Pirossal kiemelve az év közbeni változások!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pirossal kiemelve az év közbeni változások!"

Átírás

1 AARR 7 SUPERBIKE (SBK) Az újdonságok 2013-as évre VASTAGON vannak szedve. Pirossal kiemelve az év közbeni változások! Az alább lefektetett szabályok célja, hogy szabadságot adjon a különféle motorkerékpár építési koncepciók között, bizonyos alkatrészek módosításában, kicserélésében a biztonság, kutató fejlesztő munka és a jobb versenyzés elősegítése érdekében. BÁRMILYEN MÓDOSÍTÁS VAGY ÁTALAKÍTÁS, AMI NINCSEN ITT LEÍRVA VAGY ENGEDÉLYEZVE AZ SZIGORÚAN TILOS Ha az alkatrész vagy bármilyen rendszer cseréje specifikusan nem engedélyezett az alábbi szabályokban, akkor szigorúan tilos azokat módosítani, cserélni. A Superbike Motorkerékpároknak FIM homologizációval kell rendelkeznie, amennyiben nincsen FIM homologizációja, akkor jogosultak a részvételre, ha az AA legalább egy tagszervezete homologizálta. Minden motorkerékpárnak meg kell felelniük minden tekintetben valamennyi ide vonatkozó rendelkezésnek a pályaversenyzés szabályainak, ahogy az a FIM Road Racing Technikai Szabályzatában le van írva. Minden alkatrésze a motorkerékpárnak egyeznie kell az annak az évjáratnak megfelelő homologizált típussal. A motorkerékpár külső megjelenésének mind szemből/hátulról és oldalról (kivéve, ha a szabályzat másként nem rendelkezik) egyeznie kell a homologizált típussal (ahogyan eredetileg gyártották a motorkerékpárt), kivéve a kipufogórendszert. 7.1 Motorkerékpár specifikációk Bármely alkatrész vagy rendszer, ami nincsen az alábbi szabályokban megemlítve, teljesen gyári állapotban kell, maradjon, ugyanúgy ahogy a homologizált motorkerékpáron megtalálható. 7.2 Különféle motorkerékpár koncepciók egyenlő eséllyel indulása Annak érdekében, hogy a különböző motorkonfigurációk és lökettérfogat különbségek egyenlő eséllyel induljanak a versenyen, súlyhatárokat alkalmazunk. Az Alpok Adria Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy a handicap szabályt bármikor felülvizsgálja a fair play érdekében. Ezen handicap szabályok csak az 1200ccm 2 hengeres motorokra vonatkoznak. 7.3 Motor és lökettérfogat konfigurációk 3 és 4 hengeres motorok 750 cm3 felett 1000 cm3-ig 4-ütemű motorok 2 hengeres motorok 850 cm3 felett 1200 cm3-ig 4-ütemű motorok A henger-lökettérfogatnak a homologizált méretnek kell maradnia. A furat és löket méretének módosítása, az adott kategória felső határának elérése céljából nem megengedett.

2 7.4 Minimum súly A minimum súlyhatárok: 1000cc 3 és 4 hengeres 165 kg 1200cc 2 hengeres 165 kg Az esemény teljes ideje alatt, a gép súlya (tankkal és tartalmával együtt) nem lehet kevesebb, mint a minimum súly. Semmilyen tolerancia nincsen elfogadva ez alól a minimum súlyhatár alól! Az utolsó mérésnél a verseny végén, az ellenőrzött gépet abban az állapotban mérik meg, ahogyan a versenyt befejezte. Semmilyen módosítás, folyadék hozzáadása nem engedélyezett. Edzések és időmérések alatt bármikor ellenőrizhető a minimum súly. A versenyzőnek kötelessége átadni a motorkerékpárját az ellenőrzésre. Ballaszt hozzáadása motorkerékpárhoz, hogy elérje a minimum súlyt engedélyezett. A ballaszt megfelelő elhelyezését, alkalmazását a Technikai Igazgató a műszaki ellenőrzés során felülbírálhatja. 7.5 A rajtszámok színe fekete és háttér színe fehér. A rajt-számoknak tisztán láthatóaknak és jó állapotúaknak kell lenniük. Az első rajtszám méretei: Minimum magasság: 140 mm Minimum szélesség: 80 mm Minimum betűvastagság: 25 mm Az oldalsó rajtszámok méretei: Minimum magasság: 120 mm Minimum szélesség: 60 mm Minimum betűvastagság : 25 mm A megfelelő rajtszámtáblát a következőképpen kell rögzíteni a motorkerékpáron: egyet elöl a fejidom közepén a fehér háttér közepére igazítva (25mm-re a számtól semmilyen reklám, szponzor matrica nem helyezhető el), vagy kissé valamelyik oldalra eltolva, egyet-egyet az ülésidomnak a bal és jobb oldalán, vagy az oldalidomon. Alternatív megoldásként elfogadott a hátsó ülésidom közepén keresztben a számok tetejével a versenyző felé. Ennek a számnak ugyanakkorának kell lennie, mint az első rajtszámnak. A számnak tisztán láthatónak kell lennie a nézők és a pályabírók számára is a pálya mindkét oldaláról. Vitás esetekben a rajtszámokat illetően a Technikai Igazgató döntése a végleges. 7.6 Üzemanyag Minden motornak működnie kell ólommentes üzemanyaggal, aminek a maximum ólomtartalma g/l (ólommentes) és a maximális oktánszáma MON 90. (Lásd Art. 2.7 FIM Technikai szabályzat) 7.7 Gumik AA GYORSASÁGI SZAKÁG 0.3 Használható Gumiabroncsok

3 A gumiknak hordozniuk kell az összes hivatalos nemzetközileg elfogadott méret és egyéb oldalfal jelölést. Csak minimum V és Z sebességi indexű gumik használhatóak. Superbike kategóriában a SLICK versenygumi használata megengedett. Esőgumikat csak abban az esetben lehet használni miután a pályabíró WET -nek nyilvánította a versenyt illetve edzést. Esőgumiknak nem kötelező DOT vagy E jelölésűnek lenni; viszont ezek a gumik NOT FOR HIGHWAY USE vagy NHS jelöléssel kell rendelkezniük. Gumimelegítők használata engedélyezett. Kvalifikációs gumiabroncs használata tiltott. Figyelem!!! Az Alpok Adria Bajnokságban idén, kizárólag a szerződött gumiszállító által forgalmazott gumiabronccsal lehet részt venni!!!!!!! Az abroncsok száma kötött és jelöléssel vannak ellátva!!! 7.8 Motor Az alábbi motor specifikációk, és alkatrészek nem módosíthatóak kivéve, ha az kifejezetten engedélyezett: A homologizált motor koncepció nem módosítható A homologizált anyagokat és öntvényeket kell használni a forgattyúsház, henger, hengerfej, és váltóháznál. Anyagot elvenni gépi megmunkálással, vagy hozzáadni csak hegesztéssel lehet a forgattyús házhoz, hengerhez, hengerfejhez, és váltóházhoz. Vákuum pumpa nem használható kivéve, ha a homologizált modellen megtalálható. Olajteknő módosítható, vagy lecserélhető. A vezérlés hajtásának homologizáltnak kell maradnia. Utángyártott vagy módosított szelepvezérlés elemek használhatóak, de az elhelyezésüknek, és a működési elvnek homologizáltnak kell maradnia. A szelep visszahúzó mechanizmusnak homologizáltnak kell maradnia, ha gyárilag nem pneumatikus rugós szelepekkel szállítják az adott modellt, akkor pneumatikus rendszer nem használható. Minden belső mozgó alkatrészt a homologizált motorkerékpárban, a forgattyúsházban, váltóházban, és kuplung alkatrészeket lehet módosítani, kicserélni, anyagukat módosítani. Kivéve, ha azt a kérdéses alkatrész tárgykörében leirt szabály nem rendeli másképpen. A belső motoralkatrészek polírozása, könnyítése megengedett, az üzemanyag ellátó rendszer részei kivételével. Kivételt képez, ha azt a kérdéses alkatrész tárgykörében leirt szabály nem rendeli másképpen. A gyújtássorrendnek (pl ) homologizáltnak kell maradnia. Két henger egyidejű(*) gyújtása TILOS, ha nem ilyen a homologizált modellen. *5 fokos gyújtás időpont eltérés két hengerben egyidejű gyújtásnak számít és alkalmazása TILOS.

4 7.8.1 Üzemanyag befecskendező rendszer Üzemanyag rendszer alatt értendőek az injektorsorok és változtatható hosszúságú szívócsonkok. Az eredetileg homologizált injektorsort kell használni Opcionális homologizált injektorsor használata nem megengedett Üzemanyag-befecskendező fúvókáknak gyárinak méretűnek és specifikációjúnak kell maradniuk Elektronikusan működtetett pillangószelepek (ride-by-wire) hozzáadhatóak, vagy módosíthatóak, de a biztonsági funkcióknak mindig jelen kell lenniük és teljesen működőképesnek kell maradniuk. Változtatható hosszúságú szívócsonkok nem használhatóak, ha nem eredeti, homologizált tartozéka a motorkerékpárnak. Injektorsor csatlakoztató gumicsonkok módosíthatóak. Szívócsonkok módosíthatóak, illetve pozíciójuk változtatható. Vákuumos síktolattyúk fix nyitott állásban rögzíthetőek. Másodlagos pillangószelepek eltávolíthatóak illetve nyitott állásban rögzíthetőek, és a hozzájuk tartozó elektronika eltávolítható. A levegő és a levegő/üzemanyag keverék kizárólag a szívótorkokon és pillangószelepeken keresztül kerülhet az égéstérbe Hengerfej A homologizált hengerfej a következőképpen módosítható: A hengerfejhez csak a homologizált anyagok és öntvények használhatóak. Anyagot elvenni a hengerfejből gépi megmunkálással, vagy hozzáadni csak hegesztéssel lehet. A homologizált szelepfedél módosítható. A szívó és kipufogó rendszernek (a szelepek és szívó/kipufogó csatornák száma) homologizáltnak kell maradnia. Hengerfej átalakítások, mint a csatornák polírozása és optimalizálása a gázáramlás tökéletesítése érdekében az égésteret beleértve, megengedett. Epoxy használata a szívócsatornákban a csatornák alakjának megváltoztatása érdekében megengedett. Kompresszió viszony nem korlátozott. Az égéstér módosítható. Utángyártott vagy módosított szelepek, szeleprugók, emelőtőkék, rugóalátétek, szeleprugó tányérok, szelepvezetők és egyéb szelepvezérlés komponensek használhatóak. A szelepek számának homologizáltnak kell maradnia. a. Szelepátmérőnek beleértve a szelepszárat eredeti, homologizált méretűnek kell maradnia. b. Szelep anyagának a homologizált modellével azonosnak kell maradnia. c. Szelepeknek a homologizált modellével azonos helyen és szögben kell maradnia, kivéve a rendszeres karbantartást.

