Semmelweis Egyetem I.sz. Belgyógyászati Klinika HEMATOLÓGIAI DIASOROZAT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Semmelweis Egyetem I.sz. Belgyógyászati Klinika HEMATOLÓGIAI DIASOROZAT"

Átírás

1 Semmelweis Egyetem I.sz. Belgyógyászati Klinika HEMATOLÓGIAI DIASOROZAT

2 1. Ép, normális érettségű vörösvértestek és egy lymphocyta a perifériás vérkenetben. 2. Normális csontvelő, citológiai kép. A sejtes elemek és a zsír aránya normálisan kb %. A csontvelőkép tarka, mindenféle sejtes elem megfigyelhető, egy megakaryocyta is található, (jobb oldalon alul, 5 óra irányában). 630x-es nagyítás 3. Normális csontvelő, citológiai kép. Ezzel a nagyítással (100x-es) már az egyes sejtek morfológiailag jól felismerhetőek. 4. A kvalitatív vérkép vizsgálatához a perifériás kenetet MGG szerint festjük. A jelölt sejt segment. 5. Reticulocyták. Supravitalis festéssel jól láthatóvá válik a substantia reticulofilamentosa a reticulocytákban. A reticulocyták száma fokozott vvt-termeléssel járó állapotokban nagyobb. Az 1000 vvt-ra jutó reticulocyták számát összeadva kapjuk meg arányukat o/oo-ben, ez normálisan 10 %o körüli, de abszolút számuk a döntő, ez /µl közti. Fokozott vvt termeléssel járóállapotokban számuk nagyobb, (pl. hiányanaemiák kezelésekor B 12 anaemia perniciosa-ban és vaskezelés vashiányos anaemiában, vagy akut vérvesztést követően). Különösen feltűnő a reticulocytosis haemolytikus anaemiában. Perifériás kenet, brillantkrezilkékfestés. 6. Sideroblastok. Perifériás kenet, berlinikék festés. 7. Vasraktározás a csontvelőben. A csontvelő vasraktározása ebben az esetben fokozott volt, extracellularis durva granularis pozitivitás látható. Normálisan ennél kevesebb a kék szemcse egy átlagos látótérben, vashiány esetén teljesen hiányozhatnak a berlinikék pozitív vas szemcsék. Refrakter sideroblastos anaemiás beteg csontvelőkenete, berlinikék festés, 630x-os nagyítás.

3 8. Alkalikus phosphatase pozitív granulocyták. 2 db 3-4 erősségben pozitív granulocytát látunk. Az enzim a perifériás kenetben a stabokban és a segmentekben mutatható ki. A pozitivitás erőssége 1 (+)-tól 4-ig (++++) terjedhet. 100 pozitív neutrophil pozitivitásának fokát összeadva kapjuk meg az összpontszámot, mely 0 és 400 közti szám lehet. A normális érték laboratóriumonként enyhén különbözik, átlagosan közti a pontszám, ami a sejtek 30-50%-ának pozitivitásából adódik. Növekedett a GAP score leukemoid reakcióban (pl. bakteriális fertőzés kapcsán), polycythaemia vera, aplastikus pancytopenia, myelofibrosis esetén és aktív Hodgkin kórban. Csökkent, esetleg 0 a GAP aktivitás krónikus granulocytás leukaemia (CGL) krónikus szakaszában, vírus infekciókban és paroxysmális nocturnális haemoglobinuriában (PNH): Ha a CGL blastos krízise közeledik a GAP érték általában megnő. Perifériás kenet, neutrophil granulocyta alkalikus phosphatase (GAP) festés. 9. PAS (Perjód-Acid-Schiff) festés glikogén kimutatására. Az egyetlen segmenterős diffúz pozitivitást mutat. PAS pozitivitást találunk a kóros sejtekben lymphoid leukózisokban, erythroleukaemiában. 10. Peroxidáz-pozitív fiatal granulopoietikus sejtek Krónikus myeloid leukaemiában (CML) erősen pozitívak a granulocyták. Peroxidáz-festés, perifériás kenet. 11. Sudánfekete-festés lipidek kimutatására CML-ben lehet erősen pozitív, vagy gyengébb, esetleg negatív. Myelomonocytás leukaemiában ez a citokémiai reakció segít elkülöníteni a negatív proerythroblastokat az erősen pozitív myeloblastoktól és az elszórt pozitív granulumokat tartalmazó monoblastoktól. A normális erythropoetikus sor (12-18.) 12. Proerythroblast 13. Basophil normoblast

4 14. Polychromatophil normoblast 15. Oxyphil normoblast 16. Polychromásiás vörösvértest Perifériás vérkenet 17. Reticulocyták Perifériás vérkenet, brillantkrezilkékfestés. 18. Ép vörösvértestek Perifériás vérkenet

5 A normális granulopoetikus sor (19-28.) 19. Myeloblast 20. Promyelocyta 21. Neutrophil myelocyta (MC) 22. a: jugend (metamyelocyta) b: stab (pálcikamagvú) c: segment (karéjos) 23. Sexchromatint tartalmazó segment 24. a: supersegmentált neutrophil granulocyta b: eosinophil segment degranulációval. Részben degranulált eosinophil segment allergiás folyamatokban fordul elő. 25. Eosinophil segment 25/A. Eosinophilek a perifériás kenetben 26. Eosinophil myelocyta csontvelőkenetben. A myelocyta az a granulopoetikus érési stádium, ahol különválik a granulocytasor, és megjelenik a specifikus granuláció (neutrophil, eosinophil vagy basophil myelocyta) 26/A. Eosinophil és neutrophil myelocyta csontvelőkenetben 27. Basophil granulocyta 28. a: basophil granulocyta b: eosinophil granulocyta

6 29. Monocyta 30. Eosinophil sejtek Ha a eosinophil sejtek mikroliterenkénti száma meghaladja a 0,25 G/l-t, eosinophilia állapítható meg. 31. a: monocyta b: acanthocyták az érett, normális monocyta körül látható tárcsasejtek a vvt-k mechanikus roncsolása hatására keletkeztek, artefactum. c: thrombocyta 32. Stimulált lymphocyták 33. Kis lymphocyta 34. Nagy granuláris lymphocyták A nagy granuláris lymphocyták (large granular lymphocyte = LGL) a perifériás vérben normálisan 5-15%-ban jelenlévő sejtek, a természetes ölő (natural killer = NK) sejtekkel nagyjából átfedő sejtpopulációt reprezentálnak. A tumor elleni és az antiviralis immunitásban játszanak fő szerepet. Felty syndroma miatt szplenektomizált beteg perifériás kenete. 35. Plazmasejtek 36. a: fiatal megakaryocyta b: mastocyta 37. Mastocyta A szöveti hízósejt a csontvelőben főleg a nehezebben kikenődő vagy rostosabb területeken található.

7 38. Fiatal megakaryocyta 630 x-os nagyítás x-os nagyítással 2 megakaryocyta látható ebben a csontvelői látótérben. 40. Érett megakaryocyta A megakaryocyta rendszer legérettebb sejtje, széli részén lefűződő thrombocyták. 41. Megakaryocyta 60 x-os nagyítás 42. Vörösvértest-anisocytosis A vvt-k nagysága különböző. Ennél nagyobb fokú anisocytosist általában más vörösvértest morfológiai eltérések pl. poikilocytosis is kísérnek. 43. Hypochromasia A vörösvértestekben kiterjedt halvány központi udvar látható, melyet keskeny szegély vesz körül. Ezen gyűrűszerű sejtek az anulocyták. 44. Céltábla vörösvértestek mellett kísérőjelenségként aniso-poikilocytosis. Ezen valódi céltáblára emlékeztető vvt morfológiai eltérés + hypochromasia együttesen thalassaemia minorban megszokott jelenség. 45. Gyűrű sideroblastok. A normoblast magja körül gyűrű alakban helyezkednek el a szabad vas granulumok. Refrakter sideroachrestikus anaemiában szenvedő beteg csontvelő kenete, berlinikék festés.

8 46. Aplastikus pancytopenia. Aplastikus pancytopeniában a csontvelőpunkció általában nem eredményez értékelhető csontvelőt (punctio sicca). A diagnózishoz elengedhetetlen a crista biopsia. A szövettani metszetekben a sejtes elemek nagyfokú csökkenése észlelhető mindhárom rendszerben. Lymphocytákat és plazmasejteket esetenként még lehet találni, de a csontvelő gyakorlatilag üres. Csontvelő metszet, Gallaminkék Giemsa 47. Myelofibrosis Myelofibrosisban a nagyfokú rácsrost szaporulat miatt szorul háttérbe a csontvelői vérképzés, gyakori a punctio sicca. A diagnózishoz a crista biopsiával nyert minta hisztológiai vizsgálata szükséges. Előrehaladott myelofibrosisban a haemopoiesis háttérbe szorul. Csontvelő metszet, Jones festés. 48. Myelofibrosis A perifériás vérben jellemző az enythroleukemoid reakció, mivel a vérképzés lényeges része extramedullarisan a májban és a lépben folyik, onnan pedig könnyebben kerülnek ki a perifériára a fiatal myeloid és erythropoetikus sejtek. a.) fiatal myelocyta b.) oxyphil normoblast 49. Myelofibrosis a.) oxyphil normoblast b.) könnycsepp alakú vörösvértest A vörösvértest anisocytosis kifejezett. 50. Ovalo-makrocytosis Ovalo-makrocyták a perifériás vérkenetben. A fenti kép már csontvelővizsgálat nélkül is fel kell, hogy vesse megaloblastos vérsejtképzés lehetőségét. (Kezeletlen anaemia perniciosa, perifériás kenet.) 51. Megaloblastos vérsejtképzés. Az erythropoiesis megaloblastos, a képet a proerythroblastok uralják. Magszerkezetük laza, a citoplazma sokszor relatíve érettebbnek tűnik a maghoz képest! B 12 -hiány valódi anaemia perniciosában vagy felszívódási zavar következtében, fólsavhiány pl. terhességben, alkoholistákon vagy idős, egyoldalúan táplált egyénekben okozhat megaloblastos vérsejtképzést.

9 52. a: acanthocyták b: fragmentocyták A vvt szabálytalan, hullámos szegélye az u.n. acanthocytosis krónikus májbetegségben fordulhat elő. A fragmentált vörösvérsejtek mechanikus hemolízisre hívhatják fel a figyelmet (mikroangiopathiás hemolízis, DIC, TTP, diszfunkciós műbillentyű működés, stb.). A képen a poikilocytosis, a vvt-k alaki különbözősége nagyon kifejezett. 53. Elliptocyták (ovalocyták) 54. Sphaerocytosis A normális vörösvértesteknél kisebb, kerek, valamivel sötétebbre festődő sejtek, központi halványabb udvar nélkül. Sphaerocyták leggyakrabban immunhemolízisben láthatók. Congenitalis ophaerocytás hemolitikus anaemiában a vörösvértest eltérés szplenektomia után is megmarad, de a hemolízis megszűnik. 55. Hemolitikus anaemia Az erythropoesis nagymérvű fokozódása egy határig kompenzálja a vörösvértestek fokozott pusztulását. A granulopoiesis és az erythropoiesis aránya a csontvelőben 1 alattira csökken (normálisan 2-3:1 a granulopoiesis javára), aminek az erythropoiesis fokozódása az oka. A képen szinte kizárólag erythropoetikus sejt látható, a jelölt sejtek erythropoetikus oszló alakok. 56. Pénztekercsképződés A vörösvértestek összetapadása a szérumfehérjék változásának, leggyakrabban paraprotein termelésnek a következménye. Májbetegségekben, valamint a monoklonális paraproteintermeléssel járó állapotokban pl. myeloma multiplexben észlelhető jelenség. A vérkenetben a jól kikenődött, vékony részeken kell csak értékelni, ahol a sejtek normálisan egyenként kiterülnek. 57. Polychromásiás vörösvértest Az MGG-vel polychromásiásan festődő és általában valamivel nagyobb vvt-k a többi normál vvt-nél valamivel fiatalabb formák, reticulocyták.

10 58. Basophil punktált vörösvértest A vörösvértestben látható kis kék szemcsék a citoplazma basophil anyagának besűrűsödéséből keletkeznek. Ezáltal a vörösvértest pöttyözött küllemű lesz. A tűhegynyi finom pontozottság a citoplazmában mérgezéseknél fordul elő (pl. ólommérgezésben) vagy vérképzési zavar esetén pl. megaloblastos anaemiában, thalassaemiában. 59. Jolly-test (Howell-Jolly-test) Magmaradvány, amely kékeslila zárványtestként megmarad a vörösvértestben, általában a vörösvértest széli részein. Léphiányos állapotra jellemző, bármely ok miatt szplenektomizáltakon, illetve esetenként megaloblastos anaemiában fordul el a vörösvértestekben. 60. Supersegmentált segment 4 vagy több lebenyre tagolt magvú granulocyta anaemia perniciosában gyakori, de előfordul krónikus alkoholisták, illetve citosztatikummal kezelt betegek perifériás kenetében is. 61. Toxikus granuláció Súlyos bakteriális infekciós állapotban a neutrophil granulocyták granulumai sokkal durvábban és erősebben acidophil, lila festődésűek, mint normálisan. Bakteriális szepszisben szenvedő beteg perifériás vérkenete. 62. Döhle-test A neutrophil granulocyták citoplazmájában néha kéken festődő területek láthatók, főleg a citoplazma széli részein (képünkön centrálisan). Előfordulása: súlyos infekciókban, főleg pneumoniában, szepszisben. 63. Vakuolizált proerythroblast Krónikus alkoholizmusban szenvedő beteg csontvelői képe. Hasonló vakuolizációt okozhat a chloramphenicol hatására létrejövő toxikus reakció. 64. Mononucleosis infectiosa Atípusos mononukleáris sejt a periférián.

11 65. Krónikus lymphoid leukaemia (CLL) a: monomorf közepes nagyságú lymphocyták keskeny citoplazmaszegéllyel, valamint b: Grumprecht rögök láthatók, ez utóbbiak a szétesett lymphocyták maradványai, CLL-re jellemzőnek tekinthetők. 66. Krónikus lymphoid leukaemia A csontvelő monomorf lymphoid sejtekkel infiltrált. 67. Non-Hodgkin lymphoma a: mastocyta A nagyszámú monomorf lymphocyta mellett látható mastocyta felveti Waldenström macroglobulinaemia lehetőségét. Monoklonális IgM paraproteinaemiás beteg csontvelőkenete. 68. és 68A Hajas sejtes leukaemia A krónikus leukaemiák egy ritka formája a hajas sejtes leukaemia (ez is a non-hodgkin lymphomák közé tartozik). A periférián, a lépben és a csontvelőben látható hajas sejtekről kapta ez a lymphoproliferatív betegség a nevét. Hajas sejtes leukaemiában szenvedő beteg perifériás kenete. 69. Akut lymphoid leukaemia (ALL) a: lymphoblast b: Grumprecht rög 70. Lymphoblast ALL-ben 71. ALL A csontvelő lymphoblastokkal infiltrált, a diagnózishoz a citokémiai vizsgálat elengedhetetlen. Morfológiailag jellemző a nagy mag/citoplasma arány, 1-1 hasadt megvú lymphocyta, Rieder alakok (a mag befűződése), kevés érett lymphocyta és néhány intermedier prolymphocyta. 72. ALL 73. Akut myeloid leukaemia (akut nem lymphoid leukaemia) A képen látható 5 myeloblast közül kettőben Auer pálca ismerhető fel.

