Bronchológiai vizsgálatok indikációi

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bronchológiai vizsgálatok indikációi"

Átírás

1 Bronchológiai vizsgálatok indikációi Laki István Kaposi Mór Oktató Kórház, Csecsemı- és Gyermekosztály, Kaposvár - Mosdós Gyermektüdıgyógyász Továbbképzés Budapest

2 A bronchoscopia a légutak és a tüdı diagnosztikus és terápiás vizsgálómódszere. A kezelést befolyásoló információk nyerhetık a gégérıl és a hörgırendszerrıl, lehetıséget biztosít a légutak szükség szerinti felszabadítására. A beteget a legközelebbi olyan intézménybe kell szállíttatni, ahol a beavatkozás biztonsággal elvégezhetı. Elektív br. scopiát a legalkalmasabb központok végezhetnek.

3

4

5 Anamnézis: gyógyszerérzékenység, elızı mőtétek, kísérı betegségek, asthma bronchiale, hypertonia, vérzékenység thromboemboliás elızmények, antikoaguláns kezelés. Kötelezı: PA mellkasröntgen-felvétel Pozitivitás esetén az elváltozás térbeli elhelyezkedésének meghatározása (oldalirányú felvétel, CT stb.), illetve perifériás biopszia esetén CT filmek Kötelezı: vérkép Anamnézis és klinikai adatok alapján: vérgáz, vércsoport, máj- és vesefunkció, INR Anamnézis és klinikai adatok alapján: EKG, légzésfunkció

6 Bronchoscopia elıtti vizsgálatok Általános és célzott kórtörténet, fizikális vizsgálat. A kórtörténetnek a br. scopiát indikáló tényezıkön túl tartalmaznia kell az alábbi kockázati tényezıket: 1)megelızı altatási nehézségek; 2) fej- és nyaksebészeti beavatkozások; 3) a kísérı betegségek; 4) megelızı mőtétek; 5) gyógyszerérzékenység 6) obstruktív alvási apnoe.

7 A vizsgálat elıtt mérni kell a beteg súlyát, értékelni a pulzus- és légzésszámot, a vérnyomást. Relaxáció esetén szérum cholinesterase aktivitás mérés. Kiegészítı vizsgálat lehet a szérumelektrolitok meghatározása. A haemostasist (vérzési idı, alvadási idı, thrombocytaszám, prothrombin idı) tervezett biopszia esetén kell vizsgálni. Bakteriális endocarditis kockázata esetén antibiotikum profilaxis kötelezı.

8

9 Indikációk Stridor Terápiarezisztens, recidiváló obstruktív bronchitis (wheezing) Krónikus köhögés Vérköpés (haemoptysis) Perzisztáló atelectasia Visszatérı vagy hosszan fennálló tüdıinfiltrátumok Ismeretlen eredető tüdıléziók Légúti szekréció, mucosus plug eltávolítása Tracheobronchialis idegentest és annak gyanúja Endotrachealis vagy tracheostomiás tubus helyzetének és nyitottságának megítélése, a tubus által okozott károsodás felmérése Toxikus inhaláció vagy aspiráció okozta sérülés megállapítása Alsó légúti váladék (szekréció) és/vagy sejtminta nyerése (diagnosztikus bronchoalveolaris lavage = BAL) Kefebiopszia és transbronchialis biopszia (ezekrıl a technikákról gyermekbetegekben kevesebb adat áll rendelkezésre, mint felnıtteknél) Nehéz intubáció segítése Terápiás bronchoalveolaris lavage Bronchográfia, szelektív bronchográfia

10 Indikáció tünetek szerint: stridor, állandó hallgatódzási lelet, haemoptoe, köhögés, bronchitis obstructiva, dyspnoe, apnoe. Indikáció mellkasröntgen alapján: pozitív Holzknecht-Jacobson-tünet (a mediastinum kilendülése belégzéskor), atelectasia, perzisztáló röntgenárnyék, körülírt emphysaema.

11 Indikáció betegség szerint: aspiráció, tumorok, ismétlıdı pneumonia, bronchitis chr. obstr., atípusos asthma bronchiale, bronchiectasia vagy bronchusdeformáció gyanú, tuberkulózis vagy gyanúja, tüdımőtét elıtt vagy után, cystás fibrosis, interstitialis betegség, tüdıtranszplantáció, váladékvétel immunsuprimált gyermekbıl, rekeszbénulás, kémiai anyagok belégzése, a gége megtekintése, tracheostomia, mellkasi trauma, tracheoesophagealis fistula.

12

13

14 A gyakorlat Az elmúlt 25 évben 130 db idegentestet vettünk ki. Az aspirációk 90%-a 4 éves kor alatt történik, 75%-a 3 éves kor alatt. Leggyakoribb 1-3 éves korban. Az esetek 1/3-ában nincs radiológiai elváltozás!

15 2 éves kisded terápiára nem változó obstruktív panaszokkal. Asztma irányában pozitív családi anamnézis. 10 hónaposan hirtelen kezdıdött köhögése miatt gyermekorvosa felvetette az idegentest lehetıségét A Holzkneckt negatívitás alapján ezt elvetették. Broncholiticus kezelést kezdtek. A kezelés átmeneti eredménye és a mater, valamint a testvér atopiája, asztmája megalapozni látszott az asztma gyanúját. Az idı múlásával azonban az egyre hatékonyabb antiasztmatikus kezelés mellett is tartósan obstruktív volt. A terápia rezistens obstrukció és a gyermekorvosa által mindig szem elıtt tartott kezdet felidézése vezetett szakintézeti vizsgálatához. A két éves korban elvégzett bronchológiai vizsgálat a j. fıhörgı alsó szakaszának igen jelentıs, fejlıdési rendellenességként nem klasszifikálható szőkületét írta le.

16

17 Ha az idegentest gyanúja felmerül, a bronchoscopiát el kell végezni!!!

18

19

20

21

22 Kontraindikációk Az azonnali bronchoscopiának életet veszélyeztetı fulladás esetén nincs ellenjavallata. Más esetekben a bronchoscopia (elektív beavatkozás) csak akkor végzendı el, ha a várható eredmény a lehetséges kockázatot meghaladja. Abszolút ellenjavallatok: 1) a beteg (vagy jogi képviselıje) beleegyezésének hiánya; 2) a személyi és tárgyi feltételek hiánya. A szövıdmények fokozott kockázatával jár (relatív ellenjavallat): 1) korrigálhatatlan coagulopathia vagy vérzéses diathesis; 2) masszív haemoptysis; 3) súlyos légúti obstrukció; 4) súlyos, nehezen korrigálható hypoxaemia; 5) instabil hemodinamikai helyzet és/vagy ritmuszavarok; 6) diabeteses kóma; 7) sav-bázis, só-víz háztartás zavarai. Ezek esetén intenzív hátterő intézetben kell a beavatkozást elvégezni.

