A patikában nem kapható: Egészség másképp

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A patikában nem kapható: Egészség másképp"

Átírás

1 A patikában nem kapható: Egészség másképp

2 Egészség másképp? Azoknak, akik elviselhetetlen fájdalmaktól szenvednek, vagy olyan problémájuk van, amit az egészségügy feltehetően nem tud az elvárásunknak megfelelően, gyógyszerrel kezelni, az alternatív vagy kiegészítő kezelések nyújthatnak segítséget. Valljuk be, egyre többször fordulunk más módszerekhez vagy azért, mert félünk a gyógyszerek mellékhatásától vagy pedig azért, mert a csalódtunk. Egy-egy betegség kifordíthatja az életünket mind a négy sarkából. Egészen addig nem szembesülünk a problémával. A megelőzésre nagyon kevesen gondolnak, pedig ez az egyetlen módja annak, hogy lehetőleg elkerüljük a betegségeket és a gyógyszereket. A legtöbb alternatív módszernek a megelőzésben is óriási szerepe lehet. Betegségeink a mindennapi életre is hatással vannak, ezért ha egy egészségügyi problémát sikerül megoldani, az valóban megváltoztathatja az életünket. A holisztikus megoldást nyújtó alternatív kezelések és kiegészítő gyógymódok népszerűsége nem meglepő. A dráguló gyógyszerek, a növekvő gyógyszerkínálat elgondolkoztat minket azon, hogy biztosan szükségünk van-e enynyi vegyszerre. Sokan nem feltétlenül a pénzhiány miatt fordulnak ezekhez a módszerekhez, hanem az ősi gyógymódokba vetett bizalom miatt. A teljesség igénye nélkül összeállítottuk a legfontosabb alternatív irányzatokat, amelyek segíthetnek akár Önnek is, sőt kombinálhatóak a hagyományos módszerekkel is, hogy a megelőzés vagy a kezelés minél eredményesebb legyen.

3 Miről lesz szó ebben a tanulmányban? A legfőbb alternatív irányzatokat vesszük górcső alá: a homeopátiát, az ayurvédát, a kiropraktikát, a gyógynövény készítményeket, az akupunktúrát és a pulzáló mágnesterápiát. Hogyan segíthetünk alternatív módszerekkel az alábbi betegségek tüneteinek enyhítésében: magas vérnyomás, cukorbetegség, érszűkület, érelmeszesedés, migrén, fejfájás, allergia, merevedési zavar, emésztési problémák, keringési zavarok, alvászavar, álmatlanság. Mielőtt bármelyik módszer mellett letesszük a voksunkat, konzultáljunk az orvosunkkal, hiszen attól, hogy valami holisztikus vagy természetes, még nem azt jelenti, hogy mindenki számára egyaránt ugyanolyan mértékben beválik és javallható. Jobb, ha professzionális együttműködés keretében valósítjuk meg a saját, egyénre szabott kezelési tervünket. Homeopátia - az ellenszérum? Németországból indult hódító útjára a homeopátia több mint két évszázaddal ezelőtt. A fő alapelve az, hogy az anyag, ami beteggé tett bennünket, meg is gyógyíthat. A homeopátiával foglalkozó természetgyógyászok egyesével elemzik betegeiket és az elemzés alapján írnak fel hatóanyag kombinációkat, hogy

4 a szervezet egyensúlyát visszaállítsák és megszabaduljanak a betegségtől. A tablettákban vagy cseppekben található hatóanyag mennyisége rendkívül kicsi. Sokszor jógát vagy meditációt, esetleg kineziológiát is ajánlanak mellé vagy egyéb tradicionális gyógymódot. Az, hogy csak kis dózisban tartalmaz hatóanyagot, komoly problémát okoz a kutatóknak a homeopátia értékelésében. Nagyon nehéz mérni és megfigyelni a kis mennyiségű hatóanyag kombináció hatását, valamint az egyéni kezelések is megnehezítik a statisztikai mennyiségű adat generálását. Különböző elbeszélések alapján a homeopátia segíthet a hasmenés, az allergia, a nátha, az asztma és a szédülés kezelésében, de nagyon kevés tudományos tény támasztja alá ezt a gyógymódot. Ayurveda - holisztikus megelőzés Indiában az Ayurveda gyógyhatásában több ezer éve bíznak. Tanai szerint az Ayurvedában használt gyógynövények, diéta, légzés, masszázs és meditáció együttes kombinációja képes a teljes test kezelésére, a megelőzésre és a szervezet egyensúlyának helyreállítására. A legfőbb célja az, hogy helyreállítsa az életenergiát (prána), és úgy tartja, hogy a testtel és a lélekkel egyaránt foglalkozni kell.

5 A megelőzésre fordítják a hangsúlyt, hiszen az esetenként krónikussá vált betegségeket sokkal nehezebb kezelni. Úgy tartják, hogy a prána (életenergia) elhanyagolása betegségeket okozhat, és csakis a test, az agy és a lélek együttes összefogása képes az egyensúly visszaállítására. Az ayurveda legtöbb eleme biztonságos és segíthet a memória valamint a koncentrációs képesség növelésében. Azoknak, akik ezt a kezelési formát választják, tudniuk kell, hogy nincsen tudományos magyarázat a hatásosságára. Az ayurvedában is alkalmazhatnak olyan gyógynövényes étrend-kiegészítőt, melyek veszélyesek lehetnek a magas fémtartalom miatt. Kiropraktika - a titok a csontjainkban? A kiropraktorok (csontkovácsok) helyre teszik a csontokat, az ízületeket, így csillapítják a fájdalmat, és javítják az egészségi állapotunkat. Tudományos kutatások is alátámasztják, hogy a kiropraktika segíthet a hát, a nyak vagy a derék fájdalmak enyhítésében, de nincsen tudományos magyarázat arra, hogy egyéb problémák esetén, mint például a fejfájás, vagy az asztma, szintén segítséget nyújtana.

