Az egyensúlyi statisztikus fizika alapjai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az egyensúlyi statisztikus fizika alapjai"

Átírás

1 2. fejezet Az egyensúlyi statisztikus fizika alapjai 2.. A Liouville-egyenlet és tétel Tekintsünk egy klasszikus, N részecskéből álló, zárt rendszert. A klasszikus mechanika szerint a rendszerben a mikroállapotot az általános koordináták és kanonikus impulzusok ({q i }, {p i }) határozzák meg, ahol i =,..., Nd, és d a rendszer dimenziója. A továbbiakban ({q i }, {p i }) helyett a (q, p) jelölést használjuk. A rendszer időfejlődését a H = H (q, p) Hamilton-függvény szabja meg a kanonikus egyenleteken keresztül: q i = H p i ; ṗ i = H q i ; i =,..., Nd. (2.) Zárt rendszer esetében E =állandó, ezért a (q, p) t fázistérbeli trajektória (q, p) t ({q i (t)}, {p i (t)}) (2.2) a H(q, p) = E, ekvienergetikus felületen helyezkedik el, ahol E a rendszer energiája Liouville-tétel Tekintsük egy zárt rendszer fázistérének egy tartományát, amelynek minden pontja a kanonikus egyenleten keresztül a rendszer egy lehetséges teljes történetét határozza meg. Ilyen módon lehet arról beszélni, hogy egy Γ fázistérfogat hogyan változik időben: a térfogat az eredetileg kijelölt pontokhoz tartozó trajektóriák adott pillanatbeli pontjainak összességéből áll. A következőkben belátjuk, hogy a dinamikai fejlődés közben a fázistérfogat nagysága nem változik. Legyen v(q, p) ({ q i }, {ṗ i }) a fázistér (q, p) pontjában a fázissebesség. Ekkor a Γ térfogat elemi időre vonatkoztatott megváltozása dγ dt = Γ da v, (2.3) ahol Γ a Γ térfogat határa. A Gauss-tétellel dγ dt = dqdp ( v). (2.4) Γ 9

2 20 FEJEZET 2. AZ EGYENSÚLYI STATISZTIKUS FIZIKA ALAPJAI A fázistérbeli sebesség divergenciája zérus a kanonikus egyenletek (2.) és a keresztderiváltak egyenlősége miatt: v = [ qi + ṗ ] i = 0 (2.5) q i i p i Így a fázistérfogat nagysága nem változik az időben, ez Liouville-tétele: Γ 0 = Γ t. (2.6) A fázistérfogat megmaradása annak a következménye, hogy a fázissebességtér divergenciája zérus v = 0. Emiatt a fázisteret és a trajektóriákat úgy is elképzelhetjük, mint egy 2N d dimenziós összenyomhatatlan folyadékot és áramvonalait. A fázistérfogat alakjának változásáról azonban nem állíthatunk semmit. Tapasztalati tény, hogy csak nagyon egyszerű rendszerek esetében marad a kezdetben kompakt térfogat alakja az időfejlődés során is ilyen. Általabán az alak elbonyoldik, szálas szerkezetűvé válik és idővel behálózza a fázistér teljes, rendelkezésre álló részét. p Γ 0, t=0 Γ t, t 2.. ábra. A fázistérfogat nagysága a Hamilton-függvény által megszabott dinamikai fejlődés miatt nem változik, de idővel teljesen behálózza a fázisteret. q Liouville -egyenlet Tekintsünk egy Gibbs-sokaságot egy ϱ(q, p, t) nem feltétlenül egyensúlyi eloszlásfüggvénnyel. Tekintsük továbbá a fázistér egy Γ térfogatát! Ebben a fázistérfogatban található fázispontok száma a t időpillanatban n Γ = dqdp ϱ(q, p, t). (2.7) Γ Most felírjuk a fázispontok n Γ számának időegységre vonatkozó megváltozását. A Liouville-tétel miatt egymást követő pillanatokban a fázistérfogat nem változik. Következésképpen egy adott, rögzített Γ térfogatban a fázispontok száma az eloszlásfüggvény explicit időfüggése miatt változhat meg (látni fogjuk, hogy ez az időfüggés sem tetszőleges; közvetlen kapcsolatban van a Hamilton-függvénnyel!): dn Γ dt = Γ dqdp ϱ(q, p, t) t. (2.8)

3 2.2. A SŰRŰSÉGMÁTRIX, NEUMANN-EGYENLET 2 Másrészt a v fázistérbeli sebességgel a Γ térfogat δγ felületén kiáramló fázispontok számával csökken: dn Γ = da ϱ(q, p, t)v. (2.9) dt δγ Ezeket egyenlővé téve kapjuk: ϱ(q, p, t) dqdp t Γ + dqdp (ϱ(q, p, t)v) = 0, (2.0) Γ ahol a második integrál átírásánál felhasználtuk a Gauss-tételt. Mivel ennek tetszőleges Γ térfogat esetén teljesülnie kell, az integrandusok összegének zérust kell adni. Felhasználva a divergencia definíciójá kapjuk, hogy ϱ(q, p, t) = [ ϱ(q, p, t) q i + ϱ(q, p, t) q i ϱ(q, p, t) + ṗ i + ϱ(q, p, t) ṗ ] i. t q i i q i p i p i (2.) Beírva a (2.) klasszikus kanonikus egyenleteket és ismét kiejtve a keresztderiváltas tagokat a Liouville-egyenletre jutunk: ahol {f, g} q,p a Poisson-zárójel: ϱ(q, p, t) t {f, g} q,p = i = {H, ϱ} q,p, (2.2) [ f g f ] g. (2.3) q i p i p i q i Egyensúlyi rendszerben a fázispontok ϱ eloszlásfüggvénye nem függ expliciten az időtől. Ezért a (2.2) Liouville-egyenlet bal oldala zérus, tehát a H Hamiltonfüggvény és ϱ Poisson-zárójele eltűnik. Ez viszont azt jelenti, hogy a ϱ sűrűségfügvény mozgásállandó, vagyis csupán az additív megmaradó mennyiségek, homogén és izotróp rendszerben csak az E összenergia, P összimpulzus és L össz-impulzusmomentum függvénye lehet. Utóbbiak a koordinátarendszer megfelelő választásával kitranszformálhatók, így egyensúlyban ϱ(q, p) = ϱ(h(q, p)). (2.4) 2.2. A sűrűségmátrix, Neumann-egyenlet Egy Ĥ Hamilton-operátorral jellemezhető kvantummechanikai rendszer állapotát áltlában a Ψ hullámfüggvénnyel írjuk le. Ez az állapot normált Egy  operátor kvantummechanikai várható értéke: Ψ Ψ =. (2.5) Ā = Ψ Â Ψ. (2.6) A Schrödinger-képben az időfejlődést a hullámfüggvény tartalmazza, ezt pedig a Hamilton-operátor adja meg a Schrödinger-egyenleten keresztül: i Ψ t = ĤΨ. (2.7)

4 22 FEJEZET 2. AZ EGYENSÚLYI STATISZTIKUS FIZIKA ALAPJAI A Heisenberg-képbe innen egy unitér transzformációval kerülhetünk, ahol az időfejlődést a hullámfüggvények helyett az operátorokon keresztül ábrázoljuk: dâ dt = i [Ĥ, Â], (2.8) ahol [, ] a szokásos kvantummechanikai kommutátor: [ â, ˆb ] = âˆb ˆbâ. (2.9) Sűrűségoperátor A nyílt rendszerek időfejlődésének leírása nem lehetséges hullámfüggvények segítségével, hanem a sűrűségoperátor segítségével történik. Először zárt rendszerek esetére definiáljuk a ˆρ sűrűségoperátort, majd később eztáltalánosítjuk nyílt rendszerek leírásához. Legyen {φ n } egy teljes, ortonormált rendszer és Ψ egy állapot hullámfüggvénye a Hilbert-térben. Ekkor Ψ = n c n φ n ; c n = φ n Ψ. (2.20) A Ψ állapothoz tartozó sűrűségoperátor definíciója Dirac formalizmusban, zárt rendszerre: ˆρ = Ψ Ψ, (2.2) azaz a fenti teljes, ortonormált rendszer szerinti reprezentációban Koordinátareprezentációban ez a következő alakot ölti: ρ nm = c mc n. (2.22) ρ(x, x ) = Ψ (x )Ψ(x). (2.23) Fentiek alapján belátható, hogy zárt rendszer állapotát leíró sűrűségoperátorra Tr ˆρ 2 = Tr ˆρ =, (2.24) ami a hullámfüggvény normáltságából, és abból következik, hogy zárt rendszerben a sűrűségoperátor projektor: (ˆρ) 2 mn = ˆρ mk ˆρ kn = c k c mc n c k = ρ mn c k c k = ρ mn. (2.25) k k Egy  operátor kvantummechanikai várható értékét a következőképp írhatjuk fel: Ā = Tr ˆρÂ, (2.26) ugyanis egy teljes, ortonormált rendszer szerinti reprezentációban Ā = Ψ Â Ψ = nm = nm k c mc n φ m  φ n c m c na mn = ρ nm A mn = TrˆρÂ, (2.27) nm

5 2.2. A SŰRŰSÉGMÁTRIX, NEUMANN-EGYENLET 23 vagy ez alapján koordinátareprezentációban Ā = Ψ Â Ψ = dx Ψ (x)â(x)ψ(x) = dx [Â(x)ρ(x, x )] x =x = = TrˆρÂ. (2.28) A koordináta-reprezentációbeli diagonális elem, ρ(x, x) = Ψ(x) 2 a szokásos megtalálási valószínűség-sűrűséget adja, innen az operátor elnevezése. Amikor a vizsgált rendszer nem zárt és kölcsönhatásban áll a környezetével, vagy a rendszert valamilyen külső preparással speciális állapotba vittük, annak kvantumállapota nem írható le a rendszer belső paramétereitől függő, egyetlen hullámfüggvénnyel. Képzeljünk el egy zárt rendszert, aminek az általunk vizsgálni kívánt rendszer csupán része. Ha rendszerünk Hamilton-operátora Ĥ0, a környezeté Ĥk, kölcsönhatásukat pedig ĤI írja le, akkor a rendszert nem írhatjuk le a Ĥ0 sajátfüggvényeinek (és így csak belső mennyiségeknek) a segítségével, hanem a teljes zárt rendszer Ĥ0 + Ĥk + ĤI Hamilton-operátor sajátfüggvényeivel. Ezért a sűrűségoperátort a következőképpen definiálhatjuk általánosan: ˆρ = Tr k Ψ Ψ, (2.29) ahol Ψ a teljes rendszer hullámfüggvénye, Tr k pedig a környezet állapotaira vett nyoma a teljes sűrűségoperátornak. Könnyen belátható, hogy egy, csak a rendszer alterében ható  operátor kvantummechanikai várható értékére továbbra is igaz, hogy (a Tr most csak a vizsgált rendszer terében hat) Ā = Tr(ˆρÂ). (2.30) Ha a környezettel való kapcsolat állandó, a sűrűségoperátort fel lehet írni a következő alakban: ˆρ(t) = P α Ψ α (t) Ψ α (t), (2.3) α ahol P α időfüggetlen valószínűségek, Ψ α pedig a rendszer állapotai. Koordinátareprezentációban a következő megállapításokat tehetjük. Legyen Ψ(q, x) a teljes zárt rendszer hullámfüggvénye, q a környezet koordinátái, x pedig a rendszerünk koordinátái. Ekkor ρ(x, x ) = dq Ψ(q, x ) Ψ(q, x), (2.32) és egy olyan  operátorra, mely csak x-re hat: Ā = dx[âρ(x, x )] x =x. (2.33) A valószínűségek normáltsága miatt itt is igaz lesz, hogy Tr ˆρ =, (2.34) de a sűrűségoperátor négyzetére már csak egy egyenlőtlenség írható fel: Tr ˆρ 2 <. (2.35)

6 24 FEJEZET 2. AZ EGYENSÚLYI STATISZTIKUS FIZIKA ALAPJAI Ez a következő módon bizonyítható. A definíció alapján a sűrűségmátrix hermitikus és pozitív szemidefinit. Sajátértékei valósak, és fizikai jelentésük miatt a λ n sajátértékeire 0 λ n <, és a fentiek értelmében λ n =. A szigorúan kisebb jelet azért követelhetjük meg, mert a rendszer nem jellemezhető egyetlen hullámfüggvénnyel. A ˆρ 2 mátrix λ 2 n sajátertékeire tehát igaz, hogy λ2 n λ n, ahol az egyenlőség csak a 0 sajátértékekre áll, amiből a fenti állítás következik. Általánosan tehát a következőt állíthatjuk: Tr ˆρ 2, (2.36) ahol az egyenlőség a hullámfüggvénnyel jellemezhető, tiszta állapotokra igaz. Példa: Tekintsünk két, antiferromágnesesen kölcsönható, S = /2 spinből álló zárt rendszert: Ĥ = JŜŜ2, (2.37) ahol J > 0 az antiferromágneses csatolás. Az i =, 2 spin a σ i állapotokban lehet, σ =,. A rendszernek 4 állapota van: Ψ Sz = S z + S z Ŝ 2 = (Ŝ + Ŝ2) ( ) ( 2 2 ) 0 0 A rendszer Ψ 0 alapállapota J > 0 esetén az utolsó sorban látható, spin szinglet állapot. Tekintsük alrendszernek az -es spint, a 2 -es spin pedig legyen a környezetünk. Az első vagy a harmadik sorban lévő állapotokban nem okoz nehézséget az -es spin hullámfüggvényének felírása, egyszerűen leválasztjuk a megfelelő részt. Ez az úgynevezett tenzorszorzat állapotokban illetve tiszta állapotokban működik. A környezetükkel kölcsönhatásban lévő rendszerek általában nem ilyenek, mint a példánk Ψ 0 alapállapota sem, nem lehet felírni a csak az -es spin hullámfüggvényét. Az ilyen az állapotokat kevert állapotnak nevezzük. Bár a hullámfüggvényt nem lehet megkonstruálni, meg tudjuk határozni azokat a valószínűségeket, hogy a teljes Ψ 0 állapotban az -es spin melyik σ állapotban van: ahol P () σ = Ψ 0 P () σ Ψ 0 2, (2.38) P () σ = σ σ I (2) (2.39) egy projekció, mely az -es spin terében a σ spinvetületű állapotra vetít, míg a 2-es spin terében identitás. Ezek felhasználásával P () = P () = 2. (2.40) Határozzuk meg az alrendszer sűrűségoperátorát a Ψ 0 alapállapotban! Definíció szerint ˆρ = Tr k Ψ 0 Ψ 0. (2.4)