23 A beteg és a beteg törvényes képviselıjének tájékoztatása, vizsgálatba való beleegyezése ( tájékozott beleegyezés ) Gyermekek esetében a kiskorú törvényes képviselıjét kell tájékoztatni a vizsgálat lényegérıl, a várható eredményrıl, a vizsgálat elmaradásának kockázatáról, az esetleges szövıdményekrıl. Ugyanakkor a bronchoscopia elvégzését segíti, ha életkorának megfelelıen a gyermeket is tájékoztatjuk a vizsgálat menetérıl. A magyar törvények alapján a év közötti gyermeknek is alá kell írnia a belegyezı nyilatkozatot az életkornak megfelelı tájékoztatást követıen.

24

25

26 Személyi feltételek, kompetencia, a bronchoscopos beavatkozások száma A vizsgálatot csak tapasztalt személyzettel, kielégítı eszközökkel és adekvát sürgısségi háttérrel szabad végezni. A br. scopia és a kapcsolódó tevékenységek biztonságát szolgálja a beavatkozások minimális számának meghatározása vizsgálóhelyenként, évente. Tevékenység Beavatkozási szám/év Bronchoscopia 50 Az elektív diagnosztikus vizsgálatok végzése Speciális intézetekben javasolt: Bronchoscopos bronchusöblítés, diagnosztikus BAL 5 Bronchoscopos biopszia 5

27 Tárgyi feltételek, felszerelés Nélkülözhetetlen: 1) a beteg életkorának megfelelı mérető, merev csöves és flexibilis bronchoscop és fényforrás; 2) két, egymástól független rendszerő szívókészülék; 3) oxigénellátás; 4) pulzoximéter, EKG, vérnyomásmérésre alkalmas monitorok, defibrillátor. Fontos: intravénás kontrollt biztosító eszközök, az érzéstelenítı szerek és a szövet-, illetve anyagminta győjtésére alkalmas tároló eszközök biztosítása. Álló- vagy mozgókép készítésére alkalmas fényképezı vagy video-felszerelés. Oktatás. Sürgısségi eszközök.

28 Vizsgálati körülmények, asszisztencia A bronchoscopia helyét merev és flexibilis bronchoscopia esetén egyaránt a beteg klinikai állapota, a bronchológus képzettsége, az elérhetı felszerelés és szakszemélyzet határozza meg. Optimális a speciálisan felszerelt kezelı egység kialakítása könnyen elérhetı röntgen-átvilágítás és röntgenfelvétel-készítés lehetıségével. A vizsgálat biztonságosan elvégezhetı a megfelelı körülmények biztosításával sebészeti mőtıben és intenzív osztályon (ITO) ágy melletti körülmények között. A bronchológust segítı szakszemélyzet képzettsége terjedjen ki: 1) a beteg monitorizálására; 2) újraélesztésére; 3) az anyagminta kezelésére; 4) a felszerelés (többek között: bronchoscop és tartozékai) kezelésére, karbantartására.

29 A bronchoscopiához minimum négy fı: bronchológus, aneszteziológus, asszisztens és a fejet tartó személy szükséges. A mőszereket megfelelı jártasságú bronchológus asszisztens kezelje, adogassa. Ezen kívül szükséges aneszteziológus orvos és asszisztens a beteg monitorizálásra, a gyógyszerek adására. Ambulánsan merev csöves bronchoscopia nem végezhetı. A flexibilis bronchoscopia ambuláns végzése nasalis vagy orális intubációval a kórállapotot, az életkort és a szedáció mértékét figyelembe véve lehetséges.

30 A negatív bronchoscopia nem felesleges bronchoscopia, mert az ebbıl következıen elmaradó terápiás lépések káros következményei is elmaradnak.

31 Köszönöm a figyelmet!

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Bronchoszkópia

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Bronchoszkópia Bronchoszkópia Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Az irányelvet összeállította: dr. Kovács Lajos A bronchoszkópia a légutak és a tüdõ diagnosztikus és terápiás vizsgálómódszere. A beavatkozások

Részletesebben

Laryngitis subglottica

Laryngitis subglottica Laryngitis subglottica Krikovszky Dóra 2012.12.06. Croup - Kropan hangosan kiáltani Gége, trachea és a hörgık dominálóan vírusinfekció okozta ödémás gyulladása (laryngotracheobronchitis, spasticus croup,

Részletesebben

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT I. 1. Légutak és a tüdő fejlődése 2. Légzőrendszer élettani működése 3. Újszülöttkori légzészavarok 4. Bronchopulmonalis dysplasia 5. A gége veleszületett és szerzett rendellenességei

Részletesebben

A tracheo-bronchialis rendszer anatómiája, élettana és vizsgálata Dr. Sztanó Balázs Ph.D.

A tracheo-bronchialis rendszer anatómiája, élettana és vizsgálata Dr. Sztanó Balázs Ph.D. A tracheo-bronchialis rendszer anatómiája, élettana és vizsgálata Dr. Sztanó Balázs Ph.D. SZTE ÁOK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika, Szeged Trachea C.VII Th. IV 12-15 cm hosszú 2-2.5 cm átmérő

Részletesebben

ASZTMÁS-E A GYERMEK. Dr. Kovács Lajos. Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika, Budapest

ASZTMÁS-E A GYERMEK. Dr. Kovács Lajos. Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika, Budapest ASZTMÁS-E A GYERMEK Dr. Kovács Lajos Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika, Budapest ASZTMA BRONCHIALE Az asztma bronchiale a légutak krónikus gyulladása, ami az esetek többségében atópiás egyéneken

Részletesebben

BRONCHOSZKÓPIA GYERMEKKORBAN. Dr. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika

BRONCHOSZKÓPIA GYERMEKKORBAN. Dr. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika BRONCHOSZKÓPIA GYERMEKKORBAN Dr. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika GYERMEKBRONCHOLÓGIA Az felsı- és alsó légutak diagnosztikája és terápiája Indikációk, kontraindikációk Fiberszkópia és merev csöves