6 A kiropraktikát ötvözni szokták homeopátiával, hogy holisztikusabb megoldást kínáljanak. Általánosságban elmondható, hogy a kiropraktika biztonságos, mégis vannak olyan esetek, amikor nem ajánlott: strok-ra hajlamos embereknél illetve az ér- vagy idegrendszert érintő betegségek esetén nem alkalmazható. A fájdalom manipulálásával komolyabb betegségek tüneteit is elfedhetik, ezért mindenképpen érdemes kezelő orvosával egyeztetnie a várható hatásokról. Gyógynövények, természetes táplálék-kiegészítők: gyógyít vagy csak megelőz? A gyógynövényekről és táplálék-kiegészítőkről világszerte gyűjtenek információkat és folynak kutatások. Például a halolaj fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, és ezt már kutatásokkal is igazolták. A fokhagymáról azt állítják, hogy csökkentheti a rák és a szívbetegségek kialakulásának esélyét, ezenkívül pozitív hatással lehet a koleszterinszintre is. Több ezer gyógynövényt tartanak számon, de a legtöbb hatása kevésbé megalapozott. Ennek ellenére a gyógynövények használata rendkívüli módon elterjedt. Ez azonban nem azt jelenti, hogy mindenki számára egyformán ajánlott a fogyasztásuk. Mindenképpen tanácsos az orvosunk vagy szakember véleményét kikérni a használatukról.

7 Akupunktúra - a chi áramlása Az akupunktúra a kínai és más távol-keleti nemzetek több ezer éves gyógymódja, de csak nemrégiben sikerült elfoglalnia megérdemelt helyét a megalapozott gyógyászati gyakorlatok között. Az akupunktúrás kezelések során hosszú, vékony tűket használnak a test természetes energiaáramlásának (qi vagy chi) helyreállítására. A tűt több mint 400 akupunktúrás pontba szúrhatják és ezzel irányíthatják a chi áramlását, hogy meggyógyítsanak vagy megelőzzenek bizonyos betegségeket, egészségügyi diszfunkciókat. Aki a tűszúrás nélkül szeretné élvezni az akupunktúra előnyeit, annak az akupresszúra javasolható. Az akupresszúra ugyanezeket a pontokat próbálja masszázzsal vagy nyomással stimulálni. Az akupunktúra több mint 28 egészségügyi problémára alkalmazható, többek között például fájdalomcsillapításra, az emésztő rendszerrel kapcsolatos működési zavarokra, testsúly problémák kontrollálására, mozgásszervi panaszokra, reuma tüneteinek enyhítése, szorongás és stressz kezelése. Fontos, hogy ismerjük az akupunktúra határait is és tudjuk, hogy nem gyógyítható vele minden kór. Jól ötvözhető ez a módszer a nyugati orvostudománnyal, ha a kezelő orvosunk is nyitott rá.

8 Pulzáló mágnesterápia - mire hat? A pulzáló mágnesterápia első klinikai alkalmazása 500 évvel ezelőttre tehető, először az állatorvosok majd a sportorvosok ismerték fel a jelentőségét. Mint az összes többi alternatív vagy kiegészítő módszert, ezt a terápiát is rengeteg támadás éri, pedig olyan fegyver lehetne a kezünkben, amely akár a gyógyszerek hatását is képes segíteni, így csökkenthető lenne a gyógyszermennyiség, amit fogyasztunk. Hatásmechanizmusát érdemes egy kicsit hosszabban tárgyalni, hogy megértsük működését. A vérben sokféle részecske van, amelyeknek összetapadása különböző okok és mechanizmusok szerint jöhetnek létre. A fehérvérsejtek rendszerint az érfal belső felszínének sérülése (gyulladás, fertőzés, mechanikai sérülés stb.) következtében szabaddá váló anyagok hatására tapadhatnak össze, a vérlemezkék (thrombocyták) a véralvadási rendszer aktiválódása miatt tapadhatnak össze, az oxigénszállítást végző vörösvértestek vérképzőszervi, daganatos betegségek, a hajszálér keringés lassulása (érszűkület), vagy pl. elektroszmog (mobiltelefon) hatására tapadhatnak össze. Az összetapadt részecskék külső felülete érthető módon kisebb, mint a külön álló részecskéké, ezért a vérünk összetapadt vörösvértestei is kevesebb oxigén felvételére képesek. A pulzáló mágneses térnek köszönhetően a vér oxigéndúsabb lehet, a gyógyszermolekulák, a vitaminok is könnyebben juthatnak el a sejtekig, és az anyagcsere termékek, azaz a méreganyagok is egyszerűbben ürülhetnek ki a szervezetből.

9 A pulzáló elektromágneses terápia segítségével a beszűkült hajszálerekhez is eljuthatnak a hatóanyagok. Ezt tablettás módszerrel nehezen oldhatnánk meg, mivel pont azokon az ereken kellene végigmennie a hatóanyagnak, amelyek adott esetben teljesen el vannak záródva. Ez igazi huszonkettes csapdája. Ha viszont a hajszálerekhez is eljutunk a mágnesterápiának köszönhetően, akkor a teljes szervezetünknek segíthetünk. A szívmunka csökkenhet, hiszen sokkal kisebb erővel és nyomással juthat el a vér a mikrocirkuláción keresztül a sejtekig. Egy sor pozitív változás mehet végbe a szervezetünkben ennek hatására. Csupán felsorolásszerűen, íme, néhány betegség, ahol a mágnesterápia sikeresen alkalmazható: magas vérnyomás, cukorbetegség, érszűkület, érelmeszesedés, migrén, fejfájás, herpesz, ideggyulladás, impotencia, keringési problémák, köszvény, lábszárfekély, nátha, Parkinson-kór, sclerosis multiplex, stressz, szívinfarktus, szívkoszorúér-szűkület, szívritmus problémák, stroke, szürke hályog, trombózis, merevedési zavarok, hajhullás, kopaszodás, alvászavar, álmatlanság. Természetesen nem mindenkinek ajánlható ez a kezelési módszer sem, hiszen minden ember más és más, ezenkívül vannak olyan állapotok, amikor kifejezetten ellenjavallt a mágnesterápia. Terhesség, vérzéssel járó állapotok, elektronikus implantátumok, láz, daganatos megbetegedések, hormonbetegségek esetén nem ajánlott az alkalmazása. Amennyiben háziorvosa nyitott az alternatív kezelésekkel kapcsolatban érdeklődjön tőle, vagy keressen pulzáló mágnesterápiás szakembert. Az Impusler évek óta azon fáradozik, hogy minél több embert megismertessen a pulzáló mágneses terápiával. Most egy országos rendezvénysorozat keretében Ön is megismerkedhet ezzel a kiegészítő módszerrel. A rendezvényeken ingyenes előszűrést is végeznek, így több legyet is üthet egy csapásra.