7 2.2. A SŰRŰSÉGMÁTRIX, NEUMANN-EGYENLET 25 Ide kell behelyettesítenünk,hogy Ψ 0 = 2 ( 2 2 ) (2.42) és Így a sűrűségoperátor Tr k (.) = σ. σ 2. (2.43) σ=, ˆρ = Ψ 0 Ψ Ψ 0 Ψ 0 2 = = 2 ( + ). (2.44) Látható, hogy ez megfelel a sűrűségoperátor (2.3) alakjának. Innen a sűrűségmátrix ρ(σ, σ ) = σ ˆρ σ = 2 δ σσ. (2.45) A sűrűségmátrix négyzete és annak nyoma ρ 2 (σ, σ ) = 4 δ σσ ; Tr ˆρ 2 = 2. (2.46) Összehasonlításként a Ψ = 2 állapotban ugyanezek a mennyiségek ˆρ =, (2.47) illetve így ρ (σ, σ ) = δ σ δ σ, (2.48) ρ (σ, σ ) 2 = δ σ δ σ ; Tr ˆρ 2 =. (2.49) Neumann-egyenlet A következőkben levezetjük a sűrűségoperátor időfejlődését meghatározó mozgásegyenletet. Egy olyan operátor kvantummechanikai várható értékének idő szerinti deriváltja a Schrödinger-képben, mely csak a rendszerben hat: ( ) dā dˆρ dt = Tr dt Â. (2.50) Másrészt a fenti definíció felhasználásával dā dt = α P α d dt Ψ α(t) Â Ψ α(t). (2.5) Az idő szerinti deriválást a szorzásszabály szerint a hullámfüggvényre és konjugáltjára hattatva, majd a Schrödinger egyenletet használva kapjuk a következő azonosságot: Tr ( dˆρ dt  ) = P α Ψ α (t) i α ( [Ĥ, Â] Ψ α (t) Tr ˆρ i ] [Ĥ, ) Â. (2.52)

8 26 FEJEZET 2. AZ EGYENSÚLYI STATISZTIKUS FIZIKA ALAPJAI A nyomképzés alatt az operátorok ciklikusan felcserélhetők: ( ) ( dˆρ i [ Ĥ] ) Tr dt  = Tr ˆρ, Â, (2.53) és mivel ennek minden, a rendszerben ható  operátorra igaznak kell lenni: dˆρ dt = i [ ] ˆρ, Ĥ. (2.54) Ezt az összefüggést Neumann-egyenletnek hívják. Vegyük észre, hogy a sűrűségoperátorra vonatkozó mozgásegyenlet egy előjelben különbözik a dinamikai mennyiségekre vonatkozó mozgásegyenlettől, de a sűrűségoperátor nem fizikailag megfigyelhető mennyiség. Időfüggetlen, egyensúlyi renszerben tehát a Hamilton-operátor és a sűrűségoperátor felcserélhetők. Ez azt jelenti, hogy a sűrűségoperátor csak az additív mozgásállandóktól függ, hasonlóan a klasszikus esetre levezetett valószínűségsűrűséghez Makrorendszerek energiaspektruma, állapotszám, állapotsűrűség Fáziscella mérete Klasszikus várható értékek számításánál szükségünk van a fáziscella méretére. Ehhez induljunk ki abból, hogy a kvantummechanikai leírásban az általános koordináta és a kanonikus impulzus között a kommutációs reláció érvényes, amiből a [ˆp, ˆq] = i (2.55) p q 2 (2.56) határozatlansági reláció következik. Ez azt fejezi ki, hogy a fázistér felosztását ezen mennyiségek elkentsége miatt elvi okból nem lehet tökéletesen finommá tenni. A fáziscella térfogatát a kváziklasszikus Bohr-Sommerfeld kvantálási feltétellel határozzuk meg. Ez pl. q koordinátájú és p kanonikusan konjugált impulzusú harmonikus oszcillátor esetén a következő alakú: pdq = h(n + /2), n = 0,, 2..., (2.57) ahol az alapállapoti energiát figyelembe vettük. Általában zárt pályák esetén felírható egy ilyen kvantálási feltétel. A legkisebb egység, amivel a fázistérfogat változhat a h Planck-állandó, így a fáziscella térfogata dq dp = h, (2.58) illetve s szabadsági fokú rendszer esetében (p és q s-dimenziós vektorok) dq dp = h s. (2.59)

9 2.3. MAKRORENDSZEREK ENERGIASPEKTRUMA, ÁLLAPOTSZÁM, ÁLLAPOTSŰRŰSÉG27 Míg a kvantummechanikai leírásban az N azonos típusú részecskére vonatkozó hullámfüggvény megfelelő paritású (bozonok és fermionok) szimmetrizálása magában foglalja azt az axiómát, hogy a kvantummechanikában az azonos részecskék megkülönböztethetetlenek, a klasszikus leírásból ez módon hiányzik. Amennyiben különböző várható értékeket számítunk, figyelembe kell vennünk, hogy két klasszikus részecske felcserélésével nem kapunk új állapotot. A klasszikus esetben az N! hiányából eredő ellentmondásra Gibbs hívta fel a figyelmet (Gibbsparadoxon): Ugyanis két azonos allapotú gáz keveredése extra keveredési entrópiáva járna. Tehát egy A(q, p) mennyiség fázistérbeli átlagát klasszikus N- részecskés rendszerben a következő módon számíthatjuk ki: A(q, p) = h dn N! dqdp ϱ(q, p) A(q, p). (2.60) Állapotszám Legyen adott egy N részecskés kvantummechanikai rendszer, és legyenek E n -ek a rendszer energiaszintjei, ahol a n az állapotok és nem az energiszintek indexe. Ekkor a rendszer E energiához tartozó Ω 0 (E) állapotszámát a következő módon definiáljuk: Ω 0 (E) = n Θ(E E n ), (2.6) ahol Θ a Heaviside-függvény: Θ(x) = { ha x 0 ; 0 ha x < 0. (2.62) Tehát Ω 0 olyan egész értékeket felvevő függvény, ami minden E n energiaszintnél az adott szint degenerációjának megfelelő egész ugrással növekszik. Ω 0 (E) 2.2. ábra. Az Ω 0 állapotszám az egyes energianívóknál a nívó degeneráltságának megfelelően ugrik. E Érdemes definiálni egy δe makroszkopikus energiasávba eső állapotok számát, a differenciális állapotszámot is: Ω(E, δe) = Ω 0 (E + δe) Ω 0 (E). (2.63) Klasszikus rendszerekben ezek a mennyiségek a következő módon számolhatók

10 28 FEJEZET 2. AZ EGYENSÚLYI STATISZTIKUS FIZIKA ALAPJAI ki: Ω 0 (E) = Ω(E, δe) = h dn N! h dn N! H(p,q)<E E H(p,q)<E+δE dpdq, (2.64) dpdq. (2.65) Állapotsűrűség Makroszkopikus rendszerekben az energiaszintek nagyon sűrűn helyezkednek el, a N esetén pedig folytonossá olvadnak. Ekkor értelmezhető legyen a következő összefüggés: Ω(E, δe) = ω(e)δe + O(δE 2 ). (2.66) Az ω(e) mennyiséget a rendszer állapotsűrűségének nevezzük. Szilárdtestfizikában gyakran használják rá a ρ(ɛ), D(ɛ), g(ɛ), DOS (density of states) jelöléseket is Termodinamikai határeset A környezetünkben előforduló fizikai rendszerek nagyon sok, N 0 23 részecskét tartalmaznak. Ezek tulajdonságait nagyon jól közelíthetjük, ha az ún. termodinamikai határesetben (thermodynamic limit, TDL) dolgozunk. Ezt a következő határértékkel definiáljuk: N, de E N, V N konstans, (2.67) azaz a részecskeszámmal végtelenhez tartunk, míg a részecskék sűrűségét állandónak tartjuk. A TDL-ben a mennyiségek leírásában csak az N-ben legmagasabb rendű tagot tartjuk meg. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a termodinamikai összefüggések, melyeket abszolút kijelentésekként értelmezünk, csak ebben a határesetben érvényesek. A statisztikus fizika a termodinamikával szemben valószínűségi kijelentéseket tesz, amelyekből a termodinamika törvényei várható érték szinten (és egzaktul csak az N esetben a végtelenül éles eloszlások miatt) származtathatók Normál rendszerek A környezetünkben megfigyelhető legtöbb rendszerre. Ezekben TDL-ben igaz, hogy Ω 0 e αn, (2.68) ha E N, V N rögzített. Ezeket normál rendszernek nevezzük. A fenti definíció máshogy megfogalmazva ( E ln Ω 0 = Nϕ N, V ) + O(ln N), (2.69) N

11 2.3. MAKRORENDSZEREK ENERGIASPEKTRUMA, ÁLLAPOTSZÁM, ÁLLAPOTSŰRŰSÉG29 ahol ln Ω 0 a változóinak homogén elsőrendű függvénye. Ebből az is következik, hogy az állapotszám a rögzített részecskeszám-sűsrűség mellett az energia gyorsan növekvő függvénye. Léteznek nem normál rendszerek is (pl. lézer, spinrendszerek), de amint ezek a környezettel (mely normál rendszer) kölcsönhatnak, normál rendszerré válnak Példa - Egyszerű normál rendszer: klasszikus ideális gáz Tekintsük a klasszikus, N részecskés ideális gázt D dimenzióban, mely egy V térfogatú edénybe van zárva. A rendszer Hamilton függvénye H = dn i= p 2 i 2m. (2.70) A rendszer állapotszáma a következőképp írható fel, mivel a koordinátákra vonatkozó integrálást egyből elvégezhetjük: Ω 0 (E) = H<E dpdq h dn N! = V N h dn N! P i p2 i <2mE dp. (2.7) Az utóbbi integrál egy dn dimenziós, R 2 = 2mE sugarú gömb térfogata, így V N π dn/2 Ω 0 (E) = h dn N! Γ(dN/2 + ) (2mE)dN/2. (2.72) Felhasználva a Stirling-formulát, mely szerint, ha n, ln Γ(n) = ln n! = n ln n n + O(ln n); (2.73) így a következő adódik: ln Ω 0 (E) = (d + 2)N 2 + dn 2 ln ( 4πm dh 2 E N ( ) ) 2/d V + O(ln N), (2.74) N vagyis ln Ω 0 az N, E, V változók elsőrendű homogén függvénye Példa - Ideális spintelen kvantum gáz Vizsgáljuk most azt az N részecskéből álló kvantum rendszert, mely egy L oldalhosszúságú, D dimenziós kockában helyezkedik el. A rendszer Hamiltonoperátora: Ĥ = dn i= Egy D dimenziós kockába zárt részecske spektruma ˆp 2 i 2m. (2.75) ɛ n = 2 k 2 n 2m. (2.76)

12 30 FEJEZET 2. AZ EGYENSÚLYI STATISZTIKUS FIZIKA ALAPJAI Ha a peremfeltételeket úgy választjuk, hogy a hullámfüggvények tűnjenek el az edény falán, akkor k n = π n, n ɛ, 2,.... (2.77) L Így a vizsgált rendszer egy állapotát egy dn hosszúságú {n i } dn i= sorozat jellemzi. Egy ilyen sorozatot jelöljünk α-val. Az állapotszám: Ω 0 (E) = ( ) dn 2 π 2 Θ E 2m L 2 n2 i = ( ) 2mEL 2 dn Θ 2 π 2 n 2 i. (2.78) α α i= A rendszer azon α állapotai, melyek ebben az összegzésben adnak járulékot, egy dn dimeziós, R 2 = 2mEL2 2 π sugarú gömb (/2) dn -ad részének egész rácspontjait foglalják el, mivel n i > 0. Ha N elég nagy, akkor ezek az állapotok elég 2 sűrűn helyezkednek el, hogy a rácspontok számát a gömb megfelelő részének térfogatával számoljuk ki, nem feledve, hogy az azonos n i -ket különböző sorrendben tartalmazó sorozatok azonos állapotot jelentenek. Így az állapotszám π dn/2 Ω 0 (E) = N! Γ(dN/2 + ) i= ( ) 2mEL 2 dn/2, (2.79) mely ekvivalens a klasszikus gázra kapott képlettel, hiszen ott V = L d, és 2π = h Mikrokanonikus sokaság, statisztikus fizikai entrópia és hőmérséklet Egy zárt rendszerre vonatkozó Gibbs-sokaság egyensúlyi eloszlásfüggvényét mikrokanonikus eloszlásnak nevezzük, a zárt rendszerhez tartozó sokaságot pedig mikrokanonikus sokaságnak. A következőkben először meghatározzuk a mikrokanonikus eloszlást, majd a mikrokanonikus rendszer tulajdonságaival foglalkozunk. h 2 R K 2.3. ábra. Zárt rendszerek viselkedését a mikrokanonikus sokasággal jellemezzük. A fal mindenféle kölcsönhatást gátol a rendszer és a környezete között Az egyenlő valószínűségek elve Egy zárt rendszer E energiáját a véges (nem végtelen) mérési idő miatt csak δe pontossággal tudjuk meghatározni. A rendszerről ezen kívül semmilyen más információnk nincs, azaz a δe sávon belüli egyik mikroállapot sem kitüntetett.

