy kék négyzet és egy kék rombusz fogópontot kapnak. Előbbi az attribútum elmozgatásáért, utóbbi az elforgatásáért felelős fogópont. A többsorosnak definiált attribútumok ezek mellett két nyíl alakú fogópontot is kapnak, amelyek a szöveghosszért felelősek. Kattintsunk a név attribútum jobb oldali nyílpontjába és mozgassuk el jobbra. Ennek hatására a szövege kétsorossá válik. (A nyíl alakú fogópontok egy befoglaló téglalapot határoznak meg, amely szabályozza a szöveg szélességét.) A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

25 3. A tervezési objektumok újdonságai Az ESC gomb megnyomásával eldobhatjuk a címke kiválasztását és ellenőrizhetjük az eredményt. Ismételt kiválasztással, a padlóburkolat attribútumának lemozgatásával és tördelésével beállíthatjuk a végleges szövegképet Többsoros attribútumok léptékfüggő feliratozó címkékben - Ha a konszignációs címkénk nem csak többsoros hanem még feliratozási is (feliratozáslépték-függő), akkor a kiválasztás után az összes lehetséges léptékábrázolás megjelenik, de a kerek fogópont csak az aktuális léptékhez tartozó címke attribútumainak szerkesztését engedi meg. Az egymást fedő ábrázolások miatt nagyon nehéz a helyes szövegkép beállítása. Ezen sokat segít, hogy a feliratozáslépték-függő címkékben az egyes léptékekhez tartozó címkék egy sárga négyzetes fogópont segítségével egymás fölül elmozgathatók. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

26 3. A tervezési objektumok újdonságai Kétnyelvű helyiségcímkék tördelhetővé tétele A HunPLUS helyiségeinek Helyiség tulajdonságkészletében egy képlet alapú 041-KiírtNév tulajdonság szabályozza a kétnyelvű feliratok kiírási módját, egy 051-KétnyPadlóburkolat pedig a kétnyelvű padlóburkolat szövegekét. Ezekben a kétnyelvű szöveg elhatárolására egy per jel szolgál, melyekhez a szövegek szóköz nélkül kapcsolódnak. Hiába többsoros egy címke megfelelő attribútuma, ha a kiírandó kifejezésben nincs szóköz: a szöveg nem tördelhető, így egysoros marad. Ha tehát egy rajzban a kétnyelvű helyiségfeliratokat akarunk alkalmazni, de többsoros módon, a kiírt névbe és padlóburkolatba - a per jel mellett vagy helyett szóköz karaktert kell alkalmazzunk. Ennek módja a következő: A legördülőmenüből a Dokumentáció > Konszignáció > Tulajdonságkészletdefiníciók... paranccsal jelenítsük meg a Stíluskezelőt. A bal oldalon válasszuk ki a Helyiség tulajdonságkészlet definíciót, a jobb oldal Definíció fülén pedig kattintsunk a 041- KétnyNév tulajdonság nevére. A megjelenő Képlet tulajdonságdefiníció panelen a Képlet ablakban keressük meg a RESULT = [04-Név]/ karaktersort és töröljük belőle a \ jelet, egy sima szóközt gépelve a helyére: RESULT = [04-Név] Ugyanígy alakítsuk át a 051-KétnyPadlóburkolat képletében a RESULT = [05-Padlóburkolat] szöveget is. A Stíluskezelőből való kilépés után a kétnyelvű feliratok kétszavassá, és így tördelhetővé válnak. A módosított Helyiség tulajdonságkészletet a Stíluskezelő segítségével áthúzhatjuk a többi rajzba is, de használhatjuk a Projektszinkronizálást is ahhoz, hogy az új beállítást a projekt összes rajzába átvezessük. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

27 3. A tervezési objektumok újdonságai 3.3 A Nyílászárók újdonságai A fém nyílászárók most már a kimutatásokban is mm-ben íródnak ki A nyílászárókra alkalmazott, módosult Ajtó-Ablak tulajdonságkészlet már érzékel egy új Mértékegység (ADWL) nevű autoforrás tulajdonságot, amelyet a HunPLUS 2009 vezet be az összes nyílászáróra. Ennek értéke cm, ha az adott nyílászáró feliratának Feliratok mértékegysége cm -re van állítva, és mm, ha ez a paraméter mm -re van állítva. A Feliratok mértékegysége paraméter eredetileg csak a nyílászáró felirat rajzi megjelenítését szabályozta. Az új paraméternek köszönhetően a mm-re való átállítás most már szabályozza a nyílászáró 03-NévlegesMéret, 04-TisztaMéret és 05-Termékméret tulajdonságokat is. Így, ha konszignációs lapot vagy nyílászáró-kimutatási táblázatot készítünk, a fém nyílászárók méretei ezeken is mm-ben, míg a fa- és műanyag nyílászárók méretei továbbra is cm-ben jelennek meg. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

28 3. A tervezési objektumok újdonságai Rövid parapetfelirat bevezetése A HunPLUS 2008 parapetcímke behelyező funkciói az ablakok parapetmagasságát mindig méterben írták ki, akkor is, ha az kevesebb volt egy méternél, pl. p=0,90m. (A HunPLUS 2009-ben a Parapetmagasság(m) nevű adatformátum-stílus is módosítva lett, már nem tiltja le a hátsó nullákat, vagyis nem p=0,9m -t hanem p=0,90m -t ír ki.) Felhasználói igény jelentkezett az ún. rövid módú felírásra, amikor a méter alatti parapetmagasságok centiméterben (pl. p=90), a méter fölöttiek pedig méterben (pl. p=1,00) íródnak ki. A HunPLUS 2009 ezt az igényt úgy fedi le, hogy az Ajtó-Ablak tulajdonságkészletbe az eddigi 10-Parapatmagasság paraméter mellé bevezetett egy 10-ParapetmagasságRövid nevű képlet alapú tulajdonságot is, ami előállítja a kívánt feliratszöveget. A kétféle feliratot két különböző ablakfeliratozó címke hasznosítja. Az alábbi ábra két olyan ablakot ábrázol, amely mindkét címkével fel van írva. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

29 3. A tervezési objektumok újdonságai Parapetfeliratozó parancsok Hosszú parapetcímke aktiválása Az eszközikonra kattintással az automatikus parapetfeliratozó parancsok szempontjából a régi (hosszú) parapetcímkét aktiváljuk. Rövid parapetcímke aktiválása Az eszközikonra kattintással az automatikus parapetfeliratozó parancsok szempontjából az újabb (rövid) parapetcímkét aktiváljuk. Automatikus parapetfeliratozó eszközök Az eszközikonokra kattintva - a HunPLUS 2008-ban szokott módon a kijelölt nyílászárókat feliratozhatjuk (1. parancseszköz), a rajzban levő összes ablakot feliratozhatjuk (2. parancseszköz) vagy egy megmutatott címkével feliratozhatjuk a még nem feliratozott (pl. új) kijelölt nyílászárókat (3. parancseszköz). Hosszú parapetfeliratozás Ez a parancseszköz egy hosszú parapetcímkét illeszt és horgonyoz a megmutatott ablakokhoz, függetlenül attól, hogy az automatikus parancsok számára melyik van aktiválva. Rövid parapetfeliratozás Ez a parancseszköz egy rövid parapetcímkét illeszt és horgonyoz a megmutatott ablakokhoz, függetlenül attól, hogy az automatikus parancsok számára melyik van aktiválva. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

30 3. A tervezési objektumok újdonságai Új ajtóstílusok Felhasználói kívánságra az összes tokmegoldásból elkészült az egyenlőtlen szárnyú ajtó, mint könyvtárelem: A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

31 3. A tervezési objektumok újdonságai 3.4 A Falak újdonságai Átlagmagasság számítása A HunPLUS 2009 sablonrajzban található Fal nevű Tulajdonságkészlet-definíció kiegészült egy új tulajdonsággal, az Átlagmagasság-gal. Ez egy Szöveg típusú, elvileg begépelhető tulajdonság. Értéke azonban automatikusan kitöltődik, ha a HunPLUS legördülőmenü Fal kezelők > Fal átlagmagasság kiszámítása parancsot használjuk az adott falra. A parancs kiadása után egy üzenet jelenik meg, amely arra figyelmeztet, hogy az Átlagmagasság érték nem automatikus paraméter, csak a jelen parancs kiadásával frissül. Az üzenet kiírja a parancs begépelhető, rövid alakját is: FAM Ezután a parancs kéri a kiértékelendő falak megmutatását. Kiválaszthatunk több falat is, de a MIND opciót begépelve a rajz összes falát is. Ezután a Tulajdonságok paletta Kiterjesztett adat fülén látható a kitöltött Átlagmagasság érték. Ha a megmutatott falhoz, falakhoz eredetileg nem volt hozzárendelve a Fal tulajdonságkészlet, úgy ez a parancs automatikusan elvégzi ezt a hozzárendelést. Ha a rajz Fal nevű tulajdonságkészlet-definíciójában nincs Átlagmagasság nevű paraméter (korábbi típusú rajz), úgy a parancs figyelmeztet ennek hiányára. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

32 3. A tervezési objektumok újdonságai Részletes gipszkarton falstílusok A HunPLUS 2009-ben is megmaradtak a stilizált, változtatható vastagságú gipszkarton falstílusok, de ezek mellé bekerültek a falakat alaprajzilag részletesen - gipszkarton lemezekkel, hőszigetelő réteggel - kirajzoló tipikus új stílusok is. Míg korábban a gipszkarton falak a belső falakkal közös palettán voltak, most egy új, közös 102-Gipszkarton falak nevű palettát kaptak. Az összes gipszkarton fal közös jellemzője lett, hogy a palettaeszközök default beállítása szerint minden gipszkarton fal egy Gipszkarton nevű új Tisztítócsoportba kerül, vagyis csak önmagukkal tisztulnak össze. Ugyanúgy, mint a régebbi stílusoknál itt is megkülönböztethetünk normál és impregnált kartonnal szerelt falstílusokat, illetve csak egyik oldalukon borított előtét falakat is. A részletes rajzolatú gipszkarton falstílusok nem fedik le a műszakilag lehetséges összes falstílust, de jó mintaként szolgálhatnak a hiányzó stílusok előállításához Vízelvezető folyókák falstílusból A 103-Egyéb falstílusok paletta kiegészült három új palettaeszközzel. Ezek az ACO DRAIN Profiline folyókacsalád 13, 25 és 50 cm-es típusainak stilizált változatai, falstílusból megoldva. A folyókák automatikusan a UTIL fóliakulcsú Helyszínrajz fóliára illesztődnek be, 3D-ben 7 cm magasságú falelemként (Bázismagasságtól függetlenül). Tisztítócsoportjuk automatikusan egy Folyóka nevű tisztítócsoport lesz, így más fastílusokkal nem tisztulnak össze. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

