FALFŐTÉSI RENDSZER. Kapcsolattartó: Halász Krisztina Tel.: Az Ön forgalmazója:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FALFŐTÉSI RENDSZER. Kapcsolattartó: Halász Krisztina Tel.: 06-30-254-48-58 www.ziment.hu E-mail: krisztina@ziment.hu. Az Ön forgalmazója:"

Átírás

1 FALFŐTÉSI RENDSZER Kapcsolattartó: Halász Krisztina Tel.: Az Ön forgalmazója:

2 2 TARTALOMJEGYZÉK Néhány szó a falfőtési rendszerrıl Általában a falfőtésrıl Közérzeti kérdések, komfort Gazdaságossági kérdések Környezetvédelmi kérdések A falfőtés egyéb elınyei Tervezési útmutató Hıszükséglet meghatározása Hıterhelés meghatározása Falfőtési és hőtési mezık kiosztása (méretezési példák) Szabályozástechnikai kérdések Energiaellátó berendezése Szerelési útmutató A csıanyag Oxigén diffúzió Csıhálózat, osztó-győjtık, elhelyezése A falfőtési csı kapcsolódása a gerincvezetékekre, a csı fektetése Nyomás próba A gerincvezeték ívei a padló és fal találkozásánál A csı beillesztése az osztóba Falfőtı-hőtı panelek Hıtükörrel ellátott falfőtı-hőtı panel Hıszigetelı profil és hıtükör panel Gipszkartonnal, hıszigetelı profillal és hıtükörrel, főtı-hőtı csıvel ellátott panel

3 3 Néhány szó a falfőtési rendszerrıl Általában a falfőtésrıl A melegvíz nemcsak a padlóba vezethetı csövekben, hanem a falakon is. Az ilyen megoldást hívják vizes falfőtésnek. A falfőtésnél használt C-os hımérséklető melegvizet szivattyú szállítja a hıtermelı berendezéstıl a főtendı helyiségek közelében elhelyezett osztó-győjtı csomópontig. Az osztó csonkjairól a főtıvíz a vakolatba beépített kis átmérıjő mőanyag csöveken keresztül áramlik és áramlás közben átadja a hıjét a falszerkezetnek, majd a lehőlt víz a győjtın keresztül kerül vissza a hıtermelıhöz. A falakat felmelegítve kiemelkedıen kellemes hıérzetet biztosít, amivel (hıérzeti kutatásokra alapozva) messze megelızi a radiátoros rendszereket. A főtıtestekkel kialakított rendszerekkel szemben falfőtésnél létrejön a falak és a helyiségben tartózkodó személyek közti sugárzási egyensúly, amely optimális komfortérzetet biztosít, egyenletes hımérséklet eloszlást létrehozva a padlótól a mennyezetig. A falfőtésre kialakított rendszer, nyáron kiválóan alkalmas az épületek, helyiségek hőtési feladatainak ellátására is. A falfőtési/hőtési rendszereket elsısorban az épületek külsı falaira szerelve alkalmazzák. Másodsorban szerelik csak belsı határoló szerkezeteire. A falfőtési rendszer legfontosabb elınyei: energiatakarékos, zajtalan, esztétikus, huzatmentes, gazdaságos, korszerő, könnyen szerelhetı A rendszer lényege, hogy a csatlakozási helyeken (csı - és szerelvények) egyedi megoldással gyorskötéssel oldja meg a csövek csatlakozását. A csövet minden szerszám és segédeszköz nélkül lehet kézzel betolni a csatlakozó szerelvénybe. A betolást megelızıen a csövekbe úgynevezett csıhüvelyt teszünk, ami megakadályozza a mőanyag csövek esetleges deformálódását. A rögzítés egy úgynevezett Cartridge (oldható, biztosított szorító hüvely) megoldással történik, ahol a tömítettséget gumi O - győrő biztosítja, a csı rögzítését pedig, a hüvelyben lévı körmök. A szerelés rendkívül egyszerő, a tömítettség biztonságos. A rendszer további elınye, hogy az ár alacsonyabb az eddig alkalmazott technikáknál. Falfőtéssel nagy felületek kerülnek felfőtésre alacsony hıfokon, így a hatásfok, és a komfort érzet nı.

4 4 A falfőtés önállóan is alkalmazható, de hidegpadlós helyiségekben rendszerint padlófőtéssel szokták kombinálni, ez azonban nem feltétlen szükséges csupán, mint lehetıség kínálkozik. Ez esetben padlótemperálásról beszélünk, mivel a megnövelt főtıfelület minden esetben alacsonyabb főtıvíz illetve padlóhımérsékletet eredményez. Ugyanez érvényes a mennyezetfőtésnél is, mert így a főtési rendszerek kombinált alkalmazása tovább javítja a komfort érzetet. Természetesen gyermek és hálószobákban, ahol hosszabb idıtartamú tartózkodás, pihenés, alvás van ott az élettani sajátosságok miatt nem ajánlott a padlófőtés, alkalmazása. A ZIMENT falfőtés egy rendszerbe egyesítette a korszerő anyagokat, szerelvényeket, ezáltal alkalmazása szerelhetısége, gazdaságos és olcsó. A sok elıny mellett szót kell említeni a hátrányról, mely minden falfőtésnél igaz, hogy a falban elhelyezkedı csövekre fokozottan kell figyelni a késıbbiekben a különbözı tárgyak falra erısítésénél (pl.: képek, polcok stb.) A főtésrendszer utólagos külsı megrongálódásból eredı, károsodásának megelızésére javasoljuk a helyiségekrıl falanként 1 db fotó, vagy megvalósítási ábra átadását a megrendelınek a munka végeztével. Ha mégis elıfordul, hogy szöggel, fúróval megsértik a csövet az helyileg, egy kis toldó idommal javítható és a megbontott falfelület is gyorsan helyreállítható. A korábban említett hátrány utólag tapasztalható, hogy nem is olyan nagy mértékő, mert valamilyen tárgyat, képet, polcot a falra kell erısítenünk, ezt egyszerően elvégezhetjük. A csövek helyét utólag is pontosan meghatározhatjuk egy hıérzékeny kis eszközzel. 1. ábra: Hımérı Ez úgy végezhetı el, hogy a rendszert felfőtjük percen keresztül C -ra és a kis hıérzékeny eszközzel könnyedén kikeressük hol, helyezkednek el a csövek. Majd a főtést leállítjuk amennyiben nincs rá szükség, például nyáron és a fúrást, szerelést már pontosan, a rendszer megsértése nélkül elvégezzük.

5 5 A ZIMENT rendszer a csövek és a szerelvények ÉMI engedéllyel rendelkeznek, ÉMI engedély sz.: A-315/2006, így kellı biztonsággal alkalmazható a falfőtési-hőtési rendszer. A falfőtési rendszer az MSZ EN 1264 követelményeinek megfelelıen lett kialakítva. 2. ábra: A csı vezetése a falon Közérzeti kérdések, komfort A kialakított lakótérben az ott tartózkodó ember közérzete sok tényezıtıl függ. A jó közérzetet meghatározó tényezık összességét egészségi állapot, kedélyállapot, színek, szagok, zajok, fényviszonyok, hıérzet és páratartalom összefoglalva komfortérzetnek nevezzük. Ezen összetevık közül ránk a megfelelı hıérzet biztosítása hárul. Gondos tervezéssel és szakszerő kivitelezéssel, a falfőtés padlótemperálással kombinálva biztosítja a lehetı legjobb hıérzetet. Amennyiben a ZIMENT rendszert választja a megvalósítás során a lehetı legjobb mőszaki tartalomért cserébe, kedvezı árat fizeti. A szerelési idı lerövidül, az alkalmazott korszerő mőszaki megoldás eredményeképpen. A rendszer alkalmas könnyőszerkezetes épületek, tetıterek ferde tetısíkjának főtésére is. Ez esetekben sínek helyett sajtolt fémlemez hıtükör szolgál a csövek rögzítésére.

6 6 A hıérzet eredı hımérséklet huzatérzet A közérzetet- és azon belül is a komfortérzetet meghatározó tényezıi közül minden tényezı egyformán fontosan kezelendı. Ezek közül vizsgáljuk meg a hıérzet kérdését: A hıérzetet a helyiségben lévı hımérséklet (pontosabban az eredı hımérséklet) és a huzatviszonyok határozzák meg. A főtési és hőtési megoldások vizsgálatakor a huzatjelenségek, és a hımérséklet kérdését együtt kell kezelni. A hımérsékletet főtéssel vagy hőtéssel befolyásolhatjuk. A főtési és hőtési rendszerek csoportosíthatóak a következık szerint: konvekciós és sugárzó főtési rendszerek. A konvekciós megoldások mindig feltételeznek légmozgást a mőködésük során. A sugárzó főtések ezzel szemben a térben uralkodó légmozgás jelenlététıl függetlenül mőködnek (persze tisztán konvekciós és tisztán sugárzásos elven mőködı rendszer nem létezik). A sugárzó főtés pl.: falfőtés alkalmazása minden körülmény között kellemes hıérzetet biztosít. A tartózkodásra szolgáló helyiségben az érzékelt hımérséklet az eredı hımérséklet. Az eredı hımérséklet megközelítıleg a következık szerint számolható: (sugárzó hımérséklet C + léghımérséklet C ) / 2 A sugárzó hımérséklet a teret meghatározó felületek súlyozott átlag szerinti hımérséklete, a léghımérséklet, pedig a helyiség levegıjének hımérséklete. Az összefüggésbıl látszik, hogy minél magasabb a sugárzó hımérséklet, annál alacsonyabb léghımérsékletre van szükség ugyanazon eredı hımérséklet eléréséhez. A sugárzó hımérséklet emelésének egyik legkézenfekvıbb módja az, ha falfőtést alkalmazunk. Gazdaságossági kérdések A főtött épület hıvesztesége a transzmissziós és filtrációs hıveszteség eredménye. Mivel az efféle hıáramlások hajtóereje a szellıztetés, illetve külsı és belsı léghımérséklet különbsége, alacsonyabb belsı léghımérséklet alkalmazása esetén gazdaságosabb megoldáshoz jutunk. (1 C-al alacsonyabb léghımérséklet alkalmazása esetén kb. 5-8% energia-megtakarítás érhetı el). Falfőtés esetén a helyiség hımérséklete 1-2 fokkal csökkenthetı. Tehát falfőtés alkalmazásával ugyanazon épület akár 10-15%-al kevesebb főtési energiával is mőködtethetı! A modern gazdaságos főtésrendszereknél kívánatos az a szemlélet, mely szerint a helyiség addig legyen főtött, amíg abban tartózkodik valaki. Tehát, ha elhagyom a szobát, akkor lekapcsolom a villanyt, és lekapcsolom a főtést. Ehhez azonban olyan megoldás alkalmazására van szükség, amely képes a felhasználói igény gyors változásainak követésére. A falfőtési rendszer kis hıkapacitásának köszönhetıen a leginkább megfelel ennek a kívánalomnak is!

