HANGTERÁPIA. kialakulása és jelene

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HANGTERÁPIA. kialakulása és jelene"

Átírás

1 HANGTERÁPIA kialakulása és jelene

2

3

4

5

6 Peter Hess német mérnök. Több évtizedes energetikai kutatómunkát végzett Nepálban, Tibetben, Indiában, kidolgozott egy módszert, melynek alapjai már az 5000 évvel ezelőtti Védikus írásokban is fellelhetők. Ezt a tudást a hosszú évek gyakorlatával igazította hozzá a nyugati kultúrák emberének igényeihez. A Peter Hess féle Hang-Masszázs- Terápia egy Európa szerte egyre szélesebb körben terjedő csodálatos lehetőség a jól-lét, a harmónia, a lelki béke megőrzésére ben kezdett hangtálakkal foglalkozni. Orvosok, fizikusok, zenészek, különféle terápiákkal foglalkozó szakemberek együttműködésével Németországban létrehozta a Peter Hess Institut névvel működő Hangmasszázs Intézményt, ahol munkatársaival folyamatosan továbbfejlesztik a módszert. Munkájának eredményeit tanulócsoportokban adja tovább bel- és külföldön egyaránt. Jelenleg 18 országban működik Peter Hess Akadémia

7 1. Mi a hang? Molekulák hullám alakú sűrűségingadozása egy rugalmas közegben. A ritmus és a dallam mellett a zene alapeleme. 2. Mi a hangrezgés? Akusztikus jel, levegőrezgés. Az ember 16 Hz Hz között képes érzékelni. Terjedéséhez rugalmas közeg szükséges. Fülünk a levegő nyomásingadozásaként érzékeli. Hullámformájától függ, hogy hangnak, csengésnek, zajnak, vagy zörejnek érzékeljük.

8 3. Felhangok Az alaphang (alap/vagy legmélyebb rezgés) egész számú többszörösei. Kétszer, háromszor, négyszer gyorsabban rezegnek, mint az alaphang. 4. A hang tulajdonságai Hangnyomás: a légnyomás ingadozás, amit a hang okoz N/m2 Hangmagasság: a hallható hang 16 Hz Hz Hangerő: a rezgő atomok és molekulák mozgásának mértéke Az ember kb db között hall. Hangszín: meghatározó a rezonanciatest anyaga, alakja, formája, mérete. Az alaphanggal együtt rezgő felhangok dominanciája határozza meg egy ember, vagy egy hangszer hangszínét.

9 5. A hangok érzékelése I. Auditív feldolgozás - hangátvitel: a hang akusztikai jelként, légnyomás ingadozással éri el a fület. Ingerközvetítő szervek láncolatán át kerül a belső fülbe. - hangátalakítás: az érzősejtek ingerlése által elektromos impulzusokká alakul az információ. - jelfeldolgozás: az akciópotenciálok a hallóideg idegrostjain, a hallópályán, a halántéklebenyek hallókérgének különböző reléállomásain át az agyba jut. A limbikus rendszerben érzelmi töltést kapnak. A fül egyéb feladata: - egyensúly (motoros, és szenzoros információk integrációja) - testben és testen kívül zajló mozgások analizálása, kontrollja - közvetlenül hat az agyműködésre

10 II. Szomatoszenzorikus feldolgozás - exterocepció (külső érzékelés bőrérzékenység, bőr mehanoreceptorainakingerlése által) - interocepció (belső érzékelés érző idegvégződések az izmokban, inakban, szalagokban, ízületekben és érzőidegek a zsigerekben) A mechanikai ingerek elektromos impulzusokká alakulnak, és a gerincvelői idegen keresztül az agyba jutnak. A hangfrekvenciák hatása az emberi szervezetre: Hz a fülben lévő érzősejtekre hat, élénkít. gondolkodás, tudatosság, emlékezet, akarat, vitalitás, kreativitás Hz stimulálja a szívet, tüdőt, és az érzelmeket Hz testmozgásra gyakorolnak intenzív hatást

11 6. Mi a hangmasszázs? - Egy olyan holisztikus módszer, amely ellazít, kényeztet, oldja a stresszt, miközben vitalizáló és regeneráló hatást fejt ki a szervezetre. - támogatja az öngyógyuló folyamatok aktivizálódását. - Speciális eszközöket alkalmazunk, melyre szervezetünk azonnali reakciója három fő területre bontható: 1. Hangtálak különleges hangjait hangrezgésként, részben a hallás útján, a fülünkkel érzékeljük. Hatásukra könnyen, gyorsan ellazult állapotba juthatunk. 2. Vibrotaktilis ingerként a tapintó érzékeken keresztül fogadjuk a hangokat. 3. A rendszeres hangmasszázs az önszabályozás, a testkép, és testérzékelés javulásához vezet. A hangmasszázs hatása a nyugalom, a kiegyensúlyozottság, a harmónia, mely szebbé, egészségesebbé varázsolja az embert.

12 7. A hangmasszázs és az ellazulás Tudatállapotok tartományai: - Béta ritmus Hz (éber tudatállapot, figyelem, koncentráció) - Alfa ritmus 8-12 Hz (relaxáció, álmodozás, enyhe ellazultság) - Tétha ritmus 3-8 Hz (fokozott kreativitás, mély meditáció, alvás) - Delta ritmus 0,4-3 Hz (mély alvás, eszméletlenség, transz, mélyhipnózis) 7/1 Az ellazulás pszichológiai reakciói: -Mentális frissesség - Befelé irányuló figyelem - Növekvő érzékelés a külső ingerekre - Fokozott asszociatív gondolkodás - Affektív közömbösség (higgadtság érzése)

13 7/2 Az ellazulás fiziológiai ismertetőjegyei -Ideg-izom rendszer Csökkennek a reflextevékenységek, az aktív motorikus egységek száma -Kardio vaszkuláris rendszer Csökken a szívritmus, a vérnyomás, kitágulnak a perifériás erek. -Légzés Csökken az oxigén fogyasztás, a légzés felszínesebbé, egyenletesebbé válik. -Központi idegrendszer EEG: erősödnek az Alfa és Tétha hullámok -Anyagcsere Nő a vércukorszint, csökken a koleszterin szint, a nyál kortizol, -Bőr A bőr elektromos tulajdonságai változnak, növekszik a bőrellenállás, csökken a bőr vezető képessége. Aktiválódnak : Amigdala/mandulamag): limbikus rendszer, az érzelmekért felelős Hippokampusz: érzelmekért és emlékezetért felelős része a limbikus rendszernek Elülső cinguláris kortex: figyelemért és éberségért felelős Hipotalamusz és középagy: vegetatív vezérlésért felelős

