Németországi fióktelep nyitása és kezelése Magyarországon bejegyzett vállalkozások számára. RBO Rechnungswesen Beratung und Outsourcing GmbH

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Németországi fióktelep nyitása és kezelése Magyarországon bejegyzett vállalkozások számára. RBO Rechnungswesen Beratung und Outsourcing GmbH"

Átírás

1 Németországi fióktelep nyitása és kezelése Magyarországon bejegyzett vállalkozások számára RBO Rechnungswesen Beratung und Outsourcing GmbH

2 RBO Több mint 17 éves tapasztalattal rendelkezünk magyarországi cégek németországi fióktelepének pézügyi könyvelése bérszámfejtése és tanácsadása területén Partnerhálózatunk fóktelep- és póstaszolgáltatást, biztosítást és jogi tanácsadást biztosít igény esetén Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

3 RBO Modern, technikailag jól felszerelt irodánk a frankfurti repülőtértől 30 km-re fekvő Wiesbaden belvárosában található Wiesbaden jól frekventált 500 km Párizs, Hamburg Berlin, München Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

4 1. Fióktelep nyitása Németországban A Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságok a Németországban előírt feltételek betartása mellett végezhetik gazdasági tevékenységeiket ún. Lohnunternehmen a fióktelepben csak bérmunkavégzés történik anyag nélkül az anyagot a megrendelő biztosítja a vállalkozás számára a kéziszerszámokat/kisgépeket a megrendelő nem biztosítja Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

5 Miért fióktelep? Egy fióktelep: 1.1. Fióktelep előnyei nyitása és zárása egyszerű és gyors alacsony alapítási és működtetési költségek (közjegyzői és cégbírósági költségek nincsenek) jogilag nem önálló Áfa jogilag kedvező számlázás Áfa nélkül (kedvező a megrendelő felé) Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

6 1.2. Fióktelep nyitása Illetékes ipari bejelentőben (Magyarországon legalább 6 hónapja működő Kft.) Az ipari bejelentő iroda értesít minden hivatalt a fióktelep nyitásáról A hivatalok visszajelentkeznek a fióktelepnél a regisztrációkkal kapcsolatban és csatolják a kitöltendő regisztrációs nyomtatványokat Ezután megindul az ügyintézési és a regisztrációs folyamat Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

7 1.3. Fióktelep fontossága A vállalkozónak törvényjogi jelentési kötelezettsége van A megrendelő törvényileg kötelezettséget vállal a vállalkozó felé A megrendelő nem köt szerződést a regisztráció hiányában vagy Nullás német Apeh igazolás hiányában a kiállított számla 15%-át köteles az Apeh felé utalni Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

8 1.4. Handwerkskammer (HWK ) Különbséget kell tenni a HWK-nál (Kézműves Kamaránál) bejegyzett tevékenységekre. Handwerksrolle Anlage A (Pl. szerkezetépítés, épületgépészet) Handwerksrolle Anlage B - Abschnitt 1 (Pl. hidegburkoló, melegburkoló) Handwerksrolle Anlage B - Abschnitt 2 kézművesszakmákhoz hasonló tevékenységek (Pl. aljzatbeton alatti vasháló beépítése) Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

9 1.4. Handwerkskammer (HWK ) Cégeknek, melyek a Handwerksrolle Anlage A-hoz tartoznak: munkakezdéskor a németországi HWK által elismert mestervizsgával rendelkező szakemberrel kell rendelkezniük (üzemvezető) szabadság-és bérfizetési pénztár kötelesek SOKA-BAU A munkavállaló szabadságilletménye (szabadsági díjazás és kiegészítő szabadságpénz) a Németországban megkeresett bruttóbér 14,30 % -a. kötelesek legkésőbb 1 nappal munkakezdés előtt vámjelentést (Entsendegesetzmeldung) tenni Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

10 Ezt követően: 1.5. Fióktelep alapítása után A Kft. a dolgozóinak egy részét kiküldetésben saját németországi fióktelephelyén alkalmazza A dolgozók utáni közterheket a munkaadó csak Magyarországon és nem Németországban fizeti (feltétel: szerelési helyre szóló érvényes A1-es igazolás) Fontos kritérium: A Kft.-nek Magyarországon is aktívnak kell lennie (25 %) bevétel/munkavállalók száma/bérösszegek átlaga Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

11 2. Adózás Németországban Lényeges vállalati nyereségadófajták: Általános forgalmi adó (Umsatzsteuer USt ) Társasági adó (Körperschaftssteuer KöSt ) Iparűzési adó (Gewerbesteuer GewSt) Lényeges további adófajták: Személyi jövedelemadó (Lohnsteuer LSt ) - jövedelem alapú Egyházi adó (Kirchensteuer) - SZJA alapú Szolidaritási adó (Solidaritätszuschlag SolZ ) - SZJA alapú Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

12 2.1. Általános forgalmi adó Áfa /MWst kulcsok: 19 % - termékekre és szolgáltatásokra (Pl. benzínköltségek) 7 % - Pl. rövid időtartamú szállásköltségek Németországban legkésőbb a tárgyhónapot követő hónap 10.-ig kell az Áfa bevallást a Finanzamt (adóhatóság) felé jelenteni. A Finanzamt kb. 3 héten belül visszatéríti az Áfa visszaigénylés összegét (a feltételek betartása mellett) Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

13 2.2. Társasági adó A társasági adót (Körperschafsteuer) az állam a vállalat fióktelepének nyereségére veti ki, melynek mértéke egységesen 15 %. Nincs különbség: Magyar cég nem önálló fióktelepe Önálló belföldi Kft.-ként működtetett magyar leányvállalat között Mindkettő: Belföldi adóalanynak minősül saját adószámmal rendelkezik adójogilag is önálló Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

14 2.3. Iparűzési adó Az iparűzési adót (Gewerbesteuer)a települések vezetik be saját céljaikra Az adó mértékét a települések állapítják meg Általános mértéke 15 %, melyet a vállalat fióktelepének nyereségére vetnek ki Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

15 2.4. Személyi jövdelemadó Munkavállalók után fizetett adó A dolgozók utáni jövedelemadót a munkaadó csak Németországban és nem Magyarországon fizeti. Munkavállalóktól szükséges dokumentumok: lakcímbejelentő Személyes adószám (Steuer ID) lakcímbejelentőben kell kikérni ELSTAM tulajdonságok (ELSTAM Merkmale) Finanzamt-nál (adóhatóságnál) kell kikérni Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

16 3. Könyvelés Kettős könyvelési kötelezettség a német fióktelep számára a német kereskedelmi 238 ff HGB és adójogi 4 ff EStG jogszabályok szerint Egyéni számlakeret van kialakítva a német standard SKR 03 számlakeretből Ez a számlakeret a németországi üzleti események feldolgozásának alapja Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

17 3. Kettős könyvelés 1. Főkönyvi könyvelés részei 3.1. Bank könyvelés (esetleg több bank) Pénztár könyvelés (esetleg több pénztár) 2. Analitikus könyvelés részei 3.2. Befektetett eszközök könyvelése Vevőkövetelések könyvelése (vevők) Szállítói tartozások könyvelése (szállítók) Bérelszámolás könyvelése. Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

18 3.1. Főkönyvi könyvelés Főkönyvi könyvelés részei 1. Bank könyvelés (esetleg több bank) 2. Pénztár könyvelés (esetleg több pénztár) Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

19 3.1. Főkönyvi könyvelés 1. ) Bank könyvelés - Alapok saját bankszámla nyitása a nem önálló fióktelep számára Ezen a bankszámlán kell a német fióktelep valamennyi gazdasági eseményét vezetni Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