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell: tudnivalók és tippek Napjainkban a magas vérnyomás sajnos egyre több és több embert érint. Mára már úgy nevezett népbetegséggé

Részletesebben

szka105_17 É N É S A V I L Á G Készítette: tóth Tamás Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5.

szka105_17 É N É S A V I L Á G Készítette: tóth Tamás Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. szka105_17 É N É S A V I L Á G Anyu, ne gyújts rá! Készítette: tóth Tamás Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. ÉVFOLYAM tanári Anyu, ne gyújts rá! 5. évfolyam 243 MODULVÁZLAT

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 OTTHONÁPOLÁS

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 OTTHONÁPOLÁS TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 OTTHONÁPOLÁS Az otthonápolás, pontosabban az otthoni szakápolás a jogszabályi definíció alapján a beteg otthonában vagy tartózkodási helyén, kezelőorvosa rendelésére, szakképzett

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Reflexológia Reflexológia A Reflexológia tapasztalatokon alapuló tudomány. Lényege: bõrterületek, pontok, zónák ingerlése. Az ingerre reflex, visszahatás keletkezik a hozzá tartozó szervben, testrészben.

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Dohányzás: a halálos szenvedély A dohányzás szervkárosító hatásai Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az

ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az érintettek saját szemükkel láthatják a vérükben kimutatható

Részletesebben

Veszélyes anyagok és kockázatértékelés. Európai kampány a kockázatértékelésről

Veszélyes anyagok és kockázatértékelés. Európai kampány a kockázatértékelésről Veszélyes anyagok és kockázatértékelés Európai kampány a kockázatértékelésről Mik a veszélyes anyagok? Veszélyes anyagok: Bármely olyan folyadék, gáz vagy szilárd anyag, amely kockázatot jelent a munkavállalók

Részletesebben

Alternatív gyógyászat

Alternatív gyógyászat Alternatív gyógyászat BEVEZETÉS 1 Nyugati orvostudomány Keletkezés: 200 éve (Jenner - himlő vakcina: 1798) Jellemzője: tudományos módszer az állítások kísérletes bizonyítása Hiányosságai: nem hatékony,

Részletesebben

P7_TA-PROV(2013)0428. Orvostechnikai eszközök ***I

P7_TA-PROV(2013)0428. Orvostechnikai eszközök ***I P7_TA-PROV(2013)0428 Orvostechnikai eszközök ***I Az Európai Parlament 2013. október 22-én elfogadott módosításai az orvostechnikai eszközökről, valamint a 2001/83/EK irányelv, a 178/2002/EK rendelet és

Részletesebben

Szakmai ismertető ideg- gyógyász nyaki erek doppler ultrahang vizsgála- ta agyi keringésjavító infúziós kezelés természetgyógyászat

Szakmai ismertető ideg- gyógyász nyaki erek doppler ultrahang vizsgála- ta agyi keringésjavító infúziós kezelés természetgyógyászat Szakmai ismertető Kedves érdeklődők, betegek, tisztelt kollégák! Engedjék meg, hogy bemutatkozzam. Dr. Pölös Krisztina vagyok,1969.08.29-én születtem Hódmezővásárhelyen, jelenleg is itt lakom.1993-ban

Részletesebben

Úttörő formula az egészségmegőrzés és helyreállítás természetes képességének mindennapi támogatására

Úttörő formula az egészségmegőrzés és helyreállítás természetes képességének mindennapi támogatására Úttörő formula az egészségmegőrzés és helyreállítás természetes képességének mindennapi támogatására A Természet megalkotta a Tökéletes Organizmust, az Embert Soha ember még nem hozott létre ehhez mérhető

Részletesebben

A deréki gerincszakasz

A deréki gerincszakasz A deréki gerincszakasz Áttekintés A krónikus hátfájdalom gyakori tünet, különösen a gerinc deréki szakaszán (alsó hát). Feltételezhetően az emberek 75 %-ánál jelentkeznek a tünetek alkalmanként, vagy folyamatosan.

Részletesebben

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília A természet kvintesszenciái A kvintesszencia szó Arisztotelész természeti filozófiájából indul ki és a latin quinta essentia,

Részletesebben

Betegtájékoztató BISOBLOCK 10 MG TABLETTA. Bisoblock 5 mg tabletta Bisoblock 10 mg tabletta bizoprolol

Betegtájékoztató BISOBLOCK 10 MG TABLETTA. Bisoblock 5 mg tabletta Bisoblock 10 mg tabletta bizoprolol BISOBLOCK 10 MG TABLETTA Bisoblock 5 mg tabletta Bisoblock 10 mg tabletta bizoprolol HATÓANYAG: 5 mg tabletta: 5,00 mg bizoprolol-fumarát tablettánként. 10 mg tabletta: 10,0 mg bizoprolol-fumarát tablettánként.

Részletesebben

Betegtájékoztató GLIMEPIRID-RATIOPHARM 4 MG TABLETTA. Glimepirid-ratiopharm 4 mg tabletta. HATÓANYAG: Glimepirid. 4 mg glimepirid tablettánként.

Betegtájékoztató GLIMEPIRID-RATIOPHARM 4 MG TABLETTA. Glimepirid-ratiopharm 4 mg tabletta. HATÓANYAG: Glimepirid. 4 mg glimepirid tablettánként. GLIMEPIRID-RATIOPHARM 4 MG TABLETTA Glimepirid-ratiopharm 4 mg tabletta HATÓANYAG: Glimepirid. 4 mg glimepirid tablettánként. SEGÉDANYAG: Laktóz-monohidrát, A típusú karboximetil-keményítõ-nátrium, mikrokristályos

Részletesebben

Betegtájékoztató BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 MG TABLETTA. Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta bizoprolol-fumarát

Betegtájékoztató BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 MG TABLETTA. Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta bizoprolol-fumarát BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 MG TABLETTA Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta bizoprolol-fumarát HATÓANYAG: Bizoprolol-fumarát. 10,0 mg bizoprolol-fumarát (egyenértékû 8,48 mg bizoprolollal) tablettánként.