33 3. A tervezési objektumok újdonságai 3.5 A Szerkezeti elemek újdonságai A HunPLUS 2009-ben a Szerkezeti elemek katalógusa két családdal bővült Új födémpallók A 10-Szerkezet > Váz és egyéb szerkezetek palettacsoportban helyett kapott új 112-Ferrobeton elemek paletta a Ferrobeton cég előregyártott födémpaneljeit dolgozza fel Gerenda elemekként. (Az eredetileg gerendaként használt szerkezetielem-stílusokat természetesen utána Oszlopként és Merevítőrúdként is felhasználhatjuk.) Hidegen hajlított U profilok A 10-Szerkezet > Váz és egyéb szerkezetek palettacsoportban helyett kapott új 111-U-szelvények-hh paletta az MSz szerinti szabványos méretben gyártott hidegen hajlított U szelvények katalógusát dolgozza fel Gerenda elemekként. (Az eredetileg gerendaként használt szerkezetielem-stílusokat természetesen utána Oszlopként és Merevítőrúdként is felhasználhatjuk.) FIGYELEM! A HunPLUS 2009-ben a Szerkezeti elem katalógus már nem tartalmazza az U szelvényeket az MSz szabványos Hidegen hajlított szelvények között. Ilyen típusú szelvényt az ACA eredetileg nem ismer (ezért ilyen pl. a DIN alatt sincs), a HunPLUS 2008 által tartalmazott ezen szelvényalak katalógus pedig hibásan működött. Ezért ezen szelvénytípusnál a HunPLUS - pl. a svéd tartalomhoz hasonlóan - a szelvényelem katalógusra alapozott megoldás helyett az eszközpalettán való feldolgozásra tért át. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

34 4. A dokumentációs rendszer újdonságai 4. A dokumentációs rendszer újdonságai 4.1 Metszetek, részlettervek kidolgozásának támogatása Új paletta metszetkidolgozási palettaeszközökkel A HunPLUS 2009 által telepített munkatéri paletták között most már megtalálható egy új 30-Dokumentálás > Metszetek kidolgozása palettacsoport. Ebben egyelőre egy darab, 900-Metszetkidolgozás palettát találunk. A paletta alul duplikálja a 303-Egyéb feliratozás palettán is megtalálható rétegrend feliratozási palettaeszközöket, de ezeken felül a metszetek illetve részlettervek hő- és hangszigetelő rétegeinek kirajzolásához ad speciális segítséget. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

35 4. A dokumentációs rendszer újdonságai Az új palettaeszközök bevezetésének egyik célja, hogy az ACA felhasználók a hőszigetelő paplanos hullámvonalas jelölésének rajzolásához lehetőleg ne a SZIGETELÉS nevű vonaltípust használják, hanem az AutoCAD Architecture Részlettervi komponens (Details) modulja által biztosított eszközöket. (A vonaltípussal megoldott szigetelés-jelölésnek több hátránya is van, ezek közül csak az egyik az, hogy az AutoCAD 2008 óta - MSLTSCALE rendszerváltozó 1 esetén - a Vonaltípuslépték is képes reagálni a feliratozáslépték változásra, ami a széles vonaltípusok szempontjából katasztrofális eredményre vezet. FIGYELEM! A most ismertetendő szálas és keményhab szigetelés minták - mivel valójában 2D-s AutoCAD elemek - az AEC módosító eszközök parancsokkal igen jól, akár kötegelve is szerkeszthetők! A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

36 4. A dokumentációs rendszer újdonságai Szálas hőszigetelés beszerkesztése vonallánccal A szálas hőszigetelés palettaeszközök úgynevezett Részlettervkomponens típusú eszközök, amelyek az ACA 2009 programmal települő, és a HunPLUS 2009 által részben honosított adatbázisra hivatkoznak. Az adatbázis megfelelő táblája átírásra került úgy, hogy 20-tól 100 mm vastagságig tartalmazza a hőszigetelő anyagokat. Egy ilyen eszközre való kattintás után megmutathatjuk a paplan első pontját, illetve kérhetjük, hogy a középen való illesztés helyett, jobbra, vagy balra illesztve (valamely szélén) adhassuk meg a paplan töréspontjait. Mielőtt hozzákezdünk egy paplan rajzolásához, a Tulajdonságok panelen beállíthatjuk a Sűrűségét. A Normál, Sűrű és Laza opciók hatását az alábbi ábra szemlélteti egy 70 mm vastag paplan esetén. Ha töréspontokat adunk meg a paplan nyomvonalán, azt a program az alábbi ábra szerint utólag - a nyomvonal teljes kirajzolása után - hajlítással kezeli le. Az alábbi ábra azt is szemlélteti, hogy a végpont megmutatása után - úgynevezett szűkítési szakaszként - megmutathatunk két-két pontot a paplan elején és a végén. Ennek hatására a paplan eleje és vége ék alakúra állítódik be (pl. vastagságváltás, lejtésadás, stb.). Ha nem kérünk szűkítést, azt Enter adásával jelezhetjük. A program egyetlen Vonalláncból rajzolja ki a teljes paplant! A mellékelt ábra - viszonyításként - egy SZIGETELÉS vonaltípusból kialakított hasonló nyomvonalú paplant is bemutat A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

37 4. A dokumentációs rendszer újdonságai Táblás, habanyagú hőszigetelés beszerkesztése besraffozott vonallánccal A keményhab hőszigetelés palettaeszközök is úgynevezett Részlettervkomponens típusú eszközök, amelyek az ACA 2009 programmal települő, és a HunPLUS 2009 által részben honosított adatbázisra hivatkoznak. Az adatbázis megfelelő táblája átírásra került úgy, hogy 10-tól 100 mm vastagságig tartalmazza a táblás hőszigetelő habokat. Egy ilyen eszközre való kattintás után megmutathatjuk a tábla első pontját, illetve kérhetjük, hogy a középen való illesztés helyett, jobbra, vagy balra illesztve (valamely szélén) adhassuk meg a tábla nyomvonalát. Mielőtt hozzákezdünk egy paplan rajzolásához, a Tulajdonságok panelen beállíthatjuk, hogy kérjük e a táblák besraffozását. A program táblánként rajzolja ki a hőszigetelő lapokat, melyek tulajdonképpen zárt Vonalláncok, bennük asszociatív sraffozással. Ezek az elemek utólag az AEC módosító eszközök Visszametszés, A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

38 4. A dokumentációs rendszer újdonságai 4.2 Preparált vonaltípusok nagy raszterhálókhoz A HunPLUS 2008 csak egy frissítésében tartalmazta, a HunPLUS 2009 már alapértelmezett módon telepíti a 30-Dokumentálás > Egyéb feliratozás palettacsoportba, a 303-Egyéb feliratozás palettán azt az új palettaeszközt, amely speciális vonaltípusok egy sorozatát emeli be az aktuális rajzba. Az eszköz valójában egy blokkot illeszt a rajzba, amely egy nagy raszterhálót sűrít magába. Magát a blokkot akár azonnal ki is törölhetjük, a rajzunkba ugyanis megmaradnak a szükséges vonaltípusok. 01-től 30-ig számozott, A-tól Z-ig betűjellel ellátott vonaltípusok ezek, amelyeket egy magrajzolt raszterháló vonalaihoz rendelve, olyan raszterhálót kapunk, amelyben ránagyítás esetén is azonnal látszik, hogy például egy fal mely rasztertől mely raszterig ér. A fölösleges vonaltípusok gond nélkül kitisztíthatók a rajzból, és a rasztervonalak is könnyen kaphatnak véglegesen más vonaltípust. A munkaközi tervek egyeztetését azonban nagyban könnyítheti egy ilyen raszterháló alkalmazása. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

39 5. Koordinátapont - kitűzési pontok EOV-ben 5. Koordinátapont - kitűzési pontok EOV-ben 5.1 A rendszer ismertetése A 2009-es HunPLUS felkészíti az AutoCAD Architecture programot arra, hogy - az egyébként a rajzi origó közelében elhelyezett épületek - helyszínrajzi/kitűzési tervein úgynevezett Koordinátapont készleteket (egymáshoz horgonyzott speciális Többnézetű blokkokat) helyezzünk el. A HunPLUS 2009 alapvetően két Koordinátapont készlet használatára van felkészítve. Mindkét készlet egy Alappontot és tetszőleges számú Csatolt pontot tartalmazhat. Mindkét készlethez külön-külön beállítható, hogy Alappontja az EOV (Egységes Országos Vetületi rendszer) nullájához képest mekkora X (EOV_OR_X), mekkora Y (EOV_OR_Y) távolságra van, illetve, hogy annak Északi irányával a rajzlap Világ Koordináta Rendszere (VKR) milyen szöget zár be (EOV_szög). Ezeket az adatokat úgy állíthatjuk be, hogy az adott Készlet bármely pontszimbólumát (tehát nem a felirati címkéjét!) kiválasztjuk, majd a Tulajdonságok paletta Kiterjesztett adatok fülén kezdeményezzük a KitűzésiPont(Stílus) tulajdonságok átírását. A megjelenő Tulajdonságkészlet-adatok módosítása panelen csak a fent említett 3 adat szerkeszthető, a többi automatikus, vagy számított adat. Az Alappontok neve (készlettől függően) automatikusan Alappont-1 illetve Alappont-2 lesz, amely később tetszőlegesen átírható. Az 1. készlethez tartozó pontok szimbóluma egyszeres nullkör, a 2. készlethez tartozó pontok szimbóluma kettős nullkör. Az Alappontokat a HunPLUS szaggatott, a Csatolt pontokat pedig folytonos vonalú szimbólumokkal rajzolja ki. A mellékelt ábrán a két készlet Alappontjai láthatók, immár A1 és A2 nevűre rövidítve. FIGYELEM! Az alkalmazott megoldás egyik trükkje, hogy a KituzesiPont(Stilus) Tulajdonságkészlet stílus alapú, és így az azonos stílusú Többnézetű blokk minden példányára eleve közös adatbevitelt biztosít. Másik trükk, hogy a Koordinátapont rendszer minden eleme (a pontszimbólumok és felirati címkék Többnézetű blokkjai, az alkalmazott Tulajdonságkészlet, sőt a pontokat kimutató Konszignációs táblázat stílus is az Alrendszer (MSzT) osztályozás Földmunka-környzet osztályához tartozik, illetve arra van érzékenyítve. Így például az alkalmazott Tulajdonságkészlet és Konszignációs táblázat nem próbál meg bútorozási szimbólumokhoz adódni, illetve ilyeneket kimutatni, noha azok is Többnézetű blokkok. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