13 2.4. MIKROKANONIKUS SOKASÁG, STATISZTIKUS FIZIKAI ENTRÓPIA ÉS HŐMÉRSÉKLET3 Zárt rendszer esetében feltesszük, hogy az energiamegmaradás által megengedett minden mikroállapot azonos valószínűséggel van betöltve: ρ(j) = { Ω(E,δE), ha E E j E + δe ; 0, ha nem, (2.80) ahol j az adott mikroállapothoz tartozó kvantumszám vagy a klasszikus fáziscella sorszáma. Ez hipotézis az egyenlő valószínűségek elve, melyet a statisztikus fizika alapaxiómájának tekintünk. A feltevésünk helyességét a tapasztalatok döntik el, az ergodelmélet bizonyos esetekben egzaktul igazolja ezt Információs entrópia Az egyenlő valószínűségek elvéhez az odelmélet eredményein túl további motiváció (nem bizonyítás) kapható az információs entrópia segítéségével. A rendszert (vagy bármilyen különböző kimeneteleket megengedő problémát) jellemző ϱ(i) eloszlásfüggvény segítségével definiálható az úgynevezett információs entrópia, vagy Shannon-entrópia: S inf [ϱ(i)] i ϱ(i) ln ϱ(i). (2.8) Mivel ϱ(i) a fázistéren definiált függvény, ezért az S inf [ϱ] -t az eloszlásfüggvény funkcionálja. Az információs entrópia szemléletesen a hiányzó információ mértéke. (Az információelméletben a 2-es alapú logaritmust szokás használni). Belátható, hogy S inf [ϱ] 0, (2.82) és S inf [ϱ] = 0 akkor és csak akkor, ha ϱ(i) pontosan egy kimenelt enged meg, valamint S inf [ϱ] ln n, (2.83) ahol n a lehetséges különböző kimenetelek száma. Ehhez fel kell használni a következő egyszerű egyenlőtlenséget: ln a a, (2.84) minden a > 0-ra, ahol az egyenlőség csak a = esetében áll fenn. Tekintsünk két normált eloszlást, π i -t és ρ i -t. A fenti egyenlőtlenség matt ln π i /ρ i π i /rho i, (2.85) π ln πi ρ i ln π i π i ρ i = 0, (2.86) ρ i ln ρ i ρ i ln π i, (2.87) ahol egyenlőség csak ρ i = π i esetén áll fenn. Legyen most π i = /n. Ekkor ρ i ln ρ i = S inf ln n, (2.88) ahol az egyenlőség kizárólag az egyenletes eloszlásra, ρ = /n, áll fenn. Látjuk tehát, hogy az egyenlő valószínűségek elve éppen azt az eloszlást szolgáltatja, amelyik a zárt rendszer információs entrópiáját maximalizálja.

14 32 FEJEZET 2. AZ EGYENSÚLYI STATISZTIKUS FIZIKA ALAPJAI A statisztikus fizikai entrópia és hőmérséklet definíciója A továbbiakban azt a stratégiát követjük, hogy bevezetjük (definiáljuk) a termodinamika statisztikus fizikai megfelelőit, majd belátjuk, hogy választásunk helyes. A statisztikus fizikai entrópiával és hőmérséklettel kezdjük. A statisztikus fizikai entrópia Tekintsünk egy mikrokanonikus sokaságot. Legyen a statisztikus fizikai entrópia S = k B ln Ω(E, δe), (2.89) ahol k B =, J/K a Boltzmann-állandó. A statisztikus fizikai entrópiát ugyanúgy jelöljük, mint a termodinamikait, ez nem fog félreértésre vezetni. A statisztikus fizikai entrópia tulajdonságai:. A megengedett mikroállapotok számának növelésével növekszik a makroállapot entrópiája. Mivel a rendezetlenség a mikroállapotok számát növeli, az entrópia a rendezetlenség mértékének tekinthető. 2. Belátható, hogy S spontán folyamatokban növekszik. Például képzeljünk el valamilyen gázt egy edényben, ahol a gáz az edény egyik felében helyezkedik el. Belátható, hogy amikor a gáz az egész edénybe spontán kitágul, az állapotszám, és így az entrópia is növekszik. p,v vákuum 2.4. ábra. Spontán táguló rendszerben az entrópia nő. 3. Izolált vagyis független rendszerekre az entrópia additív. Két zárt rendszer esetében az együttes állapotszám a rendszerek állapotszámainak szorzata: Ω 2 (E + E 2, δe + δe 2 ) = Ω (E, δe )Ω 2 (E 2 δe 2 ). (2.90) Az entrópia definíciójából így S 2 = S + S ábra. Izolált rendszerekre az állapotszám szorzódik, így az entrópia additív.

15 2.4. MIKROKANONIKUS SOKASÁG, STATISZTIKUS FIZIKAI ENTRÓPIA ÉS HŐMÉRSÉKLET33 4. A definíció miatt S = k B S max inf. 5. A differenciális állapotszám Ω(E, δe) az E energia és egy (akár makroszkopikus) δe energia függvénye. A TDL-ben az S entrópia δe-függése normál rendszerekre eltűnik. A TDL-ben Ω(E, δe) ω(e)δe, ahol normál rendszerekre ω(e) e N, míg δe N, vagyis vezető rendben S/k B = ln Ω = ln ω. Belátható, hogy a TDL-ben S/k B = ln Ω 0 is igaz (l. az ábrát). ω(e) Ω(E,δ E) Ω 0 E E+δ E 2.6. ábra. Az Ω 0 (E) állapotszám, az Ω(E, δe) differenciális állapotszám és az ω(e) állapotsűrűség kapcsolata. Leolvasható, hogy Ω(E, δe) < Ω 0 (E) < ω(e)e. Nagy rendszerekre tehát ln Ω(E, δe) ln Ω 0 (E)?lnω(E) (a magas dimenziójú gömb térfogata és felülete közelítőleg egyenlő). Megjegyezzük, hogy a termodinamikai entrópia egy szabadon választott additív konstans erejéig határozható meg. A statisztikus fizikai definícióban ez a szabadság eltűnik. Következmények makroszkopikus alrendszerekre Láttuk, hogy izolált rendszerek esetében az entrópia additív. Tekintsünk egy ábra. Két makroszkopikus alrendszer, melyek termikus kölcsönhatásban állnak egymással. zárt makroszkopikus rendszert, amely két, egymással termikus kapcsolatban álló alrendszerre van osztva. Tegyük fel továbbá, hogy a két alrendszer kölcsönhatási energiája, E kh elhanyagolható, azaz az alrendszerek energiájához képest E kh E i. Ez igaz, ha az alrendszerek makroszkopikusak, és a felületen keresztül csak rövid hatótávolságú kölcsönhatás létezik, mivel a kölcsönhatási energia a felülettel arányos, ami a térfogati energiához képest valóban elhanyagolható. Ekkor a két alrendszer összenergiájára tehát feltehető, hogy E E + E 2, (2.9) viszont az egyes alrendszerek energiáját a kölcsönhatás következtében véletlenszerűen változó mennyiségnek kell tekintenünk. Határozzuk meg az egyesített

16 34 FEJEZET 2. AZ EGYENSÚLYI STATISZTIKUS FIZIKA ALAPJAI rendszer állapotszámát! Egyrészt, mivel az alrendszerek együtt zárt rendszert alkotnak, definíció szerint Ω(E, δe) = ω(e)δe. (2.92) A kölcsönhatás elhanyagolása miatt a két alrendszer állapotai függetlenül számolhatók össze, ezért a teljes rendszer állapotszámának meghatározásához ezek szorzatát kell venni. Az alrendszerek közötti kölcsönhatás miatt azok energiája nem állandó, ezért a megengedett energiaértékek szerint összegezni kell: Ω(E, δe) = ω (E )ω 2 (E 2 )de de 2. (2.93) E<E +E 2<E+δE A fenti integrált közelíthetjük a következő alakkal: Ω(E, δe) δe ω (E )ω 2 (E E )de. (2.94) Ezt az Ω(E, δe) (2.92)-beli definíciójával összevetve kapjuk, hogy ω (E )ω 2 (E E ) = de. (2.95) ω(e) Ez azt fejezi ki, hogy az -es alrendszer energiája nem konstans (mint izolált rendszer esetében), hanem egy f(e ) = ω (E )ω 2 (E E ) ω(e) (2.96) valószínűség sűrűségfüggvény által leírható, változó mennyiség. Mivel ω (x) és ω 2 (x) makroszkopikus alrendszerek esetén a változójuknak nagyon gyorsan növekvő függvényei, ezért ez az eloszlásfüggvény egy nagyon éles csúccsal rendelkezik. f(e ) ω (E E ) 2 ω (E ) E 2.8. ábra. Az alrendszerek állapotsűrűségei az argumentumuk gyorsan növő függvényei. Ezért ω (E )ω 2 (E E ) függvény éles csúccsal rendelkezik. Ennek az a következménye, hogy az energia várható értéke, E és az eloszlásfüggvény maximumának helye, Ẽ nagyon jó közelítéssel azonos: Ẽ E, (2.97) másrészt az eloszláshoz tartozó szórás az eloszlás élessége miatt a TDL-ben elhanyagolható a várható értékhez képest: ( E ) 2 E 0, ha N. (2.98)

17 2.4. MIKROKANONIKUS SOKASÁG, STATISZTIKUS FIZIKAI ENTRÓPIA ÉS HŐMÉRSÉKLET35 A statisztikus fizikában gyakoriak az ilyen éles eloszlásfüggvények. A statisztikus fizikai hőmérséklet definíciója Az előző szakaszban beláttuk, hogy két, egymással termikus kölcsönhatásban álló alrendszer esetében átlagosan olyan E és E 2 = E E energiákat mérhetünk, melyekre ω (E ) ω 2 (E 2 ) = max. (2.99) Az entrópia definícióját felhasználva ezt átírhatjuk az alakba. A szélsőérték létezésének feltétele, hogy vagy átrendezve S (E ) + S 2 (E 2 ) = max (2.00) 0 = S (E ) E + S (E 2 = E E ) E, (2.0) S (E ) E = S 2(E 2 ) E 2. (2.02) Az egyensúly feltétele tehát, hogy ezek a mennyiségek egyenlőek legyenek a két alrendszerben. Definiáljuk a statisztikus fizikai hőmérsékletet a következőképpen: k B T = β = ln ω E. (2.03) Ez láthatóan megegyezik a termodinamikában érvényes, ( ) S T = E N,V (2.04) összefüggéssel, továbbá az egyensúly feltételét jelentő (2.02) egyenlet megegyezik a T = T 2 (2.05) termodinamikai követelménnyel. Maximum létezéséből adódik, hogy 2 ln ω (E ) E ln ω 2 (E 2 ) E 2 A fent levezetett összefüggéseket felhasználva kapjuk, hogy T 2 T E T2 2 < 0. (2.06) T 2 E 2 < 0. (2.07) Ez az egyensúlyban érvényes T = T 2 egyenlet miatt ekvivalens a következő feltétellel: T + T 2 > 0. (2.08) E E 2 Normál rendszerek esetében ln ω N; és E N, ahonnan T E 2 ln ω E 2 = O(N) O(N 2 ) N. (2.09)

18 36 FEJEZET 2. AZ EGYENSÚLYI STATISZTIKUS FIZIKA ALAPJAI Ezért (2.08)-ból a következő egyenlőtlenség következik: Ha ezen a ponton N 2 limeszt veszünk, c N + c 2 N 2 > 0. (2.0) T E = c N > 0 (2.) adódik, tehát normál rendszerekben a T hőmérséklet az E energia monoton függvénye kell, hogy legyen. Entrópianövekedés kölcsönható rendszerekben Tekintsünk két, kezdetben egymástól teljesen elszigetelt rendszert, majd t = 0- ban a teljes izoláltságot egy energiacserét megengedő fal elhelyezésével megszűntetjük. Kezdetben az állapotsűrűség egyszerűen a két rendszer állapotsűrűségének 2 t= ábra. Entrópianövekedés két termikus kölcsönhatásban lévő rendszerben szorzata, hiszen független rendszerekről van szó (E = E + E 2 ): Ebből a TDL-ben S k (E) ln(ω(e)δe) = ln (ω (E )δe ω 2 (E 2 )δe 2 ). (2.2) S k (E) ln ω (E ) + ln ω 2 (E 2 ) + O(ln N) = ln(f(e )ω(e + E 2 )) (2.3) marad. A végállapotban, amikor ismét egyensúlyba került a rendszer, láttuk, hogy [ ] S v (E) ln δe de ω (E )ω 2 (E E ). (2.4) Mivel az eloszlás nagyon éles csúccsal rendelkezik, az integrált közelíthetjük a függvény maximumának és a csúcs szélességének szorzatával: [ ] S v (E) ln δe ω (Ẽ)ω 2 (E Ẽ) (E). (2.5) Az eltérés a kettő között valamilyen megfelelően választott (E) legfeljebb O(N) nagyságrendű konstans szorzófaktor, ami a TDL-ben a logaritmust véve elhanyagolható az O(N) nagyságrendű tagokhoz képest. Így a végállapotban az entrópia S v (E) ln ω (Ẽ)+ln ω 2 (Ẽ2 = E Ẽ)+O(ln N) = ln(f(ẽ)ω(ẽ+ẽ2 = E +E 2 )). (2.6) Mivel az f(e ) eloszlásfüggvény éppen Ẽ esetén veszi fel a maximumát, ezért a végállapotban nagyobb az entrópia, mint a kezdeti állapotban: S v (E) S k (E). (2.7)