14 7/3. Az ellazulás alapcéljai: - alvás támogatása - stressz csökkentése - gyógyulási folyamatok támogatása 7/4. Az ellazulás gyakorlati céljai: - az egészség, energiák - a produktivitás - a hatékonyság - a célirányos cselekvés - a kiegyensúlyozottság, a nyugalom erősítése - a spontaneitás - az öröm - a kreativitás - a belátás támogatása

15 NadaBrahma a világ hang, a világ rezgés A kvantumfizika vizsgálatai kimutatták, hogy minden, amit anyagnak nevezünk, egymásra épülő rezgő rendszerek összessége. Minden elemi részecskét elektromágneses mező vesz körül. Kémiai reakcióknál nem az anyagi részecskék, hanem azok mezői reagálnak egymással.

16 Ha egy hangtálat megszólaltatunk Rezegni kezd, és mozgásba hozza a környezetében a levegőt Ha vizet töltünk bele, láthatóvá válik az ide-oda mozgás, mely a légsűrítés és légritkulás periodikus váltakozását mutatja. A hang a levegőben 330 m/s, a vízben 1500 m/s sebességgel terjed.

17 A Peter Hess terápiás hangtálak megfelelnek a terápiás munkához elvárható magas minőségi követelményeknek. Egyedi darabonként, speciális, művészi kovácsolási technikával, gondos ellenőrzéssel, garantált rezgésminőséggel kerülnek előállításra.

18 Hangtálakkal előidézhető hatások: Testi szinten: - Nyugtatóan, stressz- és félelemcsökkentő, fájdalomcsillapító módon hatnak. - Támogatják és javítják a testérzékelést, a szervezet harmóniára való törekvését. - Pozitívan befolyásolják az öngyógyító erők mobilizálását. - A vibrációval stimulálják a testet és az agyat Idegi szinten: -Befolyásolják az agy idegi plaszticitását. - Ösztönzik az idegi kapcsolatok kialakulását, újraszerveződését (pl. Stroke-os beteg rehabilitációja). - Alkalmazhatók az agyhullám frekvenciák aktivitásának befolyásolására.

19 Pszichológiai, - érzelmi szinten: - A limbikus rendszeren keresztül érzelmeket szólítanak meg anélkül, hogy azt az értelem cenzúrázná. - Ideális non-verbális kommunikációs kifejezési formákhoz - Szorosan kapcsolódnak a születés előtti időszak átéléséhez - Megkönnyítik az elengedést. - Erősítik az öntudatot, a kreativitást és a motivációt. Energetikai szinten: - Kiegyenlítően hatnak az energetikai erőközpontokra, a meridián rendszerre. - Ösztönzik a hallást, a belső figyelmet, - A csendhez, és ezen keresztül önmagunk magasabb szintű megéléséhez vezethetnek.

20 Felhasználási területek: Magánszférában: otthonunk harmonizálása, önmagunk, párkapcsolatunk egyensúlyban tartására. Családi- baráti körben kényeztetésre, szórakozásra és fájdalmak enyhítésére.

21 Egyéb területeken (különböző szakterületeken): Wellness és kozmetika Ellazulási és egészségmegtartó módszerként kiválóan alkalmazható. Jó közérzetet, belső nyugalmat, szépséget biztosít. Gyógytorna és masszázs A feszes, merev izmok ellazulnak, a szervek, szövetek vérellátása javul. Hozzákapcsolható a további fizioterápiás kezelésekhez. Gyógyászat (egészségügyi dolgozók,természetgyógyászok) Ellazítási hatásával oldott, együttműködő légkört teremt. Fájdalomcsillapítási, regeneráló hatásával gyógykezeléseket támogat. Pszichoterápia Depressziós, szenvedélybeteg, fokozott támogatást igénylő, fogyatékossággal élő, sérült, vagy idős embereknek nyújtott segítségtől a halálos ágyban fekvő betegek támogatásáig az élet számtalan területén. Pedagógia Különböző viselkedési rendellenességek pl. túlmozgásos, figyelemzavaros, tanulási nehézséggel küzdő, szorongó gyermekek harmonizálására tökéletesen alkalmas terápia.

22 Egyéni kezelés Minden vibrál, bizsereg, azonnal érzékelhetők a lágy rezgések, melyek újra egyensúlyt, harmóniát teremtenek a szervezetben. Kellemes ellazultság vesz erőt a szellemen. Mobilizálódnak a szervezet öngyógyuló mechanizmusai, félelmek, szorongások, stressz és blokádok feloldódnak.

23

24 A kezelési formák széleskörű lehetőségei biztosítják, hogy az emberek korosztálytól függetlenül hozzáférhessenek ehhez a különleges élményhez.. A megfelelő eredmény eléréséhez viszont hangsúlyt kap a rendszeresség, és hogy terápiaként kizárólag szakember alkalmazza!

25

26 Pedagógiában nagyon jó eredménnyel alkalmazzuk - viselkedési rendellenességek, - tanulási nehézségek, - kommunikációs zavarok esetén Óvodák, iskolák bevonásával intézmény keretei között - egyéni és/vagy kiscsoportos, - családterápiás foglalkozások tartása óvodásoknak, kisiskolásoknak, kamaszoknak

27 A hangtálak hangja segít a gyermekeknek. játékosan saját magukat megismerni, - élményszerűen érzékelni és egymás felé is elindulni, - egymással könnyedén kommunikálni, kapcsolatot kezdeményezni. A fejlesztőpedagógiai módszerekkel párhuzamosan alkalmazva növeli azok hatékonyságát. Javul a koncentráció, a kreativitás, a gyermekek kiegyensúlyozottabbak, motiválhatóbbak lesznek. Normál értelmi képességű, vagy sajátos nevelési igényű gyermekeknél a tanulási teljesítőképességük, társas kapcsolataik javulnak, egyre több sikerélményt hoznak.

28 A wellness szolgáltatásokra épülő gyógyfürdők, szállodák adottságaiból adódóan nagyszerű lehetőség kínálkozik - csapatépítő tréningek, - csoportos relaxációk, - személyiségfejlesztő foglalkozások megszervezésére és működtetésére.

