Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség H A T Á R O Z A T. Tárgy: Central EU Biofuels Hungary Kft.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség H A T Á R O Z A T. Tárgy: Central EU Biofuels Hungary Kft."

Átírás

1 Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség H A T Á R O Z A T Szám: /2008. Ea: Balatonyi Zsolt Bang Gyula dr. Fűz István dr. Jenei Mária Nagyné Korek Katalin Tárgy: Central EU Biofuels Hungary Kft. IPPC-engedélye A Central EU Biofuels Hungary Kft. részére 1133 Budapest, Gogol u. 26/III. Cg.: részére - továbbiakban Kft. vagy engedélyes a benyújtott IPPC-engedélyezési tervdokumentáció és kiegészítése alapján a 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet 2. sz. melléklet pontja szerinti Tüzelőberendezések 50 MWth-ot meghaladó hőteljesítménnyel tevékenység folytatásához. az alábbiak szerint egységes környezethasználati engedélyt adok. Engedélyes neve, székhelye: Central EU Biofuels Hungary Kft Budapest, Gogol u. 26/III. Engedélyezett telephely: Hódmezővásárhely, 6502/16 hrsz. A Kft. cégjegyzékszáma: Környezetvédelmi ügyfél jele (KÜJ): KTJ: IPPC KTJ: NOSE-P: A létesítmény egységes országos vetületi rendszer szerinti EOV koordinátái: X = m Y = m Központ: 6721 Szeged, Felső Tisza-part 17. Postacím: 6701 Szeged, Pf.: 1048 Tel.: (62) Fax: (62) Kirendeltség: 6500 Baja, Bajcsy-Zs. u. 10., Postacím: 6501 Baja, Pf.: 113 Tel.: (79) ; Fax: (79) Ügyfélfogadás Központ: H - Sze és között, P ; Kirendeltség: H - P alsotiszavideki@zoldhatosag.hu, Internet:

2 2 AZ ENGEDÉLYEZETT TEVÉKENYSÉG - Megnevezése: tüzelőberendezések 50 MWth-ot meghaladó hőteljesítménnyel - Tüzelőberendezések hőteljesítménye : 3 db gázkazán, 9700 kw/db, összesen kw 1 db biomassza tüzelésű kazán, kw - Kapcsolódó tevékenység: növényi olaj gyártása - Folytatásának helye: Hódmezővásárhely, 6502/16 hrsz. Tüzelőberendezések A TECHNOLÓGIA ISMERTETÉSE Fluidágyas biomassza-tüzelésű kazán (csatlakozó gőzturbina generátorral) Tüzelőanyag: napraforgóhéj, repcedara (amennyiben nem kerül takarmányként értékesítésre), Salixra (japán fűz) és faapríték. A fluidágyas tüzelési rendszerű, besugárzott tűzterű, membrán falakkal határolt 2 huzamú, egy dobos, függőleges elrendezésű tápvízelőmelegítővel, túlhevítővel ellátott gőzterelő berendezéshez 2 db gáztüzelésű gyújtó-felfűtő égő csatlakozik. A tűztér és a füstgázhuzamok depresszió alatt állnak. A kazánhoz nyomásalatti tápvízelőmelegítő, elgőzölögtető és túlhevítő rendszer kapcsolódik. Az alkalmazott turbulens fluidizációs tüzelési technológia kevéssé érzékeny a tüzelőanyag fűtőértékének változására. A fűtőanyag teljes kiégését a hosszú tartózkodási idő biztosítja. A turbulens fluidizáció a tűztérben jó hőátadást, a hőátadó felületeken egyenletes hőterhelést biztosít. A fluidágyból szakaszosan, ürítő-csonkokon eltávolított salak hűtőcsigán keresztül kerül a salakgyűjtő rendszerbe. Az égéslevegő rendszer úgy kerül kialakításra, hogy meg van a lehetősége a hideg füstgáz tűztérbe történő visszavezetésének is. A szilárd tüzelőanyag részleges kimaradása esetén a gázégők automatikusan pótolják a kiesett hőáramot. A szilárd tüzelőanyag fajtánként külön-külön egy-egy adagoló tartályból szállítócsigával kerül a kazánfalához csatlakozó surrantóba. Az adagoló rendszerhez 6 db egyenként 4 m 3 térfogatú tartály tartozik. A tartályok fel vannak szerelve hőmérséklet érzékelővel és tűzoltóvíz befecskendezővel. A kazán részét képező 2 db gázégő a tüzelőanyag kimaradás esetén üzemel (egyenként 7,5 MW maximális teljesítménnyel), valamint a kazán indításakor biztosítja a fluidágy üzemi hőfokra történő felfűtését. A kazánból kilépő 300 C hőmérsékletű hőmérsékletű füstgáz elektrofilteres tisztítást követően kerül a környezeti levegőbe. A tűztér szükséges depresszióját a egy m 3 /h szállító kapacitású füstgáz elszívó ventilátor biztosítja. A kibocsátásra kerülő füstgáz határérték alatti szennyezettségét a tüzelőanyagok ellenőrzött összetételű adagolása (dara adagolása önmagában nem történik), NH 3 és mészhidrát adagolás, porleválasztás biztosítja. A kazánból kikerülő salak, pernye, valamint az elektrofilterrel leválasztott por zárt konténerben kerül tárolásra az elszállításig.

3 3 A szilárd tüzelőanyag, illetve a fluid tüzelési rendszer alkalmazása miatt szükség van a fűtőfelületek üzem közbeni tisztítására. A tisztítást vizes mosó lándzsák és gőzös koromfúvók biztosítják. A kazánhoz csatlakozó gőzturbinával hajtott generátor villamos teljesítménye 10,9 MW e, 18 t/h gőzelvétel mellett. A kondenzációs gőzturbina egy szabályozott gőzelvétellel üzemel. Földgáz tüzelésű kazánok A 3 db, egyenként KW hőtelejesítményű, földgáz tüzelésű kazán biztosítja a növényolaj előállító üzem hőellátását, a biomasszatüzelésű kazán karbantartása, esetleges meghibásodása esetén. Az alacsony tűzterhelésű, háromhuzamú kazánok gőzteljesítménye 12 t/h. A kazánokhoz automatikus üzemelésű sótalanító berendezés biztosítja a kazántápvizet. A hőhasznosítás hatékonyságát égéstermék-/víz-hőcserélő biztosítja. Növényi olaj gyártás (kapcsolódó tevékenység) Alapanyag Feldolgozásra kerülő olajos mag: repce, napraforgó. Olajos magvak fogadása Az olajos magvak beszállítása közúton, és a kiépítésre kerülő vasúton történhet. A közúton beérkező alapanyag mennyiségét hídmérlegen mérik, majd a beöntő garaton keresztül juttatják a tároló rendszerbe. A garathoz porelszívó, porleválasztó rendszer csatlakozik. A telepre beérkező vasúti kocsikat dinamikus tengelynyomás-méréssel mérlegelik. A vasúti kocsikat a fogadógaratba ürítik. A garathoz porelszívó, porleválasztó rendszer csatlakozik. Előtisztítás, szárítás A garatokból a magot 2 db 200 t/h teljesítményű szállító berendezés az előtisztítóba juttatja, ahol a szárítás és a központi tárolóba történő továbbítás előtt az alapanyag durva előtisztításon (rostálás) esik keresztül. A szállító és tisztító berendezésekből elszívott levegőt porszűrőn vezetik keresztül. Amennyiben az alapanyag víztartalma meghaladja a 9 %-ot, azt szárítják. Az olajos magból, a központi tároló rendszerbe történő betárolás előtt, leválasztják a fém és a nagy méretű szennyezéseket, a port és a méret alatti (tört) magokat. A leválasztott szennyeződéseket tranzittartályba gyűjtik. Olajos magvak tárolása Központi tároló A központi tároló kapacitása 12 x t, összesen t. A tároló silókban a betárolt mag beltartalmi értékének megőrzését szellőztetés, forgatás biztosítja. A silókban az óránkénti négyszeres légcsere biztosított. Az ellenőrző rendszer a siló 200 pontján méri és regisztrálja a hőmérsékletet. Az olajos mag túlhevülése esetén a rendszer fény- és hangjelzést ad. Az intenzív szellőztetés biztosítja a páralecsapódás megelőzését. A központi tároló rendszerből távozó levegő portatartalmát zsákos szűrővel választják le.

4 4 Napi tárolás A központi tároló rendszerből szállító szalag juttatja el az alapanyagot a 2 db napi tartályba. A napi tartályok szerepe, hogy biztosítsák a gyártás folyamatos anyagellátását a nagy teljesítményű, központi szállítószalagok használata nélkül. A rendszer zárt, melyhez porszűrők csatlakoznak. Előkészítés az olajkinyerésre Mérés, tisztítás A napi tartályból kikerülő olajos mag mágneses leválasztón keresztül, mérlegelésre, majd egy puffer tartályba kerül. A puffer tartály biztosítja a növényi olajgyártás egyenletes, igényszerinti alapanyag-ellátást. A tisztítás során 3 frakció kerül leválasztásra: A durva frakció (száraz tokok) őrlésre kerül, majd a héjazásból származó héj közé keverik. A tiszta frakcióból leválasztják a könnyű szemcséket, majd továbbítják a gyártási technológia következő fázisára. Az apró frakció túlnyomó részt homokot, kavicsot tartalmaz. Ezt a frakciót a hulladéktárolóba ürítik. A tisztításból származó szennyeződéseket zárt rendszerben vezetik a tarnzitratályokba. Héjeltávolítás (héjalás), magtörés A héjalóban bordás törőhengerrel, illetve napraforgó esetén ütköztetéses törővel megbontják a magot és a héjat elkülönítik a magbéltől. A szeparátorban szétválasztják a magbelet a héjtól. A szeparátorban leválasztott frakciók közül a bontatlan magot visszavezetik a héjalóba, a magbél és a héj frakcióból a port leválasztják. A héjat az átmeneti tárolóban tárolják. A magtörésre és héjeltávolításra, csak napraforgó (esetleg szója) feldolgozása esetén kerül sor, repce esetén nem. Előhevítés, kondícionálás A művelet célja a magbél puhítása, C-ra történő felhevítéssel. Szükséges esetben ekkor kerül beállításra a magbél nedvességtartalma. Vízszintes elhelyezkedésű előhevítő gőzfűtésű. A rendszerből a keletkező gőzöket ventilátorral távolítják el. Pelyhesítés, lapkázás: A pelyhesítő, lapkázó berendezésben a magbelet egy sima hengerpár lapkákká, pelyhekké préseli. A művelet során a sejtfal felszakad és szabaddá válik az olaj a préselés és az extrahálás számára. Az egyenletes méretet a hidraulikus rendszerből származó magas hengernyomás biztosítja. A lapkázás után a szója közvetlenül az extraktorra, a napraforgó és a repce, kondícionálást követően a sajtolásra kerül. Olajkinyerés, oldószer- és darakezelés Hevítés, kondíconálás, sajtolás A gőzfűtésű főző-kondícionáló berendezésben a pelyhek 100 C-ra hevülnek, nedvességtartalmuk 3,5 4 %-ra áll be. A megfelelően kondícionált anyagból a sajtolás során az olaj %-a kinyerésre kerül. A pogácsát képező szilárd alkotó részek kb. 20 % olajtartalmát az oldószeres extraháló üzemben nyerik ki.

5 5 Extrahálás előtt a pogácsát törik, majd hűtik. A kinyert olajat vibrációs szűrőn szűrik, majd ülepítik, vákuum szárítóban szárítják és a finomító üzembe szállítják. Az olaj tárolására 6 db m 3 térfogatú tartály áll rendelkezésre. Az ülepítésből származó szilárd részeket visszavezetik a sajtolóba. Extrahálás A préspogácsa extraktorba történő betáplálása, a rendszer zártságát biztosító zárrendszeren keresztül történik. A zárrendszer biztosítja, hogy a rendszerből n-hexán oldószer gőzök ne kerüljenek a szabadba. A préspogácsával szemben áramoltatott felmelegítetett n-hexán kioldja a pogácsa maradék olajtartalmát. Az n-hexán-olaj elegyből a szilárd részeket hidrociklonnal leválasztják, majd az elegyet puffer tartályon keresztül desztillációra (lepárlásra) vezetik. A szilárd részeket visszavezetik az extraktorba. A pogácsával extraktorba került n-hexánnal szennyezett levegőt a berendezésből kondenzátoron és abszorberen keresztül elvezetik. Dara oldószer-mentesítése, szárítás, hűtés, Az oldószer-mentesítő berendezésben több fokozatban távolítják el a n-hexánt. A darát C-ra melegítik indirekt gőzfűtéssel. A következő lépcsőben, szintén indirekt gőzfűtéssel C-ra hevítik. Ekkor a pogácsa maradék n-hexán tartalma is távozik a pogácsából. Az oldószer-mentesítésből kikerülő gőz 90 % n-hexánt és 10 % vízgőzt, illetve kis mennyiségű szilárd részecskét tartalmaz. A szilárd részecskék leválasztása után a n-hexánt elválasztják a víztől és visszavezetik az extrakciós rendszerbe. A folyamatból kikerülő darát szárítják, hűtik, pelletezik és a daratároló tartályba továbbítják. Desztillálás Az extraktorból kikerülő olaj-n-hexán elegyből több fokozatba vákuum-desztillációval, illetve gőzzel történő sztrippeléssel kinyerik a n-hexánt. Az olajszárítóban az olaj n-hexán tartalmát 100 ppm-re csökkentik, majd hűtik. A desztillálóból kikerülő n-hexán elegyet kondenzálják, a benne lévő víztől elválasztják, hűtik és visszavezetik az extrakciós rendszerbe. Oldószer-visszanyerés Az extraktorból, a disztillálóból és a pogácsa oldószer-mentesítőből származó n- hexántartalmú levegőt kondenzáció (hűtés) után egy abszorpciós toronyra vezetik, ahol a levegőárammal szemben vezetett ásványi eredetű olaj kimossa a maradék n-hexán gőzöket. A tisztított levegőt a környezeti levegőbe vezetik. A n-hexánt az olajból hevítéssel eltávolítják, kondenzálják, majd mindkét anyagot újra felhasználják. Növényi olaj finomítása Savas nyálkátlanítás A nyálkátlanítási művelet során az olajban található vízoldható foszfátok kerülnek leválasztásra. Foszforsav hatásra a foszfátok, nyálka állagú, olajban nem oldódó foszfátokká alakulnak és semlegesítést követően centrifugában leválasztásra kerülnek. A leválasztott nyálkaanyagot a darához keverik. Az olaj foszfát tartalmát vizes mosóban tovább csökkentik.

6 6 Derítés A derítési művelet során az olaj maradék szappan, foszfát és nehézfém tartalmát távolítják le. A porlasztva szárított olajhoz derítőföldet és szűrési segédanyagokat adagolnak. A felmelegítés és derítés után az olajat szűrik, majd az oxidáció megakadályozására vákuum alatt tárolják. A szűrőpogácsát dara oldószer-mentesítőben a darához adják. Winterizálás Az olaj fagyállóvá tétele érdekében az olajból a magas olvadáspontú olajokat, viaszokat és viasz jellegű anyagokat eltávolítják a három lépcsős winterizálási művelet során. Előhűtést követően lehűtött olajhoz kristályképződést elősegítő és egyéb szűrési segédanyagokat adagolnak, majd több órás pihentetést követően, melegítés után a kivált olajtartalmú viaszanyagokat szűréssel eltávolítják. A szűrőpogácsát dara oldószermentesítőben a darához adják. Az alkalmazásra kerülő hűtőrendszer alacsony áramfogyasztású, valamint kis mennyiségű hűtőközeget tartalmaz. Szagtalanítás A szagtalanítási művelet során a olajban lévő szabad zsírsavakat, valamint egyéb íz és szaganyagokat távolítanak el. A szaganyagokat vákuumban vízgőzzel kidesztillálják. A nagy nyomású vízgőzt ( 110 bar 318 C ) földgáztüzelésű, kw hőteljesítményű gőzfejlesztővel állítják elő. A rendszerből kikerülő gőzöket hűtik és a zsírsavakat egy mosóberendezésben leválasztják. Az olajat hűtik, szükség esetén nitrogénnel kezelik és elszállításig tároló tartályban tárolják Amennyiben az olaj étolajként kerül felhasználásra lehetőség van, tartósítószerként, citromsav bekeverésére. A növényi olaj tárolása A nyersolaj és a finomított olaj tárolását 6 db m 3 térfogatú tartály biztosítja. A tartályparkhoz 3 m maga 60 x 87 m alapterületű kármentő tartozik. Ez a kármentő m 3 olaj felfogását teszi lehetővé. A TEVÉKENYSÉG LEVEGŐVÉDELMI VONATKOZÁSAI Tüzelőberendezések Fluidágyas biomassza-tüzelésű kazán A biomassza tüzelésű kazán faapríték és maghéj (esetenként présdara) tüzelőanyaggal üzemel. A maghéj és présdara tároló silókból kerül az adagoló silókba, majd a tűztérbe adagolásra. A faapríték tárolása 3 oldalról szélvédő fallal zárt m 3 tároló térfogatú tároló téren történik. A faaprítékot beszállító járművek speciális, zárt önürítő üzeműek. A betáplálás a halom aljából éklétrás, a kiporzást minimális szintre szorító technológiával történik. A betápláló rendszer zárt, melyhez porelszívó rendszer csatlakozik, melyből a levegő porleválasztást követően kerül a környezeti levegőbe. A biomassza tüzelésű kazánból 1 db légszennyező pontforráson, a kazánkéményen keresztül kerül kibocsátásra az elektrofilteren keresztül vezetett füstgáz. Az alkalmazott turbulens fluidizációs tüzelési technológia kevéssé érzékeny a tüzelőanyag fűtőértékének változására. A fűtőanyag teljes kiégését a hosszú tartózkodási idő biztosítja. A fluid rétegből távozó C hőmérsékletű égéstermék tűztér felső részében ég ki teljes mértékben, ami lehetővé teszi az alacsonyabb teljesítmény szinten is a stabil üzemet. Az égési folyamat jellege miatt alacsony hőmérséklet szint tarható, ami biztosítja a mérsékelt nitrogén-oxid képződést.

7 7 A tűztér felső harmadába történő ammónia adagolás az NO x képződést csökkenti, a mészhidrát adagolás a füstgáz sav komponenseit köti le. A kazánból kilépő füstgáz magas portartalmát 98 %-os hatásfokú elektrofilter választja le. Az elektrofilter poreltávolításáról automatikus működtetésű, pneumatikus porrázó rendszer gondoskodik. Amennyiben a gazdasági körülmények szükségessé teszik a repcedara tüzelőanyagként történő felhasználását, a repcedarát csak maximum 45 %-os arányban lehet a tűztérbe adagolni, mert csak így biztosítható a kibocsátásra kerülő füstgáz határérték alatti kén-dioxid koncentrációja. A repcedara eltüzelésére, a takarmánykénti értékesítése miatt, ritkán kerül sor. A kazánból kikerülő pernye és hamu elkülönítetten, zárt rendszeren keresztül kerül zárt gyűjtőkonténerbe, így biztosított a kiporzás elkerülése. A füstgáztisztító elektrofilteréből kikerülő hamu összetétele alapján kerül minősítésre. Kibocsátásra kerülő légszennyező anyagok: CO, NO x, SO 2, szilárd, elégetlen szénhidrogén. Földgáz tüzelésű kazánok A 3 db, egyenként KW hőtelejesítményű, földgáz tüzelésű kazán biztosítja a növényolaj előállító üzem hőellátását, a biomassza-tüzelésű kazán karbantartása, esetleges meghibásodása esetén. Az alacsony tűzterhelésű, háromhuzamú kazánok alacsony légszennyező anyag kibocsátást biztosítanak. Az alkalmazásra kerülő LoNO x égő alacsony NO x koncentrációjú füstgázkibocsátást biztosít. Kibocsátásra kerülő légszennyező anyagok: CO, NO x, SO 2, szilárd. Növényi olaj gyártás (kapcsolódó tevékenység) A porkibocsátó források részben ciklonnal, illetve zsákos porszűrővel vannak felszerelve. A porkibocsátás forrásonként nem haladja meg a 10 mg/m 3 -t. A szilárd anyag szállító rendszerek zártak. A rendszerekből kikerülő levegő csak porleválasztást követően kerül kibocsátásra. Az extrakciós művelethez VOC (illékony szénhidrogén) kibocsátás kapcsolódik. A VOC kibocsátás nem haladja meg a 10/2001. (IV. 19.) KöM rendelet szerinti 1 kg oldószer/t feldolgozott mag értéket. Az extraktorból kikerülő darát több lépcsőben oldószer-mentesítik. A kinyert oldószert az extrakciós műveletbe vezetik vissza. Az extrakciós műveletből kikerülő levegő n-hexán tartalmát ásványolaj töltetű abszorberben mossák ki. A repcefeldolgozáskor képződő szaganyagot NORASYSTEM szagközömbösítő rendszer köti meg. A légszennyező forrásnál micronizált térszerkezetű adalékot juttatnak a légáramba, ami kombinált katalitikus módon, ionos kötéssel, kémiailag megköti a szaganyagokat, nitrogén tartalmúkra 79 %, kéntartalmúakra 87 % hatásfokkal. A létesítésre kerülő légszennyező pontforrásokon szabványos mérőhelyeket alakítanak ki. A növényi olaj winterizálásánál használt 770 kw teljesítményű hűtőberendezés kb. 300 kg tömegű, R134A ((1,1,1,2)-tetrafluoretán) típusú ózonréteget nem károsító hűtőközeget tartalmaz. A szekunder oldali hűtőközeg 30 % koncentrációjú etilén-glikol oldat. A rendszer 4/10 C hőfoklépcsővel üzemel. Légszennyező pontforrások: a tüzelőberendezésekhez és a növényi olajgyártás technológiához csatlakozó légszennyező pontforrások adatai:

8 8

9 9

10 10 A TEVÉKENYSÉG HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI VONATKOZÁSAI Veszélyes és nem veszélyes hulladékok gyűjtése, kezelése: A tevékenység végzése során keletkező veszélyes hulladékokat a telephelyen kialakított 2 db a 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelet szerinti veszélyes hulladék gyűjtőhelyen gyűjtik. Az üzemi gyűjtőhelyről a veszélyes hulladékokat engedéllyel rendelkező kezelő szállítja el. A nem veszélyes termelési (magtisztítási, hőenergia termelési, karbantartási, irodai) hulladékokat, a telephelyen kialakított hulladékgyűjtő helyeken szelektíven gyűjtik majd engedéllyel rendelkező kezelőnek hasznosítható hulladékok esetében hasznosítóknak adják át. A napraforgómag hántolásakor keletkező maghéjat a telephelyi erőmű üzembe helyezéséig a Bakonyi Bioenergia Kft.-nek Ajka, Gyártelep 1961 hrsz. adják át energetikai hasznosítás céljából. A telephelyi vízkezelés során keletkező As tartalmú csapadéknak dekantálás után a gyűjtése veszélyes hulladékként történik, majd engedéllyel rendelkező kezelőnek ártalmatlanítónak adják át. Veszélyes és nem veszélyes hulladékok gyűjtése, kezelése: A tevékenység végzése során keletkező veszélyes hulladékokat a telephelyen kialakított 2 db a 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelet szerint kialakított veszélyes hulladék gyűjtőhelyen gyűjtik. Az üzemi gyűjtőhelyről a veszélyes hulladékokat engedéllyel rendelkező kezelő szállítja el. Nem veszélyes termelési (magtisztítási, hőenergia termelési, karbantartási, irodai) hulladékok, a telephelyen kialakított hulladékgyűjtő helyeken szelektíven gyűjtik majd engedéllyel rendelkező kezelőnek hasznosítható hulladékok esetében hasznosítóknak adnak át. A napraforgómag hántolásakor keletkező maghéjat a telephelyi erőmű üzembe helyezéséig a Bakonyi Bioenergia Kft. Ajka, Gyártelep 1961 hrsz. adják át energetikai hasznosítás céljából. A telephelyi vízkezelés során keletkező As tartalmú csapadék dekantálás után veszélyes hulladékként történik gyűjtésre, majd engedéllyel rendelkező kezelőnek ártalmatlanítónak adják át. Települési hulladékok gyűjtése, kezelése: A telephelyen keletkező szelektíven gyűjtött szilárd települési hulladékokat 1,1 m 3 -es zárt, fedeles hulladékgyűjtő konténerben gyűjtik a telephely szilárd burkolatú udvarán, amely hulladékokat engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek adják át kezelésre.

11 11 Telephelyen keletkező hulladékok Hulladék megnevezése EWC kód Fogyasztásra, illetve feldolgozásra alkalmatlan anyagok Nátrium- és kálium-hidroxid * Halogéntartalmú szerves oldószerek, mosófolyadékok * és anyalúgok Egyéb szerves oldószerek, mosófolyadékok és anyalúgok * Vizes mosófolyadékok és * anyalúgok Veszélyes anyagokat tartalmazó, hulladékká vált * toner Hulladékká vált toner, amely különbözik a től Szerves oldószereket vagy más veszélyes anyagokat * tartalmazó ragasztók, tömítőanyagok hulladékai Ragasztók, tömítőanyagok hulladékai, amelyek különböznek a től Hamu, salak és kazánpor (kivéve ) Tőzegpernye és kezeletlen fa eltüzeléséből származó pernye Olaj-víz szeparátorokból származó iszapok * Egyéb oldószerek és oldószer keverékek * Papír és karton csomagolási hulladékok Műanyag csomagolási hulladékok Fa csomagolási hulladékok Fém csomagolási hulladékok Vegyes összetételű kompozitív csomagolási hulladékok Üveg csomagolási hulladékok Veszélyes anyagokat maradékként tartalmazó vagy azokkal szennyezett csomagolási hulladékok További kezelés a helyszínen Helyszínen történő hasznosítás nincs nincs * Telephelyen kívüli kezelés módja átadás engedéllyel rendelkező kezelőnek

12 12 Veszélyes anyagokkal szennyezett abszorbensek, szűrőanyagok Abszorbensek, szűrőanyagok, törlőkendők, védőruházat, amelyek különböznek a től Veszélyes anyagokat tartalmazó használatból kivont elektromos és elektronikus berendezések, amelyek különböznek a től ig felsorolt tételektől Használatból kivont elektromos és elektronikus berendezések, amelyek különböznek től ig felsoroltaktól Veszélyes anyagokat tartalmazó vizes tömény oldatok * * Egyéb elemek és akkumulátorok Veszélyes anyagokat * tartalmazó föld és kövek Fizikai-kémiai kezelésből származó, veszélyes * anyagokat tartalmazó iszapok Elválasztásból származó olaj * és koncentrátumok Papír és karton Üveg Ruhanemű Textíliák Fénycsövek és egyéb * higanytartalmú hulladékok Olaj és zsír, amely különbözik * a től Elemek és akkumulátorok, amelyek között , vagy a * kódszám alatt felsorolt elemek és akkumulátorok is megtalálhatók Elemek és akkumulátorok, amelyek különböznek a tól Veszélyes anyagokat tartalmazó, kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezések, amelyek különböznek a és kódszámú hulladékoktól * nincs nincs átadás engedéllyel rendelkező kezelőnek

13 13 Műanyagok Fémek Egyéb települési hulladék, ide értve a kevert települési hulladékot is nincs nincs Lom hulladék Átadás engedéllyel rendelkező kezelőnek VÍZELLÁTÁS, VÍZHASZNÁLATOK A telephely vízellátása A telepen jelentkező szociális vízigény és a tűzivíz-igény biztosítása közüzemi vízhálózatról történik, a technológiai vízigényeket mélyfuratú kutak létesítésével biztosítják. A növényi olaj présüzem termeléséhez nagy teljesítményű technológiai hűtés kiépítésére van szükség, a felmelegített sajtolt olaj visszahűtésére. A kiépítésre kerülő hűtőtornyok pótvíz ellátására 2 db technológiai vízigényt biztosító mélyfuratú kutat létesítenek. A tervezett kutak biztosítják a tervezett biomassza erőmű és a gőzkazán telep vízigényeit is. Jellemző vízhasználatok Kútvíz Vízhasználat megnevezés m 3 /nap Locsolás 7 Tornyok I. ütem 700 Tornyok II. ütem 242 Kazán telep vagy erőmű vízigénye 370 As+Fe mentesítő visszamosatás 80 Használtvíz kezelő visszamosatás 30 Összesen Városi víz Vízhasználat megnevezés m 3 /nap Főporta 0,2 Lágyvíz 68,16 Erőmű 2 Öltözők 3 Irodai kazánház 1,3 Iroda 1 Labor 1,5 Szennyvízkezelő 1 Összesen 78,6 A kútvíz várható vízminősége Fe: 0,2-0,4 mg/l Cl: 8-9 mg/l As: 0,07-0,08 mg/l Sótartalom: 500 mg/l alatt Metángáz tartalom: 10 Nl/m 3

14 14 A nyersvíz várható vízminősége ismeretében a teljes vízmennyiséget vas- és arzénmentesítik. A vas- és arzén eltávolítása fiziko-kémiai eljárással, szűrő technológia alkalmazásával történik. A hűtőtornyok pótvíz előállításához vízlágyítókat alkalmaznak. Regenerálásuk NaCl-al történik. A kazán pótvíz megfelelő minőségének biztosítására egy RO (fordított ozmózis) és egy EDI (elektron ionizációs) gépsort alkalmaznak. Szennyvízelvezetés, elhelyezés Keletkező szennyvizek Megnevezés Mennyiség Elhelyezés I. A technológiai szennyvíztisztítóra vezetett szennyvizek Extrahálás szennyvize Nyálkátlanítás szennyvize Finomító mosóvize (CIP) Észterezés szennyvize (távlati fejlesztés) Présüzem takarító vize Szennyvíztisztítóra összesen: 72 m 3 /nap, 3 m 3 /óra 88,8 m 3 /nap, 3,7 m 3 /óra 1 m 3 /nap, 0,04 m 3 /óra 20,6 m 3 /nap, 0,9 m 3 /óra 24 m 3 /nap, 1 m 3 /óra 206,4 m 3 /nap szennyvíztisztító- szennyvíztisztító- szennyvíztisztító- szennyvíztisztító- szennyvíztisztító- Technológiai közcsatorna Technológiai közcsatorna Technológiai közcsatorna Technológiai közcsatorna Technológiai közcsatorna II: Közcsatornába vezetett szennyvizek Kommunális szennyvíz 10 m 3 /nap közcsatorna Szelektív hulladékgyűjtők mosóvize 2 m 3 /nap közcsatorna Laboratóriumi szennyvizek 0,5 m 3 /nap közcsatorna Közcsatornába összesen: 218,9 m 3 /nap, 27,36 m 3 /óra, 7,60 l/s III. Csurgalékvizek (A kútvíz minőségével megegyező szennyvizek, amelyek vas- és arzénmentesítés után ismét betöményednek, ezért a használtvíz kezelése után kerülnek elvezetésre) Hűtőtornyok leürítése 210 m 3 /nap, 8,7 m 3 Használtvíz-kezelő-záportározó- /óra Nyomásszéli csatorna Kazánház leiszapolás 52 m 3 /nap, 2,2 m 3 Használtvíz-kezelő-záportározó- /óra Nyomásszéli csatorna Erőművi RO visszamosás 86 m 3 /nap, 3,6 m 3 Használtvíz-kezelő-záportározó- /óra Nyomásszéli csatorna Vas- és arzénmentesítés 1 m 3 /nap, 0,04 m 3 /óra Ülepítő dekanter-záportározó- visszamosatása Használtvíz-kezelő, szűrők visszamosatása Csurgalékvizek össz.: 1 m 3 /nap, 0,04 m 3 /óra 458 m 3 /nap Nyomásszéli csatorna Használtvíz-kezelő záportározó- Nyomásszéli csatorna

15 15 IV. Csapadékvíz Csapadékvizek összesen: m 3 /nap Záportározó- Nyomásszéli csatorna A záportározóból a Nyomásszéli csatornába a következő EOV koordinátákkal megjelölt helyeken történik csurgalékvíz bevezetés: Bevezetés helye X Y 630 m 3 -es tárolóból , , m 3 -es tárolóból , ,219 Kommunális szennyvizek gyűjtése és kezelése A telepen keletkező kommunális szennyvizek befogadója a Makói úton üzemelő DN 300 ac. nyomóvezeték. A kommunális szennyvizeket előtisztítás nélkül, a technológiából távozó vizek egy részét (208,9 m 3 /nap) előtisztítás után (Rewox típusú szennyvíztisztító) vezetik a közcsatornába egy átemelő akna közbeiktatásával. A csúcs vízmennyiség: 220,0 m 3 /nap Szivattyú típusa: Flygt-NP-3102-MT-461 Technológiai szennyvizek gyűjtése és kezelése Az üzemben 220 m 3 /nap mennyiségű technológiából származó szennyvizet tisztítanak. Szennyvízkezelés technológiai lépcsői: - Olajmaradékok és zsírok leválasztása (mechanikai fokozat) - Direkt flotációs kicsapatás (elektro- és fiziko-kémiai fokozat) - Elektrolízis és ózonoxidáció (elektro- és fiziko-kémiai fokozat) - Ülepítés és felúsztatás (mechanikai fokozat) - Biológiai lebontás (biológiai fokozat) - Utóülepítés (mechanikai fokozat) - Adszorpciós szűrés (mechanikai fokozat) - Ózonos utóoxidáció (elektro- és fiziko-kémiai fokozat) A kezelt technológiai szennyvizeket az üzem szennyvízcsatorna hálózatán, majd a telep északi szennyvízátemelőjén keresztül a közcsatornába vezetik. Várható szennyvízhozam: 206,4 m 3 /nap Mértékadó óracsúcs vízhozam: 22 m 3 /óra Tervezett műtárgyak és berendezések főbb műszaki paraméterei: A zsír-és olajfogó műtárgy Típusa: REWOX FS/MOS-8 Hidraulikai teljesítménye: 8,0 l/s Hasznos térfogata: 18,5 m 3 Szennyvízátemelő akna Típusa: REWOX PSQ-3 Hasznos térfogata: 5 m 3 A 2 db beépített feladó szivattyú típusa: CP 3057 HT

16 16 Előkezelő technológiai konténer Direkt flotációs berendezés 2 db Hasznos térfogat: 3,5 m 3-3,5 m 3 Vegyszertartályok 2+2 db Hasznos térfogat: 3,5 m 3-3,5 m 3 Elektrolizátor 2 db Típusa: E-T elektrolyser Ózonoxidációs rendszer 2 db Ülepítő-felúsztató elektrokémiai reaktorműtárgy 2 db Hasznos térfogat: 65 m 3 Flotátumtároló műtárgy 2 db Típusa: REWOX SR-8 Hasznos térfogat: 8 m 3 Biológiai reaktor műtárgy Hasznos térfogat: 90 m 3 Utóülepítő műtárgy 2 db Hasznos térfogat: 6 m 3 Átemelő akna Típusa: REWOX PSQ-3 Hasznos térfogata: 7 m 3 Beépített feladó szivattyú típusa: CP 3057 HT Utókezelő technológiai konténer 2 db Adszorpciós szűrés Ózonoxidációs rendszer Utószűrés Iszapszikkasztó műtárgy 2 db Teljes térfogat 15 m 3 A tervezett biológiai tisztításból távozó szennyvíz minősége: Szennyezőanyag Nyers szennyvíz (Mechanikai és kémiai előtisztítóra érkező szennyvíz minőség) mg/l % Nyers szennyvíz (Mechanikai és kémiai előtisztításból távozó szennyvíz minőség) mg/l % Tisztított víz (biológiai tisztításból távozó szennyvíz minőség) mg/l Növényi olaj maradék ,2 Zsír , ,6 BOI ,0 KOI Foszfor , ,26 Nátrium , ,9 Nitrát ,8-0,8 Oldott anyag , ,0 Elfolyó csurgalékvizek adatai: Időszakos vízfolyásba vezetve: 458 m 3 /nap

17 17 Vastalanító berendezés: Jellemzője: A kezelendő víz minőségével megegyező sóösszetétel Sókoncentráció: <500 mg/l ph: 8,1-8,2 lebegőanyagtartalom: <10 mg/l Arzéntartalom: határérték feletti, ülepítő tartályba vezetve, onnan vissza a berendezésbe RO I koncentátum Gyakorisága: víztermelés és öblítés alatt folyamatos Jellemzője: A kezelendő víz minőségével megegyező sóösszetétel Sókoncentráció: <2000 mg/l ph: 7,8-8,2 Arzéntartalom: határérték feletti, használt víz az arzénmentesítőre vezetve. Hűtőtornyok leiszapolása Gyakorisága: folyamatos, de mennyisége függ a külső hőmérséklettől Jellemzője: A kezelendő víz minőségével megegyező sóösszetétel Sókoncentráció: <2000 mg/l ph: 7-8 Arzéntartalom: határérték feletti, használt víz az arzénmentesítőre vezetve. Kazánok leiszapolása Gyakorisága: folyamatos Jellemzője: A kezelendő víz minőségével megegyező sóösszetétel Sókoncentráció: <2000 mg/l ph: 8-9 Arzéntartalom: határérték feletti, használt víz az arzénmentesítőre vezetve. Csapadékvíz elvezetés A tervezési területet DNy-i oldalról a Nyomásszéli csatorna határolja, melynek befogadója a Hódtó Kistiszai csatornán keresztül a Tisza folyó. Nyomásszéli csatorna kezelője a HMVH Polgármesteri Hivatal Hódtó Kistiszai csatorna kezelője az ATIKÖVIZIG-Szeged A telephelyen keletkező csapadékvizeket a területen visszatartják csillapítva a befogadó csatorna terhelését. A területen két vízgyűjtő öblözetet alakítanak ki, ahol gravitációs csatornákkal gyűjtik össze a tetőfelületi és az útburkolati csapadékvizeket. A zöldfelületen a csapadékvizek elszikkadnak. A csatornák által összegyűjtött vizeket HURATON típusú iszap olajfogó berendezéssel előtisztítják, majd átemeléssel a két kiemelt csapadékvíz-tározó műtárgyba vezetik. A tárolók fogadják a technológiából származó csurgalékvizeket is. A tározókból zsililippel ellátott tiltós aknákon keresztül, vezetik a vizeket a befogadóba, a befogadó csatorna korlátozott terhelésének biztosítására. A tározók fogadják az extrakciós épület kármentővályújának tisztítást nem igénylő vizét, valamint a téliesített nyersolajtárolók kármentővályújának előtisztított csapadékvizét. Havária esetén, e helyekről szennyezett vizek a csatornarendszerbe nem jutnak, automatikus érzékelők a motoros tolózárakat lezárják. A tározókat terhelő technológiai vizek mennyisége: 458 m 3 /nap, a tervezett tározók alkalmasak a csapadékvizek és a technológiai vizek egyidejű fogadására.

18 18 Műszaki adatok: Lefolyó csapadékvíz mennyiség: 1. terület: 2,5 ha. Csatorna hossz: 479 fm. Q csm1 =198 l/s. 2. terület: 4,2 ha. Csatorna hossz: 510 fm. Q csm1 =331 l/s. Záportározók: 1. vízgyűjtő terület hasznos térfogat: 630 m 3 2. vízgyűjtő terület hasznos térfogat: 1210 m 3 Csapadékvíz átemelők: 1. terület átemelője: Átemelendő vízmennyiség: 198 l/s Szivattyú típusa: Flygt-NP-3202-LT terület átemelője: Átemelendő vízmennyiség: 331 l/s Szivattyú típusa: Flygt-NP-3202-LT-617 Iszap és olajfogó műtárgyak: 1. előtisztító műtárgya: Q cs =198 l/s HURATON SKGBP 060 tip. TPH<2 mg/l 2. előtisztító műtárgya: Q cs =331 l/s HURATON SKGBP 100 tip. TPH<2 mg/l 3. előtisztító műtárgya: Q cs =1,7 l/s HURATON SKPE 3/300 tip. TPH<2 mg/l 4. előtisztító műtárgya: Q cs =63,2 l/s HURATON SKG 065 tip. TPH<2 mg/l 5. előtisztító műtárgya: Q cs =2,4 l/s HURATON SKPE 3/300 tip. TPH<2 mg/l Csurgalékvíz átemelők: 1. hűtőtorony elfolyó vizének átemelője: Átemelendő vízmennyiség: 2,4 l/s Szivattyú típusa: Flygt-NP-3085-MT ülepítő medence utáni átemelő: Átemelendő vízmennyiség: 5,3 l/s Szivattyú típusa: Flygt- NP-3085-MT-461

19 19 Monitoring A felszín alatti vizet kitermelő vízkivételek miatt (1429 m 3 /nap) a rétegvíz-készlet monitorozását a létesítésre kerülő 2 db mélyfuratú kút vízszintjének megfigyelésével biztosítják. A szenny- és használtvizek bevezetésével, valamint a potenciális szennyező forrásokkal kapcsolatban 7 db monitoring kutat létesítenek. Kút Pozíció EOV koordináták jele X Y M1 630 m 3 -es záportározó-csatorna , ,0 M m 3 -es záportározó-csatorna , ,9 M m 3 -es záportározó , ,9 M4 Vasúti olajtöltő , ,9 M5 Olajtároló tartályok , ,9 M6 Olajfinomító épület , ,7 M7 Extrakciós épület-hexán tároló , ,2 A Nyomásszéli csatornába való bevezetések ellenőrző figyelőkútjai az M1 és M2 jelű kutak. Az M3-M7 jelű kutak helyeit a potenciális szennyező források mellett jelölték ki. A Nyomásszéli csatorna tervezési területet érintő nyomvonalának két végpontján vízhozam, vízszint és vízminőség mérést végeznek. Tárolóegységek Hexán tárolás: 3 db 60 m 3 -es duplafalusított tartályban. Napraforgómag olajtartályok: 6 db 2000 m 3 -es tartály kármentővel ellátott 2000 m 3 tározó kapacitást lehetővé tevő beton aljzaton. Valamennyi szennyezőanyagot tároló műtárgy a legjobb elérhető technikának megfelelő műszaki védelemmel épül meg. ZAJ ÉS REZGÉSVÉDELEM A telephely gazdasági területen, az összefüggő lakóterülettől távol helyezkedik el. Az üzem környeztében, kb. 200 m távolságban a szomszédos üzemek zajtól védendő épületei helyezkednek el. Az elszórtan elhelyezkedő tanyák távolsága az üzem zajforrásaitól m. A növényi olaj előállító üzem telekhatárától, a legközelebbi, összefüggő, kisvárosias jellegű lakóövezet (Délibáb utca, Virradat sor) kb. 725m-re található. Jó közlekedési kapcsolatot biztosít a telephelyhez kapcsolódó kiszolgáló út, valamint a telephely közvetlen környezetében található vasútvonal. A szállítási célforgalom a közúthálózat forgalmához viszonyítva nem jelentős mértékű, ezért a szállítási célforgalom csak minimális mértékben emeli meg a környezet közvetett hatásterület zajterhelését. A vasúti beszállítás irányvonatokkal történik, ezért az egyszerre nagy mennyiségben beszállított alapanyag biztosítja az időben ritkán előforduló beszállítást.

20 20 ELÉRHETŐ LEGJOBB TECHNIKA A Elérhető Legjobb Technika (Best Available Techniques, röviden BAT) összefoglalva a következőket jelenti: mindazon technikák, beleértve a technológiát, a tervezést, karbantartást, üzemeltetést és felszámolást, amelyek elfogadható műszaki és gazdasági feltételek mellett gyakorlatban alkalmazhatóak, és a leghatékonyabbak a környezet egészének magas szintű védelme szempontjából. Az alkalmazott gázkazánok három huzamúak, alacsony tűztérterheléssel, ami biztosítja a káros anyagokban szegény égést alacsony nitrogén-oxid kibocsátással. A kazántest többrétegű szigetelésének köszönhetően csekély a sugárzási veszteség. A tápvíz előmelegítését a kibocsátásra kerülő füstgáz biztosítja. A kazán magas, kb. 90 % hatásfokú, ami takarékos tüzelőanyag felhasználást biztosít. A zajkibocsátást csökkenti, hogy a kazánberendezések zárt térben kerülnek telepítésre, zajgátló falszerkezetek kerülnek kialakításra, a szabadtérben telepítésre kerülő ventilátorok zajcsillapító burkolattal, valamint szívóoldali zajcsillapító berendezésekkel ellátottak. A biomassza-tüzelésű erőmű kapcsolt energiatermelése magas energia hasznosítási hatásfokot biztosít. A biomassza-tüzelésű kazánban megújuló tüzelőanyag (maghéj, faapríték, esetleg présdara) kerül felhasználásra. A faapríték három oldalról zárt tárolóban kerül betárolásra. Az elégetésre kerülő maghéj zárt rendszerben kerül a kazán tűzterébe. A maghéjszállító rendszerből kikerülő levegő porleválasztást követően kerül kibocsátásra. A biomassza-tüzelésű kazánból származó salak és pernye elkülönítve, zárt rendszerben kerül a zárt tároló konténerekbe. A fluidágyas technológiánál termikus NO x nem keletkezik az alacsonyabb üzemi hőmérsékletnek köszönhetően. Az NO x képződés további csökkentése érdekében a tűztér felső harmadába ammóniát adagolnak. A fluidágyba adagolt mészhidrát csökkenti a kéntartalmú szennyező anyagok kibocsátását. A kazánból kikerülő füstgáz magas portartalmát elektrofilter választja le. A fordított ozmózis rendszerű (RO) vízkezelés minimális vegyszerfelhasználás mellett % só-visszatartást biztosít. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A tevékenység végzésének feltételei 1. A tevékenységet úgy kell ellenőrizni, végezni, működtetni, hogy a kibocsátásai megfeleljenek az egységes környezethasználati engedélyben foglaltaknak. Minden, az engedélyben foglaltakkal kapcsolatos, a felügyelőség által elfogadott változtatás ennek az engedélynek a részét fogja képezni. 2. Semmiféle olyan módosítás vagy átépítés, amely a 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet szerinti jelentős változtatásnak minősül, nem valósítható meg a felügyelőség előzetes értesítése és annak írásbeli hozzájárulása nélkül. 3. Minden olyan módosítást vagy átépítést, amely a 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet szerinti jelentős változtatásnak nem minősül, azonban az alkalmazott technológia megváltoztatásával, vagy épületek, vagy berendezések rekonstrukciójával jár, a módosítással kapcsolatos engedélyezési eljárások megindításával egyidőben az ATI- KTVF-re be kell jelenteni.

21 21 4. Amennyiben az engedélyezett tevékenységgel kapcsolatban építési engedély, illetve használatbavételi engedély kerül kiadásra, az engedély másolatát a kézhezvételtől számítva haladéktalanul az ATI-KTVF-nek be kell nyújtani. 5. Az engedélyes tevékenység, illetve a kapcsolódó tevékenyég megkezdésének időpontjától számítva 3 hónap időtartamú próbaüzemet kell tartani. A próbaüzem megkezdésének időpontját az ATI-KTVF-re írásban be kell jelenteni. Határidő: a próbaüzem megkezdése előtt 20 nappal. 6. A 3 hónap próbaüzem leteltét követően, a létesített technológiát felül kell vizsgálni annak megállapítására, hogy a technológia megfelel-e a jelen engedélyben szereplő műszaki adatoknak, előírásoknak. A felülvizsgálatról jelentést kell készíteni. A jelentést be kell nyújtani az ATI-KTVF-re. Az engedélytől való eltérés esetén mellékelni kell az engedély módosítási kérelmet. Határidő: növényi olaj gyártási technológia 3 hónap próbaüzemét követő 1 hónapon belül, a biomassza tüzelésű kazán 3 hónap próbaüzemét követő 1 hónapon belül. Szabályok a tevékenység végzése során Óvintézkedések 7. Az engedélyesnek működése során olyan eljárási rendet kell kialakítania, hogy az engedélyben foglaltaktól való eltérés esetén sor kerüljön a megfelelő intézkedés megtételére. Az engedélyben foglaltaktól való eltérés esetén a hatóság további vizsgálatokat és intézkedéseket kezdeményezhet a felelősségi és hatásköri szabályok betartásának megállapítására. Készenlét és továbbképzés 8. Az engedélyes köteles megfelelő eljárást kialakítani a továbbképzési szükségletek felmérésére, a megfelelő továbbképzés biztosítására a személyzet mindazon tagjainak számára, akiknek a munkája jelentős hatást gyakorolhat a környezetre. A továbbképzésekről megfelelő feljegyzéseket kell készítenie és az éves környezeti beszámolójában ismertetni kell. 9. Személyre szólóan meghatározott feladatokat végző személyzetnek megfelelő végzettségen, képzettségen és/vagy gyakorlaton alapuló tudással kell rendelkeznie. Felelősség 10. Az engedélyes köteles biztosítani, hogy a környezetvédelmi megbízott, akire a 11/1996. (VII. 4.) KTM rendelet előírásai vonatkoznak, elérhető legyen a környezetvédelmi felügyelők számára a telephellyel összefüggő környezetvédelmi kérdések felmerülése esetén. A környezetvédelmi megbízott nevét és adatait minden környezetvédelmi adatközlésben meg kell adni. Jelentéstétel 11. Az engedélyes köteles a felügyelőség részére az engedély kiadását követően az utolsó naptári évről (január 1-től december 31-ig terjedő időintervallumról) március 31-ig, és ezt követően minden évben március 31-i határidővel a benyújtást megelőző naptári évre vonatkozóan Éves környezetvédelmi jelentést benyújtani, amely meg kell hogy feleljen a jogszabályok és a felügyelőség által támasztott követelményeknek. A jelentésnek tartalmaznia kell legalább az Adatrögzítés, adatközlés és jelentéstétel a felügyelőség részére című táblázatban előírtakat.

22 22 Indokolás Olyan megfelelő háttértervezést kell biztosítani már a tevékenység végzését megelőzően, amely lehetővé teszi a folyamatos értékelést, a környezet állapotát befolyásoló tények egymással összehasonlítható módon való rögzítését és az ezzel kapcsolatos megfelelő adatszolgáltatást. Értesítés 12. Az engedélyes köteles értesíteni a felügyelőséget telefonon vagy faxon, vagy bármely, a felügyelőség által megjelölt hatóságot a lehetőség szerinti minél rövidebb időn belül, a következő események bármelyikének bekövetkezése esetén: - A tevékenységből eredő nem engedélyezett kibocsátások esetén. - Bármely olyan esetben, amely a felszíni víz vagy a felszín alatti vizek, a levegő vagy talaj veszélyeztetését vagy szennyezését okozhatja és sürgős beavatkozást igényel/igényelhet. 13. Az engedélyes köteles az értesítés részeként megjelölni az esemény bekövetkezésének dátumát és pontos idejét, a bekövetkezés részleteit és a kibocsátásoknak a lehetőség szerinti legkisebb mértékűre való csökkentése és a megismétlődés elkerülése érdekében tett intézkedéseket. Az engedélyes köteles feljegyzést készíteni valamennyi, a fentiekben megjelölt eseményről. A felügyelőség részére benyújtott jelentésnek tartalmaznia kell az esemény bekövetkezésének részletes okait, körülményeit és a környezetre gyakorolt hatás, valamint a keletkező hulladék minimalizálása érdekében tett intézkedéseket. 14. Minden olyan esemény kapcsán, amely a levegő vagy talaj veszélyeztetését szennyezését okozhatja és sürgős beavatkozást igényel/igényelhet, továbbá a felszíni és felszín alatti vizek veszélyeztetésével vagy szennyezésével kapcsolatos, az engedélyes köteles az esemény bekövetkezte után a lehető legrövidebb időn belül a következő hatóságokat értesíteni: - az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget (Szeged, Felső Tisza-part 17.; telefon: a 62/ , fax: 62/ ): a levegő, a talaj, a talajvíz, a felszíni víz veszélyeztetése vagy szennyezése esetén, - a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot (Szeged, Berlini krt telefon: 62/ , megyei ügyelet 62/ ): tűz és katasztrófahelyzet esetén, - az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Dél-alföldi Regionális Intézetét (Békéscsaba, Gyulai út 61.; telefon: 66/ , fax: 66/ ): az emberi egészséget veszélyeztető veszély esetén. Indokolás Az események kapcsán történő értesítés szabályainak előírása biztosítja a hatóságok részére a tevékenységgel kapcsolatos naprakész információk megismerését. LEVEGŐVÉDELEM Védelmi övezetet a 21/2001 (II. 14.) Korm. rendelet (a levegővédelemmel kapcsolatos egyes szabályokról) 6. (2) bekezdése alapján az alábbiakban jelölöm ki: A 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet 6. (6) bekezdése értelmében a Hódmezővásárhely 66502/16 hrsz. alatti (az üzem területét képező) ingatlanon a védelmi övezet, a légszennyező pontforrások által határolt terület körül, 300 m sugarú kör.

23 A védelmi övezetet az alábbi területek képezik: Hrsz megnevezés Besorolás Területnagyság (m2) Védelmi terület (m2) 6493 csatorna belterület csatorna belterület /1 beépítetlen terület belterület /1 közút belterület /2 országos közút belterület /3 közút belterület /1 ipartelep belterület /2 ipartelep belterület /9 ipartelep belterület /11 ipartelep belterület /14 épület és udvar belterület /15 ipartelep belterület /17 ipartelep belterület út belterület ipartelep belterület ipartelep belterület közút belterület /5 út belterület /1 út belterület /2 út belterület /3 út belterület /9 ipartelep belterület /4 vetőmag kutató állomás belterület /16 út belterület /11 ipartelep belterület /12 ipartelep belterület /1 közforgalmú vasút belterület vasút 6496/13 ipartelep belterület /14 ipartelep belterület /15 ipartelep belterület /16 ipartelep belterület kivett csatorna külterület csatorna 013/5 kivett út külterület /6 szántó külterület /7 szántó külterület /8 szántó külterület /9 szántó külterület /10 szántó külterület /11 szántó külterület /12 szántó külterület /13 szántó külterület /14 szántó külterület /15 szántó külterület /16 szántó külterület /17 szántó külterület /18 szántó külterület /19 szántó külterület /20 szántó külterület /21 szántó külterület /22 szántó külterület /23 szántó külterület /24 szántó külterület /3 kivett út külterület

24 24 016/11 kivett út külterület /12 szántó külterület /13 szántó külterület /14 szántó külterület /15 szántó külterület /16 szántó külterület /17 szántó külterület /18 szántó külterület /19 szántó külterület /20 szántó külterület /21 szántó külterület /22 szántó külterület /23 szántó külterület /24 szántó külterület /6 kivett út külterület /8 szántó külterület /9 szántó külterület /10 szántó külterület Indokolás - 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet 6. (1) bekezdése alapján védelmi övezetet kell kialakítani a rendelet 2. számú melléklet 1.1 pontjában megadott, nagy tüzelőberendezések 50 MW-ot meghalad bemenő hőteljesítménnyel tevékenység esetén. A védelmi övezett nagysága legalább 500, de legfeljebb 1000 m. - 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet 6. (6) bekezdése értelmében a település jegyzőjének és a közegészségügyi hatóság szakhatósági állásfoglalása alapján a védelmi övezet 300 m-re csökkenthető. - 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet 6. (6) alapján, az ÁNTSZ Makó,- Hódmezővásárhelyi Kistérségi Intézete /2008. számon, valamint a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Jegyzője /2008. számon szakhatósági hozzájárulását adta a védelmi övezet 300 m-re történő csökkentéséhez. A telephelyen levegőterhelést okozó technológia: Technológia megnevezése Technológia azonosítója Biomassza tüzelésű 1. Gáztüzelésű kazánok 2. Növényi olaj előállítása Biomassza-tüzelésű kazán 1. számú technológia: Pontforrás jele Megnevezés Magasság (m) Átmérő (mm) EP 18 Biomassza tüzelésű kazán kéménye

25 25 Technológiai határértékek tüzelőberendezésre Forrás Légszennyező anyag Határérték (mg/m 3 ) Kén-dioxid és kéntrioxid Nitrogén-oxidok 200 Szén-monoxid 250 EP 18 Szilárd 150 Elégetlen szerves szénvegyület C-ben 50 kifejezve A mg/m 3 -ben kifejezett koncentrációk száraz (vízmentes) 273 K hőmérsékletű, 101,3 kpa nyomású, 11 % oxigéntartalmú füstgázra vonatkoznak. 2. Földgáztüzelésű kazánok 2. számú technológia: Pontforrás jele Megnevezés Magasság (m) Átmérő (mm) EP11A Gázkazán kéménye EP11B Gázkazán kéménye EP11C Gázkazán kéménye EP12 Gázkazán kéménye Technológiai határértékek tüzelőberendezésre Forrás Légszennyező anyag Határérték (mg/m 3 ) Kén-dioxid és kéntrioxid 35 EP11A, EP11B, EP11C, Nitrogén-oxidok 350 EP12 Szén-monoxid 100 szilárd 5 A mg/m 3 -ben kifejezett koncentrációk száraz (vízmentes) 273 K hőmérsékletű, 101,3 kpa nyomású, 3% oxigéntartalmú füstgázra vonatkoznak. 3. Növényi olaj elállítása 1. és 2. számú technológia: Pontforrás jele Megnevezés Magasság (m) Átmérő (mm) EP7 Ciklonkürtő EP8 Ciklonkürtő EP9 Ciklonkürtő EP10 Abszorpciós szűrő kürtője EP1 Ciklonkürtő EP2(A) 6 db ciklonkürtő 18 6x700 EP2(B) 4 db ciklonkürtő 18 4x700

26 26 EP3 Ciklonkürtő EP4 Ciklonkürtő EP5 Ciklonkürtő EP6 Zsákszűrő kürtője EP13 Zsákszűrő kürtője EP14 Zsákszűrő kürtője EP15 Zsákszűrő kürtője EP16 Ciklonkürtő EP17A Ciklonkürtő EP17B Ciklonkürtő F1 Zsákszűrő kürtője F2 Zsákszűrő kürtője F4 Zsákszűrő kürtője F5 Zsákszűrő kürtője F6 Zsákszűrő kürtője F7 Zsákszűrő kürtője F8 Zsákszűrő kürtője F9 Zsákszűrő kürtője F10 Zsákszűrő kürtője F11 Zsákszűrő kürtője F12 Zsákszűrő kürtője F13 Zsákszűrő kürtője F14 Zsákszűrő kürtője F15 Zsákszűrő kürtője F16 Zsákszűrő kürtője F17 Zsákszűrő kürtője F19 Zsákszűrő kürtője 2 80 F20 Zsákszűrő kürtője 2 80 F21 Zsákszűrő kürtője F22 Zsákszűrő kürtője F23 Zsákszűrő kürtője F24 Zsákszűrő kürtője F25 Zsákszűrő kürtője F26 Zsákszűrő kürtője F27 Zsákszűrő kürtője F28 Zsákszűrő kürtője 4 75 F29 Zsákszűrő kürtője F30 Zsákszűrő kürtője 8 75 F31 Zsákszűrő kürtője F32 Zsákszűrő kürtője F33 Zsákszűrő kürtője F34 Zsákszűrő kürtője F35 Zsákszűrő kürtője F36 Zsákszűrő kürtője F37 Zsákszűrő kürtője F38 Zsákszűrő kürtője F39 Zsákszűrő kürtője F40 Zsákszűrő kürtője F41 Zsákszűrő kürtője F42 Zsákszűrő kürtője F43 Zsákszűrő kürtője 2 100

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím : 9002 Győr, Pf. 471.

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség H A T Á R O Z A T

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség H A T Á R O Z A T Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Szám: 12003-11-13/2008. Ea.: dr. Fűz István Szóráth Zoltán Tárgy: 12003-1-13/2005. sz. IPPC-engedély módosítása H A T Á R O

Részletesebben

Vas Megyei Kormányhivatal

Vas Megyei Kormányhivatal Vas Megyei Kormányhivatal Iktatószám: VAV/KTF/622-14/2015 Ügyintézők: Paksa Tibor, dr. Bodorkós Erzsébet Telefon: (94) 506-719 Tárgy: a GE Hungary Kft. Nagykanizsa, Kinizsi u. 97. szám alatti telephelye

Részletesebben

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Ikt.sz.: 1032-83/2006. Ea: Molnár Gabriella Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mint I. fokú hatóság 5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. Tel.:(06 56) 423-422, 422-255,

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím: 9002 Győr, Pf. 471. Telefon: Központi: 96/524-000, Ügyfélszolgálat: 96/524-001 Fax: 96/524-024 web:

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság Hatósági Engedélyezési Iroda Környezetvédelmi Engedélyezési

Részletesebben

Tárgy: H A T Á R O Z A T

Tárgy: H A T Á R O Z A T Ügyszám: Ügyintéző: mellék: 226/154 589-23/2015. Székelyhidi Ferenc/dr. Szeifert László Tárgy: Melléklet: A Nyírbátor, 0207/5 hrsz. alatt lévő regionális biogáz üzem egységes környezethasználati engedélye

Részletesebben

HATÁROZAT. A Design Termelő, Szolgáltató, Kereskedelmi Kft. (6000 Kecskemét, Ipar u. 6.) részére. hulladékgazdálkodási engedélyt adok,

HATÁROZAT. A Design Termelő, Szolgáltató, Kereskedelmi Kft. (6000 Kecskemét, Ipar u. 6.) részére. hulladékgazdálkodási engedélyt adok, ,ÍÖGERŐ9 u v é g r e h a j t h a t ó in»...nap C s o n g r á d M e g y e i K o r m á n y h iv a t a l ' tttu m W th W W M W M lh W I I Ip I»...»»»»7» fit, T Ügyiratszám: CSZ/01/5609-11/2016. KTFO-azonosító:

Részletesebben

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mint I. fokú hatóság 5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. Tel.:(06 56) 523-423 Fax: (06 56) 343-768 Postacím: 5002 Szolnok, Pf. 25

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG Ügyszám: 14898/2014. Iktatószám: 82656/2014. Ügyintéző: Sturmné Laczó Andrea Tárgy: Hulladékgazdálkodási engedély H A T Á R O Z A T 1.00

Részletesebben

Tárgy: HATÁROZAT. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (továbbiakban: felügyelőség)

Tárgy: HATÁROZAT. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (továbbiakban: felügyelőség) FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 4400 Nyíregyháza, Kölcsey F. u. 12-14. : Pf.:246, : (42) 598-930, Fax: (42) 598-941, E-mail: ftvkvf_ugyfszolg@ftvktvf.kvvm.hu

Részletesebben

Magyar Cukor Zrt. Kaposvári Cukorgyárának egységes környezethasználati engedélye

Magyar Cukor Zrt. Kaposvári Cukorgyárának egységes környezethasználati engedélye Th. melléklet TELEPHELY ADATLAP (Th) Száma: Th. mell. 1/2. old. A telephely általános adatai Neve: Magyar Cukorgyártó és Forgalmazó Zrt. Kaposvári Cukorgyára Címe: 7400 Kaposvár, Pécsi út 10-14. Helyrajzi

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím : 9002 Győr, Pf. 471.

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. m ó d o s í t j a :

H A T Á R O Z A T. m ó d o s í t j a : Ügyszám: Ügyintéző: Telefonmellék: FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 4400 Nyíregyháza, Kölcsey F. u. 12-14. : Pf.:246, : (42) 598-930, Fax: (42) 598-941, E-mail:

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 Kérjük, válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Szám: 246-2/1/2014./II. Tárgy: a Zalakerámia

Részletesebben

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mint I. fokú hatóság 5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. Tel.: (06 56) 523-423 Fax: (06 56) 343-768 Postacím: 5002 Szolnok, Pf. 25

Részletesebben

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mint I. fokú hatóság 5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. Tel.:(06 56) 523-423 Fax: (06 56) 343-768 Postacím: 5002 Szolnok, Pf. 25

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelség Szám: 79.700-6-47/2012. Tárgy: Szeged Energia Zrt., Szeged, kombinált ciklusú Eladó: Dr. Jenei Mária gázturbinás er összevont

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Iktatószám: 6252-17/2016. Tárgy: Mosonmagyaróvár, Rettig Hungary Kft, Kühne Ede tér 2. (hrsz. 2786) alatt folytatott panelradiátor felületkezelési tevékenységre

Részletesebben

Polgár Város víziközműveinek gördülő fejlesztési terve 2016-2030

Polgár Város víziközműveinek gördülő fejlesztési terve 2016-2030 Polgár Város víziközműveinek gördülő fejlesztési terve 2016-2030 Víziközmű rendszer kódjai: Ivóvízrendszer: 11-23117-1-001-00-10 Szennyvízrendszer: 21-23117-1-001-00-06 A víziközmű rendszer üzemeltetője:

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím: 9002 Győr, Pf. 471.

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 85.157-1-7/2011. Ea: dr. Balthazár Éva Pádár Csilla Tárgy: hulladékkezelési engedély H A T Á R O Z A T A Biopetrol Környezettechnikai

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉS FÖLDES, 2016. JANUÁR 28.

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉS FÖLDES, 2016. JANUÁR 28. 1 FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5./Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 119-../2016. 6. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez a Község

Részletesebben

16/2001. (VII. 18.) KöM rendelet a hulladékok jegyzékéről 1

16/2001. (VII. 18.) KöM rendelet a hulladékok jegyzékéről 1 16/2001. (VII. 18.) KöM rendelet a hulladékok jegyzékéről 1 A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hgt.) 59. -a (2) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján

Részletesebben

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mint I. fokú hatóság 5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. Tel.: (06 56) 523-423 Fax: (06 56) 343-768 Postacím: 5002 Szolnok, Pf. 25

Részletesebben

TELJES KÖRŰ KÖRNYEZETVÉDELMI FELÜLVIZSGÁLAT IBRÁNY ÉS TÉRSÉGE TELEPÜLÉSI SZILÁRDHULLADÉK LERAKÓ TELEP DEBRECEN, 2014. MÁRCIUS

TELJES KÖRŰ KÖRNYEZETVÉDELMI FELÜLVIZSGÁLAT IBRÁNY ÉS TÉRSÉGE TELEPÜLÉSI SZILÁRDHULLADÉK LERAKÓ TELEP DEBRECEN, 2014. MÁRCIUS EGYSÉGES KÖRNYEZETHASZNÁLATI ENGEDÉLY MÓDOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN VÉGZETT TELJES KÖRŰ KÖRNYEZETVÉDELMI FELÜLVIZSGÁLAT IBRÁNY ÉS TÉRSÉGE TELEPÜLÉSI SZILÁRDHULLADÉK LERAKÓ TELEP 2014. március ENVIRO-EXPERT KFT.

Részletesebben

ORSZAGOS KOR NYELETVFDLLMI ES~ERMESZEIVEDEL VII F OFELUGYELOSEG HATÁROZAT

ORSZAGOS KOR NYELETVFDLLMI ES~ERMESZEIVEDEL VII F OFELUGYELOSEG HATÁROZAT .. ORSZAGOS KOR NYELETVFDLLMI ES~ERMESZEIVEDEL VII F OFELUGYELOSEG Ik a ós:dm: EÍá iraisa,,,: Ugvinté:ó: OKTF-KP/l996-2 1/2015. 14/6002/2014. Gábriel Edit Túigv: l-iulladékgazdálkodási engedély HATÁROZAT

Részletesebben

A határozat JOGERŐS: év: 2011 hó: 08. nap: 15. KÜJ: 100 170 793 KTJ: Határozat

A határozat JOGERŐS: év: 2011 hó: 08. nap: 15. KÜJ: 100 170 793 KTJ: Határozat ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság Hatósági Engedélyezési Iroda Környezetvédelmi Engedélyezési

Részletesebben

Tárgy: 14/514-12/2007. számú határozat javítása

Tárgy: 14/514-12/2007. számú határozat javítása ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG 14/514 13/2007. Előadó: Hadnagy Attila Tárgy: 14/514-12/2007. számú határozat javítása HATÁROZAT Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi

Részletesebben

A TEVÉKENYSÉG ÉS KAPCSOLÓDÓ LÉTESÍTMÉNYEK (Te) LAFARGE Magyarország Kft. királyegyházai cementgyárának egységes környezethasználati engedélye

A TEVÉKENYSÉG ÉS KAPCSOLÓDÓ LÉTESÍTMÉNYEK (Te) LAFARGE Magyarország Kft. királyegyházai cementgyárának egységes környezethasználati engedélye A TEVÉKENYSÉG ÉS KAPCSOLÓDÓ LÉTESÍTMÉNYEK (Te) LAFARGE Magyarország Kft. Te/M3. melléklet Száma: Te/M3. mell. 23/14. oldal A hulladékcsoportok ének tartománya Hulladékcsoport Mennyiség (ezer t/év) minimum

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Szám: 95944-1-33/2014. Ea: dr. F z István dr. Heged s Márta Balatonyi Zsolt Berényi Anita Kovács Tibor H A T Á R O Z A T Tárgy: Biotojás

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Határozat

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Határozat GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Iktatószám: 14869-15/2015. Hiv. szám: - Tárgy: Ügyintéző: dr. Király Bernadett Zsófia / Nagyné Bakonyi Ildikó Melléklet: - Tatabánya, Coloplast Hungary Gyártó Kft.

Részletesebben

Kompromisszum. Levegőtisztaság-védelem. Lehetséges tisztítási módszerek. Légszennyezettség csökkentésére ismert alternatív lehetőségek

Kompromisszum. Levegőtisztaság-védelem. Lehetséges tisztítási módszerek. Légszennyezettség csökkentésére ismert alternatív lehetőségek Kompromisszum Levegőtisztaság-védelem A levegőszennyezés elleni védekezés lehetőségei Az emissziók szabályozásának mértéke: A környezet minőségére vonatkozó társadalmi igény Az ország gazdasági lehetőségei

Részletesebben

A HULLADÉKOK ENERGETIKEI HASZNOSÍTÁSA A HATÓSÁGI ENGEDÉLYEZÉS TÜKRÉBEN

A HULLADÉKOK ENERGETIKEI HASZNOSÍTÁSA A HATÓSÁGI ENGEDÉLYEZÉS TÜKRÉBEN HULLADÉKOK TERMIKUS HASZNOSÍTÁSA KONFERENCIA Budapest, 2014. október 07. A HULLADÉKOK ENERGETIKEI HASZNOSÍTÁSA A HATÓSÁGI ENGEDÉLYEZÉS TÜKRÉBEN Bese Barnabás általános igazgatóhelyettes Észak-magyarországi

Részletesebben

FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG

FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 4400 Nyíregyháza, Kölcsey F. u. 12-14. : Pf.:246 : (42) 598-930 Fax: (42) 598-941 E-mail: ftvkvf_ugyfszolg@ftvktvf.kvvm.hu Internet:

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség HATÁROZAT

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség HATÁROZAT Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelség Szám: 60536-6-17/2010. Ügyintéz: Lovrityné Kiss Beáta Novákné Kovács Hedvig Balatonyi Zsolt Sipos László dr. Mader Balázs Tárgy:

Részletesebben

FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG

FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 4400 Nyíregyháza, Kölcsey F. u. 12-14. : Pf.:246 : (42) 598-930 Fax: (42) 598-941 E-mail: ftvkvf_ugyfszolg@ftvktvf.kvvm.hu Internet:

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG HATÁROZAT

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG HATÁROZAT ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím: 9002 Győr, Pf. 471. Telefon: Központi: 96/524-000, Ügyfélszolgálat: 96/524-001 Fax: 96/524-024 web:

Részletesebben

1. BEVEZETÉS... 3 2. TERVEZETT TEVÉKENYSÉG ISMERTETÉSE... 5 3. KÖRNYEZETRE VÁRHATÓAN GYAKOROLT HATÁSOK BEMUTATÁSA... 7

1. BEVEZETÉS... 3 2. TERVEZETT TEVÉKENYSÉG ISMERTETÉSE... 5 3. KÖRNYEZETRE VÁRHATÓAN GYAKOROLT HATÁSOK BEMUTATÁSA... 7 A Zala Hőerőmű Kft. Söjtörön tervezett szalmatüzelésű erőművének módosított Környezeti Hatástanulmánya és Egységes Környezethasználati Engedélykérelme Közérthető összefoglaló 2008.június 1. BEVEZETÉS...

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ. I. Áttekintés

ÖSSZEFOGLALÓ. I. Áttekintés ÖSSZEFOGLALÓ A nagy mennyiségű szervetlen vegyi anyagok (ammónia, savak és műtrágyák) gyártása számára elérhető legjobb technikákról (Best Available Techniques, BAT) szóló referenciadokumentum (BREF) a

Részletesebben

Tárgy: A keszthelyi szennyvíztisztító telep iszapkezelő H A T Á R O Z A T

Tárgy: A keszthelyi szennyvíztisztító telep iszapkezelő H A T Á R O Z A T NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2. 9701 Pf.: 183 Kérjük, válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Ikt. sz.: 18-1/17/2010/II. Műszaki

Részletesebben

FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 4400 Nyíregyháza, Kölcsey F. u. 12-14. : Pf.:246, : (42) 598-930, Fax: (42) 598-941, E-mail: ftvkvf_ugyfszolg@ftvktvf.kvvm.hu

Részletesebben

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Kérjük, vá laszában hivatkozzon iktatószá munkra! Ikt. sz.: KTVF: 5444-5/2012. Tárgy: MOL Nyrt. Dunai Finomító egységes környezethasználati

Részletesebben

16/2001. (VII. 18.) KöM rendelet. a hulladékok jegyzékérõl

16/2001. (VII. 18.) KöM rendelet. a hulladékok jegyzékérõl 16/2001. (VII. 18.) KöM rendelet a jegyzékérõl A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hgt.) 59. -a (2) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következõket

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Iktatószám: 881-1/2016. Tárgy: Győr, GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodási Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatóság telephelyének egységes környezethasználati

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím : 9002 Győr, Pf. 471.

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. környezetvédelmi engedélyt adok az alábbiak szerint.

H A T Á R O Z A T. környezetvédelmi engedélyt adok az alábbiak szerint. Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Üi.szám: 10442-2-20/2010. Ea: dr. Petrovics György (jogi ea.) Lovászi Péter (természetvédelem) Balatonyi Zsolt (hulladékgazd.)

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. engedélyezem,

H A T Á R O Z A T. engedélyezem, Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Üi.szám: 80144-1-6/2011. Ea: dr. Petrovics György Dr. Budavári Viktória Tárgy: hulladékkezelési engedély H A T Á R O Z A T A

Részletesebben

LAKICS GÉPGYÁRTÓ KFT.

LAKICS GÉPGYÁRTÓ KFT. 1. LAKICS GÉPGYÁRTÓ KFT. KÖRNYEZETI TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS 2014. ről Környezeti fenntarthatóság részterülethez FENNTARTHATÓSÁGI SZÁMÍTÁSOK Készítette: Kővári László Hulladékgazdálkodási szakértő Szkv-1.1

Részletesebben

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mint I. fokú hatóság 5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. Tel.:(06 56) 523-423 Fax: (06 56) 343-768 Postacím: 5002 Szolnok, Pf. 25

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG Tárgy: Hulladékgazdálkodási engedély Ügyszám: 25632/2014. Iktatószám: 24353/2015. Ügyintéző: Görög Annamária H A T Á R O Z A T 1.00 Engedélyes:

Részletesebben

Tárgy: Melléklet: HATÁROZAT

Tárgy: Melléklet: HATÁROZAT FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 4400 Nyíregyháza, Kölcsey F. u. 12-14. : Pf.:246, : (42) 598-930, Fax: (42) 598-941 E-mail: ftvkvf_ugyfszolg@ftvktvf.kvvm.hu

Részletesebben

Tárgy: Mell.: HATÁROZAT

Tárgy: Mell.: HATÁROZAT Ügyszám: Ügyintéző: Telefon mellék: 1093-14/2015. Biróné Pájer Judit dr. Görög Teodóra 227/152 Tárgy: Mell.: Nyíregyháza, Ipari park 31358/11. hrsz. alatti Nyíregyházi hűtőgépgyár egységes környezethasználati

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím : 9002 Győr, Pf. 471.

Részletesebben

TARTALMI ÖSSZEFOGLALÓ

TARTALMI ÖSSZEFOGLALÓ TARTALMI ÖSSZEFOGLALÓ Ezen referencia dokumentum a vasfémiparban használható legjobb elérhető technikákról (Best Available Technique = BAT) az Európai Tanács 96/61/EK számú irányelvének 16 (2) szakasza

Részletesebben

Szám: 1237-1/1/2015./I. Tárgy: Wienerberger Téglaipari Zrt. Kőszeg, Csepregi u. 2. szám alatti telephelyének egységes környezethasználati engedélye

Szám: 1237-1/1/2015./I. Tárgy: Wienerberger Téglaipari Zrt. Kőszeg, Csepregi u. 2. szám alatti telephelyének egységes környezethasználati engedélye NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Szám: 1237-1/1/2015./I. Tárgy: Wienerberger

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Iktatószám: 12635-46/2015. Hiv. szám: - Tárgy: Egységes környezethasználati engedély - módosítás Ügyintéző: dr. Karácsony Edina Tóth Ilona Mária Melléklet: - H A

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím: 9002 Győr, Pf. 471.

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL HATÁROZAT

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL HATÁROZAT GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Iktatószám: 8725-21/2015. Hiv. szám: Tárgy: Ügyintéző: dr. Kuller Gábor Orosvári Tamás/ Tarjányi István Puskás Sándor Bender Ferenc Juhász Judit dr. Balogh-Máté

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG H A T Á R O Z A T

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG H A T Á R O Z A T NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2. 9701 Pf.: 183 Ikt. szám153-1/10/2009 Műszaki ea.: Pálfiné Jébert Tünde Telefon: 94/504-144

Részletesebben

Kazánok. Hőigények csoportosítása és jellemzőik. Hőhordozó közegek, jellemzőik és főbb alkalmazási területeik

Kazánok. Hőigények csoportosítása és jellemzőik. Hőhordozó közegek, jellemzőik és főbb alkalmazási területeik Kazánok Kazánnak nevezzük azt a berendezést, amely tüzelőanyag oxidációjával, vagyis elégetésével felszabadítja a tüzelőanyag kötött kémiai energiáját, és a keletkezett hőt hőhordozó közeg felmelegítésével

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG A határozat jogerős: év: hó: nap: KÜJ: 100528112 KTJ: 102224967 Iktatószám: 13735-10/2013. Hiv. szám: - Tárgy: Oroszlány, Oroszlányi Szolgáltató Zrt., Előadó: Műszaki ea.: Szakértő: Sipos Bernadett Pulai

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. e g y s é g e s k ö r n y e z e t h a s z n á l a t i e n g e d é l y t

H A T Á R O Z A T. e g y s é g e s k ö r n y e z e t h a s z n á l a t i e n g e d é l y t CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: 59983-2-44/2015. Ügyintéző: dr. Valastyán Réka Berényi Anita Balatonyi Zsolt Király Dániel Kovács Viktor Tel.: +36 (62) 553-060 / 44147 Tárgy: Loósz István e.v.,

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG Ügyszám: 10387/2014. Iktatószám: 76707/2014. Ügyintéző: Sturmné Laczó Andrea Tárgy: Hulladékgazdálkodási engedély H A T Á R O Z A T 1.00

Részletesebben

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Kérjük, vá laszában hivatkozzon iktatószá munkra! Ikt. sz.: KTVF: 3239-6/2012. Tárgy: Zalakerámia Zrt. Romhányi Gyáregysége

Részletesebben

Környezetvédelmi Bizottság előterjesztése TÁJÉKOZTATÓ GYŐR 2005. ÉVI KÖRNYEZETI ÁLLAPOTÁRÓL

Környezetvédelmi Bizottság előterjesztése TÁJÉKOZTATÓ GYŐR 2005. ÉVI KÖRNYEZETI ÁLLAPOTÁRÓL napirendi pont Környezetvédelmi Bizottság előterjesztése TÁJÉKOZTATÓ GYŐR 2005. ÉVI KÖRNYEZETI ÁLLAPOTÁRÓL Tisztelt Közgyűlés! Az 1995. évi LIII. tv. három fejezetében is (12. (3), 46. (1) e., 51. (3)

Részletesebben

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Kérjük, vá laszában hivatkozzon iktatószá munkra! Ikt. sz.: KTVF: 1863-5/2012. Tárgy: A Wienerberger Téglaipari Zártkörűen Működő

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Iktatószám: 11601-15/2015. Hiv. szám: Tárgy: Ügyintéző: dr. Sebő F. Dániel, Tóth Ilona Mária Melléklet: BÜCHL HUNGARIA Kft. KÜJ: 100409899 KTJ: 100882646 Hulladékgazdálkodási

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. A hatóság a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (9024 Győr, Kálvária út 4-10., KSH azonosító kódja: 11123947-2-08 ) részére

H A T Á R O Z A T. A hatóság a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (9024 Győr, Kálvária út 4-10., KSH azonosító kódja: 11123947-2-08 ) részére ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság Hatósági Engedélyezési Iroda - Környezetvédelmi Engedélyezési

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím: 9002 Győr, Pf. 471. Telefon: Központi: 96/524-000, Ügyfélszolgálat: 96/524-001 Fax: 96/524-024 web:

Részletesebben

Fejér Megyei Kormányhivatal

Fejér Megyei Kormányhivatal Fejér Megyei Kormányhivatal Ügyszám: KTF-20303/2015., 36221/2016. Ügyintéző: Demeter Anikó Dr. Bartus Beáta Telefon: (22) 514-300, (22) 514-310 Tárgy: Nak 057/6 helyrajzi számon lévő I. számú sertéstelep

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. m ó d o s í t j a : II.

H A T Á R O Z A T. m ó d o s í t j a : II. , ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság Hatósági Engedélyezési Iroda Környezetvédelmi Engedélyezési

Részletesebben

KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 7. Előadás. Szennyvíztisztítási technológiák 2. Bodáné Kendrovics Rita ÓE RKK KMI 2010

KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 7. Előadás. Szennyvíztisztítási technológiák 2. Bodáné Kendrovics Rita ÓE RKK KMI 2010 KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 7. Előadás Szennyvíztisztítási technológiák 2. Bodáné Kendrovics Rita ÓE RKK KMI 2010 III. Fokú tisztítási technológia N és P eltávolítása Természetes és mesterséges

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék A hulladék k definíci ciója Bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2., 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Szám: 651-1/1/2015./I. Tárgy: BPW-HUNGÁRIA

Részletesebben

Pannon-Connection Bt. Víz és Környezet Mérnökiroda 9023 Győr, Álmos u. 2. Tel. fax: 96-411-009 E-mail: pc@rovacsgabor.axelero.

Pannon-Connection Bt. Víz és Környezet Mérnökiroda 9023 Győr, Álmos u. 2. Tel. fax: 96-411-009 E-mail: pc@rovacsgabor.axelero. Pannon-Connection Bt. Víz és Környezet Mérnökiroda 9023 Győr, Álmos u. 2. Tel. fax: 96-411-009 E-mail: pc@rovacsgabor.axelero.net Megbízó: Tárkány Község Önkormányzata, 2945 Tárkány, Fő u. 144. Terv megnevezése:

Részletesebben

ELJÁRÁST MEGINDÍTÓ FELHÍVÁS. A Kbt. 121. (1) bekezdés b) pontja szerinti eljárás. 3. melléklet a 92/2011. (XII. 30.

ELJÁRÁST MEGINDÍTÓ FELHÍVÁS. A Kbt. 121. (1) bekezdés b) pontja szerinti eljárás. 3. melléklet a 92/2011. (XII. 30. 3. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzési Hatóság Hivatalos Lapja ELJÁRÁST MEGINDÍTÓ FELHÍVÁS A Kbt. 121. (1) bekezdés b) pontja szerinti eljárás X Építési

Részletesebben

HULLADÉK ÉGETÉS X. Előadás anyag

HULLADÉK ÉGETÉS X. Előadás anyag TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Az ipari hulladékgazdálkodás vállalati gyakorlata HULLADÉK ÉGETÉS X. Előadás anyag Dr. Molnár Tamás Géza Ph.D főiskolai docens SZTE MK Műszaki Intézet FŐBB TERMIKUS HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI

Részletesebben

A tételsor a 12/2013. (III. 28.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/43

A tételsor a 12/2013. (III. 28.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/43 A vizsgafeladat ismertetése: Vegyipari technikus és vegyianyaggyártó szakképesítést szerzőknek Ismerteti a vegyipari technológiák anyag és energia ellátását. Bemutatja a vegyiparban szükséges fontosabb

Részletesebben

ALATTI INGATLANON TERVEZETT

ALATTI INGATLANON TERVEZETT ELŐZETES KONZULTÁCIÓS DOKUMENTÁCIÓ ÚJFEHÉRTÓ KÜLTERÜLET 08/34 HELYRAJZI SZÁM ALATTI INGATLANON TERVEZETT GTE HULLADÉK FELDOLGOZÓ PROJEKT Tervszám: K 288/2015. Készült a 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet

Részletesebben

Melléklet: HATÁROZAT. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (továbbiakban: felügyelőség)

Melléklet: HATÁROZAT. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (továbbiakban: felügyelőség) FELSŐ TISZA VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 4400 Nyíregyháza, Kölcsey F. u. 12-14. : Pf.:246, : (42) 598-930, Fax: (42) 598-941, E-mail: ftvkvf_ugyfszolg@ftvktvf.kvvm.hu

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 89.541-1-13/2012. Ea: dr. Balthazár Éva Filakné Enyedi Andrea Lovrityné Kiss Beáta Privitzer Jen Radócz Zoltán Tárgy:

Részletesebben

Vajszló, 140 hrsz. biogáz üzem egységes környezethasználati engedélye

Vajszló, 140 hrsz. biogáz üzem egységes környezethasználati engedélye Th. melléklet TELEPHELY ADATOK (Th) Száma: Th. 7/1. oldal 1. Telephely főbb adatai: 1.1. Megnevezése: Vajszlói biogáz üzem 1.2. Sertéstelep címe: Vajszló, 140 hrsz 1.3. EOV koordináták: Y: 568 278 X: 580

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Szennyvíz Minden olyan víz, ami valamilyen módon felhasználásra került. Hulladéktörvény szerint:

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG Tárgy: Hulladékgazdálkodási engedély H A T Á R O Z A T Ügyszám: 19619/2013. Iktatószám: 16483/2014. Ügyintéző: Bujdosó Julianna 1.00 Engedélyes:

Részletesebben

SEVÍZ - SZ-SZV Szeged, Közműves Szennyvízelvezetés és tisztítás

SEVÍZ - SZ-SZV Szeged, Közműves Szennyvízelvezetés és tisztítás Gördülő Fejlesztési terv Felújítási és pótlási terv SEVÍZ - SZ-SZV Szeged, Közműves Szennyvízelvezetés és tisztítás MEKH kód: 21-33367-1-001-00-13 víziközművek felújítása, pótlása 2014. szeptember 1 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

DEPÓNIA KFT. KÖZSZOLGÁLTATÓI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERVE. 2013. Székesfehérvár. PROGRESSIO Mérnöki Iroda Kft Központ: 1028 Budapest, Muhar u.54.

DEPÓNIA KFT. KÖZSZOLGÁLTATÓI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERVE. 2013. Székesfehérvár. PROGRESSIO Mérnöki Iroda Kft Központ: 1028 Budapest, Muhar u.54. PROGRESSIO Mérnöki Iroda Kft Központ: 1028 Budapest, Muhar u.54. Iroda: 8000 Székesfehérvár, Távírda u. 2/A. Tel: 06-22-503-214, Fax: 06-22-503-215 Mérnöki Iroda Kft. E-mail: iroda@progressio.hu www.progressio.hu

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ. A BREF alkalmazási területe

ÖSSZEFOGLALÓ. A BREF alkalmazási területe ÖSSZEFOGLALÓ A kovácsüzemek és öntödék BREF (elérhető legjobb technika referencia dokumentum) a 96/61/EK tanácsi irányelv 16. cikke (2) bekezdése szerint végzett információcserét tükrözi. Az összefoglalót

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Üi.szám: 91865-1-12/2013.. Tárgy: NT Kft., Ea.: dr. Joó Anikó el zetes vizsgálati eljárás Filakné Enyedi Andrea (hulladékgazdálkodás)

Részletesebben

Hajdúnánás-Hajdúdorog szennyvízhálózatának és szennyvíztisztító telepének bővítése és korszerűsítése

Hajdúnánás-Hajdúdorog szennyvízhálózatának és szennyvíztisztító telepének bővítése és korszerűsítése ERBO-PLAN Mérnöki Szolgáltató KFT. Székhely: Gyula, Hold utca 10. Iroda: Gyula, Munkácsy Mihály utca 21. Tel/fax: 66/561-940 honlap: www.erbo-plan.hu Tervszám: 36/2014. Hajdúnánás-Hajdúdorog szennyvízhálózatának

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott témaköröket tartalmazzák. A tételhez használható segédeszközöket

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG Ügyszám: 19388/2014. Iktatószám: 82966/2014. Ügyintéző: Sturmné Laczó Andrea Tárgy: Hulladékgazdálkodási engedély H A T Á R O Z A T 1.00

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék A SZENNYEZÉS ELVÁLASZTÁSA, KONCENTRÁLÁSA FIZIKAI MÓDSZERREL B) Molekuláris elválasztási (anyagátadási)

Részletesebben

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mint I. fokú hatóság 5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. Tel.: (06 56) 523-423 Fax: (06 56) 343-768 Postacím: 5002 Szolnok, Pf. 25

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. jóváhagyom. Az egyszerűsített határozati formában történő döntéshozatalra vonatkozó kérelmet elutasítom.

H A T Á R O Z A T. jóváhagyom. Az egyszerűsített határozati formában történő döntéshozatalra vonatkozó kérelmet elutasítom. Ügyszám: Ügyintéző: Telefon mellék: 1598-13/2016. Székelyhidi Ferenc/dr. Szeifert László 226/154 Tárgy: Teljesítményértékelés jóváhagyása H A T Á R O Z A T A Mineral Monti 2009 Kft. (4244 Újfehértó, Garibaldi

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Vízszennyezés Vízszennyezés minden olyan emberi tevékenység, illetve anyag, amely

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG Ügyszám: 2901/2014. Iktatószám: 44939/2014. Ügyintéző: Bujdosó Julianna Tárgy: Hulladékgazdálkodási engedély H A T Á R O Z A T 1.00 Engedélyes:

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 78.004-2-8/2013. Ea.: Dr. Kiss Renáta Lovrityné Kiss Beáta (leveg védelem + összefogó) Hargitai Attila (víz- és talajvéd.)

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései az Épületgépészeti munkabiztonsági és környezetvédelmi feladatok, valamint a Kisteljesítményű kazán fűtői

Részletesebben

LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM

LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék Dr. Örvös Mária LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM (oktatási segédlet) Budapest, 2010 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés...

Részletesebben