DIGITÁLIS KÖZPONT SZIMULÁCIÓJA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "DIGITÁLIS KÖZPONT SZIMULÁCIÓJA"

Átírás

1 Távközlési Hálózatok Laboratórium DIGITÁLIS KÖZPONT SZIMULÁCIÓJA mérési útmutató

2 2

3 3 Tartalomjegyzék oldalszám: B Bevezetés 5. R Ismétlı összefoglalás 10. R1 A digitális technológia 10. R1.1 A multiplexer 10. R1.2 A demultiplexer 11. R2 A digitális átviteltechnika (PCM) 12. R2.1 Az adásoldal 12. R2.1.1 Jelzésátvitel 13. R2.1.2 A vevıoldal 14. T Elméleti rész 15. T1 A digitális kapcsolástechnika alapelve 16. T2 Térkapcsolás 18. T2.1 Példa térkapcsolásra 20. T3 Idıkapcsolás 21. T3.1 Példa idıkapcsolásra 24. T4 A TST kapcsolóhálózat 25 T5 Az útkeresés és útbeállítás 27. T5.1 Útkeresés 27. T5.2 Útbeállítás 32. T5.3 Példa 32. T5.3.1 Az odaút 32. T5.3.2 A visszaút 33. T6 Illesztés analóg környezethez 33. T7 Jelzésadás többfrekvenciás eljárással 33. T8 Illesztés digitális környezetben 34. EX Ellenırzı mérések 35. EX1 A mérı-modulok egyedi ellenırzése 35. EX1.1 Az elıfizetıi illesztı egység vizsgálata 35. EX1.2 A DTMF vevı egység vizsgálata 42 EX1.3 A multiplexer/demultiplexer egység vizsgálata 47. EX1.4 A kapcsoló hálózat egység vizsgálata 54.

4 4 EX1.5 A vezérlı egység vizsgálata 70. EX1.6 Mőveletek a vezérlı számítógéppel 83. EX2 A rendszer együttes mőködése 89. EX2.1 A normál kiépítéső rendszer 89. EX2.1.1 A normál összeköttetés felépítése 92. EX2.1.2 Különleges üzemi körülmények 94. A Függelék 96. M Mérési feladatok 99.

5 5 B fejezet Bevezetés Ez a mérési útmutató nemcsak a Távközlési Hálózatok modul laboratóriumi méréseihez ad feladatokat, hanem a témalaboratóriumi feladatok kiadásához és az elméleti tananyag elsajátításához is jó gyakorlati segítség. Jelenleg a digitális központ technológia, azaz az idımultiplex információs csatornák kapcsolásának megvalósítása az általánosan használt eljárás. Ezeket a hagyományos távközlı hálózatokban alkalmazott elıfizetıi és tranzit központokban, az alközpontokban és minden digitális formában jelenlévı információk ( pl. ISDN, videókonferencia összeköttetések kialakítása, stb.) kapcsolására használják. A digitális központ technológia megértéséhez ajánlatos elızıleg tanulmányozni a PCM technológiát ( Cebe László: PCM hírközlés, jegyzet) és a jelzésrendszereket ( Gudra Tibor: Bevezetés az ISDN technikába, jegyzet). A mérés kiépítése:

6 6 A mérés eszközei egy asztalon álló keretre vannak felerısítve, biztosítva ezáltal az egyes modulok cseréjét, átkonfigurálását. Az egyes modulok átkötı vezetékekkel és többpólusú csatlakozó kábelekkel köthetık össze. A tápegység állítja elı a szükséges +12 és + 28 V-os feszültségeket. A speciális távbeszélı készülék (FeAp jelzéssel) és az impulzus üzemő (NS), valamint a hangfrekvenciás (TwB IWV jelzéső) választási jeleket elıállító modulok szabványos távbeszélı készülékekkel is helyet-tesíthetıek, melyek csatlakoztatásához 4 mm-es csatlakozó áll rendelkezésre. Normál kiépítésben két készülék között lehet kapcsolatot létrehozni. Az alábbi modulok szükségesek: 2 db távbeszélı modul (FeAp) (Telephon eset)

7 7 2 db impulzus üzemő jeladó (NS) (Dial pulse switch (NS) training panel), vagy 2 db hangfrekvenciás üzemő jeladó (Pushbutton pulse dialer (TwB IWV) training panel), vagy 2 db DTMF jeladó (Pushbutton dialer (DTMF) training panel) 1 db elıfizetıi illesztı egység (Subscriber matching unit training panel)

8 8 1 db DTMF vevı egység (MF receiver training panel) 1 db multiplexer/demultiplexer modul (Multiplexer/demultiplexer training panel) 1 db kapcsoló hálózat modul (Switching network training panel)

9 9 1 db vezárlı egység (Control unit training panel) Az impulzus üzemő jeladók (NS, tárcsás), vagy a nyomógombos (TwB IWV) helyettesíthetık DTMF (TwB) jeladókkal. Ekkor a rendszerben 2 db DTMF egységnek kell lennie. A számítógép a vezérlı egységhez csatlakoztatható az elılapon található V. 24 csatlakozóval. A rendszer számítógép nélkül is mőködik, de a PC és a rendelkezésre állószoftver alkalmazásával még áttekinthetıbb magyarázatokat kapunk a kapcsolatok létrehozásáról és bontásáról. A normál ( jelenlegi) kiépítéssel ellentétben ott két párhuzamos kapcsolat is kiépíthetı, de akkor4 db távbeszélı készüléket kell alkalmazni.

10 10 R fejezet Ismétlı összefoglalás Az ismétlı részben a digitális technika és a digitális átviteltechnika alapjait foglaljuk össze különös tekintettel az idıosztásos kapcsolástechnika alkalmazására a digitális távközlı kapcsolóközpontok kialakításában. R1 A digitális technológia A digitális kapcsolástechnika és a mérésnél alkalmazott mérırendszer megértéséhez a multiplexer és a demultiplexer mőködését, mőködésmódját ismertetjük. R1.1 A multiplexer (MUX) Ezalatt egy olyan több bemenető áramköri kapcsolást értünk, amelynek n darab bemeneteit váltakozva lehet kapcsolni az egyetlen kimenetre. A bemenetek egyaránt lehetnek egy vagy több bit szélességőek. Számunkra itt csak az egy bites multiplexer érdekes. Minden egyes bemenet és kimenet egyetlen vezetékbıl áll. Azt, hogy melyik bemenet kapcsolódjon a kimenetre, a címvezetékek határozzák meg. Egy n bemenető MUX számára ld n címvezeték szükséges. Példa: A bemenetek száma n= 16 A címvezetékek száma ld 16= 4 Az R1.1a ábra egy n bemenető MUX-ot mutat. A választott ábrázolás nem felel meg a szabványosnak, azonban érthetıvé teszi azt, hogy ez egy olyan építıelem amely a bemeneteket egyetlen kimenetre egyesíti. Egy bemenet addig kapcsolódik a kimenetre, ameddig a cím rajta van a cím vezetéken. A digitális kapcsolástechnika számára két üzemmód fontos: 1.) Ciklikus címzés Egy számláló lépéseinek ütemében (pl. emelkedı sorrendben) a bemenetek (1...n) egymásután a kimenetre kapcsolódnak. Ebbıl a digitális kapcsolástechnika számára egy fontos lehetıség adódik. A hasznos csatornák - (beszédcsatornák esetén a 8 bites kódszavak)- a kimenetre idıben egymásután kikapcsolódnak és ezáltal egy idımultiplex keretet képeznek. A címvezetékeken egy adott cím egy hasznos csatorna idıtartamáig érvényes. A számláló ciklikus mőködésének következtében, olyan ismétlıdı keretek jönnek létre, amelyekben a hasznos csatornák helye állandó.

11 11 2.) Szabadon választható címzés Ennél a módszernél a bemenetek kimenetre kapcsolása nem merev sorrend szerint történik. A címek sorrendje átmenetileg egy írható-olvasható tárolóban (R AM) lehet eltárolva. Ezt a tárolót a számláló ciklikusan kiolvassa, így a RAM kimenetén a címek a tárolás sorrendjében megjelennek. A RAM átírásával a bemenetek kapcsolási sorrendje tetszılegesen megváltoztatható. Szimbolikus jelölése az R1.1b. ábrának megfelelı. R1.2 A demultiplexer Ez a MUX megfordításának tekinthetı. Az egy bemenet tetszıleges címő kimenetre kapcsolható. Lásd R1.2a. ábra. A DEMUX-nál is két üzemmódot lehet megkülönböztetni: 1.) Ciklikus címzés A számlálás ütemében a bemenet az egymásután következı kimenetekre (1...n) kapcsolódik. Alkalmazása a digitális kapcsolástechnikában fontos. Az idımultiplex keretek hasznos csatornái a kimeneteken lévı tárolókhoz kapcsolódhatnak. 2.) Szabadon választható címzés A bemenet kapcsolásának sorrendjét ismét egy címtároló (RAM) határozza meg. A kapcsolás sorrendje itt is a tároló átírásával változtatható meg. A mőködési elvet az R1.2b. ábra mutatja.

12 12 R2 A digitális átviteltechnika (PCM technika) Mielıtt egy hasznos jelet (pl. beszédjel) digitális átviteli vonalon átvinnénk, elıször feldolgozó fokozatok sorozatán kell keresztül vezetnünk. Az ellenoldalon ismét több feldolgozó fokozat következik, mielıtt a jel újra analóg jelként rendelkezésünkre áll. R2.1 Az adásoldal Ha a távbeszélıtechnika analóg beszédjelét digitális formában akarjuk átvinni, mindenekelıtt egy sávhatároló szőrın kell keresztül vezetni (az aliasing effektus elnyomása érdekében). Ezután a jelet letapogatjuk, tehát azonos idıközönként mintát veszünk a jelbıl. A mintákat kvantáljuk. A teljes amplitudótartományt, amelyet egy ilyen jel elfoglalhat, megfelelı számú lépcsıre kell felosztanunk. Minden egyes lépcsıhöz egy kódértéket kell hozzárendelnünk. Minden egyes lépcsı között végtelen sok amplitúdóérték helyezkedhet el, amelyekhez azonos kódot rendelünk. A vevı oldalon az átvitt kódból csak egy amplitúdóértéket lehet vissza állítani. Ez az érték nem egyezik meg a vevıoldalon mintavett, kvantált és kódolt amplitudóértékekkel. Ezáltal kvantálási hiba keletkezik, amely minden mintavételezésnél másképpen jelentkezik. Ezt kvantálási zajnak nevezik. (Bár torzítás jellegő.) Ez a zaj kis értéken tartható azáltal, hogy a teljes amplitudótartományt megfelelıen sok kis kvantálási lépcsıre osztjuk fel. Ehhez azonban sokbites forráskód szükséges, amely az átvitel sávszélesség igényét növeli. Kompromisszum úgy lehetséges, hogy nem egyenletesen kvantálunk. Kis amplitúdóknál, kis hangerınél az emberi fül a zavarokra nagyon érzékeny, míg nagy hangerınél az elfedési effektus miatt csak kevésbé. A nem egyenletes (nem-lineáris) kvantálásnál a teljes amplitudótartományt úgy osztjuk fel, hogy kis amplitúdókhoz kis kvantálási intervallumokat rendelünk, a nagy amplitúdók felé a kvantálási lépcsık egyre nagyobbak lesznek. Összességében ez ahhoz vezet, hogy a kevésbé észlelhetı zavarás mellett egy jel átvitelére relatív kis bitszámú kód is elegendı. Beszédátvitelnél 8 bites kódolást használunk. Kis amplitúdóknál nemlineáris kvantálás révén a kvantálási intervallumok olyan kicsik, hogy 12 bit-es kódszó lenne szükséges, a teljes amplitudótartomány lineárisan kvantálásához. A forráskód még nem alkalmas átvitelre (pl. az egyenösszetevı és a hosszabb nullsorozatok miatt). Ebbıl egy vonali kódot kell képezni, amely távolsági átvitelre alkalmas. Egy fizikai út (pl. egy vezeték) több digitalizált beszédcsatorna idı multiplex átvitelére alkalmas. Több csatornát egy multiplexeren keresztül lehet egyetlen idımultiplex jellé egyesíteni (pl. 30 hasznos csatornát a PCM-30 rendszernél). Lásd az R2.1 ábrát.

13 13 Azért, hogy a vevıoldalon az egyes csatornák visszakereshetık és szétválaszthatok legyenek, az idımultiplex jelhez szinkronizációs információt kell hozzátenni. Ezt az idımultiplex jel keretszinkronszava ( FAW: x ) képezi minden második keretben. R2.1.1 Jelzésátvitel Egy telefon kapcsolathoz hozzátartozik a jelzésátvitel is (választási- És vezérlıjelek). A keretben lehetıvé kell tenni az egyes csatornák jelzésátvitelét. Azonban egy kapcsolat állapota nem változik olyan gyorsan, hogy minden egyes keretben minden beszédcsatornához egy jelzéscsatornát kelljen rendelni. Elegendı ha nagyobb idıközönként visszük át a beszédcsatornához tartozó jelzésinformációt. A köztes idıintervallumban más beszédcsatornák jelzésinformációit vihetjük át. A digitális átviteltechnikában a jelzésátvitel két fajtája fontos a számunkra.

