A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai becsúszásos technikával Atlétika SDMLTE2202

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai becsúszásos technikával Atlétika SDMLTE2202"

Átírás

1 Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai becsúszásos technikával Atlétika SDMLTE2202 Borsics István

2 I. A súlylökés középiskolában oktatott becsúszásos technikájának leírása II. III. IV. A súlylökés legfontosabb versenyszabályai A súlylökés előkészítő gyakorlatai A súlylökés cél-és rávezető gyakorlatai

3 I. A súlylökés középiskolában oktatott becsúszásos technikájának oktatása A becsúszásos technika a következő szakaszokra bontható: 1. felállás, a golyó tartása 2. indulási helyzet (a becsúszás indításának előkészítése) 3. becsúszás 4. lökő helyzet előkészítése (átmeneti szakasz) 5. lökés, kilökés 6. véghelyzet 1. felállás, a golyó tartása A testsúly a jobb lábra nehezedik, a bal láb a lábujj párnákra támaszkodva érinti a talajt. Háttal a dobásiránynak egyenes tartással áll a dobó. A golyó fogása ujjpárnákon a vállgödörben. A bal kar magas tartásban van. 2. indulási helyzet Zsugorszerű, összekuporodott testhelyzetbe ereszkedés, a törzs lassú előredöntésével és a jobb láb térdének egyidejű, erőteljes hajlítása történik. Összenyomott rugóhoz hasonlítható indulási helyzet. A zsugor helyzetbe ereszkedést megkönnyíti a bal láb felemelése a törzs előre hajlásával egy időben, majd térdben hajlított visszahúzásának a jobb láb térdének behajlításakor. 3. becsúszás A bal láb erőteljesen a dobás irányába lendül. A lendítés akkor jó, ha a sarok vezeti. A lendítő láb a lendítés utolsó részében csak enyhén hajlított, és a sarok nem emelkedik cm-nél magasabbra. A lendítő lábat hirtelen fékezi, majd állítja meg a dobó. A jobb láb elrugaszkodik a talajtól. De arra kell törekedni hogy a dobó a jobb lábát a talajtól való elrugaszkodás után laposan, gyors mozdulattal maga alá kell hogy kapja. A jobb lábnak ez a jobb lábnak ez a sarkaló mozgása csúszás jellegű legyen. A talp ne emelkedjen el a talajtól magasra, szinte végig súrolja a talajt. A becsúszás végére igyekezzen minél többet beforgatni a törzs visszafelé döntött helyzetéből, a vállöv zártságából a dobó. Dobás irányú lendület a bal láb határozott talajra támasztásával kell lefékezni. Így érkezik a dobó a kétlábas támaszhelyzetbe, a dobásterpeszbe. 4. a lökőhelyzet előkészítése Ebben a szakaszban kezdődik meg a törzs fokozatos emelkedése, és a bal kar nyitó munkája. Itt alakul ki a dobóterpesz, a bal láb talajfogása után.

4 5. lökés, kilökésben a kidobó állásban a lábfejek és a térdek enyhén széttartó helyzete a térdben határozottabban hajlított jobb láb és a kevésbe hajlított bal láb szilárd támasza. A törzs visszafelé döntött, valamint a medence és a vállvonal egymáshoz viszonyított torziós csavart helyzete nagy energiaforrás a súlylökőnek. A lényeg, hogy a becsúszás után a leghosszabb lökési útra legyen lehetősége a dobónak. Három részből áll a kilökés: 1. Két lábtámaszos lökés 2. Egy lábtámaszos lökés 3. Támasz nélküli lökés A két lábtámaszos helyzetben zajlik le a testhez kapcsolt lökés és a karral történő lökés nagyobb része. Az egy lábtámaszos helyzetben játszódik le a karral történő lökésnek kisebb része. A támasz nélküli helyzetben a kézzel, ujjakkal való lökés befejező része történik. A két lábtámaszos helyzetben, szakaszban - megkezdődik a két láb együttes emelő- és forgató munkája - folytatódik a törzs felegyenesedése és a bal kar nyitó munkája - kezdődik a váll vonal akaratlagos balra forgatása A forgás létrehozza a jobb lábnak a térdet dobás irányba forgató, a jobb csípőt dobás irányba toló erőkifejtése. Amikor a súlylökő mellkasa a dobás irányában való elfordulás körülbelül egy harmadát megtette, megindul a súlygolyó karral történő lökése. A karral történő lökés akkor jó, ha minél hosszabb úton tudja lökni a súlygolyót a dobó, és minél magasabbról bocsátja röppályára. A lökés folyamán a test tömege a bal lábra tolódik a jobb csípő és a jobb váll magasabb helyzetbe kerül, a bal csípőnél és a bal lábnál. A jól kivitelezett karral történő lökésénél a jobb váll lendületes előre- felfelé mozgásával- az elérhető végső határig- hajszolja maga előtt a dobókart (vállcsapásnak is nevezik ezt a mozgást). Erről a dobásirányba mozgó bázisról fejezi be a dobókar a golyó gyorsítását, röppályára irányítását, a könyökizület teljes kinyúlásával, majd a csuklóizület és az ujjak csapómozdulatával kiröpítve a golyót. 6. véghelyzet A becsúszásos technikánál a kilökés utolsó pillanataiban a dobó a két láb emelő felfelé rugaszkodó munkája, valamint a jobb oldal határozottan előretörő mozgása következtében a levegőbe kerül. A körben maradás és a jó egyensúlyi helyzet elérése érdekében a legtöbb súlylökő lábtartás cserét végez, a jobb lába előre, egészen a bástya közelében, a bal lába pedig minél jobban hátra, a kör közepe felé kerül. A jobb lábát a talajfogás után fokozottabban hajlítja, súlypontját mélyebbre süllyeszti.