5 d. Szelephimbák (ha vannak) az eredeti homologizált helyen kell maradniuk, és anyaguk és méretük változtatása nem megengedett Vezérműtengelyek Vezérműtengelyek cserélhetők vagy módosíthatóak a homologizált motorkerékpáron megtalálhatóakhoz képest. (lásd 7.8) A vezérműtengelyek eltolása nem megengedett, a vezérműtengelyeknek a homologizált helyen kell maradniuk Vezérműtengely fogas/lánc kerekek Vezérműtengely lánc-, és fogaskerekek módosíthatóak vagy cserélhetőek, hogy a vezérműtengelyek fokolhatóak legyenek. (lásd 7.8) Hengerek A homologizált anyagokat és öntvényt meg kell tartani. A hengerfejhez anyagot hozzáadni csak hegesztéssel, illetve anyagot eltávolítani csak síkolással lehet. Henger hüvelyek, illetve felületkezelés szabadon választható. Az eredeti homologizált furatátmérőt meg kell tartani Dugattyúk 1000 ccm 3 és 4 hengeres motorok: A dugattyúk módosíthatóak vagy utángyártottra cserélhetőek ccm 2 hengeres motorok: Standard eredeti gyári dugattyú vagy gyári KIT dugattyú (*) használható. (*) KIT dugattyúnak az ára nem lehet magasabb, mint a standard gyári dugattyúnak, a gyártó aktuális verseny alkatrész katalógusában listázottnak és normál kereskedelmi forgalomban megvásárolhatónak kell lennie. Az ügyfél, a rendeléstől számítva maximum 90 napon belül át kell tudnia venni a KIT dugattyút Dugattyúgyűrűk Dugattyúgyűrűk módosíthatóak, vagy lecserélhetőek Dugattyú csapszeg és biztosító gyűrűk Dugattyú csapszeg és biztosító gyűrűk módosíthatóak, vagy lecserélhetőek Hajtókarok 1000 ccm 3 és 4 hengeres motorok: A gyári, homologizált hajtókarok cseréje vagy átalakítása megengedett ccm 2 hengeres motorok: A gyári, homologizált hajtókarok cseréje vagy bármilyen módosítása, polírozása, könnyítése tilos Főtengely A homologizált főtengelyen kizárólag az alábbi módosítások végezhetőek el:

6 a. Csapágy felületek polírozhatóak, illtetve felületkezelés alkalmazható b. Kiegyensúlyozás megengedett. A megfelelő kiegyensúlyozás elérése érdekében súly hozzáadása illetve elvétele esetén a főtengely súlya nem térhet el több mint 15%-al a homologizált főtengely súlyától (a megengedett tolerancián kívül) mint, ami a beadott eredeti műszaki rajzon szerepel. c. A súlycsökkentést a főtengely sonkák fúrásával, vagy gépi megmunkálásával szabad elérni. d. A főtengelyt polírozni tilos. e. Utángyártott gyújtás alkatrészek, illetve szenzorok hozzáadása a főtengelyhez megengedett. f. Kiegyenlítő tengely módosítható, cserélhető vagy eltávolítható Motorfedelek és védőburkolatai Az oldalfedelek módosíthatók, cserélhetők vagy változtathatók. Módosítás vagy változtatás esetén a motorfedélnek ugyanolyan vagy nagyobb ellenálló-képességűnek (kopásállóság) kell lennie, mint az eredeti fedélnek. Csere esetén, a felszerelt motorfedél súlyának meg kell egyezni vagy nehezebbnek kell lenni a homologizált alkatrésznél, de semmiképpen sem lehet könnyebb. Minden oldalfedelet és forgattyúsházat, mely olajteret zár el, és baleset során a talajjal érintkezhet, fémből, mint alumínium ötvözet, rozsdamentes acél, acél vagy titániumból készült védőburkolattal kell ellátni. Alumíniumból vagy acélból készült lemezekkel és/vagy bukókeretekkel is felszerelhető a motorkerékpár további motorfedél védelem ellátására. Az ÖSSZES ilyen védőburkolatnak olyan tervezésűnek kell lennie, hogy ellenálljon a bukás során előforduló hirtelen fizikai behatásoknak, mint csúszás, hirtelen ütődés. FIM által elfogadott motorfedelek használhatóak, bármilyen anyagból is készültek. Kivételt képeznek azon motorkerékpár modellek, amelyekhez koruknál fogva nem gyártanak FIM által elfogadott nem fém motorfedelet. Ezekre használhatóak más gyártó motorfedelei, kizárólag ha azok is csavarkötéssel rögzíthetőek. Mint Pl. R&G Racing. Karbon / Kevlár fedelek továbbra sem használhatóak. Ezeknek a fedeleknek a rögzítése csak csavarkötéssel történhet, mégpedig ugyanazon csavarokkal, amik az eredeti motorfedelet is rögzítik. A Technikai Igazgató bármikor elutasíthatja egy fedél használatát, ha bebizonyosodik róla, hogy nem alkalmas a megfelelő védelmet ellátni Erőátvitel / sebességváltó Az összes váltó/sebességfokozat áttétel szabadon választható. A sebességfokozatok számának homologizáltnak kell maradnia. A primer áttétel (főtengely/kuplung) változtatható. Gyorsváltó rendszerek alkalmazhatóak. A váltó tengelyek helyzetének a homologizáltnak kell maradnia. Csak a váltó tengelyek anyaga és áttétele módosítható. A váltó henger helyzetének és funkciójának a homologizálttal egyezőnek kell maradnia.

7 A váltó villák módosítása megengedett, de ugyanahhoz a fogaskerékhez kell kapcsolódnia, és ugyanolyan funkciójának kell maradnia, mint a homologizált motorkerékpáron. Az első fogaskerék, a hátsó fogaskerék és a lánc mérete és hossza változtatható. Külső erőforrás használata a váltó rudazat mozgatásához (sebességváltáshoz) mint hidraulikus, pneumatikus, vagy elektronikus aktuátoros nem megengedett. Emberi erőkifejtés és gyorsváltó rendszerek kivételt képeznek Kuplung Utángyártott, vagy módosított gyári kuplung használata megengedett. A kuplung rendszerének (száraz vagy olajfürdős) és a működtető mechanizmusnak (bowden vagy hidraulikus), homologizáltnak kell maradnia. A kuplung szerkezetet cseréje és Anti-hopping csúszó kuplung használata megengedett. Külső erőforrás használata a kuplung működtetéséhez, mint hidraulikus, pneumatikus, vagy elektronikus aktuátoros nem megengedett amennyiben az eredeti homologizált modellen nem található ilyen rendszer. Emberi erőkifejtés kivételt képez Olajpumpa és olajcsövek Az eredeti homologizált olajpumpa módosítható vagy lecserélhető. Az olajcsövek módosíthatók vagy cserélhetők. A nyomás alatt lévő olajvezetékek cseréje, csak fémhálóval megerősített vezetékkel lehetséges, sajtolt vagy csavaros csatlakozóval Vízhűtő, Olajhűtő Az eredeti homologizált víz és olajhűtő átalakítható vagy lecserélhető. További olaj és vízhűtők felszerelhetőek. A hűtőventillátor és vezetékei módosíthatóak, lecserélhetőek vagy eltávolíthatóak. Az olajhűtőt nem lehet a hátsó sárvédőre vagy fölé elhelyezni. A motorkerékpár külső megjelenése nem térhet el a homologizált modellétől az további víz és olajhűtők felszerelése után Levegőszűrő / levegőszűrő ház Az alábbi légszűrő ház-szabály alkalmazandó a December 31. előtt homologizált motorkerékpárokra: A gyári, homologizált légszűrő ház módosítható vagy lecserélhető (speciális verseny légszűrőház használata megengedett). Ha a befecskendező fúvókák a légszűrőház fedeléhez vannak rögzítve, akkor a módosított vagy utángyártott verseny légszűrő házon is a pillangószelepekhez viszonyított helyzetük meg kell, egyezzen a gyári homologizált motorkerékpáréval. A levegőszűrő betét eltávolítható vagy lecserélhető A légszűrőháznak teljesen zártnak kell lennie a szívótorkok és a karterház szellőző csövei körül. Az üzemanyag befecskendező rendszert el lehet helyezni teljesen a légszűrő házon belül. A légszűrőház gyűjtő csöveit le kell zárni.

8 Minden motornak zárt légrendszerűnek kell lennie. A kartergáz csövét a légszűrőházba kell bekötni. Az alábbi légszűrő ház-szabály alkalmazandó a Január 1. után homologizált motorkerékpárokra: Csak az eredeti légszűrőház használható a gyártó homologizált motorkerékpárja alapján. Ha a homologizált légszűrőházban a befecskendező fúvókák és változtatható magasságú szívócsonkok a légszűrőház fedeléhez vannak rögzítve, akkor azokon semmilyen változtatás nem megengedett és ugyanúgy kell funkcionálniuk, mint a homologizált motorkerékpáron. Levegőszűrő betétek, légterelő lapok, szenzorok, vákuum csatlakozások módosíthatóak, cserélhetőek, vagy eltávolíthatóak. Bármilyen a fentebb említett alkatrészek eltávolítása, módosítása által keletkezett lyukat vagy nyílást le kell zárni, hogy külső levegő ne juthasson azokon a légszűrőházba. Ram Air rendszer csövei módosíthatóak, cserélhetőek, vagy eltávolíthatóak. Minden esetben az eredeti csatlakozási pontokat kell használni mind a levegőszűrő házon. Minden motornak zárt légrendszerűnek kell lennie. A kartergáz csövét a légszűrőházba kell bekötni Üzemanyag ellátó rendszer A motorvezérlő elektronika (ECU) módosítható vagy lecserélhető. Az üzemanyagnyomás-szabályzónak és üzemanyagpumpának homologizáltnak kell maradnia. Az üzemanyagnyomásnak homologizáltnak kell maradnia. A nyomás különbség tolerancia a műszaki ellenőrzéskor bar a homologizált motorkerékpár maximum üzemanyag nyomás specifikációjához képest. Minden motorkerékpár üzemanygcsövére FIM specifikációi által elfogadott nyomás ellenőrző szelepet kell elhelyezni. Az üzemanyagtanktól a befecskendezőkhöz vezető üzemanyagcső cserélhető. Az üzemanyagtanktól a befecskendezőkhöz vezető üzemanyagcsöveket úgy kell elvezetni, hogy egy esetleges bukás során ne sérülhessenek. Gyorscsatlakozók vagy szivárgásmentes gyorscsatlakozó használható. A szellőzőcsövek cserélhetőek. Üzemanyagszűrő beszerelhető Kipufogó rendszer A kipufogó leömlők, a köztes gázmozgást irányító elemek és a hangtompítók cserélhetők, módosíthatók. A katalizátor eltávolítható. A hangtompítók számának meg kell egyeznie a homologizált változatéval. A hangtompítónak azonos oldalon kell lennie, mint a homologizált modellnél.