29 Peter Hess Hangmasszázs alapképzés A szemináriumokat Európa szerte Peter Hess által erre felhatalmazott, tanúsítvánnyal rendelkező tanítványai vezetik.. Hangmasszázs I. tanf. 16 tanóra Hangmasszázs II. tanf. 16 tanóra Hangmasszázs III+IV 32 tanóra Hangmasszázs Szupervízió 16 tanóra

30 Köszönöm figyelmüket! Radnai Zsuzsanna Mozgás és hangterapeuta A Peter Hess Akadémia Magyarország vezetője nevében Nagyné dr. Simon Marianna Grafológus, természetgyógyász, PH hangmasszőr

SE-33 TENS mikroprocesszoros ingeráram-készülék...a legújabb fejlesztés eredménye

SE-33 TENS mikroprocesszoros ingeráram-készülék...a legújabb fejlesztés eredménye SE-33 TENS mikroprocesszoros ingeráram-készülék...a legújabb fejlesztés eredménye Használati útmutató és jótállási jegy 0120 Gyártási szám:........................... Eladás kelte:..............................................

Részletesebben

Távoktatásos tananyag, Természetgyógyászat alapmodul a Konnektív Felnőttképző Kft. hallgatói számára WWW.KONNEKTIV.HU

Távoktatásos tananyag, Természetgyógyászat alapmodul a Konnektív Felnőttképző Kft. hallgatói számára WWW.KONNEKTIV.HU 3. Mikrorendszerek jelentősége. A természetgyógyászat szakterülete: reflexológia, akupresszúra, alternatív mozgás és masszázsterápia, életmódterápia, fitoterápia, fülakupunktúra, kineziológia, alternatív

Részletesebben

Környezet. A munkakörnyezet ergonómiai. Területei: (Munkatevékenység) (Munkahely-elrendezés) (Használati eszközök) A. Fizikai környezetk

Környezet. A munkakörnyezet ergonómiai. Területei: (Munkatevékenység) (Munkahely-elrendezés) (Használati eszközök) A. Fizikai környezetk A munkakörnyezet ergonómiai értékelése 2 Környezet Területei: (Munkatevékenység) (Munkahely-elrendezés) (Használati eszközök) A. Fizikai környezet (B. Szociális környezet) A. Fizikai környezetk 3 1.1 Fénytani

Részletesebben

Motiváció: azon késztetések,melyek a szükségletet csillapító viselkedésre irányul. A jelenséghez tartozó fogalmak még:

Motiváció: azon késztetések,melyek a szükségletet csillapító viselkedésre irányul. A jelenséghez tartozó fogalmak még: Alapvetı motívumok Közös eredet az érzelmekkel (emóció): Movere mozogni, mozgatni Mindkettı aktivizálja, irányítja a viselkedést. De: Az érzelmek kívülrıl irányítottak, míg a motívumok belülrıl aktivizálódnak.

Részletesebben

Lotus Therme. Masszázs árak. www.lotustherme.net

Lotus Therme. Masszázs árak. www.lotustherme.net Lotus Therme Masszázs árak 1 www.lotustherme.net HU 2 Klasszikus masszázsok Talpmasszázs 30 perc HUF 8.500, A talpreflex masszázs alapja, hogy a szervezetnek több, mint hetvenezer idegvégződése van egy

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Alvászavarok Alvászavarok és álmatlanság Az alvás-ébrenlét ciklus (cirkadián ritmus) ritmusos szervezõdése alapvetõ jellegzetessége az embernek és minden fejlettebb állatfajnak is. Az alvás olyan élettani

Részletesebben

B.V.Kirova A neurológiai tünetek EMF- (EHF)-punktúrás terápiája//a nemzetközi részvétellel megrendezett

B.V.Kirova A neurológiai tünetek EMF- (EHF)-punktúrás terápiája//a nemzetközi részvétellel megrendezett Az idegrendszer megbetegedései B.V.Kirova A neurológiai tünetek EMF- (EHF)-punktúrás terápiája//a nemzetközi részvétellel megrendezett Magánpraxis Bulgária Milliméteres hullámok a kvantumgyógyászatban

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

SZIGETSZENTMIKLÓSI KONDUKTÍV ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

SZIGETSZENTMIKLÓSI KONDUKTÍV ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT SZIGETSZENTMIKLÓSI TANKERÜLET SZIGETSZENTMIKLÓSI KONDUKTÍV ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Készítette: Somogyi Sándorné Szigetszentmiklós, 2013. augusztus 22. Egymás tisztelete

Részletesebben

1. Zenei mozgás-előkészítés az előképzőben

1. Zenei mozgás-előkészítés az előképzőben 1 I. BEVEZETÉS 1.A Kovács-módszer meghatározása, célja A Kovács-módszer az egészséges zenész-életmód programja és természettudományos ismeretanyaga, a zenei foglalkozási ártalmak megelőzésének pedagógiája,

Részletesebben

A masszázsról Indiából Egyiptomban, Kínában és az ókori görögöknél Magyarországon modern tudományos svéd masszázs svéd masszázs

A masszázsról Indiából Egyiptomban, Kínában és az ókori görögöknél Magyarországon modern tudományos svéd masszázs svéd masszázs A masszázsról A masszázs egyike az egyik legősibb fizioterápiás gyógymódoknak. Olyan tevékenység, amelyet valamilyen fizikai fájdalom hatására mindenki ösztönösen alkalmaz. A masszázs az érintésen keresztül

Részletesebben

Hogy hozhatunk létre optimális munkahelyi légkört és környezetet?

Hogy hozhatunk létre optimális munkahelyi légkört és környezetet? Hogy hozhatunk létre optimális munkahelyi légkört és környezetet? Gyakorta hallhatjuk, hogy a munkahely a második otthonunk. Ez nálunk Magyarországon többszörösen igaz, hiszen a munkánk nemcsak saját közérzetünket,

Részletesebben

Lotus Therme. Lotus egészség. www.lotustherme.net

Lotus Therme. Lotus egészség. www.lotustherme.net Lotus Therme Lotus egészség 1 www.lotustherme.net HU 2 Gyógyászati kezelések A kezelések előtt orvosi konzultáció szükséges Orvosi vizsgálat HUF 6.500, Receptírás / darab HUF 3.000, Pakolások és fürdők

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 006 202 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 006 202 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000006202T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 006 202 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 03 764089 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

GARDENA Kerti szivattyú 4000/4 Inox Multi 3 Cikksz 1434 7000/5 Inox Multi 4 Cikksz 1438

GARDENA Kerti szivattyú 4000/4 Inox Multi 3 Cikksz 1434 7000/5 Inox Multi 4 Cikksz 1438 GARDENA Kerti szivattyú 4000/4 Inox Multi 3 Cikksz 1434 7000/5 Inox Multi 4 Cikksz 1438 Vev tájékoztató Üdvözöljük a GARDENA kertben! Kérjük, gondosan olvassa el ezt a vev tájékoztatót és tartsa be utasításait.