5 II. A súlylökés legfontosabb versenyszabályai Versenyzési szabályok A súlygolyót a válltól egy kézzel kell lökni. Amikor a versenyző feláll a körben a dobás megkezdéséhez, a súlygolyónak érintenie kell a nyakát vagy az állát (vagy nagyon közel kell lenni azokhoz). A dobás során a kéz nem süllyedhet ennél a pozíciónál lejjebb, a súlyt pedig nem szabad a vállak vonala mögé vinni. Bástya 1.) Anyaga és elhelyezése. A bástya fehérre festett fából (vagy más alkalmas anyagból) készül, körív alakú és belső oldala egybeesik a kör szegélyének belső szélével. A bástyát a szektorvonalak között középen, szilárdan kell a talajhoz erősíteni. 2.) Méretei. A bástya belső hossza 1,22 m (+-1 cm), szélessége 11,2-30,0 cm, magassága (belül mérve a kör felszínétől) 10 cm (+-2 mm) Megjegyzés: Az IAAF korábbi szabályai szerint készült bástyák továbbra is elfogadhatóak. Súlygolyó 1.) Anyaga és szerkezete. A súlygolyó anyaga vas vagy sárgaréz, illetve bármely olyan fém, amely nem lágyabb a sárgaréznél. Lehet tömör vagy üreges, az utóbbi esetben a súlygolyót lehet ólommal, illetve más anyaggal tölteni. Alakja gömb, a felülete nem lehet durva, a felszínét simára kell kiképezni. 2.) A súlygolyónak következő méreteknek kell megfelelnie: férfi női felnőtt/jun. ifi feln./jun./ifi versenyen használható súlygolyó minimális tömege 7,26 (kg) 5,00 4,00 (csúcshitelesítés feltétele) információ gyártók részére: tömeg (kg) 7,265-7,2855,005-5,025 4,005-4,025 átmérő (mm) ) A szabadtéri versenyekre vonatkozó szabályok előírásait kell alkalmazni a következő pontok kivételével. A dobószektor 1.) A súlygolyó talajraérési helyének olyan anyagból kell készülnie, amelyen a golyó nyomot hagy, de minimális a felpattanása. 2.) A talajraérés helyét a távolabb eső végén és a két szélén, a többi versenyző és a hivatalos személyek biztonsága megkövetelte mértékben a körhöz közel, olyan hálóval vagy ráccsal kell elhatárolni, amely meg tudja állítania súlygolyót akár repülés közben, akár a talajról felpattanásakor. 3.) Tekintettel arra, hogy fedett pályán a hely korlátozott az elkerített részen belüli térség nem elégséges ahhoz, hogy a 40 -os körcikket foglaljon magában. Ezért a következőket kell alkalmazni:

6 (i) A védőhálót a talajra érési hely végén a fennálló férfi vagy női világcsúcson túl legalább 0,5 m-re kell lehelyezni. (ii) A két oldalon a szektorvonalnak szimmetrikusnak kell lennie a 40 -os körcikk középvonalától számítva. (ii) Az oldalsó szektorvonalak, ha nem alkotják a 40 -os körcikk részét, vagy a dobókör középpontjából sugárszerűen indulnak ki ugyanúgy, mint a 40 -os szektorvonalak, vagy egymással és a 40 -os szektor szimmetriavonalával párhuzamosak. Ha a szegélyvonalak párhuzamosak, a köztük levő távolságnak legalább 9 m-nek kell lennie. Súlygolyó 1.) A súlygolyó talajra érési helytől függően vagy szilárd fémből (vagy fémbevonattal), illetve lágy műanyaggal (vagy gumival) bevont anyagból készülhet, megfelelően kitöltve. Ugyanazon versenyen mindkét súlygolyó használható. A szilárd fém vagy fémbevonatú súlygolyó. Műanyag- vagy gumibevonatú súlygolyó. 2.) A súlygolyó bevonata lágy műanyag vagy gumi a megfelelő kitöltő anyaggal úgy, hogy normális sportcsarnoki talajra érve a golyó ne okozzon kárt. Gömb alakúnak és lágy felületűnek kell lennie. A súlygolyónak következő méreteknek kell megfelelnie: férfi női versenyen használható súlygolyó minimális tömege (kg) 7,260 (csúcshitelesítés feltétele) 4,000 információ gyártók részére: tömeg (kg) 7,265-7,285 4,005-4,025 átmérő (mm)

7 III. A súlylökés előkészítő gyakorlatai 10 db gyakorlat, ill. testnevelési játék leírása. 1. gyakorlat: Célbadobás nyugvó célokra Alkalmazási területe: Középiskola, 1-4. osztály Játék a dobóerő fejlesztéséhez. Eszközök: 1-2 kg-os (5-5db) medicinlabda, 2db zsámoly. A résztvevők száma: Az egész osztály, 2 csapatra osztva. A gyakorlat leírása: A tornateremben m-re kiteszünk 2 db zsámolyt. Minden tanuló egyszer dobhat. Ahány találat van, annyi pontot kap a csapat. Kritikus momentum: Csak fej feletti dobás megengedett. Minden csapatból 1 főt kijelölni, aki az eldobott labdákat visszagurítja. Megjegyzés: kedvelt játék. Találat csak akkor van, ha a zsámoly lapját éri a labda. Változatok: a távolság, és a labda súlyának növelésével nehezíthető a feladat.

