TANMENETJAVASLAT A MAGYAR NYELV TANÍTÁSÁHOZ, 8. ÉVFOLYAM

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANMENETJAVASLAT A MAGYAR NYELV TANÍTÁSÁHOZ, 8. ÉVFOLYAM"

Átírás

1 TANMENETJAVASLAT A MAGYAR NYELV TANÍTÁSÁHOZ, 8. ÉVFOLYAM A következő oldalakon olyan tanmenetjavaslat áll a 8. évfolyamon tanító kollégák rendelkezésére, amely a szakrendszerű nyelvtanórák tananyagát tartalmazza heti 1,5 tanítási órára. Ez a gyakorlatban úgy valósítható meg a legeredményesebben, hogy az egyik héten 2, a másik héten 1 nyelvtanórát iktatunk az órarendbe. A közölt tanmenetjavaslattól bármikor el lehet térni, hiszen a pedagógusnak mindig alkalmazkodnia kell tanítványai képességeihez, változhat a haladási ütemük, esetleg az iskola működési rendje. Az Apáczai Kiadó honlapjáról ( valamint a saját honlapomról ( heti két tanítási órára készült tanmenet is letölthető. A tanmenetjavaslat a KHF /2008. számon jóváhagyott, az Apáczai Kiadó Bázisiskoláinak Kerettanterve alapján készült, melynek akkreditációja június 30-án történt meg, amelynek óratükrében 8. évfolyamon heti 1,5 nyelvtanóra szerepel. A tanmenetjavaslatot a következő hivatalos tankönyvek felhasználásával állítottam össze: Nyelvtan és helyesírás tankönyv, Szövegértést fejlesztő gyakorlatok, Fogalmazási feladatgyűjtemény. A tanmenetjavaslat tartalmazza az anyanyelvismeret, a helyesejtés, a helyesírás, a nyelvhelyesség, a kommunikáció, valamint a szövegértés és szövegalkotás tananyagát. A Javasolt taneszközök rovatban a tanórához tartozó tankönyvek oldalszámait is feltüntettem. Természetesen szükséges válogatni az ott található feladatok között, hiszen nem lehet valamennyit egy tanórán feldolgozni. A témazáró felmérések egy átlagos képességű osztályban általában perc alatt megírhatók. A többi idő alatt képességfejlesztést ajánlok. Az év eleji, félévi és év végi felméréseket szövegértésből és nyelvtanból is lehetőleg egy tanítási órán írattassuk meg. A kompetenciamérések alkalmával és a középiskolai felvételikkor sem áll több idő a tanulók rendelkezésére. A tollbamondásokat esetleg a következő tanítási órák elején diktálhatjuk le. A helyesírás folyamatos gyakorlását a tanulók hiányosságai, típushibái ismeretében olyan órákon is javaslom, amikor nem szerepel konkrét feladatként a tananyagbeosztásban. A házi feladatok lehetőséget nyújtanak a differenciálásra, illetve biztosítják a folyamatos gyakorlás lehetőségét, segítik a középiskolai felvételire való felkészülést. A Szövegértést fejlesztő gyakorlatok című tankönyv szövegeihez tartozó feladatsorok megoldásai a Szövegértés- szövegalkotás tanári kézikönyv 8. évfolyam című kézikönyvben találhatók. A tanmenetjavaslatban előforduló rövidítések: E. f. = Előzetes feladat Ffgy. = Fogalmazási feladatgyűjtemény Ny. = Nyelvtan és helyesírás tankönyv Kk.. = Kézikönyv a magyar nyelv tanításához 8. évfolyam Sz.f.gy. = Szövegértést fejlesztő gyakorlatok T. = A tollbamondások szövege, amelyek a kézikönyvben találhatók

2 Óra Téma, tananyag Ajánlott tevékenységformák, módszertani javaslatok 1. Ismerkedés a taneszközökkel ISMÉTLÉS Az 5 7. évfolyamon tanult nyelvtani, helyesírási, nyelvhelyességi ismeretek Hangtani és jelentéstani ismeretek 2. Szófajtani és alaktani ismeretek KOMMUNIKÁ- CIÓ A testbeszéd A barátság 3. Mondattani ismeretek Előszó elolvasása és értelmezése. A rövidítések jegyzékének áttanulmányozása, értelmezése. Ny. 15/1. Hangzó anyanyelvünk című alfejezet közös áttekintése. A hangok, betűk, hangtörvények csoportmunkában. Ny o. Jelentéstani gyakorlatok páros munkában. Az idegen szavak felesleges használatának kerülése. Ny o. T. 1. Válogatás a tankönyvi feladatok között a tanulók képességeinek megfelelően, differenciálás. Az azonos alakú toldalékok. Ny. 11/3. T. 2. A szöveg értelmezése. Beszélgetés a barátságról. A mondat elemzési gyakorlatok csoportmunkában. Ágrajzokhoz mondatok rendelése. Ny. 13/3., 14/4. Helytelenül használt kifejezések. Ny. 14/5. T. 3. Kompetenciák, (készségek, képességek) A hatékony, önálló tanulás: Rövidítések feloldásának Anyanyelvi kommunikáció fejlesztése. Egész tanévben minden tanítási órán folyamatos! A helyesejtési képesség fejlesztése. Egész tanévben minden tanítási órán folyamatos! Helyesírási Helyes, pontos nyelvhasználat. Kognitív kompetencia: Kreatív gondolkodás, kombinatív és alkotó Tudásszerző kompetencia: Öszszefüggés-kezelő Személyes kompetencia: Kreativitás, önszabályozó Anyanyelvi kommunikáció: A verbális és nem verbális komplexitás kezelésének Szociális kompetencia: Kapcsolatteremtő, kötődési Anyanyelvi kommunikáció: Az önkifejezéshez szükséges nyelvi képességek fejlesztése. Helyesírás. Kezdeményező kompetencia: A csoport munkájának segítése. Kognitív kompetencia: Elemző, logikai Ábraolvasás, ábrázolás. Javasolt taneszközök Egyéb javaslatok a témakörhöz (projekt, játék, kutatómunka stb.) Ny o. Ny o., 15/1. a) Ny o. Hf. 9. o. Minden jelzett tollbamondás ajánlott szövege a Kk.-ben található. Ny. 15/1. b). Ny o. Ny. 17. o. Ffgy o., válogatás a feladatok közül Ny. 15/1. c) Ny o. Önálló kutatómunka (a 2. órához kapcsolódva): 1. Gyűjtsetek információkat a könyvtárban vagy az interneten Assisi Szent Ferencről! 2. Nézzetek utána, milyen művészeti ágak örökítették meg Szent Ferenc alakját (festészet, szobrászat, film stb.)! 3. Készítsetek csoportonként tablót a szentről! A Testbeszéd című fejezet témái és szövegei, a Fogalmazási feladatgyűjtemény azonos témájú feladatai osztályfőnöki órákon is feldolgozhatók.

3 4. Év eleji felmérés szövegértésből Év eleji felmérés anyanyelvi ismeretből, helyesírásból 5. A felmérések értékelése, javítása A szerelem. Udvarlási gesztusok 6. AZ ÖSSZETETT MONDAT Az összetett mondat fogalma. Egyszerű vagy összetett mondat? Közeledés elfogadása, elutasítása 7. A tömegkommunikáció A médiaműfajok 8. A mellérendelő és alárendelő összetett mondatok megkülönböztetése Írásjelek az összetett mondatok végén A kínai nagyfal című szöveg értelmezése. A helyesírási típushibák javítása. Önértékelés. Az új ismeretek befogadásához szükséges ismeretek felelevenítése csoportmunkában. Metanyelvi szöveg értelmezése. A személyes és a tömegkommunikáció közötti azonosságok és különbségek. Táblázatértelmezés. A médiaműfajok csoportosítása. Műfaji sajátosságok megismerése. Írásjelhasználat a mondatok végén. A magyar helyesírás szabályainak pontjai. A Számla című dokumentumszöveg feldolgozása egyéni munkában. A hatékony, önálló tanulás: Szöveg-feldolgozási technikák alkalmazása. A tanultak alkalmazásának Szociális kompetencia: Siker és kudarc elfogadásának Személyes kompetencia: Önértékelési Szociális kompetencia: Kapcsolatteremtő Anyanyelvi kommunikáció: Önkifejezéshez szükséges nyelvi képességek fejlesztése. A verbális és nem verbális komplexitás kezelésének Szociális kompetencia: Kötődési Felelősségvállalás. Bizonytalanságtűrés. Képi információk kezelésének Kommunikációs képesség, kommunikációértékelés. Tudásszerző kompetencia: Öszszefüggés-kezelő Anyanyelvi kommunikáció: Helyesírási képesség fejlesztése. Szövegértés. Rövidítések értelmezése. Az Ny. melléklete: 2 3. o. Megoldás: Kk. 99. o. Az Ny. melléklete: 4 5. o. T. szövege: Kk. 63. o. Megoldás: Kk o. Ny o. Ffgy o., válogatás a feladatok közül Ny. 15/2. Ny o. Ny o. Ffgy o., válogatás a feladatok közül Ny o. Ny. 15/3. Ny o. Hf. 32. o. Sz.f.gy o. Szerelem (az 5 és a 7. órához kapcsolódva): 1. Olvassátok el a Ffgy. 20. oldalán található regényrészletet és verset! Oldjátok meg a hozzájuk kapcsolódó feladatokat! 2. Gyűjtsetek példát a magyar és világirodalomból, ahol a párok szerelme beteljesedett, illetve ahol az egyik fél vagy a körülmények miatt szakadt meg a kapcsolat!

4 Óra Téma, tananyag Ajánlott tevékenységformák, módszertani javaslatok 9. A mellérendelő öszszetett mondat fajtái 10. A mellérendelő öszszetett mondat fajtái 11. Az alárendelő öszszetett mondat elemzésének lépései 12. A sajátos jelentéstartalmú mellékmondatok Metanyelvi szöveg értelmezése és jegyzetkészítés csoportmunkában. Jegyzetkészítés tanulópárban. Beszámoló jegyzet alapján. Helyes kötőszóhasználat. Ny. 35/4., 5., 6. Vesszőhasználat. Ny. 35/7. Tudósítás értelmezése, nyelvi megfigyelések. Ny. 36/8. T. 4. Az Autóbusz-menetrend című dokumentumszöveg feldolgozása páros munkában. Metanyelvi szöveg értelmezése. Az alárendelő összetett mondat elemzésének algoritmusa. Ny. 40. o. T. 5. A Mátrix (filmkritika) című szöveg feldolgozása csoportmunkában. A metanyelvi szöveg értelmezése csoportmunkában. Szóláshasonlatok értelmezése. Ny. 53/3. T. 6. Hivatalos szövegek. A kérvény. Kompetenciák (készségek, képességek) Tudásszerző kompetencia: Öszszefüggés-kezelő Gondolkodási kompetencia: Konvertáló Anyanyelvi kommunikáció: Helyes, igényes nyelvhasználat. Narratív kompetencia: A dolgok közlésének Anyanyelvi kommunikáció: Szövegértés. Helyesírás, helyes nyelvhasználat. Gondolkodási kompetencia: Példakeresés Személyes kompetencia: önállóságvédő képesség, befogadói készség. Ábraolvasás, ábrázolás. Tudásszerző kompetencia: Problémamegoldó képesség, példakeresés Személyes kompetencia: Véleménynyilvánítási Helyesírás. Helyes, kifejező nyelvhasználat. Szociális kompetencia: Csoportkezelési, együttműködési kép. Személyes kompetencia: Önállóságvédő, önkifejező Javasolt taneszközök Egyéb javaslatok a témakörhöz (projekt, játék, kutatómunka stb.) Ny. 16/4. Ffgy. 5/1., 2. a) Ny o. Hf. 38. o. Ny. 16/5. Ffgy. 5/2. b), 7/1. Ny o. Hf. 39. o. Sz.f.gy o. Ny. 16/6. Ffgy. 5/2. c), 7/2. Ny o. Hf. 46/1. Sz.f.gy o. Ffgy. 5/2. d), 7/3. a), b) Ny o. Hf. 46/1. Ffgy o. Hf. 23/3. Az Irány a középiskola fejezet feladatait az év során folyamatosan oldják meg a tanulók differenciált osztálymunkában. Az egyes feladatok házi feladatként is feladhatók, illetve középiskolai előkészítő foglalkozásokon is felhasználhatók.

5 13. A mondatrend Metanyelvi szöveg értelmezése. Az összetett mondatok fajtájának felismerése, a mondatrend megállapítása. Hivatalos szövegek. A kérvény. 14. Az alárendelő öszszetett mondat fajtái. A jelzői alárendelő összetett mondat és fajtái A vonatkozó névmás 15. A jelzői alárendelő összetett mondatok Gyakorlás 16. Az állítmányi és alanyi alárendelő összetett mondatok 17. Az állítmányi és alanyi alárendelő összetett mondatok Gyakorlás Metanyelvi szöveg értelmezése, a táblázat tanulmányozása. A vonatkozó névmás fogalma. A vonatkozó névmások helyes használata. Ny. 50/3., 4. Szerkezeti rajzok és mondatok párosítása. Ny. 51/6. Mondatelemzési gyakorlatok. Hibajavítás Ny. 52/8. T. 6. (Tk. 52. o.) Rövid interjú szövegének értelmezése szöveg értelmezése. Kérdésfeltevések. Ny. 50/5. Metanyelvi szöveg és táblázat értelmezése. Mondattani, szófajtani, alaktani elemzések Ny. 57/4. Gyermekmunka régen és napjainkban. Ny. 56/3. o. A vonatkozó névmások helyes használata. Ny. 58/7. A Motorsport című szöveg feldolgozása Ábraolvasás, ábrázolás. Szociális kompetencia: Csoportkezelési, együttműködési kép. Személyes kompetencia: Önállóságvédő, önkifejező Anyanyelvi kommunikáció: Pontos, helyes nyelvhasználat. Tudásszerző kompetencia: Öszszefüggés-kezelő, ismeretszerző képesség, alkotó Nyelvi kompetencia: Grammatikai rendszer kialakításának Anyanyelvi kommunikáció: Igényes nyelvhasználat, helyesírás. Szövegértés. Szókincsbővítés. Kognitív kompetencia: Elemző, összehasonlító Gondolkodási kompetencia: Információszerzés Anyanyelvi kommunikáció: Elemző Ábraolvasás. Anyanyelvi beszéd. Szociális kompetencia: Kapcsolatkezelési, kötődési Önkiszolgálási Segítségnyújtási és helyesírási Tanulási kompetencia: Képességés készségfejlesztő Szociális kompetencia: Csoportkezelési Ffgy. 5/2. e), 7/3. c), d) Ny o. Hf. 46/2., 47. o. Ffgy o., válogatás a feladatok közül Ffgy. 5/2. f), 7/4. Ny o., 50/3.,4. Hf. 53. o. Ffgy. 5/3. a), 7/5. a), b) Ny. 52. o. Ny. 50/5. Hf. 54. o. Ffgy. 5/3. b), 7/5. c), d) Ny o. Hf. 59/1., 2. Ffgy. 5/3. c), 7/6. a), 7. a) Ny. 58. o. Hf. 59/3. Sz.f.gy o. Interaktív anyag Javaslat osztályfőnöki órára (a 15. órához kapcsolódva): Öltözködés Ffgy o.

6 Óra Téma, tananyag Ajánlott tevékenységformák, módszertani javaslatok 18. A tárgyi mellékmondat Metanyelvi ábraértelmezés. Mondatelemzés. Ny. 60/1. A kötőszók helyes használata. Ny. 60/2. Filmkritika értelmezése Ny. 61/ Az idézés Az idézéssel kapcsolatos helyesírási szabálypontok értelmezése. Hiányzó írásjelek pótlása idézetekben Ny. 64/1. Idézetekhez kötődő érzelmi megnyilvánulások megfogalmazása 20. A tárgyi mellékmondat és az idézés gyakorlás 21. A témazáró felmérés A jelzői, alanyi, állítmányi és a tárgyi alárendelő öszszetett mondatok Az idézések helyesírásának gyakorlása. T. 7. A kábítószer emberpusztító hatása. Ny. 66/8. b) Az Oscar-díj eső című szöveg feldolgozása csoportmunkában. Trilógiák különböző művészeti ágakban. A jegyzőkönyv tartalmi és formai jellemzői. Kompetenciák (készségek, képességek) Táblázatértelmezés. Helyes nyelvhasználat Ábraolvasás, ábrázolás. Személyes kompetencia: Véleménynyilvánítási és helyesírási Tanulási kompetencia: Képességés készségfejlesztő Esztétikia-művészeti tudatosság: Az irodalmi alkotások értékelésének Anyanyelvi kommunikáció: Helyesírás. Pontos másolás. Személyes kompetencia: Önszabályozó, egészségvédő Esztétikia-művészeti tudatosság: A filmművészeti alkotások értékelésének Személyes kompetencia: Véleménynyilvánítási tanultak alkalmazásának Gondolkodási kompetencia: Információk szelektálásának és rögzítésének Javasolt taneszközök Egyéb javaslatok a témakörhöz (projekt, játék, kutatómunka stb.) Ffgy. 5/3. d), 7/6. b), 7. b) Ny o. Hf. 61/3. c), 62. o. Ffgy. 5/4. a), 7/6. c), 7. c) Ny o. Hf. 67/1. Ffgy. 5/4. b), 7/6. d) Ny. 66. o. Hf. 67/2., 3. Sz.f.gy o. Az Ny. melléklete: 6. o. T. szövege: Kk. 63. o. Megoldások: Kk o. Ffgy o. Önálló kutatómunka (az Oscar-díj eső című szöveghez kapcsolódva 20. óra): 1. Nézzetek utána az interneten a legutóbbi Oscar-díj nyerteseinek! 2. Gyűjtsetek adatokat, információkat a díjazott személyekről! 3. Kutassatok a könyvtárban és az interneten, mikor volt az első Oscar-díj átadása! Ki alapította a díjat?

7 22. A határozói alárendelő összetett mondat és fajtái 23. A témazáró felmérés javítása 24. A határozói alárendelő összetett mondat fajtái Gyakorlás 25. A határozói alárendelő összetett mondat fajtái Gyakorlás 26. Az alárendelő öszszetett mondatokról tanultak összefoglalása Metanyelvi szöveg értelmezése, táblázat áttekintése. Feladatok megoldása tanulópárban. Mondatelemzés, ábrázolás. A helyesírási típushibák javítása. Önértékelés. Az elismervény, a nyugta, az ellennyugta Differenciált osztálymunka: tagolatlan szöveg tagolása és elemzése Ny. 72/7.; Helyesírási gyakorlatok Ny. 71/5. 72/9., T. 8. A grafikus és a Haj, haj frizura című szöveg feldolgozása páros munkában. Differenciált osztálymunka: helyesírási gyakorlatok Ny. 73/13. T. 9., T. 10., Komplex elemzési feladat Ny. 74/15. A megrendelőlap, a kérdőív Szövegértés Ny. 79/1. Szólások, közmondások értelmezése Ny. 79/2. Komplex elemzés Ny. 80/3. T. 11. Az Akikkel együtt csatlakoztunk című szöveg feldolgozása páros munkában. Kognitív kompetencia: Elemző és összehasonlító Gondolkodási kompetencia: Rendszerező A hatékony, önálló tanulás: Példakeresés Szociális kompetencia: Siker és kudarc elfogadásának Személyes kompetencia: Önértékelés, önreflexióra való Állampolgári kompetencia: Hivatalos szöveg értelmezésének és megfogalmazásának Anyanyelvi kommunikáció: Helyes nyelvhasználat. Helyesírás. Kognitív kompetencia: Elemző és összehasonlító A tanultak alkalmazásának Személyes kompetencia: Önértékelés, önreflexióra való Anyanyelvi kommunikáció: Helyesírás. Kommunikációs Helyes, szemléletes, kreatív nyelvhasználat. Kognitív kompetencia: Elemző és összehasonlító Anyanyelvi kommunikáció: Szövegértés. Helyesírási képességfejlesztés. Gondolkodási kompetencia: Logikai és rendszerező Állampolgári kompetencia: Európai azonosságtudat és magyarságtudat fejlesztése. Ffgy. 5/4. c), 7/6. e) Ny o. Hf. 76. o. Ffgy. 29. o. Ffgy. 5/4. d), 7/6. f) Ny o. Hf. 77. o. Sz.f.gy o. Hf. 78. o. Ffgy. 5/5. a), 7/6. g) Ny o. Hf. 78. o. Ffgy o. Ffgy. 5/5. b), 7/6. h) Ny o. Hf. 81. o. Ffgy o. Sz.f.gy o. Gyakorlati alkalmazás (a 22. órához kapcsolódva): jegyzőkönyv készítése az osztályfőnöki óráról Ffgy. 28/2. Differenciált szövegfeldolgozás: A grafikus című szöveget a fiúkkal, a Haj, haj frizura című szöveget a lányokkal érdemes feldolgoztatni, majd beszámolnak egymásnak az olvasottakról. A tanulópárok egy-egy, az Európai Unióhoz csatlakozott országot mutatnak be a társaiknak

8 Óra Téma, tananyag Ajánlott tevékenységformák, módszertani javaslatok 27. A többszörösen öszszetett mondatok 28. Az összetett mondatokról tanultak öszszefoglalása 29. Félévi felmérés szövegértésből Félévi felmérés anyanyelvi ismeretből, helyesírásból 30. A SZÖVEG SZERKEZETE Többszörösen összetett mondatok elemzésének algoritmusa. Ny. 82/1. Elemzési gyakorlatok tanulópárban vagy csoportmunkában. T. 12. A postautalvány. Nyomtatványok kitöltése csoportmunkában. Magyarázó-értelmező szöveg értelmezése. Ny. 86/1. Mondattani, alaktani elemzések. Mondatalkotási gyakorlatok. Szólások kiegészítése, értelmezése. Ny. 87/4. T. 13. A Kalandozás az álomvilágban című szöveg értelmezése. Metanyelvi szöveg értelmezése. Táblázatból összefüggések felismerése. Ny. 89. o. Szövegtagolás gyakorlása. Ny. 90/2. Tételmondatok felismerésének gyakorlása. Ny. 91/3. b) Téma és illusztráció kapcsolata. Kompetenciák (készségek, képességek) Gondolkodási kompetencia: Logikai gondolkodás, konvertáló és kombinatív Anyanyelvi kommunikáció: Helyes, pontos nyelvhasználat. Ábraértelmezés. Állampolgári kompetencia: Utalványok kitöltésének Anyanyelvi kommunikáció: Szövegértés. Helyes, pontos nyelvhasználat. Helyesírás. Természettudományos kompetencia: Környezettudatos magatartás, környezetvédelmi Szociális kompetencia: Gondoskodás tanultak alkalmazásának A tanultak alkalmazásának A szövegegységek felismerésének Ábraolvasás. Anyanyelvi beszéd. A hatékony, önálló tanulás: Tanultak alkalmazása új helyzetben. Példakeresés Javasolt taneszközök Egyéb javaslatok a témakörhöz (projekt, játék, kutatómunka stb.) Ffgy. 5/5. c), 7/7. a) Ny o. Hf. 85. o. Ffgy o. Ffgy. 5/5. d), 7/7. b) Ny o. Hf. 88. o. Az Ny. melléklete: 8 9. o. Megoldás: Kk o. Az Ny. melléklete: o. T. szövege: Kk o. Megoldás: Kk o. Ffgy. 5/6. a), 7/7. c) Ny o. Hf. 91/3. d) Önálló kutatómunka (a 28. órához kapcsolódva): Gyűjtsetek adatokat, kísérleti leírásokat az állatok intelligenciájáról a könyvtárban vagy az interneten!

9 31. A felmérések értékelése, javítása 32. A szövegértelmezés gyakorlása magyarázó-értelmező szövegen 33. A szövegértelmezés gyakorlása publicisztikai szövegeken 34. A SZÓALKOTÁS A szóösszetétel és fajtái Az alárendelő szóösszetételek és helyesírásuk 35. Az alárendelő szóösszetételek és helyesírásuk A helyesírási típushibák javítása. Önértékelés. A Farkasok című szöveg feldolgozása önálló munkában. A sisakos kazuár című szöveg feldolgozása kooperatív technikák alkalmazásával csoportmunkában. Reszkessetek parlagfüvek! A reklám és a fiatalok publicisztika szövegek feldolgozása csoportmunkában. Metanyelvi szöveg értelmezése, táblázatértelmezés. Az alárendelő szóösszetételek helyesírásának gyakorlása. szóösszetételek alkotása. Ny. 98/3., 4. Helyesírási gyakorlatok csoportmunkában. T. 14. Illemmorzsák. Igaz és hamis állítások megkülönböztetése. Szociális kompetencia: Siker és kudarc elfogadásának Személyes kompetencia: Önértékelési Természettudományos kompetencia: Környezettudatos magatartás, környezetvédelmi A szövegegységek felismerésének Elemző Szociális kompetencia: Kapcsolatkezelési, kötődési Önkiszolgálási és kommunikációs Alkotó nyelvhasználat. Személyes kompetencia: Önkifejezési készség, kreativitás. Narratív kompetencia: Dolgok közlésének Lényegkiemelés. Táblázatértelmezés. Ábraolvasás, ábrázolás. Rövidítések értelmezése. és helyesírási Tanulási kompetencia: Képességés készségfejlesztő Szociális kompetencia: Csoportkezelési Sz.f.gy o. Ffgy. 5/6. b), 8/8. a) Ny o. Ffgy. 5/6. c), 8/8. b) Ny o. Hf. Újságcikk riport vagy interjú olvasása és ajánlása osztálytársaknak Ffgy. 5/6. d), 8/9. a) Ny o. Hf. 101/1., 2. Ffgy. 5/6. e), 8/9. b) Ny o. Hf. 101/3. Ffgy. 61. o. Előzetes kutatómunka az interneten a Reszkessetek parlagfüvek! című szöveghez kapcsolódva 33. óra): Előzetesen adjuk fel a Ny. 94/6. d) feladatát! Készítsenek rajzot (hozzanak fotót) a parlagfűről! Nézzenek utána, honnan származik, hogyan terjedt el hazánkban a parlagfű! Kik és hogyan irthatják a növényt? Milyen parlagfű irtó kampányokról hallottak (vettek részt)?

10 Óra Téma, tananyag Ajánlott tevékenységformák, módszertani javaslatok 36. Mellérendelő szóösszetételek és helyesírásuk A mellérendelő összetételek fajtái. Helyesírási szabályok megfogalmazása. Ny. 102/1. a), 103/6. Önfegyelem, önuralom. 37. Mellérendelő szóösszetételek és he- A mellérendelő szóösszetételek lyesírásuk mozgószabályainak értelmezése, gyakorlati alkalmazása. Ny. 104/8. T. 15. A Méta című szöveg feldolgozása csoportmunkában. A hosszúméta és a körbeméta játékszabályainak összehasonlítása. 38. Mellérendelő szóösszetételek és he- A szóösszetételek csoportosítása, lyesírásuk helyesírási szabályzat használata. Ny. 107/16., 18. Publicisztikai szöveg értelmezése, beszélgetés a riport témájáról. T A szóképzés A szóképzés lehetőségei, táblázatértelmezés. Ny o. Szóelemek felismerése. Ny. 111/2. a), b) Helyesírási szabályok megfogalmazása. Ny. 111/3. Az életrajz. Kompetenciák (készségek, képességek) Anyanyelvi kommunikáció: Helyesírás. Helyes nyelvhasználat. Nyelvi kompetencia: Grammatikai szabályrendszer kialakítása. Személyes kompetencia: Önszabályozó, egészségvédő tanultak alkalmazásának Szabálykövetés. Szókincsbővítés. Helyesírás. Pontos másolás. Állampolgári kompetencia: Hagyománytisztelet. Kognitív kompetencia: Elemző és összehasonlító Szociális kompetencia: A másság elfogadása, esélyegyenlőség értelmezése. A hatékony, önálló tanulás: Példakeresés Anyanyelvi kommunikáció: Helyesírási és kommunikációs Helyes nyelvhasználat. tanultak alkalmazásának Képességfejlesztő Szociális kompetencia: Eszmények, ideálok befogadása, értékek felismerése és képviselete. Javasolt taneszközök Egyéb javaslatok a témakörhöz (projekt, játék, kutatómunka stb.) Ffgy. 6/7. a), b), 8/9. c), d) Ny o. Hf. 108/1., Ffgy o. Ffgy. 6/7. c), d), 8/9., 11/2. Ny o. Hf. 108/3., 4. Sz.f.gy o. Ffgy. 6/7. e), f), g, 8/10. Ny o. Hf. Az órán feldolgozotthoz hasonló témájú publicisztikai írások gyűjtése. Ffgy. 6/8., 8/11. a) d), 11/3. Ny o. Ffgy o. Hf. Ffgy. 39/2. vagy 40/3. Projekt (a 37. órához kapcsolódva): Technikaóra Métaütő és métalabda elkészítése Testnevelésóra Métázás

11 40. A ritkábban használt szóalkotási módok 41. A szóalkotásról tanultak összefoglalása 42. Témazáró felmérés: A szóalkotás 43. A MAGYAR NYELV TÖRTÉ- NETE A magyar nyelv eredete Híres magyarok, akik nyelvrokonainkat keresték 44. A felmérések értékelése, javítása Példák alkotása minta alapján a szóelvonásra, szóvegyülésre, mozaikszó alkotásra. Ny. 112/1 3. A diáknyelv egyik sajátosságának gyakorlati alkalmazása. Ny. 112/4. A hagyományos és új típusú önéletrajz tartalmi, formai jegyei. A tanultak rendszerezése, összefoglalása. A testbeszéd értelmezése és a beszédmodor. Ny. 114/4. T. 17. Otthon. Kérések elhárítása. A Hogyan működik a rakéta? című szöveg feldolgozása páros munkában. A metanyelvi és ismeretterjesztő szövegek értelmezése. Jegyzetkészítés. Ny. 116/6. Híres magyar nyelvkutatók megismerése. Magyar mordvin szótár készítése páros munkában. Ny. 118/6. A helyesírási típushibák javítása. Önértékelés. A Kérem a következőt! című szöveg feldolgozása önálló munkában. Anyanyelvi kommunikáció: Helyesírás. Kommunikációs Helyes, szemléletes, kreatív nyelvhasználat. A hatékony, önálló tanulás: Példaalkotás Személyes kompetencia: Önkifejezési készség, identitás Anyanyelvi kommunikáció: Szókincsbővítés. Helyes, szemléletes nyelvhasználat. Helyesírás. Gondolkodási kompetencia: Logikai és rendszerező Szociális kompetencia: Gondoskodás tanultak alkalmazásának Szókincsbővítés. Állampolgári kompetencia: Hagyománytisztelet. A magyarságtudat erősítése. Szociális kompetencia: Eszmények, ideálok befogadása, értékek felismerése és képviselete. Személyes kompetencia: Önértékelési, önfejlesztő Személyes kompetencia: Egészségvédő Életvezetési készség. Ffgy. 6/8.), 8/11. e) i) Ny o. Ffgy o. Hf. Ffgy. 43/7. Ffgy. 6/9. a), 11/1. Ny o. Hf. Ffgy o. Ffgy. 65/3. Az Ny. melléklete: o. Megoldások: Kk o. Sz.f.gy o. Ffgy. 6/9. b, 12/4. Ny o. Hf o. Ffgy o. Sz.f.gy o. Önálló kutatómunka (a 43. órához kapcsolódva): 1. Kutass a könyvtárban vagy az interneten olyan tudósok után, akik a magyar nyelv rokonnyelveit kutatták! 2. Rendezd az általad gyűjtött anyagot! 3. Mutasd be az osztálytársaidnak az általad választott személyt! Ha lehetőséged van rá, készíts számítógépes prezentációt! 4. Gyűjts információkat a különböző nyelvrokonság elméletekről! Kik is a nyelvrokonaink?

12 Óra Téma, tananyag Ajánlott tevékenységformák, módszertani javaslatok 45. A magyar nyelv történeti korszakai. A magyar szókincs eredete 46. A magyar szókincs idegen és ismeretlen eredetű elemei 47. Az információrobbanás hatása a nyelvünkre 48 A szókészlet rétegei napjainkban Táblázat értelmezése: korszakok és jellemzői. Nyelvünk ősi elemei. Rokonsági kapcsolatok felismerése. Ny. 120/3. A Kenyérlángos című szöveg feldolgozása páros munkában. Metanyelvi szöveg értelmezése. A jövevényszavak és idegen szavak megkülönböztetése. A maszájok című szöveg feldolgozása páros munkában. Információk kezelése, szelektálása. Az idegen szavak megítélése a mai magyar nyelvben A Nem hallod? Süket vagy? című riport feldolgozása, beszélgetés a témáról. A metanyelvi szöveg feldolgozása. A diáknyelv és az egyéni szókincs értékelése. Önfegyelem, önuralom című téma feldolgozása. Kompetenciák (készségek, képességek) Anyanyelvi kommunikáció: Helyesírás. Helyes nyelvhasználat. Nyelvi kompetencia: Grammatikai szabályrendszer kialakítása. Szociális kompetencia: Kapcsolatkezelési, életvezetési és gondoskodási Személyes kompetencia: Önszabályozó, egészségvédő Szókincsbővítés. Helyesírás, nyelvhelyesség. Esztétikai-művészeti tudatosság: Más kultúrák értékeinek elfogadása, a világban való eligazodás. Tudásszerző kompetencia: Az információk kezelésének képessége (szelektálás, felhasználás). Narratív kompetencia: A dolgok közlésének Szociális kompetencia: A másság elfogadása, együttélési képességek. Anyanyelvi kommunikáció: Szókincsbővítés. Helyesírás. Személyes kompetencia: Önértékelés, önreflexióra való Szociális kompetencia: Együttélési képességek: türelem, empátia. Javasolt taneszközök Egyéb javaslatok a témakörhöz (projekt, játék, kutatómunka stb.) Ffgy. 8/12. a), b), 13. a), b) Ny o. Sz.f.gy o. Ffgy. 8/12. c), d), 13. c), d) Ny o. Sz.f.gy o. Ffgy. 8/12. e), f), 13. e), f) Ny o. Ffgy o. Ffgy. 8/12. g), 13. g) Ny o. Ffgy o.

13 49. ÉV VÉGI IS- MÉTLÉS 50. ÉV VÉGI IS- MÉTLÉS 51. Év végi felmérés szövegértésből Év végi felmérés anyanyelvi ismeretből, helyesírásból 52. Képességfejlesztő óra 53. A felmérések értékelése, javítása Mondatközi és mondatvégi írásjelek helyes használata. Ny. 124/.1 Nyelvhelyességi hibák javítása. Összefoglaló táblázatok áttekintése Családi ünnepek című téma feldolgozása. Szószerkezetek alkotás és helyesírása. Ny. 125/5., 6. Összefoglaló táblázatok áttekintése T. 18. Az Állati féltékenység című szöveg feldolgozása páros munkában. Az Építészet a 21. században című szöveg értelmezése. A Génkutatók nyomában című szöveg feldolgozása páros munkában. Betegség és halál című szöveg elolvasása, beszélgetés a témáról. A helyesírási típushibák javítása. Önértékelés. A színek című szöveg feldolgozása Anyanyelvi kommunikáció: Helyesírás. Kommunikációs Szövegalkotás. tanultak alkalmazásának Szociális kompetencia: Együttélési képességek: türelem, empátia. Anyanyelvi kommunikáció: Szókincsbővítés. Helyesírás. Gondolkodási kompetencia: Rendszerező Természettudományos kompetencia: Környezettudatos magatartás, környezetvédelmi tanultak alkalmazásának Anyanyelvi kommunikáció: Igényes nyelvhasználat, helyesírás. Szövegértés. Szókincsbővítés. Kognitív kompetencia: Elemző, összehasonlító Narratív kompetencia: Dolgok közlésének Szociális kompetencia: Siker és kudarc elfogadásának Személyes kompetencia: Önértékelési Ffgy. 8/12. h), i), 13. h), i) Ny o. Ffgy o. Ffgy. 10/14. a), b) Ny o. Sz.f.gy o. Az Ny. melléklete: o. Megoldás: Kk o. Az Ny. melléklete: 16. o. T. szövege: Kk. 64. o. Megoldás: Kk. 97. o. Sz.f.gy o. Ffgy. 70. o. Ffgy. 10/14. c), d) Sz.f.gy o.

14 Óra Téma, tananyag Ajánlott tevékenységformák, módszertani javaslatok 54. Képességfejlesztő óra Az Irány a horvát tengerpart! című szöveg feldolgozása páros munkában. Utazás közben című téma feldolgozása csoportmunkában. Kiránduláson, strandon című téma feldolgozása. 55. Interaktív óra Az év során a legsikeresebb interaktív játékok lejátszása egyének vagy párok, illetve csoportok versenyként. Kompetenciák (készségek, képességek) tanultak alkalmazásának képessége (matematika, földrajz). Helyesírás. Szociális kompetencia: Együttélési képességek: türelem, empátia, humorérzék. Szociális kompetencia: Siker és kudarc elfogadásának Együttműködési képessége: fair játékra való Javasolt taneszközök Egyéb javaslatok a témakörhöz (projekt, játék, kutatómunka stb.) Ffgy. 10/14. e), f) Ffgy o. Ffgy o. Ffgy. 10/14. g), h)

TANMENETJAVASLAT A MAGYAR NYELV TANÍTÁSÁHOZ

TANMENETJAVASLAT A MAGYAR NYELV TANÍTÁSÁHOZ 22 Tantárgyi program a magyar nyelv tanításához (8. osztály) TANMENETJAVASLAT A MAGYAR NYELV TANÍTÁSÁHOZ Néhány fontos megjegyzés a tanmenetjavaslatok használatához A tanmenet a NAT, a kerettanterv, az

Részletesebben

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 8. D évfolyam Helyesejtés, helyesírás, Kommunikáció Olvasás-szövegértés és szövegalkotás Mtk. 26./4.

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 8. D évfolyam Helyesejtés, helyesírás, Kommunikáció Olvasás-szövegértés és szövegalkotás Mtk. 26./4. Óra 1. émakör, tananyag Ismerkedés az új taneszközökkel Ismétlés Hangtani ismeretek MAGYAR NYELV ömbösített tanmenet 8. D évfolyam Helyesejtés, helyesírás, Kommunikáció Olvasás-szövegértés és nyelvhelyesség

Részletesebben

Balatonszentgyörgyi Dobó István Általános Iskola Nyelvtan 7. Tanmenet 2017/2018

Balatonszentgyörgyi Dobó István Általános Iskola Nyelvtan 7. Tanmenet 2017/2018 Balatonszentgyörgyi Dobó István Általános Iskola Nyelvtan 7. Tanmenet 2017/2018 Az OFI által javasolt tanmenetet az osztályra adaptálva és az iskolánk által adott lehetőségekre alapozva átalakítottam.

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT A MAGYAR NYELV TANÍTÁSÁHOZ, 7. ÉVFOLYAM

TANMENETJAVASLAT A MAGYAR NYELV TANÍTÁSÁHOZ, 7. ÉVFOLYAM TANMENETJAVASLAT A MAGYAR NYELV TANÍTÁSÁHOZ, 7. ÉVFOLYAM A következő oldalakon olyan tanmenetjavaslat áll a 7. évfolyamon tanító kollégák rendelkezésére, amely a szakrendszerű nyelvtanórák tananyagát tartalmazza.

Részletesebben

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. a osztály

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. a osztály Óra Témakör, tananyag 1. Bevezető óra: ismerkedés az új taneszközökkel 2. Ismétlés: hangtan 3. 4. Ismétlés: a szófajok Ismétlés: szóalaktan 5. Ism.: Az igenevek Tollbamondás 6. Az év eleji tollbamondásértékelése

Részletesebben

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály 2013/2014 Tanítók: Tóth Mária, Buruncz Nóra Tankönyvcsalád: Nemzeti Tankönyvkiadó Anyanyelvünk világa 4. osztály

Részletesebben

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. b évfolyam

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. b évfolyam Óra Témakör, tananyag MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. b évfolyam Helyesejtés, helyesírás, Kommunikáció nyelvművelés Olvasás-szövegértés és szövegalkotás Megjegyzés 1. 2. 3. Ismétlés: hangtan Ismétlés:

Részletesebben

TANMENET IMPLEMENTÁCIÓ ELŐREHALADÁS BESZÁMOLÓ

TANMENET IMPLEMENTÁCIÓ ELŐREHALADÁS BESZÁMOLÓ Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4-08/2. - 2009-0094 " Oktatásfejlesztés Baja Város Önkormányzata által fenntartott

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÁLTALÁNOS ISKOLA, FELSŐ TAGOZAT Sorozataink a 2015/2016-os tanévre Mind a magyar nyelv, mind az irodalom tantárgyhoz színvonalas

Részletesebben

HELYI TANTERV. Nyelvtan

HELYI TANTERV. Nyelvtan HELYI TANTERV Nyelvtan 9. évfolyam Kommunikáció, tömegkommunikáció 12 óra Mindennapi kommunikációs helyzetekben való megnyilvánulás, törekvés az érthető, kifejező beszédre. A beszéd zenei eszközei, nem

Részletesebben

-3- -a zavartalan munka biztosítása. - felolvasással, egyéni javítással. 2. Házi feladat ellenőrzése: Tk. 100/12. FOM

-3- -a zavartalan munka biztosítása. - felolvasással, egyéni javítással. 2. Házi feladat ellenőrzése: Tk. 100/12. FOM ÓRATERVEZET Tantárgy: Magyar nyelv Osztály: 5.d Az óra címe: Hangalak és jelentés a szavakban A tematikus egység: A szavak alakja és szerkezete. Az óra célja: A tudatos és igényes szóbeli és írásbeli nyelvhasználat

Részletesebben

MAGYAR NYELVI FELVÉTELI ELŐKÉSZÍTŐ TEHETSÉGGONDOZÁS PROJEKT

MAGYAR NYELVI FELVÉTELI ELŐKÉSZÍTŐ TEHETSÉGGONDOZÁS PROJEKT Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben TÁMOP3.1.4/08/2. 20080121 A fejlesztési projekt megvalósítása Kondoroson Petőfi István Általános

Részletesebben

Magyar nyelv tanmenet Az OFI tanmenete alapján adaptálta: Vargáné Simon Zsuzsanna. Balatonszentgyörgyi Dobó István Általános Iskola

Magyar nyelv tanmenet Az OFI tanmenete alapján adaptálta: Vargáné Simon Zsuzsanna. Balatonszentgyörgyi Dobó István Általános Iskola Balatonszentgyörgyi Dobó István Általános Iskola Magyar nyelv tanmenet Az OFI tanmenete alapján adaptálta: Vargáné Simon Zsuzsanna 6. osztály 2017-2018 A tanmenet tartalmazza az anyanyelvismeret, a helyesejtés,

Részletesebben

TANMENET A MAGYAR NYELV TANÍTÁSÁHOZ 6. ÉVFOLYAM

TANMENET A MAGYAR NYELV TANÍTÁSÁHOZ 6. ÉVFOLYAM TANMENET A MAGYAR NYELV TANÍTÁSÁHOZ 6. ÉVFOLYAM Készült az APÁCZAI KIADÓ AZ ÉVFOLYAM SZÁMÁRA KÉSZÍTETT TANKÖNYVEIHEZ, TANESZKÖZEIHEZ A tanmenetben előforduló rövidítések: Ffgy. = Fogalmazási feladatgyűjtemény

Részletesebben

HELYI TANTERV. Magyar Nyelv

HELYI TANTERV. Magyar Nyelv HELYI TANTERV Magyar Nyelv 9. évfolyam Kommunikáció, tömegkommunikáció 14 óra Mindennapi kommunikációs helyzetekben való megnyilvánulás, törekvés az érthető, kifejező beszédre. A beszéd zenei eszközei,

Részletesebben

Irodalom Szövegértés, szövegfeldolgozás 9. NY Órakeret:36 óra

Irodalom Szövegértés, szövegfeldolgozás 9. NY Órakeret:36 óra / Fejlesztési cél Irodalom Szövegértés, szövegfeldolgozás 9. NY :36 óra Beszédkészség, szóbeli szövegek megértése és alkotása 11 óra A beszéd zenei eszközei: dallam, hangsúly, tempó, hangerő, szünet; beszédhelyzet;

Részletesebben

Tanmenetjavaslat a Nyelvtan 5. tankönyv az 5. évfolyam számára című tankönyvhöz AP

Tanmenetjavaslat a Nyelvtan 5. tankönyv az 5. évfolyam számára című tankönyvhöz AP Tanmenetjavaslat a Nyelvtan 5. tankönyv az 5. évfolyam számára című tankönyvhöz AP 050305 A következő oldalakon olyan tanmenetjavaslat áll az 5. évfolyamon tanító kollégák rendelkezésére, amely a nyelvtanórák

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom ÍRÁS TANMENET 3. osztály Készítette: Kő Nóra

Magyar nyelv és irodalom ÍRÁS TANMENET 3. osztály Készítette: Kő Nóra Magyar nyelv és irodalom ÍRÁS TANMENET 3. osztály Készítette: Kő Nóra 2019. szeptember 2. Tanév eleji ismétlés 1. Ismételjünk! 2. Ismételjünk! A 2. osztályos szóanyag szavainak másolása írott és nyomtatott

Részletesebben

Műveltségterület tantárgyi bontás nélküli oktatása. Berzsenyi Lilla

Műveltségterület tantárgyi bontás nélküli oktatása. Berzsenyi Lilla Műveltségterület tantárgyi bontás nélküli oktatása Berzsenyi Lilla Tartalom: I. Bevezetés II. Tanmenet III. Melléklet a tanmenethez IV. Bemutató óra vázlata és feladatai V. Színházlátogatás előzetes feladatlapja

Részletesebben

Munkába Lépés egy TÁMOP 5.3.1 projekt tanítás módszertani elemei. A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja.

Munkába Lépés egy TÁMOP 5.3.1 projekt tanítás módszertani elemei. A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. Munkába Lépés egy TÁMOP 5.3.1 projekt tanítás módszertani elemei Célkitűzések Kulcskompetenciák fejlesztése Anyanyelvi kommunikáció Matematikai kompetencia Digitális kompetencia A tanulás tanulása Személyközi

Részletesebben

Felkészítés a középiskolai írásbeli felvételire magyarból. Készítette: Kunkli Ferencné Balmazújvárosi Általános Iskola Bocskai István Tagintézmény

Felkészítés a középiskolai írásbeli felvételire magyarból. Készítette: Kunkli Ferencné Balmazújvárosi Általános Iskola Bocskai István Tagintézmény Felkészítés a középiskolai írásbeli felvételire magyarból Készítette: Kunkli Ferencné Balmazújvárosi Általános Iskola Bocskai István Tagintézmény Debrecen, 2015. 10. 15. A jó gyakorlat célja Kompetenciaalapú

Részletesebben

Tagolatlan mondat szavakra tagolása, helyes leírása Ellenőrzés

Tagolatlan mondat szavakra tagolása, helyes leírása Ellenőrzés táblák:layout 1 2008.06.13. 6:37 Oldal 18 1. Ismétlés A 2. osztályos szóanyag szavainak másolása írott és nyomtatott betűkről Tollbamondás Szógyűjtés képről, a gyűjtött szavak leírása 2. Ismétlés A 2.

Részletesebben

TÁMOP 3.4.3 08/2 Iskolai tehetséggondozás MŰVÉSZETI TEHETSÉGKÖR

TÁMOP 3.4.3 08/2 Iskolai tehetséggondozás MŰVÉSZETI TEHETSÉGKÖR TÁMOP 3.4.3 08/2 MŰVÉSZETI TEHETSÉGKÖR TÁMOP 3.4.3 08/2 TÁMOP 3.4.3 08/2 Elsődleges cél volt a gyermek személyiségét több irányból fejleszteni a kiemelkedő képességeit tovább csiszolni, a testilelki komfortérzetét

Részletesebben

Feladatkörök a kooperatív munkában

Feladatkörök a kooperatív munkában SZKb_102_07 A méhek Feladatkörök a kooperatív munkában É N É S A M Á S I K Készítette: Nagy Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM 62 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

TÁMOP Munkába lépés. Zárókonferencia január 27.

TÁMOP Munkába lépés. Zárókonferencia január 27. TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Közismereti tárgyak felzárkóztató képzése Képzési tapasztalatok; módszertani kézikönyv bemutató Zárókonferencia 2011. január 27. Célkitűzések Kulcskompetenciák fejlesztése: Anyanyelvi

Részletesebben

HUNYADI MÁTYÁS a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban

HUNYADI MÁTYÁS a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban HUNYADI MÁTYÁS a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban az intézmény saját innovációjaként TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0010 Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Piarista Rend

Részletesebben

Tanmenetjavaslat a Nyelvtan 6. tankönyv a 6. évfolyam számára című tankönyvhöz

Tanmenetjavaslat a Nyelvtan 6. tankönyv a 6. évfolyam számára című tankönyvhöz 23 Tanmenetjavaslat a Nyelvtan 6. tankönyv a 6. évfolyam számára című tankönyvhöz A következő oldalakon olyan tanmenetjavaslat áll a 6. évfolyamon tanító kollégák rendelkezésére, amely a nyelvtanórák tananyagát

Részletesebben

Milyen modulokat tanítsunk? Dr. Jakab-Szászi Andrea Nagy Márta Milyen modulokat tanítsunk? Márkus Gábor 45 perc

Milyen modulokat tanítsunk? Dr. Jakab-Szászi Andrea Nagy Márta Milyen modulokat tanítsunk? Márkus Gábor 45 perc Módszertan Téma Előadó Időtartam Képzés díja, melyhez útiköltség számítandó Kompetenciafejlesztés a hittanoktatásban Dr. Jakab-Szászi Andrea Moduláris tervezés a középiskolai hittanoktatásban avagy: Dr.

Részletesebben

Geometria Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület fogalom kialakítása; síkidomok kerületének meghatározása méréssel, számítással

Geometria Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület fogalom kialakítása; síkidomok kerületének meghatározása méréssel, számítással Geometria Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület fogalom kialakítása; síkidomok kerületének meghatározása méréssel, számítással Ismeretek, tananyagtartalmak Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület

Részletesebben

LATIN NYELV ÉS IRODALOM MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018

LATIN NYELV ÉS IRODALOM MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018 LATIN NYELV ÉS IRODALOM MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2017/2018 1. A munkaközösség tagjai: Jantos Szilvia Mikulás Rolandné Vassné Técsy Edit 2. Éves munkaprogram: Szeptember OKTV nevezés (szept. 22.) versenyek

Részletesebben

A tanulás fejlesztésének tanulása Tanulási program

A tanulás fejlesztésének tanulása Tanulási program A tanulás fejlesztésének tanulása Tanulási program Tematikus tananyag Tanulási program / Tanulói tevékenység Produktum/teljesítmény I. Bevezetés a tanulás fejlesztésének tanulásába 1. A T.F.T. célja, témakörei

Részletesebben

Tanmenetjavaslat a Nyelvtan 5. tankönyv az 5. évfolyam számára című tankönyvhöz AP

Tanmenetjavaslat a Nyelvtan 5. tankönyv az 5. évfolyam számára című tankönyvhöz AP Tanmenetjavaslat a Nyelvtan 5. tankönyv az 5. évfolyam számára című tankönyvhöz AP 050305 A következő oldalakon olyan tanmenetjavaslat áll az 5. évfolyamon tanító kollégák rendelkezésére, amely a nyelvtanórák

Részletesebben

Mondatkiegészítés adott. Az írásmódtól eltérô. Mondatalkotás. pótlása. Hosszú mássalhangzós. Másolás. Mondatvégi írásjelek

Mondatkiegészítés adott. Az írásmódtól eltérô. Mondatalkotás. pótlása. Hosszú mássalhangzós. Másolás. Mondatvégi írásjelek 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Felmérés a tanév elején Az alsó és felsô ívelésû betûcsoportok Felsô hurkolású betûk C-s kapcsolás alsó ívelés után Kis horogvonallal kapcsolódó betûk Kis horogvonal után c-s kapcsolás

Részletesebben

Osztályvizsga Évfolyam: 8. osztály Írásbeli Időtartam 90p Nyelvi feladatlap

Osztályvizsga Évfolyam: 8. osztály Írásbeli Időtartam 90p Nyelvi feladatlap A TANULMÁNYOK ALATTI VIZSGÁK MAGYAR NYELVBŐL A tanulmányok alatti vizsgák szerkezete és az értékelés elvei Osztályozóvizsga Írásbeli Szóbeli Időtartam 45p 10p Aránya az értékelésnél 70% 30% A vizsga értékelése:

Részletesebben

9. ÉVFOLYAM. Ki vagyok? Honnan jövök? Casládkutatás: SZKB209_06. A modul szerzôi: Marsi Mónika és Págyor Henriette

9. ÉVFOLYAM. Ki vagyok? Honnan jövök? Casládkutatás: SZKB209_06. A modul szerzôi: Marsi Mónika és Págyor Henriette Casládkutatás: Ki vagyok? Honnan jövök? hoztam neked piros rózsát modul szerzôi: Marsi Mónika és Págyor Henriette SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 9. ÉVFOLYM SZK209_06 SZK 9_01 tanári.indd

Részletesebben

NT MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 6. TANMENETJAVASLAT. (heti 2 óra, azaz évi 74 óra)

NT MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 6. TANMENETJAVASLAT. (heti 2 óra, azaz évi 74 óra) NT-11631 MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 6. TANMENETJAVASLAT (heti 2 óra, azaz évi 74 óra) A tanmenetben megadott gyakorlatszámok csak tájékoztató jellegűek, nem a megoldandó feladatok mennyiségét jelölik,

Részletesebben

TANMENET. Szövegértés-szövegalkotás. Vissza a meséhez! 5.évfolyam

TANMENET. Szövegértés-szövegalkotás. Vissza a meséhez! 5.évfolyam TANMENET Szövegértés-szövegalkotás Vissza a meséhez! 5.évfolyam Készítette: Jóváhagyta: Benedekné Juhász Katalin szaktanár Gubáné Csánki Ágnes igazgató Gödöllő, 2010. január 3. óra tananyag feladat cél

Részletesebben

Modul címe: Szent Iván éj

Modul címe: Szent Iván éj TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0207 pályázat Moduláris program megszervezése EZ AZ ÉJSZAKA MÁS MINT A TÖBBI.. Modul címe: Szent Iván éj Készítette: Kiss Tamás MODUL LEÍRÁS Ajánlott korosztály Ajánlott időkeret:

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

KOMPETENCIAFEJLESZTŐ PÉLDÁK, FELADATOK

KOMPETENCIAFEJLESZTŐ PÉLDÁK, FELADATOK 5. osztály KOMPETENCIAFEJLESZTŐ PÉLDÁK, FELADATOK A SOKSZÍNŰ MATEMATIKA TANKÖNYVCSALÁD TANKÖNYVEIBEN ÉS MUNKAFÜZETEIBEN A matematikatanítás célja és feladata, hogy a tanulók az őket körülvevő világ mennyiségi

Részletesebben

5. osztályos tananyag

5. osztályos tananyag 1. A kommunikáció OSZTÁLYOZÓ VIZSGA TÉMAKÖREI MAGYAR NYELVTAN 2. A kommunikációs kapcsolat 3. A szövegszerkesztés állomásai 4. Az elbeszélés 5. A leírás 6. Jellemzés 5. osztályos tananyag 7. A hangok világa;

Részletesebben

TANMENET IMPLEMENTÁCIÓ ELŐREHALADÁS BESZÁMOLÓ

TANMENET IMPLEMENTÁCIÓ ELŐREHALADÁS BESZÁMOLÓ Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4-08/2. - 2009-0094 " Oktatásfejlesztés Baja Város Önkormányzata által fenntartott

Részletesebben

TANMENET AZ ÉN ÁBÉCÉM TANKÖNYVCSALÁDHOZ Készítette: Esztergályosné Földesi Katalin munkája alapján Apró Rita

TANMENET AZ ÉN ÁBÉCÉM TANKÖNYVCSALÁDHOZ Készítette: Esztergályosné Földesi Katalin munkája alapján Apró Rita TÁMOP-3.1.4.-08/1-2009-0010. Fáy András Református Általános Iskola és AMI Gomba TANMENET AZ ÉN ÁBÉCÉM TANKÖNYVCSALÁDHOZ Készítette: Esztergályosné Földesi Katalin munkája alapján Apró Rita A következı

Részletesebben

Ötletek a magyar mint idegen nyelv tanításához feladattípusok szerint

Ötletek a magyar mint idegen nyelv tanításához feladattípusok szerint Gedeon Márta Barátka Agnieszka Varsói Tudományegyetem, Magyar Tanszék Ötletek a magyar mint idegen nyelv tanításához feladattípusok szerint Minden nyelvtanár általában valamilyen taneszköz segítségével

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom NYELVTAN TANMENET 3. osztály Készítette: Kő Nóra

Magyar nyelv és irodalom NYELVTAN TANMENET 3. osztály Készítette: Kő Nóra Magyar nyelv és irodalom NYELVTAN TANMENET 3. osztály Készítette: Kő Nóra 2019. szeptember 2. Új tananyag feldolgozása Képességfejlesztés, összefoglalás, gyakorlás, ellenőrzés Teljes óraszám Tanév eleji

Részletesebben

A Mozaik Kiadó kiadványai 4., 8. és 12. évfolyam (2018/2019) 4. ÉVFOLYAM

A Mozaik Kiadó kiadványai 4., 8. és 12. évfolyam (2018/2019) 4. ÉVFOLYAM A Mozaik Kiadó kiadványai 4., 8. és 12. évfolyam (2018/2019) A meglévő iskolai könyvtári állomány további használhatósága A 2014-ben életbe lépett jogszabályi változások miatt a 4., 8. és 12. évfolyamos

Részletesebben

SZKB101_06 SZKB_101_06. Kippkopp és Tipptopp. Egyedül nem jó. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

SZKB101_06 SZKB_101_06. Kippkopp és Tipptopp. Egyedül nem jó. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK Kippkopp és Tipptopp Egyedül nem jó SZKB101_06 SZKB_101_06 Kippkopp és Tipptopp Én és a MÁSIK modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 64 Szociális, életviteli

Részletesebben

KOMPETENCIAALAPÚ TANMENET AZ 1. ÉVFOLYAM MATEMATIKA TANÍTÁSÁHOZ

KOMPETENCIAALAPÚ TANMENET AZ 1. ÉVFOLYAM MATEMATIKA TANÍTÁSÁHOZ TÁMOP-3.1.4.-08/1-2009-0010. Fáy András Református Általános Iskola és AMI Gomba KOMPETENCIAALAPÚ TANMENET AZ 1. ÉVFOLYAM MATEMATIKA TANÍTÁSÁHOZ KÉSZÍTETTE: KURUCZNÉ BORBÉLY MÁRTA TANKÖNYVSZERZİ munkája

Részletesebben

Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai. MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS

Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai. MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS SNI tanuló ellátása Osztályfőnök Osztályban tanító pedagógusok Gyógypedagógus

Részletesebben

SZENT ISTVÁN a szövegértés- szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban

SZENT ISTVÁN a szövegértés- szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban SZENT ISTVÁN a szövegértés- szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban az intézmény saját innovációjaként TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0010 Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Piarista Rend

Részletesebben

Gondolkodás- és tanulásfejlesztés 5. évfolyam

Gondolkodás- és tanulásfejlesztés 5. évfolyam Célok, feladatok: Gondolkodás- és tanulásfejlesztés 5. évfolyam Heti: 1 óra, Éves: 36 óra - Gondolkodási, tanulási, szociális kompetenciák fejlesztése. - Aktivizáló, kooperatív módszerek elsajátítása.

Részletesebben

2013/14. tanév. 3.osztály

2013/14. tanév. 3.osztály 2013/14. tanév Magyar és tanmenet 3.osztály Tanító: Kottyán Dóra, Törzsökné Peske Edina Tankönyv:Földvári Erika munkatankönyv I-II. Földvári Erika munkatankönyv Éves óraszám:148 óra ( heti 4 óra) 1.hét

Részletesebben

A Mozaik Kiadó kiadványai 3., 7. és 11. évfolyam (2018/2019) 3. ÉVFOLYAM

A Mozaik Kiadó kiadványai 3., 7. és 11. évfolyam (2018/2019) 3. ÉVFOLYAM A Mozaik Kiadó kiadványai 3., 7. és 11. évfolyam (2018/2019) A meglévő iskolai könyvtári állomány további használhatósága A 2014-ben életbe lépett jogszabályi változások miatt a 3., 7. és 11. évfolyamos

Részletesebben

Természetismeret. 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton.

Természetismeret. 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton. Természetismeret 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton. 1. Tervezzen egymásra épülő tevékenységeket az élő környezet megismerésére vonatkozóan!

Részletesebben

NT MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 6. TANMENETJAVASLAT. (heti 2 óra, azaz évi 74 óra)

NT MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 6. TANMENETJAVASLAT. (heti 2 óra, azaz évi 74 óra) NT-11531 MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 6. TANMENETJAVASLAT (heti 2 óra, azaz évi 74 óra) A tanmenetben megadott gyakorlatszámok csak tájékoztató jellegűek, nem a megoldandó feladatok mennyiségét jelölik,

Részletesebben

A Mozaik Kiadó kiadványai 3., 7. és 11. évfolyam (2016/2017) 3. ÉVFOLYAM

A Mozaik Kiadó kiadványai 3., 7. és 11. évfolyam (2016/2017) 3. ÉVFOLYAM A Mozaik Kiadó kiadványai 3., 7. és 11. évfolyam (2016/2017) A meglevő iskolai könyvtári állomány további használhatósága A 2014-ben életbe lépett jogszabályi változások miatt a 3., 7. és 11. évfolyamos

Részletesebben

a 10. osztályban tanult magyar nyelvi és kommunikációs ismeretek anyaggyűjtés, vázlatírás, grafikai szervezők használata

a 10. osztályban tanult magyar nyelvi és kommunikációs ismeretek anyaggyűjtés, vázlatírás, grafikai szervezők használata MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 11. TANMENETJAVASLAT (heti 1, évi 37 óra) Taneszközök: Antalné Szabó Ágnes Raátz Judit: Magyar nyelv és kommunikáció 11. tankönyv (NT- 17337) Antalné Szabó Ágnes Raátz Judit:

Részletesebben

7!2?. számú előterjesztés

7!2?. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere 7!2?. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Janikovszky Éva Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Részletesebben

Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről

Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről 2018. áprilisában megtartottuk iskolánkban, az alsó tagozaton a Fenntarthatósági Témahetet Mit mesél a természet? címmel. A szervező pedagógus neve: Bodnárné Léport

Részletesebben

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK Tantárgyi fejlesztések Ha fölgyújtjuk a gyermekben a veleszületett szikrát, azzal mindig olyan magaslatok felé nyitunk utat, amilyenekről álmodni sem mertünk volna. Kristine Barnett

Részletesebben

I N T É Z K E D É S I T E R V MECSEKALJAI ÁLTALÁNOS ISKOLA JURISICS UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA PÉCS, 2015. MÁRCIUS 18. KÉSZÍTETTE:

I N T É Z K E D É S I T E R V MECSEKALJAI ÁLTALÁNOS ISKOLA JURISICS UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA PÉCS, 2015. MÁRCIUS 18. KÉSZÍTETTE: IKT.SZ.: 34 78 / 28 1 / 2015. O R S Z Á G O S K O M P E T E N C I A M É R É S I N T É Z K E D É S I T E R V MECSEKALJAI ÁLTALÁNOS ISKOLA JURISICS UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA PÉCS, 2015. MÁRCIUS 18. KÉSZÍTETTE:

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 4. SZÁMÚ MELLÉKLETE ARANY JÁNOS KOLLÉGIUMI PROGRAM TANULÁSMÓDSZERTAN HELYI TANTERV

PEDAGÓGIAI PROGRAM 4. SZÁMÚ MELLÉKLETE ARANY JÁNOS KOLLÉGIUMI PROGRAM TANULÁSMÓDSZERTAN HELYI TANTERV SZÉCHENYI ISTVÁN MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI SZAKGIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Hajdúböszörmény PEDAGÓGIAI PROGRAM 4. SZÁMÚ MELLÉKLETE ARANY JÁNOS KOLLÉGIUMI PROGRAM... MOLNÁR MAGDOLNA ILONA

Részletesebben

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének fejlesztései

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének fejlesztései Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének fejlesztései Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete Tankönyvfejlesztés Tankönyvkiadás Kutatás tudásmenedzsment

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ 2012/13 tanév

TÁJÉKOZTATÓ 2012/13 tanév Angol általános nyelvi tárgyak Angol Kezdő 1 (A1) Angol Kezdő 2 (A1) TÁJÉKOZTATÓ 2012/13 tanév Kezdőknek, újrakezdőknek A tanfolyam célja az angol nyelv alapjainak megismerése korszerű tananyagokkal, beszéd

Részletesebben

HONFOGLALÁS a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban

HONFOGLALÁS a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban HONFOGLALÁS a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban az intézmény saját innovációjaként TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0010 Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Piarista Rend három

Részletesebben

Funkcionális analfabétizmus felszámolása programterv

Funkcionális analfabétizmus felszámolása programterv Funkcionális analfabétizmus felszámolása programterv TÉA- ÓA- Z 1-2 TATAO FOGAA, TÉNYÉG, ÓDZ FADAT A magyar ábécé kis- és nagybetűinek felismerése nyomtatott és kézírásos formában. A magyar ábécé kis-

Részletesebben

Moduláris informatikaoktatás 6. osztályban

Moduláris informatikaoktatás 6. osztályban Moduláris informatikaoktatás 6. osztályban Készítette. Horváth-Kovács Beáta A Könyvtárhasználat tanításának célja A Nemzeti Alaptanterv a Könyvtárhasználatot nem csupán a számítástechnika mellé rendeli,

Részletesebben

KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN

KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2012-0001 KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN GONDA ZSUZSA A kutatás-fejlesztés közvetlen céljai Szakmai-módszertani

Részletesebben

Kunkli Ferencné szaktanácsadó Debrecen,

Kunkli Ferencné szaktanácsadó Debrecen, Kunkli Ferencné szaktanácsadó Debrecen, 2015. 09 28. Vázlat A jogszabályok HHH-s törvényi változás Pályázati lehetőségek Rendszerszintű tervezés Tanulói profil, egyéni fejlesztési terv + reflexiók Csoportprofil,

Részletesebben

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához A Tanulásmódszertan az iskolai tantárgyak között sajátos helyet foglal el, hiszen nem hagyományos értelemben vett iskolai tantárgy. Inkább a képességeket felmérő

Részletesebben

Felkészítés a könyvtárhasználati tehetségfejlesztésre a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny új koncepciójának tükrében MÓDSZEREK

Felkészítés a könyvtárhasználati tehetségfejlesztésre a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny új koncepciójának tükrében MÓDSZEREK Felkészítés a könyvtárhasználati tehetségfejlesztésre a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny új koncepciójának tükrében MÓDSZEREK Örményiné Farkas Andrea iskolai könyvtári szaktanácsadó Újpesti

Részletesebben

A 2016.évi kompetenciamérés értékelése és intézkedési terve

A 2016.évi kompetenciamérés értékelése és intézkedési terve A 2016.évi kompetenciamérés értékelése és intézkedési terve Az iskola önmeghatározása (PP alapján) Iskolánk nyolc évfolyamos, koedukált, katolikus általános iskola. Iskolánkban prioritása van a teljes

Részletesebben

Tankönyvkiadók konferenciája Fizika

Tankönyvkiadók konferenciája Fizika Tankönyvkiadók konferenciája Fizika Általános iskola, felső tagozat Dr. Koreczné Kazinczi Ilona vezető szerkesztő 2014. 08. 21. Szombathely Magyar nyelv FELSŐ TAGOZAT Matematika Magyar nyelv Kalandozások

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. Matematika. 2. osztály

TANMENETJAVASLAT. Matematika. 2. osztály TANMENETJAVASLAT Matematika 2. osztály 2 1. Ismerkedés a 2. osztályos matematika tankönyvvel és gyakorlókönyvvel Tankönyv Gyakorlókönyv 2. Tárgyak, személyek a megadott szempont szerint (alak, szín, nagyság).

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: Molnárné Kiss Éva MISKOLC 2015 Összesített óraterv A, Évfolyam 5. 6. 7. 8. Heti 1 0,5 óraszám Összóraszám

Részletesebben

Informatika évfolyam

Informatika évfolyam Informatika 1-4. évfolyam Heti óraszám: 1.,2.,3. évfolyam 0,5 óra 4. évfolyam 1 óra Az információs és kommunikációs kultúra az oktatás kiemelt fejlesztési területei közé tartozik. Mivel a számítógép felhasználása

Részletesebben

Csoportprofil A 4.B OSZTÁLY KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ TANULÓIRÓL. Tarné Éder Marianna ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

Csoportprofil A 4.B OSZTÁLY KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ TANULÓIRÓL. Tarné Éder Marianna ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM Csoportprofil A 4.B OSZTÁLY KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ TANULÓIRÓL Tarné Éder Marianna ÚJPESTI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM TARTALOM A 4.B OSZTÁLY KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ TANULÓI... 2 MEGKÜLÖNBÖZTETŐ

Részletesebben

Tanmenet Heti 1 óra, évi 37 óra

Tanmenet Heti 1 óra, évi 37 óra AJÁNLOTT SZEMPONTOK A TANULÓI TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉ- KELÉSÉHEZ Mind a szövegtani anyagot, mind a stilisztikát ajánlatos diagnosztizáló értékeléssel kezdeni, feltárni a tanulók előzetes tudását. A szövegtani

Részletesebben

MAGYAR IRODALOM ÓRAVÁZLAT

MAGYAR IRODALOM ÓRAVÁZLAT MAGYAR IRODALOM ÓRAVÁZLAT A pedagógus neve: Tarné Éder Marianna Műveltségi terület: tanító Tantárgy: magyar irodalom Osztály: 4. b Az óra témája: "Itt élned, halnod kell " történelmi projekt A kalandozások

Részletesebben

Differenciált óravezetés a Meixner módszer segítségével November 26. Ungár Ágnes Tanító, intézményvezető

Differenciált óravezetés a Meixner módszer segítségével November 26. Ungár Ágnes Tanító, intézményvezető Differenciált óravezetés a Meixner módszer segítségével 2018. November 26. Ungár Ágnes Tanító, intézményvezető Eltérő képességű, vagy eltérő fejlettségű tanulók az osztályon belül Különböző szocio-kulturális

Részletesebben

Óraterv B változat. A pedagógus neve: Izsák Dávid...

Óraterv B változat. A pedagógus neve: Izsák Dávid... Óraterv B változat A pedagógus neve: Izsák Dávid... Műveltségi terület: Nemzetiségi német nyelv (nyelvoktató)... Tantárgy: Nemzetiségi német nyelv... Osztály: 4.a... Az óra témája: Übungen zum Test 01

Részletesebben

Fakultációs tanterv. a magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz

Fakultációs tanterv. a magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz Fakultációs tanterv a magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz 4 / 5 /6 évfolyamos gimnázium, fakultációs csoportok Éves óraszámok évfolyamonként: 11. 72 óra 12. 60 óra 1. Célok és feladatok A magyar nyelv

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

Felsős munkaközösség munkaterve. 2016/2017. tanév

Felsős munkaközösség munkaterve. 2016/2017. tanév Felsős munkaterve 2016/2017. tanév Célok, feladatok A szóbeli kommunikáció erősítése A kommunikációs Az önálló ismeretszerzés képességének Önértékelés, önbecsülés Élmény alapú tanulás, tanítás alkalmazása

Részletesebben

INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE TÁMOP /

INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE TÁMOP / BESZÁMOLÓ A PÁLYÁZAT CÉLJA A gazdaság igényeinek megfelelő képzettséggel, képességekkel rendelkező munkavállalók neveléséhez való hozzájárulás. A társadalmi, gazdasági és technológiai változásokra való

Részletesebben

Bevezetés a táncfilm készítésbe kritikai érzék fejlesztése Klasszikus balett

Bevezetés a táncfilm készítésbe kritikai érzék fejlesztése Klasszikus balett SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIA Projekt az Alapfokú Művészetoktatási Intézmények számára Klasszikus balett tanszak (9-12. életév) Bevezetés a táncfilm készítésbe kritikai érzék fejlesztése

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat a 21. században elvárható

Részletesebben

Melléklet 2. Szövegértés-szövegalkotás kompetenciaterület A, B -típus, 1-4. évf.

Melléklet 2. Szövegértés-szövegalkotás kompetenciaterület A, B -típus, 1-4. évf. Melléklet 2. Szövegértés-szövegalkotás kompetenciaterület A, B -típus, 1-4. évf. AJÁNLÁS A GYERMEKBARÁT PROGRAMCSOMAG ALKALMAZÁSÁHOZ A támogatórendszer segítséget nyújt a programcsomag originálisan új,

Részletesebben

NAGYVÁZSONYI KINIZSI PÁL NÉMET NEMZETISÉGI NYELVOKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA 8291 Nagyvázsony, Iskola u. 1. 2014/2015-ös tanév KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

NAGYVÁZSONYI KINIZSI PÁL NÉMET NEMZETISÉGI NYELVOKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA 8291 Nagyvázsony, Iskola u. 1. 2014/2015-ös tanév KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA NAGYVÁZSONYI KINIZSI PÁL NÉMET NEMZETISÉGI NYELVOKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA 8291 Nagyvázsony, Iskola u. 1. 2014/2015-ös tanév KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége,

Részletesebben

ALAPADATOK. KÉSZÍTETTE Balogh Gábor. A PROJEKT CÍME Hálózati alapismeretek

ALAPADATOK. KÉSZÍTETTE Balogh Gábor. A PROJEKT CÍME Hálózati alapismeretek PROJEKTTERV 1 ALAPADATOK KÉSZÍTETTE Balogh Gábor A PROJEKT CÍME Hálózati alapismeretek ÖSSZEFOGLALÁS Az első órán a tanulók megismerkednek a következő témákkal: hálózati alapfogalmak, a hálózatok használatának

Részletesebben

1.számú melléklet. Projektleírás

1.számú melléklet. Projektleírás 1.számú melléklet Projektleírás PROJEKT CÍME CÉLCSOPORT RÉSZTVEVŐK KARÁCSONYI UTAZÁS Felső tagozatos osztályok Az osztályokban tanuló diákok Projektvezető Az osztályokban tanító pedagógusok IDŐTARTAM ÓRAKERET

Részletesebben

írás (szürkével elkülönítve)

írás (szürkével elkülönítve) Én és a szeptember ismétlés, gyakorlás hónap hét óra blokk időterv Kommunikációs és írástechnikai készségek-képességek fejlesztése (tanmeneti ajánlás; Írás, 2. évfolyam, 55 óra - KOMP-könyvek) téma (beszéd,

Részletesebben

Óraterv. Az óra témája: A hivatali levél

Óraterv. Az óra témája: A hivatali levél A pedagógus neve: Kovácsné Komáromi Éva Műveltségi terület: Anyanyelv és irodalom Tantárgy: magyar nyelv Osztály: 10. A osztály Témakör: Szövegtípusok, stílusrétegek Óraterv Az óra témája: A hivatali levél

Részletesebben

Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények

Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények HELYI TANTERV Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények A különböző tantervek bevezetési ütemezése Az osítása

Részletesebben

Felvételi tájékoztatója

Felvételi tájékoztatója A DIENES LÁSZLÓ GÖRÖGKATOLIKUS GIMNÁZIUM, EGÉSZSÉGÜGYI SZAGIMNÁZIUM ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA 4027 Debrecen, Thomas Mann u. 16. Felvételi tájékoztatója a 2017/2018. tanévre Pályaválasztási felelősök: Varga Tamásné

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT PARTI NAGY LAJOS: LÉTBÜFÉ

ÓRAVÁZLAT PARTI NAGY LAJOS: LÉTBÜFÉ ÓRAVÁZLAT PARTI NAGY LAJOS: LÉTBÜFÉ A műveltségi terület: Kortárs magyar irodalom kompetenciaterület neve: kommunikációs kompetencia és kritikai fejlesztése Az óra címe: Parti Nagy Lajos Létbüfé Az évfolyam:

Részletesebben

A Mozaik Kiadó kiadványai 3., 7. és 11. évfolyam 3. ÉVFOLYAM

A Mozaik Kiadó kiadványai 3., 7. és 11. évfolyam 3. ÉVFOLYAM A Mozaik Kiadó kiadványai 3., 7. és 11. évfolyam A meglevő iskolai könyvtári állomány további használhatósága A 2014-ben életbe lépett jogszabályi változások miatt a 3., 7. és 11. évfolyamos tankönyvek

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. a nyelvtan és helyesírás tanításához a 3. évfolyam számára

TANMENETJAVASLAT. a nyelvtan és helyesírás tanításához a 3. évfolyam számára TANMENETJAVASLAT a nyelvtan és helyesírás tanításához a 3. évfolyam számára Készült: Az Apáczai Kiadó Kerettanterve és Fülöp Mária Szilágyi Ferencné Nyelvtan és helyesírás munkáltató tankönyve alapján

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNYI MUNKAKÖZÖSSÉG TANÉV

TERMÉSZETTUDOMÁNYI MUNKAKÖZÖSSÉG TANÉV TERMÉSZETTUDOMÁNYI MUNKAKÖZÖSSÉG 2018-2019.TANÉV A MUNKAKÖZÖSSÉG TAGJAI NÉV Mihály Anikó Békésiné Katona Tünde Nyerges Zoltán Liskáné Farkas Angéla Várnai Beáta TANTÁRGY földrajz kémia fizika kémia A természettudományi

Részletesebben

Tanmenet a 9. évfolyamok számára

Tanmenet a 9. évfolyamok számára Tanmenet a 9. évfolyamok számára Óraszám Tananyag Tevékenységi formák 1 3. KÖNYVTÁRISMERET, KÖNYVTÁRHASZNÁLAT A katalógus, a katalóguscédula, internetes katalógusok. Az interneten való tájékozódás. Különféle

Részletesebben