Részletesebben

MG music H Shiatsu zene-ülésrátét Használati útmutató

MG music H Shiatsu zene-ülésrátét Használati útmutató MG music H H Shiatsu zene-ülésrátét Használati útmutató Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany Tel.: +9 (0)731 / 39 89-1 Fax: +9 (0)731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer.de Csomagolás

Részletesebben

1. Sztenderd: Otthonos és biztonságos környezet

1. Sztenderd: Otthonos és biztonságos környezet 1. Sztenderd: Otthonos és biztonságos környezet Az intézmény külső és belső környezete, egyéni és közösségi életterei megteremtik az ellátottak emberi méltóságát tiszteletben tartó ápolási-gondozási és

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XXIII. KER. I.SZ. ÖSSZEVONT ÓVODA PEDEGÓGIAI PROGRAMJA. Módosítva 2015. szeptember 21.

BUDAPEST FŐVÁROS XXIII. KER. I.SZ. ÖSSZEVONT ÓVODA PEDEGÓGIAI PROGRAMJA. Módosítva 2015. szeptember 21. BUDAPEST FŐVÁROS XXIII. KER. I.SZ. ÖSSZEVONT ÓVODA PEDEGÓGIAI PROGRAMJA 2013 Módosítva 2015. szeptember 21. 1 Tartalomjegyzék 1. PEDAGÓGIAI ALAPELVEINK... 3 2. A program célrendszere... 5 2.1. Alapvető

Részletesebben

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Orgonaépítő)

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Orgonaépítő) Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Orgonaépítő) -1997- I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt

Részletesebben

UEFA A licencmegújító továbbképzés. A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata. Sáfár Sándor Gödöllő 2014. 08. 04.

UEFA A licencmegújító továbbképzés. A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata. Sáfár Sándor Gödöllő 2014. 08. 04. UEFA A licencmegújító továbbképzés A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata Sáfár Sándor Gödöllő 2014. 08. 04. Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció Ügyesség r=0,565 Gyorsaság

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Reflexológia Reflexológia A Reflexológia tapasztalatokon alapuló tudomány. Lényege: bõrterületek, pontok, zónák ingerlése. Az ingerre reflex, visszahatás keletkezik a hozzá tartozó szervben, testrészben.

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

KOMLÓI EGYMI PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 0 1 4

KOMLÓI EGYMI PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 0 1 4 KOMLÓI EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY, ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM KOMLÓI EGYMI PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 0 1 4 Székhely: 7300 Komló, Tompa Mihály u. 14. Tagintézmény:

Részletesebben

Mennyire nyitott az emberi agy?

Mennyire nyitott az emberi agy? Székely György Mennyire nyitott az emberi agy? A reneszánsz tudósainak munkái nyomán egyre élénkebbé vált az érdeklődés a koponyában lévő kocsonyás anyag iránt, melynek csábító ismeretlenségében zajlanak

Részletesebben

Állatvédelmi útmutató az állatok kábításához és leöléséhez

Állatvédelmi útmutató az állatok kábításához és leöléséhez Állatvédelmi útmutató az állatok kábításához és leöléséhez Kábítás 1. Cél 1.1.Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 6. -a kimondja, hogy az állatoknak tilos indokolatlan

Részletesebben

Gyári szám: MEDICOR Elektronika Zrt. 5.695.0056.00.9a

Gyári szám: MEDICOR Elektronika Zrt. 5.695.0056.00.9a Gyári szám: Értékesítés dátuma: Aláírás/PH. MEDICOR Elektronika Zrt. Köszönjük, hogy az AD-2100 típusú elektronikus masszírozót választotta. A készülék rendeltetésszerû használata érdekében kérjük, a használat

Részletesebben

A patikában nem kapható: Egészség másképp

A patikában nem kapható: Egészség másképp A patikában nem kapható: Egészség másképp Egészség másképp? Azoknak, akik elviselhetetlen fájdalmaktól szenvednek, vagy olyan problémájuk van, amit az egészségügy feltehetően nem tud az elvárásunknak megfelelően,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Az Eco rendszer a rendelkezésre álló épülettér hatékony és gazdaságos kihasználását és optimalizált állománysűrűséget tesz

Az Eco rendszer a rendelkezésre álló épülettér hatékony és gazdaságos kihasználását és optimalizált állománysűrűséget tesz Eco Colony tyúkól rendszer tojótyúkoknak Az Eco rendszer a rendelkezésre álló épülettér hatékony és gazdaságos kihasználását és optimalizált állománysűrűséget tesz lehetővé. Sokoldalú kialakítási lehetősége

Részletesebben

ZAJVÉDŐ FAL HATÁSOSSÁGÁNAK VIZSGÁLATA A BUDAPEST III. KERÜLETI JÉGTÖRŐ ÚTNÁL

ZAJVÉDŐ FAL HATÁSOSSÁGÁNAK VIZSGÁLATA A BUDAPEST III. KERÜLETI JÉGTÖRŐ ÚTNÁL ZAJVÉDŐ FAL HATÁSOSSÁGÁNAK VIZSGÁLATA A BUDAPEST III. KERÜLETI JÉGTÖRŐ ÚTNÁL Készítette: Vincze Dénes Andor Környezettan Bsc Témavezető: Pávó Gyula Dátum: 2015.01.29 A hang fizikai leírása és hangtani

Részletesebben

II. félév, 8. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Idegrendszer SYSTEMA NERVOSUM

II. félév, 8. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Idegrendszer SYSTEMA NERVOSUM II. félév, 8. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet Idegrendszer SYSTEMA NERVOSUM Mit tanulunk? Megismerkedünk idegrendszerünk alapvetı felépítésével. Hallunk az idegrendszer