12 74. Akut myeloid leukaemia (akut nem lymphoid leukaemia) A jelölt sejtek atipusos blast -ok halvány nukleolussal és keskeny basophil citoplazmával. MGG-vel festett készítményből nem dönthető el, hogy lymphoblastos, myeloblastos vagy monoblastos leukaemiáról van-e szó. 75. Akut monocyta leukaemia Különböző érési stádiumú sejtek, többszörösen benyomott magok (több sejtben van citoplazmatikus granulum, ami normálisan csak az éretlen monocytákban található meg). 76. Akut monocyta leukaemia 77. Akut myelomonocytás leukaemia a: myeloid b: monocytoid elemek A myeloid és a monocyta rendszer egyaránt érintett kb %-ban. perifériás kenet. 78. Erythroleukaemia (Di Guglielmo-betegség) A myeloid sor tagjai nem is láthatók, csak bizarr, kóros erythropoetikus alakok. Nagymértékben kóros erythroblastok, óriás sejtek szabálytalan alakú, többlebenyű magvak és kóros mitózisok láthatóak az erythroblastokban. Sokmagvú erythropoetikus alakok, megaloblastoid magszerkezet, erythropoetikus oszlás. 79. Krónikus myeloid leukaemia (CGL) 80. CML CML krónikus fázisában a granulocyta sor minden tagja megtalálható a periférián, emellett eosinophilia és basophilia gyakori. 81. CML A granulopoiesis jelentősen fokozott, a G/E arány 10 feletti. Basophilia. Az érett basophilek mellett éretlenebbek is láthatóak, durva nagy granulumokkal és több nukleolussal. Az egyéb hemopoiesis szinte teljesen háttérbe szorult. Krónikus myeloproliferativ betegségek, igy a CML diagnosztikájához csontvelőbiopszia is szükséges.

13 82. CML blastos shub A CML ezen stádiuma klinikailag akut leukaemia képét nyújtja. Jelentős hypercellularitás, éretlen myeloid elemek túlsúlya. 83. Anisothrombocytosis A thrombocyták mérete jelentősen különbözik egymástól, - kis és nagy thrombocyták láthatók, a nagyobb, fiatal thrombocyták az aktív thrombocytaprodukció jelei, pl. vérvesztést követően láthatóak. 84. Thrombocythaemia Ezen krónikus myeloproliferatív kórképben a perifériás kenetben látható eltérések a perifériás kenetben a következőek: anisothrombocytosis, nagfokú thrombocyta szaporulat, óriás thrombocyták, vvt- anisocytosis, hypochromasia, hyposplenia, céltábla vvt-k, schistocyták, thrombocyta halmazok (ábránkon jelölve). A vérlemezkék hajlamosak aggregálódni, de a halmazon belül is felismerhető az egyes thrombocyták jelentős nagyságbeli különbözősége. 85. Haemorrhagiás thrombocythaemia A csontvelőkenet hypercellularis, nagyszámú megakaryocyta (ábránkon jelölve) látható. Thrombocytahalmazok gyakoriak. Essentialis thrombocythaemia gyanúja esetén csontvelőbiopszia indokolt. 86. Plazmasejt szaporulat Érett plazmasejtek reaktív szaporulata krónikus infekcióban. 87. Plazmasejtek a csontvelőkenetben Kétmagvú plazmasejt is látható. 88. Russel testes plazmasejt Paraprotein secernáló plazmasejt több mint 10 éve fenálló benignus monoklonális gammopathiában szenvedő beteg csontvelejében.

14 89. Myeloma multiplex A csontvelő különböző érettségi fokú atipusos plazmasejtekkel infiltrált, kétmagvú plazmasejt is látható + plazmasejtek különböző nagyságúak. Több éretlen nucleolusos plazmasejt (plazmoblast) is látható. 90. LE-sejt Neutrophil granulocyta nagy, átlátszatlan homogén lazacszínű citoplazma zárvánnyal, amely félrenyomja a granulocyta magvát. A jelenség az antinukleáris faktor hatásának a következménye. 91. LE-sejt (2 db) 92. Tumor-metastasis 93. Tumor-metastasis A tumorsejtek általában csoportosan fészkekben találhatóak, a haemopoetikus sor tagjaitól megkülönböztetendő csontvelő-idegen sejtek. Általában sötétebben festődő, gyakran syntitiumképzésre hajlamos sejtek. Metastatizáló mamma-carcinomában szenvedő beteg csontvelő kenete. 94. Gaucher sejt Ezen lipidtárolási betegség jellemző sejtjei µm átmérőjűek, 1 vagy több excentrikus maggal. A felnőttkori formában a kóros sejtek főleg a léppulpában, a májban és csontvelőben találhatók. Léppunctatum. 95. Myelodysplasia syndroma, csontvelőkenet Pseudo-pelger morfológiájú neutrophil granulocyta 96. Myelodysplasia syndroma Laza, megaloblastos magszerkezetű proerythroblast és dyserythropoetikus, lobulált magvú basophil normoblast csontvelőkenet 97. Myelodysplasia syndroma, Dysplastikus mikromegakaryiocyta csontvelőkenet 98. Myelodysplasia syndroma, t 2 mikromegakaryiocyta, csontvelőkenet

15 A keneteket May Grünwald Giemsa (MGG) szerint festettük és a fotók 1000x-es nagyítással készültek. Az ettől eltérő festést vagy nagyítást az adott diánál külön jelezzük. Írta és a felvételeket készítette: Dr. Demeter Judit Dr Varga Fatima November

A laboratóriumi vérkenetvizsgálatok szerepe a hematológiai diagnosztikában a 2012-14 időszak körvizsgálatai alapján

A laboratóriumi vérkenetvizsgálatok szerepe a hematológiai diagnosztikában a 2012-14 időszak körvizsgálatai alapján A laboratóriumi vérkenetvizsgálatok szerepe a hematológiai diagnosztikában a 2012-14 időszak körvizsgálatai alapján Dr Modok Szabolcs, PhD egyetemi adjunktus SZTE, II. Sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai

Részletesebben

Haematológiai automatizáció: tapasztalataink az új Sysmex XT-2000 automatával az elmúlt 5 hónap során. Nagy Nóra Gróf Esterházy Kórház Laboratórium

Haematológiai automatizáció: tapasztalataink az új Sysmex XT-2000 automatával az elmúlt 5 hónap során. Nagy Nóra Gróf Esterházy Kórház Laboratórium Haematológiai automatizáció: tapasztalataink az új Sysmex XT-2000 automatával az elmúlt 5 hónap során Nagy Nóra Gróf Esterházy Kórház Laboratórium Az előadás felépítése a mérési elvekről röviden mért és

Részletesebben

Haematológiai betegségek - propedeutika. Prof.Dr.Sréter Lídia SE,ÁOK,II.Belklinika

Haematológiai betegségek - propedeutika. Prof.Dr.Sréter Lídia SE,ÁOK,II.Belklinika Haematológiai betegségek - propedeutika Prof.Dr.Sréter Lídia SE,ÁOK,II.Belklinika A vér egészen furcsa nedv -Goethe: Faust Haematopoesis, csontvelői képzés, őssejt Granulopoesis, lymphoid, monocyta Erythropoesis

Részletesebben

Egy labororvos dilemmái. Dr Kalmár Katalin Csolnoky Ferenc Kórház Veszprém Központi laboratórium

Egy labororvos dilemmái. Dr Kalmár Katalin Csolnoky Ferenc Kórház Veszprém Központi laboratórium Egy labororvos dilemmái Dr Kalmár Katalin Csolnoky Ferenc Kórház Veszprém Központi laboratórium Labororvos egyetemi hallgatóként választják ezt a szakterületet? - társadalmilag, kollégák által ismert?