Részletesebben

GYERMEKBRONCHOLÓGIA - INDIKÁCIÓK, DIAGNOSZTIKA ÉS TERÁPIA. Dr. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika, Budapest

GYERMEKBRONCHOLÓGIA - INDIKÁCIÓK, DIAGNOSZTIKA ÉS TERÁPIA. Dr. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika, Budapest GYERMEKBRONCHOLÓGIA - INDIKÁCIÓK, DIAGNOSZTIKA ÉS TERÁPIA Dr. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika, Budapest GYERMEKBRONCHOLÓGIA TÉMAKÖRÖK Az felső- és alsó légutak diagnosztikája és terápiája Indikációk,

Részletesebben

BUKTATÓK A PULMONOLÓGIÁBAN. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika, Budapest

BUKTATÓK A PULMONOLÓGIÁBAN. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika, Budapest BUKTATÓK A PULMONOLÓGIÁBAN Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika, Budapest KÓRLEFOLYÁS I. Perinatális anamnézis 36 hétre s.c. 3100 g, zavartalan adaptáció I. Klinikai felvétel 2 hó - átvétel városi kórházból

Részletesebben

FIBERSZKÓPIA A GYERMEKBRONCHOLÓGIAI GYAKORLATBAN. Dr. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika Budapest

FIBERSZKÓPIA A GYERMEKBRONCHOLÓGIAI GYAKORLATBAN. Dr. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika Budapest FIBERSZKÓPIA A GYERMEKBRONCHOLÓGIAI GYAKORLATBAN Dr. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika Budapest A FIBERSZKÓPIA TÖRTÉNETE Killian 1897 az elsı bronchoszkópia Ikeda 1966 az elsı fiberszkóp megalkotása

Részletesebben

Légúti idegentestek. Réti Csaba dr. MRE Bethesda Gyermekkórház Budapest. Kávészünet Siófokon 2012. május 11.

Légúti idegentestek. Réti Csaba dr. MRE Bethesda Gyermekkórház Budapest. Kávészünet Siófokon 2012. május 11. Légúti idegentestek Réti Csaba dr. MRE Bethesda Gyermekkórház Budapest Kávészünet Siófokon 2012. május 11. Nyelés mechanizmusa Szájpad emelkedése Epiglottis megdőlése Hangrés záródása Nyelőcső primer perisztaltikája

Részletesebben

Protokoll. Protokoll a gépi lélegeztetésről tőrténő leszoktatásról. Ellenőrizte: SZTE ÁOK AITI Intenzív Terápiás Kerekasztal

Protokoll. Protokoll a gépi lélegeztetésről tőrténő leszoktatásról. Ellenőrizte: SZTE ÁOK AITI Intenzív Terápiás Kerekasztal . A DOKUMENTUM CÉLJA Az intenzív osztályokon ápolt betegek lélegeztetési idejének optimalizálása. 2. A DOKUMENTUM HATÁLYA Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet valamennyi

Részletesebben

Az influenza klinikuma,terápiája,megelızése. Dr. Papp Erzsébet Háziorvosi továbbképzés Kaposvár, 2014. január 15.

Az influenza klinikuma,terápiája,megelızése. Dr. Papp Erzsébet Háziorvosi továbbképzés Kaposvár, 2014. január 15. Az influenza klinikuma,terápiája,megelızése Dr. Papp Erzsébet Háziorvosi továbbképzés Kaposvár, 2014. január 15. Az influenza napjainkban is az egyik legjelentısebb légúti vírusfertızés. A kiterjedt prevenciós

Részletesebben

A köhögés differenciáldiagnosztikája. Dr Krikovszky Dóra

A köhögés differenciáldiagnosztikája. Dr Krikovszky Dóra A köhögés differenciáldiagnosztikája Dr Krikovszky Dóra Egyik/a leggyakoribb tünet Egészséges gyermek: 8-12 alkalom/nap Köhögés megítélése szubjektív (súlyosság, gyakoriság) Gyakran nem receptköteles gyógyszerek

Részletesebben

Nehéz intubációs helyzetek és megoldások

Nehéz intubációs helyzetek és megoldások Nehéz intubációs helyzetek és megoldások Dr. Tóth Krisztina, Dr Fent Zoltán, Dr. Branovics Judit, Dr. Visnyei Orsolya, Prof. Dr. Gál János SE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet SE Fül-Orr-Gége,

Részletesebben

2018. március 5. - hétfő. Dr. Losonczy György. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika 9:00-9:45. egyetemi tanár

2018. március 5. - hétfő. Dr. Losonczy György. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika 9:00-9:45. egyetemi tanár Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam Szervező: ÁOK -, Tanfolyam ideje: 2018. március 5 - március 20. A tanfolyam helye: ÁOK - Tanterem II. emelet 1125 Budapest, Diós árok 1/C. 1. nap 2018. március

Részletesebben

Vertebroplastica osztályunkon. Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály

Vertebroplastica osztályunkon. Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály Vertebroplastica osztályunkon dr. Szentágotai Attila, dr. Kiss Attila, dr. Horváth dr. Szentágotai Attila, dr. Kiss Attila, dr. Horváth Zoltán Kaposi Mór Oktató Kórház, Idegsebészeti Osztály Osteoporosis

Részletesebben

DIAGNOSZTIKUS ÉS TERÁPIÁS BRONCHOLÓGIA FELNİTT- ÉS GYERMEKKORBAN TRANSTHORACALIS TŐBIOPSZIA

DIAGNOSZTIKUS ÉS TERÁPIÁS BRONCHOLÓGIA FELNİTT- ÉS GYERMEKKORBAN TRANSTHORACALIS TŐBIOPSZIA DIAGNOSZTIKUS ÉS TERÁPIÁS BRONCHOLÓGIA FELNİTT- ÉS GYERMEKKORBAN TRANSTHORACALIS TŐBIOPSZIA A Tüdıgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlása 2005. TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés Diagnosztikus és terápiás bronchológia

Részletesebben

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel Posztanalitika Vizsgálatkérés Eredmény értelmezése POSZTANALITIKA Eredmény Mintavétel Fekete doboz: a labor Az ESET Zoli bácsi, 67 éves Erős hasi fájdalom Este 8, sebészeti ügyelet Akut has? Beavatkozások

