Csomagolási technológiák

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Csomagolási technológiák"

Átírás

1 Csomagolási technológiák Az alábbi összeállításban a különbözı csomagolási módszerek rövid összefoglalását találja, mely reményeink szerint azok számára is hasznos lesz, akik ismerik a folyamatok részleteit. 1. ZSUGORFÓLIÁZÁS A zsugorfóliázás a legsokoldalúbb és legpraktikusabb csomagolási technika, mely megvédi a terméket és kiemeli tetszetısségét. Ennek a technológiának az alkalmazása termékenként változó. A zsugorfóliázást tekinthetjük ugyanakkor az egyik leggazdaságosabb megoldásnak a temékek szakszerő és piacképes csomagolására. A zsugorfóliázási rendszeren belül különbözı csomagolási eljárások léteznek, melynek kiválasztásában a termelési kapacitás a fı meghatározó elem. A zsugorfóliázás alapvetıen két fı lépésbıl áll: (a) a termék féltömlı fóliával történı burkolása és a fólia lehegesztése, mely a gép kapacitásának függvényében 3-6 másodpercet vesz igénybe; (b) a fólia zsugorítása a termékre (10-20 másodperc); Egy-lépéses rendszerek: hegesztés és zsugorítás egy mővelettel. Maximum teljesítmény percenként 6-8 csomag, ill. termék. Két lépéséses renszerek: hegesztés és zsugorítás egymást követı mőveletekkel. Maximum teljesítmény percenként csomag, ill. termék. Automata rendszer: nagyüzemi termékcsomagolásban alkalmazzák. Teljesítmény maximum csomag, ill. termék percenként. Speciális igényre elıállított rendszerek esetén a percenkénti teljesítmény 70-80, sıt 100 darab is lehet. A fenti zsugorfóliázó eljárásokban alkalmazott PE (polietilén), PO (poliolefin) vagy PVC (polivinilklorid) alapú, egy- vagy többrétegő fóliák termék-specifikusak, így próbacsomagolás elvégzése ajánlott. 2. ÖLELİ VAGY BURKOLÓ CSOMAGOLÁS Lényegében ölelıfóliázásnak (burkolásnak) tekinthetı minden olyan folyamat, melynek során a méretre vágott csomagolóanyagból hajtogatással alakítják ki a csomagolást a termék köré. A burkolat zárása ugyanakkor a hajtogatáson kívül hegesztéssel történik. Különbséget kell tenni a teljes és a részleges burkolás között, az utóbbi az övezés (bandázsolás). Burkolócsomagolásra olyan termékek alkalmasak, melyek alaktartóak és egyenletes, sima felületőek. Gyakori az is, hogy a burkolat csak másodlagos csomagolás, azaz a terméket elızıleg már egy másik csomagolóeszközbe, például dobozba helyezik. Az eljárás

2 fogyasztói illetve győjtıcsomagolások kialakítására egyaránt elterjedt. Ennek a csomagolási formának a fı szempontja inkább a szállithatóság és nem a külcsín kiemelése. Az ily módon csomagolt termékek könnyen beazonosíthatóak, mivel a nyomatlan vagy nyomtatott PE (polietilén) síkfólia nem fedi teljesen a csomagolt termékeket, két oldalon nyitott, ezáltal könnyen mozdítható. Kisebb teljesítményő csomagoláshoz (8-10 csomag percenként), fıképp alacsony költségő, félautomata berendezéseket használnak. Automata csomagoló soroknál percenként 100 termék besorolása és csomagolása is elérhetı. 3. EGYSÉGRAKOMÁNY RÖGZÍTÉS (raklapos rakományok nyújtható sztreccs - fóliás burkolása) A termékek szállítási logisztikája legtöbb esetben raklapra helyezést követel. Alapvetı követelmény, hogy a termékek a szállítás folyamán rögzítve legyenek az áruvédelem érdekében. A fóliás rakományrögzítés a következı eljárásokkal érhetık el: a.) Nyújtható (sztreccs) fólia a raklapra körbe tekerve A nyújthatófóliás rakományrögzítés egyszerően elvégezhetı, akár kézzel, akár automata berendezéssel. Megfelelıen rögzíti a rakományt. Mivel a sztreccsfóliázó berendezések általában csak a rakomány oldalát védik, esetenként ajánlott a fedıfólia használata. Ez a technológia a legpraktikusabb és anyagilag leggazdaságosabb. Berendezések léteznek kis teljesítménytıl kezdıdıen (10-20 raklap óránként) automata rendszerekig (30-40 raklap óránként). A mővelet röviden a raklap forgatásából és a feszített fóliának egy tartó oszlopon fel és le mozgásából és a raklapra tekeredésébıl áll. b.) Nyújtható (sztreccs) fólia sapka a raklapra fentrıl ráhúzva A nyújtható fólia sapka egy újonnan kifejlesztett technológia. Elınye, hogy nagyobb teljesítményt lehet vele elérni, de egy drágább berendezést igényel. Zsugorsapka befedi a raklapot és egy hıpisztoly segítségével rázsugorítható a raklapra. Raklapos egységrakományok zsugorsapkával történı rögzítése nagyrészt súlyos és nem hıérzékeny termékek esetében gyakori eljárás (pld. tégla). A fólia zsugorítása történhet egy kedvezı árfekveső kézi eszközzel - mint például a Shrinkfast hıpiszoly - vagy egy automatizált forgó rendszerrel, illetve hıkamra segítségével. Ezekre a technológiákra leginkább alkalmazott csomagolóanyag a PE (polietilén) alapú fólia, mely különleges eljárással készül, hogy a megfelelı feszítési és zsugorodási tulajdonságokkal rendelkezzen. Számos típus létezik különbözı árkategóriákban. Tanácsos a csomagológép, a raklap és a termék szempontját figyelembe venni a megfelelı típus kiválasztásakor.

3 4. PÁNTOLÁS (győjtıcsomagolásoknál, valamint egységrakományoknál) Amennyiben megfelelı feszességgel használják, a pántolás ideális módszer a győjtıcsomagolások és az egységrakományok megerısítésére, rögzítésére. A túlságosan laza pántolás haszontalan, a túl szoros pedig átvágva a dobozt kárt okozhat a termékben. A pántszalag felhordásához a manuális megoldástól, a teljesen automatizált rendszerekig terjedı csomagolási technológiák léteznek. A pántológépek az alábbi kategóriákba sorolhatók: Manuális mechanikus gépek: kézileg történı pántfeszítés, fémkapoccsal történı lezárás. Manuális elektronikus gépek: melyek hálózati kapcsolattal vagy akkumulátorral mőködnek. A pántszalag feszítés manuális vagy automatikus, a zárása pedig dörzshegesztéssel történik. Félautomata rendszerek: a terméket egy rakodóasztalra helyezzük, ahol a pántszalagot a termék köré helyezzük, majd a hegesztı egységhez érintve a gép automatikusan feszíti és zárja (dörzshegesztéssel) a szalagot. Vannak rendszerek, amelyek automatikusan helyezik a pántot a termék köré, míg a termék elhelyezése manuálisan történik. Automata rendszerek: a termék automatikusan futószalagon kerül az automata pántoló gép alá, és a teljes folyamat automatikusan történik. Pántszalag típusok: A polipropilén (PP) alacsony költségő, könnyen kezelhetı, de csupán kis leszorító erı fejthetı ki vele, mielıtt elszakadna. A poliészter (PET) pántoló a polipropilénnél kisebb mértékben nyúlik magas hımérsékleten, erısebb, és tulajdonságait nedves állapotban is megtartja. Kedvezı ára miatt sok esetben helyettesítheti az acélt. A fémpántolás felel meg leginkább a szélsıségesen nehéz rakományoknak, mivel nem nyúlik. Azonban csak fadobozok esetén ajánljuk. 5. BANDÁZSOLÁS (ÖVEZÉS) Bandázsolás egy tetszetıs csomagolási eljárás, mely részleges burkolással fogja össze a termékeket és bizonyos alkalmazásban dézsma-mentessé teheti azt. Címkézés és reklámozás szempontból is elınyös eljárás. A bandázsolás során egy övet helyezünk el a termék(ek) köré. A termékeket be kell helyezni a bandázs-szalag adagoló gépbe, az eljárás pedig automatikusan történik. A szalag zárása hıhegesztéssel vagy ultrahangos hegesztéssel történik. A bandázs-szalag anyaga lehet papír, vagy mőanyag. Mindkettı nyomtatható.

