13. gyakorlat. Öröklési jog 2.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "13. gyakorlat. Öröklési jog 2."

Átírás

1 13. gyakorlat Öröklési jog 2.

2 1. jogeset Egy különc római így végrendelkezett: Titius legyen az örökösöm, de csak akkor, ha a holttestemet a tengerbe veti. Titius nem tett eleget az előírásnak, hanem illően eltemette az örökhagyót. A törvényes örökösök a végrendelet előírásainak nem teljesítése okából maguknak követelik Titiustól a hagyatékot. Mi a döntés?

3 Minek tekinthető az örökhagyó kikötése? Tartalmilag inkább meghagyás (modus) lenne. Ez egy bizonyos feladat teljesítését írja elő az ingyenesen szerző fél terhére. Ez az ügylet hatályba lépését nem befolyásolná. Ebben az esetben azonban formailag egy felfüggesztő feltételről van szó. A condicio suspensiva alapján a jogügylet az esemény beálltáig nem lép hatályba, ha a feltétel meghiúsul, akkor pedig soha nem lép hatályba. Lehet-e a végrendeletben az öröklést feltételhez kötni? Lehet. Mi történik akkor, ha a felfüggesztő feltételt nem teljesítik? Főszabály szerint a feltételt nem teljesítő örökös nem örökölhet.

4 Van-e ez alól kivétel? Kérdések A favor testamenti elvéből következik, hogy az olyan kikötéseket, amelyek a jogügylet egészét érvénytelenné teszik, a végrendeletnél általában nem írottnak kell tekinteni (pro non scriptis habentur), a jogügylet érvényessége azok nélkül vizsgálandó. Emiatt a végrendeleteknél gyakran fordul elő a részleges érvénytelenség. Így pl. a törvényellenes, vagy erkölcstelen feltétel nem írottnak tekintendő. A lehetetlen feltétel esetében a proculianusok szerint érvénytelen a végrendelet, míg a sabinianusok azt nem írottnak tekintették, mint ahogy később Iustinianus is.

5 Mi a helyzet a jogesetbeli feltétel esetében? A korabeli felfogás szerint aki így akarta magát eltemettetni, az csak őrült lehetett. Tehát magát a feltételt nem írottnak kell tekinteni. A favor testamenti elve alapján azonban a végrendelet további tartalma tekintetében az örökhagyót nem kell őrültnek tekinteni, vagyis ebben a részben a végrendelet érvényben maradhat.

6 D pr - Modestinus Inkább dicsérendő, mint megrovandó az az örökös, aki az örökhagyó maradványait nem a tengerbe vetette, amint az maga akarta, hanem az eltemetés emberi hagyományait őrizte meg. Hiszen először azt kell belátni, hogy az az ember, aki ilyen feltételt kiköt, vajon ura -e az eszének. Ha tehát ezt a gyanút érthető megfontolásból (meggyőző bizonyítékok alapján) fel lehet állítani, akkor a törvényes örökösök semmilyen módon nem kezdhetnek pert a rendelt örökös ellen a hagyaték kapcsán.

7 2. jogeset A férj elvált terhes feleségétől és újra megnősült. Az első feleség a szülés után kitette a gyermeket, akit idegenek neveltek fel, de az apáról nevezték el. Sem az apa, sem az anya nem tudták, hogy a gyermekük életben maradt. Az apa végrendeletében távolabbi rokonait nevezte örökösévé, fiát pedig sem örökösévé nem nevezte, sem ki nem tagadta. Ugyanebben a végrendeletben az apa több rabszolgáját is fölszabadította. Az apa halála után a fiú pert indít az örökösök ellen az örökség megszerzése iránt. Milyen jogsegély áll a rendelkezésére? Mi a döntés? Érinti-e a döntés a rabszolga-fölszabadításokat?

8 Suusnak számít-e a gyermek? A törvényes római házasságból való születés eredetileg az apa beleegyezésével, később pedig már önmagától is apai hatalmat keletkeztetett. Törvényes házasságból születettnek volt tekintendő a gyermek abban az esetben, ha a születés a házasság megkötésétől számított 182 napon túl, ill. a házasság megszűnése után 300 napon innen következett be. Az apai beleegyezésnek a hagyomány szerint az volt a jele, hogy az apa az elébe tett gyermeket felemelte. Az új kutatások szerint a patria potestas létrejöttéhez elegendő volt az, ha az apa a fogamzási időn belül volt az anya férje. Így az anyának a gyermek születésekor már elvált férje is megszerezte az apai hatalmat. Tehát az első, régebbi álláspont szerint a gyermek nem lenne suus, mert azt az apa formális aktussal nem fogadta be a családjába, míg a második, újabb álláspont szerint a gyermek ettől függetlenül a házasságon belüli fogantatás tényénél fogva suus-szá vált.

9 Milyen mellőzhetetlenségi szabályt sért a suus mellőzése a jogesetben. Az alaki mellőzhetetlenségét, mert az örökhagyó sem örökössé nem nevezte ki, sem pedig ki nem tagadta. Milyen következménnyel járt az alaki mellőzhetetlenség szabályának megsértése a civiljogban? A mellőzés a civiljog szerint akkor járt súlyosabb következményekkel, ha filius familiast mellőztek. Az uralkodó sabinianusi álláspont szerint ebben az esetben a végrendelet kezdettől fogva, egészében érvénytelen. A Proculianusok szerint, ha a hagyaték megnyílásakor még élt a mellőzött suus (filius familias) akkor a végrendelet érvénytelennek tekintendő, ha meghalt a mellőzött, akkor a végrendelet érvényes maradt. Ha más suust (leányt vagy unokát) mellőztek a végrendelet érvényben maradt, de a mellőzötteknek keresete volt az örökségből való részesedés iránt: - sui mellett törvényes örökrészt kapnak, más kinevezett örökös örökrészének felére tarthatnak igényt.a mellőzötteket ekkor megemlítettnek tekintették (quasi scripti heredes) Utólagosan dől meg a végrendelet az alaki mellőzhetetlenség elve alapján,ha a végrendelet készítése után az örökhagyónak mellőzhetetlen suusa született.

10 Milyen keresettel követelhette a mellőzött suus az örökrészét? Hereditatis petitioval. Mi volt a praetori jogban az alaki mellőzhetetlenség megsértésének a következménye? Itt már a fiktív suusok is mellőzhetetlenek lettek. A mellőzés eredménye már nem a végrendelet semmissége, hanem csak annak relatív érvénytelensége lett.ez azt jelenti, hogy a végrendeletnek csak azon rendelkezései érvénytelenek, amelyek a mellőzött érdekeit sértik. Ez az érvénytelenség is az utólagosan bekövetkező érvénytelenségi okok közé tartozik, mivel a végrendelet érvénytelenné válását a mellőzött fellépése, hagyaték iránti igényének érvényesítése idézi elő. A mellőzött kérheti a figyelembe vételt és a bonorum possessiot. Iustinianusnál? Összekapcsolta a az anyagi és alaki mellőzhetetlenséget, vagyis a lemenőt és a felmenőt örökössé kell kinevezni, és a kötelesrészét is meg kellett adni.

11 Mi lesz a döntés az adott jogesetben? A civiljog szerint a fiú hereditatis petitioval követelheti a teljes hagyatékot, és megdől a végrendelet. A praetori jog szerint bonorum possessioval élhet, amely relatív érvénytelenséget von maga után. A iustinianusi jog szerint is megdől a végrendelet. Érinti-e a döntés a rabszolga-felszabadításokat. A civiljog szerint mindenképpen, a praetori jog szerint a végrendelet ugyan csak relatíve válik érvénytelenné, vagyis csak abban a részében, ami nem sérti a suus érdekeit, de mivel a rabszolgák felszabadításával csökken a vagyona, és ez sérti az érdekeit, így ebben az esetben is érinti a döntés a rabszolga-felszabadításokat. A favor libertatis elve azonban egyre inkább érvényre jutott, és enyhítette a szigorú öröklési jogi szabályokat.

12 D Scaevola Scaevola azt a véleményt adta, hogy a fiút semmilyen hátrány nem érte azzal, hogy az atyja nem ismerte őt, mert a végrendelet érvénytelen lesz, ő ugyanis akkor is az atyja hatalmában volt, ha az nem is tudott róla.

13 3. jogeset Valaki így végrendelkezik: Házamat a benne lévő holmimmal együtt Titiusra hagyományozom. Történetesen a hagyaték megnyílása napján az örökhagyó adósaitól nagy összegű pénz folyt be, s ezt kölcsön akarták adni az örökösök, de a pénz pillanatnyilag még a házban volt. Titius igényt tart a pénzre is, de az örökösök nem akarják kiadni a pénzt. Mit tehet Titius? Mi a döntés?

14 Melyek a legatum szabályai? Legatum (hagyomány) az a halálesetre szóló juttatás, melyet az végrendeletben vagy legalább megerősített fiókvégrendeletben, (codicillus confirmatus) az előírt formák között, az örökös terhére rendel az örökhagyó egy harmadiknak, a hagyományosnak (legatarius). A legatum önmagában nem állhat meg, hanem szükségképp egy örökösnevezésre támaszkodik, ezzel áll vagy esik: a hagyomány a végrendeleti örökös (örökösök) örökrészének csökkentése.