8 2. gyakorlat: Tartsátok tisztán a pályát alkalmazási terület: középiskola 1-4. osztály játék a dobóerő fejlesztéséhez eszköz: röplabda háló, max 20 db labda A résztvevők száma: egész osztály, 2 csapatban Gyakorlat leírása: Sípszóra mindkét csapat a nála lévő labdát az ellenfél térfelére dobja. Az a csapat a győztes, ahol egyetlen labda sincs. Kritikus momentum: Ha sokáig tartana a labdával a játék akkor a labdák számát csökkentsük. Nagyon kell figyelni a tanárnak, hogy melyik az a pillanat amikor nincs labda az egyik térfélen. Megjegyzés: lehetőség szerint a gumilabdával vagy röplabdával játszassuk Változatok: a labda mennyiségének csökkentése, növelése. Dobás csak fej fölött. Labdát csak fej feletti egykezes röplabda nyitással lehet átjuttatni.

9 3. gyakorlat: vándorlabda Alkalmazási terület: középiskola 1-4. osztály Dobóügyesség fejlesztése Eszköz: Medicinlabdák különböző méretben (de lehet más labda is) kb. 20 db Résztvevők száma: Egész osztály, 6-10 fős csapatok Gyakorlat leírása: Körben állnak a csapatok. Különböző módon dobják egymásnak a medicinlabdákat. Csapatonként 3-5 db. Aki leejti a labdát az kiáll. Kritikus momentum: ne túl erőseket dobjanak a társ felé, mert könnyen sérülés lehet. A gyorsaságon van a hangsúly. Megjegyzés: Célszerű fiúkat, lányokat külön csapatba tenni Változatok: Csak egyfajta labdával; Különböző méretű és súlyú labdával 4. gyakorlat: dobóváltók Alkalmazási terület: középiskola 1-4. osztály Dobóerő fejlesztése Eszköz: csapatonként 1 db medicinlabda

10 Résztvevők száma: egész osztály 4 csapatra osztva Gyakorlat leírása: az egyes számú tanuló a szemközti falhoz löki a medicinlabdát. A kettesek visszahozzák majd átadják a hármasoknak, aki ellöki a labdát...és így tovább. Az a csapat győz, ahol az utolsó ember legelőször visszaér a labdával. Kritikus momentum: ha nem megfelelő a faltól a távolság Megjegyzés: csak egykezes lökőmozdulattal lehet dobni a labdát. Új játékkor aki előtte nem volt dobó, az lesz a dobó,m aki dobó volt ő hozza vissza a labdát Változatok: lehet a falon egy adott célpontot is meghatározni. Csak akkor lehet visszahozni a labdát ha találat van. Ha nincs, addig dob míg nem talál. 5. gyakorlat: fekvőtámaszban karhajlítás nyújtás Alkalmazása: középiskola 1-4. osztály Vállöv erősítése Eszköz: Résztvevők száma: Az egész osztály egyénileg Gyakorlat leírása: Mellső fekvőtámaszban folyamatos karhajlítás nyújtás különböző sorozatokban, darabszámmal. Kritikus momentum: Ha nem hajlítja megfelelően a könyökét (könyök-alkar merőleges), hajlításkor a test vízszintes helyzetben van.

11 Megjegyzés: nem versenyere megy, fontos a szabályos végrehajtás, a sorozatok között megfelelő pihenőidőt kell biztosítani. Változatok: Karhajlítás-nyújtás az ujjakon támaszkodva Fekvőtámaszban karhajlítás, majd gyors nyújtás és taps a levegőben Váltott fekvőtámasz (szűk és tág kéztámasz változtatása) Szökdelő fekvőtámasz Dupla fekvőtámasz 2 emberrel Kézállásból kinyomás társ segítségével 6. gyakorlat: terpeszállásban medicinlabdával karkörzés a test előtt balra és jobbra Alkalmazása: középiskola 1-4. osztály Dinamikus izomerő fejlesztése Eszköz: 3-6 kg-os medicinlabda fiúknak, 1-3 kg lányoknak vagy homokzsák Résztvevők száma: egész osztály egyénileg Gyakorlat leírása: a tanuló terpeszállásban a két kézzel fogott medicinlabdát a test előtt nyújtott karral karkörzést végez 3x balra majd 3x jobbra. 5 sec. Pihenővel 3-as szériákat végez Kritikus momentum: megfelelő méretű labda választása. Megjegyzés: ha a könyök nincs nyújtva javítani!

12 Lehetőség szerint gyors, dinamikus mozdulattal Változatok: 8-as körzés test előtt, törzskörzés, törzsdöntés előre-hátra, balra-jobbra 7. gyakorlat: terpeszállásból tarkóra tartott medicinlabdával mély térdhajlítás és nyújtás bal, majd jobb lábbal Alkalmazás: Középiskola 1-4. osztály Láberő erősítés Eszköz: 3-6 kg-os medicinlabda fiúk, 1-3 kg lányok Résztvevők száma: Egész osztály egyénileg Gyakorlat leírása: Széles terpeszállásból a tarkóra helyezett medicinlabdával először bal térdhajlítást végez, majd a bal láb nyújtásával vissza alapállásba. Utána jobbra ugyan ezt 3x végzi, majd 5 sec. Pihenővel még 3-as sorozatokat végez Kritikus momentum: A labda végig a tarkónál. Felsőtest függőleges tartásban. Megjegyzés: a sorozatokat, a labda méretét egyénire lehet szabni Változatok: lehet csak egy irányba többször, majd másik irányba többször