14 14 1.) Két jelzéscsatorna keretenként Az egymásután következı keretekben a jelzéscsatornának fenntartott idı résekhez mindig két másik kapcsolat van hozzárendelve. Egy bizonyos számú keret után minden kapcsolat számára a jelzésinformációk egyszer átvitelre kerülnek. A PCM 30 rendszernél a keret 16. idırését használják erre a célra. Mindig a 8 bites idırés 4 bitje szolgál egy csatorna jelzésinformációinak átvitelére. A hozzárendelést az R2.1. ábra mutatja. Minden 15. keret után a jelzés-információk mind a 30 hasznos csatorna számára egyszer átvitelre kerülnek. A jelzéscsatornákat a vevı oldalon egyértelmően hozzá kell rendelni a beszédcsatornákhoz. Ehhez a keretek összességét egy új egységként kell kezelni, amely az adó oldalon a 16. keretben egy további szinkroninformációt tartalmaz. A16 keret így egy multikeretet képez, és emellett a multikeretszinkronszótól (MFAW) elindulva (számlálva) minden jelzéscsatorna egyértelmően felismerhetı. 2.) Központi jelzéscsatorna Egy 8 bites idırést minden keretben fel lehet használni jelzésinformációk átvitelére. Ez azonban többé már nem merev hozzárendelés a csatornákhoz. A jelzés idırés mindig rendelkezésre áll a kapcsolat számára akkor, ha a kapcsolaton belül jelzésátvitel van. Ekkor azonban kiegészítı információkkal kell jelölni, hogy az átvitt jelzésinformáció melyik hasznos csatornához tartozik. Ezenkívül még további információk kapcsolódnak a hasznos bitekhez (pl. hibavédelem), így nagyon hosszú jelzéstávirat,jelzésüzenet keletkezik. Ezen üzenetek az egymásután következı keretekben pl. 8 bitenként kerülnek átvitelre. R2.1.2 A vevıoldal Egy idımultiplex rendszerben az adónak és a vevınek szinkronban kell mőködnie. Ehhez a vevı a beérkezı bitfolyamból visszaállítja az adó órajelét, és a további feldolgozás során ezt használja. Ezután a vevı a beérkezı bitfolyamban megkeresi a szinkronkódszót, azaz a keretjelzıt. A keretjelzı helyzetébıl lehet az egyes hasznos csatornákat felismerni és az idımultiplex jelbıl visszanyerni (demultiplexer). Hasonló módon nyerhetı vissza a több keretben átvitt jelzésinformáció is. Ez a (MFAW) multikeretjelzı helyzetének ismeretében lehetséges. A következıkben a hasznos jel egy D/A átalakítóra kerül, amelynek kimenetén (a kvantálási hibától eltekintve) az adó oldalon digitalizált amplitúdómintákat visszakapjuk. Egy aluláteresztı szőrı (demoduláció) elıállítja az eredeti analóg jelet.

15 15 T fejezet Elméleti rész - összefoglalás Ebben a részben a digitális kapcsolástechnika alapelveinek magyarázata után azokra a komponensekre irányítjuk rá a figyelmet, amelyek minden digitális központban valamilyen formában elıfordulnak. Ezen alapelemek kombinációjából adódik azután egy digitális kapcsoló hálózat felépítése, mint a digitális központ magja. Az útkeresés (path selection) és az útbeállítás (latching) alapvetı eljárások, amelyeket ezen oktatási mérı rendszer kapcsolólózatának példáján keresztül mutatunk be. Ha egy digitális központ analóg környezetben mőködik (kiváltképp egy DIVO, digitális elıfizetıi (lokális) központ esetében), akkor mindenekelıtt egy illesztı szükséges ahhoz, hogy az egyes csatornák digitálisan kapcsolhatók legyenek. Azonban digitális környezetben (fıként egy DIVF digitális tranzit központ esetében) a digitális központ perifériáján bizonyos illesztéseket kell végrehajtani, mivel a vezetéken átvitt és a központban kapcsolásra kerülı idımultiplex jelek rendszerint különböznek. DIV DIVO DIVF Bejövı multiplex vonal Kimenı multiplex vonal EWSD SEL Sys. 12, vagy S12 Digitális központ, vagy technológiája Elıfizetıi digitális központ Tranzit digitális központ A digitális központba multiplex jelet beszállító vonal A digitális központból multiplex jelet elszállító vonal Digitális elektronikus központ (Siemens) Digitális elektronikus központ (Alcatel) A digitális kapcsolástechnikában az elıfizetı és a központ között már a régóta ismert impulzustárcsázás mellett egy analóg több frekvenciás választás-jelzési eljárást is alkalmaznak. Ebben a részben erre is ki fogunk térni.

16 16 T1 A digitális kapcsolástechnika alapelve A digitális kapcsolástechnikában multiplex jeleket kapcsolnak. Leegyszerősítve feltételezhetjük, hogy egy digitális központba csak 4 csatornás multiplex jelek érkeznek. A digitális központból a 4 idırésbıl álló kereteket tovább kell adni. Lásd T1 a. ábra. A hagyományos technikában hozzászoktunk, hogy a beérkezı irányokból (1...3) az elmenı irányok felé (4...6) csak térbeli kapcsolás van. A digitális kapcsolástechnikában ez azt jelenti, hogy a keretek minden egyes idırése számára egy útnak kell rendelkezésre állni a DIV-en keresztül. A T1 a. ábra az 1. idırés számára egy ilyen hozzárendelést mutat. A következı idırésben azonban már egy teljesen más térbeli osztású hálózatnak kell léteznie a DIV-ben, mivel más hasznos csatornákat a DIV kimeneteinek egészen más hozzárendelésében kell átvinni. Lásd Tlb. ábra. Egy DIV-ben a kimenetek térbeli hozzárendelése a bemenetekhez minden idırésben változik. Azonban a csak térbeli kapcsolású DIV-ben adódik egy probléma:

17 17 Gyakran következik be azaz eset, hogy egy idırésben pl. két bejövı vonalról egy továbbmenı vonalra kell kapcsolni. Ekkor azonban egy idırésben csak egy hasznos csatorna lehet elhelyezve, a kapcsolások egyikét nem lehet létrehozni, azaz veszendıbe megy (foglaltság). Lásd Tlc. ábra. Egy ilyen DIV rosszul kihasználható. A probléma azonban megoldódna, ha a kapcsolási folyamat közben a hasznos csatornák idıbeli helyzete megváltozna. A Tlc. ábra példájában a 3-as számú adagoló multiplex vezeték l-es idırése akkor kapcsolható a 4-es számú átvevı multiplexvezetékhez, ha ennek a vezetéknek egy, még szabad idırésében elhelyezhetı. Lásd Tld. ábra. Ott az l-es idırés a 4-es idırésbe van eltolva. Egy DIV-ben a hasznos csatornák térbeli kapcsolásához egy idıbeli kapcsolásnak is hozzá kell jönnie. Ennek többféle megoldása lehetséges: 1.) a DIV-ben a térbeli és az idıbeli kapcsolás fokozatai szét vannak választva (pl. EWSD). 2.) a DIV fokozatai egyidejőleg térbeli és idıbeli kapcsolásra is alkalmasak (pl. SEL).

18 18 T2 A Térkapcsolás, a Térkapcsoló Egy olyan digitális központban amelyben a térbeli és az idıbeli kapcsolás szétválik, az idımultiplex jelek térbeli kapcsolását végzı alapelem a tér kapcsoló. Egy DIV-ben több térkapcsoló is lehet egyetlen térfokozatba egyesítve. Definíció: A térkapcsolóba bejövı több multiplexvezeték csatornái (idırései), több elmenı vezeték csatornáihoz (idıréseihez) vannak szétosztva anélkül, hogy a csatornák idıbeli helyzete megváltozna. Minden kimenet az összes bemenet számára egyenlı esélyekkel érhetı el, ezért a térkapcsoló blokkolásmentesen dolgozik. Ez abból adódik, hogy a bejövı csatornák száma, és az elmenı multiplex vonalak száma megegyezik. Ha a térkapcsolóban nem kerülhet sor torlódásra, akkor a továbbvivı multiplex vonalak számának legalább meg kell egyezniük a beérkezı multiplex vonalak számával. Lásd: Fig. T2.

19 19 A technikai realizálás számára a multiplexerek alkalmazása kínálkozik. A szabadon választható címzéső multiplexer elvi mőködését az Rl.lb ábrán mutattuk be. Egy ilyen építıelem m darab bemenettel és 1 kimenettel rendelkezik. Az n kimenető térkapcsoló számára n darab m bemenető MUX-ot kapcsolhatunk össze (n*m). így a T2. ábrának megfelelı elrendezés jön létre. A térkapcsolóban minden MUX-nak rendelkeznie kell egy címtárolóval A bemenetre a számú idıréssel rendelkezı idımultiplex jel érkezik. Minden idırés számára egy címinformációnak kell rendelkezésre állnia. Ezért a címtárolónak a számú (több bites) tárolóhelye van, amelynek a MUX bemenetére kerülı idıréseket kell szinkron módolekérdeznie. Azért, hogy a beérkezı multiplexvonalak minden idırésének a megfelelı pillanatban egy cím a rendelkezésére álljon szabja meg azt, hogy az adott idırésben melyik bemenet melyik kimenettel kapcsolódhat össze. Ez a cím egy idırésnyi ideig érvényes. Ezalatt a kapcsolt hasznos csatornák minden bitje átkerül a kimenetre. Az összeköttetés fennállása alatt az egymásután következı keretekben, az azonos utakat azonos idırésekhez kell hozzárendelni. Ezért a címtárolót ciklikusan kell lekérdezni. Ezt a T2 ábrán egy nyíl jelzi. Egy térkapcsoló címtárolóinak összességét vezérlı memóriának (CM:Control Memory) nevezzük. Egy ilyen vezérlı memória n kimenető térkapcsoló esetén n hely széles (minden hely több bites), és a számú idırésbıl álló multiplex jel esetén a hely hosszú. A kapcsoláshoz a címinformáció mindaddig a vezérlıtárolóban marad, amíg ezek az összeköttetések érnek. Minden térkapcsoló vezérlıjében a kapcsolási folyamat számára útkeresés keretében bejegyzéseket kell találnunk. A térkapcsoló struktúrájából adódik a vezérlés szemlélete: 1.) Egy útbeállító információ bejegyzése a térkapcsoló vezérlı tárolójába szükséges, amelyen az adott utat kapcsolni kell. (A T2-es ábrán a t 1..t a sorok egyike.) 2.) A bejegyzés a vezérlıtárolóba abban a tartományba történik, amely az elérendı kimenetek hozzárendelését végzi. (A T2-es ábrán az l...n oszlopok egyike.) 3.) Az 1. és 2. pont által meghatározott tárolóhely tartalmaként a beérkezı és kapcsolandó multiplexvonal száma van bejegyezve.

20 20 T2.1 Példa térkapcsolásra Adva van egy 3 bemenető és 3 kimenető térkapcsoló. A multiplex vonalakon 4 idırésbıl álló keretek vannak. Lásd T2.1 ábra (a multiplexerek nincsenek egyenként ábrázolva). (A függelékben lévı üres lap alkalmas a gyakorlásra.) A beérkezı idırések tartalma alfabetikus sorrendben van jelölve. Az elmenı idırések tartalmának egy lehetséges elrendezését a térkapcsoló kimenetén láthatjuk. Feladat: Töltsük fel a vezérlı memóriát. A megoldást a T2.1. ábra mutatja. A T2.1. ábrán más kérdés feltevést is alkalmazhatunk. P éldául elıre megadhatjuk a vezérlı tároló tartamát, és az idırések kapcsolás utáni sorrendjét kérdezhetjük a térkapcsoló kimenetén.

21 21 T3 Az Idıkapcsolás, az Idıkapcsoló Egy olyan digitális központban amelyben a térbeli és az idıbeli kapcsolás szétválik, a multiplex jelek idıbeli kapcsolását végzı építıelem az idıkapcsoló. Egy DIV-ben több idıkapcsoló lehet egyetlen idıfokozattá összefogva. Definíció: Egy idıkapcsolóba bejövı multiplex vezeték csatornái (idırései), egy elmenı multiplex vezeték tetszıleges csatornáihoz (idıréseihez) vannak idıben szétosztva. Az elmenı vezeték minden idırése a beékezı vezeték összes idırése számára egyenlı esélyekkel elérhetı. Ezért az idıkapcsoló is blokkolásmentesen dolgozik. Ha az idıkapcsolóban nem lehet torlódás, akkor az elmenı vezeték idı réseinek száma legalább meg kell hogy egyezzen a bejövı vezeték idıréseinek számával. (Rendszerint megegyezik.) A technikai megvalósítás ismét megkívánja a szabadon választható címzéső multiplexerek és demultiplexerek együttes alkalmazását. Ellentétben a térkapcsolóval az idıréskapcsolónál a csatornák (idırések) tartalmát csak átmenetileg kell tárolni. Egy késıbbi idıpontban az idırés tartalmát egy keretben tovább kell adni, ezért az információt csak eddig az idıpontig kell tárolni. Egy idırés információját rövid idın belül egy keretben tovább kell adni, tehát a tárolás legalább eddig az idırésig a következı keretbenszükséges. A tárolás egy információs memóriában történik (IM: Information Memory), amelynek annyi (több bites) tároló helye van, mint ahány idırést tartalmaz a beérkezı multiplex vonal egy kerete. Az információs memória minden tárolóhelye keretenként új információval töltıdik fel. Egyik kézenfekvı megoldás, hogy az egymásután következı keretek ugyanazon idıréseinek információit, mindig ugyanazon tárolóhelyre helyezzük. Az információs memóriát ekkor minden keretnél azon sorrendben kell feltölteni. Ilyenkor ciklikus beolvasásról beszélünk. Egy demultiplexer használatával a bejövı multiplex vonalak idıréseit mindig azonos sorrendben lehet szétosztani az információs memória tárolóhelyeire, ha a demultiplexert egy számláló vezérli.

