UEFA A licencmegújító továbbképzés. A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata. Sáfár Sándor Gödöllő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "UEFA A licencmegújító továbbképzés. A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata. Sáfár Sándor Gödöllő 2014. 08. 04."

Átírás

1 UEFA A licencmegújító továbbképzés A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata Sáfár Sándor Gödöllő

2 Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció Ügyesség r=0,565 Gyorsaság

3 A gyorsasági teljesítmény színvonala az idegrendszeri aktiváció függvénye.

4 Egyszerű reakcióidő

5 Egyszerű reakcióidő

6 Egyszerű reakcióidő

7 Egyszerű reakcióidő

8 Egyszerű reakcióidő

9 Egyszerű reakcióidő Tapintási nyomási ingerre a reakcióidő kb. 140 ms.

10 Egyszerű reakcióidő mérése terheléses vizsgálat során

11 Választásos reakcióidő

12 TESZT

13 Választásos reakcióidő

14 Reakciógyorsaság vagy reagálási gyorsaság (külső parancsra indul a mozgás) Két megközelítés: 1. Egyenlő az egyszerű reakcióidővel. 2. Pszichológusok: a reakciógyorsaság egyenlő egy bizonyos sebességen megjelenő információ mennyiség felbontó képességével. 24 Bejátszó játékos beálló játékos kapcsolata

15 Mozdulatgyorsaság (belső parancsra indul a mozgás) Mozdulat kezdete Idő (t) Mozdulat vége

16 Vágtagyorsaság (lokomotorikus gyorsaság) A ciklikus mozgások távleküzdése során kialakult és tartott sebességviszonyok.

17 Gyorsulási lassulási képesség A gyorsulási-lassulási képesség azt a mozgás-végrehajtási képet jelenti, amelynek során a sportoló mozgásszabályozása és fizikai képessége alapján a lehető legrövidebb időtartam alatt eléri a sebességének csúcsértékét, illetve ebből a maximumból a lehető legrövidebb idő alatt lefékezi a haladási sebességét.

18 Gyorsulási lassulási képesség

19 Helyzetgyorsaság, választásos vagy döntési gyorsaság A gondolkodás különböző részfázisainak információ felvételtől a döntés meghozataláig az összerendezése a döntéseknek megfelelő mozgásprogram megindításával és koordinált végrehajtásával, milyen rövid idő alatt történik.

20 Helyzetgyorsaság, választásos vagy döntési gyorsaság Jó sportoló Jobb sportoló

21 Helyzetgyorsaság, választásos vagy döntési gyorsaság

22 Mozdulatok gyakorisága vagy mozgékonysága Időegységre kifejezett mozdulatok száma!

23 Tanulási gyorsaság Mozgás-, technikai repertoár bővítése és a különböző gondolkodási folyamatokat igénylő sportági teljesítmény elemek elsajátításának, sebességének gyorsaságát jelenti.

24 Gyorserő, gyorsasági állóképesség

25 Reakció, reagálási képesség (reakció gyorsaság, döntési- vagy helyzetgyorsaság) Adott jelre történő leggyorsabb reagálás különböző távleküzdő ciklikus sportágak rajtolási feladata, küzdősport bírói jelzésére versenyzés megkezdése Játék, vagy versenyhelyzetben történő leggyorsabb, célszerű döntésorientált cselekvés cselekvési programváltás sportjátékok, küzdősportok pillanatnyi szituáció adta jó megoldás választása, ehhez igazodó mozgásprogram Egyéb koordinációs képességekben szükség szerinti mozgásszerkezeti összetevő elem programkorrigálás egyensúlyvesztés, téri-tájékozódás, ritmushiba adta programjavító szükséglet

26 A MAXIMÁLIS MOZGÁSFREKVENCIA MEGJELENÉSÉNEK IDŐBELI KITOLÁSA gyorserő állóképesség megjelenésének irányába hat mozgósítható energetikai bázis /ATP, KP/ növelése az erőszint csökkenését okozó tejsavszint emelkedés időbeli kitolása ATP, PCr és tejsav szint alakulása m. quadriceps femoris 20 Hz-es folytonos elektromos ingerlése alatt (tetanusz) Minél gyorsabb egy energiaforrás kimerülési ideje, annál gyorsabban tud újratöltődni! HULTMAN, SJOHOLM (1983)

27 A MAXIMÁLIS MOZGÁSFREKVENCIA MEGJELENÉSÉNEK IDŐBELI KITOLÁSA az erőszint csökkenését okozó tejsavszint emelkedés időbeli kitolása C 3 H 6 O 3

28 A megfigyelés különböző minőségű részletezésével bíró, osztályba sorolt (+,o,-) döntést előkészítő, mozgásprogramot alakítószabályozó emlékek pontosított előhívásának, felidézésének gyorsasága - minőség tartó időtartama POZITÍV SEMLEGES Tapasztalt emlékek Gyors felidézés Optimális végrehajtás NEGATÍV

29 A kombinációs alternatívák döntési időt befolyásoló száma Döntés? 5 3 4

30 Az érzelmek gyorsasági teljesítményt meghatározó jellege Cél: A cselekvéseket, tevékenységeket, eseményeket kísérő érzelmi megnyilvánulások alakítása, az akaratlan és akaratlagos egyben célszerűen szabályozott tartományokban. Pozitív és negatív töltetű indulatok, érzések megjelenésének sebessége. Célirányos koncentrálás létrejöttének aktuális gyorsasága.

31 Különböző érzelmi töltettel bíró ingerek, érzések érzelmi faktorának szabályozási sebessége: fájdalom érzés szükségszerű elnyomásának, kikapcsolásának sebessége félelem kialakulás leküzdés sebessége szint, szabályozása öröm, harag, agresszív érzés kialakulás leküzdés, szabályozás idői viszonyai Mechanikai Idegi monotónia tűrés Tejsav

32 Motivációs szint aktuális állapota

33 Testsúlyvesztés Fokozza a mindennemű reakció képességet. Növeli a relatív oxigén felvételt, ami a gyorsasági teljesítményben megjelenő állóképességi faktor magasabb szintű megjelenését eredményezi.

34 A reakcióidő-értéket befolyásoló tényezők Reakcióidőt befolyásolja O 2 hiány Szénhidrát hiány Fáradt versenyző Rossz reakcióidő Ésszerű taktika Edzői számítás Egyéb tevékenység változtatása Érzékszerv rosszul működik Fáradt versenyző Rossz mozgáskoordináció Edzés hatására csökken a reakcióidő. Több összetett edzésinger, nagyobb és stabilabb RI csökkenést eredményez. Sokoldalú edzéshatások eredményeképpen, az agyi neurodinamika pozitívan változik.

35 A versenyző maximális sebességre törekvése Gyorsasági gát elkerülése! Az aktuális edzettségi szinten megjelenő, adott mozgásvégrehajtásban elérhető intenzitás maximumainak átszakítása kell ahhoz, hogy a gyorsaság fejlődjön. Ha a versenyző nem törekszik a maximális sebessége elérésére, a sebességhatárok megdöntésére, akkor semmilyen edzői munka nem eredményes. A határok áttöréséhez az edzői jelenlét szükséges.