Részletesebben

A klinikai citológia alapjai

A klinikai citológia alapjai A klinikai citológia alapjai Vajdovich Péter Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Belgyógyászati Tanszék és Klinika Budapest A citológiai vizsgálatok célja elváltozások: normál, hiperplasztikus

Részletesebben

M y e l o i d b e t e g s é g e k

M y e l o i d b e t e g s é g e k M y e l o i d b e t e g s é g e k Csomor Judit ÁOK 2015. Csontvelő a vérképzés szerve Lymphoid Stromal Myeloid Granulopoiesis Erythropoiesis Megakaryopoiesis Monocyta képzés Mastocytaképzés Dendritikus

Részletesebben

Kórélettan hematológiai esetek

Kórélettan hematológiai esetek 8. eset Középkorú nőbeteg. Két hete gyengébb, fáradékonyabb. Háziorvosa laborvizsgálatot kért, a lelet ismeretében kórházba utalta. Fehérvérsejt 62,7 G/l H 4 10 G/l Neutrophil % 40 70 % Neutrophil (abs)

Részletesebben

Férfiakban: RBC: < 4,4 T/l HGB: < 135 g/l PCV: < 0,40 l/l. Nőkben: RBC: < 3,8 T/l HGB: < 120 g/l PCV: < 0,37 l/l

Férfiakban: RBC: < 4,4 T/l HGB: < 135 g/l PCV: < 0,40 l/l. Nőkben: RBC: < 3,8 T/l HGB: < 120 g/l PCV: < 0,37 l/l ANÉMIÁK Az anémia ritkán önálló megbetegedés, leggyakrabban valamilyen más egyéb betegség - pl: krónikus gyulladás, malignus megbetegedés kísérőjelensége, könnyen felismerhető tünete. Definíció: A keringő

Részletesebben

A vér élettana III. Fehérvérsejtek és az immunrendszer

A vér élettana III. Fehérvérsejtek és az immunrendszer A vér élettana III. Fehérvérsejtek és az immunrendszer Prof. Kéri Szabolcs SZTE ÁOK Élettani Intézet, 2015 ELLENSÉG AZ IMMUNOLÓGIÁBAN: - VÍRUS, BAKTÉRIUM, GOMBA, PARAZITÁK - IDEGEN SEJTEK - SAJÁT SEJTEK

Részletesebben

PLAZMASEJT OKOZTA BETEGSÉGEK, MYELOMA MULTIPLEX, LYMPHOMÁK

PLAZMASEJT OKOZTA BETEGSÉGEK, MYELOMA MULTIPLEX, LYMPHOMÁK PLAZMASEJT OKOZTA BETEGSÉGEK, MYELOMA MULTIPLEX, LYMPHOMÁK Belgyógyászat alapjai fogorvosoknak Reismann Péter SE ÁOK II.sz. Belgyógyászati Klinika 2015.09.15 Fehérvérsejtképzés, myelopoesis Haemopoetikus

Részletesebben

Microcytaer anaemiák

Microcytaer anaemiák Microcytaer anaemiák Herszényi László MTA doktora Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika 2015. február 19. I. Fokozott vvt-pusztulás a. Haemolysis II. Csökkent vvt-képzés a. Hgb-szintézis zavara

Részletesebben

M y e l o i d b e t e g s é g e k

M y e l o i d b e t e g s é g e k M y e l o i d b e t e g s é g e k Csomor Judit ÁOK 2018. A Pathology haemopoeticus of hemopoetic rendszer system betegségei A haemopoeticus hemopoeticus rendszer differenciációja (Őssejt) (Érett sejtek)

Részletesebben

A vas státusz ismerete a helyes diagnózis felállításához

A vas státusz ismerete a helyes diagnózis felállításához A vas státusz ismerete a helyes diagnózis felállításához Dr. Novák Mária 2016. Február 10. Szegedi Úti Akadémia 2016 Haematológiai automata Vérszegénység (anaemia) A vvt tömeg és a Hgb tartalom csökkenése

Részletesebben

Bevezetı, a tanfolyam rendjének ismertetése A hazai hematológia története Az ıssejtek eredete, fejlıdése és öregedése

Bevezetı, a tanfolyam rendjének ismertetése A hazai hematológia története Az ıssejtek eredete, fejlıdése és öregedése Hematológiai Szakvizsga Elıkészítı tanfolyam 2011. 01. 31-02. 17. Helyszín: Semmelweis Egyetem ÁOK I. Belgyógyászati Klinika, Könyvtár 1083 Budapest, Korányi S. u. 2/a Elıadás napja Idıpont Hossz Elıadás

Részletesebben

A krónikus myeloid leukémia kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

A krónikus myeloid leukémia kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) A krónikus myeloid leukémia kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2013. június 26.

Részletesebben

A laboratóriumi haematológiai vizsgálatok lehetőségei, algoritmusai, szinergizmusa a pathológiai és radiológiai leképező diagnosztikával

A laboratóriumi haematológiai vizsgálatok lehetőségei, algoritmusai, szinergizmusa a pathológiai és radiológiai leképező diagnosztikával A laboratóriumi haematológiai vizsgálatok lehetőségei, algoritmusai, szinergizmusa a pathológiai és radiológiai leképező diagnosztikával Synlab továbbképzés oktatási anyag készítette: Dr.Magyarlaki Tamás

Részletesebben

Krónikus myeloproliferatív daganatok

Krónikus myeloproliferatív daganatok Krónikus myeloproliferatív daganatok előadás V. éves orvostanhallgatóknak 2015. március 5. Dr. Tóth Miklós egyetemi tanár Myeloid daganatok osztályozása (WHO, 2008) 1. Akut myeloid leukaemia 2. Myelodysplasiás

Részletesebben

MDS (és AML) Masszi Tamás. SE III. Belklinika Szent László Kórház Hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály

MDS (és AML) Masszi Tamás. SE III. Belklinika Szent László Kórház Hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály MDS (és AML) Masszi Tamás SE III. Belklinika Szent László Kórház Hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály Az őssejt lehetséges sorsa Nyugvás Differenciálódás Osztódás Apoptosis Leukémiás versus

Részletesebben

Anaemia súlyossága. Súlyosság. Fokozat

Anaemia súlyossága. Súlyosság. Fokozat Anaemia súlyossága Fokozat Súlyosság WHO érték (g/l) 0 norm. tartomány >/=110 1 enyhe 95-109 2 mérs. súlyos 80-94 3 súlyos 65-79 4 életveszélyes < 65 Anaemia (+ egyéb hematológiai eltérés) igen nem csv.