4 6. VÁKUUMCSOMAGOLÁS (élelmiszer és egyéb termékek fogyasztói csomagolásához) A vákuumcsomagolási technológia hidegtárolással alkalmazva lehetıvé teszi az élelmiszerek minıségének hosszú idejő megırzését. A nem élelmiszeripari termékek esetén megvédi a termékeket a káros külsı hatásoktól (pl: nedvesség, pára). A vákuumcsomagológép típusok az egyszerő külsı vákuumozóktól, a teljesen automata kamrás vagy horizontálisan haladó rendszerekig változnak. Az eljárás során a terméket egy speciális tasakba helyezzük, amely a vákuumozás során teljesen körbefogja azt és elzárja az oxigéntıl. A tasak légmentesen záró mőanyagból, alumíniumból vagy a kettı kombinációjából álló fóliából készül. Bizonyos eljárásoknál vedıgázzal (nitrogén és/vagy széndioxid) cserélik ki az oxigént, és ezáltal megakadályozza az aerob baktériumok szaporodását. A vákuumcsomagolásra alkalmas fóliának az alábbi követelményeknek kell megfelelni: hegeszthetı; gáz és vízgız álló; A vákuumtasak alapanyaga többrétegő fólia, melynek egyik rétege hegeszthetı PE (polietilén) vagy PP (polipropilén), valamint egy védı réteg PET (polietilén-tereftalát), PA (poliamid) vagy EVOH (etilvinilalkohol) alkotja. Ezek a több, akár öt rétegő fóliák lamináltak vagy ko-extrudáltak. A vákumtasak anyaga és minısége nagyban meghatározza a vákuumcsomagolás eredményét. 7. TASAKZÁRÁS - KLIPSZ ÉS TWIST (SODRÁS) ELJÁRÁSSAL Ezek az egyszerő, de hatékony technológiák leginkább a sütıiparban és az édesiparban használatosak. A twist (a zárást sodrással kialakító) eljárás során egy fémszállal erısített mőanyag huzal darab zárja a tasak száját. A klipszelı gép két fémszállal erısített drót darabból levágott győrőt alkalmaz a zsák vagy tasak lezárására. Mindkét technológiával fel lehet tüntetni a szavatossági idıt, bár a klipszes eljárással könnyebben kivitelezhetı. A mővelet gyorsasága és könnyedsége pneumtikus hajtás, elektromosság-mentesség teszi nagyon hasznossá ezt a technológiát. A lezáró anyag egy erre a célra kifejleszett egy vagy kettıs drót huzallal ellátott PE (polietilén) vagy PP (polipropilén) szalag.

5 8. SKIN CSOMAGOLÁS A skin csomagolási rendszer olyan pozitív fóliaformázási változat, ahol a szerszám szerepét maga a termék tölti be. A hagyományos értelemben vett, elsısorban iparcikkeknél játékok, szerszámok, háztartási eszközök alkalmazott csomagolási módnál a terméket megfelelı méretre vágott, nyomtatott és PVC-hez hegedı lakkal, rendszerint PVDC-vel bevont, légáteresztı vagy perforált kartonlapra helyezik. A fóliát lágyulási hımérsékletig melegítik, majd a terméket a fólia felé mozgatva, az lepelszerően bevonja a csomagolandó tárgyat. Ekkor a kartonon keresztül kiszívják a levegıt, így a nyomáskülönbség hatására a fólia ráfeszül a termékre, és hıtartalmánál fogva összeheged a bevont kartonnal. Így lesz a termék csomagolása egyidıben tetszetıs és dézsmamentes. Több termék egyidejő csomagolása esetén egy vágó mővelettel készítik el az egyedi csomagokat. Alkalmas anyagok: nyomtatott vagy üres, bevont vagy nyers, esetleg perforált kartonlap valamint sajátosan kiképzett, a kartonlaphoz jól tapadó védı fólia. 9. BLISTER CSOMAGOLÁS A BLISTER csomagoláshoz a termék körvonalait követı, hıformázott mőanyag fólia csomagolóeszközök különbözı változatai, valamint a gyógyszereknél alkalmazott átnyomó csomagolások sorolhatók. A BLISTER fıként nem élelmiszeripari termékek megvédését szolgáló eljárás. Egy elıre formázott kemény mőanyag (PVC vagy PET) burkot borítunk a kartonlapra helyezett termékre. A kartonlapon lehet dekoráció, termék információ, így nagyon tetszetıs és biztonságos csomagolást tudunk elérni. Lehet a teljes blister formát mőanyagból készíteni és több darab terméket helyezni bele. A burok hegesztése egyszerőbb alkalmazásokban hıvel történik, illetve PET vagy nagyobb termékeknél rádió frekvenciával. 10. KARTON DOBOZ FORMÁZÁS ÉS ZÁRÁS Karton dobozok formázására, töltésére és lezárására célirányozott gépek nagyon változóak és általában termék specifikusak. Rendszerint hıre olvadó ragasztó (hot-melt) a záróanyag, és egy külön berendezéssel lehet megoldani a termékek dobozba töltését. Amennyiben tapadószalaggal szeretnénk zárni a dobozokat használhatunk félautomata gépeket, melyek a doboz aljára és tetejére hordják fel a tapadószalagot. 11. FORMÁZÓ TÖLTİ ZÁRÓ GÉPEK (F/F/S RENDSZEREK) Ez a csomagolási technológia széles körben, élelmiszer- és nem élelmiszeripari ágazatokban egyaránt jól bevált eljárás. Különösen hasznos egy fajta termék nagy számú és folyamatos csomagolása esetén.

