Van-e szerepe a metodikának az Asztma Kontroll Teszt(ACT) értékelésében?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Van-e szerepe a metodikának az Asztma Kontroll Teszt(ACT) értékelésében?"

Átírás

1 Van-e szerepe a metodikának az Asztma Kontroll Teszt(ACT) értékelésében? Dr. Herke Paula Szigetszentmiklósi Sz.R.I- Tüdőgondozó MTT Allergológiai és Légzéspatológiai Szekciójának Tudományos Ülése és a Fiatal Pulmonológusok Kazuisztikai Fóruma, március , Eger

2 Kontroll=? Túl azon, hogy az általában kordában nem tartható betegség a jövőre nézve is súlyosabb lefolyást prognosztizál, nagyobb finanszírozási terhet is jelent és jósol. Idézve dr Tóth Tivadar kollegánktól!

3 GINA 2009 Az új GINA 2009 módosításai megerősítették az asztmakontroll fontosságát. A korábbi asztma osztályozást csak kutatásokban javasolják használni (intermittáló, enyhe perzisztáló, mérsékelten súlyos perzisztáló, súlyos). A hangsúly a kontroll alapú kezelésen.

4 GINA által nevesítetten felnőtteknek ajánlott állapot felmérő tesztek Astma Control Test (ACT) Astma Control Questionairre (ACQ) Astma Therapy Assessment Questionairre (ATAQ) Astma Control Scoring System (ACSS) A kontroll követésére az Asztma Kontroll Teszt (ACT) alkalmas, klinikailag validált teszt.

5 68 éves férfi, ismert extr. asthma bronch. Nem dohányzik, nincs egyéb ismert betegsége. Fenntartó th. mellett rohamszerű fulladás, terheléses nehézlégzés, éjszakai tünet nincs, nappali tünet: 1-2 köhögés. ROHAMOLDÓ: naponta 3x. (1/3, 2/1, 3/2, 4/1, 5/3) Van-e szerepe a metodikának az Asztma Kontroll Teszt(ACT) értékelésében?

6

7 GINA 2009: nemzetközi ajánlás 3 kategóriát használ és eszerint működik a magyar finanszírozás. Kontrollált (valamennyi az alábbiak közül) Részben kontrollált (Bármelyik, bármikor) Nem kontrollált Nappali tünetek heti 2 > heti 2 Ha bármelyik héten a részben Fizikai korlátozottság nincs van Éjszakai tünetek nincs van Rohamoldó használat Légzésfunkció (FEV 1, vagy PEF) heti 2 > heti 2 normális < 80% (a referenciához, vagy az egyéni legjobbhoz képest) kontrollált asthma feltételei közül legalább három teljesül A jövőbeli kockázat értékelése (exacerbáció kockázat, instabilitás, gyors légzésfunkció csökkenés, nem kívánt események A jövőbeli események a következőkkel függhetnek össze: gyenge asztmakontroll, gyakori exacerbációk az elmúlt évben, sürgősségi felvétel asztma miatt, alacsony FEV1, dohányzás, magas dózisú gyógyszeres kezelés ACT kérdései : 1. milyen gyakran korlátozta asztmája a munkahelyi, iskolai vagy otthoni feladatai elvégzésében? 2. milyen gyakran érzett asztmája miatt nehézséget levegővételkor? 3. hány alaklommal ébredt fel éjszaka vagy a szokásosnál korábban asztmás tünetei miatt (sípolás, köhögés, nehézlégzés, szorító érzés vagy fájdalom a mellkasban)? 4. milyen gyakran használta rohamoldó hörgtágító gyógyszerét? 5. Összességében hogyan értékeli asztmás állapotát az elmúlt 4 hétben?

8 Összehasonlíthatóság feltétele: ACTben is meghatározni a részben kontrollált ponthatárait. Filozófiai, de nem lényegtelen kérdés: A részben kontrollált = nem eléggé jól lévő jólkontrollált, vagy jól lévő nem-kontrollált. Kínai válasz: Validity of Asthma Control Test for Asthma Control Assessment in Chinese Primary Care Settings Xin Zhou, MD, FCCP; Feng-ming Ding, MD; Jiang-tao Lin, MD, FCCP; Kai-sheng Yin, MD, FCCPCHEST. 2009;135(4): American College of Chest Physicians The asthma was controlled for an ACT score of 20, partly controlled for scores of 19 and 18, and uncontrolled for a score of 17.

9 Célkitűzés:A mindennapi gyakorlatban megnézni: Az ACT kitöltésének körülményei befolyásolják-e az elért pontszámot? o Ezen belül van-e olyan kérdés, amire adott válaszokban jelentős eltérés mutatkozik? o Van-e olyan kérdés, aminek értelmezése nehézséget okoz a betegnek? A pontszám alapján számított kontroll szint megegyezik-e a GINA ajánlásai alapján meghatározottnak? A teszt eredménye lehet-e terápiás döntéseket igazoló érv a finanszírozás felé?

10 Módszerek: A vizsgálat során az ACT-t még nem ismerő, vizsgálatra jelentkező 205 asztmásból véletlenszerű kiválasztással két csoportot képeztünk. Keverten fennálló COPD nem volt kizáró tényező. (Ffi/nő: 67/138 fő, életkor: év). Az ) a légzésfunkciós vizsgálat és az orvossal való találkozás után ahol feltettük az ACT kérdéseit is-még a rendelőben töltötte ki a tesztet. A ) a LF után- az orvossal való találkozást megelőzően tesztelt. Az orvos is pontozta ACT szerint- a szóbeli válaszokat, ennek eredményét a beteg nem ismerte.

11 Nemzeti validációk. Magyar:133 beteg Angol (NY-Eu):2949 beteg Amerikai: beteg+4180 Brazil: 290 beteg Spanyol:322 Arab:40 beteg Kínai:403 beteg Pakisztáni:150 Koreai: 392 beteg - átírták. (KATC)

12 Eredmények

13 A A Egy nyelvet beszélünk (és írunk?) 23-nál legalább egy kérdésnél 3 vagy 4 pont különbség,26-nál legalább egy kérdésnél 2 pont különbség volt a szóbeli és az írásbeli válasz között az adható 1-5 pontból. 23-nál legalább egy kérdésnél 3 vagy 4 pont különbség, másik 23-nál legalább egy kérdésnél 2 pont különbség volt a szóbeli és az írásbeli válasz között az adható 5 pontból. Extrém eltérés kevesebb volt,mint az I. csoportban. (-14/+13 vs. -7) Ezt természetesen a beteg attitűdjén kívül az orvos szubjektív értelmezése is befolyásolta.

14 eltérés az első és második válasz között I. csoport (előbb anamnézis felvétel) II. csoport (előbb írásbeli teszt) A két csoportban ugyanannyian adnak eltérő választ. De néhány percen belül megismételve a kérdéseket, többen adnak a második válasznál magasabb pontot.

15 A továbbiakban a betegek által írásban kitöltött ACT eredményeit elemezve Nehézségek: Kitöltésnél a betegek 19%-a értelmezési gondot jelezett. 8,5%-nak kellett felolvasni a kérdéseket, mert nem látták ill. 1 analfabéta volt.