36 Dinamikus sztereotipek kiépítése (automatizmus, készség szintjén megtanult mozgás, és cselekvési programok működése) A készség szintű tanultság minden szinten hasznosul, megjelenik. Kevesebb az izmok oxigénfogyasztása, összetett módon gyorsul a választásos reakcióidő. Később jelentkezik a fáradtság. Önbizalmat ad. Tapasztalati eredményesség elemei kerülnek automatizmus szintű kiépítésre. Betanult megelőző és válaszprogramok: az elővételezett célszerű mozgás, mozgássorok és pozitív cselekvés-, feladatmegoldási modellek.

37 Dinamikus sztereotipek kiépítése A mozgásos cselekvésekben több fajta sztereotip kialakítása javíthatja a gyorsasági teljesítmény javulását. Egyéni mozdulat sztereotip reflex szerűen megjelenő támadó, védekező, hárító, elkapó automatizmusok ütés elöl a fej elrántása, váratlanul érkező szer elkapása Mozgássor sztereotip begyakorolt mozgássor programok célszerűségi alapon szervezve sportági egyéni összetett cselek Több versenyző egyéni és összehangolt cselekvési programja figurális játék kialakítása

38 A lazaság, hajlékonyság, elasztikus izomállapot fejlesztése A felesleges izomtónusok csökkentése gyorsabb és sérülés mentesebb izom-összehúzódás sportági jellegnek megfelelő izomtónus, ízületi mozgékonyság kialakítása.

39 Módszertani tanácsok a gyorsaság fejlesztéséhez Mindig pihent állapotból történjen a gyorsaságfejlesztés közvetlenül a bemelegítés után. A gyorsasági munka és a kiegészítő edzés egymást követő sorrendiségnek gondos tervezése szükséges. Őrizzük meg a gyorsasági gyakorlatok mozgásszerkezetének hasonlóságát a versenyfeladatokhoz. A testgyakorlat technikai tudásszintje tegye lehetővé a határsebességgel történő végrehajtást. A gyakorlatot a versenyző olyan szinten tudja, hogy csak annak végrehajtási sebességére kelljen figyelnie, nem a végrehajtás technikai szabályozására, módjára. A gyakorlás idejét úgy kell megválasztani, hogy a végrehajtás sebességére az elfáradás ne legyen befolyásoló hatással.

40 Módszertani tanácsok a gyorsaság fejlesztéséhez A gyorsasági gyakorlatok terjedelme kezdőknél 5-11 mp-nél, képzetteknél mp-nél ne legyen több, maximális intenzitás esetén. A terjedelmet úgy kell meghatározni, hogy az intenzitás végig egyenletes legyen. A pihenés időtartama biztosítsa az optimális megújulását. Aktív pihenés javasolt, ami az ingerhatásokat, a munkahőmérsékletet a megfelelő magas szinten tartja. Az edzés szerkezetben csak a fáradtság megjelenésének első jegyei után alkalmazzunk nagyobb terjedelmű gyakorlatokat. A mikrocikluson belül a szünetet követő első napra, vagy kis intenzitású edzést követően, második napra tegyünk gyorsasági edzést.

41 Módszertani tanácsok a gyorsaság fejlesztéséhez Kerüljük a gyakorlatok azonos ritmusban, és dinamikában történő többszöri végrehajtását, mert beidegzési sztereotípiához (gyorsasági barrier) vezet! GYORSASÁGI BARRIER Ahhoz, hogy a gyorsaság növekedjen, maximális sebesség elérésére kell törekednie a versenyzőknek. Többszöri maximális sebességű végrehajtás rögzíti az aktuális maximális sebességet. Kialakul egy nem kívánt mozgássebességi dinamikus sztereotip ami gátként megakadályozza a még nagyobb sebesség értékek elérését. A versenyző nagyon kis eltérésekkel tudja közel ugyanazt az eredményt hozni, de nem tud egy igazán gyors, robbanékony teljesítményt produkálni. A teljes intenzitással folyó, a versenyfeladatot egészének korlátozása szükséges. Szubmaximális erő gyorsasági és speciális gyakorlatok végzése ajánlott, amelyek megőrzik a versenyfeladat mozgásának jellegét.

42 Módszertani tanácsok a gyorsaság fejlesztéséhez Fiataloknál, kezdőknél a speciális, konkrét formájú gyorsasági edzések helyett hasznosabb a sokoldalú gyorsasági képzés-, gyakorlatok alkalmazása. Gyorsasági eredményjavuláshoz 6-8 hetes speciális edzésre szükség van, de ez az idő egyénileg nyúlik, a gyorsaságot igénylő mozgás- vagy cselekvésprogram bonyolultsági fokának növekedésével.

43 Kondicionálás vagy Mozgástechnika? Kondicionálás Mozgástechnika

44 Kondicionálás vagy Mozgástechnika? Technika, koordináció ERŐ ERŐ Koordináció Sportági elemek gyakorlása speciális erőfejlesztés érdekében. Egyfajta képesség dominancia. Erőfejlesztés és speciális képességfejlesztés.

45 Kondicionálás vagy Mozgástechnika? Vegyes képességű dominanciájú sportágak (sportjátékok) Technika, koordináció ERŐ

46 Kondicionálás vagy Mozgástechnika? A teljesítményt a két fejlesztési terület egymást ötvöző szinkronja egyenrangúan meghatározza! Minél több finom koordinációt, dinamikai és ritmikai változatosságot technikai finomságot megjelenítő sportágról van szó, annál kevésbé van a szükséges alapszinten túl, az erő növekedésének meghatározó szerepe.

47 Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció Ügyesség Gyors mozgássor ügyesség nélkül nincs! Gyorsaság

48 Motoros egységek Részei: Motoneuron sejtteste (perikarion) a gerincvelő mellső szarvában Belőle kiinduló idegrost Általa beidegzett izomrost (érhálózat, kapilláris)

49 Body-building sportolók, akik kimondottan arra edzenek, hogy minél nagyobb legyen az izomtömegük, rájöttek már arra, hogy állóképességi- és nyújtó-lazító munkát is kell végezniük, különben az izom egy szint után nem tud tovább gyarapodni. Rájöttek arra, hogy az érellátás bővülése ahhoz is szükséges, hogy az izom még tovább tudjon vastagodni.

50 Motoros egységek innerváltásga A beidegzett izomrostok száma a mozgás finomságától függ: minél finomabb a mozgás, annál kevesebb izomrost van egy motoros egységben (innerváltság). Szemizom: 1:2-3; 2-3 izomrost / beidegzés Kéz, arc: 1:15-20 izomrost / beidegzés Hasizom, hátizom: 1: izomrost / beidegzés Farizom: 1:600 izomrost / beidegzés

51 Motoros egységek A motoros egység izomrostjai mindig egyszerre húzódnak össze. A teljes izom megfeszülése, összehúzódása az izmot alkotó motoros egységek működésének térbeli és időbeli eredője. A motoros tanulás folyamata, a technikatanulás, az ügyesedés fejlődése többek között azt jelenti, hogy új, bővülő innervációs kapcsolatok épülnek ki a szervezetben, gazdaságosabbá, finomabb szabályozásúvá téve az izomműködést.