15 Külső formáját tekintve, a régi jog szerint ünnepélyes civiljogi szavak használatához volt kötve, a formakényszer azonban idővel itt is engedett, s Constantinus óta megszűnt. Ki a két fajtája? A rendelés módja szerint minden hagyomány két alaptípusra vezethető vissza : a) vagy akként rendeli az örökhagyó a hagyományt, hogy a hagyományozott jog (tulajdon, szolgalom) róla közvetlenül a hagyományosra háramlik át, azaz utóbbit nyomban a hagyomány életbelépte után dologi kereset: vindicatio (rei - servitutis - ususfructus) illesse, épp ezért ezt a rendelésmódot legatum per vindicationemnek ( dologi hagyomány) nevezzük ; b) vagy akként, hogy a hagyomány szolgáltatásával az örököst terheli meg, mikor is az örökös terhére és a hagyományos javára csak egy quasi-contractualis kötelem keletkezik, melyet az utóbbi az actio ex testamento nevű keresettel érvényesíthet, s melyet legatum per damnationemnek (kötelmi hagyomány) nevezünk. Az actio ex testamento egy stricti iuris kereset, adversus infitiantem in duplum, a megterhelt felelőssége omnis culpára megy.

16 Milyen két altípust ismerünk? Mindkét rendelési módnak alakult ki egy-egy változata: a.) a dologi hagyománynak az ún. legatum per praeceptionem - eredetileg csupán az egyik örököstárs részére rendelt előhagyomány (praelegatum), melyet előre kiadnak az örökösnek, s az osztozkodásba nem kell beszámítani - (a Sabinianusok tana szerint) - s melyet később más idegen hagyományos részére is érvényesnek ismertek el - (a Proculianusok tana szerint) Erre a dologi legatum szabályai alkalmazandók (ha a praelegatarius egyben örököstárs is volt, keresete az actio familiae herciscundae); b.) a kötelmi legatumnak az ún. legatum sinendi modo volt a változata, mely szerint az örökös tartozik eltűrni, hogy a hagyományos a dolgot elvigye, mely tehát legfeljebb oly dolgok hagyományozására volt alkalmas, melyek a hagyatékban vagy az örökös vagyonában benne voltak.

17 Milyen hagyományról van szó a jogesetben? Dologi hagyományról, amelynek tárgya a ház és a benne lévő holmik. Mit kapnak az örökösök? A hagyaték többi részét, az abba tartozó vagyoni jellegű jogok és kötelezettségek összességeként. (Egy esedékes követelés is vagyoni jognak számít.) Kérdés, hogy a hagyaték melyik részébe sorolandó a megérkezett pénz. A pénz a hagyaték megnyílásakor a házban volt, vagyis, ha a végakaratot szó szerint értelmezzük, a pénz a hagyományhoz tartozna. A cél azonban az örökhagyó valódi végakaratának feltárása a favor tetamenti elve alapján. Van-e jelentősége annak, hogy nagyobb összegű pénzről van-e szó? Van, mert kisebb összegű pénz szokásosan előfordul, hogy a házban van.

18 Van-e jelentősége annak, hogy a nagyobb összegű pénz véletlenül volt a házban a hagyaték megnyílásának napján? Van, mert ha nem véletlenül pont azon a napon folyt volna be, hanem mindig is ott lett volna, akkor egyértelműen a hagyomány részét képezné, mivel azonban véletlenül pont azon a napon folyt be, az örökhagyó akarata nem terjedhetett ki rá a végrendelet készítésének időpontjában. A végrendelkező ugyanis a szokásosan a házban lévő dolgokra gondolhatott, így pl. a felszerelésre, vagy tartozékra. A pénz azonban egyik kategóriába sem tartozik bele.

19 D. 32, 86 - Proculus Ha így hagynak legatumot: a házamat és mindazt, ami ott volt amikor meghalok az adósok által a határidőre megfizetett pénzt, amelyet más címen használnának fel nem vélem hagyományozottnak, és Labeo megkülönböztetését nagyon méltányolom; amint írta ami nem véletlenül hiányzik, azzal kevesebb lesz a legatum, s ami nem véletlenül lenne ott, azzal több lesz a legatum.

20 4. jogeset Az örököstársak egyike a többieket megelőzve - elfoglalta az örökséget. Rögtön kifizette a hagyatékot terhelő súlyos adósságokat. Majd eladta az örökséget, de a hagyaték vevője adós maradt a vételárral. Amikor az örökös perelni akarja a vevőt, fellépnek vele szemben az örököstársai és azt igénylik, hogy a követelést osszák meg egymás között arányosan. Milyen jogsegély illeti meg az örököstársakat? Mi a döntés az eladott hagyaték vételára tekintetében? A hagyatékot terhelő súlyos adósság kifizetése befolyásolja-e a kifizető részesedését?

21 Mi jellemzi az örököstársak viszonyát általában? Az öröklés, mint egyetemes jogutódlás során a hagyaték mint egész, a benne foglalt összes jog és kötelezettség együttesen száll át egy vagy több személyre. Ha több örökös van, azok eszmei hányaduk arányában lesznek jogosítottjai az örökségben lévő jogoknak és kötelezettjei a kötelezettségeknek. Vagyis az örököstársak között egy akaratlan közösség communio incidens keletkezik örökrészeik arányában. A hagyatéki dolgokon osztatlan közös tulajdon keletkezik. A követelések és tartozások azonban főszabály szerint ipso iure megoszlanak köztük, azaz ki-ki csak a saját része erejéig lesz adós vagy hitelező (illetőleg a saját része erejéig áll be a confusio a közte és az örökhagyó között fennálló kötelmeknél) Kivéve, ha a kötelem tárgya természeténél fogva oszthatatlan, ilyenkor az örököstársak egyetemlegessége következik be akár adósi, akár hitelezői oldalon. Az örökléssel beálló közösség felosztására az actio familiae herciscundae nevű kereset áll bármelyik örököstárs renelkezésére.

22 Mi az in iure cessio hereditatis, milyen két típusa van? A régibb civiljog a törvényes örökösnek (csupán ennek, a végrendeletinek nem) megadta a lehetőséget, hogy a rá megnyílt, de még meg nem szerzett hagyatékot in iure cessioval (itt = színleges hereditatis petitio) másra átruházhassa. A szerző ekkor nem csupán az egyes hagyatéki dolgokat, hanem magát az örökösi minőséget szerzi meg, épp ezért ez az átruházás csak a hagyaték megszerzése előtt foglalhatott helyt, mert a megszerzett örökösi minőség már eltörölhetetlen. Vagyis ez az eset csak a proximus agnatusnál fordulhat elő, a suusnál nem. Az örökség-átruházás gyakorlati célja leginkább a successio ordinum et graduum hiányának pótlása volt.

23 iure cessio hereditatis lehetséges volt a hagyaték megszerzése után is bármely örökösnél, de ekkor ennek lényegesen eltérő hatása volt az előbbitől. Az előbbinél maga az örökösi minőség ruháztatott át, emitt csupán a hagyatékban levő egyes dolgok, mégpedig csak a testi dolgok, a követelések kivételével; ez utóbbiak ugyanis egyszerűen megszűnnek, mivel átruházásukra az in iure cessio alkalmatlan, de benne mégis lemondás nyilvánul meg. Az in iure cessiót a justinianusi jog egyik alakjában sem ismeri. Minek minősül a hagyaték eladása a jogesetben? In iure cessio hereditatis, amely a hagyaték megszerzése után ment végbe, vagyis maga az örökösi minőség nem ruháztatott át.

24 Milyen jogsegély illeti meg az örököstársakat? A hagyaték vevőjével szemben actio ex stipulatuval, vagy actio venditivel perelhetik. Mi a döntés az eladott hagyaték vételára tekinetetében? Actio familiae herciscundaeval követelhetik az örököstársak a vételár megosztását örökrészeik arányában. A hagyatékot terhelő súlyos adósság kifizetése befolyásolja-e a kifizető részesedését? Attól függ, hogy miből elégítette ki a hitelezőket. Ha a hagyatéki vagyonból, akkor örökrészeik arányában kell megosztani a vételárat. Ha a saját vagyonából, akkor a hagyaték passzívákkal csökkentett értékét kell arányosan megosztani az örököstársak között. Vagyis azok a befolyt vételárból csak a passzívákkal csökkentett hányadnak megfelelő részt kapják meg.

25 D Iulianus Több örökös közül az egyik a többieket megelőzve elfoglalta a hagyatékot, s a pénzt - amellyel büntetés terhe mellett tartozott az örökhagyó teljes mértékben kifizette, s a hagyatékot eladta, majd mivel örököstársai közül a szegénységük miatt senki nem tarthatta szemmel őt, a hagyaték vevőjét akár ex stipulatu akár ex vendito jogosan perelni akarja. Mindenesetre nyilvánvaló, hogy a hagyaték címén általa kapott összes pénzt a familiae herciscundae alapján hozott ítélettel meg lehet osztani, s amelyből örököstársai közül egyik sem járhat jobban, mint amennyit az örökös ráfordított.