13 8. gyakorlat: terpeszülésben mindkét kézben súlyzóval lökés magastartásban Alkalmazás: középiskola 1-4 osztály vállövi izmok erősítése Eszköz: 3-5 kg-os kézi súlyzó fiúknak, 2-3kg-os lányoknak Résztvevők száma: az egész osztály egyénileg gyakorlat leírása: terpeszülésben mindenkét kézben kézi súlyzó, váltott kézzel lökés rézsutos magas tartásba 10x bal majd 10x jobb kar, 5 sec. Pihenő után 5x megismételni Kritikus momentum: balesetveszélyes, a súlyzót ne dobják le. Tegyék pihenőkor maguk mellé Megjegyzés: egyedi esetekben a súlyok növelhetők. Végig figyelni kell a gyakorlat végrehajtásakor. Változatok: váltott karral kilökés melső középtartásban végzett kilökésben test mellett oldalsó középtartás

14 9. gyakorlat: guggolásból súlyzóval páros karkörzés, közben felugrással folyamatos előrehaladás Alkalmazás: középiskola 1-4. osztály láb és törzs erősítése Eszköz: 2-5kg-os kézi súlyzó fiúk, 1-3 kg-os kézi súlyzó lányok Résztvevők száma: egész osztály egyénileg Gyakorlat leírása: guggolásból felugrás előre felfelé, karkörzés előre felfelé történő összekapcsolásával. A teremben az oldalvonal mentén egymás mellett úgy helyezkednek el, hogy lendítéskor ne találkozzanak a súlyzók. Kritikus momentum: balesetveszélyes, nehéz feladat Megjegyzés: először súlyzók nélkül, majd kis súlyokkal kezdeni. Változatok: könnyíteni úgy lehet a gyakorlaton hogy nem kell guggolásból indítani

15 10. gyakorlat: Törzskörzés balra-jobbra Alkalmazás: középiskola 1-4. osztály Eszköz: 3-5 kg medicinlabda, páronként 1 labda Résztvevők száma: egész osztály, párban Gyakorlat leírása: előre járás közben a mindkét kézzel fogott medicinlabda erőteljes lendítésével végzett törzskörzés balra-jobbra. Kritikus momentum: a kar nincs nyújtva, törzskörzéskor térd nyújtva van Megjegyzés: Nem kell gyorsan végezni, helyes tartásra kell törekedni Változatok: Különböző súlyú labdákkal

16

17 IV. A súlylökés cél-és rávezető gyakorlatai 1. gyakorlat: tömöttlabda-lökés falhoz Gyakorlat célja: a kilökés javítása Alkalmazás: középiskola 1-4. osztály Résztvevők száma: teljes osztálylétszám 4-es, 5-ös oszlopban a fallal szemben Gyakorlat leírása: a tanulók olyan közel állnak a falhoz, hogy a lepattanó labda elkapása után azonnal lökő helyzetbe tudjanak kerülni oldalállásból bal láb lendítésével kidobás Kritikus momentum: a megfelelő távolságot válasszuk a faltól Megjegyzés: 2-3 dobás után csere, a mögötte lévő tanuló dob. A távolságot növelve, a labda méretét változtatva lehet nehezíteni a feladatot Változatok: szembefordulva helyből kilökés bal kézzel kilökés jobb láb kilépéssel 2. gyakorlat: szemben felállással tömöttlabda-lökés Gyakorlat célja: kidobás javítása Alkalmazás: középiskola 1-4. osztály

18 Résztvevők száma: teljes osztály egymással szemben felállva az alapvonalon Gyakorlat leírása: egymással szemben felállnak a tanulók kb. 15m távolságra, sípszóra az egyik sor kilöki a labdát. A másik sor összeszedi majd sípszóra kidobja összeszedi Kritikus momentum: csak egyszerre, sípszóra történhet a kilökés Megjegyzés: a labda mérete, súlya változtatható Változatok: melső középtartásból két kézzel történő labdaátadás fej felett két kézzel labdaátdobás láb között történő labdaátadás jobb ill. bal oldalról történő labdaátadás 3. gyakorlat: tömöttlabda-dobás térdelőállásból két kézzel fej fölött Alkalmazási terület: középiskola 1-4. osztály Gyakorlat célja: dobóerő fejlesztése, hajítás javítása Eszköz: szivacs, medicinlabda Résztvevők száma: egész osztály, 4 csapatban Gyakorlat leírása: a fel felett két kézzel úgy hajítja a falhoz a labdát, hogy a labda visszaguruljon hozzá, majd átadja a mögötte lévőnek, aki térdelőhelyzetből indítja a dobást.

19 Kritikus momentum: megfelelően kell megválasztani a faltól mért távolságot. Megjegyzés: Célszerű a 4 csapatot úgy kialakítani, hogy közel azonos képességűek legyen egy csapatba mivel a távolságokat nem változtatjuk dobásonként Változatok: különböző súlyú labdák alkalmazása Távolság változtatása 4. gyakorlat: tömöttlabda-dobás hátrafelé Alkalmazás: középiskola 1-4. osztály Gyakorlat célja: hajítás mozdulatának elsajátítása Eszköz: 3-5kg-os medicinlabda Résztvevők száma: egész osztály egyénileg Gyakorlat leírása: tömöttlabda dobás hátrafelé fej fölött. Erőteljes lendítés a terpeszláb közé, majd gyors mozdulattal fej fölött kidobás. Térd nyújtva, lábujjhegyre emelkedés, homorítás hátrafelé. Kritikus momentum: a dobószektorban nem tartózkodhat senki, egy tanuló gurítja vissza a labdát a többieknek. A dobótól 2-3m távolságra álljanak min. a többiek Megjegyzés: Vastag szőnyeg rakható a dobó mögé, így hátrafelé tud dőlni. Változatok: egykezes lökés előre, kétkezes dobás előre