16 Felmerülő kérdések: 1-2. A terheléses nehézlégzés pl. lépcsőzés napi korlátozottságot jelent? Az 1.vagy a 2. kérdésnél válaszolandó meg?

17 Felmerülő kérdések: 1-2 A 25 pontosok között hányan köhögnek? 15 beteg töltött ki 25 pontos tesztet ebből 13 nem köhög, 2 jelezte, hogy néha. A nappali tünetmentességet jelölők közül hányan köhögnek? =5 pont mindkét, nappali tünetre vonatkozó kérdésre (1.-2.). CSAK REGGELENTE 1 (ismert refluxos) ROHAMOKBAN 1 LEFEKVÉSKOR 1 KÖHÉCSEL 2 NÉHA 4

18 Felmerülő kérdések:4 Új beteg,akinek nem volt még rohamoldója, vagy régi és elfogyott a gyógyszere, de szüksége lett volna rá, mit írjon be:5/1? 24 beteg ezért adott 5 pontot. Ezek közül 11-nek 17 alatt volt a pontszáma! Mi készteti a beteget arra,hogy miután heti 2-3x-i rohamoldó használatot jelölt meg, a rendelésen azt mondja: napi 6x fújt? Egy beteg rohamoldó helyett napi 4x2 belégzést alkalmazott Seretidéből.

19 Felmerülő kérdések: 5 Mennyire tér el a betegek véleménye saját kontrolláltságukról (5.kérdés) és az ACT alapján számított kontroll fok? 107 egyezett,98 eltért(=48%)- esetről esetre egyeztetve. NEM KONTROLLÁLT RÉSZBEN KONTROLL. 5.kérdés PONTSZÁM ALAPJÁN (esetszám) 1.csoport KONTROLLÁLT kérdés PONTSZÁM ALAPJÁN (esetszám) 2.csoport A BETEGEK 18%-a NEM KONTROLLÁLTNAK, 28,3% RÉSZBEN K.-NAK, 53,6% KONTROLLÁLTNAK VÉLEMÉNYEZI MAGÁT.

20 Hogy értelmezi a beteg a kontrolláltság fogalmát? KONTROLLÁLT A betegek a válaszokat az orvossal való találkozás és a kontrollteszt kitöltése után adták. Magukat kontrolláltnak valló betegek: Vizsgálaton voltam. Nem tudom. Rendszeres orvosi ellenőrzés. Legyen nálam folyamatosan kontrollált gyógyszer mindig. felügyelt kezelés Rendben van az állapotom. hogy szinten van tartva az állapotom huzamosabban jobb egyensúlyi állapotra számíthatok lehet szinten tartani gyógyszerrel

21 Hogy értelmezi a beteg a kontrolláltság fogalmát? RÉSZBEN KONTROLLÁLT A betegek a válaszokat az orvossal való találkozás és a kontrollteszt kitöltése után adták. nem törődnek velem nem biztos, hogy javulhat vagy stagnálhat az állapotom részben ellenőrzött Nincs válasz. lehetne jobb is Magát részben kontrolláltnak tartó beteg: nem lehet szinten tartani

22 Hogy értelmezi a beteg a kontrolláltság fogalmát? NEM KONTROLLÁLT A betegek a válaszokat az orvossal való találkozás és a kontrollteszt kitöltése után adták. Biztos,hogy már nem élnék. 5 pontot adott, de az összpontszám 12! nem foglalkozom vele nem ellenőrzött nem jó a gyógyszer beállítása abszolút nem foglalkoznak a beteggel nem kezelt nem gyógyítható teljesen Magát nem-kontrolláltnak tartó beteg: Nincs válasz. Az orvos meggyőződése, hogy a gyógyszereket nem szedem, az életviteli előírásokat nem tartom be.

23 Mennyire befolyásolja az 5.KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZ, az önértékelés illetve az értelmezéstől függően a terápia minősítése az ACT végeredményét? I.Csoport n=103 5.kérdés PONTSZÁM A ALAPJÁN 1-4. kérdés PONTSZÁM A ALAPJÁN ACT- PONTSZÁM ALAPJÁN NEM KONTR RÉSZBEN KONTR. KONTR GINA ALAPJÁN II.Csoprt n=102 5.kérdés PONTSZÁ MA ALAPJÁN 1-4. kérdés PONTSZÁ MA ALAPJÁN ACT- PONTSZÁ M ALAPJÁN NEM KONTR.T RÉSZBEN KONTR. KONTR GINA ALAPJÁN (esetszám)

24 Felmerülő kérdések:a GINA alapján már LF. eltérés esetén is részlegesen kontrolláltnak minősíthetünk egy beteget, panaszmentesség mellett is. Hány olyan beteg van, akinél a kétféle módszerrel (GINA/ACT) meghatározott kontrolláltság különbözik? Esetről-esetre egyeztetve az adatokat, az I. csoport 103 betegéből 59 beteg besorolása egyezik-, 44 beteg besorolása különbözik. Esetről-esetre egyeztetve az adatokat, a II. csoport 102 betegből 66 beteg besorolása egyezik-,36 beteg besorolása különbözik. Tehát a GINA és az ACT által meghatározott kontroll fok csak 60 %-ban egyezik meg ténylegesen.

25 A kontrolláltság összesített megoszlása az ACTeredmény és a GINA szempontok alapján: ponthatárok : Nem kontrollált :17, Részben kontr.:18-19, Kontrollált:20-25 ACT ALAPJÁN I.csoport (fő) GINA ALAPJÁN I.csoport (fő) ACT ALAPJÁN II.csoport (fő) GINA ALAPJÁN II.csoport (fő) NEM KONTROL LÁLT RÉSZBEN KONTROL L. KONTROL LÁLT Az ACT eredendően nem ismeri a részben kontrolláltság fogalmát!

26 A kontrolláltság összesített megoszlása az ACT-eredmény és a GINA szempontok alapján: A teszt jól elhatárolja a nem kontrollált csoportot a részben+jól kontrollált csoporttól, ha a határt 17 és 18 pont között húzzuk meg. Nem alkalmas viszont a részben és a jól kontrollált szint elkülönítésére. The Asthma Control Test TM (ACT) as a predictor of GINA guideline-defined asthma control: analysis of a multinational cross-sectional survey The Primary Care Respiratory Journal Pages * Mike Thomas a, Stephen Kay b, James Pike b, Angela Williams c, Jacqueline R Carranza Rosenzweig c, Elizabeth V Hillyer d, David Price a n=2949 beteg An ACT score of <19 (not well-controlled asthma) correctly predicted GINA-defined partly controlled/uncontrolled asthma 94% of the time, while an ACT score of> 20 predicted GINA-defined controlled asthma 51% of the time

27 Hova tartozna a beteg, ha nem ráckevei? Eredeti ACT: 5-19 pont: nem kontrollált, pont: jól kontrollált, 25 pont: teljesen kontrollált. Magyar Nk: 5-19, K:20-25, ezen belül TK:24-25, Angol: Nk:5-19, K:20-25 Brazil: Nk:5-19, K:20-25 Kínai: Nk 17, Rk:18-19, K:20-25 Koreai: átdolgozta

28 68 éves férfi, ismert extr. asthma bronch. Nem dohányzik, nincs egyéb ismert betegsége. Fenntartó th. mellett rohamszerű fulladás, terheléses nehézlégzés, éjszakai tünet nincs, nappali tünet: 1-2 köhögés. ROHAMOLDÓ: naponta 3x. (1/3, 2/1, 3/2, 4/1, 5/3) A LÉGZÉSFUNKCIÓ ÉS AZ ACT KÖZÖTT TALÁLTUNK-E KORRELÁCIÓT? Találunk, de nagyon enyhe korrelációt.

29 ÖSSZEFOGLALÁS: Az ACT teszt alkalmas (Eredeti céljának megfelelően): betanítás lehetőleg a betegség és a gyógyszerhasználat egyidejű ismertetésekor- után ADOTT BETEG állapotkövetésére, ha a tesztet saját magának és nem az egészségügyi személyzet jelenlétében, a vélt elvárásoknak megfelelően tölti ki. Ebben az esetben kiszűrhető vele a nem kontrollált, ill. a részben kontrollált fokozat alacsonyabb pontszámú csoportja. Így jó segítség lehet a jól képzett beteg önmenedzselésében és a házi orvos kezében az állapot követésében, jelzi a szakorvosi konzílium szükségességét.

30 ÖSSZEFOGLALÁS: A GINA és az ACT által meghatározott kontroll fok csak 60 %-ban egyezik meg ténylegesen és a betegek 1/5-nél értelmezési gondok voltak. Ezért az ACT nem alkalmas:( Nem is volt célja!) új betegek automatikus besorolására (4.-5. kérdés!). Szakorvosi használatnál :GINA szerinti 3 kontrollfokba soroláshoz így az OEP felé terápiás döntéseket igazoló dokumentációként önmagában eredményeink alapján nem használható, még akkor sem, ha kijelölünk egy részlegesen kontrollált sávot.

31 Összefoglalás Szakorvosi használatra a nyolc év tapasztalatait leszűrve érdemes lenne egy, a nemzetközi ajánlásra, a magyar körülményekre és nyelvünk sajátosságaira figyelő teszt kidolgozása.

32 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

33 Irodalomjegyzék Eric D. Bateman, Helen K. Reddel at... (2010,). Overall asthma control: The relationship between current control and future risk. J. Allergy Clin.Immunol, 125: Galffy, G., Tamasi, L., Orosz, M., & Losonczy, G. (2007). Use of asthma control test in clinical practice. Forrás: GINA. (2009). Global Strategy for Asthma Managment and Prevention Forrás: KEN, A., K. (2006). The usefulness of the asthma control test-based on the internet investigation for the asthma patient(abstract). Medicine & Drug Journal, VOL.42;NO.8;PAGE Kwang-Ha Yoo, J.-W. J.-J. (2010). Customized Asthma Control Test with Reflection on Sociokultural Differnces. J.Korean Med.Sci, Lababidi H, H. A. (2008). Validation of the Arabic version of the asthma control test. Forrás: M Chan, S. S. (2009). THE ASTHMA CONTROL TEST AND PEAK EXPIRATORY FLO RATE ARE INDEPENDENT PEDIATRIC ASTHMA MANAGEMENT TOOLS IN AN OUTPATIENT SETTING. Forrás: meeting.chestpubs.org. Michael Schatz, M. M., & Mark Kosinski. (2009). The minimally important difference of the Asthma Control Test. The Journal of Allergy and Clinical Immunology, Volume 124, Issue 4, Mike Thomasa, Stephen Kayb, James Pikeb, Angela Williamsc, Jacqueline R Carranza Rosenzweigc, Elizabeth V Hillyerd, David Pricea. ( Online 24 February 2009). The Asthma Control TestTM (ACT) as a predictor of GINA guideline-defined asthma control: analysis of a multinational cross-sectional survey. The Primary Care Respiratory Journal, R.A.Nathan, C. K. (2004). Development of the Asthma Control Test: A survay for assessing asthma control. J.Allergy Clin.Immunol., Vol.113.N 1. Rodrigo GJ, A. J. (2008). Reliability and factor analysis of the Spanish version of the Asthma Control Test. Forrás: RoxoI, J. P., PonteII, E. V., Daniela Campos Borges RamosIII, J. P., PonteII, E. V., RamosIII, D. C., PimentelIV, L., és mtsai. (2004). Portuguese-language version of the Asthma Control Test: validation for use in Brazil*. The Journal of Allergy and Clinical Immunology, Volume 113, Issue 1, Pages 59-65,. Schatz M, S. C. (2006). Asthma Control Test.Reliability, validity and responsiveness in patients not previously followed by asthma specialists. J Allergy Clin Immunol., 117: Shoukat S, G. S. (Mar.2009). Assessment of asthma control using the asthma control test at a tertiary care centre in Karachi, Pakistan. J Pak Med Assoc, 59(3): Xin Zhou, MD, FCCP; Feng-ming Ding, MD; Jiang-tao Lin, MD, FCCP; Kai-sheng Yin, MD, FCCP. (2009). Validity of Asthma Control Test for Asthma Control Assessment in Chinese Primary Care Settings. CHEST American College of Chest Physicians, 135(4):

34 Milyen állapotfelmérő tesztre vágyunk a gyakorlatban? Legyen a beteg számára jól érhető gyorsan és egyértelműen kitölthető a kitöltés körülményei számottevően ne befolyásolják az összpontszámot, tehát valóban állapotkövető. Egyértelmű legyen mind a beteg, mind a házi orvos számára,hogy mikor kell szakorvoshoz fordulni. a szakorvos számára A kitöltés körülményei számottevően ne befolyásolják az össz-pontszámot. A rendelésen kitöltve ne igényeljen plusz időráfordítást vagy szakembert. Segítsen a terápiás döntésekben. Könnyítsen a dokumentációs terheken, tehát korreláljon a szakmai irányelvekkel és finanszírozási előírásokkal.

Az allergia molekuláris etiopatogenezise

Az allergia molekuláris etiopatogenezise Az allergia molekuláris etiopatogenezise Müller Veronika Immunológia továbbképzés 2019. 02.28. SEMMELWEIS EGYETEM Pulmonológiai Klinika http://semmelweis.hu/pulmonologia 2017. 03. 08. Immunológia továbbképzés

Részletesebben

SERDÜLİKORI ASZTMA BRONCHIALE. Dr. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika, Budapest

SERDÜLİKORI ASZTMA BRONCHIALE. Dr. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika, Budapest SERDÜLİKORI ASZTMA BRONCHIALE Dr. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika, Budapest AZ ASZTMA BRONCHIALE TERMÉSZETES LEFOLYÁSÁT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZİK Genetikai faktorok Környezeti tényezık életmód, allergének,

Részletesebben

ASZTMÁS-E A GYERMEK. Dr. Kovács Lajos. Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika, Budapest

ASZTMÁS-E A GYERMEK. Dr. Kovács Lajos. Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika, Budapest ASZTMÁS-E A GYERMEK Dr. Kovács Lajos Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika, Budapest ASZTMA BRONCHIALE Az asztma bronchiale a légutak krónikus gyulladása, ami az esetek többségében atópiás egyéneken

Részletesebben

PARADIGMA VÁLTÁS AZ ASZTMA BRONCHIALE MEGÍTÉLÉSÉBEN ÉS KEZELÉSÉBEN. Dr. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika Budapest

PARADIGMA VÁLTÁS AZ ASZTMA BRONCHIALE MEGÍTÉLÉSÉBEN ÉS KEZELÉSÉBEN. Dr. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika Budapest PARADIGMA VÁLTÁS AZ ASZTMA BRONCHIALE MEGÍTÉLÉSÉBEN ÉS KEZELÉSÉBEN Dr. Kovács Lajos SE. I. sz. Gyermekklinika Budapest ASZTMA GONDOZÁS SZEMPONTJAI Triggerek Aktuális tünetek Légzésfunkció KONTROLLÁLTSÁG

Részletesebben

Tüdőgyógyász tapasztalatai az asztmás gondozásról háziorvosként

Tüdőgyógyász tapasztalatai az asztmás gondozásról háziorvosként Tüdőgyógyász tapasztalatai az asztmás gondozásról háziorvosként TÖRÖKBÁLINTI TÜDŐGYÓGYINTÉZET GYERMEKOSZTÁLYA TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM 2018.09.08. 1 1. Nehéz kiemelni a NEM súlyos asztmást 2 A súlyost könnyű

Részletesebben

COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA. Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó

COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA. Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó 1964 US Surgeon General Report on Smoking and Health Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease WHO helyzetelemzés

Részletesebben

Asthma bronchiale. A Global Initiative for Asthma (GINA) 2014 újdonságai. Global Initiative for Asthma

Asthma bronchiale. A Global Initiative for Asthma (GINA) 2014 újdonságai. Global Initiative for Asthma Asthma bronchiale A Global Initiative for Asthma (GINA) 2014 újdonságai Global Initiative for Asthma GINA 2014, Box 7-1 Az asztma primer prevenciója Az asztma kialakulása és fennállása genetikailag meghatározott

Részletesebben

Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD).

Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD). Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD). Útmutató egészségügyi szakemberek részére. Linde: Living healthcare 02 Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD). Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD). Útmutató

Részletesebben

OROSZ MÁRTA DR., GÁLFFY GABRIELLA DR., KOVÁCS DOROTTYA ÁGH TAMÁS DR., MÉSZÁROS ÁGNES DR.

OROSZ MÁRTA DR., GÁLFFY GABRIELLA DR., KOVÁCS DOROTTYA ÁGH TAMÁS DR., MÉSZÁROS ÁGNES DR. ALL RIGHTS RESERVED SOKSZOROSÍTÁSI CSAK A MTT ÉS A KIADÓ ENGEDÉLYÉVEL Az asthmás és COPD-s betegek életminõségét befolyásoló tényezõk OROSZ MÁRTA DR., GÁLFFY GABRIELLA DR., KOVÁCS DOROTTYA Semmelweis Egyetem

Részletesebben

KRÓNIKUS ALLERGIÁS PULMONOLÓGIAI KÓRKÉPEK. Dr. Kovács Lajos SE. I. Gyermekklinika Budapest

KRÓNIKUS ALLERGIÁS PULMONOLÓGIAI KÓRKÉPEK. Dr. Kovács Lajos SE. I. Gyermekklinika Budapest KRÓNIKUS ALLERGIÁS PULMONOLÓGIAI KÓRKÉPEK Dr. Kovács Lajos SE. I. Gyermekklinika Budapest ALLERGIÁS REAKCIÓ TÍPUSAI ASZTMA BRONCHIALE AZ ASZTMA BRONCHIALE TERMÉSZETES LEFOLYÁSÁT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZİK Genetikai

Részletesebben

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Általános tájékoztató a gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezeléséről A kezelés célja a teljes tünetmentesség elérése, tünetek jelentkezésekor

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK. Pulmonológiai Klinika

LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK. Pulmonológiai Klinika LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK PhD kurzus Prof. Dr. Magyar Pál Pulmonológiai Klinika GYORS REVERZIBILITÁS TESZT Milyen gyógyszerrel végezzük? 400 µg β2 agonista vagy 800 µg antikolinerg szer,

Részletesebben

Asztma kisokos. Név: TAJ szám:

Asztma kisokos. Név: TAJ szám: Köszönjük mindazon Gyermektüdôgyógyászok és Szülôk közremûködését, akik véleményükkel hozzájárultak az Asztma Kisokos megszületéséhez. GlaxoSmithKline Kft. 1124 Budapest, Csörsz utca 43. Telefon: 06-1

Részletesebben

Asztmás gyermek a sürgősségin

Asztmás gyermek a sürgősségin Asztmás gyermek a sürgősségin Gács Éva Heim Pál Kórház, Budapest XV. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus 2016. November 17-19. Siófok A gyermekkori asztma sajátosságai Az anamnézist a szülő mondja

Részletesebben

Egészségnyereség életminőség

Egészségnyereség életminőség A legnagyobb érték nem az, hogy élünk, hanem az, hogy jól élünk. (Socrates) Egészségnyereség életminőség Dr. Mészáros Ágnes 2015. November 14. SEMMELWEIS EGYETEM Gyógyszerésztudományi Kar Egyetemi Gyógyszertár

Részletesebben

Psoriasis Tünetnapló

Psoriasis Tünetnapló Psoriasis Tünetnapló Útmutató a tünetnapló használatához Miért töltsem a tünetnaplót? A tünetnapló segítségére lesz, hogy az idő múlásával változó tüneteit nyomon követhesse, orvosával megbeszélhesse.

Részletesebben

VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017.

VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017. VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017. Pécsvárady Zsolt Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Központi Rizikófelmérési Kérdőív 2012-2016. évi eredmények, és a visszérbetegség kockázat összefüggésének

Részletesebben

Beutalást igénylô állapotok. A beutalás az emlôbetegséggel foglalkozó sebészhez történjen. Minden új, körülírt csomó.

Beutalást igénylô állapotok. A beutalás az emlôbetegséggel foglalkozó sebészhez történjen. Minden új, körülírt csomó. Az emlôpanaszos nôk beutalásának irányelve (Guidelines for the referral of patients with breast problems) NHS Breast Screening Programme & The Cancer Research Campaign Elôszó Az emlôrák a nôket érintô

Részletesebben

Asthma bronchiale. Müller Veronika. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika. Klinikai immunológia és allaergológia továbbképző. ORFI

Asthma bronchiale. Müller Veronika. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika. Klinikai immunológia és allaergológia továbbképző. ORFI Asthma bronchiale Müller Veronika Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika Klinikai immunológia és allaergológia továbbképző. ORFI 2017. 05.31. 1 www.ginasthma.org GINA 2014 Az asztma diagnózisa Az asztma

Részletesebben

A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN. dr. Bezsila Katalin DEMIN XV május 29.

A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN. dr. Bezsila Katalin DEMIN XV május 29. A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN dr. Bezsila Katalin DEMIN XV. 2015. május 29. Gyógyszertár = egészségügyi intézmény A gyógyszertár egészségügyi feladata a lakosság gyógykezeléséhez

Részletesebben

Evidenciákon alapuló D vitamin pótlás? Dr. Kovács Ákos gyermekorvos

Evidenciákon alapuló D vitamin pótlás? Dr. Kovács Ákos gyermekorvos Evidenciákon alapuló D vitamin pótlás? Dr. Kovács Ákos gyermekorvos Bizonyítékokra Alapozott Orvoslás A klinikai döntéshozatal egy formája, melynek során az elérhetőlegjobb tudományos bizonyítékok ismeretében,

Részletesebben

Gyógyszerészi kommunikáció

Gyógyszerészi kommunikáció Gyógyszerészi kommunikáció Előadás vázlat Dr. Pilling János Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Hibás feltételezések a betegek gyógyszerhasználatával kapcsolatban 1. Az orvos már megbeszélte

Részletesebben

GINA 2006. Gyermek-tüdôgyógyász Konszenzus Konferencia

GINA 2006. Gyermek-tüdôgyógyász Konszenzus Konferencia GINA 2006. Gyermek-tüdôgyógyász Konszenzus Konferencia 2007. március 3.-án A konferenciáról készült összefoglalót készítette: Dr. Uhereczky Gábor, Dr. Kádár László és Dr. Novák Zoltán. A konferencia célja

Részletesebben

Transztelefónikus EKG-alapú triage prognosztikus értéke a sürgősségi STEMI ellátásban. Édes István Kardiológiai Intézet Debrecen

Transztelefónikus EKG-alapú triage prognosztikus értéke a sürgősségi STEMI ellátásban. Édes István Kardiológiai Intézet Debrecen Transztelefónikus EKG-alapú triage prognosztikus értéke a sürgősségi STEMI ellátásban Édes István Kardiológiai Intézet Debrecen ESC STEMI ajánlás Hová helyezzük a TTEKG vizsgálatot? TTEKG időhatárok 24

Részletesebben

LÉGZÕRENDSZER. (Management of stable chronic obstructive pulmonary disease COPD) European Respiratory Society. Megjegyzések

LÉGZÕRENDSZER. (Management of stable chronic obstructive pulmonary disease COPD) European Respiratory Society. Megjegyzések A stabil krónikus obstruktív tüdôbetegség (COPD) kezelése (Management of stable chronic obstructive pulmonary disease COPD) European Respiratory Society A stabil COPD kezelése A kezelés céljai A tünetek

Részletesebben

Asztma iskoláskor elıtt

Asztma iskoláskor elıtt Asztma iskoláskor elıtt Uhereczky Gábor uhereczky@ella.hu Heim Pál Gyermekkórház, Budapest Gyermekpulmonológiai szakvizsga-elıkészítı továbbképzı tanfolyam 2011. ASZTMA-GUIDELINOK 2006-ig: olyan kalap,

Részletesebben

II. melléklet. Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedélyek feltételeit érintő változtatások indoklása

II. melléklet. Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedélyek feltételeit érintő változtatások indoklása II. melléklet Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedélyek feltételeit érintő változtatások indoklása 6 Tudományos következtetések A Kantos Master és a kapcsolódó nevek (lásd I. melléklet)

Részletesebben

Az asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése felnőttkorban

Az asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése felnőttkorban Az asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése felnőttkorban Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2011. augusztus 11. Azonosítószám:

Részletesebben

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6)

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6) Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6) A. INTÉZMÉNYI ADATOK A [*]-gal jelölt kérdések megválaszolása kötelező. 1. [*] Kapcsolatfelvétel dátuma:

Részletesebben

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2)

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2) Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2) A. INTÉZMÉNYI ADATOK 1. [*] Kapcsolatfelvétel dátuma: 2. [*] Intézmény neve: 3. [*] Intézmény OEP kódja:

Részletesebben

OncotypeDX és más genetikai tesztek emlőrákban és azon túl. Dr. Nagy Zoltán Med Gen-Sol Kft.

OncotypeDX és más genetikai tesztek emlőrákban és azon túl. Dr. Nagy Zoltán Med Gen-Sol Kft. OncotypeDX és más genetikai tesztek emlőrákban és azon túl Dr. Nagy Zoltán Med Gen-Sol Kft. 2 A betegek leggyakoribb kérdései! Kiújul a betegségem?! Kell kemoterápiát kapnom?! A beteg és környezete életét,

Részletesebben

A KÖZFINANSZÍROZOTT EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓK PERSPEKTÍVÁI

A KÖZFINANSZÍROZOTT EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓK PERSPEKTÍVÁI A KÖZFINANSZÍROZOTT EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓK PERSPEKTÍVÁI PIACKÉPES SZAKTERÜLETEK AZ EGÉSZSÉGTURIZMUS SZEMPONTJÁBÓL FICZERE ANDREA MAGYAR KÓRHÁZSZÖVETSÉG UZSOKI UTCAI KÓRHÁZ A vonatkozó munkálatok abból

Részletesebben

Sürgősségi ultrahang, hazai helyzetkép

Sürgősségi ultrahang, hazai helyzetkép MRT XXVIII. KONGRESSZUSA A.2.1. Klinikus-radiológus symposium: Sürgősségi radiológia. Budapest, 2016. június 24. Sürgősségi ultrahang, hazai helyzetkép dr. Barta Miklós PhD Markusovszky Egyetemi Oktatókórház

Részletesebben

Emberi légzésvizsgálat (Spirometria)

Emberi légzésvizsgálat (Spirometria) Emberi légzésvizsgálat (Spirometria) Légzési térfogatok meghatározása és összehasonlítása Állati Struktúra és Funkció II. gyakorlat A mérést és kiértékelést végezték:.. Gyakorlatvezető:. Időpont: 1. kísérleti

Részletesebben

SEMMELWEIS EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR

SEMMELWEIS EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR SEMMELWEIS EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR ÁLTALÁNOS ORVOS OSZTATLAN SZAK A mesterképzési szak megnevezése: általános orvos (Medicine) A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség

Részletesebben

A tüdőgondozás időszerű témái. DR RAKVÁCS MARIANNA KMOK Tüdőgondozó vezető főorvos 2013.05.23.

A tüdőgondozás időszerű témái. DR RAKVÁCS MARIANNA KMOK Tüdőgondozó vezető főorvos 2013.05.23. A tüdőgondozás időszerű témái DR RAKVÁCS MARIANNA KMOK Tüdőgondozó vezető főorvos 2013.05.23. Rendszeres időszakos ellenőrzést,gondozást igénylő tüdőbetegségek TBC Asthma COPD Tüdőrák Intersticiális tüdőbetegségek

Részletesebben

Folyamatcentrikus betegút menedzselés gyakorlati megvalósítása és eredményei az onkológiai ellátás területén

Folyamatcentrikus betegút menedzselés gyakorlati megvalósítása és eredményei az onkológiai ellátás területén Folyamatcentrikus betegút menedzselés gyakorlati megvalósítása és eredményei az onkológiai ellátás területén Király Gyula 2016. október 6., Debrecen XXIII. MAGYARORSZÁGI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK 1 A fejlesztés

Részletesebben

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT I. 1. Légutak és a tüdő fejlődése 2. Légzőrendszer élettani működése 3. Újszülöttkori légzészavarok 4. Bronchopulmonalis dysplasia 5. A gége veleszületett és szerzett rendellenességei

Részletesebben

Dr. Schiszler István igazgató XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata

Dr. Schiszler István igazgató XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata igazgató XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata Szakorvosi rendelési idő: 14 óra Dietetikai tanácsadás: 4 óra Szakasszisztensi tanácsadás 6 óra Gondozott betegek száma: 1793 Éves esetszám: 4391

Részletesebben

OncotypeDX az emlőrák kezelésében

OncotypeDX az emlőrák kezelésében OncotypeDX az emlőrák kezelésében Dr. Nagy Zoltán Med Gen-Sol Kft. Szenológiai Kongresszus Kecskemét 2018. 04. 13-14. Slide 1 Az Oncotype DX korai emlőrák teszt 16 tumorral kapcsolatos gén Ösztrogén csoprt

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

ASZTMA. Ön és az asztma. www.onesazasztma.hu

ASZTMA. Ön és az asztma. www.onesazasztma.hu ASZTMA Ön és az asztma www.onesazasztma.hu Tartalom Bevezetés 2 Mi az asztma? 4 Mi okozza az asztmát? 6 Asztmatriggerek 8 Az asztma kontrollálása 10 Milyen kezelések léteznek? 12 Bevezetés Az asztma bármilyen

Részletesebben

Madarasi Anna Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai 2011

Madarasi Anna Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai 2011 Madarasi Anna Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai 2011 Az allergia genomikai vizsgálat nehézségei Multifaktoriális betegség sok gén + környezeti tényezők Genetikai heterogenitás: pl.

Részletesebben

Iskolák belsőtéri környezetének egészségügyi összefüggései Dr. Rudnai Péter

Iskolák belsőtéri környezetének egészségügyi összefüggései Dr. Rudnai Péter Iskolák belsőtéri környezetének egészségügyi összefüggései Dr. Rudnai Péter Országos Környezetegészségügyi Intézet, Budapest HÁTTÉR Az Európai Országok Egészségügyi és Környezet-védelmi Minisztereinek

Részletesebben

Távdiagnosztika és konzultáció -Távgondozás háziorvosok és szakorvosok együttműködésével az EFOP projekt keretében

Távdiagnosztika és konzultáció -Távgondozás háziorvosok és szakorvosok együttműködésével az EFOP projekt keretében Távdiagnosztika és konzultáció -Távgondozás háziorvosok és szakorvosok együttműködésével az EFOP 1.9.6-16 projekt keretében Dr. Margitai Barnabás - Dr. med. habil Kósa István BALATONFÜRED, 2018. SZEPTEMBER

Részletesebben

Hogyan feleljünk meg a rehabilitációs program dokumentációs kihívásainak? Dr. Simoncsics Eszter, Szász Katalin, Dr. FáyVeronika

Hogyan feleljünk meg a rehabilitációs program dokumentációs kihívásainak? Dr. Simoncsics Eszter, Szász Katalin, Dr. FáyVeronika Hogyan feleljünk meg a rehabilitációs program dokumentációs kihívásainak? Dr. Simoncsics Eszter, Szász Katalin, Dr. FáyVeronika Miért dokumentálunk? Törvényi kötelezettség Szakmai követelmény Minőségbiztosítás

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. április 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. április 10. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Az ügyeleti ellátás szervezésének kérdései a Misszió Egészségügyi Központban

Az ügyeleti ellátás szervezésének kérdései a Misszió Egészségügyi Központban Az ügyeleti ellátás szervezésének kérdései a Misszió Egészségügyi Központban Bihari Katalin, Misszió Egészségügyi Központ PROBLÉMAFELVETÉS A Misszió Egészségügyi Központban az utóbbi két évben egyre nagyobb

Részletesebben

Markov modellek 2015.03.19.

Markov modellek 2015.03.19. Markov modellek 2015.03.19. Markov-láncok Markov-tulajdonság: egy folyamat korábbi állapotai a későbbiekre csak a jelen állapoton keresztül gyakorolnak befolyást. Semmi, ami a múltban történt, nem ad előrejelzést

Részletesebben

Bevezetés. 2. Rhinitises/asthmás betegek kiemelése 880 dolgozót (695 beköltözot és 185 oslakost) kérdoív alapján emeltem ki ipari populációból Pakson.

Bevezetés. 2. Rhinitises/asthmás betegek kiemelése 880 dolgozót (695 beköltözot és 185 oslakost) kérdoív alapján emeltem ki ipari populációból Pakson. Bevezetés Inhalatív úton a légutakba jutó anyagok sora eredményez az arra érzékeny szervezetben kóros, megváltozott és specifikus légúti rendellenességet. A légúti allergia globális egészségügyi problémát

Részletesebben

Hogyan felelhet meg jobban egy laboratórium a vizsgálatokat kérők elvárásainak? Dr. Antal-Szalmás Péter DEOEC Laboratóriumi Medicina Intézet

Hogyan felelhet meg jobban egy laboratórium a vizsgálatokat kérők elvárásainak? Dr. Antal-Szalmás Péter DEOEC Laboratóriumi Medicina Intézet Hogyan felelhet meg jobban egy laboratórium a vizsgálatokat kérők elvárásainak? Dr. Antal-Szalmás Péter DEOEC Laboratóriumi Medicina Intézet A laboratóriumi vizsgálatok végzésének folyamatábrája Anamnézis,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. április 18.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. április 18. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Esetszintű költséggyűjtés: felesleges teher vagy a hatékonyság záloga?

Esetszintű költséggyűjtés: felesleges teher vagy a hatékonyság záloga? Esetszintű költséggyűjtés: felesleges teher vagy a hatékonyság záloga? Dr. Zemplényi Antal Tamás Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Gazdálkodási Igazgatóság 2017.10.05. Magyarországi Egészségügyi Napok

Részletesebben

Fluazinam és klórthalonil gombaölő szerek okozta foglalkozási asztma

Fluazinam és klórthalonil gombaölő szerek okozta foglalkozási asztma MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Fluazinam és klórthalonil gombaölő szerek okozta foglalkozási asztma Tárgyszavak: gombaölő szer; asztma; foglalkozási betegség. A tanulmány két foglalkozási

Részletesebben

Asthma bronchiale és krónikus obstruktív tüdőbetegség együttes megjelenése

Asthma bronchiale és krónikus obstruktív tüdőbetegség együttes megjelenése CSALÁDORVOSI GYAKORLAT Asthma bronchiale és krónikus obstruktív tüdőbetegség együttes megjelenése Müller Veronika dr. Gálffy Gabriella dr. Tamási Lilla dr. Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. július 17.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. július 17. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

"Surviving Sepsis Campaign" irányelv: reszuszcitációs protokollok NEM kellenek

Surviving Sepsis Campaign irányelv: reszuszcitációs protokollok NEM kellenek "Surviving Sepsis Campaign" irányelv: reszuszcitációs protokollok NEM kellenek Dr. Csomós Ákos egyetemi docens Semmelweis Egyetem, AITK, Budapest Az ellenfél: Prof. Rudas László, Szeged A vizsgálat célja:

Részletesebben

Esetszintű költséggyűjtés: felesleges teher vagy a hatékonyság záloga?

Esetszintű költséggyűjtés: felesleges teher vagy a hatékonyság záloga? Esetszintű költséggyűjtés: felesleges teher vagy a hatékonyság záloga? Dr. Zemplényi Antal Tamás Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Gazdálkodási Igazgatóság 2017.10.05. Magyarországi Egészségügyi Napok

Részletesebben

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve az asztma diagnosztikájának, kezelésének és orvosi gondozásának alapelveiről felnőttkorban

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve az asztma diagnosztikájának, kezelésének és orvosi gondozásának alapelveiről felnőttkorban Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve az asztma diagnosztikájának, kezelésének és orvosi gondozásának alapelveiről felnőttkorban hatályos: 2014.05.23-2014. EüK. 7. szám EMMI közlemény Típusa:

Részletesebben

AZ ANABOLIKUS ÉS SZEKVENCIÁLIS KEZELÉS HELYE AZ OSTEOPOROSIS TERÁPIÁJÁBAN

AZ ANABOLIKUS ÉS SZEKVENCIÁLIS KEZELÉS HELYE AZ OSTEOPOROSIS TERÁPIÁJÁBAN AZ ANABOLIKUS ÉS SZEKVENCIÁLIS KEZELÉS HELYE AZ OSTEOPOROSIS TERÁPIÁJÁBAN SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar Semmelweis Egyetem Anabolikus kezelések teriparatid abaloparatid romosozumab Szekvenciális

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Csecsemő- és gyermekápoló szakképesítés. 2407-06 Csecsemő és gyermek monitorozása modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Csecsemő- és gyermekápoló szakképesítés. 2407-06 Csecsemő és gyermek monitorozása modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig minősítő neve: Vízvári László minősítő beosztása: főigazgató JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

KamASZTMA SZÁNTHÓ ANDRÁS DR. SZÁNTHÓ ÉS TÁRSA KKT. KÉVÉSZÜNET KONFERENCIA, SIÓFOK 2015.05. 15-16-17.

KamASZTMA SZÁNTHÓ ANDRÁS DR. SZÁNTHÓ ÉS TÁRSA KKT. KÉVÉSZÜNET KONFERENCIA, SIÓFOK 2015.05. 15-16-17. KamASZTMA SZÁNTHÓ ANDRÁS DR. SZÁNTHÓ ÉS TÁRSA KKT. KÉVÉSZÜNET KONFERENCIA, SIÓFOK 2015.05. 15-16-17. Bemutatkozás 2 32 éve kezelek asztmás, allergiás légúti betegeket Budai Gyermekkórház 1982-1987 Svábhegyi

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

alapértéke Játékos-társas vízi gyakorlatok, és gyógyúszás asztmás gyermekek számára Dr. Gunda András

alapértéke Játékos-társas vízi gyakorlatok, és gyógyúszás asztmás gyermekek számára Dr. Gunda András A gyógytestnevelés a testnevelés alapértéke Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Játékos-társas vízi gyakorlatok, és gyógyúszás asztmás gyermekek számára Dr. Gunda András Szakvezető tanár,

Részletesebben

LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN!

LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN! LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN! A FOLYAMATOSAN NÖVEKVÕ LEVEGÕSZENNYEZÉSSEL EGYENES ARÁNYBAN NÖVEKSZIK A LÉGÚTI BETEGSÉGEKBEN SZENVEDÕK SZÁMA, KÜLÖNÖSEN A GYEREKEKNÉL. HASZNÁLD A TERMÉSZET EREJÉT //

Részletesebben

A 2-es típusú diabetes szövődményeinek megelőzési lehetőségei az alapellátásban

A 2-es típusú diabetes szövődményeinek megelőzési lehetőségei az alapellátásban A 2-es típusú diabetes szövődményeinek megelőzési lehetőségei az alapellátásban Dr. Nagy Attila, Dr. Sándor János, Dr. Ádány Róza (Debreceni Egyetem, NK, Megelőző Orvostani Intézet.) Az Országos Egészségbiztosítási

Részletesebben

Asztma, COPD és allergiás rhinitis gyógyszerészi gondozása

Asztma, COPD és allergiás rhinitis gyógyszerészi gondozása Asztma, COPD és allergiás rhinitis gyógyszerészi gondozása Dr. Mészáros Ágnes Semmelweis Egyetem - Gyógyszerésztudomány Kar Gyógyszerészi Gondozás Gyakorlatok 2012 légutak l kialakulásában eosinophylek,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat május 22.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat május 22. Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

1. Az eljárásrend tárgyát képező betegség, betegcsoport megnevezése

1. Az eljárásrend tárgyát képező betegség, betegcsoport megnevezése 36. melléklet a 31/2010. (V. 13.) EüM rendelethez 43 A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) diagnosztikájának és gyógyszeres kezelésének finanszírozási eljárásrendje 1. Az eljárásrend tárgyát képező

Részletesebben

ONLY FOR PERSONAL USE

ONLY FOR PERSONAL USE Különböző inhalációs eszközben alkalmazott fix kombinációs kezelésben részesülő ambuláns asztmás betegek klinikai jellemzőinek elemzése Tamási Lilla dr., Gálffy Gabriella dr. ( equo loco ), Müller Veronika

Részletesebben

Hallgatói elégedettségi felmérés

Hallgatói elégedettségi felmérés Hallgatói elégedettségi felmérés 2012/2013. tanév 1. és 2. félév Kérdések k4 k5 k6 k7 k8 k9 k10 k11 k12 k13 k14 Az oktató mennyire felkészült az órákra? Mennyire érthető az oktató által átadott ismeret?

Részletesebben

2018. március 5. - hétfő. Dr. Losonczy György. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika 9:00-9:45. egyetemi tanár

2018. március 5. - hétfő. Dr. Losonczy György. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika 9:00-9:45. egyetemi tanár Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam Szervező: ÁOK -, Tanfolyam ideje: 2018. március 5 - március 20. A tanfolyam helye: ÁOK - Tanterem II. emelet 1125 Budapest, Diós árok 1/C. 1. nap 2018. március

Részletesebben

Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből

Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből Prof. dr. Kovács Péter Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Belgyógyászati Intézet, Klinikai Farmakológiai Részleg BIZONYÍTÉKON ALAPULÓ ORVOSLÁS (EBM=

Részletesebben

Gyógyításra váró pulmonológiai betegségek

Gyógyításra váró pulmonológiai betegségek Gyógyításra váró pulmonológiai betegségek Herjavecz Irén Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet 2009.április 20. Népbetegségek a pulmonológiában Epidemiológiai és morbiditási súlyukat tekintve a

Részletesebben

EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTAN

EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTAN EGÉSZSÉG-GAZDASÁGTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

A COPD gyógyítása, ápolása, gondozása a járóbeteg szakellátásban

A COPD gyógyítása, ápolása, gondozása a járóbeteg szakellátásban A COPD gyógyítása, ápolása, gondozása a járóbeteg szakellátásban Dr. Alföldi Ibolya Bp. XV.ker. TG 2014. 09. 12. Gordon Snider (1989): Chronic obstructive pulmonary disease a definition and implications

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. október 09.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. október 09. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A kultúra szerepe a fájdalomban

A kultúra szerepe a fájdalomban A fájdalom A fájdalom nem kizárólagosan testi jelenség, hanem a test, az elme és a kultúra együttműködéseként áll elő. A fizikai élmény elválaszthatatlan kognitív és érzelmi jelentőségétől. Az egészséges

Részletesebben

IgE mediált allergiák diagnosztikája - áttekintés

IgE mediált allergiák diagnosztikája - áttekintés IgE mediált allergiák diagnosztikája - áttekintés Szabó Zsófia MH-EK Honvédkórház, KLDO, Klinikai Immunológiai Részleg MIT-MAKIT Allergiák Laboratóriumi Diagnosztikája, 2015.04.22. Allergia vizsgálat jelentősége

Részletesebben

Dr. Ormos Gábor ORFI. ORFMMT Vándorgyűlés, Kaposvár, 2009.

Dr. Ormos Gábor ORFI. ORFMMT Vándorgyűlés, Kaposvár, 2009. Dr. Ormos Gábor ORFI ORFMMT Vándorgyűlés, Kaposvár, 2009. Ormos G.: Reuma és psziché : ORFI Tud. Ülés, 1982. 2006 Pszichés tényezők a reumatológiai rehabilitációban (előadás) 2008. ORFI Továbbképző konferencia,

Részletesebben

Férfi fogamzásgátlás

Férfi fogamzásgátlás Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Prevenciós Főosztály Flór Ferenc Kórház Urológia Andrológiai Rendelései Magyar Andrológiai Társaság vezetősége Férfi fogamzásgátlás Dr. Lantos István Férfi fogamzásgátlás:

Részletesebben

Az asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése felnıttkorban

Az asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése felnıttkorban Az asthma bronchiale diagnosztikája és gyógyszeres kezelése felnıttkorban Finanszírozási protokoll Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai Ellenırzési Fıosztály Budapest,

Részletesebben

A VDA6.3 tervezett változásai 2016

A VDA6.3 tervezett változásai 2016 A VDA6.3 tervezett változásai 2016 Bevezetés A VDA6.3 kézikönyv, mint a VDA6-os kötetcsoport egyik tagja, a folyamatauditok végrehajtását szabályozza. A VDA6.3-at először 1998-ban adták ki, első módosítása

Részletesebben

Allergológiai laboratóriumi leletek klinikai értékelése Mezei Györgyi. Bókay délután Budapest, május 7.

Allergológiai laboratóriumi leletek klinikai értékelése Mezei Györgyi. Bókay délután Budapest, május 7. Allergológiai laboratóriumi leletek klinikai értékelése Mezei Györgyi Bókay délután Budapest, 2015. május 7. Asthmások szüleinek igénye a pontos informáltságra a sok panaszt mutató asthmás gyermekek szülei

Részletesebben

Dr. Péter Ádám Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály

Dr. Péter Ádám Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály A személyre szabott ellátás és az ellátó tapasztalata számít, nem a protokollok Dr. Péter Ádám Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály Milyen ellátótválasztanánk

Részletesebben

A bizonyítékokon alapuló orvoslás filozófiája és a GRADE gyakorlati alkalmazása. Mogyorósy Gábor Debreceni Egyetem Gyermekklinika

A bizonyítékokon alapuló orvoslás filozófiája és a GRADE gyakorlati alkalmazása. Mogyorósy Gábor Debreceni Egyetem Gyermekklinika A bizonyítékokon alapuló orvoslás filozófiája és a GRADE gyakorlati alkalmazása Mogyorósy Gábor Debreceni Egyetem Gyermekklinika Amiről szó lesz A bizonyítékokon alapuló orvoslás filozófiája A bizonyítékokon

Részletesebben

Szekér Julianna Témavezető: dr. Horváth János Osztályvezető főorvos

Szekér Julianna Témavezető: dr. Horváth János Osztályvezető főorvos Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi Szekér

Részletesebben

A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA

A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA DEBRECEN 2015.05.28. Dr. Füredi Gyula háziorvos A RENDSZER ALAPJA A RENDSZERSZERŰ MŰKÖDÉS Az egészségügyi ellátórendszer hatékony működésének a sine qua non-ja, hogy az egyes

Részletesebben

Gerontológiai gondozó Szociális szakgondozó

Gerontológiai gondozó Szociális szakgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár

Országos Egészségbiztosítási Pénztár A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) diagnosztikájának és gyógyszeres kezelésének finanszírozási protokollja 2014-ben felülvizsgált TERVEZET 2014.11.06 Országos Egészségbiztosítási Pénztár Egészség,

Részletesebben

stroke betegekben Intervenciós eljárások eredményei

stroke betegekben Intervenciós eljárások eredményei Intervenciós eljárások eredményei stroke betegekben dr. Vrancsik Nóra, dr. Tóth Judit, dr. Hofgárt Gergely, prof. dr. Csiba László, Savvas Nikolaides Tampouris, Shayan Assadinia Diagnoscan kft., Debreceni

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

dr. Nagy Olivér Szent Borbála Kórház, Tatabánya Felkészítő: Prof. Dr. Soós Gyöngyvér Rozsnyay Mátyás Emlékverseny Miskolc

dr. Nagy Olivér Szent Borbála Kórház, Tatabánya Felkészítő: Prof. Dr. Soós Gyöngyvér Rozsnyay Mátyás Emlékverseny Miskolc Újraoldási segédlet: a kórházban alkalmazott porampullás injekciók alkalmazásának "házirendje" (SPC versus napi gyakorlat) EDQM guideline megvalósítása dr. Nagy Olivér Szent Borbála Kórház, Tatabánya Felkészítő:

Részletesebben

A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói

A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói Dr. Engelbrecht Imre főosztályvezető-helyettes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségpolitikai Főosztály A minőség egészségügyi

Részletesebben

Betegbiztonság az alapellátásban

Betegbiztonság az alapellátásban Betegbiztonság az alapellátásban Dr. Kolozsvári László Róbert, MBA, PhD 1 A betegbiztonság az egészségügyben Az egészségügy világszerte közismerten magas kockázatú terület A nem kívánt események bekövetkezése

Részletesebben

Támogatási kérelmek kritikus értékelése a GYEMSZI -TEI Főosztályon. Jóna Gabriella 2012.10.10.

Támogatási kérelmek kritikus értékelése a GYEMSZI -TEI Főosztályon. Jóna Gabriella 2012.10.10. Támogatási kérelmek kritikus értékelése a GYEMSZI -TEI Főosztályon Jóna Gabriella 2012.10.10. Tartalom I. Egészségügyi technológiák értékelésének célja II. Befogadási kérelmekhez benyújtott egészséggazdaságtani

Részletesebben

SEMMELWEIS EGYETEM GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA. Doktori (Ph.D.) tézisek

SEMMELWEIS EGYETEM GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA. Doktori (Ph.D.) tézisek SEMMELWEIS EGYETEM GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA Doktori (Ph.D.) tézisek Az asthma terápia eredmény analízise (Outcome analysis of the asthma therapy) Mészáros Ágnes doktorjelölt Témavezeto: Dr.

Részletesebben

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita Egymást támogatva minden könnyebb! Golobné Wassenszky Rita Parkinson Betegek Egyesülete Pécs Parkinson-kór A Parkinson-kór fokozatosan előrehaladó neurológiai betegség Tünetei: mozgásszegénység, kézremegés,

Részletesebben

Akut asthma a sürgősségi osztályon. Lorx András

Akut asthma a sürgősségi osztályon. Lorx András Akut asthma a sürgősségi osztályon Lorx András Asthma Definíciók Asthma a bronchiális rendszer túlérzékenysége következtében rohamszerűen fellépő reverzibilis légúti obstrukció. Status asthmaticus; több

Részletesebben