26 5. jogeset Egy terhes asszonytól közvetlen halála után néhány perccel császármetszéssel elvették a magzatot, aki életben is maradt. Az újszülött gyámja részt kér az anya hagyatékából az idősebb testvérektől, akik azonban nem akarnak neki semmit sem juttatni, mert nézetük szerint az anya halála után jött a világra, s így az anyának nem rokona. Mi a döntés?

27 Van-e jelentősége annak, hogy a gyerek az anya halála után született? Nincs. A gyermek az anyának nem suusa, mivel a nő családfői hatalmat nem gyakorolhatott, de cognat rokona lesz a gyermek. A gyermek az anyja halálakor jog-és öröklési képes. Mivel a méhmagzat már a születése előtt is jogképes az élveszületés feltételével függő jogi helyzet. A méhmagzat érdekeit kirendelt gondnok képviseli. Melyik osztályban örökölhet a gyermek az anya után? Az unde cognati osztályában örököl. Az idősebb testvéreivel egy sorban. A SC. Orfitianumot követően (Kr. 178) a gyermekek a legitimi osztályában örökölhetnek mindenkit megelőzően. Itt is egy sorban örökölnek a gyermekek egymással.

28 Milyen keresetet indíthat a gyermek gyámja? Hereditatis petitiot, mert a gyermek a SC Orfitianum után legitimiként örököl. Mi lesz a döntés? A gyereknek a testvéreivel egy sorban fejenként egyenlő arányban kell részesülnie a hagyatékból.

29 D Ulpianus Ha egy nő viselősen hal meg, de hasát felvágva gyermeke világra jönne ez a magzat megfelel azon feltételeknek, hogy mivel unde proximi cognati anyja után képes lenne bonorum possessiot kapni, de a SC. Orfitianum után unde legitimi is kérheti, mert a halál idején már a méhében volt.

30 6. jogeset Egy apának két serdületlen gyermeke volt: egy fiú és egy lány. Végrendeletében fiát nevezte örökösül azzal a hozzáadással, hogy amennyiben fia serdületlen korában halna el, utóörökösként leánya kapja a vagyont. Ha pedig leánya is serdületlenül halna el, akkor felesége és nővére legyen az utóörökös. A lány előbb halt el serdületlen korban, majd őt követte a halálban az ugyancsak serdületlen fiú is. A hagyatékra igényt tart a feleség, a nővér és a törvényes örökösök. Mi a döntés?

31 Mi az utóöröklés, és mi a helyettes öröklés szabálya? Helyettes öröklés: Az örökhagyó kinevezhet helyettes örököst is, a kinevezett örökös helyettesítésére arra az esetre, ha a kinevezett örökös valami okból nem válna örökössé (pl. nem élné túl az örökhagyót) Ez a substitutio vulgaris - nem más, mint feltételes örökösnevezés (ha A nem válna örökössé) A kinevezést akárhány fokon meg lehet ismételni. A helyettes örökös az örökhagyó örököse lesz, ha a feltétel beáll.

32 Utóöröklés: a. Substitutio pupillaris Az örökhagyó serdületlen gyermekének rendel örököst arra az esetre, hogyha az, miután már hozzájutott a hagyatékhoz, meghalna serdültsége előtt (vagyis mielőtt végrendelkezhetett volna). Ebben az esetben a substitutus az örökös gyermek örököse lesz, akit tehát az apa nevezett ki a gyermek feletti hatalmánál fogva. (Ez az egyetlen eset, mikor valaki másnak rendel a római jog szerint örököst.) b. Substitutio quasi pupillaris Fenti mintára engedte meg Justinianus az őrült gyermek részére való örökösnevezést (substitutio quasi pupillaris), ha az haláláig nem gyógyulna ki betegségéből.

33 Hogy néz ki az örökös-nevezés a jogesetben? A fiúnak a lány lenne az utóörököse, míg a lánynak az anyja és a nagynénje lenne az utóörököse. Örököl-e a lány a fiú után? A lány a fiú örököse lenne, azzal a feltétellel, hogy túléli őt, mint örökhagyót. A lány azonban hamarabb hal meg mint a fiú, így nem is örököl utána. Örökölhet-e az anya és a nagynéni a lány, vagy a fiú után? A lány után biztos, hogy nem, mert az maga sem vált örökössé. A fiú után pedig elvileg azért nem, mert ők a lány utóörököseivé voltak kinevezve, vagyis a lány örökösei lettek volna, ha az maga is örökölt volna, és ezt követően halt volna meg serdületlenül. Ebben az esetben azonban, mivel a lány előbb halt meg, mint a fiú, megszakadt az öröklési lánc, és így az anya és a nagynéni nem örökölhetnek a fiú után.

34 Van-e valami változás a későbbi jogban ezen álláspont tekintetében? A császárkorban Marcus Aurelius és Verus császárok egy rendelete kimondta, hogy ha csak az egyik substitutio szerepel a végrendeletben, az alatt a másik is értendő. Ez a rendelkezés a favor testamenti érdekében történő kiterjesztő értelmezés egyik jelentős példája. Vagyis ezen rendelkezés értelmében bár az anya és a nővér a lány utóörökösének volt nevezve a végrendeletben, de a kiterjesztő értelmezés alapján úgy kell tekinteni, mintha egyben a lány helyettes örökösévé is kinevezték volna őket. Ebben az esetben viszont a végrendelkezést a következőképpen kell értelmezni: a fiú az örökös, de ha az serdületlenül halna meg, a lány legyen az utóörököse, vagy ha valamilyen okból nem örökölhetne, az anya és a nővér legyenek a helyettes örökösei. Ezen elv alapján tehát az örökhagyó anyja és nővére lesznek az örökösök.

35 D Scaevola Kérdezem, ha először a leány, s azután bátyja is meghalna, mindkettő serdületlenként, vajon a fiú öröksége a substitutio joga alapján rászáll-e az örökhagyó feleségére és a nővérére? Azt válaszolom: az elmondottak alapján nem illeti meg őket.

36 7. jogeset Valaki egy többek közös tulajdonában álló rabszolgát nevezett örököséül. Ugyanakkor helyettes örökösként Maeviust jelölte meg. A tulajdonostársak egyik része utasította a rabszolgát az örökség megszerzésére, illetőleg átvételére, a tulajdonostársak másik fele azonban nem. A rabszolga által meg nem szerzett fél-hagyaték tekintetében Maevius és a törvényes örökösök között vita támadt. Mi a döntés?

37 Lehetséges-e, hogy a hagyaték egy részét a rabszolga szerezze meg, a másik részét pedig a törvényes örökösök? Nem, mert a nemo pro parte testatus -elv szerint nem lehetséges, hogy a hagyaték egy része végrendeleti, másik része pedig a törvényes öröklés szabályai szerint szálljon át. Milyen három kivételt ismerünk ez alól az elv alól? A XII. tt. szerinti uti legassit -elv, mely szerint az örökhagyó egyes vagyontárgyairól szabadon rendelkezhet, de a hagyatéka, mint egység a suusait illeti meg. A katonák végrendelete, melyben bajtársaiknak juttathattak valamit a hagyatékból, míg a hagyaték többi része a törvényes öröklés szabályai szerint háramlott át. A kötelesrész, mint successio contra tabulas. Vonatkozik-e valamelyik kivétel a jogesetre? Esetleg a kötelesrész megsértése jöhetne szóba, de mivel a jogesetben ez nem kerül külön említésre, így ezt is ki lehet zárni.

38 Minek kell tekinteni azt a tényt, hogy a közös tulajdonban lévő rabszolgát csak a tulajdonostársak egy része utasítja az örökség megszerzésére? Mivel a rabszolga nem jogképes, így öröklési képessége sincs, (kivéve, ha a végrendeletben az örökhagyó egyben fel is szabadítja). Vagyis a rabszolga urának szerez, annak utasítására. Vagyis ha közös tulajdonban lévő rabszolga esetében a tulajdonostársak valamelyike nem utasítja a rabszolgát az örökség elfogadására, olyan, mintha egy örökös nem fogadná el az örökrészét.

39 Mi lesz a megürült hagyatéki rész sorsa? A sorrend ezen hagyatéki rész tekintetében a következő: - transmissio - substitutio - accrescentia Vagyis, a transmissio esetében az örökös a hagyaték megnyíltát követően, de annak megszerzése előtt meghal, akkor az ő örökösei megszerezhetik a hagyatékot egy éven belül. A substitutio esetében, ha helyettes örökös, vagy utóörökös van kinevezve, akkor ő örököl. Az accrescentia, vagy növedék esetében pedig a kieső örökös örökrésze az örököstársai örökrészeihez nő hozzá, részeik arányában.