20 5. gyakorlat: átszökdelés a termen dobó terpeszben Gyakorlat célja: a becsúszás kialakítása Alkalmazási terület: középiskola 1-4. osztály Eszköz: Résztvevők száma: az egész osztály egyénileg Gyakorlat leírása: átszökdelés a termen oldalfelállásból. Jobb térden a testsúly, jobb kar dobóhelyzetbe való helyezéssel, lendítő láb nyújtással a dobóterpesz kialakításával folyamatos átszökdelés a termen. Kritikus momentum: a testsúlyt viselő láb hajlítása kiinduló helyzetben a lendítő láb erőteljes lendítése, nyújtása Megjegyzés: megállás nélkül folyamatosan kell végezni a gyakorlatot Változatok:

21 6. gyakorlat: súlygolyó-twist Gyakorlat célja: a becsúszás kialakítása Alkalmazási terület: középiskola 1-4. osztály Eszköz: ---- Résztvevők száma: az egész osztály páronként Gyakorlat leírása: a gyakorlatot végző tanuló megfogja a társa kezét, és becsúszó mozdulatot végez. A becsúszás egy erőteljes törzscsavarással végződik. A válltengely a kiinduló síkban marad, a csípőtengely 90 -ban elfordul a lökés irányában. Kritikus momentum: elmarad a törzscsavarás a válltengely elfordul, a csípőtengely nem fordul eleget. Változatok: ----

22 7. gyakorlat: három lépés után kilökés (b-j-b) Gyakorlat célja: a teljes mozgássor elsajátítása Alkalmazási terület: középiskola 1-4. osztály Eszköz: medicinlabda, páronként egy Résztvevők száma: az egész osztály páronként Gyakorlat leírása: egymással szemben m-re felállnak a párok. Egyik oldalon van a labda, sípszóra a labdások három lépés után kilökik a labdát társuknak. Kritikus momentum: megfelelő ívképzés, gyors kilökőmozdulat Változatok: gyakorlat: oldalfelállásból három lépés után dobóterpeszből kilökés Gyakorlat célja: háttal felállásos technika mozgássorának elsajátítása Alkalmazási terület: középiskola 1-4. osztály Eszköz: páronként 1db medicinlabda

23 Résztvevők száma: az egész osztály páronként Gyakorlat leírása: oldalt áll fel a tanuló. Bal lábbal oldalt lendít előre, majd hátra. A dobóláb hajlásával a csípőt a dobás irányába fordítja. A jobb láb akkor emelkedik amikor a bal láb lendítése a legmagasabb ponton van. Kritikus momentum: túl magasra lendül a bal láb, a mozgás nem eléggé folytonos. Változatok: gyakorlat: tömöttlabda-lökés becsúszásból háttal felállással Gyakorlat célja: a háttal felállásos technika teljes mozgássorának elsajátítása Alkalmazási terület: középiskola 1-4. osztály Eszköz: tömött labda páronként 1 db Résztvevők száma: az egész osztály szemben felállva Gyakorlat leírása: háttal felállás dobásirányának, úgy hogy a dobókézzel megegyező lábán van a testsúly. Ezt a mérleghelyzet majd zsugor helyzet követi. A súlypont hátrafelé indul, a lendítő láb nyitó mozgásával kezdődik, a kilökés pillanatában a boka a csukló majd az ujjak kinyúlásával fejeződik be.

24 Kritikus momentum: a lökés pillanatában a test teljesen nyújtott legyen, a csípő ne törjön meg. A kidobás nem a kellő magasságból történik, a becsúszásnál hamar feláll és törzsével befordul a dobás irányába. Megjegyzés: nehéz mozgássor, az apróbb hibákat hagyjuk, az összhatást kell nézni. 10. gyakorlat: tömöttlabda-lökés becsúszásból háttal felállással verseny helyzetben Gyakorlat célja: a tanultak gyakorlatban való ellenőrzése Alkalmazási terület: középiskola 1-4. osztály Eszköz: 3-6kg. Medicinlabda fiúk, 1-3kg lányok Résztvevők száma: az egész osztály egyénileg Gyakorlat leírása: a tanult technikával végrehajtott dobások egyénileg történő lemérése. Minden tanulónak 2db kísérlete van. Külön a fiúkat-lányokat értékelni legalább az 1-3. helyezésig. Megjegyzés: a korrekt elbírálás érdekében célszerű az azonos testsúlyú tanulókat egy csoportban értékelni.

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V)

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V) Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti- Nevelési és Sporttudományi Kar Szombathely, Károlyi Gáspár tér 3. Atlétika A súlylökés tanítása középiskolában Németh Aladár(D4SA2V) Földrajz- testnevelés szakos

Részletesebben

SÚLYLÖKÉS. Készítette: Péringer Balázs

SÚLYLÖKÉS. Készítette: Péringer Balázs Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet SÚLYLÖKÉS Készítette: Péringer Balázs ABO2RV A súlylökés általános iskolában oktatott

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Tebeli György JRHGJL A súlylökés oktatása a

Részletesebben

Pótvizsga Feladatsor 9. évf.