6 Ez a csomagolási rendszer két csoportba sorolható: vizszintes és függıleges töltés. Mindkettı hármas hegesztéssel biztosítja a csomagolás lezárását, egyet-egyet a csomag két végén, és egy hosszanti zárást. A vizszintes F/F/S rendszer édesipari termékek (pld. csokoládé), sütıipari termékek (pékáruk), gépalkatrészek stb. csomagolására jól alkalmazható. A függıleges F/F/S rendszereket apró termékek pl. keksz, apró sütemény, csipsz stb. fogyasztói csomagolásának lezárására használatos. Gyakran mérleggel és valamilyen fajta adagolóval egészül ki ez a rendszer. A lezárt kész csomagokat szállítószalag továbbíthatja a csomagolósor végére. Ezekhez a termékekre általában többszínnyomott BOPP (biaxiálisan orientált polipropilén) fóliákat és ezek társítmányait alkalmazzák csomagolóanyagként. 12. TÁLCÁS ÉTELCSOMAGOLÁS A tálcás élelmiszercsomagolás folyamata egy PS (polisztirol) vagy merev PVC, ill. PET tálca, élelmiszer csomagolására elıírt PE vagy PVC stretch fóliával való bevonásából áll. Ez a csomagolás az élelmiszert megóvja és tetszetıs megjelenést biztosít neki. A termék szavatossági idejének meghosszabbításához vákuumozó eljárást alkalmazhatunk, amely során légmentesen illetve védıgázzal csomagoljuk a terméket. A vákuumcsomagolás hidegtárolással alkalmazva a termékek szavatosságát általában négyszeresére növeli. 13. HORDFÜL FELHORDÓ BERENDEZÉSEK (győjtı csomagoláshoz) Győjtı csomagolások (pl: üdítı, ásványvíz) kézi hordfüllel fogófüllel - történı ellátása hasznos gyakorlati és marketing eszköznek bizonyult, ugyanis marketing üzenettel ellátva könnyíti meg a termék szállítását. Ezt a technológiát a világon csupán néhány vállalat támogatja. A gyártósor kapacitásának függvényében választhatnak a hordfül felhordó berendezések közül. A hordfülszalag speciálisan erre a felhasználásra gyártott tapadószalag, mely különbözı kiszerelésben kapható. A hordfülezési folyamat során a gép a tapadószalaghoz adagolja a nyomtatott karton csíkot, mely így a végleges hordfület kialakítva a győjtıcsomagolásra kerül. 14. FÓLIAHEGESZTİK A mőanyag fólia csomagolástechnikában történı elterjedésében, annak hegeszthetısége valamint formálhatósága játszott fontos szerepet. Különbözı fóliák hegesztésével tasakokat, blisztereket, sleeve fóliákat, címkéket és még számtalan más terméket hozhatunk létre. A fólia hegesztése különbözı fokozatokon hı hatására történik.

7 15. TÉRKITÖLTÉS (győjtı csomagoláshoz és szállítási logisztikához) Szállítási csomagolásoknál gondot okozhat, ha a dobozban üres tér marad és az áru szabadon csúszkálhat, így az ütéstıl és a rázkódástól könnyen megsérülhet. A megfelelı térkitöltı megoldás kiválasztásakor fontos szempont, hogy a terméket megfelelıen védje az ütıdéstıl, miközben nem növeli a csomagolás súllyát és térfogatát.

Tejtermékek csomagolása

Tejtermékek csomagolása Budapesti Corvinus Egyetem élelmiszermérnöki szak 2008. CSOMAGOLÁSTECHNOLÓGIA egyéni feladat Tejtermékek csomagolása Készítette: Farkas Péter Bsc. II. évfolyam levelezı Tervezett szakirány: Sör- és Szeszipari

Részletesebben

HASZNÁLATI ÉS KEZELÉSI ÚTMUTATÓ TC PANELEK FELHASZNÁLÓINAK

HASZNÁLATI ÉS KEZELÉSI ÚTMUTATÓ TC PANELEK FELHASZNÁLÓINAK ISOCANALE ALC; ALE; ALL; AXTCPANE... KÓDJELŐ TC PANELEK ÁLTALÁNOS TULAJDONSÁGOK A TC rendszerő elıszigetelt légcsatorna-panelek mindkét oldalon alumíniumfóliával borított, habosított poliizocianurát (poliuretán)

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tóta József. A kézműves alkotások útja az előkészítéstől a csomagolásig I. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Tóta József. A kézműves alkotások útja az előkészítéstől a csomagolásig I. A követelménymodul megnevezése: Tóta József A kézműves alkotások útja az előkészítéstől a csomagolásig I. A követelménymodul megnevezése: Népi kézműves vállalkozás működtetése A követelménymodul száma: 1004-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

5.1. GERENDÁS FÖDÉMEK KIALAKÍTÁSA, TERVEZÉSI ELVEI

5.1. GERENDÁS FÖDÉMEK KIALAKÍTÁSA, TERVEZÉSI ELVEI 5. FÖDÉMEK TERVEZÉSE 5.1. GERENDÁS FÖDÉMEK KIALAKÍTÁSA, TERVEZÉSI ELVEI Az alábbiakban az Épületszerkezettan 2. c. tárgy tanmenetének megfelelıen a teljes keresztmetszetben, ill. félig elıregyártott vb.

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Fóliagyártás versenyképesen Az öntött és a fújt fóliák közül is jelenleg a 3-rétegűek a legnépszerűbbek mind a gyártók, mind a felhasználók körében. Megkezdődött azonban az átrendeződés

Részletesebben

HOZZÁADOTT ÉRTÉK A LOGISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSHOZ: CSOMAGOLÁS. Magyar Kálmán AMCO Kft., Budapest 2015 április 16 Logisztika napja

HOZZÁADOTT ÉRTÉK A LOGISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSHOZ: CSOMAGOLÁS. Magyar Kálmán AMCO Kft., Budapest 2015 április 16 Logisztika napja HOZZÁADOTT ÉRTÉK A LOGISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSHOZ: CSOMAGOLÁS Magyar Kálmán AMCO Kft., Budapest 2015 április 16 Logisztika napja Logisztika definiciója A logisztika szó történetét jól jellemzik az alábbi

Részletesebben

BFT Botticelli garázsajtó-nyitó hajtómő - szerelési és használati útmutató

BFT Botticelli garázsajtó-nyitó hajtómő - szerelési és használati útmutató BFT Botticelli garázsajtó-nyitó hajtómő - szerelési és használati útmutató Ez az útmutató az eredeti, a gyári csomagban megtalálható leírás kiegészítése, csak azzal együtt értelmezhetı! Köszönjük, hogy

Részletesebben

Háztartásunk hulladékai

Háztartásunk hulladékai Háztartásunk hulladékai Tanulói feladatlap Csoport:. Elérhetı szám:.. Elért szám:. Ssz. Feladat Pont Szám Idı Perc 1. A hulladék egyidıs az élettel. Minden élılény termel valamiféle hulladékot élete során,

Részletesebben

Mechanikai megmunkálás Ipari termék- és formatervezıknek

Mechanikai megmunkálás Ipari termék- és formatervezıknek Mechanikai megmunkálás Ipari termék- és formatervezıknek Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet http://tgyi.fmk.nyme.hu NYME FMK TGYI 2006.08.28. 7/1.

Részletesebben

Épületek gázellátása. A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai. Vízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9.