52 Ha maximális sebességgel indítja a mozgást a sportoló, akkor először a gyors egységek kapcsolódnak be. Ezt követően bekapcsolódnak a magas küszöbű lassú és gyors egységek, vagyis a vegyes rostoknak az a köre, amelyik el tud tolódni a gyors rost irányába. Vannak olyan sportágak, ahol a testtartást, a testrész fixálását biztosító lassú rostú motorikus egységeket nem számítva, lassú egységek ritkán kapcsolódnak be, mert a cselekvési idő nem teszi lehetővé (súlylökés). Ha elvégezzük minden sportágnál a teljesítmény-idő elemzést, a terhelés intenzitásából, illetve az időtartamból kiszámítható, hogy milyen jellegű edzéssel kell fejleszteni a versenyzőt ahhoz, hogy a teljesítmény pozitív irányba változzon.

53 F=m*a m: 1. Külső terhelés nagysága. 2. Saját testtömeg. 3. Bekapcsolt motoros egység száma, mint tömeg. Biomechanikai rendszerben az izomtömeg is tömeg. Úgy lesz nagyobb az m oldal, hogy minden motoros egységet bekapcsolok. Legrobbanékonyabb versenyző 50% gyors rosttal rendelkezik % lassú az állóképességi versenyzőnél. Rövid ideig tartó gyors mozdulatnál bekapcsolódik az összes gyors rost, de a 50% lassú rost nincs benne az erőkifejtésbe. Ha az adott sportág jellege okán van idő, akkor be tudja kapcsolni minden motoros egységét. Súlyemelésnél mindet be kell kapcsolni!! F=m*a viszonyban nagy az izom tömeg bekapcsolódási szükséglete, akkor azt csak lassabban tudom mozgatni.

54 F=m*a m: 1. Nagy ellenállás ellen kifejtett lassan felfutó erő jelenik meg. 2. Mindez a maximális, szubmaximális terhelési zónában történik. 3. Nagy súlyokkal végzett edzésre az erő és az izomtömeg nő, de a mozgássebesség alig változik. 4. Sőt, mozgástechnika romlása ügyességi deficit alakul ki.

55 F=m*a a: Izom összehúzódás sebessége a gyorsaság oldaláról megközelítve. Kis terhelésre a sportoló a gyors rostjait kapcsolja be. Gyors rostok működésének következménye a nagy frekvencia felszabadulás Hz frekvencia. Kisebb súlyok nagy sebességű mozgatása mellett nagy mozgássebesség alakul ki, nő az izomerő, de nem nagyon nő az izomtömeg. GYORSABBAN!

56 Erőfejlesztés két útja Az erőfejlesztés során bizonyos szintig nagymértékű erőnövekedést az izomtömeg növelés (m) oldaláról lehet megközelíteni, bizonyos idő után az erőszint tartása mellett a mozgássebességnek (a) kell nőnie. FREK- VENCIA ERŐ MU ERŐ A frekvencia akaratlagos növelése, kisebb izomtömeg- és erőnövekedéssel jár, mintha új motoros egységek kapcsolódnak be.

57 Nem a legnagyobb erőnél van a legnagyobb teljesítmény leadás % között adod le a legnagyobb teljesítményt. Milyen a sportág jellege? Mi kell nekem? Tömeget építeni? Sebesség? Ez a mozgásprogramban hogy illeszkedik? Ha a tömeg oldaláról közelíthető meg, akkor kell az m, ehhez igazítani a frekvenciát. Ha sebesség a fontos, akkor m nem nagyon fog nőni (a belső terhelés tömegét jelenti, vagyis az izomtömeg), így a külső tömeg sem nő olyan szinten.

58 Mitől függ az izomerő kifejtés nagysága? 1. Életkortól és nemtől Tesztoszteron: Ffi: 1,5 11 mg/nap Nő: 0,1 mg/nap 10 éves korig a csecsemőmirigy szabályozza a nemi jelleget a szervezetben éves kor, gonádok hormontermelésének aktivitása. 2. Izomrost vastagságától és vérellátásától: Minél nagyobb az élettani keresztmetszet, annál nagyobb erőkifejtésre képes. Vérellátás, kapilláris hálózat, oxigénszállítás 3. Izomrostok hosszától: Túlnyújtott izomzat - testépítő

59 Mitől függ az izomerő kifejtés nagysága? 4. Az izomrostok összetételétől és energiaháztartásától: Gyors rost: erő-felszabadulás Lassú rost: oxidatív munka, állóképesség 5. Az összehúzódás során mozgósítható energia nagyságától, mennyiségétől: Robbanékony, gyorserő: ATP, KrP, izomglikogén Állóképesség: szénhidrát, zsír 6. Összehúzódásban résztvevő motoros egységek száma: 280>10 7. A bekapcsolódó motoros egységek bekapcsolási sorrendjétől, beidegzésétől (innerváció): nehéz tárgy könnyű tárgy, tapasztalati erő

60 Mitől függ az izomerő kifejtés nagysága? 8. Az összehúzódást kiváltó impulzusok nagyságától, erejétől a motivációtól: Akaraterő 9. Az összehúzódást kiváltó impulzusok sűrűségének szinkronizációjától: Ciklikus sportágnál nem lehet túl nagy a frekvencia, mert szétesik a mozgás. 10. Az erőkifejtés idejétől, szögétől, az izom-összehúzódás sebességétől: 2 sec, vagy 60 sec az erőkifejtés? Első esetben eléri az erőmaximumot, második esetben kb. 50%-át. 11. Az izom hőmérsékletétől: Ideális: C; -5-10%

61 Mitől függ az izomerő kifejtés nagysága? 12. A megmozgatott súly-, a terhelési ellenállás nagyságától: Hill-tétel 13. Testoldali dominancia: Oldalarány, egyensúly 5-9% eltérés is lehet a végtagok között

62 Erőviszonyok jellemzői Nem azonos a feszítő és a hajlító izmok általános ereje. Általában a feszítő izmok erősebbek, mint a hajlító izmok. Erőfejlesztés a holisztikusság elve alapján: Az erőfejlesztés viszonyrendszerének globális értelmezése Megtartani az arányt! 1:1; 1,5 feszítő és hajlító izom között.

UEFA B licencmegújító továbbképzés. A gyorsaságfejlesztés alapjai. Siófok 2014. 12. 02.

UEFA B licencmegújító továbbképzés. A gyorsaságfejlesztés alapjai. Siófok 2014. 12. 02. UEFA B licencmegújító továbbképzés A gyorsaságfejlesztés alapjai Siófok 2014. 12. 02. Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció Ügyesség r=0,565 Gyorsaság Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció

Részletesebben

UEFA A licencmegújító továbbképzés. A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata. Sáfár Sándor Gödöllő 2014. 08. 04.