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT EGYENLŐTLENSÉGEI

AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT EGYENLŐTLENSÉGEI 6. AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT EGYENLŐTLENSÉGEI Kovács Katalin FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSOK 2009-ben jelentős különbségek mutatkoznak a különböző társadalmi csoportok egészségi állapotában. Az egészségi állapot szoros

Részletesebben

Műhiba kommunikációt, avagy ha gáncsot vetnek, nem muszáj elesni

Műhiba kommunikációt, avagy ha gáncsot vetnek, nem muszáj elesni Műhiba kommunikációt, avagy ha gáncsot vetnek, nem muszáj elesni A Magyar Kórházszövetség XX. Kongresszusának szakmai programjában olvastam, hogy a kommunikáció kérdése igaz sajnálatosan még csak szekció

Részletesebben

Betegtájékoztató CODOXY 10 MG RETARD TABLETTA

Betegtájékoztató CODOXY 10 MG RETARD TABLETTA CODOXY 10 MG RETARD TABLETTA Codoxy 5 mg retard tabletta Codoxy 10 mg retard tabletta Codoxy 20 mg retard tabletta Codoxy 40 mg retard tabletta Codoxy 80 mg retard tabletta oxikodon-hidroklorid HATÓANYAG:

Részletesebben

HANGTERÁPIA. kialakulása és jelene

HANGTERÁPIA. kialakulása és jelene HANGTERÁPIA kialakulása és jelene Peter Hess német mérnök. Több évtizedes energetikai kutatómunkát végzett Nepálban, Tibetben, Indiában, kidolgozott egy módszert, melynek alapjai már az 5000 évvel

Részletesebben

MUNKAKÉPESSÉGI INDEX FELMÉRÉS ZÁRÓKONFERENCIA

MUNKAKÉPESSÉGI INDEX FELMÉRÉS ZÁRÓKONFERENCIA TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése MUNKAKÉPESSÉGI INDEX FELMÉRÉS ZÁRÓKONFERENCIA A leggyakoribb panaszt okozó betegségek és hatásuk

Részletesebben

Betegtájékoztató PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát

Betegtájékoztató PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát HATÓANYAG: Milliliterenként 15 mg dinátrium-pamidronát (ami megfelel 12,6 mg pamidronsavnak).

Részletesebben

Tegyél többet az egészségedért!

Tegyél többet az egészségedért! Tegyél többet az egészségedért! Az emelkedett testsúly-és testzsír arány veszélyei, a magas vérnyomás, emelkedett VC és koleszterin szint következményei A magas vérnyomás Epidemiológiai adatok A hypertonia:

Részletesebben

C M Y K Verzió: 2 REF 5010 AMED-TECH

C M Y K Verzió: 2 REF 5010 AMED-TECH Verzió: 2 REF 5010 Tartalom A TENS indikációs területei, kontraindikációk 3 Mire használható a készülék? 4 A biztonságra vonatkozó fontos megjegyzések 5 A készülék elemei 6 Ábrák 7 Mûszaki adatok 7 A készülék

Részletesebben

Ganoderma, a gyógynövények királya

Ganoderma, a gyógynövények királya Ganoderma, a gyógynövények királya A Ganoderma lucidum (magyarul: pecsétviasz gomba, Kínában Lingzhi, Japán A ganoderma jótékony hatása megmutatkozik az emberi szervezet sz Megerősíti és megnyugtatja az

Részletesebben

Rendben van a vérnyomása?

Rendben van a vérnyomása? Rendben van a vérnyomása? A magas vérnyomás jelei lehetnek a szédülés, a fejfájás, a fáradtságérzet, nehézlégzés, orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom és idegesség is. De előfordul az is, hogy semmilyen

Részletesebben

Dr. Erdei Edit PhD editerdeidr@gmail.com www.spaceharmony-system.eu. system.eu. Budapest 2014. április 10-11. 11.

Dr. Erdei Edit PhD editerdeidr@gmail.com www.spaceharmony-system.eu. system.eu. Budapest 2014. április 10-11. 11. A FÖLD, F AMELYEN ÉLÜNK A PULZÁLÓ ELEKTROMÁGNESES SUGÁRZ RZÁS S TÜKRT KRÉBEN Dr. Erdei Edit PhD editerdeidr@gmail.com www.spaceharmony-system.eu system.eu Budapest 2014. április 10-11. 11. Egy kis törtt

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Lábmasszázs Lábmasszázs A lábmasszázs más néven reflexológia egy õsi gyógymód, ami azon az elven alapul, hogy a test összes szerve energiacsatornákon keresztül össze van kötve úgynevezett "kioldópontokkal",

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro PAPA Szindróma Verzió 2016 1. MI A PAPA SZINDRÓMA 1.1 Mi ez? A PAPA a pyogen arthritis, pyoderma gangrenosum és acne" (gennykeltő ízületi gyulladás, üszkös

Részletesebben

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A KLIMODIEN DRAZSÉ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? 2. TUDNIVALÓK A KLIMODIEN DRAZSÉ ALKALMAZÁSA ELOTT

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A KLIMODIEN DRAZSÉ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? 2. TUDNIVALÓK A KLIMODIEN DRAZSÉ ALKALMAZÁSA ELOTT 4. sz. melléklete az OGYI-T-8629/01-02 sz. Forgalombahozatali engedély módosításának Budapest, 2005. január 14. Szám:31 074/41/2003 Eloadó: dr. Mészáros G./T.E. Melléklet: Tárgy: Betegtájékoztató módosítása

Részletesebben

Pozitron-Diagnosztika Központ. Képet alkotunk egészségéről!

Pozitron-Diagnosztika Központ. Képet alkotunk egészségéről! Pozitron-Diagnosztika Központ Képet alkotunk egészségéről! A diagnózis: RÁK PET/CT a daganatos betegségek vizsgálatában Az egész testre kiterjedő PET/CT vizsgálattal, akár a néhány milliméteres daganatok

Részletesebben

Betegtájékoztató NUROFEN 60 MG VÉGBÉLKÚP GYERMEKEKNEK. Nurofen 60 mg végbélkúp gyermekeknek ibuprofén. HATÓANYAG: 60 mg ibuprofén végbélkúponként.