Részletesebben

Autoimmun hemolitikus anaemiák, jellemzőik, transzfúziós konzekvenciák. Dr. Molnár Attila OVSZ MTV

Autoimmun hemolitikus anaemiák, jellemzőik, transzfúziós konzekvenciák. Dr. Molnár Attila OVSZ MTV Autoimmun hemolitikus anaemiák, jellemzőik, transzfúziós konzekvenciák Dr. Molnár Attila OVSZ MTV Definíció, felosztás A szervezetben a saját vvt-k ellen termelt ellenanyagok okozzák a hemolízist. Anaemia

Részletesebben

Citopeniák. Vérszegénységek Neutropéniák Trombocitopeniák

Citopeniák. Vérszegénységek Neutropéniák Trombocitopeniák Citopeniák Vérszegénységek Neutropéniák Trombocitopeniák Anémia okai Fokozott pusztulás-vvt élettartam csökkenés (

Részletesebben

HAEMOTERÁPIA. Általános szempontok

HAEMOTERÁPIA. Általános szempontok Általános szempontok HAEMOTERÁPIA Komponens (zélzott) terápia Csoportazonos vér adható Négy órán belül beadandó (lejárati idő 35 nap) Egyéb gyógyszerrel nem adható (fiz. só, 5%-os albumin) 1 E vér 10g/L-el

Részletesebben

A fejezet felépítése

A fejezet felépítése III./18.6. Osteomyelofibrosis Sréter Lídia Ebben a tanulási egységben a myeloproliferatív neoplazmákhoz (WHO klasszifikáció, 2008) tartozó osteomyelofibrosis epidemiológiáját, tüneteit, diagnosztikáját,

Részletesebben

A klinikai citológia alapjai

A klinikai citológia alapjai A klinikai citológia alapjai Vajdovich Péter Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Belgyógyászati Tanszék és Klinika Budapest A citológiai vizsgálatok céljac elváltozások: normál, hiperplasztikus

Részletesebben

MALÁRIA, VAGY AHOGY A SYSMEX XE-2100 HEMATOLOGIAI AUTOMATA LÁTJA

MALÁRIA, VAGY AHOGY A SYSMEX XE-2100 HEMATOLOGIAI AUTOMATA LÁTJA MALÁRIA, VAGY AHOGY A SYSMEX XE-2100 HEMATOLOGIAI AUTOMATA LÁTJA Pintér Erzsébet 1, Todorova Roszica,2 és Bánhegyi Dénes 3 1Központi Klinikai Laboratórium 2 Mikrobiológiai Laboratórium 3V. Fertızı Belgyógyászati

Részletesebben

szerepe a haematologiai Pécs, 2009.

szerepe a haematologiai Pécs, 2009. A laboratóriumi riumi vizsgálatok szerepe a haematologiai kórképek diagnosztikájában Dr. Dávid D Marianna Pécs, 2009. Haematológiai betegségek gek 1. Klinikai tünetekt diagnosztikája 2. Laboratóriumi riumi

Részletesebben

Sipos Ferenc Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika

Sipos Ferenc Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika Sipos Ferenc Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika Hematológiai betegségek Immunhematológia Onkohematológia Transzfúziológia Transzplantáció (őssejt kezelés) Véralvadás zavarai Vascularis hematológiai

Részletesebben

HEMATOLÓGIA. I. Hematopoetikus rendszer

HEMATOLÓGIA. I. Hematopoetikus rendszer HEMATOLÓGIA I. Hematopoetikus rendszer Normál hematopoesis Vörösvértest és vasanyagcsere kórképei: 1. Vashiányos anaemia az eltérő életkorokban 2. Vasrezisztens vashiányos anaemia (IRIDA) 3. Megaloblastos

Részletesebben

III./18.2. Myelodysplasiás szindróma

III./18.2. Myelodysplasiás szindróma III./18.2. Myelodysplasiás szindróma Sréter Lídia Ebben a tanulási egységben a myeloproliferatív neoplazmákhoz (WHO klasszifikáció, 2008) tartozó myelodysplasiás szindróma epidemiológiáját, tüneteit, diagnosztikáját,

Részletesebben

Leukémiák. Dr. Szücs Nikolette Semmelweis Egyetem II. sz. Belklinika

Leukémiák. Dr. Szücs Nikolette Semmelweis Egyetem II. sz. Belklinika Leukémiák Dr. Szücs Nikolette Semmelweis Egyetem II. sz. Belklinika Acut myeloid leukémiák AML a myeloid rendszer klonális megbetegedése, melyben a kóros sejtek haemopoeticus őssejtből, vagy valamely myeloid

Részletesebben

Haemopoieticus őssejt

Haemopoieticus őssejt Haemopathologia Haemopoieticus őssejt Lymphoid őssejt Trilinearis myeloid őssejt Pre-B Pre-NK Pre-T Ba myelo blast Eo myelo blast Myelo (mono) blast Megakaryoblast Pronormoblast B ly-blast T ly-blast B

Részletesebben

A szervezet immunválasza a vérátömlesztésre

A szervezet immunválasza a vérátömlesztésre A szervezet immunválasza a vérátömlesztésre Prohászka Zoltán III. Sz. Belgyógyászati Klinika, Kutatólaboratórium Semmelweis Egyetem, Budapest prohoz@kut.sote.hu Transzfúziós Tanfolyam Szigorló Orvostanhallgatóknak

Részletesebben

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban 2. előadás A veleszületett és specifikus immunrendszer sejtjei Vérképzés = Haematopeiesis, differenciálódás Kék: ősssejt Sötétkék: éretlen sejtek Barna: érett

Részletesebben

Az omnipotens kutatónak, Dr. Apáti Ágotának ajánlva, egy hálás ex-őssejtje

Az omnipotens kutatónak, Dr. Apáti Ágotának ajánlva, egy hálás ex-őssejtje 1 Az omnipotens kutatónak, Dr. Apáti Ágotának ajánlva, egy hálás ex-őssejtje Írta és rajzolta: Hargitai Zsófia Ágota Munkában részt vett: Dr. Sarkadi Balázs, Dr. Apáti Ágota A szerkesztésben való segítségért

Részletesebben

Az élettani alapfogalmak ismétlése

Az élettani alapfogalmak ismétlése Anaemia - vérszegénység Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi kar 27.9.2009 hematmisk1.ppt Oliver Rácz 1 Az élettani alapfogalmak ismétlése A vér összetétele, vérplazma Hematopoézis A vvs-ek tulajdonsága

Részletesebben

Dr. Süle Zoltán tudományos munkatárs SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézet

Dr. Süle Zoltán tudományos munkatárs SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézet Dr. Süle Zoltán tudományos munkatárs SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézet 2015 nagymértékben specializálódott kering szövet különböz sejteket tartalmaz folyékony anyagban (plazma) találhatóak

Részletesebben

Szerzett vérképeltérések a gyermekkorban

Szerzett vérképeltérések a gyermekkorban Szerzett vérképeltérések a gyermekkorban Dr. Kovács Gábor PhD egyetemi docens Semmelweis Egyetem II. Gyermekklinika, Budapest A vérkép automaták tükrében Malt train med II/30 ANEMIÁK Az anemia diagnózisa

Részletesebben

Haematologia szövettan gyakorlat,

Haematologia szövettan gyakorlat, Haematologia szövettan gyakorlat, 18. 02. 2. A haemopoeticus rendszer Myeloid Erythrpoiesis - vvt - O2 Granulopoiesis - granulocyta - v. immunitás Monocytogenesis - monocyta - v. immunitás Megakaryopoiesis

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM Állatorvos-tudományi Kar Belgyógyászati Tanszék és Klinika

SZENT ISTVÁN EGYETEM Állatorvos-tudományi Kar Belgyógyászati Tanszék és Klinika SZENT ISTVÁN EGYETEM Állatorvos-tudományi Kar Belgyógyászati Tanszék és Klinika Lymphomás kutyák csontvelı-vizsgálati eredményeinek összefüggései a betegek klinikai és kórszövettani leleteivel Készítette:

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Kegyes Lászlóné 1, Némethné Lesó Zita 1, Varga Sándor Attiláné 1, Barna T. Katalin 1, Rombauer Edit 2 Dunaújvárosi Prodia Központi

Részletesebben

A laboratóriumi hematológiai vizsgálatok lehetőségei, algoritmusai, szinergizmusa a pathológiai és radiológiai leképező diagnosztikával

A laboratóriumi hematológiai vizsgálatok lehetőségei, algoritmusai, szinergizmusa a pathológiai és radiológiai leképező diagnosztikával A laboratóriumi hematológiai vizsgálatok lehetőségei, algoritmusai, szinergizmusa a pathológiai és radiológiai leképező diagnosztikával Synlab továbbképzés oktatási anyag készítette: Dr.Magyarlaki Tamás

Részletesebben

III./19.4. Myeloma multiplex. Bevezetés. A fejezet felépítése. A.) Anamnézis. Nagy Zsolt, Istenes Ildikó, Demeter Judit

III./19.4. Myeloma multiplex. Bevezetés. A fejezet felépítése. A.) Anamnézis. Nagy Zsolt, Istenes Ildikó, Demeter Judit III./19.4. Myeloma multiplex Nagy Zsolt, Istenes Ildikó, Demeter Judit A fejezet célja a hallgató megismertetése a myeloma multiplex diagnosztikájával, a kezelési döntés menetével, a kezelés lehetséges

Részletesebben

A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek

A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek Cytokinek - definíció Cytokin (Cohen 1974): Sejtek közötti kémi miai kommunikációra alkalmas anyagok; legtöbbjük növekedési vagy differenciációs

Részletesebben

ll. fejezet Laboratóriumi ellenőrző (szűrő-) vizsgálatok

ll. fejezet Laboratóriumi ellenőrző (szűrő-) vizsgálatok ll. fejezet Laboratóriumi ellenőrző (szűrő-) vizsgálatok Írta Gaál Tibor, Vajdovich Péter és Ribiczeyné Sz. Piroska A vizsgálatok jelentősége A laboratóriumi diagnosztikai munka célja, hogya vizsgált állatok

Részletesebben

A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2.

A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2. A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2. Vírusok szerepe a daganatok kialakulásában I/3. A környezet hatása a daganatok

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

A krónikus myeloid leukémia kezelésének finanszírozási protokollja

A krónikus myeloid leukémia kezelésének finanszírozási protokollja A krónikus myeloid leukémia kezelésének finanszírozási protokollja (finanszírozási eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest,

Részletesebben

Eredményközlő. Vet-Med-Labor Állatorvosi Diagnosztikai Laborhálózat

Eredményközlő. Vet-Med-Labor Állatorvosi Diagnosztikai Laborhálózat Adminisztrációs adatok Iktatás ideje: 2016.02.23. Laboratóriumi azonosító: 2016/2830 Vet-Med-Labor Állatorvosi Diagnosztikai Laborhálózat Cím: 1143 Budapest, Stefánia út 61. Tel/Fax: 06/1-422-0944, Tel:

Részletesebben

III./18.4. Polycythaemia vera

III./18.4. Polycythaemia vera III./18.4. Polycythaemia vera Sréter Lídia Ebben a tanulási egységben a myeloproliferatív neoplazmákhoz (WHO klasszifikáció, 2008) tartozó polycythaemia vera epidemiológiáját, tüneteit, diagnosztikáját,

Részletesebben

Leukémia (fehérvérûség)

Leukémia (fehérvérûség) Leukémia (fehérvérûség) Leukémia - fehérvérûség A leukémia a rosszindulatú rákos megbetegedések azon formája, amely a vérképzõ sejtekbõl indul ki. A leukémia a csontvelõben lévõ éretlen és érettebb vérképzõ

Részletesebben

Szakdolgozat témák 2013/2014 Semmelweis Egyetem ÁOK I. Belgyógyászati Klinika

Szakdolgozat témák 2013/2014 Semmelweis Egyetem ÁOK I. Belgyógyászati Klinika Szakdolgozat témák 2013/2014 Semmelweis Egyetem ÁOK I. Belgyógyászati Klinika Konzulens: Dr. Abonyi Margit 1. Krónikus B hepatitis 2. Krónikus C hepatitis 3. HCV okozta glomerulonephritisek 4. Extrahepatikus

Részletesebben

A krónikus myeloid leukémia kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

A krónikus myeloid leukémia kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) A krónikus myeloid leukémia kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2013. június 26.

Részletesebben

CD8 pozitív primér bőr T-sejtes limfómák 14 eset kapcsán

CD8 pozitív primér bőr T-sejtes limfómák 14 eset kapcsán CD8 pozitív primér bőr T-sejtes limfómák 14 eset kapcsán Szepesi Ágota 1, Csomor Judit 1, Marschalkó Márta 2 Erős Nóra 2, Kárpáti Sarolta 2, Matolcsy András 1 Semmelweis Egyetem I. Patológiai és Kísérlet

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

GRADING. Az emlő invazív és in situ carcinomái. Kulka Janina Semmelweis Egyetem II. sz. Pathologiai Intézet

GRADING. Az emlő invazív és in situ carcinomái. Kulka Janina Semmelweis Egyetem II. sz. Pathologiai Intézet GRADING Az emlő invazív és in situ carcinomái Kulka Janina Semmelweis Egyetem II. sz. Pathologiai Intézet Invazív carcinoma Scarff-Bloom-Richardson grade Elston és Ellis által módosított Scarff- Bloom-Richardson

Részletesebben

Új könnyűlánc diagnosztika. Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006

Új könnyűlánc diagnosztika. Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006 Új könnyűlánc diagnosztika Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006 1845 Bence Jones Protein vizelet fehérje 1922 BJP I-II típus 1956 BJP

Részletesebben

A vér folyékony sejtközötti állományú kötőszövet. Egy átlagos embernek 5-5,5 liter vére van, amely két nagyobb részre osztható, a vérplazmára

A vér folyékony sejtközötti állományú kötőszövet. Egy átlagos embernek 5-5,5 liter vére van, amely két nagyobb részre osztható, a vérplazmára VÉR A vér folyékony sejtközötti állományú kötőszövet. Egy átlagos embernek 5-5,5 liter vére van, amely két nagyobb részre osztható, a vérplazmára (55-56%) és az alakos elemekre (44-45%). Vérplazma: az

Részletesebben

Kórélettan hematológiai esetek

Kórélettan hematológiai esetek 2. eset A 48 éves nőt vérszegénység miatt utalják az ambulanciára. Haja hullik, törékeny, körme lap szerint töredezik. Mensese bőséges, 8 9 napig tart, nagyon erős görcsök kísérik. Fehérvérsejt 11,04 G/l

Részletesebben

III./18.3. Krónikus myeloid leukaemia

III./18.3. Krónikus myeloid leukaemia III./18.3. Krónikus myeloid leukaemia Sréter Lídia Ebben a tanulási egységben a krónikus myeloproliferatív neoplazmákhoz (WHO klasszifikáció, 2008) tartozó egyik megbetegedést, a krónikus myeloid leukaemia

Részletesebben

Hematológia. Dr. Adamkovich Nóra SZTE II.sz Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ

Hematológia. Dr. Adamkovich Nóra SZTE II.sz Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ Hematológia Dr. Adamkovich Nóra SZTE II.sz Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ A vérsejtképzés (haemopoesis) A neutrophil és monocyta phagocyták fejlődése Lymphocyták Nyirokcsomó megnagyobbodás

Részletesebben

Normál vérképzés HEMATOPOIETICUS ŐSSEJT LYMPHO- BLAST LYMPHO- BLAST MEGAKARYO- BLAST PRONORMO- BLAST PRO NK MONOBLAST MYELOBLAST MONOCYTA EOSINO- PHIL

Normál vérképzés HEMATOPOIETICUS ŐSSEJT LYMPHO- BLAST LYMPHO- BLAST MEGAKARYO- BLAST PRONORMO- BLAST PRO NK MONOBLAST MYELOBLAST MONOCYTA EOSINO- PHIL Hematopatológia Normál vérképzés KÖZÖS MYELOID PROGENITOR HEMATOPOIETICUS ŐSSEJT KÖZÖS LYMPHOID PROGENITOR NK T B MEGAKARYO- BLAST PRONORMO- BLAST MONOBLAST MYELOBLAST PRO NK LYMPHO- BLAST LYMPHO- BLAST

Részletesebben

Tóth Erika Sebészeti és Molekuláris Patológia Osztály Országos Onkológiai Intézet. Frank Diagnosztika Szimpózium, DAKO workshop 2012.

Tóth Erika Sebészeti és Molekuláris Patológia Osztály Országos Onkológiai Intézet. Frank Diagnosztika Szimpózium, DAKO workshop 2012. Tóth Erika Sebészeti és Molekuláris Patológia Osztály Országos Onkológiai Intézet Frank Diagnosztika Szimpózium, DAKO workshop 2012.december 7 Follicularis hám eredetű daganatok Jól differenciált tumorok

Részletesebben

Fehérvérsejtek. Milyen eltérések lehetnek? 1. Mennyiségi: vagy. 2. Hisztogram eltérések

Fehérvérsejtek. Milyen eltérések lehetnek? 1. Mennyiségi: vagy. 2. Hisztogram eltérések Fehérvérsejtek Halmay Dóra Ebcsont Beforr Állatorvosi Rendelő ladorapenna@gmail.com Milyen eltérések lehetnek? 1. Mennyiségi: vagy 2. Hisztogram eltérések 3. Morfológiai eltérések (fiatal alakok, festődési

Részletesebben

A minőségi és mennyiségi vérkép elváltozásaiból levonható következtetések. Halmay Dóra Ebcsont Beforr Állatorvosi Rendelő ladorapenna@gmail.

A minőségi és mennyiségi vérkép elváltozásaiból levonható következtetések. Halmay Dóra Ebcsont Beforr Állatorvosi Rendelő ladorapenna@gmail. A minőségi és mennyiségi vérkép elváltozásaiból levonható következtetések Halmay Dóra Ebcsont Beforr Állatorvosi Rendelő ladorapenna@gmail.com 2015. március 26. Vörösvérsejtek Milyen eltérések lehetnek?

Részletesebben

67. Pathologus Kongresszus

67. Pathologus Kongresszus A kemoirradiáció okozta oncocytás átalakulás szövettani, immunhisztokémiai, ultrastruktúrális jellemzői és lehetséges prognosztikus jelentősége rectum adenocarcinomákban 67. Pathologus Kongresszus Bogner

Részletesebben

Az immunrendszer sejtjei, differenciálódási antigének

Az immunrendszer sejtjei, differenciálódási antigének Az immunrendszer sejtjei, differenciálódási antigének Immunológia alapjai 2. hét Immunológiai és Biotechnológiai Intézet Az immunrendszer sejtjei Természetes/Veleszületett Immunitás: Granulociták (Neutrofil,

Részletesebben

Sanguis et haemopoesis

Sanguis et haemopoesis Sanguis et haemopoesis (vér és s vérkv rképzés) dr. Berczi Sándor Sanguis (vér) funkciói 1. Transzport: - vérgázok - tápanyagok - végtermékek (pl. N-tartalmN tartalmú bomlásterm stermékek) - hormonok -

Részletesebben

A krónikus myeloid leukémia kezelésének finanszírozási protokollja

A krónikus myeloid leukémia kezelésének finanszírozási protokollja A krónikus myeloid leukémia kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2009. szeptember 15. 1 1. Azonosítószám:

Részletesebben

Kappelmayer János. Malignus hematológiai megbetegedések molekuláris háttere. MOLSZE IX. Nagygyűlése. Bük, 2005 szeptember

Kappelmayer János. Malignus hematológiai megbetegedések molekuláris háttere. MOLSZE IX. Nagygyűlése. Bük, 2005 szeptember Kappelmayer János Malignus hematológiai megbetegedések molekuláris háttere MOLSZE IX. Nagygyűlése Bük, 2005 szeptember 29-30. Laboratóriumi vizsgálatok hematológiai malignómákban Általános laboratóriumi

Részletesebben

A vér alakos elemei és számadatokkal jellemezhető tulajdonságaik

A vér alakos elemei és számadatokkal jellemezhető tulajdonságaik PTE ETK. 2011/2012. tanév II. szemeszter Élettan tantárgy NORMÁLÉRTÉKEK ÉS EGYÉB FONTOSABB SZÁMADATOK (I.) A vér alakos elemei és számadatokkal jellemezhető tulajdonságaik Az erythrocyta A teljes vér vörösvértest

Részletesebben

BEVEZETÉS AZ IMMUNOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS AZ IMMUNOLÓGIÁBA BEVEZETÉS AZ IMMUNOLÓGIÁBA AZ IMMUNRENDSZER SEJTJEI ÉS SZERVEI BURIÁN KATALIN, 2018 Az immunitás latin eredetű, jelentése: védelem Szűkebb értelemben védelem a betegségek ellen. A különböző sejtek és molekulák,

Részletesebben

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben

Poszttranszplantációs lymphoproliferatív betegség

Poszttranszplantációs lymphoproliferatív betegség Poszttranszplantációs lymphoproliferatív betegség Végső Gy, Piros L, Toronyi É, Chmel R, Török Sz, Földes K, Molnár M, Langer R Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Budapest A daganatok

Részletesebben

Lehetőségek és korlátok a core-biopszián alapuló limfóma diagnosztikában

Lehetőségek és korlátok a core-biopszián alapuló limfóma diagnosztikában Lehetőségek és korlátok a core-biopszián alapuló limfóma diagnosztikában Strausz Tamás Tóth Erika Országos Onkológiai Intézet Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztály FiPaT 2012 Elvi alapok WHO klasszifikáció

Részletesebben

Immunszerológia I. Agglutináció, Precipitáció. Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE-KK

Immunszerológia I. Agglutináció, Precipitáció. Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE-KK Immunszerológia I. Agglutináció, Precipitáció Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE-KK Antigén Antitest Alapok Antigén: vvt,, baktérium, latex gyöngy felszínén (µm( m nagyságú partikulum) Antitest:

Részletesebben

Emlőbetegségek komplex diagnosztikája

Emlőbetegségek komplex diagnosztikája Emlőbetegségek komplex diagnosztikája Preoperatív citológiai-patológiai diagnosztika Dr. Hamar Sándor SZTE ÁOK Patológiai Intézet Emlőbetegségek diagnosztikája Az emlőbetegségek diagnosztikájában a nem

Részletesebben

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu)

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Immunológia I. 2. előadás Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Az immunválasz kialakulása A veleszületett és az adaptív immunválasz összefonódása A veleszületett immunválasz mechanizmusai A veleszületett

Részletesebben

III./14.3.9. Sézary szindróma

III./14.3.9. Sézary szindróma III./14.3.9. Sézary szindróma Marschalkó Márta, Erős Nóra A fejezet célja, hogy megismerje a hallgató a Sézary szindróma klinikai, patológiai jellemzőit, a diagnózis lépéseit és a terápiás lehetőségeket.

Részletesebben

VIZSGÁLATA. Vajdovich Péter

VIZSGÁLATA. Vajdovich Péter A TESTŐRI FOLYADÉKGY KGYÜLEMEK VIZSGÁLATA Vajdovich Péter A folyadékgy kgyülemek típusai transsudatum (hydro-), exsudatum (pyo-), módosult transsudatum, vér (haemo-), nyirok (chylo-) Mintavétel A mintát

Részletesebben

A vasanyagcsere. Dr.Várkonyi Judit SE III. Belklinika November 15. Belgyógyászat szakvizsga fenntartó tanfolyam Budapest, Lurdy ház

A vasanyagcsere. Dr.Várkonyi Judit SE III. Belklinika November 15. Belgyógyászat szakvizsga fenntartó tanfolyam Budapest, Lurdy ház A vasanyagcsere hematológiai vonatkozásai Dr.Várkonyi Judit SE III. Belklinika 2013. November 15. Belgyógyászat szakvizsga fenntartó tanfolyam Budapest, Lurdy ház Megbeszélésre szánt témák 1/ vashiány

Részletesebben

Ügyfél-tájékoztató és különös feltételek

Ügyfél-tájékoztató és különös feltételek Ügyfél-tájékoztató és különös feltételek VédőHáló csoportos, kritikus betegségekre szóló, szolgáltatást finanszírozó biztosítás (termékkód: 15041) Nyomtatványszám: F 150410 01 1411 Jelen feltételek hatályba

Részletesebben

I./6. fejezet: Praeblastomatosisok. Bevezetés

I./6. fejezet: Praeblastomatosisok. Bevezetés I./6. fejezet: Praeblastomatosisok Zalatnai Attila A fejezet célja, hogy a hallgató megismerkedjen a praeblastomatosisok fogalmával, és lehetséges megjelenési formáival. A fejezet teljesítését követően

Részletesebben

Apheresis hematológiai indikációi

Apheresis hematológiai indikációi Leukémiák és ferezis Demeter Judit demjud @bel1.sote.hu Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika, Hematológia Apheresis hematológiai indikációi Csontvelőátültetés és transzfúzió: ABO inkompatibilis

Részletesebben

Automatával végzett vérképelemzés: új paraméterek használata, szerepe és értéke

Automatával végzett vérképelemzés: új paraméterek használata, szerepe és értéke Automatával végzett vérképelemzés: új paraméterek használata, szerepe és értéke Dr.Bekő Gabriella Uzsoki Kórház Központi Laboratórium 2013. november 7. A fehérvérsejtek, vörösvértestek és thrombocyták

Részletesebben

Lymphadenomegalia. Dr. Műzes Györgyi Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belklinika

Lymphadenomegalia. Dr. Műzes Györgyi Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belklinika Lymphadenomegalia Dr. Műzes Györgyi Semmelweis Egyetem, ÁOK, II. Belklinika Lymphadenopathia definíció: kóros nyirokcsomók méretük konzisztenciájuk számuk megjelenés alapján lokalizált: 1 területen (~

Részletesebben

K 1313 Védőháló csoportos, kritikus betegségekre szóló, szolgáltatást finanszírozó biztosítás különös feltételek

K 1313 Védőháló csoportos, kritikus betegségekre szóló, szolgáltatást finanszírozó biztosítás különös feltételek BI544 / 20141201 K 1313 Védőháló csoportos, kritikus betegségekre szóló, szolgáltatást finanszírozó biztosítás különös feltételek Jelen feltételek hatályba lépésének időpontja: 2014. december 1. A Vienna

Részletesebben

Bevezetés a vércsoport-szerológiai vizsgálatokba

Bevezetés a vércsoport-szerológiai vizsgálatokba Bevezetés a vércsoport-szerológiai vizsgálatokba dr. Fődi Éva OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ 2018. január Mivel foglalkozik a vércsoportszerológia? Vércsoport szerológiai kompatibilitás: Kompatibilitás:

Részletesebben

A reumatológia, hematológia határterületei

A reumatológia, hematológia határterületei A reumatológia, hematológia határterületei Elsősorban a lymphoproliferatív betegségek Mozgásszervi eltérések Autoimmun jelenségek Autoimmunitás és lymphomák kapcsolata A myeloma multiplex diagnosztikája

Részletesebben

2355-06 Egyéb citológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2355-06 Egyéb citológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Tájékoztassa a munkahelyére érkező vendégeket a különféle szervekből nyert citológiai anyagok feldolgozásáról, diagnosztikára való előkészítéséről! Tájékoztatója során az alábbi szempontokra

Részletesebben

2014. május 23-án (PÉNTEK) 8:30-18:15-ig.

2014. május 23-án (PÉNTEK) 8:30-18:15-ig. 2014. május 23-án (PÉNTEK) 8:30-18:15-ig. 8:30 10:10 Follicularis lymphomák Üléselnökök: Borbényi Zita, Schneider Tamás SZÜNET A FOLLICULARIS LYMPHOMA KIALAKULÁSÁBAN ÉS PROGRESSZIÓJÁBAN SZEREPET JÁTSZÓ

Részletesebben

Lymphoma sejtvonalak és gyerekkori leukémia (ALL) sejtek mikro RNS (mir) profiljának vizsgálata

Lymphoma sejtvonalak és gyerekkori leukémia (ALL) sejtek mikro RNS (mir) profiljának vizsgálata Lymphoma sejtvonalak és gyerekkori leukémia (ALL) sejtek mikro RNS (mir) profiljának vizsgálata Dr. Nemes Karolina, Márk Ágnes, Dr. Hajdu Melinda, Csorba Gézáné, Dr. Kopper László, Dr. Csóka Monika, Dr.

Részletesebben

Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE

Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Tanárszakosok, 2017. Bev. 2. ábra Az immunválasz kialakulása 3.1. ábra A vérsejtek képződésének helyszínei az élet folyamán

Részletesebben

2008.09.26. Komplex diagnosztika malignus hematológiai megbetegedésekben

2008.09.26. Komplex diagnosztika malignus hematológiai megbetegedésekben Vérképző szervek betegségeinek laboratóriumi diagnosztikája Vérkenet Csontvelő aspirátum (kenet+beágyazott) Csontvelő szövettan (crista biopsia) Áramlásos citometria Citogenetika/FISH Molekuláris diagnosztika

Részletesebben

Rituximab. Finanszírozott indikációk:

Rituximab. Finanszírozott indikációk: Rituximab Finanszírozott indikációk: 1. Súlyos rheumatoid arthritis kezelésére, amennyiben előzetes, legalább három hónapig tartó TNF-alfa gátló terápia ellenére a betegség aktivitása megfelelően nem csökken

Részletesebben

Bevezetés. A fejezet felépítése

Bevezetés. A fejezet felépítése II./3.8. fejezet: Szervátültetés kérdése daganatos betegségek esetén Langer Róbert, Végső Gyula, Horkay Ferenc, Fehérvári Imre A fejezet célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a szervátültetés és a daganatos

Részletesebben

ORVOSI LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKA

ORVOSI LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKA ORVOSI LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKA Általános Laboratóriumi Diagnosztika és Molekuláris Vizsgálatok 1. Referencia tartomány, terápiás tartomány, cut off értékek 2. Szenzitivitás, specificitás, prediktív

Részletesebben

Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a PD-L1 és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása

Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a PD-L1 és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása Téglási Vanda, MoldvayJudit, Fábián Katalin, Csala Irén, PipekOrsolya, Bagó Attila,

Részletesebben

LIQUORVIZSGÁLAT. A lumbálpunkció helye a klinikai neurodiagnosztikában. Tantermi előadás V.évf. 2014. szeptember 24. Bors László Neurológiai Klinika

LIQUORVIZSGÁLAT. A lumbálpunkció helye a klinikai neurodiagnosztikában. Tantermi előadás V.évf. 2014. szeptember 24. Bors László Neurológiai Klinika LIQUORVIZSGÁLAT A lumbálpunkció helye a klinikai neurodiagnosztikában Tantermi előadás V.évf. 2014. szeptember 24. Bors László Neurológiai Klinika Összefoglalás 1. A liquor termelődése, keringése, felszívódása

Részletesebben