9 A megengedett zajszint a SuperBike kategóriában 107dB/A + 3 db/a tűréshatárral a versenyt követően. A kipufogók bandázsolása nem megengedett, kivéve a vezető lábának a környékét és az idomzattal érintkező részt, a hőtől való védelem érdekében. Biztonsági okokból a kipufogó rendszer összes elemén minden kiálló és éles rész lekerekítendő. 7.9 Elektromosság és elektronikák Elektromos vezetékek, csatlakozók, kapcsolók és akkumulátorok szabadon használhatóak Gyújtás / Motorvezérlő elektronika (ECU) A motorvezérlő elektronika (ECU) módosítható vagy lecserélhető. Gyújtógyertyák, gyertyakábelek, és gyertya kupakok lecserélhetőek Generátor és önindító A generátor lecserélhető, módosítható illetve eltávolítható. Az önindító motor módosítható, lecserélhető vagy eltávolítható. A motorkerékpárt a rajtrácson üres sebességfokozatban be kell tudni indítani. A rajtrácson betolással beindítani tilos, indító berendezés használata megengedett További tartozékok További elektronikai felszerelések, melyek nem felelnek meg a gyár eredeti homologizációjának, felszerelhetőek a motorra (mint például: adatrögzítők, fedélzeti számítógépek, egyéb adatrögzítésre alkalmas eszközök, kipörgésgátló.) Időmérés céljára alkalmas infravörös (IR) jeladó használható. GPS (műholdas jeladó) egység alkalmazható, de kizárólag időmérésre. Telemetria nem megengedett Váz és előre összeszerelt tartalék váz Az eseményt teljes ideje alatt, versenyzőnként több mint egy darab teljesen összeszerelt motorkerékpár használható, amit a technikai ellenőrzés jóváhagyott, tisztán látható jelöléssel a vázon. Abban az esetben, ha a váz cserére szorul, a versenyző, vagy csapat kérvényezheti a FIM Technikai Igazgatótól egy tartalék váz használatát. Az előre összeszerelt tartalék vázat kötelező bemutatni a FIM Technikai Igazgatónak, hogy engedélyt adjon a használatára. Az előre összeszerelt váz csak az alábbiakat tartalmazhatja: Váz Csapágyak (kormány, lengővilla, stb) Lengővilla Hátsó himbarendszer és rugóstag Alsó és felső villahíd Vezetékköteg

10 A tartalék váz nem vihető be a Pit box területére, amíg nem kapja meg az engedélyt a FIM Technikai Igazgatótól. Az újjáépített motorkerékpárt használat előtt kötelező bemutatni a technikai ellenőrnek, aki átvizsgálja, hogy megfelel a kategória szabályainak és biztonságos a versenyzésre. A Technikai ellenőr ezután új jelöléssel látja el a vázat. Minden motorkerékpárnak hordoznia kell a gyári azonosító számát BEÜTVE a vázon (vázszám) Váz és hátsó segédváz A váznak teljesen gyári állapotúnak kell lennie, ugyanúgy ahogy a homologizált motorkerékpáron megtalálható. A váz egyedül merevítések, hozzáadásával módosítható. Merevítések nem távolíthatóak el a vázról, az alább felsorolt változtatásokon kívül. Lyukakat csak az elfogadott egyéb alkatrészek (fejidom tartó konzolok, kormánylengéscsillapító, stb) felszereléséhez szükséges helyekre szabad fúrni. Az alábbi alkatrészek, mérete és helyzete az eredeti homologizálttal egyezőnek kell lennie: Motorblokk Lengővilla Hátsó rugóstag Himbarendszer rögzítési pontjai a vázon A villaszög állítása megengedett excentrikus kormánycsapágy-ház használatával az eredeti homologizált kormánytengelyen. Az eredeti csapágyház átmérője a villanyakban megnövelhető, hogy az excentrikus csapágyházat bele lehessen illeszteni. A kormánytengely ez által elérhető előre/hátra mozdításának mértéke +/- 6mm lehet az eredeti homologizált helyzethez képet. Ezek a betétek nem nyúlhatnak túl axiálisan több mint 3mm-t az eredeti homologizált csapágy pozícióhoz képest. A villanyak ezen a helyen megerősíthető, Hegesztés vagy gépi megmunkálás megengedett. Módosítások a vázon a lengővilla forgástengely helyzetének a megváltoztatásához megengedett. Ezzel a módosítással a lengővilla forgástengelyének megváltoztatható mértéke +/- 5mm, mind vertikálisan, mind horizontálisan. Hegesztés vagy gépi megmunkálás megengedett a váznak ezen a részén, a felhasznált anyagok, és alkatrészek megfelelő, biztonságos elhelyezésére. Minden motorkerékpárnak hordoznia kell a gyári azonosító számát BEÜTVE a vázon (vázszám). A hátsó segédváz módosítható vagy cserélhető, de az anyagának a homologizálttal egyezőnek vagy nehezebbnek kell lennie. A festés nem tiltott, de a váz és a hátsó segédváz polírozása nem megengedett Első futómű Az első teleszkópok cserélhetőek egészben vagy részegységenként, de a működési elvüknek a homologizálttal megegyezőnek kell maradnia. (teleszkóp, függőcsapszeg, stb)

11 Utángyártott vagy prototípus elektronikusan vezérelt felfüggesztés nem használható. Elektronikusan vezérelt első kerékfelfüggesztést csak abban az esetben lehet használni, ha az megtalálható volt a homologizált motorkerékpáron. A gyári elektronikusan vezérelt szelepelés csak módosítás nélkül használható. A hézagolók, távtartók, rugók módosítása, amik nincsen közvetlen kapcsolatban az elektronikusan vezérelt egységekkel megengedettek. Az elektronikusan vezérelt felfüggesztés központi vezérlő egységét (ECU) módosítani nem megengedett, és GPS funkciója nem lehet. Az elektronikus felfüggesztés kezelőfelületének gyári, homologizáltnak kell maradnia, vagy eltávolítható, vagy kikapcsolható. Az eredeti kerékfelfüggesztésnek elektronikus hiba esetén is biztonságosan kell tudnia működni. Elektromágneses folyadék rendszerek, amik menet közben változtatják a viszkozitásukat nem megengedettek. Az alsó és felső villahidak módosíthatóak illetve lecserélhetőek. Kormánylengés-csillapító felszerelhető vagy utángyártottra cserélhető. A kormánylengés-csillapító nem szolgálhat a kormányzás szögét limitáló eszközként. Elektronikusan vezérelt kormánylengés-csillapító nem használható, ha az eredetileg homologizált motorkerékpáron nem volt megtalálható. Ha ilyen használható, akkor annak teljesen standard gyári állapotban kell maradnia Hátsó lengővilla Az eredeti homologizált lengővilla módosítható vagy lecserélhető. A lengővilla építési módjának meg kell egyezni a homologizált modellével (egyoldalas vagy kétoldalas). Karbon kompozit vagy Kevlár anyagok nem használhatóak a lengővilla építéshez, kivéve, ha az a homologizált motorkerékpáron ezekből az anyagokból készültek. Biztonsági okokból, erős műanyagból készült láncvédő használata kötelező, mely megakadályozza a versenyző bármely testrészének a becsípődését a lánc és a hátsó lánckerék közé. A hátsó motoremelő állvány tartóinak felszerelése a lengőkarra hegesztéssel vagy csavarozással engedélyezett. A tartóknak nagy sugárban lekerekített szélekkel kell rendelkeznie minden oldalon. A rögzítő csavaroknak süllyesztettnek kell lenniük Hátsó rugóstag A hátsó rugóstag cserélhető, de a működési elvüknek a homologizálttal megegyezőnek kell maradnia. (központi, kétoldali, stb) Utángyártott vagy prototípus elektronikusan vezérelt felfüggesztés nem használható. Elektronikusan vezérelt hátsó rugóstagot csak abban az esetben lehet használni, ha az megtalálható volt a homologizált motorkerékpáron.

12 A gyári elektronikusan vezérelt szelepelés csak módosítás nélkül használható. A hézagolók, távtartók, rugók módosítása, amik nincsen közvetlen kapcsolatban az elektronikusan vezérelt egységekkel megengedettek. Az elektronikusan vezérelt felfüggesztés központi vezérlő egységét (ECU) módosítani nem megengedett, és GPS funkciója nem lehet. Az elektronikus felfüggesztés kezelőfelületének gyári, homologizáltnak kell maradnia, vagy eltávolítható, vagy kikapcsolható. Az eredeti kerékfelfüggesztésnek elektronikus hiba esetén is biztonságosan kell tudnia működni. Elektromágneses folyadék rendszerek, amik menet közben változtatják a viszkozitásukat nem megengedettek. A hátsó himbarendszer módosítható vagy cserélhető. A hátsó rugóstag, himbarendszer, rudazat vázon való rögzítéséhez (ha van ilyen) csakis a gyári csatlakozási pontokat szabad használni Kerekek Csak alumínium kerek használata megengedett. Az eredeti homologizált kerekek és hozzájuk tatozó alkatrészek módosíthatóak, vagy lecserélhetőek. Minden egyes verseny keréknek JASO (Japanese Automotive Standards Organization) tanúsítvánnyal kell rendelkeznie, amit a Technikai Igazgató kérésére bármikor be kell tudni mutatni. Statikus sugara a kerekeknek: Első m, hátsó m. Kétoldalas lengővillával ellátott motorkerékpárokon a hátsó kerék kiszerelésekor hátsó lánckeréknek a keréken kell maradnia. Az eredeti homologizált kerekekben lévő csapágyak, szimmeringek, távtartók és tengelyek módosíthatóak illetve lecserélhetőek. Titánium, vagy könnyűfém ötvözetből készült keréktengelyek használata TILOS. Kiegyensúlyozó súly felhelyezése és eltávolítása engedélyezett. Az eredeti gumi kerékszelepet csavarral rögzített fém szelepre kell cserélni. A kerék átmérőnek és a szélességnek egyeznie kell az eredetileg homologizálttal. Elfogadott kerékméretek: Fékek Első kerék: 3.75 (3.50 )x 16.5" (17 ) Hátsó kerék: 6.25 (6.00 )x 16.5 (17 ) Első főfékhengerek módosíthatóak, illetve lecserélhetőek. Hátsó főfékhengerek módosíthatóak, illetve lecserélhetőek. Első féknyergek módosíthatóak, illetve lecserélhetőek.

13 Hátsó féknyergek módosíthatóak, illetve lecserélhetőek. Fékbetétek és/vagy fékpofák módosíthatóak, illetve lecserélhetőek. Az első és a hátsó fékcsövek cseréje megengedett, ha az első fékcső kettéosztása mindkét féknyergekhez az alsó villahíd felett van. Az eredeti homologizált féktárcsák módosíthatóak, vagy lecserélhetőek. A féktárcsáknak vas (öntöttvas, acél) alapanyagúaknak kell lenniük. Exotikus ötvözetekből (aluminium-beryllium, unobtanium, stb.) készült féknyereg nem használható. Blokkolásgátló (ABS) rendszer használható, de csak akkor, ha az eredeti homologizált modellen gyárilag megtalálható. Az ABS rendszernek teljesen gyárinak kell maradnia, a rendszer elemei nem cserélhetőek, vagy alakíthatóak át,(kivéve a fékkar és féktárcsák) csak a vezérlő szoftver módosítható. Az ABS rendszer kikapcsolható/kiköthető, az ABS vezérlő elektronika eltávolítható. Az ABS jeladó tárcsa leszerelhető, módosítható vagy helyettesíthető. A motorkerékpárokat fel kell lehet szerelni fékkar védőkkel, amik a fékkar véletlenszerű meghúzását hivatottak megakadályozni, egy esetleges másik motorral való ütközés alkalmával Kormány és kezelőszervek A kormányok és a kezelőszervek helyzete változtatható, kicserélhető. Kifejezetten ajánlott a gyári, homologizált kormány lecserélése speciális verseny változatra! A gázmarkolatnak önmagától visszaállónak kell lennie, amennyiben a vezető nem működteti azt. A motort indító és leállító kapcsolónak a kormányon kell maradnia Lábtartó és lábtartó konzol A lábtartó és a kezelőszervek áthelyezhetők, de a konzol rögzítési pontjainak a vázon az eredeti pontoknak kell lennie. A lábtartó lehet fixen rögzített vagy olyan szerkezeten rögzített, mely visszatéríti az eredeti pozíciójába (felhajló). A lábtartó végének legalább 8 mm lekerekítési sugarúnak kell lennie. A nem visszahajló fém lábtartó végébe fixen dugót kell illeszteni, ez a dugó készülhet műanyagból, alumíniumból, teflonból vagy ezzel egyenértékű anyagból és legalább 8 mm lekerekítési sugarúnak kell lennie. A lábtartó dugót a lehető legnagyobb felülettel kell kialakítani, hogy, baleset esetén csökkentse a vezető sérülésének kockázatát. A Technikai Igazgatónak jogában áll elutasítani minden olyan lábtartót, mely nem felel meg e biztonsági követelménynek Üzemanyagtank