19 2.4. MIKROKANONIKUS SOKASÁG, STATISZTIKUS FIZIKAI ENTRÓPIA ÉS HŐMÉRSÉKLET37 A statisztikus fizikai hőmérséklet tulajdonságai A statisztikus fizikai hőmérséklet definíciójából az alább felsorolt tulajdonságok következnek:. Definíció szerint T = S E = k ln ω(e) ω (E) B = k B E ω(e). (2.8) Mivel normál rendszerekben ω (E), ω(e) > 0, ezért T > Láttuk, hogy S = Nk B φ(e/n) elsőrendű homogén függvény, azaz az entrópia extenzív. A hőmérséklet definíciója szerint és így a hőmérséklet intenzív mennyiség. T = k Bφ (E/N), (2.9) 3. Egyensúlyban két termikus kölcsönhatásban lévő rendszer hőmérséklete megegyezik: T = T 2 (majdnem biztosan, mivel a statisztikus fizika állításai valószínűségi kijelentések). 4. Az egyensúly stabilitásának (a maximum létezésének) feltétele 2 S E 2 > 0, amiből normál rendszerek esetére a fajhő pozitivitása következik: T E C V > 0. (2.20) 5. Ha kezdetben E < Ẽ (és így E 2 > Ẽ2), akkor normál rendszerekre T (E ) < T 2 (E 2 ). A hőmérséklet kiegyenlítődése után: T (E ) < T (Ẽ) = T 2 (Ẽ2) < T 2 (E 2 ). (2.2) 6. Normál rendszerekben Ω 0 E αn. Ekkor az entrópia azaz a hőmérséklet közelítőleg az egy részecskére jutó átlagos energia. S N ln E, (2.22) T N E, (2.23) 7. Vannak nem normál rendszerek, például spin- vagy lézerrendszerek, ahol az energia függvényében Ω 0 telítésbe megy. Ekkor az entrópia és a hőmérséklet mindössze formálisan számolható (lásd következő példát). Példa: Tekintsünk N rögzített, egymással nem kölcsönható klasszikus spint (Ŝ =, ), H állandó és homogén külső mágneses térben. Legyen N + a térrel ellentétes, N pedig a térrel azonos irányban álló spinek száma. Ekkor a rendszer energiája E = (N + N )µh = MµH, (2.24)

20 38 FEJEZET 2. AZ EGYENSÚLYI STATISZTIKUS FIZIKA ALAPJAI S T/H µ M ~ M H µ M ~ E = M H µ 2.0. ábra. Az entrópia és az inverz hőmérséklet a független mágneses momentumokból álló rendszerben. Külső mágneses térben elérhető az inverz populáció, mely negatív hőmérsékletet jelentene, de ez a környezettel való kölcsönhatás miatt mégis pozitív marad. ahol µ az egyes spinek mágneses momentuma, M = N + N. A definíció szerint ekkor N + = N + M ; N = N M. (2.25) 2 2 Az összes olyan állapot energiája azonos, ahol a felfelé mutató spinek száma megegyezik. Ezért az összes E energiájú mikroállapotok száma ( ) N N! Ω(E) = = ( N N+M ) ( + 2! N M ). (2.26) 2! (Azért használjuk csak az E argumentumot, mert a szomszédos energiaszintek konstans, δe = 2 µ H energiával különböznek, ez éppen egy spin átfordításához szükséges energia.) N esetén a Stirling-formulát használva az entrópiára a következő kifejezést kapjuk: S = k B ln Ω(E) = k B [ N + M 2 A hőmérséklet definíció szerint T = S E = µh S M = ln N + M 2N + N M 2 k B 2µH ln N M N + M = ln N M 2N ] + O(ln N). (2.27) k B 2µH ln N N +. (2.28) Látható, hogy N > N + esetén a hőmérséklet pozitív, T > 0. Amikor viszont N < N +, a hőmérséklet negatívvá válik: T < 0. Ebben az esetben jön létre az inverz populáció, aminek például a lézereknél van jelentősége. A negatív hőmérséklet az ilyen állapotok leírásának eszköze, de nem termodinamikai egyensúlyi állapot, negatív hőmérsékletű hőtartály nincsen. A környezettel, mint normál rendszerrel való, soha teljesen ki nem küszöbölhető kölcsönhatás miatt végül a hőmérséklet pozitívvá válik, mégpedig úgy, hogy a negatív hőmérsékletű rendszer ad át energiát a pozitív hőmérsékletű környezetnek Adiabatikus folyamatok, kapcsolat a termodinamikával Láttuk, hogy E energiájú zárt rendszerben a statisztikus fizikai entrópia majdnem biztosan maximális. A belső energiát azonosítjuk a rendszer teljes en-

21 2.5. ADIABATIKUS FOLYAMATOK, KAPCSOLAT A TERMODINAMIKÁVAL39 ergiájával U = E. Két termikus kölcsönhatásban lévő alrendszernél az alrendszerek E i energiája nem állandó, de az E i Ẽi várható értéktől nagyon kis eltérésekkel fluktuál. Ekkor az egyes alrendszerek belső energiáját U i = E i segítségével definiálhatjuk. Ebben a fejezetben további összefüggéseket keresünk a termodinamikával. Tekintsünk egy rendszert, amely a környezetével mechanikai kölcsönhatásban áll, úgy hogy a vizsgált rendszer változik. Ennek hatására az állapotjelzők megváltoznak, a rendszerben valamilyen folyamat megy végbe. Azokat a folyamatokat, amikor a rendszer egyensúlyi (makro)állapotokon keresztül halad, kvázisztatikus folyamatoknak nevezzük. Azokat a folyamatokat, ahol a kezdeti környezeti feltételeket visszaállítva az eredeti (makro) állapotot kapjuk vissza, reverzibilis folyamatoknak hívjuk. Azokat a folyamatokat, amelyek során hőátadás nem jön létre, adiabatikus folyamatoknak nevezzük. A kvázisztatikus adiabatikus folyamatok reverzibilisek Adiabatikus folyamatok Láttuk, hogy a bevezetett statisztikus fizikai mennyiségek számos tulajdonsága megegyezik a termodinamikaiakra jellemzőkkel. Ahhoz, hogy ténylegesen azonosítani tudjuk a mennyiséget, be kell látnunk, hogy az előbbiek megfelel az utóbbiak definícióinak. Ehhez a mechanikai munka vizsgálatán keresztül vezet az út. Tekintsünk egy olyan, termikusan elszigetelt rendszert, mely valamilyen lassan változó kölcsönhatásban áll a környezetével, például egy lassan mozgó dugattyút. A változást kvázisztatikus adiabatikus. λ A változás lassúsága alatt azt értjük, hogy az S entrópia nem változik a TDL-ben, azaz a megváltozásban az O(ln N) nagyságrendűnél nagyobb tagok eltűnnek. A statisztikus fizikai definíció alapján ez azt jelenti, hogy a változás során csupán az energianívók tolódnak el, és így a sokaságnak ugyanannyi eleme marad az egyes nívókon. A klasszikus mechanikában ez azt jelenti, hogy Ω 0 adiabatikus invariáns. Tekintsünk tehát egy H(q, p, λ(t)) Hamilton-függvénnyel jellemzett rendszert, ahol λ a külső folyamat paramétere (például a dugattyú helyzete). Tegyük fel továbbá, hogy λ elég kicsi. (A dugattyú esetében ez azt jelenti, hogy a mozgatás sebessége legyen sokkal kisebb a hangsebességnél.) Ekkor az entrópia megváltozása λ hatványai és magasabb deriváltak szerint sorba fejthető: ds dt = A + B λ + C λ 2 + O( λ 3, λ). (2.29)

22 40 FEJEZET 2. AZ EGYENSÚLYI STATISZTIKUS FIZIKA ALAPJAI Mivel egyensúlyban ( λ = 0) az entrópia stacionárius (Ṡ = 0), ezért A = 0. Mivel spontán folyamatokban (amelyeket a H szab meg) az entrópiának növekednie kell λ 0 esetén is, ezért B-nek szintén el kell tűnnie. Tehát kisebb nagyságrendű tagokat elhanyagolva ds dt C λ 2, (2.30) ahonnan, mivel S(t) = S(λ(t)), ds dλ C λ. (2.3) Eszerint ha λ elég kicsi, az S entrópia λ-függése is tetszőlegesen kicsivé tehető. Vegyük észre, hogy ez a statisztikus fizikai és a termodinamikai entrópiára egyaránt érvényes. A rendszer belső energiáját a sokaságátlaggal számítva E = H(q, p, λ). (2.32) Felírva az átlagenergia idő szerinti teljes deriváltját, a mechanikából ismert, hogy de H(q, p, t) dt =. (2.33) t Az explicit időfűggés λ-n keresztül lép fel: de H(q, p, λ) dt = λ = λ ( ) E λ S λ. (2.34) Itt kihasználtuk, hogy λ(t) ismert függvény, és ezért az átlag alól kiemelhető. A fenti egyenletet egyszerűsítve ( ) H(q, p, λ) E =. (2.35) λ λ S A nyomás Kiszámítjuk, hogy egy ds normálvektorú felületelemen mekkora a nyomás. Tegyük fel, hogy a rendszerre valamilyen F külső erő hat. Ekkor a felületelem r helyzetének dr megváltozása esetén a rendszer energiájának megváltozása Ebből a (2.35) egyenlet felhasználásával ( ) H(q, p, r) E F = = = r r Ebből a felületelemre ható nyomás de = Fdr. (2.36) p = S ( ) E V S ( ) E V V S r = ( ) E V S S. (2.37). (2.38) Ez ekvivalens a termodinamikából ismert összefüggéssel, de itt az S index nemcsak a termodinamikai, hanem a statisztikus fizikai entrópiát is jelenti.

23 2.5. ADIABATIKUS FOLYAMATOK, KAPCSOLAT A TERMODINAMIKÁVAL Kapcsolat a termodinamikával Egykomponensű rendszerben, állandó részecskeszám mellett a teljes energia megváltozására érvényes a termodinamika első főtételeként ismert energiamegmaradás: de = δw + δq, (2.39) ahol a δw a környezet által a rendszeren végzett térfogati munka, míg δq a rendszer által felvett hő, melyek általában nem teljes differenciálok. Az előbbi megfontolásból látható, hogy kvázisztatikus folyamatokra δw = pdv, (2.40) mégpedig úgy, hogy p = ( E/ V ) S, ahol tekinthetjük S-t a statisztikus fizikai entrópiának. Ennek következtében, ugyancsak kvázisztatikus folyamatokra, ( ) E δq = ds, (2.4) S V ahol a ds előtt éppen a statisztikus fizikai hőmérséklet definíciója jelent meg. Kvázisztatikus folyamatokra tehát visszakaptuk az ismert alakot: de = T ds pdv. (2.42) Kölcsönhatás részrendszerek között T p T 2 p ábra. Két, termikus és mechanikai kölcsönhatásban lévő alrendszer egyensúlyának feltétele a hőmérsékletek és a nyomások kiegyenlítődése. Láttuk, hogy termikusan kölcsönható rendszerek között a hőmérséklet nagyon nagy valószínűséggel kiegyenlítődik: T = T 2. (2.43) Ha megengedjük, hogy a részrendszereket elválasztó fal mozoghat, akkor a következő megállapítás is igaz. A termodinamikai egyensúly mechanikai egyensúly is, vagyis egyensúlyban p = p 2 (2.44) is igaz kell, hogy legyen, hiszen különben a fal elmozdulna. Megjegyezzük, hogy a nyomáskiegyenlítődés általában gyorsabb, mint a hőmérséklet-kiegyenlítődés. A fenti két esetet úgy általánosíthatjuk, hogy amennyiben két részrendszer

24 42 FEJEZET 2. AZ EGYENSÚLYI STATISZTIKUS FIZIKA ALAPJAI között valamilyen kölcsönhatás van, akkor az extenzív mennyiségek (E i, V i, stb.) addig változnak, míg a részrendszerek között a konjugált intenzív mennyiségek (T i, p i, stb.) ki nem egyenlítődnek. Ezt általánosságban a következőképp láthatjuk be. Legyen X egy extenzív mennyiség, azaz két alrendszer esetén az egész rendszerre X = X + X 2. (2.45) Meg akarjuk határozni, hogy milyen valószínűséggel lesz az rendszerben az extenzív mennyiség (X, X + δx ) között. Legyen az egész rendszer ezen feltételt kielégítő mikroállapotainak száma Ω(E, δe X ). Ekkor nyilván Ω(E, δe) = X Ω(E, δe X ). (2.46) Mivel semmi mást nem tudunk a rendszerről, azon mikorállapotok, melyeknél X értéket találunk, ugyanolyan valószínűséggel fordulnak elő. Ezért az egyenlő valószínűségek elvét alkalmazva P(X ) = Ω(E, δe X ) Ω(E, δe). (2.47) Általában feltehető, hogy X függvényében ez éles eloszlás (ehhez az kell, hogy az alrendszerekben elég sok részecske legyen), azaz igaz, hogy X = X X P(X ) X, (2.48) ahol P ( X ) = max. Ekkor viszont az egyensúly feltétele (S +S 2 = max.) miatt ln ω (E, X ) + ln ω 2 (E 2, X 2 ) = max., (2.49) ahonnan az extenzív mennyiségekre vonatkozó X 2 = X X tulajdonság miatt ln ω (E, X ) X = ln ω 2(E 2, X 2 ) X 2. (2.50) Ezek szerint az X-hez konjugált y intezív mennyiségnek, ln ω(e, X) y nek (2.5) X ki kell egyenlítődni egyensúlyban. Most képzeljünk el egy egyensúlyban lévő rendszert. Ha a rendszerben létrehozunk valamilyen kölcsönhatást gátló falat, akkor a rendszer szempontjából semmi sem változik, hiszen a megfelelő intenzív paraméterek a fal két oldalán megegyeznek. Eszerint viszont látható, hogy az egyensúlyi eloszlás maximuma környékén található lényegében az összes állapot. Ebből következik az entrópia növekedése is: ha egy kényszer megszűnik, akkor a rendszer olyan makroállapotba kerül, amihez tartozó mikroállapotok száma nagyobb. X (extenzív param.) ln Ω X E β = k BT E V E N (intenzív param.) TD-i derivált egyensúly felt. T = ( ) S E T V,N = T 2 β = k BT γ = p T = ( ) S E V,N p k BT T = ( ) T = T 2 S p V E,N = p 2 β = k BT α = µ T = ( ) S E V,N k BT µ T = ( ) T = T 2 S µ N = µ 2 E,V