Épületek gázellátása. A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai. Vízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9. Épületek gázellátása A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai ízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9. 1 A gázfogyasztó készülékek elhelyezésére vonatkozó általános elıírások GOMBSZ: az

Részletesebben

Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani útmutató a felsıfokú szakképzésben részt vevı hallgatók számára az

Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani útmutató a felsıfokú szakképzésben részt vevı hallgatók számára az B/IV. Külsı szakmai gyakorlat kidolgozása (tananyagának, tematikáinak, módszertani útmutatóinak kidolgozása a külsı szakmai gyakorlaton részt vevı hallgatók számára) Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani

Részletesebben

HSA24520. Használati útmutató

HSA24520. Használati útmutató HSA24520 HU Használati útmutató FIGYELMEZTETÉS! Azl, R600a (csak bizonyos körülmények között gyúlékony) teljesen környezetberát gázzal mőködı hőtıberendzés normális mőködésének eléréséhez, kövesse a következı

Részletesebben

KIEGÉSZÍTİ AUTOMATIKA SZIKVÍZPALACKOZÓ BERENDEZÉSEKHEZ

KIEGÉSZÍTİ AUTOMATIKA SZIKVÍZPALACKOZÓ BERENDEZÉSEKHEZ KIEGÉSZÍTİ AUTOMATIKA SZIKVÍZPALACKOZÓ BERENDEZÉSEKHEZ A találmány tárgya kiegészítı automatika szikvízpalackozó berendezésekhez. A találmány szerinti automatikának szelepe, nyomástávadója és mikrovezérlı

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA A jövő csomagolóanyagai a műanyagok A csomagolóiparral szemben egyre nagyobb igényeket támasztanak, egyúttal azt is elvárják, hogy csökkentse a felhasznált anyagok és a hulladék mennyiségét.

Részletesebben

σhúzó,n/mm 2 εny A FA HAJLÍTÁSA

σhúzó,n/mm 2 εny A FA HAJLÍTÁSA A FA HAJLÍTÁSA A fa hajlítása a fa megmunkálásának egyik igen fontos módja. A hajlítás legfıbb elınye az anyagmegtakarítás, mivel az íves alkatrészek elıállításánál a kisebb keresztmetszeti méretek mellett

Részletesebben

A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota ) 10/2001. (IV. 19.) KöM rendelet

A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota ) 10/2001. (IV. 19.) KöM rendelet A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota ) 10/2001. (IV. 19.) KöM rendelet az egyes tevékenységek és berendezések illékony szerves vegyület kibocsátásának korlátozásáról A környezet védelmének

Részletesebben

Mezőgazdasági és csomagolási célokra alkalmazott fóliák

Mezőgazdasági és csomagolási célokra alkalmazott fóliák A MÛANYAGOK FELHASZNÁLÁSA Mezőgazdasági és csomagolási célokra alkalmazott fóliák Tárgyszavak: mezőgazdasági fóliák; talajtakarás; hajtatóalagút; védőháló; állattenyésztés; szélfogó ponyva; biodegradálható

Részletesebben

A, b, c, Pontérintkezéső Vonalérintkezéső Vegyes érintkezéső Pontérintkezéső Hajlékony

A, b, c, Pontérintkezéső Vonalérintkezéső Vegyes érintkezéső Pontérintkezéső Hajlékony 4.számú melléklet: Felvonó kötelek gyártása a Fux Zrt-nél Kötél igénybevételei A tönkremenetelt kiváltó igénybevételek: Hajlító igénybevétel, (súrlódási és súrlódás nélküli hajlítás); Koptató hatások (külsı

Részletesebben

A hegesztési eljárások áttekintése. A hegesztési eljárások osztályozása

A hegesztési eljárások áttekintése. A hegesztési eljárások osztályozása A hegesztési eljárások áttekintése A hegesztés célja két vagy több, fémes vagy nemfémes alkatrész között mechanikai igénybevételre alkalmas nem oldható kötés létrehozása. A nem oldható kötés fémek esetében

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 003 837 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 003 837 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000003837T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 003 837 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 04 767727 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Forgácsolás és szerszámai 13. Gyalulás, vésés, üregelés

Részletesebben

A KENYÉRKÉSZÍTÉS FOLYAMATAI I. Dr. Gasztonyi Kálmán

A KENYÉRKÉSZÍTÉS FOLYAMATAI I. Dr. Gasztonyi Kálmán Gasztonyi Kálmán dr.: A kenyérkészítés folyamatai I. SÜTİIPAROSOK, PÉKEK: 49. évf. 2002. 3. sz. 8-14.o. A KENYÉRKÉSZÍTÉS FOLYAMATAI I. Dr. Gasztonyi Kálmán Ebben a négyrészes tanulmány-sorozatban a legfontosabb

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

Abasár Község Önkormányzata 10/2010. (V. 26.) rendelete a környezet védelemrıl és a közterületek használatáról (egységes szerkezetben)

Abasár Község Önkormányzata 10/2010. (V. 26.) rendelete a környezet védelemrıl és a közterületek használatáról (egységes szerkezetben) Abasár Község Önkormányzata 10/2010. (V. 26.) rendelete a környezet védelemrıl és a közterületek használatáról (egységes szerkezetben) Abasár község Önkormányzat képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Integrált rendszerek az Európai Unió országaiban Elınyeik és hátrányaik

Integrált rendszerek az Európai Unió országaiban Elınyeik és hátrányaik TÁMOP 1.3.1-07/1-2008-0002 kiemelt projekt A foglalkoztatási szolgálat fejlesztése az integrált munkaügyi és szociális rendszer részeként Stratégiai irányítás és regionális tervezés támogatása komponens

Részletesebben

Biztonsági rendszerekek 2 Vezérlı berendezés

Biztonsági rendszerekek 2 Vezérlı berendezés Biztonsági rendszerekek 2 Vezérlı berendezés Villamosmérnök BSc szak Az irányítási feladatot megoldó berendezés Alapjeladó Összehasonlító Kezelı felület Érzékelı Szabályozó Központi vezérlı Vasúti folyamat

Részletesebben

PÁRÁTLANÍTÓ KÉSZÜLÉK HASZNÁLATI UTASÍTÁS

PÁRÁTLANÍTÓ KÉSZÜLÉK HASZNÁLATI UTASÍTÁS PÁRÁTLANÍTÓ KÉSZÜLÉK HASZNÁLATI UTASÍTÁS Tartalomjegyzék: Megfelelısségi nyilatkozat..3 Jellemzés..4 Elıkészületek...4 Használat.5 Kifúvó lamella.5 Cseppvíz győjtés.6 Üzemeltetés.7 Szőrı tisztítása.7 Üzemszünet...7

Részletesebben

Ujj Tamás * VALÓS IDEJŐ ADATTÁRHÁZAK

Ujj Tamás * VALÓS IDEJŐ ADATTÁRHÁZAK Ujj Tamás * VALÓS IDEJŐ ADATTÁRHÁZAK Az adatbázisok alkalmazási területeit vizsgálva, sokunknak olyan alkalmazási területek jutnak az eszébe, mint egy könyvtári rendszer, jegynyilvántartás, számlák kezelése,

Részletesebben

MAGYAR TCE 4410 - TCE 4440 TCE 4410 - TCE 4440. Gumiabroncsszerelı-készülék Használati útmutató. Bosch diagnosztika 1 695 104 860 2008-02-26 1

MAGYAR TCE 4410 - TCE 4440 TCE 4410 - TCE 4440. Gumiabroncsszerelı-készülék Használati útmutató. Bosch diagnosztika 1 695 104 860 2008-02-26 1 hu Gumiabroncsszerelı-készülék Használati útmutató Bosch diagnosztika 1 695 104 860 2008-02-26 1 FIGYELMEZTETÉS Jelen használati útmutató az adott termék részét képezi. Olvassa el figyelmesen a benne található

Részletesebben

Ragasztás, ragasztóanyagok

Ragasztás, ragasztóanyagok 9. hét Kötés kialakulása fizikai úton kötı oldószeres diszperziós olvadék-ragasztók kémiai úton kötı oldószeres természetes polimer alapú ragasztók fehérje, szénhidrát, szénhidrogén alapú oldószeres ragasztó

Részletesebben

Betegtájékoztató a részleges gége eltávolításáról a gége és/vagy algarat rosszindulatú betegségeirıl

Betegtájékoztató a részleges gége eltávolításáról a gége és/vagy algarat rosszindulatú betegségeirıl Betegtájékoztató a részleges gége eltávolításáról a gége és/vagy algarat rosszindulatú betegségeirıl Kedves Betegünk! Az elızetes vizsgálatok és leletek alapján Önnek mőtéti beavatkozásra van szüksége.