UEFA A licencmegújító továbbképzés. A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata. Sáfár Sándor Gödöllő 2014. 08. 04. UEFA A licencmegújító továbbképzés A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata Sáfár Sándor Gödöllő 2014. 08. 04. Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció Ügyesség r=0,565 Gyorsaság

Részletesebben

Az izommőködéssel járó élettani jelenségek

Az izommőködéssel járó élettani jelenségek Az izommőködéssel járó élettani jelenségek Az izomszövet az egyetlen olyan szövet, amely hosszúságát változtatni tudja. Egy nem elhízott (non-obese) hölgyben az izomtömeg a testsúly 25-35 %-a, férfiben

Részletesebben

Mozgás, mozgásszabályozás

Mozgás, mozgásszabályozás Mozgás, mozgásszabályozás Az idegrendszer szerveződése receptor érző idegsejt inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer reflex ív, feltétlen reflex Az ember csontváza és izomrendszere

Részletesebben

Gyorsaság fejlesztése

Gyorsaság fejlesztése Gyorsaság fejlesztése katalinracz@mail.com A gyorsaság fejlesztésének módszerei Ismétléses módszer Beleerősítéses módszer: Lassú mozgásra jelre váltás max. iramra. Iramjátékok. Rajtgyorsasági módszerek:

Részletesebben

Elektromiográfia. I. Háttér. II. Mérési elvek. III. Kísérletes célkitűzések

Elektromiográfia. I. Háttér. II. Mérési elvek. III. Kísérletes célkitűzések Elektromiográfia I. Háttér Az emberi test mozgatásáért a vázizomzat felelős. Az emberi szervezetben a harántcsíkolt izmok képesek mechanikai munkát végezni. Kontrakció akkor jön létre, ha az agyi vagy

Részletesebben

11. évfolyam. Évi óraszám: 108 3 óra/hét

11. évfolyam. Évi óraszám: 108 3 óra/hét 11. évfolyam Évi óraszám: 108 3 óra/hét Sportjátékok 20 óra Torna jellegű feladatok 15 óra Atlétika jellegű feladatok 20 óra Alternatív és szabadidős mozgásrendszerek 15 óra Önvédelem és küzdősportok 8

Részletesebben

A B C D 1. ábra. Béka ideg-izom preparátum készítése

A B C D 1. ábra. Béka ideg-izom preparátum készítése III. Idegi alapjelenségek. A perifériás idegrendszer élettana. 1. Preparátumok készítése A. Béka ideg-izom preparátum készítése A békát altatás után dekapitáljuk, gerincvelejét elroncsoljuk, majd hosszanti

Részletesebben

Kyokushin Karate mint versenysport: a sporttudomány jelentősége

Kyokushin Karate mint versenysport: a sporttudomány jelentősége Kyokushin Karate mint versenysport: a sporttudomány jelentősége A karate nem sport, hanem életforma! Írta: Dr. Dörgő Sándor Az idézett teória avagy bölcselet a Kyokushin Karatét gyakorlók körében igen

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

SZABADALMI LEÍRÁS. (21) A bejelentés ügyszáma: P 02 00473 (22) A bejelentés napja: 2002. 02. 08. (30) Elsõbbségi adatok: P0100664 2001. 02. 09.

SZABADALMI LEÍRÁS. (21) A bejelentés ügyszáma: P 02 00473 (22) A bejelentés napja: 2002. 02. 08. (30) Elsõbbségi adatok: P0100664 2001. 02. 09. (19) Országkód HU SZABADALMI LEÍRÁS!HU000223490B1_! (11) Lajstromszám: 223 490 B1 (21) A bejelentés ügyszáma: P 02 00473 (22) A bejelentés napja: 2002. 02. 08. (30) Elsõbbségi adatok: P0100664 2001. 02.

Részletesebben

CÉLZOTT RÁDIÓFREKVENCIÁS TERÁPIA

CÉLZOTT RÁDIÓFREKVENCIÁS TERÁPIA CÉLZOTT RÁDIÓFREKVENCIÁS TERÁPIA CÉLZOTT RÁDIÓFREKVENCIÁS TERÁPIA GYÓGYÍTÓ ENERGIATRANSZFER A BTL-6000 TR-Therapy (Targeted Radiofrequency Therapy / Célzott Rádiófrekvenciás Terápia) magas frekvenciás

Részletesebben

terhelhetőség ellenőrz vra

terhelhetőség ellenőrz vra Dr. Petrekanits Máté TF Sporttudományi Kutató Intézet Kajak-kenu konferencia Tata 2009.11.20. Kiválaszt lasztás és terhelhetőség ellenőrz rzése különös s tekintettel a 200 méteres m versenytávra vra III.

Részletesebben

MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016

MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016 MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016 MANUÁLTERÁPIA A manuális medicinát, különösen annak un. Manipulációs kezeléseit csakis e téren képzett orvos végezheti. Ugyanakkor a természetgyógyásznak

Részletesebben

UEFA A A GYORSASÁG MEGJELENÉSI FORMÁI A LABDARÚGÁSBAN

UEFA A A GYORSASÁG MEGJELENÉSI FORMÁI A LABDARÚGÁSBAN A GYORSASÁG MEGJELENÉSI FORMÁI A LABDARÚGÁSBAN A játékosokat jellemző motorikus képességek közül a labdarúgásban kiemelt szerepet kap a gyorsaság, és annak különböző megnyilvánulási formái. Már a sportági

Részletesebben

HANGTERÁPIA. kialakulása és jelene

HANGTERÁPIA. kialakulása és jelene HANGTERÁPIA kialakulása és jelene Peter Hess német mérnök. Több évtizedes energetikai kutatómunkát végzett Nepálban, Tibetben, Indiában, kidolgozott egy módszert, melynek alapjai már az 5000 évvel

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT Sportiskola 1. évf. Testnevelés és sport 1. évfolyam TESTNEVELÉS ÉS SPORT A Testnevelés és sport műveltségterület tartalma az általános iskola 1 4. évfolyamán a tevékenységek közbeni kommunikáció, kooperáció

Részletesebben

Gyorsaságfejlesztés a csapatsportokban, a gyorsaság, az agilitás és az SAQ módszertani fejlesztése a csapatsportokban

Gyorsaságfejlesztés a csapatsportokban, a gyorsaság, az agilitás és az SAQ módszertani fejlesztése a csapatsportokban Gyorsaságfejlesztés a csapatsportokban, a gyorsaság, az agilitás és az SAQ módszertani fejlesztése a csapatsportokban Magyar Edzők Társasága Magyar Sport Háza 2017. június 08. Dr. Sáfár Sándor PhD. egyetemi

Részletesebben

Testnevelés és sport. Fit-Ball Sportági alapismeret

Testnevelés és sport. Fit-Ball Sportági alapismeret Testnevelés és sport Fit-Ball Sportági alapismeret A félév végi jegy kialakítása: A gyakorlati jegy és az elméleti dolgozat érdemjegyének átlaga adja a félév végi osztályzatot. A félévi eredmény elégtelen,

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Für Attila G8C5WR 1. A gátfutás technikája A

Részletesebben

!"# A Bryan Haycock által kigondolt HST edzésmódszer az izomsejtek növekedésének. elôidézéséhez szükséges ingerlési módszerekre és a növekedést

!# A Bryan Haycock által kigondolt HST edzésmódszer az izomsejtek növekedésének. elôidézéséhez szükséges ingerlési módszerekre és a növekedést !"# A Bryan Haycock által kigondolt HST edzésmódszer az izomsejtek növekedésének elôidézéséhez szükséges ingerlési módszerekre és a növekedést létrehozó mechanizmusokra irányuló kutatások legújabb eredményeit

Részletesebben

Tollaslabda. Bevezetés

Tollaslabda. Bevezetés Tollaslabda Bevezetés A tollaslabda tanterv célja, olyan versenyzők felnevelése, akik választott sportágukat magas szinten művelik és egyben megfelelnek a klasszikus értelemben vett sportember" eszményének.

Részletesebben

2. évfolyam. Előkészítő és preventív mozgásformák

2. évfolyam. Előkészítő és preventív mozgásformák 2. évfolyam Előkészítő és preventív mozgásformák 10 óra + folyamatos A testnevelés optimális tanulási környezetének kialakítása. Az elemi kommunikációs szabályok, formák és jelek megismertetése. A testi

Részletesebben

EDZÉSELMÉLET SZIGORLAT TÉTELEK

EDZÉSELMÉLET SZIGORLAT TÉTELEK EDZÉSELMÉLET SZIGORLAT TÉTELEK Tartalomjegyzék: 2 2 1. A hazai sporttudomány és az edzéselmélet kialakulása, funkciója és fejlődésének tendenciái. A sporttudományi kutatások tárgya, a sporttudomány önállósága.

Részletesebben

Univerzális elektroterápiás készülék

Univerzális elektroterápiás készülék OE-160/B1 MINISTIM Univerzális elektroterápiás készülék Kezelési útmutató OMSZÖV - MEDIC Kft. Budapest VIII. Kenyérmező u. 6. Ministim OE-160B1 Tartalom 1.A készülék rendeltetése 3 2.A készülék tartozékai

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

Ön egy DOMYOS márkájú terméket választott, és köszönjük bizalmát. Akár kezdő, akár magas szintű sportoló, a DOMYOS az Ön szövetségese fizikai kondíciójának megtartásában vagy fejlesztésében. Munkatársaink

Részletesebben

II. félév, 8. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Idegrendszer SYSTEMA NERVOSUM

II. félév, 8. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Idegrendszer SYSTEMA NERVOSUM II. félév, 8. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet Idegrendszer SYSTEMA NERVOSUM Mit tanulunk? Megismerkedünk idegrendszerünk alapvetı felépítésével. Hallunk az idegrendszer

Részletesebben

1. Zenei mozgás-előkészítés az előképzőben

1. Zenei mozgás-előkészítés az előképzőben 1 I. BEVEZETÉS 1.A Kovács-módszer meghatározása, célja A Kovács-módszer az egészséges zenész-életmód programja és természettudományos ismeretanyaga, a zenei foglalkozási ártalmak megelőzésének pedagógiája,

Részletesebben

Pulzáló mágneses tér biológiai hatásai, kiemelve a mozgásrendszerre gyakorolt hatást Dr. Bartos Csilla Belgyógyász, természetgyógyász, A Harkányi Gyógyfürdő Rt. Osztályvezető főorvosa Hippocampus Intézet

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

A kéz/kar rendszer mechanikai terhelésének vizsgálata, tekintettel foglalkozási betegségként való elismerésükre

A kéz/kar rendszer mechanikai terhelésének vizsgálata, tekintettel foglalkozási betegségként való elismerésükre MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 A kéz/kar rendszer mechanikai terhelésének vizsgálata, tekintettel foglalkozási betegségként való elismerésükre Tárgyszavak: rezgésterhelés; mechanikai

Részletesebben

11. évfolyam. Sportjátékok

11. évfolyam. Sportjátékok 11. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Sportjátékok Órakeret 30 óra A helyi tanterv szerint választott labdajátékokban a 9 10. osztályos

Részletesebben

A gyorsaság, mint kondicionális képesség

A gyorsaság, mint kondicionális képesség A gyorsaság, mint kondicionális képesség Készítette: Lucza László 4. évfolyam Testnevelés- Rekreáció 1 Tartalomjegyzék: 1. A gyorsaság fogalma és fajtái 2. A gyorsasági edzés feladatai 3. A gyorsaság élettani

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG Gimnasztika I. tantárgyhoz (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC Sárospatak, 2014 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 1 Gimnasztika...

Részletesebben

Gyári szám: MEDICOR Elektronika Zrt. 5.695.0056.00.9a

Gyári szám: MEDICOR Elektronika Zrt. 5.695.0056.00.9a Gyári szám: Értékesítés dátuma: Aláírás/PH. MEDICOR Elektronika Zrt. Köszönjük, hogy az AD-2100 típusú elektronikus masszírozót választotta. A készülék rendeltetésszerû használata érdekében kérjük, a használat

Részletesebben

őideg, érző és vegetatív mozgató idegdúcok alkotják. érz Agyidegek

őideg, érző és vegetatív mozgató idegdúcok alkotják. érz Agyidegek Környéki idegrendszer Szerk. Vizkievicz András Szerk.: A környéki idegrendszert 12 pár agyideg, 31 pár gerincvelőideg őideg, érző és vegetatív mozgató idegdúcok alkotják. Agyidegek Az agy alapjáról, az

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

TESTNEVELÉS 1-12. ÉVFOLYAM

TESTNEVELÉS 1-12. ÉVFOLYAM TESTNEVELÉS 1-12. ÉVFOLYAM SZERZŐK: Baranyainé Pomázi Mária, Heibl Sándorné, Horváth A. Gézáné, Kőszeginé Marosi Judit, Palásti Mihályné, Szabó Gabriella, Szilágyi Szabolcs 1 TESTNEVELÉS ÉS SPORT 1 4.

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Alternatív mozgás masszázsterapeuta 2001. október 15. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő

Részletesebben

A felső végtagon keresztül közölt egésztest vibráció mechanikai- és élettani hatása tornászok esetében

A felső végtagon keresztül közölt egésztest vibráció mechanikai- és élettani hatása tornászok esetében A felső végtagon keresztül közölt egésztest vibráció mechanikai- és élettani hatása tornászok esetében PhD értekezés tézisei Gyulai Gergely László Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológia

Részletesebben

A kajakosokra jellemző sportág specifikus mozgás a sérülések szemszögéből

A kajakosokra jellemző sportág specifikus mozgás a sérülések szemszögéből A kajakosokra jellemző sportág specifikus mozgás a sérülések szemszögéből 1. rész A kajak egy csodálatos sportág, a világszínvonalú versenyeken való eredményes szerepléseinket megszámlálhatatlan remek,

Részletesebben

Testnevelő-edző BSc 2014.

