A diszkoszvetés oktatásához szükséges gyakorlatok középiskolában.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A diszkoszvetés oktatásához szükséges gyakorlatok középiskolában."

Átírás

1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézeti Tanszék Szombathely A diszkoszvetés oktatásához szükséges gyakorlatok középiskolában. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE2202 Oktató: Dr. Koltai Miklós ELTE PPK Kerner László (AQTEPF) ELTE PPK Levelező tagozat Testnevelő tanár szak Zirc, 2017

2 1. Bevezetés 1.1. A diszkoszvetés meghatározása: A diszkoszvetés az atlétika sportág egyik dobószáma. A lényege a diszkosz, mint sportszer minél távolabbra való eljuttatása a diszkoszvető sportoló által, meghatározott szabályok mellett. A mennyiségi eredményt a szabályos dobás távolsága határozza meg. A diszkoszvetés olimpiai versenyszám, de a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) legrangosabb versenyein is szerepelnek a dobószámok, valamint egyes összetett atlétikai számokban A diszkoszvetés rövid története: Az ókori olimpiákon egyik versenyszáma volt a pentatlonnak a diszkoszvetés, amit a korabeli szobrász, Müron is megörökített Diszkobolosz alkotásával (címlap kép). A középkorban a kelták népi játékaik részeként használták többféle forgó mozgással. Az 1700-as évek vége felé található írásos emlékekben szerepel újra a diszkoszvetés, de az ókori technikát az újkori olimpiákon használták először újra Athénban, viszont ez a technika eltért a ma használatostól. Emelvényről, fél-térdelésből, lábemelés nélkül dobták a diszkoszt. A dobónégyzet dobókörré alakult, és a technika is tovább fejlődött az 1950-es években, ami a pördülettel, torzió alkalmazásával, felugrással, lábtartás cserével, vagy ezek kombinációival tökéletesedett napjainkra. Szokoly Alajos (fotó: sportmuzeum.hu) Az első magyar olimpiai aranyérmet Bauer Rezső nyerte 1900-ban 36,04 méteres eredménnyel. Az 1968-as mexikói olimpia bronzérmese Kontsek Jolán lett 54,90 méterrel, majd 2003-ban Fazekas Róbert VB második helye következett a kiváló eredmények között, valamint 2004-ben Kővágó Zoltán szerzett olimpiai ezüstöt 67,04 méteres csúcsával. (Polgár-Béres, 2011)

3 2. A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikájának leírása 2.1. A diszkoszvetés biomechanikája: Az eredményességet elsősorban a ferdehajítás törvényének megfelelően a kidobási sebesség, a kidobási szög és a kidobási magasság határozza meg. A nagy kidobási sebességhez olyan kondicionális képességekre van szükség, mint az erőre, gyorserőre, robbanékonyságra, valamint gazdaságos dobótechnikára. A koordinációs képességeket illetően a jó dobótechnika elsajátítása, gazdaságos végrehajtása nagyfokú ügyességet, egyensúly-, ritmus- és térérzékelést kíván meg. A dobások elvégezhetők helyből, illetve előzetes lendületszerzésből. Dobás közben növelni kell a gyorsító erőhatás útját, a gyorsulásnak folyamatosan növekednie kell. A felsoroltak a forgással végzett dobásoknál is érvényesek, viszont a dobótól a centripetális erő létrehozása több energiát követel. Dobás közben az erőkifejtés lehet egy-, kétlábtámaszos és támasz nélküli. (Polgár, Béres, 2011) A ferdehajítás törvényének képlete. (Polgár, Béres, 2011) (s = a dobás távolsága; v = a dobószer repülési kezdősebessége; α = a dobószer repülésének kezdőszöge; g = a nehézségi gyorsulás; h = a repülés kezdetének magassága) 2.2. A diszkoszvetés fázisai: - a szer fogása - felállás - előlengetés - forgásba indulás - pördület egy lábon - pördület a levegőben - kidobás - véghelyzet (Polgár, Béres, 2011) 2.3. A dobószer fogása: A diszkosz fogásánál az erőközlés az irányadó. Úgy kell a tenyérbe helyezni, hogy a hüvelykujj kivételével az ujjak utolsó percei behajlított állapotban rögzítsék a diszkoszt, tehát nem fognak rá arra és a dobókéz csuklóban sem hajlított. (Polgár, Béres, 2011)

4 2.4. Felállás a dobókörben: A dobóatléta egy stabil kiinduló helyzetből indítja meg a dobó mozgás folyamatát, ami napjainkban a dobás irányával ellentétesen, háttal felállásból kezdődik. (Polgár, Béres, 2011) 2.5. Előlengetés: Az atléta a legoptimálisabb helyzetből indítja a forgó mozgást, miközben mentálisan ráhangolódik a dobásra. Láb helyzet dobonként változik. Egyik talp végig a talajon marad, a másik talpával lábujjhegyre áll. Térdek kissé behajlítva vannak, így stabil marad az álló helyzetünk. A diszkosz fogó kezünk a testünk előtt alulról felfelé végző mozgást végez keresztirányba. (Polgár, Béres, 2011) Major Márk (fotó: nemzetisport.hu) 2.6. Forgásba indulás: A bal kar nyitómozdulata kezdi a pördületet amit az előlengetéssel készítünk elő. A kar munkájával egy időben a jobb láb erőteljes forgató-toló munkájától a baloldali csípő a bal térd és a bal boka is a dobás irányába fordul. A dobónak el kell érnie egy kedvező forgási sebességet, ami elengedhetetlen a következő fázisokhoz, azaz az egész dobáshoz. Az atléta súlypontja ekkor tolódik el a támaszláb irányába. (Polgár, Béres, 2011) 2.7. Pördület egy lábon: A kétlábtámaszos helyzet megszűnte után a jobb láb elemelkedik a talajtól. A talajon maradó bal láb sarka, már a jobb láb elemelkedése előtt megemelkedik. A lendítőláb által forgás gyorsul. A törzs a dobó irányába mozdul. A dobó karja nyitó mozdulatot végez, amivel megkezdődik a pördülő mozgás. (Polgár, Béres, 2011)

