Amit a liszt nedvességtartalmáról és vízfelvevı-képességérıl tudni illik

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Amit a liszt nedvességtartalmáról és vízfelvevı-képességérıl tudni illik"

Átírás

1 Gasztonyi Kálmán dr.: Amit a liszt nedvességtartalmáról és vízfelvevı-képességérıl tudni illik... SÜTİIPAROSOK, PÉKEK: 51. évf sz ,33-34.o. Dr. Gasztonyi Kálmán Amit a liszt nedvességtartalmáról és vízfelvevı-képességérıl tudni illik Minden lisztnek eleve természetes alkotórésze a víz, amelyet termékeink készítésénél további víz, és esetleg nagy víztartalmú járulékos anyagok (pl. tej) adagolásával olyan mértékben egészítünk ki, hogy a liszt-víz elegybıl képlékeny, lazítható tésztát lehessen dagasztani. A különbözı kiırléső és minıségő liszteknél azonban az optimális tésztakonzisztencia eléréséhez más és más mennyiségő víz szükséges. A legkedvezıbb vízadagolási arányt a liszt vízfelvevı-képességének meghatározásával igyekezünk megtalálni. Az ennek ismeretében készített tésztáinkból azután a kemencében jelentıs víztartalmú, lágy bélzető, de mégis alaktartó kenyereket és péksüteményeket tudunk sütni. A liszt eredeti nedvességtartalma A kenyérgabonák sütıipari célra készült ırleményei % vizet tartalmaznak, amely elsısorban a gabonamagvak eredeti nedvességtartalmából származik. A malomba kerülı búza és rozs nedvességtartalma pedig a betakarított gabona érettségi állapotától, az aratás elıtti és alatti idıjárástól, a cséplés elıtti, vagy az azt követı természetes, illetve mesterséges szárítás hatékonyságától és végül a kicsépelt magvak tárolási viszonyaitól függ. Malomipari feldolgozásra azonban sem a túl nedves (16 %-nál nagyobb víztartalmú), sem a túl száraz (12 %-nál kisebb víztartalmú) kenyérgabonák nem alkalmasak, mert aprításnál az elıbbiek a hengerekre kenıdnek, az utóbbiaknál pedig a héj nem lemezekké töredezik, hanem szétporlad. İrlés elıtt tehát a túl nedves, vagy túl száraz magvak víztartalmát szárítással, illetve nedves kondicionálással az optimális % közötti értékekre kell beállítani. A lisztek nedvességtartalmát a malmi technológia is befolyásolja. A búzánál a víz elsısorban az ırlés elıtti nedves tisztítás, a gabonaszemek felületi mosása alkalmával hatol be a héjon keresztül a magbelsıbe, ami természetesen megnöveli az ırlemények nedvességtartalmát is. A rozs viszont nedvesen nem tisztítható, mert héja és endoszpermje oly mohón szívná magába a vizet, hogy ez a magot már ırölhetetlenné tenné. A liszt nedvességtartalma attól is függ, hogy az anyag mennyi idı alatt megy keresztül az ırlırendszeren. A hosszabb malmi megmunkálás alatt ugyanis számottevı víz párolog el a féltermékekbıl. A darafeloldással kapott liszt ezért szárazabb, mint a töretés után közvetlenül eltávolított ırlemények. A pneumatikus malmok termékeinek nedvességtartalmát pedig az is befolyásolja, hogy milyen a szállításra használt levegı víztartalma.

2 A sütıipari célra készült búza- és rozsırlemények nedvességtartalmának felsı határát elıírások (régebben szabványok) szabályozzák. A jelenleg forgalomba kerülı lisztek víztartalma legfeljebb a következı lehet: 2 BL 55 15,2 % BL 80 15,0 % BL ,0 % RL 90 14,7 % A fenti határértékek túllépése rontaná a sütıipari termelés gazdaságosságát, sıt néhány százalékos növekmény már lisztromlást (dohosodást, penészedést) is okozhatna. A elıírtnál szárazabb liszt forgalomba hozatala viszont a malomipar gazdasági érdekeit sértené. Mindez érthetıvé teszi, hogy mind a malomipar, mind a sütıipar állandó figyelmet fordít a liszt nedvességtartalmának ellenırzésére. Megjegyzendı, hogy a lisztekben a víztartalom különbözı kötési formákban van jelen. A legerısebben kapcsolódó vízmolekulák kémiai kötésekkel a lisztet alkotó szerves vegyületekhez és a rendezett micelláris szerkezetekhez kötıdnek. A víztartalom legnagyobb része fizikai-kémiai kötésekkel a szerves vegyületek vízkedvelı, hidrofil csoportjaihoz csatlakozik. Ez a két erıs kötéstípus ırzi a liszt víztartalmának %-át. A maradék % lazább felületi kötıdéssel, adszorpcióval tapad a nagy fajlagos felülető lisztszemcsékhez, elsısorban a kapillárisok, a pórusok belsı részéhez. A lisztek víztartalmának változásánál (nedvesedésnél, száradásnál) elsısorban az adszorpciós erıkkel kötött víz-frakció gyarapodik, vagy távozik el a rendszerbıl. Az erısen kötıdı vízmolekulákat viszont csak erıteljes és tartós melegítéssel lehet a lisztbıl eltávolítani. A teljes kiszáradás megfordíthatatlan változásokat hoz létre a liszt tulajdonságaiban, vagyis az így vízmentesített búzalisztbıl már víz hozzáadásával sem lehet a szokásos tésztát elıállítani, vagy belıle rugalmas sikért mosni. A frissen ırölt lisztek nedvességtartalma a további felhasználást megelızı malmi vagy sütıipari tárolás alatt is változhat. Ideális estben ezalatt a néhány hét, esetleg hónap alatt a malomban kialakított szinten stabilizálódik. Ennek az a feltétele, hogy a liszt nedvességtartalma és a környezı levegı relatív páratartalma egyensúlyban legyen. Mindezek megértéséhez tudni kell, hogy az élelmiszerek a bennük lévı víztartalom arányától és kötési módjától függıen egy adott hımérsékleten, különbözı relatív páratartalmú levegıvel vannak egyensúlyban, vagyis olyan állapotban, hogy az élelmiszer sem nem vesz fel vizet a környezetbıl, sem nem ad le páraként vizet a környezı levegınek. A levegı relatív páratartalma megmutatja, hogy egy adott hıfokon a levegı telítéséhez szükséges páratartalomnak hány százaléka van jelen. Például, ha a levegıt egy adott hımérsékleten köbméterenként 20 g vízgız telíti, vagyis ennyit képes párakicsapódás nélkül magában tartani, akkor a 80 %-os relatív páratartalom azt jelenti, hogy az adott légtérben 16 g/m 3 az abszolút páratartalom. A levegı relatív páratartalmának mérésére gyakorlatilag a hajszál-hygrométer elnevezéső mőszer használható.

3 Az 1.ábra bemutatja, hogy a lisztraktár levegıjének relatív páratartalma és a liszt nedvességtartalma között milyen összefüggés van. Az egyensúlyi állapotok a két görbe közötti, bevonalkázott területen vannak. Például, ha a 3 levegı relatív páratartalma 75 %, akkor ezzel 14,5 15,5 % nedvességtartalmú liszt van egyensúlyban. A tárolás optimális körülményei liszt-típusonként kissé különbözıek. Minden lisztnél használható paraméterekként azonban a következık ajánlhatók: - a raktár légterének hımérséklete nyáron legfeljebb C, - a raktár légterének hımérséklete télen legalább 5-10 C, - a raktár légterének relatív páratartalma %. A javasolt hımérséklető és páratartalmú raktárban a liszt nedvességtartalma néhány hetes tárolás alatt lényegesen nem változik meg. Mindezek a megállapítások elsısorban a textil (juta, vászon) -zsákokban történı liszttárolásra vonatkoznak. A zárt fém-, vagy beton-silókban lévı liszt ugyanis gyakorlatilag nem érintkezik a külsı levegı páratartalmával, így sem egyensúly, sem száradás vagy nedvesedés nem alakulhat ki. Marad tehát a liszt malomban beállított víztartalma. A silós liszttárolásnál is ügyelni kell azonban a hımérséklet szabályozására, a fent közölt téli és nyári határértékeket itt sem célszerő túllépni. A liszt víztartalmának mérése A lisztek nedvességtartalmának meghatározására különbözı mérési elveken alapuló módszerek ismeretesek. Közülük a 100 C feletti térben, a súlyállandóság eléréséig végzett szárításos eljárások a legelterjedtebbek. A gyakorlatban a 105 C-on és a 130 C-on történı szárítás használatos. A 105 C-os szárítószekrényben 4,0 4,5 óra szükséges ahhoz, hogy a liszt víztartalma teljesen elpárologjon, vagyis a vízmentes maradék tömege (súlya) már ne változzék. A 130 C-os tér rövidebb vizsgálati idıt (1,0 1,5 órát) tesz lehetıvé, mert ezen a hıfokon a lisztbıl nemcsak az adszorpciósan kapcsolódó víz, hanem az erısebben kötött víz is gyorsan távozik. Tudni kell azonban, hogy magasabb hımérsékleten a vízgızzel együtt a liszt egyéb komponensei és termikus bomlástermékei is elillannak, ezért ezzel a gyors módszerrel mindig néhány tizedszázalékkal nagyobb eredményt kapunk, mint a 105 C-os szárításon alapuló analitikai eljárásnál. A fentiekbıl következik, hogy egy-egy liszt nedvességtartalmának ismertetésénél mindig közölni kell, hogy ezt az értéket hány Celsius-fokon végzett szárítással határoztuk meg.

4 Nagyszámú lisztminta üzemi ellenırzésénél, sorozatvizsgálatként a 130 C-os gyors módszer jól használható, de a kifogásolhatóan nedves, vagy ahhoz közeli tételek víztartalmának meghatározását célszerő a megbízhatóbb analitikai eljárással megismételni. Bármelyik nedvességtartalom-meghatározási 4 módszert alkalmazzuk is azonban, a vizsgálandó lisztbıl vett átlagmintát a mérés megkezdéséig csiszolt dugós, széles szájú porüvegben kell tárolni. Az analitikai módszer leírása. A vizsgálandó liszt szárítása becsiszolt dugós, széles szájú, üveg mérıedényben történik, amely célszerően 4 cm átmérıjő és 3 cm magas. A mérıedényt 105 C-on kiszárítjuk, majd exszikkátorban lehőtjük és tömegét analitikai mérlegen, négy tizedes pontossággal lemérjük. Ebbe az edénybe, ugyancsak analitikai mérlegen, kb. 5 g lisztet, szintén négy tizedes pontossággal, bemérünk, majd mindezt, a fedéllel együtt, a 105 C-os szárítószekrénybe helyezzük. A fedelet a nyitott mérıedény mellé tesszük. A szárítást négy órán át folytatjuk, majd a mérıedényre visszatesszük a fedelet. Ezután az edényt kiemeljük a szárítószekrénybıl és exszikkátorban kihőtjük, majd analitikai mérlegen ismét megmérjük. Az eredményt az alábbi képlet segítségével számítjuk ki: Nedvességtartalom% = (A B)*100 A C ahol A= a mérıedény tömege a lisztmintával együtt, B= a mérıedény tömege a kiszárított liszttel együtt, C= a mérıedény tömege üresen. Az eredményeket két tizedes pontossággal adjuk meg, üzemi vizsgálatoknál egy tizedes is elegendı. Megbízható eredmény eléréséhez célszerő a lisztmintákból két vizsgálatot végezni. A párhuzamos vizsgálatok eredményei között a különbség nem lehet nagyobb, mint 0,2 % víztartalom. Ennél nagyobb eltérés esetén a meghatározást meg kell ismételni. A gyors módszer leírása. A vizsgálat menete megegyezik az analitikai módszernél leírtakkal, azzal a különbséggel, hogy a szárítószekrény hımérséklete 130 C és a szárítási idı 1,5 óra. Az eredmény kiszámítása is azonos képlet segítségével történik. A lisztek nedvességtartalmának gyors meghatározására speciális szárítószekrényeket is kifejlesztettek (2. ábra), amelyeknél a mérleget egybe építették a szárítószekrénnyel oly módon, hogy a mérleg egyik karja benyúlik a 130 C-os szárítótérbe, a másik karja pedig a mérleghez épített skálán közvetlenül

5 százalékban mutatja a liszt nedvességtartalmát. A meghatározás ezzel a berendezéssel úgy történik, hogy a vizsgálandó lisztbıl a készülékhez tartozó lapos, nyitott, fém csészébe tara-mérlegen 10 g-ot bemérünk és ezt az elızetesen már felfőtött szárítótérbe nyúló mérlegkarra helyezzük. A víztartalom fokozatos 5 elpárolgásának hatására a liszt tömege egyre csökken és a másik mérlegkar ezt a változást a skála beosztásán mutatja. A szárítás akkor van befejezve, ha a mutató a skála elıtti helyzetét már nem változtatja. Ehhez általában egy óra elegendı. Ekkor olvasható le a nedvességtartalom-meghatározás végeredménye.. Ezekbe a speciális szárítószekrényekbe általában egyszerre több csésze is elhelyezhetı, s mialatt az elsı minta a mérlegen szárad, a többi minta annyira elıszárad, hogy utána mérlegre téve, aránylag rövid idı alatt elveszítik teljes víztartalmukat. A német Brabender cég készített olyan automatikus készüléket is, amely szintén a szárítószekrény és a mérleg kombinációja, de 10 lisztminta befogadására képes. Ez a berendezés egy forgólapon mozgatja a csészéket és automatikusan juttatja el ıket a 130 C-fokos szárítótérbe, majd 60 perc múlva az önmőködı mérlegre. A liszt nedvességtartalmát közvetlenül százalékban lehet az eredményjelzın leolvasni. A speciális lisztvizsgáló készülékekkel kapott víztartalom eredmények pontossága nem éri el a klasszikus módszer megbízhatóságát. Javíthatjuk az eredmények hitelességét, ha a készülék serpenyıjébe helyezett 10 g-os, majd csökkenı tömegő, fém mérleg-súlyokkal ellenırizzük és szükség esetén korrigáljuk a másik mérlegkar elmozdulását a skála elıtt. Jó beállítás esetén 10 g-os terhelésnél a mutató a skála 0 pontján áll, 9 g-nál 10 %-ot, 8,5 g-nál 15 %-ot mutat. Vannak olyan gyors nedvesség-meghatározó készülékek is, ahol a szárítószekrényben, az elektromos főtés helyett, infra-lámpával melegítik a vizsgálandó lisztet. A szárítási idı itt nagyon rövid, mindössze 8-10 perc. Fontos feltétele a jó eredménynek, hogy a vizsgálandó liszt vékony rétegben legyen kiterítve és gondoskodni kell a vízpára elvezetésérıl is. Minden egyéb mővelet megegyezik a már ismertetett módszerekkel. A liszt nedvességtartalmának szárításos elven alapuló meghatározásain kívül vannak olyan kémiai és elektromos módszerek is, amelyek azonban a gyakorlatban sem hazánkban, sem külföldön nem tudtak elterjedi. Érdekességként érdemes megemlíteni a francia Chopin-féle módszert, amelynél a lisztbıl felszabaduló vízgızzel kalciumkarbidból acetilén-gázt fejlesztenek, amelynek lángja kialvással jelzi a szárítás befejezıdését. Az elektromos víztartalom-meghatározó készülékek a liszt vezetıképességének, vagy dielektromos állandójának mérésén alapulnak. A liszt vízfelvevı-képessége

6 E dolgozat bevezetıjében már említettük, hogy dagasztásnál a liszt eredeti nedvességtartalmát vízadagolással ( vagy nagy víztartalmú járulékos anyag, pl. tej felhasználásával) olyan mértékben egészítjük ki, hogy a kialakuló tészta konzisztenciája, az elıállítani kívánt termék készítéséhez, optimális legyen. Tésztáink konzisztenziája ugyanis, mint ismeretes, termékcsoportonként nagyon kü- 6 lönbözı. Gondoljunk csak arra, hogy például a vizes zsemléhez milyen lágy és a fıtt perechez milyen kemény tészta szükséges. Ebbıl következik, hogy ugyanannak a lisztnek más a technológiai vízfelvevı-képessége, vagyis üzemi vízadagolási aránya, ha zsemlét, vagy ha perecet készítünk belıle. A liszt technológiai vízfelvevı-képessége tehát nem abszolút fogalom, értéke mindig attól függ, hogy a belıle készítendı tésztát milyen termékhez kívánjuk felhasználni. A dagasztásnál szerzett gyakorlati tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy esetenként azonos termékek készítésénél, azonos tésztakonzisztencia eléréséhez is, más-más lisztek felhasználása esetén, észrevehetıen különbözı arányú technológiai vízadagolásra van szükség. Ez a megfigyelés azt bizonyítja, hogy a lisztek eredeti vízmegkötı képességében is jelentıs különbségek vannak, amelyek befolyásolják a dagasztásnál felhasználható folyadék mennyiségét. A lisztek eredeti vízfelvevı-képessége több tényezıtıl függ. Elsı helyen a liszt nedvességtartalmát kell megemlíteni. Abban az esetben ugyanis, ha egy liszt néhány százalékkal több vizet tartalmaz a megengedettnél, akkor nemcsak idı elıtti romlásnak van kitéve, hanem a dagasztásnál, a liszt víztöbbletével fordított arányban, a tésztaképzéshez kevesebb vizet lehet felhasználni. Ilyen esetben a sütıüzem fajlagos lisztfelhasználási aránya jelentısen romlik, vagyis azonos lisztmennyiségbıl kevesebb kenyeret és péksüteményt lehet elıállítani, mint normális liszt-nedvességtartalom esetén. A búzalisztek vízfelvevı-képességét elsısorban a bennük lévı sikérképzı fehérjék, pontosabban a belılük mosható nedves sikér mennyisége és tulajdonságai határozzák meg. Tekintettel arra, hogy hazai búzáink lisztjében a nedvessikér-tartalom % között lehet, érthetı, hogy búzalisztjeink eredeti vízfelvevı-képessége is viszonylag tág szélsı értékek között (56 64 %) van. Az a liszt tud tehát a tésztaképzésnél több vizet felvenni, amelyikben sok sikérképzı fehérje van és nedves sikérje jól nyújtható, rugalmas. Mindezt könnyen megérthetjük, ha tudjuk, hogy a búzalisztek fı komponensei tésztaképzéskor milyen arányban vesznek fel vizet. A keményítı- és korpaszemcsék ilyenkor duzzadás nélkül, egyszerően átnedvesednek, miközben saját tömegüknek %-át kitevı mennyiségő vizet kötnek meg. A sikérképzı fehérjék viszont megduzzadnak és eközben közel kétszer annyi vizet vesznek fel, mint a saját tömegük. Ez azt jelenti, hogy minden százalék sikérfehérje többlet közel két százalékkal (átlagban 1,8 %-kal) növeli a búzaliszt vízfelvevı-képességét.

