Excel gyakorlása Hozd létre az alábbi cellastruktúrát a harmadik munkalapra! 3. A második munkalapra készítsd el a következő naptár részletet!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Excel gyakorlása 1. 2. Hozd létre az alábbi cellastruktúrát a harmadik munkalapra! 3. A második munkalapra készítsd el a következő naptár részletet!"

Átírás

1 Excel gyakorlása Készíts el egy fiktív órarendet! Használj legalább 10 karakter- és cellaformázási lehetőséget! (Betű típus, szín, kitöltőszín, cellaméretezés, -igazítás, -egyesítés, szegélyek, stb.) 2. Hozd létre az alábbi cellastruktúrát a harmadik munkalapra! 3. A második munkalapra készítsd el a következő naptár részletet! 4. Szúrj be egy új munkalapot és hozd létre rajta a következő táblázatrészletet! 5. Az aktuális munkalapot nevezd át ABC -re és a lapfül legyen sárga színű!

2 Excel gyakorlása Az A1 cellába írj egy számot! Számoltasd ki ennek a számnak a dupláját a B1-be, a négyzetét a B2-be, a gyökét a B3-ba, és az ennél a számnál egyel kisebb számot a B4-be. 2. Ha egy P (Watt) teljesítményű elektromos berendezést t percig üzemeltetünk és az elektromos áram díja D=30 (Ft/kWh), akkor a fizetendő összeget a következőképpen határozhatjuk meg: P*t*D/ Mennyibe kerül egy 100 Watt-os izzóval 5 óra világítás? 3. A relativitáselméletből tudjuk, hogy a mozgó testek tömege megnő az álló helyzetbeli nyugalmi tömegükhöz képest. Ez a tömegnövekedés a jobboldali képlet alapján számítható ki, ahol M a nyugalmi tömeg, m a mozgó tömeg, v a test sebessége, c a fénysebesség ( km/h). Az Excel segítségével határozd meg mekkorára nő a tömeged, ha 100 km/h sebességgel haladsz! Érdemes először részeredményeket külön cellákban tárolni. 4. Hány liter a legnagyobb henger alakú edény térfogata az alábbiak közül? (Segítség: hengertérfogat literben V=d 2 πh/4000, ahol d (cm) az átmérő, a h (cm) a magasság. Használd a max függvényt!) A π értékét (π=3,141592) tárold egy pi -nek nevezett cellában és azt használd a számoláshoz! d (cm) h (cm) Az orvosi gyakorlatban az elhízottság mértékét a testtömegindex-szel (BMI) jellemzik. Ezt a következőképpen határozzák meg: m/h 2, ahol m a testtömeg (kg), h pedig a testmagasság (m). Nők esetén a normális BMI érték: 18,7-23,8. Egy táblázatba vigyél be testtömeg (kg) és testmagasság (m) adatokat és határozd meg a hozzájuk tartozó BMI-t. Feltételes formázás segítségével írasd piros színnel az elhízást jelző értékeket (BMI>23,8), illetve kékkel a soványságra utaló értékeket (BMI<18,7). 6. Számíts ki egy fiktív hallgató súlyozott átlagát! Készítsd el a következő táblázatot! (Csak a krediteket és a jegyeket írd be a többi adatot számoltasd ki!) Súlyozott átlag = Σ (kredit*jegy) Σ kredit Tantárgy Kredit Jegy Kredit*jegy Informatikai alapismeretek Politológia Testnevelés Idegen nyelv Filozófia Pszichológia Össz. kredit: 14 3,50 Σ(kr*jegy): Átlag: 46 Súlyozott átlag: 3,29

3 Excel gyakorlása Készítsd el a következő táblázatot! A Kerület mező értékeit a következőképpen határozd meg: Kerület = 2 * Sugár * π A Terület mező értékeit a következőképpen határozd meg: Terület = Sugár 2 * π Pi= 3, Sugár Kerület Terület 1 6, , , , , , , , , , Az egyik cellában jelenítsd meg a mindenkori aktuális évet római számmal! (Használd a ma, év és római függvényeket!) 3. Készítsd el az alábbi árfolyam átváltót! A fehér mezőbe írt dollár összeget az alsó aktuális árfolyamon átváltja a forint összeggé. (A szegélyezett szürke mező számolt.) Dollár árfolyam 2 $ 370,00 Ft 1$= 185,00 Ft 4. Készíts egy táblázatot, amelyik tantárgyakat és érdemjegyeket tartalmaz. Jellemezd a tanuló teljesítményét egy külön cellában úgy, hogy ha a jegyek között van 1-es, akkor írja ki, hogy Bukás, különben a jegyek átlagát írja ki! (Segítség: ha a legkisebb jegy nagyobb, mint 1 akkor jegyátlag különben Bukás ) 5. Az Excel segítségével határozd meg az y = x 3-27x+55 függvény minimumát az [1; 5] intervallumon 0,4-es lépésközt használva! (Segítség: x oszlopban 1; 1,4; 1,8; 2,2; stb. Az y oszlopba a képlet alapján x-ekből meghatározott érték. Végül y oszlop adataira minimum függvény.) 6. Készíts es szorzótáblát úgy, hogy az értékek maghatározásához csak egy képletet keljen végig másolni! 7. Gedeonnak tárgyakat kell áthelyeznie egyik szobából a másikba. Gedeon csak 50 kg-nál könnyebb tárgyakat tud áthelyezni. A tárgyak tömege kg-ban: 12, 32, 64, 110, 39, 65, 34, 56, 45, 82, 38. Ha mindent átpakolt, amit tudott, hány kg tárgyat vitt át a másik szobába? 8. Fej vagy írás Excel-ben. Egy cellába írasd ki, hogy fej, ha egy a gép által generált véletlenszám nagyobb, mint 0,5 különben pedig az írás szót! (Segítség: használd a vél és a ha függvényt!)a cellát feltételes formázással állítsd be úgy, hogy a fej vagy írás esetén más-más formátuma legyen! (Új dobást kérhetsz az F9 billentyű lenyomásával.)