Pótvizsga Feladatsor 9. évf. Pótvizsga Feladatsor 9. évf. A pótvizsga feladatsora a tanév tananyaga és a tanév során tanultakból áll. A feladatok sorrendjét a szaktanár jelöli ki a pótvizsga napján. A tanuló a pótvizsgát akkor kezdheti

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMDLTE2202)

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMDLTE2202) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógiai Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMDLTE2202) Súlylökés

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztály: Szakközép iskola 9-12. Szakiskola 9-10 A vizsga szerkezete: Testnevelés tantárgyból csak gyakorlati vizsga van. 1. Gyakorlati vizsga - Időtartama: 45 perc

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202. 2010/2011 I.

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202. 2010/2011 I. Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 2010/2011 I. félév Konzulens: Dr. Koltai Miklós A súlylökés általános iskolai oktatására

Részletesebben

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM, SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT, MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT Készítette: Straub Irén, tanár T/D testnevelő

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat- magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE2202 Dr. Koltai Miklós A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

A súlylökés oktatása középiskolában

A súlylökés oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés oktatása középiskolában Pődör Ramóna L4C2U2 A becsúszásos lökés végrehajtásának szakaszai (jobb kezes

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

Gyakorlatok a súlylökés általános iskolai oktatásához ATLÉTIKA (SMDLTE 2202)

Gyakorlatok a súlylökés általános iskolai oktatásához ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti- Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Dr. Koltai Miklós Gyakorlatok a súlylökés általános iskolai oktatásához ATLÉTIKA (SMDLTE

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Dr. Koltai Miklós Név: Konrád Hajnalka

Részletesebben

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE2202. A súlylökés oktatása általános iskolában

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE2202. A súlylökés oktatása általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE2202 A súlylökés oktatása általános iskolában KÉSZÍTETTE: EGYED ÁKOS

Részletesebben

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK Törös Károly Utánpótlás szövetségi kapitány Vezetőedző, szövetségi kapitány ex Délfrika Afrika és ex Algéria 2009-2013 1. Kiinduló helyzet: kisterpeszben állva, két kéz a vesetájon

Részletesebben

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA 2016 CSAPATVERSENYEK korosztályai : I. korcsoport: 2008-2009 II. korcsoport 2006-2007 Csapatlétszám: 4-8 fő valamennyi korosztálynál ÁLTALÁNOS

Részletesebben

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása. szeptember TANMENET október I. osztály Az irányok tisztázása. Ugrások egy, páros lábon. Eltérő testhelyzetek felvétele. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

Részletesebben

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga 2019/20 1. Bevezető A vizsga szempontjait az általános iskolai tananyag és az osztályprofil célrendszere határozza meg. Eszerint a sportágismereti

Részletesebben

A súlylökés oktatása középiskolában

A súlylökés oktatása középiskolában A súlylökés oktatása középiskolában Az atlétika oktatásmódszertana Név: Viola Vivien Szak: testnevelő-gyógytestnevelő Neptun kód: A9MNU6 1 Tartalomjegyzék: 1. A súlylökés technikájának leírása..3. oldal

Részletesebben

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok Tanító: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály: 1. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés, labda dobás

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése ÓRAVÁZLAT 10/A Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése Padgyakorlatok Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT

ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT Professzor dr. Merkely Béla, az MTA doktora a londoni olimpiára készülő magyar csapat vezető kardiológusa ajánlja ezt a kis könyvecskét: összeállított gimnasztikai

Részletesebben

Minimum követelmények testnevelés tantárgyból 9-12. évfolyamon a továbbhaladáshoz

Minimum követelmények testnevelés tantárgyból 9-12. évfolyamon a továbbhaladáshoz 9. osztály: Minimum követelmények testnevelés tantárgyból 9-12. évfolyamon a továbbhaladáshoz Kondicionális képességszintek: - iskolakör futás: 4 perc 51mp - Cooper-teszt: 1550m - Tömöttlabda dobás (hátra

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika. Magasugrás általános iskola.

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika. Magasugrás általános iskola. Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika Magasugrás általános iskola Takács Zsoltné testnevelés msc 2010/11 Módszertani gyakorlatgyűjtemény

Részletesebben

A súlylökés oktatása középiskolában

A súlylökés oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMANTE 2202 A súlylökés oktatása középiskolában Készítette: Mészáros Máté Testnevelő Angol MSC 1.

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

Gerendagyakorlat: 5 elem bemutatása gyakorlatsor formájában a tanult formai-, dinamikai szabályok és összekötő elemek segítségével:

Gerendagyakorlat: 5 elem bemutatása gyakorlatsor formájában a tanult formai-, dinamikai szabályok és összekötő elemek segítségével: Testnevelés A vizsga leírása 1. GYAKORLATI VIZSGA 1.1 Szakgimnázium 9. évfolyam lányok Kötelező gimnasztika- 10 pont Atlétika- 10 pont: - Térdelőrajt- 2 pont - Kislabda-hajítás vagy súlylökés- 4 pont -

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT (fekvőtámasz, felülés, ingafutás, helyből távolugrás, függeszkedés, fekve-nyomás és 2000 méteres futás) Állóképesség fogalma: egy adott fizikai pszichikai teljesítmény jellemző intenzitásának

Részletesebben

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT)

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) ELŐZMÉNYEK A Nemzeti Együttműködés Programja szerint: felfutó rendszerben a közoktatásban be kell vezetni a mindennapos testnevelést és az évenkénti egységes

Részletesebben

A súlylökés általános iskolában való oktatása

A súlylökés általános iskolában való oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolában való oktatása Atlétika SMDLTE2202 Zakál Simon Edina wzktdt Felépítése a dolgozatnak