40 5. Koordinátapont - kitűzési pontok EOV-ben A Koordinátapontok jele - az adott szimbólum (Többnézetű blokk) kiválasztása után a Tulajdonságok paletta Terv fülén a Leírás adatban jelenik meg, és tetszőlegesen átírható. (Az Automatikus előtag és Sorszám beállítás csak a beillesztéskor érvényesül.) Egyazon készlet Alappontja, és a hozzátartozó Csatolt pontok egyazon stílusú Többnézetű blokkok, amelyek közül minden Csatolt pont hozzá van horgonyozva az őt vezérlő Alapponthoz. Az összehorgonyzás ténye a képernyőn is megjelenítődik, amint kiválasztunk egy Csatolt pontot vagy pontokat. Az összehorgonyzás eredményeként az Alappont és az egyes Csatolt pontok relatív helyzetét a program bármikor ki tudja olvasni, és így frissíteni a Csatolt pontok EOV koordinátáit. Ügyeljünk rá, hogy az összes Csatolt pont automatikusan elmozdul, ha az Alappontjukat elmozgatjuk! Természetesen egy Csatolt pont az Alapponttól függetlenül mozgatható. 5.2 A pontok feliratozása 5.3 Koordinátapont táblázat A HunPLUS program a beillesztett pontokat kétféleképpen - csak jellel, jellel és koordinátaértékekkel - tudja feliratozni. A feliratozás - a helyiségfeliratozáshoz hasonlóan - a szimbólumokhoz horgonyzott feliratozó-címkékkel (Többnézetű blokkokkal) történik. Alapesetben - beillesztéskor - mindig csak a jelet felíró címke illesztődik be, a másik fajta címke csak utólagos feliratozással vagy az eredeti címke lecserélésével alkalmazható. (Lásd a parancsok ismertetését.) A HunPLUS program külön parancsot tartalmaz a Koordinátapontokat kimutató táblázat készítéséhez. A táblázat beillesztésekor kétféleképpen biztosított, hogy csak a koordinátapont szimbólumokat mutassa ki, és minden más Többnézetű blokkot (feliratozó címkéket, bútorozási, staffázs elemeket) figyelmen kívül hagyjon: A táblázat csak az Alrendszer_MSzT > Földmunkakörnyezet osztályba sorolt Többnézetű blokkokat mutatja ki. A táblázat csak azokat a Többnézetű blokkokat veszi észre, melyek fólianevében a Koord karaktersor szerepel. Utóbbi miatt (is) ügyeljünk rá, hogy a koordinátapontok KoordPont nevű fóliáját ne nevezzük át! A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

41 5. Koordinátapont - kitűzési pontok EOV-ben 5.4 Koordinátapont parancsok A Koordinátapont beillesztés parancsai alapvetően a HunPLUS legördülőmenü Koordináta pont jelölés almenüjében találhatók, de legjobban a 30-Dokumentálás > Címkézés, kimutatási táblázatok > 312- Koordinátapontok palettáról használhatók. Az itteni parancseszközök szétbontják az eredeti parancsok opcióit, így azok jobban áttekinthetők, kezelhetők. 1. Készlet aktválása, 2. Készlet aktiválása A két eszközikon segítségével az 1. illetve a 2. Készletet tehetjük aktívvá. (Az ikonokra kattintás a képernyőn nem okoz változást.) Előtag beállítása Az eszközikonra kattintva a program a parancssorban bekéri a Csatolt pontok nevének automatikus előtagját, például (A1)-P, és a beillesztő parancs ezután ezzel folytatja az automatikus elnevezést. Kezdősorszám beállítása Az eszközikonra kattintva a program a parancssorban bekéri a következő pont sorszámát, és a beillesztő parancs ezután ezzel folytatja az automatikus sorszámozást. Koordinátapont jelölők felrakása A tulajdonképpeni pontbeillesztő parancs. Új készlet esetén az első pont mindig Alappont lesz és automatikusan az Alappont-X nevet kapja. A második és minden további pont neve az aktuális Előtagból és Sorszámból áll össze. A második pont mindig kéri az őt vezérlő Alappont megmutatását, a további pontok már nem. Egyedi jelű koordinátapont Ezzel a paranccsal egy darab, teljesen egyedi nevű Koordinátapontot illeszthetünk be (az aktuális készletbe), a nélkül, hogy a pont neve az automatikus Előtag és Sorszám beállítást befolyásolná. Alappont és csatolt pont összekapcsolása Ezzel a paranccsal újból összehorgonyozhatunk egy Csatolt pontot és egy Alappontot, ha kapcsolatuk bármely okból megsérült, vagy nem jött létre. Koordinátapontok táblázata Ezzel a paranccsal táblázat készíthető a megmutatott Koordinátapontokról. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

42 5. Koordinátapont - kitűzési pontok EOV-ben Koordináta Jel Ez a parancs egy mutatóvonalhoz kötött Jel adattal utólag feliratoz egy Koordinátapontot, ha annak felirata elveszett, vagy más ok miatt hiányzik. Koordináta Jel+Érték Ez a parancs egy mutatóvonalhoz kötött Jel adattal, és alatta a pont EOV koordinátaértékeivel utólag feliratoz egy Koordinátapontot. A legutolsó parancs úgy is használható, hogy rákattintva csak beimportáljuk vele a szükséges feliratozó címkét, de pontokat már nem mutatunk neki (egy Enter-rel lezárjuk a parancs futását.) Ezután a csak Jel felirati címkékből válasszunk ki egyet, a felugrómenüjéből használjuk a Hasonlók kiválasztása parancsot, melynek hatására a rajzban levő összes KitűzésiPont-Címke nevű TnBlokk kiválasztódik. A Tulajdonságok paletta Terv fülén a kiválasztott Többnézetű blokkok Definíció paraméterét állítsuk át a beimportált KitűzésiPont-Címke_2-re. Az átállítás eredményeként a rajzban levő összes koordinátapont feliratozó címke kiírja a pontok koordinátáit is, az alábbi módon. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

43 6. Irodai katalógusrendszer kialakítása 6. Irodai katalógusrendszer kialakítása A HunPLUS 2009 szeretné megkönnyíteni, hogy a programot több példányban használó tervezőirodák a program Katalógustár rendszerén belül kialakítsanak egy közösen használt Központi Irodai Katalógust. Az Irodai Katalógus kialakításának menete a következő: 1. Egy kiinduló HunPLUS Irodai Katalógus telepítése, amelyet a HunPLUS 2009 telepítője automatikusan, de minden gépre helyileg, elvégez 2. Az Irodai Katalógus megosztása a. Közzététel egy kiszolgálóra egy valamely gépről (célszerűen a CAD rendszerfelelős gépéről) b. A többi gép helyi Irodai Katalógusának átirányítása a kiszolgálón közzétett katalógusra c. A katalógusban levő - a központiról frissülő - palettacsoportok, paletták beemelése az egyes gépek (felhasználók) Munkatéri Eszközpalettájába 3. A Központi Irodai Katalógus palettáinak bővítése, karbantartása A jelen fejezet részletesen ismerteti a fenti lépéseket. FIGYELEM! Az irodai katalógus kialakításának menete az ACA korábbi változataiban is az itt ismertetett módon történhet. Ekkor azonban értelemszerűen nekünk, kézzel kell kialakítanunk a helyi, kiinduló katalógust is. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

44 6. Irodai katalógusrendszer kialakítása 6.1 A HunPLUS Irodai Katalógus telepítése A HunPLUS 2009 telepítő programja a HunPLUS telepítésekor minden gépre, az <AutoCAD Architectural 2009 főkönyvtár>\hunplus\irodai Katalogus alkönyvtárba automatikusan feltelepít egy úgynevezett Irodai Katalógust. Ezt észlelhetjük is, ha a telepítés után az Ablak legördülőmenüből elindítjuk a Katalógustár parancsot. A parancs hatására megjelenő Autodesk Tartalomböngésző ablak azonban felhasználó-specifikus, vagyis az aktuális felhasználó (Current User) számára elérhető Katalógusokat jeleníti meg. A katalógus helyi voltát úgy is ellenőrizhetjük, ha a katalógus képén jobb gombbal kattintva, megjelenítjük annak tulajdonságok paneljét. Itt látható, hogy a katalógus a helyi gépre települt. Vegyük azonban egyúttal észre, hogy a települő Irodai Katalógus olyan, amelynél az Elemek összekapcsolása a munkatérhez való használatkor kapcsoló be van kapcsolva. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

45 6. Irodai katalógusrendszer kialakítása 6.2 Az Irodai Katalógus megosztása Ilyen telepítés mellett az Irodai Katalógus természetesen nem tudja betölteni azt a szerepét, hogy a benne levő tervezési/dokumentációs könyvtárelemeket az iroda minden dolgozója lássa, módosulásait, bővülését követhesse. Ehhez arra van szükség, hogy ezt a katalógust valaki egy központi kiszolgálón közzétegye, és a többiek a saját gépükön ezt a központi katalógust aktiválják. Mint látni fogjuk, a központi Irodai Katalógus aktiválása még nem jelenti azt, hogy annak elemei az egyes munkahelyek munkatéri Eszközpalettáján is megjelenjenek, frissüljenek. Ehhez - munkahelyenként - további lépésekre van szükség A helyileg telepített katalógus közzététele FIGYELEM! Az alább leírt lépéseket egy irodában csak egyszer, egy munkahelyről kell elvégezni. Célszerű, ha ezt - a saját gépéről - olyan valaki végzi el, aki az irodai CAD munka összehangolásáért egyébként is felel! Kattintsunk az Irodai Katalógus fölött a jobb egérgombbal, és a megjelenő felugrómenüből indítsuk el a HunPLUS Irodai Katalógus közzététele parancsot. A megjelenő párbeszédpanelen kapcsoljuk be az Másolás új helyre rádiógombot. (Azért ne az Áthelyezés opciót használjuk, hogy az indítógépen maradjon meg a HunPLUS Irodai Katalógus eredeti változata.) Nyomjuk meg a panel alján a Tovább gombot. A következő panelen a gombra kattintva adjuk meg a katalógus új helyét a szerveren. Ha korábban - pl. a HunPLUS eredeti tartalmának megosztásához - készítettünk pl. egy CAD Centrum könyvtárat, akkor azon belül célszerű pl. egy Kozponti Irodai Katalogus könyvtárat létrehozni ebből a célból. Ha ilyen könyvtárat nem készítettünk előre, úgy a Katalógus mozgatása panel Új mappa létrehozása parancsával ezt menet közben is megtehetjük. A hely megadása után nyomjuk meg a Tovább gombot. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