7 A rozslisztekben nincsenek sikérképzı fehérjék, így dagasztásnál a víz egy része a keményítı-szemcsék átnedvesítésére szolgál, kisebb részét pedig viszkózusan oldódó fehérjék és nyálka-anyagok kötik meg. A különbözı eredető rozslisztek vízmegkötı képessége nem olyan változatos, mint a búzalisztekéi, ezért a rozslisztek vízfelvevı-képessége (átlagban %) sem mutat olyan nagy különbségeket, mint amilyeneket a búzaliszteknél lehet tapasztalni. 7 A lisztek szemcsenagysága is befolyásolja a vízfelvevı-képességet, pontosabban a lisztek vízfelvételének sebességét. A sima lisztek apró szemcséit ugyanis a hozzájuk adott víz gyorsan átnedvesíti, a fogós lisztek nagyobb szemcséinél ugyanehhez, vagyis az ilyen lisztek vízfelvételének befejezıdéséhez, több idı kell. A lisztek kiırlési foka is hatást gyakorol a vízfelvételre. A sötétebb lisztek ugyanis több vizet képesek megkötni, mert a nagy ásványi-anyag tartalmú korpa szemcsék hidrofilebb tulajdonságúak, továbbá több olyan oldható anyagot tartalmaznak, amelyek a sikér duzzadását elısegítik. Ennek megfelelıen a BL 55-ös ırlemények vízfelvevı-képessége kisebb, mint a kenyérliszteké. A sütemény-tésztáknál a technológiai vízadagolási arányt, a liszt vízfelvevı-képessége mellett, az anyagnormában (receptúrában) elıírt járulékos anyagok is jelentısen befolyásolják. Elsısorban a tej csökkenti a vízszükségletet, ami érthetı is, hiszen ennek a péksüteményekhez általánosan használt tésztaképzı folyadéknak %-a víz. Megfigyelték, hogy 1 liter vizet kb. 1,2 liter tejjel helyettesítve lesz a tésztánk azonos keménységő. (Persze egyéb tulajdonságai, elsısorban alakíthatósága, a tej hatására alapvetıen megváltoznak.) A vízadagolás arányát a zsiradékok (vaj, margarin) felhasználása csökkenti, mert egyrészt a lisztszemcsék felületét hidrofób réteggel bevonva gátolják a vízfelvételt, a duzzadást, másrészt kenıhatásuk lágyítja a tésztát és ezzel mérsékelik a folyadék-szükségletet. A hidrofil hatású cukor némileg növeli a tészta vízfelvevı-képességét, tojás használata esetén viszont, miután maga is sok vizet tartalmaz, csökkenteni kell a folyadékadagolást. Mindezekbıl kitőnik, hogy minél jobb egy búzaliszt vízfelvevı-képessége, annál több terméket tudunk egy meghatározott lisztmennyiségbıl elıállítani. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a lisztek vízfelvevı-képessége jelentısen befolyásolja a sütıipari termelés gazdaságosságát. Ezt a megállapítást a pékek régen felismerték, és mindig arra törekedtek, hogy termékeik elıállításához minél jobb vízfelvevı-képességő liszteket vásároljanak. Gyenge minıségő, rossz vízfelvevı-képességő búzalisztek feldolgozásánál különbözı adalékok segítségével javítani lehet a kenyértészta vízmegkötı-képességét. Jó eredményt lehet például elérni feltárt liszt és a burgonya különbözı változatainak (burgonyapehely, burgonyaliszt, fıtt zúzott burgonya) felhasználásával. Ezek a feltárt keményítıjő segédanyagok azonban csak jó sikérő liszt tésztá-

8 jához adagolhatók. A terülékeny, gyenge sikérő liszteken a technológiai mutatók helyes megválasztásával ( hővösebb, érettebb tészta, kevésbé erıteljes megmunkálás, stb.) és végsı soron lisztjavítószerekkel (aszkorbinsav, komplex adalékok) lehet segíteni. A búzalisztek vízfelvevı-képességének meghatározása A helyes vízadagolási arány ismeretére, amelyet a szakmánkban kialakult szokás szerint lisztre számított százalékban fejezünk ki, az egyes sütıipari termékek tésztájának dagasztásánál van szükség. Az anyagnormák és a receptú- 8 rák azonban rendszerint nem adnak információt errıl a fontos technológiai paraméterrıl. A dagasztást végzı szakmunkásoknak tehát mindennapi munkájuk során maguknak kell kialakítaniuk, hogy egy adott dagasztógép használata esetén a liszt és a többi nyersanyag mellett mennyi vizet tegyenek egy-egy jó tészta elkészítéséhez. Új összetételő kenyér vagy péksütemény bevezetése esetén viszont, próbasütéssel lehet megtalálni az optimális technológiai vízadagolási arányt. A próbasütésen kívül ugyanis más módszer nem létezik, amellyel a többféle segéd- és járulékos anyag felhasználásával készülı tészta vízfelvevı-képességét meg lehetne állapítani. A jó vízfelvevı-képességő búzalisztek nagyobb technológiai és kereskedelmi értéke mégis már a XIX. század végén arra ösztönözte a kutatókat, hogy a búzalisztek eredeti vízfelvevı-képességének objektív mérésére lehetıleg mőszeres módszereket találjanak. Bár ez az adat közvetlen útmutatást nem ad a különbözı termékekhez készítendı tészta dagasztásánál szükséges víz mennyiségérıl, mégis megbízható információt ad arról, hogy egy-egy liszt vízfelvevıképessége különbözik-e az átlagtól. Jelentıs eltérés esetén ugyanis, ennek a figyelmeztetésnek az alapján, a dagasztást irányító szakember csökkenteni, vagy növelni tudja a szokásos technológiai vízadagolási arányt. A lisztek eredeti vízfelvevı-képességének mőszeres meghatározására két módszer terjedt el: - dagasztás közben, meghatározott körülmények között, mérjük azt a vízmennyiséget, amely az optimális tésztakonzisztencia eléréséhez szükséges, - meghatározott feltételek mellett készített liszt-víz szuszpenziót centrifugálunk és mérjük az üledékben kötött víz mennyiségét. A farinográfos módszer elírása. A vízfelvevı-képesség mőszeres mérésének elsı változatára, tehát a vízfelvevı-képesség dagasztás közbeni dinamikus vizsgálatára, a legelterjedtebb eszköz a Farinográf és a Valorigráf. Ezek a berendezések tulajdonképpen a liszt sütıipari értékének komplex vizsgálatára készültek, amelyen belül azonban elıször ezt az alapvetı lisztjellemzıt, a vízfelvevı-képességet is meghatározzák.

9 A Farinográfot Hankóczy Jenı kutatóintézeti igazgató és C.W.Brabender német mőszer-gyáros a XX. század elsı évtizedeiben együtt fejlesztették ki.ezt a berendezést a búzalisztek vizsgálatára még ma is a legjobb készüléknek tarják. Hankóczy Jenı 1879-ben, a Gyır közelében lévı Pusztazselykén született. Veszprémben járt gimnáziumba és felsıfokú képesítését 1900-ban, a magyaróvári Gazdasági Akadémián szerezte. Néhány évig itt tanársegédeskedett a Növénytermelési Tanszéken, majd 1904-tıl a magyaróvári Növénytermelési Kísérleti Állomás asszisztense lett. Ebben az intézetben akkor országos felmérés folyt a hazai búzák sikértartalmáról, amelybe ı is bekapcsolódott. Ennek során hamarosan kidolgozott egy Farino- 9 méternek nevezett mőszert, amely alkalmas volt a búzalisztekbıl kimosott sikér rugalmasságának és nyújthatóságának objektív mérésére. E mőszer a búzaminták beltartalmi vizsgálatára rendkívül jónak bizonyult, amiért a Földmővelésügyi Minisztériumtól 1000 korona jutalomban részesült. A siker arra ösztönözte, hogy a Farinométert tovább tökéletesítse, sıt 1912-ben elkészítette a búzatészták vízfelvevı-képességének meghatározására alkalmas mőszerének elsı változatát, amelyet Farinográfnak nevezett el. Hankóczy Jenı közel két évtizedig dolgozott a magyaróvári Növénytermelési Kísérleti Állomáson, ahol a búza beltartalmi értékének egyik legjobb hazai ismerıje lett ben az Országos Kémiai Intézet igazgatójának nevezték ki, azzal a megbízatással, hogy szervezze meg az önálló Gabonaés Lisztkísérleti Állomást. Ezt a feladatot lelkesen el is végezte és 1928-ban az ı irányításával nyílt meg a hazai malom- és sütıipari kutatás elsı tudományos intézete. Eközben folytatta a Farinográf továbbfejlesztését és ugyancsak 1928-ban fejezte be ennek a dinamikus tésztavizsgáló mőszernek a szerkezeti kialakítását. Sajnos nem rendelkezett anyagi lehetıséggel ahhoz, hogy megszervezze a Farinogáf hazai elıállítását. A honi ipar sem ismerte fel találmányának jelentıségét, így C.W.Brabender német nagyiparossal kellett szövetkeznie a üzemi sorozatgyártás megindítása érdekében. Erre 1930-ban sor is került. Néhány év múlva a búzák és a búzalisztek minısítését világszerte mindenütt ezzel az egyszerően kezelhetı és megbízhatóan mőködı készülékkel, a Hankóczy-Brabender-féle Farinográffal végezték. Hankóczy Jenı kiváló konstruktıri képességeivel részt vett egy további Brabender-féle lisztvizsgáló készülék, a Fermentográf megszerkesztésében is. Ez a berendezés a tészta gáztermelı- és gázvisszatartó-képességének mérésére volt alkalmas. Hankóczy nevéhez főzıdik a búzaliszt osztályozásának kimunkálása is. A búzaliszteket, minıségük alapján, három csoportba (A,B,C) különítette el. E rendszer gyakorlati használhatóságát bizonyítja, hogy javaslatát valamennyi búzatermesztı ország változtatás nélkül átvette és alkalmazta. Sikeres életútját betegsége miatt alkotóereje teljében, 1939-ben Budapesten fejezte be. A hálás utókor egy árnyas, volt intézete közelében fekvı, budai utcát nevezett el róla.

10 A Farinográf (3. ábra) lényegében olyan két Z-karral ellátott dagasztógép, amelynek lapátjait egy csapágyai között szabadon felfüggesztett köpenyő szinkronmotor forgatja. A dagasztó-lapátok különbözı sebességgel (1:1,5), egymással szemben forognak. A dagasztócsésze kétféle méretben készül, a nagyobbikban 300 g, a kisebbikben 50 g lisztbıl lehet tésztát készíteni. Mindkettı duplafalú, bennük, a vizsgálat alatt, a farinográfhoz tartozó termosztát 30 C-os vizet áramoltat. A liszt és a víz 30 C-os tésztává dagasztása közben beálló, eleinte növekvı, késıbb egyre csökkenı ellenállás elmozdítja csapágyai között a szinkronmotor köpenyét, amelynek az elfordulását a motorházra szerelt mérleg segítségével mérjük és írószerkezettel regisztráljuk. Ez az elmozdulás az 1000 FE-re (farinográf egységre) beosztott skálán annál nagyobb lesz, minél nagyobb a kialakuló tészta ellenállása a dagasztó-lapátokkal szemben. A mőszer szerkesztıi abból az elvbıl indultak ki, hogy az azonos állományú tészták megmunkálás közben azonos ellenállást gyakorolnak a dagasztó-lapátokra, vagyis azonos mérleg-állásnál, az írószerkezet azonos kimozdulásánál a tészták konzisztenciája, keménysége is azonos. A farinográfos lisztvizsgálat mindig két részbıl áll. Elıször a liszt vízfelvevı-képességét kell meghatározni, majd a mérés második részében, újabb adag liszt felhasználásával, a már ismert vízfelvevı-képességnek megfelelı mennyi- 10

11 ségő, 30 C-os vízzel tésztát kell dagasztani. (Mi ebben a dolgozatban csak a vizsgálat elsı részével, a farinográfos vízfelvevı-képesség meghatározásával foglalkozunk.) A farinográfos mérés mindkét szakaszában a dagasztásnál olyan, mindig azonos tésztakonzisztencia létrehozására kell törekedni, amelyet a mőszer mérlege és írószerkezete 500 FE-őként jellemez. (Ez a konzisztencia nagyjából egy kemény kenyértészta állományának felel meg.) Miután a tészták hımérséklete is mindig azonos, így a különbözı lisztek farinográfos vizsgálatánál kapott eredmények egymással objektíven összehasonlíthatóak. A vízfelvevı-képesség meghatározását 300g (kis dagasztócsészénél 50g) liszt kimérésével kezdjük meg, amelyet a 30 C-ra elımelegített csészébe öntünk. A dagasztógép beindításával egyidejőleg, a bürettából annyi 30 C-os csapvizet engedünk a liszthez, amennyi elég ahhoz, hogy a kialakuló görbe legmagasabb pontjának felezési vonala a diagrampapír pirossal meghúzott 500-as konzisztencia-vonalát megközelítıen fedje. Ezután cseppenként annyi vizet engedünk a bürettából a megmunkálás alatt álló tésztára, amennyire a konzisztenciavonal eléréséhez szükség van (4. ábra). Ha ez megtörtént, a bürettán leolvassuk az elhasznált vízmennyiséget és a dagasztógépet leállítjuk. A különbözı lisztek duzzadási ideje nem egyforma, tehát az 500 FE-es állomány eléréséhez az egyik tésztának rövidebb, a másiknak hosszabb idıre van szüksége. A titrálást azonban lehetıleg gyorsan, legfeljebb 3-4 perc alatt be kell fejezni, mert hosszabb dagasztásnál a tészta már lágyulni kezdene és ez a változás már nem a cseppekben adagolt víz, hanem az erıteljes megmunkálás következménye lenne. A titrálást tehát feltétlenül be kell fejezni akkor, amikor a rajzolt diagram, a farinogram középvonala az 500 FE alá esik. A bürettáról leolvasott érték a vizsgált liszt farinográfos vízfelvevı-képességét mutatja, lisztre vonatkoztatott százalékban. Ez az érték tehát azt a vízadagolási arányt jelenti, amellyel erıteljes gépi megmunkálás mellett 500 FEnek megfelelı keménységő tésztát lehet elıállítani. Búzaliszteknél a farinográfos vízfelvevı-képesség % között szokott lenni. A farinográfot elsısorban búzalisztek minısítésére konstruálták, azonban rozslisztek is vizsgálhatók vele. Ilyenkor, vagy a búzaliszteknél kialakult módon, vagy víz helyett étkezési tejsav és konyhasó híg oldatával készítjük a tésztát. A rozslisztek farinográfos vizsgálata azonban nem olyan általánosan alkalmazott eljárás, mint a búzaliszteké. A Valorigráf rendeltetési célját, mérési elvét és használati módját tekintve a Farinográfhoz hasonló berendezés. Mőködési elve azonban merıben más, mert csak 50 g-os dagasztócsészéje van, temperálása légfőtéssel történik és a kialakuló tészta növekvı dagasztási erıszükségletét, a Z-alakú dagasztólapátokkal szembeni ellenállását, közvetlenül a dagasztócsésze elfordulásával méri. A Valorigráf a lisztvizsgálat során ugyanolyan görbét (valorigramot) rajzol, mint a Farinográf. A vízfelvevı-képesség meghatározása is azonos módon 11

12 történik. Az eredmény kiértékelése és technológiai hasznosítása is megegyezı. Magyar termék lévén, használata hazánkban jobban elterjedt, mint a német gyártmányú farinográfé. A centrifugálásos módszer leírása. A legfeljebb 1,12 % hamutartalmú búzalisztek vízfelvevı-képeségének centrifugálásos vizsgálata viszonylag egyszerő, minden alapfelszereltséggel rendelkezı laboratóriumban elvégezhetı, mőszeres eljárás. Megvalósításához mindössze gumidugóval ellátott, 19 mm átmérıjő és 125 mm magasságú centrifugacsövekre, Gerber-féle centrifugára, analitikai mérlegre, termosztátra és exszikkátorra van szükség. A vizsgálandó lisztbıl, analitikai mérlegen, ismert súlyú centrifugacsıbe 3,0000 ± 0,0025 g-ot bemérünk, 7 ml csapvizet adunk hozzá és üvegbottal csomómentes szuszpenziót készítünk belıle. Fél óráig állni hagyjuk, miközben 10 percenként átkeverjük. Ezután 12 ml csapvízzel feltöltjük úgy, hogy közben az üvegbotra és a csı belsı falára tapadt tésztarészecskéket is bemossuk. A csöveket ezután bedugjuk és a centrifugába helyezzük. Egy órai centrifugálás után a folyadékot leöntjük az üledékrıl és a csöveket nyílásukkal lefelé 30 percre, szőrıpapírra állítjuk. Az esetleg bentmaradó vízcseppeket szőrıpapír-csíkkal távolítjuk el. Ezután a centrifugacsöveket nyílásukkal lefelé kémcsıállványra helyezzük és állvánnyal együtt, egy órán keresztül, olyan szilikagéllel töltött exszikkátorban szárítjuk, amelyet ezalatt 31 C-os termosztátban tartunk. A szárítás befejezése után a centrifuga-csövek súlyát 0,1 mg pontossággal, analitikai mérlegen azonnal lemérjük. Az eredmény meghatározását az üledékben kötött víz (Vk) kiszámításával kezdjük, amit a bemért lisztre vonatkoztatott százalékban fejezünk ki: Vk = A *100 B ahol Vk= az üledékben kötött víz (%), A = a súlynövekedés mértéke (g), B = a bemért liszt mennyisége (g). ki: A búzalisztek vízfelvevı-képességét (Vkp) a következıképpen számítjuk BL 55-ös liszt Vkp % = 0,90 Vk + 3,5 BL 80-as liszt Vkp % = 0,86 Vk + 5,4 BL 112-es liszt Vkp % = 0,78 Vk + 9,1 12

13 A kapott értékek hasonlóan a farinográfos adatokhoz a technológiai vízadagolási arány meghatározására csak közvetetten használhatóak. A centrifugálásos módszer rozslisztek és BL 112-esnél sötétebb búzalisztek vízfelvevıképességének meghatározására nem alkalmas. Befejezésül megállapíthatjuk, hogy egy sütıüzem életében a most tárgyalt mindkét liszt-tulajdonság alapvetıen befolyásolja a termelés gazdaságosságát és a termékek minıségét. A lisztek nedvességtartalmával kapcsolatos problémák áttekintése felhívja a figyelmet arra, hogy a lisztszállítmányok átvételénél érdemes a beérkezı tételeket ellenırizni, vagy ellenıriztetni. Nagyüzemeknél ez a kontroll különösen silós tárolás esetén nélkülözhetetlen, kisebb üzemeknél pedig az esetenkénti vizsgálat figyelmezteti a beszállítót, hogy nem érdemes a lisztnedvességgel manipulálni. A másik tárgyalt liszttulajdonság, a vízfelvevı-képesség vizsgálata viszont ahhoz nyújt segítséget, hogy érdekeinknek megfelelıen tudjuk lisztbeszerzési forrásunkat megválasztani. Ha ugyanis nagy vízfelvevı-képességő liszteket vásárolunk, akkor több és jobb minıségő kenyeret, süteményt tudunk azonos mennyiségbıl elıállítani, mintha átlagos, vagy pláne gyenge lisztet használtunk volna. Budapest, február *

TERVEZET!!!!!!! 2011. május 24.

TERVEZET!!!!!!! 2011. május 24. TERVEZET!!!!!!! 2011. május 24. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus).. számú irányelv Megkülönböztetı minıségi jelöléssel ellátott kenyerek és sütemények 1. kiadás 1 Tartalom. I. BEVEZETÉS.

Részletesebben

Termékteszt: kenyerek és pékségek 2009.10.29.

Termékteszt: kenyerek és pékségek 2009.10.29. Termékteszt: kenyerek és pékségek 2009.10.29. A mindennapi étkünk, mégis kevéssé figyelünk oda, hogy milyet vásárolunk. Tesztünkben három ismert pékség kínálatát vizsgáltuk meg a termékek összetételének

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK HE 6/1-2005 Az adatbázisban lévő elektronikus változat az érvényes! A nyomtatott forma kizárólag tájékoztató anyag! TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ELŐÍRÁS

Részletesebben

A kenyérkészítés folyamatai IV. Dr. Gasztonyi Kálmán

A kenyérkészítés folyamatai IV. Dr. Gasztonyi Kálmán Gasztonyi Kálmán dr.: A kenyérkészítés folyamatai IV. SÜTİIPAROSOK, PÉKEK:49. évf. 2002. 6. sz. 2-10.o. A kenyérkészítés folyamatai IV. Dr. Gasztonyi Kálmán Sorozatunkban ezideig a búzatészta kialakulása,

Részletesebben

Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés

Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés 1 Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés A találmány tárgya váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés, különösen lakásszellőzés

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET KUTATÁSI JELENTÉSEI 51.

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET KUTATÁSI JELENTÉSEI 51. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET KUTATÁSI JELENTÉSEI 51. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET Igazgató: Dr. Miltényi Károly ISSN 0236-736-X írta:

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. Az egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért az előterjesztés jelen

Részletesebben

GÉNIUSZ DÍJ - 2006. EcoDryer. Eljárás és berendezés szemestermények tárolásközbeni áramló levegős szárítására és minőségmegóvó szellőztetésére

GÉNIUSZ DÍJ - 2006. EcoDryer. Eljárás és berendezés szemestermények tárolásközbeni áramló levegős szárítására és minőségmegóvó szellőztetésére GÉNIUSZ DÍJ - 2006 EcoDryer Eljárás és berendezés szemestermények tárolásközbeni áramló levegős szárítására és minőségmegóvó szellőztetésére Működési ismertető Mezőgazdasági Technológia Fejlesztő és Kereskedelmi

Részletesebben

Írta: Kovács Csaba 2008. december 11. csütörtök, 20:51 - Módosítás: 2010. február 14. vasárnap, 15:44

Írta: Kovács Csaba 2008. december 11. csütörtök, 20:51 - Módosítás: 2010. február 14. vasárnap, 15:44 A 21. század legfontosabb kulcskérdése az energiaellátás. A legfontosabb környezeti probléma a fosszilis energiahordozók elégetéséből származó széndioxid csak növekszik, aminek következmény a Föld éghajlatának

Részletesebben

Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás

Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás TERVEZET 2013.március. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás Jóváhagyta: Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 201?, TARTALOMJEGYZÉK I. Általános

Részletesebben

Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40

Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40 Használati és üzembehelyezési utasítás 3IFT-22 3IFT-40 Tartalomjegyzék Általános leírás...3 Használat...6 Hogyan kapcsoljuk be a f z zónákat?... 6 Kiegészít zóna (az üvegkerámiás f zési zónánál)... 6 Hogyan

Részletesebben

A könnyűhabbal oltó berendezések fő jellemzői

A könnyűhabbal oltó berendezések fő jellemzői A könnyűhabbal oltó berendezések fő jellemzői Az elmúlt időszakban a műszaki fejlődés eredményeként egyre jobb hatásfokú könnyűhab generátorokat hoznak létre. Ez javította a habbaloltás pozícióit a beépített

Részletesebben

Hővisszanyerés a sütödékben

Hővisszanyerés a sütödékben BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 45. k. 9. sz. 2006. p. 61 67. Racionális energiafelhasználás, energiatakarékosság Hővisszanyerés a sütödékben A kenyérsütés az egyik legenergiaigényesebb

Részletesebben

2.3. A rendez pályaudvarok és rendez állomások vonat-összeállítási tervének kidolgozása...35 2.3.1. A vonatközlekedési terv modellje...37 2.3.2.

2.3. A rendez pályaudvarok és rendez állomások vonat-összeállítási tervének kidolgozása...35 2.3.1. A vonatközlekedési terv modellje...37 2.3.2. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS...5 1. ÁRU ÉS KOCSIÁRAMLATOK TERVEZÉSE...6 1.1. A vonatközlekedési terv fogalma, jelent sége és kidolgozásának fontosabb elvei...6 1.2. A kocsiáramlatok és osztályozásuk...7 1.2.1.

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 MŰSZAKI ISMERETEK Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Az előadás áttekintése Méret meghatározás Alaki jellemzők Felületmérés Tömeg, térfogat, sűrűség meghatározása

Részletesebben

MAGYARORSZÁG SALAKMOTOROS NYÍLT EGYÉNI MAMS KUPA

MAGYARORSZÁG SALAKMOTOROS NYÍLT EGYÉNI MAMS KUPA Utánpótlás sport MAGYARORSZÁG SALAKMOTOROS NYÍLT EGYÉNI MAMS KUPA ALAPKIÍRÁS 2013 Készítette: A MAMS Salakmotoros Szakága Jóváhagyta: A MAMS Elnöksége Kiadja: A MAMS Ttitkársága A MAGYARORSZÁG NYÍLT EGYÉNI

Részletesebben

5. Mérés Transzformátorok

5. Mérés Transzformátorok 5. Mérés Transzformátorok A transzformátor a váltakozó áramú villamos energia, feszültség, ill. áram értékeinek megváltoztatására (transzformálására) alkalmas villamos gép... Működési elv A villamos energia

Részletesebben

Wessling technológiai továbbképzés

Wessling technológiai továbbképzés Wessling technológiai továbbképzés Gabonaipar III. rész Tésztakészítési eljárások Werli József Elhangzott 2014. szeptember 3-án Kovászos, közvetett vagy indirekt eljárás A kovásszal kapcsolatos fogalmak

Részletesebben

J/55. B E S Z Á M O L Ó

J/55. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/55. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2005. január

Részletesebben

Wessling technológiai továbbképzés

Wessling technológiai továbbképzés Wessling technológiai továbbképzés Gabonaipar II. rész Werli József Sütőipari technológia Elhangzott 2014. szeptember 3-án A gyártástechnológia legfontosabb műveletei. nyersanyagok előkészítése tésztakészítés,

Részletesebben

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről J/19392 A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének országgyűlési beszámolója az ügyészség 2005. évi tevékenységéről 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Az ügyészi szervezet 6 2. A büntetőjogi ügyészi tevékenység 8 A) A

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS TARTÁLYOK SZINTMUTATÓCSÖVES TARTÁLYHITELESÍTÉS

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS TARTÁLYOK SZINTMUTATÓCSÖVES TARTÁLYHITELESÍTÉS HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS TARTÁLYOK SZINTMUTATÓCSÖVES HE 31/3-2000 Az adatbázisban lévő elektronikus változat az érvényes! A nyomtatott forma kizárólag tájékoztató anyag! TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ELŐÍRÁS HATÁLYA...3

Részletesebben

Használati, beszerelési és csatlakoztatási utasítás

Használati, beszerelési és csatlakoztatási utasítás HU Használati, beszerelési és csatlakoztatási utasítás Beépíthető indukciós üvegkerámia főzőlap Beépíthető indukciós üvegkerámia főzőlap Tisztelt Vásárló! Használati utasítás A csatlakoztatásra vonatkozó

Részletesebben

Tervezési segédlet. auroflow plus VPM 15 D / 30 D szolár töltőállomás. 2. kiadás

Tervezési segédlet. auroflow plus VPM 15 D / 30 D szolár töltőállomás. 2. kiadás Tervezési segédlet auroflow plus VPM 15 D / 30 D szolár töltőállomás Vaillant Saunier Duval Kft. 1 / 119. oldal Vaillant auroflow plus tervezési segédlet Vaillant Saunier Duval Kft. 2 / 119. oldal Vaillant

Részletesebben

Topográfia 7. Topográfiai felmérési technológiák I. Mélykúti, Gábor

Topográfia 7. Topográfiai felmérési technológiák I. Mélykúti, Gábor Topográfia 7. Topográfiai felmérési technológiák I. Mélykúti, Gábor Topográfia 7. : Topográfiai felmérési technológiák I. Mélykúti, Gábor Lektor : Alabér, László Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027

Részletesebben

IDŐSOROS ROMA TANULÓI ARÁNYOK ÉS KIHATÁSUK A KOMPETENCIAEREDMÉNYEKRE*

IDŐSOROS ROMA TANULÓI ARÁNYOK ÉS KIHATÁSUK A KOMPETENCIAEREDMÉNYEKRE* CIGÁNY KISEBBSÉG: OKTATÁS, EGYHÁZ, KULTÚRA PAPP Z. ATTILA IDŐSOROS ROMA TANULÓI ARÁNYOK ÉS KIHATÁSUK A KOMPETENCIAEREDMÉNYEKRE* Tanulmányunkban két témakört szeretnénk körüljárni. Egyrészt megvizsgáljuk,

Részletesebben

Interkerám Kft. 6000 Kecskemét, Parasztfőiskola 12. A recept szerint bemért nyersanyagok keverékét 1400 C-on, olvasztókemencében

Interkerám Kft. 6000 Kecskemét, Parasztfőiskola 12. A recept szerint bemért nyersanyagok keverékét 1400 C-on, olvasztókemencében Ékszerzománc rézre, tombakra, ezüstre és aranyra 1. A tűzzománcokról általában A tűzzománc nem teljesen kiolvasztott, szervetlen, főleg oxidos összetételű lényegében üvegesen megszilárdult anyag. A recept

Részletesebben

14.1.1. A tej tisztítása, a zsírtartalom beállítása, a tej előtárolása

14.1.1. A tej tisztítása, a zsírtartalom beállítása, a tej előtárolása 14. FEJEZET TEJPORGYÁRTÁS A szárított tejtermékeket a közvetlen fogyasztáson kívül az édesiparban, a sütőiparban és más iparágakban használják fel. A fontosabb termékek: a teljes (zsíros) és a sovány tejpor,