20 3.1. Főkönyvi könyvelés 1.) Bank könyvelés - Folyamat a) A gazdasági eseményeket folyamatosan le kell könyvelni b) Gyakorlatban: a teljes bankszámlakivonat elektronikus úton történő beolvasásával működik egy speciálisan kifejlesztett MT940 adatformátumban c) A pénzügyi könyvelési rendszerben: a gazdasági eseményhez tartozó elismervény elektronikusan a könyvelési tételhez van csatolva d) Elektronikus feldolgozás: ki kell jelölni (kontírozás) a könyvelési tételhez tartozó számlát (számlaszám és forgalmi adókulcs) Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

21 1. ) Bank könyvelés - Példa 3.1. Főkönyvi könyvelés Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

22 3.1. Főkönyvi könyvelés Főkönyvi könyvelés részei 1. Bank könyvelés (esetleg több bank) 2. Pénztár könyvelés (esetleg több pénztár) Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

23 3.1. Főkönyvi könyvelés 2.) Pénztár könyvelés - Alapok Saját pénztár vezetése a nem önálló fióktelep számára Irodai- és ügyintézési pénztár Ha Németországban a cég több megbízással vagy szerelési hellyel rendelkezik Gyakran szerelési helyenként további pénztárak vezetése Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

24 3.1. Főkönyvi könyvelés 2.) Pénztár könyvelés - Folyamat a) A gazdasági eseményeket folyamatosan le kell könyvelni b) Gyakorlatban: a pénztár elektronikus úton történő beolvasásával működik Excel program formátumában c) A pénzügyi könyvelési rendszerben: a gazdasági eseményhez tartozó elismervény elektronikusan a könyvelési tételhez van csatolva d) Elektronikus feldolgozás: ki kell jelölni (kontírozás) a könyvelési tételhez tartozó számlát (számlaszám és forgalmi adókulcs) Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

25 3.1. Főkönyvi könyvelés 2. ) Pénztár könyvelés - Példa Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

26 3.2. Analitikus könyvelés Analitikus könyvelés részei 1) Befektetett eszközök könyvelése 2) Vevőkövetelések könyvelése (vevők) 3) Szállítói tartozások könyvelése (szállítók) 4) Bérelszámolás könyvelése Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

27 3.2. Analitikus könyvelés 1.) Befektetett eszközök könyvelése - Alapok ajánlott a befektetett eszközök saját könyvelése pl. személygépkocsik, nagy méretű szerszámok, hegesztőgépek stb. vásárolása a speciális németországi megbízásokhoz Ezek rendszernt nagyobb összegűek 410 EUR-nál (eddig az összegig ezek tárgyi eszközként könyvelhetők) ezért a könyvelési kötelezettség alapján a beszerzéseket egy extra jegyzékben kell nyilvántartani Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

28 3.2. Analitikus könyvelés 1.) Befektetett eszközök könyvelése - Folyamat a) A gazdasági eseményeket folyamatosan le kell könyvelni a főkönyvi (bank, pénztár) valamint az analitikus könyvelésben is b) A pénzügyi könyvelési rendszerben: a gazdasági eseményhez tartozó elismervény elektronikusan a könyvelési tételhez van csatolva c) Gyakorlatban: a könyvelési tétel automatikus továbbbítása a főkönyvi könyvelésből (számlaszám és a forgalmi adókulcs) az analítikus könyvelésbe d) Az analítikai könyvelés rögzíti az értékcsökkenés releváns adatait szállító, hasznos élettartam, beszerzési érték, értékcsökkenési leírás módszere stb. Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

29 3.2. Analitikus könyvelés 1.) Befektetett eszközök könyvelése - Példa Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

30 3.2. Analitikus könyvelés Analitikus könyvelés részei 1) Befektetett eszközök könyvelése 2) Vevőkövetelések könyvelése (vevők) 3) Szállítói tartozások könyvelése (szállítók) 4) Bérelszámolás könyvelése Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

31 3.2. Analitikus könyvelés 2.) Vevőkövetelések könyvelése - Alapok A német fióktelepnek számon kell tartania a vevőköveteléseket Németországban a cégek általában több megbízást teljesítenek megrendelőiknek A cég az ügyfél számára folyamatosan (1 x havonta vagy kéthetente) állítja ki a számlákat (kimenő számla, vevőszámla) Vevőkövetelés könyvelés vezetése az esedékességek ellenőrzésének érdekében Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

32 3.2. Analitikus könyvelés 2.) Vevőkövetelések könyvelése - Folyamat a) A gazdasági események folyamatosan feldolgozásra kerülnek a számla lekönyvelésével először, b) Gyakorlatban: vevőkövetelések könyvelésében történik (vevőszámla és forgalmiszámla) c) A pénzügyi könyvelési rendszerben: a gazdasági eseményhez tartozó elismervény elektronikusan a könyvelési tételhez kapcsolható d) A könyvelés az esedékesség dátumával történik, hogy lehetőség legyen egy ellenőrzésre a nyitott-tételek listáján keresztül. Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

33 3.2. Analitikus könyvelés 2.) Vevőkövetelések könyvelése - Példa Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

34 3.2. Analitikus könyvelés Analitikus könyvelés részei 1) Befektetett eszközök könyvelése 2) Vevőkövetelések könyvelése (vevők) 3) Szállítói tartozások könyvelése (szállítók) 4) Bérelszámolás könyvelése Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

35 3.2. Analitikus könyvelés 3.) Szállítói tartozások könyvelése - Alapok A német fióktelepnek ajánlott a szállítói tartozások folyamatos könyvelése A németországi megrendelések elvégzéséhez általában több szállítóra van szükség pl. szállás, munkaruha, szerszámok, alvállalkozói szállítók A szállítók folyamatosan (1 x havonta vagy hetente) állítják ki a cég számára a számlákat (bejövő számla, szállítószámla) Esedékességek ellenőrzése Árengedmény levonása Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

36 3.2. Analitikus könyvelés 3.) Szállítói tartozások könyvelése - Folyamat a) A gazdasági események folyamatosan feldolgozásra kerülnek a számla lekönyvelésével először b) Gyakorlatban: szállítói tartozások könyvelésében történik (szállítói számla és költségszámla) c) A pénzügyi könyvelési rendszerben: a gazdasági eseményhez tartozó elismervény elektronikusan a könyvelési tételhez kapcsolható d) A könyvelés az esedékesség dátumával történik, hogy lehetőség legyen egy ellenőrzésre a nyitott-tételek listáján keresztül. Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

37 3.2. Analitikus könyvelés 3.) Szállítói tartozások könyvelése - Példa Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

38 3.2. Analitikus könyvelés Analitikus könyvelés részei 1) Befektetett eszközök könyvelése 2) Vevőkövetelések könyvelése (vevők) 3) Szállítói tartozások könyvelése (szállítók) 4) Bérelszámolás könyvelése Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

39 3.2. Analitikus könyvelés 4.) Bérelszámolás könyvelése - Alapok A német fióktelepnél kiküldetésben lévő dolgozók bérelszámolása egy speciális bérelszámolási szoftverrel történik nettó bérelszámolás A kiküldetésben lévő dolgozókkal magyar munkaszerződést köt a cég Mihelyt a dolgozó Németországi kiküldetését megkezdi, szükséges egy ún. kiküldetési szerződést is a dolgozókkal kötni Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

40 3.2. Analitikus könyvelés 4.) Bérelszámolás könyvelése - Alapok SZJA-fizetési kötelezettség; a kiküldetésben lévő dolgozók teljes bére (beleértendő a magyar bér is) jövedelemsdó köteles A SZJA-t elektronikus úton jelentése (RBO) az adóhatóság felé havi vagy negyedéves szinten A SZJA-t utalásának határideje: a tárgyhónapot követő hónap 10. A bérelszámolási szoftverben feldolgozott adatokat a fióktelep analítikai könyvelésében kell vezetni Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

41 3.2. Analitikus könyvelés 4.) Bérelszámolás könyvelése - Folyamat a) A bérelszámolási gazdasági eseményeket folyamatosan le kell a pénzügyi könyvelésben is könyvelni b) Gyakorlatban: a bérelszámolási és a pénzügyi könyvelési szoftver közötti elektronikus csatlakozási ponton keresztük történik c) A pénzügyi könyvelési rendszerben: az ún. Lohnbuchungsliste elektronikus úton a könyvelési tételhez függeszthető d) A könyvelés teljesen autómatikusan történik a pénzügyi könyvelés bérszámláira Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

42 3.2. Analitikus könyvelés 4.) Bérelszámolás könyvelése - Példa Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

43 További kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal! RBO Rechnungswesen Beratungs- und Outsourcing GmbH Aarstr. 1, DE Wiesbaden Fon: +49 (0) Fax: +49 (0) Mail: info@rbo-online.eu Web: Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

44 Tanácsadás a kettős adóztatás elkerüléséről magyar partnerirodánknál DIAMANT Könyvvizsgáló Kft 2040 Budaörs, Kismartoni u 86 Tel: Elérhetőség: 9-14 és Tel.: +49 (0)

Magyar vállalkozások Ausztriában és Németországban. Villanások a két ország adórendszeréből

Magyar vállalkozások Ausztriában és Németországban. Villanások a két ország adórendszeréből Magyar vállalkozások Ausztriában és Németországban Villanások a két ország adórendszeréből 1. Általános szabályok A közvetlen adózásról a közösségi joganyagok nem rendelkeznek, ezért - bár a tagállamok

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. 2006.évi. egyszerűsített éves beszámolóhoz. Dányi Kommunális Közhasznú Társaság. 2118 Dány, Dózsa György u. 43.

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. 2006.évi. egyszerűsített éves beszámolóhoz. Dányi Kommunális Közhasznú Társaság. 2118 Dány, Dózsa György u. 43. Dányi Kommunális Közhasznú Társaság 2118 Dány, Dózsa György u. 43. Cégjegyzékszám: 13-14-000066 Adószám: 20162892-2-13 KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2006.évi egyszerűsített éves beszámolóhoz Dány, 2007. május 14.

Részletesebben

NÉMET-MAGYAR IPARI- ÉS KERESKEDELMI KAMARA EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ A 2015. DECEMBER 31-ÉN VÉGZŐDŐ ÉVRE

NÉMET-MAGYAR IPARI- ÉS KERESKEDELMI KAMARA EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ A 2015. DECEMBER 31-ÉN VÉGZŐDŐ ÉVRE NÉMET-MAGYAR IPARI- ÉS KERESKEDELMI KAMARA EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓ A 2015. DECEMBER 31-ÉN VÉGZŐDŐ ÉVRE NÉMET-MAGYAR IPARI-ÉS KERESKEDELMI KAMARA MÉRLEG A 2015. DECEMBER 31-ÉN VÉGZŐDŐ ÉVRE (Az összes

Részletesebben

Az adókkal szembeni általános ellenállás költséges: az adóalanyok minden utat és módot felhasználnak az adó kikerülésére ( Erich Streissler, Bécs)

Az adókkal szembeni általános ellenállás költséges: az adóalanyok minden utat és módot felhasználnak az adó kikerülésére ( Erich Streissler, Bécs) Költségelszámolások Az adókkal szembeni általános ellenállás költséges: az adóalanyok minden utat és módot felhasználnak az adó kikerülésére ( Erich Streissler, Bécs) Hol tartunk SZJA hatálya,alanyi, tárgyi

Részletesebben

A MADÁCH SZÍNHÁZ NONPROFIT KFT. 2013. JANUÁR

A MADÁCH SZÍNHÁZ NONPROFIT KFT. 2013. JANUÁR KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A MADÁCH SZÍNHÁZ NONPROFIT KFT. 2013. JANUÁR 1-től 2013. DECEMBER 31-ig TARTÓ ÜZLETI ÉVÉRŐL Budapest, 2014. március 18. Szirtes Tamás ügyvezető igazgató Tartalom Tartalom:... 1 I.

Részletesebben

CSEPEL HOLDING RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 2004. ÉVI ÉVES BESZÁMOLÓ KIEGÉSZÍTÕ MELLÉKLETE

CSEPEL HOLDING RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 2004. ÉVI ÉVES BESZÁMOLÓ KIEGÉSZÍTÕ MELLÉKLETE CSEPEL HOLDING RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 2004. ÉVI ÉVES BESZÁMOLÓ KIEGÉSZÍTÕ MELLÉKLETE BUDAPEST, 2005. ÁPRILIS aláírás - 2-1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A társaság neve: Csepel Holding Rt. (2001. július 10-e elõtt:

Részletesebben

Kiegészítő meléklet. a Misszió Egészségügyi Központ Közhasznú Társaság 2007 évi éves beszámolójához

Kiegészítő meléklet. a Misszió Egészségügyi Központ Közhasznú Társaság 2007 évi éves beszámolójához Kiegészítő meléklet a Misszió Egészségügyi Központ Közhasznú Társaság 2007 évi éves beszámolójához I. Általános rész 1.A vállalkozás bemutatása A Társaság 1996. április 30-án alakult. A Társaság 100%-os

Részletesebben

1/2006/09 Az iskolakezdési támogatás az érettségi utáni technikumban tanulmányokat folytató tanuló után is adómentesen jár?

1/2006/09 Az iskolakezdési támogatás az érettségi utáni technikumban tanulmányokat folytató tanuló után is adómentesen jár? SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ Az iskolakezdési támogatás az érettségi utáni technikumban tanulmányokat folytató tanuló után is adómentesen jár? A személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII.

Részletesebben

SZÁMLAREND Módosításának egységes keretbe foglalása

SZÁMLAREND Módosításának egységes keretbe foglalása GERJE-FORRÁ FORRÁS Természetvédelmi, Környezetvédı Nonprofit Kft. 2721 Pilis, Rákóczi út 67.. Tel: 29/496-768; Fax: 29/496-728 E-mail: gerjeforras@freemail.hu A 2006.02.10-én elfogadott SZÁMLAREND Módosításának

Részletesebben

MUNKAANYAG. Hauserné Dénes Éva. Jövedelemelszámolás II. A követelménymodul megnevezése: Könyvvezetés és pénzforgalmi nyilvántartások vezetése

MUNKAANYAG. Hauserné Dénes Éva. Jövedelemelszámolás II. A követelménymodul megnevezése: Könyvvezetés és pénzforgalmi nyilvántartások vezetése Hauserné Dénes Éva Jövedelemelszámolás II. A követelménymodul megnevezése: Könyvvezetés és pénzforgalmi nyilvántartások vezetése A követelménymodul száma: 1972-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

A bizonylati rend kialakítása szintén az alapítás utáni feladatok közé tartozik.

A bizonylati rend kialakítása szintén az alapítás utáni feladatok közé tartozik. A bizonylati rend kialakítása szintén az alapítás utáni feladatok közé tartozik. A Számviteli Törvény írja elő tartalmát. A lenti bizonylati rend minta természetesen a cég operatív teendőihez igazítandó

Részletesebben

ANALTIKUS NYILVÁNTARTÁSOK ÉS A FŐKÖNYVI KÖNYVELÉS KAPCSOLATA

ANALTIKUS NYILVÁNTARTÁSOK ÉS A FŐKÖNYVI KÖNYVELÉS KAPCSOLATA Ikt.sz.: 47103/2012. Ikt.k.: 2012.10.11. SZÁMVITELI POLITIKA 4. SZÁMÚ MELLÉKLET BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT GAZDASÁGI ELLÁTÓ SZERVEZET 1139. Budapest, XIII., Hajdú utca 29. ANALTIKUS NYILVÁNTARTÁSOK

Részletesebben

1. 2016.július elsején A kft eladott egy berendezést az állóeszközei közül, nettó értéken 22 millió forintért..ezt a berendezést 2015.

1. 2016.július elsején A kft eladott egy berendezést az állóeszközei közül, nettó értéken 22 millió forintért..ezt a berendezést 2015. 1. 2016.július elsején A kft eladott egy berendezést az állóeszközei közül, nettó értéken 22 millió forintért..ezt a berendezést 2015. március 1-én vásárolta nettó 18 millió forintért és még abban a hónapban

Részletesebben

Beszámoló az Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft. 2015. évi tevékenységéről Javaslat a mérleg megállapítására és az eredménykimutatás jóváhagyására

Beszámoló az Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft. 2015. évi tevékenységéről Javaslat a mérleg megállapítására és az eredménykimutatás jóváhagyására Beszámoló az Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft. 2015. évi tevékenységéről Javaslat a mérleg megállapítására és az eredménykimutatás jóváhagyására Előterjesztő: Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft. ügyvezetője

Részletesebben

Hírlevél. Változások 2014. A cikkben összefoglalva megtalálhatók a civil szervezeteket érintő jogi és számviteli változások.

Hírlevél. Változások 2014. A cikkben összefoglalva megtalálhatók a civil szervezeteket érintő jogi és számviteli változások. Változások 2014 vissza a hírlevélhez A cikkben összefoglalva megtalálhatók a civil szervezeteket érintő jogi és számviteli változások. Bér, adójóváírás, természetbeni juttatások, egyéb változások: Minimálbér:

Részletesebben

KIEGÉSZITŐ MELLÉKLET 2010. ÉVI MÉRLEGHEZ ÉS EREDMÉNYKIMUTATÁSHOZ

KIEGÉSZITŐ MELLÉKLET 2010. ÉVI MÉRLEGHEZ ÉS EREDMÉNYKIMUTATÁSHOZ Kerekegyházi Kábelkommunikációs Kft Kerekegyháza, Szent István tér 2. Statisztikai szám: 10589203-6110-113-03 Cégszám: 03-09-100743 KIEGÉSZITŐ MELLÉKLET A 2010. ÉVI MÉRLEGHEZ ÉS EREDMÉNYKIMUTATÁSHOZ KEREKEGYHÁZA,

Részletesebben

2016-ban változatlan cafetéria szabályok, csökkenő kifizetői közterhek

2016-ban változatlan cafetéria szabályok, csökkenő kifizetői közterhek H-1037 Budapest Montevideo u. 3/A Tel.: +36 1 430-3400 Fax: +36 1 430-3402 abt@abt.hu www.abt.hu Budapest, 2016. január 12. 2016-ban változatlan cafetéria szabályok, csökkenő kifizetői közterhek Tisztelt

Részletesebben

*Verziófrissítés letöltése gomb+

*Verziófrissítés letöltése gomb+ TISZTELT PARTNERÜNK! Örömmel értesítjük, hogy elkészült az Ön által használt ügyviteli szoftver legfrissebb változata és letölthető a http://www.kulcs-soft.hu oldalon az Ügyfélszolgálat / Program frissítések

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM Külföldi kiküldetés szabályzata

DEBRECENI EGYETEM Külföldi kiküldetés szabályzata DEBRECENI EGYETEM Külföldi kiküldetés szabályzata Készítette: Kancellária Hatályos: 2016. január 1-től Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ... 3 1. Bevezető rendelkezések... 3 2. Értelmező

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. a Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda. 2014. éves beszámolójához

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. a Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda. 2014. éves beszámolójához KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda 2014. éves beszámolójához I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1. Azonosító adatok Az Iroda neve, székhelye: Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda 1055 Budapest,

Részletesebben

Könyvelői Klub 2013. március 26. Budapest TÖRTÉNŐ FIZETÉS ÉS AZ E-SZÁMLÁZÁS

Könyvelői Klub 2013. március 26. Budapest TÖRTÉNŐ FIZETÉS ÉS AZ E-SZÁMLÁZÁS Könyvelői Klub 2013. március 26. Budapest Konzultáns: Kisgyörgy Ilona közgazdász; okl. adószakértő; költségvetési minősítésű könyvvizsgáló HÁZIPÉNZTÁR, ZÁRÓÁLLOMÁNY SZABÁLYOZÁSÁNAK VÁLTOZÁSAI; AZ ELEKTRONIKUS

Részletesebben

TELEKOM ÉS EUROSPORT2 BUNDESLIGA JÁTÉK

TELEKOM ÉS EUROSPORT2 BUNDESLIGA JÁTÉK TELEKOM ÉS EUROSPORT2 BUNDESLIGA JÁTÉK Játék szabályzat Kérjük, olvassa el figyelmesen a játék szabályzatot a játék megkezdése előtt! 1. Általános rendelkezések 1.1 A EUROSPORT2 BUNDESLIGA Játék a továbbiakban:

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. 2011. évi mérlegéhez és eredménykimutatásához. 1. Általános rész

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. 2011. évi mérlegéhez és eredménykimutatásához. 1. Általános rész KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft 2011 évi mérlegéhez és eredménykimutatásához 11 A társaság bemutatása, főbb adatai: 1 Általános rész A társaság neve : KECSKEMÉTI TERMOSTAR

Részletesebben

Növényvédőszer-Gyártók és Importőrök. Szövetsége Egyesület. Egyszerűsített éves beszámoló kiegészítő melléklete 2011. 12. 31.

Növényvédőszer-Gyártók és Importőrök. Szövetsége Egyesület. Egyszerűsített éves beszámoló kiegészítő melléklete 2011. 12. 31. Növényvédőszer-Gyártók és Importőrök Szövetsége Egyesület Egyszerűsített éves beszámoló kiegészítő melléklete 2011. 12. 31. - 1-1./ Az Egyesület főbb adatai Az egyesület teljes magyar neve: Növényvédőszer

Részletesebben

AXA ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZTÁR

AXA ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZTÁR 1 AXA ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZTÁR ÉVES BESZÁMOLÓ KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLETE 2010. I. BEVEZETİ RÉSZ 1.) A PÉNZTÁR ALAPÍTÁSÁRA VONATKOZÓ ADATOK Az AXA Egészségpénztár mőködési formáját tekintve területi elven mőködı

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. 2007. évi. éves beszámolóhoz. S+H Portfolio Zrt. 2000 Szentendre Bánáti utca 2/a. Adószám: 11884264-2-13

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. 2007. évi. éves beszámolóhoz. S+H Portfolio Zrt. 2000 Szentendre Bánáti utca 2/a. Adószám: 11884264-2-13 S+H Portfolio Zrt. 2000 Szentendre Bánáti utca 2/a Adószám: 11884264-2-13 Cégjegyzékszám: 13-10-040601 KSH: 11884264-7412-114-13 KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2007. évi éves beszámolóhoz A beszámoló auditált adatokat

Részletesebben

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA CSILLAGÁSZATI ÉS FÖLDTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT SOPRON BIZONYLATI REND 2012.

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA CSILLAGÁSZATI ÉS FÖLDTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT SOPRON BIZONYLATI REND 2012. MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA CSILLAGÁSZATI ÉS FÖLDTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT SOPRON BIZONYLATI REND 2012. 1 Jogszabályi alap: Az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. 2013. éves beszámolóhoz

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. 2013. éves beszámolóhoz KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft 2013 éves beszámolóhoz A kiegészítő melléklet szerepe a számviteli törvény 88 -a értelmében, hogy számszerű és szöveges magyarázatot adjon

Részletesebben

Készítette: Gróf Gabriella. igazságügyi adó- és könyvszakértő

Készítette: Gróf Gabriella. igazságügyi adó- és könyvszakértő 2010. január 2010. évi adótörvény módosítások Készítette: Gróf Gabriella igazságügyi adó- és könyvszakértő ÉTOSZ Érdekvédelmi Tanácsadó Szolgálat Egyesülés 1086 Budapest, Magdolna utca 5-7. /fax: (06-1)

Részletesebben

Mozaik Gazdasági Szervezet (1011. Budapest, Ponty u.3.) Gépjármű üzemeltetési és költségelszámolási szabályzata

Mozaik Gazdasági Szervezet (1011. Budapest, Ponty u.3.) Gépjármű üzemeltetési és költségelszámolási szabályzata Mozaik Gazdasági Szervezet (1011. Budapest, Ponty u.3.) Gépjármű üzemeltetési és költségelszámolási szabályzata Érvényes: 2013. január 2-től. Jóváhagyta: C s e r Lászlóné igazgató 0 Gépjármű üzemeltetésének

Részletesebben

12. szám 123. évfolyam 2008. május 2. TARTALOM

12. szám 123. évfolyam 2008. május 2. TARTALOM 12. szám 123. évfolyam 2008. május 2. ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG TARTALOM Utasítások 17/2008. (V. 2. MÁV Ért. 12.) VIG. sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV Zrt. Értékelési

Részletesebben

Ikt. sz.: ÜGYREND 2014

Ikt. sz.: ÜGYREND 2014 Ikt. sz.: ÜGYREND 2014 Ü G Y R E N D A Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ gazdasági szervezetének feladatait az államháztartásról szóló, 2011. évi CXCV. törvény, valamint az államháztartási

Részletesebben

PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ NONPROFIT KFT

PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ NONPROFIT KFT PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ NONPROFIT KFT KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2014. Pécs, 2015. március 31. Rázga Miklós ügyvezető igazgató Tartalom Tartalom:...2 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ...3 A Társaság bemutatása...3 A Társaság

Részletesebben

Mozaik Gazdasági Szervezet KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZATA

Mozaik Gazdasági Szervezet KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZATA Mozaik Gazdasági Szervezet KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZATA Hatályos: 2013. január 2-től Jóváhagyta: C s e r Lászlóné igazgató KIKÜLDETÉSI SZABÁLYZAT Az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.)

Részletesebben

2015. december 31. Érd és Térsége Regionális Víziközmű Korlátolt Felelősségű Társaság 2030 Érd, Fehérvári út 63/b-c. Postacím: 2030 Érd, Pf.: 55.

2015. december 31. Érd és Térsége Regionális Víziközmű Korlátolt Felelősségű Társaság 2030 Érd, Fehérvári út 63/b-c. Postacím: 2030 Érd, Pf.: 55. KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2015. december 31. Érd, 2016. február 27. L a n k u I l d i k ó ügyvezető igazgató Érd és Térsége Regionális Víziközmű Korlátolt Felelősségű Társaság 2030 Érd, Fehérvári út 63/b-c.

Részletesebben

KETTŐS KÖNYVVITELT VEZETŐ SZERVEZET EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁNAK KÖZHASZNŰ EREDMÉNYKIMUTATÁSA " " VÁLTOZAT

KETTŐS KÖNYVVITELT VEZETŐ SZERVEZET EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁNAK KÖZHASZNŰ EREDMÉNYKIMUTATÁSA   VÁLTOZAT 2 3 7 0 2 0 3 3 9 0 0 1 5 7 2 0 2 Statisztikai számjel 0 2-0 9-0 7 8 2 1 3 Cégjegyzék száma A szervezet megnevezése: Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. A szervezet címe: 7621 Pécs, Színház tér 1. 2 0

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ 2014.

ÉVES BESZÁMOLÓ 2014. Szécsény és Környéke Takarékszövetkezet 3170 Szécsény, Rákóczi út 71. Cg.: 12-02-000365 ÉVES BESZÁMOLÓ 2014. Mérleg Eredmény-kimutatás Kiegészítő melléklet Könyvvizsgálói jelentés AMENNYIBEN NEM JELEZZÜK,

Részletesebben

MKB Alapkezelı zrt. 1056 Budapest, Váci utca 38. telefon: 268-7834; 268-8184; 268-8284 telefax: 268-7509;268-8331 E-mail: mkbalapkezelo@mkb.hu Web cím: www.mkbalapkezelo.hu 2008. évi éves beszámoló Mérleg

Részletesebben

2009. ÉVES BESZÁMOLÓJA

2009. ÉVES BESZÁMOLÓJA AZ ÉVGYŰRŰK MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁR 2009. ÉVES BESZÁMOLÓJA KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETÉNEK SZÖVEGES RÉSZE 1. A számviteli politika meghatározó elemei, a beszámoló összeállításánál alkalmazott értékelési eljárások3

Részletesebben

A KAPOSVÁR JÉGCSARNOK KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG 1/2016 (IV. 28.) SZÁMÚ ALAPÍTÓI HATÁROZATA

A KAPOSVÁR JÉGCSARNOK KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG 1/2016 (IV. 28.) SZÁMÚ ALAPÍTÓI HATÁROZATA A KAPOSVÁR JÉGCSARNOK KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG 1/2016 (IV. 28.) SZÁMÚ ALAPÍTÓI HATÁROZATA A KAPOS HOLDING Zrt. (7400 Kaposvár, Áchim A. u. 2. képviseli Gombos Attila elnökvezérigazgató), mint a KAPOSVÁR

Részletesebben

1.Példa Mekkora adójóváírás jár évi 4.000.000 forintos bruttó kereset után?

1.Példa Mekkora adójóváírás jár évi 4.000.000 forintos bruttó kereset után? PÉLDATÁR Példák a személyi jövedelemadózáshoz 1.Példa Mekkora adójóváírás jár évi 4.000.000 forintos bruttó kereset után? Adójóváírás 2013 Megszűnt. 0 forint 2 Példa Mennyi SZJA-t fizet az az alkalmazott,

Részletesebben

Hatályos: 2015.01.01-től

Hatályos: 2015.01.01-től Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum 1046 Budapest, Városligeti krt. 11. MAGYAR MŰSZAKI ÉS KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM Számlarend 2015 Hatályos: 2015.01.01-től Készítette: Szivák Ildikó gazdasági igazgató Budapest

Részletesebben

Dunaújvárosi Főiskola

Dunaújvárosi Főiskola Dunaújvárosi Főiskola Bizonylati szabályzat Dunaújvárosi Főiskola Szenátusa 4-2010/2011. (2010.11.30.) számú határozatával 2010.11.30-án elfogadta, hatályos 2010. 12. 01. napjától 2010. Dunaújváros 1.

Részletesebben

Kiegészítő Melléklet

Kiegészítő Melléklet Kiegészítő Melléklet a BISZ Zrt. 2012. évi beszámolójához Tartalomjegyzék 1. Általános kiegészítések... 2 1.1. A BISZ Zrt. bemutatása... 2 1.2. A BISZ Zrt. irányításának rendszere... 3 1.3. BISZ Zrt. számviteli

Részletesebben

Nyúl Községi Önkormányzat Költségvetési Koncepciója 2014

Nyúl Községi Önkormányzat Költségvetési Koncepciója 2014 Nyúl Községi Önkormányzat Költségvetési Koncepciója 2014 Tisztelt Képviselőtestület! Az Önkormányzat 2014-re szóló Költségvetési Koncepcióját a 2013-as évre bekövetkezett elvi-, és gazdasági változások,

Részletesebben

Tisztelt Érdeklıdı, Olvasó!

Tisztelt Érdeklıdı, Olvasó! Tisztelt Érdeklıdı, Olvasó! Tájékoztatónk elsısorban a számítógép-kezelıi tanfolyamunkhoz (illetve más tanfolyamoknál alapozó anyagként) tartalmaz oktatási segédanyagot (számítástechnikai alapismeretek,

Részletesebben

a Belvárosi Kaszinó Szerencsejáték Szervező Korlátolt Felelősségű Társaság

a Belvárosi Kaszinó Szerencsejáték Szervező Korlátolt Felelősségű Társaság KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a Belvárosi Kaszinó Szerencsejáték Szervező Korlátolt Felelősségű Társaság 2013. évi beszámolójához BELVÁROSI KASZINÓ SZERENCSEJÁTÉK SZERVEZŐ KFT. 2 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1. A VÁLLALKOZÁS

Részletesebben

Általános adatok: 1.1 Cégadatok

Általános adatok: 1.1 Cégadatok Általános adatok: 1.1 Cégadatok Név: Pszichológiai és Pedagógiai Intézet Közhasznú Alapítvány Forma: Közhasznú Alapítvány Adószám: 18937930-2-19 KSH szám: 18937930913356919 Bír. bej. szám: 1360. Alapítás

Részletesebben

K Ö Z H A S Z N Ú S Á G I J E L E N T É S

K Ö Z H A S Z N Ú S Á G I J E L E N T É S Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány K Ö Z H A S Z N Ú S Á G I J E L E N T É S 2009 Budapest, 2010. június 25. 2 T a r t a l o m 1. A szervezet alapadatai 2. A Szent Márton Gyermekmentő

Részletesebben

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com. a Képviselő-testülethez

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com. a Képviselő-testülethez 1 FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: /2016. 12. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez Földes Nagyközség

Részletesebben

GÉPJÁRMŰ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT

GÉPJÁRMŰ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Gazdasági Ellátó Szervezet 1139. Budapest, XIII., Hajdú utca 29. GÉPJÁRMŰ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT Készítette:.. Schläfferné Takács Veronika s.k. pénzügyi osztályvezető

Részletesebben

2002/2003. ÉVES KONSZOLIDÁLT BESZÁMOLÓ

2002/2003. ÉVES KONSZOLIDÁLT BESZÁMOLÓ 2002/2003. ÉVES KONSZOLIDÁLT BESZÁMOLÓ 1. KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS Budapest, 2004. január 30. EGIS Gyógyszergyár Rt. 2002/2003. ÉVES KONSZOLIDÁLT BESZÁMOLÓ 2. MÉRLEG ÉS EREDMÉNYKIMUTATÁS Budapest, 2004.

Részletesebben

SÁROSPATAK VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. Tel.: 47/513-240 Fax.: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.

SÁROSPATAK VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. Tel.: 47/513-240 Fax.: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak. SÁROSPATAK VÁROS POLGÁRMESTERÉTİL 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. Tel.: 47/513-240 Fax.: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu Ügyfélfogadás ideje: Hétfı: 8-12 és 13-16, szerda: 8-12 és 13-17 30,

Részletesebben

BEERIDES BÉRLETI SZERZŐDÉS

BEERIDES BÉRLETI SZERZŐDÉS BEERIDES BÉRLETI SZERZŐDÉS BÉRLETI SZERZŐDÉS 1. BEVEZETÉS 1.1 A jelen általános szerződési feltételek a BeeRides Gépjármű-kölcsönző Korlátolt Felelősségű Társasággal (székhely: 8000 Székesfehérvár, Király

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. 1. A tervezés tekintetében

MEGÁLLAPODÁS. 1. A tervezés tekintetében MEGÁLLAPODÁS Cserkeszőlő községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal és a PS. ÁMK között a gazdálkodással kapcsolatos munkamegosztás és a felelősségvállalás rendjéről Ezen megállapodás Az államháztartás

Részletesebben

Információs Társadalomért Alapítvány. Közhasznú alapítványok közhasznú egyszer sített éves beszámolója

Információs Társadalomért Alapítvány. Közhasznú alapítványok közhasznú egyszer sített éves beszámolója 18093786-9499-569-01 Statisztikai számjel 1037. Budapest Táborhegyi út 18/D Közhasznú alapítványok közhasznú egyszer sített éves beszámolója 2010. Keltezés: 2011. március 24. az alapítvány képvisel je

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesterétől * 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1.,(32/312-250, Fax: 32/422-386 polgármester@salgótarján.

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesterétől * 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1.,(32/312-250, Fax: 32/422-386 polgármester@salgótarján. Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesterétől * 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1.,(32/312-250, Fax: 32/422-386 polgármester@salgótarján.hu Szám: 9193/2008. Éves összefoglaló jelentés a 2007- ben végzett

Részletesebben

EDUTAX Kft. Ügyfél Hírlevél. adózás, számvitel, munkaügy. SZÁMos helyen ott vagyunk. A szerkesztőbizottság tagjai: adószakértő, könyvvizsgáló

EDUTAX Kft. Ügyfél Hírlevél. adózás, számvitel, munkaügy. SZÁMos helyen ott vagyunk. A szerkesztőbizottság tagjai: adószakértő, könyvvizsgáló EDUTAX Kft. SZÁMos helyen ott vagyunk Ügyfél Hírlevél adózás, számvitel, munkaügy A szerkesztőbizottság tagjai: Molnár Imre Szilai László Takács Tibor Torma Beáta Vidáné Papp Csilla adószakértő, könyvvizsgáló,

Részletesebben

IV/7. sz. melléklet: Pénzügy, számvitel funkcionális specifikáció

IV/7. sz. melléklet: Pénzügy, számvitel funkcionális specifikáció IV/7. sz. melléklet: Pénzügy, számvitel funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2.1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza azokat

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Dunakanyar Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás Munkaszervezete Szervezeti és Működési Szabályzat Jóváhagyva a 24/2009. (V. 22.) számú DTÖKT határozattal. Dr. Bóth János elnök Dunakanyar Többcélú

Részletesebben

FŐKÖNYVELŐK LAPJA Megrendelhető számviteli és adózási szaklap

FŐKÖNYVELŐK LAPJA Megrendelhető számviteli és adózási szaklap A Főkönyvelők lapjának előfizetésével 3 mérlegképes könyvelő kaphat 2-2 kreditpontot! A Főkönyvelők klubjának mérlegképes tagjai évente 2 kreditpontot kapnak tagságuk után! Kiadó: Vállalkozásbarát Könyvelő,

Részletesebben

A munka világa. HÍD Dunaújváros és Környéke 2007 ROP-3.3.1-05/1.2006-04-0001/36

A munka világa. HÍD Dunaújváros és Környéke 2007 ROP-3.3.1-05/1.2006-04-0001/36 A munka világa HÍD Dunaújváros és Környéke 2007 ROP-3.3.1-05/1.2006-04-0001/36 Készítették: Kovácsné Kemény Gyöngyi I. fejezet Frecska Zoltánné II. fejezet Kapás Zsolt III. fejezet Dr. Jászka Ernő IV.

Részletesebben

E-Munkajog. Tartalom. A hónap témája. Tisztelt Előfizetőnk! 2013. április XIV. évfolyam 4. szám. 1 A hónap témája. 4 Olvasói kérdések

E-Munkajog. Tartalom. A hónap témája. Tisztelt Előfizetőnk! 2013. április XIV. évfolyam 4. szám. 1 A hónap témája. 4 Olvasói kérdések E-Munkajog Szakmai folyóirat 2013. április XIV. évfolyam 4. szám In-house szeminárium! Szeretne közvetlenül munkahelyén tájékozódni a legújabb jogszabályváltozásokról a munkajog elismert szakértőitől?

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) Érvényes 2014. 01.01-től. Ez a dokumentum a Megrendelő és a Könyvelő közötti együttműködés kereteit rögzíti. Az itt szereplő szerződés alatt minden esetben a Megrendelő

Részletesebben

Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit KFT 1094 Budapest, Liliom u.41.

Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit KFT 1094 Budapest, Liliom u.41. Kiegészítő melléklet a 2010. december 31-i fordulónappal elkészített egyszerűsített éves beszámolóhoz, a Trafó KMH Nonprofit KFT 2010. január 01-től 2010. december 31-ig folytatott tevékenységéről A Társaság

Részletesebben

842/2006/EK RENDELET EGYES FLUORTARTALMÚ ÜVEGHÁZHATÁSÚ GÁZOKRÓL

842/2006/EK RENDELET EGYES FLUORTARTALMÚ ÜVEGHÁZHATÁSÚ GÁZOKRÓL 842/2006/EK RENDELET EGYES FLUORTARTALMÚ ÜVEGHÁZHATÁSÚ GÁZOKRÓL GYAKRAN FELMERÜLŐ KÉRDÉSEK 2007. február EUROPEAN PARTNERSHIP FOR ENERGY AND THE ENVIRONMENT (EPEE) Rue du Luxembourg 14 A, 1000 Brussels,

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZÁMVITELI POLITIKÁJA 2016. június 27. Tartalomjegyzék Preambulum... 2 I. Általános rendelkezések... 2 A szabályzat hatálya... 2 A szabályzat célja, követelményrendszere... 2 Felelősségi

Részletesebben

Változások a földhasználati nyilvántartás vezetésének jogi szabályozásában

Változások a földhasználati nyilvántartás vezetésének jogi szabályozásában FÖLDHASZNÁLAT Zachariás Márton Változások a földhasználati nyilvántartás vezetésének jogi szabályozásában Magyarországon a termőföldek tulajdoni és használati viszonyai jelentősen eltérnek egymástól. Az

Részletesebben

S Z Á M V I T E L P O L I T I K A É R T É K E L É S I S Z A B Á L Y Z A T

S Z Á M V I T E L P O L I T I K A É R T É K E L É S I S Z A B Á L Y Z A T ÜVEGIPARI MUNKÁSOK Lakásfenntartó Szövetkezete 3100. Salgótarján Ybl Miklós út 47. S Z Á M V I T E L P O L I T I K A ÉS É R T É K E L É S I S Z A B Á L Y Z A T S z ö v e g e s s z á m l a k e r e t t e

Részletesebben

Országos Idegtudományi Intézet

Országos Idegtudományi Intézet 1. oldal: összesen: 20 Iktatószám: Országos Idegtudományi Intézet ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZATA Jóváhagyom: Budapest, 2010. január 06.. F igazgató F igazgató gazdasági helyettese 2. oldal: összesen: 20 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) Szerződés nyelve: magyar Cégadatok: Cégnév: VS Vill Elektromos Szolgáltató és Kereskedelmi Betéti Társaság Rövid név: VS Vill Bt. Székhely: 2030 Érd,Gém út 22 Levelezési

Részletesebben

ű Ö ű ű Ú Ú ű

ű Ö ű ű Ú Ú ű ű Ö ű ű Ú Ú ű Á Á Ö Ö Ö Ö Ö Ö Á Ö Á Á Á Ú Á Á Á Á Ö ű ű Á ű ű ű Ö Ö Á Á Á Á Á ű Ú Ö ű Ú Ú ű Ú Á Á ű ű ű ű ű ű Á ű ű Á Á Ő Á Á Á Á Á Á Ö Á ű ű Ö Ö ű Ú Ö Ú ű Ú ű ű ű ű ű Ö Á Ú ű Á Ö Á Ú Á Á Á Á Á Á Ö Ö Á

Részletesebben

S Z F / / 2 0 1 5. BIZONYLATI SZABÁLYZAT

S Z F / / 2 0 1 5. BIZONYLATI SZABÁLYZAT S Z F / / 2 0 1 5. S Z O L N O K I F Ő I S K O L A BIZONYLATI SZABÁLYZAT Preambulum (1) A Szolnoki Főiskola (a továbbiakban: Főiskola) bizonylati rendjét a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásának bővítése GINOP 1.2.1-15

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásának bővítése GINOP 1.2.1-15 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásának bővítése GINOP 1.2.1-15 Pályázat célja A hazai ipar fejlesztése érdekében jelen Felhívás célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai

Részletesebben

TARJÁNHŐ Szolgáltató- Elosztó Kft.

TARJÁNHŐ Szolgáltató- Elosztó Kft. TARJÁNHŐ Szolgáltató- Elosztó Kft. Adószám: 11202309-2-12 Cégjegyzékszám: Nm-i Cégbíróság 12-09001857 Bank: KSH Bank: 10400786-07804544-0000000 Salgótarján Megyei Jogú Város K ö z g y ű l é s e 3100 Salgótarján,

Részletesebben

NÉMETORSZÁG Baden-Württemberg tartomány

NÉMETORSZÁG Baden-Württemberg tartomány NÉMETORSZÁG Baden-Württemberg tartomány Road show, 2010. május 4. Németország 5. Franciaország 6. Nagy-Britannia 7. Olaszország 9. Spanyolország 16. Hollandia 20. Belgium 21. Lengyelország 22. Svédország

Részletesebben

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS ÁLLAMIGAZGATÁSI HIVATAL VEZETŐJÉNEK 14/2010. (V. 1.) SZÁMÚ RENDELKEZÉSE 1. SZÁMÚ MÓDOSÍTÁSÁRÓL

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS ÁLLAMIGAZGATÁSI HIVATAL VEZETŐJÉNEK 14/2010. (V. 1.) SZÁMÚ RENDELKEZÉSE 1. SZÁMÚ MÓDOSÍTÁSÁRÓL A NYUGAT-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS ÁLLAMIGAZGATÁSI HIVATAL VEZETŐJÉNEK 14/2010. (V. 1.) SZÁMÚ RENDELKEZÉSE az 1/2010. (I. 1.) számú rendelkezéssel hatályba léptetett NYUGAT-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS ÁLLAMIGAZGATÁSI

Részletesebben

Előterjesztés. a Képviselő-testület 2010. szeptember 30-án tartandó ülésére. Beszámoló az adóhatósági tevékenységről. Tisztelt Képviselő-testület!

Előterjesztés. a Képviselő-testület 2010. szeptember 30-án tartandó ülésére. Beszámoló az adóhatósági tevékenységről. Tisztelt Képviselő-testület! Előterjesztés a Képviselő-testület 2010. szeptember 30-án tartandó ülésére Beszámoló az adóhatósági tevékenységről Tisztelt Képviselő-testület! Az alábbiakban szeretnék számot adni és beszámolni az önkormányzati

Részletesebben

Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft.

Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft. CREDIT-PROFIT K ö n y v e l ő é s K ö n y v v i z s g á l ó K f t. MKVK nyilvántart. sz.:0 0 1 9 6 0 W e i s z T e r é z B e j e g y z e t t k ö n y v v i z s g á l ó MKVK Tags. Sz.: 0 0 0 9 5 4 KÖNYVVIZSGÁLÓI

Részletesebben

CSEPEL HOLDING Részvénytársaság

CSEPEL HOLDING Részvénytársaság CSEPEL HOLDING Részvénytársaság Jelentés a 2004. december 31-én végzõdõ gazdasági évrõl A társaság szervezetéhez, mûködéséhez kapcsolódó adatok Tevékenység és gazdálkodás Rövid történeti leírás A magyar

Részletesebben

15EB 02 15EB 02/A. Cégadatok (A) Baranya Ifjúságáért NKft. Cégjegyzékszáma: 02 09 072806

15EB 02 15EB 02/A. Cégadatok (A) Baranya Ifjúságáért NKft. Cégjegyzékszáma: 02 09 072806 Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat 1055 Budapest, Kossuth tér 4. Cégadatok (A) Cég neve: 15EB 02 Baranya Ifjúságáért NKft. Cégjegyzékszáma: 02

Részletesebben

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM VEZETÉKES ÉS RÁDIÓTELEFONOK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM VEZETÉKES ÉS RÁDIÓTELEFONOK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM VEZETÉKES ÉS RÁDIÓTELEFONOK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA Szeged, 2014. december 15. Vezetékes és rádiótelefonok használatának szabályzata 1 A Szegedi Tudományegyetem (továbbiakban:

Részletesebben

Hatályos: 2015.1101.01-től

Hatályos: 2015.1101.01-től MAGYAR MŰSZAKI ÉS KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM UTIKÖLTSÉG-TÉRÍTÉSI ÉS GÉPJÁRMŰ HASZNÁLATI SZABÁLYZATA 2015 Hatályos: 2015.1101.01-től Készítette: Szivák Ildikó gazdasági igazgató Budapest TARTALOMJEGYZÉK Formázott:

Részletesebben

PANNERGY NYRT. 2008. december 31. 0 1-1 0-0 4 1 6 1 8. 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 5/B a vállalkozás címe. Keltezés: Budapest, 2009.február 14.

PANNERGY NYRT. 2008. december 31. 0 1-1 0-0 4 1 6 1 8. 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 5/B a vállalkozás címe. Keltezés: Budapest, 2009.február 14. 1 0 5 5 8 3 7 7 7 0 1 0 1 1 4 0 1 Statisztikai számjel 0 1-1 0-0 4 1 6 1 8 Cégjegyzék száma PANNERGY NYRT. a vállalkozás megnevezése 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 5/B a vállalkozás címe 2008. december

Részletesebben

KIEGÉSZÍTÕ MELLÉKLET

KIEGÉSZÍTÕ MELLÉKLET KIEGÉSZÍTÕ MELLÉKLET 1. Általános kiegészítések A pénztár neve: ÉLETERÕ EGÉSZSÉGPÉNZTÁR Székhelye: 4012 Debrecen, Nagyerdei Krt 98. A pénztár mûködési formája: kiegészítõ egészségpénztár. Alapítás idõpontja:

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2014. december 31. Érd, 2015. december 9. Lanku Ildikó ügyvezető Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2030 Érd, Fehérvári út 63/b-c. Postacím: 2031 Érd,

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. FilmJUS Filmszerzők és Előállítók Szerzői. Jogvédő Egyesülete. 1088 Budapest, Bródy S. u. 14.

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. FilmJUS Filmszerzők és Előállítók Szerzői. Jogvédő Egyesülete. 1088 Budapest, Bródy S. u. 14. Adószám: 18160642-2-42 Bírósági bejegyzés száma: 11 PK 60077/97/2 KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET FilmJUS Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesülete 1088 Budapest, Bródy S. u. 14. F o r d u l ó n a p: 2015.

Részletesebben

BÉRLETI SZERZŐDÉS. Szerződés szám:.../../../201. Amely létrejött egyrészről:

BÉRLETI SZERZŐDÉS. Szerződés szám:.../../../201. Amely létrejött egyrészről: Szerződés szám:.../../../201 Amely létrejött egyrészről: cégszerű megnevezés: székhely: adószám: cégjegyzékszám: képviselő neve, tisztsége: BÉRLETI SZERZŐDÉS mint bérbeadó (a továbbiakban: ), másrészről,

Részletesebben

Bak és Vidéke Takarékszövetkezet www.bakitakarek.hu

Bak és Vidéke Takarékszövetkezet www.bakitakarek.hu Bak és Vidéke Takarékszövetkezet www.bakitakarek.hu Egységes Fizetési Számlatermékek Hirdetménye Lakossági ügyfelek részére Hatályos: Közzététel napja: 2015. december 1. napjától 2015. november 30. A Közzététel

Részletesebben

Petrányi-Autó Kft Hivatalos Ford márkakereskedés. Motor 1.0l EcoBoost 100LE M6. 1.5l TDCi 100LE M5. 1.5l TDCi 100LE A6 1.

Petrányi-Autó Kft Hivatalos Ford márkakereskedés. Motor 1.0l EcoBoost 100LE M6. 1.5l TDCi 100LE M5. 1.5l TDCi 100LE A6 1. Petrányi-Autó Kft Hivatalos Ford márkakereskedés 1106 Budapest, Kerepesi út 105. Tel.:260-5050/215, Fax: 262-4736 1195 Budapest, Üllői út 309. Tel.: 281-8000/205 Fax: 281-2981 1112 Budapest, Budaörsi út

Részletesebben

CÉGALAPÍTÁS AUSZTRIÁBAN

CÉGALAPÍTÁS AUSZTRIÁBAN CÉGALAPÍTÁS AUSZTRIÁBAN A tájékoztató az alábbi adótanácsadó cég együttműködésével készült: FAL-CON AUDIT Wirtschaftsprüfungsgesellschaft mbh A-1040 Wien, Brucknerstrasse 6/7a, Tel: +43 1 503 74 47, Fax:

Részletesebben

A számvitel és az adózás időszerű kérdései 2013

A számvitel és az adózás időszerű kérdései 2013 Dr. Kardos Barbara Dr. Siklósi Ágnes Dr. Sztanó Imre Dr. Sztanó Imréné Dr. Veress Attila A számvitel és az adózás időszerű kérdései 2013 PR-017/13 Tartalomjegyzék 1. A számviteli törvény változásai....................

Részletesebben

ANIMA Társadalmi és Kulturális Egyesület 8888 Lispeszentadorján,Jókai út 4. 2011. évi Közhasznúsági jelentése

ANIMA Társadalmi és Kulturális Egyesület 8888 Lispeszentadorján,Jókai út 4. 2011. évi Közhasznúsági jelentése ANIMA Társadalmi és Kulturális Egyesület 8888 Lispeszentadorján,Jókai út 4. 2011. évi Közhasznúsági jelentése Lispeszentadorján,2012.Május 29. Gyertyánági Endre elnök ANIMA Társadalmi és Kulturális Egyesület

Részletesebben

A Tarjánhő Szolgáltató Elosztó Kft. 2009 évi ÉVES BESZÁMOLÓJA

A Tarjánhő Szolgáltató Elosztó Kft. 2009 évi ÉVES BESZÁMOLÓJA A Tarjánhő Szolgáltató Elosztó Kft 2009 évi ÉVES BESZÁMOLÓJA A TARJÁNHŐ SZOLGÁLTATÓ-ELOSZTÓ KFT. 2009. ÉVI BESZÁMOLÓJA Tisztelt Közgyűlés! A Tarjánhő Kft.-t Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata

Részletesebben

2201-06 (gyakorlat) Kereskedelem, vállalkozás, ügyvitel. 1. Határozza meg a számla és a nyugta kötelező tartalmi elemeit!

2201-06 (gyakorlat) Kereskedelem, vállalkozás, ügyvitel. 1. Határozza meg a számla és a nyugta kötelező tartalmi elemeit! 2201-06 (gyakorlat) Kereskedelem, vállalkozás, ügyvitel 1. Határozza meg a számla és a nyugta kötelező tartalmi elemeit! - Teljesítés időpontja (több alkalmi szállításnál utolsó nap) - Számla kelte - Fizetési

Részletesebben

Magyar Evezős Szövetség. 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3 PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. Pénzkezelési Szabályzat 1. Magyar Evezős Szövetség

Magyar Evezős Szövetség. 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3 PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. Pénzkezelési Szabályzat 1. Magyar Evezős Szövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3 PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Pénzkezelési Szabályzat 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 Általános pénzkezelési szabályok 2 A pénz kezelésével kapcsolatos feladatok 21 Pénztáros és helyettese

Részletesebben

SZÁMLÁZÁS VEVŐ-SZÁLLÍTÓ NYILVÁNTARTÁS (UJVSZ) KEZELÉSI LEÍRÁS

SZÁMLÁZÁS VEVŐ-SZÁLLÍTÓ NYILVÁNTARTÁS (UJVSZ) KEZELÉSI LEÍRÁS SZÁMLÁZÁS VEVŐ-SZÁLLÍTÓ NYILVÁNTARTÁS (UJVSZ) KEZELÉSI LEÍRÁS Fejlesztő: Forgalmazó: Baloghy Szoftver Kft. FORINT-Soft Kft. 8360 Keszthely, Vak Bottyán utca 41. 6500 Baja, Roosevelt tér 1. Tel.: 83/515-080

Részletesebben