25 2.6. FUNDAMENTÁLIS EGYENLET, TERMODINAMIKAI ÖSSZEFÜGGÉSEK, FŐTÉTELEK Fundamentális egyenlet, termodinamikai összefüggések, főtételek Fundamentális egyenlet Az S = S(E, V, N) állapotfüggvényre igaz, hogy ( ) ( ) S T = p S ; E T = ; µ ( ) S V T = N V,N E,N Ezért az entrópia megváltozását a következőképpen írhatjuk fel: E,V. (2.52) ds = T de + p T dv µ dn. (2.53) T Normál rendszerekben S extenzív mennyiség és az (extenzív) változóinak homogén elsőrendű függvénye: S(λE, λv, λn) = λs(e, V, N). (2.54) A homogén elsőrendű függvényekre érvényes Euler-tétele: ( ) ( ) S(λE, λv, λn) S S = E + V + λ λe λv λv,λn λe,λn ( ) S N. λn λe,λv (2.55) Az ezt megelőző egyenlet mindkét oldalát λ szerint deriválva, majd λ = -et véve kapjuk S(E, V, N)-t: S = T E + p T V µ T N. (2.56) Innen a belső energiát kifejezve adódik a termodinamika fundamentális egyenlete: E = T S pv + µn. (2.57) Állapotegyenleteket a termodinamikai deriváltakra kaphatunk. Az energia megváltozása de = T ds pdv + µdn + SdT V dp + Ndµ, (2.58) amiből, mivel a belső energia extenzivitása miatt az (S, V, N) változóinak homogén függvénye, nyerjük a Gibbs-Duhem relációt: SdT V dp + Ndµ = 0. (2.59) Innen például a kémiai potenciál meghatározásához a következő egyenletet kapjuk: dµ = V N dp S dt. (2.60) N Egyensúlyban dµ = 0, és ebből a állapotegyenletet kapjuk. ( p T ) µ = S V (2.6) A különböző termodinamikai, vagy Maxwell-összefüggések az entrópia második deriváltjainak összehasonlításából kaphatók.

26 44 FEJEZET 2. AZ EGYENSÚLYI STATISZTIKUS FIZIKA ALAPJAI ( T V ( V T ( ) )S,N = p S ( ) )p,n = S p V,N T,N ( T p ( p T ) = ( ) V S,N S ) = ( ) S V V,N p,n T,N A termodinamika főtételei Energiamegmaradás I. főtétel Tegyük fel, hogy N konstans. Amennyiben δq a rendszer által felvett hőmennyiség, δw pedig a környezet által a rendszeren végzett munka, akkor a belső energia megváltozása de = δq + δw. (2.62) Ez minden folyamatra érvényes összefüggés, de általában a rendszeren végzett munka nem teljes differenciál, függ a fázistérben bejárt úttól. Egyensúlyi állapotokon át haladó, kvázisztatikus folyamatokra érvényes, hogy de = T ds pdv, (2.63) de általánosan T ds δq. (2.64) Példa: Gay-Lussac kísérlet: Tegyük fel, hogy egy, a környezettől elzárt p,v vákuum 2.2. ábra. Gay-Lussac kísérlet A magára hagyott gáz kitágul, míg a hőfelvétel és a munkavégzés zérus. edény egyik felében valamilyen V térfogatú gáz van, a másik felében vákuum. Ha magára hagyjuk a gázt, akkor kitágul, és az elrendezésből következően mind a környezet munkavégzése, mind pedig a hőfelvétel zérus: δw = δq = 0 de = 0. (2.65) Ebből következik, hogy a rendszer belső energiája sem változik. De az állapotszám megnőtt, és ezért ds > 0, (2.66) viszont olyan módon, hogy a tiszta differenciálok nagysága megegyezik: T ds = pdv > 0. (2.67) Példa: Kvázisztatikus, reverzibilis folyamat: Tegyük fel, hogy egy, a környezettől elszigetelt edényben van egy fal, melynek mindkét oldalán p nyomású gáz van.

27 2.6. FUNDAMENTÁLIS EGYENLET, TERMODINAMIKAI ÖSSZEFÜGGÉSEK, FŐTÉTELEK45 p p 2.3. ábra. Egyensúlyi állapotokon keresztül zajló reverzibilis folyamatokban a munkavégzést teljes differenciál segítségével írhatjuk fel. Ekkor a dugattyút nagyon lassan mozgatva sem hőátadás, sem pedig entrópianövekedés nem történik: ds = δq = 0, (2.68) az összes térfogati munka az egyik alrendszer a belső energiájának megváltoztatására fordítódik: de = δw = pdv. (2.69) Entrópianövekedés II. főtétel Zárt rendszer esetében egy folyamat során az entrópia nem csökken: S = S vg S kezd 0. (2.70) Ez, ellentétben a termodinamikával, itt valószínűségi kijelentés, ami következik az entrópia statisztikus fizikai definíciójából. Roppan csekély azonban annak a valószínűsége, hogy a fenti összefüggéstől makroszkopikus rendszerben makroszkopikusan mérhető eltérést tapasztalunk. Nyílt rendszer esetében, amennyiben rendszer és a környezet között van hőcsere, ds δq T (2.7) teljesül, ahol az egyenlőség kvázisztatikus folyamatokra igaz. A második főtételnek sok ekvivalens megfogalmazása van, ezek közül megemlítjük annak a lehetetlenségét, hogy spontán folyamatban hő menjen át hidegebbről melegebb testre. Az entrópia zéruspontja III. főtétel Tiszta anyagok esetén, egyensúlyi rendszerben zérus hőmérsékleten az entrópia eltűnik: lim lim S(T ) T 0 N N = 0. (2.72) Ez egy kvantummechanikai eredetű állítás, azt fejezi ki, hogy egy rendszer alapállapota nem degenerált, illetve N esetén is csak végesen. Ennek a főtételnek az általánosabb megfogalmazása a fajhő eltűnése zérus hőmérsékleten: ( C(T 0) = T S ) 0. (2.73) T T 0. Következménye, hogy az abszolút zérus hőmérséklet véges lépésben nem érhető el. Ezt a hűtésre a gyakorlatban is használt paramágneses sók adiabatikus lemágnesezésének példáján mutatjuk be.

28 46 FEJEZET 2. AZ EGYENSÚLYI STATISZTIKUS FIZIKA ALAPJAI Példa: hűtés adiabatikus lemágnesezéssel: Tekintsünk egy paramágneses rendszert. Az első lépésben tegyük a rendszert egy T hőmérsékletű hőtartályba, és növeljük a mágneses teret H = 0-ről H 2 -re. A következő lépésként izoláljuk a rendszert, és lassan csökkentsük a mágneses teret vissza H -re. Ez az adiabatikus lemágnesezés lépése: a lassú változás miatt az izolált rendszerben az entrópia állandó marad. Az S(H, T ) függvényre vonatkozó matematikai azonosság miatt ( ) T S H ( ) S H T ( H T ) S =, (2.74) ahonnan ( ) ( ) ( ) T T S = H S S H H T. (2.75) Az egyensúly stabilitásának feltétele, hogy ( ) T S > 0. (2.76) H A rendezetlenség csökken, amikor a spinek párhuzamosan beállnak, vagyis ( ) S < 0, (2.77) H amiből ( ) T > 0. (2.78) H S Fizikailag az történik, hogy a spinek párhuzamos beállításával csökken az entrópia, majd a kvázisztatikus, adiabatikus lépésben állandó entrópia mellett a spinek ismét rendezetlenné válnak, vagyis a rendszerben lévő (szintén állandó) energia több szabadsági fokra oszlik el a rendszer lehül. Mivel S(H, T = 0) = S(H 2, T = 0) = 0, a abszolút zérus hőmérséklet véges lépésben nem érhető el. T S H (T) 2 > H (T) 0 T 2.4. ábra. Adiabatikus lemágnesezéssel való hűtésnél azt használják ki, hogy paramágneses rendszerben adiabatikus folyamatokban a hőmérséklet és a külső mágneses tér egymással ellentétesen változik.!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A TENGELYEK FEL VANNAK CSERÉLVE!!!!!!!!!

29 2.7. KANONIKUS SOKASÁG, FLUKTUÁCIÓK, SZABADENERGIA, EKVIPARTÍCIÓ Kanonikus sokaság, fluktuációk, szabadenergia, ekvipartíció Kanonikus sokaság A R\A 2.5. ábra. Egy olyan rendszert, mely a egy T hőmérsékletű hőtartállyal (csak) termikus kölcsönhatásban van, a kanonikus sokasággal jellemezzük. Tegyük fel, hogy R egy nagyon nagy zárt rendszer. Legyen ennek A egy olyan alrendszere, mely sokkal kisebb, mint a rendszer, azaz feltehetjük, hogy az R \ A környezet hőtartályként viselkedik mikor A vele termikus kölcsönhatásba kerül. Ilyenkor ugyanis az A -ban bekövetkező változások nem befolyásolják az R \ A -t, a környezetet: annak hőmérséklete állandónak tekinthető. A különböző állapotjelzőkre ekkor a következő megállapításokat tehetjük: R A R \ A N 0 = N + N N N 0 N N 0 E 0 = E + E E E 0 E E 0 A részecskeszámmegmaradást kifejező első sor kézenfekvő módon teljesül. Az energiára vonatkozó sor teljesüléséhez az A -t alkotó elemek és a rendszer közötti kölcsönhatás elhanyagolhatóságát fel kell tételezni, ami pl. ideális gázokra definíció szerint érvényes, de rövid hatótávolságú erők esetében is elfogadható, amennyiben maga az A rendszer is nagy, hiszen ilyenkor a felülettel arányos kölcsönhatási energia kicsivé válik a térfogati energiátaghoz képest. Természetesen továbbra is megköveteljük, hogy a környezet sokkal nagyobb legyen a vizsgált rendszernél. A ϱ(i) kanonikus eloszlás annak a valószínűsége, hogy az A alrendszer milyen valószínűséggel található meg az i mikroállapotban, melynek energiája E i. Kanonikus eloszlás Ha az alrendszer energiája E, akkor a hőtartályé E = E 0 E. Annak a valószínűsége, hogy az alrendszer az i állapotban van, megegyezik azzal a valószínűséggel, hogy a hőtartály energiája E 0 E i. Az egyenlő valószínűségek elve alapján a kanonikus eloszlást a következőképpen írhatjuk fel: ϱ(i) = Ω (E 0 E i, δe) Ω 0 (E 0, δe). (2.79)

30 48 FEJEZET 2. AZ EGYENSÚLYI STATISZTIKUS FIZIKA ALAPJAI Mivel az alrendszer sokkal kisebb a teljes rendszernél, ln ϱ(i) = ln Ω (E 0, δe) Ω 0 (E 0, δe) ln Ω (E, δe) E E 0E i + O((N/N 0 ) 2 ). (2.80) Az első tag konstans, mert csak a környezet és a teljes rendszer paramétereitől függ. Mivel a hőtartály igen nagy, ezért energiája és hőmérséklete függetlennek tekinthető a vizsgált alrendszertől: ln Ω (E, δe) E E 0 ln Ω (E, δe) E Ezt visszahelyettesítve (2.80)-be a kanonikus eloszlás E = k B T. (2.8) ϱ(i) = Z e βei, (2.82) ahol β = /k B T a hőtartály hőmérséklete (a -t elhagyva), és Z a kanonikus állapotösszeg: Z = e βei. (2.83) i A kanonikus állapotösszeg nagyon fontos mennyiség, belőle a termodinamikai mennyiségek meghatározhatóak. A gyakorlatban a fizikai rendszereket leggyakrabban kanonikus sokasággal közelítjük. A kanonikus eloszlást klasszikusan a következőképpen írhatjuk fel: ϱ(q, p) = e βe(q,p) dqdp. (2.84) h dn e βe(q,p) N! Kvantummechanikában a kanonikus sokaság sűrűségoperátora e βĥ ˆρ =. (2.85) Tr e βĥ Független (nem kölcsönható, izolált) rendszerek estében az energiák összegződnek, a kanonikus állapotösszegek pedig szorzódnak. Indexelje i az rendszer állapotait, j pedig a 2 rendszerét. Ekkor Z 2 = [ ] e β(ei+e j ) = e βei e βe j = Z Z 2. (2.86) ij i j Kanonikus eloszlás és az információs entrópia A levezetett kanonikus eloszlás a maximálizálja a S inf = i ϱ(i) ln ϱ(i) (2.87) információs entrópiát, ha figyelembe vesszük az energia várható értékének lerögzítését kifejező mellékfeltételt E i ϱ(i) = E. (2.88) i

Termodinamikai bevezető

Termodinamikai bevezető Termodinamikai bevezető Alapfogalmak Termodinamikai rendszer: Az univerzumnak az a részhalmaza, amit egy termodinamikai vizsgálat során vizsgálunk. Termodinamikai környezet: Az univerzumnak a rendszeren

Részletesebben

I. posztulátum: A magukra hagyott makroszkopikus rendszerek kellően hosszú idő után a termodinamikai egyensúly állapotába kerülnek.