Betegtájékoztató NUROFEN 60 MG VÉGBÉLKÚP GYERMEKEKNEK. Nurofen 60 mg végbélkúp gyermekeknek ibuprofén. HATÓANYAG: 60 mg ibuprofén végbélkúponként. NUROFEN 60 MG VÉGBÉLKÚP GYERMEKEKNEK Nurofen 60 mg végbélkúp gyermekeknek ibuprofén HATÓANYAG: 60 mg ibuprofén végbélkúponként. SEGÉDANYAG: Szilárd zsír 1: Whitepsol H 15, szilárd zsír 2: Whitepsol W 45.

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát.

SEGÉDANYAG: Laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát. CINIE 100 MG TABLETTA Cinie 100 mg tabletta szumatriptán HATÓANYAG: 100 mg szumatriptán tablettánként (szumatriptán szukcinát formájában). SEGÉDANYAG: Laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium,

Részletesebben

Szabóné Schmidt Mária Konzultáns kód: 000-0058575 TEL: +36 20 386 6434. Website: http://fittlesz.com http://www.fittmellekes.com

Szabóné Schmidt Mária Konzultáns kód: 000-0058575 TEL: +36 20 386 6434. Website: http://fittlesz.com http://www.fittmellekes.com E-mail: maria.fittlady@gmail.com Skype: fittlesz Website: http://fittlesz.com http://www.fittmellekes.com Mit jelent a Wellness? Ez az új fogalom túlságosan összetett ahhoz, hogy egy szóval megfogalmazható

Részletesebben

Tájékoztatás a fizioterápiás kezelésekről

Tájékoztatás a fizioterápiás kezelésekről Kedves Betegünk! Tájékoztatás a fizioterápiás kezelésekről Tájékoztatónk célja, elkalauzolni Önt a fizioterápia világába. Összeállításunkkal szeretnénk Önt tájékoztatni arról, hogy a Fizio-és mozgásterápia

Részletesebben

Az erőszak a mindennapi életben mindenütt jelen van. Az erőszak témaköre folyamatosan az érdeklődés középpontjában volt és van is.

Az erőszak a mindennapi életben mindenütt jelen van. Az erőszak témaköre folyamatosan az érdeklődés középpontjában volt és van is. Nincs egyetlen ok, ami megmagyarázná, hogy az egyik ember miért válik erőszakossá, bántalmazóvá, míg egy másik személy nem. Az erőszaknak összetett okai vannak, szerteágazó gyökerekkel biológiai, társadalmi,

Részletesebben

KISS GÁBOR EGÉSZSÉGES, EGYSZERŰ ÉS FINOM

KISS GÁBOR EGÉSZSÉGES, EGYSZERŰ ÉS FINOM KISS GÁBOR EGÉSZSÉGES, EGYSZERŰ ÉS FINOM 33 kedvenc recept 33 kedvenc recept Bevezetés az egészséges táplálkozásba Copyright Kiss Gábor, 2016 Minden jog fenntartva! Első kiadás, 1.0-s verzió Borítókép:

Részletesebben

Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát!

Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát! Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát! A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota. (Albert Schweitzer) TARTALOM Önnek van férfigyógyásza? Kincs, ami nincs? Férfiegészség

Részletesebben

Betegtájékoztató FOBIVEN 150 MG RETARD KEMÉNY KAPSZULA

Betegtájékoztató FOBIVEN 150 MG RETARD KEMÉNY KAPSZULA FOBIVEN 150 MG RETARD KEMÉNY KAPSZULA Fobiven 37.5 mg retard kemény kapszula Fobiven 75 mg retard kemény kapszula Fobiven 150 mg retard kemény kapszula venlafaxin HATÓANYAG: Venlafaxin. Fobiven 37,5 mg

Részletesebben

Csontritkulás csökkentése, a XXI. században, a régmúlt megoldásaival!

Csontritkulás csökkentése, a XXI. században, a régmúlt megoldásaival! Csontritkulás csökkentése, a XXI. században, a régmúlt megoldásaival! Szeretné megelőzni? Szeretné javítani? Válaszoljon pár egyszerű kérdésre gondolatban és megismerheti a megoldást! Mi az, amit tapasztal?

Részletesebben

A tényeket többé senki sem hagyhatja figyelmen kívül

A tényeket többé senki sem hagyhatja figyelmen kívül I. A tényeket többé senki sem hagyhatja figyelmen kívül A rák legyőzése - 1. kötet: Az elképzelhetetlen megvalósítható 1. tény: Az iparosodott világban a harmadik leggyakoribb halálozási ok a rák A 21.

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

HATÓANYAG: 1000 mg metilprednizolon (metilprednizolon-nátrium-szukcinát formájában) injekciós üvegenként.

HATÓANYAG: 1000 mg metilprednizolon (metilprednizolon-nátrium-szukcinát formájában) injekciós üvegenként. SOLU-MEDROL 1000 MG POR ÉS OLDÓSZER OLDATOS INJEKCIÓHOZ Solu-Medrol 1000 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz metilprednizolon HATÓANYAG: 1000 mg metilprednizolon (metilprednizolon-nátrium-szukcinát

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

LEVEGŐT TISZTÍÓ IONIZÁLÓ ÉS OXYGÉNINHALÁTOR

LEVEGŐT TISZTÍÓ IONIZÁLÓ ÉS OXYGÉNINHALÁTOR LEVEGŐT TISZTÍÓ IONIZÁLÓ ÉS OXYGÉNINHALÁTOR Szobai autós irodai személyre szabott. A készülék 25-30 m2 helység levegőjét képes meg tisztítani és negatív ionokkal ellátni. Levegőtisztítás nyomja meg a POWER

Részletesebben

Lux Plus PROGRAMKÖNYV

Lux Plus PROGRAMKÖNYV Lux Plus PROGRAMKÖNYV A programcsomagok használatáról A készülék programcsomagjait alkalmazhatja egészséges állapotban, a közérzet javítására vagy az egészségügyi problémák, balesetek, sérülések esetén,

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Alvászavarok Alvászavarok és álmatlanság Az alvás-ébrenlét ciklus (cirkadián ritmus) ritmusos szervezõdése alapvetõ jellegzetessége az embernek és minden fejlettebb állatfajnak is. Az alvás olyan élettani

Részletesebben

HATÓANYAG: Alendronát-nátrium-trihidrát. A Fosamax tablettánként 70 mg alendronsavat tartalmaz nátrium-alendronát-trihidrát formájában.

HATÓANYAG: Alendronát-nátrium-trihidrát. A Fosamax tablettánként 70 mg alendronsavat tartalmaz nátrium-alendronát-trihidrát formájában. FOSAMAX 70 MG TABLETTA Fosamax 70 mg tabletta 70 mg alendronsav nátrium-alendronát-trihidrát formájában HATÓANYAG: Alendronát-nátrium-trihidrát. A Fosamax tablettánként 70 mg alendronsavat tartalmaz nátrium-alendronát-trihidrát

Részletesebben

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás:

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás: Biológia 11., 12., 13. évfolyam 1. Sejtjeinkben élünk: - tápanyagok jellemzése, felépítése, szerepe - szénhidrátok: egyszerű, kettős és összetett cukrok - lipidek: zsírok, olajok, foszfatidok, karotinoidok,

Részletesebben

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu Sportélettan zsírok Futónaptár.hu A hétköznapi ember csak hallgatja azokat a sok okos étkezési tanácsokat, amiket az egészségének megóvása érdekében a kutatók kiderítettek az elmúlt 20 évben. Emlékezhetünk

Részletesebben

MILYEN LEHETŐSÉGEK VANNAK A MŰTÉTI ÉRZÉSTELENÍTÉSRE? 1. MIT JELENT ÉS HOGYAN TÖRTÉNIK A FELÜGYELET MELLETTI NYUGTATÁS?

MILYEN LEHETŐSÉGEK VANNAK A MŰTÉTI ÉRZÉSTELENÍTÉSRE? 1. MIT JELENT ÉS HOGYAN TÖRTÉNIK A FELÜGYELET MELLETTI NYUGTATÁS? KEDVES BETEGÜNK! Az Ön gyógyulása érdekében műtéti beavatkozásra van szükség. A tervezett beavatkozás a megfelelő műtéti érzéstelenítés (anesztézia) nélkül nem végezhető el. Kérem, engedje meg, hogy ezzel

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Blau-szindróma Verzió 2016 1. MI A BLAU-SZINDRÓMA/FIATALKORI SZARKOIDÓZIS 1.1 Mi ez? A Blau-szindróma genetikai betegség. A betegeknél egyszerre lép fel bőrkiütés,

Részletesebben

MAGAZIN 2014 április, I. évfolyam 2. szám

MAGAZIN 2014 április, I. évfolyam 2. szám Napharcos biológiai sejtjavító specialista NAPHARCOS MAGAZIN 2014 április, I. évfolyam 2. szám Visszatérés a természetes testműködéshez - 50 év tévelygés - Túlságos elszakadás a természettől: veszélyek

Részletesebben

Nádas Kitti: Mint az anyai szeretet

Nádas Kitti: Mint az anyai szeretet AZ EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG HÍRLEVELE 2011.. FFEEBBRRUUÁÁRR Nádas Kitti: Mint az anyai szeretet TÁMOP-5.5.5/08/1 - A diszkrimináció elleni küzdelem a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése

Részletesebben

Tóthné Fülep Beatrix. Korszerű lehetőségek a fizioterápiában III. Hévíz 2016.01.29.-30.

Tóthné Fülep Beatrix. Korszerű lehetőségek a fizioterápiában III. Hévíz 2016.01.29.-30. Tóthné Fülep Beatrix Korszerű lehetőségek a fizioterápiában III. Hévíz 2016.01.29.-30. A milliméteres terápia mechanizmusa az élet meghosszabbításának mechanizmusa Rodstat I.V. akadémikus A milliméteres-terápia

Részletesebben

(Jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK

(Jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK 2013.6.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 179/1 I (Jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2013/35/EU IRÁNYELVE (2013. június 26.) a munkavállalók fizikai tényezők (elektromágneses

Részletesebben

Betegtájékoztató GLIBEZID 6 MG TABLETTA. Glibezid 6 mg tabletta glimepiride

Betegtájékoztató GLIBEZID 6 MG TABLETTA. Glibezid 6 mg tabletta glimepiride GLIBEZID 6 MG TABLETTA Glibezid 6 mg tabletta glimepiride HATÓANYAG: Hatóanyaga a glimepirid. 6 mg glimepirid tablettánként. SEGÉDANYAGOK: Sárga vas-oxid (E 172), magnézium sztearát, poliszorbát 80, talkum,

Részletesebben

HATÁROZAT. A Hivatal a jelen határozat kivonatát a Hivatal honlapján (http://www.eekh.hu/) közzéteszi. Indokolás

HATÁROZAT. A Hivatal a jelen határozat kivonatát a Hivatal honlapján (http://www.eekh.hu/) közzéteszi. Indokolás HATÁROZAT Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (továbbiakban: Hivatal) a Royal Life International Kft. (1115, Budapest, Kelenföldi út 15-17, II/5, továbbiakban: forgalmazó) által dr.

Részletesebben

SZOCIÁLIS GONDOZÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

SZOCIÁLIS GONDOZÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK SZOCIÁLIS GONDOZÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 33 762 01 2. A szakképesítés megnevezése: Szociális gondozó

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Neodolpasse oldatos infúzió. diklofenák-nátrium és orfenadrin-citrát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Neodolpasse oldatos infúzió. diklofenák-nátrium és orfenadrin-citrát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Neodolpasse oldatos infúzió diklofenák-nátrium és orfenadrin-citrát Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Részletesebben

Pszichológiai, pedagógiai elemeket is tartalmazó képesség-, készség-, és személyiségfejlesztő

Pszichológiai, pedagógiai elemeket is tartalmazó képesség-, készség-, és személyiségfejlesztő A csodákhoz mozdulni kell a megszokott kis világunkból Kelemen Dóra szakképzett kineziológus, AFT, elmeakupunktúra és biodinamikus cranius, sacralis terápiakezelő vagyok. Én nagyon szeretnék veletek megismerkedni,

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, mannit.