7 7 A ZIMENT, falfőtési rendszeréhez olyan komplex szabályozó megoldást kínál, mely alkalmas az épületen belüli zónák egymástól független programozható mőködtetésére helyiségenkénti hőtı-főtı termosztát alkalmazására. Igény esetén csak a fantázia és a pénztárca szab határt az alkalmazott automatizálásnak. A rendszer alapelemei alkalmasak késıbbi vezérlés bıvítési elképzelések fogadására. Környezetvédelmi kérdések Egy energiatakarékos rendszer önmagában is környezetbarátnak mondható, hiszen takarékoskodik a föld fosszilis energiakészletével, és alacsonyabb károsanyag kibocsátást von maga után. A falfőtési rendszer további elınye, hogy alacsony hımérséklető főtıvízzel üzemel, ezért kiválóan alkalmazható kondenzációs kazán, vagy alternatív energiával mőködı (geotermikus energia, szolár technika, ) berendezés. Ezen berendezések annál jobb hatásfokkal mőködnek, minél alacsonyabb az elıállított főtıvíz hımérséklete. A falfőtés/hőtés egyéb elınyei A ZIMENT falfőtési rendszere nyáron hőtésre is alkalmazható, ugyanazon elınyöket felvonultatva, mint a főtés területén. A komfort, az energiatakarékosság egészség és a környezetvédelem területén, mutatkozó elınyökön kívül a ZIMENT falfőtési rendszere az esztétikai követelményeknek is megfelel, hiszen a főtési rendszer az épületen belül láthatatlan marad. Energia takarékossági lehetıség például, ha kondenzációs kazánt szerelünk a rendszerhez. Mivel itt a füstgáz hımérséklete alacsony közel 50 C, míg a hagyományos kazánoknál 150 C. A különbözet 100 C amit a főtési rendszerünk számára nyerjük meg hımennyiségben. Itt azért azzal is kell számolnunk, hogy még ezek a kazánok drágábbak a hagyományos kazánoknál. Viszont itt a megtérülési idı jóval rövidebb, mint például a hıszivattyús megoldásoknál.

8 8 Tervezési útmutató A rendszer tervezésénél ugyanaz a tervezési metódus követendı, mint a hagyományos fogyasztói hálózatok méretezésénél, azaz: Hıszükséglet meghatározása A tervezés megkezdésekor a MSZ /1991 sz. szabvány szerint ellenırizni kell a külsı falszerkezetek hıtechnikai és páradiffúziós tulajdonságait, egyeztetve az építész-tervezıvel a beépítésre kerülı épületszerkezetek (falak, padlók, tetık, stb.) rétegrendjeit. A hıszükséglet meghatározásának menete nem különbözik a hagyományos tervezési eljárástól! Hıterhelés meghatározása Az MSZ számú szabvány szerint ajánlott a hıterhelés meghatározása. A helyiségek hıterhelésének és az épület teljes hıterhelésének (a helyiségek egyidejő hıterhelésének figyelembevétele mellett) kiszámításához célszerő méretezı programot használni. A hıterhelés meghatározásának menete nem különbözik a hagyományos tervezési eljárástól! Falfőtési és hőtési mezık kiosztása A főtött falfelületek hıleadása 40 C elıremenı vízhımérséklet és 22 C tervezett belsı hımérséklet mellett: 84W/m 2. A hőtött felületek teljesítménye C felületi- és 26 C tervezett belsı hımérséklet mellett: 40W/m 2. Falfőtési és hőtési mezık kiosztása az egyetlen olyan része a tervezésnek, amely eltérhet a konvekciós (radiátoros vagy fan coil-os) hálózatok tervezésétıl. A tervezés ezen szakaszában meghatározzuk a főtéshez, vagy hőtéshez szükséges felületek nagyságát. A helyiségenkénti hıszükséglet meghatározása után ki kell jelölni a szükséges főtendı felületeket. Amennyiben a falfőtést és padlófőtést együtt alkalmazzuk elıször a padlótemperálással ellátandó felület nagyságát vesszük figyelembe, helyiségenként. 40 C elıremenı főtıvíz, 10 cm s osztás esetén 100W/m², 15cm osztás esetén pedig 92W/ m² hıleadással számolunk. A kapott teljesítménnyel a tervezett hıszükségletet csökkentjük, majd a kapott értéket osztjuk 84 el. Az eredmény adja a falfőtéssel becsövezendı falfelület nagyságát. Például: A helyiség hıszükséglete 1500W, nyári hıterhelése 600W. Funkciója szoba. Alapterülete 14m². Temperálni kívánjuk a padlófelületet. Elsı lépésben levonjuk a beépített bútor alapterületét, mert, még ha fektetünk is alá padlófőtést, nem tudja a bútor alatt, a főtıteljesítményt leadni.

9 9 Példánk esetében marad 12,5m 2. A 12,5m 2 x 92W = 1150W. 1500W W = 350W főtıteljesítmény, amit a falfőtés kell hogy biztosítson. 350/84=4,16m 2 ekkora felületet kell becsövezni. Hőtésnél ellenırizzük, hogy a számított felület elegendı-e? 4,16m 2 x 40W = 166,4W. Látható, hogy a hőtés többletfelületet igényel. A hiányzó teljesítmény ,4=433,6W, ami további 433,6W/40W/m² = 10,84 m² amely többlet falfelület csövezésével biztosítható. A rendszer, főtési üzemmódban túlméretezett lesz ezek után, de ez nem baj, csak azt eredményezi, hogy alacsonyabb hımérséklető főtıvízzel is üzemelhet a kazán. A hőtés miatti többletfelületet célszerő a mennyezetre szerelni. Annak sincs akadálya, hogy falfelület hiányában a csövezést részben vagy egészben a mennyezetre szereljük, mivel sugárzó főtés, megfelelıen fog mőködni. A falak csövezését lehetıség szerint mindig a külsı határoló falak belsı felületére tervezzük, mivel ez által megszőnik a külsı falak hideg sugárzása, ami a jó hıérzetet biztosítja. Eredményeképpen a helyiség hımérséklete 1-2 C - al csökkenthetı. Szabályozástechnikai kérdések: A szabályozásnál figyelembe kell venni az elıremenı és visszatérı víz hımérséklet nagyságát. Ennek a két értéknek az eredıje a t, mely 5 C falfőtés esetén. Erre az értékre kell tehát a szabályozást kalibrálni. Például egy 35 C elıremenı víz hımérséklethez 30 C visszatérı víz hımérséklet tartozik. Hagyományos kétpontos szabályozás: Hagyományos kétpontos szabályozás esetében a helyiség hımérséklet szabályozó önállóan dolgozik. A termosztát beépített hıfokérzékelıje méri a helyiség hımérsékletét és a mért értéket, összehasonlítja a kívánt értékkel. Ebbıl egy processzor meghatározza a kapcsolási állapotot, eközben a termosztátnak csak a kapcsoló kimenete van összeköttetésben a hı termelıvel. A hagyományos két pont szabályozó esetében egyirányú kommunikáció valósul meg a termosztáttól a hı termelı felé. Visszajelzésre nincs lehetıség. A kommunikáció arra az információra szorítkozik, hogy a kapcsoló érintkezık nyitva vagy zárva vannak-e. A kétvezetékes rendszerben a szabályozó és a hı termelı között a kommunikáció, az adatvitel kétirányú. A hı termelıben a vezérlı egység interface egyrészt a helyiség-termosztát felé irányuló adatátvitelért felel, másrészt ez a kapcsolódási pont a készülék vezérlı elektronikája és a helyiség vezérlı között. Az interface adja tovább a helyiség vezérlınek a főtési rendszerbıl a szükséges adatokat. A megvalósításnál bármelyik megoldás választható.