Részletesebben

Az agykéreg és az agykérgi aktivitás mérése

Az agykéreg és az agykérgi aktivitás mérése Az agykéreg és az agykérgi aktivitás mérése Intrakortikális hálózatok Elektromos aktiváció, sejtszintű integráció Intracelluláris sejtaktivitás mérés Sejten belüli elektromos integráció 70 mv mikroelektrod

Részletesebben

Villamos áram élettani hatása

Villamos áram élettani hatása Villamos áram élettani hatása Ember és a villamosság kapcsolata Légköri, elektrosztatikus feltöltődés, villamos erőművek, vezetékek, fogyasztók, berendezések, készülékek, stb. A villamos energia előnyösebben

Részletesebben

A TANULÁSI, BEILLESZKEDÉSI ÉS MAGATARTÁSI ZAVAROKKAL ÖSSZEFÜGGŐ PEDAGÓGIAI TEVÉKENYSÉG

A TANULÁSI, BEILLESZKEDÉSI ÉS MAGATARTÁSI ZAVAROKKAL ÖSSZEFÜGGŐ PEDAGÓGIAI TEVÉKENYSÉG A TANULÁSI, BEILLESZKEDÉSI ÉS MAGATARTÁSI ZAVAROKKAL ÖSSZEFÜGGŐ PEDAGÓGIAI TEVÉKENYSÉG A fejlesztő munka eltér a hagyományos" pedagógiai tevékenységtől. A fejlesztés nem felzárkózat, hanem olyan képességeket

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

a SEMMELWEIS EGYETEM NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODÁJA Székhely: 1089 Budapest, Elnök utca 4. OM: 034394 Pedagógiai Program

a SEMMELWEIS EGYETEM NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODÁJA Székhely: 1089 Budapest, Elnök utca 4. OM: 034394 Pedagógiai Program a SEMMELWEIS EGYETEM NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODÁJA Székhely: 1089 Budapest, Elnök utca 4. OM: 034394 Pedagógiai Program Intézmény fenntartója: Semmelweis Egyetem Székhely: 1085 Budapest, Üllői út 26. Pedagógiai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

I R Á N Y E LV E K. 1.1. Az Óvodai nevelés országos alapprogramja a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésében

I R Á N Y E LV E K. 1.1. Az Óvodai nevelés országos alapprogramja a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésében I R Á N Y E LV E K 1. Általános elvek A Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének irányelve 1.1. Az Óvodai nevelés országos alapprogramja a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésében

Részletesebben

A köztiagy (dienchephalon)

A köztiagy (dienchephalon) A köztiagy, nagyagy, kisagy Szerk.: Vizkievicz András A köztiagy (dienchephalon) Állománya a III. agykamra körül szerveződik. Részei: Epitalamusz Talamusz Hipotalamusz Legfontosabb kéregalatti érző- és

Részletesebben

Na, hát akkor tegyünk rendet a fejekben. Nem lesz egyszerű, mert úgy látom nagy a baj.

Na, hát akkor tegyünk rendet a fejekben. Nem lesz egyszerű, mert úgy látom nagy a baj. Snipi matraca Na, hát akkor tegyünk rendet a fejekben. Nem lesz egyszerű, mert úgy látom nagy a baj. Idézet Majik-tól: Vegyük az ágymatrac vastagságát 30cm-nek. Mivel nincs a falra szorítva, csak odatámasztjuk,

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM EGYMI

PEDAGÓGIAI PROGRAM EGYMI V. rész PEDAGÓGIAI PROGRAM EGYMI Készítette: TOMATÁS TÍMEA Intézményegység vezető 1. Utazó gyógypedagógusi hálózat... 3 1.1 A habilitációs, rehabilitációs tevékenység célja és feladata... 3 1.2 A habilitációs,

Részletesebben

A beszédészlelés hierarchikus szintje (Gósy, 2000, 23. )

A beszédészlelés hierarchikus szintje (Gósy, 2000, 23. ) A beszédhanghalló készség és fejlesztése Készítette: Fazekasné Fenyvesi Margit A beszédészlelés fejlesztése az óvoda és az iskola kiemelt területe: Mit tehet egy óvónő, egy tanító, egy gyógypedagógus a

Részletesebben

őideg, érző és vegetatív mozgató idegdúcok alkotják. érz Agyidegek

őideg, érző és vegetatív mozgató idegdúcok alkotják. érz Agyidegek Környéki idegrendszer Szerk. Vizkievicz András Szerk.: A környéki idegrendszert 12 pár agyideg, 31 pár gerincvelőideg őideg, érző és vegetatív mozgató idegdúcok alkotják. Agyidegek Az agy alapjáról, az

Részletesebben

Kerékpáros ruházati kisokos. avagy. Hogyan öltözzünk kerékpározáshoz?

Kerékpáros ruházati kisokos. avagy. Hogyan öltözzünk kerékpározáshoz? Kerékpáros ruházati kisokos avagy Hogyan öltözzünk kerékpározáshoz? Tartalomjegyzék Bevezetés...3 Hogyan működik a hőháztartásunk?...3 Ruházkodási ismeretek...4 Ruhatárunk darabjai...7 1, Fejrevalók...7

Részletesebben

ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az

ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az érintettek saját szemükkel láthatják a vérükben kimutatható

Részletesebben

Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül)

Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Üzemeltetési utasítás Szerelés, kezelés, üzembe helyezés Tartalomjegyzék SGExC 05.1 SGExC 12.1 Először olvassa el az útmutatót! Tartsa

Részletesebben

KIMBI PEDAGÓGIAI PROGRAM

KIMBI PEDAGÓGIAI PROGRAM KIMBI ÓVODA 1121 Budapest, Tállya utca 22. OM: 034501 KIMBI PEDAGÓGIAI PROGRAM TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető 3 1.1 Törvényi háttér 3 1.2. Az óvoda bemutatása 3 2. Gyermekkép, óvodakép 4 2.1 Hitvallás 4 2.2

Részletesebben

5. Biztonságtechnikai ismeretek. 5.1. A villamos áram hatása az emberi szervezetre

5. Biztonságtechnikai ismeretek. 5.1. A villamos áram hatása az emberi szervezetre 5. Biztonságtechnikai ismeretek 5.1. A villamos áram hatása az emberi szervezetre Az emberi test maga is vezető, ezért ha a test különböző pontjai között potenciálkülönbség lép fel, a testen áram indul

Részletesebben

Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ 5600 Békéscsaba, Ady Endre u. 30-34. Telefon: 06 (66) 540-394 Fax: 06 (66) 540-399 E-mail: eszibcs@invitel.hu www.bkeszi.hu Békéscsabai Kistérségi Egyesített

Részletesebben

MILYEN LEHETŐSÉGEK VANNAK A MŰTÉTI ÉRZÉSTELENÍTÉSRE? 1. MIT JELENT ÉS HOGYAN TÖRTÉNIK A FELÜGYELET MELLETTI NYUGTATÁS?

