ISKOLAI PEDAGÓGIAI PROGRAM

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ISKOLAI PEDAGÓGIAI PROGRAM"

Átírás

1 -0- Budapest XVI. Kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskola 1161 Budapest XVI. Hősök tere 1. OM ISKOLAI PEDAGÓGIAI PROGRAM augusztus Tel/fax: Kölcsey Ferenc Általános Iskola -0- Pedagógiai Program (2013. )

2 -1- BEVEZETŐ 2 ISKOLÁNK BEMUTATÁSA 3 Küldetésnyilatkozatunk 3 Iskolánk adottságai, legfontosabb jellemzői: 3 A.) NEVELÉSI PROGRAM 9 I. Pedagógiai alapelveink 9 II. Az iskolában folyó nevelő-oktató munka céljai, feladatai, eszközei, eljárásai 12 III. A személyiségfejlesztéssel kapcsolatos pedagógiai feladatok 22 IV. A közösségfejlesztéssel kapcsolatos feladatok 24 V. A személyiségfejlesztés és a közösségfejlesztés feladatainak megvalósítását szolgáló tevékenységi rendszer és szervezeti formák 30 VI. Az elsősegély-nyújtási alapismeretek elsajátításával kapcsolatos iskolai terv 30 VIII. A tehetség, képesség kibontakoztatását az alábbi tevékenységek segítik 34 IX. A gyermek- és ifjúságvédelemmel kapcsolatos feladatok 37 X. A tanulási kudarcoknak kitett tanulók felzárkóztatását segítő program 39 XI. A szociális hátrányok enyhítését szolgáló tevékenységek 40 XII. Az integráltan nevelhető sajátos nevelési igényű tanulók felzárkóztatása 41 XIII. A szülők, a tanulók és a pedagógusok együttműködésének formái 48 B.) HELYI TANTERV 52 I. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelményeik 52 II. Évfolyamok, óraszámok 56 III. Az alkalmazható tankönyvek, tanulmányi segédletek és taneszközök kiválasztásának elvei 58 IV. A környezeti és egészségnevelési elvei 60 V. A tanulók felvételi követelményei és az iskola magasabb évfolyamára lépés feltétele 63 VI. A tanulmányok alatti vizsgák szabályai 66 VII. A tanulók tanulmányi munkájának értékelése 98 VIII. Az otthoni felkészüléshez előírt írásbeli és szóbeli feladatok meghatározásának elvei és korlátai 103 IX. A tanulók magatartásának és szorgalmának értékelése, minősítése 104 X. A tanulók fizikai állapotának mérésére használt módszerek 109 XI. Fogyasztóvédelem 115 C.) A PEDAGÓGIAI PROGRAMMAL KAPCSOLATOS EGYÉB INTÉZKEDÉSEK 117 D.) A PEDAGÓGIAI PROGRAM ELFOGADÁSA ÉS JÓVÁHAGYÁSA 119 Kölcsey Ferenc Általános Iskola -1- Pedagógiai Program (2013. )

3 -2- BEVEZETŐ Pedagógiai programunk: A én életbe lépett és én hozott nevelőtestületi határozattal a Nemzeti Köznevelési Törvény 97.. (6) bekezdése alapján módosított iskolai pedagógiai program átdolgozása. A program újabb felülvizsgálata és átdolgozása a jogszabályok változása, az új Nemzeti Alaptanterv és az új Kerettanterv miatt vált szükségessé. Az iskoláknak a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény jelenleg érvényes rendelkezése alapján ig felül kell vizsgálniuk pedagógiai programjukat. Az iskolánkban folyamatosan követjük a törvényi és társadalmi változásokat, elvárásokat. Az oktatás piacosodik, gazdasági versenytényezővé válik. Elvárják az iskolától, hogy a gyerekekben társadalmilag hasznos képességeket alakítson ki: környezettudatos magatartásra, konstruktív életvezetésre való igényt, folyamatos tanulásra, önálló ismeretszerzésre és önfejlesztésre való igényt, a tolerancia képességét, kommunikációs és együttműködési képességeket, idegen nyelvi kommunikáció képességét, kezdeményező és vállalkozói képességet, magyar nemzeti értékek ismeretét, tiszteletét, hazánk, a család megbecsülését, a környezetünk megóvását. Az iskolának alkalmazkodnia kell ezekhez az igényekhez, folyamatos megújulásra készen. Ezért állandóan figyelni és értékelni kell az iskola legfontosabb partnereinek (szülők, tanulók, fenntartó) igényeit és elvárásait. A Kölcsey Ferenc Általános Iskola értékes hagyományaira építve, széles tevékenységkínálattal, a gyerekek sokoldalú fejlesztésével törekszik a gyorsan változó, fejlődő kor kihívásainak megfelelni. Kölcsey Ferenc Általános Iskola -2- Pedagógiai Program (2013. )

4 -3- ISKOLÁNK BEMUTATÁSA Küldetésnyilatkozatunk: Olyan iskolát szeretnénk biztosítani: - ahová a gyermekek szívesen járnak, mert megértő, motiváló, biztonságos és szerető légkör veszi körül őket - ahol a természetes gyermeki kíváncsiságot megőrizve, az életkori sajátosságaiknak megfelelő módszerekkel, élményeken keresztül sajátítják el ismereteiket - ahol a széleskörű tevékenységkínálat segítségével, tapasztalati úton képességeik sokoldalúan fejlődhetnek, és a tanulás motivációs alapja a sikerélmény - ahol mindenki fontosnak tartja tanulóink testi, lelki egészségének fejlesztését, környezettudatos magatartásának kialakítását - ahová a szülők szívesen hozzák gyermekeiket, mert úgy érzik az iskola megfelelő módon bánik velük - ahol a tantestület minden tagja fontosnak érzi magát, megtalálja azt a tevékenységet, amelyhez a legjobban ért és alkotói szabadsága kibontakozhat - amelyik rugalmasan képes alkalmazkodni a társadalmi elvárásokhoz, a tanulók, a szülők és a fenntartó igényeihez Az intézményi adatai: Az intézmény neve: Kölcsey Ferenc Általános Iskola Székhelye: 1161 Budapest, Hősök tere 1. Típusa: 8 évfolyamos általános iskola Az intézmény működési területe: Budapest XVI. kerületének (mint működtető) és a Klebersberg Intézményfenntartó Központ (mint fenntartó), valamint a Kormányhivatal által kijelölt területe. OM azonosító: Iskolánk adottságai, legfontosabb jellemzői: Iskolánkat zöldövezeti, kertes családi házak, illetve emberi léptékű mikro lakótelepek övezik. Nem forgalmas a környéke, s bár jól megközelíthető tömegközlekedési eszközökkel is, mégis sok szülő hozza autóval gyermekét. Az épület előtt kellemes parkban lehet pihenni. Napköziseink gyakran levegőznek, játszanak, mozognak a parkban, a parkot körülvevő földút pedig a futáshoz nyújt lehetőséget testnevelés órákon. Kölcsey Ferenc Általános Iskola -3- Pedagógiai Program (2013. )

5 -4- Az iskola fő épülete /Hősök tere 1./ a századforduló táján épült, jegyzői hivatalként működött. Patinás, egyemeletes, sajátos hangulatú téglaépület. Folyosóin, lépcsőházán csak használat közben látszik, hogy nem gyermekek számára épült. Az 1950-es évek közepétől folyik benne iskoláskorú gyermekek oktatása. Az U alakú épület belső udvara játék és sportolási célokra lett kialakítva, minden tenyérnyi helyet kihasználva óta pályavilágítás is működik. Az udvart és az épület környékét ősplatánok és vadgesztenyefák árnyékolják. Az iskola külső- belső képe, környezete nyugalmat, biztonságot sugároz. Az intézmény önkormányzat által fenntartott közoktatási intézmény, amely egy feladat-ellátási helyen, jelenleg 18 osztállyal működik, átlagosan 435 tanulóval. A sajátos nevelési igényű gyermekek, a hátrányos helyzetű, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrált oktatásban, nevelésben részesülnek. A működéshez a megfelelő személyi és tárgyi feltételek biztosítottak, szinten tartásuk, fejlesztésük, minőségileg magasabb szintre emelésük kiemelkedő szerepet kap az iskola életében. Az iskola nyitott, szolgáltató, általánosan képző iskola, speciális programjai között szerepel a természettudományos, az idegen nyelvi, illetve az ének-zenei képzés. Az ének-zene oktatásának több évtizedes hagyománya van iskolánkban. Igyekszünk a rendelkezésre álló anyagi forrásokat tanulóik nevelésére, fejlesztésére, az oktató munka hatékonyabbá tételére, az ügyviteli munka célszerűsítésére, a munkakörülmények jobbá tételére fordítani. A belső szabályzataink megfelelnek a törvényességnek. Készítésük során arra törekedtünk, hogy ne legyenek az élettől idegenek, és az iskolai hagyományokat, szokásrendszert is tükrözzék. Szabályzataink koherensek, a mindennapos iskolai tevékenységek során valóban szabályozóként működnek. Az intézmény fő épületéhez két melléképület tartozik, ahol kisebb nagyobb tantermek, szaktantermek biztosítják a szakórák speciális feltételeit és a csoportbontás lehetőségét. Az osztálytermek a fő épületben két szinten helyezkednek el. Tantermeink világosak, tágasak, jól felszereltek. Az iskola környezetének hatásai, elvárásai meghatározó tényezői az intézményi stratégia kialakításának. Az ének-zene oktatás, a változatos sportélet, a színvonalas oktatás, szabadidős programok sokasága, az iskola közvetlen légköre miatt sokan íratták és íratják be ide gyermekeiket. A kerületben az egyik népszerűbb, gyermekközpontú, családcentrikus intézmény hírében állunk. Kölcsey Ferenc Általános Iskola -4- Pedagógiai Program (2013. )

6 -5- Gyakran hívják tanulóikat különböző kerületi rendezvényekre. Minden részt vevő, gyermek és pedagógus szívügyének tartja, hogy a meghívás jellegének megfelelő módon, színvonalasan tegyen eleget a partnerek elvárásainak. Az intézmény szoros kapcsolatban áll Napraforgó Gyermekjóléti Központ Családsegítő szolgálattal és a Kertvárosi Nevelési tanácsadóval, kerületi kulturális intézményekkel. Kevés a hátrányos helyzetű, veszélyeztetett tanuló. Az iskolába lépő gyermekek nagy része megfelelő szinten rendelkezik azokkal a részképességekkel, amelyek birtokában sikeresek lesznek az iskolai életben. Az intézmény illetékességi és működési köre Az iskola feladat-ellátási kötelezettsége elsősorban a fenntartó által meghatározott körzetben, másodlagosan Budapest Főváros XVI. kerület közigazgatási területén lakó vagy tartózkodó tanköteles gyermekek nevelésére és oktatására terjed ki. Ezt meghaladóan üres férőhelyeivel a szabad iskolaválasztás érvényesítését szolgálja. Iskolánk személyi és tárgyi feltételei: Személyi feltételek: Tantestület Iskolánk tantestülete szakmailag jól képzett, munkájuk iránt elkötelezett emberekből áll. Jól összeszokott pedagógusok, fontos törekvése, hogy egységes pedagógiai értékeket közvetítő oktatói - nevelői közösséget alkosson. Igénylik a folyamatos továbbképzést, megújulást. Szakos ellátottságunk teljességére mindig ügyelünk. Oktató-nevelő munkát segítők Iskolánkban az oktató-nevelő munkát segítőknek logopédus, könyvtáros, fejlesztő pedagógus, pszichológus- nagy szerepe van abban, hogy évek óta nem fordult elő lemorzsolódás. Az egyénre szabott fejlesztés abban segít, hogy a tanulók az osztályközösségbe jobban beilleszkedjenek, sikeresebben teljesítsenek. Technikai dolgozók: Az iskolában folyó oktató-nevelő munkához a rendkívül fontos hátteret technikai dolgozók biztosítják. Megteremtik a zavartalan működés feltételeit, ők tárgyi feltételeink gondozói és mindennapjaink segítői. Kölcsey Ferenc Általános Iskola -5- Pedagógiai Program (2013. )

7 -6- Tárgyi feltételek: A tanítás 3 épületben folyik: Hősök tere1. Műemlék jellegű épület, az alsó szintje az alsó tagozatos osztályoknak, az étkezőknek, a tornateremnek és az öltözőknek, második szintje néhány alsós, ill. a felsős osztályoknak ad otthont. Épületünket folyamatosan újítgatjuk lehetőségeink függvényében. Földszintjén működő könyvtárunk a gyerekek kedvelt helye. Alagsorában pince-színház működik. A folyosón elhelyezett tárlókban iskolánk büszkeségeinek fotói, kupái, ill. kiállítási tárgyak találhatók. Délutáni napközis, tanulószobás fogalakozásaink népszerűek. A tanulási idő tiszteletben tartásával sok érdekes, színvonalas, szabadidős, közösségépítő programot szervezünk. Osztálytermeink nagysága változó, az osztályok elhelyezése ezért a létszámok függvényében történik. Termeink barátságosak, otthonosak, ízlésesen dekoráltak. Tanterem 18 db Számítástechnika terem 1 Nyelvi, csoport szobák 2 Könyvtár 1 Tornaterem 1 Irodák 3 Tanári 2 Melegítő-tálaló konyha 1 Étkező helyiség 2 Hősök tere 3. Technika terem 2 Logopédiai szoba 1 Orvosi szoba 1 Hősök tere 4. Természettudományi előadó 1 Matematika szaktanterem 1 Kölcsey Ferenc Általános Iskola -6- Pedagógiai Program (2013. )

8 -7- Digitális technikával, internetes hozzáféréssel jól felszerelt termeinkben biztosítjuk tanulóinknak az információszerzéshez, a tanuláshoz szükséges feltételeket. Tárgyi feltételeink otthonos és egészséges környezetet biztosítanak tanulóink egész napos foglalkoztatásához. Iskolánk hagyományai: - Tanévnyitó- és tanévzáró ünnepélyek, az első osztályosok ünnepélyes fogadásával, ill. nyolcadikos tanulóink búcsúztatásával. - Műsoros iskolai ünnepséggel emlékezünk a nemzeti ünnepekre október 6., október 23., március 15., a zene világnapjára, a Nemzeti Összetartozás Napjára - Minden tanév folyamán az osztályok megemlékezést tartanak a kommunista és egyéb diktatúrák áldozatainak emléknapján, a költészet napján, a holokauszt áldozatainak emléknapján, a Föld napján, Madarak-fák napján. - Iskolánk névadóját tanulmányi versenyekkel, iskolai megemlékezéssel ünnepeljük a Himnusz születése a magyar kultúra napján. - Karácsonykor és májusban hangversenyt adunk jelenlegi és régi diákjaink közreműködésével - Farsangi rendezvényünket iskolanap keretében tartjuk, amely nagyon népszerű tanulóink és hozzátartozóik körében is. - Közös iskolai kirándulást tartunk évente legalább egy alkalommal, melynek célja természeti értékeink megismerése. - Természetjáró táborokat, erdei iskolákat szervezünk. - Kiemelten támogatjuk a tanulói önkormányzat (DÖK) működését, segítjük a tanulók önállóságra való felkészítését, közéletiségre nevelünk. - Tanulmányi versenyeket és rendezvényeket szervezünk, és tevékenyen részt veszünk kerületi, fővárosi és országos pályázatokon, versenyeken, vetélkedődön. - Iskolaváró programot szervezünk a leendő elsőosztályos gyermekeknek és szüleiknek a beiskolázás előtt. - Megtekintjük a Galiba színjátszó csoport előadásait. - Karácsonyi klubdélutánt rendezünk. - Családi napokat tartunk. - DÖK rendezvényeket szervezünk. - Gyermeknapra változatos és színes programokkal készülünk. - Ballagáson búcsúzunk végzős diákjainktól. Kölcsey Ferenc Általános Iskola -7- Pedagógiai Program (2013. )

9 -8- A felsoroltakon kívül számos iskolai, vagy osztályszintű program gazdagítja tanulóink iskolai életét. Programjaink nyitottak, amelyeken a szülők is szívesen részt vesznek. Ezen felül iskolánk folyamatosan jelen van lakóhelyünk közösségi életében, programjaiban. Kölcsey Ferenc Általános Iskola -8- Pedagógiai Program (2013. )

10 -9- A.) NEVELÉSI PROGRAM I. Pedagógiai alapelveink Pedagógiai nevelő-oktató munkánk során az előírásokban rögzített és a tantestület tagjai által közösen meghatározott értékek közvetítését alapfeladatnak tekintjük, és a nevelő-oktató munkánkat ezen értékek mentén végezzük. Nevelő-oktató munkánk alapelveit kialakító értékek: - egymás tisztelete, megbecsülése - humanizmus, szeretet, elfogadás, tolerancia - az egyéni képességek figyelembe vétele - becsületesség, igazságosság, őszinteség, bizalom - a természet tisztelete, védelme, környezetünk megóvása - önfegyelem, önismeret, példamutatás - pontosság, igényesség és kitartás a munkában - a tudás, a munka, az erőfeszítés megbecsülése - önállóság, szabadság, mások szabadságának tisztelete - esztétikai, művészeti értékek, az egyetemes és nemzeti kultúra tisztelete - derű, humor, mely átsegít a nehézségeken. Pedagógiai alapelveink: - iskolánk nevelő oktató munkájában a demokratizmus, a humanizmus, az egyén tisztelete, a lelkiismereti szabadság, a személyiség fejlődése, az alapvető közösségek (család, nemzet, az európai nemzetek közössége, az emberiség) együttműködésének kibontakoztatása, a népek, nemzetek, nemzetiségi, etnikai csoportok és a nemek egyenlősége, a szolidaritás és a tolerancia értékei hatják át a tanítási-tanulási folyamatokat; - alapvető jelentőséget tulajdonítunk a kulcskompetenciák kialakításának, az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges tanulási képességek kiművelésének; - kiemelt figyelmet fordítunk az emberiség előtt álló közös problémákra és a különböző kultúrák iránti nyitottságra; - a nevelés két alapvető tényezője: a pedagógus és a tanuló egyenrangú félként vesz részt a folyamatban, közöttük aktív kölcsönhatás van; Kölcsey Ferenc Általános Iskola -9- Pedagógiai Program (2013. )

11 a nevelő vezető, irányító, kezdeményező szerepe érvényesül a pedagógiai légkör kialakításában, a tanulók aktivitásának kibontakoztatásában, tevékenységük megszervezésében, személyiségük fejlesztésében; - a közösségek biztosítanak terepet a növendékek önállóságának, öntevékenységének, önkormányzó képességének kibontakoztatásához; - az iskola valamennyi dolgozója és tanulója kölcsönösen tiszteletben tartja egymás emberi méltóságát; - minden iskolai tevékenységünket - az oktatás és nevelés terén egyaránt - a gyermekek okos szeretete hatja át; - iskolánk a fiatalokat felkészíti az önálló ismeretszerzésre és önművelésre, ennek feltétele a tanulási képességek és szilárd alapkészségek kialakítása; - a tanulás tervezésében, szervezésében és irányításában a tevékenység-központú tanítási gyakorlatot honosítjuk meg, mely életszerű helyzetek teremtésével alkalmat nyújt konkrét élmények és tapasztalatok gyűjtésére; - minden tanulónak biztosítjuk az egyéni adottságai, képessége és tehetsége szerint az önmegvalósítás lehetőségét; - Iskolánk minden tanuló számára biztosítani kívánja az esélyegyenlőséget. Ennek érdekében az egyéni szükségletek szerint megfelelő feltételeket nyújtunk gyermekeinknek, biztosítjuk a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók számára a képesség-kibontakoztató foglalkozásokat, melyek lehetővé teszik számukra a sikeres integrációt, illetve azt, hogy képesek legyenek megfelelni a sikeres társadalmi beilleszkedés követelményeinek. - minden támogatást megadunk ahhoz, hogy tanítványaink elsajátítsák az élethosszig tartó tanulás alapjait, valamint a folyamatot megkönnyítő képességeket, készségeket és kompetenciákat: a szövegértési - szövegalkotási, matematikai - logikai, szociális, életviteli és környezeti, idegen nyelvi, valamint az infokommunikációs technológiákat; - az ismereteket készségeket, kompetenciákat és attitűdöket kölcsönhatásban fejlesztjük az oktatás során; - hatékony felzárkóztató munkával támogatást adunk a szociokulturális hátrányok leküzdéséhez; - iskolánk segíti a világban való eligazodást az idegen nyelvek oktatásával; - iskolánk olyan az emberre, a társadalomra, a művészetekre, a természetre, a tudományokra, a technikára vonatkozó ismereteket tanít és fejleszt, melyek megalapozzák a tanulók műveltségét, világszemléletét, világképük formálódását és eligazodásukat szűkebb és tágabb környezetükben; - az általános társadalmi modernizációt követve lépést tartunk az informatikai forradalommal; Kölcsey Ferenc Általános Iskola -10- Pedagógiai Program (2013. )

12 az egyéni adottságokat figyelembe véve kialakítjuk tanítványainkban a teljesítményorientált beállítódást, az önálló tanulás képességét; - a nevelési - oktatási folyamatokban következetes, emberléptékű követelményeket támasztunk; - megalapozzuk a konstruktív életvezetés, az egyéni életpálya-építés és egészséges életmód készségét; - reális önismeret és életszemlélet kialakításával segítjük a megfelelő továbbtanulási irány kiválasztását; - a kommunikációs - és a társadalmilag elfogadott viselkedéskultúra elsajátíttatásával kialakítjuk a tárgyi és személyes világukban való eligazodás képességét; - alapvető értéknek tekintjük a szűkebb és tágabb hazához, a magyarsághoz való kötődés érzését; - a képesség-kibontakoztató felkészítés a személyiségfejlesztés, a közösségfejlesztés segítségével járul hozzá a tanulási kudarcból, a szociális hátrányból eredő lemaradás csökkentéséhez, a tanuló egyéni képességének, tehetségének kibontakoztatásához, tanulási, továbbtanulási esélyének növeléséhez; - minden gyermek számíthat a pedagógusok jóindulatú segítségére tanulmányi munkájában és tanácsaira életének egyéb problémáiban; - a gyermekek egész személyiségének, képességeinek fejlesztése áll a középpontban; - minden gyermek megkapja a lehetőséget ahhoz, hogy megtalálja azt, amiben tehetséges; - feladatunk, hogy tanulóinkkal elsajátíttassuk, a mindenki számára nélkülözhetetlen általános műveltségnek azokat a szilárd alapjait, amelyekre biztonságosan építhetik további tanulmányaikat; - megmutatjuk az utat ahhoz, hogyan bővítsék önállóan ismereteiket, felhasználva az írott ismerettárak és a kommunikációs eszközök lehetőségeit; - diákjaink előre megismerhetik a velük szemben támasztott követelményeket, így tudhatják, mit várunk el tőlük; - széleskörű tevékenységkínálattal minél több területen képezzük diákjainkat, megadva a lehetőségét a későbbi, érettebb korban történő pályaválasztásnak; - nagy figyelmet fordítunk az emberiség jövőjét meghatározó közös problémákra; - az egész világot átfogó kérdésekre vonatkozóan hangsúlyozzuk: o az egyén és az állam felelősségét; o az egyén és a társadalom lehetőségeit, feladatait a problémák megoldásában; o környezetünket, a Földet, az emberiséget, az egyes közösségeket fenyegető veszélyek csökkentésének fontosságát. Kölcsey Ferenc Általános Iskola -11- Pedagógiai Program (2013. )

13 az iskola életében szeretetteljes emberi kapcsolatok kialakítására törekszünk. II. Az iskolában folyó nevelő-oktató munka céljai, feladatai, eszközei, eljárásai Az iskolánkban folyó nevelő-oktató munka céljait az általános emberi és a nemzeti értékek tanulókkal történő megismertetése, elfogadtatása és átadása határozza meg. Pedagógiai tevékenységünk célja mindazoknak az intellektuális és emberi - erkölcsi értékeknek a kialakítása tanítványainkban, amelyek birtokában úgy tudják egyéni boldogulásukat megteremteni, hogy az egyben a szűkebb és tágabb közösségük javát is szolgálja. Az a gyermek, aki az iskolában megtanul gondolkodni, tanulni, megismeri a felfedezés örömét, az felnőttként munkájában is hatékonyabban fog gondolkodni, cselekedni. A diákokat fel kell készítenünk a jövő kihívásaira, ki kell bennük alakítani az élethosszig tartó tanulás, a lifelong - learning szemléletét. A tudás értékét, a siker, az erőfeszítés örömét kell megismertetnünk tanítványainkkal. Nevelőink szellemileg, erkölcsileg és testileg egészséges nemzedéket kívánnak nevelni a ránk bízott gyermekekből. Pedagógiai munkánk alapvető feladata, hogy a gyermeki nyitottságra, fogékonyságra, érdeklődésre és aktivitásra építve a személyiségfejlődés szempontjából kiemelten fontos értékeket tanulóink elsajátítsák, ezek képviselete váljon bennük meggyőződéssé és határozza meg viselkedésüket, magatartásukat. Az élet tisztelete, védelme. A természeti környezet megóvása. Az állatok és növények védelme, szeretete. Fogékonyság az élő és az élettelen természet szépsége iránt. Az ember testi és lelki egészsége. Az egészség megőrzésének fontossága. Az egészséges és kulturált életmód iránti igény. A testmozgás iránti igény. Az önellátás képességeinek kialakítása (tisztálkodás, öltözködés, étkezés, környezet rendben tartása). Az egészségvédelem (az egészségre káros szokások ismerete, elutasítása; a balesetek megelőzése). Az önismeret, a saját személyiség kibontakoztatásának igénye (önbecsülés, önbizalom). Felelősségvállalás saját sorsának alakításáért (önállóság, kitartás, szorgalom, kreativitás). Nyitottság az élményekre, a tevékenységekre, az esztétikum befogadására és létrehozására. Fogékonyság az emberi kapcsolatokra, a barátságra. Hűség, önzetlenség, megértés, tapintat, őszinteség, egymás elfogadása, udvariasság, figyelmesség. A család tisztelete, a szülők, nagyszülők megbecsülése, szeretete. Kulturált magatartás és kommunikáció a közösségben. Udvariasság, figyelmesség, mások szokásainak és tulajdonának tiszteletben tartása. Fegyelem és önfegyelem. Közösségi érzés, áldozatvállalás. Törekvés az előítélet-mentességre, a konfliktusok kezelésére, készség a megegyezésre. Kölcsey Ferenc Általános Iskola -12- Pedagógiai Program (2013. )

14 -13- A világ megismerésének igénye. Igény a folyamatos önművelésre, az értékelés és önértékelés, valamint az önálló tanulás képességeinek kialakítására. A szülőföld és Magyarország megismerése, szeretete, megóvása. A nemzeti kultúra ápolása: a nemzeti múlt megismerése, megértése, emlékeinek, hagyományainak, jelképeinek tisztelete, ápolása, megbecsülése. Magyar nemzeti önbecsülés és hazaszeretet. A kisebbségben élő magyarságért érzett felelősség - és közösségvállalás. A hazánkban élő kisebbségek és más népek, nemzetek jogainak tisztelete, kultúrájuk, hagyományaik tiszteletben tartása. Az alkotmányosság, a törvényesség, az állampolgári jogok tisztelete. Az emberek egyenlőségének elismerése. Az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartása. Érdeklődés a társadalmi jelenségek és problémák iránt. Igény a közéletiségre, a közösségi tevékenységekre. Törekvés a demokrácia érvényesítésére. Céljaink és feladataink: Alsó tagozaton az alapfokú nevelés-oktatásban 1-2. évfolyamon és 3-4. évfolyamon Céljaink: - az iskolába lépő kisgyermekben a megismerés, a megértés és a tanulás iránti érdeklődés és nyitottság megőrzése, felkeltése és fejlesztése, a gyermekek természetes fejlődésének, érésének segítése - a gyermekek átvezetése az óvoda játékközpontú tevékenységéből az iskolai tanulás tevékenységeibe - a játékosságot megőrizve, tapasztalás útján a gyerekek minél több érzékét, készségét és képességét fejlesszük az iskolai, közös tevékenység során - tanulóink fogékonnyá tétele saját környezetük, a természet, a társas kapcsolatok, majd a magasabb társadalmi értékek iránt - tér és lehetőség biztosítása a gyermekek játék és mozgás iránti vágyának kielégítésére; az egészséges életmódra való igény kialakítása - a tanítási tartalmak feldolgozásának folyamatában elemi ismeretek közvetítése, alapvető képességeket és alapkészségeket fejlesztve - a tanulók egyéni képességeihez igazodó terhelés - olvasás iránti kedv felkeltése - alapkészségek alapos elsajátítása Kölcsey Ferenc Általános Iskola -13- Pedagógiai Program (2013. )

15 társas kapcsolatok szabályainak elfogadása, betartása, együttműködés, kulturált együttélés normáinak alkalmazása, tisztelet egymás iránt. Feladataink: - a pedagógiai munkánk középpontja a személyre szóló fejlesztés - a tanuláshoz való pozitív hozzáállás kialakítása - a tanulói kíváncsiságra, érdeklődésre épített, motivált munkával a gyermekekben a felelősségtudat, a kitartás, és érzelemviláguk gazdagítása és fejlesztése - az ismeretszerzéshez, a feladat- és problémamegoldáshoz példák adása - tanulási szokásaik, módszereik megalapozása - tanulókhoz optimálisan alkalmazkodó differenciálás a feladatok kijelölésében, azok megoldásában, a szükséges tanári segítésben, az ellenőrzésben, az értékelésben - értékek közvetítése - az egyéni képességek kibontakozásának elősegítése - közreműködés a tanulási nehézségekkel való küzdés folyamatában - gyermekeink szociális-kulturális környezetéből vagy eltérő ütemű fejlődéséből fakadó hátrányok csökkentése - optimális tanulásszervezés, mely egyik meghatározó szempontja a tanulók aktivitásának - szűkebb és a tágabb környezetből megismerhető értékek tudatosítása tanulóinkban - a konstruktív, humánus, demokratikus magatartásminták, szokások megismertetése - a gyermekek jellemének formálása, mely szolgálja személyiségük érését. Felső tagozatunkon az alapfokú nevelés 5-6. évfolyam és 7-8. évfolyam szakaszában Ez az egységes rendszert képező szakasz két, pedagógiailag elkülöníthető periódusra tagolódik. Ahol figyelembe kell venni, hogy a éves tanulók gondolkodása erősen kötődik az érzékelés útján szerzett tapasztalatokhoz, és éves kortól (serdülőkor kezdete) a tanulók ismeretszerzési folyamatában előtérbe kerül az elvont fogalmi és az elemző gondolkodás. Ez határozza meg a tanítási tartalmak feldolgozásának folyamatát. Céljaink: - az első szakasz (alsó évfolyamok) nevelő-oktató munkáját, a képességek, készségek fejlesztésének folytatása, megszilárdítása; alapkészségek differenciált fejlesztése jellemzi - tanulóink - érdeklődésüknek, képességüknek és tehetségüknek megfelelő - felkészítése a - továbbtanulásra, a társadalomba való majdani beilleszkedésre; Kölcsey Ferenc Általános Iskola -14- Pedagógiai Program (2013. )

16 jogaik, kötelességeik törvényes gyakorlására való felkészítés; - a tanítási - tanulási folyamat strukturált tudást közvetítsen: az ismeretek megszerzésének, a megértés, az alkalmazás és magasabb műveleti szintű alkalmazás képességének kialakításával; - tudatosítsa a gyermekben a szűkebb és a tágabb környezetből megismerhető erkölcsi értékeket, erősítse meg a humánus magatartásmintákat, pozitív szokásokat, és a gyermek jellemét formálva szolgálja a személyiség kiteljesedését; - a személyiségfejlesztés céljait szolgálja a tevékenységre nevelés (tanulás, munka, közéleti- és szabadidős tevékenységek), a képességek fejlesztése (értelmi, érzelmi, akarati és testi, a nyelvi-kommunikációs, a matematikai, a természettudományos; a történeti, társadalmi, politikai, az esztétikai, a szomatikus és a technikai nevelés területei) és a szükségletek alakítása képezze; - fejlessze a tanulókban azokat a képességeket, készségeket, amelyek a környezettel való harmonikus, konstruktív kapcsolathoz szükségesek; - a tanulási tevékenységek közben és a tanulói közösségben való élet során fejlessze a tanulók önismeretét, együttműködési készségét, akaratát, segítőkészségét, szolidaritásérzését, empátiáját; - pedagógusok munkáját következetes követelés és igényesség jellemezze, másrészt a tanulók jogainak tiszteletben tartása, a velük szemben megnyilvánuló pedagógiai tapintat, bizalom, megértés, türelem, igazságosság; - a tárgyi tudás mellé a gyermekek szerezzék meg mindazokat az együttműködési, kommunikációs képességeket is, amelyek segítségével tudását önmaga és a mások számára hasznosítani tudja; - a gyermekekben alakuljon ki a reális önértékelés képessége, a teljesítmény- és sikerorientált beállítódás; - a tanulás tanulása és az önálló ismeretszerzés képességének kialakítása minden gyermek számára elérhetővé váljon; - az informatika alkalmazása és az idegen nyelvek tanulása iránti igény fejlesztése; - alakítsa ki az egyéni életélés kultúráját, a konstruktív életvezetés képességét; - ismerje és alkalmazza a közösségi együttélés pozitív magatartásformáit; - alakítsa ki a saját hatékony tanulási stratégiáját, célszerűen alkalmazza a tanulási módszereket; Feladataink Az 5-6. évfolyam feladatai A tanulói hatékonyságot fokozó tanulásszervező technikák megismertetése és begyakoroltatása: Kölcsey Ferenc Általános Iskola -15- Pedagógiai Program (2013. )

17 A tanulás belső motivációjának kialakítása, erősítése. - A tanulásban tanúsított aktivitás javítása. - Az előzetes ismeretek mozgósításának gyakoroltatása. - A korrigálás mozzanatának szükségszerűsége és előnyei. - A kooperatív tanulás módozatainak használata. - A probléma megoldási képességek fejlesztése komplex feladatokkal. - A differenciálás és az egyéni képességek fejlesztése. - Információs és kommunikációs technika fejlesztése. - Kulcskompetenciák megalapozása, megszilárdítása. - Tanulási nehézségek feltárása, egyéni bánásmód, értékelés megvalósítása, folytatása. - Fejlesszük tanulóinkban azokat a képességeket, készségeket, amelyek a környezettel való harmonikus, konstruktív kapcsolataikhoz szükségesek. - A tanulási tevékenységek közben és a tanulói közösségben való élet során fejlesszük tanulóink önismeretét, együttműködési készségét, akaratát, segítőkészségét, szolidaritásérzését, empátiáját. - Teremtsünk olyan helyzeteket, amelyekben tanulóink gyakorlati módon igazolhatják megbízhatóságuk, becsületességük, szavahihetőségük mértékét. - Tudatosítsuk tanulóinkban a közösség demokratikus működésének értékét és általánosan jellemző szabályait, tisztázzuk az egyéni- és közérdek, a többség és kisebbség fogalmát, fontosságát a közösséghez, illetve egymáshoz való viszonyában. - Terjesszük ki a tanulói demokratikus normarendszert a természeti és az épített környezet iránti felelősségre, a mindennapi magatartásra. - Fejlesszük tanulóinkban a nemzeti hagyományok és a különböző kultúrák megismerése iránti igényeket, erősítsük tanulóinkban az Európához való tartozás tudatát. Vállalja identitását, a nemzeti, a nemzetiségi azonosságtudatot, képviselje az egymás mellett élő különböző kultúrák tiszteletét. - Fejlessze a tanulókban azokat a képességeket, készségeket, amelyek a természeti, társadalmi és emberi környezettel való harmonikus, építő kapcsolatokhoz szükségesek. - Az aktív tanulási tevékenységek (kooperatív tanulási technikák) közben fejlessze a tanulók önismeretét, együttműködési készségét, akaratát, segítőkészségét, szolidaritásérzését, empátiáját, toleranciáját. - Tudatosítani a tanulókban a közösség demokratikus működésének értékét és jellemzőit. - Tisztázni az egyéni és közérdek, a többség és kisebbség fogalmát, és ezek fontosságát a közösséghez, illetve egymáshoz való viszonyulásban. Kölcsey Ferenc Általános Iskola -16- Pedagógiai Program (2013. )

18 Felelősen alakítsa saját természeti, társadalmi és emberi környezetét. - A test és a lélek harmonikus fejlesztése. - A szocializáció folyamatainak elősegítése. - Az elemi műveltség alapjainak lerakása, elmélyítése. - A tanulási stratégiák és módszerek elsajátítása. - A tanulók kapjanak folyamatos visszajelzést a tanulmányi teljesítményükről és magatartásuk minősítéséről. Céljaink megvalósulását akkor tekintjük sikeresnek, ha iskolánk végzős diákja a nyolcadik évfolyam végén: - minden tantárgyból megfelel a NAT-ban meghatározott továbbhaladás feltételeinek. Természetesen elsődleges célunk az, hogy tanulóink többsége (- vagyis több mint ötven százaléka -) a minimális követelmények teljesítésén túl az egyéni képességei alapján elvárható legjobb szinten feleljen meg az iskolánk helyi tantervében megfogalmazott követelményeknek, - rendelkezik olyan bővíthető biztos ismeretekkel, készségekkel, képességekkel és jártasságokkal, kompetenciákkal amelyek képessé teszik őt arra, hogy a középiskolás követelményeknek a későbbiekben megfeleljen, és képessé váljon az egész életen át tartó tanulásra, - egészséges, kisportolt, - kellemes, ápolt megjelenésű, - ismeri a kulturált viselkedéshez, az emberek közötti kapcsolatokhoz, valamint a közösségben éléshez szükséges viselkedés- és magatartásformákat, - életkorának megfelelően ezeket be is tartja, - segítőkész, - képes a köznapi élet problémáit megoldani, - fogékony a művészetek iránt, ápolja és védi a természeti környezet értékeit, - legalább alapfokon ismeri a XXI. század komplex információs rendszereit, - magabiztos, határozott elképzeléssel bír közelebbi jövőjét illetően. Kölcsey Ferenc Általános Iskola -17- Pedagógiai Program (2013. )

19 -18- Az iskolánkban folyó nevelő-oktató munka pedagógiai eljárásai (1 8.évfolyam) - fokozatosan átvezetjük a gyermeket az óvoda játékközpontú cselekvéseiből az iskolai tanulás tevékenységeibe; - mintákat adunk az ismeretszerzéshez, a feladat- és problémamegoldáshoz, megalapozzuk a tanulók egyéni tanulási módszereit és szokásait; - az ismeretek elsajátításának folyamatában az induktív és deduktív út konstruktív alkalmazásával törekszünk a konvergens és divergens gondolkodás képességének fejlesztésére; - a tanulás tervezésében, szervezésében és irányításában a tevékenység-központú tanítási gyakorlatot honosítjuk meg, mely életszerű helyzetek teremtésével alkalmat nyújt konkrét élmények és tapasztalatok gyűjtésére; - a mozgásigény kielégítésével, a mozgáskultúra, a mozgáskoordináció, a ritmusérzék és a hallás fejlesztése; - a koncentráció és a relaxáció képességének kialakítása; - az egészséges életvitel kialakításához az egészségtan oktatásával, ill. minden tantárgyban rejlő lehetőség kihasználásával kívánunk hozzájárulni; - az értelmi és érzelmi intelligencia mélyítését, gazdagítását a drámapedagógia eszköztárának alkalmazásával szeretnénk megvalósítani; - az önismeret alakítása; - a fejlesztő értékelés és önértékelés képességének kialakításával, az együttműködés értékének tudatosításával a családban, a társas kapcsolatokban, a barátságban, a csoportban; - a tanulási stratégiák megválasztásában kitüntetett szempont: az életkori jellemzők figyelembevétele; - az ismeretek tapasztalati megalapozása és az ismeretszerzés deduktív útjának bemutatása; - a kreativitás fejlesztése; - az írásbeliség és a szóbeliség egyensúlyára való törekvés; - a tanulók egészséges terhelése, érési folyamatuk követése, személyre szóló, fejlesztő értékelésük; - a személyiség erkölcsi arculatának értelmi és érzelmi alapozása; - a helyes magatartásformák megismertetése és gyakoroltatása; - a kortárs kapcsolatok megerősítése; - elemi állampolgári és a mindennapi életvitellel összefüggő praktikus ismeretek nyújtása; Kölcsey Ferenc Általános Iskola -18- Pedagógiai Program (2013. )

20 a biztonságos szóbeli és írásbeli nyelvhasználat és az alapvető képességek, készségek elsajátítása; - a mentális képességek célirányos fejlesztése; - az önálló tanulás és az önművelés megalapozása; - az ismeretek tapasztalati megalapozása, a felfedezés lehetősége, a kreativitás fejlesztése, a differenciált fejlesztés, a művészeti, a gyakorlati és a közismereti készségek fejlesztésének egyensúlya, a tanulók egészséges terhelése; - fejlődésük folyamatos követése, a személyre szóló, fejlesztő értékelés; - fokozatosan kialakítjuk, bővítjük az együttműködésre építő kooperatív-interaktív tanulási technikákat és a tanulásszervezési módokat; - növeljük a tanulók aktív részvételét igénylő ismeretszerzési módok arányát (megfigyelés, kísérlet, új információs és kommunikációs technikákat alkalmazó anyaggyűjtés, modellezés, szerepjáték stb.). az iskola épít a tanulók kíváncsiságára és a rendszerezett ismeretek iránti igény,re; - az érzelem, az értelem és a cselekvés összefüggésének tudatosításával; az erkölcsi meggyőződés és az erkölcsi cselekvés kívánatos összhangjának felismertetésével; az állampolgári ismeretek gyakorlati értelmezésével, a mindennapi életvitellel összefüggő praktikus tudás nyújtásával a szocializációs folyamatokat segíti elő; - a tanulók megszerzett tudásukat valóságos feladatok, problémák megoldásában, konfliktusok kezelésében is alkalmazzák, döntésképességüket szervezett gyakorlatokban és spontán élethelyzetekben is érvényesítik; - az iskolában folyó nevelő oktató munka mérési, ellenőrzési, értékelési rendszerében meghatározott rend szerint funkciójuknak megfelelően elvégezzük a diagnosztikus, a formatív és szummatív méréseket; - alkalmazzuk a tanuló-megismerési technikákat, módszereket és eszközöket; - emberléptékű következetes követelést valósítunk meg; - fejlesztő hatású a visszacsatolás, a mérés-értékelés rendszere. Az iskolánkban folyó nevelő-oktató munka pedagógiai eszközei - minden gyermek számára képességeinek, érdeklődésének illetve távolabbi céljainak megfelelő programok, tevékenységi formák biztosítása; - fontos szempont az életkori jellemzők figyelembe vétele; - személyes példamutatással tolerancia, empátia, emberi jogok tiszteletben tartása, másság elfogadása, humanizmus; Kölcsey Ferenc Általános Iskola -19- Pedagógiai Program (2013. )

21 az önálló tanulás és az önművelés megalapozása, gyakoroltatása; - a gyakorlatközpontúság, az életvitelhez szükséges, alkalmazható tudás gyarapítása, a problémamegoldó gondolkodás fejlesztése; - a szociális, életviteli és környezeti kompetencia fejlesztésére kidolgozott tanulói és tanári eszközrendszer használata; - a diagnosztikus és formatív mérések mérőeszközeinek iskolai szintű elkészítés utáni kiválasztása, használata, a szummatív tesztek elkészítéséhez országos standardizált mérőeszközök alkalmazása, országos mérések; - nevelési célzatú (nyílt és zárt) csoportfoglalkozás a nevelési problémák megbeszélésére, kezelésére; - egyéni fejlesztések, korrepetálás; - tehetséggondozás; - az ismeretek és összefüggések tanulói felfedezése, a szemléltetés, cselekvés, az aktivizáló módszerek alkalmazása; - az egyes kompetencia-területekre készített programcsomagok; - a pozitív motivációs eszközökkel, a jutalmazás és büntetés módszereinek mértéktartó (nem szélsőséges) alkalmazásával; - a gyakorlati életből vett problémák, feladatok megoldása, szituációs játékok, viták. A meggyőzés, a felvilágosítás, a tudatosítás érdekében alkalmazott módszereink: - az oktatásban alkalmazott módszerek; - minta, példa, példakép, példakövetés, eszménykép; - bírálat, önbírálat; - beszélgetés, felvilágosítás, tudatosítás; - előadás, vita, beszámoló. Az iskolai tevékenységek megszervezésének módszerei: - csoportképzés, páros, kooperatív feladatmegoldás; - követelés, megbízás; - (ön)ellenőrzés, (ön)értékelés; - játékos módszerek, gyakorlás; - differenciálás; - változatos oktatás szervezési formák használata; - project oktatás; Kölcsey Ferenc Általános Iskola -20- Pedagógiai Program (2013. )

22 téma hetek; - erdei iskola, tanulmányi kirándulás. Magatartásra ható módszerek: ösztönző módszerek - helyeslés, bíztatás, megbízás, elismerés, ígéret, dicséretek különböző fokozatban; - gyakorlás, követelés; - ellenőrzés, értékelés, szóban vagy írásban, osztályozás; - játékos módszerek; - versenyek, szabadidős programok, sport. kényszerítő módszerek - felszólítás, követelés, parancs; - büntetés, párhuzamos osztályba való áthelyezés, áthelyezés másik iskolába; - tiltás, intés, elmarasztalás, büntetés. gátlást kiváltó módszerek - felügyelet, ellenőrzés, figyelmeztetés; - intés, tilalom, elmarasztalás. nyelvi (verbális) eszközök - beszéd, beszélgetés, interjú; - lehet: csoportos, egyéni. nem nyelvi (non verbális) eszközök - arckifejezés (mimika), szemmozgás, tekintet, testközelség, térközszabályozás, testhelyzet, testtartás, mozdulatok (gesztusok), kulturális jelzések. szociális technikák - iskolai viselkedési minták; - technikák az ön- és emberismeret fejlesztéséhez; - szociális készségfejlesztő minta- és modellnyújtás, megerősítés, szerepjáték, dramatizáló tevékenység. Iskolánkban a tanulásszervezési formák kiléphetnek a tantárgyi, illetve osztály és tanóra rendszerből, és előtérbe kerülhetnek a projekt rendszerű vagy tantárgyi ismereteket átszervező Kölcsey Ferenc Általános Iskola -21- Pedagógiai Program (2013. )

23 -22- komplex, integrált formák. A célok hatékony megvalósítását eredményező alternatív- kooperatív, differenciáló stb.- pedagógiai módszerek használatával igyekszünk bővíteni módszereink tárházát. III. A személyiségfejlesztéssel kapcsolatos pedagógiai feladatok Iskolánk nevelő és oktató munkájának alapvető célja, hogy a tanulók személyiségét különféle iskolai tevékenységek megszervezésével széleskörűen fejlessze. Feladatunk a tanulói személyiség értékes szükségletrendszereinek kialakítása, az értékközvetítés, amely az iskolában a nevelés és oktatás együttes hatásával valósulhat meg. Nevelési céljaink megvalósítását segítik az iskola pedagógusai által alkalmazott személyiségfejlesztésre irányuló eljárások, nevelési módszerek. Nevelési módszereink két nagy csoportra oszthatók: - Közvetlen (direkt) módszerek azok, amelyeknek alkalmazása során a nevelő közvetlenül, személyes kapcsolat révén hat a tanulásra. - Közvetett (indirekt) módszerek azok, amelyekben a nevelő hatás áttételesen, a tanulói közösségen keresztül érvényesül. A tanulók akarati nevelése - Az önismeret, a tanulók saját személyiségének kibontakoztatására vonatkozó igény megalapozása. - A kitartás, a szorgalom, a céltudatosság, az elkötelezettség kialakítása. - Az önértékelési képesség fejlesztése. - Önfejlesztő képesség alapozása. Az értelem kiművelése - A világ megismerése iránti igény kialakítása. - Igény a folyamatos önművelésre, az értékelés és önértékelés valamint az önálló tanulás képességének, módszereinek kialakítására. - Az értelmi képességek, illetve az önálló ismeretszerzéshez szükséges képességek kialakítása, fejlesztése. - Az élethosszig tartó tanulás képességének kialakítása. A tanulók testi nevelése Kölcsey Ferenc Általános Iskola -22- Pedagógiai Program (2013. )

24 A tanulók testi képességeinek fejlesztése, a testmozgás iránti igény felkeltése. - Egészséges, edzett személyiség kialakítása. - Az egészséges életmód iránti igény kialakítása. - Szervezeti megoldása, a mindennapos testnevelés biztosítása. A tanulók erkölcsi nevelése - A különböző szociokulturális háttérrel rendelkező tanulóink között a hátrányok feltárásával és kompenzálásával az esélyegyenlőség biztosítása. Az alapvető erkölcsi értékek megismertetése, tudatosítása és meggyőződéssé alakítása. - A példamutatáson kívül a személyekhez közvetlenül szóló új és modern módszerek alkalmazása. - A tanulók közösségi, társas kapcsolatokra felkészítő nevelése. - Az emberi együttélés szabályainak megismertetése. - A társas kapcsolat fontosságának tudatosítása, az együttműködési készség kialakítása. - A kulturált magatartás és kommunikáció elsajátítása. Esztétikai nevelés - A tanulók esztétikai igényének kialakítása, ízlésük sokoldalú fejlesztése. - A természet esztétikuma. - Az egészséges ember esztétikuma. - A társas kapcsolatok esztétikuma. - A művészeti, kulturális értékek esztétikai hatása. - Szűkebb és tágabb környezetünk esztétikájának tudatosítása, értékmegőrző magatartás kialakítása. - Igényesség önmagunkkal és környezetünkkel szemben. A tanulók érzelmi nevelése - Az élő és élettelen környezet jelenségeire, a tanulók közösségeire és önmagukra irányuló helyes, cselekvésre és aktivitásra késztető érzelmek kialakítása. - Énkép, önismeret fejlesztése. A tanulók nemzeti, állampolgári nevelése - A szülőhely és a haza múltjának és jelenének megismertetése. - A nemzeti hagyományok, a nemzeti kultúra megismertetése, emlékeinek tisztelete ápolása, megbecsülése. - A hazaszeretet érzésének kialakítása. - Az alapvető állampolgári jogok és kötelességek megismertetése. - Az érdeklődés felkeltése a társadalmi jelenségek és problémák iránt. Kölcsey Ferenc Általános Iskola -23- Pedagógiai Program (2013. )

25 Igény kialakítása a közösségi tevékenységekre, az iskolai és a helyi közéletben való részvételre. - A tanulók személyes tapasztalat szerzése arról, hogy részei és részesei az európai és az egyetemes kultúrának. A tanulók munkára nevelése - Az emberek által végzett munka fontosságának tudatosítása. - A tanulók önellátására és környezetük rendben tartására irányuló tevékenységek gyakoroltatása. - Kezdeményezőképesség, vállalkozói kompetencia kialakítása. A tanulók egészséges életmódra nevelése - A testmozgás képességeinek fejlesztése, a testmozgás iránti vágy felkeltése. - Egészséges, edzett személyiség kialakítása. - Az egészséges életmód és az egészségvédelem fontosságának tudatosítása. A tanulók környezeti nevelése - A természetes és mesterséges emberi környezet értékeinek megismerése. Értékmegőrző és fejlesztő, környezettudatos magatartás kialakítása. - Az egészséges természet kialakításáért és megtartásáért tevékenykedő tudatos és felelős személyiség kialakítása. IV. A közösségfejlesztéssel kapcsolatos feladatok A tanulói személyiség fejlesztésére irányuló nevelő és oktató munka iskolánkban egyrészt a nevelők és a tanulók közvetlen, személyes kapcsolata révén valósul meg, másrészt közvetett módon, a tanulói közösség ráhatásán keresztül érvényesül. A tanulók közösségben, illetve közösség által történő nevelésének megszervezése, irányítása iskolánk nevelő-oktató munkájának alapvető feladata. Az emberi élet alapja a társas kapcsolatok szövevényes rendszere. Az ebben való élethez, eligazodáshoz elengedhetetlen a közösségben való nevelés, amely mint tanulási színtér is megjelenik. A közösség olyan emberi együttélés, amelyet a közös érdek, közös cél, közös értékrend és közös tudat tart össze: Fontos, az együttes élmény ereje, a közös szokások révén kialakult elvárások lesznek a szabályozók. A közösségfejlesztés az a folyamat, amely az egyén és a társadalom közötti kapcsolatot kialakítja, megteremti. Célja, hogy a közösség segítse az egyén fejlődését, képességeinek kibontakozását úgy, hogy azok egyéni lehetőségeinek maximumára jussanak el. Kölcsey Ferenc Általános Iskola -24- Pedagógiai Program (2013. )

26 -25- A társas viselkedés egyéni tanulási színtere a csoport, a közösség: család, iskola, egyház, baráti kör, sportkör, művészeti csoport, különböző egyesületek. Az igazi nevelőközösség a legegyetemesebb emberi, kulturális, vallási, nemzeti és szociális értékek hordozója, közvetítője. Messzemenően figyelembe veszi a közösség tagjának egyéni sajátosságait. A közösségi nevelés területei: család óvoda iskola iskolán kívüli közösségek társadalom A gyerekek szempontjából meghatározó a család, az óvoda és az iskola, mert az alapvető viselkedési formákat itt sajátítják el. A legalapvetőbb primer közösség a család, amelybe az egyén beilleszkedik. A család meghatározza, formálja, befolyásolja az egyén, a gyermek fejlődését, másokhoz való viszonyát. Alapvető szociális kötődéseket, formákat alakít ki, amelyeket az iskolába kerülve lehet és kell fejleszteni, formálni, alakítani. Nem becsülhető le a baráti kör, sportegyesület és egyéb közösségek hatása sem, de ezek csak később kezdenek előtérbe kerülni. A társadalom egészének hatása elsősorban a médián keresztül közvetítődik. A média hatása különösen erős a gyerekekre. Ezt az iskolának figyelembe kell venni, és megfelelően értelmeznie. A tanulói személyiség fejlesztésére irányuló nevelő és oktató munka iskolánkban egyrészt a nevelők és a tanulók közvetlen, személyes kapcsolata révén valósul meg, másrészt közvetett módon, a tanulói közösség ráhatásán keresztül érvényesül. A tanulók közösségben, illetve közösség által történő nevelésének megszervezése, irányítása iskolánk nevelő-oktató munkájának alapvető feladata. A közösségfejlesztés során nemcsak a pedagógusoknak van feladatuk, hanem az iskolában foglalkoztatott valamennyi dolgozónak, az iskolában megjelenő felnőtteknek, hogy megjelenésükkel, viselkedésükkel, beszédstílusukkal, társas kapcsolataikkal példaként járnak a diákok előtt. A közösségfejlesztés célja: az egyén közösségi magatartásának kialakítása fejlesztése, véleményalkotó, véleménynyilvánító képesség megalapozása, a közösségi szokások, normák elfogadása, Kölcsey Ferenc Általános Iskola -25- Pedagógiai Program (2013. )

27 -26- a másság elfogadása, tolerancia, humanizmus, demokratikus szemlélet kialakítása, a harmonikus embertársi kapcsolatok fejlesztése. Az iskolában folyó közösségfejlesztés színterei: Tanórák - osztályfőnöki órák - egyéb tanórák Tanórákon kívüli, felnőttek által szervezett, iskolai foglalkozások: - napközi - tanulószoba - szakkörök - sportkörök - iskolai ünnepélyek, megemlékezések Tanórákon kívüli, diákok által (tanári segítőkkel) szervezett iskolai foglalkozások - diákönkormányzat programjai - iskolai ünnepélyek Szabadidős tevékenységek - osztálykirándulások - klubdélutánok - tanulmányi kirándulások - erdei iskola - szervezett osztály illetve iskolai szintű programok A tanulói közösségek fejlesztésével kapcsolatos általános feladataink: - Az iskolai élet egyes területeihez (tanórákhoz, tanórán kívüli tevékenységekhez) kapcsolódó tanulói közösségek kialakítása, valamint ezek életének tudatos, tervszerű nevelői fejlesztése. - A tanulók életkori fejlettségének figyelembevétele a tanulóközösségek fejlesztésében. - Az önkormányzás képességének kialakítása. - A tanulói közösségek tevékenységének tudatos tervezése és megszervezése, hiszen a tanulói közösség által történő közvetett nevelés csak akkor érvényesülhet, ha a tanulók a közösség által szervezett tevékenységekbe bekapcsolódnak, azokban aktívan részt vesznek, és a közösségi együttéléshez szükséges magatartáshoz és viselkedési formákhoz tapasztalatokat gyűjthetnek. - A közösség egyéni arculatának, hagyományainak kialakítása. - A tanulói közösségre jellemző, az összetartozást erősítő erkölcsi, viselkedési normák, formai keretek és tevékenységek rendszeressé válásának kialakítása, ápolása. Kölcsey Ferenc Általános Iskola -26- Pedagógiai Program (2013. )

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja

Tartalomjegyzék. Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja Tartalomjegyzék Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja I. Előszó a felülvizsgált Pedagógiai programhoz...3 II. Bevezetés...4 1. Az intézmény múltja...8 1.1. A mérki iskola

Részletesebben

Szent Mór Iskolaközpont Pedagógiai Program. Tartalomjegyzék

Szent Mór Iskolaközpont Pedagógiai Program. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék I. FEJEZET: AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA... 1. 1. Anyagi és személyi feltételek... 1. 2. Küldetésnyilatkozat... 2. 3. A pedagógiai program jogszabályi háttere... 3. 4. Az iskola hivatalos adatai...

Részletesebben

ISKOLAI PEDAGÓGIAI PROGRAM

ISKOLAI PEDAGÓGIAI PROGRAM -0- Budapest XVI. Kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskola 1161 Budapest XVI. Hősök tere 1. OM 035092 ISKOLAI PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. augusztus Tel/fax: 405-8877 Email: hosok16@kolcsey.suli.hu www.kolcsey.suli.hu

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

KERTVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA OM: 033405 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

KERTVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA OM: 033405 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA KERTVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA OM: 033405 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Nyíregyháza 1 Bevezető Mottó: Én azt hiszem, annál nincs nagyobb öröm, mint valakit megtanítani valamire, amit nem tud. (Móricz Zsigmond) Az

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI PROGRAM ÁTDOLGOZÁSA. Törvényi háttér:

A PEDAGÓGIAI PROGRAM ÁTDOLGOZÁSA. Törvényi háttér: A PEDAGÓGIAI PROGRAM Törvényi háttér: ÁTDOLGOZÁSA 2011. évi CXC törvény a köznevelésről 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról

Részletesebben

A nevelés-oktatás tervezése I.

A nevelés-oktatás tervezése I. A nevelés-oktatás tervezése I. Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 Hunyady Györgyné M. Nádasi Mária (2004): Pedagógiai tervezés. Pécs, Comenius Bt. Kotschy Beáta (2003): Az iskolai

Részletesebben

Záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium és Dr. Béres József Kollégium 2013 OM azonosító: 033664

Záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium és Dr. Béres József Kollégium 2013 OM azonosító: 033664 Záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium és Dr. Béres József Kollégium 2013 OM azonosító: 033664 Pedagógiai program Tartalomjegyzék 1. HELYZETELEMZÉS... 6 1.1 Az intézmény adatai...

Részletesebben

INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE TÁMOP /

INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE TÁMOP / BESZÁMOLÓ A PÁLYÁZAT CÉLJA A gazdaság igényeinek megfelelő képzettséggel, képességekkel rendelkező munkavállalók neveléséhez való hozzájárulás. A társadalmi, gazdasági és technológiai változásokra való

Részletesebben

2011/2012-es tanév rendje

2011/2012-es tanév rendje 2011/2012-es tanév rendje A tanév 2011. szeptember 1-jétől (csütörtök) 2012. június 15-ig (péntek) tart. Az első félév: 2012. január 13-ig (péntek) tart. 2012. január 20-ig (péntek) értesítés az I. félévben

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM ÉS HELYI TANTERV DEMECSERI OKTATÁSI CENTRUM GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

PEDAGÓGIAI PROGRAM ÉS HELYI TANTERV DEMECSERI OKTATÁSI CENTRUM GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM ÉS HELYI TANTERV DEMECSERI OKTATÁSI CENTRUM GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2014 TARTALOMJEGYZÉK 1 AZ ISKOLÁBAN FOLYÓ NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA PEDAGÓGIAI

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM Péczeli József Általános és Alapfokú Művészeti Iskola

PEDAGÓGIAI PROGRAM Péczeli József Általános és Alapfokú Művészeti Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM Péczeli József Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Péczeli József Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 3630 Putnok, Gárdonyi Géza út 1 Tel: (48) 430-189 Tel/Fax: 531-014 E-mail:

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat a 21. században elvárható

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskola 2861 Bakonysárkány Béke út 54.

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskola 2861 Bakonysárkány Béke út 54. 2013 Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskola 2861 Bakonysárkány Béke út 54. TARTALOM I. INTÉZMÉNYÜNK BEMUTATÁSA... 3 A.) NEVELÉSI PROGRAM... 6 I. PEDAGÓGIAI ALAPELVEINK... 6 II. AZ ISKOLÁBAN FOLYÓ

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNYI MUNKAKÖZÖSSÉG TANÉV

TERMÉSZETTUDOMÁNYI MUNKAKÖZÖSSÉG TANÉV TERMÉSZETTUDOMÁNYI MUNKAKÖZÖSSÉG 2018-2019.TANÉV A MUNKAKÖZÖSSÉG TAGJAI NÉV Mihály Anikó Békésiné Katona Tünde Nyerges Zoltán Liskáné Farkas Angéla Várnai Beáta TANTÁRGY földrajz kémia fizika kémia A természettudományi

Részletesebben

Szendrőládi Általános Iskola Pedagógiai program Szendrőládi Általános Iskola

Szendrőládi Általános Iskola Pedagógiai program Szendrőládi Általános Iskola Szendrőládi Általános Iskola Pedagógiai program Szendrőládi Általános Iskola 2013. 1 T a r t a l o m j e g y z é k A köznevelési törvény alapján elkészített új pedagógiai program bevezetésének ütemezése...

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Nagy Tamásné óvodavezető Nagykállói Brunszvik Teréz Óvoda Nagykálló Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

A pedagógus önértékelő kérdőíve

A pedagógus önértékelő kérdőíve A pedagógus önértékelő kérdőíve Kérjük, gondolja végig és értékelje, hogy a felsorolt állítások közül melyik milyen mértékben igaz. A legördülő menü segítségével válassza a véleményét tükröző értéket 0

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA

PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA AZ ÉRSEKVADKERTI PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA PROGRAMJA OM azonosító: 032189 Intézményi azonosító: 112008 Készítette: Fábián Attila igazgató 2013 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...2 1. BEVEZETŐ...4 2.

Részletesebben

Névadónk élete, hazánk történelmében betöltött kiemelkedő szerepe, állhatatos hazaszeretete, a nemzet szabadságáért, függetlenségéért való

Névadónk élete, hazánk történelmében betöltött kiemelkedő szerepe, állhatatos hazaszeretete, a nemzet szabadságáért, függetlenségéért való Névadónk élete, hazánk történelmében betöltött kiemelkedő szerepe, állhatatos hazaszeretete, a nemzet szabadságáért, függetlenségéért való küzdelme máig szóló példát adnak nekünk. Azt szeretnénk, hogyha

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI PROGRAM FELÉPÍTÉSE... NYILVÁNOSSÁGRA HOZATAL... I. BEVEZETŐ... II. NEVELÉSI PROGRAM...

A PEDAGÓGIAI PROGRAM FELÉPÍTÉSE... NYILVÁNOSSÁGRA HOZATAL... I. BEVEZETŐ... II. NEVELÉSI PROGRAM... Tartalomjegyzék A PEDAGÓGIAI PROGRAM FELÉPÍTÉSE... HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM NYILVÁNOSSÁGRA HOZATAL... HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM I. BEVEZETŐ... HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM II. NEVELÉSI PROGRAM... HIBA! A KÖNYVJELZŐ

Részletesebben

Brassó Utcai Általános Iskola ökoiskolai munkaterve

Brassó Utcai Általános Iskola ökoiskolai munkaterve Brassó Utcai Általános Iskola ökoiskolai munkaterve 2018/2019. tanév Az ÖKO munkaterv az alábbi dokumentumok alapján készült: az intézményi Pedagógiai Program, melynek része a helyi tanterv az intézmény

Részletesebben

1. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA...

1. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 2 1.1 A NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA PEDAGÓGIAI ALAPELVEI, CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZEI, ELJÁRÁSAI... 3 1.2 A SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉSSEL KAPCSOLATOS PEDAGÓGIAI FELADATOK...

Részletesebben

Neumann János Általános Iskola. Pedagógiai Program

Neumann János Általános Iskola. Pedagógiai Program Neumann János Általános Iskola Pedagógiai Program Tartalomjegyzék I. NEVELÉSI PROGRAM... 3 1. Az iskolában folyó nevelő - oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 4

Részletesebben

Pedagógiai tevékenysége biztos szaktudományos és módszertani tudást tükröz.

Pedagógiai tevékenysége biztos szaktudományos és módszertani tudást tükröz. 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 1.1. Milyen a módszertani felkészültsége? Milyen módszereket alkalmaz a tanítási órákon és egyéb foglalkozásokon? 1.1.1. Pedagógiai tevékenysége biztos szaktudományos

Részletesebben

Tóvárosi Általános Iskola

Tóvárosi Általános Iskola Tóvárosi Általános Iskola 2009/2010-es tanév munkaterve A tantestület 2009. augusztus 31-én tartott értekezletén elfogadta. Pokrovenszki László igazgató 2009/2010-es tanév rendje A tanév 2009. szeptember

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM Sajnovics János Általános és Művészeti Iskola GYÚRÓI TAGISKOLA Felülvizsgálat: 2013. március 19.

PEDAGÓGIAI PROGRAM Sajnovics János Általános és Művészeti Iskola GYÚRÓI TAGISKOLA Felülvizsgálat: 2013. március 19. PEDAGÓGIAI PROGRAM Sajnovics János Általános és Művészeti Iskola GYÚRÓI TAGISKOLA Felülvizsgálat: 2013. március 19. 2 Tartalom Bevezető... 4 Iskolánkról... 5 Jogi státusz... 5 Az iskola működési rendje...

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Ferenczné Teleky Éva Igazgató, vezető szaktanácsadó Szolnok Városi Óvodák Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

OM 037007 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ PEDAGÓGIAI PROGRAM

OM 037007 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 Erkel Ferenc Ének-Zenei : 06-89/313-201 Általános Iskola és Egységes fax: 06-89/324-007 Pedagógia Szakszolgálat : erkelsuli@yahoo.com 8500 Pápa, Korona u.29. : www.erkelsuli.hu OM 037007 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Tanfelügyeleti ellenőrzés eredménye

Tanfelügyeleti ellenőrzés eredménye Tanfelügyeleti ellenőrzés eredménye 1. Pedagógiai folyamatok Az intézmény stratégiai dokumentumai összhangban vannak az oktatáspolitikai célokkal, aktualizálásuk azonban szükséges a jogszabályoknak való

Részletesebben

A nem szakrendszerű oktatás bevezetése és gyakorlata a büki Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Vendéglátóipari Szakiskolában

A nem szakrendszerű oktatás bevezetése és gyakorlata a büki Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Vendéglátóipari Szakiskolában A nem szakrendszerű oktatás bevezetése és gyakorlata a büki Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Vendéglátóipari Szakiskolában Időpont: 2010. április 9. Az iskola elérhetőségei: Helyszín: Hotel Famulus,

Részletesebben

A pedagógiai kultúra folyamatos fejlesztését elősegítő tanártovábbképzés megvalósítása

A pedagógiai kultúra folyamatos fejlesztését elősegítő tanártovábbképzés megvalósítása A pedagógiai kultúra folyamatos fejlesztését elősegítő tanártovábbképzés megvalósítása 08.26-28. Képzési terület: természetismeret tárgyú továbbképzés Téma: Környezettudatos életmódra nevelés Képzési terület:

Részletesebben

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM Szeresd az egészséged, mert ez a jelen. Védd a kisgyermeket, mert ő a jövő. őrizd a szüleid egészségét! merta múlton épül föl a jelen és a jövő. Bárczy Gusztáv 2 Tartalom 1. Egészséges

Részletesebben

Pályázati azonosító: TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0136. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés-innovatív intézményekben.

Pályázati azonosító: TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0136. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés-innovatív intézményekben. Pályázati azonosító: TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0136 Pályázat címe: Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés-innovatív intézményekben. Pályázó neve: Csongrádi Kistérség Többcélú Társulása Pályázó címe:

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA (2700 Cegléd, Alkotmány utca 7-9.) OM száma: 201038 CEGLÉD 2015 Tartalomjegyzék A PEDAGÓGIAI PROGRAM FELÉPÍTÉSE... 7 NYILVÁNOSSÁGRA HOZATAL... 7 I.

Részletesebben

Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról /

Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról / Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról / A gyermek, a tanuló jogai és kötelességei II. fejezet 10 (3) A gyermeknek tanulónak joga, hogy a) képességeinek, érdeklődésének,

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM OSZTÁLYFŐNÖKI 607 CÉLOK ÉS FELADATOK - Az osztályfőnöki munka célja a személyiségfejlesztés, az osztályközösség formálása, a különböző nevelési hatások integrálása.

Részletesebben

IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA

IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA IPR gyakorlatunk: A 2003/2004-es tanévtől foglalkozunk tudatosan a HH és a HHH gyerekek fejlesztésével. Az intézményi dokumentumaink tartalmazzák az IPR elemeit. A napi

Részletesebben

Mosolyt az arcokra! Tanoda

Mosolyt az arcokra! Tanoda Mosolyt az arcokra! Tanoda NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAM Készült: 2013. augusztus 08. Készítette: Nagy Anikó szakmai vezető I. Alapelvek 1 I.1. Tanodai célok megfogalmazása A Tanoda biztosítja minden gyermek

Részletesebben

Felsős munkaközösség munkaterve. 2016/2017. tanév

Felsős munkaközösség munkaterve. 2016/2017. tanév Felsős munkaterve 2016/2017. tanév Célok, feladatok A szóbeli kommunikáció erősítése A kommunikációs Az önálló ismeretszerzés képességének Önértékelés, önbecsülés Élmény alapú tanulás, tanítás alkalmazása

Részletesebben

Felső tagozatos munkaközösség 2018/2019-es tanév -munkaterv-

Felső tagozatos munkaközösség 2018/2019-es tanév -munkaterv- Felső tagozatos munkaközösség 2018/2019-es tanév -munkaterv- A felső tagozatos munkaközösség munkaterve a 2018/2019-es tanévre A munkaközösség tagjai Batári Géza Batáriné Dömötör Judit Fodorné Raffer Krisztina

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI MUNKA ELLENŐRZÉSI TERVE IX. X. XI. XII. I. II. III. IV. V. VI. szakmai h.. admin.h.

A PEDAGÓGIAI MUNKA ELLENŐRZÉSI TERVE IX. X. XI. XII. I. II. III. IV. V. VI. szakmai h.. admin.h. Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Általános iskola intézményegység 1-8. évfolyam ELLENŐRZÉSI TERVE 2010/2011. tanév Az intézményen belül folyó munka eredményeinek

Részletesebben

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda Küldetésünk: A gyermek személyiségének fejlesztése családias környezetben Alapítás: 2012-ben az Audi Hungaria Iskola Intézményegységeként Két, 25-25 fős vegyes korosztályú csoport Egész napos felügyelet

Részletesebben

A 2016/2017. tanévben az 1. osztályosok tanítói: Juha Gyöngyi és Molnárné Kondrát Mariann

A 2016/2017. tanévben az 1. osztályosok tanítói: Juha Gyöngyi és Molnárné Kondrát Mariann különkiadás A 2016/2017. tanévben az 1. osztályosok tanítói: Juha Gyöngyi és Molnárné Kondrát Mariann Szeretettel várjuk a szülőket tájékoztató szülői értekezletre 2016. jan. 27 - én, szerdán 18 órakor,,

Részletesebben

Táncsics Mihály Általános Iskola 8000 Székesfehérvár, Batthyány u. 1. Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA...

Táncsics Mihály Általános Iskola 8000 Székesfehérvár, Batthyány u. 1. Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... A Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola Pedagógiai programja SZÉKESFEHÉRVÁR 2013 Tartalom Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 5 1. A nevelő-oktató munka

Részletesebben

A Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Pedagógiai Programja. Készült: 2013. március

A Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Pedagógiai Programja. Készült: 2013. március A Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Pedagógiai Programja Készült: 2013. március 1 1 NEVELÉSI PROGRAM... 4 2 A GYERMEKEK, TANULÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉT SZOLGÁLÓ INTÉZKEDÉSEK... 29

Részletesebben

Didaktika 1. Tanügyi és iskolai szabályozás. 2. Tantervtípusok; NAT-ok

Didaktika 1. Tanügyi és iskolai szabályozás. 2. Tantervtípusok; NAT-ok Didaktika 1. Tanügyi és iskolai szabályozás 2. Tantervtípusok; NAT-ok TANTERV: Az iskolai műveltség foglalata, közvetítő eszköz a kultúra és az iskola, a kultúra képviselői és a tanárok között (. o (Báthory

Részletesebben

A RÉTSÁGI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A RÉTSÁGI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A RÉTSÁGI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2010 Mottó: "A szellem és a tehetség az emberben mindig vágyainak és sajátos társadalmi helyzetének terméke. Lehetséges, hogy a neveléstudomány feladata

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: Molnárné Kiss Éva MISKOLC 2015 Összesített óraterv A, Évfolyam 5. 6. 7. 8. Heti 1 0,5 óraszám Összóraszám

Részletesebben

Pedagógiai program. Alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola 2014.

Pedagógiai program. Alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola 2014. Pedagógiai program Alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola 2014. Tartalomjegyzék Előszó... 5 1. Az iskola nevelési programja... 5 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, értékei, céljai, feladatai,

Részletesebben

Nevelési céljaink, feladataink megvalósítása érdekében szükségesnek tartjuk a tárgyi eszközök folyamatos szintentartását és bővítését.

Nevelési céljaink, feladataink megvalósítása érdekében szükségesnek tartjuk a tárgyi eszközök folyamatos szintentartását és bővítését. Óvodánkról: Az Egyetértés Utcai Óvoda 1976.novemberében nyitotta meg kapuit a gyermekek előtt 4 csoporttal 100 férőhellyel. Azóta óvodánk Kecskemét egyik legszebb kertvárosában a Petőfivárosban 225 kisgyermek

Részletesebben

A 2015-2016-os TANÉV RENDJE, FELADATAI

A 2015-2016-os TANÉV RENDJE, FELADATAI A 2015-2016-os TANÉV RENDJE, FELADATAI A 28/2015. (V. 28.) EMMI rendelet a 2015/2016. tanév rendjéről alapján. 1. A TANÉV A tanítási év első tanítási napja 2015. szeptember 1. A tanítási év első féléve

Részletesebben

8460. Devecser, Várkert 1. 88/512-780 /fax 88/512-781

8460. Devecser, Várkert 1. 88/512-780 /fax 88/512-781 8460. Devecser, Várkert 1. 88/512-780 /fax 88/512-781 klik.devecser@gmail.com www.gardonyi-devecser.sulinet.hu TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ... 2 1. Az intézmény bemutatása... 2 1.1. Az intézmény

Részletesebben

Az e-portfólió dokumentumai és a védés alapján

Az e-portfólió dokumentumai és a védés alapján 1. kompetencia: Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás 1.1. Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. 1.2. Rendelkezik a szaktárgy tanításához

Részletesebben

Pedagógiai program. Rumi Rajki István Általános Iskola 9766 Rum Béke utca 20.

Pedagógiai program. Rumi Rajki István Általános Iskola 9766 Rum Béke utca 20. 2013 Pedagógiai program Rumi Rajki István Általános Iskola 9766 Rum Béke utca 20. Tartalom 1. A RUMI RAJKI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 4 1.1. Az iskolai nevelő-oktató munka pedagógiai

Részletesebben

Görgetegi Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013.

Görgetegi Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. Görgetegi Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. 2014 Tartalomjegyzék Oldal Iskolánkról 2 Az iskola nevelési programja 3 1.Küldetésnyilatkozat 3 2.Pedagógiai alapelvek 3 3.Az iskolában folyó nevelő

Részletesebben

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Humán munkaközösségének éves munkaterve. (2016/2017. tanév)

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Humán munkaközösségének éves munkaterve. (2016/2017. tanév) A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Humán munkaközösségének éves munkaterve (2016/2017. tanév) Készítette:.. Dr. Fábiánné Balogh Edina tanár Jóváhagyta:.. Szántó Zoltán igazgató Fertőszentmiklós,

Részletesebben

Az Intézményi Minőségirányítási Program értékelése 1. számú melléklet

Az Intézményi Minőségirányítási Program értékelése 1. számú melléklet Az Intézményi Minőségirányítási Program értékelése 1. számú melléklet 2008-2009-es tanév Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola 6800 Hódmezővásárhely, Szent István tér 2. 1 I. Bevezető A nevelőtestület

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KOLLÉGIUMAINAK NEVELÉSI PROGRAMJA

A NYÍREGYHÁZI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KOLLÉGIUMAINAK NEVELÉSI PROGRAMJA PEDAGÓGIAI PROGRAM 1. Nevelési program 1.1. Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, értékei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai 1.1.1. Alapelvei 1.1.2. Céljai, feladatai és értékei

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Herceghalmi Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2014 Készítette: 1 Az iskola nevelőtestülete TARTALOMJEGYZÉK KÜLDETÉSNYILATKOZAT... 4 ISKOLÁNKRÓL... 5 NEVELÉSI PROGRAM... 6 I. PEDAGÓGIAI ALAPELVEINK...

Részletesebben

1. Helyzetelemzés: INTÉZMÉNYI FEJLESZTÉSI TERV Budenz József Általános Iskola és Gimnázium 1021 Budapest, Budenz u

1. Helyzetelemzés: INTÉZMÉNYI FEJLESZTÉSI TERV Budenz József Általános Iskola és Gimnázium 1021 Budapest, Budenz u Budenz József Általános Iskola és Gimnázium 1021 Budapest, Budenz u. 20-22. 1. Helyzetelemzés: Iskolánk jogutódja az 1897-ben alapított Labanc utcai iskolának, 1984 óta működik az új épületben is. 1996

Részletesebben

Intézményi értékelési szabályzat

Intézményi értékelési szabályzat ÉRDI TANKERÜLETI KÖZPONT PA 4501 Százhalombattai 1. Számú Általános Iskola 2440 Százhalombatta, Damjanich út 24. OM azonosító: 037767 Tel/Fax: 06-23-354-192, 06-23-359-845 E-mail: titkarsag@egyesiskola.hu

Részletesebben

Felső tagozatos osztályfőnöki munkaközösség. 2015/2016. tanév

Felső tagozatos osztályfőnöki munkaközösség. 2015/2016. tanév Felső tagozatos osztályfőnöki munkaközösség 2015/2016. tanév Az igazi mester nem az, aki az ideális útra tanít, hanem több utat is megmutat a tanítványának, míg az végül rátalál arra az egyre, amelyik

Részletesebben

MOTIVÁCIÓ A HILDBEN. avagy egy néha göröngyös út az eredményekhez. Göggené Somfai Zsuzsa igazgató Budapest, november 29.

MOTIVÁCIÓ A HILDBEN. avagy egy néha göröngyös út az eredményekhez. Göggené Somfai Zsuzsa igazgató Budapest, november 29. MOTIVÁCIÓ A BEN avagy egy néha göröngyös út az eredményekhez Göggené Somfai Zsuzsa igazgató Budapest, 2017. november 29. HITVALLÁS Félig sem oly fontos az, amit tanítunk gyermekeinknek, mint az, hogy tanítjuk.

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA (2700 Cegléd, Alkotmány utca 7-9.) OM száma: 201038 CEGLÉD 2013 Tartalomjegyzék A PEDAGÓGIAI PROGRAM FELÉPÍTÉSE... 7 NYILVÁNOSSÁGRA HOZATAL... 7 I.

Részletesebben

A tanév helyi rendje tanév

A tanév helyi rendje tanév A tanév helyi rendje 2018-2019. tanév 1. A szorgalmi idő 1.1. Az intézményünkben a munkát tanév, ezen belül a szorgalmi idő keretei között kell megszerveznünk. Az első és utolsó tanítási nap által meghatározott

Részletesebben

Beiskolázási információk

Beiskolázási információk Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola Teleki-Blanka-Grundschule Beiskolázási információk Ö R Ö K Ö S ÖKOISK LA 2017/2018 A TELEKI Iskolánkban a pedagógiai munka legfőbb célja olyan tartalmas, bensőséges

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA (2700 Cegléd, Alkotmány utca 7-9.) OM száma: 201038 CEGLÉD 2016 Tartalomjegyzék A PEDAGÓGIAI PROGRAM FELÉPÍTÉSE... 7 NYILVÁNOSSÁGRA HOZATAL... 7 I.

Részletesebben

4. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások,

4. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, 4. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai 4.1 A műveltségterületek és tantárgyak viszonya: Műveltségi területek / Tantárgyak 1-4. 5. 6.

Részletesebben

Alsó tagozatos munkaközösség munkaterve 2017/2018. tanév

Alsó tagozatos munkaközösség munkaterve 2017/2018. tanév Alsó tagozatos munkaközösség munkaterve 2017/2018. tanév A 2017/2018. tanévben munkaközösségünk tagjai: Cseke Réka, Koszna Anita, Zipszer-Kiss Orsolya, Mészáros Zsuzsanna és. NEVELÉSI CÉLKITŰZÉSEINK -

Részletesebben

MUNKATERV. Börzsöny Általános Iskola Nagyoroszi 2014/15. tanév. Készítette: Kissné Unatényi Katalin. igazgató

MUNKATERV. Börzsöny Általános Iskola Nagyoroszi 2014/15. tanév. Készítette: Kissné Unatényi Katalin. igazgató MUNKATERV Börzsöny Általános Iskola Nagyoroszi 2014/15. tanév Készítette: Kissné Unatényi Katalin igazgató Bevezető gondolatok Nevelő-oktató munkánkat az iskola alapdokumentumai, valamint az azokban megnevezett

Részletesebben

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés)

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) 1/12 Kitöltői adatok statisztikái: 1. Kérjük, gondolja végig és értékelje azt, hogy a felsorolt állítások közül melyik mennyire igaz. A legördülő menü

Részletesebben

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után Intézmény neve: Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: 037326 Intézményvezető neve: Takácsné Tóth Alice Noémi Intézményvezető oktatási azonosítója: 76215132822

Részletesebben

INTÉZMÉNYI TANFELÜGYELET ÉRTÉKELÉSE ALAPJÁN INTÉZMÉNYI ÖNFEJLESZTÉSI TERV NAGYMÁNYOK

INTÉZMÉNYI TANFELÜGYELET ÉRTÉKELÉSE ALAPJÁN INTÉZMÉNYI ÖNFEJLESZTÉSI TERV NAGYMÁNYOK Intézmény neve: Nagymányoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola OM azonosító: 036307 Intézmény vezető: Wusching Mária Rita Öni terv kezdő dátuma: 2018.09.01 Öni terv befejező

Részletesebben

A Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium MUNKATERVE a 2014/2015. tanévre Készítette: Nagy Györgyné

A Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium MUNKATERVE a 2014/2015. tanévre Készítette: Nagy Györgyné A Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium MUNKATERVE a 2014/2015. tanévre Készítette: Nagy Györgyné Az éves munkaterv fő részei: I. Iskolai munkaterv 1. A 2014/2015. tanév kiemelt céljai

Részletesebben

A KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA GYOMAENDRŐD 2012 A legtöbb, amit gyermekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak. ( Johann Wolfgang Goethe ) 2 AZ INTÉZMÉNY ADATAI Név: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Az esélyegyenlőség megvalósítása a Szent László Katolikus Általános Iskolában

Az esélyegyenlőség megvalósítása a Szent László Katolikus Általános Iskolában 2010. A Szent László Katolikus Általános Iskola Intézményi Minőségirányítási Programjának módosítását Sárvár város Intézményfenntartó Társulásának Közoktatási Esélyegyenlőségi Intézkedési Tervének változása

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A HERÉDI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, hogy megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát,

Részletesebben

Osztályfőnöki munkaterv. 2016/17-es tanév

Osztályfőnöki munkaterv. 2016/17-es tanév Osztályfőnöki munkaterv 2016/17-es tanév Osztályfőnök: 5.a Fódi Judit 5.b Dienes Gábor 6.a Fekete Nagy Marianna 6.b Orbán Noémi 6.c Brotschollné Szabó Valéria 7.a Lóczy Ágnes 7.b Lipovics Mónika 8.a Arnold

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat ARANY FOKOZAT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 4090 Polgár, Zólyom út 14. Tartalom Preambulum 2. oldal Nevelési Program 9. oldal I. Az iskolában folyó nevelő-oktató

Részletesebben

ISKOLAI HÍRMONDÓ 2018/2019 es tanév. LÁZÁR ERVIN ÁLTALÁNOS ISKOLA Erzsébet utca 31.

ISKOLAI HÍRMONDÓ 2018/2019 es tanév. LÁZÁR ERVIN ÁLTALÁNOS ISKOLA Erzsébet utca 31. ISKOLAI HÍRMONDÓ 2018/2019 es tanév LÁZÁR ERVIN ÁLTALÁNOS ISKOLA Erzsébet utca 31. Iskolánkról néhány szóban Tisztelt Szülők! A gyermekek iskolába kerülése fontos állomás életükben, a Szülők számára pedig

Részletesebben

SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE 44 válasz alapján. 1. Hányadik évfolyamra jár legidősebb iskolánkba járó gyermeke?

SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE 44 válasz alapján. 1. Hányadik évfolyamra jár legidősebb iskolánkba járó gyermeke? SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE válasz alapján Az iskola vezetősége novemberében arra kérte a szülőket, hogy e kérdőív kitöltésével segítsék az iskola fejlődését és adjanak visszajelzést arra, hogy látják az

Részletesebben

II. TANTÁRGYI TANTERVEK

II. TANTÁRGYI TANTERVEK II. TANTÁRGYI TANTERVEK AZ ALAPFOKÚ NEVELÉS-OKTATÁS ALAPOZÓ ÉS FEJLESZTŐ SZAKASZÁRA (5-8. évfolyam) A 11/2008, (II.8.)OKM rendelettel módosított 17/2004. (V.20.) OM rendelet 1. számú mellékletével kiadott

Részletesebben

Szabó Ferenc, Györgyiné Felföldi Éva, Sebőkné 42 Bencsik Elvira Kovács Andrea, Forgóné Balogh Erika, Mészárosné 42 Lajos Ildikó 14 Varga Andrea

Szabó Ferenc, Györgyiné Felföldi Éva, Sebőkné 42 Bencsik Elvira Kovács Andrea, Forgóné Balogh Erika, Mészárosné 42 Lajos Ildikó 14 Varga Andrea tanácsadás intézményi folyamat szaktanácsadó IKT fejlesztési folyamat szaktanácsadó Kompetenciaterületi mentorszaktanácsadó Szent László Általános Iskola Óraszám Pedagógusok 90 60 98 szövegértés-szövegalkotás

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET Osztályközösség-építő Program tantárgy 9. évfolyam Tanítási hetek száma: 36 Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 36 Jóváhagyta: Boros

Részletesebben

A választható pedagógus-továbbképzési programok ismertetője 1

A választható pedagógus-továbbképzési programok ismertetője 1 A választható pedagógus-továbbképzési programok ismertetője 1 Továbbképzés címe Középiskolai IPR A kooperatív tanulás a hátrányos helyzetű tanulók integrált nevelésének elősegítésére OM 173/78/2005. A

Részletesebben

Erzsébethelyi Általános Iskola Békéscsaba, Madách u. 2 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015.

Erzsébethelyi Általános Iskola Békéscsaba, Madách u. 2 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. Erzsébethelyi Általános Iskola Békéscsaba, Madách u. 2 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. 1 TARTALOM ISKOLÁNKRÓL... 4 1. NEVELÉSI PROGRAM... 5 1.1. ISKOLÁNKBAN FOLYÓ NEVELŐ ÉS OKTATÓ MUNKA CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZEI,

Részletesebben

A tanév helyi rendje

A tanév helyi rendje 1. számú melléklet A tanév helyi rendje 1. A szorgalmi idő 1.1. Az intézményünkben a munkát tanév, ezen belül a szorgalmi idő keretei között kell megszerveznünk. Az első és utolsó tanítási nap által meghatározott

Részletesebben

HORVÁTH MIHÁLY GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM. Érvényes: 2015. szeptember 1-től. Elfogadta a Horváth Mihály Gimnázium nevelőtestülete

HORVÁTH MIHÁLY GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM. Érvényes: 2015. szeptember 1-től. Elfogadta a Horváth Mihály Gimnázium nevelőtestülete HORVÁTH MIHÁLY GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM Érvényes: 2015. szeptember 1-től Elfogadta a Horváth Mihály Gimnázium nevelőtestülete a 2015. augusztus 31-én tartott értekezletén Jóváhagyta: Tóth Tamás József

Részletesebben

Az osztályfőnöki tanmenet 5-6. évfolyam

Az osztályfőnöki tanmenet 5-6. évfolyam Az osztályfőnöki tanmenet 5-6. évfolyam Az osztályfőnöki óra az emberi élet olyan területeivel foglalkozik, mint a helyes, erkölcsös magatartás, udvarias viselkedés, konfliktusmegoldás, környezettudatos

Részletesebben

I. AZ ISKOLA BEMUTATÁSA, KÉPZÉSI CÉLRENDSZERE 4 II. A PROGRAM JOGI ALAPJAI 7 III. PEDAGÓGIAI PROGRAM 9 IV. NEVELÉSI PROGRAM 17

I. AZ ISKOLA BEMUTATÁSA, KÉPZÉSI CÉLRENDSZERE 4 II. A PROGRAM JOGI ALAPJAI 7 III. PEDAGÓGIAI PROGRAM 9 IV. NEVELÉSI PROGRAM 17 Tartalom I. AZ ISKOLA BEMUTATÁSA, KÉPZÉSI CÉLRENDSZERE 4 I.1. Az iskola adatai 4 I.2. Az intézmény alaptevékenységei 4 II. A PROGRAM JOGI ALAPJAI 7 III. PEDAGÓGIAI PROGRAM 9 III. 1. Az iskola története

Részletesebben

Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5

Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5 TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5 A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat

Részletesebben

Pedagógiai program. Celldömölki Városi Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Celldömölk. jóváhagyta: Danka Adél igazgató

Pedagógiai program. Celldömölki Városi Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Celldömölk. jóváhagyta: Danka Adél igazgató Pedagógiai program Celldömölki Városi Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Celldömölk jóváhagyta: Danka Adél igazgató Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 4 1.1 A nevelő-oktató

Részletesebben

A tanév helyi rendje (Általános iskola)

A tanév helyi rendje (Általános iskola) 1. számú melléklet A tanév helyi rendje (Általános iskola) 1. A szorgalmi idő 1.1. Az intézményünkben a munkát tanév, ezen belül a szorgalmi idő keretei között kell megszerveznünk. Az első és utolsó tanítási

Részletesebben

PIPACSVIRÁG MAGYAR ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA A LEENDŐ ELSŐSÖK SZÜLEINEK TÁJÉKOZTATÓJA február 17.

PIPACSVIRÁG MAGYAR ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA A LEENDŐ ELSŐSÖK SZÜLEINEK TÁJÉKOZTATÓJA február 17. PIPACSVIRÁG MAGYAR ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA A LEENDŐ ELSŐSÖK SZÜLEINEK TÁJÉKOZTATÓJA 2014. február 17. Az iskola rövid története 2001- Az iskola megnyitja kapuit, négy osztály veszi birtokba

Részletesebben

Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Pedagógiai programja

Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Pedagógiai programja Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Pedagógiai programja Hajdúdorog 2013 1 1. AZ ISKOLÁBAN FOLYÓ NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA PEDAGÓGIAI ALAPELVEI, CÉLJAI, FELADATAI 1.1. Az iskolánkban folyó

Részletesebben

Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények

Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények HELYI TANTERV Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények A különböző tantervek bevezetési ütemezése Az osítása

Részletesebben