10 10 Energiaellátó berendezések: Főtésnél egyedi kazán vagy cirko, építhetı be, a hőtéshez külön hőtı egységgel biztosítható a nyári üzemmód. Ahol lehetséges és igény mutatkozik, ott hıszivattyú beépítésére is van mód. Itt azonban még a bekerülési, beruházási költségek lassan térülnek meg, viszont az energia árak folyamatos emelkedése egyre inkább csökkenti a megtérülési idıt. Szerelési útmutató A csıanyag A ZIMENT falfőtési rendszer csı anyaga növelt hıállóságú polietilén, melynek hıtechnikai és mechanikai tulajdonságai messzemenıen kielégítik az igényeket (DIN16833). A ZIMENT csövek átmérıje 10x1,3; 12x1,5; 18x2; 20x2, 22x2 mm. Oxigén diffúzió: A ZIMENT falfőtési rendszer mőanyag főtıcsövei az oxigén diffúzió elleni védelemmel rendelkeznek és megfelelnek a DIN 4726 elıírásainak. Csıhálózat, osztó-győjtık, elhelyezése Az ZIMENT gerincvezetékek külsı átmérıje 18x2 és 22x2 mm. Ez a gerincvezeték köti össze a nagy és a kis osztó-győjtıt. A főtıcsı kígyó elsısorban a külsı fal belsı felületén, de a mennyezeten is elhelyezhetı, mely a hıleadást biztosítja. A nagy osztó-győjtık elhelyezése: Az általában a szintenként elhelyezett nagy osztó-győjtı, falon kívül vagy a falban, süllyesztett szekrényben szerelhetı, Innen történik a szabályozás, mely lehet kézi vagy automatikus. Ezeken a nagy osztókon biztosított a körönkénti szabályozás. 3. ábra: a nagy osztó-győjtı

11 11 A kis osztó-győjtık elhelyezése: A kis osztó-győjtıket falba bevésve kis mőanyag dobozban elhelyezve szerelhetı. A mőanyag dobozra simító vakolat kerül, így könnyen megkereshetı a helye. 4. ábra: kis osztó-győjtı A falfőtési csı kapcsolódása a gerincvezetékekre, a csı fektetése: Az osztó-győjtık JG kötéstechnikával kapcsolódnak főtési/hőtési gerincvezetékre, kisosztók segítségével. A csı végébe csıhüvelyt teszünk, ami biztosítja a csı pontos körkörösségét, majd ütközésig a csatlakozóba toljuk. A csatlakozó hüvelyen kiképzett horonyba egy biztosító győrőt kell helyezni, ami a csı kicsúszását megakadályozza. A biztosítógyőrő eltávolításával a csatlakozás oldható. A gerincvezeték mérete aszerint változik, hogy egy-egy gerincre hány méter falfőtés csövet csatlakoztatunk. Ø10x1,3 csıbıl egy kör hossza max.30m. Azonos helységben szerelt több kör esetén lehetıség szerint a csöveket tekerjük párhuzamosan és vízszintesen, mert így biztosítható a több kör egyforma csıhossza, valamint a gyors légtelenítés. Alkalmazható es kisosztó, melyekre m² falfőtés csatlakoztatható. A 12x1,5 mm csı alkalmazása esetén nem kell kisosztót alkalmazni, azaz osztótól indul, és oda érkezik. Egy kör hossza 75m lehet, de ebbe beszámít az osztóhoz menı csıhossz is. A gerincvezeték átmérıje általában 18x2mm, de a 4-es kisosztó esetében 22x2mm. A termékkínálat tartalmaz még 14x2mm-es fafőtési csövet, melynél egy kör hossza 80m lehet, és 17x2-es padlófőtı csövet, melynél egy kör hossza 100m lehet. Ezen méretekhez gyorscsatlakozó nincs, szerelése hagyományos roppantógyőrős csatlakozóval oldható meg.

12 12 A felhasználásra egy példa: A megrendelı nem akar kisosztókat szereltetni, mert azt gondolja, hogy a csatlakozások lehetséges hibaforrások. Ekkor a falakra attól függıen, hogy hány m² főtıfelület szükséges javasolhatjuk a nagyobb átmérıjő csöveket, melyek az osztótól indulva, és oda érkezve toldás ill. csatlakozás nélkül szerelhetıek. A mennyezet vakolása viszont már körülményes a vastag csövek esetében, oda mindenképpen Ø10x1,3 mm-es csövet javasolunk. A csöveket a falra csavarozott sínekbe pattintva kell szerelni. A becsövezett falfelületeknél a friss durva vakolatba mindig dryvit hálót (üvegszövet háló) kell behelyezni, úgy hogy az a csöveken cm-el túlnyúljon. A durva vakolat meghúzása után a simítás a hagyományos módszerrel történik. A csöveket a hajlításoknál a csı átmérıjének legalább 10 szeres hajlítási sugárral szükséges hajlítani. Nyomáspróba: A szerelés befejezésekor a rendszert mindig nyomás alá helyezve kell átadni, úgy hogy az automata légtelenítı helyére, az osztóra feszmérı kerüljön. A szerelésnél különös gondot kell fordítani a mőanyagcsövek sérülésmentességére. A csı és szerelvények tárolásánál figyelni kell az állag megóvására. Éles tárgyaktól, és a dobálástól óvni kell a csövet és az alkatrészeket. A gerincvezeték ívei a padló és fal találkozásánál: A gerincvezeték fektetésénél, ha derékszögő falnál kell a csövet vízszintes irányból függıleges irányba átvezetni, célszerő a már ismert két ívvel megoldani a vízszintes vezetésbıl a függıleges irányba átmenni. Ez két ívvel könnyedén megvalósítható, az egyik ív a vízszintes padlón, a másik ív a függıleges falon kialakítva, mint azt az alábbi ábra szemlélteti. Javasolt megoldás Nem javasolt megoldás 5. ábra: a csı vezetése a padló és a fal találkozásánál

13 13 A csıtartó sín szerelése: A csövet az elıre felszerelt sínekbe pattintjuk. Az U profilt egymástól 50 cm távolságra csavarozzuk a falra forgácslap csavarral. Üreges tégláknál javasolt csavarméret 5x30, tömör tégla esetén 5x25 beton esetén 5x20mm. A fúrást minden esetben 4mm-es kızetfúróval javasoljuk elvégezni. Az U mőanyag profil az alábbi ábra szerint néz ki.: 6. ábra: a csıtartó sín A csı beillesztése az osztóba: A csı behelyezése elıtt, a csı végébe egy kis réz hüvelyt kell illeszteni, hogy a kis-osztóba történı behelyezéskor a csı vége ne deformálódhasson. A hüvely szorosan kel, hogy a csıben illeszkedjen. Laza /lötyögıs/ hüvelyt tilos a csıbe helyezni! Alábbi ábra mutatja a rézhüvely elhelyezkedését a csıben: 7. ábra Ügyelni kell rá, hogy a rézhüvely pereme a csı végéig érjen és így legyen beillesztve a csatlakozóba. A réz-hüvelyen lévı perem megakadályozza, hogy az, az osztótestbe beessen. A csövet a csatlakozó idomba olyan mélyen kell betolni, hogy az megakadjon a belsı peremben és a rézhüvely ne látszódjon ki a csatlakozóból. További figyelmet igényel, hogy a csı a kis-osztóba helyezésénél a csatlakozó idommal egytengelyő legyen, legalább az átmérı tízszeresét kitevı hosszon.

14 14 Az alábbi ábra szerint: 8. ábra: a csı behelyezése a kis osztó-győjtıbe, ez az elfogadható megoldás Ferdén befeszíteni a csıtokba a csövet tilos! 9. ábra: A csövet így behelyezni a csatlakozóba tilos! Még egyszer felhívjuk a figyelmet, hogy a szerelés után az egész rendszert nyomáspróbázni kell. Ez minden esetben nagyon fontos teendı. A nyomáspróbát: vízzel, vagy levegıvel lehet elvégezni. Csak azt a szerelést lehet megfelelınek tekinteni, és elfogadni, amelyik nyomáspróba alatt a próbanyomás értéket 3,5 bar-t stabilan tartotta. Figyelem: A ZIMENT alkatrészek, kisosztók, csatlakozók csırögzítı hıtükrök, védett termékek, ezek utángyártása tilos!

15 15 ZIMENT falfőtı-hőtı panel A korszerő főtés egyik megoldási lehetısége a falfőtı panel. A panel a falban van elhelyezve, így az nem zavarja a helyiség esztétikáját. A panel, főtési és hőtési üzemmódban is alkalmazható. Alacsony hımérséklető vízzel / C / mőködtethetı, ennek megfelelıen kíméli az épület szerkezeteket. Az alacsony víz hımérséklet miatt jó hatásfokú kazánnal, főtı-hőtı berendezéssel építhetı össze, mint például kondenzációs kazán, napkollektor, hıszivattyú. A falfőtı panel egyaránt alkalmazható új építéső, illetve felújításra kerülı épületek főtésére, mint alacsony hımérséklető főtési rendszer. Természetesen kihasználható ez az elıny a lakások, családi házak, irodák, és ezen túlmenıen szállodák, üzletek, galériák, uszodák, templomok, exkluzív belsıépítészeti megoldások elegáns kivitelezésére. A lakótér alacsonyabb hımérséklete pozitívan hat a vegetatív idegrendszerre, az ember közérzetileg frissebbnek érzi magát és nı az agy teljesítıképessége. Orvosi szempontból figyelemre méltó, hogy falfőtésnél a helyiségek porterhelése jelentısen csökken a légventilláció hiánya miatt. Ha főtés/hőtést szeretnénk elérni ez a kombinált megoldás bekerülési költségei magasabbak mint csak a főtés rendszer költségei, de alacsonyabbak mint a klasszikus főtés és légkondicionáló berendezések együtt. Ezen kívül a rendszerhez olyan osztó-győjtıket ajánlunk, amely a könnyő szerelésen kívül lehetıséget nyújt a főtési körök pontos és ellenırizhetı hidraulikai beszabályozására, valamint a helyiségek hımérsékletének különálló mechanikus vagy automatikus szabályozására. A falfőtést nagyon gyors szabályozhatósága még értékesebbé teszi. Ennek alapja, hogy a rendszer kis belsı átmérıjő csırendszerében lényegesen kevesebb melegvíz cirkulál a hagyományos főtési rendszerekéhez képest (pl. a lapradiátoros rendszernek kb. 70%-a), ezért a felfőtési idıszak rendkívül rövid. A sugárzó hıt hamar érzékelhetjük a vékony gipszkartonnak fedett főtıcsövek felıl. Ennek a rendszernek további elınye, hogy falszerkezetet száraz technológiával lehet megszerelni, így elmarad a vakolás.