5 Kővágó Zoltán (fotó: Reuters) 2.8. Pördület a levegőben: A dobó a levegőben történő pördülő mozgását a lehető leggyorsabban végzi, mert igyekszik megtartani a repülő fázisban megszerzett gyorsaságát. Ebben a fázisban készítjük a kidobást. A törzsünk rotáló mozgást végez, a kar lemaradva követi ezt mozgást, hogy a kidobásnál nagyobb erőt tudjon kifejteni. (Polgár, Béres, 2011) 2.9. Kidobás: Navigáló szerről lévén szó, a levegőben repülő diszkosz lapos alakja miatt ugyan kevés stabilitással rendelkezik, de a forgás sebessége biztosítja a szer állásszögét, valamint növeli a diszkoszra ható felhajtóerőt. Egylábtámaszos helyzet: A jobb láb talajfogásakor a diszkosz a legmagasabb ponton helyezkedik el. A jobb láb előfeszített állapotba kerül a talajfogáskor, de a test forgása nem állhat meg. Ez azért fontos, mert a lábmunkának köszönhetően mozgásunk felgyorsul. Kétlábtámaszos helyzet: A diszkoszvetés mozgássorának egyik meghatározó szakasza, mivel a mozgás gyorsasága ekkor éri el csúcspontját. A láb izmainak erejét ekkor használjuk fel leginkább. A pördület során lemaradt kar a dobás irányába lendül ezután. A lábak térdben kiegyenesednek a mozgás végén. (Polgár, Béres, 2011)

6 2.10. Véghelyzet: Kővágó Zoltán (fotó: nemzetisport.hu) A szabályok adta lehetőségek szerint az atlétának a dobókörben kell maradnia a dobást követően, amit a véghelyzet biztosít. Ez egy gyors mozdulattal történő lábváltás. Az egyensúly megőrzése érdekében a talajfogó láb térdből behajlik, az elöl levő láb visszalendül. (Polgár, Béres, 2011) (fotó: depositphotos.com)

7 3. A diszkoszvetés fontosabb szabályai - A dobókörből végzett kísérleteket a dobókörön belül, nyugalmi helyzetből kell elkezdenie a sportolónak. - A diszkoszvetésnél a versenyzők tehetnek magnéziát vagy más hasonló anyagot a szerekre, illetve kezükre a jobb fogás érdekében. - A verseny alatt a dobószereken semmiféle változtatás nem végezhető. - Az atléta belülről érintheti a kör peremét. - Érvénytelen a dobás, ha a dobás megkezdése után a versenyző érinti a kör peremének tetejét, vagy a körön kívül a talajt. - A dobás akkor érvényes, ha a szer a teljes terjedelmével a szektoron belül esett le. - A versenyzők dobásának sorrendjét sorsolással kell megállapítani. - Minden dobást azonnal le kell mérni, a nyom dobóhely felőli részétől a dobókör belső pereméig. Mérés közben a mérőszalagnak át kell haladni a dobókör középpontján. Ha az eredmény páratlan vagy nem egész centiméter, akkor lefelé az első páros cm-ig kel kerekíteni. - Ha a versenyzők száma nyolcnál több, mindegyik versenyzőnek három kísérlete van, és a nyolc legnagyobb dobást elért versenyző három további kísérletet tehet. - Ha a nyolcadik helyen holtverseny alakul ki, a holtversenyben állók mind jogosultak további három kísérletre. - Ha a versenyzők száma nyolc vagy annál kevesebb, mindegyik versenyzőnek hat kísérlete van. - A végső sorrend megállapításakor a legjobb dobást kell figyelembe venni. - A versenyző nem hagyhatja el a kört, amíg a szer a talajra nem érkezett. - A szer leesése után hátrafele kell elhagyni a dobókört. - A dobások után a szereket vissza kell vinni a dobóhelyre. Visszadobni tilos! - A versenyző, ha nem sértette meg a dobószámára vonatkozó szabályokat, félbeszakíthatja megkezdett kísérletét, akár a körben, akár azokon kívül leteheti a szert, és elhagyhatja a dobókör és újrakezdheti a kísérletet. (Polgár-Béres, 2011) 3.1. A diszkosz szabványos méretei:

8 A férfi diszkosz átmérője D=22 cm, vastagsága 4,4 cm, a súlya pedig 2 kg. Alakja korong formájú atlétikai dobószer. Anyaga gumi, műanyag, fa és fém vagy ezek kombinációja. (MASZ Atlétikai Szabálykönyv 2010) 3.2. A dobópálya szabványos méretei: A diszkoszt 2,5 méter átmérőjű dobókörből kell a lehető legtávolabbra vetni úgy, hogy az a 34,92 -os dobószektoron belül érjen földet. (MASZ Atlétikai Szabálykönyv 2010)

9 4. A diszkoszvetéshez kapcsolódó tantervi előírások az adott iskolafokon 4.1. Kerettanterv 9-12: A kerettanterv középiskolában tárgyalja a diszkoszvetést az atlétikai mozgások oktatása során. Függetlenül ettől a kölyökatlétika szerek használatával nagyszerűen lehet a mozgás előfeltételeit már alsó tagozatos évfolyamokban megteremteni mind képességfejlesztés, mind pedig mozdulatsor kialakítása terén. A középiskolába érve már fontos, hogy a diákok tudjanak különbséget tenni hajító, vető és lökő mozdulat között. A középszintű érettségin a dobószámok közül csak a kislabda hajítás és a súlylökés szerepel, a diszkoszvetés nem választható. Az emeltszintű érettségin viszont igen, mivel egy dobószám szabadon választott technikával való bemutatása az előírás. Minimum szintek: - lány: 20m, 1kg - fiú: 28m, 1,5kg 4.2. Kerettantervi követelmények évfolyamban: A képességfejlesztés gyakorlatai: - különböző szerekkel, változatos dobásformák végrehajtása egy és két kézzel, különböző kiinduló helyzetekből. - Speciális erősítés kézi-súlyzókkal, súlyzókkal, erőgépekkel. A sportági technika gyakorlása: - Célba és távolságra dobások hajító, lökő és vető mozdulattal. - Vetés helyből, beszökkenéssel. - Az előlengetés szerepének ismerete. - A háttal felállásból történő vetés technikájának ismerete. - Szabályos lökés végrehajtása oldal vagy háttal felállásból súlygolyóval vagy medicinlabdával. - Az egy- és kétkezes vetések technikái. - Az ideális kirepülési szög elérése a különböző dobásoknál, szerepük a jobb eredmény elérésében. (kerettanterv.ofi.hu) 4.3. Kerettantervi követelmények évfolyamban: - A különböző dobásformákkal a törzsizom sokoldalú erősítése. - Teljes lendületből történő vetés. - Lendületvétellel egykezes vetés végrehajtása. - Az optimális kidobási szögre, sebességre és magasságra törekvés. (kerettanterv.ofi.hu)