22 22 A számláló az a idıréshez az a címet rendeli és (pl. emelkedı sorrendben) ciklikusan folyamatosan számlál. A címeket a bejövı idırésekhez kell szinkronizálni, és az információs memória tárolóhelyét addig kell megszólítani, amíg ezen idırés összes bitje be nem töltıdik a tárolóba.

23 23 A T3 ábra bal oldalán mutatjuk be az elıbb ismertetett megoldást. Az átmenetileg tárolt információk ebben az elrendezésben tetszıleges sorrendben újra kiolvashatók. Ehhez egy szabadon választható címzéső multiplexer szükséges, amely az információs memória tartalmát tetszıleges sorrendben újra multiplex jellé rendezi. Ugyanúgy mint a térkapcsolónál ezt egy vezérlı memória végzi ciklikus lekérdezéssel, amely azonban a címinformációkat sorrendben tartalmazza, V Ezt szabadon választható kiolvasásnak nevezzük. A T3.1 ábra jobb oldalán az idıkapcsoló ezen részét is ábrázoltuk. Az iıkapcsolónál is az összeköttetés idıtartama alatt, a bejegyzések a vezérlı tárolóban maradnak eltárolva. Az idıkapcsoló struktúrájából adódik a vezérlés menete. 1.) A vezérlı tárolóba egy bejegyzés kerül, amely az elmenı multiplex vonal egyik kapcsolandó idırésének felel meg. 2.) Az eltárolandó információt az információs memória helyének a száma adja meg, amelyet adott idıpontban ki kell adni.

24 24 T3.1 Példa Idıkapcsolásra Adva van egy idıkapcsoló amelynek bejövı és elmenı multiplex vonalain 6 idırésbıl álló keretek vannak jelen. Lásd a T3.1 ábrát. Az idıkapcsolóból csak a két tárolót ábrázoltuk. A bejövı idırések alfabetikus sorrendben vannak. Az idırések tartalmának egy lehetséges elrendezését az idıkapcsoló kimenetén az ábra mutatja. Feladat: Írjuk be az információs és a vezérlı tároló tartalmát (ciklikus beolvasás, szabadon választható kiolvasás). A megoldást a T3.1 ábra mutatja. (A függelékben mellékeltünk egy üres lapot a további gyakorlatokhoz.). A T3.1 ábrán más kérdés feltevést is alkalmazhatunk. Pl. megadhatjuk a vezérlı tároló tartalmát, és kérdezhetjük az elmenı vonalon az idırések sorrendjét.

25 25 T4 A TST (Time-Space-Time; Tér-Idı-Tér) kapcsolóhálózat Minden digitális központ magját a kapcsoló hálózat képezi. Több lehetıség kínálkozik egy kapcsolóhálózat felépítésére idı- és térfokozatokból. Itt most az idıkapcsolás-térkapcsolás-idıkapcsolás kombinációt vizsgáljuk meg közelebbrıl. Ennek az elrendezésnek a megvalósítása a mérési, oktatási rendszerben is megtalálható. Mint már a térkapcsoló ismertetésénél is jeleztük, a bejövı multiplex vonalak idıréseinek csak egy része továbbítható akkor, ha csak térbeli kapcsolás van. Azonban egy idıfokozatot a térfokozat elé kapcsolva lényegesen megváltozik a kép. Az idıfokozatba bejövı multiplex vezetékek idırései már úgy átrendezhetık, hogy azok a máskülönben elvihetetlen idırések a következı térfokozatban kapcsolhatók. Ezzel elértük, hogy a térfokozaton keresztül több idırést vezethetünk keresztül, mint a tiszta térbeli kapcsolásnál. A T4-es ábrán egyszerősítve feltételeztük, hogy egy digitális központ perifériája csak az elıfizetıi telefonkészülékkel van lezárva. (DIVO összekötı vezeték nélkül).

26 26 A DIVO perifériáján történı ciklikus multiplexálás révén minden idırés a beérkezı idı-fokozat bemenetén egy elıfizetıhöz van hozzárendelve. A T4-es ábrán önkényesen feltételeztük, hogy az elıfizetık folytatólagos idırésekhez vannak szétosztva. Ez az elrendezés a bejövı idıfokozat kimenetén megszőnik. A DIVO kimenetei az elıfizetık telefonkészülékeivel vannak lezárva. (A 4-es ábrán az elıfizetı kétszer jelenik meg, a periféria két funkcionális irányra van felosztva, egy elmenı és egy bejövı vonalra.) A digitális központ perifériáján történı ciklikus demultiplexálás révén az elıfizetıhöz tartozó periféria összeköttetés oldali bemenetén az idırések egy bizonyos elrendezése adódik. Ismét önkényesen feltételezhetjük, hogy a kezdı, az elsı vonal elsı idırése, illetve a befejezı, az utolsó vonal utolsó idı rése. Az elıfizetık folytatólagosan vannak elrendezve. A perifériát közvetlenül a térfokozaton zártuk le, így ez azt jelenti, hogy a kapcsolási folyamatnak egy meghatározott idırést kell elérnie, ha egy meghatározott elıfizetıt kell elérni. Ez a korlát egy további elmenı idıfokozat alkalmazásával szőnik meg. Ezért a térfokozat tulajdonképpen az elıfizetık elrendezésétıl függetlenül mőködtethetı. A T4-es ábrán láthatunk egy példát a kapcsolási folyamatra. Feltételezzük, hogy a 2-es elıfizetı, aki a bejövı idıfokozat bemenetén az elsı multiplex vezeték 2. idı résében található, az n-l-ik elıfizetıhöz az utolsó multiplex vezeték utolsó elıtti idırésében kell kapcsolni. A térfokozatban a kapcsolási folyamat idıpontjához az elsı bejövı vezeték utolsó idı 8 rését szabadon kell hagyni. Tehát a bejövı idıfokozatban az elıfizetı csatornáját oda kell irányítanunk (1. idıbeli kapcsolási eljárás). Ezután a térfokozatban az elıfizetıi csatornát az elmenı idıfokozat irányában az utolsó multiplex vezetékhez kell átirányítani (térbeli kapcsolás). Mivel az utolsó elıtti idırés az elérendı elıfizetıhöz van rendelve, az elmenı idıfokozatban az utolsóból az utolsó elıtti idırésbe kell áttenni (2. idıbeli kapcsolási eljárás).

27 27 T5 Az Útkeresés és Útbeállítás Egy TST hálózatnál a digitális központ tartalma idıben kétszer és térben egyszer átrendezhetı. A hozzátartozó vezérlésnek alkalmasnak kell lennie arra, hogy lehetıség szerint minden fokozat számára egyszerő algoritmussal biztosítsa az útkeresést. A hívó elıfizetınek a bekapcsolásából a hálózatba és a választott hívószámból következik, hogy a TST rendezı melyik bemenetét melyik kimenetével kell összekapcsolni. A vezérlés tárolójában egy részt úttárolóként használnak. Minden idı- és térkapcsoló idıréseinek számára egy tárolóhely van fenntartva (több bites). Ezeken a helyeken van eltárolva, hogy egy adott idıpillanatban mely idırések szabadok vagy foglaltak. A foglalt idıréseknél további információk vannak eltárolva, amelyek az útkeresés eredményeként az úttárolóba kerülnek, amelyek tartalmával az idı és térfokozatok vezérlıtárolóit kell feltölteni. Az úttároló folyamatosan aktualizálva van, ezért minden felépítendı összeköttetés számára az aktuális adatokat az úttároló tartalmazza. Az összeköttetés végén a beírt tárolóhelyek szabadként vannak jelezve (azonos értelmő az információk kitörlésével). Az úttároló tárolóhelyeinek tartalmát a vezérlıben minden egyes megváltozásnál át kell vinni az idı és térkapcsoló vezérlıtárolójához. Ezt az eljárást mint útbeállítás (Path Latching) jelöljük. T5.1 Útkeresés Útkeresésnél a hálózat vezérlıje által az úttárolóban egy megfelelı szabad tárolóhelyet kell keresni, amely a hálózatban a szabad idırések által egy utat biztosít a kapcsolandó be- és kimenetek között. Egy TST hálózat egyszerő példáján mutatjuk be, milyen egyszerő szabályok szerint folyik az útkeresés. Ehhez azt az elrendezést választjuk, amely TST hálózatként e mérési rendszerben is meg van valósítva. A T5. la ábra két idıkapcsolóból (0 és 1) álló bejövı idıfokozatot ábrázol.

28 28 Minden idıkapcsoló egy négy idırésbıl álló multiplex jelet kapcsol. Minden idıkapcsoló ennélfogva tartalmaz egy információ tárolót és egy vezérlı tárolót egyenként négy tárolóhellyel (CM/TSI 0 és CM/TSI 1). A bejövı idıfokozat mindkét kimenete a két kimenettel rendelkezı térfokozatra van vezetve. Mindkét kimenetnek külön vezérlı tárolója van: CM/SS 0 és CM/SS 1).

29 29 A térfokozat mindkét kimenete egy, két idıkapcsolóval rendelkezı elmenı idıfokozathoz csatlakozik (TSO). Az idıkapcsoló vezérlıtárolói a (CM/TSO 0 és a CM/TSO 1). Az idı fokozat kimenetei a TST hálózat kimeneteit képezik. A T5 lb ábra szimbolikusan ábrázolja a vezérlés úttárol óját (Route Memory), amely a T5. la ábra elrendezésének felel meg. Minden idıkapcsoló négy tárolóhellyel rendelkezik az idıré rendezéséhez. A térfokozat kimeneteihez két további négytárolóhelyes tárolórész tartozik. Egy ilyen hálózatra összesen 2*4 elıfizetı csatlakoztatható. Az útkeresés vizsgálatához a következı elrendezést feltételezzük:

30 30 A hálózat bemenetén: Egy digitális kapcsoló hálózat idımultiplex jeleket továbbít. Az idıkapcsoló elıtt a négy elı fizetı elmenı kapcsolás irányait egy multiplexer egyesíti. Minden idıkapcsoló kimenetén az elıfizetık beérkezı kapcsolási irányait egy demultiplexer külön csatornákra osztja szét. Minden elıfizetı a hálózat bemenetéhez és kimenetéhez van rendelve. A T5. le ábra mutatja a feltételezett elrendezést táblázatos formában. Az útkeresés számára meghatározó, hogy az összeköttetésnek a térkapcsolóban egy szabad idırés áll rendelkezésére, amely a kívánt elıfizetıhöz vezet. Hogy melyik ez az idırés teljesen közömbös, mivel mind a térkapcsoló elıtt mind utána a csatornák egy tetszıleges átrendezése lehetséges. Tehát a bejövı idıkapcsoló kimenetén, amelyhez egy elıfizetı kapcsolódik, és térkapcsolóban egy közös idırés szabad, így egy összeköttetés a teljes hálózaton keresztül más tetszıleges elıfizetıhöz is lehetséges. Ebben a szabad idırésben a bejövı idıkapcsolóban minden csatlakozó elıfizetı összeköthetı. A térkapcsoló kimenetén, amely a kívánt elıfizetıhöz vezet, ez az összeköttetés minden esetre az elmenı idıkapcsolóig tovább vezethetı. Ha a kívánt elıfizetı szabad (tehát az idõrése a rendezı tárolóban szabad), minden tetszıleges idıbeli átrendezés ehhez az idıréshez lehetséges. Az útkeresés során a vezérlés tárolójában elsıként egy szabad idırést kell keresni az idıkapcsoló úttárolójában (a hívó elıfizetıi lezáráson) és a térkapcsoló úttárolójában (a hívott elıfizetıhöz). Ez egy egyszerő keresés (pl. felmenı irányban) amely mindkét szóbajöhetı tartományban lehetséges. A következıkben meg kell határoznunk, hogy milyen információk haladjanak az úttárolóban a közös idırésben.