Testnevelő-edző BSc 2014. ZÁRÓVIZSGA TEMATIKA/TÉTELEK Testnevelő-edző BSc 2014. A tétel témakörei 1. A testkultúra értelmezése, helye és szerepe az általános műveltségben (kultúra, testkultúra fogalma, értelmezése; a testkultúrális

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

Kerékpár. 1-2. évfolyam (6-7 év) Korcsoport: előkészítő 1

Kerékpár. 1-2. évfolyam (6-7 év) Korcsoport: előkészítő 1 Kerékpár 1-2. évfolyam (6-7 év) Korcsoport: előkészítő 1 A kerékpársport tanulásának céljai az 1-2. évfolyamon Az együttműködés megteremtése az iskola és az ASI között. Az átmenet megkönnyítése a gyerekek

Részletesebben

Mágneses kezelések otthon (is).

Mágneses kezelések otthon (is). Mágneses kezelések otthon (is). Farkas János info@viofor.hu +36 20 450-2886 www.viofor.hu Kardio- és cerebrovaszkuláris eseményt elszenvedett betegek rehabilitációja... Mágneses terápiák Magnetostimuláció

Részletesebben

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév Atlétika SMDLTE 2202 A diszkoszvetés Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév I. rész A diszkoszvetés szabályai Hivatalos dobószerek - Nemzetközi versenyeken

Részletesebben

TESTNEVELÉS TESTNEVELÉS ÉS SPORT 1-4.

TESTNEVELÉS TESTNEVELÉS ÉS SPORT 1-4. TESTNEVELÉS Az alsó tagozatos testnevelésben a tanulók alapvető mozgásmintáinak és mozgáskészségeinek kialakítása, formálása, illetve a szabályozott mozgásvégrehajtás alapjainak az elsajátítása a legfontosabb

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA SMDLTE 2202 Távolugrás oktatása középiskolában Készítette: Varga Áron Szak: Testnevelés

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY. Toll

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY. Toll ARANY Toll 1 A FITA ARANY TOLL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 8m Lövésszám: 15 (5x3 vessző) Elérendő teljesítmény: 12 találat 80 cm-es lőlapra (találat = 6-10-es

Részletesebben

Jellemzői: általában akaratunktól függően működik, gyors, nagy erőkifejtésre képes, fáradékony.

Jellemzői: általában akaratunktól függően működik, gyors, nagy erőkifejtésre képes, fáradékony. Izomszövetek Szerkesztette: Vizkievicz András A citoplazmára általában jellemző összehúzékonyság (kontraktilitás) az izomszövetekben különösen nagymértékben fejlődött ki. Ennek oka, hogy a citoplazma összehúzódásáért

Részletesebben

DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A HEMIPARETIKUS BETEGEK JÁRÁSÁNAK ÉS ÁLLÁSSTABILITÁSÁNAK HORVÁTH MÓNIKA

DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A HEMIPARETIKUS BETEGEK JÁRÁSÁNAK ÉS ÁLLÁSSTABILITÁSÁNAK HORVÁTH MÓNIKA DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A HEMIPARETIKUS BETEGEK JÁRÁSÁNAK ÉS ÁLLÁSSTABILITÁSÁNAK BIOMECHANIKAI JELLEMZÕI HORVÁTH MÓNIKA SEMMELWEIS EGYETEM DOKTORI ISKOLA SEMMELWEIS EGYETEM, TESTNEVELÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI

Részletesebben

A terhelés igénybevétel koncepció

A terhelés igénybevétel koncepció A terhelés igénybevétel koncepció Dinamikus és statikus izommunka. Erőkifejtés. A fizikai munka és a szellemi munka fiziológiai és pszichológiai hatásai: megterhelés, igénybevétel, stressz. Az emberi munkatevékenység

Részletesebben

Használati Útmutató és Gépismertető XT-188

Használati Útmutató és Gépismertető XT-188 Használati Útmutató és Gépismertető XT-188 A Body-Tech XT-188 a legmodernebb technológiás EMS izomstimuláló gép. Segítségével a teljes test edzhető a maximális hatékonyság mellett. Az XT-188 alkalmas a

Részletesebben

A gyorsaság függ a genetikától, az izomrendszertől és a központi idegrendszertől.

A gyorsaság függ a genetikától, az izomrendszertől és a központi idegrendszertől. A gyorsaság függ a genetikától, az izomrendszertől és a központi idegrendszertől. Genetika ACTN3 a gyorsaság gén és a RR allél nagyobb rövidülési sebességet okoz nulla terhelés esetén, egy rost esetében

Részletesebben

Egészségügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás-masszázs terapeuta. 2002. február 28.

Egészségügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás-masszázs terapeuta. 2002. február 28. Egészségügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Alternatív mozgás-masszázs terapeuta 2002. február 28. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázó csak a kiosztott

Részletesebben

Zipernowsky Károly Általános Iskola TESTNEVELÉS. Testnevelés tanterv

Zipernowsky Károly Általános Iskola TESTNEVELÉS. Testnevelés tanterv Zipernowsky Károly Általános Iskola Testnevelés tanterv TESTNEVELÉS Az alsó tagozatos testnevelésben a tanulók alapvető mozgásmintáinak és mozgáskészségeinek kialakítása, formálása, illetve a szabályozott

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT A testnevelés és sport műveltségtartalma - már a kritikus gondolkodásra alapozva a 9 12. évfolyamon tovább mélyíti és bővíti a sportolás, aktív pihenés alkalmazásához szükséges ismereteket

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT Helyi tanterv

TESTNEVELÉS ÉS SPORT Helyi tanterv TESTNEVELÉS ÉS SPORT Helyi tanterv Az alsó tagozatos testnevelésben a tanulók alapvető mozgásmintáinak és mozgáskészségeinek kialakítása, formálása, illetve a szabályozott mozgásvégrehajtás alapjainak

Részletesebben

Tartalom. Kriston intim torna gyakorlati rész. Múltból fakadó jelen. 21 Nagyító alatt a pénisz. 33 Hatékony rejtett izmok. 51 Potenciabiztonság

Tartalom. Kriston intim torna gyakorlati rész. Múltból fakadó jelen. 21 Nagyító alatt a pénisz. 33 Hatékony rejtett izmok. 51 Potenciabiztonság Tartalom 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 9 Múltból fakadó jelen 21 Nagyító alatt a pénisz 33 Hatékony rejtett izmok 51 Potenciabiztonság 56 A leteperô hormon 95 A sikeres szexualitás összetevôi 121 Here: perpetuum

Részletesebben

Röplabda. Futásból - ugrásba történő Átmenet megvalósítása elrugaszkodással. Távol ugrás helyből l6o cm.

Röplabda. Futásból - ugrásba történő Átmenet megvalósítása elrugaszkodással. Távol ugrás helyből l6o cm. Röplabda 1-2. évfolyam Előkészítő csoport Cél - Előképzés, a labdás ügyesség és az ehhez szükséges koordinációs képességek fejlesztése. Előkésztő játékok alkalmazása. Tananyag Követelmény Megjegyzés I.