I. posztulátum: A magukra hagyott makroszkopikus rendszerek kellően hosszú idő után a termodinamikai egyensúly állapotába kerülnek. 1 / 10 A TételWiki wikiből 1 Az egyensúlyi statisztikus fizika feltevései 2 A Gibbs féle sokaságfogalom 3 Az entrópia 4 A mikrokanonikus sokaság 5 A hőmérséklet 6 A nyomás 7 A kémiai potenciál 8 Fundamentális

Részletesebben

Azonos és egymással nem kölcsönható részecskékből álló kvantumos rendszer makrókanónikus sokaságban.

Azonos és egymással nem kölcsönható részecskékből álló kvantumos rendszer makrókanónikus sokaságban. Kvantum statisztika A kvantummechanika előadások során már megtanultuk, hogy az anyagot felépítő részecskék nemklasszikus, hullámtulajdonságokkal is rendelkeznek aminek következtében viselkedésük sok szempontból

Részletesebben

A kanonikus sokaság. :a hőtartály energiája

A kanonikus sokaság. :a hőtartály energiája A kanonikus sokaság A mikrokanonikus sokaság esetén megtanultuk, hogy a megengedett mikroállapotok egyenértéküek, és a mikróállapotok száma minimális. A mikrókanónikus sokaság azonban nem a leghasznosabb

Részletesebben

Elméleti Fizika március 11.

Elméleti Fizika március 11. Elméleti Fizika 2. Török János, Orosz László, Kertész János 2014. március 11. Tartalomjegyzék I. Statisztikus fizika 5 1. A statisztikus fizika alapjai 6 1.1. Statisztikus fizika tárgya. A statisztikus

Részletesebben

Kvantum termodinamika

Kvantum termodinamika Kvantum termodinamika Diósi Lajos MTA Wigner FK Budapest 2014. febr. 4. Diósi Lajos (MTA Wigner FKBudapest) Kvantum termodinamika 2014. febr. 4. 1 / 12 1 Miért van 1 qubitnek termodinamikája? 2 QuOszcillátor/Qubit:

Részletesebben

Fizika. Fizika. Nyitray Gergely (PhD) PTE PMMIK március 27.

Fizika. Fizika. Nyitray Gergely (PhD) PTE PMMIK március 27. Fizika Nyitray Gergely (PhD) PTE PMMIK 2017. március 27. Az entrópia A természetben a mechanikai munka teljes egészében átalakítható hővé. Az elvont hő viszont nem alakítható át teljes egészében mechanikai

Részletesebben

1 A kvantummechanika posztulátumai

1 A kvantummechanika posztulátumai A kvantummechanika posztulátumai October 29, 2006 A kvantummechanika posztulátumai Célunk felépíteni a kvantummechanikát posztulátumok segítségével úgy ahogy az elemi hullámmechanika során eljártunk. Arra

Részletesebben

A TERMODINAMIKA II., III. ÉS IV. AXIÓMÁJA. A termodinamika alapproblémája

A TERMODINAMIKA II., III. ÉS IV. AXIÓMÁJA. A termodinamika alapproblémája A TERMODINAMIKA II., III. ÉS IV. AXIÓMÁJA A termodinamika alapproblémája Első észrevétel: U, V és n meghatározza a rendszer egyensúlyi állapotát. Mi történik, ha változás történik a rendszerben? Mi lesz

Részletesebben

Fermi Dirac statisztika elemei

Fermi Dirac statisztika elemei Fermi Dirac statisztika elemei A Fermi Dirac statisztika alapjai Nagy részecskeszámú rendszerek fizikai jellemzéséhez statisztikai leírást kell alkalmazni. (Pl. gázokra érvényes klasszikus statisztika

Részletesebben

A TERMODINAMIKA I. AXIÓMÁJA. Egyszerű rendszerek egyensúlya. Első észrevétel: egyszerű rendszerekről beszélünk.

A TERMODINAMIKA I. AXIÓMÁJA. Egyszerű rendszerek egyensúlya. Első észrevétel: egyszerű rendszerekről beszélünk. A TERMODINAMIKA I. AXIÓMÁJA Egyszerű rendszerek egyensúlya Első észrevétel: egyszerű rendszerekről beszélünk. Második észrevétel: egyensúlyban lévő egyszerű rendszerekről beszélünk. Mi is tehát az egyensúly?

Részletesebben

1.1. Vektorok és operátorok mátrix formában

1.1. Vektorok és operátorok mátrix formában 1. Reprezentáció elmélet 1.1. Vektorok és operátorok mátrix formában A vektorok és az operátorok mátrixok formájában is felírhatók. A végtelen dimenziós ket vektoroknak végtelen sok sort tartalmazó oszlopmátrix

Részletesebben

Kvantummechanika gyakorlat Beadandó feladatsor Határid : 4. heti gyakorlatok eleje

Kvantummechanika gyakorlat Beadandó feladatsor Határid : 4. heti gyakorlatok eleje Kvantummechanika gyakorlat 015 1. Beadandó feladatsor Határid : 4. heti gyakorlatok eleje 1. Mutassuk meg, hogy A és B tetsz leges operátorokra igaz, hogy e B A e B = A + [B, A] + 1![ B, [B, A] ] +....

Részletesebben

Termodinamika (Hőtan)

Termodinamika (Hőtan) Termodinamika (Hőtan) Termodinamika A hőtan nagyszámú részecskéből (pl. gázmolekulából) álló makroszkópikus rendszerekkel foglalkozik. A nagy számok miatt érdemes a mólt bevezetni, ami egy Avogadro-számnyi

Részletesebben

A spin. November 28, 2006

A spin. November 28, 2006 A spin November 28, 2006 1 A spin a kvantummechanikában Az elektronnak és sok más kvantummechanikai részecskének is van egy saját impulzusnyomatéka amely független a mozgásállapottól. (Úgy is mondhatjuk,

Részletesebben

1 Műszaki hőtan Termodinamika. Ellenőrző kérdések-02 1

1 Műszaki hőtan Termodinamika. Ellenőrző kérdések-02 1 1 Műszaki hőtan Termodinamika. Ellenőrző kérdések-02 1 Kérdések. 1. Mit mond ki a termodinamika nulladik főtétele? Azt mondja ki, hogy mindenegyes termodinamikai kölcsönhatáshoz tartozik a TDR-nek egyegy

Részletesebben

AZ ELEKTRON MÁGNESES MOMENTUMA. H mágneses erœtérben az m mágneses dipólmomentummal jellemzett testre M = m H forgatónyomaték hat.

AZ ELEKTRON MÁGNESES MOMENTUMA. H mágneses erœtérben az m mágneses dipólmomentummal jellemzett testre M = m H forgatónyomaték hat. AZ ELEKTRON MÁGNESES MOMENTUMA Mágneses dipólmomentum: m H mágneses erœtérben az m mágneses dipólmomentummal jellemzett testre M = m H forgatónyomaték hat. M = m H sinϕ (Elektromos töltés, q: monopólus

Részletesebben

FIZIKA I. Ez egy gázos előadás lesz! (Ideális gázok hőtana) Dr. Seres István

FIZIKA I. Ez egy gázos előadás lesz! (Ideális gázok hőtana) Dr. Seres István Ez egy gázos előadás lesz! ( hőtana) Dr. Seres István Kinetikus gázelmélet gáztörvények Termodinamikai főtételek fft.szie.hu 2 Seres.Istvan@gek.szie.hu Kinetikus gázelmélet Az ideális gáz állapotjelzői:

Részletesebben

January 16, ψ( r, t) ψ( r, t) = 1 (1) ( ψ ( r,

January 16, ψ( r, t) ψ( r, t) = 1 (1) ( ψ ( r, Közelítő módszerek January 16, 27 1 A variációs módszer A variációs módszer szintén egy analitikus közelítő módszer. Olyan esetekben alkalmazzuk mikor ismert az analitikus alak amelyben keressük a sajátfüggvényt,

Részletesebben

Az egydimenziós harmonikus oszcillátor

Az egydimenziós harmonikus oszcillátor Az egydimenziós harmonikus oszcillátor tárgyalása az általános formalizmus keretében November 7, 006 Példaképpen itt megmutatjuk, hogyan lehet a kvantumos egydimenziós harmonikus oszcillátort tárgyalni

Részletesebben

Bevezetés a modern fizika fejezeteibe. 4. (b) Kvantummechanika. Utolsó módosítás: 2013. november 9. Dr. Márkus Ferenc BME Fizika Tanszék

Bevezetés a modern fizika fejezeteibe. 4. (b) Kvantummechanika. Utolsó módosítás: 2013. november 9. Dr. Márkus Ferenc BME Fizika Tanszék Bevezetés a modern fizika fejezeteibe 4. (b) Kvantummechanika Utolsó módosítás: 2013. november 9. 1 A legkisebb hatás elve (1) A legkisebb hatás elve (Hamilton-elv): S: a hatás L: Lagrange-függvény 2 A

Részletesebben

Alkalmazás a makrókanónikus sokaságra: A fotongáz

Alkalmazás a makrókanónikus sokaságra: A fotongáz Alkalmazás a makrókanónikus sokaságra: A fotongáz A fotonok az elektromágneses sugárzás hordozó részecskéi. Spinkvantumszámuk S=, tehát kvantumstatisztikai szempontból bozonok. Fotonoknak habár a spinkvantumszámuk,

Részletesebben

2. Energodinamika értelmezése, főtételei, leírási módok

2. Energodinamika értelmezése, főtételei, leírási módok Energetika 7 2. Energodinamika értelmezése, főtételei, leírási módok Az energia fogalmának kialakulása történetileg a munkavégzés definícióához kapcsolódik. Kezdetben az energiát a munkavégző képességgel

Részletesebben

Hőtan I. főtétele tesztek

Hőtan I. főtétele tesztek Hőtan I. főtétele tesztek. álassza ki a hamis állítást! a) A termodinamika I. főtétele a belső energia változása, a hőmennyiség és a munka között állaít meg összefüggést. b) A termodinamika I. főtétele

Részletesebben

II. STATISZTIKUS FIZIKAI ALAPFOGALMAK

II. STATISZTIKUS FIZIKAI ALAPFOGALMAK II. STATISZTIKUS FIZIKAI ALAPFOGALMAK II.1. Mikroállapotok leírása A következő fejezetekben a termodinamikai egyensúlyban levő rendszerek statisztikus fizikai leírásával foglalkozunk. Az ilyen rendszerekre

Részletesebben

Minek kell a matematika? (bevezetés)

Minek kell a matematika? (bevezetés) Tudomány Minek kell a matematika? (bevezetés) Osváth Szabolcs a tudomány az emberiségnek a világ megismerésére és megértésére irányuló vállalkozása Semmelweis Egyetem a szőkedencsi hétszáz éves hárs Matematika...

Részletesebben

Az impulzusnyomatékok általános elmélete

Az impulzusnyomatékok általános elmélete Az impulzusnyomatékok általános elmélete November 27, 2006 Az elemi kvantummechanika keretében tárgyaltuk már az impulzusnyomatékot. A továbbiakban általánosítjuk az impulzusnyomaték fogalmát a kvantummechanikában

Részletesebben

FIZIKA I. Ez egy gázos előadás lesz! (Ideális gázok hőtana) Dr. Seres István

FIZIKA I. Ez egy gázos előadás lesz! (Ideális gázok hőtana) Dr. Seres István Ez egy gázos előadás lesz! ( hőtana) Dr. Seres István Kinetikus gázelmélet gáztörvények Termodinamikai főtételek fft.szie.hu 2 Seres.Istvan@gek.szie.hu Kinetikus gázelmélet Az ideális gáz állapotjelzői:

Részletesebben

Kvantummechanikai alapok I.

Kvantummechanikai alapok I. Kvantummechanikai alapok I. Dr. Berta Miklós bertam@sze.hu 2017. szeptember 21. 1 / 41 Állapotfüggvény. Dinamikai egyenlet. Ψ(r, t) 2 / 41 Állapotfüggvény. Dinamikai egyenlet. Ψ(r, t) Ψ(r, t)-csak a hely

Részletesebben

1. Mi a termodinamikai rendszer? Miben különbözik egymástól a nyitott és a zárt termodinamikai

1. Mi a termodinamikai rendszer? Miben különbözik egymástól a nyitott és a zárt termodinamikai 3.1. Ellenőrző kérdések 1. Mi a termodinamikai rendszer? Miben különbözik egymástól a nyitott és a zárt termodinamikai rendszer? Az anyagi valóság egy, általunk kiválasztott szempont vagy szempontrendszer

Részletesebben

Atomok és molekulák elektronszerkezete

Atomok és molekulák elektronszerkezete Atomok és molekulák elektronszerkezete Szabad atomok és molekulák Schrödinger egyenlete Tekintsünk egy kvantummechanikai rendszert amely N n magból és N e elektronból áll. Koordinátáikat jelölje rendre

Részletesebben

Evans-Searles fluktuációs tétel

Evans-Searles fluktuációs tétel Az idő folyásának iránya Evans-Searles fluktuációs tétel Osváth Szabolcs Semmelweis Egyetem a folyamatok iránya a termodinamikai második főtétele alapján Nincs olyan folyamat, amelynek egyetlen eredménye,

Részletesebben

2015/16/1 Kvantummechanika B 2.ZH

2015/16/1 Kvantummechanika B 2.ZH 2015/16/1 Kvantummechanika B 2.ZH 2015. december 10. Információk 0. A ZH ideje minimum 90 perc, maximum 180 perc. 1. Az összesen elérhet pontszám 270 pont. 2. A jeles érdemjegy eléréséhez nem szükséges

Részletesebben

Égés és oltáselmélet I. (zárójelben a helyes válaszra adott pont)

Égés és oltáselmélet I. (zárójelben a helyes válaszra adott pont) Égés és oltáselmélet I. (zárójelben a helyes válaszra adott pont) 1. "Az olyan rendszereket, amelyek határfelülete a tömegáramokat megakadályozza,... rendszernek nevezzük" (1) 2. "Az olyan rendszereket,

Részletesebben

Statisztikus fizika Kert esz J anos, Zar and Gergely, De ak Andr as

Statisztikus fizika Kert esz J anos, Zar and Gergely, De ak Andr as Statisztikus fizika Kertész János, Zaránd Gergely, Deák András Tartalomjegyzék Előszó 2. A statisztikus fizika alapjai 4.. A statisztikus fizika alapfogalmai...................... 4... Az egyensúly fogalma.........................

Részletesebben

Tárgymutató. dinamika, 5 dinamikai rendszer, 4 végtelen sok állapotú, dinamikai törvény, 5 dinamikai törvények, 12 divergencia,

Tárgymutató. dinamika, 5 dinamikai rendszer, 4 végtelen sok állapotú, dinamikai törvény, 5 dinamikai törvények, 12 divergencia, Tárgymutató állapottér, 3 10, 107 általánosított impulzusok, 143 147 általánosított koordináták, 143 147 áramlás, 194 197 Arisztotelész mozgástörvényei, 71 77 bázisvektorok, 30 centrifugális erő, 142 ciklikus

Részletesebben

összetevője változatlan marad, a falra merőleges összetevő iránya ellenkezőjére változik, miközben nagysága ugyanakkora marad.

összetevője változatlan marad, a falra merőleges összetevő iránya ellenkezőjére változik, miközben nagysága ugyanakkora marad. A termodinamika 2. főtétele kis rendszerekben Osváth Szabolcs Semmelweis Egyetem Statisztikus sokaságok Nyomás Nyomás: a tartály falával ütköző molekulák, a falra erőt fejtenek ki Az ütközésben a részecske

Részletesebben

Tartalomjegyzék. A mechanika elvei. A virtuális munka elve. A TételWiki wikiből 1 / 6

Tartalomjegyzék. A mechanika elvei. A virtuális munka elve. A TételWiki wikiből 1 / 6 1 / 6 A TételWiki wikiből Tartalomjegyzék 1 A mechanika elvei 2 A virtuális munka elve 3 d'alembert elv és a Lagrange-féle elsőfajú egyenletek 4 A Gauss-féle legkisebb kényszer 5 Általános koordináták

Részletesebben

Légköri termodinamika

Légköri termodinamika Légköri termodinamika Termodinamika: a hőegyensúllyal, valamint a hőnek, és más energiafajtáknak kölcsönös átalakulásával foglalkozó tudományág. Meteorológiai vonatkozása ( a légkör termodinamikája): a

Részletesebben

1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből

1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből . Feladatok a termodinamika tárgyköréből Hővezetés, hőterjedés sugárzással.. Feladat: (HN 9A-5) Egy épület téglafalának mérete: 4 m 0 m és, a fal 5 cm vastag. A hővezetési együtthatója λ = 0,8 W/m K. Mennyi

Részletesebben

Dekoherencia Markovi Dinamika Diósi Lajos. Elméleti Fizikai Iskola Tihany, augusztus szeptember 3.

Dekoherencia Markovi Dinamika Diósi Lajos. Elméleti Fizikai Iskola Tihany, augusztus szeptember 3. Dekoherencia Markovi Dinamika Diósi Lajos Elméleti Fizikai Iskola Tihany, 2010. augusztus 30. - szeptember 3. Tartalomjegyzék 1 Projektív dekoherencia 2 Nyitott rendszer - Lindblad egy. 3 Dekoherencia

Részletesebben

Lagrange és Hamilton mechanika

Lagrange és Hamilton mechanika Lagrange és 2010. október 17. Lagrange és Tartalom 1 Variáció Lagrange egyenlet Legendre transzformáció Hamilton egyenletek 2 3 Szimplektikus sokaság Hamilton mez Hamilton és Lagrange egyenletek ekvivalenciája

Részletesebben

Termodinamika. Belső energia

Termodinamika. Belső energia Termodinamika Belső energia Egy rendszer belső energiáját az alkotó részecskék mozgási energiájának és a részecskék közötti kölcsönhatásból származó potenciális energiák teljes összegeként határozhatjuk

Részletesebben

Monte Carlo módszerek a statisztikus fizikában. Az Ising modell. 8. előadás

Monte Carlo módszerek a statisztikus fizikában. Az Ising modell. 8. előadás Monte Carlo módszerek a statisztikus fizikában. Az Ising modell. 8. előadás Démon algoritmus az ideális gázra időátlag fizikai mennyiségek átlagértéke sokaságátlag E, V, N pl. molekuláris dinamika Monte

Részletesebben

Két 1/2-es spinből álló rendszer teljes spinje (spinek összeadása)

Két 1/2-es spinből álló rendszer teljes spinje (spinek összeadása) Két /-es spinből álló rendszer teljes spinje spinek összeadása Két darab / spinű részecskéből álló rendszert írunk le. Ezek lehetnek elektronok, vagy protonok, vagy akármilyen elemi vagy nem elemi részecskék.

Részletesebben

Lagrange egyenletek. Úgy a virtuális munka mint a D Alembert-elv gyakorlati alkalmazását

Lagrange egyenletek. Úgy a virtuális munka mint a D Alembert-elv gyakorlati alkalmazását Lagrange egyenletek Úgy a virtuális munka mint a D Alembert-elv gyakorlati alkalmazását megnehezíti a δr i virtuális elmozdulások egymástól való függősége. (F i ṗ i )δx i = 0, i = 1, 3N. (1) i 3N infinitezimális

Részletesebben

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak. Rugalmasan ütköznek egymással és a tartály

Részletesebben

A munkavégzés a rendszer és a környezete közötti energiacserének a D hőátadástól eltérő valamennyi más formája.

A munkavégzés a rendszer és a környezete közötti energiacserének a D hőátadástól eltérő valamennyi más formája. 11. Transzportfolyamatok termodinamikai vonatkozásai 1 Melyik állítás HMIS a felsoroltak közül? mechanikában minden súrlódásmentes folyamat irreverzibilis. disszipatív folyamatok irreverzibilisek. hőmennyiség

Részletesebben

f(x) vagy f(x) a (x x 0 )-t használjuk. lim melyekre Mivel itt ɛ > 0 tetszőlegesen kicsi, így a a = 0, a = a, ami ellentmondás, bizonyítva

f(x) vagy f(x) a (x x 0 )-t használjuk. lim melyekre Mivel itt ɛ > 0 tetszőlegesen kicsi, így a a = 0, a = a, ami ellentmondás, bizonyítva 6. FÜGGVÉNYEK HATÁRÉRTÉKE ÉS FOLYTONOSSÁGA 6.1 Függvény határértéke Egy D R halmaz torlódási pontjainak halmazát D -vel fogjuk jelölni. Definíció. Legyen f : D R R és legyen x 0 D (a D halmaz torlódási

Részletesebben

Matematika A2 vizsga mgeoldása június 4.

Matematika A2 vizsga mgeoldása június 4. Matematika A vizsga mgeoldása 03. június.. (a (3 pont Definiálja az f(x, y függvény határértékét az (x 0, y 0 helyen! Megoldás: Legyen D R, f : D R. Legyen az f(x, y függvény értelmezve az (x 0, y 0 pont

Részletesebben

Klasszikus és kvantum fizika

Klasszikus és kvantum fizika Klasszikus és kvantum fizika valamint a Wigner függvény T.S. Biró MTA Fizikai Kutatóközpont, Budapest 2017. november 13. T.S.Biró Wigner 115, Budapest, 2017. Nov. 15. Biró Klassz kvantum 1 / 22 Abstract

Részletesebben

Miért fontos számunkra az előző gyakorlaton tárgyalt lineáris algebrai ismeretek

Miért fontos számunkra az előző gyakorlaton tárgyalt lineáris algebrai ismeretek Az november 23-i szeminárium témája Rövid összefoglaló Miért fontos számunkra az előző gyakorlaton tárgyalt lineáris algebrai ismeretek felfrissítése? Tekintsünk ξ 1,..., ξ k valószínűségi változókat,

Részletesebben

Megoldott feladatok november 30. n+3 szigorúan monoton csökken, 5. n+3. lim a n = lim. n+3 = 2n+3 n+4 2n+1

Megoldott feladatok november 30. n+3 szigorúan monoton csökken, 5. n+3. lim a n = lim. n+3 = 2n+3 n+4 2n+1 Megoldott feladatok 00. november 0.. Feladat: Vizsgáljuk az a n = n+ n+ sorozat monotonitását, korlátosságát és konvergenciáját. Konvergencia esetén számítsuk ki a határértéket! : a n = n+ n+ = n+ n+ =

Részletesebben

II. Két speciális Fibonacci sorozat, szinguláris elemek, természetes indexelés

II. Két speciális Fibonacci sorozat, szinguláris elemek, természetes indexelés II. Két speciális Fibonacci sorozat, szinguláris elemek, természetes indexelés Nagyon könnyen megfigyelhetjük, hogy akármilyen két számmal elindítunk egy Fibonacci sorozatot, a sorozat egymást követő tagjainak

Részletesebben

Explicit hibabecslés Maxwell-egyenletek numerikus megoldásához

Explicit hibabecslés Maxwell-egyenletek numerikus megoldásához Explicit hibabecslés Maxwell-egyenletek numerikus megoldásához Izsák Ferenc 2007. szeptember 17. Explicit hibabecslés Maxwell-egyenletek numerikus megoldásához 1 Vázlat Bevezetés: a vizsgált egyenlet,

Részletesebben

Műszaki hőtan I. ellenőrző kérdések

Műszaki hőtan I. ellenőrző kérdések Alapfogalmak, 0. főtétel Műszaki hőtan I. ellenőrző kérdések 1. Mi a termodinamikai rendszer? Miben különbözik egymástól a nyitott és zárt termodinamikai rendszer? A termodinamikai rendszer (TDR) az anyagi

Részletesebben

A kémiai kötés eredete; viriál tétel 1

A kémiai kötés eredete; viriál tétel 1 A kémiai kötés ereete; viriál tétel 1 Probléma felvetés Ha egy molekula atommagjai közötti távolság csökken, akkor a közöttük fellép elektrosztatikus taszításhoz tartozó energia n. Ugyanez igaz az elektronokra

Részletesebben

Követelmények: f - részvétel az előadások 67 %-án - 3 db érvényes ZH (min. 50%) - 4 elfogadott laborjegyzőkönyv

Követelmények: f - részvétel az előadások 67 %-án - 3 db érvényes ZH (min. 50%) - 4 elfogadott laborjegyzőkönyv Fizikai kémia és radiokémia B.Sc. László Krisztina 18-93 klaszlo@mail.bme.hu F ép. I. lépcsőház 1. emelet 135 http://oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/fizkem/kornymern Követelmények: 2+0+1 f - részvétel

Részletesebben

Elektromágneses hullámok

Elektromágneses hullámok Bevezetés a modern fizika fejezeteibe 2. (a) Elektromágneses hullámok Utolsó módosítás: 2015. október 3. 1 A Maxwell-egyenletek (1) (2) (3) (4) E: elektromos térerősség D: elektromos eltolás H: mágneses

Részletesebben

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak.