10 5. A diszkoszvetés előkészítő gyakorlatai 5.1. Az oktatás előfeltételei: - A mozgatórendszer készenléti állapota a szerek méreteihez viszonyítva. - A tanuló értelmi szintje a feladatok megértéséhez. - A tanulók koordinációs szintje a technika elsajátításához. - Magas testalkat, hosszú végtagok, robbanékony izomzat. - Felelősségtudat, egymás testi épségének védelme. (Polgár, Béres, 2011) 5.2. A mozgást létrehozó jelentősebb izmok: Törzs izmok: - külső ferde hasizom - musculus oblicuus abdominis externus, - belső ferde hasizom - musculus oblicuus abdominis internus, - haránt hasizom - musculus transversus abdominis, - nagy mellizom - musculus pectoralis major, - széles hátizom - musculus latissmimus dorsi, - lapockaemelő izom - musculus levator scapule, - delta izom - musculus deltoideus, Láb izmok: - négyfejű combizom - musculus quadratus femoris, - kétfejű combizom - musculus biceps femoris, - nagy farizom - musculus gluteus maximus, - háromfejű lábszár izom - musculus tricepsz surae A diszkoszvetés fontosabb előkészítő gyakorlatai: Számos funkcionális és integratív edzésmódszer adaptálható a dobásokhoz. Nyújtóhatású gyakorlatok: karhúzások, karkörzések, törzskörzések, törzshajlítások, csípőkörzések, láblendítések, lábkörzések. Erősítő hatású gyakorlatok: kétkezes tömött-labdás dobások, lökések, vetések előre, hátra; különböző súlyú eszközökkel vetések; súllyal szakítás, kitörés, fekvenyomás, fekvehúzás, guggolás.

11 5.4. Gyakorlat: 1 A gyakorlat megnevezése: Labdán fekvő. Alkalmazási területe: 9. osztálytól a mell és törzsizom erejének fejlesztésére. Eszközök: tömöttlabda A résztvevők száma: eszköztől függő létszám, 1 labda / fő A gyakorlat leírása: A tanuló kiinduló helyzete lábterpesztésben mellső fekvőtámasz a tömöttlabdán. Az első ütemben: karhajlítás, majd a második ütemben: emelkedés vissza kiinduló helyzetbe. A gyakorlatot 6 ismétlésszámmal végzi a tanuló. Kritikus momentum: A törzs egyenes, a térd nyújtott, a fej a törzs meghosszabbításában. Megjegyzés: a tanuló relatív ereje megléte nélkül működésképtelen a gyakorlat. Változatok: a gyakorlat végrehajtható a kar nyújtása utáni jobb/bal karlendítéssel oldalsó középtartásba, majd ellentétesen Gyakorlat: 2 A gyakorlat megnevezése: Labda ugró. Alkalmazási területe: osztálytól az alsóvégtag robbanékonyerejének fejlesztésére. Eszközök: tömöttlabda

12 A résztvevők száma: eszköztől függő létszám, 1 labda / fő A gyakorlat leírása: A tanuló kiinduló helyzete guggoló támasz, labda a kézben a földre helyezve mellső rézsútos mélytartásban. Az első ütemben: ugrás páros lábról karlendítéssel mellső rézsútos magas tartásba előre, majd a második ütemben: talajra érkezés kiinduló helyzetbe. A gyakorlatot 6 ismétlésszámmal végzi a tanuló. Kritikus momentum: Magas ismétlésszámnál a négyfejű combizom könnyen túlterhelt állapotba kerülhet. Megjegyzés: - Változatok: a gyakorlat végrehajtható a hat szökkenés utáni tömöttlabda dobással maximális távolságra Gyakorlat: 3 A gyakorlat megnevezése: Páros labdahasaló. Alkalmazási területe: 9. osztálytól a mély hátizom erejének fejlesztésére. Eszközök: tömöttlabda A résztvevők száma: páros A gyakorlat leírása: A tanulók kiinduló helyzete egymással szemben hason fekvés magas tartás egy méter távolságra egymástól, labda az egyik tanuló kezében. Az első ütemben: a labda dobása a másik tanuló kezébe, majd a második ütemben: a másik tanuló visszadobja a labdát. A gyakorlatot 10 ismétlésszámmal végzik a tanulók. Kritikus momentum: A tanuló fejbe dobja társát. Megjegyzés: - Változatok: A tanulók közti távolsággal növelhető a dobások ereje, ezzel nehezítve az elkapásokét.

13 5.7. Gyakorlat: 4 A gyakorlat megnevezése: Térdelő szökkenő. Alkalmazási területe: osztálytól a z alsóvégtag gyorserejének fejlesztésére. Eszközök: - A résztvevők száma: egyéni A gyakorlat leírása: A tanuló kiinduló helyzete: Jobb féltérdelés, csípőretartás. Az első ütemben szökkenéssel lábtartás csere, majd talajra érkezés a második ütemben kiinduló helyzetbe. A harmadik ütemben ismételt szökkenés lábtartás cserével, majd érkezés a negyedik ütemben az eredeti kiinduló helyzetbe. A gyakorlatot 10 ismétlésszámmal végzi a tanuló(k). Kritikus momentum: Ha elégtelen a fékező erőkifejtés a talajra érkezésnél, akkor a tanuló a térdízületét a talajra üti. Megjegyzés: Tornaszőnyegen végezve a gyakorlatot, kiküszöbölhető a térd sérülése az elégtelen talajra érkezések esetében. Változatok: Tömöttlabdával nehezíthető a feladat végrehajtása Gyakorlat 5