Részletesebben

Szabályozó rendszerek. Az emberi szervezet különbözı szerveinek a. mőködését a szabályozás szervrendszere hangolja

Szabályozó rendszerek. Az emberi szervezet különbözı szerveinek a. mőködését a szabályozás szervrendszere hangolja Szabályozó rendszerek Az emberi szervezet különbözı szerveinek a mőködését a szabályozás szervrendszere hangolja össze, amelynek részei az idegrendszer, érzékszervek, és a belsı elválasztású mirigyek rendszere.

Részletesebben

Általános 1. évf. Testnevelés és sport. 1. évfolyam

Általános 1. évf. Testnevelés és sport. 1. évfolyam Általános 1. évf. Testnevelés és sport 1. évfolyam Az alsó tagozatos testnevelésben a tanulók alapvető mozgásmintáinak és mozgáskészségeinek kialakítása, formálása, illetve a szabályozott mozgásvégrehajtás

Részletesebben

Helyi tanterv 9. évfolyam heti öt óra TESTNEVELÉS ÉS SPORT

Helyi tanterv 9. évfolyam heti öt óra TESTNEVELÉS ÉS SPORT Helyi tanterv 9. évfolyam heti öt óra TESTNEVELÉS ÉS SPORT A testnevelés és sport műveltségtartalma - már a kritikus gondolkodásra alapozva ezen az iskolafokon tovább mélyíti és bővíti a sportolás, aktív

Részletesebben

Koch Valéria Iskolaközpont Testnevelés Helyi Tanterv 1-12. évfolyamon

Koch Valéria Iskolaközpont Testnevelés Helyi Tanterv 1-12. évfolyamon Koch Valéria Iskolaközpont Testnevelés Helyi Tanterv 1-12. évfolyamon A testnevelés és a sport sajátosan összetett műveltségi terület. A mozgás az élet velejárója, nélküle nem képzelhető el semmilyen kognitív

Részletesebben

Gratulálunk. Ennek a fitneszkészüléknek a megvásárlásával bizonyította egészségtudatosságát.

Gratulálunk. Ennek a fitneszkészüléknek a megvásárlásával bizonyította egészségtudatosságát. PowerBoard 2.0 Gratulálunk Ennek a fitneszkészüléknek a megvásárlásával bizonyította egészségtudatosságát. Ahhoz, hogy hosszú ideig élvezhesse a készülék előnyeit, arra szeretnénk kérni, hogy gondosan

Részletesebben

Mozgáskoordináció és kerékpáros ügyesség

Mozgáskoordináció és kerékpáros ügyesség KSI SE Tel: 422-3510, 422-3533 Központi Sport- és Ifjúsági SE Fax: 422-3544 1146., Budapest, Istvánmezei út 1-3. e-mail: ksise@freemail.hu Mozgáskoordináció és kerékpáros ügyesség Készítette: Hazai György

Részletesebben

1. B) FELADAT: A LÁTÁS 1. A mellékelt rajz felhasználásával ismertesse az emberi szem felépítését, és az egyes részek

1. B) FELADAT: A LÁTÁS 1. A mellékelt rajz felhasználásával ismertesse az emberi szem felépítését, és az egyes részek 1. MINTATÉTEL 1. A) FELADAT: KEMÉNYÍTŐ KIMUTATÁSA 1. Vizsgálja burgonyagumó keményítőtartalmát kaparék készítésével! Színezze meg a keményítőt! Rajzolja le a tapasztaltakat! Hányszoros nagyítást választott?

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT MŰVELTSÉGTERÜLET

TESTNEVELÉS ÉS SPORT MŰVELTSÉGTERÜLET MŰVELTSÉGTERÜLET TESTNEVELÉS 1-8. ÉVFOLYAM SZANDASZŐLŐSI ÁLTALÁNOS ISKOLA, MŰVELŐSDÉSI HÁZ ÉS ALAPFOKÓ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY 2010 Ajánlás A testnevelés tanterv a Mozaik Kiadó kerettantervének kiegészített

Részletesebben

Környezet. A. Fizikai környezet. A munkakörnyezet ergonómiai értékelése

Környezet. A. Fizikai környezet. A munkakörnyezet ergonómiai értékelése A munkakörnyezet ergonómiai értékelése Területei: (Munkatevékenység) (Munkahely-elrendezés) (Használati eszközök) A. Fizikai környezet B. Szociális környezet Környezet A. Fizikai környezet 1. Világítás

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

Tánc és dráma /modul tantárgy/

Tánc és dráma /modul tantárgy/ Tánc és dráma /modul tantárgy/ 5-6. évfolyam TÁNC ÉS DRÁMA 5-6. ÉVFOLYAM 1 BEVEZETŐ Tánc és dráma választható modul tantárgy 5-6. évfolyam A dráma és tánc tanítása komplex pedagógiai munka, mely a különféle

Részletesebben

Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. 01. 01.

Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. 01. 01. VILÁGÍTÁSTECHNIKA Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. 01. 01. ANYAGOK FELÉPÍTÉSE Az atomok felépítése: elektronhéjak: K L M N O P Q elektronok atommag W(wolfram) (Atommag = proton+neutron protonok

Részletesebben

HITVALLÁSUNK ÉRTÉKEINK ÓVODAI NEVELÉSI PROGRAM...4

HITVALLÁSUNK ÉRTÉKEINK ÓVODAI NEVELÉSI PROGRAM...4 1 Tartalomjegyzék HITVALLÁSUNK ÉRTÉKEINK ÓVODAI NEVELÉSI PROGRAM...4 Fejlesztési célok...5 Az óvodai nevelés általános feladatai...5 Az óvodai élet tevékenységi formái...6 ISKOLAI PEDAGÓGIAI PROGRAM...15

Részletesebben

Testnevelés és sport. Alapozó és fejlesztő szakasz 5-8. évfolyam

Testnevelés és sport. Alapozó és fejlesztő szakasz 5-8. évfolyam Testnevelés és sport Alapozó és fejlesztő szakasz 5-8. évfolyam TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5-8. ÉVFOLYAM 1. CÉLOK ÉS FELADATOK BEVEZETÉS Alapozó és fejlesztő szakasz (5-8. évfolyamok) Az iskolai testnevelés

Részletesebben

ORVOSI, ÉLETTANI SZEMPONTOK AZ UTÁNPÓTLÁS EDZÉSÉBEN

ORVOSI, ÉLETTANI SZEMPONTOK AZ UTÁNPÓTLÁS EDZÉSÉBEN ORVOSI, ÉLETTANI SZEMPONTOK AZ UTÁNPÓTLÁS EDZÉSÉBEN Prof. Dr. Pavlik Gábor az MTA Doktora Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék pavlik@tf.hu MOB

Részletesebben

Az ember izomrendszere, az izomműködés szabályozása

Az ember izomrendszere, az izomműködés szabályozása Az ember izomrendszere, az izomműködés szabályozása Az ember csontváza és izomrendszere belső váz- izületek - varratok Energia szolgáltató folyamatok az izomban AEROB ANAEROB (O 2 elég) (O 2 kevés) szénhidrát