14 Az üzemanyagtanknak meg kell tartania az eredeti homologizált formáját, de kisebb módosítások megengedettek, hogy a versenyző adottságaihoz alakítsák. Az üzemanyagtank a váz felső vonalától lefelé és az ülés alatt szabadon alakítható. Az eredeti homologizált üzemanyagtank anyagától el lehet térni a verseny üzemanyagtank építésekor. Minden üzemanyagtankot teljesen fel kell tölteni égés-lassító szivaccsal (pl. Explosafe, Twin Air, stb.), vagy biztonsági üzemanyag cella béléssel kitöltendő. Műanyag kompozit (karbon, aramid, vagy üvegszál kompozit) üzemanyagtankoknak meg kell felelniük a FIM üzemanyagtank szabályainak, vagy biztonsági üzemanyag cella béléssel kell rendelkezniük. Műanyag kompozitból készült tankokon rajta kell lenni a FIM Üzemanyag Tartály Teszt Szabvány (FIM Fuel Tank Test Standards) megfelelési matricának. Ennek a jelölésnek tartalmaznia kell az üzemanyagtank gyártóját, gyártás dátumát és a tesztelő laboratórium nevét. A tesztelési procedúráról, és pontos követelményekről a FIM-től lehet érdeklődni. Az üzemanyagtankot úgy kell rögzíteni a vázon, hogy az bukás esetén is biztonságosan a helyén maradjon. Gyorszáras rögzítési módokat alkalmazni nem lehet, ahogy a tankot az áramvonal idom bármely részéhez vagy műanyag alkatrészekhez rögzíteni sem lehet. A FIM Superbike Műszaki Igazgató bármely üzemanyagtankot elutasíthat, amiről úgy véli, hogy nem felel meg a biztonsági követelményeknek. Az eredeti tank kapacitása 24 literre bővíthető, úgy, hogy megtartja eredeti formáját. Az összekötő csőnek, ami az üzemanyag tank két oldalát összeköti, a belső átmérője nem lehet több 10mm-nél. Üzemanyag tankokon lévő szellőző csöveken egyirányú szelepeknek kell lenniük, amelyek minimum 250ccm űrtartalmú üzemanyagálló zárt tartályba ürülnek. Az üzemanyagtank sapkája a homologizált motorkerékpárhoz megfelelő gyorszáras vagy csavaros típusra változtatható vagy cserélhető. A tank sapkának minden esetben szivárgásmentesen kell záródnia, és biztosítani kell a véletlenszerű kinyílástól. Az egész esemény alatt ugyanakkora üzemanyagtartályt kell használni, mint az edzéseken. Üzemanyagtank szabványosítási procedúra: Lásd FIM art Burkolat, idomok a) Az idomok, első sárvédő kicserélhetők, az eredetivel pontosan egyező szabványos másolattal és annak azonos megjelenésűnek kell lennie az eredeti termékkel, ahogy a homologizált motorkerékpáron megtalálható. b) A szélvédő plexi átlátszó anyagból készült utángyártottra cserélhető. c) Az eredeti légbeömlő cső, mely a burkolat és a légszűrőház között található, átalakítható vagy lecserélhető

15 d) Lyukak vághatóak vagy fúrhatóak az áramvonalidomon, hogy jobb hűtést biztosítson az olajhűtőnek. 10mm átmérőnél nagyobb furatokat hálóval kell befedni, és befesteni a környező anyagok színére. Az áramvonalidomok szellőző nyitásait részlegesen le lehet takarni, extra szponzor logók elhelyezésére. A takarásokat kizárólag hálós vagy perforált anyagból lehet készíteni. Az kitakarás anyaga bármi lehet. de a perforáció által biztosított nyitott felület arányának minimum 60%-nak kell maradnia. e) A hasidomot úgy kell kialakítani, hogy műszaki hiba esetén képes legyen megtartani a motorolaj- és hűtővíz-kapacitásának felét (minimum 5 liter). A hasidomon legalacsonyabban található nyílásnak legalább 50 mm-rel magasabban kell lennie a hasidom legalacsonyabb pontjától. f) A hasidomnak az elülső legalacsonyabb pontján egy legalább 25 mm átmérőjű nyílást kell kialakítani, amit egy gumidugóval száraz körülmények közt zárva kell tartani, és csak akkor kell kinyitni, ha a Versenyigazgató WET versenyt hirdet ki. g) Minimális változtatások megengedettek, hogy speciális tartó állványok használatát lehetővé tegye. Kisebb bukógombák használhatóak. h) Az első sárvédőnek ugyanúgy kell kinéznie, mint a homologizált modellen. i) Az első sárvédő utángyártottra cserélhető és Karbon illetve kevlár kompozit anyagok használata engedélyezett az első sárvédő kialakításánál. j) Az első sárvédőre lyukak vághatóak vagy fúrhatóak a jobb hűtést biztosítására. 10mm átmérőnél nagyobb furatokat hálóval kell befedni, és befesteni a környező anyagok színére. k) A hátsó sárvédő cserélhető vagy eltávolítható. l) Az eredeti, homologizált első fényszóró méretét, formáját és helyét megtartva, egy öntapadó matricával vagy a fényezésbe integrálva duplikálni kell lehet azt az eredeti helyén, az áramvonalidom elején Ülés Az ülés lecserélhető A farokidom felső része átalakítható együlésesre. Az együlésesre alakított farokidom kell elhelyezni a rajtszámot. A külső megjelenés mind elölről/hátulról és oldalról meg kell, egyezzen a homologizált formával. A hátsó idomnak alkalmasnak kell lennie a rajtszám szabályos elhelyezésére. Az ülésidomra lyukak vághatóak vagy fúrhatóak a jobb hűtést biztosítására. 10mm átmérőnél nagyobb furatokat hálóval kell befedni, és befesteni a környező anyagok színére. Az ülés módosítható vagy lecserélhető, anyaga és konstrukciója eltérhet az eredeti homologizált modellétől Hátsó Biztonsági Lámpa Minden motorkerékpárra kötelezően fel kell lehet szerelni egy vörösen világító Hátsó Biztonsági Lámpát, amit esős versenyen, illetve rossz látási viszonyok között használhatnak a Versenyigazgató utasítására. A hátsó biztonsági lámpának a következő követelményeknek kell megfelelnie: a) A világítás irányának a motorkerékpár menetirány szerinti középvonalával párhuzamosnak kell lennie és hátulról tisztán láthatónak kell lennie a menetirány szerinti középvonaltól jobbra és balra fokot. b) A hátsó farok/ülésidomon biztonságosan fixen kell rögzíteni, lehetőleg a motorkerékpár menetirány szerinti hosszanti középvonalához minél közelebb.

16 Ha vita merülne fel a Hátsó Biztonsági Lámpa láthatósága, vagy elhelyezését illetően, akkor a FIM Műszaki Igazgató döntése a végleges. c) A teljesítmény/láthatóságnak egyenlőnek kell lenni egy 15W-os izzószálas, vagy 3-5W-os LED-es fényforrásnak. d) A lámpának ki/be kapcsolhatónak kell lennie A következő elemek megváltoztathatók vagy kicserélhetők a homologizált motorkerékpáron Bármilyen típusú motorolaj, fékolaj, lengéscsillapító olaj használható. Csapágyak (golyós, hengergörgős, sikló, persely, stb) bármely típusú és márkájú használható. A tömítések és a tömítőanyagok megváltoztathatók, lecserélhetők. A fényezés és dekorációk. Ajánlatos a motorra vörös színű olajnyomás-jelző lámpát felszerelni. Ennek villognia kell egy esetleges olajnyomás csökkenés esetén A következő tartozékok ELTÁVOLÍTHATÓK Műszerfal, a hozzátartozó konzol és kábelei. Kilométeróra és hozzátartozó meghajtó az első kerékről. Fordulatszámmérő Láncvédő 7.13 A következő elemek ELTÁVOLÍTÁSA KÖTELEZŐ Első és hátsó lámpák, irányjelzők (amennyiben nem az áramvonalidom részei) A keletkező nyílásokat le kell fedni a megfelelő anyaggal. Visszapillantó tükrök Kürt/Duda Rendszámtábla-tartó Szerszámkészlet Sisak és csomagrögzítő kampók Utas lábtartók Utas kapaszkodók Bukócső, közép- és oldal állvány (a rögzítési pontok megtartásával) A következő elemek ÁTALAKÍTÁSA KÖTELEZŐ

17 A motorkerékpárt működő vészleállító-gombbal kell felszerelni a kormány legalább egyik oldalán (melyet a vezető a kezével elér, amikor a markolatot fogja), amely alkalmas a járó motor leállítására. Minden folyadék leengedő csavart dróttal kell rögzíteni. A külső olajszűrő(ke)t, csavarokat, anyákat, melyek olajnyílásokat zárnak le, biztonsági dróttal kell rögzíteni (pl. forgattyúsházon olajvezetékek, olajhűtő, stb.). Minden motorkerékpárnak zárt levegőztető rendszerrel kell rendelkeznie. A kartergáz elvezetésének az légszűrődobozba kell csatlakoznia. A beszerelt levegőztető- és túlfolyócsöveknek meglévő kivezetéshez kell csatlakozniuk. Az eredeti zárt szellőző rendszereket meg kell tartani; a szabad levegőbe semmilyen káros anyagot nem lehet kiszellőztetni. A gázmarkolatnak önmagától visszaállónak kell lennie, amennyiben a vezető nem működteti azt.

2014 MAMS Technikai szabályzat gyorsasági szakág SSP 600. Mindenféle módosítás tilos, kivéve, ha nincs kifejezetten engedélyezve.

2014 MAMS Technikai szabályzat gyorsasági szakág SSP 600. Mindenféle módosítás tilos, kivéve, ha nincs kifejezetten engedélyezve. 2014 MAMS Technikai szabályzat gyorsasági szakág SSP 600 Mindenféle módosítás tilos, kivéve, ha nincs kifejezetten engedélyezve. Minden, ami vastag betűkkel van szedve az új vagy megváltozott a 2014-es

Részletesebben

Pirossal kiemelve az év közbeni változások!

Pirossal kiemelve az év közbeni változások! AARR 4 - SUPERSPORT (SSP) Az újdonságok 2013-as évre VASTAGON vannak szedve. Pirossal kiemelve az év közbeni változások! Ezek a szabályok olyan módosításokat tartalmaznak a homologizált motorkerékpáron,

Részletesebben

2014 MAMS Technikai szabályzat gyorsasági szakág. Superbike. Mindenféle módosítás tilos, kivéve, ha nincs kifejezetten engedélyezve.

2014 MAMS Technikai szabályzat gyorsasági szakág. Superbike. Mindenféle módosítás tilos, kivéve, ha nincs kifejezetten engedélyezve. 2014 MAMS Technikai szabályzat gyorsasági szakág Superbike Mindenféle módosítás tilos, kivéve, ha nincs kifejezetten engedélyezve. Minden, ami vastag betűkkel van szedve az új vagy megváltozott a 2014-es

Részletesebben

2015 Technikai szabályzat gyorsasági szakág 125SP / GP

2015 Technikai szabályzat gyorsasági szakág 125SP / GP 2015 Technikai szabályzat gyorsasági szakág 125SP / GP Mindenféle módosítás tilos, kivéve, ha nincs kifejezetten engedélyezve. Minden, ami piros vastag betűkkel van szedve az új vagy megváltozott a 2015-es

Részletesebben

2014 MAMS Technikai szabályzat gyorsasági szakág STK 600/1000. Mindenféle módosítás tilos, kivéve, ha nincs kifejezetten engedélyezve.

2014 MAMS Technikai szabályzat gyorsasági szakág STK 600/1000. Mindenféle módosítás tilos, kivéve, ha nincs kifejezetten engedélyezve. 2014 MAMS Technikai szabályzat gyorsasági szakág STK 600/1000 Mindenféle módosítás tilos, kivéve, ha nincs kifejezetten engedélyezve. Minden, ami vastag betűkkel van szedve az új vagy megváltozott a 2014-es

Részletesebben

MAMS Old Timer Youngtimer 125 2T Bajnokság és Kupa technikai kiírás

MAMS Old Timer Youngtimer 125 2T Bajnokság és Kupa technikai kiírás MAMS Old Timer Youngtimer 125 2T Bajnokság és Kupa technikai kiírás Csak azok az átalakítások engedélyezettek, amik jelen kiírásban engedélyezve vannak. A nem említett átalakítások tilosak! Motor specifikáció

Részletesebben

Mami Kupa 125 Sport kategória technikai szabályzat

Mami Kupa 125 Sport kategória technikai szabályzat Mami Kupa 125 Sport kategória technikai szabályzat Motor Specifikáció A motorkerékpárnak az eredeti gyártó által kell homologizáltnak lennie. A motorkerékpár megjelenésének elöl és hátulnézetből, illetve

Részletesebben

1. (2.4) SUPERBIKE MŰSZAKI KIÍRÁS 2012

1. (2.4) SUPERBIKE MŰSZAKI KIÍRÁS 2012 1. (2.4) SUPERBIKE MŰSZAKI KIÍRÁS 2012 Az alábbi szabályok célja, hogy a biztonság, kutatás és fejlesztés érdekében bizonyos dolgok módosíthatók vagy cserélhetők legyenek, így fokozva a versenyt a különböző

Részletesebben

P CSOPORTOS GÉPKOCSIK SPECIÁLIS SZABÁLYAI

P CSOPORTOS GÉPKOCSIK SPECIÁLIS SZABÁLYAI P CSOPORTOS GÉPKOCSIK SPECIÁLIS SZABÁLYAI Nemzeti homológizáció vagy nemzeti homológizációs kiterjesztéssel kiegészített, lejárt FIA homológizáció alapján épített vagy átalakított, a közuti közlekedes

Részletesebben

Magyarország Nyílt Nemzeti Gyorsasági Motoros Kupájának Technikai Szabályzata

Magyarország Nyílt Nemzeti Gyorsasági Motoros Kupájának Technikai Szabályzata Magyarország Nyílt Nemzeti Gyorsasági Motoros Kupájának Technikai Szabályzata 2016 Készítette: Jóváhagyta: Kiadja: A MAMS Gyorsasági Szakág A MAMS Elnöksége A MAMS Titkársága További szakági információk:

Részletesebben

MAMS/SMF Közös Nemzetközi Nyílt Utánpótlás Junior és Rövidpályás Bajnokság és Kupa Technikai szabályzat

MAMS/SMF Közös Nemzetközi Nyílt Utánpótlás Junior és Rövidpályás Bajnokság és Kupa Technikai szabályzat 1 MAMS/SMF Közös Nemzetközi Nyílt Utánpótlás Junior és Rövidpályás Bajnokság és Kupa Technikai szabályzat 2016 2 MAMS/SMF KÖZÖS Nemzetközi Nyílt Utánpótlás, Junior és Rövidpályás Bajnokság és Kupa Technikai

Részletesebben

MAMS Old Timer Simson Sport Bajnokság technikai kiírás

MAMS Old Timer Simson Sport Bajnokság technikai kiírás MAMS Old Timer Simson Sport Bajnokság technikai kiírás Csak azok az átalakítások engedélyezettek, amik jelen kiírásban engedélyezve vannak. A nem említett átalakítások tilosak! Kötelező reklámok elhelyezése

Részletesebben

254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N.) számára

254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N.) számára 254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N.) számára 1. MEGHATÁROZÁS Nagy sorozatban gyártott szériaautók. 2. HOMOLOGIZÁCIÓ Legalább 2500 azonos egységet kell gyártani 12 egymást követő hónap alatt

Részletesebben

MAMI Kupa MZ Racing Kupa technikai szabályzat

MAMI Kupa MZ Racing Kupa technikai szabályzat MAMI Kupa MZ Racing Kupa technikai szabályzat Kötelező reklámok elhelyezése A kupasorozat díjait adó támogatóink reklámjait kötelezően el kell helyezni, a motorkerékpár első és hátsó sárvédőire! Amennyiben

Részletesebben

MAMS/SMF KÖZÖS Nemzetközi Nyílt Junior és Rövidpályás Bajnokság és Kupa Technikai szabályzat

MAMS/SMF KÖZÖS Nemzetközi Nyílt Junior és Rövidpályás Bajnokság és Kupa Technikai szabályzat MAMS/SMF KÖZÖS Nemzetközi Nyílt Junior és Rövidpályás Bajnokság és Kupa Technikai szabályzat Tartalomjegyzék: 2. oldal PW 50 és PW Special 5. oldal MiniGp Junior 9. oldal MiniGp 13. oldal MiniGp Pro 17.

Részletesebben

254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára Megjegyzés! Lásd a dokumentum végén!

254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára Megjegyzés! Lásd a dokumentum végén! 254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára Megjegyzés! Lásd a dokumentum végén! 1. MEGHATÁROZÁS Nagy sorozatban gyártott szériaautók. 2. HOMOLOGIZÁCIÓ Legalább 2500 azonos egységet kell

Részletesebben

279. fejezet A Rallycross és Autocross Versenyautókra vonatkozó Technikai előírások Megjegyzés! Lásd a dokumentum végén!

279. fejezet A Rallycross és Autocross Versenyautókra vonatkozó Technikai előírások Megjegyzés! Lásd a dokumentum végén! 279. fejezet A Rallycross és Autocross Versenyautókra vonatkozó Technikai előírások Megjegyzés! Lásd a dokumentum végén! 1. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK 1.1 Fogalom meghatározások Az autóknak mereven zárt, nem

Részletesebben

MAMI Kupa Simson Kupa technikai szabályzat

MAMI Kupa Simson Kupa technikai szabályzat MAMI Kupa Simson Kupa technikai szabályzat A Simson Kupa futamai a MAMI Kupa betétfutamaiként kerülnek megrendezésre. A Simson Kupában csak éves licenccel lehet indulni. Kategóriák: széria; speciál. Általános

Részletesebben

1/2005. sz. TECHNIKAI KÖRLEVÉL

1/2005. sz. TECHNIKAI KÖRLEVÉL 2005.03.08 1/2005. sz. TECHNIKAI KÖRLEVÉL Legutóbbi frissítés: 2005-03-07 Mellékelve! A versenyzők felszerelése az Országos Bajnokságok futamain TARTALOMJEGYZÉK I. GÉPKÖNYVEZÉSI IDŐPONTOK... 1 II. NEMZETI

Részletesebben

Jármű- és hajtáselemek III. 1. tervezési feladat

Jármű- és hajtáselemek III. 1. tervezési feladat BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Jármű- és hajtáselemek III. (KOJHA 158) 1. tervezési feladat Járműelemek és Járműszerkezetanalízis Tanszék Jármű- és

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS. BAKONYSZENTLÁSZLÓ SZLALOM 2014. május 03. A verseny hivatalos honlapja: www.bakonyrally.hu

VERSENYKIÍRÁS. BAKONYSZENTLÁSZLÓ SZLALOM 2014. május 03. A verseny hivatalos honlapja: www.bakonyrally.hu VERSENYKIÍRÁS BAKONYSZENTLÁSZLÓ SZLALOM 2014. május 03. A verseny hivatalos honlapja: www.bakonyrally.hu 2 Amatőr Szlalom verseny A verseny megnevezése: Bakonyszentlászló Szlalom A verseny szervezője:

Részletesebben

253. fejezet Biztonsági felszerelések (Gr. N. A. B. SP.) Megjegyzés! Lásd a dokumentum végén! Legutóbbi frissítés: 2006.02.18

253. fejezet Biztonsági felszerelések (Gr. N. A. B. SP.) Megjegyzés! Lásd a dokumentum végén! Legutóbbi frissítés: 2006.02.18 253. fejezet Biztonsági felszerelések (Gr. N. A. B. SP.) Megjegyzés! Lásd a dokumentum végén! Legutóbbi frissítés: 2006.02.18 1. Az olyan autót, melynek konstrukcióját veszélyesnek ítélték, a sportfelügyelők

Részletesebben

Technikai Mérések és Ellenőrzések Módszertana

Technikai Mérések és Ellenőrzések Módszertana Technikai Mérések és Ellenőrzések a Segédlet a mérések lefolytatásához Készítette: Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Technikai Bizottsága Jóváhagyta: Az MNASZ Intéző Bizottsága Közzétéve: 2013.október

Részletesebben

Perkins Phaser 135 Euro 2 típusú autóbusz dízelmotorok felújítása, szükség szerinti javítása Műszaki leírása BKV Zrt. 15/T-393 /12.

Perkins Phaser 135 Euro 2 típusú autóbusz dízelmotorok felújítása, szükség szerinti javítása Műszaki leírása BKV Zrt. 15/T-393 /12. Műszaki leírás Jelen eljárásban Ajánlattevőnek a felújításra vonatkozóan kalkulált egységárakat (átalánydíj) kell megajánlania. A megajánlott felújítási egységárat jelen műszaki leírásban meghatározott

Részletesebben

2013.04.01. hajlított kés, 2 hidraulikus henger, kerék állványok, hátsó 450 mm-es pálcás henger.

2013.04.01. hajlított kés, 2 hidraulikus henger, kerék állványok, hátsó 450 mm-es pálcás henger. Magágy kultivátor 1 Alapfelszereltség: 3 pontos csatlakozó, 325 mm-es elülső laposvas henger, 2 sor egyenes vagy hajlított kés, 2 hidraulikus henger, kerék állványok, hátsó 450 mm-es pálcás henger. - Kések

Részletesebben

www.jawamoped.hu ZVL BABETTA MOPED Alkatrészjegyzék 207.100 / 200 / 300 típusokhoz Gyártó: Povázské Strojárne, n.c., Povázská Bystrica ČSSR

www.jawamoped.hu ZVL BABETTA MOPED Alkatrészjegyzék 207.100 / 200 / 300 típusokhoz Gyártó: Povázské Strojárne, n.c., Povázská Bystrica ČSSR ZVL BABETTA MOPED Alkatrészjegyzék 0.00 / 00 / 00 típusokhoz Gyártó: Povázské Strojárne, n.c., Povázská Bystrica ČSSR HENGEREK OSZTÁLYOZÁSI TÁBLÁZATA Henger A B C osztálya Normál.0+0.00.0+0.00.0+0.00.

Részletesebben

Használati utasítás Hinomoto E224 Traktorhoz

Használati utasítás Hinomoto E224 Traktorhoz Használati utasítás Hinomoto E224 Traktorhoz - 1 - Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2. Biztonsági, környezetvédelmi és tűzbiztonsági rendszabályok 3. A traktor felépítése 3.1 Műszerfal és kezelő szervek 3.2

Részletesebben

1.5 A meghibásodott csavarmenetek új, az eredetivel azonos belső átmérőjű menetvágással javíthatók. (Helicoil rendszer)

1.5 A meghibásodott csavarmenetek új, az eredetivel azonos belső átmérőjű menetvágással javíthatók. (Helicoil rendszer) 252. fejezet Általános előírások a szériaautók (Gr. N), a túraautók (Gr. A), és a nagy túraautók (Gr. B) részére Megjegyzés! Lásd a dokumentum végén! Legutóbbi frissítés: 2005.09.13 1. ÁLTALÁNOS MEGJEGYZÉSEK

Részletesebben

Tilos az értékesítése! www.jawamoped.hu. BABETTA se. egédmotorkerékpár 210, 225 típus

Tilos az értékesítése! www.jawamoped.hu. BABETTA se. egédmotorkerékpár 210, 225 típus BABETTA se egédmotorkerékpár 210, 225 típus HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYÁRTÓ: HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ a BABETTA 210, 225 típusú mopedhez ZMV KOVA MOTOR, a. s. 946 03 KOLÁROVO SZLOVÁKIA TARTALOM: Bevezető Műszaki

Részletesebben

FIA Nemzetközi Sportkódex 1992. J függelék (részlet)

FIA Nemzetközi Sportkódex 1992. J függelék (részlet) FIA Nemzetközi Sportkódex 1992 J függelék (részlet) (Kivonat a MAMSZ Szabálykönyve II. kötet Autós szabályok című könyvből) Írta: Szamos Miklós Újra szerkesztette: Cselényi Balázs Kiadja: MNASZ Rallye

Részletesebben

254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára

254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára 254. fejezet Meghatározások a széria autók (Gr. N) számára Utolsó frissítés: 2010.01.28 1. MEGHATÁROZÁS Nagy sorozatban gyártott szériaautók. 2. HOMOLOGIZÁCIÓ Legalább 2500 azonos egységet kell gyártani

Részletesebben

Pneumatikus Tárcsafékek

Pneumatikus Tárcsafékek Javítási útmutató C16352 - HU - 005 Pneumatikus Tárcsafékek SB6.../SB7... Axiális- & radiális kamraelrendezésû tárcsafékek RA-SB0002- Tartalomjegyzék.......................................................................

Részletesebben

Alvázszám Motorszám A váltó, sebességek helye

Alvázszám Motorszám A váltó, sebességek helye 1. Kuplung kar 2. Műszerfal 3. Tanksapka 4. Levegőszűrő 5. Akkumulátor, biztosíték, szerszámkészlet 6. Ülés rögzítő 7. Motorszám 8. Váltókar 9. Gyertyapipa Teljes áttekintés 10. Hátsó féktartály 11. Benzincsap

Részletesebben

Páraelszívó Használati útmutató

Páraelszívó Használati útmutató Páraelszívó Használati útmutató TARTALOMJEGYZÉK FIGYELMEZTETÉSEK TARTOZÉKOK 2 FELSZERELÉS 3 HASZNÁLAT - KARBANTARTÁS 4 FIGYELMEZTETÉSEK TARTOZÉKOK FIGYELMEZTETÉSEK Ezt az elszívó készüléket a konyhai szagok

Részletesebben

DF1 / DF2. Kezelési utasítás. Kiadás 7/2004 Nyomtatás 5.2009

DF1 / DF2. Kezelési utasítás. Kiadás 7/2004 Nyomtatás 5.2009 DF1 / DF2 Kezelési utasítás Kiadás 7/2004 Nyomtatás 5.2009 Nyelv HU DF1 a következõ sorozatszámtól: 47049 DF2 a következõ sorozatszámtól: 48213 Cikkszám AC 753462 A gép azonosítója Annak érdekében, hogy

Részletesebben

Jármű-azonosító adatok Kérjük, hogy a jármű-azonosító adatait rögzítse és gondosan őrizze meg

Jármű-azonosító adatok Kérjük, hogy a jármű-azonosító adatait rögzítse és gondosan őrizze meg Jármű-azonosító adatok Jármű-azonosító adatok Kérjük, hogy a jármű-azonosító adatait rögzítse és gondosan őrizze meg Alvázszám Az alvázszám a központi csővázon található a belső lábvédő idom mögött, melynek

Részletesebben

2016 ÉVI MAGYAR DRIFT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG TECHNIKAI, SZABÁLYZATA PRO/SEMIPRO KATEGÓRIA

2016 ÉVI MAGYAR DRIFT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG TECHNIKAI, SZABÁLYZATA PRO/SEMIPRO KATEGÓRIA FIGYELMEZTETÉS! A versenyzés veszélyes sport! Olyan, hogy biztonságos verseny nem létezik. A versenyzés mindig magában hordozza a súlyos vagy halálos sérüléssel járó baleset kockázatát. Ez a veszély mindig

Részletesebben

Kawasaki 2005. Új Modell Információ ZX-636R

Kawasaki 2005. Új Modell Információ ZX-636R Kawasaki 2005. Új Modell Információ ZX-636R 459966D1-2D2B-083EB5.doc 1/27 Modellkoncepció Az 1985-ben megjelent GPZ 600R volt az els középsúlyú gép, ami motor, futóm és aerodinamika tekintetében rivalizált

Részletesebben

Ipari dobozok. Spacial S44 S57 S24 SDB Acél ipari dobozok. Thalassa TBS - TBP Szigetelt ipari dobozok. Spacial S44: Acél ipari dobozok IP66 1/4

Ipari dobozok. Spacial S44 S57 S24 SDB Acél ipari dobozok. Thalassa TBS - TBP Szigetelt ipari dobozok. Spacial S44: Acél ipari dobozok IP66 1/4 Ipari dobozok Spacial S44 S57 S24 SDB Acél ipari dobozok PB50095 Spacial S44: Acél ipari dobozok IP66 /4 PB50096 Spacial S57: Acél csavarrögzítésű takaródobozok IP66 /6 PB50097 Spacial S24: Acél biztonsági

Részletesebben

JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. FEJEZET: BEVEZETŐ, BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK... 1.1. FIGYELMEZTETŐ ÁBRÁK, FELIRATOK... 1.2. A FIGYELMEZTETŐ FELIRATOK ELHELYEZKEDÉSE... 1.3. BIZTONSÁGI

Részletesebben

3. Alexovics Szlalom Kupa Móri Wekerle Emlékfutam. Mór, 2014.10.04. RENDEZVÉNY KIÍRÁS

3. Alexovics Szlalom Kupa Móri Wekerle Emlékfutam. Mór, 2014.10.04. RENDEZVÉNY KIÍRÁS 3. Alexovics Szlalom Kupa Móri Wekerle Emlékfutam Mór, 2014.10.04. RENDEZVÉNY KIÍRÁS 1 A rendezvény neve: A szervező jogi személy neve, címe: Képviselő: 3. Alexovics Szlalom Kupa Móri Wekerle Emlékfutam

Részletesebben

Előszó. Megjegyzés /Figyelem /Vigyázat. MEGJEGYZÉS = Fontos tájékoztató a kezeléssel. FIGYELEM = Ezt a jelzést olyan helyeken

Előszó. Megjegyzés /Figyelem /Vigyázat. MEGJEGYZÉS = Fontos tájékoztató a kezeléssel. FIGYELEM = Ezt a jelzést olyan helyeken Előszó Köszönjük, hogy a KEEWAY termékét választotta. A motorozás egy nagyon izgalmas sport, de mielőtt útra kelne, kérjük tanulmányozza figyelmesen ezt az útmutatót. Ez az útmutató leírja a jármű helyes

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. A C kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. A C kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A C kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára 2015 A Nemzeti Közlekedési Hatóságról (továbbiakban: NKH) szóló 263/2006. (XII. 20.) Korm.

Részletesebben

HIDROMASSZÁZS KÁDAK. Beépítési és használati utasítás

HIDROMASSZÁZS KÁDAK. Beépítési és használati utasítás HIDROMASSZÁZS KÁDAK Beépítési és használati utasítás Tisztelt Ügyfelünk! Kérjük, szenteljen maximális figyelmet a következő pár oldal tartalmának és tartsa be az összes utasítást, melyet itt olvashat.

Részletesebben

JÁRMŰVEK JAVÍTÁSA. Javítási technológiák

JÁRMŰVEK JAVÍTÁSA. Javítási technológiák JÁRMŰVEK JAVÍTÁSA Javítási technológiák Javítás A javítás feladata az üzemképesség, az előírt megbízhatósági szint helyreállítása. javításkor részleges vagy teljes szétszerelés és alapos tisztítása után

Részletesebben

BABETTA 225 alkatrész-katalógus

BABETTA 225 alkatrész-katalógus BABETTA alkatrész-katalógus TARTALOMJEGYZÉK. Motorblokk, Motorház. Főtengely, Dugattyú. Henger, hengerfej. Szívócső a. Levegőszűrő. Porlasztó.. Kipufogó berendezés. Tengelykapcsoló. Sebességváltó. Indítópedál

Részletesebben

GRUNDFO F S Sze z r e elé l s é i és é üz ü e z m e elt l e t té t s é i ut u a t sít í á t s

GRUNDFO F S Sze z r e elé l s é i és é üz ü e z m e elt l e t té t s é i ut u a t sít í á t s GRUNDFOS Szerelési és üzemeltetési utasítás 2 3 4 TARTALOMJEGYZÉK 1. Típus megnevezés 2. Alkalmazási terület 3. Műszaki adatok 3.1 Környezeti hőmérséklet 3.2 Közeghőmérséklet 3.3 Maximális üzemi nyomás

Részletesebben

Kezelési utasítás. Szántóföldi kultivátor T.L.T áthajtóm vel TOPAS 140 A. LEMKEN GmbH & Co.KG

Kezelési utasítás. Szántóföldi kultivátor T.L.T áthajtóm vel TOPAS 140 A. LEMKEN GmbH & Co.KG Kezelési utasítás Szántóföldi kultivátor T.L.T áthajtóm vel TOPAS 140 A Biztosítjuk biztonságát LEMKEN GmbH & Co.KG Weseler Straße 5, D-46519 Alpen / Postafiók 11 60, D-46515 Alpen Telefon (0 28 02) 81-0,

Részletesebben

Üzemeltetési utasítás

Üzemeltetési utasítás Üzemeltetési utasítás Eke Juwel 8 Juwel 8 V - HU - LEMKEN GmbH & Co. KG Weseler Straße 5, D-46519 Alpen Telefon (0 28 02) 81-0, Telefax (0 28 02) 81-220 E-mail: lemken@lemken.com, Internet: http://www.lemken.com

Részletesebben

Üzemeltetési útmutató

Üzemeltetési útmutató Üzemeltetési útmutató Kultivátor Thorit 10 KA A BIZTONSÁGÉRT KEZESKEDÜNK! Cikkszám: 175 3998 HU-1/11.05 LEMKEN GmbH & Co. KG Weseler Straße 5, D-46519 Alpen / Postfach 11 60, D-46515 Alpen Telefon (0 28

Részletesebben

Falra szerelhető acélszekrények

Falra szerelhető acélszekrények Falra szerelhető acélszekrények Spacial CRN - CRNG Falra szerelhető acélszekrények / Méretek /7 Kiválasztási segédlet /10 Tartozékok /18 PB50000 PB50001 PB5000 PB500199 Alkalmazások /8 Kiválasztási segédlet

Részletesebben

NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK

NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK 2008.6.26. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 165/11 NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK A nemzetközi közjog értelmében jogi hatállyal kizárólag az ENSZ-EGB eredeti

Részletesebben

Előszó. Megjegyzés /Figyelem /Vigyázat. MEGJEGYZÉS = Fontos tájékoztató a. FIGYELEM = Ezt a jelzést olyan helyeken találja,

Előszó. Megjegyzés /Figyelem /Vigyázat. MEGJEGYZÉS = Fontos tájékoztató a. FIGYELEM = Ezt a jelzést olyan helyeken találja, Előszó Köszönjük, hogy a KEEWAY termékét választotta. A motorozás egy nagyon izgalmas sport, de mielőtt útra kelne, kérjük tanulmányozza figyelmesen ezt az útmutatót. Ez az útmutató leírja a jármű helyes

Részletesebben

Használati utasítás Iseki TL2300F, TL 2500F Traktorhoz

Használati utasítás Iseki TL2300F, TL 2500F Traktorhoz Használati utasítás Iseki TL2300F, TL 2500F Traktorhoz Ez a dokumentum a Kelet-Agro kft szellemi tulajdona. A leírás bármelyik része, vagy egésze csak a Kelet-Agro kft írásos engedélyével másolható vagy

Részletesebben

Modulo M168d alacsonypadlós városi csuklós autóbusz

Modulo M168d alacsonypadlós városi csuklós autóbusz Modulo M168d alacsonypadlós városi csuklós autóbusz Tesztelési alapadatok: Tesztelési időszak: 2016. április 18. június 30. Tesztelési viszonylatok: 5 Üzemeltető telephely: Kelenföldi Divízió Főbb műszaki

Részletesebben

Használati utasítás Kubota B1-14D, B1-15D, B1-16D, B1-17D Traktorokhoz

Használati utasítás Kubota B1-14D, B1-15D, B1-16D, B1-17D Traktorokhoz Használati utasítás Kubota B1-14D, B1-15D, B1-16D, B1-17D Traktorokhoz - 1 - I. Bevezetés A Kubota B1-14D, B1-15D, B1-16D és B1-17D olyan négy kerék meghajtású, többcélú kerti traktor, ami a kertészetek,

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 17.11.2008 COM(2008) 690 végleges 2008/0213 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE a kerekes mezőgazdasági vagy erdészeti traktorok

Részletesebben

KULCS_TECHNOLÓGIA_GÉPJÁRMŰSZERELŐ_2016

KULCS_TECHNOLÓGIA_GÉPJÁRMŰSZERELŐ_2016 KULCS_TECHNOLÓGIA_GÉPJÁRMŰSZERELŐ_2016 1. A gyújtás alapján a motorokat felosztjuk: 2 a) benzinmotorokra (Otto) b) dízel motorokra (Diesel) 2. A többhengeres motorokat a hengerek helyzetétől függően felosztjuk:

Részletesebben

MAMI Kupa Robogó kategória technikai szabályzat

MAMI Kupa Robogó kategória technikai szabályzat MAMI Kupa Robogó kategória technikai szabályzat Általános technikai szabályzat (összes géposztály) 1. A variátor fedelet az összes gyári csavar minimum 90%-ával kell a motoron rögzíteni. 2. A motorblokkon

Részletesebben

Wilo-DrainLift S szennyvízátemelő telep

Wilo-DrainLift S szennyvízátemelő telep Wilo-DrainLift S szennyvízátemelő telep H Beépítési és üzemeltetési utasítás 251 27 72 / 0999 Tartalom 1. Általános rész...3 1.1 Alkalmazási terület...3 1.1. Csatlakozó méretek és teljesítmény adatok...4

Részletesebben

I. OSZTÁLYBASOROLÁS ÉS MEGHATÁROZÁSOK

I. OSZTÁLYBASOROLÁS ÉS MEGHATÁROZÁSOK I. OSZTÁLYBASOROLÁS ÉS MEGHATÁROZÁSOK 1. Osztályba sorolás Rallye Túra versenyeken speciálisan az alábbi gépcsoportokat, géposztályokat különböztetjük meg: Gr. N Csak Rallye Túra versenyeken ebbe a gépcsoportba

Részletesebben

Üzemeltetési utasítás

Üzemeltetési utasítás Üzemeltetési utasítás Függesztett ekék Juwel 7M Juwel 7M V - HU - LEMKEN GmbH & Co. KG Weseler Straße 5, 46519 Alpen / Germany Telefon +49 28 02 81 0, Telefax +49 28 02 81 220 lemken@lemken.com, www.lemken.com

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ LN50QT-4 LN50QT-6 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ LN50QT-4 LN50QT-6 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KEZELÉSI ÚTMUTATÓ VEZETŐ ÉS UTASA A LN50QT-4/6 motorkerékpár egy vezető és egy utas részére készült, de mindig csak a Magyarországon érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően lehet

Részletesebben

A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek

A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek A jármővek méreteire vonatkozó üzemeltetési mőszaki feltételek A mezıgazdasági vontatóból vagy lassú jármőbıl és egy pótkocsiból álló jármőszerelvény hosszúsága a 18,00, a mezıgazdasági vontatóból és két

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ XR, 1.911 SZ. MODELL

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ XR, 1.911 SZ. MODELL H KEZELÉSI ÚTMUTATÓ XR, 1.911 SZ. MODELL Embereket mozgatunk. Tartalom Bevezetés...5 Átvétel...6 Beállítás...6 A kerekesszék kezelése...6 Specifikáció...6 Alkalmazás...7 Kiegészítő és előtéthajtások...7

Részletesebben

Kezelési utasítás. Rövidtárcsa. Heliodor S & K. LEMKEN GmbH & Co. KG

Kezelési utasítás. Rövidtárcsa. Heliodor S & K. LEMKEN GmbH & Co. KG Kezelési utasítás Rövidtárcsa Heliodor S & K - HU - Biztosítjuk biztonságát! LEMKEN GmbH & Co. KG Weseler Straße 5, D-46519 Alpen / Postfach 11 60, D-46515 Alpen Telefon (0 28 02) 81-0, Telefax (0 28 02)

Részletesebben

Szabályozó zsalu JK-LP / JK-LU

Szabályozó zsalu JK-LP / JK-LU Szabályozó zsalu JK-LP / JK-LU Ferdinand Schad KG Steigstraße 25-27 D-78600 Kolbingen Telefon +49 (0) 74 63-980 - 0 Telefax +49 (0) 74 63-980 - 200 info@schako.de www.schako.de Tartalom Leírás... 3 Szerelési

Részletesebben

Új, alacsonypadlós, dízel, csuklós autóbuszok beszerzése

Új, alacsonypadlós, dízel, csuklós autóbuszok beszerzése 12. sz. melléklet Új, alacsonypadlós, dízel, csuklós autóbuszok beszerzése (Eljárás száma: TB-215/15) MÓDOSÍTOTT MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓ 2015. Bevezető... 3 Fogalom meghatározások... 3 A jármű által kielégítendő

Részletesebben

Üzemeltetési útmutató

Üzemeltetési útmutató Üzemeltetési útmutató Kultivátor Thorit 9 KA Version 2004 - HU - A BIZTONSÁGÉRT KEZESKEDÜNK! Cikkszám: 175 3932 HU-2/05.06 LEMKEN GmbH & Co. KG Weseler Straße 5, D-46519 Alpen / Postfach 11 60, D-46515

Részletesebben

SYSTEM KAN-therm Press mûszaki ismertetõ és termék katalógus

SYSTEM KAN-therm Press mûszaki ismertetõ és termék katalógus 2 SYSTEM KAN-therm Press mûszaki ismertetõ és termék katalógus ISO 9001 : 2000 Szerzõi jog KAN Sp. z o.o. Minden jog fenntartva. A KAN Sp. z o.o. kiadványokban szöveg, képek, grafika és elrendezés szerzõijog

Részletesebben

MELLÉKLET az alábbi dokumentumhoz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE. {SWD(2012) 206 final} {SWD(2012) 207 final}

MELLÉKLET az alábbi dokumentumhoz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE. {SWD(2012) 206 final} {SWD(2012) 207 final} EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.7.13. COM(2012) 380 final MELLÉKLET az alábbi dokumentumhoz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a gépjárművek és pótkocsijaik időszakos műszaki vizsgálatáról

Részletesebben

John Gardener G81061 benzines fűkasza. Használati útmutató

John Gardener G81061 benzines fűkasza. Használati útmutató John Gardener G81061 benzines fűkasza Használati útmutató Üzembe helyezés előtt olvassa el a kezelési útmutatót és a biztonsági előírásokat. Mindig tartsa be a vonatkozó utasításokat! 2 4 5 6 Tartalomjegyzék

Részletesebben

GOKART ORSZÁGOS BAJNOKSÁG 2007. évi ALAPKIÍRÁSA

GOKART ORSZÁGOS BAJNOKSÁG 2007. évi ALAPKIÍRÁSA GOKART ORSZÁGOS BAJNOKSÁG 2007. évi ALAPKIÍRÁSA Készítette: a Gokart Szakági Bizottság Jóváhagyta: az MNASZ Intéző Bizottság Kiadja: az MNASZ Titkárság 2 TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET... 9 1. MAGYARORSZÁGI

Részletesebben

SZERELÉSI, HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ

SZERELÉSI, HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ Páraelszívók ZHT 530 - ZHT 630 SZERELÉSI, HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOSSÁGOK - BIZTONSÁGI ÚTMUTATÁSOK 3 SZERELÉS 4 HASZNÁLAT - KARBANTARTÁS 5 ÁLTALÁNOSSÁGOK ÉS BIZTONSÁGI

Részletesebben

Használati útmutató. Páraelszívó EFA 9673. http://www.markabolt.hu/

Használati útmutató. Páraelszívó EFA 9673. http://www.markabolt.hu/ Használati útmutató Páraelszívó EFA 9673 1 Üdvözöljük az Electrolux világában! Köszönjük, hogy egy első osztályú Electrolux terméket választott. Az Electrolux cég célja az, hogy olyan minőségi termékek

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. A C kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. A C kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A C kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára 2013 A Nemzeti Közlekedési Hatóságról (továbbiakban: NKH) szóló 263/2006. (XII. 20.) Korm.

Részletesebben

A motorkerékpár átadása, átadás előtti átvizsgálás. Jótállási okmány P.H. Motorkerékpár adatok. Modell:...

A motorkerékpár átadása, átadás előtti átvizsgálás. Jótállási okmány P.H. Motorkerékpár adatok. Modell:... A motorkerékpár átadása, átadás előtti átvizsgálás A motorkerékpárja átadása előtt, a járművet alaposan átvizsgáltuk annak érdekében, hogy az kifogástalan, és a gyári minőségi előírásoknak megfelelő állapotban

Részletesebben

1 SEBESSÉGES 2 SEBESSÉGES

1 SEBESSÉGES 2 SEBESSÉGES ALKATRÉSZKATALÓGUS A JAWA 0 TÍPUSÚ MOPEDHEZ SEBESSÉGES SEBESSÉGES JAWA 0, JAWA 0, JAWA 0 SPORT AMERICAN JAWA LTD. 988 . MOTORBLOKK, MOTORHÁZ - 8 9 0* 0 0 Motor teljes, porlasztóval 0 00 Motorház teljes

Részletesebben

Elektromos és benzinmotors szegélynyírók, fűkaszák

Elektromos és benzinmotors szegélynyírók, fűkaszák 154 Elektromos és benzinmotors szegélynyírók, fűkaszák Elektromos szegélynyíró UR3000 300mm Egyszerűen használható, kis súlyú elektromos szegélynyíró Merev alumínium tengely Könnyen cserélhető damilfej

Részletesebben

HONDA PCX125-2017. Sajtóközlemény kiadásának dátuma: 2016. május 18.

HONDA PCX125-2017. Sajtóközlemény kiadásának dátuma: 2016. május 18. HONDA PCX125-2017 Sajtóközlemény kiadásának dátuma: 2016. május 18. A modellfrissítés főbb elemei: Európa kedvenc robogója immáron az EURO4-es környezetvédelmi előírásoknak is megfelel, így a 2016-os évtől

Részletesebben

ELEKTROMOS ÁTFOLYÓS VÍZMELEGÍTŐ

ELEKTROMOS ÁTFOLYÓS VÍZMELEGÍTŐ ELEKTROMOS ÁTFOLYÓS VÍZMELEGÍTŐ Az elhasznált terméket nem szabad kommunális hulladékként kezelni. A szétszerelt készüléket újrahasznosítás céljából elektromos és elektronikus készülékek gyűjtő helyére

Részletesebben

A múlt ihlette, de a jövőnek építettük

A múlt ihlette, de a jövőnek építettük A múlt ihlette, de a jövőnek építettük Most a Yamaha kitárja az egyedi átalakítások kapuját az új XV950R egy, az eredeti épített motorok jellegét és személyiségét friss, neo retró, feltn japán külsbe csomagoló

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TÍPUSÚ GÁZFŐZŐLAPOKHOZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TÍPUSÚ GÁZFŐZŐLAPOKHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ CGW LUX 60 4G AI AL CI CGW LUX 70 5G AI AL TR CI TÍPUSÚ GÁZFŐZŐLAPOKHOZ CGW LUX 60 4G AI AL CI CGW LUX 70 5G AI AL TR CI COD. 04067DE - 10.09.2012 A FŐZŐLAPOK LEÍRÁSA MODELL: CGW LUX

Részletesebben

Szerelési és üzemeltetési kézikönyv

Szerelési és üzemeltetési kézikönyv Szerelési és üzemeltetési kézikönyv FW 5 00 AB AA 0 H FW0 FW06 FW08+0 FW FW6+8 66 856 066 066 6 H 96 96 09 00 FW0~0 69 9 80 9 5 F ø00 6 9 8 ø 9 558 559 6 80 0 6 5 5 5 5 A B 6B 5 5 08 5 558 ø 9 80 5 66

Részletesebben

VIZSGABIZTOSKÉPZÉS. 121. Új világító és fényjelző berendezések. Budapest, 2016. Gál István. Szintentartó III. képzés

VIZSGABIZTOSKÉPZÉS. 121. Új világító és fényjelző berendezések. Budapest, 2016. Gál István. Szintentartó III. képzés VIZSGABIZTOSKÉPZÉS Szintentartó III. képzés 121. Új világító és fényjelző berendezések Gál István Budapest, 2016. L kategóriájú járművek világító és fényjelző berendezései (A különálló számok a szövegrészhez

Részletesebben

CITROËN JUMPY FURGON

CITROËN JUMPY FURGON CITROËN JUMPY FURGON DIZÁJN Fedezze fel a Citroën Jumpy-t, valamint a CITROËN haszongépjármű-kínálatát, melyet az alábbi QR kód leolvasásával pillanatok alatt elérhet okostelefonjáról. CITROËN JUMPY: EGY

Részletesebben

2010.4.10. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 91/1. (Nem jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK

2010.4.10. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 91/1. (Nem jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK 2010.4.10. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 91/1 II (Nem jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK A BIZOTTSÁG 2010/22/EU IRÁNYELVE (2010. március 15.) a mezőgazdasági és erdészeti traktorok típusjóváhagyására

Részletesebben

MULTI RENDSZERŰ LÉGKONDICIONÁLÓ SZERELÉSI ÚTMUTATÓ SZERELÉSI ÚTMUTATÓ MAGYAR

MULTI RENDSZERŰ LÉGKONDICIONÁLÓ SZERELÉSI ÚTMUTATÓ SZERELÉSI ÚTMUTATÓ MAGYAR MULTI RENDSZERŰ LÉGKONDICIONÁLÓ SZERELÉSI ÚTMUTATÓ HU SZERELÉSI ÚTMUTATÓ MAGYAR A termékről megállapították, hogy megfelel az Európai Unió kisfeszültségű berendezésekre vonatkozó irányelvének (2006/95/EK)

Részletesebben

LÁNCFŰRÉSZEK. ELEKTRONIKUS GYÚJTÁS. Egyszerűen, megbízhatóan indítható.

LÁNCFŰRÉSZEK. ELEKTRONIKUS GYÚJTÁS. Egyszerűen, megbízhatóan indítható. KATALÓGUS LÁNCFŰRÉSZEK OxyPower. Környezetbarát, alacsony károsanyagkibocsátás, kevesebb üzemanyagfogyasztás, nagyobb teljesítmény. FEJLETT ANTIVIBRÁCIÓS RENDSZER. A fűrész markolata a motortól és a vágóberendezésektől

Részletesebben

LEVEGŐZTETŐ és KEVERŐ RENDSZEREK

LEVEGŐZTETŐ és KEVERŐ RENDSZEREK LEVEGŐZTETŐ és KEVERŐ RENDSZEREK Levegőztető és keverő rendszerek A Zenit egy sor levegőztető és keverő terméket kínál a specializált háztartási és ipari szennyvízkezelő iparágak számára. A Zenit termékek

Részletesebben

Karbantartási jegyzőkönyv

Karbantartási jegyzőkönyv Karbantartási jegyzőkönyv Lajstromjel: HA- Tulajdonos: Jelölje meg a megfelelő típust! Üzembentartó: Repülőgép típ.: SF-25 B/C/D/E Gyári szám: Gyártási év: Motor: Gyári szám: Gyártási év: Légcsavar: Gyári

Részletesebben

A múlt ihlette, de a jövőnek építettük

A múlt ihlette, de a jövőnek építettük A múlt ihlette, de a jövőnek építettük Most a Yamaha kitárja az egyedi átalakítások kapuját az XV950 egy, az eredeti épített motorok jellegét és személyiségét friss, neo retró, japán külsőbe csomagoló

Részletesebben

1 15910314002X TŐCSAVAR ALSÓ 2 B01070605064 CSAVAR M6X50 3 150123050000 BLOKKSZILENT 4 160073070000 BREZONSTIFT 5 15001306001Z BLOKKFELEK 6

1 15910314002X TŐCSAVAR ALSÓ 2 B01070605064 CSAVAR M6X50 3 150123050000 BLOKKSZILENT 4 160073070000 BREZONSTIFT 5 15001306001Z BLOKKFELEK 6 NO. CODE 1 15910314002X TŐCSAVAR ALSÓ 2 B01070605064 CSAVAR M6X50 3 150123050000 BLOKKSZILENT 4 160073070000 BREZONSTIFT 5 15001306001Z BLOKKFELEK 6 150163060010 FŐTENGELYCSAPÁGY 7 150143060000 OLAJGYŰRŰ

Részletesebben

Combi (E) CP plus ready. Beépítési utasítás

Combi (E) CP plus ready. Beépítési utasítás Combi (E) CP plus ready Beépítési utasítás Combi (E) CP plus ready 2 1 3 6 4 5 Beszerelési példa 1 Kezelőelemek (analóg / digitális) 2 Helyiség-hőérzékelő 3 Keringtetett levegő beszívása (min. 150 cm²)

Részletesebben

Üzemeltetési utasítás

Üzemeltetési utasítás Üzemeltetési utasítás Figyelem: Az első üzembehelyezés előtt olvassa el figyelmesen ezt az üzemeltetési utasítást és feltétlenül ügyeljen a biztonsági előírásokra! Az üzemeltetési utasítást gondosan őrizze

Részletesebben

SZEZONNYITÓ MOTOROS KISOKOS

SZEZONNYITÓ MOTOROS KISOKOS 2014 SZEZONNYITÓ MOTOROS KISOKOS SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI FELÜGYELŐSÉGEK HOGYAN KÉSZÍTSÜK FEL MOTORUNKAT ÉS MAGUNKAT A TAVASZRA A motoros szezonra való felkészülést ideje már most elkezdenünk. Ne feledjük,

Részletesebben

Üzemeltetési útmutató

Üzemeltetési útmutató Üzemeltetési útmutató Utánfutó rögtömörítő VarioPack 110 Plus BIZTOSÍTJUK BIZTONSÁGÁT! Cikkszám: 175 3898 HU-1.08.02 LEMKEN GmbH & Co. KG Weseler Straße 5, D-46519 Alpen / Postfach 11 60, D-46515 Alpen

Részletesebben

66479/2015/START. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Targonca fődarabok javítása a MÁV-START Zrt. részére tárgyban

66479/2015/START. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Targonca fődarabok javítása a MÁV-START Zrt. részére tárgyban 66479/2015/START PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Targonca fődarabok javítása a MÁV-START Zrt. részére tárgyban Budapest, 2016. január 18. - 1- Tartalomjegyzék P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S... 3 I. M Ű S Z A K

Részletesebben

491421 ALÁTÉT 6,4 090295 14 491276 SIMSON HATLAP FEJŰ CSAVAR M6X12-A4K 090060 15 491346 SIMSON TELESZKOP ALÁTÉT 8,4X20X2 261261 16 491473 SIMSON

491421 ALÁTÉT 6,4 090295 14 491276 SIMSON HATLAP FEJŰ CSAVAR M6X12-A4K 090060 15 491346 SIMSON TELESZKOP ALÁTÉT 8,4X20X2 261261 16 491473 SIMSON 1. VÁZSZERKEZET 491141 SIMSON VÁZ NM 173861 1 484138 SIMSON NYEREGTARTÓ VÁZ FELSÖRÉSZ 203522 2 491342 GUMIPERSELY ÜZEMANYAGTARTÁLYHOZ 200441 4 111029 ÖSSZEKÖTÖ LEMEZ VÁZHOZ 203690 5 111021 OLDALMEREVITÖ

Részletesebben

CL55 2 GARANCIA HASZNÁLAT ÉS TÁRCSÁK VÁLASZTÁSA FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK TISZTÍTÁS

CL55 2 GARANCIA HASZNÁLAT ÉS TÁRCSÁK VÁLASZTÁSA FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK TISZTÍTÁS CL 55 CL55 2 TARTALOMJEGYZÉK GARANCIA FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK BEVEZETÉS AZ ÚJ CL55 CL 60 V.V. ZÖLD- SÉGFELDOLGOZÓ GÉP D VERZIÓHÁHOZ A GÉP BEKAPCSOLÁSA Javaslat a villamos csatlakozásokhoz Vezérlő tábla

Részletesebben