MILYEN LEHETŐSÉGEK VANNAK A MŰTÉTI ÉRZÉSTELENÍTÉSRE? 1. MIT JELENT ÉS HOGYAN TÖRTÉNIK A FELÜGYELET MELLETTI NYUGTATÁS? KEDVES BETEGÜNK! Az Ön gyógyulása érdekében műtéti beavatkozásra van szükség. A tervezett beavatkozás a megfelelő műtéti érzéstelenítés (anesztézia) nélkül nem végezhető el. Kérem, engedje meg, hogy ezzel

Részletesebben

DIÓSGYŐRI NAGY LAJOS KIRÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA. Pedagógiai Program 2. sz. melléklet. A sajátos nevelési igényű tanulók nevelésének pedagógiai programja

DIÓSGYŐRI NAGY LAJOS KIRÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA. Pedagógiai Program 2. sz. melléklet. A sajátos nevelési igényű tanulók nevelésének pedagógiai programja DIÓSGYŐRI NAGY LAJOS KIRÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA Pedagógiai Program 2. sz. melléklet A sajátos nevelési igényű tanulók nevelésének pedagógiai VUCSKÓ ZSUZSANNA igazgató 2. oldal Tartalom 1. A sajátos nevelési

Részletesebben

Képernyő Egészség Felmérés

Képernyő Egészség Felmérés Képernyő Egészség Felmérés A büntetés-végrehajtásnál jelentősen megnőtt a képernyős munkahelyek száma. Szaporodásuk felgyorsulóban van. A számítógép, a monitor új igénybevételt jelent a felhasználó számára.

Részletesebben

EVANGÉLIKUS MEZŐGAZDASÁGI, KERESKEDELMI, INFORMATIKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM. Szakmai program. a 34 621 02 LOVÁSZ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

EVANGÉLIKUS MEZŐGAZDASÁGI, KERESKEDELMI, INFORMATIKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM. Szakmai program. a 34 621 02 LOVÁSZ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ Szakmai program a 34 621 02 LOVÁSZ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ Kőszeg 2013 I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CC. törvény, a szakképzésről szóló 2011.

Részletesebben

Intézmény székhelye, címe: Rétság, Mikszáth út 6

Intézmény székhelye, címe: Rétság, Mikszáth út 6 Intézmény neve: Szabályzat típusa: Napközi Otthonos Óvoda Pedagógiai program Intézmény székhelye, címe: Rétság, Mikszáth út 6 Intézmény OM-azonosítója: 032044 Intézmény fenntartója: Rétság Város Önkormányzata

Részletesebben

A B C D 1. ábra. Béka ideg-izom preparátum készítése

A B C D 1. ábra. Béka ideg-izom preparátum készítése III. Idegi alapjelenségek. A perifériás idegrendszer élettana. 1. Preparátumok készítése A. Béka ideg-izom preparátum készítése A békát altatás után dekapitáljuk, gerincvelejét elroncsoljuk, majd hosszanti

Részletesebben

ÉNEK-ZENE 1-8. ÉVFOLYAM

ÉNEK-ZENE 1-8. ÉVFOLYAM MŰVÉSZETEK MŰVELTSÉGTERÜLET ÉNEK -ZENE 1-8. ÉVFOLYAM SZANDASZŐLŐSI ÁLTALÁNOS ISKOLA, MŰVELŐDÉSI HÁZ ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY 2010 Ajánlás Az ének-zene tanterv az OM kerettantervének kiegészített

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 34 841 03 HAJÓS SZAKMUNKÁS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 34 841 03 HAJÓS SZAKMUNKÁS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 34 841 03 HAJÓS SZAKMUNKÁS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a szakképzésről szóló

Részletesebben

ÉNEK-ZENE 1 4. évfolyam

ÉNEK-ZENE 1 4. évfolyam ÉNEK-ZENE 1 4. évfolyam Célok és feladatok Az iskolai zenei nevelés fontos szerepet vállal a gyermekek érzelmi, értelmi, közösségi és jellemnevelésében. A zene örömet ad, lelkesít és megnyugtat. A gazdag

Részletesebben

Szemmasszírozó készülék GYVMSZ1. Használati utasítás. Üzembe helyezés előtt kérjük, figyelmesen olvassa el a használati útmutatót!

Szemmasszírozó készülék GYVMSZ1. Használati utasítás. Üzembe helyezés előtt kérjük, figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Szemmasszírozó készülék GYVMSZ1 Használati utasítás Üzembe helyezés előtt kérjük, figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Általános leírás A szemmasszírozó készülék a harmónia és ellazulás élményét

Részletesebben

Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. 01. 01.

Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. 01. 01. VILÁGÍTÁSTECHNIKA Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. 01. 01. ANYAGOK FELÉPÍTÉSE Az atomok felépítése: elektronhéjak: K L M N O P Q elektronok atommag W(wolfram) (Atommag = proton+neutron protonok

Részletesebben

GARDENA 4000/4 electronic plus és 4000/5 electronic plus háztartási automata szivattyúk, cikksz. 1482 és 1484 : használati útmutató

GARDENA 4000/4 electronic plus és 4000/5 electronic plus háztartási automata szivattyúk, cikksz. 1482 és 1484 : használati útmutató GARDENA 4000/4 electronic plus és 4000/5 electronic plus háztartási automata szivattyúk, cikksz. 1482 és 1484 : használati útmutató Tartalom 1. Megjegyzések a használati útmutatóhoz 2. Felhasználási terület,

Részletesebben

Környezet. A. Fizikai környezet. A munkakörnyezet ergonómiai értékelése

Környezet. A. Fizikai környezet. A munkakörnyezet ergonómiai értékelése A munkakörnyezet ergonómiai értékelése Területei: (Munkatevékenység) (Munkahely-elrendezés) (Használati eszközök) A. Fizikai környezet B. Szociális környezet Környezet A. Fizikai környezet 1. Világítás