Részletesebben

Új technikák a légzési elégtelen betegek ellátásában NIV az Országos Mentőszolgálatnál

Új technikák a légzési elégtelen betegek ellátásában NIV az Országos Mentőszolgálatnál Új technikák a légzési elégtelen betegek ellátásában NIV az Országos Mentőszolgálatnál Dr. Kocsis Tibor, Józsi Dániel Országos Mentőszolgálat Orvosszakmai Osztály Nagy kockázatú, sérülékeny betegcsoport

Részletesebben

Csecsemő- és kisdedkori obstructiv bronchitis

Csecsemő- és kisdedkori obstructiv bronchitis Gyermektüdőgyógyász továbbképzés 2002. április 06. Budapest Csecsemő- és kisdedkori obstructiv bronchitis Novák Zoltán Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika Az asztma lefolyásával foglalkozó

Részletesebben

TÜDŐGYÓGYÁSZATI KLINIKA 4012 Db., Nagyerdei krt. 98. Tel/fax: (52) 255-222

TÜDŐGYÓGYÁSZATI KLINIKA 4012 Db., Nagyerdei krt. 98. Tel/fax: (52) 255-222 4012 Db., Nagyerdei krt. 98. Tel/fax: (52) 255-222 Klinikaigazgató: Klinikai főorvos: Szakorvos: Szakorvos jelölt: Központi gyakornok: Tanulmányi felelős: Dr. Szilasi Mária egyetemi docens Dr. Fodor Andrea

Részletesebben

Súlyos sérülésekhez társuló vérzés ellátása - európai ajánlás

Súlyos sérülésekhez társuló vérzés ellátása - európai ajánlás Súlyos sérülésekhez társuló vérzés ellátása - európai ajánlás 2010 - Nardai Gábor, Péterfy Kórház, Baleseti Központ XI. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus, 2010 Debrecen Súlyos sérülésekhez társuló

Részletesebben

Az egészségügyi miniszter 8013/2007. (EüK. 19.) EüM. tájékoztatója

Az egészségügyi miniszter 8013/2007. (EüK. 19.) EüM. tájékoztatója Az egészségügyi miniszter 8013/2007. (EüK. 19.) EüM tájékoztatója az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseirıl szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet 2. számú mellékletében

Részletesebben

KRÓNIKUS ALLERGIÁS PULMONOLÓGIAI KÓRKÉPEK. Dr. Kovács Lajos SE. I. Gyermekklinika Budapest

KRÓNIKUS ALLERGIÁS PULMONOLÓGIAI KÓRKÉPEK. Dr. Kovács Lajos SE. I. Gyermekklinika Budapest KRÓNIKUS ALLERGIÁS PULMONOLÓGIAI KÓRKÉPEK Dr. Kovács Lajos SE. I. Gyermekklinika Budapest ALLERGIÁS REAKCIÓ TÍPUSAI ASZTMA BRONCHIALE AZ ASZTMA BRONCHIALE TERMÉSZETES LEFOLYÁSÁT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZİK Genetikai

Részletesebben

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben

Anamnézis - Kórelőzmény

Anamnézis - Kórelőzmény Anamnézis - Kórelőzmény 2016 Ifél év Prof. Dr. Szabó András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika A beteg kikérdezése a betegség előzményinek,okainak feltárása céljából A jó anamnézis

Részletesebben

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Laryngitis subglottica

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Laryngitis subglottica Laryngitis subglottica Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Definíció A laryngitis subglottica a gége és a subglotticus nyálkahártya ödémájával járó, gyakran súlyos inspiratorikus dyspnoét

Részletesebben

Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam 2012 Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika Igazgató: dr. Losonczy György egyetemi tanár

Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam 2012 Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika Igazgató: dr. Losonczy György egyetemi tanár 1 Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam 2012 Igazgató: dr. Losonczy György Tanfolyam ideje: 2012.február 28. 23. Tanfolyam helye: ÁOK II. e. tanterem 1125 Budapest, Diós árok 1/c. Előadás ideje Előadás

Részletesebben

Pre Bronchoscopy Evaluation FACULTY

Pre Bronchoscopy Evaluation FACULTY Pre Bronchoscopy Evaluation FACULTY 1 Tartalom, A bronchoszkópia indikációja Contraindikációk Informát beleegyezési nyilatkozat Beavatkozás előtti utolsó ellenőrzés A paciens előzetes viszgálatának jelentősége

Részletesebben

Dr. Halász Adrien Ph.D. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsa

Dr. Halász Adrien Ph.D. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsa TERÁPIA Dr. Halász Adrien Ph.D. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsa Cél: az életminıség javítása! CF gyógyszeres kezelése Sérült funkciók normalizálása Emésztés Táplálkozás szomatikus fejlıdés Légzés

Részletesebben

Dr. MóczKrisztina SE AITK Korányi Sándor részleg

Dr. MóczKrisztina SE AITK Korányi Sándor részleg Dr. MóczKrisztina SE AITK Korányi Sándor részleg Osztályunkon plazmaferezissel kezelt betegek: Guillan-Barreszindróma 2 eset Hyperlipidaemiaokozta pancreatitis Anti-NMDAreceptor encephalitis A kezelés

Részletesebben

INTENZÍV OSZTÁLYOS KÉZIKÖNYV

INTENZÍV OSZTÁLYOS KÉZIKÖNYV INTENZÍV OSZTÁLYOS KÉZIKÖNYV Készítette: Dr. Lovas András Intubáció Ellenőrizte: SZTE ÁOK AITI Intenzív Terápiás Kerekasztal Kiadva: 2015.05.01. Jóváhagyta: prof. Dr. Molnár Zsolt tanszékvezető egyetemi

Részletesebben

Az anamnézis felvétel sajátosságai tüdıbetegségek esetén

Az anamnézis felvétel sajátosságai tüdıbetegségek esetén Az anamnézis felvétel sajátosságai tüdıbetegségek esetén Dr. Szőcs Gabriella, Dr. Szabó Zoltán DE OEC Belgyógyászati Intézet Anamnézis Jelen panaszok Családi anamnézis Elızı betegségek Foglalkozás Szociális

Részletesebben

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia Mélyvénás trombózis és tüdőembólia dr. Sirák András családorvos Velence Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák MVT és PE 1 MVT gyakori betegség Legtöbbször

Részletesebben

DR. VARGA ZSUZSANNA BKS RESEARCH KFT. ALBERT SCHWEITZER KÓRHÁZ RENDELŐINTÉZET, HATVAN

DR. VARGA ZSUZSANNA BKS RESEARCH KFT. ALBERT SCHWEITZER KÓRHÁZ RENDELŐINTÉZET, HATVAN Háziorvosok szerepe és fontossága a klinikai kutatások során. A beteg, a szponzor és a vizsgálóorvos szemszögéből DR. VARGA ZSUZSANNA BKS RESEARCH KFT. ALBERT SCHWEITZER KÓRHÁZ RENDELŐINTÉZET, HATVAN Háziorvos

Részletesebben

Fókuszált ultrahangvizsgálat gyermekkorban

Fókuszált ultrahangvizsgálat gyermekkorban Fókuszált ultrahangvizsgálat gyermekkorban DrGőblGergely, SE AITK II.Gyermeksürgősségi Kongresszus Budapest 2017.09.15. POCUS = Pointof careultrasound Betegágy melletti UH-vizsgálat Fókuszált UH-vizsgálat

Részletesebben

25/2009. (VIII. 3.) EüM rendelet

25/2009. (VIII. 3.) EüM rendelet 25/2009. (VIII. 3.) EüM rendelet a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történı befogadásáról, támogatással történı rendelésérıl, forgalmazásáról, javításáról és kölcsönzésérıl szóló

Részletesebben

25/2012. (IV. 21.) NEFMI rendelet

25/2012. (IV. 21.) NEFMI rendelet 25/2012. (IV. 21.) NEFMI rendelet a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítı tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás

Részletesebben

Újraélesztés idegentest aspiráció gyanúja esetén, vízalámerülés. Dr. Pál Csilla MRE Bethesda Gyermekkórház AITO

Újraélesztés idegentest aspiráció gyanúja esetén, vízalámerülés. Dr. Pál Csilla MRE Bethesda Gyermekkórház AITO Újraélesztés idegentest aspiráció gyanúja esetén, vízalámerülés Dr. Pál Csilla MRE Bethesda Gyermekkórház AITO Vázlat Elsősegély idegentest aspirációja esetén Légúti idegentest emelt szintű ellátása Vízalámerülés

Részletesebben

A TÜDİTRANSZPLANTÁLTAK JÖVİJÉNEK ALAKULÁSA. Kovács Lajos SE I. Gyermekklinika Budapest

A TÜDİTRANSZPLANTÁLTAK JÖVİJÉNEK ALAKULÁSA. Kovács Lajos SE I. Gyermekklinika Budapest A TÜDİTRANSZPLANTÁLTAK JÖVİJÉNEK ALAKULÁSA Kovács Lajos SE I. Gyermekklinika Budapest A TÜDİTRANSZPLANTÁLT GYERMEKEK MEGOSZLÁSA ÉVES BONTÁSBAN /1986-2011/ JHLT. 2013 Oct; 32(10): 989-997 2013 A TÜDİTRANSZPLANTÁLT

Részletesebben

Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl. Tisztelt Betegünk!

Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl. Tisztelt Betegünk! Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl Tisztelt Betegünk! Az Ön gyógyulása érdekében mőtéti vagy egyéb eszközös beavatkozásra van szükség. A tervezett beavatkozás

Részletesebben

5.4. kompetencia tábla

5.4. kompetencia tábla 5.4. kompetencia tábla Légutak Lélegeztetés Betegellátás ALAP MÁ 5.2 MÁ 5.5 MT MO Átjárható légutat biztosítani eszköz nélkül Pharingeális eszközöket alkalmazni Supraglotticus eszközöket alkalmazni Endotrachealis

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Fıiskolai Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2008/2009-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Fıiskolai Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2008/2009-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Fıiskolai Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2008/2009-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák V Védını szakos hallgatóknak, GY Gyógytornász szakos hallgatóknak,

Részletesebben

Diagnosztikus és terápiás bronchológia felnõttés gyermekkorban. Transthoracalis tûbiopszia

Diagnosztikus és terápiás bronchológia felnõttés gyermekkorban. Transthoracalis tûbiopszia Diagnosztikus és terápiás bronchológia felnõttés gyermekkorban. Transthoracalis tûbiopszia A Tüdõgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlása 2005. Kedves Kollégák! Szakmánk régi adósságát törleszti a Bronchológiai

Részletesebben

Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában. Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr.

Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában. Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr. Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr. Domokos Gabriella Syncope: hirtelen jelentkező, eszméletvesztés, amely során a beteg

Részletesebben

LÉGZŐRENDSZER. Meixner Katalin

LÉGZŐRENDSZER. Meixner Katalin LÉGZŐRENDSZER Meixner Katalin Légzőrendszer részei - cavum nasi, orrmelléküregek - larynx - trachea - bronchi - pulmo Anatómiai áttekintés A légzés élettana Külső légzés: - O2- CO2 transzport - alveolusokban

Részletesebben

Egynapos sebészet: hazárdírozás, vagy biztonság?

Egynapos sebészet: hazárdírozás, vagy biztonság? SZINT 2010 Szeged Egynapos sebészet: hazárdírozás, vagy biztonság? Gál János Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika Egynapos sebészet elterjedése Az idı pénz Gazdasági nyomás

Részletesebben

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER Első teendők a helyszínen Biztonságos-e a helyszín? Mi volt a baleseti mechanizmus? Hány sérült van? Szükség van-e kárhelyparancsnokra, kárhelyparancsnoki teendők ellátására?

Részletesebben

LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK. Pulmonológiai Klinika

LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK. Pulmonológiai Klinika LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK PhD kurzus Prof. Dr. Magyar Pál Pulmonológiai Klinika GYORS REVERZIBILITÁS TESZT Milyen gyógyszerrel végezzük? 400 µg β2 agonista vagy 800 µg antikolinerg szer,

Részletesebben

Háziorvosi tájékoztatás 2. Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 2014. Április 15. Háziorvosi értekezlet

Háziorvosi tájékoztatás 2. Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 2014. Április 15. Háziorvosi értekezlet A kaposvári kistérség egészségfejlesztése TÁMOP 6.1.2/11/3-2012-0012 Háziorvosi tájékoztatás 2. Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 2014. Április 15. Háziorvosi értekezlet Mirıl lesz szó? A projekt

Részletesebben

A helyszíni légútbiztosítási technika megválasztását meghatározó tényezık A szabad légutat fenyegetı heveny tünetek (légzési nehezítettség/elégtelensé

A helyszíni légútbiztosítási technika megválasztását meghatározó tényezık A szabad légutat fenyegetı heveny tünetek (légzési nehezítettség/elégtelensé A helyszíni légútbiztosítás algoritmusa Alternatív légútbiztosítási technikák alkalmazása a helyszínen Dr. Zentay Attila 2010. A helyszíni légútbiztosítási technika megválasztását meghatározó tényezık

Részletesebben

Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ

Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ Szívsebészet Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ A humán érpálya A szívburok Humán koszorúerek I Humán koszorúerek II Humán koszorúerek III Szívizom scintigraphia Szívizom kóros perfúzió A

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

Bronchológiai vizsgálatok indikációi

Bronchológiai vizsgálatok indikációi Bronchológiai vizsgálatok indikációi Laki István Kaposi Mór Oktató Kórház, Csecsemı- és Gyermekosztály, Kaposvár - Mosdós Gyermektüdıgyógyász Továbbképzés 2010.03.24. Budapest 2010.03.24. szerda 12:30

Részletesebben

20/2012. (III. 28.) NEFMI rendelet

20/2012. (III. 28.) NEFMI rendelet 20/2012. (III. 28.) NEFMI rendelet a háziorvosok indikátor alapú teljesítményértékelésérıl és az orvosok gyógyszerrendelése értékelésének egyes szabályairól szóló 11/2011. (III. 30.) NEFMI rendelet módosításáról

Részletesebben

A mellkasi betegségek diagnosztikus lehetőségei. Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem, II.sz. Belgyógyászati Klinika

A mellkasi betegségek diagnosztikus lehetőségei. Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem, II.sz. Belgyógyászati Klinika A mellkasi betegségek diagnosztikus lehetőségei Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem, II.sz. Belgyógyászati Klinika Fizikálsi status inspectio, palpatio, percussio, auscultatio Funkcionális vizsgálatok

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2440-06 Légzőszervi szakápolás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2440-06 Légzőszervi szakápolás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat COPD-ben (krónikus obstruktív tüdőbetegségben) szenvedő, 50 éves kliens és hozzátartozója érkezik a pulmonológiai szakrendelésre. Tájékoztassa a beteget és hozzátartozóját a helyes étrendi,

Részletesebben

Percutan diagnosztika és kezelés

Percutan diagnosztika és kezelés Percutan diagnosztika és kezelés MRT 2016 Diagnoszták és terápeuták Klinikum, labor és képalkotók Non-invazív és invazív diagnosztika Sebészi, onkológiai és minimálisan invazív terápia És ezek kombinációi

Részletesebben

Eszméletvesztés diagnózisa a távolból

Eszméletvesztés diagnózisa a távolból Eszméletvesztés diagnózisa a távolból Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Fülöp Eszter A syncope hirtelen jelentkező, átmeneti jellegű eszméletvesztés, amely során a beteg elveszti a posturalis

Részletesebben

Hypertonia újszülött- és csecsemıkorban. Dr. Máttyus István

Hypertonia újszülött- és csecsemıkorban. Dr. Máttyus István Hypertonia újszülött- és csecsemıkorban Dr. Máttyus István Újszülöttkori és csecsemıkori Gyakoriság 0,2-3% hypertonia jellemzıi Általában más betegséghez társul (secundaer) Sokszor a beteg hazaadása után

Részletesebben

Szivritmuszavarok és kezelése Etiológia: Myocardiális okok(iszb, CMP, myocarditis) Hemodinamikai okok(volumen terhelés, nyomásterhelés) Extracardiális okok(elektrolitzavar, hyperthyreosis, Hypoxia, gyógyszerek)

Részletesebben

VASÚTI MUNKAKÖRÖKET BETÖLTİK KIZÁRÓ-KORLÁTOZÓ BETEGSÉGEI (DIABETES MELLITUS - CUKORBETEGSÉG) dr. Kopjár Gábor Foglalkozás-egészségügyi igazgató

VASÚTI MUNKAKÖRÖKET BETÖLTİK KIZÁRÓ-KORLÁTOZÓ BETEGSÉGEI (DIABETES MELLITUS - CUKORBETEGSÉG) dr. Kopjár Gábor Foglalkozás-egészségügyi igazgató VASÚTI MUNKAKÖRÖKET BETÖLTİK KIZÁRÓ-KORLÁTOZÓ BETEGSÉGEI (DIABETES MELLITUS - CUKORBETEGSÉG) 1 dr. Kopjár Gábor Foglalkozás-egészségügyi igazgató 2007/59/EK IRÁNYELV Az alkalmazást megelızı vizsgálat minimális

Részletesebben

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Fogászati asszisztens (OKJ száma: 54 720 02) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

A tüdı auscultatioja és értékelése

A tüdı auscultatioja és értékelése A tüdı auscultatioja és értékelése Belgyógyászati Propadeutika DEOEC ÁOK III. évfolyam, I. félév Simon Zsófia 2009.10.06. Történeti áttekintés Direkt hallgatózás: ~ I.e. 1500: Eberspapyrus, I.e. 1400-1200:

Részletesebben

Tantermi előadás fogorvostan

Tantermi előadás fogorvostan A horkolástól az obstruktív alvási apnoe szindrómáig A fogorvos és a fül-orr orr-gégész szerepe Dr. Noszek László Fül- Orr- Gégészeti, Fej- Nyaksebészeti Klinika Semmelweis Egyetem, Budapest A fül- orr-

Részletesebben

Postterápiás követés daganatos betegségekben: mellkasi szerveket érintő korai és késői szövődmények

Postterápiás követés daganatos betegségekben: mellkasi szerveket érintő korai és késői szövődmények Postterápiás követés daganatos betegségekben: mellkasi szerveket érintő korai és késői szövődmények Lipták Zsuzsanna, Bajcsay András, Molnár Zsuzsa, Küronya Zsófia, Nagy Tünde, Ganovszky Erna, Monostori

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés Elsı ellátás-elsısegélynyújtás modul. 1. vizsgafeladat január 18.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés Elsı ellátás-elsısegélynyújtás modul. 1. vizsgafeladat január 18. Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

1/2010. (VI. 24.) NEFMI tájékoztató 1

1/2010. (VI. 24.) NEFMI tájékoztató 1 1/2010. (VI. 24.) NEFMI tájékoztató 1 az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseirıl szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet 2. számú mellékletében foglalt járóbeteg-szakellátás

Részletesebben

Perioperatív antibiotikumprofilaxis

Perioperatív antibiotikumprofilaxis A Semmelweis Egyetem Klinikai Központ KKTT 52/2009 (V.25) Határozata alapján elfogadottnak tekintendı Perioperatív antibiotikumprofilaxis 2009. Készítette: Dr. Pulay István, Dr. Sziller István, Dr. Tenke

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés Megfigyelés-tünetfelismerés modul. 1. vizsgafeladat július 22.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés Megfigyelés-tünetfelismerés modul. 1. vizsgafeladat július 22. Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET. C:secsemoszívsebészeti Osztály. Mutéti tájékoztatás és nyilatkozatok

GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET. C:secsemoszívsebészeti Osztály. Mutéti tájékoztatás és nyilatkozatok GOTTSEGEN GYÖRGY ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZET C:secsemoszívsebészeti Osztály 10. Mutéti tájékoztatás és nyilatkozatok A beteg / szülo / törvényes gyám mutéttel kapcsolatos tájékoztatása, orvosi felvilágosítása

Részletesebben

Diffus obstructiv tüdőbetegségek. kilégzési flow fokozott légúti ellenállás: a légutak szűkülete, vagy az elasticus rostok pusztulása miatt

Diffus obstructiv tüdőbetegségek. kilégzési flow fokozott légúti ellenállás: a légutak szűkülete, vagy az elasticus rostok pusztulása miatt Diffus obstructiv tüdőbetegségek kilégzési flow fokozott légúti ellenállás: a légutak szűkülete, vagy az elasticus rostok pusztulása miatt Diffus obstructiv tüdőbetegségek Bronchiectasia Asthma bronchiale

Részletesebben

1. ábra: Tait-Knight-féle infekciós score

1. ábra: Tait-Knight-féle infekciós score 1. ábra: Tait-Knight-féle infeks score 1. fájdalmas f / kaparó torok 2. tüsszt sszögés 3. orrfolyás 4. torok / conjunctiva hyperaemia 5. improduktív v köhögésk 6. testhımérs rséklet 38,3 C 7. laryngitis

Részletesebben

**** Fıcsoport: 03 Fül-orr-gége és maxillofacialis régió megbetegedései

**** Fıcsoport: 03 Fül-orr-gége és maxillofacialis régió megbetegedései **** Fıcsoport: 03 Fül-orr-gége és maxillofacialis régió megbetegedései **** 03 1031 Orrvérzés sürgısségi ellátása "A" BEAVATKOZÁSOK "B" BEAVATKOZÁSOK "C" 52100 Orrvérzés ellátása edzıszerrel 52102 Orrvérzés

Részletesebben

A házi gyermekorvos lehetőségei, feladatai az asztma diagnózisában és kezelésében

A házi gyermekorvos lehetőségei, feladatai az asztma diagnózisában és kezelésében A házi gyermekorvos lehetőségei, feladatai az asztma diagnózisában és kezelésében Cserháti Endre SE I.sz. Gyermekklinika Házi Gyermekorvosok Egyesülete XVIII. Tudományos Konferenciája, ( Kávészünet ) 2016.

Részletesebben

Szakmai irányelvek csecsemõk és gyermekek ambuláns és egynapos sebészeti ellátásának anesztéziájához

Szakmai irányelvek csecsemõk és gyermekek ambuláns és egynapos sebészeti ellátásának anesztéziájához Szakmai irányelvek csecsemõk és gyermekek ambuláns és egynapos sebészeti ellátásának anesztéziájához 1. Ambuláns beavatkozások anesztéziája 1.1. Ambuláns beavatkozások: 1.1.1. akút mûtétek: halaszthatatlan

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ÁRLISTA MŰTÉTI CSOMAGOK TÉRÍTÉSI DIJAI

TÁJÉKOZTATÓ ÁRLISTA MŰTÉTI CSOMAGOK TÉRÍTÉSI DIJAI TÁJÉKOZTATÓ ÁRLISTA MŰTÉTI BEAVATKOZÁST IGÉNYLŐ, ILLETVE MŰTÉTI BEAVATKOZÁST NEM IGÉNYLŐ MEGBETEGEDÉSEK FEKVŐBETEG ELLÁTÁSBAN VÉGZETT KEZELÉSÉNEK, TOVÁBBÁ A JÁRÓBETEGELLÁTÁS KERETÉBEN VÉGZETT VIZSGÁLATOK,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Felnıtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés. 2335-06 Általános és regionális anesztézia modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Felnıtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés. 2335-06 Általános és regionális anesztézia modul Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

Kónya Anikó XV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és X. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14.

Kónya Anikó XV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és X. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. A balatonfüredi Állami Szívkórház II/b., III. progresszivitású szintű Kardiológiai Szakambulanciájának szerepe a Nyugat-Dunántúli Nagytérség kardiológiai szakellátásában Kónya Anikó V. Országos Járóbeteg

Részletesebben

Hogyan mérjünk vérnyomást? Ki a hypertoniás? Dr. Kis Éva I.Sz. Gyermekklinika

Hogyan mérjünk vérnyomást? Ki a hypertoniás? Dr. Kis Éva I.Sz. Gyermekklinika Hogyan mérjünk vérnyomást? Ki a hypertoniás? Dr. Kis Éva I.Sz. Gyermekklinika Mikor mérjünk vérnyomást? >3 évnél idısebb gyermekek vérnyomását a fizikális vizsgálat során meg kell mérni Csak megfelelı

Részletesebben

PREOPERATÍV VIZSGÁLAT Preoperatív aneszteziológiai vizsgálat

PREOPERATÍV VIZSGÁLAT Preoperatív aneszteziológiai vizsgálat PREOPERATÍV VIZSGÁLAT Preoperatív aneszteziológiai vizsgálat Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium ajánlásrendszerének a Semmelweis

Részletesebben

Hatályos: 2011.06.01-2011.06.01.

Hatályos: 2011.06.01-2011.06.01. 27/2011. (V. 31.) NEFMI rendelet az orvosi rehabilitáció céljából társadalombiztosítási támogatással igénybe vehetı gyógyászati ellátásokról szóló 5/2004. (XI. 19.) EüM rendelet módosításáról Hatályos:

Részletesebben

Májátültetés. Szınyi László. I. Sz. Gyermekklinika Budapest. 3/24/2009 XII. Budapesti Gyermekgyógyászati Továbbképzı Tanfolyam

Májátültetés. Szınyi László. I. Sz. Gyermekklinika Budapest. 3/24/2009 XII. Budapesti Gyermekgyógyászati Továbbképzı Tanfolyam Májátültetés Szınyi László I. Sz. Gyermekklinika Budapest 1 2 3 4 5 6 A májátültetés indikációi Krónikus, végállapotú májbetegség. Cholestasissal járó májbetegség. Máj eredető öröklıdı anyagcsere-betegség.

Részletesebben

Az első hazai, teljes településen/háziorvosi praxisban elvégzett diabeteses láb szűrővizsgálat és annak eredményei

Az első hazai, teljes településen/háziorvosi praxisban elvégzett diabeteses láb szűrővizsgálat és annak eredményei Az első hazai, teljes településen/háziorvosi praxisban elvégzett diabeteses láb szűrővizsgálat és annak eredményei DR. KÖKÉNY ZOLTÁN 1,2 JUHÁSZ JUDIT 2 1 JAHN FERENC DÉL-PESTI KÓRHÁZ ÉS RENDELŐINTÉZET,

Részletesebben

A myocardium infarktus különböző klinikai formáinak összehasonlítása

A myocardium infarktus különböző klinikai formáinak összehasonlítása A myocardium infarktus különböző klinikai formáinak összehasonlítása Infarktus Regiszter adatok Dr. Ofner Péter Cél: A STEMI és NSTEMI diagnózissal kezelt betegek demográfiai adatainak, a társbetegségeknek

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. április 18.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. április 18. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Szemelvények a védıoltási gyakorlatból. Kulcsár Andrea Fıvárosi Szent László Kórház

Szemelvények a védıoltási gyakorlatból. Kulcsár Andrea Fıvárosi Szent László Kórház Szemelvények a védıoltási gyakorlatból Kulcsár Andrea Fıvárosi Szent László Kórház Oltási tanácsadás: Special Immunization Services andrea.kulcsar@laszlokorhaz.hu www.infovac.hu Szent László Kh. 1/b épület

Részletesebben

Propofol indukált mesterséges narkózisban végzett

Propofol indukált mesterséges narkózisban végzett Propofol indukált mesterséges narkózisban végzett alvás-endoszkópia szerepe a horkoló és alvás közbeni légzészavaros betegek kezelésének megválasztásában Dr. Buda Bernadett Szent Margit Rendelőintézet,

Részletesebben

A horkolás és az obstruktív sleep apnoe (OSAS) differenciáldiagnosztikája gyermek és felnőtt korban, terápiás lehetőségek

A horkolás és az obstruktív sleep apnoe (OSAS) differenciáldiagnosztikája gyermek és felnőtt korban, terápiás lehetőségek Dr. Bella Zsolt Ph.D., Dr. Kollár Edit Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika A horkolás és az obstruktív sleep apnoe (OSAS) differenciáldiagnosztikája gyermek és felnőtt

Részletesebben

hatályos: 2011.11.01-2011.11.02

hatályos: 2011.11.01-2011.11.02 60/2011. (X. 25.) NEFMI rendelet az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseirıl szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet módosításáról 1 hatályos: 2011.11.01-2011.11.02

Részletesebben

XIV./2. fejezet: Nehézlégzés

XIV./2. fejezet: Nehézlégzés XIV./2. fejezet: Nehézlégzés Milyen egyéb tüneteket keressünk fulladó betegnél? Tünetei segítség a differenciáldiagnózisban: Dyspnoe, tachy/bradypnoe, ortopnoe, apnoe Hyper/hypoventilláció Légzési munka/légzési

Részletesebben

Asztma gondozás. Mi az a gondozás? Krónikus betegségek kezelésének módja. Gyermektüdőgyógyász továbbképzés április 6. Szánthó András dr.

Asztma gondozás. Mi az a gondozás? Krónikus betegségek kezelésének módja. Gyermektüdőgyógyász továbbképzés április 6. Szánthó András dr. Asztma gondozás Gyermektüdőgyógyász továbbképzés 2002. április 6. AstraZeneca Kft., Szánthó és Társa Kkt. 1 Mi az a gondozás? Krónikus betegségek kezelésének módja AstraZeneca Kft., Szánthó és Társa Kkt.

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai. Megjegyzés:

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai. Megjegyzés: III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai Megjegyzés: Az alkalmazási előírás, a címke és a betegtájékoztató a referál eljárás eredménye. Lehetséges,

Részletesebben

Tanulságos esetek gyermekmentés során. Krivácsy Péter dr. Országos Mentőszolgálat

Tanulságos esetek gyermekmentés során. Krivácsy Péter dr. Országos Mentőszolgálat Tanulságos esetek gyermekmentés során Krivácsy Péter dr. Országos Mentőszolgálat Mit is jelent a gyermekmentés 0-18 év közötti betegek sürgősségi ellátása a mentés szervezett keretein belül Első eset 8

Részletesebben

SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ LÉGZŐSZERVI BETEGSÉGEK GYERMEKKORBAN. Dr. Nagy Béla. DE OEC Gyermekklinika

SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ LÉGZŐSZERVI BETEGSÉGEK GYERMEKKORBAN. Dr. Nagy Béla. DE OEC Gyermekklinika SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ LÉGZŐSZERVI BETEGSÉGEK GYERMEKKORBAN Dr. Nagy Béla DE OEC Gyermekklinika A légzéselégtelenség légzőszervi tünetei tachypnoe a légzés kóros ritmusa - periodikus, Cheyne-Stokes,,

Részletesebben

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi alapellátás Szakmakód: 2501 Tevékenységek progresszivitási szint szerinti besorolása Foglalkozás-egészségügy Progresszivitási szint I. alapellátás

Részletesebben

Az intenzív újszülött ellátás hazai felépítése és mőködése Az újszülött ellátás igényei, minimum feltételek. Dr. Machay Tamás SE I.Sz.

Az intenzív újszülött ellátás hazai felépítése és mőködése Az újszülött ellátás igényei, minimum feltételek. Dr. Machay Tamás SE I.Sz. Az intenzív újszülött ellátás hazai felépítése és mőködése Az újszülött ellátás igényei, minimum feltételek Dr. Machay Tamás SE I.Sz. Gyermekklinika Az élveszülöttek és csecsemıhalálozás alakulása 2004-2006-ban

Részletesebben