Részletesebben

Állatvédelmi útmutató az állatok kábításához és leöléséhez

Állatvédelmi útmutató az állatok kábításához és leöléséhez Állatvédelmi útmutató az állatok kábításához és leöléséhez Kábítás 1. Cél 1.1.Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 6. -a kimondja, hogy az állatoknak tilos indokolatlan

Részletesebben

LUXO kapunyitó automaták

LUXO kapunyitó automaták LUXO kapunyitó automaták Szerelési és karbantartási útmutató Verzió: 04/2010 Rev 2009-11-11 alapján Dátum: 2010 január Fordította: Dvorák László - 2 - - 3 - - 4 - - 5 - ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK

Részletesebben

Az emberi test. 23. Megnyílik a világ A látás

Az emberi test. 23. Megnyílik a világ A látás Az emberi test 23. Megnyílik a világ A látás Ne csak nézd! Miért nevezik világtalannak a nem látókat? 23.1. Az emberi szem 23.2. A szem helyzete a koponyában szemgolyó köt hártya könnymirigy könnycsatorna

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

A légzőrendszer felépítése, a légzőmozgások

A légzőrendszer felépítése, a légzőmozgások A légzőrendszer felépítése, a légzőmozgások A légzőrendszer anatómiája felső légutak: orr- és szájüreg, garat - külső orr: csontos és porcos elemek - orrüreg: 2 üreg (orrsövény); orrjáratok és orrmandula

Részletesebben

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a.

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. TM Használati utasítás 2 Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. tulajdonában lévő védjegyek Olaszországban és más országokban. Szerzői jogok fenntartva Technogym s.p.a.,

Részletesebben

= szinkronozó nyomatékkal egyenlő.

= szinkronozó nyomatékkal egyenlő. A 4.45. ábra jelöléseit használva, tételezzük fel, hogy gépünk túllendült és éppen a B pontban üzemel. Mivel a motor által szolgáltatott M 2 nyomaték nagyobb mint az M 1 terhelőnyomaték, a gép forgórészére

Részletesebben

Sebesség növelő gyorsító futó edzések, sprint, VO2max

Sebesség növelő gyorsító futó edzések, sprint, VO2max Sebesség növelő gyorsító futó edzések, sprint, VO2max David Hirsh, angolról fordította Bozót Sebességnövelő edzések Miért? Mikor? Hogyan? Gyorsító edzésmunkára szükség van, ha futóteljesítményünk tökéletesítésére

Részletesebben

Egyéni edzés. Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD

Egyéni edzés. Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD Tisztelt Vásárló, gratulálunk Önnek, hogy megvásárolta az új ENERGETICS fitnesz berendezést. A testgyakorlások elvégzésekor kellemes szórakozást és sok sikert

Részletesebben

11. Testnevelés tanterv-kiegészítés. 11.1 Célok és alapelvek

11. Testnevelés tanterv-kiegészítés. 11.1 Célok és alapelvek 299 11. Testnevelés tanterv-kiegészítés 11.1 Célok és alapelvek Az Európai Unió által megfogalmazott kulcskompetenciák hatékony fejlesztése érdekében a műveltségterület számára megfogalmazott fejlesztési

Részletesebben

Öttusafutás /részletek a TF - írt, öttusa jegyzetemből/

Öttusafutás /részletek a TF - írt, öttusa jegyzetemből/ Öttusafutás /részletek a TF - írt, öttusa jegyzetemből/ A képen KSI volt tanítványom Kasza Róbert olimpikon, világbajnok, Tibolya Péter (UTE) világbajnoka halad a győzelem felé. Készítette: Geleta Károly

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT. 1-8. évfolyam

TESTNEVELÉS ÉS SPORT. 1-8. évfolyam TESTNEVELÉS ÉS SPORT A helyi tanterv a kerettanterv alapján készült 1-8. évfolyam Az alsó tagozatos testnevelésben a tanulók alapvető mozgásmintáinak és mozgáskészségeinek kialakítása, formálása, illetve

Részletesebben

Merülőmotoros szivattyú S 100D; UPA 100C. Üzemeltetési/összeszerelési útmutató. Anyagszám: 01463365

Merülőmotoros szivattyú S 100D; UPA 100C. Üzemeltetési/összeszerelési útmutató. Anyagszám: 01463365 Merülőmotoros szivattyú S 100D; UPA 100C Üzemeltetési/összeszerelési útmutató Anyagszám: 01463365 Impresszum Üzemeltetési/összeszerelési útmutató S 100D; UPA 100C Eredeti üzemeltetési útmutató KSB Aktiengesellschaft

Részletesebben

TSZA-04/V. Rendszerismertető: Teljesítmény szabályzó automatika / vill

TSZA-04/V. Rendszerismertető: Teljesítmény szabályzó automatika / vill TSZA-04/V Teljesítmény szabályzó automatika / vill Rendszerismertető: 1. A TSZA-04/V működése...2 2. A TSZA-04/V üzemi paramétereinek jelentése...4 3. A TSZA-04/V programozható paramétereinek jelentése...5

Részletesebben

Lotus Therme. Masszázs árak. www.lotustherme.net

Lotus Therme. Masszázs árak. www.lotustherme.net Lotus Therme Masszázs árak 1 www.lotustherme.net HU 2 Klasszikus masszázsok Talpmasszázs 30 perc HUF 8.500, A talpreflex masszázs alapja, hogy a szervezetnek több, mint hetvenezer idegvégződése van egy

Részletesebben

Villamos áram élettani hatása

Villamos áram élettani hatása Villamos áram élettani hatása Ember és a villamosság kapcsolata Légköri, elektrosztatikus feltöltődés, villamos erőművek, vezetékek, fogyasztók, berendezések, készülékek, stb. A villamos energia előnyösebben

Részletesebben

III/1. Kisfeszültségű vezetékméretezés általános szempontjai (feszültségesés, teljesítményveszteség fogalma, méretezésben szokásos értékei.

III/1. Kisfeszültségű vezetékméretezés általános szempontjai (feszültségesés, teljesítményveszteség fogalma, méretezésben szokásos értékei. III/1. Kisfeszültségű vezetékméretezés általános szempontjai (feszültségesés, teljesítményveszteség fogalma, méretezésben szokásos értékei. A vezetékméretezés során, mint minden műszaki berendezés tervezésénél

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

GLOBE Rugós kiegyensúlyozású felnyíló és szekcionális felnyíló ajtó automatika Szerelési és karbantartási utasítás

GLOBE Rugós kiegyensúlyozású felnyíló és szekcionális felnyíló ajtó automatika Szerelési és karbantartási utasítás GLOBE Rugós kiegyensúlyozású felnyíló és szekcionális felnyíló ajtó automatika Szerelési és karbantartási utasítás Változat: 05/2006 Felülvizsgálva: 2006. július 27 Fordította: Dvorák László - 2 - - 3

Részletesebben