46 6. Irodai katalógusrendszer kialakítása A következő panelen kapcsoljuk be az alsó két kapcsolót, felül pedig a gomb segítségével adjunk meg egy könyvtárat, célszerűen egy Tartalom nevű könyvtárat az előbb beállított Kozponti Irodai Katalogus könyvtáron belül. Az így tett beállítások hatására az történik, hogy a helyi gépre telepített Irodai Katalógus másolásakor a program erre a központi helyre másol minden olyan fájlt - tipikusan rajzfájlt - amelyre a kimozgatott paletták eszközei már hivatkoznak. (Alapesetben ez egy HunPLUS Irodai Katalógus_Stílusok.dwg nevű fájl, amely eredetileg a C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Autodesk\ACD-A 2009\hun\Styles\Metric HUN könyvtárba települ a többi HunPLUS stílusrajzzal együtt. A közzétételi program azonban nem csak kimásolja ezt a fájlt, hanem a vonatkozó eszközök hivatkozásait át is köti az új helyen levő fájlra! A Tovább gombra megjelenő következő panelen azt állíthatjuk be, hogy a többi felhasználó az általunk használt útvonalnévvel, hanem egy másik útvonalnévvel érhesse el a közzéteendő katalógustartalmat. Utóbbira akkor lehet szükség, ha a mi gépünkön be van map-pelve a kiszolgáló adott meghajtója/könyvtára, (N:\) de a felhasználók gépén nincs, vagy nem ugyanaz a betűjel van hozzárendelve. Ha a fenti panelen a Katalóguselemek beállítása csak olvashatóra kapcsolót bekapcsoljuk, úgy a közzétett katalógus elemei a felhasználók által nem lesznek felülírhatók, törölhetők. Javasolt beállítás: bekapcsolva. Ha a fenti panelen a Katalóguselemek beállítása, hogy ne frissüljenek... kapcsolót bekapcsoljuk a közzétételkor, úgy - később a munkatérbe húzva - a behúzott paletták/eszközök elveszítik a kapcsolatukat a központi irodai katalógussal, annak módosulásával a munkatéri eszközök nem frissülnek. Javasolt beállítás: kikapcsolva. A Befejezés gombra kattintva megtörténik a katalógus közzététele. Ajánlatos az új, másolt katalógus azonnali átnevezése pl. Központi Irodai Katalógus-ra. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

47 6. Irodai katalógusrendszer kialakítása A központi Irodai Katalógus aktiválása a többi gépen Ha az előző fejezetben leírt módon már elkészült a Központi Irodai Katalógus, úgy az a többi gépen a következő módokon aktiválható. Minden további gépen egyszerűen aktiválható a Központi Irodai Katalógus úgy, hogy az eredetileg helyileg települt HunPLUS Irodai Katalógust átirányítjuk a központira. Kattintsunk a jobb egérgombbal a HunPLUS Irodai Katalógus borítója felett, és a felugró menüből indítsuk el a Tulajdonságok parancsot. A megjelenő Katalógustulajdonságok panel Fájl vagy cél mezője mellett nyomjuk mag a Tallózás... parancsgombot. A megjelenő fájlkereső panelen - a kiszolgálón, ahol közzétettük - keressük meg és válasszuk ki a központi irodai katalógus IrodaiKatalogus.atc fájlját. A teljesség kedvéért a Címlap mezőben állítsuk be a központi katalógus könyvtárába másolódott HunPLUS_Irodai_Katalogus.html fájlt. Ez fog megjelenni, valahányszor megnyitjuk a katalógust, így ennek átszerkesztésével akár kommunikálhatnak is az irodai munkatársak. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

48 6. Irodai katalógusrendszer kialakítása Katalóguspaletták beemelése a Munkatéri Eszközpaletta rendszerbe A HunPLUS által telepített - és a fent leírt lépsekkel megosztott - Központi Irodai Katalógusban minta palettacsoportot, azon belül minta palettát, azon belül minta eszközöket találunk a katalógus beüzemelésének segítésére A katalógus elemeinek elérése A katalógus mintaelemeit a következőképpen érhetjük el: Kattintsunk kétszer a Központi Irodai Katalógus borítóképén. A belépéskor először a katalógus címlapja jelenik meg, amely nem más, mint egy HTML fájl. A tényleges tartalom eléréséhez kattintsunk a bal oldali menüsávban a Központi Irodai Katalógus feliratra. A jobb oldalon megjelenik a Mintapaletták csoportja. (Az ACA katalógusrendszerének terminológiája a munkatér palettacsoportjainak megfelelő egységeket Kategóriának nevezi.) Kattintsunk rá kétszer az egérrel, hogy megjelenjenek a benne levő paletták. A Mintapaletták csoportjában valójában csak egy palettát találunk, az Irodai Katalógus mintapalettát. Kattintsunk rá kétszer az egérrel, hogy hozzáférjünk a benne levő eszközökhöz. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

49 6. Irodai katalógusrendszer kialakítása A mintapalettán összesen 6 darab gipszkarton fal alaprajzilag részletesen kidolgozott stílus-eszközét találjuk. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

50 6. Irodai katalógusrendszer kialakítása Az aktuális projekt bezárása Bármilyen műveletre is készülünk, amely összefügg a Munkatéri eszközpalettákkal, biztosak kell legyünk abban, hogy a módosítás nem csak az aktuális Projektben érvényesül. Ez csak úgy valósítható meg, ha a művelet elvégzése során NINCS AKTUÁLIS PROJEKT! Az ACA 2009 programban két módon érhetjük el, hogy ne legyen aktuális projektünk: A hagyományos módszer szerint indítsuk el a Fájl > Projektáttekintő... parancsot, a megjelenő Projektáttekintő ablak bal oldali listájában válasszuk ki a (kövérrel szedett) aktuális projekt nevét, kattintsunk a jobb egérgombbal, és a felugrómenüből indítsuk el az Aktuális projekt bezárása parancsot. Csak az ACA 2009 programban használható módszer, hogy a Projektnavigátor paletta Projekt fülén rákattintunk az itt bevezetett Aktuális projekt bezárása parancsgombra. FIGYELEM! Ha a fenti kikapcsolást nem végezzük el, az újonnan beemelt paletták PROJEKT-SPECIFIKUSAK lesznek! A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

51 6. Irodai katalógusrendszer kialakítása Egy komplett Palettacsoport beemelése a felhasználói munkatérbe Egy komplett palettacsoport (esetünkben a Mintapaletták csoportja) munkatérbe emeléséhez álljuk rá ezek megjelenítésére, majd a bal egérgomb nyomva tartásával szívjuk azt a kurzor szemcseppentőjébe (i-drop technika). A bal egérgombot nyomva tartva mozgassuk a szemcseppentőt a Munkatéri eszközpaletták fejlécére, és ott engedjük el a gombot. Beindul a palettacsoport importálása. Az importálás befejezése után kattintsunk a jobb egérgombbal a Munkatéri eszközpaletták fejlécén, és a felugrómenüben keressük meg a beimportált palettacsoport nevét. Ezt választva a munkatéri eszközpalettán megjelenik a csoport, illetve az általa hozott paletták Egy adott paletta beemelése a felhasználói munkatérbe Ha nem egy egész palettacsoportot (kategóriát) csak egy-egy palettát kívánunk beemelni a munkatérbe, úgy azt célszerű egyből abba a palettacsoportba emelni, amelyben a palettát szerepeltetni szeretnénk. Hogy ebből a célból legyen kiinduló palettacsoportunk, a HunPLUS 2009 a munkatéri eszköztárba eleve telepít egy 00-Irodai Szabvány nevű palettacsoportot, és abba egy Irodai Szabvány Indítópaletta nevű palettát. Tegyük aktuálissá ezt a palettacsoportot, a katalógustárban pedig a beemelni kívánt palettát. A bal egérgombot nyomva tartva szívjuk fel a beemelni kívánt palettát a katalógusból, majd az egérgombot nyomva tartva húzzuk azt a Munkatéri eszközpaletták fejlécére. Beindul a paletta importálása. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

52 6. Irodai katalógusrendszer kialakítása Egy adott eszköz (pl. falstílus) beemelése egy munkatéri palettára Előfordulhat, hogy nem is egy egész palettát, csak egy-egy eszközt kívánunk beemelni valamely munkatéri palettára. Ebből a célból tegyünk aktuálissá egy olyan palettát, amely hajlandó új eszközt fogadni. FIGYELEM! A Központi Irodai Katalógus itt leírt telepítési módja mellett az abból származó munkatéri paletták nem lesznek írhatók, vagyis a most leírt közvetlen módon nem helyezhető rájuk új eszköz. Közvetve - a Központi Irodai Katalógus bővítésével - természetesen ezek is bővíthetők. Tegyük aktuálissá a fogadópalettát. A bal egérgombot nyomva tartva szívjuk fel a beemelni kívánt eszközt a katalógusból, majd az egérgombot nyomva tartva húzzuk azt a kívánt palettára. Beindul az eszköz importálása. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