40 Mi lesz a döntés? Kérdések Ebben az esetben, mivel transmissioról nincs szó, másodikként a substitutio jön szóba, vagyis Maevius örökölhet, mint helyettes örökös. Mi lenne a döntés, ha Maevius nem lenne helyettes örökösnek nevezve? Ha nem lenne helyettes örökös nevezve, a törvényes örökösök akkor sem örökölhetnének a nemo pro parte testatus -elv szerint, hanem ebben az esetben azok a tulajdonostársak szerezhetnék meg az örökrészt, akik az örökség megszerzésére utasították a rabszolgát, mintegy növedékként.

41 D pr. - Scaevola Közös rabszolgánk van. Kinevezik őt örökösnek, azzal, hogyha nem örökölhetne Maevius legyen helyettes örököse. A rabszolga az egyik tulajdonostárs parancsára megszerezte a hagyatékot, de a másik nem adott ilyen parancsot. Feltesszük a kérdést, hogy helye van-e a substitutionak, vagy sem. És helyesebb azt válaszolni, hogy helye van a helyettesítésnek.

ÖRÖKLÉSI JOG ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

ÖRÖKLÉSI JOG ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK ÖRÖKLÉSI JOG ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK Az ember halálával hagyatéka mint egész száll az örökösre, beleértve az összes ingatlan és ingó vagyont, de a különféle terheket (pl. hitel, kölcsön) is. Az öröklés az

Részletesebben

1. Kérdés. Gyakorlat. Mit tudunk a praetori törvényes öröklési rendről, melyek voltak a fő osztályok? Öröklési jog 1.

1. Kérdés. Gyakorlat. Mit tudunk a praetori törvényes öröklési rendről, melyek voltak a fő osztályok? Öröklési jog 1. 1. Kérdés Gyakorlat Mit tudunk a praetori törvényes öröklési rendről, melyek voltak a fő osztályok? Öröklési jog 1. bonorum possessio A bonorum possessorok négy osztályba voltak sorolva. Mindegyik osztály

Részletesebben

A végintézkedések általános szabályai Helyettes öröklés és növendékjog április 22.

A végintézkedések általános szabályai Helyettes öröklés és növendékjog április 22. A végintézkedések általános szabályai Helyettes öröklés és növendékjog 2015. április 22. I. A végintézkedésen alapuló öröklés Az öröklés jogcíme szerint alapulhat törvényen vagy végintézkedésen. a) a végintézkedésen

Részletesebben

14. gyakorlat. Öröklési jog, kötelmi jog

14. gyakorlat. Öröklési jog, kötelmi jog 14. gyakorlat Öröklési jog, kötelmi jog 1. jogeset Egy rabszolga felfedte ura gyilkosát és ezért jutalomképpen a praetor szabaddá nyilvánította. Az így fölszabadított teljesen egyedülálló volt, rokonok

Részletesebben

Római jog III. A végrendeleti öröklés

Római jog III. A végrendeleti öröklés Római jog III. A végrendeleti öröklés milyen alapon örökölhet valaki? Három alapon lehetséges, hogy valaki számára öröklés (egyetemes jogutódlás) nyíljék a római jogban: a) végrendelet alapján (successio

Részletesebben

Római jog V. Az örökösök jogi helyzete

Római jog V. Az örökösök jogi helyzete Római jog V. Az örökösök jogi helyzete az öröklés jogi hatása Az aditioval az örökös az örökhagyó universalis successorává, azaz minden átháruló jogának és kötelezettségének utódjává lett. Az örökhagyó

Részletesebben

Az új öröklési illeték szabályok 2008. december 9.-én léptek hatályba, és a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell őket.

Az új öröklési illeték szabályok 2008. december 9.-én léptek hatályba, és a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell őket. Házasságomban egy közös gyerekünk született, de nekem van egy gyermekem az előző kapcsolatomból is. Feleségemmel minden vagyonunk közös. Ki örököl utánam? Az örökösök a törvény alapján az örökhagyó gyermekei

Részletesebben

Római jog II. A törvényes öröklés szabályai

Római jog II. A törvényes öröklés szabályai Római jog II. A törvényes öröklés szabályai egyetemes jogutódlás Az alap, amelyre tekintettel valaki számára öröklés (egyetemes jogutódlás) nyílik a római jogban hármas: a) végrendelet alapján, (successio

Részletesebben

Polgári jog II április 29. Sápi Edit

Polgári jog II április 29. Sápi Edit Polgári jog II. 2015. április 29. Sápi Edit Mikor beszélünk érvénytelenségről és hatálytalanságról? Érvénytelenség: olyan jogi hibában szened a jognyilatkozat, amely miatt nem fűződhetnek hozzá joghatások

Részletesebben

Végintézkedés, törvényes öröklés, kötelesrész

Végintézkedés, törvényes öröklés, kötelesrész Végintézkedés, törvényes öröklés, kötelesrész [ ] hazánk nem humusa a végrendelkezésnek, népünk igen nagy része a végrendelet tételében a törvény iránti tiszteletlenséget, mert a törvény akaratának megszegését

Részletesebben

16. gyakorlat. Kötelmi jog

16. gyakorlat. Kötelmi jog 16. gyakorlat Kötelmi jog 1. jogeset Egy filius familias tartozott Titiusnak. Tartozása biztosítására kezest adott. Titius végrendeletében a filius familiast örökösévé nevezte. Amikor meghalt, a pater

Részletesebben

C/6 A VÉGRENDELET ÉS AZ ÖRÖKLÉSI SZERZŐDÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSA; A VÉGINTÉZKEDÉS TARTALMA

C/6 A VÉGRENDELET ÉS AZ ÖRÖKLÉSI SZERZŐDÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSA; A VÉGINTÉZKEDÉS TARTALMA A VÉGINTÉZKEDÉSEN ALAPÚLÓ ÖRÖKLÉSRŐL A végintézkedési szabadság a kötetlen magántulajdonosi társadalmak viszonylag természetes velejárója: a magántulajdonos jogának elismerése ahhoz, hogy vagyonáról halál

Részletesebben

Az öröklési jog szabályainak változásai az új Ptk.-ban. Orosz Árpád

Az öröklési jog szabályainak változásai az új Ptk.-ban. Orosz Árpád Az öröklési jog szabályainak változásai az új Ptk.-ban Orosz Árpád [ ] hazánk nem humusa a végrendelkezésnek, népünk igen nagy része a végrendelet tételében a törvény iránti tiszteletlenséget, mert a törvény

Részletesebben

Öngyilkosság bekövetkezése nyomán felmerülő jogi kérdések és válaszok

Öngyilkosság bekövetkezése nyomán felmerülő jogi kérdések és válaszok Öngyilkosság bekövetkezése nyomán felmerülő jogi kérdések és válaszok A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány összeállítása Szeretteink elvesztése hatalmas mentális és intellektuális sokkot idézhet elő,

Részletesebben

Római jog levelező I. Öröklési jog

Római jog levelező I. Öröklési jog Római jog levelező I. Öröklési jog II. félév menete I. II. III. IV. V. febr. 19. márc. 05. márc. 26. ápr. 17. ápr. 24. öröklési jog (3 óra) kötelmi jog 1. (3óra) kötelmi jog 2. (3 óra) kötelmi jog 3. (2

Részletesebben

Római jog IV. Az öröklés folyamata

Római jog IV. Az öröklés folyamata Római jog IV. Az öröklés folyamata a végrendelet megtámadása az anyagi mellőzhetetlenség sérelme miatt Aki a jogosultak közül kötelesrészét nem kapta meg, mert az örökhagyó - egészen kitagadta, vagy -

Részletesebben

C/8 A KÖTELESRÉSZ ALAPJA, MÉRTÉKE; FELELŐSSÉG A KÖTELESRÉSZÉRT

C/8 A KÖTELESRÉSZ ALAPJA, MÉRTÉKE; FELELŐSSÉG A KÖTELESRÉSZÉRT A köteles rész biztosításával a modern törvények a hagyaték egy bizonyos hányadát az örökhagyó legközelebbi rokonainak, illetve házastársának kívánják juttatni a, az örökhagyó végintézkedésben (esetleg

Részletesebben

Öröklés, válás és a bizalmi vagyonkezelés. Menyhárd Attila egyetemi tanár ELTE ÁJK Polgári Jogi Tanszék MTA TK Jogtudományi Intézet

Öröklés, válás és a bizalmi vagyonkezelés. Menyhárd Attila egyetemi tanár ELTE ÁJK Polgári Jogi Tanszék MTA TK Jogtudományi Intézet Öröklés, válás és a bizalmi vagyonkezelés Menyhárd Attila egyetemi tanár ELTE ÁJK Polgári Jogi Tanszék MTA TK Jogtudományi Intézet A bizalmi vagyonkezelés szerkezete Vagyonátruházás a vagyonkezelő teljes

Részletesebben

(3) A vak, az írástudatlan, továbbá az, aki olvasásra vagy nevének aláírására képtelen állapotban van, írásbeli magánvégrendeletet nem tehet.