16 Szerkezetileg több kivitelben készül a ZIMENT falfőtı-hőtı panel Hıtükörrel ellátott falfőtı-hőtı panel: A panel szerkezete a hornyokkal ellátott hı-tükör. Majd a hı-tükör hornyaiba 10, vagy 12 mm átmérıjő oxigén diffúzió ellen védett PE. többrétegő mőanyag csövet fektetnek. A csöveket osztókon keresztül csatlakoztatják a kazánhoz, vagy más főtı-hőtı berendezéshez. A panelek nagyságát a tervezés alapján a hıszükségletnek megfelelıen kell meghatározni, és célszerően a helyiség külsı falának belsı oldalára szerelik. A panelt elsısorban a tetıtéri szereléseknél, és a könnyő szerkezetes épületeknél ajánlott alkalmazni. 10. ábra: A fennti kép mutatja, a tetıtér ferde felületén a hıtükör panelt beszerelve, tetıtéri szigetelésre.

17 2. Hıszigetelı profil és hıtükör panel: 17 A panel szerkezete, a hıszigetelı profil /2-3 cm vastag vagy igény szerint vastagabb is lehet/, és a hornyokkal ellátott hı-tükör. Itt a főtı panel annyiban tér el az 1. pontban bemutatott szerkezettıl, hogy egy szigetelı réteg kerül a hıtükörre. A további szerelése hasonló az 1. pontban leírtakéhoz. Ez a szerkezeti elem, különbözı méretekben kerül forgalomba. A kész panelt a vakolatlan falra szerelik tartószerkezettel, párnafával. Majd a helyszínen a hı-tükör hornyaiba 10, vagy 12 mm átmérıjő oxigén diffúzió ellen védett PE. többrétegő mőanyag csövet fektetnek. A csöveket osztókon keresztül csatlakoztatják a kazánhoz, vagy más főtı-hőtı berendezéshez. A panelek nagyságát a tervezés alapján a hıszükségletnek megfelelıen kell meghatározni, és célszerően a helyiség külsı falának belsı oldalára szerelik. A paneleket a függıleges falra, vagy tetıtér esetén a ferde falfelületre is lehet szerelni. A felszerelt panelre utólag gipszkarton borítás kerül. Hasonló megoldással készül a könnyő szerkezetes épület főtı-hőtı panel szerelése is. 11.ábra: A fennti kép mutatja, a hıszigetelı profil és a hı-tükör panelt elıl és hátul nézetben.

18 18 3. Gipszkartonnal, hıszigetelı profillal és hıtükörrel, főtı-hőtı csıvel ellátott panel: A panel szerkezete, a gipszkarton, a hıszigetelı profil /2-3 cm vastag vagy igény szerint vastagabb is lehet/, a hornyokkal ellátott hıtükör, és mőanyag főtıcsı. A hı-tükörbe elıre bele van szerelve a 10, vagy 12 mm átmérıjő oxigén diffúzió ellen védett PE. többrétegő mőanyag csıvezeték, és gyárilag a hı-tükörre van szerelve a gipszkarton lap. Ezt a kész panelt lehet egymáshoz kapcsolni, annyit amennyi a hıigény a terven elıír. Ennél a szerkezetnél azt a további elınyt használhatjuk ki, hogy a szerelés a helyszínen még gyorsabb, és egy rögzítéssel lehet a szerkezetet a falra erısíteni. Továbbá a helyszíni építési munkák egyszerőbbek. A panelek felszerelését követıen lehet a főtıcsövek egymáshoz idomokkal csatlakoztatni. A csöveket az osztókon keresztül vezetjük a hőtı-főtı berendezéshez. 12. ábra: A fennti kép mutatja, gipszkartonnal, hıszigetelı profil és hı-tükörrel ellátott főtı panelt hátul nézetben. Figyelem: A ZIMENT falfőtı-hőtı panel család, védett termékek, ezek utángyártása tilos!

Épületgépészeti szaktanácsok

Épületgépészeti szaktanácsok - Padlófőtés Épületgépészeti szaktanácsok Az energia árak növekedése miatt az utóbbi néhány évben rohamosan növekedett az alacsony hımérséklettel mőködı főtési rendszerek, mint a padlófőtési rendszerek

Részletesebben

Felületfőtés/hőtés a csökkentett energiafelhasználás érdekében

Felületfőtés/hőtés a csökkentett energiafelhasználás érdekében Wavin felületi főtı/hőtı rendszerek Felületfőtés/hőtés a csökkentett energiafelhasználás érdekében WAVIN HUNGARY KFT. 2 1992 alapítva 2006 október óta Holland tızsdén Telephely: Zsámbék 100 alkalmazott

Részletesebben

Celsius Plussz Kft Termelı Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

Celsius Plussz Kft Termelı Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Celsius Plussz Kft Termelı Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Kezelési utasítás Celsius P-V típusú szilárdtüzeléső kazánokhoz Alkalmasak családi házak, kis lakások, fólia és üvegházak, kisebb üzemcsarnokok

Részletesebben

Épületek gázellátása. A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai. Vízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9.

Épületek gázellátása. A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai. Vízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9. Épületek gázellátása A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai ízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9. 1 A gázfogyasztó készülékek elhelyezésére vonatkozó általános elıírások GOMBSZ: az

Részletesebben

HSA24520. Használati útmutató

HSA24520. Használati útmutató HSA24520 HU Használati útmutató FIGYELMEZTETÉS! Azl, R600a (csak bizonyos körülmények között gyúlékony) teljesen környezetberát gázzal mőködı hőtıberendzés normális mőködésének eléréséhez, kövesse a következı

Részletesebben

Pegasus F2 N 2S. Gáztüzeléső, elektronikus gyújtású és lángırzéső öntöttvas tagos gázkazánok

Pegasus F2 N 2S. Gáztüzeléső, elektronikus gyújtású és lángırzéső öntöttvas tagos gázkazánok Pegasus F2 N 2S Gáztüzeléső, elektronikus gyújtású és lángırzéső öntöttvas tagos gázkazánok Használati kezelési utasítás, gépkönyv Modell: 51-68-85-102 Magyarországi képviselı és forgalmazó: Két Kör Kft.

Részletesebben

Épületgépészeti tervdokumentáció /Anyagkiírás készítés

Épületgépészeti tervdokumentáció /Anyagkiírás készítés Illés Csaba Épületgépészeti tervdokumentáció /Anyagkiírás készítés A követelménymodul megnevezése: Épületgépészeti alapfeladatok A követelménymodul száma: 0109-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Elite Stratos. Rétegtárolós kombi fali gázkazán Használati - kezelési utasítás, gépkönyv

Elite Stratos. Rétegtárolós kombi fali gázkazán Használati - kezelési utasítás, gépkönyv Elite Stratos Rétegtárolós kombi fali gázkazán Használati - kezelési utasítás, gépkönyv A tiszta égboltért Magyarországi képviselı és forgalmazó: Két Kör Kft. 2051 Biatorbágy, Felvég u. 3. Tel/fax: (23)

Részletesebben

JACIR HŐTİTORONY ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓJA

JACIR HŐTİTORONY ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓJA JACIR HŐTİTORONY ÜZEMBE HELYEZÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓJA KS/ATM KOMPACT SOROZATOK, medencével 1. ÜZEMBE HELYEZÉS 1.1 Mőveleti sorrend Elıször is ellenırizze, hogy tele van a medence, és nem áll fenn

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZIGETHŐTİK

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZIGETHŐTİK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZIGETHŐTİK A szigethőtık max.+25 C fokos és legfeljebb 65% relatív páratartalmú környezetben biztosítják a megadott paramétereket! TÍPUSVÁLASZTÉK: W 15 MR/G, W 15 MR/G/o, W 20 MR/G,

Részletesebben

5.1. GERENDÁS FÖDÉMEK KIALAKÍTÁSA, TERVEZÉSI ELVEI

5.1. GERENDÁS FÖDÉMEK KIALAKÍTÁSA, TERVEZÉSI ELVEI 5. FÖDÉMEK TERVEZÉSE 5.1. GERENDÁS FÖDÉMEK KIALAKÍTÁSA, TERVEZÉSI ELVEI Az alábbiakban az Épületszerkezettan 2. c. tárgy tanmenetének megfelelıen a teljes keresztmetszetben, ill. félig elıregyártott vb.

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT Az Épületszerkezettan 3. tantárgy 2 sz. szerkesztı gyakorlatához Folding tokos ajtó, ajtókiválasztás

ÓRAVÁZLAT Az Épületszerkezettan 3. tantárgy 2 sz. szerkesztı gyakorlatához Folding tokos ajtó, ajtókiválasztás 1 BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettan 3. Épületszerkezettani Tanszék Elıadók: Dr. Becker G., Dr. Hunyadi Z. Évf. felelıs: Dr. Takács Lajos 2012/13. tanév II. félév ÓRAVÁZLAT Az Épületszerkezettan

Részletesebben

Atájékoztatót a Lindner-Fűtszig dokumentumai, valamint a témában megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos

Atájékoztatót a Lindner-Fűtszig dokumentumai, valamint a témában megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos Atájékoztatót a Lindner-Fűtszig dokumentumai, valamint a témában Régi új lehetőség megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos A jobb hőszigetelés által lényegesen csökkenő fűtésihűtési

Részletesebben

Kilenc, 2 fázisú áramkörös kábelhálózati közvilágítási vezérlıszekrény Három, 2 fázisú áramkörös kábelhálózati közvilágítási vezérlıszekrény

Kilenc, 2 fázisú áramkörös kábelhálózati közvilágítási vezérlıszekrény Három, 2 fázisú áramkörös kábelhálózati közvilágítási vezérlıszekrény Közvilágítási kapcsoló szekrények A termék megnevezése: BERENDEZÉS KÖZVILÁGÍTÁSI KAPCSOLÓ- ÉS VEZÉRLİBERENDEZÉS Típus változatok: Típus JMK-9X2 JMK-6X2 JMK-3X2 JMK-3X1 JMK-1X1 Megnevezés Kilenc, 2 fázisú

Részletesebben

Szécsény. Gimnázium. Primer energia ellátó rendszer gépészeti és villamos terve. Budapest, 2009. november. Gimnázium Budapest, 1012 Várfok u. 7.