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás általános iskolai alsó tagozat oktatása, annak előkészítő -és rávezető gyakorlatai Atlétika gyakorlata

Részletesebben

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT:

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT: JÁTÉKGYŰJTEMÉNY 1. LABDAADOGATÓ VERSENY A kezdő játékos a zsámolyon áll. A labda a kezdő játékos kezében van. Jelre a kezdő játékos átadja a labdát a mellette lévőnek, tetszőleges módon. Mindenki továbbadja

Részletesebben

A diszkoszvetés oktatása középiskolában

A diszkoszvetés oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés oktatása középiskolában (SMANTE 2302) Készítette: Szóka Orsolya GA5B0D

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana

Az atlétika gyakorlata és módszertana Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző kar Földrajz Testnevelő Msc Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202) Dombi Gábor Földrajz - Testnevelő Msc. 1. évfolyam HXZFIE 2016.

Részletesebben

A flop magasugrás oktatása a középiskolában

A flop magasugrás oktatása a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Oktató: Dr. Koltai Miklós A flop magasugrás oktatása a középiskolában

Részletesebben

Atlétika (SMDLTE2202)

Atlétika (SMDLTE2202) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Pedagógia Intézeti Tanszék Atlétika (SMDLTE2202) Kislabdahajítás általános iskola felső tagozat Czeininger Margit Testnevelő tanár MA Levelező tagozat

Részletesebben

Gerendagyakorlat: 5 elem bemutatása gyakorlatsor formájában a tanult formai-, dinamikai szabályok és összekötő elemek segítségével:

Gerendagyakorlat: 5 elem bemutatása gyakorlatsor formájában a tanult formai-, dinamikai szabályok és összekötő elemek segítségével: KSZ/12 évfolyam lányok Kötelező gimnasztika- 10 pont Atlétika- 10 pont: - Térdelőrajt- 2 pont - Súlylökés becsúszással vagy gerelyhajítás- 4 pont - Flop magasugrás vagy távolugrás- 4 pont Torna: 2 választott

Részletesebben

Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A kislabda hajítás oktatásának módszere és gyakorlatai általános iskolában Mestery Andrea eha: JIJULI 2013.05.10.

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

Atlétika Kislabdahajítás általános iskola alsó tagozat

Atlétika Kislabdahajítás általános iskola alsó tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Pedagógia Intézeti Tanszék Atlétika SMDLTE 2202 Kislabdahajítás általános iskola alsó tagozat 1 Bellovics Diána Testnevelő tanár MA Levelező tagozat

Részletesebben

Összetett versenyekről az általános iskolában

Összetett versenyekről az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Összetett versenyekről az általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Barthalos István IX8SCT A szabályokról

Részletesebben

Óraterv (2.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet

Óraterv (2.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet Óraterv (2.) A pedagógus neve: C. Szabóné Kocsiczki Ilona Műveltségi terület: testnevelés és sport Tantárgy: testnevelés Osztály:12. évfolyam lány labdajáték csoport Az óra témája: Kosárlabda Az óra cél-

Részletesebben

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA A MAGASUGRÁS OKTATÁSA általános iskola Készítette: Börzsönyi Judit testnevelőtanár msc 2011/12 Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz tartozik, célja, hogy az ugró egy bizonyos

Részletesebben

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu VERSENYFÜZET Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu A verseny célja: Lehetőséget biztosítani az intézmények alsó tagozatos tanulói számára, hogy az atlétika játékos formában történő gyakorlásával

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

Gerendagyakorlat: 5 elem bemutatása gyakorlatsor formájában a tanult formai-, dinamikai szabályok és összekötő elemek segítségével:

Gerendagyakorlat: 5 elem bemutatása gyakorlatsor formájában a tanult formai-, dinamikai szabályok és összekötő elemek segítségével: Testnevelés javítóvizsga KK 13 évfolyam lányok Kötelező gimnasztika- 10 pont Atlétika- 10 pont: - Térdelőrajt- 2 pont - Súlylökés becsúszással vagy gerelyhajítás- 4 pont - Flop magasugrás vagy távolugrás-

Részletesebben

ISK - Progym JÉGKORONG

ISK - Progym JÉGKORONG Száraz tesztek U18-20 ISK - Progym JÉGKORONG Nap 1 1. Pihenőpulzus 2:2 2. Reggelihőmérséklet 2:3 -"- 3. Magasság 1:1 4. Suly 1:2 -"- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

2019/20. tanév. Szak megnevezése: Osztatlan testnevelő tanári szak

2019/20. tanév. Szak megnevezése: Osztatlan testnevelő tanári szak 2019/20. tanév Intézet neve: DE Sporttudományi Koordinációs Intézet Szak megnevezése: Osztatlan testnevelő tanári szak Tagozat: nappali Specializáció megnevezése: nincs Félév: 1. Tantárgy neve, Neptun-kódja(i):

Részletesebben

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG NŐ I T O R N A Melléklet a Magyarország 2 0 1 8. évi versenykiírásához GYAKORLATANYAG Zsebi Baba I. Korcsoport Előírt gyakorlat: kiinduló helyzet: Függés az alacsony karfán; húzódzkodás

Részletesebben

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Távolugrás előkészítő és rávezető

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium 1. számú melléklet Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium A tanulók fizikai állapotfelmérésének terve A tanulók fizikai állapotának mérését eszköznek tekintjük, melyet egyfelől a

Részletesebben

A diszkoszvetés oktatásához szükséges gyakorlatok középiskolában.