(3) A vak, az írástudatlan, továbbá az, aki olvasásra vagy nevének aláírására képtelen állapotban van, írásbeli magánvégrendeletet nem tehet. 586. (1) Tartási szerződés alapján az egyik fél köteles a másik felet megfelelően eltartani. Tartási szerződést kötelezettként jogi személy is köthet. (2) A tartási szerződést írásban kell megkötni. (3)

Részletesebben

(4) Ha leszármazó nincs, a házastárs örököl.

(4) Ha leszármazó nincs, a házastárs örököl. (4) Ha leszármazó nincs, a házastárs örököl. A Ptk. Az özvegyet csak leszármazók hiányában tekinti állagörökösnek (leszármazók mellett nem örököl állagot). Leszármazók hiányában az egész hagyaték az egész

Részletesebben

AZ ÚJ PTK. ÖRÖKLÉSI JOGI KÖNYVÉNEK BÍRÓI GYAKORLATA ÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI. Budapest, január 14.

AZ ÚJ PTK. ÖRÖKLÉSI JOGI KÖNYVÉNEK BÍRÓI GYAKORLATA ÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI. Budapest, január 14. AZ ÚJ PTK. ÖRÖKLÉSI JOGI KÖNYVÉNEK BÍRÓI GYAKORLATA ÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI ÁTTEKINTÉS - Változás az Öröklési Jogi Könyvben - Az öröklés általában - Az öröklés jogcímei (sorrend-csere) - A törvényes öröklés

Részletesebben

A TÖRVÉNYES ÖRÖKÖSÖK KÖRE ÉS SORRENDJE (nem tartozik szorosan a tételhez)

A TÖRVÉNYES ÖRÖKÖSÖK KÖRE ÉS SORRENDJE (nem tartozik szorosan a tételhez) A TÖRVÉNYES ÖRÖKÖSÖK KÖRE ÉS SORRENDJE (nem tartozik szorosan a tételhez) A Ptk. taxatíve felsorolja az öröklésre jogosultak körét: csak az e körben szereplők minősülnek törvényes örökösnek. A törvényes

Részletesebben

Az új Polgári Törvénykönyv igen érthetően

Az új Polgári Törvénykönyv igen érthetően Az új Polgári Törvénykönyv igen érthetően A VÉGRENDELET - A jelenlegi Törvénykönyvben található és az új Törvénykönyv 1034-1085 cikkei szabályozza; - Egy egyoldalú, személyes és visszavonható okirat, amely

Részletesebben

A házasság vagyonjogi kérdései. 2012. május 5. Dr. Kenderes Andrea

A házasság vagyonjogi kérdései. 2012. május 5. Dr. Kenderes Andrea A házasság vagyonjogi kérdései 2012. május 5. Dr. Kenderes Andrea A törvényes házastársi vagyonközösségi rendszer: Csjt. 27. Csjt. 28. Házassági vagyonjogi rendszer: VEGYES RENDSZER Házastársak közös vagyona

Részletesebben

új PTK HETEDIK KÖNYV ÖRÖKLÉSI JOG Csehi Zoltán

új PTK HETEDIK KÖNYV ÖRÖKLÉSI JOG Csehi Zoltán új PTK HETEDIK KÖNYV ÖRÖKLÉSI JOG Csehi Zoltán 1. Több szabály Lényegi változások 2. Belső struktúra változott végrendeleti intézkedés megelőzi a törvényi öröklés szabályait 3. Bírói gyakorlat beépítése

Részletesebben

AZ ÖRÖKÖS (HAGYOMÁNYOS) JOGÁLLÁSA

AZ ÖRÖKÖS (HAGYOMÁNYOS) JOGÁLLÁSA Egyik C tételben sem található meg: az örökség megszerzése, a hagyatéki eljárás TK 129-134 AZ ÖRÖKÖS (HAGYOMÁNYOS) JOGÁLLÁSA 1. Az örökös jogállása (nem tartozik szorosan a tételhez) 598. Az ember halálával

Részletesebben

2012.11.26. Római jog gyakorlat. Levelező tagozat

2012.11.26. Római jog gyakorlat. Levelező tagozat Római jog gyakorlat Levelező tagozat 1 Feladatok leadása Választási kampány kezdete: 2012. november 26. Választási határidő: 2012. december 07. Leadási határidő papíron: 2012. december 15. min. 1, max.

Részletesebben

Római jog III. milyen alapon örökölhet valaki? A végrendeleti öröklés. alapelvek. a római végrendelet ( modern ) fogalma

Római jog III. milyen alapon örökölhet valaki? A végrendeleti öröklés. alapelvek. a római végrendelet ( modern ) fogalma Római jog III. milyen alapon örökölhet valaki? Három alapon lehetséges, hogy valaki számára öröklés (egyetemes jogutódlás) nyíljék a római jogban: a) végrendelet alapján (successio testamentaria v. secundum

Részletesebben

PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 1.

PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 1. 2012/2013. tanév II. félév PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 IV. évfolyam PSZ szak/pü Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 1. Illeték

Részletesebben

8. Az öröklés a magyar nemzetközi magánjogban

8. Az öröklés a magyar nemzetközi magánjogban Öröklés 8. Az öröklés a magyar nemzetközi magánjogban = hagyaték mint egész átszáll az örökösre egészben: aktívumok + passzívumok Örökölni lehet: Amennyiben az örökhagyó után végintézkedés maradt, az öröklés

Részletesebben

601. AZ ÖRÖKLÉS EREDETE ÉS LÉNYEGE A RÓMAI JOGBAN

601. AZ ÖRÖKLÉS EREDETE ÉS LÉNYEGE A RÓMAI JOGBAN RÓMAI JOG - VI. RÉSZ, ÖRÖKLÉSI JOG (27 TÉTEL) 1/66 601. AZ ÖRÖKLÉS EREDETE ÉS LÉNYEGE A RÓMAI JOGBAN I. AZ ÖRÖKLÉSI JOG - azoknak a szabályoknak az összessége, amelyek a halál folytán felmerülő magánjogi

Részletesebben

TULAJDONJOG MEGSZERZÉSE

TULAJDONJOG MEGSZERZÉSE Dr. Barzó Tímea PhD egyetemi docens, ügyvéd, egészségügyi szakjogász MISKOLCI EGYETEM Polgári Jogi Tanszék TULAJDONJOG MEGSZERZÉSE DOLOGI rendelkező ÜGYLET TRADITIO a dologi jogi jogváltozást közvetlenül

Részletesebben

Római jog IV. Az öröklés folyamata

Római jog IV. Az öröklés folyamata Római jog IV. Az öröklés folyamata a végrendelet megtámadása az anyagi mellőzhetetlenség sérelme miatt Aki a jogosultak közül kötelesrészét nem kapta meg, mert az örökhagyó - egészen kitagadta, vagy -

Részletesebben

POLGÁRI JOG. Mint jog ág DR SZALAI ERZSÉBET 1

POLGÁRI JOG. Mint jog ág DR SZALAI ERZSÉBET 1 POLGÁRI JOG Mint jog ág DR SZALAI ERZSÉBET 1 Ptk. állampolgárok állami, önkormányzati, gazdasági és civil szervezetek más személyek vagyoni és egyes személyi viszonyait szabályozza../. DR SZALAI ERZSÉBET

Részletesebben

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS A CSALÁDJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS A CSALÁDJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A/1. A POLGÁRI JOG ÉS A CSALÁDJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG Az alábbi jogszabályok átfogó ismerete szükséges: - a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.), -

Részletesebben

NYILATKOZAT HAGYATÉKI ELJÁRÁS LEFOLYTATÁSÁHOZ. Kérem szíveskedjék a nyilatkozatot minél olvashatóbb betűkkel kitölteni!

NYILATKOZAT HAGYATÉKI ELJÁRÁS LEFOLYTATÁSÁHOZ. Kérem szíveskedjék a nyilatkozatot minél olvashatóbb betűkkel kitölteni! Iktatószám: Bagi Polgármesteri Hivatal 2191 Bag, Szent Imre utca 52. Telefon: (28) 504-135/19-es mellék, Fax: (28) 504-136 muszaki@bagfalu.hu www.bagfalu.hu NYILATKOZAT HAGYATÉKI ELJÁRÁS LEFOLYTATÁSÁHOZ

Részletesebben

Római jog I. Örökjogi alapfogalmak. a 2010/2011. I. félév eredményei. a 2010-ben felvettek félév eredményei ban felvettek aláírás és átlag

Római jog I. Örökjogi alapfogalmak. a 2010/2011. I. félév eredményei. a 2010-ben felvettek félév eredményei ban felvettek aláírás és átlag a 2010/2011. I. félév eredményei Római jog I. A tárgyat felvette: 269 fő Aláírást szerzett: 249 fő Ebből nem jött vizsgá zni: 44 elégtelen egs közepes jó jeles összesen végső 86 72 24 18 20 arány 42% 3%

Részletesebben

POLGÁRI JOG TERMÉSZETES SZEMÉLYEK (EMBER) POLGÁRI JOG ALANYAI (SZEMÉLYEK AZ ÜZLETI ÉLETBEN): 2015.09.30. Polgári Törvénykönyv 2013. évi V.