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 008 651 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 008 651 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000008651T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 008 651 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 06 765355 (22) A bejelentés

Részletesebben

Kiadó: Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány. Szöveg: Bank László. Lektor: Dr. Szép Tibor. Nyomda: Borgisz-Print Kft.

Kiadó: Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány. Szöveg: Bank László. Lektor: Dr. Szép Tibor. Nyomda: Borgisz-Print Kft. Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány FECSKEVÉDELMI PROGRAM www.baranyamadar.hu A TERMÉSZET SZOLGÁLATÁBAN İszi fecskegyülekezés (Fotó: Losonczi Lajos) Kiadó: Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány

Részletesebben

Alkalmazásportfólió. Szoftvermenedzsment. menedzsment. Racionalizálás. Konszolidáció. Nyilvántartás. Elemzés

Alkalmazásportfólió. Szoftvermenedzsment. menedzsment. Racionalizálás. Konszolidáció. Nyilvántartás. Elemzés Megjegyzés: Egyes megoldásokban, ahol -szel kell jelölni a helyes választ, K (= közömbös) jelzés arra utal, hogy az és az hiánya egyaránt elfogadható (= valami lehetséges, de nem jellemzı). 5.1. A sorokban

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Újfajta vízgőzzáró és -szabályozó csomagolófóliák Az áruk főképpen az élelmiszerek csomagolásával szemben egyre nagyobbak az igények, egyúttal elvárják, hogy ehhez egyre kevesebb

Részletesebben

1. A ki- és belégzett levegı összetétele és a levegı felhasználás mértéke

1. A ki- és belégzett levegı összetétele és a levegı felhasználás mértéke Diriczi Miklós LÉGZÉSVÉDİ ESZKÖZÖK A szőrı típusú és az izolációs légzıkészülékek általános bemutatása mellett a karbantartás és az idıszakos ellenırzés, valamint az izolációs légzıkészülékek használata

Részletesebben

A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek

A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek A mezıgazdasági vontatóból vagy lassú jármőbıl és egy pótkocsiból álló jármőszerelvény hosszúsága a 18,00, a mezıgazdasági vontatóból és két

Részletesebben

Geisha Base JS 190F-H. Elektronikus pénztárgép Kezelıi kézikönyv

Geisha Base JS 190F-H. Elektronikus pénztárgép Kezelıi kézikönyv Elektronikus pénztárgép Kezelıi kézikönyv Elıszó: Tisztelt vásárló, Ön egy CE és ROHS minısítéssel ellátott elektronikus pénztárgépet vásárolt, mely jelölések garantálják az Európai Unión belüli villamos

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK B melléklet (TKSZ) ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK külföldi, konvertibilis pénznemben nyilvántartott fizetési számlák és lekötött betétszámlák vezetéséhez természetes személyek részére Jelen Általános

Részletesebben

Kis- és közepes mérető pilóta nélküli repülı eszközök autonóm feladat-végrehajtásának támogatása digitális domborzat modell alkalmazásával

Kis- és közepes mérető pilóta nélküli repülı eszközök autonóm feladat-végrehajtásának támogatása digitális domborzat modell alkalmazásával Horváth Zoltán Kis- és közepes mérető pilóta nélküli repülı eszközök autonóm feladat-végrehajtásának támogatása digitális domborzat modell alkalmazásával A kis- és közepes mérető pilóta nélküli repülı

Részletesebben

Képviselı-testületi ülés jegyzıkönyve 2011. március 28.

Képviselı-testületi ülés jegyzıkönyve 2011. március 28. Felsılajos Község Önkormányzata Képviselı-testületi ülés jegyzıkönyve 2011. március 28. Az ülésen hozott rendelet, és határozatok száma és tárgya: Felsılajos Község Önkormányzata Képviselı-testületének

Részletesebben

BEREGNYEI JÓZSEF A KÖZÉPFOKÚ RENDÉSZETI SZAKKÉPZÉS ÉS A RENDİRSÉG HATÁRİRSÉG INTEGRÁCIÓJÁNAK KAPCSOLÓDÁSA, LEHETİSÉGEI. Bevezetı

BEREGNYEI JÓZSEF A KÖZÉPFOKÚ RENDÉSZETI SZAKKÉPZÉS ÉS A RENDİRSÉG HATÁRİRSÉG INTEGRÁCIÓJÁNAK KAPCSOLÓDÁSA, LEHETİSÉGEI. Bevezetı BEREGNYEI JÓZSEF A KÖZÉPFOKÚ RENDÉSZETI SZAKKÉPZÉS ÉS A RENDİRSÉG HATÁRİRSÉG INTEGRÁCIÓJÁNAK KAPCSOLÓDÁSA, LEHETİSÉGEI Bevezetı A címben szereplı téma aktualitását illetve fontosságát húzza alá az a tény,

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 004 718 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 004 718 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000004718T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 004 718 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 06 79161 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

www.perfor.hu Használati utasítás

www.perfor.hu Használati utasítás Használati utasítás Tartalomjegyzék Fontos munkavédelmi tudnivalók Fontos munkavédelmi tudnivalók...3 Ismerkedés a Drill Doctorral...5 Tudnivalók a fúrókról...6 A fúró anatómiája...6 Fúróélezés Drill Doctorral...7

Részletesebben

23/2003. (XII. 29.) KvVM rendelet. A rendelet hatálya. Értelmezı rendelkezések

23/2003. (XII. 29.) KvVM rendelet. A rendelet hatálya. Értelmezı rendelkezések A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 23/2003. (XII. 29.) KvVM rendelet a biohulladék kezelésérıl és a komposztálás mőszaki követelményeirıl A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII.

Részletesebben

Épületgépészeti szaktanácsok

Épületgépészeti szaktanácsok - Padlófőtés Épületgépészeti szaktanácsok Az energia árak növekedése miatt az utóbbi néhány évben rohamosan növekedett az alacsony hımérséklettel mőködı főtési rendszerek, mint a padlófőtési rendszerek

Részletesebben

BÍBORKA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS SZAKISKOLA

BÍBORKA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS SZAKISKOLA 1. számú melléklet: Esélyegyenlıségi Terv Az egyenlı bánásmódról és az esélyegyenlıség elımozdításáról szóló 2003. évi CXXV. Törvény alapelvi szinten rögzíti, hogy minden ember elidegeníthetetlen joga,

Részletesebben

Ingatlanvagyon értékelés

Ingatlanvagyon értékelés Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Ingatlanfejlesztı 8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3. Szakirányú Továbbképzési Szak Ingatlanvagyon értékelés 6. A vállalatértékelési és az ingatlanértékelési

Részletesebben

A színesfémlopások megelızısére a DatatraceDNA és a DataDotDNA Metallic projekt

A színesfémlopások megelızısére a DatatraceDNA és a DataDotDNA Metallic projekt A színesfémlopások megelızısére a DatatraceDNA és a DataDotDNA Metallic projekt Magyarországon hasonlóan a világszerte tapasztalható jelenségekhez a színesfémlopások egyre nagyobb méreteket öltenek. Ezek

Részletesebben

KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI SEGÉDLET. ÚMFT-s. építési beruházásokhoz. 1.0 változat. 2009. augusztus. Szerkesztette: Kovács Bence.

KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI SEGÉDLET. ÚMFT-s. építési beruházásokhoz. 1.0 változat. 2009. augusztus. Szerkesztette: Kovács Bence. KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI SEGÉDLET ÚMFT-s építési beruházásokhoz 1.0 változat 2009. augusztus Szerkesztette: Kovács Bence Írta: Kovács Bence, Kovács Ferenc, Mezı János és Pataki Zsolt Kiadja: Független

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Nagy teljesítményű leheletvékony fóliák Öntéssel nagy értékű, nagyon sok rétegből felépülő, ugyanakkor meglepően vékony fóliákat lehet előállítani. Ezek legtöbbjét raklapokra felhalmozott

Részletesebben

egyetemi adjunktus Hulladékgazdálkodás hazai és EU-s jogi keretei Hasznos honlapok a jogi részekhez:

egyetemi adjunktus Hulladékgazdálkodás hazai és EU-s jogi keretei Hasznos honlapok a jogi részekhez: Faipari hulladékgazdálkodás (II. blokk) Dr. Németh Gábor Ph.D. egyetemi adjunktus Hulladékgazdálkodás hazai és EU-s jogi keretei Hasznos honlapok a jogi részekhez: http://www.ktm.hu/ http://www.kvvm.hu/hir

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELİSÉG H A T Á R O Z A T

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELİSÉG H A T Á R O Z A T KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELİSÉG Ügyszám: 25949/2013. Iktatószám: 74617/2014. Ügyintézı: Bujdosó Julianna Tárgy: Hulladékgazdálkodási engedély H A T Á R O Z A T 1.00 Engedélyes:

Részletesebben

Önkormányzati kötvénykibocsátások Magyarországon: tapasztalatok és lehetıségek

Önkormányzati kötvénykibocsátások Magyarországon: tapasztalatok és lehetıségek Széchenyi István Egyetem Multidiszciplináris Társadalomtudományi Doktori Iskola Kovács Gábor Önkormányzati kötvénykibocsátások Magyarországon: tapasztalatok és lehetıségek Doktori értekezés- tervezet Konzulens:

Részletesebben

Gyepgazdálkodás. Sáringer-Kenyeres Tamás

Gyepgazdálkodás. Sáringer-Kenyeres Tamás Gyepgazdálkodás Sáringer-Kenyeres Tamás Bevezetés A telepítés (felújítás) elıkészítése táblásítás. A táblák méreteit a természetes határok, a hasznosítási, továbbá az üzemelési igények figyelembevételével

Részletesebben

MAGYAR TCE 4530 TCE 4530. Gumiabroncsszerelı-készülék Használati útmutató. Bosch diagnosztika 1 695 104 911 2008-02-26 1

MAGYAR TCE 4530 TCE 4530. Gumiabroncsszerelı-készülék Használati útmutató. Bosch diagnosztika 1 695 104 911 2008-02-26 1 hu Gumiabroncsszerelı-készülék Használati útmutató Bosch diagnosztika 1 695 104 911 2008-02-26 1 FIGYELMEZTETÉS Jelen használati útmutató az adott termék részét képezi. Olvassa el figyelmesen a benne található

Részletesebben

MŐSZAKI LEÍRÁS A MÓRICZ ZSIGMOND KÖRTÉRI MŐEMLÉKI VÉDETTSÉGŐ GOMBA ÉPÜLETÉNEK ÉPÍTÉSZETI ÉS HASZNOSÍTÁSI ÖTLETPÁLYÁZATA. 2009.

MŐSZAKI LEÍRÁS A MÓRICZ ZSIGMOND KÖRTÉRI MŐEMLÉKI VÉDETTSÉGŐ GOMBA ÉPÜLETÉNEK ÉPÍTÉSZETI ÉS HASZNOSÍTÁSI ÖTLETPÁLYÁZATA. 2009. MŐSZAKI LEÍRÁS A MÓRICZ ZSIGMOND KÖRTÉRI MŐEMLÉKI VÉDETTSÉGŐ GOMBA ÉPÜLETÉNEK ÉPÍTÉSZETI ÉS HASZNOSÍTÁSI ÖTLETPÁLYÁZATA 2009. szeptember tartalomjegyzék koncepció problématérkép mőemlékvédelmi kérdések

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZIGETHŐTİK

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZIGETHŐTİK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZIGETHŐTİK A szigethőtık max.+25 C fokos és legfeljebb 65% relatív páratartalmú környezetben biztosítják a megadott paramétereket! TÍPUSVÁLASZTÉK: W 15 MR/G, W 15 MR/G/o, W 20 MR/G,

Részletesebben

Elektron Kft. 8900 Zalaegerszeg, Stadion u. 7. UNGARN Tel.: +36-92-320-656 Fax.: +36-92-314-137 GSM: +36-30-9427-571 http//www.elektronkft.

Elektron Kft. 8900 Zalaegerszeg, Stadion u. 7. UNGARN Tel.: +36-92-320-656 Fax.: +36-92-314-137 GSM: +36-30-9427-571 http//www.elektronkft. Elektron Kft. 8900 Zalaegerszeg, Stadion u. 7. UNGARN Tel.: +36-92-320-656 Fax.: +36-92-314-137 GSM: +36-30-9427-571 http//www.elektronkft.hu http//www.kozlekedesitablak.hu E-mail: osbi@zalaszam.hu Sebességjelzı

Részletesebben

13. ábra SPIROMATIC 316 típusú légzésvédı készülék

13. ábra SPIROMATIC 316 típusú légzésvédı készülék Diriczi Miklós A tőzoltóságnál 1984-tıl egy teljesen új védelmi filozófiájú légzésvédı készülék váltotta fel az elızıeket, az akkor AGA SPIROMATIC 316, majd INTERSPIRO SPIROMATIC 316 típusjelő sőrített

Részletesebben

HATÁROZAT-TERVEZET. Mór Város Önkormányzatának /2009.(IV.29.) Kt. határozata szociális szolgálattervezési koncepciójának felülvizsgálatáról

HATÁROZAT-TERVEZET. Mór Város Önkormányzatának /2009.(IV.29.) Kt. határozata szociális szolgálattervezési koncepciójának felülvizsgálatáról ELİTERJESZTÉS Mór Város Önkormányzat Szociális Szolgáltatástervezési Koncepció felülvizsgálata tárgyában (Szociális és Egészségügyi Bizottság egyhangú támogatásával) A társadalomba való be- és visszailleszkedés

Részletesebben

Bankváltási Útmutató Lakossági számlavezetési szolgáltatások

Bankváltási Útmutató Lakossági számlavezetési szolgáltatások 8. számú melléklet Tisztelt Ügyfelünk! Bankváltási Útmutató Lakossági számlavezetési szolgáltatások Ebben a kiadványban praktikus tanácsokkal szeretnénk segíteni Önnek a bankváltás átgondolásában, megtervezésében

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK KÜLFÖLDI, KONVERTIBILIS PÉNZNEMBEN NYILVÁNTARTOTT FIZETÉSI SZÁMLÁK ÉS LEKÖTÖTT BETÉT SZÁMLÁK VEZETÉSÉHEZ Hatályos: 2013. január 1. A Polgári Takarékszövetkezet (székhelye:

Részletesebben

1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet. Bevezetı rendelkezések

1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet. Bevezetı rendelkezések A közúti közlekedésrıl szóló 1988 évi I törvény, valamint a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter feladat- és hatásköre alapján a belügyminiszterrel, az ipari és kereskedelmi miniszterrel, a mővelıdési

Részletesebben

Kitöltési Útmutató A KT09 számú Környezetvédelmi termékdíj bejelentés/kérelem formanyomtatvány csomaghoz

Kitöltési Útmutató A KT09 számú Környezetvédelmi termékdíj bejelentés/kérelem formanyomtatvány csomaghoz Kitöltési Útmutató A KT09 számú Környezetvédelmi termékdíj bejelentés/kérelem formanyomtatvány csomaghoz Általános tudnivalók Figyelem! A KT09 Környezetvédelmi termékdíj bejelentés/kérelem nyomtatványcsomag

Részletesebben

TERMOELEM-HİMÉRİK (Elméleti összefoglaló)

TERMOELEM-HİMÉRİK (Elméleti összefoglaló) Alapfogalmak, meghatározások TERMOELEM-HİMÉRİK (Elméleti összefoglaló) A termoelektromos átalakítók hımérsékletkülönbség hatására villamos feszültséget szolgáltatnak. Ezért a termoelektromos jelátalakítók

Részletesebben

2010.09.07. Anyagellátás biztosítása Szerelvény továbbítás Válogatás, rendezés Szerelési mővelet végrehajtása. Kézi Gépesített Automatizált

2010.09.07. Anyagellátás biztosítása Szerelvény továbbítás Válogatás, rendezés Szerelési mővelet végrehajtása. Kézi Gépesített Automatizált Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Szerelési rendszer elemei Anyagellátás biztosítása Szerelvény továbbítás Válogatás, rendezés

Részletesebben

Unico UV-lakkok. Tartalom:

Unico UV-lakkok. Tartalom: Unico UV-lakkok Tartalom: Tippek és hasznos információk az UV-lakkokról 2 Fényes lakkok 5 Matt lakkok 6 Lakkok prégeléshez, szívóképes nyomathordozókhoz 6 Kültéri- / Flexibilis lakkok 7 Csúszásmentesítı

Részletesebben

SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK

SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK a képzési program részét képezı 30 órás tréning modulhoz, a 12-21., 57-60. és 83-87. számú ajánlati részben szereplı képzéshez és a 63. ajánlati részben szereplı nem OKS képzési modulhoz

Részletesebben

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓ ÉS ÚTMUTATÓ

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓ ÉS ÚTMUTATÓ 2. sz. melléklet ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓ ÉS ÚTMUTATÓ A Svájci-Magyar Együttmőködési Program keretében PROJEKTTERVEZETEK fogadása céljából meghirdetett magyar pályázati felhíváshoz Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Részletesebben

Komposztálás Hogy is csináljam?

Komposztálás Hogy is csináljam? Komposztálás Hogy is csináljam? A kerti komposztálás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy személyesen is tegyen valamit bolygónkért, világunk és gyermekeink szebb jövıjéért! Tudta Ön, hogy éves szinten

Részletesebben

21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet. Általános rendelkezések

21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet. Általános rendelkezések 21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet a gépek biztonsági követelményeirıl és megfelelıségének tanúsításáról A fogyasztóvédelemrıl szóló 1997. évi CLV. törvény 56. -ának a) pontjában kapott felhatalmazás alapján

Részletesebben

A cigarettafüst-szőrés fejlıdése

A cigarettafüst-szőrés fejlıdése A cigarettafüst-szőrés fejlıdése Gyártmányfejlesztés a dohányzás egészségkockázatának csökkentéséért Az agrárinnovációtól a társadalmi aszimmetriákig címő tudományos rendezvény anyaga Dr. Boros Lajos Gıri

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Modellszám: PFEVEX2416.0 Sorszám: FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV KÉRDÉSEK? Gyártóként, arra törekszünk, hogy vásárlóink minden igényét kielégítsük. Ha van kérdése, vagy vannak hiányzó, esetleg sérült alkatrészek

Részletesebben

Csomagolások környezetvédelmi megfelelısége értékelésének szempontjai

Csomagolások környezetvédelmi megfelelısége értékelésének szempontjai Csomagolások környezetvédelmi megfelelısége értékelésének szempontjai A CSAOSZ Titkársága hosszú ideje segíti a tagvállalatokat információkkal a 91/2006 (XII. 26.) GKM rendelet alapján 2009. január 1-jétıl

Részletesebben

Az elektronikus napló

Az elektronikus napló Az elektronikus napló I. Bevezetés A napló az iskolai élet egyik fontos velejárója, a tanárok ebben vezetik a diákok jegyeit, hiányzásait, valamint könyvelik az órával és a diákokkal kapcsolatos egyéb

Részletesebben

Pegasus F2 N 2S. Gáztüzeléső, elektronikus gyújtású és lángırzéső öntöttvas tagos gázkazánok

Pegasus F2 N 2S. Gáztüzeléső, elektronikus gyújtású és lángırzéső öntöttvas tagos gázkazánok Pegasus F2 N 2S Gáztüzeléső, elektronikus gyújtású és lángırzéső öntöttvas tagos gázkazánok Használati kezelési utasítás, gépkönyv Modell: 51-68-85-102 Magyarországi képviselı és forgalmazó: Két Kör Kft.

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Fıvárosi Ítélıtábla 2. Kf. 27. 441/2010/5. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Fıvárosi Ítélıtábla a dr. E. M. vezetı jogtanácsos által képviselt Telenor Magyarország Zrt. (korábbi neve: Pannon GSM Távközlési

Részletesebben

Moduláris felépítéső gyártósorok tervezésének elmélete és gyakorlata

Moduláris felépítéső gyártósorok tervezésének elmélete és gyakorlata Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki kar Gép- és Terméktervezés Tanszék PhD értekezés tézisei Moduláris felépítéső gyártósorok tervezésének elmélete és gyakorlata Gotthard Viktor

Részletesebben

Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl. Tisztelt Betegünk!

Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl. Tisztelt Betegünk! Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl Tisztelt Betegünk! Az Ön gyógyulása érdekében mőtéti vagy egyéb eszközös beavatkozásra van szükség. A tervezett beavatkozás

Részletesebben

Hajdúnánás Városi Önkormányzat. szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata

Hajdúnánás Városi Önkormányzat. szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata Hajdúnánás Városi Önkormányzat szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2011-2013 Készítették: Benkıné Takács Mária Szociális Iroda és Városi Gyámhivatal irodavezetı Nagyné Bózsár

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 6. szám, 2006. június

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 6. szám, 2006. június Tisztelt Olvasó! A Táplálkozás és Tudomány címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

Elkészítés idıpontja: 2013. február 21. Felülvizsgálat idıpontja: - Verziószám: 1

Elkészítés idıpontja: 2013. február 21. Felülvizsgálat idıpontja: - Verziószám: 1 Felülvizsgálat idıpontja: B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelı azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Útszóró só

BIZTONSÁGI ADATLAP Útszóró só -1-1. Anyag azonosító adatok 1.1. Kémiai neve Nátriumklorid Egyéb név: Márkanév: BUJTOSI keverék 1.2 Anyagfelhasználására vonatkozó információk: Felhasználási területe: Utak, közlekedési útvonalak, szabadtéri

Részletesebben

GXR Kft felújított berendezései

GXR Kft felújított berendezései GXR Kft felújított berendezései Technikai ismertetı PFE AUTOMAILER 1 Irodai célokat szolgáló borítékoló berendezés, kb. 25.000 darabos havi csomagolási szükségletig. Egyszerően kezelhetı, a két adagoló

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 58. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Javaslat a Szekszárd és Környéke Közbiztonságáért Alapítvány alapító okiratának elfogadására E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS

Részletesebben

Zwaluw 2k Dőbelragasztó (poliészter) 300ml

Zwaluw 2k Dőbelragasztó (poliészter) 300ml TECHNIKAI ADATLAP Zwaluw 2k Dőbelragasztó (poliészter) 300ml Termékleírás: Kétkomponeneső, epoxi-akril alapú, enyhe szagú igen hatékony, gyorsan keményedı, közepes re kifejlesztett rögzítıanyag. Az epoxi-akrilnak

Részletesebben

Pályázati Tájékoztató az ÉFE Minısített - Fogyasztóbarát Építıipari Szolgáltató minısítés elnyeréséhez

Pályázati Tájékoztató az ÉFE Minısített - Fogyasztóbarát Építıipari Szolgáltató minısítés elnyeréséhez Pályázati Tájékoztató az ÉFE Minısített - Fogyasztóbarát Építıipari Szolgáltató minısítés elnyeréséhez 1. Bevezetı 1.1 Európai Uniós háttér: Az EU-s jogérvényesítési gyakorlatokhoz alkalmazkodva, és a

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELİSÉG H A T Á R O Z A T

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELİSÉG H A T Á R O Z A T KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELİSÉG Ügyszám: 23018/2013. Iktatószám:6193/2014. Ügyintézı: Hornich Zsuzsa Tárgy: Hulladékgazdálkodási engedély H A T Á R O Z A T 1.00 Engedélyes:

Részletesebben

FALFŐTÉSI RENDSZER. Kapcsolattartó: Halász Krisztina Tel.: 06-30-254-48-58 www.ziment.hu E-mail: krisztina@ziment.hu. Az Ön forgalmazója:

FALFŐTÉSI RENDSZER. Kapcsolattartó: Halász Krisztina Tel.: 06-30-254-48-58 www.ziment.hu E-mail: krisztina@ziment.hu. Az Ön forgalmazója: FALFŐTÉSI RENDSZER Kapcsolattartó: Halász Krisztina Tel.: 06-30-254-48-58 www.ziment.hu E-mail: krisztina@ziment.hu Az Ön forgalmazója: 2 TARTALOMJEGYZÉK Néhány szó a falfőtési rendszerrıl Általában a

Részletesebben

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete 1 Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. Ügyiratszám: 1-10/2011. Sorszám: 11. E LİTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete 2011. október 27.

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. Készült: 2010. február 15-én Ordacsehi Község Önkormányzatának hivatali helyiségében a Képviselı-testület ülésérıl.

JEGYZİKÖNYV. Készült: 2010. február 15-én Ordacsehi Község Önkormányzatának hivatali helyiségében a Képviselı-testület ülésérıl. JEGYZİKÖNYV Készült: 2010. február 15-én Ordacsehi Község Önkormányzatának hivatali helyiségében a Képviselı-testület ülésérıl. Jelen vannak: Bársony János alpolgármester Kránicz József Tibor képviselı

Részletesebben

MUNKAANYAG. Papp Lajos. Az előzékelés technológiája. A követelménymodul megnevezése: Nagyüzemi könyvgyártás

MUNKAANYAG. Papp Lajos. Az előzékelés technológiája. A követelménymodul megnevezése: Nagyüzemi könyvgyártás Papp Lajos Az előzékelés technológiája A követelménymodul megnevezése: Nagyüzemi könyvgyártás A követelménymodul száma: 0958-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-004-50 AZ ELŐZÉKELÉS

Részletesebben

3M Ipari termékek. 3M transzfer és kétoldalas. ragasztószalagok

3M Ipari termékek. 3M transzfer és kétoldalas. ragasztószalagok 3M Ipari termékek 3M transzfer és kétoldalas ragasztószalagok 3 Azért, hogy a piaci igényeknek a lehetô legteljesebb mértékben eleget tegyen A 3M megoldások széles választékát kínálja szinte minden fajta

Részletesebben

Elıterjesztés. Aszód Város Önkormányzat értékhatár alatti Közbeszerzési szabályzat módosítására

Elıterjesztés. Aszód Város Önkormányzat értékhatár alatti Közbeszerzési szabályzat módosítására Aszód Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Címzetes Fıjegyzıjétıl 2170 Aszód, Szabadság tér 9 Tel. 28:500-666 Fax. 400-575 Email: jegyzo.aszod@invitel.hu /2009 szám Tisztelt Képviselı-testület! Elıterjesztés

Részletesebben

101/2003. (XII. 23.) GKM rendelet. a nemzetközi közúti áru- és személyszállítás végzésének egyes feltételeirıl. A rendelet hatálya

101/2003. (XII. 23.) GKM rendelet. a nemzetközi közúti áru- és személyszállítás végzésének egyes feltételeirıl. A rendelet hatálya 101/2003. (XII. 23.) GKM rendelet a nemzetközi közúti áru- és személyszállítás végzésének egyes feltételeirıl A közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése b) pontjának 16. alpontjában

Részletesebben

A. AZ ÉGHAJLATI RENDSZER ÉS AZ ÉGHAJLATI VÁLTOZÉKONYSÁG

A. AZ ÉGHAJLATI RENDSZER ÉS AZ ÉGHAJLATI VÁLTOZÉKONYSÁG Bevezetés Napjainkban a klimatológia fontossága rendkívüli módon megnövekedett. Ennek oka a légkör megnövekedett szén-dioxid tartalma és ennek következménye, a lehetséges éghajlatváltozás. Változó éghajlat

Részletesebben

Az állami tulajdon sorsa. (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke)

Az állami tulajdon sorsa. (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke) Duna Charta és az Élılánc Magyarországért konferenciája: Vagyonleltár Budapest, 2008. szeptember 27. Az állami tulajdon sorsa (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke) Tisztelt Hallgatóim! Megköszönve

Részletesebben

A közterületeken elvárt magatartásformák

A közterületeken elvárt magatartásformák - MEZİCSÁT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ TESTÜLETÉNEK 7/ 2007. (V.24.) évi R E N D E L E T E a közterületek használatáról Mezıcsát Önkormányzatának Képviselı-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról

Részletesebben

ZalaClean Kft. 8900 Zalaegerszeg Sashegyi út 8. Tel: 92/596-052 e-mail: zalaclean@zalaclean.hu

ZalaClean Kft. 8900 Zalaegerszeg Sashegyi út 8. Tel: 92/596-052 e-mail: zalaclean@zalaclean.hu ZalaClean Kft. 8900 Zalaegerszeg Sashegyi út 8. Tel: 92/596-052 e-mail: zalaclean@zalaclean.hu A baktériumok nem ismernek határokat A legnagyobb kihívások egyike, amellyel az élelmiszeripari vállalatok

Részletesebben