14 A gyakorlat megnevezése: Láblökdöső. Alkalmazási területe: 9. osztálytól a törzsizom (has) erejének fejlesztésére. Eszközök: - A résztvevők száma: párosával A gyakorlat leírása: A tanulók kiinduló helyzete: A tanuló terpeszállás, csípőretartás, B tanuló hanyattfekvés társa előtt. B tanuló bokafogást véges A tanulón. Az első ütemben: B tanuló lábemelést végez, majd a második ütemben: A tanuló ellöki B lábát vissza a talaj felé. B tanuló a sarok talajra csapódását a hasizom erőteljes bekapcsolásával végez 10 ismétlésszámmal. Kritikus momentum: B tanuló magával ránthatja A tanulót. Megjegyzés: a tanuló relatív ereje megléte nélkül működésképtelen a gyakorlat. Változatok: A tanuló a B tanuló lábának véletlenszerű jobb illetve bal oldalirányú lökésével kombinálhatja a gyakorlatot Gyakorlat: 5 A gyakorlat megnevezése: Labdás felülő. Alkalmazási területe: osztálytól a törzsizom (has) erejének fejlesztésére. Eszközök: tömöttlabda A résztvevők száma: párosával A gyakorlat leírása: A tanulók kiinduló helyzete: Hanyatt fekvés magas tartás, lábterpesztéssel, a tanulók talpa fél méter távolságra egymástól. A labda az egyik tanuló kezében. Az első ütemben: emelkedés terpeszülésbe, térdfelhúzással, karlendítéssel magastartásba, majd a labda dobása a másik tanuló kezébe, majd a második ütemben: ereszkedés vissza kiinduló helyzetbe, a

15 harmadik ütem azonos az elsővel, azzal a megkülönböztetéssel, hogy B tanuló dobja vissza a labdát A tanulónak. A gyakorlatot 10 ismétlésszámmal végzik a tanulók. Kritikus momentum: A tanuló fejbe dobja társát. Megjegyzés: A gerinc védelme érdekében nem végeztetünk magas ismétlésszámot. Változatok: A tanulók talpa közti távolság növelésével fokozható a végrehajtás nehézsége Gyakorlat: 7 A gyakorlat megnevezése: Labda fordító. Alkalmazási területe: osztálytól a törzsizom erejének fejlesztésére. Eszközök: tömöttlabda, bordásfal, vagy arra alkalmas lábrögzítő alkalmatosság A résztvevők száma: egyéni A gyakorlat leírása: A tanuló kiinduló helyzete: terpeszülés térdfelhúzással a bordásfal előtt, labda mellső középtartásban. Az első ütemben tözsfordítás balra, labda bal oldalsó középtartásban, majd a második ütemben törzsfordítás jobbra, labda karlendítéssel jobb oldalsó középtartásban. A gyakorlatot 10 ismétlésszámmal végzik a tanulók. Kritikus momentum: - Megjegyzés: - Változatok: A labdával talajérintés jobb és bal oldalon a törzsfordítást követően.

16 5.11. Gyakorlat:8 A gyakorlat megnevezése: Labda átemelő. Alkalmazási területe: 9. osztálytól a mellizom erejének fejlesztésére. Eszközök: tömöttlabda A résztvevők száma: egyéni A gyakorlat leírása: A tanuló kiinduló helyzete: Hanyatt fekvés, térdfelhúzás, labda magastartásban. Az első ütemben a tanuló jobb kezében tartva a labdát karleengedést végez oldalsó középtartásban, majd a második ütemben karemelés következik kiinduló helyzetbe. A harmadik, negyedik ütemben a tanuló ellentétes oldalra is elvégzi a gyakorlatot. A gyakorlatot 10 ismétlésszámmal végzik a tanulók. Kritikus momentum: A tanuló saját fejére ejti a labdát. Megjegyzés: - Változatok: A feladat elvégezhető a labda egyik kézből a másikba dobásával is Gyakorlat: 9 A gyakorlat megnevezése: Labda emelgető. Alkalmazási területe: 7-8. osztálytól a négyfejű combizom maximális erejének fejlesztésére. Eszközök: tömöttlabda, bordásfal

17 A résztvevők száma: egyéni A gyakorlat leírása: A tanuló kiinduló helyzete: Hátsó függés, fogás a legfelső fokon, labda a boka között Az első ütemben a tanuló páros lábemelést végez közel vízszintes magasságig, majd a második ütemben lábleengedést végez kiinduló helyzetbe. A gyakorlatot 10 ismétlésszámmal végzi a tanulók. Kritikus momentum: - a bordásfal felső foka kiszakadhat a falból és a dagadt gyerek lyukat üt a vadonatúj padlón. (órai munka: 1, mentő: 104, ha nem, akkor lehet elásni hátul a távolugrógödörben). Megjegyzés: - Változatok: A feladat a lábemelést követően mozgásszünet közbeiktatásával nehezíthető, vagy 3-8 ütemen keresztül végzendőek az adott ütemek Gyakorlat: 10 A gyakorlat megnevezése: Labda a magasban. Alkalmazási területe: 9. osztálytól az alsó végtag a törzs és a felső végtag gyorserejének fejlesztésére. Eszközök: tömöttlabda A résztvevők száma: egyéni A gyakorlat leírása: A tanuló kiinduló helyzete: Terpeszállás, labda magastartásban. Az első ütemben a tanuló súlypontsüllyesztést végez karlendítéssel a két láb közé, majd a második ütemben karlendítéssel magastartásban felszökken és a tömöttlabdát a fej fölé dobja függőlegesen, amilyen magasra csak képes. A gyakorlatot 10 ismétlésszámmal végzi a tanuló. Kritikus momentum: A labda szem elől vesztése révén a tanuló nem tud kitérni a labda útja elől, így saját fejére ejtheti azt. Megjegyzés: - Változatok: A feladat a tömöttlabda súlyának növeléséve nehezíthető.

18 6. A diszkoszvetés cél- és rávezető gyakorlatai Rávezető gyakorlatok során olyan feladatokat használunk, amik formailag és dinamikájában is hasonlítanak az atlétikai dobásokhoz vagy azok részmozdulataihoz. Képességfejlesztés mellett segítik a helyes a mozgás könnyebb tanulását, rávezetik a helyes dobómozgásra Gyakorlat: 1 A gyakorlat megnevezése: Dobd a magasba!. Alkalmazási területe: 9. osztálytól. Eszközök: gumi diszkosz A résztvevők száma: egyéni A gyakorlat leírása: A tanuló kiinduló helyzete: alapállás, diszkosz az ügyesebbik kézben. Az első ütemben a tanuló súlypontsüllyesztést végez térdhajlítással, karlendítéssel rézsútos hátsó mélytartásig, majd a második ütemben karlendítéssel előre magastartásban a fej fölé dobja függőlegesen a diszkoszt, amilyen magasra csak képes. A gyakorlatot 20 ismétlésszámmal végzi a tanuló. Cél: A diszkosz fogásának gyakorlása, a szer megfelelő irányba pörgetés dobáskor. Kritikus momentum: A diszkosz szem elől vesztése révén a tanuló nem tud kitérni a diszkosz útja elől, így saját fejére ejtheti azt. Megjegyzés: - Változatok: A feladat a diszkosz súlyának növeléséve nehezíthető.