POLGÁRI JOG TERMÉSZETES SZEMÉLYEK (EMBER) POLGÁRI JOG ALANYAI (SZEMÉLYEK AZ ÜZLETI ÉLETBEN): 2015.09.30. Polgári Törvénykönyv 2013. évi V. POLGÁRI JOG A jogalanyok ( ) vagyoni és egyes személyi viszonyait szabályozza Mint jog ág DR SZALAI ERZSÉBET 1 DR SZALAI ERZSÉBET 2 Polgári Törvénykönyv 2013. évi V. törvény MIKOR LÉPETT HATÁLYBA? MEGALKOTÁSÁNAK

Részletesebben

Fábián Ferenc. Előadásvázlatok az öröklési jog köréből

Fábián Ferenc. Előadásvázlatok az öröklési jog köréből Fábián Ferenc Előadásvázlatok az öröklési jog köréből P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y B e t h l e n - s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi és Római

Részletesebben

JOGI ISMERETEK JOGVISZONY. Olyan életszituáció, amelyet a jog szabályoz. Találjunk rá példákat!

JOGI ISMERETEK JOGVISZONY. Olyan életszituáció, amelyet a jog szabályoz. Találjunk rá példákat! JOGI ISMERETEK 2. témakör: jogviszony (alanya, tárgya, tartalma) jogképesség cselekvőképesség Olyan életszituáció, amelyet a jog szabályoz. Találjunk rá példákat! JOGVISZONY. Emberek Kinek-minek a magatartását

Részletesebben

Római jog II. A törvényes öröklés szabályai. egyetemes jogutódlás. a törvényes öröklés alapfogalmai. a civiljog törvényes öröklési rendje (2)

Római jog II. A törvényes öröklés szabályai. egyetemes jogutódlás. a törvényes öröklés alapfogalmai. a civiljog törvényes öröklési rendje (2) Római jog II. törvényes öröklés szabályai egyetemes jogutódlás z alap, amelyre tekintettel valaki számára öröklés (egyetemes jogutódlás) nyílik a római jogban hármas: a) végrendelet alapján, (successio

Részletesebben

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS CSALÁDI JOG

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS CSALÁDI JOG A/1. A POLGÁRI JOG ÉS CSALÁDI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény, valamint a házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény

Részletesebben

A kötelmi jog közös szabályai II. A kötelem teljesítése

A kötelmi jog közös szabályai II. A kötelem teljesítése A kötelmi jog közös szabályai II. A kötelem teljesítése A KÖTELEM TELJESÍTÉSE 6:34. [A teljesítés általános szabálya] A szolgáltatást a kötelem tartalmának megfelelően kell teljesíteni. A teljesítés fogalma

Részletesebben

http://gyorugyved.hu A törvényes öröklés általános rendje (szabályai)

http://gyorugyved.hu A törvényes öröklés általános rendje (szabályai) http://gyorugyved.hu A törvényes öröklés általános rendje (szabályai) Mikor érvényesül a törvényes öröklési rend? Ha az örökhagyó végintézkedési szabadságával nem élt, vagy a végintézkedés a hagyaték egészére

Részletesebben

Egyesület-alapítvány. Sáriné dr. Simkó Ágnes HVG-Orac október 9.

Egyesület-alapítvány. Sáriné dr. Simkó Ágnes HVG-Orac október 9. Egyesület-alapítvány Sáriné dr. Simkó Ágnes HVG-Orac. 2013. október 9. Egyesület Ptk. 3:63-87. I.FOGALMA Közös, tartós, alapszabályban meghatározott cél folyamatos megvalósítása Nyilvántartott tagság Vagyon

Részletesebben

Polgári jog. Személyek joga évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D évi V. törvény (Új Ptk.)

Polgári jog. Személyek joga évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D évi V. törvény (Új Ptk.) Polgári jog Személyek joga 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D. 2013. évi V. törvény (Új Ptk.) I. Könyv Bevezető rendelkezések II. Könyv Az ember mint jogalany III. IV.

Részletesebben

ATALANTA Üzleti Szakközépiskola Családjog Szerző: dr. Bednay Dezső

ATALANTA Üzleti Szakközépiskola Családjog Szerző: dr. Bednay Dezső ATALANTA Üzleti Szakközépiskola Családjog Szerző: dr. Bednay Dezső Az ATK munkacsoportjának tagja Budapest 2009-11 1 TARTALOMJEGYZÉK ÖRÖKLÉSI JOG 1) Az öröklés helye a jogrendben, meghatározó jogi fogalmai

Részletesebben

1952. évi IV. törvény a házasságról, a családról és a gyámságról 1

1952. évi IV. törvény a házasságról, a családról és a gyámságról 1 Opten Törvénytár Opten Kft. 1. 1952. évi IV. törvény 1952. évi IV. törvény a házasságról, a családról és a gyámságról 1 A 2009.10.01. óta hatályos szöveg (A végrehajtásáról szóló 7/1974. (VI. 27.) IM,

Részletesebben

T/7971/... Tisztelt Elnök Úr! bizottsági módosító javaslato t

T/7971/... Tisztelt Elnök Úr! bizottsági módosító javaslato t ra9~ 4 la./'n A LrkYiL Cet. 51 5 Alkotmányügyi, igazságügyi é s ügyrendi bizottság Dr. Kövér László az Országgy űlés elnöke részére Helyben T/7971/... a'/ Bizottsági módosító javaslat Tisztelt Elnök Úr!

Részletesebben

ATALANTA Üzleti Szakközépiskola CSALÁDJOG

ATALANTA Üzleti Szakközépiskola CSALÁDJOG ATALANTA Üzleti Szakközépiskola CSALÁDJOG Szerző: Dr. Bednay Dezső Budapest, 2011 TARTALOMJEGYZÉK I. ÖRÖKLÉSI JOG... 5 1. Az öröklés helye a jogrendben, meghatározó jogi fogalmai... 5 a) Az öröklés...

Részletesebben

Római jog XIV. A szerződések közös szabályai 2.

Római jog XIV. A szerződések közös szabályai 2. Római jog XIV. A szerződések közös szabályai 2. a belső akarat-elhatározás hibái 2. A felek közti consensust nem zárja ki, így nem eredményezi a szerződés semmisségét sem, ha a felet ügyletkötésre nem

Részletesebben

SZELLEMI TULAJDONJOGOK A HÁZASTÁRSAK VAGYONÁBAN ÉS HAGYATÉKÁBAN - AZ ÚJ PTK. ALAPJÁN

SZELLEMI TULAJDONJOGOK A HÁZASTÁRSAK VAGYONÁBAN ÉS HAGYATÉKÁBAN - AZ ÚJ PTK. ALAPJÁN Dr. habil. Grad-Gyenge Anikó Iparjogvédelmi Konferencia Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület Konferencia, Szilvásvárad, 2018. május 11. SZELLEMI TULAJDONJOGOK A HÁZASTÁRSAK VAGYONÁBAN ÉS HAGYATÉKÁBAN

Részletesebben

ADATSZOLGÁLTATÁS A HAGYATÉKI LELTÁRHOZ a 2014. március 15. napjától bekövetkezett halálesethez

ADATSZOLGÁLTATÁS A HAGYATÉKI LELTÁRHOZ a 2014. március 15. napjától bekövetkezett halálesethez Ügyiratszám: VII/./ ADATSZOLGÁLTATÁS A HAGYATÉKI LELTÁRHOZ a 2014. március 15. napjától bekövetkezett halálesethez (A rovatokat kérem OLVASHATÓAN, NYOMTATOTT NAGY BETŰKKEL kitölteni!) I. AZ ELHUNYTRA (örökhagyóra),

Részletesebben

Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés

Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés esetén. A kötelem tárgya: a szolgáltatás mint magatartás.

Részletesebben

Szerkesztette: Sándor István. Az öröklési jog, A családi jog

Szerkesztette: Sándor István. Az öröklési jog, A családi jog Polgári jog III. Szerkesztette: Sándor István Polgári jog III. Az öröklési jog, A családi jog Patrocinium Budapest, 2015 Tartalomjegyzék oldalszám RÖVIDÍTÉSEK JEGYZÉKE...7 V. AZ ÖRÖKLÉSI JOG...9 77. Az

Részletesebben

Példák a helyi adóra és az illetékre

Példák a helyi adóra és az illetékre Példák a helyi adóra és az illetékre Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I. Hol tartunk? Illetékek eredete Illetékfajták Öröklési illeték Ajándékozási illeték Visszterhes vagyonátruházási illeték Eljárási díjak Dr

Részletesebben

TDK Dolgozat. Öröklési Jogi Tükör

TDK Dolgozat. Öröklési Jogi Tükör Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar TDK Dolgozat Öröklési Jogi Tükör Készítette: Konzulens: Bári Krisztián Dr. Bíró György J-405 egyetemi tanár Polgári Jogi Tanszék vezetője Miskolc, 2010 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Római jog XIII. Status familiae, rokonság, patria potestas

Római jog XIII. Status familiae, rokonság, patria potestas Római jog XIII. Status familiae, rokonság, patria potestas befolyásoló tényezők cselekvőképesség valaki saját tényeivel jogokat és kötelezettségeket szerezhet magának vagy másoknak életkor nem tutela,

Részletesebben

C/2 KIESÉS AZ ÖRÖKLÉSBŐL

C/2 KIESÉS AZ ÖRÖKLÉSBŐL Az öröklés törvényi előfeltételei nemcsak az öröklésre, mint egyetemes jogutódlásra, hanem az örökhagyó vagyonában bekövetkező különös (singularis) jogutódlás eseteire (dologi hagyomány, halál esetére

Részletesebben

Járási gyámhivatal, anyakönyvvezető, integrált ügyfélszolgálat, bíróság, konzuli tisztviselő, közjegyző 1 (megnevezése, elérhetőség)

Járási gyámhivatal, anyakönyvvezető, integrált ügyfélszolgálat, bíróság, konzuli tisztviselő, közjegyző 1 (megnevezése, elérhetőség) Járási gyámhivatal, anyakönyvvezető, integrált ügyfélszolgálat, bíróság, konzuli tisztviselő, közjegyző 1 (megnevezése, elérhetőség) Iktatószám: Ügyintéző: 1. A személyesen megjelent apa: Jegyzőkönyv 2

Részletesebben

Módosulása Megszűnése teljesítés nélkül

Módosulása Megszűnése teljesítés nélkül ÜZLETI JOG II. 5. előad adás A szerződés érvénytelensége és hatálytalans lytalansága Módosulása Megszűnése teljesítés nélkül 1 Áttekintés: I. A SZERZŐDÉS ÉRVÉNYTELENSÉGE ÉS HATÁLYTALANSÁGA I.1 Az érvénytelenség.

Részletesebben

Új Polgári Törvénykönyv

Új Polgári Törvénykönyv Új Polgári Törvénykönyv Családjog Öröklési jog Dr. Pecsenye Csaba Családjogi alapelvek A házasság és a család védelme A gyermek érdekének védelme A házastársak egyenjogúságának elve A méltányosság és a

Részletesebben

Tudományos publikációs pályázat. Az érvénytelen szerződés jogkövetkezményeinek dogmatikai szemlélete a 2013. évi V. törvényben

Tudományos publikációs pályázat. Az érvénytelen szerződés jogkövetkezményeinek dogmatikai szemlélete a 2013. évi V. törvényben Miskolci Egyetem Állam és Jogtudományi Kar Civilisztikai Tudományok Intézete Polgári jogi Tanszék Novotni Alapítvány a Magánjog Fejlesztéséért Tudományos publikációs pályázat Az érvénytelen szerződés jogkövetkezményeinek

Részletesebben

Dr. Kenderes Andrea okt. 6.

Dr. Kenderes Andrea okt. 6. Dr. Kenderes Andrea 2012. okt. 6. Facere szerződések alaptípusai Eredmény kötelem- vállalkozási szerződés Gondossági kötelem- megbízási szerződés Vállalkozási szerződés: Ptk. 389. 401. Megbízás: Ptk. 474.

Részletesebben

I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK

I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK POLGÁRI JOG ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR 2017-2018. I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK 1. A polgári jog fogalma, tárgya, helye és összefüggései a jogrendszerben. 2. A magánjog története Nyugat-Európában és Magyarországon

Részletesebben

SZOLGÁLATI ÉS ALKALMAZOTTI SZELLEMI ALKOTÁSOK A MAGYAR JOGBAN

SZOLGÁLATI ÉS ALKALMAZOTTI SZELLEMI ALKOTÁSOK A MAGYAR JOGBAN Lukács Manuéla Linda Polgári Jogi Tanszék Témavezető: Darázs Lénárd SZOLGÁLATI ÉS ALKALMAZOTTI SZELLEMI ALKOTÁSOK A MAGYAR JOGBAN A szellemi alkotások a gazdasági fejlődésnek és a jólét megteremtésének

Részletesebben

Római jog. A tananyag a tankönyv 21. pontjával kezdődik.

Római jog. A tananyag a tankönyv 21. pontjával kezdődik. Római jog A jogi tanulmányok a közéletben való, szakmailag megalapozott és elhivatott szerepvállalásra készítenek fel. Ehhez szükséges a joganyag tételes, naprakész, beható ismerete, de épp ennyire szükséges

Részletesebben

Penta Unió Oktatási Centrum KÉPVISELET AZ ADÓZÁSBAN

Penta Unió Oktatási Centrum KÉPVISELET AZ ADÓZÁSBAN Penta Unió Oktatási Centrum KÉPVISELET AZ ADÓZÁSBAN Készítette: Dr. Kenyeres Sándor Adóellenőrzés szak Budapest, 2008 Dr. Kenyeres Sándor: Képviselet az adózásban I Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... I

Részletesebben

KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK

KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK HASZNÁLATI JOGOK KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK Használati jogok Személyes szolgalmak Telki szolgalmak Értékjogok Pl: zálogjog FÖLDHASZNÁLAT Főszabály aedificium solo cedit elve az épület osztja a fődolog jogi

Részletesebben

Illetékek. 2012/2013.II. félév ADÓZÁS I. 83-92

Illetékek. 2012/2013.II. félév ADÓZÁS I. 83-92 Illetékek Hol tartunk? Vagyonadók eredete Helyi adózás Magyarországon Használathoz kötődő adók Iparűzési adó 73-83 Miről lesz szó? Illetékek eredete Illeték fajták Fizetés öröklés esetén Fizetés ajándékozás

Részletesebben

S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A

S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A P O L G Á R I K O L L É G I U M KOLLÉGIUMVEZETŐ: DR. KEMENES ISTVÁN 6721 Szeged, Sóhordó u. 5. Telefon: 62/568-512 6701 Szeged Pf. 1192 Fax: 62/568-513 Szegedi Ítélőtábla

Részletesebben

Római jog XVIII. Konszenzuálszerződések (2)

Római jog XVIII. Konszenzuálszerződések (2) Római jog XVIII. Konszenzuálszerződések (2) a dologbérlet (locatio conductio rei) I. A bérleti szerződésben a bérbeadó (locator rei) egy elhasználhatatlan dolog időleges használatának, s ha a dolog gyümölcsöző,

Részletesebben

Szentirmai & Udvardy. Ügyvédi Társulás

Szentirmai & Udvardy. Ügyvédi Társulás Európai öröklés és európai öröklési bizonyítvány Az Európai Parlament és a Tanács 650/2012/EU Rendelete értelmében a 2015. augusztus 17. napját követően elhunyt személyek utáni öröklés vonatkozásában jelentősen

Részletesebben

Törvényi engedmény és késedelmi kamat

Törvényi engedmény és késedelmi kamat Törvényi engedmény és késedelmi kamat LESZKOVEN LÁSZLÓ * 1. A dolgozat témája közelmúltban látott napvilágot a Győri Ítélőtábla Pf. IV.20.110/2009/10. számú ítélete. 1 A tényállás témánk szempontjából

Részletesebben

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről ELS Ő RÉSZ BEVEZET Ő RENDELKEZÉSEK. A törvény célja

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről ELS Ő RÉSZ BEVEZET Ő RENDELKEZÉSEK. A törvény célja 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről ELS Ő RÉSZ BEVEZET Ő RENDELKEZÉSEK A törvény célja 1. (1) Ez a törvény az állampolgárok, valamint az állami, önkormányzati, gazdasági és társadalmi szervezetek,

Részletesebben

ÉRVÉNYTELENSÉG MEGTÁMADÁSI OKOK

ÉRVÉNYTELENSÉG MEGTÁMADÁSI OKOK ÉRVÉNYTELENSÉG DR. BARZÓ TÍMEA PHD EGYETEMI DOCENS, ÜGYVÉD EGÉSZSÉGÜGYI SZAKJOGÁSZ MISKOLCI EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR POLGÁRI JOGI TANSZÉK 2014. 1 ALAPVETÉSEK FELEK CÉLJA: Kölcsönös és egybehangzó

Részletesebben

Római jog XX. A tulajdon szerzésmódjai II.

Római jog XX. A tulajdon szerzésmódjai II. Római jog XX. A tulajdon szerzésmódjai II. dolgok egyesülése különböző személyek tulajdonában lévő dolgok egyesülése egy összetett dologgá akkor idéz elő tulajdonváltozást, ha a kapcsolat ún. erős egyesülés,

Részletesebben

16. gyakorlat jogeset

16. gyakorlat jogeset 1. jogeset 16. gyakorlat Kötelmi jog Egy filius familias tartozott Titiusnak. Tartozása biztosítására kezest adott. Titius végrendeletében a filius familiast örökösévé nevezte. Amikor meghalt, a pater

Részletesebben

ALAPKÉRDÉSEK RÓMAI JOGBÓL 1. félév anyagából

ALAPKÉRDÉSEK RÓMAI JOGBÓL 1. félév anyagából ALAPKÉRDÉSEK RÓMAI JOGBÓL 1. félév anyagából 1. Az institúció rendszer fogalma - fajtái. 2. A pandektarendszer fogalma, felépítése. 3. Az archaikus jog 4. A préklasszikus jog fogalma 5. A klasszikus jog

Részletesebben

Római jog XIX. 2012.11.26.