Szécsény. Gimnázium. Primer energia ellátó rendszer gépészeti és villamos terve. Budapest, 2009. november. Gimnázium Budapest, 1012 Várfok u. 7. Szécsény Gimnázium Primer energia ellátó rendszer gépészeti és villamos terve Készítette: S + N Management KFT 1012 Budapest, Várfok u. 7. Ügyvezetı: Tallér Ferenc Telefonszám: 06/1-224-0690 Telefax szám:

Részletesebben

A 40/2012. (VIII. 13.) BM 7/2006. (V. 24.) TNM

A 40/2012. (VIII. 13.) BM 7/2006. (V. 24.) TNM A belügyminiszter 40/2012. (VIII. 13.) BM rendelete az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 107. szám

Részletesebben

Öntözırendszerek tervezése

Öntözırendszerek tervezése Öntözırendszerek tervezése Egy öntözıberendezés megtervezése, kivitelezése gyakorlott szakembert kíván, de az emberek barkácsolási kedve és a rosszul értelmezett spórolás miatt gyakran találkozunk rosszul

Részletesebben

Energiahatékonyság-növelés magyar hıszivattyúval

Energiahatékonyság-növelés magyar hıszivattyúval XIV. Újszegedi Bioépítészeti Napok 2011. október 11 21. BÁLINT SÁNDOR MŐVELİDÉSI HÁZ SZEGED, TEMESVÁRI KRT. 42. A Magyar Bioépítészeti Egyesület és a Bálint Sándor Mővelıdési Ház szervezésében Elıadás:

Részletesebben

Haka mûanyag- és alumínium-betétes csõvezeték rendszer

Haka mûanyag- és alumínium-betétes csõvezeték rendszer Haka mûanyag- és alumínium-betétes csõvezeték rendszer Magyarországon forgalomba került Haka csõvezeték rendszert három fõ csoportra oszthatjuk: 5 rétegû alumíniumbetétes csõ (1. ábra) 5 rétegû padlófûtéscsõ

Részletesebben

A hegesztési eljárások áttekintése. A hegesztési eljárások osztályozása

A hegesztési eljárások áttekintése. A hegesztési eljárások osztályozása A hegesztési eljárások áttekintése A hegesztés célja két vagy több, fémes vagy nemfémes alkatrész között mechanikai igénybevételre alkalmas nem oldható kötés létrehozása. A nem oldható kötés fémek esetében

Részletesebben

A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek

A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek A mezıgazdasági vontatóból vagy lassú jármőbıl és egy pótkocsiból álló jármőszerelvény hosszúsága a 18,00, a mezıgazdasági vontatóból és két

Részletesebben

Kéthéjú homlokzatok. Két jellemzı példa a lehetséges üzemállapotokra.

Kéthéjú homlokzatok. Két jellemzı példa a lehetséges üzemállapotokra. Kéthéjú homlokzatok Mi a kéthéjú ( klíma ) homlokzat lényege? Az, hogy a két héj közötti tér az épület légtechnikai rendszerének szerves része. Az ott áramló levegı vagy az épület hıveszteségét mérsékli

Részletesebben

VII. fejezet Elôtétfalak és aknafalak

VII. fejezet Elôtétfalak és aknafalak VII. fejezet VII.1 Az elôtétfalak és aknafalak szerkezeteinek áttekintése, épületfizikai tulajdonságok............ 179 VII.2 Fôbb szerkezeti elemek............................... 182 VII.3 A szerelés menete.....................................

Részletesebben

VÍZES HŐTÉSI RENDSZEREK TERVEZÉSI SZEMPONTJAI (fan coil és folyadékhőtık) FAN COIL RENDSZEREK ÁLTALÁNOS TERVEZÉSI SZEMPONTJAI

VÍZES HŐTÉSI RENDSZEREK TERVEZÉSI SZEMPONTJAI (fan coil és folyadékhőtık) FAN COIL RENDSZEREK ÁLTALÁNOS TERVEZÉSI SZEMPONTJAI VÍZES HŐTÉSI RENDSZEREK TERVEZÉSI SZEMPONTJAI (fan coil és folyadékhőtık) FAN COIL RENDSZEREK ÁLTALÁNOS TERVEZÉSI SZEMPONTJAI A jelen tervezési segédlet csupán tájékoztató adatokat tartalmaz, a benne közölt

Részletesebben

Manzárd Grafit. Szarufák feletti hıszigetelés. Alkalmazástechnika

Manzárd Grafit. Szarufák feletti hıszigetelés. Alkalmazástechnika Manzárd Grafit Szarufák feletti hıszigetelés Alkalmazástechnika TARTALOMJEGYZÉK 1. Hıszigetelési megoldások magastetıkön 2. Szarufák feletti hıszigetelés feltételei 3. Tervezési elvek 4. Új épületek tetıszerkezetének

Részletesebben

Orion SkyQuest XT6, XT8, XT10, XT12 IntelliScope változat. Összeszerelési útmutató

Orion SkyQuest XT6, XT8, XT10, XT12 IntelliScope változat. Összeszerelési útmutató Orion SkyQuest XT6, XT8, XT10, XT12 IntelliScope változat Összeszerelési útmutató 1 2 2. ábra Összeszerelés Miután kibontotta a távcsı dobozait helyezze üzembe a távcsövet. A tubus gyárilag már össze van

Részletesebben

Biztonsági rendszerekek 2 Vezérlı berendezés

Biztonsági rendszerekek 2 Vezérlı berendezés Biztonsági rendszerekek 2 Vezérlı berendezés Villamosmérnök BSc szak Az irányítási feladatot megoldó berendezés Alapjeladó Összehasonlító Kezelı felület Érzékelı Szabályozó Központi vezérlı Vasúti folyamat

Részletesebben

Alkatrészek tőrése. 1. ábra. Névleges méret méretszóródása

Alkatrészek tőrése. 1. ábra. Névleges méret méretszóródása 1. Alapfogalmak Alkatrészek tőrése Névleges méretnek nevezzük a munkadarab nagyságrendjének jellemzésére szolgáló alapméretet, ez a mőszaki rajzon minden esetben feltüntetésre kerül. Tőrés használatának

Részletesebben

Szolgáltató: N-Telekom Kft. 1./1. melléklet Szolgáltatási csomagok Dusnok 2009.04.15.

Szolgáltató: N-Telekom Kft. 1./1. melléklet Szolgáltatási csomagok Dusnok 2009.04.15. 1./1. melléklet Szolgáltatási csomagok Dusnok 2009.04.15. Egyéni elıfizetık részére: A csomagok igénybevételéhez a Szolgáltatótól bérelt LAN-CITY / Motorola Docsis Kábel Modem szükséges. 1. START Light

Részletesebben

254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára

254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára 254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára Utolsó frissítés: 2010.01.28 1. MEGHATÁROZÁS Nagy sorozatban gyártott szériaautók. 2. HOMOLOGIZÁCIÓ Legalább 2500 azonos egységet kell gyártani

Részletesebben

ENP-04/BS nıvérhívó. rendszer leírása. (Rövidített változat)

ENP-04/BS nıvérhívó. rendszer leírása. (Rövidített változat) Az ENP-04/BS nıvérhívó rendszer leírása (Rövidített változat) H-3636 Sajógalgóc, Szent István tér 6. H-6600 Szentes, Wesselényi u. 52/A. H-6601, Szentes Pf.: 106 +36 63 400 912 és +36 48 505 241 Fax: +36

Részletesebben

Flamco Fill Compact. Termékadatok. Felhasználási cél. 3.1. Áttekintés

Flamco Fill Compact. Termékadatok. Felhasználási cél. 3.1. Áttekintés Flamco Fill Compact Termékadatok Felhasználási cél Az automatikus főtési utántöltı szerelvény a max. 90 C-os főtıvíz-hımérséklető főtıkörökben való használatra alkalmas. A DIN EN 1717 szabvány szerint

Részletesebben

Házilagos lıszerszerelés és újratöltés

Házilagos lıszerszerelés és újratöltés 1. Változat Házilagos lıszerszerelés és újratöltés Jogszabályi ismeretek 1. Mely jogszabályok rendelkeznek a lıszerek házilagos szerelésének szabályairól? - a 2004. évi XXIV. törvény a lıfegyverekrıl és

Részletesebben

STEREOMEDICAL KFT. Felhasználói Gépkönyv

STEREOMEDICAL KFT. Felhasználói Gépkönyv STEREOMEDICAL KFT. Felhasználói Gépkönyv az STmed-700 Hang- és fényjelzéses nıvérhívó rendszerhez Verzió: 1.5 Tartalomjegyzék 1. Általános ismertetı... 3 2. A rendszer felépítése, mőködése... 3 3. Készülékek

Részletesebben

Divatos termék-e a kondenzációs kazán?