31 31 A hívó elıfizetı TSI (bemeneti idıkapcsoló) úttárolójában A hívó elıfizetıt a TSI száma és a hálózat bemenetéhez kapcsolódó beszédcsatornájának idırés száma azonosítja. A ciklikus beolvasás a TSI-ben megfelel az idırés számának, a TSI információ tárolójának számának és ezzel együtt a hívó elıfizetı számának. Ez a szám a vezérlı memóriában a közös idıréső helyen van bejegyezve. Ezért a hívó elıfizetı beszédcsatornájának idırésében fel van tüntetve és a térfokozaton keresztül továbbítható. A térfokozat úttárolójában A térkapcsoló vezérlı memóriában, a továbbító összeköttetésen keresztül, a hívott közös idırésben a térkapcsoló átkapcsolandó bemenetének száma van bejegyezve. Ebben az idırésben a hívó elıfizetı beszédcsatornája a TSO bemenetéhez van továbbítva. A hívott elıfizetı TSO (kimeneti idıkapcsoló) tárolójában Végül a TSO-ban még el kell végezni az eddig közvetített beszédcsatornák és a hívott elıfizetı beszédcsatornája közötti rendezést. A TSO idıkapcsolóján, amelyre a hívott elıfizetı csatlakozik a bemenıoldali idırés ismert, ebbe érkezik a térfokozatból a hívó elıfizetı beszédcsatornája. Ez a megtalált közös idırés. Ezért a TSO idıkapcsolójában lévı információtároló is ciklikus beolvasást alkalmaz. Az idıkapcsoló kimenetén a hívott elıfizetıhöz tartozó idırés ismert (a tárcsázott hívószám kiértékelése által a vezérlıben). Az idıkapcsoló vezérlı memóriában a megtalált közös idırés számát innen a megfelelı idırésbe viszik be. Az útkeresés folyamatának összefoglalása: A hívó elıfizetı saját számának és a tárcsázott hívószám kiértékelése után eldıl, hogy melyik bemenetet melyik kimenettel kell összekapcsolni. 1.) Keressünk egy közös szabad idırést a bejövı TSI idıfokozat idıkapcsolójának úttárolójában és a térkapcsoló úttá rójában, ez a térfokozatban a hívott elıfizetıhöz vezet. 2.) Az idıkapcsoló úttárolója : bevisszük a hívó elıfizetı információtárolójának a számát. 3.) A térkapcsoló úttárolója: a kapcsolandó bemenet bevitele (a kapcsolandó idıkapcsoló).

32 32 4.) Az elmenı TSO idıfokozat idıkapcsolójának az úttárolója: a megtalált közös idırés számának a bevitele a hívott elıfizetıhöz rendelt idırésbe. T5.2 Az útbeállítás (Latching) T5.3 Példa Ennek során a vezérlıben megtalálható útinformációkat kell a kapcsolóhálózathoz átvinnünk. Ez történhet egy úttáviraton keresztül, amely egy kapcsolás oda- és vissza útjai számára minden információt együtt tartalmaz. A kapcsolóhálózat vezérlıjében az átvitt információkat a vezérlı memóriákra osztják szét..ekkor a kapcsolóhálózaton egy út beállítása megtörtént. A T5.la és a T5.lb ábrán egy útkeresés és útbeállítás eredményét láthatjuk. Feltételezzük, hogy a 02-es elıfizetı a 13-as elıfizetıvel van összekapcsolva. Mindkét forgalmi irányt egymástól függetlenül kell beállítanunk. T5.3.1 Az odaút (+-szal jelölve) A következıkben teljesen szabad úttároló kezdi a keresést a TSI 0 idıfokozat és az SS 1 tárolótartományban. Azonnal szabad az elsı idırés. Ezért a TSI elsı idırésében a 2-est bevihetjük, mivel az elıfizetıi csatornák multiplexerén keresztül a kapcsolóhálózat elıtt a 2-es elıfizetı csatornája a TSI 0 bemenetén a 2. idırésben jelenik meg. Az SS 1 elsı idırésébe 0-át vittünk be, mivel a bemenet ebben az idırésében, így a TSI 0 kimenetét kell kapcsolnunk. A TSI 0 vezérlı memóriájában találkozik a 2-es újra. Az SS 1 vezérlı memóriájában az elsı idırésében a 0 áll. A 13-as elıfizetı a TSO l-es idı fokozat kimenetére csatlakozik. A kapcsolóhálózat kimenetén lévı demultiplexeren keresztül kell az ı csatornáját a 3-as idırésben továbbadni. A TSO 1 idıfokozat úttárolójában a megtalált közös l-es idırést a 3-as idırésbe vittük be. Ezek az információk a TSO 1 vezérlı memóriájában a 3. idırésben jelennek meg újra.

33 33 T5.3.2 A visszaút (*-gal jelölve) A 13-as elıfizetıtıl a 2-es elıfizetıig vezetı visszaút részére a TSI1 úttárolóban és az SSO úttárolóban a közös szabad idırésnek az l-est találjuk. A TSI 1 úttárolójában a 3-ast az l-es idırésbe kell bevinni. Az SSO úttárolójában az l-es idırésben l-es áll, mivel a TSI 1 kimenetének ehhez az idıpontjához az SSO l-es bemenetét kapcsoljuk. Mindkét bejegyzés a TSI 1 és az SSO a címtárolóban találkozik újra. A TSO úttárolójában a 2. idırésben 0 áll. Ez a 2-es elıfizetı idırése, a megtalált közös idırés az l-es. T6 Illesztés analóg környezethez Egy digitális központ idımultiplex jeleket kapcsol. Analóg környezetben (pl. elıfizetıi csatlakozásoknál) a csatornákat a központ perifériáján digitalizálni kell és idımultiplex jellé egyesíteni. Fordított irányban az idımultiplex jeleket ismét analóg egycsatornás jellé kell visszaalakítani. Minden digitális központ, amelyre analóg elıfizetık csatlakoznak, illesztı áramköröket és multiplexer/demultiplexer párokat tartalmaz. Az illesztı áramkörök a csatlakozó telefonkészülékek számára biztosítják a megszokott analóg jeleket. Több elıfizetıi csatorna multiplexálása elıtt ezeket a jeleket A/D átalakítón kell átvezetni. Fordított irányban a digitális jeleket analóggá alkítjuk vissza. Egy digitális helyi központban, amelyre túlnyomó részt analóg távbeszélıkészülékek csatlakoznak, az elıfizetıi illesztık a teljes központ költségnek (beleértve a térbeli ráfordításokat is) jelentıs hányadát képviselik. T7 Jelzésadás többfrekvenciás eljárással Abban a pillanatban, amikor egy digitális központ egyik elıfizetıje az összeköttetési szándékát jelezte, a kívánt elıfizetı hívószámának utolsó számjegyét is beadta, a kapcsolat nagyon gyorsan felépíthetı. A kapcsolás teljes felépítése azonban nagyon hosszú ideig tart abban az esetben, ha az elıfizetı egy hagyományos telefonkészülékrıl tárcsáz (impulzus tárcsázás). Minden impulzus a szünetekkel együtt l00 ms-ig tart. Az egyes számjegyek impulzussorozatai között nagyon hosszú szünet van (legalább 850 ms). Így egy hívószám beadása több másodpercig tart.

34 34 A rövid felépítési idı és a hosszú választási idı közötti diszkrepancia enyhíthetı a többfrekvenciás (DTMF) eljárás alkalmazásával. Az Tone üzemmódú telefonkészülékben egy pontos kvarcfrekvenciából két csoportban 4-4 frekvenciát származtatnak. A frekvenciák úgy vannak megválasztva, hogy bármely frekvencia felharmonikusai soha ne essenek egy másik frekvencia tartományába. A számjegyeket a két csoport egy-egy frekvenciájának kombinációjával képezzük (pl. 2*1 a 4-es kódja). Összesen 16 kombináció lehetséges. A számjegyek mellett így további vezérlıjelek állíthatók elı (*,#,A,B,C,D). A T7-es tábl ázat mutatja a jelzési frekvenciák elrendezését. Többfrekvenciás eljárással egy számjegyet beleértve a szünetet is kb. l00 ms alatt lehet átvinni. A digitális központban lévı vevık (többfrekvenciás vevık) a frekvenciakombinációkat kiértékelik és szám vagy vezérlı jelekké alakítják. T8 Illesztés digitális környezetben Ha egy digitális központ digitális környezetben mőködik, akkor idımultiplex jelek érkeznek és ezeket kell tovább adni. A környezet illesztése a DIV-hez tehát lényegesen egyszerőbb. A kereteket kapcsolás elıtt mentesíteni kell az átvitt jelzésinformációktól, azonban a DIV keretformátumához történı illesztés után továbbítható.

35 35 EX fejezet: EX1 alfejezet: EX1.1 Ellenırzı mérések A mérıpanelek egyedi ellenırzése Az elıfizetıi illesztı egység vizsgálata Feladat: A be-és kimenı események idı-sorrendbeni folyamatának megértése. A mérési elrendezés: Tételezzük fel, hogy hagyományos távbeszélı készülékeket kapcsolunk az egység bal oldalán található csatlakozókhoz ( a és b vezetékek). A multiplexer és demultiplexer az egység jobb oldalán található, mely a már digitalizált beszédcsatornákat idımultiplex folyamattá alakítja. A vissza-irányba pedig szétválasztja a TDM jelet kimeneti beszédcsatornákká. A lefelé mutató vezetékek DTMF vevıhöz csatlakoztathatók, melyek a hangfrekvenciás jeleket további feldolgozáshoz digitális szimbólumokká alakítja. A vizsgálandó egység elılapja a Fig.EX1.1 ábrán látható. 1. A baloldali a/b csatlakozók szolgálnak kéthuzalos analóg távbeszélı készülékek csatlakoztatására. 2. Két elıfizetıi vonali illesztı áramkör (SLIC) állítja elı és gerjeszti a szabványos analóg távbeszélı készülékek részére a megfelelı feszültségeket és áramokat. 3. Az egyes SLIC egységekbıl MFD jelzéső vezetékek vezetnek lefelé. A DTMF jelzéseket használó készülékek analóg frekvencia-kombinációit közvetíti a DTMF vevıbe. 4. Mindkét ágban egy hibrid (HY) áramkör található, mely a duplex analóg távbeszélı jelet adó- és vevı-irányra választja szét. 5. Az A/D és D/A jelzéső blokkok, kiegészítve a /és\ jelzéssel ellátott szőrıkkel az analóg-digitális átalakítást valósítják meg. Itt történik meg az analóg beszédinformáció jelének átalakítása 8-bites kódszavakká. 6. Az A/D átalakítóktól két külön vezeték továbbítja, veszi jobb-ra/ról a digitális TDM jelet. 7. A hanggenerátor (TG) állítja elı a szabványos analóg jeleket a távbeszélı készülékek számára. 8. A csengetı generátor (RG) állítja elı a szabványos csengetı jeleket a távbeszélı készülékek számára. 9. A PD (Pulse Dialing) egység alakítja át az elıfizetı által küldött számokat a kapcsolás felépítésvezérlésének megfelelı jelekké.

36 36

37 37 Készülék lista Katalógus szám Elıfizetıi illesztı kísérleti panel Távbeszélıtechnikai tápegység Kábel a készletbıl Mérıkeretlkeret pl A mérés felépítése: Az elıfizetıi illesztı egység paneljén lévı billenıkapcsolót STEP állásba helyezzük. (piros LED világít.) A kikapcsolt tápegységet a kísérleti penelhez csatlakoztatjuk: összekötjük a panel Föld (Ground) és +12V-os csatlakozóit. A +28V-ra most nincs szükségünk. A mérés végrehajtása: Bekapcsoljuk a tápegységet. Mindenekelıtt egy kb. 5 sec. hosszúságú automatikus lámpateszt kerül végrehajtásra. Ez alatt az idı alatt az összes LED és a hétszegmenses kijelzı összes szegmense világít. Ezután minden LED-nek ki kell aludnia. A hétszegmenses kijelzık keresztvonalakat jeleznek. A STEP vörös LED-je állandóan világít. A tápegységen a +12V-hoz és a +28V-hoz tartozó mindkét zöldjelzés világít. Megjegyzés: Az elıfizetıi illesztı egységet a STEP billentyő rövid megnyomásával lépésrıl lépésre kapcsolhatjuk. Miután az összes lépés (állapot) lefutott, a következı billentyő nyomásra egy új ciklus kezdıdik. Az áramellátás rövid idejő megszakításával (kihúzzuk a +12V-OS csatlakozót) mindenkor alaphelyzetbe állhathatunk és a lámpateszttel kezdve egy új ciklust indíthatunk. Az l-es (felsı) elıfizetıtıl a 2-es (alsó) elıfizetıhöz irányuló összeköttetés. #1. lépés ( a STEP gomb aktiválása). Esemény: Az l-es elıfizetıhöz tartozó a/b vonalakon, valamint a SLIC blokkban lévı B telepen lévı LED-ek világítanak. Magyarázat:Az l-es elıfizetı leemelte a kagylót. A központ felismeri a most már zárt elıfizetıi hurkot és az a/b vonalakon kiadja az elı fizetıi telefonkészüléknek a tápáramot. Egy hagyományos, analóg telefonkészüléket egy digitális központból pontosan olyan árammal kell ellátni, mint egy konvenciális központból. Ez a tápáram a pl. 60V-os központi telepbıl származik. #2.. lépés Esemény: A tongenerátor (TG) és az l-es elıfizetı SLIC blokkja közötti LED világít.

38 38 Magyarázat Ha a központ üzemképes, (és ha szükség esetén egy többfrekvenciás vevı lett hozzákapcsolva), az elıfizetıhöz a tárcsahang átvitelre kerül. Egy hagyományos telefon készülék itt is elvárja a konvenciális központtechnikában megszokott szinteket. #3.. lépés: Esemény: A tongenerátor (TG) és a SLIC közötti LED kialszik. A SLIC blokk és a PD közötti, valamint a PD és a jobb oldali kimenet közötti LED világít. Magyarázat: Ha az elıfizetı tárcsázni kezd, a tárcsahang megszőnik és egy utat bocsát rendelkezésre a tárcsainformációk bevételezésé hs238 re. Az elıfizetıi illesztı vezérlésének tárolójában (közelebbrıl itt nem mutatjuk be) az összes csatlakozó elıfizetı minden adata (hívószám, telefonkészülék fajtája, stb.) rögzítve van. Ezért az elıfizetıi illesztıben eldönthetı, vajon egy többfrekvenciás vevıt, vagy egy impulzus vevıt kell-e aktivizálni. Itt feltételezzük, hogy az elıfizetınek impulzusválasztós telefonkészüléke van. A tárcsaimpulzusokat ezért a PD blokktól kell fogadnunk. #4.. lépés: Esemény: Az S hétszegmenses kijelzı 1-et mutat. Magyarázat: A kapcsolási folyamat számára a kapcsolóhálózat vezérlıjének közölni kell, hogy melyik bemenetet (hívó elıfizetı) melyik kimenettel (hívott elıfizetı) kell összekapcsolni. Mialatt a tárcsázott hívószám alapján a kimenetet megállapítjuk, a bemenetet a vezérlınek egy eredetjelölı által S (Source) közölni kell. Ezt az információt, ami itt S=l eltároljuk. #5.. lépés: Esemény : Az elsı négy hétszegmenses kijelzı 4782-ıt mutat. Magyarázat: Az elıfizetı a kívánt elıfizetı hívószámát tárcsázta. Itt Ezt a számot eltároljuk. Ezután a hálózat vezérlıjének egy adattáviratban közöljük a felépítendı összeköttet és eredetét és célját. #6.. lépés: Esemény: A SLIC és a PD közötti, valamint a PD és a kimenet közötti LED kialszik. Magyarázat: Az eredet- és a célinformációknak a vezérlıhöz történı átvitele után az adatutat felszabadítjuk.

39 39 #7.. lépés: Esemény: Az l-es elıfizetı elmenı és a 2-es elıfizetı beérkezı beszédút)án lévı LED-ek világítanak. A zöld LED az l-es elıfizetı elmenı beszédútján világít. Magyarázat: A kapcsolóhálozatonát az l-es és a 2-es elıfizetı közötti összeköttetés felépült. #8.. lépés: Esemény: A 2-es elıfizetıhöz vezetı úton, a 2-es elıfizetı RG és SLIC blokkja között, valamint az l-es elıfizetı TG és SLIC blokkja között elhelyezkedı LED-ek villognak (kb. 5 szekundumonként felvillannak). Magyarázat: A kívánt elıfizetıt felhívtuk. A csengetıáramgenerátorból (RG) a 2-es elıfizetı telefonkészülékének csengıjét, ill. más akusztikus jelzıjét mőködtetjük. Egy hagyományos telefonkészüléket pontosan ezzel a kb. 60V-os vonali feszültségbıl származtatott csengetıárammal kell ellátni. A csengetıáram frekvenciája 25 vagy 50 Hz. A hívás alatt a csengetési visszhangot a tongenerátorból (TG) a hívó elıfizetıhöz kell átvinni. #9.. lépés: Esemény: A LED-ek villogása megszőnik. A 2-es elıfizetıhöz a/b úton lévı, valamint a 2-es elıfizetıhöz tartozó SLIC blokkban található B telep LED-jei világítanak. Magyarázat A hívott elıfizetı felvette a kagylót. Az elıfizetıi hurok záródáshát a központ felismerte és az a/b vonalakon a tápáramot a 2-es elıfizetı telefonkészülékére adta. #10.. lépés: Esemény: A 2-es elıfizetı elmenı és az l-es elıfizetı beérkezı beszédútjában lévı LED-ek világítanak. Az l-es és a 2-es elıfizetınél lévı zöld LED-ek egymásután felvillannak. Magyarázat Az összekötteté s visszága felépült. Ezzel a két elıfizetı közötti kapcsolat létrejött. A digitális központon keresztül mindkét irányban digitalizált beszédjeleket vihetünk át (kódszavakat amelyeket a zöld LED-ek ábrázolnak). Beszédállapot. #11.. lépés: Esemény: A 2-es elıfizetıhöz vezetı úton és a hozzátartozó SLIC blokkban lévı B telep LED-jei kialszanak. Magyarázat: A hívott (2-es) elıfizetı leteszi a kagylót. A központban a táplálás lekapcsolódik.

40 40 #12.. lépés: Esemény: Mindkét elıfizetı elmenı és bejövı beszédútjain lé vı zöld LED-ek kialszanak. Magyarázat A beszélgetés befejezıdik. #13.. lépés: Esemény: Az l-es elıfizetı SLIC blokkja és a TG között lévı LED villog. Magyarázat: A tongenerátor (TG) által szolgáltatott foglalt jelzés jelzi az 1- es elıfizetınek, hogy a hívott elı fizetı letette a kagylót. #14.. lépés: ( Elıfordulhat, hogy a nyomógombot hosszabb ideig kell nyomni.) Esemény: Az l-es elıfizetıhöz vezetı úton és a hozzátartozó SLIC blokkban lévı B telep LED-jei kialszanak. Magyarázat A hívó elıfizetı leteszi a kagylót. A központban a táplálás lekapcsol. #15.. lépés: Esemény: Mindkét elıfizetı elmenı és bejövı beszédútjában lévı LEDek kialszanak. Magyarázat Az elıfizetık közötti beszédút felbomlott. #16.. lépés: Esemény: A hétszegmenses kijelzık keresztvonalakat mutatnak. A kiindulási állapotban vagyunk. Magyarázat: A kapcsolat megszőntként az elıfizetı pedig szabadként van feltüntetve az elıfizetıi illesztıben is. A következı billentyő lenyomásra egy új ciklus kezdıdik. Összefoglaló (teszt) kérdések: 1.) Miért szükséges egy telefonelıfizetınek a digitális központhoz való csatlakoztatásához elıfizetıi illesztı? # A telefonelıfizetık többsége a manapság általánosan elterjedt analóg készülékkel rendelkezik. Egy digitális központ azonban csak digitális jelekkel dolgozik. Az elıfizetıket el kell látni a megfelelı jelekkel (táplálás, csengetıáram, hangfrekvenciás jelek). A beszédútba egy A/D ill. D/A átalakítót kell beiktatni. Ezeket a funkciókat az elıfizetıi illesztı látja el.

41 41 2.) Hol van az elıfizetıi illesztıben az analóg és a digitális jelek közötti átmenet? # Központirányban: A multiplexerhez vezet ı út A/D átalakítójában. Elıfizetıi irányban: A multiplexertıl jöv 0ı út D/A átalakítójában. 3.) Milyen formában történik a multiplexeren keresztül a beszédjelek továbbítása a kapcsolóhálozathoz? # 8 bites kódszavanként továbbítják a beszédjeleket. 4.) Az elıfizetıi illesztı mikor képes a tárcsainformációk bevételezésére? # Mihelyt az elıfizetı megkapja a táplálást és a tárcsahangot, a tárcsainformáció bevételezhetı. 4.) Hogyan viselkedik az elıfizetıi illesztı hívó állapotban? # A csengetıáram-generátorból (RG) a csengetıáramot a hívott elıfizetı a/b vonalaira adja. Ezzel egyidejőleg a hívóhangot a hívó elıfizetı a/b vonalára adja.

42 0 A 42 EX1.2 A többfrekvenciás (DTMF) vevı egység vizsgálata Feladat: A többfrekvenciás kódok felépítésének megismerése. A tárcsainformációk bevételezésénél és áthelyezésénél lezajló események idıbeli lefolyásának megértése. mérési elrendezés:

43 43 A többfrekvenciás vevı a felsı elıfizetıi illesztıre kapcsolódik, ha a kapcsolás felépítés közben a tárcsainformációk kiértékelése szükséges. A többfrekvenciás vevı csatlakozóin keresztül az egyik elıfizetıi áramkör az elıfizetıi illesztıben rákapcsolódhat. A szőrıszimbólumok azt jelentik, hogy a bejövı frekvencia-kombinációt szétválasztják. Az aluláteresztı szőrı a bejövı frekvencia kombináció alacsonyabb frekvenciáját a vevıáramkörök azon csoportjához vezeti, amely az alsó frekvenciacsoport frekvenciáit értékeli ki (697,770,852 és 941 Hz). A felüláteresztı szőrı a frekvenciakeverék magasabb frekvenciáját a vevıáramkörök azon csoportjához vezeti, amely a felsı frekvenciacsoport frekvenciáit érté keli ki (1209,1336,1477 és 1633). A frekvenciakombinációkhoz tartozó tárcsainformációkat a számokat, betőket és szimbólumokat tartalmazó blokk jelöli. A bejövı frekvenciakombináció kiértékelése után a CTRL (Control) blokk a dekódolt tárcsainformációnak szabad átmeneti tárolót ad. Egy MEM (Memory) tároló a mérırendszerben alkalmazott 4 számjegyes tárcsainformációt bevételezi, majd ezután az elıfizetıi illesztıhöz küldi. Készülékfajta: MFR (Multi Frequency Receiver) Távbeszélıtechnikai tápegység Kábel Mérıkeret pl. 2 csatornás oszcilloszkóp HF kábel BNC/BNC Katalógus szám A mérés felépítése: Az MFR panel billenıkapcsolóját STEP állásba helyezzük (a piros LED mellett). A kikapcsolt tápegységet a panelhez csatlakoztatjuk. A +28 V-os csatlakozót üresen hagyjuk. Az oszcilloszkóp Y-bemenetét a SIG feliratú kivezetéshez csatlakoztatjuk. Beállítások: Y-bemenet DC, Idıalap 0,2ms/Div Trigger Int. + A mérés végrehajtása: A tápegységet és az oszcilloszkópot bekapcsoljuk. Mindenekelıtt egy kb. 5sec. hosszúság chú automatikus lámpateszt kerül végrehajtásra. Ez alatt az idı alatt az összes LED és hétszegmenses kijelzı világít. Ezután minden LEDnek és kijelzınek ki kell aludnia. A STEP vörös LED-je folyamatosan világít. A tápegységen lévı zöld kijelzık 12 és 28V-ot mutatnak. Az oszcilloszkóp sugarát úgy állítjuk be, hogy az ernyı közepén helyezkedjen el.

Közlekedés gépjárművek elektronikája, diagnosztikája. Mikroprocesszoros technika. Memóriák, címek, alapáramkörök. A programozás alapjai

Közlekedés gépjárművek elektronikája, diagnosztikája. Mikroprocesszoros technika. Memóriák, címek, alapáramkörök. A programozás alapjai Közlekedés gépjárművek elektronikája, diagnosztikája Mikroprocesszoros technika. Memóriák, címek, alapáramkörök. A programozás alapjai TÁMOP-2.2.3-09/1-2009-0010 A Széchenyi István Térségi Integrált Szakképző

Részletesebben

2. Digitális hálózatok...60

2. Digitális hálózatok...60 2 60 21 Kombinációs hálózatok61 Kombinációs feladatok logikai leírása62 Kombinációs hálózatok logikai tervezése62 22 Összetett műveletek használata66 z univerzális műveletek alkalmazása66 kizáró-vagy kapuk

Részletesebben

BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium. Mérési útmutató

BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium. Mérési útmutató BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium Mérési útmutató Az Elektronikai alkalmazások tárgy méréséhez Nagyfeszültség előállítása 1 1.

Részletesebben

Kapcsolás. Áramkörkapcsolás, virtuális áramkörkapcsolás, hullámhosszkapcsolás,

Kapcsolás. Áramkörkapcsolás, virtuális áramkörkapcsolás, hullámhosszkapcsolás, Kapcsolás Áramkörkapcsolás, virtuális áramkörkapcsolás, hullámhosszkapcsolás, csomagkapcsolás 1 A tárgy anyagának felépítése A) Bevezetés Hálózatok és rendszerek bevezetése példákon A fizikai szintű kommunikáció

Részletesebben

Mintavételezés: Kvantálás:

Mintavételezés: Kvantálás: Mintavételezés: Időbeli diszkretizálást jelent. Mintavételezési törvény: Ha a jel nem tartalmaz B-nél magasabb frekvenciájú komponenseket, akkor a jel egyértelműen visszaállítható a legalább 2B frekvenciával

Részletesebben

H4R, S4D és S4R DVR kártyák és vezérlő szoftver Használati útmutató 1. Bevezető Az S4D és S4R videó és hang digitalizáló kártyák, valamint a H4R videó és hang digitalizáló/rögzítő kártya PC kompatibilis

Részletesebben

A.26. Hagyományos és korszerű tervezési eljárások

A.26. Hagyományos és korszerű tervezési eljárások A.26. Hagyományos és korszerű tervezési eljárások A.26.1. Hagyományos tervezési eljárások A.26.1.1. Csuklós és merev kapcsolatú keretek tervezése Napjainkig a magasépítési tartószerkezetek tervezése a

Részletesebben

B-TEL99 KÉTBEMENETŰ, AUTOMATA TELEFONHÍVÓ. Felszerelési és Felhasználási útmutató

B-TEL99 KÉTBEMENETŰ, AUTOMATA TELEFONHÍVÓ. Felszerelési és Felhasználási útmutató KÉTBEMENETŰ, AUTOMATA TELEFONHÍVÓ. B-TEL99 Felszerelési és Felhasználási útmutató K.0.HUNG 00006 a V4. BUS FirmWare változathoz az. 07099 angol nyelvű leírás alapján . TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ Általános

Részletesebben

VHR-23 Regisztráló műszer Felhasználói leírás

VHR-23 Regisztráló műszer Felhasználói leírás VHR-23 Regisztráló műszer Felhasználói leírás TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS LEÍRÁS... 3 1.1. FELHASZNÁLÁSI TERÜLET... 3 1.2. MÉRT JELLEMZŐK... 3 1.3. BEMENETEK... 4 1.4. TÁPELLÁTÁS... 4 1.5. PROGRAMOZÁS,

Részletesebben

Digitális kártyák vizsgálata TESTOMAT-C" mérőautomatán

Digitális kártyák vizsgálata TESTOMAT-C mérőautomatán Digitális kártyák vizsgálata TESTOMAT-C" mérőautomatán NAGY SANDOR ZOLTAN FRIGYES IVAN BHG BEVEZETÉS Az elektronikus termékek minőségét alapvetően az alapanyagok tulajdonsága, a gyártástechnológia műszaki

Részletesebben

B-TEL99 Kétcsatornás telefonhívó

B-TEL99 Kétcsatornás telefonhívó B-TEL99 Kétcsatornás telefonhívó Felszerelési és Felhasználási útmutató 1 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...2 BEVEZETŐ...3 Általános jellemzők...3 Leírás...3 Hívási folyamat...4 Műszaki jellemzők...4 Részegységek

Részletesebben

Everlink Parkoló rendszer Felhasználói és Üzemeltetési útmutató

Everlink Parkoló rendszer Felhasználói és Üzemeltetési útmutató Everlink Parkoló rendszer Felhasználói és Üzemeltetési útmutató Kiemelt magyarországi disztribútor: LDSZ Vagyonvédelmi Kft. I. fejezet Általános ismertető Az EverLink a mai követelményeket maximálisan

Részletesebben

4-1. ábra. A tipikus jelformáló áramkörök (4-17. ábra):

4-1. ábra. A tipikus jelformáló áramkörök (4-17. ábra): 3.1. A digitális kimeneti perifériák A digitális kimeneti perifériákon keresztül a számítógép a folyamat digitális jelekkel működtethető beavatkozó szervei számára kétállapotú jeleket küld ki. A beavatkozó

Részletesebben

ERserver. iseries. Szolgáltatási minőség

ERserver. iseries. Szolgáltatási minőség ERserver iseries Szolgáltatási minőség ERserver iseries Szolgáltatási minőség Szerzői jog IBM Corporation 2002. Minden jog fenntartva Tartalom Szolgáltatási minőség (QoS)............................ 1

Részletesebben

4. sz. Füzet. A hibafa számszerű kiértékelése 2002.

4. sz. Füzet. A hibafa számszerű kiértékelése 2002. M Ű S Z A K I B I Z O N S Á G I F Ő F E L Ü G Y E L E 4. sz. Füzet A hibafa számszerű kiértékelése 00. Sem a Műszaki Biztonsági Főfelügyelet, sem annak nevében, képviseletében vagy részéről eljáró személy

Részletesebben

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE Kezelési leírás 2015. Program azonosító: WUJEGYKE Fejlesztő: B a l o g h y S z o f t v e r K f t. Keszthely, Vak Bottyán utca 41. 8360 Tel: 83/515-080

Részletesebben

I. A légfékrendszer időszakos vizsgálatához alkalmazható mérő-adatgyűjtő berendezés műszaki

I. A légfékrendszer időszakos vizsgálatához alkalmazható mérő-adatgyűjtő berendezés műszaki A Közlekedési Főfelügyelet közleménye a nemzetközi forgalomban használt autóbuszok (M2 és M3 jármű-kategóriába tartozó gépkocsik) vizsgálatát (is) végző vizsgálóállomásokon alkalmazandó mérő-adatgyűjtő

Részletesebben

TÁMOP 4.1.1 VIR alprojekt VIR felhasználói kézikönyv

TÁMOP 4.1.1 VIR alprojekt VIR felhasználói kézikönyv 1. sz. melléklet TÁMOP 4.1.1 VIR alprojekt Készítette: Aloha Informatika Kft. Tartalomjegyzék 1. A Vezetői Információs Rendszer, mint a stratégiai gondolkodás eszköze...4 1.1 Elméleti háttér...4 1.2 VIR

Részletesebben

2.3. A rendez pályaudvarok és rendez állomások vonat-összeállítási tervének kidolgozása...35 2.3.1. A vonatközlekedési terv modellje...37 2.3.2.

2.3. A rendez pályaudvarok és rendez állomások vonat-összeállítási tervének kidolgozása...35 2.3.1. A vonatközlekedési terv modellje...37 2.3.2. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS...5 1. ÁRU ÉS KOCSIÁRAMLATOK TERVEZÉSE...6 1.1. A vonatközlekedési terv fogalma, jelent sége és kidolgozásának fontosabb elvei...6 1.2. A kocsiáramlatok és osztályozásuk...7 1.2.1.

Részletesebben

Az 5-2. ábra két folyamatos jel (A és B) azonos gyakoriságú mintavételezését mutatja. 5-2. ábra

Az 5-2. ábra két folyamatos jel (A és B) azonos gyakoriságú mintavételezését mutatja. 5-2. ábra Az analóg folyamatjeleken - mielőtt azok további feldolgozás (hasznosítás) céljából bekerülnének a rendszer adatbázisába - az alábbi műveleteket kell elvégezni: mintavételezés, átkódolás, méréskorrekció,

Részletesebben

komplex védelem Letöltő szoftver ismertető V1.61 Azonosító: EP-13-13243-01 Budapest, 2004. február

komplex védelem Letöltő szoftver ismertető V1.61 Azonosító: EP-13-13243-01 Budapest, 2004. február EuroProt komplex védelem Letöltő szoftver ismertető V1.61 Azonosító: EP-13-13243-01 Budapest, 2004. február Tartalomjegyzék 1 Bevezetés...3 1.1 Az EuroProt rendszer központi egysége...3 1.2 A CPU rendszer

Részletesebben

ICN 2005 ConferControl

ICN 2005 ConferControl ICN 2005 ConferControl Számítógépes vezérlı program az ICN 2005 típusú konferencia rendszerhez Felhasználói kézikönyv DIGITON Kft. IСN 2005 ConferControl Számítógépes vezérlı program az ICN 2005 típusú

Részletesebben

SMD Kiforrasztó Állomás. Hőmérséklet kontroll, Digitális kijelző, Antisztatikus kivitel SP-HA800D

SMD Kiforrasztó Állomás. Hőmérséklet kontroll, Digitális kijelző, Antisztatikus kivitel SP-HA800D SMD Kiforrasztó Állomás Hőmérséklet kontroll, Digitális kijelző, Antisztatikus kivitel SP-HA800D Figyelem! A fúvóka hőmérséklete 400 C, ezért nem megfelelő használat esetén sérülést, tüzet vagy egyéb veszélyt

Részletesebben

Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül)

Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Üzemeltetési utasítás Szerelés, kezelés, üzembe helyezés Tartalomjegyzék SGExC 05.1 SGExC 12.1 Először olvassa el az útmutatót! Tartsa

Részletesebben

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673, 30/9-593-167 kettős könyvviteli programrendszer v2.0 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy

Részletesebben

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre, különösen annak 291. cikkére,

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre, különösen annak 291. cikkére, L 343/558 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2015.12.29. A BIZOTTSÁG (EU) 2015/2447 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2015. november 24.) az Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló 952/2013/EU európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

Mérési útmutató. A/D konverteres mérés. // Első lépésként tanulmányozzuk a digitális jelfeldolgozás előnyeit és határait.

Mérési útmutató. A/D konverteres mérés. // Első lépésként tanulmányozzuk a digitális jelfeldolgozás előnyeit és határait. Mérési útmutató A/D konverteres mérés 1. Az A/D átalakítók főbb típusai és rövid leírásuk // Első lépésként tanulmányozzuk a digitális jelfeldolgozás előnyeit és határait. Csoportosítás polaritás szempontjából:

Részletesebben

5.4 Csatlakozó bekötések. 5.5 Környezeti jellemzők. Tartalom. 1. Bevezetés. DP MODEM Ext4 Ext3 Ext2 Ext1 Co

5.4 Csatlakozó bekötések. 5.5 Környezeti jellemzők. Tartalom. 1. Bevezetés. DP MODEM Ext4 Ext3 Ext2 Ext1 Co 5.4 Csatlakozó bekötések Co Ext1 Ext2 Ext3 Ext4 MODEM DP MODEM Ext4 Ext3 Ext2 Ext1 Co Fővonali csatlakozás RJ11 középső két pont a,b. Egyes mellékállomás csatlakozás RJ11 középső két pont a,b. Kettes mellékállomás

Részletesebben

1 Rendszer alapok. 1.1 Alapfogalmak

1 Rendszer alapok. 1.1 Alapfogalmak ÉRTÉKTEREMTŐ FOLYAM ATOK MENEDZSMENTJE II. RENDSZEREK ÉS FOLYAMATOK TARTALOMJEGYZÉK 1 Rendszer alapok 1.1 Alapfogalmak 1.2 A rendszerek csoportosítása 1.3 Rendszerek működése 1.4 Rendszerek leírása, modellezése,

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA SZÖVETKEZET

HÍRADÁSTECHNIKA SZÖVETKEZET HÍRADÁSTECHNIKA SZÖVETKEZET 1519 BUDAPEST * PF. 268 * TEL.: 869-304 * TELEX: 22-6151 A Híradástechnika Szövetkezetben intenzív fejlesztőmunka folyik a digitális technika eszközeinek meghonosítására a televíziós

Részletesebben

Billenőkörök. Billenő körök

Billenőkörök. Billenő körök Billenő körök A billenőkörök, vagy más néven multivibrátorok pozitívan visszacsatolt, kétállapotú áramkörök. Kimeneteik szigorúan két feszültségszint (LOW és HIGH) között változnak. A billenőkörök rendszerint

Részletesebben

Tűzvédelmi Műszaki Irányelv TvMI 10.1:2015.07.15.

Tűzvédelmi Műszaki Irányelv TvMI 10.1:2015.07.15. 1 Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 2. FOGALMAK... 3 3. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK... 4 4. KIÜRÍTÉS... 5 4.1. Általános feltételek... 5 4.2. Elrendezési megoldások, feltételek a kiüríthetőség igazolására... 7

Részletesebben

ProCOM GPRS ADAPTER TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ. v1.0 és újabb modul verziókhoz Rev. 1.2 2010.09.20

ProCOM GPRS ADAPTER TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ. v1.0 és újabb modul verziókhoz Rev. 1.2 2010.09.20 ProCOM GPRS ADAPTER TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ v1.0 és újabb modul verziókhoz Rev. 1.2 2010.09.20 Tartalomjegyzék 1 A ProCOM GPRS Adapter alapvető funkciói... 3 1.1 Funkciók és szolgáltatások...

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Faipari Mérnöki Kar. Mőszaki Mechanika és Tartószerkezetek Intézet. Dr. Hajdu Endre egyetemi docens MECHANIKA I.

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Faipari Mérnöki Kar. Mőszaki Mechanika és Tartószerkezetek Intézet. Dr. Hajdu Endre egyetemi docens MECHANIKA I. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM aipari Mérnöki Kar Mőszaki Mechanika és Tartószerkezetek Intézet Dr Hajdu Endre egyetemi docens MECHANIKA I Sopron 9 javított kiadás TARTALOMJEGYZÉK I Bevezetés a mőszaki mechanika

Részletesebben

auromatic 620 Kezelési és szerelési útmutató Busz-moduláris szabályozórendszer a napenergiával történő fűtésrásegítéshez

auromatic 620 Kezelési és szerelési útmutató Busz-moduláris szabályozórendszer a napenergiával történő fűtésrásegítéshez Szakemberek / üzemeltetők számára Kezelési és szerelési útmutató auromatic 620 Busz-moduláris szabályozórendszer a napenergiával történő fűtésrásegítéshez HU VRS 620 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

Jel- és adatfeldolgozás a sportinformatikában

Jel- és adatfeldolgozás a sportinformatikában Pályázat címe: Új generációs sporttudományi képzés és tartalomfejlesztés, hazai és nemzetközi hálózatfejlesztés és társadalmasítás a Szegedi Tudományegyetemen Pályázati azonosító: TÁMOP-4.1.2.E-15/1/KONV-2015-0002

Részletesebben

ÁLTALANOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALANOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALANOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK A jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) a REGÁLIANUS CO.D Kft. (továbbiakban: Szolgáltató), és a Szolgáltató által a www.regalianusklima.hu weboldalon

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ NEW UNI DC INVERTER

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ NEW UNI DC INVERTER KEZELÉSI ÚTMUTATÓ NEW UNI DC INVERTER ASD-xxAIN CSATORNÁS EGYSÉGEK 1 Tartalomjegyzék 1 BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK... 3 2 AZ EGYSÉG FŐ RÉSZEI... 4 3 BESZERELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE... 5 3.1 Alaptartozékok... 5 3.2 A

Részletesebben

INTERVENCIÓS TÁROLÁSI SZERZŐDÉS

INTERVENCIÓS TÁROLÁSI SZERZŐDÉS INTERVENCIÓS TÁROLÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (1095 Budapest, Soroksári út 22-24.) (képviseletében eljár: ), a továbbiakban MVH Bankszámlaszám:..

Részletesebben

TARTALOM AZ INFORMATIKA FOGALMA... 3 1. A fogalom kialakítása... 3 2. Az informatika tárgyköre és fogalma... 3 3. Az informatika kapcsolata egyéb

TARTALOM AZ INFORMATIKA FOGALMA... 3 1. A fogalom kialakítása... 3 2. Az informatika tárgyköre és fogalma... 3 3. Az informatika kapcsolata egyéb TARTALOM AZ INFORMATIKA FOGALMA... 3 1. A fogalom kialakítása... 3 2. Az informatika tárgyköre és fogalma... 3 3. Az informatika kapcsolata egyéb tudományterületekkel... 4 4. Az informatika ágai... 5 AZ

Részletesebben

A PCM távbeszélő kapcsolástechnika helyzete és feladatai

A PCM távbeszélő kapcsolástechnika helyzete és feladatai A HÍRADÁSTECHNIKAI TUDOMAHYOS EGYESÜLET I A P I A B L U M F. NDRE Távközlési Kutató Intézet A PCM távbeszélő kapcsolástechnika helyzete és feladatai ETO 621.376.56:621.390.34 A távbeszélő kapcsolóberendezések

Részletesebben

Ingatlanok bérbeadásának, egyéb hasznosításának alapvető szabályai 2016.

Ingatlanok bérbeadásának, egyéb hasznosításának alapvető szabályai 2016. Ingatlanok bérbeadásának, egyéb hasznosításának alapvető szabályai 2016. A lakóingatlanok hosszabb-rövidebb időre történő hasznosításának legelterjedtebb módozatai a tartósabb jellegű bérbeadás, de egyre

Részletesebben

DGSZV-EP DIGITÁLIS GALVANIKUS SZAKASZVÉDELEM. Alkalmazási terület

DGSZV-EP DIGITÁLIS GALVANIKUS SZAKASZVÉDELEM. Alkalmazási terület DGSZV-EP DIGITÁLIS GALVANIKUS SZAKASZVÉDELEM A DGSZV-EP típusú digitális galvanikus szakaszvédelem a PROTECTA kft. EuroProt márkanevű készülékcsaládjának tagja. Ez az ismertető a készüléktípus specifikus

Részletesebben

ÜZLETSZABÁLYZAT. ALFA-NOVA Energetikai, Fejlesztő, Tervező és Vállalkozó Korlátolt Felelősségű Társaság SZEKSZÁRD

ÜZLETSZABÁLYZAT. ALFA-NOVA Energetikai, Fejlesztő, Tervező és Vállalkozó Korlátolt Felelősségű Társaság SZEKSZÁRD ÜZLETSZABÁLYZAT ALFA-NOVA Energetikai, Fejlesztő, Tervező és Vállalkozó Korlátolt Felelősségű Társaság SZEKSZÁRD Hatálybalépés időpontja: 2013. február 01. Szekszárd, 2013. február 01. 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Mielıtt használná termékünket 702008035. Az eltérı környezeti körülmény elektromos áramütést, tüzet, hibás mőködést vagy. okozhat.

Mielıtt használná termékünket 702008035. Az eltérı környezeti körülmény elektromos áramütést, tüzet, hibás mőködést vagy. okozhat. . Adatlap G rogrammable ogic Controller GOFA-GM Sorozat GM-DR20/0/0/0A Mielıtt használná termékünket 02000 Olvassa el ezt az adatlapot figyelmesen különösen ügyelve a kezelésre, beépítésre, beszerelésre

Részletesebben

Jeltárolás. Monitorozás

Jeltárolás. Monitorozás Jeltárolás Monitorozás 2/10 a jeleket általában rögzíteni kell a feldolgozás előtt, de a folyamatos monitorozás is nélkülözhetetlen papiríró, oszcilloszkóp, audiomonitor papiríró: toll, vagy hő; súrlódás,

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek Általános szerződési feltételek A jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) a Vöröskő Kft. (továbbiakban: Szolgáltató) által az Euronics Webáruházban nyújtott elektronikus kereskedelmi

Részletesebben

4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés)

4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés) 4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés) ). A gyártás-előkészítés-irányítás funkcióit, alrendszereit egységbe foglaló (általános gyártási) modellt a 4.1. ábra szemlélteti.

Részletesebben

Topográfia 7. Topográfiai felmérési technológiák I. Mélykúti, Gábor

Topográfia 7. Topográfiai felmérési technológiák I. Mélykúti, Gábor Topográfia 7. Topográfiai felmérési technológiák I. Mélykúti, Gábor Topográfia 7. : Topográfiai felmérési technológiák I. Mélykúti, Gábor Lektor : Alabér, László Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BARANGOLÓ ÓVODA 2017 PÓCSMEGYER, TÁNCSICS u. 26. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Kelt: 2006. január 24. Készítette: Papp István Lőrincné Danyi Zsuzsánna óvodavezető A közoktatásról szóló többször módosított

Részletesebben

Wilarm 2 és 3 távjelző GSM modulok felhasználói leírása

Wilarm 2 és 3 távjelző GSM modulok felhasználói leírása Wilarm 2 és 3 távjelző GSM modulok felhasználói leírása Általános leírás: A készülék általános célú GSM alapú távjelző modul, amely bemeneti indítójel (pl. infravörös mozgásérzékelő) hatására képes SMS

Részletesebben

NARACOM INFORMATIKAI KFT. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI INTERNET HOZZÁFÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉHEZ

NARACOM INFORMATIKAI KFT. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI INTERNET HOZZÁFÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉHEZ NARACOM INFORMATIKAI KFT. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI INTERNET HOZZÁFÉRÉSI SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉHEZ Létrehozás dátuma: 2003.10.01 Utolsó módosítás dátuma : 2009.05.22 Érvényes: 2009.06.25-től

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek Nyilvános televízióműsor-elosztás és nyilvános rádióműsor-elosztás (kábeltévé) szolgáltatás igénybevételére Szélmalom Kábeltévé Zrt. a tagja Szeged Kiskundorozsma, 2011.

Részletesebben

PAX - 104 HOME LINE KEZELŐI / TELEPÍTŐI KÉZIKÖNYV

PAX - 104 HOME LINE KEZELŐI / TELEPÍTŐI KÉZIKÖNYV PAX - 104 HOME LINE KEZELŐI / TELEPÍTŐI KÉZIKÖNYV PAX - 104 HOME LINE KEZELŐI / TELEPÍTŐI KÉZIKÖNYV Bevezetés Telepítés Jellemzők/szolgáltatások Rendszerprogramozás A kézikönyv tartalmára és a benne leírt

Részletesebben

5/2004. (I. 28.) GKM rendelet. a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól

5/2004. (I. 28.) GKM rendelet. a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól 5/2004. (I. 28.) GKM rendelet a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól A közúti közlekedésr l szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése b) pontjának 4. alpontjában kapott felhatalmazás alapján

Részletesebben

21. szám 124. évfolyam 2009. július 3. TARTALOM. Utasítások 48/2009. (VII. 3. MÁV Ért. 21.) VIG számú

21. szám 124. évfolyam 2009. július 3. TARTALOM. Utasítások 48/2009. (VII. 3. MÁV Ért. 21.) VIG számú 21. szám 124. évfolyam 2009. július 3. ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG TARTALOM Oldal Utasítások 48/2009. (VII. 3. MÁV Ért. 21.) VIG számú vezérigazgatói utasítás a vonatok

Részletesebben

MÁSODIK TÍPUSÚ TALÁLKOZÁS A MÁTRÁBAN CLOSE ENCOUNTERS OF THE SECOND KIND IN MÁTRA HILL

MÁSODIK TÍPUSÚ TALÁLKOZÁS A MÁTRÁBAN CLOSE ENCOUNTERS OF THE SECOND KIND IN MÁTRA HILL MÁSODIK TÍPUSÚ TALÁLKOZÁS A MÁTRÁBAN CLOSE ENCOUNTERS OF THE SECOND KIND IN MÁTRA HILL Nagy Péter 1, Pintér István, Bagány Mihály Kecskeméti Főiskola GAMF Kar 1 az ELTE Fizika Tanítása doktori program

Részletesebben

EUROFLEX-33 ESEMÉNY NYOMTATÓ. -felhasználói és telepítői leírás-

EUROFLEX-33 ESEMÉNY NYOMTATÓ. -felhasználói és telepítői leírás- EUROFLEX-33 ESEMÉNY NYOMTATÓ -felhasználói és telepítői leírás- EUROFLEX-33 ESEMÉNY NYOMTATÓ V1.0 ÉS V1.1 - FELHASZNÁLÓI ÉS TELEPÍTŐI LEÍRÁS 2 Tartalomjegyzék 1. SZOLGÁLTATÁSOK...3 1.1 EUROFLEX-33 HARDVER...3

Részletesebben

2. A 9-es játék. 3. A 8-as játék. 4. A 14/1-es játék

2. A 9-es játék. 3. A 8-as játék. 4. A 14/1-es játék MAGYAR BILIÁRD SZÖVETSÉG POOL SZAKÁGA A WORLD POOL-BILLIARD ASSOCIATION (WPA) által kiadott, (2008. január 1-től visszavonásig érvényes) Pool Biliárd Versenyszabályai 2008. február A fordítás Internetes

Részletesebben

Vezeték hossza (m) 7.6 15.2 30.5

Vezeték hossza (m) 7.6 15.2 30.5 Automatatöltő és tesztműszer 12.8V-s (4x 3,2V) LiFePO4 lítium-vas-foszfát, 2Ah és 100Ah közötti kapacitású akkumulátorokhoz Modell: TM290 / TM291 Ne használja NiCd, NiMh vagy nem újratölthető akkumulátorokhoz!

Részletesebben

9. A FORGÁCSOLÁSTECHNOLÓGIAI TERVEZŐ-RENDSZER FUNKCIONÁLIS STRUKTÚRÁJA

9. A FORGÁCSOLÁSTECHNOLÓGIAI TERVEZŐ-RENDSZER FUNKCIONÁLIS STRUKTÚRÁJA 9. A FORGÁCSOLÁSTECHNOLÓGIAI TERVEZŐ-RENDSZER FUNKCIONÁLIS STRUKTÚRÁJA Egy-egy konkrét forgácsolástechnológiai tervezőrendszer saját, a fejlesztő által megfogalmazott struktúrát testesít meg. Az itt tárgyalt

Részletesebben

AZ EURÓPAI ELŐÍRÁSOKNAK MEGFELELÉSI TANUSÍTVÁNY...

AZ EURÓPAI ELŐÍRÁSOKNAK MEGFELELÉSI TANUSÍTVÁNY... AZ EURÓPAI ELŐÍRÁSOKNAK MEGFELELÉSI TANUSÍTVÁNY... A Hunter Industries cég kijelenti, hogy az EC típusú vezérlőautomatikák megfelelnek az elektromágneses zavarokról szóló 87/336/EEC és az alacsony feszültségű

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK HE 6/1-2005 Az adatbázisban lévő elektronikus változat az érvényes! A nyomtatott forma kizárólag tájékoztató anyag! TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ELŐÍRÁS

Részletesebben

Tájékoztató tanévnyitó kiadvány a 2008/2009 tanévhez 1

Tájékoztató tanévnyitó kiadvány a 2008/2009 tanévhez 1 Tájékoztató tanévnyitó kiadvány a 2008/2009 tanévhez 1 Készítette: OKM Közoktatási Főosztály 1 Az elektronikus kiadvány a közoktatás szereplő számára a szakmai munka segítése céljából készült, alkalmazása

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK INTERNET SZOLGÁLTATÁSRA

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK INTERNET SZOLGÁLTATÁSRA InterEuro Computer Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK INTERNET SZOLGÁLTATÁSRA ÜGYFÉLSZOLGÁLAT cím: 1145 Budapest, Törökőr u 62. nyitvatartási idő: munkanapokon 09 00-12 30,

Részletesebben

7. Kezelőszervek. RESET (visszaállítás)(- )

7. Kezelőszervek. RESET (visszaállítás)(- ) Ne hagyja a csomagolóanyagot szanaszét heverni, a gyerekek számára veszélyes játékszerré válhatnak. Bánjon óvatosan a készülékkel, lökés, ütés, vagy már kis magasságból való leejtés következtében is megsérülhet.

Részletesebben

5 Egyéb alkalmazások. 5.1 Akkumulátorok töltése és kivizsgálása. 5.1.1 Akkumulátor típusok

5 Egyéb alkalmazások. 5.1 Akkumulátorok töltése és kivizsgálása. 5.1.1 Akkumulátor típusok 5 Egyéb alkalmazások A teljesítményelektronikai berendezések két fõ csoportját a tápegységek és a motorhajtások alkotják. Ezekkel azonban nem merülnek ki az alkalmazási lehetõségek. A továbbiakban a fennmaradt

Részletesebben

11. Analóg/digitális (ADC) és Digital/analóg (DAC) átalakítók

11. Analóg/digitális (ADC) és Digital/analóg (DAC) átalakítók 1 11. Analóg/digitális (ADC) és Digital/analóg (DAC) átalakítók A digitális jelekkel dolgozó mikroprocesszoros adatgyűjtő és vezérlő rendszerek csatlakoztatása az analóg jelekkel dolgozó mérő- és beavatkozó

Részletesebben

Általános statisztika II. Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László

Általános statisztika II. Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Általános statisztika II Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Általános statisztika II Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Publication

Részletesebben

BEN. BEN vezérlés 1. oldal

BEN. BEN vezérlés 1. oldal BEN vezérlés 1. oldal BEN Csuklókaros kapumozgató szett 24V-os vezérléssel Beüzemelési útmutató BEN vezérlés 2. oldal BEN vezérlés 3. oldal BEN vezérlés 4. oldal BEN vezérlés 5. oldal BEN vezérlés 6. oldal

Részletesebben

Gépbiztonság. Biztonságtechnikai és szabványok áttekintése.

Gépbiztonság. Biztonságtechnikai és szabványok áttekintése. Gépbiztonság. Biztonságtechnikai és szabványok áttekintése. 1. Bevezetés. A gépek biztonsága tekintetében az EU.ban több szintű szabványrendszer van kialakítva, amely a gépek lehető legszélesebb körét

Részletesebben

Novák Nándor. Készletezés. A követelménymodul megnevezése: A logisztikai ügyintéző speciális feladatai

Novák Nándor. Készletezés. A követelménymodul megnevezése: A logisztikai ügyintéző speciális feladatai Novák Nándor Készletezés A követelménymodul megnevezése: A logisztikai ügyintéző speciális feladatai A követelménymodul száma: 0391-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-005-50 KÉSZLETEZÉS

Részletesebben

R e n d e l ő i a d m i n i s z t r á c i ó s p r o g r a m

R e n d e l ő i a d m i n i s z t r á c i ó s p r o g r a m IGLU Software (06-20) 537-33-21 info@iglu.hu www.iglu.hu R e n d e l ő i a d m i n i s z t r á c i ó s p r o g r a m Programfrissítések leírása 2008 2009-2010 (utolsó : 27 - Rendelő 2010-02-01 3.5.3-52.

Részletesebben

Az informatika tárgy oktatásának folyamata. Dr. Nyéki Lajos 2015

Az informatika tárgy oktatásának folyamata. Dr. Nyéki Lajos 2015 Az informatika tárgy oktatásának folyamata Dr. Nyéki Lajos 2015 Az oktatási folyamat fogalma Oktatási folyamat - az a folyamat, amelynek során az egyes tantárgyak éves vagy több éves tananyagának feldolgozására

Részletesebben

Kibernetika korábbi vizsga zárthelyi dolgozatokból válogatott tesztkérdések Figyelem! Az alábbi tesztek csak mintául szolgálnak a tesztkérdések megoldásához, azaz a bemagolásuk nem jelenti a tananyag elsajátítását

Részletesebben

Vezeték nélküli, elosztott rendszerű jelzőlámpás forgalomirányítás

Vezeték nélküli, elosztott rendszerű jelzőlámpás forgalomirányítás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék Vezeték nélküli, elosztott rendszerű jelzőlámpás forgalomirányítás Tamaskovics

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. 2007. december. Nemzeti Kapcsolattartó, a Támogatási forrást nyújtó alap: Pályázati kapcsolattartó, támogatásközvetítı szervezet:

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. 2007. december. Nemzeti Kapcsolattartó, a Támogatási forrást nyújtó alap: Pályázati kapcsolattartó, támogatásközvetítı szervezet: PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ Az EGT/ Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében a magyar környezet- és természetvédelmi céllal létrejött társadalmi szervezetek támogatása, a Második Nemzeti Környezetvédelmi Program

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 5. A közbeszerzési eljárás főbb eljárási cselekményei. 6. Eljárási időkedvezmények a közbeszerzési törvényben

Tartalomjegyzék. 5. A közbeszerzési eljárás főbb eljárási cselekményei. 6. Eljárási időkedvezmények a közbeszerzési törvényben Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal Regionális Fejlesztés Operatív Program Irányító Hatósága INFORMÁCIÓS CSOMAG a Strukturális Alapokból és a Kohéziós Alapból származó támogatásokat felhasználó

Részletesebben

46/2010. (IV. 27.) FVM rendelet. az állami alapadatok felhasználásával végzett sajátos célú földmérési és térképészeti tevékenységről

46/2010. (IV. 27.) FVM rendelet. az állami alapadatok felhasználásával végzett sajátos célú földmérési és térképészeti tevékenységről 46/2010. (IV. 27.) FVM rendelet az állami alapadatok felhasználásával végzett sajátos célú földmérési és térképészeti tevékenységről A földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 1996. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

A FESTETICS PÁL ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA SOMOGYFAJSZI TAGINTÉZMÉNYÉNEK HÁZIRENDJE

A FESTETICS PÁL ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA SOMOGYFAJSZI TAGINTÉZMÉNYÉNEK HÁZIRENDJE A FESTETICS PÁL ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA SOMOGYFAJSZI TAGINTÉZMÉNYÉNEK HÁZIRENDJE OM 034066 SOMOGYFAJSZ Tartalom 1. A tanulók jogai... 3 2. Integrált oktatáshoz való jog... 4 3. A

Részletesebben

Lengőhajtások SQEx 05.2 SQEx 14.2 SQREx 05.2 SQREx 14.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül)

Lengőhajtások SQEx 05.2 SQEx 14.2 SQREx 05.2 SQREx 14.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Lengőhajtások SQEx 05.2 SQEx 14.2 SQREx 05.2 SQREx 14.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Üzemeltetési útmutató Szerelés, kezelés, üzembe helyezés Tartalomjegyzék SQEx 05.2 SQEx 14.2 / SQREx 05.2 SQREx 14.2

Részletesebben

Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar. Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás.

Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar. Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás. JELLEGZETES ÜZEMFENNTARTÁS-TECHNOLÓGIAI ELJÁRÁSOK 4.06 Javításhelyes szerelés 1 Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás. A mai termékek

Részletesebben

BMEEOUVAI01 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése

BMEEOUVAI01 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése EURÓPAI UNIÓ STRUKTURÁLIS ALAPOK Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése HEFOP/2004/3.3.1/0001.01 I N F R A S T R U K T Ú R A L É T E S Í T M É N Y E K K I V I T E L E Z

Részletesebben

Kitöltési útmutató A HELYHEZ KÖTÖTT TELEFONSZOLGÁLTATÁS KÉRDŐÍVEIHEZ (2014) 2015. június

Kitöltési útmutató A HELYHEZ KÖTÖTT TELEFONSZOLGÁLTATÁS KÉRDŐÍVEIHEZ (2014) 2015. június Kitöltési útmutató A HELYHEZ KÖTÖTT TELEFONSZOLGÁLTATÁS KÉRDŐÍVEIHEZ (2014) 2015. június 1 Tartalom Tartalom... 2 FONTOS INFORMÁCIÓK A KÉRDŐÍV KITÖLTÉSÉVEL KAPCSOLATBAN... 4 FOGALMAK... 7 1. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Közigazgatási szerződés

Közigazgatási szerződés Közigazgatási szerződés a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által működtetett Szélessáv Programban történő részvétel feltételeiről amely létrejött a XY (anyja neve, szig. száma, lakcíme) továbbiakban

Részletesebben

A NEMZETI MÉDIA - ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK. 79/2011. (I.12.) sz. HATÁROZATA

A NEMZETI MÉDIA - ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK. 79/2011. (I.12.) sz. HATÁROZATA A NEMZETI MÉDIA - ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK 79/2011. (I.12.) sz. HATÁROZATA A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (a továbbiakban: Médiatanács) a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról

Részletesebben

Rendszerfelügyelet Logikai partíciók

Rendszerfelügyelet Logikai partíciók System i Rendszerfelügyelet Logikai partíciók 6. verzió 1. kiadás System i Rendszerfelügyelet Logikai partíciók 6. verzió 1. kiadás Megjegyzés Jelen leírás és a tárgyalt termék használatba vétele előtt

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.erogenzona.hu. A rendelések értéktől függetlenül INGYENESEN kerülnek kiszállításra az összes szállítási móddal!

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.erogenzona.hu. A rendelések értéktől függetlenül INGYENESEN kerülnek kiszállításra az összes szállítási móddal! ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.erogenzona.hu A rendelések értéktől függetlenül INGYENESEN kerülnek kiszállításra az összes szállítási móddal! Üdvözöljük Tóth Erika egyéni vállalkozó (továbbiakban:

Részletesebben

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 10. gyakorlat IP-címzés Somogyi Viktor, Jánki Zoltán Richárd S z e g e d i

Részletesebben

A 2011/2012. tanévi FIZIKA Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatai és megoldásai fizikából. I.

A 2011/2012. tanévi FIZIKA Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatai és megoldásai fizikából. I. Oktatási Hivatal A 11/1. tanévi FIZIKA Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatai és megoldásai fizikából I. kategória A dolgozatok elkészítéséhez minden segédeszköz használható.

Részletesebben

Elismerési szabályzat

Elismerési szabályzat Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara 1135 B u d a p e s t, Szegedi út 37-39. Telefon: 00-(36)-1-422-0079. FAX: 00-(36)-1-220-8921. Elismerési szabályzat A Személy-, Vagyonvédelmi és

Részletesebben

BGSM-A v1.1. 1. ábra. DSC Hungária 1

BGSM-A v1.1. 1. ábra. DSC Hungária 1 DSC Hungária Kft Tartalomjegyzék JELLEMZŐK...3 BGSM-A...3 Opcionális üzenetküldő (NC2/VOX)...3 LEÍRÁS...3 A BGSM-A TELEPÍTÉSE...4 CSATLAKOZÓK...4 ÁLTALÁNOS MŰKÖDÉS...6 GSM INTERFÉSZ EGYSÉG...6 SMS KÜLDŐ

Részletesebben

Kutasiné Nagy Katalin sk. jegyzı

Kutasiné Nagy Katalin sk. jegyzı 5. Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. október 25-i ülésére Tárgy: Elıterjesztés a járásokról, a járási hivatalok kialakításáról, valamint a polgármesteri hivatalok,

Részletesebben

Lépéselıny II. elérésre és halálesetre szóló, lépcsızetes szolgáltatású életbiztosítás feltételei

Lépéselıny II. elérésre és halálesetre szóló, lépcsızetes szolgáltatású életbiztosítás feltételei Lépéselıny II. elérésre és halálesetre szóló, lépcsızetes szolgáltatású életbiztosítás feltételei 5. számú függelék Az Allianz Hungária Biztosító Rt.(a továbbiakban: biztosító) és a szerzıdı fél között

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék VARJU EVELIN

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék VARJU EVELIN BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék VARJU EVELIN Térfogati hőátadási tényező meghatározása fluidizációs szárításnál TDK

Részletesebben

FELCSÚTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL

FELCSÚTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL FELCSÚTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL BIZONYLATI RENDJE Hatályos: 2013. március 1-jétől. BIZONYLATI REND A Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) Bizonylati rendjét a számvitelről

Részletesebben

Kézi forgácsolások végzése

Kézi forgácsolások végzése Gubán Gyula Kézi forgácsolások végzése A követelménymodul megnevezése: Karosszérialakatos feladatai A követelménymodul száma: 0594-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-018-30 KÉZI FORGÁCSOLÁSOK

Részletesebben

1. A Megrendelő Általános Szerződési Feltételeinek érvényessége

1. A Megrendelő Általános Szerződési Feltételeinek érvényessége 1. A Megrendelő Általános Szerződési Feltételeinek érvényessége 1.1. A jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: Feltételek ) alkalmazandók minden egyes, áru megrendelése és kapcsolódó szolgáltatás(ok)

Részletesebben

Elosztói szabályzat. Az elosztó hálózathoz való hozzáférés együttmőködési szabályai. 1. számú módosítás. Budapest, 2008. augusztus 15.

Elosztói szabályzat. Az elosztó hálózathoz való hozzáférés együttmőködési szabályai. 1. számú módosítás. Budapest, 2008. augusztus 15. Elosztói szabályzat Az elosztó hálózathoz való hozzáférés együttmőködési szabályai 1. számú módosítás Budapest, 2008. augusztus 15. Elıszó A MÁE, mint a magyar villamosenergia-elosztó vállalatok szövetsége,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK AZ

ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK AZ ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSRA Hatályos: 2009. november 01. 1. / 76. Utolsó módosítás:2009. október 01. File név:net-portal_aszf_2009oktober01.pdf 1. A SZOLGÁLTATÓ NEVE, CÍME

Részletesebben