Római jog XIX. 2012.11.26. Római jog XIX. A tulajdon szerzésmódjai II. dolgok egyesülése különböző személyek tulajdonában lévő dolgok egyesülése egy összetett dologgá akkor idéz elő tulajdonváltozást, ha a kapcsolat Az ERŐS EGYESÜLÉS

Részletesebben

N Y I L A T K O Z A T H A G Y A T É K I E L J Á R Á S H O Z

N Y I L A T K O Z A T H A G Y A T É K I E L J Á R Á S H O Z 1042 Budapest, István út 14. 231-3101, Fax.: 231-3170 altalanos.igazg.oszt@ujpest.hu Hivatali ügyfélkapu elérhetőség: IVKERPMH, KRID: 701127129 Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat POLGÁRMESTERI

Részletesebben

A házassági bontóperek szabályozásának változásai. Szerző: dr. Szénási-Varga Nóra. Szolnok, 2016.

A házassági bontóperek szabályozásának változásai. Szerző: dr. Szénási-Varga Nóra. Szolnok, 2016. A házassági bontóperek szabályozásának változásai Szerző: dr. Szénási-Varga Nóra Szolnok, 2016. 1 1. A polgári házasság jogi kezdetei A házasság felbontásának polgári szabályai a polgári házasságkötés

Részletesebben

E bizonyítvány eredeti példánya a kiállító hatóság birtokában marad.

E bizonyítvány eredeti példánya a kiállító hatóság birtokában marad. 5. melléklet V. FORMANYOMTATVÁNY EURÓPAI ÖRÖKLÉSI BIZONYÍTVÁNY (Az öröklési ügyekre irányadó joghatóságról, az alkalmazandó jogról, az öröklési ügyekben hozott határozatok elismeréséről és végrehajtásáról,

Részletesebben

Római jog XVIII. A tulajdonszerzés módjai I.

Római jog XVIII. A tulajdonszerzés módjai I. Római jog XVIII. A tulajdonszerzés módjai I. quiritar tulajdon A római tulajdon (dominium ex iure Quiritium) létrejöttéhez három feltétel együttes megléte volt szükséges, melyek valamelyikének hiánya sajátos

Részletesebben

SZEMÉLYISÉGI JOGOK XI. CÍM ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK ÉS EGYES SZEMÉLYISÉGI JOGOK. 2:42. [A személyiségi jogok általános védelme]

SZEMÉLYISÉGI JOGOK XI. CÍM ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK ÉS EGYES SZEMÉLYISÉGI JOGOK. 2:42. [A személyiségi jogok általános védelme] SZEMÉLYISÉGI JOGOK XI. CÍM ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK ÉS EGYES SZEMÉLYISÉGI JOGOK 2:42. [A személyiségi jogok általános védelme] (1) Mindenkinek joga van ahhoz, hogy törvény és mások jogainak korlátai között

Részletesebben

http://www.csmkh.hu/ugymenetek/item/135-kisajátítás?tmpl=componen...

http://www.csmkh.hu/ugymenetek/item/135-kisajátítás?tmpl=componen... 1 / 15 2012.02.03. 10:42 Kisajátítás 2011. április 26. kedd, 06:39 Ingatlan tulajdonjogának állami kényszerrel történő elvonásával - kisajátításával - kapcsolatos tudnivalókról TÁJÉKOZTATÓ a kisajátítási

Részletesebben

7.1. Az adóköteles jövedelem megállapítása tételes költségelszámolás alkalmazásával

7.1. Az adóköteles jövedelem megállapítása tételes költségelszámolás alkalmazásával 7.1. Az adóköteles jövedelem megállapítása tételes költségelszámolás alkalmazásával Tételes költségelszámolás alkalmazása esetén az adóköteles jövedelem kiszámításához a bevételből kiindulva először az

Részletesebben

Az atipikus munkaviszonyok hazai szabályozásának megjelenése

Az atipikus munkaviszonyok hazai szabályozásának megjelenése Az atipikus munkaviszonyok hazai szabályozásának megjelenése Szerző: Czinkné dr. Arató Zita bírósági titkár Pécs, 2015. október 20. A 2012. évi I. törvényben (a továbbiakban: Mt.) is szabályozott atipikus

Részletesebben

1959. IV. TÖRVÉNY. a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvérıl 1

1959. IV. TÖRVÉNY. a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvérıl 1 1959. IV. TÖRVÉNY a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvérıl 1 Hatályos: 2014.01.01-2014.03.15 (A hatálybalépésérıl és a végrehajtásáról szóló 1960: 11. és az 1978: 2. törvényerejő rendelettel egységes

Részletesebben

Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i)

Társasági szerződés. 1. A társaság cégneve, székhelye, telephelye(i), fióktelepe(i) Társasági szerződés Alulírott tagok, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (Gt.) rendelkezéseinek megfelelően, a 2006. évi V. törvény (Ctv.) mellékletét képező szerződésminta alkalmazásával

Részletesebben

Barzó Tímea A FEDEZETELVONÓ HÁZASSÁGI VAGYONJOGI SZERZŐDÉSEKKEL SZEMBENI VÉDELEM *

Barzó Tímea A FEDEZETELVONÓ HÁZASSÁGI VAGYONJOGI SZERZŐDÉSEKKEL SZEMBENI VÉDELEM * Barzó Tímea A FEDEZETELVONÓ HÁZASSÁGI VAGYONJOGI SZERZŐDÉSEKKEL SZEMBENI VÉDELEM * Csűri Éva rendszerezését elfogadva a házastársak által egymással kötött ügyletek többfélék lehetnek: házassági vagyonjogi

Részletesebben

Az elhunyt emlékéhez fűződő jogok a személyhez fűződő jogok rendszerében 1

Az elhunyt emlékéhez fűződő jogok a személyhez fűződő jogok rendszerében 1 Az elhunyt emlékéhez fűződő jogok a személyhez fűződő jogok rendszerében 1 A jogalkalmazás körében érvényesülő szempontok megjelölése előtt szükséges rögzíteni, hogy a személyhez fűződő jog az egyes személyek

Részletesebben

ROMÁNIA ALKOTMÁNYA 1

ROMÁNIA ALKOTMÁNYA 1 MELLÉKLET ROMÁNIA ALKOTMÁNYA 1 I. cím: Általános elvek 1. szakasz A román állam (1) Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam. (2) A román állam kormányformája a köztársaság.

Részletesebben

Polgári jogi záróvizsgakérdések (2014/2015. I. félév)

Polgári jogi záróvizsgakérdések (2014/2015. I. félév) 1 Polgári jogi záróvizsgakérdések (2014/2015. I. félév) A záróvizsgára történő felkészülés vezérfonala" az előadásokon/a 2013. évi V. törvényen alapuló speciális kollégiumon/konzultációkon leadott anyag.

Részletesebben

VIII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM

VIII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM VIII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM Tartalomjegyzék Szerkesztõbizottsági javaslat III. Könyv: Családjog, VI. Cím: Házassági vagyonjog / 3 Külföldi kitekintés Az ügyleti képviselet szabályainak rendszertani elhelyezése

Részletesebben

Illetékek. 2014/2015.II. félév ADÓZÁS I. 83-92

Illetékek. 2014/2015.II. félév ADÓZÁS I. 83-92 Illetékek Hol tartunk? Vagyonadók eredete Helyi adózás Magyarországon Használathoz kötődő adók Iparűzési adó 73-83 Miről lesz szó? Illetékek eredete Illeték fajták Fizetés öröklés esetén Fizetés ajándékozás

Részletesebben

T/11741. számú. törvényjavaslat

T/11741. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/11741. számú törvényjavaslat a Magyar Köztársaság Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya között a jövedelemadók területén a kettős adóztatás elkerüléséről és az

Részletesebben

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei:

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei: KÖTELMI JOG Hatodik Könyv Kötelem: kötelezettség a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás teljesítésének követelésére. MIRE IRÁNYULHAT? valamely dolog adására, tevékenységre, tevékenységtől

Részletesebben

Adóvilág 2009. július XIII. Évfolyam 08. szám

Adóvilág 2009. július XIII. Évfolyam 08. szám Haszonélvezeti jog és illeték Adóvilág 2009. július XIII. Évfolyam 08. szám A haszonélvezeti jog személyhez kötött dologi jog, amelynek alapján a haszonélvezô a más személy tulajdonában lévô dolgot birtokolhatja,

Részletesebben

A HAGYATÉKI TARTOZÁSOKÉRT VALÓ FELELŐSSÉG TÁRSASÁGI JOGI KITEKINTÉSSEL

A HAGYATÉKI TARTOZÁSOKÉRT VALÓ FELELŐSSÉG TÁRSASÁGI JOGI KITEKINTÉSSEL Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszék A HAGYATÉKI TARTOZÁSOKÉRT VALÓ FELELŐSSÉG TÁRSASÁGI JOGI KITEKINTÉSSEL Témavezető: Prof. Dr. Papp Tekla dr.

Részletesebben