Divatos termék-e a kondenzációs kazán? Divatos termék-e a kondenzációs kazán? Mai valóságunkat egyre inkább áthatja az internet. Nem csak a hírvilág, a politika, az általános mőveltség szerzésének része, hanem szakmai-tudományos területeken

Részletesebben

MAGYAR TCE 4530 TCE 4530. Gumiabroncsszerelı-készülék Használati útmutató. Bosch diagnosztika 1 695 104 911 2008-02-26 1

MAGYAR TCE 4530 TCE 4530. Gumiabroncsszerelı-készülék Használati útmutató. Bosch diagnosztika 1 695 104 911 2008-02-26 1 hu Gumiabroncsszerelı-készülék Használati útmutató Bosch diagnosztika 1 695 104 911 2008-02-26 1 FIGYELMEZTETÉS Jelen használati útmutató az adott termék részét képezi. Olvassa el figyelmesen a benne található

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Vendi-Hungária Kft VÍZFÜRDİS MELEGENTARTÓK G 070, G 071, G 271, G 072, G 073 TÍPUSVÁLASZTÉK: Importálja és forgalmazza:

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Vendi-Hungária Kft VÍZFÜRDİS MELEGENTARTÓK G 070, G 071, G 271, G 072, G 073 TÍPUSVÁLASZTÉK: Importálja és forgalmazza: HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ VÍZFÜRDİS MELEGENTARTÓK TÍPUSVÁLASZTÉK: G 070, G 071, G 271, G 072, G 073 Importálja és forgalmazza: Vendi-Hungária Kft Vendéglátóipari és kereskedelmi gépek, berendezések, eszközök

Részletesebben

Mőszaki leírás. A Budapest, VIII. ker. Reguly Antal u. 9., hrsz.: 38751 alatti lakóépület átalakítás és tetıtérbeépítés

Mőszaki leírás. A Budapest, VIII. ker. Reguly Antal u. 9., hrsz.: 38751 alatti lakóépület átalakítás és tetıtérbeépítés Mőszaki leírás A Budapest, VIII. ker. Reguly Antal u. 9., hrsz.: 38751 alatti lakóépület átalakítás és tetıtérbeépítés Építési engedélyezési tervéhez Megbízó Tervezı Klein Judith Éva 1055 Budapest, Kossuth

Részletesebben

5 ÉV RENDSZERGARANCIÁVAL FELÜLETFÛTÉS-HÛTÉS ÉPÜLETSZERKEZET-TEMPERÁLÁS PADLÓFÛTÉS

5 ÉV RENDSZERGARANCIÁVAL FELÜLETFÛTÉS-HÛTÉS ÉPÜLETSZERKEZET-TEMPERÁLÁS PADLÓFÛTÉS WALLTHERM RENDSZER 5 ÉV RENDSZERGARANCIÁVAL M T AG ER Y M AR ÉK FELÜLETFÛTÉS-HÛTÉS ÉPÜLETSZERKEZET-TEMPERÁLÁS PADLÓFÛTÉS Walltherm_2010_.indd 1 WALLTHERM felületfûtés-hûtési rendszer Egy fûtési- (hûtési)

Részletesebben

www.perfor.hu Használati utasítás

www.perfor.hu Használati utasítás Használati utasítás Tartalomjegyzék Fontos munkavédelmi tudnivalók Fontos munkavédelmi tudnivalók...3 Ismerkedés a Drill Doctorral...5 Tudnivalók a fúrókról...6 A fúró anatómiája...6 Fúróélezés Drill Doctorral...7

Részletesebben

Csomagolási technológiák

Csomagolási technológiák Csomagolási technológiák Az alábbi összeállításban a különbözı csomagolási módszerek rövid összefoglalását találja, mely reményeink szerint azok számára is hasznos lesz, akik ismerik a folyamatok részleteit.

Részletesebben

NYIRÁD KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

NYIRÁD KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE Nyirád Községi Önkormányzat 8454 Nyirád, Szabadság utca 3. Nyirád Község Önkormányzatának Képviselı-testülete 18/2005. (XI. 18.) rendelete NYIRÁD KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT

Részletesebben

83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet. a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről

83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet. a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről A közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése b) pontjának

Részletesebben

σhúzó,n/mm 2 εny A FA HAJLÍTÁSA

σhúzó,n/mm 2 εny A FA HAJLÍTÁSA A FA HAJLÍTÁSA A fa hajlítása a fa megmunkálásának egyik igen fontos módja. A hajlítás legfıbb elınye az anyagmegtakarítás, mivel az íves alkatrészek elıállításánál a kisebb keresztmetszeti méretek mellett

Részletesebben

HAGE ZRT NÁDUDVAR MOLNÁRTAG (HRSZ 0180/5) 3000 KOCÁS SZAPORÍTÓ TELEP EGYSÉGES KÖRNYEZETHASZNÁLATI EMGEDÉLY FELÜLVIZSGÁLATI DOKUMENTÁCIÓJA

HAGE ZRT NÁDUDVAR MOLNÁRTAG (HRSZ 0180/5) 3000 KOCÁS SZAPORÍTÓ TELEP EGYSÉGES KÖRNYEZETHASZNÁLATI EMGEDÉLY FELÜLVIZSGÁLATI DOKUMENTÁCIÓJA 1/129 HAGE ZRT NÁDUDVAR MOLNÁRTAG (HRSZ 0180/5) 3000 KOCÁS SZAPORÍTÓ TELEP EGYSÉGES KÖRNYEZETHASZNÁLATI EMGEDÉLY FELÜLVIZSGÁLATI DOKUMENTÁCIÓJA KÉSZÍTETTE: NAGISZ ZRT. 4181 NÁDUDVAR, Fİ U. 119. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

A tájékoztatót a FÜTSZIG BAU dokumentumai, valamint a témában megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos

A tájékoztatót a FÜTSZIG BAU dokumentumai, valamint a témában megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Komlós Ferenc: A hőszivattyúzás Épületfajták fajlagos energiaigényei [kwh/m 2 év] Forrás:

Részletesebben

1. A ki- és belégzett levegı összetétele és a levegı felhasználás mértéke

1. A ki- és belégzett levegı összetétele és a levegı felhasználás mértéke Diriczi Miklós LÉGZÉSVÉDİ ESZKÖZÖK A szőrı típusú és az izolációs légzıkészülékek általános bemutatása mellett a karbantartás és az idıszakos ellenırzés, valamint az izolációs légzıkészülékek használata

Részletesebben

Szolgáltatási szerzıdés közmőves ivóvízellátásra és szennyvízelvezetésre ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK

Szolgáltatási szerzıdés közmőves ivóvízellátásra és szennyvízelvezetésre ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK Szolgáltatási szerzıdés közmőves ivóvízellátásra és szennyvízelvezetésre ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK A közmőves ivóvízellátásról és a közmőves szennyvízelvezetésrıl szóló többször módosított 38/1995.

Részletesebben

LAPOSTIPLIMARÓ. Használati utasítás

LAPOSTIPLIMARÓ. Használati utasítás MAKITA LAPOSTIPLIMARÓ 3901 Használati utasítás A jelen használati útmutatóban szereplő tartozékok nem feltétlenül leszállított tartozékok! A leszállított tartozékokról kérem érdeklődjön viszonteladóinknál!

Részletesebben

3/2001. (I. 31.) KöViM rendelet. a közutakon végzett munkák elkorlátozási és forgalombiztonsági követelményeirıl

3/2001. (I. 31.) KöViM rendelet. a közutakon végzett munkák elkorlátozási és forgalombiztonsági követelményeirıl A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 3/2001. (I. 31.) KöViM rendelet a közutakon végzett munkák elkorlátozási és forgalombiztonsági követelményeirıl A közúti közlekedésrıl szóló 1988.

Részletesebben

11.6.2010 A7-0109/ 001-249. MÓDOSÍTÁSOK 001-249 elıterjesztette: Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

11.6.2010 A7-0109/ 001-249. MÓDOSÍTÁSOK 001-249 elıterjesztette: Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 11.6.2010 A7-0109/ 001-249 MÓDOSÍTÁSOK 001-249 elıterjesztette: Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság Jelentés Renate Sommer A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatása

Részletesebben

MINIGAZ EVOLUTION. MH 16/21/28/35/45/55/75/95 MV 36/55/75/95 MC 21/28/35/45/55/75 típusok MŐSZAKI LEÍRÁS SZERELÉS HASZNÁLAT

MINIGAZ EVOLUTION. MH 16/21/28/35/45/55/75/95 MV 36/55/75/95 MC 21/28/35/45/55/75 típusok MŐSZAKI LEÍRÁS SZERELÉS HASZNÁLAT MINIGAZ EVOLUTION MH 16/21/28/35/45/55/75/95 MV 36/55/75/95 MC 21/28/35/45/55/75 típusok Centrifugális vagy axiális ventilátor Szabályozás és irányítás egy vezetéken Elektronikus gyújtás és ionizációs

Részletesebben

Szállítási szerzıdés

Szállítási szerzıdés Szállítási szerzıdés amely létrejött egyrészrıl a Cégnév: NYÍRSÉGVÍZ ZRt. Székhely: 4400 Nyíregyháza, Tó u. 5. Cégjegyzékszám: Cg.: 15-10-040209 Adószám: 11492809-2-15 Képviseletre jogosult neve: Móricz

Részletesebben

157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet

157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet 1. oldal 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet a távhıszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról A Kormány a távhıszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Tszt.)