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Lengőhajtások SQEx 05.2 SQEx 14.2 SQREx 05.2 SQREx 14.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül)

Lengőhajtások SQEx 05.2 SQEx 14.2 SQREx 05.2 SQREx 14.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Lengőhajtások SQEx 05.2 SQEx 14.2 SQREx 05.2 SQREx 14.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Üzemeltetési útmutató Szerelés, kezelés, üzembe helyezés Tartalomjegyzék SQEx 05.2 SQEx 14.2 / SQREx 05.2 SQREx 14.2

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság 2013. I. negyedévi ellenőrzési jelentése

Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság 2013. I. negyedévi ellenőrzési jelentése Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság 0. I. negyedévi ellenőrzési jelentése eredményének összefoglaló Egyes hegesztett szerkezetek gyártását végző, nyilvántartásba nem vett gazdálkodó szervezetek

Részletesebben

ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA

ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA 1. HELYZETELEMZÉS ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA 1.1. A gyógypedagógiai ellátás területei Óvodánk a sajátos nevelési igényű (hallássérült, valamint súlyos beszéd- és nyelvfejlődési zavarral, részképesség zavarral

Részletesebben

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT. 240 perc

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT. 240 perc PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május BIOLÓGIA EMELT SZINT 240 perc Útmutató A feladatok megoldására 240 perc fordítható, az id leteltével a munkát be kell fejezni. A feladatok megoldási sorrendje tetsz leges. A

Részletesebben

A 10. OSZTÁLYOS BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN TANMENET SZAKISKOLÁK SZÁMÁRA

A 10. OSZTÁLYOS BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN TANMENET SZAKISKOLÁK SZÁMÁRA A 10. OSZTÁLYOS BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN TANMENET SZAKISKOLÁK SZÁMÁRA Biológia tanmenet-javaslatunk a 2000 augusztusában hatályba lépett Kerettanterv és a Pedellus Novitas Kiadó Biológia tanterve alapján készült.

Részletesebben

Hollikné Lukács Marianna közreműködésével az intézmény nevelőtestülete. OM azonosító: 034 388

Hollikné Lukács Marianna közreműködésével az intézmény nevelőtestülete. OM azonosító: 034 388 1 Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Napraforgó Egyesített Óvoda OM azonosító: 034 388 1084 Bp. Tolnai Lajos u. 7-9. : 210-0086; fax.: 210-0086 E-mail: egyesitett.jvovoda@gmail.com

Részletesebben

Az egyensúlyszabályzás anatómiája, élettana és patofiziológiája. Dr. Mike Andrea Pécs, 2013. november 28.

Az egyensúlyszabályzás anatómiája, élettana és patofiziológiája. Dr. Mike Andrea Pécs, 2013. november 28. Az egyensúlyszabályzás anatómiája, élettana és patofiziológiája Dr. Mike Andrea Pécs, 2013. november 28. Vesztibuláris rendszer neurofiziológiája: 5 alap szenzoros észlelés (Arisztotelész): 1. látás, 2.

Részletesebben

tudod-e? Az elektrét 3-bisz(2-hidroxietil)-ammónium-propil-2-hidroxietil-oktadecil ammónium-fluorid Felhasznált irodalom Máthé Enik II.

tudod-e? Az elektrét 3-bisz(2-hidroxietil)-ammónium-propil-2-hidroxietil-oktadecil ammónium-fluorid Felhasznált irodalom Máthé Enik II. Magas fluoridtartalmú ivóvíz (8mg F /dm 3 ) fogyasztása fokozott csontképz#dést eredményez, ami gerinccsatorna besz)külést is okozhat, ennek eredménye mozgáskorlátozottság, esetleg bénulás lehet. A fogkrém

Részletesebben

FIZIKA. helyi programja. tantárgy. Készült a Katolikus Pedagógia Szervezési és Továbbképzési Intézet által készített kerettanterv alapján.

FIZIKA. helyi programja. tantárgy. Készült a Katolikus Pedagógia Szervezési és Továbbképzési Intézet által készített kerettanterv alapján. FIZIKA tantárgy helyi programja Készült a Katolikus Pedagógia Szervezési és Továbbképzési Intézet által készített kerettanterv alapján. 2013 Alapóraszámú FIZIKA helyi tanterv a szakközépiskolák számára

Részletesebben

Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele

Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele a traumákhoz kapcsolódó pszichés kórképek igazságügyi orvosszakértői véleményezéséről A különböző súlyosságú sérüléseket, különösen a

Részletesebben

Macsinka Klára. Doktori értekezés (tervezet) Témavezető: Dr. habil. Koren Csaba CSc egyetemi tanár

Macsinka Klára. Doktori értekezés (tervezet) Témavezető: Dr. habil. Koren Csaba CSc egyetemi tanár Macsinka Klára A területhasználati funkciókhoz tartozó tényleges parkolási igények modellezése (meghatározásának módszertana) a fenntartható közlekedés elvei szerint Doktori értekezés (tervezet) Témavezető:

Részletesebben

Tóthné Fülep Beatrix. Korszerű lehetőségek a fizioterápiában III. Hévíz 2016.01.29.-30.

Tóthné Fülep Beatrix. Korszerű lehetőségek a fizioterápiában III. Hévíz 2016.01.29.-30. Tóthné Fülep Beatrix Korszerű lehetőségek a fizioterápiában III. Hévíz 2016.01.29.-30. A milliméteres terápia mechanizmusa az élet meghosszabbításának mechanizmusa Rodstat I.V. akadémikus A milliméteres-terápia

Részletesebben

Külső fül: Középfül: Belső fül:

Külső fül: Középfül: Belső fül: Hallási illúziók 1 A hallásról általában Kocsis Zsuzsanna MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet BME Kognitív Tudományi Tanszék Külső fül: fülkagyló, hallójárat irányított mikrofon A hallás

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Helyzetkép II. A program felépítése

TARTALOMJEGYZÉK Helyzetkép II. A program felépítése TARTALOMJEGYZÉK sorszám Megnevezés Oldalszám Bevezető 5 I. Helyzetkép 6 1. Óvodánk bemutatása 6 2. Az óvoda személyi és tárgyi feltételei 7 II. A program felépítése 8 1. Gyermekképünk 8 2. Óvodaképünk