Részletesebben

1. Példa. A gamma függvény és a Fubini-tétel.

1. Példa. A gamma függvény és a Fubini-tétel. . Példa. A gamma függvény és a Fubini-tétel.. Az x exp x + t )) függvény az x, t tartományon folytonos, és nem negatív, ezért alkalmazható rá a Fubini-tétel. I x exp x + t )) dxdt + t dt π 4. [ exp x +

Részletesebben

Geometriai vagy kinematikai természetű feltételek: kötések vagy. kényszerek. 1. Egy apró korong egy mozdulatlan lejtőn vagy egy gömb belső

Geometriai vagy kinematikai természetű feltételek: kötések vagy. kényszerek. 1. Egy apró korong egy mozdulatlan lejtőn vagy egy gömb belső Kényszerek Geometriai vagy kinematikai természetű feltételek: kötések vagy kényszerek. Példák: 1. Egy apró korong egy mozdulatlan lejtőn vagy egy gömb belső felületén mozog. Kényszerek Geometriai vagy

Részletesebben

Fizika feladatok. 1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből november 28. Hővezetés, hőterjedés sugárzással. Ideális gázok állapotegyenlete

Fizika feladatok. 1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből november 28. Hővezetés, hőterjedés sugárzással. Ideális gázok állapotegyenlete Fizika feladatok 2014. november 28. 1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből Hővezetés, hőterjedés sugárzással 1.1. Feladat: (HN 19A-23) Határozzuk meg egy 20 cm hosszú, 4 cm átmérőjű hengeres vörösréz

Részletesebben

A mérési eredmény megadása

A mérési eredmény megadása A mérési eredmény megadása A mérés során kapott értékek eltérnek a mérendő fizikai mennyiség valódi értékétől. Alapvetően kétféle mérési hibát különböztetünk meg: a determinisztikus és a véletlenszerű

Részletesebben

Keresztmetszet másodrendű nyomatékainak meghatározása

Keresztmetszet másodrendű nyomatékainak meghatározása BUDAPEST MŰSZAK ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNY EGYETEM Keresztmetszet másodrendű nyomatékainak meghatározása Segédlet a Szilárdságtan c tárgy házi feladatához Készítette: Lehotzky Dávid Budapest, 205 február 28 ábra

Részletesebben

6. Termodinamikai egyensúlyok és a folyamatok iránya

6. Termodinamikai egyensúlyok és a folyamatok iránya 6. ermodinamikai egyensúlyok és a folyamatok iránya A természetben végbemenő folyamatok kizárólagos termodinamikai hajtóereje az entróia növekedése. Minden makroszkoikusan észlelhető folyamatban a rendszer

Részletesebben

Markov-láncok stacionárius eloszlása

Markov-láncok stacionárius eloszlása Markov-láncok stacionárius eloszlása Adatbányászat és Keresés Csoport, MTA SZTAKI dms.sztaki.hu Kiss Tamás 2013. április 11. Tartalom Markov láncok definíciója, jellemzése Visszatérési idők Stacionárius

Részletesebben

Q 1 D Q 2 (D x) 2 (1.1)

Q 1 D Q 2 (D x) 2 (1.1) . Gyakorlat 4B-9 Két pontszerű töltés az x tengelyen a következőképpen helyezkedik el: egy 3 µc töltés az origóban, és egy + µc töltés az x =, 5 m koordinátájú pontban van. Keressük meg azt a helyet, ahol

Részletesebben

Lássuk be, hogy nem lehet a három pontot úgy elhelyezni, hogy egy inerciarendszerben

Lássuk be, hogy nem lehet a három pontot úgy elhelyezni, hogy egy inerciarendszerben Feladat: A háromtest probléma speciális megoldásai Arra vagyunk kiváncsiak, hogy a bolygó mozgásnak milyen egyszerű egyensúlyi megoldásai vannak három bolygó esetén. Az így felmerülő három-test probléma

Részletesebben

1. ábra. 24B-19 feladat

1. ábra. 24B-19 feladat . gyakorlat.. Feladat: (HN 4B-9) A +Q töltés egy hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld.. ábra.). Számítsuk ki az E elektromos térerősséget a vonal. ábra. 4B-9 feladat irányában lévő,

Részletesebben

Az egyenlőtlenség mindkét oldalát szorozzuk meg 4 16-al:

Az egyenlőtlenség mindkét oldalát szorozzuk meg 4 16-al: Bevezető matematika kémikusoknak., 04. ősz. feladatlap. Ábrázoljuk számegyenesen a következő egyenlőtlenségek megoldáshalmazát! (a) x 5 < 3 5 x < 3 x 5 < (d) 5 x

Részletesebben

Felügyelt önálló tanulás - Analízis III.

Felügyelt önálló tanulás - Analízis III. Felügyelt önálló tanulás - Analízis III Kormos Máté Differenciálható sokaságok Sokaságok Röviden, sokaságoknak nevezzük azokat az objektumokat, amelyek egy n dimenziós térben lokálisan k dimenziósak Definíció:

Részletesebben

Spontaneitás, entrópia

Spontaneitás, entrópia Spontaneitás, entrópia 6-1 Spontán folyamat 6-2 Entrópia 6-3 Az entrópia kiszámítása 6-4 Spontán folyamat: a termodinamika második főtétele 6-5 Standard szabadentalpia változás, ΔG 6-6 Szabadentalpia változás

Részletesebben

Fizikai mennyiségek, állapotok

Fizikai mennyiségek, állapotok Fizikai mennyiségek, állapotok Atomok és molekulák zikai mennyiségeihez rendelt operátorok A kvantummechanika mint matematikai modell alapvet épít elemei a rendszer leírására szolgáló zikai mennyiségekhez

Részletesebben

Környezeti kémia: A termodinamika főtételei, a kémiai egyensúly

Környezeti kémia: A termodinamika főtételei, a kémiai egyensúly Környezeti kémia: A termodinamika főtételei, a kémiai egyensúly Bányai István DE TTK Kolloid- és Környezetkémiai Tanszék 2013.01.11. Környezeti fizikai kémia 1 A fizikai-kémia és környezeti kémia I. A

Részletesebben

A +Q töltés egy L hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld ábra ábra

A +Q töltés egy L hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld ábra ábra . Gyakorlat 4B-9 A +Q töltés egy L hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld. 4-6 ábra.). Számítsuk ki az E elektromos térerősséget a vonal irányában lévő, annak.. ábra. 4-6 ábra végpontjától

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA MATEmATIkA I 6 VI KOmPLEX SZÁmOk 1 A komplex SZÁmOk HALmAZA A komplex számok olyan halmazt alkotnak amelyekben elvégezhető az összeadás és a szorzás azaz két komplex szám összege és szorzata

Részletesebben

A maximum likelihood becslésről

A maximum likelihood becslésről A maximum likelihood becslésről Definíció Parametrikus becsléssel foglalkozunk. Adott egy modell, mellyel elképzeléseink szerint jól leírható a meghatározni kívánt rendszer. (A modell típusának és rendszámának

Részletesebben

Megoldások. ξ jelölje az első meghibásodásig eltelt időt. Akkor ξ N(6, 4; 2, 3) normális eloszlású P (ξ

Megoldások. ξ jelölje az első meghibásodásig eltelt időt. Akkor ξ N(6, 4; 2, 3) normális eloszlású P (ξ Megoldások Harmadik fejezet gyakorlatai 3.. gyakorlat megoldása ξ jelölje az első meghibásodásig eltelt időt. Akkor ξ N(6, 4;, 3 normális eloszlású P (ξ 8 ξ 5 feltételes valószínűségét (.3. alapján számoljuk.

Részletesebben

A Klasszikus Statisztikus Fizika Alapjai. Néda Zoltán, Tyukodi Botond és Kacsó Ágota - Enikő

A Klasszikus Statisztikus Fizika Alapjai. Néda Zoltán, Tyukodi Botond és Kacsó Ágota - Enikő A Klasszikus Statisztikus Fizika Alapjai Néda Zoltán, Tyukodi Botond és Kacsó Ágota - Enikő Szakreferens: Dr. Sárközi Zsuzsa Rajzok: Tyukodi Botond Borítóterv: XXX Néda Zoltán és Tyukodi Botond publikációt

Részletesebben

Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján

Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján Számsorozatok, vektorsorozatok konvergenciája Def.: Számsorozatok értelmezése:

Részletesebben

f = n - F ELTE II. Fizikus 2005/2006 I. félév

f = n - F ELTE II. Fizikus 2005/2006 I. félév ELTE II. Fizikus 2005/2006 I. félév KISÉRLETI FIZIKA Hıtan 2. (X. 25) Gibbs féle fázisszabály (0-dik fıtétel alkalmazása) Intenzív állapotothatározók száma közötti összefüggés: A szabad intenzív paraméterek

Részletesebben

A TételWiki wikiből. c n Ψ n. Ψ = n

A TételWiki wikiből. c n Ψ n. Ψ = n 1 / 9 A TételWiki wikiből 1 Bevezetés, ideális gázok, Fermi- és Bose-eloszlás 1.1 A Bose-Einstein-eloszlás 1.2 A Fermi-Dirac-eloszlás 1.3 Ideális gázok 1.4 A klasszikus határeset 2 Bose-Einstein kondenzáció

Részletesebben

Evans-Searles fluktuációs tétel Crooks fluktuációs tétel Jarzynski egyenlőség

Evans-Searles fluktuációs tétel Crooks fluktuációs tétel Jarzynski egyenlőség Evans-Searles fluktuációs tétel Crooks fluktuációs tétel Jarzynski egyenlőség Osváth Szabolcs Evans-Searles fluktuációs tétel Denis J Evans, Ezechiel DG Cohen, Gary P Morriss (1993) Denis J Evans, Debra

Részletesebben

e (t µ) 2 f (t) = 1 F (t) = 1 Normális eloszlás negyedik centrális momentuma:

e (t µ) 2 f (t) = 1 F (t) = 1 Normális eloszlás negyedik centrális momentuma: Normális eloszlás ξ valószínűségi változó normális eloszlású. ξ N ( µ, σ 2) Paraméterei: µ: várható érték, σ 2 : szórásnégyzet (µ tetszőleges, σ 2 tetszőleges pozitív valós szám) Normális eloszlás sűrűségfüggvénye:

Részletesebben

A Hamilton-Jacobi-egyenlet

A Hamilton-Jacobi-egyenlet A Hamilton-Jacobi-egyenlet Ha sikerül olyan kanonikus transzformációt találnunk, amely a Hamilton-függvényt zérusra transzformálja akkor valamennyi új koordináta és impulzus állandó lesz: H 0 Q k = H P

Részletesebben

Az entrópia statisztikus értelmezése

Az entrópia statisztikus értelmezése Az entrópa statsztkus értelmezése A tapasztalat azt mutatja hogy annak ellenére hogy egy gáz molekulá egyed mozgást végeznek vselkedésükben mégs szabályszerűségek vannak. Statsztka jellegű vselkedés szabályok

Részletesebben

Kevert állapoti anholonómiák vizsgálata

Kevert állapoti anholonómiák vizsgálata Kevert állapoti anholonómiák vizsgálata Bucz Gábor Témavezet : Dr. Fehér László Dr. Lévay Péter Szeged, 2015.04.23. Bucz Gábor Kevert állapoti anholonómiák vizsgálata Szeged, 2015.04.23. 1 / 27 Tartalom

Részletesebben

A Relativisztikus kvantummechanika alapjai

A Relativisztikus kvantummechanika alapjai A Relativisztikus kvantummechanika alapjai January 25, 2005 A kvantummechanika Schrödinger egyenletének a felírása után azonnal kiderül, hogy ez az egyenlet nem relativisztikusan kovariáns. (Aránylag könnyen

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 3 III. VÉLETLEN VEKTOROK 1. A KÉTDIMENZIÓs VÉLETLEN VEKTOR Definíció: Az leképezést (kétdimenziós) véletlen vektornak nevezzük, ha Definíció:

Részletesebben

A mechanika alapjai. A pontszerű testek dinamikája

A mechanika alapjai. A pontszerű testek dinamikája A mechanika alapjai A pontszerű testek dinamikája Horváth András SZE, Fizika Tsz. v 0.6 1 / 26 alapi Bevezetés Newton I. Newton II. Newton III. Newton IV. alapi 2 / 26 Bevezetés alapi Bevezetés Newton

Részletesebben

Spontaneitás, entrópia

Spontaneitás, entrópia Spontaneitás, entrópia 11-1 Spontán és nem spontán folyamat 11-2 Entrópia 11-3 Az entrópia kiszámítása 11-4 Spontán folyamat: a termodinamika második főtétele 11-5 Standard szabadentalpia változás, ΔG

Részletesebben

SCHRÖDINGER-EGYENLET SCHRÖDINGER-EGYENLET

SCHRÖDINGER-EGYENLET SCHRÖDINGER-EGYENLET SCHRÖDINGER-EGYENLET A Scrödinger-egyenlet a kvantummecanika mozgásegyenlet, Newton II. törvényével analóg. Nem vezetető le korábbi elvekből, de intuitívan bevezetető. Egy atározott energiával és impulzussal

Részletesebben

valós számot tartalmaz, mert az ilyen részhalmazon nem azonosság.

valós számot tartalmaz, mert az ilyen részhalmazon nem azonosság. 2. Közönséges differenciálegyenlet megoldása, megoldhatósága Definíció: Az y függvényt a valós számok H halmazán a közönséges differenciálegyenlet megoldásának nevezzük, ha az y = y(x) helyettesítést elvégezve

Részletesebben

Molekuláris dinamika I. 10. előadás

Molekuláris dinamika I. 10. előadás Molekuláris dinamika I. 10. előadás Miről is szól a MD? nagy részecskeszámú rendszerek ismerjük a törvényeket mikroszkópikus szinten minden részecske mozgását szimuláljuk? Hogyan tudjuk megérteni a folyadékok,

Részletesebben

12. előadás - Markov-láncok I.

12. előadás - Markov-láncok I. 12. előadás - Markov-láncok I. 2016. november 21. 12. előadás 1 / 15 Markov-lánc - definíció Az X n, n N valószínűségi változók sorozatát diszkrét idejű sztochasztikus folyamatnak nevezzük. Legyen S R

Részletesebben

Az elméleti mechanika alapjai

Az elméleti mechanika alapjai Az elméleti mechanika alapjai Tömegpont, a továbbiakban részecske. A jelenségeket a háromdimenziós térben és időben játszódnak le: r helyzetvektor v dr dt ṙ, a dr dt r a részecske sebessége illetve gyorsulása.

Részletesebben

A következő feladat célja az, hogy egyszerű módon konstruáljunk Poisson folyamatokat.

A következő feladat célja az, hogy egyszerű módon konstruáljunk Poisson folyamatokat. Poisson folyamatok, exponenciális eloszlások Azt mondjuk, hogy a ξ valószínűségi változó Poisson eloszlású λ, 0 < λ

Részletesebben

Vektorok, mátrixok, lineáris egyenletrendszerek

Vektorok, mátrixok, lineáris egyenletrendszerek a Matematika mérnököknek I. című tárgyhoz Vektorok, mátrixok, lineáris egyenletrendszerek Vektorok A rendezett valós számpárokat kétdimenziós valós vektoroknak nevezzük. Jelölésükre latin kisbetűket használunk.

Részletesebben

Feladatok a Gazdasági matematika II. tárgy gyakorlataihoz

Feladatok a Gazdasági matematika II. tárgy gyakorlataihoz Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Feladatok a Gazdasági matematika II tárgy gyakorlataihoz a megoldásra ajánlott feladatokat jelöli e feladatokat a félév végére megoldottnak tekintjük a nehezebb

Részletesebben