A diszkoszvetés oktatásához szükséges gyakorlatok középiskolában. Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézeti Tanszék Szombathely A diszkoszvetés oktatásához szükséges gyakorlatok középiskolában. Az atlétika gyakorlata és módszertana

Részletesebben

Fizikai képességek felmérése. 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához

Fizikai képességek felmérése. 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához Fizikai képességek felmérése az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához Közoktatási típusú sportiskola A közoktatási típusú sportiskola

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Tanár: Dr. Koltai Miklós Készítette:

Részletesebben

A SZERZŐDÉSES KATONÁK KONDÍCIONÁLIS KÉPESSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI (ERŐFEJLESZTÉS)

A SZERZŐDÉSES KATONÁK KONDÍCIONÁLIS KÉPESSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI (ERŐFEJLESZTÉS) TÓTH JÁNOS A SZERZŐDÉSES KATONÁK KONDÍCIONÁLIS KÉPESSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI (ERŐFEJLESZTÉS) Az emberi fejlődéstörténet folyamán az aktív testmozgás és a hozzá kapcsolódó fizikai kondíció alapvető

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

Dobások nevei Pontszám Dobások leírásai Elhelyezkedés

Dobások nevei Pontszám Dobások leírásai Elhelyezkedés Dobások nevei Pontszám Dobások leírásai Elhelyezkedés Borjú Lovas ok 1 Overhand/Overhead 2 pont A hurkot egyenesen a fej fölött pörgetjük. Kidobáskor a tenyér lefelé néz. 2 Side arm 2 pont 3 Side arm open

Részletesebben

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Vörös Dániel F1EQHZ Testnevelés- Játék

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl Fehér Nyíl 1 A FITA FEHÉR NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 10 méter Minimális elérendő pontszám: 115 pont MOZGÁSTECHNIKA - A lövési folyamat végrehajtása a következők

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE Szentes, Klauzál u. 16.

SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE Szentes, Klauzál u. 16. SPORT XXI ATLÉTIKAI ALAPPROGRAM ALFÖLDI RÉGIÓ TEREM GYEREKVERSENYE 6600 Szentes, Klauzál u. 16. 1. Verseny célja: Versenylehetőség és motiváció biztosítása a régióban, Bács- Kiskun és Csongrád megyékben

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kölyökatlétika Készítette: Mikos Patricia egészségfejlesztő tanár testnevelő tanár MSC levelező

Részletesebben

Segítségnyújtás a torna oktatásában. Talajtorna Szekrényugrás

Segítségnyújtás a torna oktatásában. Talajtorna Szekrényugrás Segítségnyújtás a torna oktatásában Talajtorna Szekrényugrás Általános tudnivalók A gyerekeknek meg kell tanulniuk a szerek (zsámolyok, padok, szőnyegek, dobbantók, szekrények,...) hordását, felállítását,

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Lakatos Gábor IJL15N I. évf. levelező tagozat

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

JUMPING JACK! THE AEROBIC GYMNASTICS NEWSLETTER N 4 October 2014

JUMPING JACK! THE AEROBIC GYMNASTICS NEWSLETTER N 4 October 2014 Antibes (FRA), Sunday, 5th October 201 Kedves Barátok, A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) Aerobik Technikai Bizottsága az alábbi információkról értesíti a Tagszövetségeket. COP MÓDOSÍTÁSAI és PONTOSÍTÁSAI,

Részletesebben

4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY

4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY 4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY PONTSZÁMOK Sportjátékok Atlétika Torna Úszás Küzdősportok (mindkét nem számára) Összesen 20 pont 30 pont 30 pont 30 pont 10 pont

Részletesebben

Óraterv (3.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet

Óraterv (3.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet Óraterv (3.) A pedagógus neve: C. Szabóné Kocsiczki Ilona Műveltségi terület: testnevelés és sport Tantárgy: testnevelés Osztály:12. évfolyam lány labdajáték csoport Az óra témája: Kosárlabda Az óra cél-

Részletesebben

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I.

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban/iskoláiban

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1.sz. melléklet T1 Futások 1. Sprint váltó Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen

Részletesebben

Óraterv (5.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet

Óraterv (5.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet Óraterv (5.) A pedagógus neve: C. Szabóné Kocsiczki Ilona Műveltségi terület: testnevelés és sport Tantárgy: testnevelés Osztály:12. évfolyam lány labdajáték csoport Az óra témája: Kosárlabda Az óra cél-

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

Fitnesz / fit-kid/ CÉL: RÉSZCÉL:

Fitnesz / fit-kid/ CÉL: RÉSZCÉL: Fitnesz / fit-kid/ Évfolyam: 1-2 osztály,7-8 évesek Korcsoport: I.-II. CÉL: a sportág megismertetése a mozgás megszerettetése - élvezetes fejlesztő gyakorlatok, játékok végeztetése minden izomcsoportra

Részletesebben

Labdarúgás Fejlesztési Terv

Labdarúgás Fejlesztési Terv Labdarúgás Fejlesztési Terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között TÁMOP -3.3.14.A-12/1-2013-0033 Készítette: Koszics Gábor Pétervására,

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kislabda hajítás, általános iskola felső tagozat Atlétika SMDLTE2202 Csipszer Péter Testnevelő - Egészségfejlesztő

Részletesebben

ÓRATERVEZET. TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok)

ÓRATERVEZET. TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok) 1 ÓRATERVEZET TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok) Készítette: Kollár Tibor testnevelő tanár 2016. 2 Tanít: Kollár Tibor Dátum: 2016.11.16. Óra: 3. Helyszín: Gulner Gyula

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 január 2, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben