Wessling technológiai továbbképzés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Wessling technológiai továbbképzés"

Átírás

1 Wessling technológiai továbbképzés Gabonaipar III. rész Tésztakészítési eljárások Werli József Elhangzott szeptember 3-án Kovászos, közvetett vagy indirekt eljárás A kovásszal kapcsolatos fogalmak A kovász főtömegében lisztet és vizet tartalmazó anyag, amelynek mikroorganizmusai (tejsavbaktériumok, élesztők stb.) aktív állapotban vannak, a savanyodás és erjedés benne folyamatosan zajlik, a mikroorganizmusok élettevékenysége nincs és korábban sem volt megszakítva. A megfelelő hőmérséklet, érési idő, konzisztencia stb. segítségével a mikroorganizmusok szaporodását és anyagcseréjét módosítani lehet. A kovász, vagy annak egy része újabb kovászok indítóanyagául (oltóanyag) is használható. A kovászt őrlemények és víz hozzáadásával lehet felfrissíteni, vagy mennyiségét növelni. Mitől lesz a kovász igazi kovász? A kovászkészítés és érlelés alatt különböző kolloid, enzimes és mikrobiológiai folyamatok játszódnak le. Ezek a folyamatok nem elkülönítve, hanem egyidejűleg és egymáshoz szorosan kapcsolódva mennek végbe. Valamennyi folyamat együttes eredménye az érett, megfelelő savtartalommal, íz és aromaanyagokkal, valamint hajtóerővel rendelkező kovász! Tehát a válasz: ha a kovász mindezen tulajdonságokkal, tartalommal rendelkezik. Mik a kovásszal elérendő célok? megfelelő íz és aromaanyagok kialakítása az élesztő elszaporítása (élesztő takarékosság) az élesztő hozzászoktatása a lisztes környezethez kellő savtartalom biztosítása (íz hatás elérése, nyúlósodás elleni védelem) a különböző lisztek minőségi eltéréseinek kiegyenlítésére (különbségek csökkentésére) is alkalmas a megfelelően megválasztott kovász

2 a dagasztástól kezdve az átfutási idő rövidül a késztermék minősége- íz, illat, aroma, bélzetrugalmasság, héjszerkezet stb.- kedvezőbb, mint a közvetlen eljárásnál Különösen jelentős a kovász minőségjavító illetve biztosító hatása a rozsos, illetve a rozsból készült termékeknél. A kovászkészítés célja Az általánostól eltérő, vagy csak részlegesen magvalósítandó célok: o a szakaszos kovász (rozskovász) esetén: a rozsliszt fehérjeduzzadását elősegíteni az erőteljes savanyítás o a fehérkovász (süteménykovászok) esetén: a fehérjeduzzadás és az enzimes fehérjebontás elősegítése az élesztőgombák táptalajhoz szoktatása csak korlátozott savtermelésre van szükség A kovász technológiai mutatói A kovászok jellemzésére a kovász technológiai mutatói szolgálnak: kovásznagyság: a kovászba adagolt liszt mennyiségét értjük az összes liszt %-ában kifejezve: kiskovász 25-35% (m/m) közepes kovász % (m/m) nagy kovász % (m/m) A gyenge sikér kis kovászt, az erős sikér nagykovászt, a rozstészta szintén nagyobb kovászt igényel a kovász sűrűségén a kovászoláshoz felhasznált víz mennyiségét értjük a kovászoláshoz adagolt liszt % (m/m)-ban kifejezve sűrű kovász: % (m/m) fél sűrű kovász % (m/m) híg kovász % (m/m)

3 Kovászérés folyamatai szempontjából a legkedvezőbbek a híg kovászok. kovász hőmérséklete nagymértékben befolyásolja az érés közben lejátszódó folyamatokat. A hőmérsékleti viszonyoktól függ az enzimes folyamatok sebessége, az élesztősejtek valamint a savképző baktériumok szaporodása, a kovászérés időtartama. Az élesztőgombák szaporodásának hőmérséklet-optimuma 25 C. A savtermelő baktériumok szaporodásának és erjesztő képességüknek hőmérsékletoptimuma C. A kovász kezdeti hőmérsékletét C-on állítják be általában. A kovász érése közben a hőmérséklet 3-4 C -kal emelkedik. kovászba adagolt élesztő mennyisége Az adagolás mértéke 0,2-1%(m/m) összes lisztre számítva. A kenyérgyártáskor helyes az élesztő teljes mennyiségét a kovászba adagolni. Fehérterméknél a kovászba általában az élesztő felét vagy harmadát, a fennmaradót a dagasztáshoz adagoljuk. Az élesztőn kívül kenyérkovász esetén-kovászmaggal is vihetünk be aktív élesztősejteket a kovászba. A kovászmag adagolás az összes lisztre számított 1%(m/m). Ha érett tésztát használunk kovászmagnak, akkor abból 2-3 % (m/m)-ra van szükség. kovász érési ideje a többi technológiai mutatótól függ. Minél melegebb és hígabb, minél több élesztőt és minél nagyobb kovászmagot használunk hozzá, annál gyorsabban érik be a kovász. A legerősebb hatása a hőmérsékletnek van. Érési időtartamok szerint megkülönböztetünk: rövid érésű (2-4 órás) kovász közepes érésű (5-8 órás) kovász hosszú érésű (12-24 órás) kovász A kovász érlelését akkor kell befejeznünk, amikor a kovászban lejátszódó folyamatok a céljainknak megfelelő mértékű változásokat létrehozták. Ekkor tekinthetjük a kovászt érettnek. A kovász érettségi állapotának helyes megítélése fontos a termék minősége miatt. Az alkoholos erjedés során keletkező CO2 gáz egy része eltávozik a kovászból. Ez az anyagveszteség erjedési veszteségként jelentkezik. Értéke 1,2-2,7% (m/m) között változhat az összes liszt százalékában.

4 Kovász típusai. A kovász típusait alapvetően a felhasználási területük (milyen típusú termékekhez használjuk), a felhasznált liszttípus, kovásztípussal elérendő célok és a hagyományok határozzák meg. Befolyásolja az alkalmazandó kovásztípust az üzem mérete, technikai és technológiai lehetőségei, adottságai is. A kovász típusok közötti eltérések lényege a kovászkészítés céljában keresendők. Búzakenyerek-rozsos kenyerek kovászai Rozskovászok (szakaszos kovászok) klasszikus készítésének menete o Először alapkovászt vagy kovászmagot készítenek, majd néhány órai érlelés után újabb nyersanyagokat dagasztanak a kovászra, rákovászolnak. Ezt 3-4-szer megismétlik, ezért az érési idő igen hosszú óra. Csak induláskor kell egy kevés élesztőt adagolni a kovászhoz. Kovászmag használható. o A különböző érési folyamatok elősegítésére az egyes szakaszokban a kovász hőmérséklete és sűrűsége is különböző. o A kovászt hosszú ideig kell érlelni ahhoz, hogy a savtermelő baktériumok elegendő savat termeljenek. Fehértermékek (sütemények) kovászainak eltérő sajátosságai a kovászkészítés céljában keresendők. Az alkalmazott kovász technológiai mutatói is eltérnek: általában híg kovászt alkalmaznak a kovász hőmérséklete C az élesztőadagolás a teljes mennyiség harmada vagy fele a kovász érési ideje rövid: 2-4 óra kovászmagot soha nem használunk. Kovászt befolyásoló tényezők o Liszt: A gabonahéjon halmozódnak fel a savtermelő baktériumok, köztük a tejsavbaktériumok. Ezek jelentős hányadát a malmi előkészítés (gabonatisztítás) eltávolítja. A sötétebb liszt több savtermelő baktériumot, így tejsavbaktériumot is tartalmaz. Ezek a savtermelő baktériumok szennyeződésként kerülnek a tésztába és okozzák a spontán szerves savtermelést. Szaporodásukhoz és erjesztésükhöz egyaránt C az optimum hőmérséklet. Tevékenységüket főleg a kovász érése közben fejtik ki, ahol jelentős mennyiségű savat termelnek. A kovászban keletkező tejsav-ecetsav arány 3:1.

5 Minél világosabb lisztet használunk, úgy csökken a savtermelő baktériumok előfordulása a lisztben. o Kovászsűrűség: A hígabb kovászokban nagyobb az élesztőszaporodás, valamint a savanyodás sebessége és nagyobb mértékű az erjedési veszteség is. A kovászsűrűség növelésének hatására a kenyér savfok is növekszik, míg a térfogat alakulásában csak esetenként figyelhető meg kismértékű növekedés. Azonos kovászsűrűség (konstans vízadagolás)) mellett a különböző lisztekből készített kovászok konzisztenciája lágyabb vagy keményebb lehet. A kisebb vízfelvevő képességű, nagyobb nedvességtartalmú és kisebb korpatartalmú (Bl55) lisztekből lágyabb, míg a nagyobb vízfelvevő képességű, kisebb nedvességtartalmú és nagyobb korpatartalmú (Bl80) lisztekből keményebb kovászok készíthetők. A gabonafajtának is hatása van a konzisztenciára. Konstans vízadagolás mellett a búza lágyabb a rozs keményebb kovászt eredményez. A kovász érése során a búzakovász viszont kevésbé lágyul el, mint a rozskovász. o Kovászmag és élesztőadagolás: Kovászmag és élesztőadagolás szempontjából különbséget kell tenni a kenyér és a süteménykovászok között. Kenyerek esetében a zamat, aroma és íz anyagok képzése és megfelelő lazítás érdekében használnak kovászt. Süteményeknél a kovászolás célja az élesztő lisztes közeghez szoktatása, a fehérjék feltárása. Süteménykovászokhoz kovászmagot nem adagolunk. Kenyérkovászokhoz kovászmagként általában összes lisztre számított 1% éret kovász, vagy 3-4% érett, sőt túlérett tészta adagolása szokásos. Hibás gyakorlatnak számít túlérett tészta adagolása, ugyanis a túlérett tészták mikrobiológiai állapota változó, ennek következtében a kovászok minősége is eltérő lesz. A kenyérkovászokba általában az összes élesztőt, míg a süteménykovászokba csak az élesztő egy részét tesszük. o A kovász hőmérséklete és érési ideje: Egymástól függő, hatásában szét nem választható paraméter. A magasabb hőmérsékletű és hígabb konzisztenciájú kovászok érési ideje rövidebb, az alacsonyabb hőmérsékletű, keményebb kovászok érési ideje hosszabb. o A só (NaCl) technológiai hatása:

6 gátolja a mikroorganizmusok működését, élesztőgombák és tejsavtermelő baktériumok szaporodását és erjesztő tevékenységét csökkenti. gátolja az enzimműködést (csökken a tésztában az erjesztő cukor képződése is) javítja a tészta alaktartó és gáztartó képességét, szívósabbá teszi a sikért Erős sikérű lisztekhez 5%(m/m)-kal kevesebb sót, gyenge sikérű lisztekhez pedig 0,5%(m/m)-kal több sót adagolunk. A sót ízesítésre, valamint a termék felületének díszítésére (dekorsó) használjuk. Kovász nélküli, közvetlen vagy direkt eljárás Ritkábban alkalmazott tésztakészítési eljárások (Különleges tésztakészítési módok): omlós tészták készítése leveles-vajas tészták készítése kevert tészták készítése felvert tészták készítése Omlós tészta készítése. A zsiradékot először a liszttel és a cukorral morzsolják össze és csak ezután adják hozzá a tésztaképző folyadékot és a többi anyagot. A lisztszemcséket körülvevő zsiradék gátolja a fehérjék vízfelvételét és a sikérháló kialakulását. A tészta igen képlékeny és teljesen rugalmatlan lesz. A tészta vázát nem a rugalmas sikérháló alkotja, hanem a zsiradékba ágyazott szilárd részecskék. A tészta végleges szerkezete az alakítást előkészítő hengerlés, nyújtás, tömörítés hatására alakul ki. Leveles tészta készítése. A tészta lazításához az élesztő tevékenységén túlmenően fizikai módszert is igénybe veszik. A vékonyra nyújtott tésztarétegek között elhelyezkedő zsírréteg sütés alatt megolvad és megakadályozza a tésztarétegek összetapadását. A zsiradék víztartalma gőzzé alakul és fellazítja a tésztarétegeket. A leveles tészta szerkezetének létrehozásához szükséges részműveletek:

7 alaptészta készítése dagasztással 10%(m/m) zsiradék, 90%(m/m) liszt és a többi tésztaképző anyag felhasználásával. zsiradéktömb készítése90%(m/m) zsiradék és 10%(m/m) liszt összegyúrásával, majd Cº- ra hűtésével. leveles margarin használata esetén lisztes margarintömb nem készül. A lappá nyújtott tésztába becsomagolják a zsiradékot, majd ismét kinyújtják, hajtogatják. Minden nyújtást, hajtogatást pihentetés követ. A leveles szerkezet sütéskor alakul ki. Tésztakészítés keveréssel. A keveréssel képzett tészták sűrű, folyós, nagy zsírtartalmú masszák. Készítésekor először a margarint emulgeálják, majd hozzákeverik a tojást, a többi anyagot és végül a lisztet. A tésztát a keveréskor belekerülő, majd sütéskor kitáguló levegőbuborékok lazítják, amelyeket részben a zsiradék, részben a mechanika hatására koaguláló (kicsapódó) tojásalbumin tart vissza. Ilyen tésztakészítéssel készül: kevert kuglóf kevert omlós tészták. A kevert tésztákat formába öntéssel formázzuk. Tésztakészítés felveréssel. A felvert tészták készítése és a tészta lazítása tojásfehérjéből képzett habon alapszik. Habveréskor a tojásfehérje vékony, rugalmas hártyákat alkot és visszatartja a belékerülő levegőrészecskéket. A felvert tészták készítésénél először a tojásfehérjét verik fel cukorral kemény habbá és ezután adják hozzá részletekben a külön homogenizált folyékony anyagokat,majd végül a porszerű anyagokat, a lisztet. Összetételük különböző lehet, szerkezetüket a tojásfehérje/zsiradék arány határozza meg. Felvert alaptészták: könnyű felvertek (alacsony tojássárgája arány) habmasszák (tojásfehérje cukorral keverve) habtészták (teljes tojás cukorral és liszttel keverve)

8 nehéz felvertek (magas tojássárgája arány) teljes tojás és tojás sárgából zsiradékkal és liszttel készített felvertek. Alkalmazott gyártási eljárás alapján a felvert tészták készülhetnek: hidegen melegen A felvert tésztákat öntéses formázással, dresszírozással dolgozzák fel. Kelesztés Tésztaérés (dagasztás után) Tésztaérés (búzatészták, élesztős tészták) Anyagbeli folyamatok, miután a dagasztási eljárás befejeződött. még kötetlen, a tésztaképző folyadék egy része a tészta magas feszültség alatt áll, a tészta még nem megfelelően laza. Ezért a tésztának meghatározott ideig pihennie kell. Ebben a nyugalmi állapotban, a tésztában egy sor folyamat megy végbe, amelyet tésztaérésnek vagy tészta-alakulásnak neveznek. Folyamatok a tésztában. A sikér utóduzzadása: a még kötetlen tésztaképző vizet a sikér folyamatosan felveszi, a tészta szárazabbá válik. A tésztafelszín feszültségcsökkenése: a sikérfelületi feszültsége csökken, a tészta ismét nyújthatóvá válik. Az élesztő gázképzése: a tésztaérés ideje alatt a cukor egy része gázzá alakul át. Ez az erjedési veszteség 1-2 % súlyveszteséghez vezet. Az erjedési gázok által keltett nyomás megemeli a tésztát, amely tartást kap általa. Enzimtevékenység. A tésztaérés és a feldolgozás teljes ideje alatt hatnak a liszt enzimjei. Ekkor újabb erjeszthető cukrok képződnek, a sikérdúsabb lisztből készült tészták fellazulnak ( a sikérszegény lisztek csak rövidebb érési és feldolgozási időt viselnek el), a liszt íz anyagokkal gazdagodik. A búzalisztes tésztákat ajánlatos az érés alatt több alkalommal átgyúrni, és összehajtogatni. Ezzel elérhető:

9 o A pórusok számának gyarapodása. o Az erjedési gázok eltávoznak. A pórusok belső fala több ponton egymásba ér, ezzel a pórusok száma megsokszorozódik. o A tészta tartós javulása. o A tészta nyújtásával a tészta felszíne megfeszül, ezáltal a pórusok gyarapodásával a tészta belülről is stabillá válik. o Az erjesztő tevékenység megélénkülése. o Az erjesztő gázok kilépnek ( a nagymennyiségű szénsav befolyásolja az erjesztő tevékenységet) o Oxigént juttatunk hozzá, ez serkenti a légzést és az erjedést. A tésztaérés történhet a dagasztócsészében, a munkaasztalon, vagy csak a kimérés (adagolás/csípés) után. A tésztaérés ideje alatt a tészta felszínét le kell takarni a túlságos kiszáradás és kihűlés elkerülése érdekében. Tésztaérés időtartama A tésztának percet kell érnie. A tésztaérés akkor fejezhető be, ha a tészta bizonyos érettséget mutat. Az érettség állapota felismerhető: A térfogatról: Látható, hogy a tészta milyen mértékben emelkedett fel (érettség) A tartásról: Érezhető, hogy milyen szilárdságot, illetve feszültséget ért el a tészta (mechanikus érettség, illetve sikérérettség) A tésztafelület állagából: Érezhető, hogy a tészta még ragacsos-nyirkos, vagy már száraz, megduzzadt (duzzadási érettség) Szélsőséges körülmények mellett előfordulhat, hogy a tésztaérés túl sokáig tart. Ekkor a tészta túlérett, illetve öreg lesz. A túlérett, öreg tészta: Felülete nagyon száraz. A tésztabőr a kiszáradás következtében enyhén összezsugorodik, kérges lesz és felrepedezik. Az öregedésre különösen hajlamosak a sűrű, tehát vízszegény tészták, továbbá a különösen sikér dús, vagy nagy szemű, darás lisztből készült tészták: a tészta nagyon bekeményedik, túl száraz/sűrű lesz és feldolgozása nehéz. A pékáru kistérfogatú és nem egyenletes pórusú lesz

10 Felfrissítéssel, vagyis víz, némi élesztő és cukor hozzáadásával történő újból rövid dagasztással egy túlságosan megöregedett tészta is teljes mértékben feljavítható. Rozstészták érése Rozstésztáknál a tésztaérés a savanyítás módszerétől függ. Kovásszal vezetett rozskenyértésztánál nincs szükség tésztaérésre, a dagasztás után azonnal feldolgozható Rozs-keverékkenyér tészta esetén egy rövid (kb. 5 perces), búza-keverék kenyér esetében valamivel hosszabb (kb. 10 perces) tésztaérés szükséges Tésztasavanyító-szerekkel készített tészták esetében ezzel szemben hosszabb érésre van szükség, rozskenyér-tésztánál 15 percre,rozs-keverékkenyér tésztánál percre, búza-keverékkenyér tésztánál percre van szükség Köztes pihentetés (alakítás közben) A gömbölyített búzatészta-darabokat kis időre, kb. 10 percre félre kell állítani, mielőtt formázásukra sor kerülne. Ebben a köztes időben erjed a tészta. (Rozstészták esetében nincs szükség köztes pihentetésre) A köztes pihentetés célja: A sikér feszültségmentesítése: A tészta felszíne magas feszültség alatt áll: azonnali feldolgozás esetében felrepedezne. A pórusszám gyarapodása: Az élesztő erjed és további CO2 gázokat képez: számtalan pórus keletkezik a tésztában. Formázás előtt a tésztát még egyszer össsze kell nyomni, illetve átgyúrni, ekkor még egyszer kilépnek a gázok. Ez a pórusszámok továbbgyarapodásához vezet. A tészta előírt duzzadási érettsége következtében a pórus belső felülete ekkorra különösen jó tapadási és kötődési képességre tesz szert, a köztes pihentetésnek ezért a pékáru megfelelően lazultbélzetének kialakulásában különösen nagy jelentősége van. Kelesztés (búzatészták esetében, formázott termékeknél) A kelesztés folyamatát a pék a hőmérséklettel tudja szabályozni. Magasabb hőmérséklettel gyors kelesztés érhető el. A legmagasabb kelesztési hőmérséklet kenyereknél 40 C, péksüteményeknél 45 C lehet. Az élesztő

11 kelesztő tevékenysége és a tésztaképző folyamatok felgyorsulnak, az előállítási idő lerövidül. Az idő megrövidülésével a lisztenzimek sem a sikért, sem a keményítőt nem tudják nagymértékben lebontani. Ez előnyösen hat a pékáru formájára, pórusképződésre és térfogatára, ezzel szemben kevesebb íz anyag keletkezik. Alacsony hőmérsékleten egy lassúbb, vontatottabb kelesztés történik. Az élesztőkelesztő tevékenysége és atésztaképző folyamatok lelassulnak, az előállítási idő növekszik A hosszabban tartó kelesztési idő miatt a lisztenzimek intenzívebben támadják mind a sikért, mind a keményítőt. Ez sikérszegény lisztek esetében a tartás és a gázmegtartó-képesség károsodásához vezet: o A tészta ellapul, o A pékárunak lapos formája és kisebb térfogata lesz o Ezzel szemben több íz anyag képződik Páratartalom A kelesztő-helységben gőzöléssel nedves légtér alakítható ki. A tészta felszíne így nedves és nyújtható marad. Túl száraz levegőn a tészta felszínén bőr képződik. A tésztanedvesség egy része a külső tésztarétegből elpárolog:a száraz tésztafelszín sprőd kérges és kevésbé nyúlékony lesz, a gáznyomás hatására megrepedezik A pék elkerülheti a kiszáradást, ha: Letakarja a tésztadarabokat kendővel vagy deszkával,ha a tésztát átfordítja, hogy a záródás felülre kerüljön, ezáltal az alul fekvő tészta-felszín nedves marad. A tésztadarabokat kelesztő-helységbe teszi A meleg levegő több vizet képes felvenni mint a hideg. o Tehát 70% relatív páratartalom 35 C mellett azt jelenti, hogy 1m³ levegő a lehetséges 40g 70%-át, tehát 28g vizet tartalmaz. o Ha a magas relatív páratartalmú levegő érintkezik a hűvösebb tészta felszínével, ott lehül és kondenzálódik, a víz kilép és megnedvesíti a tészta felületét A kelesztő- helység hőmérsékletét és a relatív páratartalmat egymással össze kell hangolni. Minél magasabb a hőmérséklet, annál alacsonyabb legyen a relatív páratartalom. Amint a hűvös tészták bekerülnek a kelesztő-helységbe, lesüllyed a hőmérséklet, ezáltal a relatív páratartalom növekszik.

12 Nyugvó atmoszférájú kelesztő-helységben, valamivel magasabb páratartalmat kell beállítani, mint légkerintetés mellett. Magasabban a levegő melegebb, több vizet képes felvenni. Mivel lent a hűvösebb levegő több vizet von el, ott a tésztafelszín több vizet ad le és kiszáradhat. 35 C -os hőmérsékletet alapul véve o formakenyerek és vágás nélküli kis pékáruk különösen magas (80%-ig), o szabadon vetett kenyerek közepeset (60-70 %) o és vágott kis pékáruk (pl. vágott zsemlék) alacsonyt (60% alatt), o légnedvességet igényelnek. A kelesztés időtartama függ: A tészta összetételétől: Lisztminőség, élesztőmennyiség, egyéb összetevők A kelesztési és dagasztási feltételektől: Tészta sűrűség, tésztadagasztás, tésztahőmérséklet, a kelesztő-helység hőmérséklete, páratartalom A kelesztett tésztadarab méretétől. A legtöbb élesztős búza-pékáru mindenesetre magas kelesztési toleranciával rendelkezik, így kissé csekély vagy teljes kelesztés esetén is hibátlan pékáru készülhet. Annak eldöntése, hogy a tészta milyen érettségi fokon vethető, a következőktől függ: A vetés módjától: Gyors és kímélő vetésnél (pl. vetőszerkezet) a tészta érettebb lehet, mint kézi vetésnél. A kemence hőmérsékletétől: o Forró kemence esetén: teljes kelesztés o Hűvös kemence esetén: fél kelesztés Ha a kelesztést késleltetni kell, vagy meg kell szakítani, a következő kelesztési állapotok javasoltak: Kelesztés-késleltetésnél - csekély kelesztés Kelesztés megszakításnál félig kelesztés Rozstészták kelesztése Formázásnál nem szükséges a köztes pihentetés! A megformázott tésztákat kelesztésre készítik elő. Lehet azokat kosárba vagy ládába helyezni, vetőszerkezetre, vagy kelesztő deszkára fektetni és állványra tenni. A kelesztés történhet a sütőhelységben, mozgatható kelesztő kocsin, vagy a kelesztő szekrényben. A kelesztés legyen gyors, és semmi esetre sem késleltetett. Ehhez meleget kell biztosítani. Alkalmas hőmérsékletek: Sütőhelységben C,

13 Kelesztő szekrényben egészen 40 C, A tésztadarabok felszíne nem száradhat ki, különben bőrösödik. Le kell őket takarni, vagy a végződéssel felfelé helyezni. A kelesztő helységbe elegendő páratartalomnak kell lennie (60-80 % relatív páratartalom) A megkeltség az a lazultság fok, amelynél a tésztadarabok kemencébe vethetők. Felismerhető a tészták külleméből (térfogat, állag), de érzékelhető a tésztafelület gyenge megnyomásával is. Az érett tészta kevésbé sűrű, inkább laza, vagyis könnyebben benyomható, de a nyomás helye azonnal kiugrik. A megfelelő sütési idő a tészta keltségén kívül a következő feltételektől is függ: Kemence hőmérséklet Forró kemence esetén - teljesebb kelés Hideg kemence esetén csekélyebb kelés A vetés módja: Minél gyorsabb és kíméletesebb a vetés folyamata, pl. vető-és lehúzó berendezések segítségével, annál érettebb lehet a tészta. Amennyiben a kelesztést megszakították, csekélyebb kelés mellett kell vetni Finom pékáruk kelesztése Rendező elv a kelesztés feltételeinél: A hőmérséklet a kelesztő térben a tészta hőmérsékleténél 3-4 C - kal magasabb legyen. A gáztermelés optimuma 35 C hőmérsékleten van. A relatív páratartalom (RPT) o nem tojásozott felület esetén75-95 % lehet, o tojásozott felület esetén % lehet. Az időtartam perc között legyen. Kelesztési rendszerek Szakaszos kelesztés Süteménykelesztési módok Rendező elv: 5%-nál nagyobb zsírtartalmú tésztákat általában lemezen, formában kelesztjük és vetjük. Vizes tészta/tejes tészta: kelesztő ládában, vetőszerkezeten, lemezen, kelesztő berendezésben. Dúsított tészta: kelesztő ládában, lemezen Tojással dúsított tészta: lemezen, formában Omlós tészta/ leveles tészta: lemezen

14 A tésztát a kelesztőbe helyezik és a kelesztési időt a tészta itt tölti. A megkelt tésztát eltávolítják a berendezésből, hogy újbóli töltés után a művelet ismétlődhessenek. Eszközei: Szakajtó Kelesztő-ládák Sütőlemezek Sütőformák Kézi vetőszerkezetek Kelesztő-kocsik Kelesztő-helyiségek Kelesztő kamrák Folyamatos kelesztés A folyamatos kelesztőn végighalad a tészta. Az indulási és leállási helyzettől eltekintve, a betáplálás és a megkelt tészta eltávolítása is egy időben megy végbe. Eszközei: Szalagos kelesztők Tálcás kelesztők Bölcsős kelesztők Ezek lehetnek: o Kenyértészta kelesztők o Fehértermék kelesztők A kelesztők változatai a kelesztés során a tésztát mozgató elem alakjától függőek. Kelesztési illetve vezetési hibák: Túl rövid kelesztés o Kis térfogat, egyenetlen sűrű pórusok o Vízgyűrű o Üres kenyér íz Túl hosszú kelesztés o Ellágyuló, szétterülő tészta o Egyenetlen pórusképződés

15 o Túl savanykás kenyér íz Sütés Sütés elméleti kérdései. A sütés a kenyér és süteménykészítés legjellegzetesebb művelete. A sütés erőteljes hőkezelés, amelynek hatására a fellazult, megkelt tészta térfogata tovább növekszik, majd késztermékké szilárdul. Sütés közben a tészta alkotórészei alapvetően átalakulnak, egyidejűleg jellegzetes új anyagok keletkeznek. A folyamatot nagymértékű párolgás kíséri. A kemence hőhatására a tészta felmelegszik. A tészta rossz hővezető ezért rétegesen melegszik fel. A felmelegedés befele fokozatos. A bélzet megsült állapotban is tartalmaz vizet, ezért sülés közben nem melegszik 100 ºC fölé. Ha a bélzet teljes keresztmetszetében elérte a 100 ºC alatti hőmérsékletet, a tészta hőmérséklete kiegyenlítődött. A sütés alapvető feltételei: a meghatározott sütési hőmérséklet a meghatározott sütési idő vetéskor gőzzel telített kemence légtér (kivételt képeznek a tojásozott felületű termékek, amelyeket száraz légterű kemencében sütünk.) Ezeket a feltételeket a különböző típusú sütőkemencéknek biztosítaniuk kell. Ahhoz, hogy egy adott termék átsüljön, meghatározott hőmennyiségre van szükség. A sütés hőenergia-mérlege A különböző termékek sütéséhez szükséges hőmennyiség megállapítása fontos technológiai és gazdasági kérdés. A hőmennyiség kétféle módon fejezhető ki: elméleti és gyakorlati hőszükséglet. A sütéshez szükséges energiaforrás a sütőkemence tűzterében a tüzelőanyagok kémiai reakciója következtében felszabaduló hőenergia. Ezt az energiát a sütés helyére a tésztához kell juttatni, hogy a sütési folyamat végbemenjen: Közvetlen hőközlésről akkor beszélünk, ha a tüzelőanyagot a sütés helyén, tehát a sütőtérben égetjük el, közvetett a hőátadás, amennyiben a tűztérben a tüzelőanyagból felszabaduló hőenergiát valamilyen közvetítőanyag (pl. víz, füstgáz) segítségével juttatjuk el a sütés helyszínére.

16 A hőközlés módja egyben meghatározza a sütés szakaszos vagy folyamatos voltát is. Az elméleti hőszükséglet a sütés körülményeitől függetlenül egy-egy termék esetén azonos érték, a tényleges hőenergia- szükségletet azonban sok tényező, elsősorban a sütéshez használt kemence és tüzelési módja befolyásolja. Az elméleti és a gyakorlati hőszükséglet viszonya adja meg e sütés termikus hatásfokát. A sütés elméleti hőszükségletén azt a hőmennyiséget értjük, amely a sütés technológiai folyamatainak veszteségmentes lefolytatásához szükséges. A hőmennyiség a következő célokra használódik felí. a) felmelegíti a tészta egész tömegét mintegy 30ºC-ról 100ºC-ra b) felmelegíti a tészta felszínét ºC-ra c) a tésztaképzéshez használt víz egy részét az erjedés közben képződött gázokkal és illó szerves anyagokkal együtt elpárologtatja. Az elméleti hőszükséglet meghatározásához ismernünk kell a tészta fajhőjét, amely elsősorban víztartalmától függ. A tészta szárazanyaga, tehát a liszt fajhője kb kj/ºc, a vízé pedig 4.19 kj/ºc. A víztartalom emelkedése tehát a tészta fajhőjének arányos növekedését okozza. A kenyértészták mérésekkel megállapított fajhője kj/ºc. Ez az elméleti számításokkal jól megegyezik, ugyanis a tészták víztartalma általában 44-48% között van. A tészta felmelegítéséhez szükséges hőmennyiséget a következő módon számítjuk ki: ahol: Qt= a szükséges hőmennyiség (kj) mt= a tészta tömege (kg) ct = a tészta fajhője (kj/kg ºC) Qt= mt * ct (t2-t1) t2 = a termékbélzet hőmérséklete kisütéskor (ºC) t1 = a tészta hőmérséklete a sütés előtt (ºC) Az összefüggésből kiszámíthatjuk, hogy 100 kg 30 ºC hőmérsékletű tészta 100 ºC-ra való felmelegítéséhez mekkora hőmennyiség szükséges: Qt= 100*2.72 (100-30) = kj

17 A 100 kg késztermékhez szükséges tészta felmelegítése az előbbi példa szerint 1kg-os kenyerek esetében 115 kg tésztával számolva Qt= kj, 2 kg-os kenyerek esetében kg tésztával számolva Qt= kj. Az elméleti hőszükséglet másik jelentős része a tészta felszínének további felmelegítésére, a héj kialakításához szükséges. A héj a tészta felszíni rétegéből- a víz teljes elpárologtatása után- a mintegy ºC-ra való felmelegítésekor képződik. A héj és a bélzet aránya a termék tömegétől függ. Néhány jellemző érték a héj arányára, a termék teljes tömegére vonatkoztatva: 2 kg-os kenyér 15% 1 kg-os kenyér 17% 0.5 kg-os cipó 19% vizeszsemle 20% A héjréteg gyakorlatilag vízmentesnek tekinthető, így a héj képződéséhez szükséges hőmennyiséget a tészta szárazanyagának megfelelő fajhővel (kb kj/ºc) számíthatjuk. 100 kg 1 kg-os kenyér héjának kialakulásához Qh= 100*0.17*1.67 ( ) = kj hőenergia szükséges. Az elméleti hőszükséglet harmadik legjelentősebb összetevője a tésztában lévő víz elpárologtatásához szükséges hőmennyiség. Az eltávozó víz mennyiségét a kemencébe vetett tészta és a kisült termék tömegének különbsége adja meg. Általában igaz, hogy a kisebb tömegű tésztadarabok sütési tömegvesztesége nagyobb, a késztermék bélzetének víztartalma pedig kisebb, mint a nagyobb tömegű termékek esetén. Ennek következtében a kisebb tömegű termékek sütéséhez tömegegységre vetítve több hőt használunk fel, mint a nagyobbakéhoz. A tésztából elpárologtatandó víz 100 kg 1 kg-os kenyér esetén- 115 kg tésztatömeget figyelembe véve- 15 kg. Ismert, hogy 1 kg 100 ºC-os víz elpárologtatásához 1 bar nyomáson kb kj hőmennyiség szükséges. A víz elpárologtatásához szükséges hőmennyiség: Qp= 15*2260 = kj hőenergia Az elméleti hőszükséglet három összetevőjét összegezve kapjuk a sütés elméleti energiaigényét: Qs= Qt+ Qh+ Qp A 100 kg kenyér elméleti hőszükséglete az eddig számított összetevőkből:

18 Qs= = kj Néhány alapvető termék sütéséhez szükséges elméleti hőmennyiség 100 kg termékre vetítve (kj) Termék Felmelegítéshez Héjképződéshez Víz Összesen párologtatáshoz 2 kg-os kenyér 1 kg-os kenyér 0.5 kg-os cipó vizeszsemle A jellemző kemencetípusok gyakorlati hőszükséglete és termikus hatásfoka 1 kgos kenyér sütése esetén, késztermékre vetítve kemence megnevezése 1 kg-os kenyér sütéséhez szükséges hő (kj) termikus hatásfok % Magyar kemence Gőzkemence FNK kemence Alagút kemence Forgóállványos kemence Termo-olajos kemence Az elméleti és a tényleges hőfelhasználás között azonban igen jelentős eltérések vannak. A felsorolt veszteségtényezők miatt a gyakorlatban az elméletinél nagyobb a hőmennyiségszükséglet: füstgázveszteség (kéményveszteség), a kemence sugárzási, szellőzési vesztesége, tüzeléstechnikai veszteség stb. A gyakorlati hőszükséglet, az elméleti hőszükségleten kívül- lényegesen függ a sütőkemence típusától, a fűtés módjától és az alkalmazott sütési technológiától. Az elméleti és a tényleges hőfelhasználás viszonyából kapjuk meg a sütőkemencék termikus hatásfokát: hatásfok = elméleti hőszükséglet/ gyakorlati hőszükséglet*100 (ή) A sütés annál gazdaságosabb, minél jobban megközelíti ez a hatásfok a 100%-ot. A gyakorlatban ma ez az érték 65% fölé nem emelhető. A tészta sütéséhez szükséges hő a kemence sütőteréből három módon jut el a tésztába:

19 sugárzással vezetéssel áramlással A három hőközlési mód közül a sugárzás a legjelentősebb, az összes átadott hőnek kb %-a. A hősugárzás a sütőtér határoló oldalairól és elsősorban boltozatánál indul ki. A hővezetéssel átadott hő a sütőfelülettel közvetlenül érintkező alsó tésztafelületen keresztül, az áramlással átadott hő pedig a sütőtérben levő levegő és gőzkeverék mozgása révén jut a tésztába. Sütés feltételei. Meghatározott sütési hőmérséklet A sütőipari termékek ºC hőmérsékletű kemencében sülnek meg. A tészta összetétele dönti el a sütési hőmérsékletet. A nagyobb cukortartalmú termékek sütéséhez alacsonyabb hőmérsékletű sütőtérre van szükség: a cukor karamellizálódását ezáltal a héj színesedését késleltetjük. A sós ízű, nagy zsírtartalmú tésztákban erősen gátolt az enzimtevékenység, tehát a tésztában kevés a cukor, kevésbé pirulékonyak, ezeket magasabb hőmérsékleten sütjük. Befolyásolja a sütési hőmérsékletet a termék tömege és lazítottsága is. A kenyérféléknél kell a terméket a legnagyobb keresztmetszetben átsütni, ezért a sütési hőmérsékletet sütés közben változtatva érjük el a legjobb minőséget. Kedvező, ha a sütés első harmadában a héj kialakulásáig- magas ºC a kemence hőmérséklete, a sütés további szakaszában viszont ºC-kal alacsonyabb hőmérsékletet kell biztosítani a termék számára. Meghatározott sütési időtartam A sütés időtartama elsősorban a termék tömegétől és keresztmetszetétől függ, de a termék lazítottságának is szerepe van. Két azonos tömegű termék közül a kisebb keresztmetszetű sül meg hamarabb. A lazítatlan, tömör bélzetű termék nehezebben sül át, mint a laza szerkezetű. A sütési időtartam perc között változik. A sütés hőmérséklete és időtartama között összefüggés van, de változtatni egy bizonyos fajta terméknél csak szűk határok között lehetséges. Vetéskor gőzzel telített légtér A sütőipari termékek- tojással bevont felületűek kivételével- a sütés első szakaszában gőzzel telített sütőteret igényelnek. A tésztában ºC-ig növekszik a termék térfogata. A héjnak a térfogat-növekedéssel arányosan kell tágulnia.

20 A gőzzel telített légtérből a hideg tésztafelületre lecsapódó vízgőz és a sütés előtti nedvesítés megakadályozza a héj gyors kiszáradását, tehát tágulékony tésztafelületet biztosít. A légtér páratartalmát a harmatpont értéke jól kifejezi. A harmatpont az a hőmérséklet, amelyen a levegőben lévő páratartalom még éppen lecsapódik. A sütés első percében ºC a harmatpont a kemencében, a termék felületén a vízgőz lecsapódik. Sülési folyamatok A sütés alatt a tésztában lejátszódó változások az emelkedő hőmérséklet függvényében mennek végbe, kívülről befelé haladva, mindig akkor, amikor a tésztaréteg eléri a változást előidéző hőfokot. A sülő tésztában végbemenő folyamatokban három szakaszt állapíthatunk meg: térfogat- növekedés bélzet kialakulás héj kialakulás A térfogat- növekedés szakasza ºC között játszódik le. a tészta lassú felmelegedése eleinte fokozza az élesztősejtek erjesztő tevékenységét és általában az enzimműködést, a sütés elején folytatódnak a kelési folyamatok, sőt fel is gyorsulnak. Az élesztő fokozott tevékenysége során termelt gáz és a vízben oldott CO2 felszabadulása, valamint a meglévő gázbuborékok kitágulása a hő hatására rohamos térfogat-növekedést idéz elő. Ezt a térfogat-növekedést kell elősegíteni a tésztafelület kiszáradásának késleltetésével. Ezt szolgálja a felület vetés elötti nedvesítése és a gőzzel telített sütőtér biztosítása. A hőmérséklet további emelkedésével az élesztősejtek gáztermelése lelassul, majd megszűnik, az élesztőgombák elpusztulnak, minden enzimtevékenység megszűnik. A bélzet kialakulás szakasza ºC között alakul ki. A hőmérséklet nem emelkedhet 100 ºC ig, mert a bélzet nem szárad ki, a sütés végére is megmarad víztartalmának jelentős része. A lényegesebb változások ebben a hőfoktartományban játszódnak le. A ºC közötti hőfoktartományban a megduzzadt fehérjék kicsapódnak (denaturálódnak), elvesztik vízmolekulából álló burkukat. A kicsapódott fehérjék megszilárdulnak, a fehérjemolekulákból álló váz az eltávozó gáz nyomán szivacsszerűen szilárdul meg. Ebben a hőfoktartományban játszódik le a keményítő csirizesedése is. Az elcsirizesedő keményítő először felveszi a tésztában lévő szabad vizet, majd a fehérjék kicsapódásakor felszabaduló vizet és kialakul a keményitőcsiríz. A szilárd, rugalmas, lyukacsos fehérjeváz és a beleépülő nagy víztartalmú keményitőcsiríz alkotja a termék bélzetét.

21 A ºC közötti hőmérséklet tartományban befejeződik a keményítő elcsirízesedése, a bélzet víztartalmának egy része elpárolog. A sütés végén a bélzet víz tartalma kb % (m/m). A termék bélszerkezete véglegesen kialakul. A héjkialakulás szakasza ºC között megy végbe. A héjban100 ºC-ig ugyanazok a folyamatok játszódnak le, mint a bélzetben, csak gyorsabban és nagyobb vízveszteséggel. A ºC között a felületen kiszáradt keményitőcsirízből sárga majd barna dextrinek képződnek. 150 ºC körüli hőmérsékleten a cukor barna színű karamellt képez ºC között a fehérjékből szénhidrátok jelenlétében barnás árnyalatú pörkanyagok, melanoidok képződnek. A kisütéskor mosdatással a karamell feloldódik és a víz elpárolgása után összefüggő, fényes karamellbevonatot képez a termék felületén. A sütéskor keletkező vegyületek a terméknek nem csak szép szint, hanem kellemes ízt és illatot is adnak. Sütési eljárások. Az alkalmazandó sütési eljárást a rendelkezésre álló kemence és a termék tömege határozza meg. A sütési eljárások csoportosítása Egyszakaszos sütési eljárás Egyszerű, egyszakaszos sütési eljárás: a termék egy kemencében sül meg és azon a helyen ahová bevetettük, pl. vizeszsemle,tejeskifli Rávetéses sütési eljárás: a terméket először ritkán vetjük be a kemencébe, ha héjat kap a termék összesűrítjük, a felszabaduló helyre újabb tésztadarabot vetünk. Az állandó teletartás következtében a légtér gőzzel telített. Ezt a sütési eljárást rögzített sütőfelületű kemencében kg termékek sütésekor szokás alkalmazni. Kétszakaszos sütési eljárás Jellegzetes kenyérsütési eljárás, több sütőterű, álló sütőfelületű kemencében alkalmazható. vetőkemence: ºC hőmérsékletű, gőzzel telített légterű. A kenyér perc alatt héjt kap a kemencében, ekkor átrakják az átsütő kemencébe. A terméket vetéskor, átrakáskor és kisütéskor mosdatják. átsütőkemnce: 50 ºC-kal alacsonyabb hőmérsékletű, mint a vetőkemence, itt a termék bélszerkezete jól átsűl. A kemence száraz légterű.

22 Folyamatos sütési eljárás A termék mozgó sütőfelületre kerül, a sütőszalag sebességével szabályozható a sütés időtartama. Az alagútkemence különböző szakaszaiban a kemence hőmérséklete szabályozható. A kemence első zónájában kell a magasabb hőmérsékletet és a gőzzel telített légteret biztosítani. A kemence további szakaszaiban fokozatosan csökken a hőmérséklet és száraz a légtér, a bélzet jól átsüthető. A tészta előkészítése a sütéshez. A sütéshez a terméket megfelelően elő kell készíteni. Ennek számtalan módja van és a kiválasztott eljárás a termék jellegzetességét befolyásolja. Az előkészítés feladatai: felületi nedvesítés: történhet kefével, de a jól megkelt tésztát kedvezőbb szórópisztollyal nedvesíteni. A legtöbb korszerű kemencéhez a gyártó tartozékként szállít ilyen eszközt. Vető-átsütő módszer alkalmazásakor az átsütésnél is nedvesítenek. Célszerű a kisütéskor is nedvesíteni. Egyes termékeknél pl. rozsos- és rozskenyereknél pancsot - általában keményítővízkeverék- is alkalmazunk, ez egyúttal vastagabb héj elérését is biztosítja. A felület tojásozása egye péksütemények jellegzetes felületkezelése. felületi vágás: kenyerek és néhány péksüteményesetén alkalmazható felület szórása: olajos maggal, só, kömény, mák, cukor stb. felhasználásával címkézés: valamennyi kenyeret cimkézni kell. Vetés különböző típusú sütőkemencékre: épített kemencéknél: a vetés és kisütés lapáttal történik. Minden termék megsütésére alkalmas falazat nélküli (szerelt) kemencéknél: ha álló, több sütőtérrel rendelkeznek, a vetés lapáttal vagy vetőszerkezettel, a kisütés lapáttal történik. Minden termék megsütésére alkalmas áthordó vagy alagútkemencéknél: a vetés kézzel vagy vetőszerkezettel történik. Folytonos termelővonalon kelesztő-berendezésből áthordó-szerkezettel valósul meg a vetés. A megsült termékek általában szállítószalagon jutnak a raktárba. forgókocsis kemencéknél: a terméket lemezen vagy kocsin lehet betolni és kivenni kisütés után.

23 A sütés munkaműveletei: a kemence előkészítése (felfűtése, felület tisztítása stb.) a termék előkészítése a vetésre ( tojásozás, felület szórása, ez történhet kelesztés közben is) vetéskor a felület nedvesítése a vetés művelete gőz adagolása (nem tojásozott termékeknél) átrakás (vető-átsütő rendszerben) mosdatással kisütés mosdatással Az átsültség megállapítása A sületlen termék bélzete rugalmatlan, nedves, ragacsos. Az átsültséget érzékszervi és műszeres vizsgálatokkal ellenőrizhetjük. Az átsültség érzékszervi jellemzői: a héj színe a termék jellegének megfelelően aranysárga, vörösesbarna vagy gesztenyebarna. A termék alsó lapját megkopogtatva jellegzetes döngő hangot ad. Az átsültség vizsgálata méréssel: bélzet hőmérséklet ellenőrzése: a kemencéből közvetlen kikerülő kenyerekbe hőmérőt szúrnak, hogy a hőmérő a termék középpontjának hőmérsékletét mutatja. Akkor átsült a termék, ha a közepe is elérte a 99 ºC hőmérsékletet. tömegmérés: a termék tömege kisült állapotban az előírt szélsőértékek között legyen, illetve a nagyobb érték körül, mert a tárolás közben tömegveszteség lép fel. A bélzetrugalmasság vizsgálata méréssel, penetrométerrel történik. Kb. 3 cm vastagkenyérszeletet vágunk a vizsgálandó termékből és azt a vizsgálóasztalrahelyezzük úgy, hogy a penetrométer merülőfeje érintse a szeletet. Különböző tömegű és alakú merülőfejek tartoznak a műszerhez. A készülék gombnyomásra elengedi a merülőtestet, az szabadon nehezedik a kenyérszeletre. 6 s múlva a készülék rögzíti a merülőfejet, a merülés mélysége penetrométer-egységben leolvasható a műszeren. ( 1 penetrométeregység 10 -² cm) A kenyérbél rugalmasságából a termék átsültségére, a kenyér öregedési mértékére, illetve hibás lisztekfeldolgozására (pl. csírázott gabona őrleményének feldolgozásakor nedves, ragacsos a bélzet) lehet következtetni.

24 Az elasztigráf méri és diagrammon ábrázolja a kenyérbél összenyomhatóságát, rugalmas és rugalmatlan alakváltozását. Kemencetípusok A kemencék megítélésének számos összetevője van, melyeket műszaki, gazdasági és ergonómiai szempontok határoznak meg. Ilyenek: a sütéstechnikai tulajdonságok (hőmérsékletelosztás, gőztartás stb.) az üzemeltetés módja: (szakaszos vagy folyamatos) a hőközlés rendszere: (közvetett vagy közvetlen) a szerkezeti kivitel (épített vagy szerelt) a kiszolgálás rendszere, munkaigényessége és szaktudás igénye a működési megbízhatóság és a kemence élettartama. Ma már megnövekedett e jelentősége a kemencék kiszolgálási rendszerének, a kemencemunka egyszerűsítésének. Kemencefűtési rendszerek. A korszerű és az iparban jelenleg üzemeltetett kemencék többsége közvetett fűtési rendszerű. A közvetett fűtésű berendezésekben a következőképpen juttatható a hőenergia a tűztérből a sütőtérbe: a két teret elválasztó falon át csatornás vagy cikloterm fűtőrendszerrel halmazállapot-változást szenvedő hőközvetítő anyaggal (pl. vízzel) halmazállapot-változás nélküli hőközvetítő anyaggal (pl. termoolajjal) A csatornafűtésű kemencék az első közvetett fűtésű sütőberendezéseink. A forró füstgáz hőtartalmát a sütőteret körülvevő csatornák falazata veszi át és továbbítja a sütőtérbe. Jellemző, hogy zömmel falazott kivitelűek, és a füstgázok_- áthaladva a füstjáratokonközvetlenűl a kéménybe távoznak. A hőhasznosítási hatásfok javítása céljából a kemencék többségét vízmelegítő bojlerekkel látták el. A cikloterm fűtés a csatornafűtésnél lényegesen korszerűbb és gazdaságosabb fűtési rendszer. A sütőteret vagy tereket körülvevő csatornarendszerben ventilátor keringteti a füstgázt. A fűtőcsatorna-rendszer olyan kialakítású, hogy a keverőkamrába visszavezetett és részben már lehült füstgáz egy része a kéménybe távozik, a fennmaradó rész pedig az újonnan keletkezett füstgázokkal keveredik. Az így kialakult nagy mennyiségű forró füstgáz ismét a csatornarendszerbe jut. A nagy sebességgel mozgatott füstgázok lehetővé teszik a hosszú füstcsatorna-rendszerek egyenletes fűtését. A korszerű sütőkemencék többsége cikloterm fűtésű. Ezzel a fűtési móddal üzemeltetik a kis kapacitású etázs- visszahordó rendszerű és a nagyteljesítményű alagútkemencéket egyaránt. Az alagútkemencék nagy sütőfelületű (50, 75, 81, 108 m²) változataiba és egyes kisebb kapacitású kemencékbe is- az egyenletes fűtés céljából- több csatornarendszert építenek be.

25 Az egyes fűtési szakaszokat külön-külön égővel és keringtető ventilátorral ellátott fűtőkörök szolgálják ki. A gőzcsöves közvetett fűtés napjainkban is széles körben elterjedt. A hőközlést a csőrendszerbe zárt desztillált víz halmazállapot-változása idézi elő. Mivel a hőközvetítés zárt körfolyamatban játszódik le, a víz nem fogy el, pótlásáról tehát nem kell gondoskodni. Termoolajos fűtés: egyenletes sütés, energia hatékony a kis sütési veszteség miatt. Különleges kemencék: Forgó kocsis kemencék (fűtésük közvetett) Infravörös fűtésű kemencék (elektromos, gázfűtésű kekszsütő kemencék) Nagyfrekvenciás fűtés (a tészta belülről kifelé sül.) Villamos fűtés ( villamos fűtőbetétek, villamos ellenállás fűtésű kemencék) Infravörös sugárzás és a nagyfrekvenciás fűtés térhatás felhasználásával (két rendszer kombinációja)

Wessling technológiai továbbképzés

Wessling technológiai továbbképzés Wessling technológiai továbbképzés Gabonaipar II. rész Werli József Sütőipari technológia Elhangzott 2014. szeptember 3-án A gyártástechnológia legfontosabb műveletei. nyersanyagok előkészítése tésztakészítés,

Részletesebben

TERVEZET!!!!!!! 2011. május 24.

TERVEZET!!!!!!! 2011. május 24. TERVEZET!!!!!!! 2011. május 24. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus).. számú irányelv Megkülönböztetı minıségi jelöléssel ellátott kenyerek és sütemények 1. kiadás 1 Tartalom. I. BEVEZETÉS.

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. Az egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért az előterjesztés jelen

Részletesebben

A kenyérkészítés folyamatai IV. Dr. Gasztonyi Kálmán

A kenyérkészítés folyamatai IV. Dr. Gasztonyi Kálmán Gasztonyi Kálmán dr.: A kenyérkészítés folyamatai IV. SÜTİIPAROSOK, PÉKEK:49. évf. 2002. 6. sz. 2-10.o. A kenyérkészítés folyamatai IV. Dr. Gasztonyi Kálmán Sorozatunkban ezideig a búzatészta kialakulása,

Részletesebben

Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás

Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás TERVEZET 2013.március. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás Jóváhagyta: Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 201?, TARTALOMJEGYZÉK I. Általános

Részletesebben

Kenyérhibák felismerése és elkerülése Werli József

Kenyérhibák felismerése és elkerülése Werli József . Kenyérhibák felismerése és elkerülése Werli József A tökéletes kenyér létrehozása olyan sok követelménytıl és feltételtıl függ, hogy egy tapasztalt szakembernek sem mindig sikerül a hiba okát idıben

Részletesebben

MUNKAANYAG. Papné Szabó Ibolya. Tészták készítése egyéb egyéb tésztakészítési eljárásokkal: keverés, gyúrás, felverés. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Papné Szabó Ibolya. Tészták készítése egyéb egyéb tésztakészítési eljárásokkal: keverés, gyúrás, felverés. A követelménymodul megnevezése: Papné Szabó Ibolya Tészták készítése egyéb egyéb tésztakészítési eljárásokkal: keverés, gyúrás, felverés A követelménymodul megnevezése: Tésztafeldolgozás A követelménymodul száma: 0535-06 A tartalomelem

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 MŰSZAKI ISMERETEK Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Az előadás áttekintése Méret meghatározás Alaki jellemzők Felületmérés Tömeg, térfogat, sűrűség meghatározása

Részletesebben

Toldi Miklós Élelmiszeripari Középiskola, Szakiskola és Kollégium. Nagykőrös

Toldi Miklós Élelmiszeripari Középiskola, Szakiskola és Kollégium. Nagykőrös Toldi Miklós Élelmiszeripari Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nagykőrös HELYI TANTERV Élelmiszeripar.. SZAKMACSOPORT Pék cukrász.. SZAKMA OKJ SZÁMA: 33 541 05 1000 00 00 1 / e SZAKMA Feladatok, ismeretek,

Részletesebben

Amit a liszt nedvességtartalmáról és vízfelvevı-képességérıl tudni illik

Amit a liszt nedvességtartalmáról és vízfelvevı-képességérıl tudni illik Gasztonyi Kálmán dr.: Amit a liszt nedvességtartalmáról és vízfelvevı-képességérıl tudni illik... SÜTİIPAROSOK, PÉKEK: 51. évf. 2004. 2. sz. 25-28,33-34.o. Dr. Gasztonyi Kálmán Amit a liszt nedvességtartalmáról

Részletesebben

Termékteszt: kenyerek és pékségek 2009.10.29.

Termékteszt: kenyerek és pékségek 2009.10.29. Termékteszt: kenyerek és pékségek 2009.10.29. A mindennapi étkünk, mégis kevéssé figyelünk oda, hogy milyet vásárolunk. Tesztünkben három ismert pékség kínálatát vizsgáltuk meg a termékek összetételének

Részletesebben

14.1.1. A tej tisztítása, a zsírtartalom beállítása, a tej előtárolása

14.1.1. A tej tisztítása, a zsírtartalom beállítása, a tej előtárolása 14. FEJEZET TEJPORGYÁRTÁS A szárított tejtermékeket a közvetlen fogyasztáson kívül az édesiparban, a sütőiparban és más iparágakban használják fel. A fontosabb termékek: a teljes (zsíros) és a sovány tejpor,

Részletesebben

9. PÉK SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI. I. A SZAKKÉPESÍTÉS ADATAI az Országos Képzési Jegyzék szerint

9. PÉK SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI. I. A SZAKKÉPESÍTÉS ADATAI az Országos Képzési Jegyzék szerint 9. PÉK SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI I. A szakképesítés azonosító száma: 15 2 7216 04 64 09 (31 5212 10) 2. A szakképesítés megnevezése: Pék 3. A szakképesítés megszerzésének előfeltételei:

Részletesebben

Omlós tészta készítése, gyúrással

Omlós tészta készítése, gyúrással Papné Szabó Ibolya Omlós tészta készítése, gyúrással A követelménymodul megnevezése: Tésztakészítés, tésztaszárítás A követelménymodul száma: 0535-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-014-30

Részletesebben

GÉNIUSZ DÍJ - 2006. EcoDryer. Eljárás és berendezés szemestermények tárolásközbeni áramló levegős szárítására és minőségmegóvó szellőztetésére

GÉNIUSZ DÍJ - 2006. EcoDryer. Eljárás és berendezés szemestermények tárolásközbeni áramló levegős szárítására és minőségmegóvó szellőztetésére GÉNIUSZ DÍJ - 2006 EcoDryer Eljárás és berendezés szemestermények tárolásközbeni áramló levegős szárítására és minőségmegóvó szellőztetésére Működési ismertető Mezőgazdasági Technológia Fejlesztő és Kereskedelmi

Részletesebben

A tészta kialakulásának folyamata, tésztakészítések csoportosítása és jellemzése

A tészta kialakulásának folyamata, tésztakészítések csoportosítása és jellemzése Tolnainé Szabó Beáta A tészta kialakulásának folyamata, tésztakészítések csoportosítása és jellemzése A követelménymodul megnevezése: Sütés A követelménymodul száma: 0535-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA 2.1.1. Szennyvíziszap mezőgazdaságban való hasznosítása A szennyvíziszapok mezőgazdaságban felhasználhatók a talaj szerves anyag, és tápanyag utánpótlás

Részletesebben

Lupaneszku Viktor A Borsodi Tájház Kemencés Baráti Köre megalakulásának, tevékenységének története

Lupaneszku Viktor A Borsodi Tájház Kemencés Baráti Köre megalakulásának, tevékenységének története Lupaneszku Viktor A Borsodi Tájház Kemencés Baráti Köre megalakulásának, tevékenységének története A Baráti Kör megalakulásának története hosszú évekre tekinthet vissza. Párommal mindketten tiszteljük,

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék VARJU EVELIN

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék VARJU EVELIN BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék VARJU EVELIN Térfogati hőátadási tényező meghatározása fluidizációs szárításnál TDK

Részletesebben

Interkerám Kft. 6000 Kecskemét, Parasztfőiskola 12. A recept szerint bemért nyersanyagok keverékét 1400 C-on, olvasztókemencében

Interkerám Kft. 6000 Kecskemét, Parasztfőiskola 12. A recept szerint bemért nyersanyagok keverékét 1400 C-on, olvasztókemencében Ékszerzománc rézre, tombakra, ezüstre és aranyra 1. A tűzzománcokról általában A tűzzománc nem teljesen kiolvasztott, szervetlen, főleg oxidos összetételű lényegében üvegesen megszilárdult anyag. A recept

Részletesebben

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése 6. FEJEZET A nyúl felnevelése 6.1 A szopósnyulak nevelése 6.1.1 Tejtermelés A szopósnyulak 19-21 napos korukig kizárólag tejet fogyasztanak. Életbemaradásuk, növekedésük és fejlődésük eddig a korig az

Részletesebben

2.Dagasztás: A dagasztási módot az üzemben alkalmazott technológia határozza meg. Lehet: Hagyományos, félgyors, gyors és intenzív.

2.Dagasztás: A dagasztási módot az üzemben alkalmazott technológia határozza meg. Lehet: Hagyományos, félgyors, gyors és intenzív. Vizes termékek Vezér termék: vizes zsemle: Faktora: 1 Tészta tömege: 1db=66g Késztermék tömege: 52-56g Feladási tömege: 30db=1,98kg A vizes termékek búzalisztekből (BL-55) készült sütőipari termékek segéd

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-103 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-103 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-103 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sütőipari termékek Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2012. (első kiadás)

Részletesebben

Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40

Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40 Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40 Tartalomjegyzék Általános leírás...3 Használat...6 Hogyan kapcsoljuk be a f z zónákat?... 6 Kiegészít zóna (az üvegkerámiás f zési zónánál)... 6 Hogyan

Részletesebben

4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés)

4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés) 4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés) ). A gyártás-előkészítés-irányítás funkcióit, alrendszereit egységbe foglaló (általános gyártási) modellt a 4.1. ábra szemlélteti.

Részletesebben

TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10.

TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10. TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus).. számú irányelv Megkülönböztetı minıségi jelöléssel ellátott kenyerek és sütemények 1. kiadás 1 Tartalom. I.

Részletesebben

Írta: Kovács Csaba 2008. december 11. csütörtök, 20:51 - Módosítás: 2010. február 14. vasárnap, 15:44

Írta: Kovács Csaba 2008. december 11. csütörtök, 20:51 - Módosítás: 2010. február 14. vasárnap, 15:44 A 21. század legfontosabb kulcskérdése az energiaellátás. A legfontosabb környezeti probléma a fosszilis energiahordozók elégetéséből származó széndioxid csak növekszik, aminek következmény a Föld éghajlatának

Részletesebben

Hővisszanyerés a sütödékben

Hővisszanyerés a sütödékben BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 45. k. 9. sz. 2006. p. 61 67. Racionális energiafelhasználás, energiatakarékosság Hővisszanyerés a sütödékben A kenyérsütés az egyik legenergiaigényesebb

Részletesebben

TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás

TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás Jóváhagyta: Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 201?, 1 TARTALOMJEGYZÉK I. Általános

Részletesebben

50 kg/ha 80 Ft/kg 50*80 = 4000 Ft/ha. 60 kg/ha 105 Ft/kg 60*105= 6300 Ft/ha. 130 kg/ha 65 Ft/kg 130*65= 8450 Ft/ha

50 kg/ha 80 Ft/kg 50*80 = 4000 Ft/ha. 60 kg/ha 105 Ft/kg 60*105= 6300 Ft/ha. 130 kg/ha 65 Ft/kg 130*65= 8450 Ft/ha SzGY04 - Végezzen el tápanyagutánpótlás számítást! GYAKORLATI PÉLDA Tápanyag utánpótlás Költségek: A./ Műtrágya anyagköltség B./ Keverés, őrlés segédüzemi költségének kiszámítása C./ Műtrágya felrakásának

Részletesebben

2. A MIKROBÁK ÉS SZAPORÍTÁSUK

2. A MIKROBÁK ÉS SZAPORÍTÁSUK 2. A MIKROBÁK ÉS SZAPORÍTÁSUK A biológiai ipar jellemzően mikroorganizmusokat, vagy állati és növényi szervezetek elkülönített sejtjeit szaporítja el, és ezek anyagcseréjét használja fel a kívánt folyamatok

Részletesebben

8. Energiatermelő rendszerek üzeme

8. Energiatermelő rendszerek üzeme Energetika 83 8. Energiatermelő rendszerek üzeme Az energia termelését (=átalakítását) műszaki berendezésekben valósítjuk meg. Az ember sütési-főzési feladatokra tűzhelyeket, fűtés biztosítására: kandallókat,

Részletesebben

2.3. A rendez pályaudvarok és rendez állomások vonat-összeállítási tervének kidolgozása...35 2.3.1. A vonatközlekedési terv modellje...37 2.3.2.

2.3. A rendez pályaudvarok és rendez állomások vonat-összeállítási tervének kidolgozása...35 2.3.1. A vonatközlekedési terv modellje...37 2.3.2. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS...5 1. ÁRU ÉS KOCSIÁRAMLATOK TERVEZÉSE...6 1.1. A vonatközlekedési terv fogalma, jelent sége és kidolgozásának fontosabb elvei...6 1.2. A kocsiáramlatok és osztályozásuk...7 1.2.1.

Részletesebben

MODERN FÉNYFORRÁSOK ÉS ÁLLOMÁNYVÉDELEM. - Világítástechnika a múzeumi és levéltári gyakorlatban -

MODERN FÉNYFORRÁSOK ÉS ÁLLOMÁNYVÉDELEM. - Világítástechnika a múzeumi és levéltári gyakorlatban - MODERN FÉNYFORRÁSOK ÉS ÁLLOMÁNYVÉDELEM - Világítástechnika a múzeumi és levéltári gyakorlatban - Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves résztvevők! SLIDE1 Koltai György vagyok, és tisztelettel köszöntöm Önöket

Részletesebben

Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény. - Módszertani Központ. étkeztetés szociális alapszolgáltatások

Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény. - Módszertani Központ. étkeztetés szociális alapszolgáltatások 5. melléklet Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény - Módszertani Központ étkeztetés szociális alapszolgáltatások SZAKMAI PROGRAMJA 2013 A Miskolc Környéki Önkormányzati

Részletesebben

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 014. május 0. ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 014. május 0. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Működési elv (1. ábra) A főzőberendezések többségére jellemző elektromágneses tulajdonságokon alapul.

Működési elv (1. ábra) A főzőberendezések többségére jellemző elektromágneses tulajdonságokon alapul. E D F GB I NL P DK SF S GR RU PL H CN NO EZ A TERMÉK HÁZTARTÁSI HASZNÁLTRA KÉSZÜLT. A SZABÁLYTALAN BESZERELÉSBŐL ILLETVE NEM RENDELTETÉSSZERŰ VAGY HELYTELEN HASZNÁLATBÓL EREDŐ ESETLEGES SZEMÉLYI VAGY ANYAGI

Részletesebben

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Szilárd tüzelésű kazán 6 720 809 698 (2014/03) HU Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Teljesítmény-tartomány 20 kw-tól 40 kw-ig Kezelés előtt figyelmesen olvassa el. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

Süssük 220 C-on 25 percig.

Süssük 220 C-on 25 percig. 4. TÉSZTA Pizzatészta (350 gr.) 200 ml víz 3 evőkanál olívaolaj 350 gr "0" minőségű fehér liszt 1 tasak szárított (*) vagy 25 g friss Vegye ki a gépből és gyúrja át újra. Tekerje föl és hagyja pihenni

Részletesebben

6. Zárványtestek feldolgozása

6. Zárványtestek feldolgozása 6. Zárványtestek feldolgozása... 1 6.1. A zárványtestek... 1 6.1.1. A zárványtestek kialakulása... 2 6.1.2. A feldolgozási technológia... 3 6.1.2.1. Sejtfeltárás... 3 6.1.2.2. Centrifugálás, tisztítás...

Részletesebben

Alacsony és közepes hőmérsékleten:45889 BÁZIS 95880 TÉRHÁLÓSÍTÓVAL Magas hőmérsékleten : 45889 BÁZIS 95881 TÉRHÁLÓSÍTÓVAL

Alacsony és közepes hőmérsékleten:45889 BÁZIS 95880 TÉRHÁLÓSÍTÓVAL Magas hőmérsékleten : 45889 BÁZIS 95881 TÉRHÁLÓSÍTÓVAL Alábbi dokumentum a vonatkozó termék adatlappal együtt érvényes. HEMPADUR MASTIC 45880/ HEMPADUR MASTIC 45881 Alacsony és közepes hőmérsékleten:45889 BÁZIS 95880 TÉRHÁLÓSÍTÓVAL Magas hőmérsékleten : 45889

Részletesebben

Növényvédelem otthonunkban

Növényvédelem otthonunkban Növényvédelem otthonunkban Bevezető A növényvédelem, egy olyan téma, ami kikerülhetetlen, akár lakásunkban, akár kertünkben foglalkozunk növényekkel. Mindannyian találkoztunk már kártevővel, vagy gombás

Részletesebben

Korrózióálló acélok zománcozása Barta Emil, Lampart Vegyipari Gépgyár Rt. 8. MZE konferencia, Szeged, 1996

Korrózióálló acélok zománcozása Barta Emil, Lampart Vegyipari Gépgyár Rt. 8. MZE konferencia, Szeged, 1996 Korrózióálló acélok zománcozása Barta Emil, Lampart Vegyipari Gépgyár Rt. 8. MZE konferencia, Szeged, 1996 A mindenkori felhasználási cél függvényében ill. a fizikai-kémiai tulajdonságoktól függően a nemesacélokat

Részletesebben

Korrózió elleni védelem: TŰZIHORGANYZÁS

Korrózió elleni védelem: TŰZIHORGANYZÁS Korrózió elleni védelem: TŰZIHORGANYZÁS A technológia és tervezési követelmények 2015 Ajánlás: Nagy örömmel ajánljuk a dokumentációt az egyetemek és főiskolák gépészmérnök, építész és építőmérnök, anyagmérnök,

Részletesebben

A fiatal bor pinczekezelése.

A fiatal bor pinczekezelése. A fiatal bor pinczekezelése. A bor kezelésénél egyik fontos dolognak tartom: a fıerjedésen keresztülment mustnak, illetıleg az abból származott fiatal bornak az utóerjedésen való helyes keresztülvitelét,

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 17. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 17. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Bepárlás. Vegyipari és biomérnöki műveletek segédanyag Simándi Béla, Székely Edit BME, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék

Bepárlás. Vegyipari és biomérnöki műveletek segédanyag Simándi Béla, Székely Edit BME, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék Bepárlás Vegyipari és biomérnöki műveletek segédanyag Simándi Béla, Székely Edit BME, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék Megköszönjük Szternácsik Klaudia és Wolowiec Szilvia hallgatóknak a diák

Részletesebben

11. tétel. Kulcsszavak, fogalmak:

11. tétel. Kulcsszavak, fogalmak: 11. tétel Aszfalttípusok csoportosítása, aszfaltburkolatok építése Jellemezze az aszfalttípusokat az alkalmazott kötőanyag fajtája és alkalmazási hőmérséklet szerint, a készítési és beépítési technológia

Részletesebben

GÉPELEMEK GÉP. Gépegység /Részegység/ Alkatrész /Gépelem/ Alkatrész. Alkatrész GÉPELEMEK CSOPORTOSÍTÁSA

GÉPELEMEK GÉP. Gépegység /Részegység/ Alkatrész /Gépelem/ Alkatrész. Alkatrész GÉPELEMEK CSOPORTOSÍTÁSA GÉPELEMEK A gépeket alkatrészekb l, gépegységekb l állítják össze. A gépelemek olyan szerkezeti egységek, amelyek a különféle gépeken a gép rendeltetését l függetlenül azonos feladatot látnak el. GÉP Gépegység

Részletesebben

Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés

Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés 1 Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés A találmány tárgya váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés, különösen lakásszellőzés

Részletesebben

MUNKAANYAG. Sziklainé Farkas Bernadett. Felvert tészták I. A követelménymodul megnevezése: Cukrászati termékkészítés

MUNKAANYAG. Sziklainé Farkas Bernadett. Felvert tészták I. A követelménymodul megnevezése: Cukrászati termékkészítés Sziklainé Farkas Bernadett Felvert tészták I. A követelménymodul megnevezése: Cukrászati termékkészítés A követelménymodul száma: 0536-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-016-30 FELVERT

Részletesebben

Hegesztés 1. Bevezetés. Hegesztés elméleti alapjai

Hegesztés 1. Bevezetés. Hegesztés elméleti alapjai Hegesztés 1. Bevezetés Statisztikai adatok szerint az ipari termékek kétharmadában szerepet kap valamilyen hegesztési eljárás. Bizonyos területeken a hegesztés alapvető technológia. Hegesztéssel készülnek

Részletesebben

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK Élelmiszer-ipari alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 016. május 18. ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

1. ZÁRTTÉRI TŰZ SZELLŐZETÉSI LEHETŐSÉGEI

1. ZÁRTTÉRI TŰZ SZELLŐZETÉSI LEHETŐSÉGEI A tűz oltásával egyidőben alkalmazható mobil ventilálás nemzetközi tapasztalatai A zárttéri tüzek oltására kiérkező tűzoltókat nemcsak a füstgázok magas hőmérséklete akadályozza, hanem annak toxicitása,

Részletesebben

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei 1 / 11 2011.03.31. 21:09 A jogszabály mai napon hatályos állapota 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993.

Részletesebben

Bevezetés és gyakorlati tanácsok Az első lépés minden tudomány elsajátítása felé az, hogy megértjük az alapjait, és megbízható tudást szerzünk

Bevezetés és gyakorlati tanácsok Az első lépés minden tudomány elsajátítása felé az, hogy megértjük az alapjait, és megbízható tudást szerzünk Bevezetés és gyakorlati tanácsok Az első lépés minden tudomány elsajátítása felé az, hogy megértjük az alapjait, és megbízható tudást szerzünk belőle. A következő az, hogy a megszerzett tudást elmélyítjük.

Részletesebben

AZ ELSŐ ÉS MÁSODIK DEMOGRÁFIAI ÁTMENET MAGYARORSZÁGON ÉS KÖZÉP-KELET-EURÓPÁBAN

AZ ELSŐ ÉS MÁSODIK DEMOGRÁFIAI ÁTMENET MAGYARORSZÁGON ÉS KÖZÉP-KELET-EURÓPÁBAN AZ ELSŐ ÉS MÁSODIK DEMOGRÁFIAI ÁTMENET MAGYARORSZÁGON ÉS KÖZÉP-KELET-EURÓPÁBAN Készült az ОТKA 400 kutatási program keretében BUDAPEST 1995/1 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET

Részletesebben

A GYÜMÖLCSTERMESZTÉS FITOTECHNIKAI

A GYÜMÖLCSTERMESZTÉS FITOTECHNIKAI Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézet A GYÜMÖLCSTERMESZTÉS FITOTECHNIKAI MŰVELETEI Írta: DR. GONDA ISTVÁN egyetemi tanár VASZILY BARBARA

Részletesebben

A kenyerek savfokának meghatározási problémái Dr. Szalai Lajos

A kenyerek savfokának meghatározási problémái Dr. Szalai Lajos SÜTİIPAROSOK, PÉKEK 50. évf. 2003. 6. sz. 55-56.o A kenyerek savfokának meghatározási problémái Dr. Szalai Lajos A gyakorló élelmiszerkémikusok az élelmiszerek savtartalmának, savasságának kifejezésére

Részletesebben

D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #11 Lekvárok és dzsemek

D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #11 Lekvárok és dzsemek D. Gyakorlat.Műhely Ellenőrzőlista #11 Lekvárok és dzsemek Az ellenőrzőlista a modul központi egysége. Négy oszlopból áll. Az első a probléma leírása, a második a lehetséges okok felsorolása, a harmadik

Részletesebben

SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK

SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2015.11.17. - 2 - Tartalom 1. Bevezetés... 3 1.1. Általános tudnivalók... 3 1.1.1. A gyártó felelőssége...

Részletesebben

1. BEVEZETÉS. - a műtrágyák jellemzői - a gép konstrukciója; - a gép szakszerű beállítása és üzemeltetése.

1. BEVEZETÉS. - a műtrágyák jellemzői - a gép konstrukciója; - a gép szakszerű beállítása és üzemeltetése. . BEVEZETÉS A korszerű termesztéstechnológia a vegyszerek minimalizálását és azok hatékony felhasználását célozza. E kérdéskörben a növényvédelem mellett kulcsszerepe van a tudományosan megalapozott, harmonikus

Részletesebben

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE 2006-2010 Felülvizsgálat ideje: 2007. december 31. OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI,

Részletesebben

J/55. B E S Z Á M O L Ó

J/55. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/55. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2005. január

Részletesebben

Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott. 4.../2013. tájékoztatás

Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott. 4.../2013. tájékoztatás Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 4.../2013. tájékoztatás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2013. évi ellenırzési feladatainak végrehajtásához kapcsolódó ellenırzési irányokról Az adózás rendjérıl szóló

Részletesebben

7/3 Szigetelések hibái

7/3 Szigetelések hibái ÚJ OTÉK 7/3 1 7/3.1 A szigetelés funkciója Az épület szerkezeteit védő szigetelések fő funkciója és célja, hogy a falakat és padlószerkezeteket megóvja és elhatárolja a víznyomástól, talajnedvességtől,

Részletesebben

TERVEZET!!!!!!! I. BEVEZETÉS.

TERVEZET!!!!!!! I. BEVEZETÉS. TERVEZET!!!!!!! Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus).. számú irányelv Megkülönböztetı minıségi jelöléssel ellátott kenyerek és sütemények 1. kiadás I. BEVEZETÉS. 1. Ezen irányelv az élelmiszerláncról

Részletesebben

Mez gazdasági er forrásaink hatékonyságának alakulása és javítási lehet ségei (1990 2010)

Mez gazdasági er forrásaink hatékonyságának alakulása és javítási lehet ségei (1990 2010) DR. VAHID YOUSEFI KÓBORI JUDIT Mez gazdasági er forrásaink hatékonyságának alakulása és javítási lehet ségei (1990 2010) (A hatékonyság értelmezése) A magyar nemzetgazdaságon belül az élelmiszertermelés

Részletesebben

BIZONYTALAN NÖVEKEDÉSI KILÁTÁSOK, TOVÁBBRA IS JELENTŐS NEMZETKÖZI ÉS HAZAI KOCKÁZATOK

BIZONYTALAN NÖVEKEDÉSI KILÁTÁSOK, TOVÁBBRA IS JELENTŐS NEMZETKÖZI ÉS HAZAI KOCKÁZATOK BIZONYTALAN NÖVEKEDÉSI KILÁTÁSOK, TOVÁBBRA IS JELENTŐS NEMZETKÖZI ÉS HAZAI KOCKÁZATOK MFB Makrogazdasági Elemzések XXIV. Lezárva: 2009. december 7. MFB Zrt. Készítette: Prof. Gál Péter, az MFB Zrt. vezető

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI TERMESZTÉSŰ DOHÁNYOK NITROGÉN TÁPANYAG IGÉNYE A HOZAM ÉS A MINŐSÉG TÜKRÉBEN. Gondola István

A MAGYARORSZÁGI TERMESZTÉSŰ DOHÁNYOK NITROGÉN TÁPANYAG IGÉNYE A HOZAM ÉS A MINŐSÉG TÜKRÉBEN. Gondola István A MAGYARORSZÁGI TERMESZTÉSŰ DOHÁNYOK NITROGÉN TÁPANYAG IGÉNYE A HOZAM ÉS A MINŐSÉG TÜKRÉBEN Gondola István Agronómiai értekezlet ULT Magyarország Zrt. Napkor 2013. január 29. Bevezetés Justus von Liebig

Részletesebben

3. számú melléklet. Ismertető az élőfüves pályák karbantartásához

3. számú melléklet. Ismertető az élőfüves pályák karbantartásához 3. számú melléklet Ismertető az élőfüves pályák karbantartásához Jelen tájékoztató, általánosságban tartalmaz információkat az élőfüves sportpályák kezelésére. Javasoljuk, hogy a konkrét kezelésre vonatkozó

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZÁRÍTÓGÉP

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZÁRÍTÓGÉP H HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZÁRÍTÓGÉP TARTALOM OLDAL KÖRNYEZETVÉDELMI TUDNIVALÓK 2 ÜZEMBE HELYEZÉS 2 ELEKTROMOS CSATLAKOZÁS 3 TEXTÍLIÁK 4 ENERGIA-TAKARÉKOSSÁG 4 IRÁNYÍTÓPANEL 5 PROGRAMOK 6 A GÉP MŰKÖDÉSE 7

Részletesebben

Koronikáné Pécsinger Judit

Koronikáné Pécsinger Judit Koronikáné Pécsinger Judit AZ ÚTKÖRNYEZET HATÁSTERJEDÉST BEFOLYÁSOLÓ SZEREPE TERMÉSZETI TERÜLETEKEN Doktori (PhD) értekezés Témavezető: Dr. Pájer József egyetemi docens Nyugat-magyarországi Egyetem Kitaibel

Részletesebben

A készülék működtetéséhez nem szabad külső időzítő kapcsolót vagy külön távvezérlő rendszert használni. KÉRJÜK, OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT!

A készülék működtetéséhez nem szabad külső időzítő kapcsolót vagy külön távvezérlő rendszert használni. KÉRJÜK, OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! KÉRJÜK, OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! BEVEZETÉS A Hausmeister házi kenyérsütő több éves tapasztalat eredményeképp jött létre. Akár több éve süti otthonában a kenyeret, akár most próbálja először,

Részletesebben

Bácskay Andrea Gondozási formák az idősellátásban a szociális alapellátás

Bácskay Andrea Gondozási formák az idősellátásban a szociális alapellátás Bácskay Andrea Gondozási formák az idősellátásban a szociális alapellátás Az 1990-es években a társadalomban tovább halmozódtak a már meglévő szociális gondok, többek között felgyorsult a népesség elöregedésének

Részletesebben

Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: A gyermekvállalási magatartás alakulása

Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: A gyermekvállalási magatartás alakulása Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: A gyermekvállalási magatartás alakulása (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit (1997): A

Részletesebben

14/1998. (XI. 27.) GM rendelet a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról

14/1998. (XI. 27.) GM rendelet a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról 14/1998. (XI. 7.) GM rendelet a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról 011.08.06-tól hatályos szöveg! A műszaki-biztonsági felügyeletet ellátó szervezetről szóló 166/199. (XII. 7.) Korm. rendelet 3. - ának

Részletesebben

flexotherm Szerelési és karbantartási útmutató Szerelési és karbantartási útmutató Szakemberek számára VWF 57/4 VWF 87/4 VWF 117/4 VWF 157/4 VWF 197/4

flexotherm Szerelési és karbantartási útmutató Szerelési és karbantartási útmutató Szakemberek számára VWF 57/4 VWF 87/4 VWF 117/4 VWF 157/4 VWF 197/4 Szerelési és karbantartási útmutató Szakemberek számára Szerelési és karbantartási útmutató flexotherm VWF 57/4 VWF 87/4 VWF 117/4 VWF 157/4 VWF 197/4 HU Kiadó/gyártó Vaillant GmbH erghauser Str. 40 D-42859

Részletesebben

Tervezési segédlet. auroflow plus VPM 15 D / 30 D szolár töltőállomás. 2. kiadás

Tervezési segédlet. auroflow plus VPM 15 D / 30 D szolár töltőállomás. 2. kiadás Tervezési segédlet auroflow plus VPM 15 D / 30 D szolár töltőállomás Vaillant Saunier Duval Kft. 1 / 119. oldal Vaillant auroflow plus tervezési segédlet Vaillant Saunier Duval Kft. 2 / 119. oldal Vaillant

Részletesebben

Ter vezési segédlet SD ÖNTÖTTVAS TAGOS ÁLLÓKAZÁNOK, HŐKÖZPONTOK

Ter vezési segédlet SD ÖNTÖTTVAS TAGOS ÁLLÓKAZÁNOK, HŐKÖZPONTOK A S O H A K I N E M H U L O K A P C S O L A T Ter vezési segédlet SD ÖNTÖTTVAS TAGOS ÁLLÓKAZÁNOK, HŐKÖZPONTOK Tervezési segédlet SD ÖNTÖTTVAS TAGOS ÁLLÓKAZÁNOK, HŐKÖZPONTOK Forgalmazó: Vaillant Saunier

Részletesebben

A kiválasztott változat részletes ismertetése. 1.1 Részletes műszaki ismertetés. 1.1.1 Műszaki leírás. Helyi vízkezelés - törésponti klórozás

A kiválasztott változat részletes ismertetése. 1.1 Részletes műszaki ismertetés. 1.1.1 Műszaki leírás. Helyi vízkezelés - törésponti klórozás A kiválasztott változat részletes ismertetése 1.1 Részletes műszaki ismertetés 1.1.1 Műszaki leírás Helyi vízkezelés - törésponti klórozás Tervezett technológia A vízbeszerzési szakvélemény szerint a közelben

Részletesebben

Érintésvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

Érintésvédelemmel kapcsolatos jogszabályok 2006-ra végre egy új rendelettel szabályozták az érintésvédelmi szerelői ellenőrzések és szabványossági felülvizsgálatok rendszeres elvégzését. Az alábbiakban az érintésvédelmi felülvizsgálatok elvégzésének

Részletesebben

Beépíthet elektromos f z lap... 3

Beépíthet elektromos f z lap... 3 Beépíthet elektromos f z lap HU Tisztelt Vev! A beépíthet elektromos f z lap a háztartásban való felhasználasra készült. A csomagoláshoz környezetbarát anyagokat használunk, melyek a környezet veszélyeztetése

Részletesebben

A növénytermesztési technológiák élelmiszerbiztonsági kérdései. 2014. július 9.

A növénytermesztési technológiák élelmiszerbiztonsági kérdései. 2014. július 9. A növénytermesztési technológiák élelmiszerbiztonsági kérdései 2014. július 9. 2 Készült a TÁMOP-4.1.1.C- 12/1/KONV-2012-0014: Élelmiszerbiztonság és gasztronómia vonatkozású egyetemi együttműködés, DE-SZTE-EKF-NYME

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET KUTATÁSI JELENTÉSEI 51.

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET KUTATÁSI JELENTÉSEI 51. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET KUTATÁSI JELENTÉSEI 51. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET Igazgató: Dr. Miltényi Károly ISSN 0236-736-X írta:

Részletesebben

Használati útmutató HU 1

Használati útmutató HU 1 Használati útmutató HU 1 Tartalom Biztonsági információk... 3 Készülékleírás... 7 Alapbeállítások... 9 Alap funkciók... 10 Speciális funkciók... 13 Működés közben... 15 Milyen edény használható?... 16

Részletesebben

EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS. Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára

EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS. Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára Zagyvai Péter - Osváth Szabolcs Bódizs Dénes BME NTI, 2008 1. Bevezetés Az izotópok stabilak vagy radioaktívak

Részletesebben

Az emberi test. 23. Megnyílik a világ A látás

Az emberi test. 23. Megnyílik a világ A látás Az emberi test 23. Megnyílik a világ A látás Ne csak nézd! Miért nevezik világtalannak a nem látókat? 23.1. Az emberi szem 23.2. A szem helyzete a koponyában szemgolyó köt hártya könnymirigy könnycsatorna

Részletesebben

THE SCRAPER MIXER PRO KM 8011 PROFESIONÁLNÍ MIXÉR PROFESIONÁLNY MIXÉR SZAKMAI MIXER

THE SCRAPER MIXER PRO KM 8011 PROFESIONÁLNÍ MIXÉR PROFESIONÁLNY MIXÉR SZAKMAI MIXER THE SCRAPER MIXER PRO PROFESIONÁLNÍ MIXÉR PROFESIONÁLNY MIXÉR SZAKMAI MIXER KM 8011 PROFESSZIONÁLIS MIXER TARTALOM 5 Biztonság az első helyen 10 Ismerkedjen meg új Catler készülékével 12 Összeszerelés

Részletesebben

SOMOGY MEGYE SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK FELÜLVIZSGÁLATA 2010.

SOMOGY MEGYE SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK FELÜLVIZSGÁLATA 2010. SOMOGY MEGYE SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK FELÜLVIZSGÁLATA 2010. Készítette: Nábrádi Csilla szociálpolitikus Jóváhagyta: Somogy Megyei Közgyőlés 29/2010.(V.7.) sz. határozatával 2 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

DÍSZNÖVÉNYEK ÖNTÖZÉSE KONDICIONÁLT FELÜLETEK ALATT IRRIGATION OF ORNAMENTAL PLANTS IN GREENHOUSE

DÍSZNÖVÉNYEK ÖNTÖZÉSE KONDICIONÁLT FELÜLETEK ALATT IRRIGATION OF ORNAMENTAL PLANTS IN GREENHOUSE Gradus Vol 2, No 2 (2015) 336-341 ISSN 2064-8014 DÍSZNÖVÉNYEK ÖNTÖZÉSE KONDICIONÁLT FELÜLETEK ALATT IRRIGATION OF ORNAMENTAL PLANTS IN GREENHOUSE Turiné Farkas Zsuzsa Kertészeti Tanszék, Kertészeti Főiskolai

Részletesebben

Az Új Ururu Sarara FTXZ-N + RXZ-N

Az Új Ururu Sarara FTXZ-N + RXZ-N Egy technológiai mestermű, ami teljes kényelmi megoldást biztosít hűtés, fűtés, légtisztítás, szellőztetés, párásítás és szárítás terén Az első R32-es hűtőközeggel üzemelő lakossági légkondicionáló berendezés

Részletesebben

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről J/19392 A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének országgyűlési beszámolója az ügyészség 2005. évi tevékenységéről 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Az ügyészi szervezet 6 2. A büntetőjogi ügyészi tevékenység 8 A) A

Részletesebben

FOTÓKATALIZÁTOROS LEVEGİTISZTÍTÓ MODELL AP-3

FOTÓKATALIZÁTOROS LEVEGİTISZTÍTÓ MODELL AP-3 FOTÓKATALIZÁTOROS LEVEGİTISZTÍTÓ MODELL AP-3 HASZNÁLATI UTASÍTÁS Gratulálunk a levegıtisztító megvásárlásához. Kérjük, olvassa el figyelmesen ezt a használati utasítást, hogy megismerje a készülék megfelelı

Részletesebben

Szakmai vélemény szórakozóhelyek kiürítésével kapcsolatban

Szakmai vélemény szórakozóhelyek kiürítésével kapcsolatban Szakmai vélemény szórakozóhelyek kiürítésével kapcsolatban 1. A kiürítés első szakaszának számítását az ellenőrzött helyiségből kivezető nyílászáróig kell elvégezni. Előfordul, hogy az egymásba nyíló terek

Részletesebben

1 modul 2. lecke: Nikkel alapú szuperötvözetek

1 modul 2. lecke: Nikkel alapú szuperötvözetek 1 modul 2. lecke: Nikkel alapú szuperötvözetek A lecke célja: a nikkel alapú szuperötvözetek példáján keresztül megismerjük általában a szuperötvözetek viselkedését és alkalmazásait. A kristályszerkezet

Részletesebben

Utángyártott autóalkatrészek és Volkswagen Eredeti Alkatrészek minőségi összehasonlítása

Utángyártott autóalkatrészek és Volkswagen Eredeti Alkatrészek minőségi összehasonlítása PORSCHE HUNGARIA Kommunikációs Igazgatóság Utángyártott autóalkatrészek és Volkswagen Eredeti Alkatrészek minőségi összehasonlítása Kraftfahrzeugtechnisches Institut und Karosseriewerkstätte GmbH & Co.

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR. TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT 3515 MISKOLC Egyetemváros

MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR. TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT 3515 MISKOLC Egyetemváros MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT 3515 MISKOLC Egyetemváros Szilárd tüzelésű kazán felügyeleti rendszerének alapjai Készítette: Csordás Bernadett Konzulensek: Woperáné

Részletesebben

Hűtőházi szakági tervezés mezőgazdasági és ipari célokra.

Hűtőházi szakági tervezés mezőgazdasági és ipari célokra. Hűtőházi szakági tervezés mezőgazdasági és ipari célokra. Lényegi eltérések: Légállapot különbség: A hőmérséklet külső csúcsérték - az alapul vett értékkel az általános felmelegedés miatt egyre feljebb

Részletesebben

MEDENCÉK VEGYSZERES VÍZKEZELÉSE

MEDENCÉK VEGYSZERES VÍZKEZELÉSE MEDENCÉK VEGYSZERES VÍZKEZELÉSE A vegyszeres vízkezelésnek az alábbi feladatai vannak: ph-beállítás, fertıtlenítés, algaképzıdés megelızése, szőrést segítı pelyhesítés vízkıkiválás meggátolása téliesítés

Részletesebben