Részletesebben

3/3.5. Műanyag-feldolgozás munkavédelmi kérdései

3/3.5. Műanyag-feldolgozás munkavédelmi kérdései 3/3.5. A műanyag termékek alkalmazása, felhasználása az elmúlt évtizedekben rohamosan fejlődött. Kedvező tulajdonságaik alapján az élet szinte minden területén alkalmazhatók, az iparban pl. maró anyagok

Részletesebben

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete VÉDETT SZERVEZETEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete Felmérés az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával Készítette: Balogh Zoltán, Dr. Czeglédi

Részletesebben

A kenyerek savfokának meghatározási problémái Dr. Szalai Lajos

A kenyerek savfokának meghatározási problémái Dr. Szalai Lajos SÜTİIPAROSOK, PÉKEK 50. évf. 2003. 6. sz. 55-56.o A kenyerek savfokának meghatározási problémái Dr. Szalai Lajos A gyakorló élelmiszerkémikusok az élelmiszerek savtartalmának, savasságának kifejezésére

Részletesebben

31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet. Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról. Hegesztési Biztonsági Szabályzat

31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet. Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról. Hegesztési Biztonsági Szabályzat 1. oldal, összesen: 24 1. oldal, összesen: 24 43/1999. (VIII. 4.) GM rendelet a Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló. (XI. 10.) IKM rendelet módosításáról A munkavédelemr l szóló 1993. évi

Részletesebben

ALAPFOKÚ HIDRAULIKA LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK

ALAPFOKÚ HIDRAULIKA LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK ALAPFOKÚ HIDRAULIKA LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK (Hallgatói példány) 1. KÖZVETLEN VEZÉRLÉS ÉS EL VEZÉRELT NYOMÁSIRÁNYÍTÓK JELLEGGÖRBÉI, SZELEPÁLLANDÓ MEGHATÁROZÁSA MÉRÉSSEL 2. FOJTÓ ÉS TÉRFOGATÁRAM-IRÁNYÍTÓ

Részletesebben

BIZTONSÁG TARTALOMJEGYZÉK. BIZTONSÁG 64 Alapvető biztonsági figyelmeztetések... 64. Alapvető biztonsági figyelmeztetések

BIZTONSÁG TARTALOMJEGYZÉK. BIZTONSÁG 64 Alapvető biztonsági figyelmeztetések... 64. Alapvető biztonsági figyelmeztetések TARTALOMJEGYZÉK BIZTONSÁG 64 Alapvető biztonsági figyelmeztetések... 64 RENDELTETÉSSZERŰ HASZNÁLAT 65 A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA 65 Kezelőlap... 65 Professzionális vasaló... 65 Háztartási vasaló... 65 ELŐKÉSZÍTÉS

Részletesebben

Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével

Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével Az építési műszaki ellenőrzés területének, ezen belül elsősorban a képzési rendszernek a kutatására az EU finanszírozású Leonardo da Vinci

Részletesebben

SZESZMÉRŐ KÉSZÜLÉKEK

SZESZMÉRŐ KÉSZÜLÉKEK HITELESÍTÉSI ELŐ ÍRÁS SZESZMÉRŐ KÉSZÜLÉKEK HE 58-2001 FIGYELEM! Az előírás kinyomtatott formája tájékoztató jellegű. Érvényes változata Az OMH minőségirányítási rendszerének elektronikus adatbázisában

Részletesebben

MSI400 190129 V1/1213

MSI400 190129 V1/1213 MSI400 190129 V1/1213 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása Használat előtt olvassa el a használati útmutatót, és tartsa kéznél a készülék mellett! 1. Általános információ... 210 1.1 Használati

Részletesebben

Hajtatott paprika fajtakísérlet eredményei a lisztharmat elleni növényvédelmi technológiák és a klímaszabályozás tükrében

Hajtatott paprika fajtakísérlet eredményei a lisztharmat elleni növényvédelmi technológiák és a klímaszabályozás tükrében (92)TÉGLA ZS. 1, BORÓCZKI G. 2, TERBE T. 3 Hajtatott paprika fajtakísérlet eredményei a lisztharmat elleni növényvédelmi technológiák és a klímaszabályozás tükrében Results of the experiment the pepper

Részletesebben

KUTATÁS, FEJLESZTÉS, PÁLYÁZATOK ÉS PROGRAMOK A FELSŐOKTATÁSBAN AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM FELSŐOKTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS TUDOMÁNYOS ÜGYEK FŐOSZTÁLYÁNAK

KUTATÁS, FEJLESZTÉS, PÁLYÁZATOK ÉS PROGRAMOK A FELSŐOKTATÁSBAN AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM FELSŐOKTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS TUDOMÁNYOS ÜGYEK FŐOSZTÁLYÁNAK KUTATÁS, FEJLESZTÉS, PÁLYÁZATOK ÉS PROGRAMOK A FELSŐOKTATÁSBAN AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM FELSŐOKTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS TUDOMÁNYOS ÜGYEK FŐOSZTÁLYÁNAK 2005. ÉVI JELENTÉSE Jel2005.rtf A kiadványt összeállította

Részletesebben

AZ ÉLELMISZERPIACI KUTATÓMUNKÁLATOK SZOCIÁLIS VONATKOZÁSAI ÍRTA:

AZ ÉLELMISZERPIACI KUTATÓMUNKÁLATOK SZOCIÁLIS VONATKOZÁSAI ÍRTA: AZ ÉLELMISZERPIACI KUTATÓMUNKÁLATOK SZOCIÁLIS VONATKOZÁSAI ÍRTA: BENE LAJOS A PIACKUTATÁS MUNKAKÖRE. Az emberi haladás jellemző sajátsága, hogy a jólétét egészen közvetlenül érintő kérdésekre legkésőbben

Részletesebben

Teodolit. Alapismeretek - leolvasások

Teodolit. Alapismeretek - leolvasások Teodolit Alapismeretek - leolvasások A teodolit elve Szögmérő műszer, amellyel egy adott pontból tetszőleges más pontok felé menő irányok egymással bezárt szögét tudjuk megmérni, ill. egy alapiránytól

Részletesebben

A Vén-Duna mellékág vízszállításának és hordalékviszonyainak vizsgálata (15 évvel az élőhely-rekonstrukciós célú részleges megnyitás után)

A Vén-Duna mellékág vízszállításának és hordalékviszonyainak vizsgálata (15 évvel az élőhely-rekonstrukciós célú részleges megnyitás után) A Vén-Duna mellékág vízszállításának és hordalékviszonyainak vizsgálata (15 évvel az élőhely-rekonstrukciós célú részleges megnyitás után) Dr. Tamás Enikő Anna 1, Varga Antal 1, Sziebert János 2, Varga

Részletesebben

27/2005. (XII. 6.) KvVM rendelet. a használt és szennyvizek kibocsátásának ellenőrzésére vonatkozó részletes szabályokról. A rendelet hatálya

27/2005. (XII. 6.) KvVM rendelet. a használt és szennyvizek kibocsátásának ellenőrzésére vonatkozó részletes szabályokról. A rendelet hatálya 27/2005. (XII. 6.) KvVM rendelet a használt és szennyvizek kibocsátásának ellenőrzésére vonatkozó részletes szabályokról A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 110.

Részletesebben

Bevezetés és gyakorlati tanácsok Az első lépés minden tudomány elsajátítása felé az, hogy megértjük az alapjait, és megbízható tudást szerzünk

Bevezetés és gyakorlati tanácsok Az első lépés minden tudomány elsajátítása felé az, hogy megértjük az alapjait, és megbízható tudást szerzünk Bevezetés és gyakorlati tanácsok Az első lépés minden tudomány elsajátítása felé az, hogy megértjük az alapjait, és megbízható tudást szerzünk belőle. A következő az, hogy a megszerzett tudást elmélyítjük.

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA KÖZSZOLGÁLTATÁSOK SZERVEZÉSE ÉS IGAZGATÁSA

KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA KÖZSZOLGÁLTATÁSOK SZERVEZÉSE ÉS IGAZGATÁSA KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA KÖZSZOLGÁLTATÁSOK SZERVEZÉSE ÉS IGAZGATÁSA Budapest, 2007. KORMÁNYZATI SZEMÉLYÜGYI SZOLGÁLTATÓ ÉS KÖZIGAZGATÁSI KÉPZÉSI KÖZPONT Szerző 1. fejezet, 2. fejezet 1. pont, 5. fejezet

Részletesebben

1. Az iskolavezetés önértékelése [5]

1. Az iskolavezetés önértékelése [5] 1. Az iskolavezetés önértékelése [5] 5. Igen; (teljes mértékben) igaz. 4. Igen; általában igaz, de vannak még kisebb hiányosságok. 3. Igen; igaz, de vannak még nagyobb hiányosságok. 2. Részben igaz, de

Részletesebben

Stratégiai menedzsment

Stratégiai menedzsment Fülöp Gyula Stratégiai menedzsment Elmélet és gyakorlat Perfekt Kiadó Tartalom Bevezetés... 9 1. A stratégia lényege, stratégiai alapfogalmak... 11 1.1. Katonai gyökerek... 11 1.2. Stratégia az üzleti

Részletesebben

1969R1265 HU 04.02.1999 001.001 1

1969R1265 HU 04.02.1999 001.001 1 1969R1265 HU 04.02.1999 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 1265/69/EGK RENDELETE (1969. július 1.)

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK DR. CSIZMAZIA ZOLTÁN

MŰSZAKI ISMERETEK DR. CSIZMAZIA ZOLTÁN MŰSZAKI ISMERETEK DR. CSIZMAZIA ZOLTÁN MŰSZAKI ISMERETEK DR. CSIZMAZIA ZOLTÁN Publication date 2011 Table of Contents Fedlap... vii 1. Mezőgazdasági termények jellemzői... 1 1. A termények mérete... 1

Részletesebben

Kézi forgácsolások végzése

Kézi forgácsolások végzése Gubán Gyula Kézi forgácsolások végzése A követelménymodul megnevezése: Karosszérialakatos feladatai A követelménymodul száma: 0594-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-018-30 KÉZI FORGÁCSOLÁSOK

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék VARJU EVELIN

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék VARJU EVELIN BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék VARJU EVELIN Térfogati hőátadási tényező meghatározása fluidizációs szárításnál TDK

Részletesebben

Tartalomjegyzék. I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3

Tartalomjegyzék. I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3 Hírlevél 2011/7. Tartalomjegyzék I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3 II./ A munkaügyi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 36 III./ A Munkavédelmi

Részletesebben

Professor. Kisméretű sütő PT250B. Használati utasítás. Az első használat előtt figyelmesen olvassa el a mellékelt használati utasítást!

Professor. Kisméretű sütő PT250B. Használati utasítás. Az első használat előtt figyelmesen olvassa el a mellékelt használati utasítást! Professor Kisméretű sütő PT250B Használati utasítás Az első használat előtt figyelmesen olvassa el a mellékelt használati utasítást! A készüléket kizárólag otthonában, háztartásbeli célokra alkalmazza!

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Etázsszerszámok előnyei A termelékenység növelésének egyik lehetséges módja az etázsszerszámok alkalmazása a fröccsgépen, amelyekkel a záróerő emelése nélkül majdnem megduplázható

Részletesebben

WST SK 300/400/500-1 solar

WST SK 300/400/500-1 solar 6 720 610 242-00.3O Indirekt fűtésű melegvíztároló WST SK 300/400/500-1 solar Telepítési és karbantartási útmutató szakember számára HU 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 Biztonsági útmutató és a szimbólumok

Részletesebben

JELENTÉS A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYMINISZTEREK TANÁCSA

JELENTÉS A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYMINISZTEREK TANÁCSA NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM JELENTÉS A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYMINISZTEREK TANÁCSA ÁLTAL 2009. JÚLIUS 7-ÉN A TÚLZOTT HIÁNY ELJÁRÁS KERETÉBEN KIADOTT AJÁNLÁS MEGVALÓSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN HOZOTT INTÉZKEDÉSEKRŐL

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. május 17-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. május 17-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 141/2012. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. május 17-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Térfelügyeleti rendszer üzemeltetése

Részletesebben

Új termékkel bővült a Turbo-Tec kínálata

Új termékkel bővült a Turbo-Tec kínálata Új termékkel bővült a Turbo-Tec kínálata Klímakompresszorok felújítása Alig pár hónapja számoltunk be a Turbo-Tec kormánymű-felújító tevékenységéről, most egy újabb termékcsoporttal bővült a szolgáltatásuk,

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT C6-0040/2007 HU PART.1. Közös álláspont. Ülésdokumentum 2003/0153(COD); 29/11/2006

EURÓPAI PARLAMENT C6-0040/2007 HU PART.1. Közös álláspont. Ülésdokumentum 2003/0153(COD); 29/11/2006 EURÓPAI PARLAMENT 2004 ««««««««««««Ülésdokumentum 2009 C6-0040/2007 2003/0153(COD); PART.1 29/11/2006 Közös álláspont A Tanács 2006. december 11-i közös álláspontja a gépjárművek és pótkocsijaik, valamint

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal A versenyző kódszáma: 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló KÉMIA I. kategória FELADATLAP Munkaidő: 300 perc Elérhető pontszám: 100 pont ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban

Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban Ez a címe annak a kutatási programnak, amely az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban, Légmán Anna szociológus vezetésével mutatja be, hogyan jelennek

Részletesebben

A migrációs statisztika fejlesztésének lehetőségei

A migrációs statisztika fejlesztésének lehetőségei A migrációs statisztika fejlesztésének lehetőségei Megvalósíthatósági tanulmány Összeállította Tóth Pál Péter Készült a A migrációs statisztika fejlesztésének lehetőségei c. projekt (EIA/2010/3.2.1.1.)

Részletesebben

Segédlet a lakásszövetkezetek tisztségviselőinek megválasztásához

Segédlet a lakásszövetkezetek tisztségviselőinek megválasztásához Segédlet a lakásszövetkezetek tisztségviselőinek megválasztásához A lakásszövetkezetek törvényes működésének elengedhetetlen feltétele a tisztségviselők szabályszerű választása. Az alábbiakban áttekintjük

Részletesebben

Az üzletrész-átruházási szerződésről

Az üzletrész-átruházási szerződésről Pintér Attila Az üzletrész-átruházási szerződésről 1. Bevezetés A napi gyakorlatban számtalanszor kötnek a felek üzletrész-adásvételi szerződést, jogviszonyukra pedig a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013.

Részletesebben

1. ZÁRTTÉRI TŰZ SZELLŐZETÉSI LEHETŐSÉGEI

1. ZÁRTTÉRI TŰZ SZELLŐZETÉSI LEHETŐSÉGEI A tűz oltásával egyidőben alkalmazható mobil ventilálás nemzetközi tapasztalatai A zárttéri tüzek oltására kiérkező tűzoltókat nemcsak a füstgázok magas hőmérséklete akadályozza, hanem annak toxicitása,

Részletesebben

50 kg/ha 80 Ft/kg 50*80 = 4000 Ft/ha. 60 kg/ha 105 Ft/kg 60*105= 6300 Ft/ha. 130 kg/ha 65 Ft/kg 130*65= 8450 Ft/ha

50 kg/ha 80 Ft/kg 50*80 = 4000 Ft/ha. 60 kg/ha 105 Ft/kg 60*105= 6300 Ft/ha. 130 kg/ha 65 Ft/kg 130*65= 8450 Ft/ha SzGY04 - Végezzen el tápanyagutánpótlás számítást! GYAKORLATI PÉLDA Tápanyag utánpótlás Költségek: A./ Műtrágya anyagköltség B./ Keverés, őrlés segédüzemi költségének kiszámítása C./ Műtrágya felrakásának

Részletesebben

Kérdések és válaszok a cégeljárás változó jogi rendjével kapcsolatban

Kérdések és válaszok a cégeljárás változó jogi rendjével kapcsolatban Kérdések és válaszok a cégeljárás változó jogi rendjével kapcsolatban (Az alábbiakban a jogalkalmazás során leggyakrabban felmerülő kérdések megválaszolására teszünk kísérletet. Az Igazságügyi és Rendészeti

Részletesebben

Süssük 220 C-on 25 percig.

Süssük 220 C-on 25 percig. 4. TÉSZTA Pizzatészta (350 gr.) 200 ml víz 3 evőkanál olívaolaj 350 gr "0" minőségű fehér liszt 1 tasak szárított (*) vagy 25 g friss Vegye ki a gépből és gyúrja át újra. Tekerje föl és hagyja pihenni

Részletesebben

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÁLTAL FENNTARTOTT INTÉZMÉNYEK ÉS 100% TULAJDONÚ GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK SZOCIÁLIS ALAPELLÁTÁSÁNAK VIZSGÁLATA Készítette: Kanyik Csaba Szollár Zsuzsa Dr. Szántó Tamás Szombathely,

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-103 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-103 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-103 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sütőipari termékek Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2012. (első kiadás)

Részletesebben

Mez gazdasági er forrásaink hatékonyságának alakulása és javítási lehet ségei (1990 2010)

Mez gazdasági er forrásaink hatékonyságának alakulása és javítási lehet ségei (1990 2010) DR. VAHID YOUSEFI KÓBORI JUDIT Mez gazdasági er forrásaink hatékonyságának alakulása és javítási lehet ségei (1990 2010) (A hatékonyság értelmezése) A magyar nemzetgazdaságon belül az élelmiszertermelés

Részletesebben

Tevékenység: Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezkarosszéria alakítástechnológia tervezés-előkészítésének technológiai lépéseit!

Tevékenység: Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezkarosszéria alakítástechnológia tervezés-előkészítésének technológiai lépéseit! Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezkarosszéria alakítástechnológia tervezés-előkészítésének technológiai lépéseit! Maga az alakítástechnológia tervezés-előkészítése alapvetően négy-, egymástól jól elkülöníthető

Részletesebben

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA 2.1.1. Szennyvíziszap mezőgazdaságban való hasznosítása A szennyvíziszapok mezőgazdaságban felhasználhatók a talaj szerves anyag, és tápanyag utánpótlás

Részletesebben

Az 5-2. ábra két folyamatos jel (A és B) azonos gyakoriságú mintavételezését mutatja. 5-2. ábra

Az 5-2. ábra két folyamatos jel (A és B) azonos gyakoriságú mintavételezését mutatja. 5-2. ábra Az analóg folyamatjeleken - mielőtt azok további feldolgozás (hasznosítás) céljából bekerülnének a rendszer adatbázisába - az alábbi műveleteket kell elvégezni: mintavételezés, átkódolás, méréskorrekció,

Részletesebben

HÁZTARTÁSI LÚGOSVÍZ ELİÁLLÍTÓ VÍZKEZELİ BERENDEZÉS

HÁZTARTÁSI LÚGOSVÍZ ELİÁLLÍTÓ VÍZKEZELİ BERENDEZÉS HÁZTARTÁSI LÚGOSVÍZ ELİÁLLÍTÓ VÍZKEZELİ BERENDEZÉS TARTALOMJEGYZÉK 1. TARTOZÉKOK 3 2. FIGYELMEZTETİ JELZÉSEK 3 3. BEÉPÍTÉSI VÁZLAT 8 4. FİBB MŐSZAKI ADATOK 9 5. HIBAÜZENETEK 10 6. HÁZTELEPÍTÉS 11 7. AZ

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT RENDELKEZŐ RÉSZ

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT RENDELKEZŐ RÉSZ RENDELKEZŐ RÉSZ A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló módosított 1996. évi XXXI. törvény 19. (1) bekezdésének kötelezése, valamint a Tűzvédelmi Szabályzat készítéséről

Részletesebben

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet André Lászlóné Kerékgyártó László

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet André Lászlóné Kerékgyártó László Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet André Lászlóné Kerékgyártó László Fejlesztési programok és eredmények a hátrányos helyzetű fiatalok szakiskolai szakképzésének előkészítésében (1998-2006)

Részletesebben

Viega Megapress. Vastagfalú acél préselése: hidegen, biztonságosan és villámgyorsan.

Viega Megapress. Vastagfalú acél préselése: hidegen, biztonságosan és villámgyorsan. Viega Megapress Vastagfalú acél préselése: hidegen, biztonságosan és villámgyorsan. Viega. Egy ötlettel több! Vannak olyan dolgok, amelyek sokáig érvényesek. Több mint 110 év elteltével is. A Viegánál

Részletesebben

FONTOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK VESZÉLY: FIGYELEM:

FONTOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK VESZÉLY: FIGYELEM: FONTOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK AZ ÖN ÉS MÁSOK BIZTONSÁGA RENDKÍVÜL FONTOS. A jelen útmutatóban és magán a készüléken is fontos biztonsági üzenetek szerepelnek, amiket mindig el kell olvasni és be kell tartani.

Részletesebben

Az EDIMART Tolmács-és Fordításszolgáltató általános szerződési feltételei (a továbbiakban: ÁSZF)

Az EDIMART Tolmács-és Fordításszolgáltató általános szerződési feltételei (a továbbiakban: ÁSZF) Az EDIMART Tolmács-és Fordításszolgáltató általános szerződési feltételei (a továbbiakban: ÁSZF) Az EDIMART Tolmács- és Fordítóiroda Kft. Megrendelőinek garantált, áttekinthető feltételeket biztosít. A

Részletesebben

Szerszámpróba, új termék bemintázás

Szerszámpróba, új termék bemintázás Szerszámpróba, új termék bemintázás (Nincs két egyforma termék, szerszám, gép ezért két egyforma szerszámpróba sincs.) A szerszámpróbának, új termék bemintázásának nem lehet mindenhol, minden esetben érvényes

Részletesebben

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének javaslatai a távhőár-megállapítás témakörében

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének javaslatai a távhőár-megállapítás témakörében 1 A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének javaslatai a távhőár-megállapítás témakörében Előszó A jelen javaslat összeállításánál nem tekintettük feladatunknak, hogy elméleti és szabályozási modelleket,

Részletesebben

Tárgyszavak: öntött poliamid; prototípus; kis sorozatok gyártása; NylonMold eljárás; Forma1 modell; K2004; vízmelegítő fűtőblokkja; új PA-típusok.

Tárgyszavak: öntött poliamid; prototípus; kis sorozatok gyártása; NylonMold eljárás; Forma1 modell; K2004; vízmelegítő fűtőblokkja; új PA-típusok. MÛANYAGFAJTÁK Újdonságok a poliamidtermékek és a poliamidtípusok gyártásában Tárgyszavak: öntött poliamid; prototípus; kis sorozatok gyártása; NylonMold eljárás; Forma1 modell; K2004; vízmelegítő fűtőblokkja;

Részletesebben

TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10.

TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10. TERVEZET!!!!!!! 2011. augusztus 10. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus).. számú irányelv Megkülönböztetı minıségi jelöléssel ellátott kenyerek és sütemények 1. kiadás 1 Tartalom. I.

Részletesebben

Új módszer a lakásszellőzésben

Új módszer a lakásszellőzésben 1 Csiha András okl. gépészmérnök, főiskolai docens Debreceni Egyetem AMTC Műszaki Kar Épületgépészeti Tanszék etud.debrecen@chello.hu Új módszer a lakásszellőzésben FluctuVent váltakozó áramlási irányú,

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐ ÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐ K KOMBINÁLT VÍZMÉRŐ K HE 6/3-2004

HITELESÍTÉSI ELŐ ÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐ K KOMBINÁLT VÍZMÉRŐ K HE 6/3-2004 HITELESÍTÉSI ELŐ ÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐ K KOMBINÁLT VÍZMÉRŐ K HE 6/3-2004 FIGYELEM! Az előírás kinyomtatott formája tájékoztató jellegű. Érvényes változata Az OMH minőségirányítási rendszerének elektronikus

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT 1. módosított változat Készült: 2009-05-25. Morgan Hungary Kft. Munkavédelmi szabályzat 2/60 Az eljárás célja Jelen Munkavédelmi Szabályzat (továbbiakban: Szabályzat)célja, hogy

Részletesebben

KISKUNFÉLEGYHÁZA VÁROS GAZDASÁGI ÉS MUNKA PROGRAMJA 2011 2014.

KISKUNFÉLEGYHÁZA VÁROS GAZDASÁGI ÉS MUNKA PROGRAMJA 2011 2014. KISKUNFÉLEGYHÁZA VÁROS GAZDASÁGI ÉS MUNKA PROGRAMJA 2011 2014. 1 Kiskunfélegyháza Város Gazdasági és Munka Programja 2011-2014 Tartalomjegyzék: A. Célok 2 B. Programok 4 C. Feladatok 7 I. GAZDASÁGFEJLESZTÉS

Részletesebben

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK ELEMI BESZÁMOLÓJÁNAK PÉNZÜGYI (SZABÁLYSZERŰSÉGI) ELLENŐRZÉSÉNEK MÓDSZERTANA. 2003. május 001-1

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK ELEMI BESZÁMOLÓJÁNAK PÉNZÜGYI (SZABÁLYSZERŰSÉGI) ELLENŐRZÉSÉNEK MÓDSZERTANA. 2003. május 001-1 A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK ELEMI BESZÁMOLÓJÁNAK PÉNZÜGYI (SZABÁLYSZERŰSÉGI) ELLENŐRZÉSÉNEK MÓDSZERTANA 2003. május 001-1 2. Államháztartás Központi Szintjét Ellenőrző Igazgatóság A központi költségvetési

Részletesebben

1. A beszámolókészítés alapjai

1. A beszámolókészítés alapjai 1. A beszámolókészítés alapjai Képzési cél: E fejezetben a hallgató egyrészt az előző évben tanultakat átismételve részletesebben megismerheti a beszámolási kötelezettség és a könyvvitel kapcsolatát, a

Részletesebben

A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS SZOLGÁLTATÓ JELLEGÉNEK MEGALAPOZÁSA: MEGÁLLÓHELY ELLÁTOTTSÁG BUDAPESTEN. Összefoglaló

A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS SZOLGÁLTATÓ JELLEGÉNEK MEGALAPOZÁSA: MEGÁLLÓHELY ELLÁTOTTSÁG BUDAPESTEN. Összefoglaló RUZSÁNYI TIVADAR A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS SZOLGÁLTATÓ JELLEGÉNEK MEGALAPOZÁSA: MEGÁLLÓHELY ELLÁTOTTSÁG BUDAPESTEN Összefoglaló A tanulmányban a tömegközlekedés igénybevételének alapvető feltételét,

Részletesebben

Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar. Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás.

Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar. Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás. JELLEGZETES ÜZEMFENNTARTÁS-TECHNOLÓGIAI ELJÁRÁSOK 4.06 Javításhelyes szerelés 1 Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás. A mai termékek

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. 1.4 tevékenység. Dieter Schindlauer és Barbara Liegl. 2007 június

ÚTMUTATÓ. 1.4 tevékenység. Dieter Schindlauer és Barbara Liegl. 2007 június MUNKAANYAG, KÉRELMEZŐ ELSŐ INTERJÚ ÚTMUTATÓ A HU2004/IB/SO01-TL számú Egyenlő bánásmód elvének érvényesítése és az anti-diszkriminációs törvény végrehajtásának elősegítése Twinning Light projekt összesített

Részletesebben

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat 2. Digitális óra 28 OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK 2.1 A feladat Ebben a fejezetben egy viszonylag egyszerő problémára alkalmazva tekintjük át az OO tervezés modellezési technikáit. A feladat

Részletesebben

Beszámoló. a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése. 2011. május 25-i ülésére. a kamara 2010. évben végzett munkájáról

Beszámoló. a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése. 2011. május 25-i ülésére. a kamara 2010. évben végzett munkájáról Beszámoló a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése 2011. május 25-i ülésére a kamara 2010. évben végzett munkájáról Előterjesztő: Dr. Sziráki András elnök 2 Tisztelt Küldöttgyűlés!

Részletesebben

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.2.25. COM(2015) 81 final AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK Párizsi Jegyzőkönyv terv a globális éghajlatváltozás

Részletesebben

200 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2004.4.30. AZ EURÓPAI UNIÓ HIVATALOS LAPJA

200 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2004.4.30. AZ EURÓPAI UNIÓ HIVATALOS LAPJA 200 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 03/45. kötet 32004R0882 2004.4.30. AZ EURÓPAI UNIÓ HIVATALOS LAPJA L 191/1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 882/2004/EK RENDELETE (2004. április 29.) a takarmány- élelmiszerjog,

Részletesebben

Az Új Ururu Sarara FTXZ-N + RXZ-N

Az Új Ururu Sarara FTXZ-N + RXZ-N Egy technológiai mestermű, ami teljes kényelmi megoldást biztosít hűtés, fűtés, légtisztítás, szellőztetés, párásítás és szárítás terén Az első R32-es hűtőközeggel üzemelő lakossági légkondicionáló berendezés

Részletesebben

57/2006. (VIII. 4.) FVM rendelet

57/2006. (VIII. 4.) FVM rendelet 57/2006. (VIII. 4.) FVM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról Az élelmiszerekről szóló 2003.

Részletesebben

ph mérés indikátorokkal

ph mérés indikátorokkal ph mérés indikátorokkal Általános tudnivalók a ph értékéről és méréséről Egy savat vagy lúgot tartalmazó vizes oldat savasságának vagy lúgosságának erősségét a H + vagy a OH - ion koncentrációval lehet

Részletesebben