Részletesebben

ABSZORPCIÓS HÜTÖSZEKRÉNY KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ A 552 E A 552 EM A 552 EBP 207.5017.02 1 Ajtó 2 Mélyhûtõtér 3 Normáltéri hûtõbordák 4 Hõfokszabályzó gomb 5 Szenzor 6 Polc Az A 552EBP hûtõszekrény bezárt

Részletesebben

Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani útmutató a felsıfokú szakképzésben részt vevı hallgatók számára az

Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani útmutató a felsıfokú szakképzésben részt vevı hallgatók számára az B/IV. Külsı szakmai gyakorlat kidolgozása (tananyagának, tematikáinak, módszertani útmutatóinak kidolgozása a külsı szakmai gyakorlaton részt vevı hallgatók számára) Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani

Részletesebben

ÁSVÁNYI DÖRZSÖLT VAKOLAT 2.0 és 2.5

ÁSVÁNYI DÖRZSÖLT VAKOLAT 2.0 és 2.5 MŐSZAKI ADATLAP 11.09-hun DEKORÁCIÓS VAKOLATOK ÁSVÁNYI DÖRZSÖLT VAKOLAT 2.0 és 2.5 1. Leírás, alkalmazás Az ÁSVÁNYI DÖRZSÖLT VAKOLAT 2.0 és 2.5 cement. mész és polimer kötıanyagok kombinációján alapuló

Részletesebben

Mechanikai megmunkálás Ipari termék- és formatervezıknek

Mechanikai megmunkálás Ipari termék- és formatervezıknek Mechanikai megmunkálás Ipari termék- és formatervezıknek Összeállította: Dr. Kovács Zsolt NyME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet http://tgyi.fmk.nyme.hu NYME FMK TGYI 2006.08.28. 7/1.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés. 2370-06 Higiéné, munkavédelem. 1. vizsgafeladat. 2009. november 16.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés. 2370-06 Higiéné, munkavédelem. 1. vizsgafeladat. 2009. november 16. Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Forgácsolás és szerszámai 13. Gyalulás, vésés, üregelés

Részletesebben

Munkavédelmi helyzet a Vegyipari Ágazati Párbeszéd Bizottság területén

Munkavédelmi helyzet a Vegyipari Ágazati Párbeszéd Bizottság területén Mottó: Felelısségteljes élet és cselekvés a munkahelyeken (Fıcze Lajos) Munkavédelmi helyzet a Vegyipari Ágazati Párbeszéd Bizottság területén Vegyipari Ágazati Párbeszédbizottság Budapest 2009. május

Részletesebben

Kerítésrendszer saját kezőleg történı szereléséhez

Kerítésrendszer saját kezőleg történı szereléséhez Kerítésrendszer saját kezőleg történı szereléséhez SZERELÉSI ÉS ÉPÍTÉSI ISMERTETİ ELİSZÖR: Ossza fel a kerítését mezıkre! A következı ismertetı kb. 200 cm oszloptávolságokra és mezıfelosztásra vonatkozik.

Részletesebben

Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék. Emisszió mérés berendezései

Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék. Emisszió mérés berendezései Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Emisszió mérés berendezései 2009 Az emisszió mérés célja A tüzeléstechnikában folyamatszabályozás, illetve környezetszennyezés megállapítása érdekében gyakran elıforduló

Részletesebben

Szerelési útmutatók. Szerelési útmutatók

Szerelési útmutatók. Szerelési útmutatók Szerelési útmutatók Szerelési útmutatók Szerelési útmutatók, modell 577, 772, 770 és 472 Mindig olvassa el és értse meg az útmutatásokat! Soha ne szerelje le a csövezés egyetlen elemét sem, amíg meg nem

Részletesebben

A tájékoztatót a Lindner-Fűtszig dokumentumai, valamint a témában megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos

A tájékoztatót a Lindner-Fűtszig dokumentumai, valamint a témában megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos A tájékoztatót a Lindner-Fűtszig dokumentumai, valamint a témában A tájékoztatót a Lindner-Fűtszig dokumentumai, valamint a témában Mi történt eddig az épületek, különösen az -ipari technológiával készült

Részletesebben

TERMOELEM-HİMÉRİK (Elméleti összefoglaló)

TERMOELEM-HİMÉRİK (Elméleti összefoglaló) Alapfogalmak, meghatározások TERMOELEM-HİMÉRİK (Elméleti összefoglaló) A termoelektromos átalakítók hımérsékletkülönbség hatására villamos feszültséget szolgáltatnak. Ezért a termoelektromos jelátalakítók

Részletesebben

Faház M2412/16mm Építési útmutató

Faház M2412/16mm Építési útmutató Faház M212/16mm Építési útmutató 200 1200 HP076-0 16 15 5 10A 12 10B 6 13 7 19 11A 1 20 17 11B 22 2 3 23 8 2 21 1 9 2 1 ÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ 23 1 CSAVARCSOMAG 22 13 TAKARÓLÉC 15x38x00 21 1 AJTÓLAP 900x1787

Részletesebben

BESZERELÉSI ÉS JAVÍTÁSI EL ÍRÁS

BESZERELÉSI ÉS JAVÍTÁSI EL ÍRÁS BESZERELÉSI ÉS JAVÍTÁSI EL ÍRÁS A FÉG KONVEKTOR ZRT. által gyártott gázkonvektorok el írásában leírtak kizárólag megfelel képesítéssel rendelkez gázszerel k részére készültek B ESZERELÉSI ÉS JAVÍTÁSI A

Részletesebben

ÁLTALÁNOS KÖZÜZEMI SZERZİDÉS

ÁLTALÁNOS KÖZÜZEMI SZERZİDÉS A1-K000000/000 számú ÁLTALÁNOS KÖZÜZEMI SZERZİDÉS amely a.. szám alatti lakóépület, illetıleg vegyes célra használt épület (a továbbiakban együtt: épület), mint felhasználási hely hıközponti mérés szerinti

Részletesebben

VÍZÓRA NYÍLVÁNTARTÓ RENDSZER

VÍZÓRA NYÍLVÁNTARTÓ RENDSZER Debreceni Egyetem Informatikai Kar VÍZÓRA NYÍLVÁNTARTÓ RENDSZER Dr. Kuki Attila Egyetemi Adjunktus Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék GYÖKÉR RÓBERT Mérnök Informatikus levelezı Debrecen 2009.

Részletesebben

Cölöpözési technológiák

Cölöpözési technológiák Cölöpözési technológiák Cölöpök anyaguk szerint fa-, acél-, beton-, vasbeton-, A készítés módja szerinti csoportosítás elıregyártott -, helyben készített cölöp talajhelyettesítéssel készülı cölöpök, amelyek

Részletesebben

Alkalmazástechnika. Szarufák feletti hıszigetelés. Manzárd Grafit

Alkalmazástechnika. Szarufák feletti hıszigetelés. Manzárd Grafit Alkalmazástechnika Szarufák feletti hıszigetelés Manzárd Grafit TARTALOMJEGYZÉK 1. Hıszigetelési megoldások magastetıkön 2. Szarufák feletti hıszigetelés feltételei 3. Tervezési elvek 4. Új épületek tetıszerkezetének

Részletesebben

Typ 1/5/11 Typ 2/3/9. Typ 4 Typ 8. Typ 6 Typ 10

Typ 1/5/11 Typ 2/3/9. Typ 4 Typ 8. Typ 6 Typ 10 bu bknijkjsslhmoot^ Typ 1/5/11 Typ 2/3/9 Typ 4 Typ 8 Typ 6 Typ 10 ) Typ 1 Typ 2 7 3 I I I03 ) Typ 3 ) Typ 4 ) Typ 4 ) Typ 5 ) Typ 5 ) Typ 6 J02 Typ 7 ) Typ 8 ) Typ 9 ) Typ 10 ) Typ 11 07'3URGXFWV$NWLHQJHVHOOVFKDIW,QGXVWULHVWUD

Részletesebben

KIEGÉSZÍTİ AUTOMATIKA SZIKVÍZPALACKOZÓ BERENDEZÉSEKHEZ

KIEGÉSZÍTİ AUTOMATIKA SZIKVÍZPALACKOZÓ BERENDEZÉSEKHEZ KIEGÉSZÍTİ AUTOMATIKA SZIKVÍZPALACKOZÓ BERENDEZÉSEKHEZ A találmány tárgya kiegészítı automatika szikvízpalackozó berendezésekhez. A találmány szerinti automatikának szelepe, nyomástávadója és mikrovezérlı

Részletesebben

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOKAT ALKALMAZÓ KÖZEL NULLA ENERGIAFOGYASZTÁSÚ ÉPÜLETEK KÖVETELMÉNYRENDSZERE

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOKAT ALKALMAZÓ KÖZEL NULLA ENERGIAFOGYASZTÁSÚ ÉPÜLETEK KÖVETELMÉNYRENDSZERE A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOKAT ALKALMAZÓ KÖZEL NULLA ENERGIAFOGYASZTÁSÚ ÉPÜLETEK KÖVETELMÉNYRENDSZERE KÉSZÜLT A BELÜGYMINISZTÉRIUM MEGBÍZÁSÁBÓL A DEBRECENI EGYETEM MŐSZAKI KAR ÉPÜLETGÉPÉSZETI ÉS LÉTESÍTMÉNYMÉRNÖKI

Részletesebben

VI. Fejezet Tetôtér. VI.1 Fôbb szerkezeti elemek... 162. VI.2 A tetôtér szerkezeteinek áttekintése, épületfizikai tulajdonságok...