Részletesebben

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer szerveződése érző idegsejt receptor érző idegsejt inger inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer

Részletesebben

47. Barkóciné Vértesi Katalin Balláné Tar Éva: Amit a lúdtalpról tudni érdemes

47. Barkóciné Vértesi Katalin Balláné Tar Éva: Amit a lúdtalpról tudni érdemes 47. Barkóciné Vértesi Katalin Balláné Tar Éva: Amit a lúdtalpról tudni érdemes Az óvodai gyógytestnevelés során egyre többször találkozunk a lúdtalp problémájával, számos kérdés hangzik, el a szülőktől,

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Lábmasszázs Lábmasszázs A lábmasszázs más néven reflexológia egy õsi gyógymód, ami azon az elven alapul, hogy a test összes szerve energiacsatornákon keresztül össze van kötve úgynevezett "kioldópontokkal",

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA . tel/fax: 229-2359 XXII. KERÜLETI EGYESÍTETT ÓVODA TÜNDÉRKERT TAGÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA T a r t a l o m j e g y z é k B EVEZETÉ S... 4 1. HELYZETKÉP... 5 1.1. Az intézmény adatai...5 1.2. Az Egyesített

Részletesebben

KROK KOMPLEX REHABILITÁCIÓS ÉS OKTATÓKÖZPONT Közhasznú Nonprofit Kft. 8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 55.

KROK KOMPLEX REHABILITÁCIÓS ÉS OKTATÓKÖZPONT Közhasznú Nonprofit Kft. 8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 55. KROK KOMPLEX REHABILITÁCIÓS ÉS OKTATÓKÖZPONT Közhasznú Nonprofit Kft. 8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 55. Kapocs EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT KORAI FEJLESZTŐ és GONDOZÓ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

Részletesebben

A Dunaharaszti Hétszínvirág Óvoda. Szervezeti és Működési Szabályzata

A Dunaharaszti Hétszínvirág Óvoda. Szervezeti és Működési Szabályzata A Dunaharaszti Hétszínvirág Óvoda Szervezeti és Működési Szabályzata Az alapító okirat okiratszáma: 1816883/2015 4.3.) A költségvetési szerv alaptevékenysége: 4.3.1.) A gyermek hároméves korától a tankötelezettség

Részletesebben

Beszámoló a családsegítő szolgálat 2014 évi munkájáról

Beszámoló a családsegítő szolgálat 2014 évi munkájáról Beszámoló a családsegítő szolgálat 2014 évi munkájáról Az Útkeresés Segítő Szolgálat az alapító okiratában foglaltaknak megfelelően a 85324-4 szakfeladat számon működteti a családsegítést, mint önálló

Részletesebben

VESZÉLYFORRÁSOK KÖVETKEZMÉNYEK MEGELİZÉS

VESZÉLYFORRÁSOK KÖVETKEZMÉNYEK MEGELİZÉS Példák az egyszerősített foglalkoztatás és alkalmi munkavállalás keretében munkát végzıket érı legfıbb veszélyekre VESZÉLYFORRÁSOK KÖVETKEZMÉNYEK MEGELİZÉS szakmai, munkavédelmi ismeretek hiánya, fizikai-,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

LEVEGŐT TISZTÍÓ IONIZÁLÓ ÉS OXYGÉNINHALÁTOR

LEVEGŐT TISZTÍÓ IONIZÁLÓ ÉS OXYGÉNINHALÁTOR LEVEGŐT TISZTÍÓ IONIZÁLÓ ÉS OXYGÉNINHALÁTOR Szobai autós irodai személyre szabott. A készülék 25-30 m2 helység levegőjét képes meg tisztítani és negatív ionokkal ellátni. Levegőtisztítás nyomja meg a POWER

Részletesebben

ELHALLATSZIK-E A ZAJ AZ ALAPVETŐ JOGOK BIZTOSÁNAK HIVATALÁIG?

ELHALLATSZIK-E A ZAJ AZ ALAPVETŐ JOGOK BIZTOSÁNAK HIVATALÁIG? ELHALLATSZIK-E A ZAJ AZ ALAPVETŐ JOGOK BIZTOSÁNAK HIVATALÁIG? dr. Somosi György Alapvető Jogok Biztosának Hivatala somosi.gyorgy@ajbh.hu 2015. október 13. ZAJPANASZOK SZÁMÁNAK ALAKULÁSA 2012: 112 2013:

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAMJA 2005-2010

SZAKMAI PROGRAMJA 2005-2010 Csanádpalota Nagyközség Önkormányzatának Napsugár Óvoda és Bölcsőde Csanádpalotai Bölcsőde Tagintézménye SZAKMAI PROGRAMJA 2005-2010 Készítette: Kovács Jánosné Tagintézmény vezető 1 Szakmai program 2005-2010-ig

Részletesebben

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Drámajáték

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Drámajáték Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 4032 Debrecen, Bolyai u. 29.sz. Tel.: (52) 420-377 Tel./fax: (52) 429-773 Email: bolyai29@axelero.hu Drámajáték Célok és feladatok

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

Engedje meg, hogy megismertessem Önnel a Winalite cég Love Moon anionos termékcsaládját, és a most induló MLM rendszerben rejlő üzleti lehetőségeket!

Engedje meg, hogy megismertessem Önnel a Winalite cég Love Moon anionos termékcsaládját, és a most induló MLM rendszerben rejlő üzleti lehetőségeket! Engedje meg, hogy megismertessem Önnel a Winalite cég Love Moon anionos termékcsaládját, és a most induló MLM rendszerben rejlő üzleti lehetőségeket! Sok év kutatás után, a Winalite technology munkatársainak

Részletesebben

BM 60. H Vérnyomásmérő Használati utasítás

BM 60. H Vérnyomásmérő Használati utasítás BM 60 BEURER GmbH Söfl inger Str. 218 89077 Ulm (Germany) Tel.: +49 (0) 731 / 39 89-144 Fax: +49 (0) 731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer.de H Vérnyomásmérő Használati utasítás Tisztelt Vásárlónk!

Részletesebben

54 213 02 0000 00 00 Hangtechnikus Hangtechnikus 54 213 02 0100 51 01 Hangmester Hangtechnikus

54 213 02 0000 00 00 Hangtechnikus Hangtechnikus 54 213 02 0100 51 01 Hangmester Hangtechnikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben