A 19. század második felében mentek végbe Nyugat-Európában azok a döntő változások, amelyek a már kibontakozó modernizáció jelenségei.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A 19. század második felében mentek végbe Nyugat-Európában azok a döntő változások, amelyek a már kibontakozó modernizáció jelenségei."

Átírás

1

2

3 A 19. század másdik felében mentek végbe Nyugat-Európában azk a döntő váltzásk, amelyek a már kibntakzó mdernizáció jelenségei. Az épületfajták (épülettípusk) száma ugrásszerűen megnőtt, az építőipar teljesítménye megskszrzódtt, az urbanizációs flyamat felgyrsult. Új anyagk, szerkezetek jelentek meg és terjedtek el. A technikai vívmányk, (gáz és villanyáram; távíró és távbeszélő, földalatti vasút, autmbil, repülőgép stb.) alakíttták az életfrmát, mdernizálták a személyes és közösségi lét kereteit.

4

5 A kntinens első kéregvasútjának megépülése (1896) Erzsébet híd, ) Kssuth tér ( ), Szabadság tér ( ), Hősök tere ( ), Ferenciek tere ( ), Királyi Vár átépítése ( ), Műegyetem együttese ( ) Szent Gellért Szálló ( )

6 Közigazgatási és igazságügyi épületek, bankk, ktatási és egészségügyi intézmények, színházak, múzeumk, kaszinók, szálldák, üzletházak, vásár- és árucsarnkk, vasúti és pstaépületek, laktanyák, ipari és mezőgazdasági építmények, lakóházak, vársi bérházak és plgári házak épültek gyrsan és krszerű építési eljáráskkal körül fővársi lakásépítési prgram indult bérházegyüttesek épültek Budán a Margit körútn és Lágymánysn Wekerle-telep

7 A Wekerle telep építése 1908-ban kezdődött meg Wekerle Sándr miniszterelnök kezdeményezésére ház épült 4412 lakással. 2, 3 és 4 lakáss földszintes, valamint 6, 8 és 12 lakáss kétszintes lakás ig négy isklát és két óvdaépületet létesítettek 48 tanteremmel, 18 óvdahelyiséggel és két fedett trnacsarnkkal ben felépítették a rendőrkapitányság épületét és a pstát. A főteret, mint kiemelkedően fnts területet, külön pályázat alapján akarták megépíteni, melyet Kós Kárly nyert meg. A teret körülvevő utcák sugaras rendszerét a közpntba vezető nylc bekötőút kötötte össze. A főtér 2. és 3. számú épületét és a keleti kapuépítményt is Kós Kárly tervezte. A kr neves építészei közül szép épületet tervezett Schdits Lajs, Eberling Béla és Zrumeczky Dezső is.

8

9 A XIX. század másdik fele a nagyipar, a kereskedelem, a vársk fejlődésének időszaka. Megváltztak az építészeti igények. Jellemzői: Az építőanyagk között előretör az acél és az üveg. Eklektika = eklegein, görög eredetű szó. Jelentése: válgatás; a művészek szabadn válgattak a különböző krk stílusainak frmakészletéből. Az eklektika valójában nem külön stílus, hanem a rmantikában kiteljesedő histrizmus késői szakasza, a történelmi krkhz frduló nestílusk (ne = új) váltzats együttesének összefglaló neve. A magyarrszági eklektika a nereneszánszból fejlődött ki. Öntött- és hengerelt vas fkztt használata Fő képviselői: Gustav Eiffel ( ) Ybl Miklós ( ) Steindl Imre ( ) Schulek Frigyes ( ) Hauszmann Alajs ( )

10 Steidl Imre ( ) Szent Erzsébet templm, 1901 Országház,1904

11 Schulek Frigyes ( ) Halászbástya ( ) Jáns hegy, Erzsébet kilátó 1910

12 Schickedanz Albert ( ) Milleniumi Emlékmű Szépművészeti Múzeum ( )

13 Hauszman Alajs ( ) New Yrk Palta Magyar Királyi József Műegyetem ( )

14

15 A szecesszió = művészeti irányzat A szecesszió a századfrduló jellegzetes képző- és iparművészeti irányzata. A szó latin eredetű, jelentése: kivnulni. Kivnulást, elszakadást jelent mindattól, amit a krabeli akadémikus művészet képviselt, és a hazugnak tarttt histrizmustól (nereneszánsz, nebarkk, negótikus stb. stílusk). Histrizmus és eklektika ellenes mzgalm, ami minden rszágban másként nyilvánult meg. Önálló értékeire az 1970-es évektől figyeltek fel. Felmerült az az értelmezési lehetőség, hgy a szecesszió az avantgárd legkrábbi fázisa.

16 Nagymértékű stilizálás, A növényi vagy gemetrikus mintákra építő hullámzó rnamentika, Az építészetben és az iparművészetben egyaránt a tartalm és a frma közeledését hzta a szecesszió. Hangsúlys, élénk színek alkalmazása. A szecessziós épületeken kevés a derékszög, a tervezők skkal inkább kedvelték a lágy, gömbölyded frmákat. Mind a használati tárgyak, mind az épületek tervezése srán a funkcióból indultak ki, és ennek megfelelően alakíttták a frmát.

17 Magyarrszágn a magyar népművészeti frmák átvételén keresztül alakult ki sajáts szecessziós stílus. Ennek isklateremtő mestere vlt az építész Lechner Ödön, Kós Kárly és Lajta Béla Kzma Lajs, a Budapesti Műhely megalapítója, kiváló építész, belsőépítész és illusztrátr.

18 Lechner Ödön ( ) Magyar Iparművészeti Múzeum ( )

19 XIV.Hermina u.47. Sipeki Balázs Béla villája. (Ma: a Magyar Vakk és Gyengénlátók Szövetségének székháza) (MŰEMLÉK) 1905

20 Pstatakarékpénztár (Ma: Magyar Államkincstár) MŰEMLÉK

21 Pzsny Szent Erzsébet-templm

22 Kós Kárly ( ) Állatkert, Madárház ( )

23 Sztána, Erdély 1906

24 Székely Nemzeti Múzeum Sepsiszentgyörgy

25 Lajta Béla ( ) A Vas utcai iskla

26 XIV. Cházár András utca 10. Pesti Zsidó hitközség alapítványi gimnáziuma. (Ma: ELTE Radnóti Miklós Gyakrlóiskla)

27

28 Az I. világhábrút követően a társadalm és a gazdaság helyzete megrendült. A történelmi Magyarrszág szétesett a frradalmakat és a trianni békét követően. Az ipar veszteségeivel együtt beszűkültek az építőanyagfrrásk. Az 1920-as években a társadalmi válság knzervatívabb irányba húzta vissza a kultúrát, mint amilyen állaptban a hábrú előtt vlt. A knzervatív irányú építészeti tevékenység jellemezte az as évek másdik felét Magyarrszágn

29 A RÓMAI ISKOLA CIAM CSOPORT Az lasz neklasszicizmus, a nvecent művészetének magyar váltzata. Jellemzői: a mnumentalitás, a térábrázlás fejlettsége, a valóság lényeges elemeinek kiemelése, jó frmalátás, kellemes színek. Képviselőik: Rimanóczy Gyula, Hidasi Lajs, Kiss Tibr, Papp Imre (Cngres Internatinaux d Architecture Mderne, ) Mdern Építészet Nemzetközi Kngresszusa a mdern építészet nemzetközi szervezete 1928 és 1959 között. Vezéralakja: Le Crbusier vlt. A CIAM, magyar csprtja révén magyar építészekre is hatást gyakrlt. Céljaik: racinalizálás és tipizálás. Képviselőik: Mlnár Farkas, Fischer József. A Bauhaus elveinek megfelelő épületek tervezése

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42 Az Országs Nép- és Családvédelmi Alap (ONCSA) - több ezer nagycsaládsnak juttattt házat, földet. ONCSA-telepek létesültek a Jászságban Jászberényben, Árkszállásn, Jászapátin, Jászladányban, Jászteleken. Az ONCSA-házak belesimultak a tájegység építményeinek stílusába.

43

44 A hábrú következtében lakás semmisült meg teljesen és tvábbi vált használhatatlanná. A fővársban a Duna-hidakkal együtt jófrmán teljesen elpusztult a Vár és várnegyed, a Duna-sr, rmmá vált a Margit körút, a Széll Kálmán tér, a Tabán jó része, súlysan megrngálódtt a Gellért tér, Kálvin tér, Deák tér; a középületek, ipari és közműlétesítmények többsége. Rendkívül súlys kárt szenvedett az ipar, a közlekedés, a mezőgazdaság, itt különösen az állatállmány. A rhams infláció a gazdaság egészével együtt az építőipart is sújttta. Mindezek ellenére az újjáépítés hárm év alatt lényegében megtörtént. A hidak egy része, egyes középületek és a Vár-együttes reknstrukciója aznban későbbre maradt, a Vár területén a Szent György tér környéke még napjainkban is őrzi a hábrú nymait. Az es évek rmeltakarítással,a közműszlgáltatásk megindításával, a közlekedési hálózat és az épületek helyreállításával, a használhatatlan lakásk lakhatóvá tételével teltek el.

45

46 Jellemzője: a szcialista realizmus, vagy szcreál A marxizmus leninizmus világnézetén alapuló alktómódszert jelent, tehát nem stílus. Plitikai idelógiával telített hivatals művészeti irányzat. Szrgh György: Csepel, rendőrkapitányság, 1953

47 Sztálinvárs 1950 tavaszától 1951 őszéig, közel másfél év alatt több mint ezer lakás készült el, megkezdődött a kkszló, az ércelőkészítő, a khómű, az acélmű, az erőmű építése. Elkészült a telefnközpnt, a kenyérgyár, iskla, óvda, bölcsőde épült. Ez alatt az idő alatt 49 kilméter út, 29 kilméter vasút, több mint 14 kilméter csatrnahálózat készült el. Az építkezések arányaira jellemző, hgy a földmunkák srán 2 millió 670 ezer köbméter földet mzgattak meg.

48 Kazincbarcika (1954)

49 Az 1960-tól jelentős mértékben fellendült a lakásépítés ig egyenletesen, majd néhány évig még gyrsulva növekedett. A csúcspnt 1975-ben évi százezer lakás felépülése vlt körül hatvanezer lakás A vársi lakásépítésre, paneles építésmód eredményeként a teljes jellegtelenség, mntónia jellemző. A vársközpnttól távl, addig be nem épített területekre kerültek a lakótelepek, ahl a teljes közműinfrastruktúrát is létre kellett hzni.

50 Finta József (1935-) Taverna Szálló Kempinski

51 Makvecz Imre ( ) Makó, Hagymaház 1998 Pázmány Péter Katlikus Egyetem, Stephaneum Piliscsaba

BUDAPEST VÁROSFEJLŐDÉSE AZ EGYESÜLÉSTŐL NAPJAINKIG*

BUDAPEST VÁROSFEJLŐDÉSE AZ EGYESÜLÉSTŐL NAPJAINKIG* TÖRTÉNETI DOLGOZATOK BUDAPEST VÁROSFEJLŐDÉSE AZ EGYESÜLÉSTŐL NAPJAINKIG* NOVOTNYNÉ PLETSCHER HEDVIG Budapest története a messzi múltba nyúlik vissza. A mai fővárost alkotó, korábban önálló települések

Részletesebben

a Magyar Nemzeti Bizottság közleményei A TARTALOMBÓL Elnöki Köszöntő Műemléki Világnap 2007 április 18.

a Magyar Nemzeti Bizottság közleményei A TARTALOMBÓL Elnöki Köszöntő Műemléki Világnap 2007 április 18. ICOMOS HÍRADÓ a Magyar Nemzeti Bizttság közleményei 15. évflyam - összevnt szám (1-4) 2007.augusztus hó A TARTALOMBÓL Elnöki Köszöntő Műemléki Világnap 2007 április 18. Díjak és Citrmk Hrler Miklós az

Részletesebben

AZ ÁLLATORVOSLÁS, MINT HIVATÁS ELEMZÉSE A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYÉBEN DOLGOZÓ ÁLLATORVOSOK VÉLEMÉNYÉNEK TÜKRÉBEN

AZ ÁLLATORVOSLÁS, MINT HIVATÁS ELEMZÉSE A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYÉBEN DOLGOZÓ ÁLLATORVOSOK VÉLEMÉNYÉNEK TÜKRÉBEN Szent István Egyetem Állatrvs-tudmányi Kar Állat-egészségügyi Igazgatástani és Agrárgazdaságtani Tanszék AZ ÁLLATORVOSLÁS, MINT HIVATÁS ELEMZÉSE A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYÉBEN DOLGOZÓ ÁLLATORVOSOK VÉLEMÉNYÉNEK

Részletesebben

Szentendre Város Önkormányzata INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA

Szentendre Város Önkormányzata INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA Készült a KMOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Közép-Magyarrszági Operatív Prgram Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárskban Integrált Településfejlesztési Stratégiák

Részletesebben

Wekerle-telep: munkástelep vagy kertváros?

Wekerle-telep: munkástelep vagy kertváros? Wekerle-telep: munkástelep vagy kertváros? - avagy a 20. század elejei magyar szociális lakáspolitika eredménye 1/9 Az épített környezet humánökológiája féléves feladat Készítette: BZ ELTE - Szociológia

Részletesebben

A holisztikus. belsőépítészeti. tervezés szerkezeti modellje. Tervező. Szezonalitás/ Üzemeltetési módozatok. Célcsoport-elemzés

A holisztikus. belsőépítészeti. tervezés szerkezeti modellje. Tervező. Szezonalitás/ Üzemeltetési módozatok. Célcsoport-elemzés Tervező 3 A holisztikus (belső-)építészeti tervezés szerkezeti modellje Célcsoport-elemzés Szezonalitás/ Üzemeltetési módozatok Megrendelő/tulaj Vendéglátóhelykoncepció + Funkció + Név Lokáció relatív

Részletesebben

Benczur Gyula: Buda visszafoglalása

Benczur Gyula: Buda visszafoglalása Történeti háttér A magyar kultúrában a barkk stílus az 1620-as évek végén tűnik fel, s a század végére a művészet valamennyi ágában uralkdóvá válik. Pártfgói Érdekek és érdekellentétek Benczur Gyula: Buda

Részletesebben

Ö N K O R M Á N Y Z A T I V Á L A S Z T Á S I P R O G R A M 2 0 1 0-2 0 1 4

Ö N K O R M Á N Y Z A T I V Á L A S Z T Á S I P R O G R A M 2 0 1 0-2 0 1 4 Ö N K O R M Á N Y Z A T I V Á L A S Z T Á S I P R O G R A M 2 0 1 0-2 0 1 4 A plitikusnak az a dlga, hgy jövőképet vázljn fel és annak megvalósítását lehetővé is tegye. Nichlas Sarkzy Francia Köztársaság

Részletesebben

BALATONALMÁDI VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ ÉS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA

BALATONALMÁDI VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ ÉS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA BALATONALMÁDI VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ ÉS III. KÖTET ELFOGADVA A 207/2012.(IX.27) HATÁROZATTAL Megbízó Balatnalmádi Várs Önkrmányzata Keszey Jáns Plgármester 8220 Balatnalmádi, Széchenyi sétány

Részletesebben

ICOMOS HÍRADÓ. a Magyar Nemzeti Bizottság közleményei A TARTALOMBÓL

ICOMOS HÍRADÓ. a Magyar Nemzeti Bizottság közleményei A TARTALOMBÓL ICOMOS HÍRADÓ a Magyar Nemzeti Bizottság közleményei 20. évfolyam - 2. szám 2012. április hó A TARTALOMBÓL Történeti településeink örökségvédelmének szemléletfejlődése az ICOMOS dokumentumai alapján Előadás

Részletesebben

Fidesz Magyar Polgári Szövetség Kiskunhalasi Szervezete

Fidesz Magyar Polgári Szövetség Kiskunhalasi Szervezete 2 Fidesz Magyar Plgári Szövetség Kiskunhalasi Szervezete 6400 Kiskunhalas, Kssuth u. 27. E mail: inf@halasifidesz.hu Telefn: +36 20 917 5205 Hnlap: www.halasifidesz.hu Szerkesztő: Dr. Skribanek Zltán Szerkesztőbizttság

Részletesebben

Városliget ZRt. Múzeumliget Márka és identitás projekt

Városliget ZRt. Múzeumliget Márka és identitás projekt Vársliget ZRt. Múzeumliget Márka és identitás prjekt Budapest, 2014. szeptember 3. Xellum Tanácsadó és Szlgáltató Kft. 1056 Budapest, Október 6. u. 14. 1 Előzmények A Xellum Kft. (tvábbiakban Xellum) jelen

Részletesebben

Megoldások a Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány Tehetség Műhely Budapest gyermekszemmel című versenyének 1. fordulójához

Megoldások a Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány Tehetség Műhely Budapest gyermekszemmel című versenyének 1. fordulójához Megoldások a Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány Tehetség Műhely Budapest gyermekszemmel című versenyének 1. fordulójához I. Egyszerű, rövid választ igénylő feladatok 1. FELADAT Budapest mai arculatát jelentősen

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. Oktatási és Kulturális Minisztérium. Tervezet

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. Oktatási és Kulturális Minisztérium. Tervezet Oktatási és Kulturális Minisztérium Tervezet Egyes ingatlanok műemlékké, valamint műemléki jelentőségű területté nyilvánításáról, illetve műemléki védettségének megszüntetéséről szóló miniszteri rendelet

Részletesebben

Magyarország-Szlovákia-Románia- Ukrajna Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013

Magyarország-Szlovákia-Románia- Ukrajna Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 EURÓPAI UNIÓ Európai Szmszédsági és Partnerségi Eszköz Magyarrszág-Szlvákia-Rmánia- Ukrajna Határn Átnyúló Együttműködési Prgram 2007-2013 Közös Operatív Prgram Végleges javíttt váltzat, 2008. július 23.

Részletesebben

Műemlék Jelentőségű Terület

Műemlék Jelentőségű Terület Budapest belváros Műemlék Jelentőségű Terület - MJT - Védési javaslat 2010. Tartalomjegyzék: Kezdeményező fél: Fiatal Műemlékvédők Egyesülete Budapest rövid leírása Budapest épített örökség Budapest épületállománya

Részletesebben

Városunk. Budapesti Honismereti Híradó. Száz éve indult meg Budapesten a kislakás-építési akció

Városunk. Budapesti Honismereti Híradó. Száz éve indult meg Budapesten a kislakás-építési akció Városunk Budapesti Honismereti Híradó XII. évfolyam 4. szám Ingyenes Pestszentimrei hagyományõrzõk Nosztalgiavonat, emléktábla avatás, kiállítás Katolikus templomok Budapesten Budapest Fõváros Levéltára

Részletesebben

SZÉKELY TIBOR (szerk.) Hősök tere Városliget Andrássy út Dunapart Budai vár Gellért-hegy

SZÉKELY TIBOR (szerk.) Hősök tere Városliget Andrássy út Dunapart Budai vár Gellért-hegy HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZE 2006 HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST (1) A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZE SZÉKELY TIBOR (szerk.) HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST Hősök tere Városliget Andrássy

Részletesebben

A Nemzeti Színház lebontása és felépítése körüli politikai döntéshozatal elemzése 1945 1989

A Nemzeti Színház lebontása és felépítése körüli politikai döntéshozatal elemzése 1945 1989 RING ORSOLYA A Nemzeti Színház lebontása és felépítése körüli politikai döntéshozatal elemzése 1945 1989 A Nemzeti Színház elhelyezésének, felépítésének, mûködésének problémája az 1945 utáni Magyarország

Részletesebben

SZENT LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PEDAGÓGIAI-MŰVELŐDÉSI PROGRAM

SZENT LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PEDAGÓGIAI-MŰVELŐDÉSI PROGRAM SZENT LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PEDAGÓGIAI-MŰVELŐDÉSI PROGRAM 2004 TARTALOMJEGYZÉK I. NEVELÉSI PROGRAM II. MŰVELŐDÉSI PROGRAM III. ÓVODAI NEVELÉSI PROGRAM IV. ÁLTALÁNOS ISKOLAI HELYI TANTERV

Részletesebben

Magyarország világörökségi listán szereplő helyszínei

Magyarország világörökségi listán szereplő helyszínei Magyarország világörökségi listán szereplő helyszínei Az UNESCO Világörökségi Listája A világörökségi helyszínek olyan kulturális vagy természeti szempontból egyedinek számító értékek, melyet az UNESCO

Részletesebben

Beruházási alapismeretek

Beruházási alapismeretek Beruházási alapismeretek Beruházási alapismeretek Dr. Papp Péter Dr. habil. Szűcs Edit TERC Kft. Budapest, 2013 Dr. Papp Péter Dr. habil. Szűcs Edit, 2013 Kézirat lezárva: 2012. december 14. ISBN 978-963-9968-59-2

Részletesebben

LÁTVÁNYOS GAZDASÁGI FELLENDÜLÉS

LÁTVÁNYOS GAZDASÁGI FELLENDÜLÉS LÁTVÁNYOS GAZDASÁGI FELLENDÜLÉS A GAZDASÁG HELYZETE 48-as alap: a plgári tulajdnvisznyk megteremtése a dualizmus kra: megteremti a gazdasági vállalkzás biztnságát prblémák: a hazai pénztőke hiánya a fejlődés

Részletesebben

5. ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY

5. ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY TARTALOMJEGYZÉK 5. ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY... 1 5.1. MŰEMLÉKI FEJEZET... 1 5.1.1. Bevezetés... 1 5.1.2. A műemlékek részletes ismertetése... 5 5.1.3. Változtatási szándékok... 37 5.1.4. Hatáselemzés...

Részletesebben

KÖNYVÖSSZEFOGLALÓ. Fenntartható városok a jövő nemzedék életterei. Kézikönyv Stuttgart fenntartható városfejlesztéséről. Összefoglaló jegyzet

KÖNYVÖSSZEFOGLALÓ. Fenntartható városok a jövő nemzedék életterei. Kézikönyv Stuttgart fenntartható városfejlesztéséről. Összefoglaló jegyzet KÖNYVÖSSZEFOGLALÓ Fenntartható vársk a jövő nemzedék életterei Kézikönyv Stuttgart fenntartható vársfejlesztéséről Összefglaló jegyzet (készítette: dr. Hrnyánszky-Hittner Hanna) A szerző: Dr. Wlfgang Schuster

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Szent András Katolikus Általános Iskola

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Szent András Katolikus Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM Katlikus Általáns Iskla Jóváhagyta:,. év. hónap. nap. Fenntartó Katlikus Általáns Iskla Pedagógiai prgram Tartalm 1. BEVEZETŐ... 4 1.1. A Pedagógiai prgram célja, feladata... 4 1.2.

Részletesebben

MÚZEUM VÁROS LIGET BUDAPEST VÁROSRENDEZÉSI HATÁSTANULMÁNY MELLÉKLETEK

MÚZEUM VÁROS LIGET BUDAPEST VÁROSRENDEZÉSI HATÁSTANULMÁNY MELLÉKLETEK VÁROSRENDEZÉSI HATÁSTANULMÁNY MELLÉKLETEK 2014 1. MELLÉKLET: A VÁROSFEJLŐDÉS FŐBB TRENDJEI 1 A település térben és időben változik, közben evolúciós utat jár be: akár egy élő organizmus 2. A városevolúció

Részletesebben

Budapest XVIII. kerülete 1

Budapest XVIII. kerülete 1 Budapest XVIII. kerülete 1 Viszonylag fiatal, de a nagyobb vidéki városokkal vetekedő lakosságszámú (közel százezres) lakóhelyünk 1950-ben XVIII. kerület néven egyesült Pestszentlőrinc városból és Pestszentimre

Részletesebben

Forgács Erzsébet: Igazságérzés és jogi kultúra.

Forgács Erzsébet: Igazságérzés és jogi kultúra. Frgács Erzsébet: Igazságérzés és jgi kultúra. A jg több, mint a vitás kérdések megldására összegyűjtött szabályk összessége. Egy társadalmi és szellemi valóság kifejezése. Mint igazság- és igazságsság

Részletesebben