19 6.2. Gyakorlat: 2 A gyakorlat megnevezése: Dobd fel!. Alkalmazási területe: 9. osztálytól. Eszközök: gumi diszkosz A résztvevők száma: egyéni A gyakorlat leírása: A tanuló kiinduló helyzete: alapállás, diszkosz az ügyesebbik kézben. Az első ütemben a tanuló a dobó kar lendítését végzi rézsútos hátsó mélytartásig, majd a második ütemben karlendítéssel előre könyökhajlítással dobja függőlegesen a diszkoszt kis magasságig. A szert pörgésbe hozza a tanuló egy ellentétes irányú rántással. A gyakorlatot 20 ismétlésszámmal végzi a tanuló. Cél: A diszkosz előre fogásának gyakorlása, a szer megfelelő irányba pörgetése dobáskor. Kritikus momentum: A diszkosz szem elől vesztése révén a tanuló nem tud kitérni a diszkosz útja elől, így saját fejére ejtheti azt. A szer előre forogjon, ne kezdjen el kilengeni. Megjegyzés: - Változatok: A feladat a diszkosz súlyának növeléséve nehezíthető, valamint előzetes mozgásból, futásból Gyakorlat: 3

20 A gyakorlat megnevezése: Diszkosz teke. Alkalmazási területe: 9. osztálytól. Eszközök: gumi diszkosz A résztvevők száma: egyéni A gyakorlat leírása: A tanuló kiinduló helyzete: alapállás, diszkosz az ügyesebbik kézben. Az első ütemben a tanuló térdhajlítást végez, jobbkarlendítéssel hátsó rézsútos mélytartásig, majd a máűsodik ütemben balláb kilépéssel elgurítja a diszkoszt maximális lendülettel. Cél: A diszkosz megfelelő irányú pörgetése. Kritikus momentum: Helyes gurító technika, és megfelelő erő használata a gurítás során. Megjegyzés: - Változatok: Gurítás célba Gyakorlat: 4 A gyakorlat megnevezése: Előlengető. Alkalmazási területe: 9. osztálytól. Eszközök: gumi diszkosz A résztvevők száma: egyéni A gyakorlat leírása: A tanuló kiinduló helyzete: vállszéles terpeszállás, diszkosz az ügyesebbik kézben. Az első ütemben a tanuló törzsfordítással teljes mozgásterjedelemben végzi az előlengetést, de nem indul forgásba. A dobóterpesz kialakítása során kulcsfontosságú, hogy a lábfejek a dobókör átmérőjére merőlegesen helyezkedjenek el. A jobb láb térdben hajlítva, míg a bal lábnak nyújtva kell lenni a végrehajtásnál. A bal láb folytatásaként egy vonalában helyezkedik el a dobó törzse. A gyakorlatot 10 ismétlésszámmal végzi a tanuló. Cél: A súlypont parabola íven való süllyesztése, emelése.

21 Kritikus momentum: A testsúly a bal lábra kerül át. Megjegyzés: A testsúlynak folyamatosan a jobb lábon kell lennie. Változatok: Vasaló, vaskarika, stb. alkalmazása Gyakorlat: 5 A gyakorlat megnevezése: Karikavető. Alkalmazási területe: 9. osztálytól. Eszközök: műanyag gimnasztika karika A résztvevők száma: egyéni A gyakorlat leírása: A tanuló kiinduló helyzete: vállszéles terpeszállás, karika az ügyesebbik kézben. Az első ütemben a tanuló forgásba indul, teljes mozgásterjedelemben végzi az előlengetést, de nem indul forgásba. A bal kar nyitómozdulata kezdi a mozgást amit az előlengetéssel készítünk elő. A kar munkájával egy időben a jobb láb erőteljes forgató-toló munkájától a baloldali csípő a bal térd és a bal boka is a dobás irányába fordul. A dobónak el kell érnie egy kedvező forgási sebességet, ami elengedhetetlen a következő fázisokhoz, azaz az egész dobáshoz. Az atléta súlypontja ekkor tolódik el a támaszláb irányába. A dobóterpesz kialakítása során kulcsfontosságú, hogy a lábfejek a dobókör átmérőjére merőlegesen helyezkedjenek el. A jobb láb térdben hajlítva, míg a bal lábnak nyújtva kell lenni a végrehajtásnál. A bal láb folytatásaként egy vonalában helyezkedik el a dobó törzse. Ezután kidobja a karikát a tanuló. A gyakorlatot 20 ismétlésszámmal végzi a tanuló. Cél: Felsőtest munkájának kialakítása karikával. Kritikus momentum: Nem a csípő indítja el a mozgást. Megjegyzés: A testsúlynak folyamatosan a jobb lábon kell lennie. Változatok: Vasaló, vaskarika, gumi diszkosz, füles labda alkalmazása.

22 6.6. Gyakorlat: 6 A gyakorlat megnevezése: Diszkoszvető. Alkalmazási területe: 9. osztálytól. Eszközök: gumi diszkosz, szabvány diszkosz A résztvevők száma: egyéni A gyakorlat leírása: A tanuló kiinduló helyzete: vállszéles terpeszállás, diszkosz az ügyesebbik kézben. A bal kar nyitómozdulata kezdi a mozgást amit az előlengetéssel készítünk elő. A kar munkájával egy időben a jobb láb erőteljes forgató-toló munkájától a baloldali csípő a bal térd és a bal boka is a dobás irányába fordul. A dobónak el kell érnie egy kedvező forgási sebességet, ami elengedhetetlen a következő fázisokhoz, azaz az egész dobáshoz. Az atléta súlypontja ekkor tolódik el a támaszláb irányába. A dobóterpesz kialakítása során kulcsfontosságú, hogy a lábfejek a dobókör átmérőjére merőlegesen helyezkedjenek el. A jobb láb térdben hajlítva, míg a bal lábnak nyújtva kell lenni a végrehajtásnál. A bal láb folytatásaként egy vonalában helyezkedik el a dobó törzse. Ezután kidobja a diszkoszt a tanuló. A gyakorlatot 30 ismétlésszámmal végzi a tanuló. Cél: Felsőtest munkájának kialakítása diszkosszal. Kritikus momentum: Nem a csípő indítja el a mozgást. Megjegyzés: A testsúlynak folyamatosan a jobb lábon kell lennie. Változatok: Vasaló, vaskarika, gumi diszkosz, füles labda alkalmazása Gyakorlat: 7

23 A gyakorlat megnevezése: Kadett forgó. Alkalmazási területe: 9. osztálytól. Eszközök: - A résztvevők száma: egyénileg minden tanuló A gyakorlat leírása: A tanuló kiinduló helyzete: vállszéles terpeszben minimális térdhajlítással az előlengetéshez szükséges testtartás felvétele. A tanuló megkezdi az előlengető mozgást, majd a bal láb előrehelyezésével egy ugrásszerű előrehaladást végez. Ezt nevezzük Kadett forgóugrásnak. Ezt követően a forgás folytatásával egy úgynevezett torzió kialakítása a cél, amivel a felsőtest lemarad, így törzs előfeszített állapotba kerül. Ezután a dobó kar lendítése következik, miközben az alsó végtagok kiegyenesednek. Cél: A pördület készségszintre hozása. Helyes forgó technika kialakítása. Kritikus momentum: A láb talajra helyezésének pontossága, botlásveszély. Megjegyzés: - Változatok: Gyakorlat: 9 A gyakorlat megnevezése: Kadett dobó. Alkalmazási területe: 9. osztálytól. Eszközök: diszkosz, dobókör A résztvevők száma: egyénileg minden tanuló A gyakorlat leírása: A tanuló kiinduló helyzete: vállszéles terpeszben minimális térdhajlítással az előlengetéshez szükséges testtartás felvétele, diszkosz a dobó kézben. A tanuló megkezdi a diszkosz előlengetését, majd a bal láb előrehelyezésével egy ugrásszerű előrehaladást végez. Ez az előző gyakorlatban elsajátított Kadett forgóugrás. Ezt követően a forgás folytatásával egy úgynevezett torzió kialakítása a cél, amivel a felsőtest lemarad, a kar pedig szinte passzív állapotban, tehetetlenségéből adódóan még inkább lemarad a diszkosz súlyából adódóan, így a

24 törzs előfeszített állapotba kerül. Ezután a dobó kar lendítése következik, miközben az alsó végtagok kiegyenesednek, majd a diszkosz megfelelő irányba forgatása, majd elhagyja az a kezet a hüvelykujj felől. Cél: a pördület készségszintre hozása, minimális erővel végeztessük a vetést még. Kritikus momentum: Helyes forgó technika, és megfelelő erő használata a dobás során. Megjegyzés: Dobás előtt figyelj, dobás felhívás hangos közlése a baleset elkerülése érdekében. Változatok: Gyakorlat: 10 A gyakorlat megnevezése: Diszkoszvetés. Alkalmazási területe: 11. osztálytól. Eszközök: diszkosz, dobókör A résztvevők száma: egyénileg minden tanuló A gyakorlat leírása: Cél: A tanuló az előző két gyakorlatot összekapcsolva fokozódó erővel végzi a diszkoszvető mozgást. Míg először a helyes technika elsajátítása végett minimális erő felhasználásával zajlott a diszkoszvető mozgás készségszintre járatása, addig a 10-es gyakorlatban már az erő fokozatos és egyre nagyobb bekapcsolása a cél, ezzel is növelve a dobó-állóképességet. Kritikus momentum: Az erő növelés nem mehet a technika rovására. Optimális erőbevitel. Megjegyzés: Dobás előtt figyelj, dobás felhívás hangos közlése a baleset elkerülése érdekében. Változatok: 1-1,5-2 kg-os szer használatával növelhető a mozdulat és mozgásgyorsaság.

25 7. Forrásmegjelölés:

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Vörös Dániel F1EQHZ Testnevelés- Játék

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette:

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V)

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V) Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti- Nevelési és Sporttudományi Kar Szombathely, Károlyi Gáspár tér 3. Atlétika A súlylökés tanítása középiskolában Németh Aladár(D4SA2V) Földrajz- testnevelés szakos

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben

Pótvizsga Feladatsor 9. évf.

Pótvizsga Feladatsor 9. évf. Pótvizsga Feladatsor 9. évf. A pótvizsga feladatsora a tanév tananyaga és a tanév során tanultakból áll. A feladatok sorrendjét a szaktanár jelöli ki a pótvizsga napján. A tanuló a pótvizsgát akkor kezdheti

Részletesebben

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév Atlétika SMDLTE 2202 A diszkoszvetés Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév I. rész A diszkoszvetés szabályai Hivatalos dobószerek - Nemzetközi versenyeken

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Tebeli György JRHGJL A súlylökés oktatása a

Részletesebben

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

SÚLYLÖKÉS. Készítette: Péringer Balázs

SÚLYLÖKÉS. Készítette: Péringer Balázs Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet SÚLYLÖKÉS Készítette: Péringer Balázs ABO2RV A súlylökés általános iskolában oktatott

Részletesebben

2019/20. tanév. Szak megnevezése: Osztatlan testnevelő tanári szak

2019/20. tanév. Szak megnevezése: Osztatlan testnevelő tanári szak 2019/20. tanév Intézet neve: DE Sporttudományi Koordinációs Intézet Szak megnevezése: Osztatlan testnevelő tanári szak Tagozat: nappali Specializáció megnevezése: nincs Félév: 1. Tantárgy neve, Neptun-kódja(i):

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT)

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) ELŐZMÉNYEK A Nemzeti Együttműködés Programja szerint: felfutó rendszerben a közoktatásban be kell vezetni a mindennapos testnevelést és az évenkénti egységes

Részletesebben

A súlylökés oktatása középiskolában

A súlylökés oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés oktatása középiskolában Pődör Ramóna L4C2U2 A becsúszásos lökés végrehajtásának szakaszai (jobb kezes

Részletesebben

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA 2016 CSAPATVERSENYEK korosztályai : I. korcsoport: 2008-2009 II. korcsoport 2006-2007 Csapatlétszám: 4-8 fő valamennyi korosztálynál ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztály: Szakközép iskola 9-12. Szakiskola 9-10 A vizsga szerkezete: Testnevelés tantárgyból csak gyakorlati vizsga van. 1. Gyakorlati vizsga - Időtartama: 45 perc

Részletesebben

ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT

ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT Professzor dr. Merkely Béla, az MTA doktora a londoni olimpiára készülő magyar csapat vezető kardiológusa ajánlja ezt a kis könyvecskét: összeállított gimnasztikai

Részletesebben

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Tanár: Dr. Koltai Miklós Készítette:

Részletesebben

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához,

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, Termékek Alacsony fekvőtámasz állvány Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, változatosabbá tételéhez nyújt segítséget. A saját testsúlyos edzés egyik legfontosabb

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Lakatos Gábor IJL15N I. évf. levelező tagozat

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok A gyakorlatokat a talajon egy tornamatracon végezzük! 1. Medence mobilizálás Kiinduló helyzet: Hanyatt fekvés, térdhajlítás, terpesz talptámasz. Tarkóra tartás.

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT (fekvőtámasz, felülés, ingafutás, helyből távolugrás, függeszkedés, fekve-nyomás és 2000 méteres futás) Állóképesség fogalma: egy adott fizikai pszichikai teljesítmény jellemző intenzitásának

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE2202. A súlylökés oktatása általános iskolában

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE2202. A súlylökés oktatása általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE2202 A súlylökés oktatása általános iskolában KÉSZÍTETTE: EGYED ÁKOS

Részletesebben

Testnevelő tanár osztatlan tanárképzési szak

Testnevelő tanár osztatlan tanárképzési szak MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGA Testnevelő tanár osztatlan tanárképzési szak 1. A vizsga részei: 1.1. Gimnasztika: Gyakorlati anyag: 64 ütemű gimnasztikagyakorlat végrehajtása, illetve mászás vagy függeszkedés

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 KÉSZÍTETTE: PŐDÖRNÉ SZILOS

Részletesebben

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga 2019/20 1. Bevezető A vizsga szempontjait az általános iskolai tananyag és az osztályprofil célrendszere határozza meg. Eszerint a sportágismereti

Részletesebben

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK Törös Károly Utánpótlás szövetségi kapitány Vezetőedző, szövetségi kapitány ex Délfrika Afrika és ex Algéria 2009-2013 1. Kiinduló helyzet: kisterpeszben állva, két kéz a vesetájon

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógus Képző Kar Sport Tudományi Intézet

Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógus Képző Kar Sport Tudományi Intézet Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógus Képző Kar Sport Tudományi Intézet Diszkoszvetés oktatása a középiskolában (Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202) Forrás: www.mozaweb.hu/lecke-tor-tortenelem_5-az_okori_olimpiak-101711

Részletesebben

A diszkoszvetés oktatása középiskolában

A diszkoszvetés oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés oktatása középiskolában (SMANTE 2302) Készítette: Szóka Orsolya GA5B0D

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika SMDLTE2202. Diszkoszvetés középiskola

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika SMDLTE2202. Diszkoszvetés középiskola Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika SMDLTE2202 Diszkoszvetés középiskola Bosnyák Róbert Testnevelés msc 2010/2011. I. félév Szabályok

Részletesebben

4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY

4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY 4-5 FÉLÉVES TESTNEVELŐ TANÁR SZAK MOTOROS ALKALMASSÁGI VIZSGAKÖVETELMÉNY PONTSZÁMOK Sportjátékok Atlétika Torna Úszás Küzdősportok (mindkét nem számára) Összesen 20 pont 30 pont 30 pont 30 pont 10 pont

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kislabda hajítás, általános iskola felső tagozat Atlétika SMDLTE2202 Csipszer Péter Testnevelő - Egészségfejlesztő

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban, megállás

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok Tanító: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály: 1. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés, labda dobás

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

Fizikai képességek felmérése. 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához

Fizikai képességek felmérése. 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához Fizikai képességek felmérése az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához Közoktatási típusú sportiskola A közoktatási típusú sportiskola

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA

TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA Nők 50 m úszás (rajtfejes, szabadon választott úszásnemben) Alapszint 61 mp Falraadogatás (kézilabdával 4 m-ről 30 mp alatt) 17 db Kötélmászás (5 m-es kötélre)

Részletesebben

A súlylökés oktatása középiskolában

A súlylökés oktatása középiskolában A súlylökés oktatása középiskolában Az atlétika oktatásmódszertana Név: Viola Vivien Szak: testnevelő-gyógytestnevelő Neptun kód: A9MNU6 1 Tartalomjegyzék: 1. A súlylökés technikájának leírása..3. oldal

Részletesebben

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM, SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT, MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT Készítette: Straub Irén, tanár T/D testnevelő

Részletesebben

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG NŐ I T O R N A Melléklet a Magyarország 2 0 1 8. évi versenykiírásához GYAKORLATANYAG Zsebi Baba I. Korcsoport Előírt gyakorlat: kiinduló helyzet: Függés az alacsony karfán; húzódzkodás

Részletesebben

bemelegítés minden 5-10 p 6. far kombi kar/törzsizmok guggolás széles terpesz far/comb 8 / 16 kitörés jobb láb elıl far/comb 8 / 16

bemelegítés minden 5-10 p 6. far kombi kar/törzsizmok guggolás széles terpesz far/comb 8 / 16 kitörés jobb láb elıl far/comb 8 / 16 Otthoni alapozó edzésterv: 2 hét 20 2. hét, 1. nap Szériák közötti szünetek: 30 mp (ahol van szériaszám, és a gyakorlat nem egy komplex része) Gyakorlatok közötti szünetek: 0 mp (folyamatos) Körök javasolt

Részletesebben

A diszkoszvetés oktatása a középiskolában

A diszkoszvetés oktatása a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés oktatása a középiskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Rajos Zoltán testnevelő tanár msc CP6W9E

Részletesebben

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Az atlétika oktatásmódszertana (SOANTE7313) Szeiler Bálint HUDRVE

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ. Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ. Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA Kislabdahajítás oktatása az általános iskola 7-8. osztályában KÉSZÍTETTE: VARGA EDIT TESTNEVELŐ TANÁR

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202. 2010/2011 I.

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202. 2010/2011 I. Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 2010/2011 I. félév Konzulens: Dr. Koltai Miklós A súlylökés általános iskolai oktatására

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

Atlétika (SMDLTE 2202)

Atlétika (SMDLTE 2202) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika (SMDLTE 2202) A diszkoszvetés középiskolai oktatása Konzulens: Dr. Koltai

Részletesebben

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu VERSENYFÜZET Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu A verseny célja: Lehetőséget biztosítani az intézmények alsó tagozatos tanulói számára, hogy az atlétika játékos formában történő gyakorlásával

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat- magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE2202 Dr. Koltai Miklós A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

Atlétika. Gerelyhajítás. Lappints Regős SLC5GL történelem-testnevelés

Atlétika. Gerelyhajítás. Lappints Regős SLC5GL történelem-testnevelés Atlétika Gerelyhajítás Lappints Regős SLC5GL történelem-testnevelés A gerelyhajítás technikája, szabályai A gerelyhajítás technikáját több ponton is befolyásolják a versenyszabályok: - a gerelyt a kötésnél

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Készítette: Szalai Zsolt Neptunkód: MMIAG2 Szak:

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1-4. évfolyam: 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban,

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése ÓRAVÁZLAT 10/A Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése Padgyakorlatok Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Dr. Koltai Miklós Név: Konrád Hajnalka

Részletesebben

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Németh Szilvia Testnevelő tanár

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 7502 LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 Ft 381 000 Ft Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA SMDLTE 2202 Távolugrás oktatása középiskolában Készítette: Varga Áron Szak: Testnevelés

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás általános iskolai alsó tagozat oktatása, annak előkészítő -és rávezető gyakorlatai Atlétika gyakorlata

Részletesebben

Gerendagyakorlat: 5 elem bemutatása gyakorlatsor formájában a tanult formai-, dinamikai szabályok és összekötő elemek segítségével:

Gerendagyakorlat: 5 elem bemutatása gyakorlatsor formájában a tanult formai-, dinamikai szabályok és összekötő elemek segítségével: Testnevelés A vizsga leírása 1. GYAKORLATI VIZSGA 1.1 Szakgimnázium 9. évfolyam lányok Kötelező gimnasztika- 10 pont Atlétika- 10 pont: - Térdelőrajt- 2 pont - Kislabda-hajítás vagy súlylökés- 4 pont -

Részletesebben

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Szalay Ákos 1. A magasugrás oktatása általános

Részletesebben

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium 1. számú melléklet Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium A tanulók fizikai állapotfelmérésének terve A tanulók fizikai állapotának mérését eszköznek tekintjük, melyet egyfelől a

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata.

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata. 1. Az olimpiai játékok eredete, története, kialakulásának körülményei. Ókori és újkori olimpiák. Magyarok az olimpiai versenyeken. Olimpiai szimbólumok. 2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi

Részletesebben

Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A kislabda hajítás oktatásának módszere és gyakorlatai általános iskolában Mestery Andrea eha: JIJULI 2013.05.10.

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMDLTE2202)

Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMDLTE2202) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógiai Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMDLTE2202) Súlylökés

Részletesebben

GONDOLATÉBRESZTŐ Nyújtó-lazító gyakorlatsorozat 12-16 éves korosztály számára (kb. 45 perc) középpontban a gerinc

GONDOLATÉBRESZTŐ Nyújtó-lazító gyakorlatsorozat 12-16 éves korosztály számára (kb. 45 perc) középpontban a gerinc 1 GONDOLATÉBRESZTŐ Nyújtó-lazító gyakorlatsorozat 12-16 éves korosztály számára (kb. 45 perc) középpontban a gerinc Tanácsok: lassú, fokozatos mozgással végeztessük a gyakorlatokat, óvatosan közelítve

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

Óravázlat. Tisztelt Kollégák!

Óravázlat. Tisztelt Kollégák! Tisztelt Kollégák! Engedjétek meg, hogy megköszönjük megtisztelı jelenléteket, és röviden bemutassuk a Zipernowsky Károly sport törekvéseit, amelyek egyben a mai bemutató óra szakmai hátterét is meghatározzák.

Részletesebben

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kölyökatlétika Készítette: Mikos Patricia egészségfejlesztő tanár testnevelő tanár MSC levelező

Részletesebben

A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai becsúszásos technikával Atlétika SDMLTE2202

A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai becsúszásos technikával Atlétika SDMLTE2202 Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai becsúszásos technikával Atlétika SDMLTE2202 Borsics István

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

Óraterv (2.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet

Óraterv (2.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet Óraterv (2.) A pedagógus neve: C. Szabóné Kocsiczki Ilona Műveltségi terület: testnevelés és sport Tantárgy: testnevelés Osztály:12. évfolyam lány labdajáték csoport Az óra témája: Kosárlabda Az óra cél-

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Für Attila G8C5WR 1. A gátfutás technikája A

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG NŐ I T O R N A Melléklet a Magyar Köztársaság 2 0 1 9. évi versenykiírásához GYAKORLATANYAG Zsebi Baba I. Korcsoport Nekifutásból függőleges felugrás karlendítéssel magastartásba,

Részletesebben

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2.

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. Bemelegítő gyakorlatok 1 HÁTONFEKVÉSBEN Híd Feküdj hanyatt, a lábadat húzd talpra, a lábfejed legyen majdnem pontosan a térd alatt. Nyomd le a sarkad, és emeld fel a feneked a talajról. Húzd be a hasad,

Részletesebben

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása. szeptember TANMENET október I. osztály Az irányok tisztázása. Ugrások egy, páros lábon. Eltérő testhelyzetek felvétele. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

Részletesebben

A súlylökés általános iskolában való oktatása

A súlylökés általános iskolában való oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolában való oktatása Atlétika SMDLTE2202 Zakál Simon Edina wzktdt Felépítése a dolgozatnak

Részletesebben

A súlylökés oktatása középiskolában

A súlylökés oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMANTE 2202 A súlylökés oktatása középiskolában Készítette: Mészáros Máté Testnevelő Angol MSC 1.

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ Időszak: 1. és 2. felkészülési fázis Ízületi mozgékonyság Lazaság - Erő-Állóképesség FIGYELEM Erőfejlesztés, kondicionálás gumiszalag segítségével.

Részletesebben