SEGÉDANYAG: Vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, mannit. ASTONIN 0,1 MG TABLETTA Astonin 0,1 mg tabletta fludrokortizon HATÓANYAG: 0,10 mg fludrokortizon.tablettánként. SEGÉDANYAG: Vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga természetgyógyászati alapmodul 2001. október 24. 2 TÁJÉKOZTATÓ az értékelő tanár részére

Részletesebben

BÁNTALMAZÁS PROTOKOLL

BÁNTALMAZÁS PROTOKOLL BÁNTALMAZÁS PROTOKOLL A protokollt az SOS-Gyermakfalu Magyarországi Alapítványa készítette a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával. Az Ökotárs Alapítvány az Autonómia Alapítvánnyal, a Demokratikus

Részletesebben

13. FEJEZET. PHILIP HOPE Helyzetfeltárás, adatgyűjtés és visszajelzés a tanácsadás során * I. RÉSZ: HELYZETFELTÁRÁS ÉS INFORMÁCIÓGYŰJTÉS

13. FEJEZET. PHILIP HOPE Helyzetfeltárás, adatgyűjtés és visszajelzés a tanácsadás során * I. RÉSZ: HELYZETFELTÁRÁS ÉS INFORMÁCIÓGYŰJTÉS 13. FEJEZET PHILIP HOPE Helyzetfeltárás, adatgyűjtés és visszajelzés a tanácsadás során * I. RÉSZ: HELYZETFELTÁRÁS ÉS INFORMÁCIÓGYŰJTÉS 1. Mi a helyzetfeltárás? A helyzetfeltárás vagy diagnózis a tanácsadó

Részletesebben

Alapvetően három lehetőség van a műtéti érzéstelenítésre:

Alapvetően három lehetőség van a műtéti érzéstelenítésre: KEDVES BETEGÜNK! Az Ön gyógyulása érdekében műtéti beavatkozásra van szükség. A tervezett beavatkozás a megfelelő műtéti érzéstelenítés (anesztézia) nélkül nem végezhető el. Kérem, engedje meg, hogy ezzel

Részletesebben

Az idősek (65 év felettiek) és az élelmiszer-biztonság

Az idősek (65 év felettiek) és az élelmiszer-biztonság Kutatási előzmények Az idősek (65 év felettiek) és az élelmiszer-biztonság A KÉKI 2001 óta foglalkozik az élelmiszer-biztonság társadalmi-gazdasági hátterének elemzésével. Elsődleges célunk feltárni azt

Részletesebben

Betegtájékoztató SUPRASTIN INJEKCIÓ. Suprastin injekció klórpiramin. HATÓANYAG: 20 mg klórpiramin-hidroklorid (1 ml) ampullánként.

Betegtájékoztató SUPRASTIN INJEKCIÓ. Suprastin injekció klórpiramin. HATÓANYAG: 20 mg klórpiramin-hidroklorid (1 ml) ampullánként. SUPRASTIN INJEKCIÓ Suprastin injekció klórpiramin HATÓANYAG: 20 mg klórpiramin-hidroklorid (1 ml) ampullánként. SEGÉDANYAG: Injekcióhoz való desztillált víz. JAVALLAT: A Suprastin injekció (hatóanyaga

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BUDENOFALK KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BUDENOFALK KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Budenofalk 3 mg kemény kapszula budezonid Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszerét, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. - Tartsa meg

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 29.9.2008 COM(2008) 584 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK A 2004/24/EK irányelv által módosított 2001/83/EK irányelv

Részletesebben

Az egészség derűje portál O-Ring Teszt - egyszerű állapotfelmérés, akár otthon is. 2.rész

Az egészség derűje portál O-Ring Teszt - egyszerű állapotfelmérés, akár otthon is. 2.rész {mosimage}fontos tudnivalók a teszttel kapcsolatban. Mi minden befolyásolhatja a teszt elvégzéset, annak sikerét? Mi lehet vizsgálat tárgya az életünkből? Pl. allergia, fogyókúra, étrend, fizikai állapot,

Részletesebben

Stressz vagy adaptáció? Betegség vagy boldog élet?

Stressz vagy adaptáció? Betegség vagy boldog élet? Stressz vagy adaptáció? Betegség vagy boldog élet? Prof. Dmitrij Medvegyev A Triomed OOO céggel szorosan együttműködő Szentpétervári Nemzeti Egészség Intézet tanszékvezetője, doktora az orvosi pszichofiziológiának

Részletesebben

Termékismertető. A Flavin naturlife. 2004/3. szám A BioGroup Magyarország Kft. Hálózati Hírlevele

Termékismertető. A Flavin naturlife. 2004/3. szám A BioGroup Magyarország Kft. Hálózati Hírlevele 2004/3. szám A BioGroup Magyarország Kft. Hálózati Hírlevele Az élet csatáit nem mindig a gyorsabb vagy erősebb ember nyeri meg, de előbb vagy utóbb az lesz a győztes, aki hiszi, hogy győzni képes! (Ismeretlen

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-kalcium-edetát-dihidrát, szacharin-nátrium, dinátrium-hidrogénfoszfát-dodekahidrát,

SEGÉDANYAG: Nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-kalcium-edetát-dihidrát, szacharin-nátrium, dinátrium-hidrogénfoszfát-dodekahidrát, TELEBRIX GASTRO BELSÕLEGES OLDAT/VÉGBÉLOLDAT Telebrix Gastro belsõleges oldat/végbéloldat meglumin-joxitalamát HATÓANYAG: 66,03 g meglumin-joxitalamát (amely 30 g jódnak felel meg) 100 ml oldatban. SEGÉDANYAG:

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA EPOLAR Trio tabletta és rágótabletta Mielott elkezdené szedni

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért.

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Kedvezményezett: Gönc és Térsége Egészségéért Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. Az Európai unió és a magyar állam

Részletesebben

KÖNYV AZ ÕSVALAMIRÕL. Georg Groddeck

KÖNYV AZ ÕSVALAMIRÕL. Georg Groddeck Thalassa (7) 1996, 3: 118 122 KÖNYV AZ ÕSVALAMIRÕL (Részlet) Georg Groddeck Nem gondoltam volna, hogy ily KEMÉNY SZAVAKKAL képes MEGDORGÁLNI, Tisztelt Barátném. Ön világos okfejtést követel tõlem, pusztán

Részletesebben

Összetétele: 2. oldal

Összetétele: 2. oldal Gynex Bioinformációs, komplex gyógynövény-koncentrátum 15-féle gyógynövényből. Kiemelt hatásterületei: hormonrendszer, nőgyógyászati panaszok, lelki instabilitás, alkalmazkodás a megváltozott körülményekhez.

Részletesebben

Betegtájékoztató SUPRASTIN TABLETTA. Suprastin tabletta klórpiramin. HATÓANYAG: 25 mg klórpiramin-hidroklorid tablettánként.

Betegtájékoztató SUPRASTIN TABLETTA. Suprastin tabletta klórpiramin. HATÓANYAG: 25 mg klórpiramin-hidroklorid tablettánként. SUPRASTIN TABLETTA Suprastin tabletta klórpiramin HATÓANYAG: 25 mg klórpiramin-hidroklorid tablettánként. SEGÉDANYAG: Sztearinsav, zselatin, karboximetilkeményítõ-nátrium (A típus), talkum, burgonyakeményítõ,

Részletesebben

Ásványi anyagok. Foszfor (P)

Ásványi anyagok. Foszfor (P) Ásványi anyagok Az ásványi anyagok azon csoportját, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 0,005%-ánál nagyobb mennyiségben vannak jelen, makroelemeknek nevezzük. Azokat az elemeket, amelyek ennél

Részletesebben

INFORMÁCIÓS FÜZET. Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések

INFORMÁCIÓS FÜZET. Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések INFORMÁCIÓS FÜZET Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések Az orvos figyelmébe: Ez a kiadvány azon betegeknek adható, akiknek (kezelő)orvosa koleszterinfelszívódás

Részletesebben

Fractal FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

Fractal FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Fractal FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 2 www.lenyo.hu Kedves Lenyo Fractal Tulajdonos! Köszönjük, hogy a Hippocampus-BRT Kft. által fejlesztett és gyártott készüléket választotta. A Hippocampus-BRT Kft. több évtizedes

Részletesebben

Betegtájékoztató CAVERJECT 20 MIKROGRAMM POR ÉS OLDÓSZER OLDATOS INJEKCIÓHOZ

Betegtájékoztató CAVERJECT 20 MIKROGRAMM POR ÉS OLDÓSZER OLDATOS INJEKCIÓHOZ CAVERJECT 20 MIKROGRAMM POR ÉS OLDÓSZER OLDATOS INJEKCIÓHOZ Caverject 10 mikrogramm por és oldószer oldatos injekcióhoz Caverject 20 mikrogramm por és oldószer oldatos injekcióhoz alprosztadil HATÓANYAG:

Részletesebben

ÁCS VÁROS SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2008. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA.

ÁCS VÁROS SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2008. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA. ÁCS VÁROS SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 008. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA. BEVEZETŐ A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 99. évi III. törvény /Szoc.tv./

Részletesebben

Kérdések és válaszok az influenzáról

Kérdések és válaszok az influenzáról Kérdések és válaszok az influenzáról Forrás: Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) honlapja http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/seasonal_influenza/basic_facts/pages/qa_seasonal_influenza.aspx

Részletesebben

Legénytoll a láthatáron II.

Legénytoll a láthatáron II. DIÓSI PÁL Legénytoll a láthatáron II. A fiatalok helyzetérõl, problémáiról Feladatunkat szûkösen értelmeznénk, ha megkerülnénk annak vizsgálatát, hogy a megkérdezettek milyennek látják generációjuk körülményeit.

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula ibuprofén

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula ibuprofén Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Algoflex Rapid Mini 200 mg lágy kapszula Algoflex Rapid 400 mg lágy kapszula ibuprofén Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint 0890 023 600 - SZÉLVÉDŐ RAGASZTÓ ZSÁKOS 600ML XL

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint 0890 023 600 - SZÉLVÉDŐ RAGASZTÓ ZSÁKOS 600ML XL 1. Az anyag/ keverék és a vállalat/ vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Termék kereskedelmi neve : SZÉLVÉDŐ RAGASZTÓ ZSÁKOS 600ML XL Termék kódja : 0890 023 600 MSDS-Identcode : 10034497 1.2 Az

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Nátrium-hidroxid, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-klorid, benzil-alkohol, injekcióhoz való víz.

SEGÉDANYAG: Nátrium-hidroxid, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-klorid, benzil-alkohol, injekcióhoz való víz. SUPREFACT OLDATOS INJEKCIÓ Suprefact oldatos injekció buszerelin HATÓANYAG: 1 mg buszerelin (1,05 mg buszerelin-acetát formájában) ml-enként. SEGÉDANYAG: Nátrium-hidroxid, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát,

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Ebetrexat 2,5 mg tabletta Ebetrexat 5 mg tabletta Ebetrexat 10 mg tabletta.

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Ebetrexat 2,5 mg tabletta Ebetrexat 5 mg tabletta Ebetrexat 10 mg tabletta. BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Ebetrexat 2,5 mg tabletta Ebetrexat 5 mg tabletta Ebetrexat 10 mg tabletta metotrexát Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Carvedilol Grindeks 6,25 mg tabletta Carvedilol Grindeks 12,5 mg tabletta Carvedilol Grindeks 25 mg tabletta karvedilol Mielott elkezdené szedni ezt

Részletesebben

MUNKAKÉPESSÉGI INDEX KÉRDŐÍV

MUNKAKÉPESSÉGI INDEX KÉRDŐÍV MUNKAKÉPESSÉGI INDEX KÉRDŐÍV 2012 Tisztelt Munkavállaló! Az alábbi kérdőívet abból a célból dolgozták ki, hogy elősegítsék a dolgozók egészségének, munkaképességének, ezáltal megélhetésének megőrzését.

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben