Magyarország Nagykövetsége. Magyarország Észak-Rajna-Vesztfália Kormányközi Vegyes Bizottság

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyarország Nagykövetsége. Magyarország Észak-Rajna-Vesztfália Kormányközi Vegyes Bizottság"

Átírás

1 Magyarország Nagykövetsége Magyarország Észak-Rajna-Vesztfália Kormányközi Vegyes Bizottság Projekttervezet 2014

2 VB Projekttervezet 2 / 9 Magyarország Nagykövetségének esseni gazdasági osztálya több olyan projektet dolgozott ki, melyeket megfelelő hazai érdeklődés esetén fel kíván venni a magyar-észak-rajna-vesztfáliai kormányközi vegyes bizottság kora őszre tervezett ülésének napirendjére is. Célja a hazai igények alapján a német cégekkel kialakítandó kapcsolatok vagy kapcsolati háló kiépítése, megbeszélések kezdeményezése és folytatása német szakmai szövetségekkel, klaszterekkel, minisztériumokkal, gazdaságfejlesztési társaságokkal és kereskedelmi kamarákkal a projektek sikeres realizálásának elősegítése céljából, a nagy nemzetközi fórummal rendelkező németországi vásárokon kínálkozó bemutatkozási lehetőségek, versenykiírások ismertetése, kedvezményes vagy támogatott kiállítási lehetőségek feltárása akár főiskolák vagy startup cégek részére, a német városokban realizált modellprojektek és azok eredményeinek, tapasztalatainak megismerése és az ott szerzett tapasztalatok továbbadása, igény esetén médiakapcsolatok létrehozása az esseni tiszteletbeli konzul támogatásával, felsőoktatási- és kutatóintézetek bevonása, kooperációk, csereprogramok létrehozása, praktikumok lehetőségeinek feltárása, bemutatkozási lehetőségek és fórumok megszervezése, a magyar tehetségek, és innovativ startup cégek részére, valamint magyar kis- és középvállalatok, mint beszállítók számára ágazati rendezvények keretében történő prezentációk, továbbá konkrét céges tárgyalási időpontok szervezésében való segítségnyújtás.

3 VB Projekttervezet 3 / 9 A gazdasági osztály a magyar-észak-rajna-vesztfáliai kormányközi vegyes bizottság projektterve három fő témakör konkrét programjának támogatását tűzte célul: 1. Zöldépítési Innovációs- és Tudásközpont 2. Autóipar, ezen belül a magyar kormány által kezdeményezett Jedlik Ányos elektromobilitási projekt 3. Dizájn és ipari formatervezés, Prof. Stefan Lengyel a Német Ipari Formatervezők Szövetségének tiszteletbeli elnöke közreműködésével A nagykövetség gazdasági osztálya érdekesnek tartja az egyes témakörök közötti kapcsolódási pontok feltárását egyebek között azért, mert a fenntarthatóság jegyében megvalósuló innovatív modellváros tervek és projektek nem csak az ún. zöld, (azaz környezetbarát) építés, hanem az energiahatékonyság növelése szempontjából is releváns. Ebben kiemelt szerepet kap az ún. intelligens épületelektronika, illetve az elektromobilitás, mint decentrális energiatárolási lehetőség. Mindeközben az ipari formatervezés mind az építészet és belsőépítészet, mind a járműgyártás igen fontos alkotórésze. Mindemellett a gazdasági osztály a konkrét megkeresések gondozásán felül tervezi Észak-Rajna-Vesztfáliában is az innovációs road show megrendezését, startup cégek bemutatkozási lehetőségével és potenciális üzleti partnerekkel megszervezett konkrét megbeszélésekkel továbbá ágazatokra vagy régióra specializálva magyar vállalatok, delegációk bemutatkozásának megszervezését, akár a helyi ipari és kereskedelmi kamarák, illetve gazdaságfejlesztési társaságok támogatásával.

4 VB Projekttervezet 4 / 9 Felhívjuk a figyelmet az Alfred Krupp ösztöndíjra, melynek keretében német diákok külföldön vehetnek részt szakmai gyakorlatban. A fogadó cég 1400 eurót kap az alapítványtól, ugyanakkor a diák ellátása és részére szállás biztosítása is az ő feladata. A 2014-es terminus az április 7. és május 2. közötti időszak. A gazdasági osztály érdekesnek tartja ezen lehetőség jövőbeni feltárását, mert az ösztöndíj felhasználásába való bekapcsolódás jól szolgálná az adott magyar vállalat és hazánk németországi megismertetését és a nemzetközi kapcsolatok fejlesztését. Egyetemek és egyetemi kooperációk, csereprogramok szempontjából érdekes a köv.: RUB Bochumi Ruhr Egyetem European Culture and Economy (ECUE), szaka. Ennek szakterülete az európai, ill. EU gazdaságpolitika is, nagyon szívesen fogadnak magyar diákokat vagy nyitottak csereprogramokra is. Az egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója Monika Sprung a köv. linkre hívta fel a figyelmünket: konkrét érdeklődés esetén szívesen küld további információkat. Az egyetem a nemzetköziesítési stratégiája jegyében is szeretné a magyar kapcsolatokat kiépíteni. Gazdasági kara is van. Kérték a konkrét témakörök megnevezését, melyek terén esetleg kutatási stb. egyéb kooperációk létrehozására lenne lehetőség. Az egyetem vezetőségével úgy állapodtunk meg, hogy ősszel a beadott konkrét témákkal, projektekkel, ill. kutatási területekkel foglalkozó karok, ill. professzorok találkozóját szerveznénk meg. Ezekkel kapcsolatos EU stb. finanszírozási támogatásokat is tisztázni lehetne. Ehhez érdeklődésük esetén kérnénk a konkrét javaslatok rövid német ismertetését. Az egyetem törekvése mindemellett az iparral és cégekkel való kooperációk forszírozása. A felszámolás alatt álló bochumi Opel gyár helyén létesülő un. World Factory célja a nemzetközi együttműködések és startup cégek támogatása. Ezzel kapcsolatban májusban folytatunk beszélgetést a Bochumi Kamarával, melyek eredményéről tájékoztatni fogjuk Önöket is. Ha kérdésük lenne, akkor ezeket is szívesen fogadjuk, azaz továbbítjuk.

5 VB Projekttervezet 5 / 9 xxx Javasoljuk az említett az említett aktivitások, valamint a vegyes bizottság tevékenységének és az őszre tervezett ülése napirendjének ismertetését mind a Nemzetgazdasági Minisztérium, mind a HITA és esetleg a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) honlapján a potenciális partnerek széleskörű elérésének érdekében. Ötletek, kapcsolódási pontok és érdeklődés esetén az esseni képviselet szívesen veszi az együttműködést további magyar vállalatokkal, intézményekkel és a maga sajátos gazdaságdiplomáciai eszközeivel továbbra is készséggel támogatja az említett projekteket.

6 VB Projekttervezet 6 / 9 1. Zöldépítési Innovációs- és Tudásközpont Aktualitás és relevancia A környezetvédelem és fenntarthatóság a kül- és gazdaságpolitika szerves részévé kell váljon, hiszen hosszú távú gazdasági növekedés nem képzelhető el globális társadalmi, szociális ill. természeti szempontok figyelembevétele nélkül fejtette ki Johannes Remmel Észak- Rajna-Vesztfália mezőgazdasági- és környezetvédelmi minisztere. Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa a zöld célkitűzések lényegi elemének tartja az uniós CO2 kibocsátás 1990-es értékéhez képest 40%-os csökkentését ig, a megújuló energiaforrások részarányának 27%-ra történő növelése mellett. A rendelkezésre álló fosszilis energiaforrások véges mennyisége, valamint többek között az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) aktuális tanulmányának környezetvédelmi meggondolásai is indokolttá teszik a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) azon stratégiáját, mely globálisan forszírozza a megújuló források felhasználásának egyre nagyobb mértékű térnyerése mellett a hatékonyság növelését az energiafelhasználás számos területén. Az autark és fenntartható energiatermelés mellett a rendelkezésünkre álló nyersanyagok, erőforrások hatékonyabb felhasználása, ill. az ehhez szükséges technológiai feltételek megteremtése a modern gazdaság számára egyre inkább súlyponti témává válik. Az ENSZ becslése szerint naponta közel 200 ezerrel nő bolygónk lakosainak száma. A növekedésnek és a civilizációs szokások változásának hatására folyamatosan nő az emberiség víz és élelemszükséglete, energiaigénye, valamint a termelt hulladék, miközben csökken az egy főre jutó ivóvízmennyiség, a fosszilis energiaforrások, a termőterületek. Komplex fenntarthatósági projektünk célja, az energiahatékonysági és megújuló energiaforrások alkalmazására vonatkozó fejlesztések továbbvitele; hogy elérhető példaként szolgáljon mindazok számára, akik örömmel tesznek annak érdekében, hogy az elkövetkező generációk boldogan, harmóniában élhessenek a Kék Bolygón.

7 VB Projekttervezet 7 / 9 Projekt A magyarországi Zöldépítési Innovációs Klaszter szervezésében egy nemzetközi együttműködés létrehozása konzorcium formájában a zöldépítési innovációs projektrendszer előkészítésére és realizálására: - komplex zöldvárosrészek mintaprojekt rendszerei - zöld ipari üzleti parkok hálózatának kiépítése - nemzetközi kapcsolati hálózat kiépítése: kooperációk tapasztalatcsere kutatás, fejlesztési aktivitások oktatási, képzési együttműködések A projekt alapvető céja a zöldépítés társadalmi / szociális, gazdasági és műszaki / technológiai szempontjainak és ezen összefüggéseknek a megvilágítása. A kutatás és fejleszési aktivitások praxistesztek segítségével történő optimalizálása szemponjából fontos szerepet töltenek be a tervezett modellprojektek és a partnerek közötti folyamatos tapasztalatcsere. Nemzetközi szintű együttműködési lehetőség: 1. A zöldépítési szakterülettel, ill. ennek fent nevezett aspektusaival foglalkozó felsőoktatási és kutatóintézetek (Szent István Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építésmérnöki Kar ) 2. A zöldépítésben érdekelt vállalatok (Jelenleg már tag 38 vállalkozás, többségükben kkv pl. Masterplast Nyrt. és vállalatcsoport, PentA KlímA Kft., Weishaupt Kft., DFT Hungária Kft., Inno-Comp Kft., CE Glass vállallatcsoport, Learning Innovation Kft., Építésügyi Minőségellenőrző és Innovácós Nonprofit Kft.) 3. A zöldépítés terén is aktív szakmai szervezetek, alapítványok (Homo Oecologicus Alapítvány, Szociális Szövetkezetek Országos Szövetsége) 4. Kereskedelmi kamarák 5. Az építészettel, ill. környezetvédelemmel kapcsolatos klaszterek

8 VB Projekttervezet 8 / 9 6. A zöldépítéshez is kapcsolódó hivatali, igazgatási és önkormányzati intézmények, minisztériumok 7. A zöldépítési projektek működtetésében érdekelt fogyasztói közönség 8. A zöldépítés témájú nemzetközi fórumok, blogok, kongresszusok, vásárok és egyéb rendezvények figyelemmel kísérése és ezek keretében a projekt bemutatása

9 VB Projekttervezet 9 / 9 2. Elektromobilitás a magyar Jedlik Ányos projekt támogatása A globális autópiaci trendek és az új fogyasztói generációk szokásainak, igényeinek és elvárásainak változása növekvő reményeket kelt az elektromobilitás térnyerési lehetőségeinek tekintetében. Az autóipar forradalmi jelentőségű változások előtt áll - jelentette ki Dr. Martin Winterkorn, a VW-konszern elnöke a nagy gyártók legnagyobb kincse a fogyasztói márkahűség és az autó státusszimbólum szerepének jelentős mértékű csökkenését tapasztalhatjuk. A vásárló döntéshozatalában a gazdaságosság, praktikusság és fenntarthatóság elvei egyre fontosabbá válnak, a társadalmi és kultúrális változások a mobilitás új formáinak térnyerését eredményezik. A német kormány 2020-as célkitűzése országos szinten a forgalomban levő elektroautók számának minimum egy millióra történő növelése. A BEM országos elektromobilitási szövetség előrejelzése még optimistább, mely szerint a négy milliós határ átlépése sem lehetetlen. Mindez jelentős volumenű kutatási beruházások mellett nagy mértékű előrelépést jelent összevetve azzal, hogy ban elektro- és darab hibrid jármű volt forgalomban az országban. Jelentős potenciálokat rejt a másod- és harmadautós piac is, melyek csaknem 26%- os részaránya Németországban nem elhanyagolható. Ezen járművek naponta átlagosan kevesebb, mint 30 km-t tesznek meg, így tartóik optimális ügyfeleket jelentenek az elektromobitás szempontjából. Az említett célkitűzések realizálásához az állami szubvenciók helyett a járművek piacképességének fejlesztése és a töltőállomásrendszerek további kiépítése és standardizálása jelentené a kulcsot a német állam stratégiája szerint. A nyilvános töltőállomások száma Németországban pillanatnyilag 4500, ennek nagymértékű bővítése főként a car-sharing rendszerekben és az autópályák, ill. távolsági útvonalak mentén lenne releváns. Az ügyfelek nagy része otthon vagy a munkahelyén tölti az autót, ugyanakkor a jövőben a mélygarázsok, üzletek, éttermek parkolóinak is szolgáltatásává fog válni a töltőállomások üzemeltetése, amely persze ezek számára újabb maketing lehetőséget is jelent. A fizetés és számlázás rendszerét is standardizálni kell, erre irányul a Tesla projektje, amely egy olyan németországi

10 VB Projekttervezet 10 / 9 töltőhálózat kiépítését vállalta, melynek állomásai között max. 280 km távolság áll fenn. A piacképesség tekintetében nagy előrelépések születtek mind a megtehető távolság, töltési kapacitás, a mozgási dinamika mind pedig a komfort és dizájn terén. Ezt tanusítja a kissé futurisztikus hatású BMW i3, amely 125 kw-os azaz 170 lóerős motorjával mindössze 3 másodperc alatt éri el a 60 km/h sebességet. A 2013 őszén bemutatott autó már több, mint ügyfelet győzött meg és a gyár évente legalább új megrendelésre számít még a jelentős eurós bázisár ellenére is. Az új modellel a fenntarthatóság felé vett irányt a BMW. Mindez a formatervezést is befolyásolta, hiszen a króm és csillogás helyett a természetes színekre és anyagokra kerül a hangsúly: az ajtókárpit anyaga kender, az üléshuzaté pedig gyapjú. Az új modell elégedett tulajdonosai közé tartozik például az egykori német külügyminiszter Joschka Fischer is, aki az elmúlt év decemberében személyesen hozta el autóját a lipcsei gyárból. A kutatás és fejleszési aktivitások praxistesztek segítségével történő optimalizálása szemponjából ugyanakkor továbbra is fontos szerepet töltenek be az országban az elektromobilitási modellprojektek. Erre jó példa a ruhr-vidéki Dortmund városában a helyi egyetemek, vállallatok és ökormányzat közreműködésében indított un. Metropol E program, amely 13 elekrtoautó és 55 töltőállomás gyakorlati tesztjét hajtja végre a car-sharing rendszer folyamatos tökéletesítése és továbbfejlesztése mellett. Egy kifejlesztett smartphone app koordinálja a foglalást és menedzseli a járműparkot, az útvonaltervező figyelembe veszi az akku töltöttségi szintjét és ennek megfelelően navigál úgy, hogy útba ejti a következő töltőállomást, ill. rendelkezésre álló autót. A tapasztalati eredmények nagy segítséget jelentenek a töltőinfrastruktúra kialakításában és optimalizálásában. x x x Az autó, mint mobilitásunk eszköze továbbra is életünk része marad, szerepe és formája ugyanakkor átalakul. Az új fogyasztói korosztály inkább lemond a saját járműről, mint a smartphonejáról és nem hajlandó idejét a parkolók keresésével tölteni. A car-sharing rendszerek és elektromobilitás egyre nagyobb mértékben képes kielégíteni az új elvárásokat és megfelelni az aktuális környezeti

11 VB Projekttervezet 11 / 9 adottságoknak. A konszernek tudják, hogy az ő jövőjük is az új generációk kezében van, amelynek megnyerése újabb stratégiákat tesz szükségessé. A Daimler stuttgarti projektje során, az EnBW helyi energiaszolgáltató támogatásával 300 töltőállomást telepített a város. Az ezek népszerűsítésére Willste Watt? címszó indított akció lényege, hogy az interneten bemutatott fotókon található töltőállomásokat kell felismernie a közönségnek, s a győztesek elektrobiciklit vagy töltési ajándékutalványokat kapnak. Érdekes továbbá a kisteherautók és logisztikai cégek flottáinak az elektromobilitásba történő bevonása is, mivel az ő esetükben a töltési idők és útvonalak jól tervezhetők. Erről a nagykövetség gazdasági osztályának esseni munkatársai további megbeszéléseket kívánnak folytatni a dortmundi egyetem szakértőjével. Prof. Dr. Ferdinand Dudenhöfferrel, a Duisburg-Essen Egyetem nemzetközi autóipari menedzsment szakának igazgatójával felhívta a figyelmet az egyetem szervezésében indult RUHRAUTO carsharing programra. A RUHRAUTO 40 modern, különböző típusú (Opel Ampera, Nissan Leaf, Renault ZOE stb.) e-járművet kínál bérletre a Ruhr-Vidék 8 városában, többek között Essenben is. A tömegközlekedés csomópontjaihoz való kapcsolódás vagy akár átszállási lehetőségek és a népesebb településkörzetek közelében létesített töltőállomások is emelik ezen közlekedési alternatíva komfortosságát. A RUHRAUTO-t közéleti befolyásával támogatja többek között Sigmar Gabriel alkancellár, szövetségi gazdasági- és energiaügyi miniszter, Hannelore Kraft, a tartomány miniszterelnöke, Garrelt Duin gazdasági miniszter és nem utolsó sorban Jürgen Klopp, a Borussia Dortmund futballcsapatának edzője is. Az itt szerzett tapasztalatok megismerésére a nagykövetség gazdasági osztálya célszerűnek tartja és javasolja a Jedlik Ányos program résztvevőinek egy, a projekt résztvevőivel való találkozó megszervezését. xxx Összefoglalás: a városi közlekedésben és a viszonylag kis távolságok megtételére szolgáló másodautós piacon, ezen felül a carsharing megoldásokhoz is kitűnő megoldás az elektromobilitás. Emellett szólnak a tendenciájukban egyre szigorodó, a

12 VB Projekttervezet 12 / 9 széndioxid-kibocsátásra vonatkozó uniós előírások és határértékek, környezetvédelmi törekvések. Mindenképpen érdekes és tanulságos a nemzetközi aktivitások és tapasztalatok figyelembe vétele, s ezért a német mintaprojektekkel és egyéb projetek résztvevőivel nagyon hasznos lenne a folyamatos kapcsolattartás és helyi kapcsolati hálók kiépítése valamint igény esetén különféle fórumok és találkozók megszervezése. Ezek megtervezésében és megvalósításában a nagykövetség gazdasági osztályának esseni irodája készséggel áll az érdeklődő magyar szervezetek és vállalkozások rendelkezésére. Ajánljuk az autóipari, ill. beszállító cégeknek továbbá a CAR Symposium nemzetközi autóipari kongresszust. A bochumi Ruhr kongresszusi központban évente több mint 70 nemzetközi autóipari vállalat (BMW, Audi, VW, Daimler, Opel, Continental stb.) elnökségi tagjain kívül az észak-rajna-vesztfáliai autóipari klaszter és a szakszövetségek képviselői vesznek részt a rendezvényen. A program részét képezi többek között több különböző szakmai témájú workshop- és előadássorozat, mindemellett lehetőséget kínál kapcsolatok kialakítására és az ágazati trendek és kutatási projektek megismerésére. A következő CAR Symposium február 4-én kerül megrendezésre, melyre folyamatban vannak a bejelentkezések!!! A rendezvényen való magyar részvételt szolgáló kapcsolatfelvételben készséggel segítenek a nagykövetség gazdasági osztályának munkatársai. Ez kitűnő lehetőségnek tartja ezt a fórumot a Jedlik program bemutatásra, az esetleges együttműködések bővítésére vagy beruházási aktivitások akvirálása céljából, továbbá felajánljuk a segítséget abban is, hogy a kongresszuson résztvevő magyar, akár beszállítói kis- és középvállalatok számára céges találkozókat és megbeszéléseket is szervezünk Pro. Dudenhöffer közreműködésével! A partner nyitott akár egy magyar innovációs autóipari rendezvény megszervezése tekintetében, hasonló workshopot szerveznek évente Go Amerika címszó alatt az amerikai autóipar számára is.

13 VB Projekttervezet 13 / 9 3. Dizájn, ipari formatervezés A projekt koordinálásában és a magyar kapcsolatok szervezésében segédkezik: Prof. Stefan Lengyel, a Német Designerek Szövetségének tiszteletbeli elnöke Javaslatok: - Rendezvények: a magyar designerek és termékeik bemutatkozási lehetősége, körítve esetleg egy kiállítással. Cél: koperációs lehetőségek feltárása, praktikum vagy esetleg csereprogramlehetőségek. Ehhez természetesen szükséges a célirányos tervezés és a tényleges potenciális partnerek célzott meghívása előzetes egyeztetések szerint. Helyszínlehetőségek, azaz javaslatok: Essen: A magyar designerek és művészek esseni bemutatkozása helyszíni feltételeinek megteremtésében a nagykövetség gazdasági osztálya számít Hubert Schulte-Kemper esseni tiszteletbeli konzul támogatására. Mindezek mellett érdekesnek tartja fiatal magyar tehetséges designprojektjeinek a médiában történő bemutatkozását is. Berlin: Kiállítási és bemutatkozási lehetőség egy rendezvény keretében a Berlini Nagykövetségen. - Magyar dizájnerek es fiatal tehetségek bemutatkozási lehetőségeinek feltárása a Kölni Bútorvásár IMM keretében. A jelentkezéseket, pályázatokat április, május során kell leadni, 4 Designernachwuchs kategória létezik:. D3 professionals fiatal tehetségek, akik már piacra léptek, de csak kis szériában vagy bemutató darabokkal D3 schools főiskolák, egyetemek, ill ezek ifjú tehetségeinek bemutatkozási lehetősége D3 contest - dizájnverseny

14 VB Projekttervezet 14 / 9 D3 design injection dizájnercsoportok, kooperációk bemutatkozási lehetősége (akár főiskolák vagy vállalatok stb.), 9 10 csoport állíthat ki Egy-egy stand díja maximum 1500 euró, ehhez érdekes lenne megtudni, hogy vannak-e lehetőségek támogatásra, ill. szponzort keresni. A vásári támogatások jövő évi keretei és elbírálási kritériumok még nincsenek megállapítva, ez a közeljövőben történik meg a HITA tájékoztatása szerint. Alternatíva: Design Terminál, ill. Formatervezési Tanács felkeresése. - Bemutatkozási lehetőség a bochumi Messe gut keretében (minden év márciusában): A fenntarthatóság jegyében Észak- Rajna-Vesztfáliában megrendezett egyedülálló vásár célja a design ökonómiai, ökológiai mellett szociális aspektusainak és ezek összeférhetőségének megvilágítása. A formatervezési folyamat mellett a gyártás és az értékesítés útjainak megválasztása és a kínálati kiegészítő termékek jellege is hozzájárul a termék fenntarthatóságához. A következő főbb kiállítási területek léteznek: gut. sozial: fogyatékos műhelyekkel történő együttműködések keretében történő gyártás gut. fair: nemzetközi kooperációs projektek, olyan dizájnerek bemutatkozási lehetősége, akik a fair gyártás és kereskedelem jegyében dolgoznak gut. jövőképes: dizájner-főiskolák és akadémiák bemutatkozási lehetősége fenntarthatóság jegyében született projektjeikkel gut. dizájner: kiválasztott kézműves művészek, akik bemutatják, hogy az anyagválasztás és feldolgozási technika a minőség kulcsa és egyben a fenntarthatóság feltétele gut. hősök vására: a fenntarthatóság egyéb vonatkozásainak feltárása: fogyasztói magatartás, pénzügyek és befektetések,

15 VB Projekttervezet 15 / 9 turizmus, élelmiszer bio, regional, zöld divat, zöldépítés, megújuló energia és energiahatékonyság, elekrtomobilitás - Cradle to Cradle meggondolások kapcsolatfelvétel a szerzőkkel Folkwang Universität der Künste - Folkwang Művészeti Egyetem Ipari formatervezés szak SANAA-épület A 2006-ban épült SANAA egy különleges energiakoncepcióval rendelkező építészeti mestermű. Rendszeresen ad otthont kongresszusoknak és rendezvényeknek. Designstudio NRW- Dizájnstudió Észak-Rajna-Vesztfália red dot Design Zentrum NRW e.v. Dizájncentrum Észak-Rajna- Vesztfália Esseni Gazdaságfejlesztési Intézet Az intézet október, november hónapokban tervez több a dizájnnal kapcsolatos rendezvényt is, ezen hónapoknak ez lesz a fő témája. Ennek keretében Gehlert felkínálta a magyar bemutatkozási lehetőséget, és ennek megszervezésében való segítséget is! Német Dizájnerkongresszus Zollverein Essen A program még kidolgozás alatt áll: Initiative Deutscher Designverbände, idd e.v. kontakt(at)i-dd.org

16 VB Projekttervezet 16 / 9 Essen - UNESCO City of Design Essen pályázata az UNESCO dizájn városa címre helyi kreatívgazdasági kapcsolati háló nemzetközi szintre emelése zöld dizájn, mint részprojekt, fenntarthatóság Essen 2030 program egyik fő projektje, az eszmei mellett anyagi támogatás elnyerése Fraunhofer-inHaus-Zentrum Egyedülálló és innovatív kutatás az építészet, belsőépítészet, intelligens épületrendszerek a privát, mind pedig a vállalatok számára Fraunhofer-Institut für Umwelt-, Sicherheits- und Energietechnik UMSICHT Fraunhofer Intézet, Környezet-, biztonság és energiatechnika Kapcsolódási lehetőség az ipari formatervezés terén.

Összefoglaló: Energetikai pályázati lehetőségek

Összefoglaló: Energetikai pályázati lehetőségek 2014.10.31. Hírlevél Összefoglaló: 2014. november 12-én 10:00 órától kerül megrendezésre a STEEEP projekt első workshopja. Kiírták a 2014-20-as költségvetési ciklus első pályázatait Energiahatékonysággal

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAMBAN (GINOP) Gedei Gábor projektmenedzser Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes

Részletesebben

Láttam a jövőt és piroskockás

Láttam a jövőt és piroskockás Láttam a jövőt és piroskockás E-mobilizáció, környezettudatosság és innováció 103 év tapasztalatával Szunomár Tibor Vezérigazgató, FŐTAXI Magyar fejlesztések, csodás találmányok a hőskorban Lohner - Porsche

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG RÉSZÉRE BENYÚJTOTT VERZIÓ Összefoglaló I. és II. priorítás

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG RÉSZÉRE BENYÚJTOTT VERZIÓ Összefoglaló I. és II. priorítás Gazdaságfejleszti Innovációs Operatív Program AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG RÉSZÉRE BENYÚJTOTT VERZIÓ Összefoglaló I. II. priorítás Prioritás A prioritás egyedi célkitűzei A prioritáshoz kapcsolódó tervezett intézkedek

Részletesebben

2011. JANUÁR SZSÉGIPARI PROGRAM CIÓ PROGRAM INNOVÁCI TUDOMÁNY FOGLALKOZTATÁSI PROGRAM

2011. JANUÁR SZSÉGIPARI PROGRAM CIÓ PROGRAM INNOVÁCI TUDOMÁNY FOGLALKOZTATÁSI PROGRAM ÚJ J SZÉCHENYI TERV PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 2011. JANUÁR ÚJ J SZÉCHENYI TERV KITÖRÉSI PONTJAI GYÓGY GYÍTÓ MAGYARORSZÁG EGÉSZS SZSÉGIPARI PROGRAM ZÖLDGAZDASÁG G FEJLESZTÉSI SI PROGRAM VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI

Részletesebben

ÖTLETVERSENY - SZABÁLYZAT

ÖTLETVERSENY - SZABÁLYZAT ÖTLETVERSENY - SZABÁLYZAT APP4INNO TEMPLATE for Microsoft Word 1 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. Támogatható pályázók... 4 3. Pályázati követelmények... 5 4. Az Ötletverseny általános jellemzői és célkitűzései...

Részletesebben

Debreceni Egyetem Állás- és Szakmai Gyakorlati Helyek Börze

Debreceni Egyetem Állás- és Szakmai Gyakorlati Helyek Börze Debreceni Egyetem Állás- és Szakmai Gyakorlati Helyek Börze Hallgató Karrier Iroda és Szolgáltató Központ 2011. 05. 04. Állásbörze a Debreceni Egyetemen együtt a régió diplomás munkaerőpiacáért A Debreceni

Részletesebben

202/2013. (VI.27.) VMJV KGY. HATÁROZATÁVAL JÓVÁHAGYOTT DOKUMENTÁCIÓ

202/2013. (VI.27.) VMJV KGY. HATÁROZATÁVAL JÓVÁHAGYOTT DOKUMENTÁCIÓ VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJÁNAK FELÜLVIZSGÁLATA II. KÖTET TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ 202/2013. (VI.27.) VMJV KGY. HATÁROZATÁVAL JÓVÁHAGYOTT DOKUMENTÁCIÓ 2013. JÚNIUS

Részletesebben

Magyar Építésügyi Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terv Megvalósítási Terve

Magyar Építésügyi Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terv Megvalósítási Terve Magyar Építésügyi Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terv Megvalósítási Terve Megrendelő: Magyar Építésügyi Technológiai Platform Készült: Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE 10. IKTATÓSZÁM:55-3/2013. MELLÉKLET: - DB. TÁRGY: Tájékoztató a megújuló energia hasznosításával kapcsolatos Fejér megyei eredményekrıl,

Részletesebben

FELHÍVÁS. A fenntartható turizmusból származó bevételek növelésének megvalósítására. A Felhívás címe: Nemzeti parkok komplex turisztikai fejlesztése

FELHÍVÁS. A fenntartható turizmusból származó bevételek növelésének megvalósítására. A Felhívás címe: Nemzeti parkok komplex turisztikai fejlesztése FELHÍVÁS A fenntartható turizmusból származó bevételek növelésének megvalósítására A Felhívás címe: Nemzeti parkok komplex turisztikai fejlesztése A Felhívás kódszáma: GINOP 7.1.5-16 Magyarország Kormányának

Részletesebben

TEXPLAT A MAGYAR TEXTIL- ÉS RUHAIPAR K + F + I STRATÉGIÁJÁNAK MEGVALÓSÍTÁSI TERVE

TEXPLAT A MAGYAR TEXTIL- ÉS RUHAIPAR K + F + I STRATÉGIÁJÁNAK MEGVALÓSÍTÁSI TERVE TEPLAT A MAGYAR TETIL- ÉS RUHAIPAR K + F + I STRATÉGIÁJÁNAK MEGVALÓSÍTÁSI TERVE 2010 Készült a Nemzeti Technológiai Platformok támogatása 2. pályázat keretében a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatallal

Részletesebben

2013.01.02. Induló klaszter projekt további tevékenységei, hosszútávú lehetıségek és tervek bemutatása. Lenkey Péter klasztermenedzser

2013.01.02. Induló klaszter projekt további tevékenységei, hosszútávú lehetıségek és tervek bemutatása. Lenkey Péter klasztermenedzser Induló klaszter projekt további tevékenységei, hosszútávú lehetıségek és tervek bemutatása Lenkey Péter klasztermenedzser Klaszter Közgyőlés & Üzletember találkozó Miskolc, 2012.05.30. 1 További projekt

Részletesebben

KÉK GAZDASÁG INNOVÁCIÓS KLASZTER

KÉK GAZDASÁG INNOVÁCIÓS KLASZTER Nemzetközi projektek előkészítése A klaszter menedzsment szervezete az erőforrás optimalizálási modellel kapcsolatban a Közgazdaságtudományi Karral, valamint 7 nemzetközi III. Évfolyam 3. szám 2014. április

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2011-4.3.0 MEGÚJULÓ ENERGIA ALAPÚ TÉRSÉGFEJLESZTÉS c. konstrukcióhoz (jelen pályázati kiírás keretei között kizárólag a megvalósítási szakaszra

Részletesebben

TÁMOP 4. 2. 1 Projekt. Javaslat Regionális Technológiatranszfer Hálózat Működési Rendszerére

TÁMOP 4. 2. 1 Projekt. Javaslat Regionális Technológiatranszfer Hálózat Működési Rendszerére TÁMOP 4. 2. 1 Projekt Javaslat Regionális Technológiatranszfer Hálózat Működési Rendszerére Innotét Kft. 3519 Miskolc, Hattyú út 12 2009. december 20. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető...1 2. Az innovációt segítő

Részletesebben

Pályázati figyelő 2012. július

Pályázati figyelő 2012. július Jelmagyarázat Műemlék-felújításhoz pályázatok kapcsolódó 1 kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szervezet Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése DDOP-2.1.1/D-12, KDOP-2.1.1/D-12, NYDOP-2.1.1/F-12,

Részletesebben

Megújuló energiafelhasználás Magyarországon különös tekintettel a Smart City programokra

Megújuló energiafelhasználás Magyarországon különös tekintettel a Smart City programokra Megújuló energiafelhasználás Magyarországon különös tekintettel a Smart City programokra MUT Győr-Moson-Sopron megyei csoportja 2016. Január 12. A megújulóenergia-felhasználás területei Villamos energia

Részletesebben

Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI

Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI Alapja: nemzeti stratégiai jelentések Cél: nemzeti szinten javítani az átláthatóságot, ösztönözzék az elszámoltathatóságot Az aktív végrehajtás

Részletesebben

termék Többkazános rendszerek optimalizálása Weishaupt többkazános rendszer szabályozása Termékinformáció többkazános rendszerekről

termék Többkazános rendszerek optimalizálása Weishaupt többkazános rendszer szabályozása Termékinformáció többkazános rendszerekről termék Termékinformáció többkazános rendszerekről Többkazános rendszerek optimalizálása Weishaupt többkazános rendszer szabályozása Sok többkazános rendszer különösen a rész terhelési tartományban hatékonyabban

Részletesebben

Tartalom: I. A regionális fejlesztést célzó

Tartalom: I. A regionális fejlesztést célzó Tartalom: oldal: I. A regionális fejlesztést célzó Európai Uniós támogatásokról...1 II. 2004-2006-os programok...2 III. Az INTERREG Közösségi Kezdeményezés Magyarországon 2004-2006...14 IV. A 2007 és 2013

Részletesebben

6000 Kecskemét, Kölcsey u. 7/a. Tel.: 76/508-750 Fax: 76/508-751. Ipartelepítés Dél-alföldön (DAOP-1.1.1./D-13)

6000 Kecskemét, Kölcsey u. 7/a. Tel.: 76/508-750 Fax: 76/508-751. Ipartelepítés Dél-alföldön (DAOP-1.1.1./D-13) Ipartelepítés Dél-alföldön (DAOP-1.1.1./D-13) A pályázat célja a régióban mőködı, illetve letelepülni kívánó elsısorban gyártó, valamint szolgáltató gazdasági társaságok jelentıs foglalkoztatási hatással

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város GAZDASÁGI AZDASÁGI PROGRAMJA

Szeged Megyei Jogú Város GAZDASÁGI AZDASÁGI PROGRAMJA Szeged Megyei Jogú Város GAZDASÁGI AZDASÁGI PROGRAMJA ROGRAMJA 2015 2019 Tartalomjegyzék I. BEVEZETŐ...4 II. SZEGED HELYZETE A DÉL-ALFÖLDI RÉGIÓHOZ VISZONYÍTVA...5 II.1. Múlt...5 II.2. Jelen...5 II.2.1.

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÁMOGATÁSI FORRÁSOK A GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAMBAN (GINOP) Gedei Gábor projektmenedzser Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes

Részletesebben

Felsőlajos Község Önkormányzatának Gazdasági Programja 2015-2020. 2015. április 21.

Felsőlajos Község Önkormányzatának Gazdasági Programja 2015-2020. 2015. április 21. Felsőlajos Község Önkormányzatának Gazdasági Programja 2015-2020. 2015. április 21. A Gazdasági Program készítés céljainak rövid bemutatása A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Közép-Magyarországi Operatív Program. Funkcióbıvítı rehabilitáció

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Közép-Magyarországi Operatív Program. Funkcióbıvítı rehabilitáció PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Közép-Magyarországi Operatív Program Funkcióbıvítı rehabilitáció Pest megyei településközpontok fejlesztése Integrált településfejlesztés Pest megyében (Kódszám: KMOP-2007-5.2.1/B)

Részletesebben

A REGIONÁLIS A OPERATÍV PROGRAMOK EREDMÉNYEI

A REGIONÁLIS A OPERATÍV PROGRAMOK EREDMÉNYEI A REGIONÁLIS A OPERATÍV PROGRAMOK EREDMÉNYEI 2007 2011 A REGIONÁLIS OPERATÍV PROGRAMOK EREDMÉNYEI 2007 2011 TARTALOMJEGYZÉK REGIONÁLIS TÁMOGATÁSPOLITIKA 5 Kohéziós politika7 A regionális operatív programok

Részletesebben

Smart Conference 2016

Smart Conference 2016 Az év leginnovatívabb SMART FUTURE szakmai rendezvénye IIR Welcome to Smart Future 2016. április 26-27. A konferencia témái: Nemzetközi és hazai energetikai trendek, szabályozási környezet Adatvédelmi

Részletesebben

II. kötet: Integrált településfejlesztési stratégia

II. kötet: Integrált településfejlesztési stratégia TAMÁSI INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA II. kötet: Integrált településfejlesztési stratégia Projekt azonosító: DDOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Dél-Dunántúli Operatív Program Fenntartható településfejlesztés

Részletesebben

Pályázati figyelő 2010. december

Pályázati figyelő 2010. december i figyelő Jelmagyarázat Műemlék-felújításhoz pályázatok A) Magyar pályázatok kapcsolódó 1 ot kiíró NKA Műemléki és Régészeti Szakmai Kollégium A Műemléki és Régészeti Szakmai Kollégium i Felhívása Műemléki

Részletesebben

Zöldutak Módszertani Egyesület Beszámoló a 2014-es év történéseiről

Zöldutak Módszertani Egyesület Beszámoló a 2014-es év történéseiről Zöldutak Módszertani Egyesület Beszámoló a 2014-es év történéseiről Projektek A 2014-es év ismét számos élménnyel és eredménnyel járt a Zöldutak Módszertani Egyesület életében. Ebben az évben befejeztük

Részletesebben

Az okos hálózatok és az okos mérés jogi környezete út egy okosabb szabályozás felé?

Az okos hálózatok és az okos mérés jogi környezete út egy okosabb szabályozás felé? Az okos hálózatok és az okos mérés jogi környezete út egy okosabb szabályozás felé? Dr. Ferenczi Kristóf Dr. Klacsmann Dávid 2014. április 24. Közép-Kelet-Európa és Közép-Ázsia egyik vezető független ügyvédi

Részletesebben

Digitális stratégia 2025

Digitális stratégia 2025 Digitális stratégia 2025 (Részletes beszámoló) A program tíz cselekvési területe 1. Gigabit alapú optikai kábelhálózat kiépítése 2025-ig A nagyteljesítményű szélessávú internet hálózat a digitálizáció

Részletesebben

Tevékeny és önálló életvitel közös program Active and Assisted Living (AAL)

Tevékeny és önálló életvitel közös program Active and Assisted Living (AAL) Tevékeny és önálló életvitel közös program Active and Assisted Living (AAL) Divinyi Ágnes nemzeti kapcsolattartó 2016. március 11. AZ INNOVÁCIÓ LENDÜLETE AAL - Tevékeny és önálló életvitel közös program

Részletesebben

VIII. NEMZETKÖZI HUNGAROLÓGIAI KONGRESSZUS Pécs 2016. AUGUSZTUS 22-27.

VIII. NEMZETKÖZI HUNGAROLÓGIAI KONGRESSZUS Pécs 2016. AUGUSZTUS 22-27. VIII. NEMZETKÖZI HUNGAROLÓGIAI KONGRESSZUS Pécs 2016. AUGUSZTUS 22-27. 1. körlevél 1. körlevél Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság A Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság Közgyűlésének határozata értelmében

Részletesebben

RÁKOSMENTE KERÜLETKÖZPONT FEJLESZTÉSE

RÁKOSMENTE KERÜLETKÖZPONT FEJLESZTÉSE 1 TELJES AKCIÓTERÜLETI TERV RÁKOSMENTE KERÜLETKÖZPONT FEJLESZTÉSE TELJES AKCIÓTERÜLETI TERV 2 TELJES AKCIÓTERÜLETI TERV TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezetés... 3 2 A fejlesztés integrált városfejlesztési stratégiához

Részletesebben

TAGOK SZEREPE ÉS FELELŐSSÉGÜK, JOGAIK ÉS KÖTELESSÉGEIK

TAGOK SZEREPE ÉS FELELŐSSÉGÜK, JOGAIK ÉS KÖTELESSÉGEIK TAGOK SZEREPE ÉS FELELŐSSÉGÜK, JOGAIK ÉS KÖTELESSÉGEIK Alapító Tagok A Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének alapítói, azok a természetes személyek, akik az alapításban aktívan részt vesznek, az

Részletesebben

K i v o n a t a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2014. június 20-ai ülésén hozott határozataiból:

K i v o n a t a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2014. június 20-ai ülésén hozott határozataiból: K i v o n a t a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2014. június 20-ai 122/2014. (VI. 20.) MÖK határozat A közgyűlés a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése és Szervei Szervezeti és Működési

Részletesebben

Magyar Turizmus Zrt. - Marketingstratégia 2015-2017

Magyar Turizmus Zrt. - Marketingstratégia 2015-2017 Magyar Turizmus Zrt. - Marketingstratégia 2015-2017 Társasági jövőkép és küldetés Mára a turizmus a magyar gazdaság húzóágazatává vált, fejlődése negyedik éve töretlen. Az ágazat nemzetgazdasági jelentőségét

Részletesebben

MMT Magyar Megújuló Energia Technológia Szolgáltató Zrt. Medgyesegyházi projektterv bemutatása

MMT Magyar Megújuló Energia Technológia Szolgáltató Zrt. Medgyesegyházi projektterv bemutatása MMT Magyar Megújuló Energia Technológia Szolgáltató Zrt Medgyesegyházi projektterv bemutatása 2011 Az MMT Zrt bemutatása Megújuló energia projektekbe történő befektetések, fejlesztések és kivitelezések

Részletesebben

A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI ELVI STRATÉGIÁJA

A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI ELVI STRATÉGIÁJA 1. verzió A Budapesti Műszaki Főiskola Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 42. függelék A BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI ELVI STRATÉGIÁJA BUDAPEST,

Részletesebben

CÉLZOTT TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK PI- ACI VIZSGÁLATA

CÉLZOTT TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK PI- ACI VIZSGÁLATA Prof. Dr. Piskóti István - Dr. Molnár László - Gulyásné Dr. Kerekes Rita - Dr. Nagy Szabolcs - Dr. Dankó László - Dr. Karajz Sándor - Dr. Bartha Zoltán - Kis-Orloczki Mónika (5. munkacsoport) CÉLZOTT TERMÉKEK

Részletesebben

Pályázati figyelő 2014. november

Pályázati figyelő 2014. november i figyelő Jelmagyarázat Műemlék-felújításhoz pályázatok kapcsolódó 1 ot i Nemzeti Kulturális Alapprogram ÉPÍTŐMŰVÉSZET ÉS ÖRÖKSÉGVÉDELEM KOLLÉGIUMA Műemlék épületek és építmények állagmegóvásának, részleges,

Részletesebben

Sajtóközlemény. 2016. január 5.

Sajtóközlemény. 2016. január 5. Sajtóközlemény CES 2016 (január 6-9.), Las Vegas Amikor az autó segít a konyhában: a Bosch az okos hálózatban bízik Okos megoldások a nagyobb komfort és biztonság érdekében 2016. január 5. Dr. Volkmar

Részletesebben

Szegedi Szakképzési Centrum Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskolája

Szegedi Szakképzési Centrum Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskolája Szegedi Szakképzési Centrum Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskolája OM 203052 6720 Szeged, Horváth Mihály utca 2-6. Tel/Fax: 62/547-160/114-es mellék E-mail: epki@vedres.sulinet.hu A szegedi Vedres

Részletesebben

Szombathely Megyei Jogú Város 13,6925. Gazdálkodási formakód: 321, 112 (113) Projektgazda székhelye: 9700 Szombathely, Kossuth Lajos utca 1-3.

Szombathely Megyei Jogú Város 13,6925. Gazdálkodási formakód: 321, 112 (113) Projektgazda székhelye: 9700 Szombathely, Kossuth Lajos utca 1-3. Területi szereplő: Kormányhatározatban rögzített indikatív tervezési forrásallokáció: Szombathely Megyei Jogú Város 13,6925 Projektgazda neve: Szombathely MJV Önkormányzata és/vagy többségi tulajdonú vállalkozása

Részletesebben

Széchenyi 2020 GINOP Európai Uniós támogatások pályázati roadshow 2015. Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési

Széchenyi 2020 GINOP Európai Uniós támogatások pályázati roadshow 2015. Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Széchenyi 2020 GINOP Európai Uniós támogatások pályázati roadshow 2015. Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 1 Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

Részletesebben

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 832/2011. 33. T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez az

Részletesebben

Az ÖKO-Pannon Kht. sajtótájékoztatói

Az ÖKO-Pannon Kht. sajtótájékoztatói SAJTÓTÁJÉKOZTATÓK Az ÖKO-Pannon Kht. sajtótájékoztatói Újra újrahasznosítási hét Európai szintű kezdeményezés ösztönzi szelektív hulladékgyűjtésre és újrahasznosításra a magyar lakosságot A Magyarországon

Részletesebben

Nyugat-dunántúli Operatív Program. Akcióterv vezetıi összefoglaló

Nyugat-dunántúli Operatív Program. Akcióterv vezetıi összefoglaló Nyugat-dunántúli Operatív Program 1. prioritás: Regionális gazdaságfejlesztés Akcióterv vezetıi összefoglaló 2008. február 11. 1. Prioritások bemutatása 1.1. Prioritások tartalma Prioritás neve, száma

Részletesebben

Kis-és középvállalkozások versenyképességének javításáról szóló 1. prioritás Kód Név Kedvezményezettek köre Pályázat célja Megjelenés GINOP 1.1.1.

Kis-és középvállalkozások versenyképességének javításáról szóló 1. prioritás Kód Név Kedvezményezettek köre Pályázat célja Megjelenés GINOP 1.1.1. Kis-és középvállalkozások versenyképességének javításáról szóló 1. prioritás 1.1.1. GINOP - 1.2.1. 1.2.2. 1.2.3./ 1.2.4. Vállalkozói inkubátorházak Mikro-, kis - és középvállalkozások termelési kapacitásainak

Részletesebben

A Nyugat-dunántúli régió innovációs stratégiai programja

A Nyugat-dunántúli régió innovációs stratégiai programja NYUGAT-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI TANÁCS A Nyugat-dunántúli régió innovációs stratégiai programja Győr, 2001. február Témavezető: Dőry Tibor Szerző: Dőry Tibor Rechnitzer János Szerkesztette: Dőry

Részletesebben

I. évfolyam 2. szám 2009. október

I. évfolyam 2. szám 2009. október BÉKÉS MEGYEI EGÉSZSÉGTURISZTIKAI KLASZTER HÍRLEVÉL I. évfolyam 2. szám 2009. október Tisztelt Klasztertagok! Ön a Békés Megyei Egészségturisztikai Klaszter I. évfolyamának 2. számú Hírlevelét olvassa,

Részletesebben

Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program

Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program 3.0 verzió (munkaközi változat) Operatív Program Tervezés 2014-2020 A Bizottság 2013. május 21 OP sablon verziója alapján. A SA alapokra vonatkozó operatív

Részletesebben

Zirc város integrált településfejlesztési stratégiája

Zirc város integrált településfejlesztési stratégiája Zirc város integrált településfejlesztési stratégiája II. STRATÉGIA KDOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Közép-Dunántúli Operatív Program Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárosokban Integrált Településfejlesztési

Részletesebben

Barnaszénalapú villamosenergia-előállítás a keletnémet területen

Barnaszénalapú villamosenergia-előállítás a keletnémet területen ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.5 2.1 Barnaszénalapú villamosenergia-előállítás a keletnémet területen Tárgyszavak: barnaszén; erőmű; emissziók; versenyképesség. 2001 februárjában

Részletesebben

Észak-Alföldi Minőségi Díj. Pályázati útmutató

Észak-Alföldi Minőségi Díj. Pályázati útmutató Észak-Alföldi Minőségi Díj Pályázati útmutató 2009 TARTALOMJEGYZÉK I. PÁLYÁZATI FELTÉTELEK Pályázati felhívás... 3 A pályázat tartalmi és formai követelményei... 6 Az 2009. évi Észak-Alföldi Minőségi Díj

Részletesebben

BALATON RÉGIÓ FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA

BALATON RÉGIÓ FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA Balaton Fejlesztési Tanács BALATON RÉGIÓ FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2007-2013 Készítette: Vital Pro Kft. 2005. december 12. Tartalomjegyzék 1 Vezetői összefoglaló 4 2 Bevezetés 11 2.1 Dokumentum célja, tervezés

Részletesebben

centrope Regionális Fejlődési Jelentés 2012 Projekt-összefoglaló és következtetések

centrope Regionális Fejlődési Jelentés 2012 Projekt-összefoglaló és következtetések centrope Regionális Fejlődési Jelentés 2012 Projekt-összefoglaló és következtetések Bevezető Ez a regionális fejlődési jelentés a centrope regionális fejlődés-monitoring kísérleti projekt harmadik és egyben

Részletesebben

ISZEF előadás munkacsoportok. 2013. október

ISZEF előadás munkacsoportok. 2013. október ISZEF előadás munkacsoportok 2013. október A stratégia célrendszere 2 A 2007-2013-as tapasztalatok beépítése Fenntartói szemlélet (pénzügyi fenntarthatóság, jogszabályi környezet) Adminisztráció egyszerűsítése

Részletesebben

Tájékoztató aktuális pályázati lehetőségekről. 2015. december 9. Zalaszentgrót

Tájékoztató aktuális pályázati lehetőségekről. 2015. december 9. Zalaszentgrót Tájékoztató aktuális pályázati lehetőségekről 2015. december 9. Zalaszentgrót 2014-2020-as Vidékfejlesztési Program Összeállítás a támogatásokról honlapunkon: www.zalatermalvolgye.hu (link) 897 oldalas

Részletesebben

MAGYARORSZÁG HUB KELET ÉS NYUGAT EURÓPA KÖZÖTT (Orosz-Ukrán-Magyar kereskedelmi kapcsolatok)

MAGYARORSZÁG HUB KELET ÉS NYUGAT EURÓPA KÖZÖTT (Orosz-Ukrán-Magyar kereskedelmi kapcsolatok) MAGYARORSZÁG HUB KELET ÉS NYUGAT EURÓPA KÖZÖTT (Orosz-Ukrán-Magyar kereskedelmi kapcsolatok) Vértes Edit 2 A Magyar Logisztikai Egyesület 2008. február 21-22-én rendezte meg XIV. Logisztikai Fórumát. Az

Részletesebben

A turizmuspolitika aktuális kérdései

A turizmuspolitika aktuális kérdései A turizmuspolitika aktuális kérdései Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2015. február 19. Fodor Olivér osztályvezető Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály A turizmus nemzetgazdasági jelentősége A

Részletesebben

Stratégiai partnerségek/felsőoktatási projektek

Stratégiai partnerségek/felsőoktatási projektek Az Erasmus+ felsőoktatási pályázattípus célja, hogy lehetőséget biztosítson innovatív gyakorlatok, módszerek kidolgozásával, bevonásával, terjesztésével és alkalmazásával az oktatás minőségének fejlesztésére.

Részletesebben

Jó pályázó, jó projekt, jó pályázat. Új pályázatok, új lehetőségek 2016-ban Budapest és Pest megye pályázhat? Szabad vállalkozási zónák előnyben Feldolgozóipar előnyben Hitelek 0% kamattal 50%, akár 75%

Részletesebben

Innovációs pályázatok és jó gyakorlatok

Innovációs pályázatok és jó gyakorlatok Innovációs pályázatok és jó gyakorlatok Magyar Dániel Nagykanizsa 2015. október 21. Az innovációs ügynökségről A Nyugat-dunántúli régióban 2008 óta (elődje 2005 óta) 3 megyei jogú városban, 1-1 irodával,

Részletesebben

Balassi Intézet - táj szerződés módosításáról

Balassi Intézet - táj szerződés módosításáról Balassi Intézet - táj szerződés módosításáról Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/71 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01 KÉ Eljárás

Részletesebben

Az egyetemek szerepe, feladata és lehetőségei a K+F területén. SZIGETI ÁDÁM felsőoktatásért felelős államtitkárság

Az egyetemek szerepe, feladata és lehetőségei a K+F területén. SZIGETI ÁDÁM felsőoktatásért felelős államtitkárság Az egyetemek szerepe, feladata és lehetőségei a K+F területén SZIGETI ÁDÁM felsőoktatásért felelős államtitkárság Tartalom 1. Az új stratégia vonatkozó elemei 2. A duális felsőfokú képzés 3. A Felsőoktatási

Részletesebben

Informatikai megoldások

Informatikai megoldások e Informatikai megoldások Új Széchenyi Terv Fűtéskorszerűsítés - Szolgáltatásaink: Helyszíni felmérés alapján ingyenes árajánlat készítés az önök igényeinek megfelelően! Energetikai Tanúsítvány 2012. január

Részletesebben

GOP-2009-2.2.1. KMOP-2009-1.2.5.

GOP-2009-2.2.1. KMOP-2009-1.2.5. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ a Gazdaságfejlesztési Operatív Program és a Közép-Magyarországi Operatív Program Vállalati folyamatmenedzsment és elektronikus kereskedelem támogatása c. pályázati konstrukcióhoz

Részletesebben

Kalauz a Pályázati Űrlap Kitöltéséhez. Erasmus+ Program Mobilitási projektek (KA1) Szakképzési tanulók és munkatársak mobilitása

Kalauz a Pályázati Űrlap Kitöltéséhez. Erasmus+ Program Mobilitási projektek (KA1) Szakképzési tanulók és munkatársak mobilitása Kalauz a Pályázati Űrlap Kitöltéséhez Erasmus+ Program Mobilitási projektek (KA1) Szakképzési tanulók és munkatársak mobilitása 2016. évi pályázati forduló TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...

Részletesebben

A magyar elektromobilitás helyzete, várható trendek, lehetőségek

A magyar elektromobilitás helyzete, várható trendek, lehetőségek A magyar elektromobilitás helyzete, várható trendek, lehetőségek Elektromos autó EV electric vehicle (elektromos autó) BEV Battery Electric Vehicle akkumulátoros elektromos autó EREV Extended Range Electric

Részletesebben

A vidéki foglalkoztatás bővítését koordináló Programiroda. Cselekvési Terve. Dr. Kis Zoltán Programiroda vezető. Budapest 2009.

A vidéki foglalkoztatás bővítését koordináló Programiroda. Cselekvési Terve. Dr. Kis Zoltán Programiroda vezető. Budapest 2009. A vidéki foglalkoztatás bővítését koordináló Programiroda Cselekvési Terve Dr. Kis Zoltán Programiroda vezető Budapest 2009. 2 A kormányprogram prioritásai között van a vidéki munkalehetőségek bővítése,

Részletesebben

EGÉSZSÉGTURISZTIKAI TEVÉKENYSÉGÜNK 2009.

EGÉSZSÉGTURISZTIKAI TEVÉKENYSÉGÜNK 2009. EGÉSZSÉGTURISZTIKAI TEVÉKENYSÉGÜNK 2009. Quelle der Gesundheit in Ungarn német nyelvű kiadvány A termékalapú kiadvány célcsoportja a magyarországi termálfürdőket, természeti gyógyerőket meglátogatni, orvosi

Részletesebben

TOKAJ-HEGYALJA ÖRÖKSÉGTURISZTIKAI KONCEPCIÓJA

TOKAJ-HEGYALJA ÖRÖKSÉGTURISZTIKAI KONCEPCIÓJA TOKAJ-HEGYALJA ÖRÖKSÉGTURISZTIKAI KONCEPCIÓJA Dr. Dankó László a közgazdaságtudomány kandidátusa, tanszékvezető egyetemi docens Miskolci Egyetem Marketing Intézet Nemzetközi Marketing Tanszék A tanulmány

Részletesebben

HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSI (HGF) BEAVATKOZÁS TÍPUSOK

HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSI (HGF) BEAVATKOZÁS TÍPUSOK HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSI (HGF) BEAVATKOZÁS TÍPUSOK A HELYI ÉS TÉRSÉGI FENNTARTHATÓ GAZDASÁGFEJLESZTÉS ÖTLETADÓ MEGOLDÁSAINAK ÉS JÓ GYAKORLATAINAK GYŰJTÉSE SORÁN FELTÁRT PÉLDÁK ALAPJÁN 1.1. Helyi termék

Részletesebben

9-../2013. Tárgy: Csanádpalota Város Önkormányzatának 2014. évi költségvetési koncepciója Melléklet: 1 db koncepció tervezet

9-../2013. Tárgy: Csanádpalota Város Önkormányzatának 2014. évi költségvetési koncepciója Melléklet: 1 db koncepció tervezet Csanádpalota Város Polgármesterétől 6913 Csanádpalota, Kelemen László tér 10. Telefon: 62/263-001. Fax: 62/263-105. 9-../2013. Tárgy: Csanádpalota Város Önkormányzatának 2014. évi költségvetési koncepciója

Részletesebben

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése. 2013. október 22-én (kedd) 14.00 órai kezdettel rendkívüli ülést tart.

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése. 2013. október 22-én (kedd) 14.00 órai kezdettel rendkívüli ülést tart. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2013. október 22-én (kedd) 14.00 órai kezdettel rendkívüli ülést tart. Az ülés helye: Veszprém, Megyeház tér 1. (Megyeháza földszint 1, Képviselői Iroda) Javasolt

Részletesebben

Szakmai zárójelentés az F 68342 sz. A bírósági iratok kézbesítése az Európai Igazságügyi Térségben c. OTKA kutatásról

Szakmai zárójelentés az F 68342 sz. A bírósági iratok kézbesítése az Európai Igazságügyi Térségben c. OTKA kutatásról Szakmai zárójelentés az F 68342 sz. A bírósági iratok kézbesítése az Európai Igazságügyi Térségben c. OTKA kutatásról Vezető kutató: Dr. Harsági Viktória I. A kutatás célkitűzései A F 68342. számú A bírósági

Részletesebben

Helyi termelők számára elérhető pályázati lehetőségek 2014-2020-ban Zalai Nyitott Porták hálózata. 2015. november 5. Zalaszentgrót

Helyi termelők számára elérhető pályázati lehetőségek 2014-2020-ban Zalai Nyitott Porták hálózata. 2015. november 5. Zalaszentgrót Helyi termelők számára elérhető pályázati lehetőségek 2014-2020-ban Zalai Nyitott Porták hálózata 2015. november 5. Zalaszentgrót 2014-2020-as Vidékfejlesztési Program Összeállítás a támogatásokról honlapunkon:

Részletesebben

106. szám Budapest, 2014. december. A változásokhoz és a KözOP-projektek. fejlesztésekkel kapcsolatos észrevételeiket is.

106. szám Budapest, 2014. december. A változásokhoz és a KözOP-projektek. fejlesztésekkel kapcsolatos észrevételeiket is. 106. szám Budapest, 2014. december TÁRSASÁGUNK AZ ELMÚLT HETEKBEN - MAÚT - - ját jelen hírlevelünkben olvashatják. valósításának utolsó fázisába érkezett, a digitális e-vasut rendszer tesztelés alatt áll,

Részletesebben

Szakemberek alkották szakembereknek

Szakemberek alkották szakembereknek 2009 BIPPER Bipper Szakemberek alkották szakembereknek Aki meglátja az új Peugeot Bippert, rögtön tudja, hogy többrôl van szó, mint egy egyszerû haszonjármûrôl. A Bippert kifejezetten az Ön tevékenységéhez

Részletesebben

A mobil munka világa. A megoldás: bott

A mobil munka világa. A megoldás: bott A mobil munka világa A megoldás: bott bott-telephelyek importőrök 2 www.bott.de Dr. Reinhard Wollermann-Windgasse Clive R. Woodward»Tartósan a lehető legnagyobb hatásfokot elérni azt jelenti, hogy az erőket

Részletesebben

Sikerre Hangoló. Sikerre hangoltuk. PROPHYL Kft. Tartalom. Sikerre hangoltuk 1. Pályázatból sikeres projekt 4. rész 2

Sikerre Hangoló. Sikerre hangoltuk. PROPHYL Kft. Tartalom. Sikerre hangoltuk 1. Pályázatból sikeres projekt 4. rész 2 Williamson & Klark Corporate Finance Kft. hírlevele 3. Évfolyam 23. szám 2010. november 23. Tartalom Sikerre hangoltuk 1 Pályázatból sikeres projekt 4. rész 2 vállalkozások részére 3 önkormányzatok részére

Részletesebben

Tolna Megyei Mérnöki Kamara TMMK 2011. szeptemberi kalauz. 1. - Megyehét kezdődik Tolna megyében. 1. - 150 éve született Bolgár Mihály geológus

Tolna Megyei Mérnöki Kamara TMMK 2011. szeptemberi kalauz. 1. - Megyehét kezdődik Tolna megyében. 1. - 150 éve született Bolgár Mihály geológus 1. - Megyehét kezdődik Tolna megyében 1699. szeptember 1-én I. Lipót császár pecséthasználati jogot adományozott Tolna megyének, mely pecsét rajzolata idővel a megye címerévé vált. E jeles eseményről minden

Részletesebben

Interreg IVC tapasztalatok és a DIFASS projekt eredményei. Németh Róbert Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület

Interreg IVC tapasztalatok és a DIFASS projekt eredményei. Németh Róbert Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület Interreg IVC tapasztalatok és a DIFASS projekt eredményei Németh Róbert Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület Pannon Business Network Földrajzi helyzet Austria, Slovakia,

Részletesebben

A Beruházások, szereplők, potenciális együttműködések és igények a Dél-alföldi Régióban. Pomázi Gyula 2013. Július 11.

A Beruházások, szereplők, potenciális együttműködések és igények a Dél-alföldi Régióban. Pomázi Gyula 2013. Július 11. A Beruházások, szereplők, potenciális együttműködések és igények a Dél-alföldi Régióban Pomázi Gyula 2013. Július 11. 1 Tartalom 1. Mercedes beruházás és hatása a térség gazdaságára 2. Mercedeshez kapcsolódó

Részletesebben

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM (GINOP) 2015. ÉVRE SZÓLÓ FEJLESZTÉSI KERETE ÉS MENETRENDJE

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM (GINOP) 2015. ÉVRE SZÓLÓ FEJLESZTÉSI KERETE ÉS MENETRENDJE GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM (GINOP) ÉVRE SZÓLÓ FEJLESZTÉSI KERETE ÉS MENETRENDJE Kis és középvállalkozások versenyképességének javításáról szóló 1. prioritás Vállalkozói inkubátorházak

Részletesebben

A magyar Zöld Beruházási Rendszer Éves Jelentés 2010. Készítette: Energia Központ Nonprofit Kft. Vass Adriánné

A magyar Zöld Beruházási Rendszer Éves Jelentés 2010. Készítette: Energia Központ Nonprofit Kft. Vass Adriánné A magyar Zöld Beruházási Rendszer Éves Jelentés 2010 Készítette: Energia Központ Nonprofit Kft. Vass Adriánné 1. Tartalomjegyzék 2. BEVEZETŐ... 3 3. A KVÓTAÉRTÉKESÍTÉS ÉS A ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER SZABÁLYOZÁSA...

Részletesebben

Ikt.sz.: 911/2016/U1 Tárgy: Tájékoztatás a 2016. április és május hónapokban benyújtásra kerülő pályázatokról

Ikt.sz.: 911/2016/U1 Tárgy: Tájékoztatás a 2016. április és május hónapokban benyújtásra kerülő pályázatokról Ikt.sz.: 911/2016/U1 Tárgy: Tájékoztatás a 2016. április és május hónapokban benyújtásra kerülő pályázatokról Mellékletek: kivonatok pályázati felhívásokból Szatymaz Község Képviselő-testülete Szatymaz

Részletesebben

AIPA Befektetési konferencia. 2010. november 9. Program. Stratégia követelmények kialakítása a Fejlesztési koordinációs testület részvételével

AIPA Befektetési konferencia. 2010. november 9. Program. Stratégia követelmények kialakítása a Fejlesztési koordinációs testület részvételével AIPA Befektetési konferencia 2010. november 9. Program Stratégia követelmények kialakítása a Fejlesztési koordinációs testület részvételével 1 Program 11:00-10:10 Megnyitó - Szemereyné Pataki Klaudia,

Részletesebben

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére. 2014. február 18.

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére. 2014. február 18. BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTI POLGÁRMESTERI HIVATAL POLGÁRMESTERI IRODA EU PROGRAMIRODA Pályázati lehetőségek civil szervezetek részére 2014. február 18. 1173 Budapest, Pesti út 165.; Levélcím:

Részletesebben

Fiatal gazdák a kertészeti termelésben

Fiatal gazdák a kertészeti termelésben Fiatal gazdák a kertészeti termelésben Piackutatási jelentés, 2016 Az online felmérés eredményei Tartalom A kutatás elôzménye, célja és módszertana 2 A kutatás eredményei A válaszadók fôbb jellemzôi 3

Részletesebben

Békéscsaba A dinamizálódó határmenti város

Békéscsaba A dinamizálódó határmenti város befek tetői útmutató Békéscsaba A dinamizálódó határmenti város B e f e k t e t é s G a z d a s á g F e j l e s z t é s I n n o v á c i ó Békéscsaba Közlekedési csomópont, jó elérhetőség Határmenti város

Részletesebben

VOLVO C70 ALAPMODELLEK ÁRAI

VOLVO C70 ALAPMODELLEK ÁRAI VOLVO C70 ALAPMODELLEK ÁRAI BENZIN DIESEL AJÁNLOTT FOGYASZTÓI ÁR ÁFÁVAL, REGISZTRÁCIÓS ADÓ NÉLKÜL AJÁNLOTT FOGYASZTÓI ÁR ÁFÁVAL, REGISZTRÁCIÓS ADÓVAL MOTOR TÍPUS TELJESÍTMÉNY (KW/LE) REGISZTRÁCIÓS ADÓ

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM

NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 2009-2010 A kiadvány adatai a 2009. október 2-i állapotot tükrözik. Keszthely NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPER ATÍV PROGR A M PÁ LYÁZATI LEHETŐSÉGEK 2009-2010

Részletesebben

Püspökladány Város. Akcióterületi Terve (ATT) PÜSPÖKLADÁNY

Püspökladány Város. Akcióterületi Terve (ATT) PÜSPÖKLADÁNY Püspökladány Város Akcióterületi Terve (ATT) PÜSPÖKLADÁNY 2013 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 1. Vezetői összefoglaló... 3 2. A településfejlesztési akcióterület kijelölése, jogosultság igazolása...

Részletesebben

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. MÁJUS 08-I ÜLÉSÉRE

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. MÁJUS 08-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 07-7/82-7/2008 TÁRGY: PÉCSI KISTÉRSÉG FOGLALKOZ- TATÁSI PAKTUMA MELLÉKLET: 4 DB E LŐTERJESZTÉS PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2008. MÁJUS 08-I ÜLÉSÉRE ELŐTERJESZTŐ: NÉPJÓLÉTI

Részletesebben

II. kötet: INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA

II. kötet: INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA TAMÁSI INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA II. kötet: INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA Projekt azonosító: DDOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Dél-Dunántúli Operatív Program - Fenntartható településfejlesztés

Részletesebben

KISKUNFÉLEGYHÁZA VÁROS GAZDASÁGI ÉS MUNKA PROGRAMJA 2011 2014.

KISKUNFÉLEGYHÁZA VÁROS GAZDASÁGI ÉS MUNKA PROGRAMJA 2011 2014. KISKUNFÉLEGYHÁZA VÁROS GAZDASÁGI ÉS MUNKA PROGRAMJA 2011 2014. 1 Kiskunfélegyháza Város Gazdasági és Munka Programja 2011-2014 Tartalomjegyzék: A. Célok 2 B. Programok 4 C. Feladatok 7 I. GAZDASÁGFEJLESZTÉS

Részletesebben