53 6. Irodai katalógusrendszer kialakítása 6.3 A központi katalógus és a munkatéri eszközpaletták kapcsolata Ha Központi Irodai Katalógust az itt leírt módon hozzuk létre, és az eszközöket, eszközpalettákat is az itt leírt módon húzzuk be a munkatérbe, úgy a központi katalógus és a munkatéri eszköztár elemei között úgynevezett frissítéses kapcsolat jön létre. FIGYELEM! A paletták, eszközök munkatérbe való importálásakor azoknak nem csak egy hivatkozása jön létre a munkatérben, hanem a szükséges fájlokról, fájlbejegyzésekről effektív másolatok készülnek a megfelelő helyen. A másolatokba azonban beíródik az eredeti forrás elérési helye, így azok - igény és szükség esetén - képesek frissítéssel követni az eredeti példányok módosulásait. Az alábbi két ábra közül a bal oldali egy frissíthető Paletta, a jobb oldali pedig egy frissíthető Eszköz tulajdonságpaneljét jeleníti meg. A bal oldali ábrán látható, hogy egy kapcsoló bekapcsolásával engedélyezhető a paletták automatikus frissítése. Ezt bekapcsolva a program utánanéz a frissítés szükségességének, valahányszor megnyitjuk a palettát. Ez a gyakorlati munkát jelentősen lelassíthatja, úgyhogy célszerű inkább a paranccsal kiváltott, nem automatikus frissítést használni. (Lásd alább.) Egy teljes palettakészlet frissítése Kattintsunk a Munkatéri eszközpaletták fejlécén. Ha az aktuális palettacsoportban több frissíthető paletta van, úgy a felugró menüben megjelenik a Palettakészlet frissítése parancs, melyre kattintva a készlet összes palettája frissül Egy adott paletta frissítése Ha az aktuális palettakészletben csak egy frissíthető paletta van, úgy a felugró menüjében csak a Paletta frissítése parancs jelenik meg, melyre kattintva frissül a paletta. A Paletta frissítése parancsot a frissíthető paletták felugró menüjében is megtaláljuk. Ez úgy jeleníthető meg, hogy a paletta fülén, vagy egy üres helyén kattintunk a jobb egérgombbal. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

54 6. Irodai katalógusrendszer kialakítása 6.4 A Központi Irodai Katalógus bővítése Az irodai szabványos elemeket tartalmazó/tároló rajzfájlok javasolt helye A Központi Irodai Katalógus bővítésénél rendkívül fontos, hogy az abban hivatkozott Fal-, Ajtó-, Ablak-, stb. stílusok, Többnézetű blokk definíciók, Blokkok, stb. olyan rajzfájlokban legyenek létrehozva/tárolva, amelyeket kimondottan irodai katalógusok tartalomfájljaként hozunk létre. A HunPLUS 2009 telepítésekor a helyi gépre a C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Autodesk\ACD-A 2009\hun\Styles\Metric HUN könyvtárba bekerül az a HunPLUS Irodai Katalógus_Stílusok.dwg nevű fájl, amelyre a mintapaletta eszközei eredetileg hivatkoznak. Ez a rajzfájl a katalógus közzétételekor automatikusan kimásolódik a központi katalógushelyre - a jelen dokumentáció példájában egy N:\CAD Centrum_Imre\Kozponti Irodai Katalogus\Tartalom könyvtárba. Javasoljuk, hogy vagy ezt a rajzfájlt használjuk az irodában szabványosítandó stílusok, definíciók tárolására, és/vagy e mellé tároljuk el a további tartalomfájlokat Új palettaeszköz készítése a Központi Irodai Katalógus számára FIGYELEM! A most leírt módszerrel nem lehet új palettaeszközt közvetlenül a Központi Irodai Katalógusba (vagy bármely más nem munkatéri, külső katalógusba) készíteni, azt minden esetben egy munkatéri palettán kell előbb elkészíteni. 1. Nyissuk meg azt a rajzot, amelyben az újonnan szabványosítandó elemstílust (pl. falstílust) tárolni akarjuk. 2. Készítsük al az új falstílust, vagy pl. egy munkarajzból emeljünk át egy ilyen stílussal készült falat. 3. Mentsük el a tartalomrajzot. 4. Az alábbi opciók egyikével készítsünk palettaeszközt egy olyan munkatéri palettára, amely megengedi új eszköz beillesztését: a. Rajzoljunk egy darab falat az új stílussal, fogjuk meg a bal egérgombbal, és húzzuk rá a palettára. b. Nyissuk meg az ACA program Stíluskezelőjét, keressük meg ott a kívánt falstílust, és a bal egérgombbal megfogva húzzuk át a nevét a palettára. Mindkét módszer eredményeként ugyanolyan Falstílus eszköz jön létre. (Az eszközt megjelenítő kép finomításával, és az eszköz lehetséges default beillesztési paramétereinek beállításával a jelen dokumentum nem foglalkozik.) A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

55 6. Irodai katalógusrendszer kialakítása Az új Eszköz beillesztése a Központi Irodai Katalógusba A munkatéri palettán elkészült új palettaeszköz kiexportálása - és ezzel a többiekkel való megosztása - az alábbi módon történhet: 1. Nyissuk meg a Központi Irodai Katalógus azon palettáját, amelyre az új eszközt helyezni akarjuk. (Az új Palettacsoportok (kategóriák) és Paletták készítésének módját lásd később.) 2. A munkatéri palettán a bal egérgombbal fogjuk meg a kiexportálni szánt eszközt, és húzzuk át a katalógus palettájára A katalógus bővítése új Kategóriával (lehetséges palettacsoporttal) A Központi Irodai Katalógusban új Kategória - és így leendő új palettacsoport - készítését az Autodesk Tartalomböngésző panel Új kategória hozzáadása gombjával kezdeményezhetünk. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

56 6. Irodai katalógusrendszer kialakítása A katalógus bővítése új Palettával A Központi Irodai Katalógusban új Paletta készítését az Autodesk Tartalomböngésző panel Új paletta hozzáadása gombjával kezdeményezhetünk. FIGYELEM! Az ACA program munkatéri eszköztárának struktúráját követve célszerű a Központi Irodai Katalógust is Kategóriákon (palettacsoportokon) belül létrehozott Palettába szervezni. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

57 6. Irodai katalógusrendszer kialakítása A Központi Irodai Katalógus automatikus, kötegelt bővítése Ha pl. a Központi Irodai Katalógus említett Tartalom nevű alkönyvtárában több tartalomrajzunk van, és azokban sok új stílust hoztunk létre, célszerű használni az AutoCAD Architecture program CAD rendszergazda legördülőmenüjében található Eszközkatalógus generátor parancsot, illetve panelt. Ezzel a módszerrel több akár több tíz rajzra hivatkozó több száz eszközt legyárthatunk közvetlenül az irodai katalógusba, a nélkül, hogy előzetesen munkatéri eszközt készítenénk belőlük. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

58 7. Projekt Katalógus használatának támogatása 7. Projekt Katalógus használatának támogatása A HunPLUS 2009 sablonprojektje már úgy van beállítva, illetve felkészítve, hogy egy, a projekt résztvevői között megosztott Projektspecifikus Katalógustár használatát eleve támogassa. Ennek egyik jele, hogy ha a HunPLUS 2009 Sablonprojektjéből kiindulva indítunk el egy új Projektet, úgy a Projekt tulajdonságai között a Projekt Eszközpaletta-csoport beállítást Osztott munkatér katalógus beállításban találjuk. Ez a beállítás kell ahhoz, hogy ha a Projektnavigátor panel Projekt fülén alul rákattintunk a Katalógustár parancsikonra, akkor az Autodesk Tartalomböngésző ablak eljuttassa a projekthez csatlakozott felhasználót a HunPLUS Projekt Katalógushoz. Ez a katalógus nagyon hasonlít az előző fejezetben ismertetett HunPLUS Irodai Katalógushoz, azzal a különbséggel, hogy ezt már eleve meg van osztva a projekt résztvevői között, nem kell valamely gépről közzétenni, illetve a többiről aktiválni. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

59 7. Projekt Katalógus használatának támogatása Az eleve megosztott voltát jól mutatja a katalógus Tulajdonságok panelje, ahol látszik, hogy a katalógus a Projekt számára kijelölt (tipikusan a kiszolgálón levő) könyvtárban jön létre. Minden ACA projekten belül található egy Standards, azon belül egy ToolCatalogs nevű alkönyvtár. Ezen belül készül el a projektek katalógusa, illetve a HunPLUS Sablonprojekt a Standards könyvtáron belül egy Tartalom nevű alkönyvtárat is létrehoz, ide másolva be egy HunPLUS_ProjektStílusok.dwg fájlt, amely a mintapaletta eszközeit tartalmazza, illetve amelyet a HunPLUS a katalógus bővítésére is ajánl. A HunPLUS Projektkatalógus is tartalmaz egy minta palettacsoportot, azon belül egy mintapalettát, négy ablakstílussal. A Projekt Katalógus eszközeit illetve palettáit ugyanúgy behúzhatjuk a munkatérbe, mint a Központi Irodai Katalógus elemeit. A kettő között a különbség csak annyi lesz, hogy a Projekt Katalógusból behúzott palettaeszközök, paletták csak akkor jelennek meg a munkatéri eszköztárban, ha (ismét) az adott Projekthez kapcsolódunk. Így különböző Projektek esetében más és más munkatéri eszközöket látunk. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám:

Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban

Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban Az Architectural Desktop program 2004-es változatáig kellett várni arra, hogy az AutoCAD alapú építész programban is megjelenjenek

Részletesebben

AutoCAD Architecture 2008 A magyar építész AutoCAD újdonságai

AutoCAD Architecture 2008 A magyar építész AutoCAD újdonságai AutoCAD Architecture 2008 A magyar építész AutoCAD újdonságai Bevallom, én az Autodesk Architectural Desktop-ot eddig is sokszor egyszerűen csak építész AutoCAD-nek emlegettem. Oly annyira, hogy már 2000-ben

Részletesebben

A HunPLUS-os AutoCAD Architecture 2010 teljesítményfokozása

A HunPLUS-os AutoCAD Architecture 2010 teljesítményfokozása A HunPLUS-os AutoCAD Architecture 2010 teljesítményfokozása A 2010-es AutoCAD Architecture HunPLUS kiegészítése néhány olyan új képességet adott a program objektumaihoz, amelyek a gyakorlatban a program

Részletesebben

14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben

14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben 14. Fotórealisztikus megjelenítés 1019 14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben A program az OpenGL technika alkalmazásával gyors lehetőséget biztosít a modellben való mozgásra. A mozgás mellett lehetőség van

Részletesebben

7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása

7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása 7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása Olvassuk be a korábban elmentett Nyaralo nevű rajzunkat. Ezen a gyakorlaton az elkészített modellből fogunk tervdokumentációt készíteni,

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

TARTÓK STATIKÁJA I. Statikai modell felvétele és megoldása a ConSteel szoftver segítségével (alkalmazási segédlet)

TARTÓK STATIKÁJA I. Statikai modell felvétele és megoldása a ConSteel szoftver segítségével (alkalmazási segédlet) Statikai modell felvétele és megoldása a ConSteel szoftver segítségével (alkalmazási segédlet) 1. A program telepítése A ConSteel program telepítő fájlja a www.consteelsoftware.com oldalról tölthető le

Részletesebben

Építész-informatika 3, Számítógéppel segített tervezés Kiegészítő- levelező képzés: Számítástechnika 2. 4. gyakorlat

Építész-informatika 3, Számítógéppel segített tervezés Kiegészítő- levelező képzés: Számítástechnika 2. 4. gyakorlat 4. gyakorlat Alapozás, födémek, tetők elkészítése, elemkönyvtári elemek (tárgyak, bútorok,...) használata: Olvassuk be a korábban elmentett Nyaraló nevű rajzunkat. A külső falak rajzolásakor az volt a

Részletesebben

ARCHLine.XP 2009. Windows. Újdonságok. Felhasználói kézikönyv. ARCHLine.XP 2009 Újdonságok

ARCHLine.XP 2009. Windows. Újdonságok. Felhasználói kézikönyv. ARCHLine.XP 2009 Újdonságok ARCHLine.XP 2009 Windows Újdonságok Felhasználói kézikönyv ARCHLine.XP 2009 Újdonságok A dokumentációban levő anyag változásának jogát a CadLine Kft fenntartja, ennek bejelentésére kötelezettséget nem

Részletesebben

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió Kézikönyv SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió Copyright 2006 MonArch Kft., SOFiSTiK AG Minden jog fenntartva Ez a kézikönyv és a hozzá tartozó szoftver a MonArch Kft. által

Részletesebben

CorelCAD 2015 Megjelenítés

CorelCAD 2015 Megjelenítés 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Beállítások módosítása

Beállítások módosítása Kicsinyítés/nagyítás használata Microsoft Office PowerPoint 2003 esetén 1. Az egyik módszer szerint a Nézet menü/nagyítás parancsra kattintva adható meg a nagyítás vagy kicsinyítés mértéke. 1. ábra Nagyítás

Részletesebben

Műszaki informatika I. (CAD I.)

Műszaki informatika I. (CAD I.) DE-MK ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK Műszaki informatika I. (CAD I.) MFCAD31E03 1 1. gyakorlat Bevezetés Információk a kurzusról A Műszaki informatika I., Műszaki informatika II. és Műszaki informatika III. című

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: Word 2003 magyar nyelvű változat

Dr. Pétery Kristóf: Word 2003 magyar nyelvű változat 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

A tömörítési eljárás megkezdéséhez jelöljük ki a tömöríteni kívánt fájlokat vagy mappát.

A tömörítési eljárás megkezdéséhez jelöljük ki a tömöríteni kívánt fájlokat vagy mappát. Operációs rendszerek Windows Xp (13-16 óra) FÁJLTÖMÖRÍTŐ PROGRAMOK KEZELÉSE A tömörítés fogalma A tömörítő eljárás során az állomány felhasználásának szempontjából két műveletet hajtunk végre. Az állományok

Részletesebben

Újdonságok az ArchiTECH.PC V2014.0-es verziójában

Újdonságok az ArchiTECH.PC V2014.0-es verziójában Újdonságok az ArchiTECH.PC V2014.0-es verziójában 1 Új menüfunkciók 2 Új eszközök 3 Új opciók 4 Újdonságok a tárgy könyvtárban 5 Egyebek 1 Új menüfunkciók 1.1 - xxx elrejtése (yyy (zzz) fólia) A xxx elrejtése

Részletesebben

IGLU Software 4028 Debrecen, Rózsahegy u. 26. Tel.: 0620-537-33-21 E-mail: Iglu@t-online.hu www.iglu.hu MEDIALIB ÁLTALÁNOS KATALOGIZÁLÓ ÉS NYILVÁNTARTÓ IRODAI PROGRAM KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (v 2.3.1-2003.10)

Részletesebben

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-K (Konstrukciós modul) 16.4 verzió

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-K (Konstrukciós modul) 16.4 verzió Kézikönyv SOFiSTiK SOFiCAD-K (Konstrukciós modul) 16.4 verzió Copyright 2005 MonArch Kft., SOFiSTiK AG Minden jog fenntartva Ez a kézikönyv és a hozzá tartozó szoftver a MonArch Kft. által megfogalmazott

Részletesebben

1 Újdonságok a 3D szerkesztő módban

1 Újdonságok a 3D szerkesztő módban ArchiTECH.PC V8.0 verzió újdonságai 1 - Újdonságok a 3D szerkesztő módban 2 - Új eszközök 3 - Új menüparancsok 4 - Új paraméterek 5 - PDF import 6 - Információs jelek technikai jellegű módosítása a 2D

Részletesebben

Operációs rendszerek Windows Xp

Operációs rendszerek Windows Xp Operációs rendszerek Windows Xp (5-8 óra) ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK ÉS TEVÉKENYSÉGEK A SZÁMÍTÓGÉP ADATAINAK LEKÉRDEZÉSE A SZÁMÍTÓGÉPPEL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓKAT A VEZÉRLŐPULT TELJESÍTMÉNY ÉS KARBANTARTÁS

Részletesebben

1. lecke: Nappali tervezés

1. lecke: Nappali tervezés 1. lecke: Nappali tervezés Az oktatási anyagot, melyet a kezében tart minden leendő és jelenlegi ARCHLine.XP felhasználónak ajánljuk. Segítségével bárki könnyedén, lépésről lépésre elsajátíthatja a program

Részletesebben

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat:

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Karbantartás Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Jelszó módosítása: A felhasználói jelszavunkat módosíthatjuk ebben a menüpontban, a régi jelszavunk megadása után. Általánosan

Részletesebben

Újdonságok. Release 2

Újdonságok. Release 2 ARCHLine.XP 2009 Windows Újdonságok Release 2 A dokumentációban levı anyag változásának jogát a CadLine Kft fenntartja, ennek bejelentésére kötelezettséget nem vállal. A szoftver, ami tartalmazza az ebben

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 3 2. Bejelentkezés... 3 3. Rendszerfelület felépítése... 4 4. Aggregátor felület... 4 4.1 Speciális szűrési opciók...

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2007 Fóliák, tulajdonságok

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2007 Fóliák, tulajdonságok 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Digitális terepmodell modul

Digitális terepmodell modul Digitális terepmodell modul GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program DigiKom Kft. 2006-2010 Tartalomjegyzék Bevezetés DTM létrehozása DTM módosítása DTM betöltése, lezárása Intepoláció Szintvonalkészítés

Részletesebben

MUNKAANYAG. Földy Erika. A szakmai önéletrajztól a művészeti kritikáig (Az. alkotói tevékenység komplex megjelenítése,

MUNKAANYAG. Földy Erika. A szakmai önéletrajztól a művészeti kritikáig (Az. alkotói tevékenység komplex megjelenítése, Földy Erika A szakmai önéletrajztól a művészeti kritikáig (Az alkotói tevékenység komplex megjelenítése, önértékelés, és szakmai kommunikáció) A követelménymodul megnevezése: Művészetelméleti alapozás

Részletesebben

MODELER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

MODELER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV MODELER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV DesignSoft 1067 Budapest Csengery u. 53 Tel.:269-1206 Fax:332-7777 www.designsoftware.com 1 2 Előszó A MODELER egy háromdimenziós modellező program. A segítségével előállított

Részletesebben

AutoCAD LT 2013 Blokkok, Xrefek

AutoCAD LT 2013 Blokkok, Xrefek 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Nappali képzés: Számítógéppel segített tervezés szerkesztésben közreműködött: Zobor Bence Kiegészítő- levelező képzés: Számítástechnika 2.

Nappali képzés: Számítógéppel segített tervezés szerkesztésben közreműködött: Zobor Bence Kiegészítő- levelező képzés: Számítástechnika 2. 1. gyakorlat Vonalrajzolás, szerkesztések, szabadonformált görbék A numerikus adatbevitelről leírtaknak és egyenes vonalak rajzolásának illusztrálására készítsük el az alábbi telek- É kontúrt a sraffozott

Részletesebben

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat:

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Karbantartás Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Jelszó módosítása: A felhasználói jelszavunkat módosíthatjuk ebben a menüpontban, a régi jelszavunk megadása után. Általánosan

Részletesebben

Konténer-nyilvántartás kezelése

Konténer-nyilvántartás kezelése METRISoft Mérleggyártó KFT PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30 Telefon: (62) 246-657, Fax: (62) 249-765 e-mail: merleg@metrisoft.hu Web: http://www.metrisoft.hu Módosítva:

Részletesebben

VELUX CAD 2011. VELUX ablaktervező rendszer AutoCAD-hez FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

VELUX CAD 2011. VELUX ablaktervező rendszer AutoCAD-hez FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV VELUX CAD 2011 VELUX ablaktervező rendszer AutoCAD-hez FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 2 Telepítés és a VELUX CAD 2011 indítása Rendszerkövetelények: - Pentium IV alapú számítógép (vagy j obb), - Minimum 256 MB

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 32 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. TARTALOM 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery

Részletesebben

IND C2Z és C2T ipari zoom sztereomikroszkóp

IND C2Z és C2T ipari zoom sztereomikroszkóp IND C2Z és C2T ipari zoom sztereomikroszkóp Tartalom Bevezető Felépítés Használat Karbantartás és tárolás Mikroszkópos szakkifejezések Technikai jellemzők Összeszerelés Üzembe helyezés, használat Hibás

Részletesebben

A TWAIN adatforrás használata

A TWAIN adatforrás használata A TWAIN adatforrás használata A szkennelést ellenőrző eszköz elindítása... 2 A szkennelést ellenőrző eszköz párbeszédpanele... 2 A TWAIN adatforrás használata... 4 Hogyan fogjak hozzá?... 4 Beállítási

Részletesebben

ProAnt Felhasználói Útmutató

ProAnt Felhasználói Útmutató ProAnt Felhasználói Útmutató http://www.proant.hu/ 2014. október 17. Adminisztrátor 6722 Szeged, Gogol u. 3. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 Tartalomjegyzék... 2 2 A ProAnt szoftverről... 4 3 Jelszó módosítása...

Részletesebben

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása A NeoSoft Informatika NeoCMS márkanévvel ellátott rendszere könnyen, gyorsan testre szabható tartalommenedzselő rendszer, mely egyedileg átalakítható, és így

Részletesebben

Készítette: Citynform Informatikai Zrt.

Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Iratkezelő rendszer Felhasználói kézikönyv Iktatás és érkeztetés Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Citynform Iratkezelő Rendszer iktatás és érkeztetés A Bevezetésnek kettős célja van: segédlet a

Részletesebben

Animációk, effektusok

Animációk, effektusok Áttűnések Előadásunk látványosabb, ha áttűnéseket, effektusokat használunk. Ismerkedjünk meg az áttűnésekkel. Az áttűnésekkel tudjuk megadni az átváltást az egyik diánkról a másikra. Az áttűnéseket érdemes

Részletesebben

Mi az a Scribus? SCRIBUS. Mi az a Scribus? Milyen platformon érhet el? Hasonló feladatra használható programok. Mire használhatjuk a Scribust?

Mi az a Scribus? SCRIBUS. Mi az a Scribus? Milyen platformon érhet el? Hasonló feladatra használható programok. Mire használhatjuk a Scribust? Mi az a Scribus? SCRIBUS Kiadványszerkesztés A Scribus egy nyílt forráskódú kiadványszerkeszt program (DTP). Könny a használata, de a profi funkciók sem hiányoznak bel le. Néhány oldalas újságtól kezdve,

Részletesebben

Tételek törlése, lomtár kezelése a GroupWise-ban

Tételek törlése, lomtár kezelése a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Tételek törlése, lomtár kezelése a GroupWise-ban Eszköz tár P a n e l Bete kintő A GroupWise fiókunkban található tételeket (leveleket, naptári elemeket, tennivalókat, napi kapcsolatokat)

Részletesebben

AutoCAD LT 2016 Biblia

AutoCAD LT 2016 Biblia 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

WINDOWS XP - A GRAFIKUS FELÜLET KEZELÉSE

WINDOWS XP - A GRAFIKUS FELÜLET KEZELÉSE WINDOWS XP - A GRAFIKUS FELÜLET KEZELÉSE ASZTAL Asztalnak nevezzük a Windows indításakor megjelenı képernyıterületet. Ez a grafikus felhasználói felület. Munkaasztalunk bizonyos tulajdonságait tekintve

Részletesebben

Bosch Video Management System. Kezelési útmutató

Bosch Video Management System. Kezelési útmutató Bosch Video Management System hu Kezelési útmutató Bosch Video Management System Tartalomjegyzék hu 3 Tartalomjegyzék 1 A súgó használata 6 1.1 Információ-keresés 6 1.2 A súgótéma kinyomtatása 7 2 Bevezetés

Részletesebben

Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra

Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra Ebben az évben a megszokottól eltérően, új programot kell telepíteni. Ennek lépései: 1. lépjen ki a DszámlaWIN programból (FONTOS!). Amennyiben hálózatban használják

Részletesebben

4. lecke: Konyha tervezés

4. lecke: Konyha tervezés 4. lecke: Konyha tervezés Az oktatási anyagot, melyet a kezében tart minden leendő és jelenlegi ARCHLine.XP felhasználónak ajánljuk. Segítségével bárki könnyedén, lépésről lépésre elsajátíthatja a program

Részletesebben

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 EntryProx Beléptető Rendszer FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV v.1.0.7. EntryProx Beléptető Rendszer TARTALOM 1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 3. A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE... 7 3.1. Az

Részletesebben

Bevezetés. Novell Netware 4.XX hálózati nyomtatók kezelése

Bevezetés. Novell Netware 4.XX hálózati nyomtatók kezelése Hálózati nyomtatás - Novell 4.xx Novell Netware 4.XX hálózati nyomtatók kezelése Szerzõ: Káli Gábor Bevezetés A helyi nyomtatás mechanizmusa általában A hálózati nyomtatás mechanizmusa általában A hálózati

Részletesebben

WSCAD 5 Installáció Tartalomjegyzék Bevezetés... 1 Általános tudnivalók az Installációs terv programrészről... 1 Teljesítményadatok... 1 Munkafelület... 5 Munkafelület... 5 Eszköztárak... 6 Az eszköztárak

Részletesebben

ARCHLine.XP Interior 2010. Windows. Interior alapok. Oktatási anyag az ARCHLine.XP Interior alapszintű használatához.

ARCHLine.XP Interior 2010. Windows. Interior alapok. Oktatási anyag az ARCHLine.XP Interior alapszintű használatához. ARCHLine.XP Interior 2010 Windows Interior alapok Oktatási anyag az ARCHLine.XP Interior alapszintű használatához. A dokumentációban lévő anyag változásának jogát a CadLine Kft. fenntartja, ennek bejelentésére

Részletesebben

Prezentáció használata

Prezentáció használata Prezentáció használata A számítógép alkalmazásának egyik lehetséges területe, amikor a számítógépet mint segédeszközt hívjuk segítségül, annak érdekében, hogy előadásunk vagy ismertetőnk során elhangzottakat

Részletesebben

Bevezetés. A WebAccess használatának bemutatása előtt néhány új funkció felsorolása következik:

Bevezetés. A WebAccess használatának bemutatása előtt néhány új funkció felsorolása következik: Bevezetés Leveleink, naptárunk, stb. megtekintése bármely gépen egy egyszerű webböngésző (Mozilla, Explorer) segítésével is lehetséges. GroupWise rendszernek ezt a megjelenési formáját GroupWise WebAccessnek

Részletesebben

Feltételes formázás az Excel 2007-ben

Feltételes formázás az Excel 2007-ben Az új verzió legnagyobb újdonsága Feltételes formázás az Excel 2007-ben Formázás tekintetében a feltételes formázás területén változott a legnagyobbat a program. Valljuk meg, a régebbi változatoknál a

Részletesebben

mynct v0.0.1 Maró verzió Kezelési leírás

mynct v0.0.1 Maró verzió Kezelési leírás 1 / 34 2013.04.29. 13:01 mynct v0.0.1 Maró verzió Kezelési leírás Gyártó és fejlesztő:nct IpariElektronikai kft. H1148 Budapest Fogarasi út7. Levélcím: H1631 Bp. pf.: 26. Telefon: (+36 1) 467 63 00 Telefax:

Részletesebben

DEHNsupport Toolbox - Kockázatelemzés Régi projektek megnyitása + mentés. 2013 DEHN + SÖHNE / protected by ISO 16016

DEHNsupport Toolbox - Kockázatelemzés Régi projektek megnyitása + mentés. 2013 DEHN + SÖHNE / protected by ISO 16016 DEHNsupport Toolbox - Kockázatelemzés Régi projektek megnyitása + mentés DEHNsupport Toolbox - Kockázatelemzés Régi projektek megnyitása a 3. verzióval A jelen útmutató ahhoz kíván segítséget nyújtani,

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató INTELLIO VIDEO SYSTEM 3 Felhasználói útmutató 1 Intellio Video System 3 Tartalomjegyzék A kliens elindítása... 4 Bejelentkezés... 4 Monitorfal... 5 Eszköztár... 5 Kliensbeállítások... 6 Képernyők... 6

Részletesebben

On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde

On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde MÉDIAINFORMATIKAI KIADVÁNYOK On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde Eger, 2013 Korszerű információtechnológiai szakok magyarországi

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS ALAPOK I.

ADATBÁZIS-KEZELÉS ALAPOK I. ADATBÁZIS-KEZELÉS ALAPOK I. AZ ADATBÁZIS FOGALMA Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei egy meghatározott tulajdonságuk alapján összetartozónak tekinthetők. Az adatbázis-kezelőknek

Részletesebben

AutoCad RAJZFELÜLET BEÁLLÍTÁSAI

AutoCad RAJZFELÜLET BEÁLLÍTÁSAI AutoCad RAJZFELÜLET BEÁLLÍTÁSAI Ajánlott klasszikus munkaterület beállítása (menüsor, ikonok egyszerre jelennek meg) Tipp!!! JOBB egérgomb használatával aktuális munkafelületek, menüsorok tulajdonságait

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2002 Blokkok, Xrefek

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2002 Blokkok, Xrefek 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

SZÁMLÁZÁSI ÉS KÉSZLETEZÉSI PROGRAM

SZÁMLÁZÁSI ÉS KÉSZLETEZÉSI PROGRAM SZÁMLÁZÁSI ÉS KÉSZLETEZÉSI PROGRAM FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS S & B Software Simon István & Bauer Mihály Tel. : ( 99) / 317 327 (30) / 297 4900 (30) / 912 4650 TARTALOMJEGYZÉK A SZÁMLÁZÁSI PROGRAM FUNKCIÓI: --------------------------------------------------------

Részletesebben

Mérnöki létesítmények 3D-s modellje

Mérnöki létesítmények 3D-s modellje Mérnöki létesítmények 3D-s modellje MicroStation V8 XM Edition Összeállította: Deák Ottó, Zaletnyik Piroska 2008. április Feladat: Egy épület 3D-s modelljének megszerkesztése, majd az épület térhatású

Részletesebben

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2 Üdvözöljük A Solid Edge 19-es verziója az innovatív megoldásokra és a vállalaton belüli kommunikációra fókuszál, ezzel célozva meg a közepes méretű vállalatok igényeit. Több száz újdonsággal a Solid Edge

Részletesebben

I. WEB GIT 2 használata. II. Keresés Modell szerint

I. WEB GIT 2 használata. II. Keresés Modell szerint I. WEB GIT 2 használata 1. Nyissuk meg Internet Explorer programmal az internet böngészőt, és írjuk be a következő címet: https://www.ecom.honda-eu.com 2. A megjelenő adatbekérő mezőket töltsük ki a saját

Részletesebben

2. FEJEZET. Vigh László: Táblázatok kezelése szakdolgozat-készítésnél

2. FEJEZET. Vigh László: Táblázatok kezelése szakdolgozat-készítésnél 2. FEJEZET Vigh László: Táblázatok kezelése szakdolgozat-készítésnél A szakdolgozatokban rendszeresen kell számadatokat magába foglaló táblázatokat közölni. A Word program több formátumot is tartalmaz,

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Dorottya Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Budapest, 2009. 1. oldal

Budapest, 2009. 1. oldal e-m@il:vibastile@monornet.hu, web:www.vibastile.hu Budapest, 2009 1. oldal e-m@il:vibastile@monornet.hu, web:www.vibastile.hu TARTALOM 1. A PROGRAM INDÍTÁSA... 3 2. A PROGRAM FUNKCIÓI... 3 3. FIZETÉSI

Részletesebben

Telepítési és kezelési útmutató

Telepítési és kezelési útmutató Steca TR A503 TTR szolár termál vezérlés beépített adatrögzítő funkcióval, 5 bemenet/3 kimenet Telepítési és kezelési útmutató Forgalmazó: Spring Solar Kft. 8111 Seregélyes-Jánosmajor Ipari Park 20. ép.

Részletesebben

NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség

NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató Magyar Diáksport Szövetség 2014 2 Tartalom 1 Alap működési jellemzők... 4 1.1 Dátum kitöltés... 4 1.2 Irányítószám / Település kitöltése... 4 1.3 Belföldi

Részletesebben

MS Access Feladatgyűjtemény

MS Access Feladatgyűjtemény SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR MS Access Feladatgyűjtemény Klárné Barta Éva 2014.01.01. Microsoft Access - Feladatok 1 Feladatok 1. Hozzon létre egy új adatbázist SZÁMÍTÓGÉPEK

Részletesebben

AutoCAD LT 2014 Kezdő lépések

AutoCAD LT 2014 Kezdő lépések 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

AutoCAD LT 2014 Változók, lekérdezések

AutoCAD LT 2014 Változók, lekérdezések AutoCAD LT 2014 Változók, lekérdezések 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor:

Részletesebben

Aronic Road Útnyilvántartó program

Aronic Road Útnyilvántartó program 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673 Aronic Road útnyilvántartó program V2.000 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy jó szoftver!

Részletesebben

Rovás segéd 1.8. Segédalkalmazás szövegek (át)rovásához

Rovás segéd 1.8. Segédalkalmazás szövegek (át)rovásához Rovás segéd 1.8 Segédalkalmazás szövegek (át)rovásához 1. Üdvözöllek a Rovás segéd használói között! Ez az alkalmazás a rovás terjedését hivatott segíteni, gépelt vagy a vágólapról beillesztett szövegek

Részletesebben

Kezelési leírás a FEC01/06 típusú programozható és távműködtethető lángeffekt vezérlő készülékhez

Kezelési leírás a FEC01/06 típusú programozható és távműködtethető lángeffekt vezérlő készülékhez Kezelési leírás a FEC01/06 típusú programozható és távműködtethető lángeffekt vezérlő készülékhez Budapest, 2006. november LFO Bt. Tartalomjegyzék 1. A lángeffekt vezérlő készülék általános tulajdonságai,

Részletesebben

Cisco Unified Communications Manager Assistant Felhasználói kézikönyv a Cisco Unified Communications Manager 6.0 rendszerhez

Cisco Unified Communications Manager Assistant Felhasználói kézikönyv a Cisco Unified Communications Manager 6.0 rendszerhez Cisco Unified Communications Manager Assistant Felhasználói kézikönyv a Cisco Unified Communications Manager 6.0 rendszerhez Amerikai központ Cisco Systems, Inc. 170 West Tasman Drive San Jose, CA 95134-1706

Részletesebben

Windows alapismeretek

Windows alapismeretek Windows 98 alapismeretek 8/1 A rendszer indulása A számítógép bekapcsolása és a rendszer elindulása után megjelenik a Windows képernyője, rajta bal oldalon az ikonokkal, alul a tálcával. Ha a Start gombra

Részletesebben

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ Nem mezőgazdasági tevékenységgé történő diverzifikálás Támogatási kérelem Verziószám: 1 2013. február 4. Tartalom Fontos tudnivalók... 2 Firefox portable...

Részletesebben

POROTHERM FÖDÉMSZERKESZTŐ ᔗ咗 of r kö y r rc C D 9,,, E 7 f k k PORO E FÖDÉ ER E Ő of r y o y ᔗ咗 kö rc C D f k r, y ᔗ咗 ᔗ咗 r r R y r o k r ᔗ咗 f föᔗ咗 r ᔗ咗 r y k r oᔗ咗 ᔗ咗, Dᔗ咗 r r ᔗ咗 oko ᔗ咗ro r f ᔗ咗 k c ᔗ咗

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Hagyományos fakötések rajzai...5 2. Mérnöki fakötések rajzai... 15 3. Fedélidomok szerkesztése,

Tartalomjegyzék. 1. Hagyományos fakötések rajzai...5 2. Mérnöki fakötések rajzai... 15 3. Fedélidomok szerkesztése, Tartalomjegyzék 1. Hagyományos fakötések rajzai...5 2. Mérnöki fakötések rajzai... 15 3. Fedélidomok szerkesztése, fedélsíkok valódi méretének meghatározása... 27 3.1. Fedélidomok szerkesztése... 27 3.1.1.

Részletesebben

14.Cellaformátum. XVII. Az Excel XP. 14.1 Igazítás. 14.1.1 Igazítás ikonokkal

14.Cellaformátum. XVII. Az Excel XP. 14.1 Igazítás. 14.1.1 Igazítás ikonokkal 14.Cellaformátum Formátum, Cellák Helyi menü, Cellaformázás A cellaformátum egy nagyon összetett fogalom, többféle formázás is tartozik bele. Ezek egy részét korábban már tanultuk, más része viszont abszolút

Részletesebben

Access 2013 Lekérdezéstől testre szabásig TARTALOM 1

Access 2013 Lekérdezéstől testre szabásig TARTALOM 1 TARTALOM 1 2 TARTALOM Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő:

Részletesebben

Áttérés az Access 2010-es verziójára

Áttérés az Access 2010-es verziójára A jelen útmutatóról A Microsoft Access 2010 megjelenése nagyban eltér az Access 2003-as verzióétól, ezért elkészítettük ezt az útmutatót, hogy megkönnyítsük a tanulást Megismerheti belőle az új felhasználói

Részletesebben

NOD32 Antivirus 3.0. Felhasználói útmutató. Beépített összetevők: ESET NOD32 Antivirus ESET NOD32 Antispyware. we protect your digital worlds

NOD32 Antivirus 3.0. Felhasználói útmutató. Beépített összetevők: ESET NOD32 Antivirus ESET NOD32 Antispyware. we protect your digital worlds NOD32 Antivirus 3.0 Beépített összetevők: ESET NOD32 Antivirus ESET NOD32 Antispyware Felhasználói útmutató we protect your digital worlds tartalomjegyzék 1. ESET NOD32 Antivirus 3.0...4 1.1 Újdonságok...

Részletesebben

ADATBÁZISKEZELÉS ADATBÁZIS

ADATBÁZISKEZELÉS ADATBÁZIS ADATBÁZISKEZELÉS 1 ADATBÁZIS Az adatbázis adott (meghatározott) témakörre vagy célra vonatkozó adatok gyűjteménye. - Pl. A megrendelések nyomon követése kereskedelemben. Könyvek nyilvántartása egy könyvtárban.

Részletesebben

ORPHEUS. Felhasználói kézikönyv. C o p y r i g h t : V a r g a B a l á z s 2 0 1 2 Oldal: 1

ORPHEUS. Felhasználói kézikönyv. C o p y r i g h t : V a r g a B a l á z s 2 0 1 2 Oldal: 1 ORPHEUS Felhasználói kézikönyv C o p y r i g h t : V a r g a B a l á z s 2 0 1 2 Oldal: 1 Tartalomjegyzék Rendszerkövetelmények... 5 Telepítés... 6 A program célja... 10 A program indítása... 10 Rendszeradminisztráció...

Részletesebben

AutoCAD alapozó tanfolyam

AutoCAD alapozó tanfolyam AutoCAD alapozó tanfolyam Tematika Tanfolyam hossza: 3 nap Az AutoCAD/AutoCAD LT alapozó tanfolyam célja, hogy a résztvevő a tanfolyam elvégzése után képes legyen 2D rajzok előállítására, módosítására

Részletesebben

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051 Verzió: 0.051 1 Tartalomjegyzék A Word 2003 munkakörnyezet...9 Word 2003 program megnyitása...9 A Word 2003 képernyő...9 Program bezárása:...11 Az eszköztár...12 Környezetfüggő eszköztár...13 Fájl menü...14

Részletesebben

ADAFOR Iskolai adatforgalmazó program Kezelési útmutató

ADAFOR Iskolai adatforgalmazó program Kezelési útmutató ADAFOR Iskolai adatforgalmazó program Kezelési útmutató Tartalomjegyzék 1. A Kommunikátor segédprogram... 2 2. Az egyes alrendszerek logikai felépítése... 2 3. A program szerkezete... 3 3.1. Telepítési

Részletesebben

AutoCAD LT 2016 Rajzelemek

AutoCAD LT 2016 Rajzelemek 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

NEPTUN_TÖRZS. (Funkcionális leírás)

NEPTUN_TÖRZS. (Funkcionális leírás) #+$k NEPTUN_TÖRZS NEPTUN_TÖRZS (Funkcionális leírás) S Budapest, 2002 #+ $k NEPTUN_TORZS NEPTUN_TÖRZS Tartalom TARTALOM... 2 1. BEVEZETÉS... 5 2. BELÉPÉS A RENDSZERBE... 6 3. ÚJ EGYÉN FELVÉTELE... 9 3.1

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Létrehozva: 2015.02.24. Utolsó módosítás: 2015.04.09. Tartalomjegyzék 1 A dokumentum célja... 4 2 A rendszer elérése... 5 2.1 Technikai

Részletesebben

AutoCAD MAP DWG mapobject TOPOBASE konvertáló program dokumentáció

AutoCAD MAP DWG mapobject TOPOBASE konvertáló program dokumentáció H - 1161 Budapest Rákóczi út 76. Tel./Fax.: +36-1-4010159 http://www.pageos.hu toni@pageos.hu AutoCAD MAP DWG mapobject TOPOBASE konvertáló program dokumentáció A program használható a TOPOBASE 3-as és

Részletesebben

KR TITKOSÍTÓ PROGRAM. Felhasználói leírás. v1.3 2008. március 12.

KR TITKOSÍTÓ PROGRAM. Felhasználói leírás. v1.3 2008. március 12. KR TITKOSÍTÓ PROGRAM Felhasználói leírás v1.3 2008. március 12. TARTALOMJEGYZÉK 1 BEVEZETÉS...3 1.1 FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS LEÍRÁSOK... 3 2 ALAPFOGALMAK...4 Programban használt

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

elektronikus kitöltés és benyújtás

elektronikus kitöltés és benyújtás Felhasználói kézikönyv Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG- VP) elektronikus kitöltés és benyújtás 2015. Verzió 02. 1 1. Tartalomjegyzék 1. TARTALOMJEGYZÉK... 2 2. BEVEZETÉS... 4 3. A BEADÓ FELÜLET

Részletesebben