4 Excel gyakorlása Készíts egy 2 oszlopot tartalmazó szegélyezett táblázatot, amelynek első oszlopában a hónapok vannak a másikban egy irodát adott hónapban felkereső ügyfelek száma (fiktív, pl.: ) szerepel! Készíts kimutatást a havi forgalomról kördiagram segítségével, amelyen feliratként fel van tüntetve az egyes hónapok ügyfélforgalmának százalékos eloszlása! 2. Hozz létre egy olyan táblázatot a második munkalapon, aminek első oszlopában hónapnevek, második oszlopában fiktív bevétel adatok, a harmadikban kiadás adatok találhatóak. Egy külön cellában határozd meg a hasznot (=össz. bevétel - össz. kiadás)! Az adatok alapján hozz létre egy grafikon típusú diagramot címmel, a kategóriatengelyen a hónapok megjelenítésével, adatsorok megnevezésével! 3. Van-e megoldása a 0 = (x+1) egyenletnek a [-7; 7] intervallumon? (Segítség: x oszlopba -7, -6, -5,, 6, 7, y oszlopba az egyenlet bal oldalán szereplő kifejezés értékei az x adatok alapján. Az y-t x függvényeként ábrázolva ( Pont (XY) diagramtípust) metszi-e az x-tengelyt az adott intervallumon belül?) 4. Egy táblázat egyik oszlopába írd be az egész számokat 1-20-ig (jelöljük ezt X-szel), a másik oszlopba számoltasd ki a 20-X et! Készíts a táblázat adataiból Oszlop típusú, Halmozott oszlop térhatással altípusú diagramot, ahol az adatsorok neve X illetve 20-X! A diagram terület legyen sárga! 5. Készítsd el az alábbi diagramot! 25 Ingadozás Hőmérséklet Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Minimum Maximum

5 Excel gyakorlása Egy új munkafüzet egyik munkalapjának A, B, C, D oszlopába írd be a Név, Város, Magasság, Neme szavakat! Ez lesz a táblázat fejléce. 2. Rögzítsd az ablaktáblát úgy, hogy az első sor ne mozogjon lefelé görgetéskor! 3. Ez alá legalább 20 sornyi fiktív nevet és várost vigyél be! Legyen több azonos város, de ne mind! 4. A Magasság cellákra legyen adatérvényesítés (hibajelzéssel), amellyel kontrolálható, hogy csak a cm-ben megadott reális magasságadatokat lehessen bevinni! 5. A Neme mezőt listás adatérvényesítéssel add meg ( férfi, nő ). 6. Rendezd a táblázatot Város szerint, majd Név szerint növekvő sorrendbe! (Ez csak egy rendezés két érték szerint.) 7. Autoszűrő segítségével szűrd ki a férfiakat, és ezen adatokat másold át egy új munkalapra! Ezt az új munkalapot nevezd át Férfi névre és a munkalap fülszíne legyen kék! 8. Ezen a munkalapon a Magasság és a Neme oszlop közé szúrj be egy új oszlopot, aminek minden (magasság adat melletti) cellájába írd be a cm kifejezést! 9. Az eredeti adatokat tartalmazó munkalap F1 cellába számold ki az átlag magasságot! 10. A magasságértékeket formázd meg úgy, hogy az átlagnál magasabbak kék cella mintázatúak legyenek, az alacsonyabbak piros kitöltőszínnel jelenjenek meg! 11. Cseréld ki a Neme adatokat minden személynél az angol megfelelőre, azaz férfi helyett man, nő helyett woman! 12. Határozd meg az E oszlopba az egyes személyek magasságának átlagtól való eltérését milliméterben! 13. Szűrd ki azokat a nőket, akiknek a magassága az átlagtól kevesebb, mint 10 cm-rel tér el! 14. A Férfi nevű munkalapon szereplő adatokat rendezd magasságuk szerint csökkenő sorrendbe!

6 Excel gyakorlása 6. 1) Készíts számlát a lent megadott formátumban az alábbi feltételekkel! A Kelt mező melletti dátum mindig az aktuális dátum legyen! A Mennyiség értékek csak pozitív egész számok lehetnek (adatérvényesítés)! Az ÁFA érékeket listás adatérvényesítéssel lehessen beállítani, ahol a lehetséges értékek 12 és 20! A Nettó ár csak pozitív szám lehet! A Bruttó ár számolt mező! (Segítség: Bruttó=Mennyiség*Nettó*(ÁFA/100+1)) A Fizetendő mező értéke a bruttó árak összegeként legyen kiszámítva! Számla Vevő: Víz Elek Kelt: Termék Mennyiség Áfa (%) Nettó ár Bruttó ár 1. alaplap processor (1,8GHz) memória (DDR 512MB) winchester (IDE 120GB) DVD lemez (RW 4,7GB) telepítés Fizetendő:

7 Excel gyakorlás A túloldalon található kérdőívet (gondolatban) kitölttetted 30 emberrel. Készítsd el a túloldalon látható formátummal rendelkező Excel táblázatot a válaszok tárolásához! a. A nem oszlopba adatérvényesítéssel csak az 1 vagy a 2 számot lehessen beírni! (1: nő; 2: férfi) b. A kor oszlopba adatérvényesítéssel csak a 18 és 65 közötti egész számokat lehessen beírni! c. A végzettség oszlopba adatérvényesítéssel csak az 1, a 2 vagy a 3 számot lehessen beírni! (1: gimnázium; 2: főiskola; 3: egyetem) d. Az adott nyelv ismeretének oszlopába adatérvényesítéssel csak a 0 vagy az 1 számot lehessen beírni! (0: nem rendelkezik az adott nyelv ismeretével; 1: rendelkezik az adott nyelv ismeretével) 2. A fejlécet rögzítsd le! (Használj ablaktábla rögzítést!) 3. Töltsd fel a táblázatot (a gondolatbeli) válaszoknak megfelelő értékekkel! 4. Nevezd át ezt a munkalapot Adatok névre! 5. Határozd meg a nők és a férfiak arányát egy másik ( Elemzés nevű) munkalapra! (Használd a darabteli függvényt!) Készíts kördiagramot, a nemeket tartalmazó jelmagyarázattal és a százalékok feliratként való feltüntetésével! 6. Számold ki a válaszadók átlagéletkorát és a hozzá tartozó szórást, mediánt, móduszt, valamint a legfiatalabb és a legidősebb személy korát! (Használd az átlag, a szórás, a medián, a módusz, a min és a max függvényeket!) 7. Határozd meg, hogy a különböző végzettségekkel rendelkezők számát! (Használd a darabteli függvényt!) Készíts az adatokból kördiagramot jelmagyarázat nélkül, kategória név felirattal! 8. Határozd meg a különböző nyelveket ismerők számát nemenként! (Használj kimutatást!) 9. Számod össze (képletek, függvények segítségével) hányan ismernek egynél több nyelvet! 10. A 7. feladatban készített diagramról készíts egy másolatot, majd azt alakítsd át Halmozott oszlop térhatással jellegű diagrammá! Formázd meg a diagramot! (Használj legalább 5 formázási lehetőséget!) 11. Az Adatok munkalap adatait rendezd kor szerint növekvő sorba! 12. A diplomás válaszadók végzettség adatait tartalmazó cellák legyenek piros színű cellaháttérrel kiemelve! (Használj feltételes formázást!) 13. Az Adatok munkalap adataiból szűrd ki a férfiak adatait! (Használj szűrőt!) 14. Miután bemutattad a munkádat jobb, ha elmented magadnak jól jöhet még mintapéldaként!

8 A kérdőív formátuma: Húzza alá a megfelelő választ! Neme: 1. nő 2. férfi Kérdőív Kora: év Legmagasabb végzettsége: 1. gimnázium 2. főiskola 3. egyetem Nyelvismerete: (többet is választhat) 1. angol 2. német 3.orosz A kérdőív adatainak kiértékelésére szolgáló táblázat formátuma: nem kor végzettség angol német orosz 1. válaszadó válaszadó válaszadó

Táblázatkezelés 5. - Függvények

Táblázatkezelés 5. - Függvények Táblázatkezelés 5. - Függvények Eddig mi magunk készítettünk képleteket (számolási utasításokat). A bonyolultabb, programozók által készített, Excelbe beépített képleteket függvényeknek nevezik. Táblázatkezelőnk

Részletesebben

Microsoft Excel Feladatok

Microsoft Excel Feladatok Microsoft Excel Feladatok 1. Hozzunk létre tetszőleges élőfejet és próbáljuk ki az oldalbeállítás műveleteit 2. Próbáljuk ki az egyes kijelölési módokat, jelöljük ki a sorok, oszlopokat, teljes munkalapot

Részletesebben

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája A táblázatkezelés alapjai A táblázat szerkesztése A táblázat formázása A táblázat formázása Számítások a táblázatban Oldalbeállítás és nyomtatás

Részletesebben

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát!

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát! Konduktometriás titrálás kiértékelése Excel program segítségével (Office 2007) Alapszint 1. A mérési adatokat írjuk be a táblázat egymás melletti oszlopaiba. Az első oszlopba kerül a fogyás, a másodikba

Részletesebben

A 2018/2019 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatai. INFORMATIKA I. (alkalmazói) kategória

A 2018/2019 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatai. INFORMATIKA I. (alkalmazói) kategória Oktatási Hivatal A 2018/2019 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatai INFORMATIKA I. (alkalmazói) kategória Nem minden részfeladatot írunk le a feladatszövegben, többet

Részletesebben

1. a. Vegye fel az alábbi táblázatban szereplő adatokat! Ügyeljen a táblázatban szereplő

1. a. Vegye fel az alábbi táblázatban szereplő adatokat! Ügyeljen a táblázatban szereplő 1. 1. a. Vegye fel az alábbi táblázatban szereplő adatokat! Ügyeljen a táblázatban szereplő formátumokra is! Sorszám Betét napja Kamatláb Bet. össz. (Ft) Kamat (Ft) Kifiz (Ft) 1. 1997. 08. 14. 12% 100

Részletesebben

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával A Microsoft OFFICE EXCEL táblázatkezelő program alapjai 2013-as verzió használatával A Microsoft Office programcsomag táblázatkezelő alkalmazása az EXCEL! Aktív táblázatok készítésére használjuk! Képletekkel,

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2005/2006 Alkalmazói kategória, III. korcsoport Második forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2005/2006 Alkalmazói kategória, III. korcsoport Második forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2005/2006 Alkalmazói kategória, III. korcsoport Második forduló Kedves Versenyző! A három feladat megoldására 3 óra áll rendelkezésedre. A feladatok megoldásához

Részletesebben

MATEMATIKA PRÓBAÉRETTSÉGI 2013 I. rész

MATEMATIKA PRÓBAÉRETTSÉGI 2013 I. rész MATEMATIKA PRÓBAÉRETTSÉGI 203 I. rész. Oldja meg a következő egyenletet: x 2 25. Az egyenlet megoldása: 2. Egy vállalat 280 000 Ft-ért vásárol egy számítógépet. A számítógép évente 5%-ot veszít az értékéből.

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 120 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30% 315/2013.

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 120 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30% 315/2013.

Részletesebben

Deutsche Telebank besorolása

Deutsche Telebank besorolása 1. feladat Függvény segítségével számítsa ki az átlagokat és azt, hogy hány ország kapta meg a maximális 10 pontot. Az EU tagállamokat átlag pontszámuk alapján minősítik. Az alábbi segédtáblázat alapján

Részletesebben

Bevezető feldatok. Elágazás és összegzés tétele

Bevezető feldatok. Elágazás és összegzés tétele Bevezető feldatok 1. Szövegértés és algoritmikus gondolkodás Kátai Zoltán https://people.inf.elte.hu/szlavi/infodidact15/manuscripts/kz.pdf Elágazás és összegzés tétele Táblázatkezelési feladatok Feladatok

Részletesebben

Feladatok. Az adatokat tartalmazó munkafüzetet mentsük le saját számítógépünkre, majd onnan nyissuk meg az Excel programmal!

Feladatok. Az adatokat tartalmazó munkafüzetet mentsük le saját számítógépünkre, majd onnan nyissuk meg az Excel programmal! 1. Feladat A táblázatunk négy légitársaság jegyeladását tartalmazza, negyedéves bontásban. Válaszoljunk a táblázat alatt lévő kérdésekre! Az eredmény IGAZ, vagy HAMIS legyen. Készítette: SZÁMALK Zrt, Szakképzési

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások Megoldások 1. A fős osztály dolgozatot írt matematikából és a következő jegyek születtek: 6 darab jeles, 9 darab jó, 8 darab közepes, darab elégséges és darab elégtelen. Készíts gyakorisági táblázatot,

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 120 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30% 315/2013.

Részletesebben

Cellák. Sorok számozás Oszlop betű Cellák jelölése C5

Cellák. Sorok számozás Oszlop betű Cellák jelölése C5 Táblázatkezelés Cellák Sorok számozás Oszlop betű Cellák jelölése C5 Típusok Szám Különleges számok: Tudományos: 1E2, 5E-3 Szöveg Dátum Logikai Tört: kettedes, negyedes, stb. A cella értéke nem változik

Részletesebben

Fájl/Megnyitás Nyers.xlsx Adatok/Külső adatok átvétele/szövegből Adatok.csv Tagoltat Pontosvesszővel elválasz- tottat szövegre

Fájl/Megnyitás Nyers.xlsx Adatok/Külső adatok átvétele/szövegből Adatok.csv Tagoltat Pontosvesszővel elválasz- tottat szövegre A feladat megoldása során az Excel 2010 használata a javasolt, de a segédlet a 2003-as verzióhoz és Calchoz is használható. A feladat elvégzése során a következőket fogjuk gyakorolni: Külső adatok importálása.

Részletesebben

EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE

EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE 2007) 1. Írjuk a mérési adatokat az x-szel és y-nal jelzett oszlopokba. Ügyeljünk arra, hogy az első oszlopba a független, a második oszlopba a függő változó kerüljön! 2. Függvény

Részletesebben

I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc)

I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc) I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc) A talált oldalak internet címét (URL) másold ki egy szöveges dokumentumba és mentsd Csapatnev_internet néven! A konkrét válaszokat ide a papírra

Részletesebben

ECDL Táblázatkezelés. www.nomina3p.hu 1. 4.1.1 A táblázatkezelés első lépései. 4.1.2 Beállítások elvégzése

ECDL Táblázatkezelés. www.nomina3p.hu 1. 4.1.1 A táblázatkezelés első lépései. 4.1.2 Beállítások elvégzése 4.1 Az alkalmazás 4.1.1 A táblázatkezelés első lépései 4.1.2 Beállítások elvégzése 4.1.1.1 A táblázatkezelő alkalmazás megnyitása és bezárása. 4.1.1.2 Egy és több munkafüzet (dokumentum) megnyitása. 4.1.1.3

Részletesebben

PC-Kismester verseny első forduló feladatai. Beküldési határidő: 2014. december 6.

PC-Kismester verseny első forduló feladatai. Beküldési határidő: 2014. december 6. PC-Kismester XVIII. informatikai verseny feladatok 1. oldal, összesen: 5 5-8. osztály PC-Kismester verseny első forduló feladatai Beküldési határidő: 2014. december 6. Informatikai alapismeretek 1. A felsoroltak

Részletesebben

EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE

EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE 2007) 1. Írjuk a mérési adatokat az x-szel és y-nal jelzett oszlopokba. Ügyeljünk arra, hogy az első oszlopba a független, a második oszlopba a függő változó kerüljön! 2. Függvény

Részletesebben

Feladatok megoldásai

Feladatok megoldásai 1. Az oszlopszélességet az oszlopszegélyre való dupla kattintással állítsuk be! Mit tapasztalunk? Az oszlopszegélyre való dupla kattintáskor az Excel az oszlopban található leghosszabb bejegyzés hosszúsága

Részletesebben

1.1.1 Dátum és idő függvények

1.1.1 Dátum és idő függvények 1.1.1 Dátum és idő függvények Azt már tudjuk, hogy két dátum különbsége az eltelt napok számát adja meg, köszönhetően a dátum tárolási módjának az Excel-ben. Azt is tudjuk a korábbiakból, hogy a MA() függvény

Részletesebben

EGYSZERŰ SZÁMÍTÁSOK TÁBLÁZATKEZELÉS ELINDULÁS SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

EGYSZERŰ SZÁMÍTÁSOK TÁBLÁZATKEZELÉS ELINDULÁS SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 TÁBLÁZATKEZELÉS EGYSZERŰ SZÁMÍTÁSOK A feladat megoldása során az Excel 2010 program használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk áttekinteni, ill. gyakorolni:

Részletesebben

dr.xlsx A programról Szövegműveletekhez használható függvények

dr.xlsx A programról Szövegműveletekhez használható függvények dr.xlsx A programról A CD struktúrája A CD 9 munkafüzetben mutatja be a Microsoft Excel 2003, 2007 és 2010 függvényeit. Az egyes munkafüzetek a "tartalom" munkafüzetből érhetők el a munkafüzet nevére kattintással.

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel TANMENET- Táblázatkezelés Excel XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Excel XP használatába 4 tanóra (180 perc) 2. Munkafüzetek

Részletesebben

Táblázatok. Feladatok Szegélyek és cellák. 1. feladat. 2. feladat

Táblázatok. Feladatok Szegélyek és cellák. 1. feladat. 2. feladat Táblázatok A táblázatok cellákat tartalmazó sorokból és oszlopokból épülnek fel. A cellában szöveg, szövegközi grafikák és egyéb táblázatok is elhelyezhetők. A táblázat táblázatba történő beszúrásánál

Részletesebben

3. Az ősember. I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t, m á j u s 1 9.

3. Az ősember. I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t, m á j u s 1 9. 1. Színház Készítse el a mintán látható színházi plakátot! A következő feladatok ehhez nyújtanak útmutatást! A plakát A5-ös méretű lesz, ezért egy fekvő A4-es lapra két példányt helyezzen el. 1. A szöveg

Részletesebben

Excel III. Haladó ismeretek

Excel III. Haladó ismeretek Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0. Excel III. Haladó ismeretek Haladó szerkesztési ismeretek Az Excel számolótábla méretei Munkafüzet lap felosztása Sorok,

Részletesebben

Útmutató a bevallás Excel táblázatban történő kitöltéséhez

Útmutató a bevallás Excel táblázatban történő kitöltéséhez Útmutató a bevallás Excel táblázatban történő kitöltéséhez 1. Nyissa meg az Excel táblázatkezelő programot. 2. Nyissa meg az OBA 2011.xls nevű fájlt. Megnyitáskor a kísérőlevélben közölt jelszót kell beírnia

Részletesebben

2 Excel 2016 zsebkönyv

2 Excel 2016 zsebkönyv 2 Excel 2016 zsebkönyv BBS-INFO Kiadó, 2016. 4 Excel 2016 zsebkönyv Bártfai Barnabás, 2016. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

Microsoft Excel. Táblázatkezelés. Dr. Dienes Beatrix

Microsoft Excel. Táblázatkezelés. Dr. Dienes Beatrix Microsoft Excel Táblázatkezelés Dr. Dienes Beatrix A táblázatkezelı feladata: Táblázatosan elrendezett adatok hatékony és látványos kezelése. Nagy adathalmazok adatbázis-kezelı Legfontosabb szolgáltatások:

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2009/2010 Alkalmazói kategória, I. korcsoport Második forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2009/2010 Alkalmazói kategória, I. korcsoport Második forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2009/2010 Alkalmazói kategória, I. korcsoport Második forduló Kedves Versenyző! A feladatok megoldását beküldheted: CD-n az azonosító kódnak megfelelő könyvtárban.

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

Segédanyag az Excel használatához

Segédanyag az Excel használatához Segédanyag az Excel használatához Tartalom Fontos definíciók... 1 Saját függvény készítésének jelei... 1 Egérmutató típusai... 2 Hasznos... 2 Ctrl gomb használata... 2 Sortörés cellán belül... 3 Egyéni

Részletesebben

Segédanyag az Excel használatához

Segédanyag az Excel használatához Segédanyag az Excel használatához Tartalom Fontos definíciók... 1 Saját függvény készítésének jelei... 1 Egérmutató típusai... 2 Hasznos... 2 Ctrl gomb használata... 2 Sortörés cellán belül... 3 Egyéni

Részletesebben

Egyszerű példaprogramok gyakorláshoz

Egyszerű példaprogramok gyakorláshoz Egyszerű példaprogramok gyakorláshoz Tartalom Feladatok... 2 For ciklus... 2 Szorzótábla... 2 Szorzótábla részlet... 3 Pascal háromszög... 4 Pascal háromszög szebben... 5 DO-LOOP ciklus... 6 Véletlen sorsolás...

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

PC-Kismester verseny első forduló feladatai. Beküldési határidő: 2015. február 25.

PC-Kismester verseny első forduló feladatai. Beküldési határidő: 2015. február 25. PC-Kismester XVIII. informatikai verseny feladatok 1. oldal, összesen: 5 5-8. osztály PC-Kismester verseny első forduló feladatai Beküldési határidő: 2015. február 25. Informatikai alapismeretek 1. Ms

Részletesebben

Táblázatkezelés (Excel)

Táblázatkezelés (Excel) Táblázatkezelés (Excel) Tartalom felépítés kezelés egyéb lehetőségek hasznos kiegészítések Készítette: Bori Tamás 2 Felépítés I.: A program felépítése hagyományos MS GUI: menü eszköztár szabjuk testre!

Részletesebben

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása Ha ezen elemeknek a betűtípusát, betűstílusát, betűméretét, betűszínét és az elem hátterét akarjuk formázni, akkor

Részletesebben

4,5 1,5 cm. Ezek alapján 8 és 1,5 cm lesz.

4,5 1,5 cm. Ezek alapján 8 és 1,5 cm lesz. 1. Tekintse az oldalsó ábrát! a. Mekkora lesz a 4. sor téglalap mérete? b. Számítsa ki az ábrán látható három téglalap területösszegét! c. Mekkora lesz a 018. sorban a téglalap oldalai? d. Hány téglalapot

Részletesebben

A tanulók oktatási azonosítójára és a két mérési területen elér pontszámukra lesz szükség az elemzéshez.

A tanulók oktatási azonosítójára és a két mérési területen elér pontszámukra lesz szükség az elemzéshez. Útmutató az idegen nyelvi mérés adatainak elemzéshez készült Excel táblához A református iskolák munkájának megkönnyítése érdekében készítettünk egy mintadokumentumot (Idegen nyelvi mérés_intézkedési tervhez

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES ADATFELDOLGOZÁS

SZÁMÍTÓGÉPES ADATFELDOLGOZÁS SZÁMÍTÓGÉPES ADATFELDOLGOZÁS A TÁBLÁZATKEZELŐK Irodai munka megkönnyítése Hatékony a nyilvántartások, gazdasági, pénzügyi elemzések, mérési kiértékelések, beszámolók stb. készítésében. Alkalmazható továbbá

Részletesebben

Függvények II. Indítsuk el az Excel programot! A minta alapján vigyük be a Munka1 munkalapra a táblázat adatait! 1. ábra Minta az adatbevitelhez

Függvények II. Indítsuk el az Excel programot! A minta alapján vigyük be a Munka1 munkalapra a táblázat adatait! 1. ábra Minta az adatbevitelhez Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk a Logikai függvények típusaival és elsajátítjuk alkalmazásukat. Jártasságot szerzünk bonyolultabb feladatok megoldásában, valamint képesek leszünk a függvények

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A táblázat első sorában a feliratok vannak, ezért az x, y koordinátákat a második sortól kezdve az egymillió-egyedik sorig fogjuk elhelyezni.

A táblázat első sorában a feliratok vannak, ezért az x, y koordinátákat a második sortól kezdve az egymillió-egyedik sorig fogjuk elhelyezni. Ebben a feladatban a Pi értékét fogjuk meghatározni Excelben a Monte-Carlo módszer segítségével. A feladat megoldása során az Excel 2010 használata a javasolt, de a segédlet a 2003- as verzióhoz és Calchoz

Részletesebben

Ebben a feladatban szűrésekkel, kimutatásokkal fogunk foglalkozni. A megoldás során egy hallgatói adatbázissal dolgozunk.

Ebben a feladatban szűrésekkel, kimutatásokkal fogunk foglalkozni. A megoldás során egy hallgatói adatbázissal dolgozunk. 1 NEGYEDIK EXCEL GYAKORLAT VIZSGA A feladat megoldása során az Excel 2010 használata a javasolt, de a segédlet a 2003-as verzióhoz és a Calchoz is használható. A feladat elvégzése során a következőket

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

törtet, ha a 1. Az egyszerűsített alak: 2 pont

törtet, ha a 1. Az egyszerűsített alak: 2 pont 1. Egyszerűsítse az 3 2 a + a a + 1 törtet, ha a 1. Az egyszerűsített alak: 2. Milyen számjegy állhat az X helyén, ha a négyjegyű 361 X szám 6-tal osztható? X = 3. Minden szekrény barna. Válassza ki az

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

1. óra Tanévi feladatok balesetvédelem, baleset megelőzés 2. óra Ismétlés. 3. óra

1. óra Tanévi feladatok balesetvédelem, baleset megelőzés 2. óra Ismétlés. 3. óra 1. óra Tanévi feladatok balesetvédelem, baleset megelőzés 2. óra Ismétlés Informatikai alapismeretek (fogalmak): Információ (Új ismeretet jelent, amely a megszerzőjének szükséges és érthető) Informatika

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

} számtani sorozat első tagja és differenciája is 4. Adja meg a sorozat 26. tagját! A = { } 1 pont. B = { } 1 pont. x =

} számtani sorozat első tagja és differenciája is 4. Adja meg a sorozat 26. tagját! A = { } 1 pont. B = { } 1 pont. x = . Az { a n } számtani sorozat első tagja és differenciája is 4. Adja meg a sorozat 26. tagját! a = 26 2. Az A és B halmazokról tudjuk, hogy A B = {;2;3;4;5;6}, A \ B = {;4} és A B = {2;5}. Sorolja fel

Részletesebben

GYERMEKEK FIZIKAI FEJLŐDÉSE. Százalékos adatok és görbék. Fiúk Lányok Fiúk Lányok 1 72 76 81 69 74 79 8,8 10,5 12,6 8,1 9,7 11,6

GYERMEKEK FIZIKAI FEJLŐDÉSE. Százalékos adatok és görbék. Fiúk Lányok Fiúk Lányok 1 72 76 81 69 74 79 8,8 10,5 12,6 8,1 9,7 11,6 MAGASSÁG (cm) SÚLY (kg) Fiúk Lányok Fiúk Lányok min átlag max min átlag max min átlag max min átlag max 0 46 50 54 46 49 54 2,5 3,5 4,3 2,5 3,4 4,2 0,5 64 68 73 62 66 70 6,7 8,2 9,9 6,1 7,5 9,0 1 72 76

Részletesebben

SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ALAPISMERETEK TÁBLÁZATKEZELÉS. 4. előadás

SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ALAPISMERETEK TÁBLÁZATKEZELÉS. 4. előadás SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ALAPISMERETEK TÁBLÁZATKEZELÉS 4. előadás TÁBLÁZATKEZELŐ ALKALMAZÁSOK Egy táblázatkezelő program feladata táblázatosan elrendezett adatok hatékony és látványos kezelése. Általában költségvetések,

Részletesebben

Gyakorló feladatok 9.évf. halmaznak, írd fel az öt elemű részhalmazokat!. Add meg a következő halmazokat és ábrázold Venn-diagrammal:

Gyakorló feladatok 9.évf. halmaznak, írd fel az öt elemű részhalmazokat!. Add meg a következő halmazokat és ábrázold Venn-diagrammal: Gyakorló feladatok 9.évf.. Mennyi az összes részhalmaza az A a c; d; e; f halmaznak, írd fel az öt elemű részhalmazokat!. Legyen U ;;;;;6;7;8;9, A ;;6;7; és B ;;8. Add meg a következő halmazokat és ábrázold

Részletesebben

Munkánk során a cellák tartalmát gyakran másolni szoktuk. Előfordul, hogy képleteket tartalmazó cellákat másolunk.

Munkánk során a cellák tartalmát gyakran másolni szoktuk. Előfordul, hogy képleteket tartalmazó cellákat másolunk. Táblázatkezelés 4. - Hivatkozások Az elmúlt órán végzett számításoknál, amikor a felhasználói képleteket készítettük, mindig annak a cellának a tartalmát használtuk, amelyben a számításhoz szükséges adat

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 2012. október 16. KÖZÉPSZINT I.

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 2012. október 16. KÖZÉPSZINT I. ) Az a n sorozat tagját! MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 0 október KÖZÉPSZINT I számtani sorozat első tagja és differenciája is 4 Adja meg a a 04 ) Az A és B halmazokról tudjuk, hogy AB ; ; ; 4; ;, A\ ; AB ; A ;

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 8. KÖZÉPSZINT

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 8. KÖZÉPSZINT MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 007. május 8. KÖZÉPSZINT ) Egyszerűsítse a következő törtet! (a; b valós szám, ab 0)! a b ab ab ab ( a ) a ab I. Összesen: pont ) Egy mértani sorozat második eleme 3, hatodik eleme.

Részletesebben

Vizsgáljuk elôször, hogy egy embernek mekkora esélye van, hogy a saját

Vizsgáljuk elôször, hogy egy embernek mekkora esélye van, hogy a saját 376 Statisztika, valószínûség-számítás 1500. Az elsô kérdésre egyszerû válaszolni, elég egy ellenpélda, és biztosan nem lehet akkor így kiszámolni. Pl. legyen a három szám a 3; 5;. A két kisebb szám átlaga

Részletesebben

33 346 01 1000 00 00 Irodai asszisztens Irodai asszisztens. 33 346 01 0100 31 02 Gépíró, szövegszerkesztő Irodai asszisztens

33 346 01 1000 00 00 Irodai asszisztens Irodai asszisztens. 33 346 01 0100 31 02 Gépíró, szövegszerkesztő Irodai asszisztens A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hogyan lehet Pivot tábla segítségével komplex adatokat elemezni és bemutatni?

Hogyan lehet Pivot tábla segítségével komplex adatokat elemezni és bemutatni? Hogyan lehet Pivot tábla segítségével komplex adatokat elemezni és bemutatni? Fordította: IFUA Horváth & Partners Képzelje el, hogy a vállalat értékesítési vezetője megkéri Önt, hogy rövid időn belül elemezze

Részletesebben

Haladó irodai számítógépes képzés tematika

Haladó irodai számítógépes képzés tematika Haladó irodai számítógépes képzés tematika Word haladó Haladó szövegszerkesztés Szöveg effektusok alkalmazása Az automatikus javítási beállítások használata Szöveg körbefuttatása, szövegtörés A szövegirány

Részletesebben

Függvények Megoldások

Függvények Megoldások Függvények Megoldások ) Az ábrán egy ; intervallumon értelmezett függvény grafikonja látható. Válassza ki a felsoroltakból a függvény hozzárendelési szabályát! a) x x b) x x + c) x ( x + ) b) Az x függvény

Részletesebben

1. tétel. 1. Egy derékszögű háromszög egyik szöge 50, a szög melletti befogója 7 cm. Mekkora a háromszög átfogója? (4 pont)

1. tétel. 1. Egy derékszögű háromszög egyik szöge 50, a szög melletti befogója 7 cm. Mekkora a háromszög átfogója? (4 pont) 1. tétel 1. Egy derékszögű háromszög egyik szöge 50, a szög melletti befogója cm. Mekkora a háromszög átfogója? (4 pont). Adott az ábrán két vektor. Rajzolja meg a b, a b és az a b vektorokat! (6 pont)

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel TANMENET- Táblázatkezelés Excel XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Excel XP használatába 4 tanóra (180 perc) 2. Munkafüzetek

Részletesebben

4. modul - Táblázatkezelés

4. modul - Táblázatkezelés 4. modul - Táblázatkezelés Az alábbiakban ismertetjük a 4. modul (Táblázatkezelés) syllabusát, amely a gyakorlati modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ez a modul a táblázatkezeléssel kapcsolatos

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK EMELT SZINT Statisztika

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK EMELT SZINT Statisztika MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK EMELT SZINT Statisztika A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

Próba érettségi feladatsor április 09. I. RÉSZ. 1. Hány fokos az a konkáv szög, amelyiknek koszinusza: 2

Próba érettségi feladatsor április 09. I. RÉSZ. 1. Hány fokos az a konkáv szög, amelyiknek koszinusza: 2 Név: osztály: Próba érettségi feladatsor 010 április 09 I RÉSZ Figyelem! A dolgozatot tollal írja; az ábrákat ceruzával is rajzolhatja A megoldást minden esetben a feladat szövege melletti fehér hátterű

Részletesebben

A Fájl/Megnyitás parancs segítségével nyissuk meg a Nyers.xlsx munkafüzetet.

A Fájl/Megnyitás parancs segítségével nyissuk meg a Nyers.xlsx munkafüzetet. SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 A feladat megoldása során a Microsoft Office Excel használata a javasolt. A feladat elvégzése során a következőket fogjuk gyakorolni: Lapvédelem létrehozása, feloldása. Cellaadatok

Részletesebben

1. Tankönyvrendelés. 2. Mátyás király. 3. Halma. I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t, o k t ó b e r 2 7.

1. Tankönyvrendelés. 2. Mátyás király. 3. Halma. I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t, o k t ó b e r 2 7. 1. Tankönyvrendelés Az iskolai tankönyvrendelés többlépcsős művelet. A tankönyvrendelés folyamatos jegyzéséhez egy nyomtatványt készítettünk, melynek egy része látható a mintán. 1. A diákok számára javasolt

Részletesebben

PC-Kismester verseny első forduló feladatai. Beküldési határidő: 2010. december 6.

PC-Kismester verseny első forduló feladatai. Beküldési határidő: 2010. december 6. PC-Kismester XIV. infrmatikai verseny feladatk 1. ldal, összesen: 6 5-8. sztály PC-Kismester verseny első frduló feladatai Beküldési határidő: 2010. december 6. Infrmatikai alapismeretek 1. Végezzétek

Részletesebben

az Excel for Windows táblázatkezelő program segítségével

az Excel for Windows táblázatkezelő program segítségével az Excel for Windows táblázatkezelő program segítségével 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 1. n.év 2. n.év 3. n.év 4. n.év Kelet Dél Észak Mi a diagram? A diagram segíts tségével a Microsoft Excel adatait grafikusan

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 9. KÖZÉPSZINT I.

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 9. KÖZÉPSZINT I. MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 006. május 9. KÖZÉPSZINT I. 1) Egy háromszög belső szögeinek aránya :5:11. Hány fokos a legkisebb szög? A legkisebb szög o 0. Összesen: pont ) Egy számtani sorozat első eleme 8, differenciája.

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 29. KÖZÉPSZINT

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 29. KÖZÉPSZINT MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 005. május 9. KÖZÉPSZINT 1) Mely x valós számokra igaz, hogy x I. 9? x 1 3. x 3. Összesen: pont ) Egy háromszög egyik oldalának hossza 10 cm, a hozzá tartozó magasság hossza 6 cm.

Részletesebben

OKTATÁSI, TUDOMÁNYÜGYI ÉS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET VAJDASÁGI PEDAGÓGIAI INTÉZET

OKTATÁSI, TUDOMÁNYÜGYI ÉS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET VAJDASÁGI PEDAGÓGIAI INTÉZET Szerb Köztársaság OKTATÁSI, TUDOMÁNYÜGYI ÉS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET VAJDASÁGI PEDAGÓGIAI INTÉZET TESZT MATEMATIKÁBÓL a 2015/2016-os tanévben

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 10. KÖZÉP SZINT I.

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 10. KÖZÉP SZINT I. 1) Adott két pont: A ; 1 felezőpontjának koordinátáit! AB felezőpontja legyen F. MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 005. május 10. KÖZÉP SZINT I. és B 1; Írja fel az AB szakasz 1 1 F ; F ;1 ) Az ábrán egy ; intervallumon

Részletesebben

PC-Kismester verseny második forduló feladatai. Beküldési határidő: 2014. február 22.

PC-Kismester verseny második forduló feladatai. Beküldési határidő: 2014. február 22. PC-Kismester XVII. informatikai verseny feladatok 1. oldal, összesen: 7 5-8. osztály PC-Kismester verseny második forduló feladatai Beküldési határidő: 2014. február 22. Informatikai alapismeretek 1. Egy

Részletesebben

Szakács Informatikusok Szövetsége Informatika a fazék- ban Fájl/Megnyitás Nyers.xls

Szakács Informatikusok Szövetsége Informatika a fazék- ban Fájl/Megnyitás Nyers.xls A feladat megoldása során az Excel 2010 használata a javasolt. A feladat elvégzése során a következőket fogjuk gyakorolni: Adatérvényesítés Szövegfüggvények. Keresőfüggvények. Statisztikai függvények.

Részletesebben

Microsoft Excel 2010. Gyakoriság

Microsoft Excel 2010. Gyakoriság Microsoft Excel 2010 Gyakoriság Osztályközös gyakorisági tábla Nagy számú mérési adatokat csoportokba (osztályokba) rendezése -> könnyebb áttekintés Osztályokban szereplő adatok száma: osztályokhoz tartozó

Részletesebben

XY DIAGRAMOK KÉSZÍTÉSE

XY DIAGRAMOK KÉSZÍTÉSE 1 ELSŐ GYAKORLAT XY DIAGRAMOK KÉSZÍTÉSE A feladat megoldása során az Excel 2010 használata a javasolt. A feladat elvégzése során a következőket fogjuk gyakorolni: Függvényábrázolás. Függvények formázása.

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára

Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára 2010-2011 Őszi félév Heizlerné Bakonyi Viktória HBV@ludens.elte.hu Titkosítás,hitelesítés Szimmetrikus DES 56 bites kulcs (kb. 1000 év) felcserél, helyettesít

Részletesebben

Az egyszerűsítés utáni alak:

Az egyszerűsítés utáni alak: 1. gyszerűsítse a következő törtet, ahol b 6. 2 b 36 b 6 Az egyszerűsítés utáni alak: 2. A 2, 4 és 5 számjegyek mindegyikének felhasználásával elkészítjük az összes, különböző számjegyekből álló háromjegyű

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

1. oldal, összesen: 5

1. oldal, összesen: 5 1. oldal, összesen: 5 Elmélet Word 1. Döntse el az alábbi állításról, hogy a tagmondatok tartalma igaz-e, s A WORD helyesírás-ellenőrző rendszere minden helyesírási hibánkat kijavítja, mert felismeri,

Részletesebben

PC-Kismester verseny második forduló feladatai. Beküldési határidő: 2011. január 31.

PC-Kismester verseny második forduló feladatai. Beküldési határidő: 2011. január 31. PC-Kismester XIV. informatikai verseny feladatok 1. oldal, összesen: 6 5-8. osztály PC-Kismester verseny második forduló feladatai Beküldési határidő: 2011. január 31. Informatikai alapismeretek 1. Végezzétek

Részletesebben

A feladat megoldása során a Microsoft Office Excel használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni:

A feladat megoldása során a Microsoft Office Excel használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 A feladat megoldása során a Microsoft Office Excel használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Irányított beillesztés használata. Keresőfüggvények.

Részletesebben

VISEGRÁDI ORSZÁGOK ÉRETTSÉGI 2013 1 SZÖVEGSZERKESZTÉS FELADATOK. A következő országok alkotják a visegrádi országokat:

VISEGRÁDI ORSZÁGOK ÉRETTSÉGI 2013 1 SZÖVEGSZERKESZTÉS FELADATOK. A következő országok alkotják a visegrádi országokat: SZÖVEGSZERKESZTÉS VISEGRÁDI ORSZÁGOK A következő országok alkotják a visegrádi országokat: ÉRETTSÉGI 2013 1 Magyarország, Szlovákia, Csehország, és Lengyelország. 1. Az alábbi dokumentum a szövetség történetét,

Részletesebben

Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója

Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója 1.) Általános tudnivalók: A segédtábla két méretben készül, 10, és 50 sort lehet kitölteni. A tábla megnevezéséből amit

Részletesebben

STATISZTIKA I. Centrális mutatók. Helyzeti középértékek. Középértékek. Bimodális eloszlás, U. Módusz, Mo. 4. Előadás.

STATISZTIKA I. Centrális mutatók. Helyzeti középértékek. Középértékek. Bimodális eloszlás, U. Módusz, Mo. 4. Előadás. Centrális mutatók STATISZTIKA I. 4. Előadás Centrális mutatók 1/51 2/51 Középértékek Helyzeti középértékek A meghatározása gyakoriság vagy sorszám alapján Számítás nélkül Az elemek nagyság szerint rendezett

Részletesebben

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez Bevezetés Ebben a témakörben megtanuljuk, hogyan hozzunk létre diagramokat, valamint elsajátítjuk a diagramok formázásnak, módosításának lehetőségeit. A munkalap adatainak grafikus ábrázolási formáját

Részletesebben

FELADATOK AZ ÁLTALÁNOS OKTATÁS ÉS NEVELÉS ZÁRÓVIZSGÁJÁRA. a 2014/2015-ös tanévben TESZT MATEMATIKÁBÓL UTASÍTÁS A TESZT MEGÍRÁSÁHOZ

FELADATOK AZ ÁLTALÁNOS OKTATÁS ÉS NEVELÉS ZÁRÓVIZSGÁJÁRA. a 2014/2015-ös tanévben TESZT MATEMATIKÁBÓL UTASÍTÁS A TESZT MEGÍRÁSÁHOZ FELADATOK AZ ÁLTALÁNOS OKTATÁS ÉS NEVELÉS ZÁRÓVIZSGÁJÁRA a 2014/2015-ös tanévben TESZT MATEMATIKÁBÓL UTASÍTÁS A TESZT MEGÍRÁSÁHOZ Egy 20 feladatból álló tesztet kell megoldanod. A munka elvégzésére 120

Részletesebben

A beadandó 4 db feladatból áll. Mindegyik feladatra külön jegyet kap, amelyek beszámítanak a félév végi jegybe.

A beadandó 4 db feladatból áll. Mindegyik feladatra külön jegyet kap, amelyek beszámítanak a félév végi jegybe. Beadandó feladatok A beadandó 4 db feladatból áll. Mindegyik feladatra külön jegyet kap, amelyek beszámítanak a félév végi jegybe. A leadási határidő lecsúszása esetén -1 jegy az adott feladatra, 2 óránként.

Részletesebben

Bevezetés a programozásba I.

Bevezetés a programozásba I. Elágazás Bevezetés a programozásba I. 2. gyakorlat, tömbök Surányi Márton PPKE-ITK 2010.09.14. Elágazás Elágazás Eddigi programjaink egyszer ek voltak, egy beolvasás (BE: a), esetleg valami m velet (a

Részletesebben

Statisztikai táblázatok, kimutatások (Pivot) készítése

Statisztikai táblázatok, kimutatások (Pivot) készítése Statisztikai táblázatok, kimutatások (Pivot) készítése Elméleti összefoglaló Az adatok egy, vagy több szempontú rendezése céljából célszerű azokat táblázatokba foglalni. Tehát az elemi adatokat alapján

Részletesebben