VI. Fejezet Tetôtér. VI.1 Fôbb szerkezeti elemek... 162. VI.2 A tetôtér szerkezeteinek áttekintése, épületfizikai tulajdonságok... VI. Fejezet VI.1 Fôbb szerkezeti elemek............................... 162 VI.2 A tetôtér szerkezeteinek áttekintése, épületfizikai tulajdonságok........................... 163 VI.3 Fontos tudnivalók az

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 004 086 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 004 086 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000004086T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 004 086 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 03 291294 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

III. Fejezet Válaszfalak és térelhatároló falak

III. Fejezet Válaszfalak és térelhatároló falak III. Fejezet III.1 Fôbb szerkezeti elemek................................. 80 III.2 Válaszfalak áttekintése, épületfizikai tulajdonságok............................................ 81 III. Az építmény

Részletesebben

HŰTŐSZEKRÉNY ZUS 6140 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. http://www.markabolt.hu/

HŰTŐSZEKRÉNY ZUS 6140 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. http://www.markabolt.hu/ HŰTŐSZEKRÉNY ZUS 6140 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK Figyelmeztetések és fontos útmutatások Útmutatások a csomagoló anyagokhoz A használók számára A készülék bemutatása 5 Használat 5 A belső részek

Részletesebben

Épületek rekonstrukciós tervezése MSc BMEEOMEMAT3

Épületek rekonstrukciós tervezése MSc BMEEOMEMAT3 Homlokzati falazott szerkezetek energia-hatékony, fenntartható felújítása Szerkesztő: dr.tóth Elek DLA, egyetemi docens, BME. Magasépítési Tanszék Tartalom Homlokzati falazott szerkezetek energia-hatékony,

Részletesebben

A soha ki nem hûlô kapcsolat. Tervezési segédlet FALIKAZÁNOK RENOVA CSALÁD RENOVA MINI, RENOVA STAR

A soha ki nem hûlô kapcsolat. Tervezési segédlet FALIKAZÁNOK RENOVA CSALÁD RENOVA MINI, RENOVA STAR A soha ki nem hûlô kapcsolat Tervezési segédlet FALIKAZÁNOK RENOVA CSALÁD RENOVA MINI, RENOVA STAR Tervezési segédlet FALIKAZÁNOK RENOVA CSALÁD RENOVA MINI RENOVA STAR Forgalmazó: Saunier Duval Magyarország

Részletesebben

Aquamatic 1000 TMET mosógép

Aquamatic 1000 TMET mosógép FIGYELEM! HASZNÁLATI UTASÍTÁS A MOSÓGÉP KÜLSÕ- VAGY BELSÕ TISZTÍTÁSÁHOZ SOHA NE HASZNÁLJON FÉMSZIVACSOT, KEFÉT, DURVA CSISZOLÓPAPÍRT, ERÕS LÚGOS OLDATOT, GYÚLÉKONY VAGY MÉRGEZÕ TISZTÍTÓFOLYADÉKOKAT! Aquamatic

Részletesebben

MAGYAR TCE 4410 - TCE 4440 TCE 4410 - TCE 4440. Gumiabroncsszerelı-készülék Használati útmutató. Bosch diagnosztika 1 695 104 860 2008-02-26 1

MAGYAR TCE 4410 - TCE 4440 TCE 4410 - TCE 4440. Gumiabroncsszerelı-készülék Használati útmutató. Bosch diagnosztika 1 695 104 860 2008-02-26 1 hu Gumiabroncsszerelı-készülék Használati útmutató Bosch diagnosztika 1 695 104 860 2008-02-26 1 FIGYELMEZTETÉS Jelen használati útmutató az adott termék részét képezi. Olvassa el figyelmesen a benne található

Részletesebben

BAGAMÉR Nagy 1 község H e l y i É p í t é s i S z a b á l y z a t a m ó d o s í t á s á n a k

BAGAMÉR Nagy 1 község H e l y i É p í t é s i S z a b á l y z a t a m ó d o s í t á s á n a k BAGAMÉR Nagy 1 község H e l y i É p í t é s i S z a b á l y z a t a m ó d o s í t á s á n a k R E N D E L E T E E g y s é g e s s z e r k e z e t b e n - 1-1. számú melléklet: Szabályozási Tervek A T 2m

Részletesebben

SVENDBORG FAHÁZ ÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SVENDBORG FAHÁZ ÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ SVENDBORG FAHÁZ ÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ HP0580/0 14 15 16 SVENDBORG FAHÁZ DARABLISTA 12 7 6 10 18 17 3 19 4 11 13 23 24 22 21 20 8 25 5 1 2 9 25 1 CSAVARCSOMAG 24 4 RÖGZÍTÕLÉC 24x34x480 23 1 ÜVEG 435x435x2 22

Részletesebben

106/2009. (XII. 21.) OGY határozat. a kábítószer-probléma kezelése érdekében készített nemzeti stratégiai programról

106/2009. (XII. 21.) OGY határozat. a kábítószer-probléma kezelése érdekében készített nemzeti stratégiai programról 106/2009. (XII. 21.) OGY határozat a kábítószer-probléma kezelése érdekében készített nemzeti stratégiai programról Az Országgyőlés abból a felismerésbıl kiindulva, hogy a kábítószer-használat és -kereskedelem

Részletesebben

CÉGÜNKRÕL. Dobai István ügyvezetõ. Drizner Ferenc. Torma András

CÉGÜNKRÕL. Dobai István ügyvezetõ. Drizner Ferenc. Torma András CÉGÜNKRÕL A DRITOR Kft. 1991-ben alakult Debrecenben. Fõ tevékenysége az építõipari nagykereskedelem volt. Vállalatunk életében meghatározó év volt 1996, amikor a kereskedelem mellett fontos szerepet kapott

Részletesebben

Élenjáró padlófûtési megoldások az otthon kényelméért

Élenjáró padlófûtési megoldások az otthon kényelméért FÛTÉSI ÉS HÛTÉSI MEGOLDÁSOK PADLÓFÛTÉSI RENDSZER AZ OTTHON KÉNYELMÉÉRT Élenjáró padlófûtési megoldások az otthon kényelméért Uponor a professzionális partner Küldetésünk Az Uponor betartja az ígéreteit

Részletesebben

D Felépítési útmutató a 2-3 mezős alumínium melegházhoz

D Felépítési útmutató a 2-3 mezős alumínium melegházhoz D Felépítési útmutató a 2-3 mezős alumínium melegházhoz GB TUV Rheinland Product Safety 1 Melegház típusterv 2-mezős 3-mezős Felépítés Hátsó fal Tető Ablak 2-részes ajtó előszerelve Oldalfal Első fal Profilok

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a Mercedes Conecto alacsonypadlós autóbuszról

Összefoglaló jelentés a Mercedes Conecto alacsonypadlós autóbuszról Összefoglaló jelentés a Mercedes Conecto alacsonypadlós autóbuszról A jármővet az EVOBUS Hungária Kft. munkatársai, Uray Dóra és Szıke Péter mutatták be a BKV kelenföldi telephelyén. A jármő a Mercedes

Részletesebben

21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet. Általános rendelkezések

21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet. Általános rendelkezések 21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet a gépek biztonsági követelményeirıl és megfelelıségének tanúsításáról A fogyasztóvédelemrıl szóló 1997. évi CLV. törvény 56. -ának a) pontjában kapott felhatalmazás alapján

Részletesebben

HASZNÁLATI ÉS KEZELÉSI ÚTMUTATÓ TC PANELEK FELHASZNÁLÓINAK

HASZNÁLATI ÉS KEZELÉSI ÚTMUTATÓ TC PANELEK FELHASZNÁLÓINAK ISOCANALE ALC; ALE; ALL; AXTCPANE... KÓDJELŐ TC PANELEK ÁLTALÁNOS TULAJDONSÁGOK A TC rendszerő elıszigetelt légcsatorna-panelek mindkét oldalon alumíniumfóliával borított, habosított poliizocianurát (poliuretán)

Részletesebben

Ingatlanfinanszírozás és befektetés

Ingatlanfinanszírozás és befektetés Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Ingatlanmenedzser 8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3. Szakirányú Továbbképzési Szak Ingatlanfinanszírozás és befektetés 5. Befektetések értékelése, ingatlanbefektetések

Részletesebben

GXR Kft felújított berendezései

GXR Kft felújított berendezései GXR Kft felújított berendezései Technikai ismertetı PFE AUTOMAILER 1 Irodai célokat szolgáló borítékoló berendezés, kb. 25.000 darabos havi csomagolási szükségletig. Egyszerően kezelhetı, a két adagoló

Részletesebben

1. Általános tudnivalók a rézrıl és rézcsırıl

1. Általános tudnivalók a rézrıl és rézcsırıl Rézcsövek alkalmazástechnikai kézikönyve 1. Általános tudnivalók a rézrıl és rézcsırıl 1.1. A réz hatása az egészségre Szükségesnek tartjuk e kiadványt a réznek az egészségre gyakorolt hatásával kezdeni,

Részletesebben

MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427

MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427 MŐSZAKI LEÍRÁS BK01427 Lábonálló 2 személyes ivókút idızített nyomógombos fejjel BK01427 9/1 11.07.21 BEFOGLALÓ MÉRETEI: Típus BK01427 Medence belsı méret: 210x74 mm Magasság (A): 1060 mm Kút átmérı: 365

Részletesebben

LÉGCSATORNÁZHATÓ KLÍMAKONVEKTOROK FUN 2009.11.16.

LÉGCSATORNÁZHATÓ KLÍMAKONVEKTOROK FUN 2009.11.16. LÉGCSATORNÁZHATÓ KLÍMAKONVEKTOROK FUN 2009.11.16. SOLARONICS Central Europe Kereskedelmi Kft. 1116 Budapest, Építész u. 8-12. Tel.: 203-1125, 206-2718, Fax: 206-2719 Szerviz: 382-0150, 0151, (20) 9673-875,

Részletesebben

26/2006. (V. 5.) GKM rendelet

26/2006. (V. 5.) GKM rendelet az autó töltıállomás építésének és üzemeltetésének szabályairól A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalról szóló 297/2005. (XII. 23.) Korm. rendelet 15. ának c) és e) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

Gépipari minıségellenırzés

Gépipari minıségellenırzés Budapesti Mőszaki Fıiskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai mérnöki Kar Anyag és Gyártástechnológia Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport Galla Jánosné Kis Ferenc Gépipari minıségellenırzés

Részletesebben

A KÉSZÜLÉK HASZNÁLATA ELŐTT

A KÉSZÜLÉK HASZNÁLATA ELŐTT HU Használati utasítás A KÉSZÜLÉK RAJZA (1. ábra) A. Fogantyú. B. Biztonsági zár (ha van). C. Tömítés. D. Elválasztó (ha van). E. A leolvasztási vizet elvezető cső záródugója. F. Kezelőlap. G. A motor

Részletesebben