AZ OSTEOGENESIS IMPERFECTA KEZELÉSI LEHETŐSÉGEI, REHABILITÁCIÓJA ÚSZÁS SEGÍTSÉGÉVEL KÉSZÍTETTE: LENCSÉR MÁTYÁS, GYÓGYTESTNEVELŐ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ OSTEOGENESIS IMPERFECTA KEZELÉSI LEHETŐSÉGEI, REHABILITÁCIÓJA ÚSZÁS SEGÍTSÉGÉVEL KÉSZÍTETTE: LENCSÉR MÁTYÁS, GYÓGYTESTNEVELŐ"

Átírás

1 AZ OSTEOGENESIS IMPERFECTA KEZELÉSI LEHETŐSÉGEI, REHABILITÁCIÓJA ÚSZÁS SEGÍTSÉGÉVEL KÉSZÍTETTE: LENCSÉR MÁTYÁS, GYÓGYTESTNEVELŐ Amikor a szülők felkértek Réka rehabilitációs foglalkoztatására, elsősorban meg kellett ismernem a betegséget, a kislány személyes élettörténetét és ezeket szem előtt tartva kellett felépíteni a foglalkozások menetét. Elsődleges szempont a sérült végtag mobilizálása, erősítése folyamatosan figyelve, ügyelve a terhelés-pihenés megfelelő arányára. A betegségből adódóan a gerinc statikája is érintett, ezért a mobilizáló feladatokban erre is nagy hangsúlyt kell fektetni, mely kiterjed a hátizmok, hasizmok erősítésére. A mellizom nyújtása, a helyes légzéstechnika elsajátítása segíti a gyakori felső légúti betegségek elkerülését, a farizom és a csípő körüli izmok erősítése pedig az alsó végtag statikáját javítja. Mivel a gipszelés, mankózás, tehermentesítés időszakában nagy feladat hárul az egészséges végtagra, így a feladatok során, annak keringési és terhelési viszonyait is szem előtt kell tartani. Fontos az egyensúly és koordinációs feladatok beiktatása, mert egy jól koordinált személy biztonságosabban közlekedik, védettebb egy egyensúlyvesztéssel bekövetkező eséssel szemben. Mivel a betegséggel együtt jár a laza kötőszövet, a hypotón izomzat, az ízületek általában kisegítő ortopéd eszközök használata szükséges az ízületek védelmére (speciális cipő, lábsínek). Úszóedzőként tudom, hogy azokat a mozgásokat, amelyek a gerincoszlop mobilizálására, a kontraktúrák feloldására és a csavaró mozgások végrehajtására szolgálnak, a vízben a víz felhajtóereje miatt sokkal könnyebb végrehajtani, mint a szárazföldön. Elsősorban tágabb, nagyobb mozgáshatárok érhetőek el a vízben végzett gyógyító munka során, másodsorban az úszás kedvezően befolyásolja a keringés és a légzőrendszert, jó hatással van az idegrendszerre, és bátrabban terhelhetőek a hipermobil ízületek is. Az úszás tanításánál figyelembe kell venni a tartási rendellenesség milyenségét, a gerinc és a gyermek aktuális állapotát.

2 A szükséges úszásnem és az ahhoz kapcsolódó feladatok kiválasztását az határozza meg, hogy az milyen hatást vált ki a mozgatórendszerre, mennyire segíti egy-egy elváltozás korrekcióját, rehabilitációját. Fontos, hogy az úszóedzések megfelelő terjedelműek legyenek, az úszások intenzitása feleljen meg a gyermek egyéni terhelési tűrőképességének, illetve, hogy a feladatok során ne nyújtsuk tovább az ízületi mozgáshatárokat (kivéve természetesen, ha valamely kontraktúra nyújtása a cél). A gyakorlatokat pontos tengelyállásban kell végrehajtatni, hogy az egyébként is laza ízületekben ne jöhessenek létre kóros tengelyállások. Hiszen egy rosszul beidegzett mozdulatot kijavítani hosszabb ideig tart, mint (ha lassan is), de helyesen megtanítani. Ennek a betegségnek az ellátása és karbantartása természetesen egészségügyi intézményekben zajlik és általában lehetőség sincs arra, hogy ezek a betegek kikerüljenek ebből körből. A társadalmi beilleszkedés szélesebb lehetőségei csak az enyhébb lefolyású (Sillence féle I. típus) betegtípusoknál van lehetőség. Náluk ugyanis a törések közötti időszakban lehetőség nyílik illetve szükségessé válik a rendszeres fizikai terhelés, szakember irányításával. Ilyen módon egy I. típusú osteogenesis imperfecta kezelői teamjében első helyen az orvos áll, aki mindenkor meghatározza a fizikai aktivitás, terhelés lehetséges mértékét. Ezután következik a gyógytornász, aki végigköveti a törésgyógyulás minden fázisát és beindítja az aktív izomerősítést. Lehetőségem volt Réka esetében ennek a csapatnak a tagjává válnom. Feladatom a gyógytornász által megkezdett mobilizációs, izomfejlesztő munkát folytatni a víz, mint jótékony közegnek a hatását felhasználva. A team kihagyhatatlan tagjai közé tartoznak még azok a pszichológusok, akik az állandó betegségtudattal küzdő gyermekek személyiségfejlődését végzik (beszéd, finom mozgások) és a pedagógusok, akik az iskolaérettséget követően gyakran magántanulóként beiskolázott gyermekek tanítását végzik nagy szakértelemmel és lelkiismeretességgel, sok esetben (főleg vidéken) a házhoz járó tanári szolgálaton keresztül. 4. Általános alapelvek Bár a vezető tünetek között nem kap kifejezett hangsúlyt, de a saját és a team tagjaival megegyező megfigyelésem, hogy a gyermeken nagyon gyakori, a véraláfutás megléte. Ez a

3 megfigyelés nem mond ellent a betegség lényegének, ahogy az orvosi háttérből is kiderül, itt nem csak a csontnak, mint kötőszövetnek, hanem általában a kötőszövetnek a megbetegedéséről is szó van. Ebből 2 dolog következik: az érfalnak a kötőszövetes elemei nem elég erősek, a hajszálerek könnyebben pattannak el, másrészt az ereket körülvevő kötőszöveti és izomszöveti elemek sem elég ellenállók, nem védik úgy az érhálózatot. Szerencsére ez elsősorban a hajszálérhálózatra igaz (gyakoribb), és nem a nagyobb erekre. Ez a kezelés megtervezésében döntő lehet, mert a gyermek állapota akár naponta változhat, eltérő lehet (pl.: egy délelőtt szerzett haematoma (vérömleny) megakadályozhatja az aznapra előre megtervezett gyakorlatsorozatot, a testrész terhelhetőségén keresztül). Akár a napi állapotnak megfelelően kell felépíteni az óra menetét úgy, hogy megfeleljen:

4 végtagerősítés hátizom erősítés gerincmobilizáció a csípő körüli izmok erősítése egyensúly és koordinációs gyakorlatok játék pszichés hatások (sikerélmény) A kiszámíthatatlan törések miatt egy-egy terápiás időszak bizonytalan ideig tart (hiszen nem tudjuk előre, hogy mikor következik be az újabb törés). Manapság osteogenesis imperfectával született betegeknek az életkilátásai lényegesen kedvezőbbek, mint korábban. Ez elsősorban az egészségügyi gondozás feltételeinek javulása miatt következett be, egyfelől a légúti infekciók ellátásának javulása, másfelől az ortopéd gondozás kedvező alakulása játsza a főszerepet. Nagyon fontos ezen betegek ellátásában a szülők, a beteg és a család többi tagjának felvilágosítása a betegség lényegéről, a beteg gyermek ellátási lehetőségeiről, különböző gyógyászati segédeszközök használatáról, a gyógyszeres kezelés, a töréskezelés és a korrekciós műtétek lehetőségeiről. Legalább ennyire fontos ezen gyermekek jövőjét, elsősorban képzési lehetőségeit felmérni, illetőleg a megfelelő képzési formát lehetőleg egészséges gyermekek társaságában megtervezni. Többnyire a súlyos deformítások ellenére a szellemi képességek kiemelkedően jók. Szociális gondozásuk és képzésük jelentőségét az adja, hogy felnőtt korban súlyos mozgáskorlátozottságuk ellenére szellemi munka végzésére alkalmasak. Fontos szempont a törések lehetséges megelőzése. Ezt elsősorban a beteg nagyon óvatos gondozásával, különböző támasztósínek, ortézisek alkalmazásával segíthetjük elő. Az osteogenesis imperfectás csont eleve kevésbé teherbíró, ezáltal fennáll a progresszív deformitások kialakulásának veszélye, mely a töréshajlamot növeli. A törések ellátása kapcsán alkalmazott fixáció és a szükséges immobilizáció az osteoporosis fokozódásához vezet, és ez tovább fokozhatja a törésveszélyt. Célunk, hogy e kóros körbe beavatkozzunk és megfelelő módszerrel a beteg esélyeit javítsuk. A súlyos formának többnyire izomgyengeség is kísérője, emiatt az általános izomerősítő gyógytorna és úszás javíthat a beteg állapotán.

5 5. Gyakorlatok A hátizmok erősítésére: 1. hasonfekvés, fogás a medence szélén, ellentétes kéz-láb emelés Hasonfekvés, ellentétes kéz-láb emelés 2. hasonfekvés, deszka a mellkas alatt, folyamatos lábterpesztés és zárás mellett, a deszka víz alá nyomása (kilégzés), majd visszaengedése, levegővétel két karmunka után, előre emelt fejjel 3. gyorsúszó lábtempó, deszkát víz alatt tartva, fejkiemeléssel levegővétel 4. gyorsúszó lábtempó, mindkét kéz tarkón, egyszer az egyik majd a másik kar nyújtása magastartásba gyorsúszó lábtempó, bal kar magastartásban, jobb kéz tarkón 5. terpeszhasonfekvés, bóják magastartásban (kilégzés), egyik bója vállhoz húzása, lábzárás, másik karral nyújtózkodás (belégzés), vissza kiindulóhelyzetbe (kilégzés)

6 6. terpeszhasonfekvés, bóják magastartásban (kilégzés), egyik karral oldalsó középtartáson át, mélytartás, lábzárás, másik karral nyújtózkodás, levegővétel a nyitott oldal felé 7. siklás, kar magastartásban, nyújtózkodás jobb és bal karral váltogatva hason-háton 8. siklás után jobbra-balra törzshajlítás 9. siklás után átfordulás hanyattfekvésbe, hanyattfekvésből vissza hasonfekvésbe 10. hátúszó lábtempó, kar magastartásban, váltott karú nyújtózkodások 11. csúsztatott hátúszás 12. hanyattfekvés, kar oldalsó középtartásban támaszkodik a deszkán, csípőforgatás jobbra-balra 13. hátúszó lábtempó, mindkét kéz tarkón, egyszer az egyik, majd a másik kar nyújtása magastartásba Hátúszó lábtempó, bal kar magastartásban, jobb kéz tarkón 14. gyorsúszó lábtempó, karok magastartásban, jobb kézben bójával, fej kiemelt, bal karral nyújtózás jobbra, a jobb kéz felett A mozgásban résztvevő főbb izomcsoportok: A mélyhátizmok csoportjai: - m. erector spinae - m. semispinalis - m. multifidus - musculi rotatores Felületes hátizmok:

7 - m. pectoralis major - m. pectoralis minor - m. latissimus dorsi - m. trapesius - m. serratus anterior Hasizmok: - m. obliquus externus abdominis - m. obliquus internus abdominis A gerinc mobilizálására: 1. terpeszhanyattfekvés a vízen, bóják magastartásban, oldalsó középtartáson át mélytartás, lábzárás (kilégzés), kiindulóhelyzet (belégzés) 2. terpeszhanyattfekvés, bóják magastartásban, bóják vállhoz húzása mellkasemeléssel (belégzés), lábzárás, nyújtás vissza kiindulóhelyzetbe (kilégzés) 3. terpeszhasonfekvés, karok magastartásban (kilégzés), bója vállhoz húzása lapockazárással (belégzés), nyújtás vissza kiindulóhelyzetbe (kilégzés) 4. hátúszó, mell, delfin lábtempó 5. hátúszó lábmunka és váltott karú nyújtózkodás 6. hátúszó lábmunka, kar magastartásban, vállhoztartás, mellkasemelés (belégzés), nyújtás vissza kiindulóhelyzetbe (kilégzés) 7. hátúszó lábmunka, kézkulcsolás a csípő mögött, lapockazárások, nyitások 8. csúsztatott hátúszás (mobilizálás) nyújtózkodásokkal 9. hátúszó karmunka, térd között bójával 10. pároskarú hátúszás 11. gyorsúszó lábtempó labdával

8 Gyorsúszó lábtempó labdával A csípő körüli izmok erősítésére: 1. hanyattfekvés, oldalsó középtartás, karok oldalsó középtartásban támaszkodnak a deszkán, - csípőforgatások jobbra, balra, - mindkét térd felhúzása a hashoz (kilégzés), majd kinyújtás (belégzés) 2. siklás hason, a csípő rögzítésével átfordulás hanyattfekvésbe 3. hasonfekvés, egyik kar magas-, másik mélytartásban, gyorsúszó lábtempó, levegővétel a mélytartásban lévő kar irányába 4. hasonfekvés, karok magastartásban, bójával, gyorsúszó lábtempó forgás hátúszó lábtempó 5. hasonfekvés, fogás a medence szélén, láb terpesztés-zárás Hasonfekvés, láb terpesztés- zárás

9 6. háton csapott mell lábtempó, páros hátúszó karmunka, - bójával, - ellenállással 7. pároskarú hátúszás, - bójával, - ellenállással 8. oldalúszás gyorsúszó kartempóval, csapott mell lábtempóval, mindkét oldalra gyakorolva. A mozgásban résztvevő főbb izmok: - m. gluteus maximus - m. gluteus medius - m. gluteus minimus - m. iliopsoas - m. tensor fasciae latae Végtagerősítő gyakorlatok: 1. biciklizés (lábnyújtás csere) Biciklizés

10 2. gyorsúszó lábtempó Gyorsúszó lábtempó 3. taposás 4. nyújtott lábbal körzés a vízfelszín felett 5. egyik láb a mellkashoz húz, majd kinyújt a víz fölé 6. nyújtott ülés, terpesz-zár 7. nyújtott ülés, spicc-pipa 8. térdnyújtás ellenállással Térdnyújtás ellenállással A mozgásban résztvevő főbb izmok: - m. quadriceps femoris

11 Játékok: 1. kidobós, aki a víz alá bukik házban van 2. kincskeresés 3. társ kezében tartott karikán átugrások, átbújások a víz alatt 4. vízben lebegő karikába delfinugrások 5. átbújások a társ terpesztett lábai alatt 6. fogójáték, víz alá bújás vagy karikába bújás a ház

12

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

TRIGGER- ÉS TENDERPONT

TRIGGER- ÉS TENDERPONT TRIGGER- ÉS TENDERPONT - SPECIÁLIS MANUÁLIS TERÁPIA - Írta: Kanyó Ildikó, gyógytornász, manuálterapeuta, sportfizioterapeuta Kanyó Ildikó - 2015.05.20. - Dornterápia - Speciális gerincterápia PhysioVit

Részletesebben

Sarkantyú kezelése gyógytornával

Sarkantyú kezelése gyógytornával Sarkantyú kezelése gyógytornával A sarkantyú tulajdonképpen egy meszes kinövés a sarokcsont talpi felszínén, vagy az Achilles ín sarkon tapadó részén. Gyógytornászként sokszor találkozom ezzel a problémával,

Részletesebben

Obes betegek gyógytornája

Obes betegek gyógytornája Obes betegek gyógytornája Testsúly csökkentő program a Harkányi Gyógyfürdőkórházban Krómer Andrea 2010.10. 1 Team munka és jelentősége BETEG, ÉS CSALÁDJA Diéta+torna=sikeres zsírszövet vesztés Fontos az

Részletesebben

Égéssérült gyermekek rehabilitációja

Égéssérült gyermekek rehabilitációja Égéssérült gyermekek rehabilitációja dr.paraicz Éva MRE Bethesda Gyermekkórház Rehabilitációs Osztály Kávészünet, 2012.05.11. A rehabilitáció fogalma (WHO) Az a szervezett tevékenység, amelyet a társadalom

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

Izmok funkcionális anatómiája

Izmok funkcionális anatómiája Izmok funkcionális anatómiája Az emberi izomrendszer Arcizmok: 2 nagy körkörös lefutású mimikai izom: musculus orbicularis oris 4 kis, ajkakat mozgató mimikai izom: musculus orbicularis oculi m. levator

Részletesebben

üvegcsont betegség régen és ma

üvegcsont betegség régen és ma Osteogenesis imperfecta üvegcsont betegség régen és ma KOVÁCS ANDREA gyógytornász Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága XXVII. Vándorgyűlése 2008 Budapest Magyarországon 2006

Részletesebben

S SEK GYTORNA MÓDSZEREKKEL GYÓGYTORNA. Bély Zsófia gyógytornász

S SEK GYTORNA MÓDSZEREKKEL GYÓGYTORNA. Bély Zsófia gyógytornász LÁGYRÉSZ SÉRÜLÉSEK S SEK KEZELÉSE KÜLÖNBK NBÖZŐ GYÓGYTORNA GYTORNA MÓDSZEREKKEL Bély Zsófia gyógytornász Lágyrészek bőralatti kötőszövet inak ínhüvelyek íntapadások szalagok bursák tágabb értelemben ide

Részletesebben

A technikajavító gyakorlatok szerepe az úszók felkészítésében.

A technikajavító gyakorlatok szerepe az úszók felkészítésében. A technikajavító gyakorlatok szerepe az úszók felkészítésében. A technikajavító gyakorlatoknak / az angol terminológia drillnek nevezi ezeket a gyakorlatokat / igen széleskörű alkalmazási lehetősége van

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

Tanfolyami tájékoztató 2015/16 tanévre

Tanfolyami tájékoztató 2015/16 tanévre Tanfolyami tájékoztató 2015/16 tanévre Kedves Szülők! A Kispesti Uszoda tanfolyami oktatása 2015 szeptemberétől lényegesen megújul! Az eddigi oktatási rendszerhez képest több ponton is változtattunk azért,

Részletesebben

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

Tartalom. Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8

Tartalom. Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8 Tartalom Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8 I. ELŐSZÓ 1.1. Gyógytorna létjogosultsága 9 1.2. Gyógytorna kompromisszumokkal vagy zéró gyógytorna 10 1.3. Szakszerű gyógytorna a csípőprotézissel műtött

Részletesebben

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok A gyakorlatokat a talajon egy tornamatracon végezzük! 1. Medence mobilizálás Kiinduló helyzet: Hanyatt fekvés, térdhajlítás, terpesz talptámasz. Tarkóra tartás.

Részletesebben

bemelegítés minden 5-10 p 6. far kombi kar/törzsizmok guggolás széles terpesz far/comb 8 / 16 kitörés jobb láb elıl far/comb 8 / 16

bemelegítés minden 5-10 p 6. far kombi kar/törzsizmok guggolás széles terpesz far/comb 8 / 16 kitörés jobb láb elıl far/comb 8 / 16 Otthoni alapozó edzésterv: 2 hét 20 2. hét, 1. nap Szériák közötti szünetek: 30 mp (ahol van szériaszám, és a gyakorlat nem egy komplex része) Gyakorlatok közötti szünetek: 0 mp (folyamatos) Körök javasolt

Részletesebben

1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE

1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE ENERGIA MEDICINA GIMNASZTIKAI GYAKORLATOK Dr. Lángfy György www.medandlife.hu info@viofor.hu 1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE KETYEGŐ ÓRA cél: - csípőízület ki- és be-forgatásának megőrzése

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

Utánpótlás-nevelés: nevelés: az egészséges fejlesztés gyógytornász szakmai szempontjai Moldvay Ildikó Sportági jellemzők Mozgató szervrendszer Axiális aszimmetrikus terhelés Erőközpont: medence Medence

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

DINAMIKUS MANUÁLTERÁPIA. Varga Viola DINAMIKUS MANUÁLTERÁPIA. A myofasciális rendszer vizsgálata és kezelése. Varga Virág és Gyenes Péter rajzaival

DINAMIKUS MANUÁLTERÁPIA. Varga Viola DINAMIKUS MANUÁLTERÁPIA. A myofasciális rendszer vizsgálata és kezelése. Varga Virág és Gyenes Péter rajzaival Varga Viola DINAMIKUS MANUÁLTERÁPIA A myofasciális rendszer vizsgálata és kezelése Varga Viola DINAMIKUS MANUÁLTERÁPIA A myofasciális rendszer vizsgálata és kezelése Varga Virág és Gyenes Péter rajzaival

Részletesebben

I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet

I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet CSÍPİÍZÜLET MOZGATÓK A csípıízület mozgatók az articulatio coxaera (acetabulum-caput femoris) hatnak, ahol a törzs súlya az

Részletesebben

Összefoglaló tartalomjegyzék

Összefoglaló tartalomjegyzék Összefoglaló tartalomjegyzék Bevezetés... 1 I. rész: A pilates alapjai... 5 1. fejezet: Pilates teljesen kezdõknek... 7 2. fejezet: Felkészülni...... 21 3. fejezet: Tanuljuk meg a pilates-abc-t... 31 II.

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

Korrekciós tréning hatékonyságvizsgálata a NEKA u17-es női kézilabdacsapatánál Tóth Péter Zoltán Nemzeti Kézilabda Akadémia Rehabilitációs és

Korrekciós tréning hatékonyságvizsgálata a NEKA u17-es női kézilabdacsapatánál Tóth Péter Zoltán Nemzeti Kézilabda Akadémia Rehabilitációs és Korrekciós tréning hatékonyságvizsgálata a NEKA u17-es női kézilabdacsapatánál Tóth Péter Zoltán Nemzeti Kézilabda Akadémia Rehabilitációs és prevenciós csoport Gyógytornász-fizioterapeuta Neuromuscularis

Részletesebben

2. Évfolyam. Magyar Evez?s Szövetség webhelyen lett közzétéve (http://www.hunrowing.hu) Címlap > Nyomtatóbarát PDF > Nyomtatóbarát PDF CÉLOK:

2. Évfolyam. Magyar Evez?s Szövetség webhelyen lett közzétéve (http://www.hunrowing.hu) Címlap > Nyomtatóbarát PDF > Nyomtatóbarát PDF CÉLOK: Magyar Evez?s Szövetség webhelyen lett közzétéve (http://www.hunrowing.hu) Címlap > Nyomtatóbarát PDF > Nyomtatóbarát PDF 2. Évfolyam CÉLOK: 1. Az els? évfolyamon megtanult hátúszás technikájának továbbfejlesztése.

Részletesebben

Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat

Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Döbröntei Máté Szak: Testnevelő

Részletesebben

Mozgásrendszer. A vállövre ható izmok működése

Mozgásrendszer. A vállövre ható izmok működése Mozgásrendszer 1 A vállövre ható izmok működése A vállat emelő izmok (a clavicula acromialis végét és a scapulát emelő izmok): (max. 40º) m. levator scapulae, A vállat süllyesztő izmok (a clavicula acromialis

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak is, hiszen javítja

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) SL101 KAR ÉS MELLKAS ERŐSÍTŐ 1600x750x2050 19,1 (4,16 x 4,58 m) 155 440 700 Ft 559 689 Ft Mire jó? Felső végtagok,

Részletesebben

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok Tanító: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály: 1. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés, labda dobás

Részletesebben

alapértéke Játékos-társas vízi gyakorlatok, és gyógyúszás asztmás gyermekek számára Dr. Gunda András

alapértéke Játékos-társas vízi gyakorlatok, és gyógyúszás asztmás gyermekek számára Dr. Gunda András A gyógytestnevelés a testnevelés alapértéke Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Játékos-társas vízi gyakorlatok, és gyógyúszás asztmás gyermekek számára Dr. Gunda András Szakvezető tanár,

Részletesebben

Segédeszközök szerepe geriátriai rehabilitáció során. dr Császár Tamás Zala Megyei Kórház Geriátria,Belgyógyászati Rehabilitáció és Utókezelő Osztály

Segédeszközök szerepe geriátriai rehabilitáció során. dr Császár Tamás Zala Megyei Kórház Geriátria,Belgyógyászati Rehabilitáció és Utókezelő Osztály Segédeszközök szerepe geriátriai rehabilitáció során dr Császár Tamás Zala Megyei Kórház Geriátria,Belgyógyászati Rehabilitáció és Utókezelő Osztály 1 Beteganyag Belgyógyászati Rehabilitáció Ágyszám: 27

Részletesebben

Csigolyatörések gyógytornája. Készítette: Tihanyi Renáta

Csigolyatörések gyógytornája. Készítette: Tihanyi Renáta Csigolyatörések gyógytornája Készítette: Tihanyi Renáta Traumás csigolyatörések A fizioterápiás kezelés függ: cervikális, thorakális, v. lumbalis szakasz érintett gerincvelő sérülésével,v. sérülése nélkül

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése ÓRAVÁZLAT 10/A Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése Padgyakorlatok Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

FUNKCIONÁLIS TRÉNING SZEREPE A PORCKÁROSODÁSOK PREVENCIÓJÁBAN ÉS A REHABILITÁCIÓBAN

FUNKCIONÁLIS TRÉNING SZEREPE A PORCKÁROSODÁSOK PREVENCIÓJÁBAN ÉS A REHABILITÁCIÓBAN FUNKCIONÁLIS TRÉNING SZEREPE A PORCKÁROSODÁSOK PREVENCIÓJÁBAN ÉS A REHABILITÁCIÓBAN Készítette: Kovalcsikné Czifrák Tímea gyógytornász SANITAS Rehabilitációs és Diagnosztikai Központ 2017.09.16. FUNKCIONÁLIS

Részletesebben

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ Időszak: 1. és 2. felkészülési fázis Ízületi mozgékonyság Lazaság - Erő-Állóképesség FIGYELEM Erőfejlesztés, kondicionálás gumiszalag segítségével.

Részletesebben

Alsó végtag csontjai

Alsó végtag csontjai Alsó végtag csontjai medenceöv: szabad alsó végtag: medencecsont (os coxae) keresztcsont (os sacrum) comb (femur) combcsont (femur) lábszár (crus) sípcsont (tibia) szárkapocs (fibula) láb (pes) lábtő (tarsus)

Részletesebben

TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA

TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA TESTNEVELÉS (MOTOROS) ALKALMASSÁGI VIZSGA Nők 50 m úszás (rajtfejes, szabadon választott úszásnemben) Alapszint 61 mp Falraadogatás (kézilabdával 4 m-ről 30 mp alatt) 17 db Kötélmászás (5 m-es kötélre)

Részletesebben

A törzs izmai: a mellkas izmai: felületes mellkasizmok mély mellkasizmok. hasizmok. a hát izmai: felületes hátizmok mély hátizmok

A törzs izmai: a mellkas izmai: felületes mellkasizmok mély mellkasizmok. hasizmok. a hát izmai: felületes hátizmok mély hátizmok A TÖRZS IZMAI a mellkas izmai: felületes mellkasizmok mély mellkasizmok hasizmok a hát izmai: felületes hátizmok mély hátizmok A törzs izmai: A mellkas felületes izmai: kifutnak a vállöv és a kar csontjaira

Részletesebben

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Az elektív csípő- és térd-protézis műtéten résztvevő betegek tájékoztatásának vizsgálata Készítette: Fehér Mónika MSc ápoló hallgató Az elektív csípő- és térd-protézis

Részletesebben

STREET WORKOUT ESZKÖZÖK

STREET WORKOUT ESZKÖZÖK STREET WORKOUT ESZKÖZÖK Rendelési SW7601 DUPLA KORLÁT 64 x 254 x 92 20,02 67 800 Ft 86 106 Ft 40 680 Ft Állóképességet és egyensúlyt saját testsúly használatával fejlesztő eszköz, mely a rajta elvégezhető

Részletesebben

Más mint a többi! Más mint a többi?

Más mint a többi! Más mint a többi? Más mint a többi! Más mint a többi? Kiss Erika Témák 1. kik ők? mi a mozgáskorlátozottság? 2. az ellátás, a rehabilitáció szereplői feladatuk általános elvek, gyakorlat 3. néhány az integrált intézményi

Részletesebben

Rheumatoid arthritis - reumás ízületi gyulladás (RA)

Rheumatoid arthritis - reumás ízületi gyulladás (RA) Rheumatoid arthritis - reumás ízületi gyulladás (RA) Ízületvédelem Az ízületekre károsan ható erők lehetőség szerinti kikapcsolása. Feladata: izmok erejének gazdaságos felhasználása biomechanika, struktúra,

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

2011.03.28. Mit tehet a gyógytornász? Súlyos mozgásfogyatékosság. Enyhe fokú mozgásfogyatékosság. Pozícionálás. Passzív mozgatás

2011.03.28. Mit tehet a gyógytornász? Súlyos mozgásfogyatékosság. Enyhe fokú mozgásfogyatékosság. Pozícionálás. Passzív mozgatás Gyógytorna és ergoterápia jelentősége a fogyatékossággal élők mindennapjaiban Hőgye Zsófia Gyógytornász ergoterapeuta DEOEC-ORFMT Mit tehet a gyógytornász? Segít a szövődmények kialakulásának megelőzésében

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁNAK 4. SZ. MELLÉKLETE ÚSZÁSOKTATÁS 3-4. ÉVFOLYAM TESTNEVELÉS TANTÁRGY KERETÉBEN

KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁNAK 4. SZ. MELLÉKLETE ÚSZÁSOKTATÁS 3-4. ÉVFOLYAM TESTNEVELÉS TANTÁRGY KERETÉBEN KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁNAK 4. SZ. MELLÉKLETE ÚSZÁSOKTATÁS 3-4. ÉVFOLYAM TESTNEVELÉS TANTÁRGY KERETÉBEN GYOMAENDRŐD 2008 Általános bevezető MODULÁRIS ÚSZÁSOKTATÁS PROGRAMJA

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

TARTÁSKORREKCIÓ. (testnevelési tanórákra bontott táblázatos formában)

TARTÁSKORREKCIÓ. (testnevelési tanórákra bontott táblázatos formában) A BIOMECHANIKAILAG HELYES TESTTARTÁS KIALAKÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES IZOMERŐ ÉS IZOMNYÚJTHATÓSÁG ELLENŐRZÉSÉT ÉS FEJLESZTÉSÉT ELŐSEGÍTŐ GYAKORLATOK TARTÁSKORREKCIÓ (testnevelési tanórákra bontott táblázatos formában)

Részletesebben

Sportiskolai Kerettanterv Vízimentés Sportágra

Sportiskolai Kerettanterv Vízimentés Sportágra Sportiskolai Kerettanterv Vízimentés Sportágra Készítette: Csaba László nyugalmazott egyetemi Docens és ILS vízimentő oktató Endlein Viktória testnevelő és egészségtan tanár, ILS vízimentő a Csepeli Öttusa

Részletesebben

ÚSZÁSOKTATÁS MÓDSZERTANA

ÚSZÁSOKTATÁS MÓDSZERTANA ÚSZÁSOKTATÁS MÓDSZERTANA A foglalkozás anyaga Módszertana Mit fejleszt? Eszközök Szabad mozgás a vízben o Vízhez szoktatás o Játékok Fekete Péter mosdatása Motorcsónak Mosogató Szökőkút Szélmalom o Járás,

Részletesebben

A törzs és a gerinc izmai

A törzs és a gerinc izmai A törzs és a gerinc izmai A törzs és a gerinc izmai 3 csoport: Mellizmok: - mellkas saját izmai, mély izmok mellkasfalon erednek-tapadnak - humerusra, scapulara futó izmok, felületes ún. thoracohumeralis

Részletesebben

2013.11.17. Tatabánya Megye Bajnokság, 50m gyorsúszás aranyérem 50m hátúszás aranyérem 100m mellúszás aranyérem

2013.11.17. Tatabánya Megye Bajnokság, 50m gyorsúszás aranyérem 50m hátúszás aranyérem 100m mellúszás aranyérem A Komárom város által meghirdetett programban Minden komáromi gyermek tanuljon meg úszni intézményünk, a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda harmadik éve vesz részt. Az óvodából a nagycsoportosok,

Részletesebben

48. Wéber Erika: O-láb, X-láb, Kardvádli

48. Wéber Erika: O-láb, X-láb, Kardvádli 48. Wéber Erika: O-láb, X-láb, Kardvádli Gyermekeknél már az óvodában, majd az iskola alsóbb évfolyamaiban meg kell kezdeni a láb elváltozásainak megelőzését. Ekkor zajlik le ugyanis a második alakváltozás

Részletesebben

Sportorvosi aktualiások

Sportorvosi aktualiások Sportorvosi aktualiások 2015 MASZ gyakorlati tájékoztató és konzultáció Dr. Kiss-Polauf Marianna Miről lesz szó? Kötelező szűrővizsgálatok Call Center Kiemelt edzők eü. ellátása Sportalkalmassági vizsgálatok

Részletesebben

Gyógytestnevelés-karate kapcsolta, lehetőségeink karate foglalkozásokon

Gyógytestnevelés-karate kapcsolta, lehetőségeink karate foglalkozásokon Edzői képzés Tematika Bali Ervin Gyógytestnevelés-karate kapcsolta, lehetőségeink karate foglalkozásokon 1. személyes indíttatás Köszöntés,Bemutatkozás, végzettség(nem gyógytornász!) gyógytestnevelés vs

Részletesebben

ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT

ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT ARANYOS ISTVÁN A MINDENNAPOS EGÉSZSÉGÉRT Professzor dr. Merkely Béla, az MTA doktora a londoni olimpiára készülő magyar csapat vezető kardiológusa ajánlja ezt a kis könyvecskét: összeállított gimnasztikai

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

Vitorlázás 10. évfolyam

Vitorlázás 10. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, alapismereteinek továbbfejlesztése;

Részletesebben

A rheumatoid arthritises (RA) betegek ellátásának standard követelményei

A rheumatoid arthritises (RA) betegek ellátásának standard követelményei A rheumatoid arthritises (RA) betegek ellátásának standard követelményei Translation into: Completed by: Email: SOC 1 SOC 2 HUNGARIAN Dr. Géza BÁLINT bjd@t-online.hu Az RA tüneteivel jelentkező betegnek

Részletesebben

A Dévény módszer, mint a korai fejlesztésben alkalmazható eljárás. Vámosi Istvánné DSGM-szakgyógytornász 2011.

A Dévény módszer, mint a korai fejlesztésben alkalmazható eljárás. Vámosi Istvánné DSGM-szakgyógytornász 2011. A Dévény módszer, mint a korai fejlesztésben alkalmazható eljárás Vámosi Istvánné DSGM-szakgyógytornász 2011. Fogalom A koragyermekkori intervenció a 0-5 (6) éves korú eltérő fejlődésű gyermekek tervszerűen

Részletesebben

47. Barkóciné Vértesi Katalin Balláné Tar Éva: Amit a lúdtalpról tudni érdemes

47. Barkóciné Vértesi Katalin Balláné Tar Éva: Amit a lúdtalpról tudni érdemes 47. Barkóciné Vértesi Katalin Balláné Tar Éva: Amit a lúdtalpról tudni érdemes Az óvodai gyógytestnevelés során egyre többször találkozunk a lúdtalp problémájával, számos kérdés hangzik, el a szülőktől,

Részletesebben

Ez fontos, ha a fájdalmas helyeken csak átgurulsz, akkor az izomorsó ingerlődik és csak nő a feszültség és a fájdalom!

Ez fontos, ha a fájdalmas helyeken csak átgurulsz, akkor az izomorsó ingerlődik és csak nő a feszültség és a fájdalom! SMR henger protokoll Az SMR (Self Myofascial Release) elsősorban sportolók számára kifejlesztett rendszer, melynek lényege azizompólyákban kialakult feszültségek feloldása, felszabadítása. Ennek eléréséhez

Részletesebben

A mozgásszervi fogyatékosok

A mozgásszervi fogyatékosok Okok, következmények, rehabilitáció A mozgásszervi fogyatékosok A mozgásszerv: tartó és mozgatóapparátus A fogalom definíciója, gyakorlati szempontok alapján: Mozgásfogyatékos az a személy, akinél aktív

Részletesebben

Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet. Orvosi képalkotó eljárások. Abdomen

Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet. Orvosi képalkotó eljárások. Abdomen Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Orvosi képalkotó eljárások Abdomen Abdomen, axialis CT felvétel / 1. 1. Linea alba 2. Rectus hüvely/m. rectus abdominis 3. Costa 4. Hepar

Részletesebben

A diabeteses lábbeli, a költséghatékony prevenció DR MEZŐ RÓBERT JAHN FERENC DÉL-PESTI KÓRHÁZ CSEPELI KÖZPONTI REHABILITÁCIÓS OSZTÁLY

A diabeteses lábbeli, a költséghatékony prevenció DR MEZŐ RÓBERT JAHN FERENC DÉL-PESTI KÓRHÁZ CSEPELI KÖZPONTI REHABILITÁCIÓS OSZTÁLY A diabeteses lábbeli, a költséghatékony prevenció DR MEZŐ RÓBERT JAHN FERENC DÉL-PESTI KÓRHÁZ CSEPELI KÖZPONTI REHABILITÁCIÓS OSZTÁLY A fejlett világban a diabetesesek egészségügyi költségeinek 40%-t a

Részletesebben

Dinamikus Neuromuszkuláris Stabilizáció a Kolář-módszer

Dinamikus Neuromuszkuláris Stabilizáció a Kolář-módszer www.rehabps.com Dinamikus Neuromuszkuláris Stabilizáció a Kolář-módszer Mi is az adinamikus Neuromuszkuláris Stabilizáció? egydülálló diagnosztikai és terápiás módszer a mozgásrendszerünk neurofiziológiai

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

GONDOLATÉBRESZTŐ Nyújtó-lazító gyakorlatsorozat 12-16 éves korosztály számára (kb. 45 perc) középpontban a gerinc

GONDOLATÉBRESZTŐ Nyújtó-lazító gyakorlatsorozat 12-16 éves korosztály számára (kb. 45 perc) középpontban a gerinc 1 GONDOLATÉBRESZTŐ Nyújtó-lazító gyakorlatsorozat 12-16 éves korosztály számára (kb. 45 perc) középpontban a gerinc Tanácsok: lassú, fokozatos mozgással végeztessük a gyakorlatokat, óvatosan közelítve

Részletesebben

ESETBEMUTATÁS. Csekné Zsuzsa, Guruló Műhely Kaposvár

ESETBEMUTATÁS. Csekné Zsuzsa, Guruló Műhely Kaposvár ESETBEMUTATÁS Csekné Zsuzsa, Guruló Műhely Kaposvár Az eset egy CP, központi idegrendszeri sérült nő kerekesszékének lábtartó kialakítását írja le, melyet a kaposvári Guruló Műhely szakemberei végeztek.

Részletesebben

Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszék

Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszék ebreceni gyetem rvos és gészségtudományi entrum rvosi ehabilitáció és izikális edicina anszék r. Nagy Adél 2013.aug.31. iskolc, Vándorgyűlés 1971 otloch 1974 felnőtt verzió 1981 csípő és térd hajlító módosításokkal

Részletesebben

A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában

A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában B-A-Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermekrehabilitációs Osztály A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában Készítette: Magyarné Szabó Tímea 2013. Előadásom fő témája

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 7502 LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 Ft 381 000 Ft Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

A súlylökés oktatása középiskolában

A súlylökés oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés oktatása középiskolában Pődör Ramóna L4C2U2 A becsúszásos lökés végrehajtásának szakaszai (jobb kezes

Részletesebben

Cheneau, és ami mögötte van - avagy a gyógytornász harmadik keze

Cheneau, és ami mögötte van - avagy a gyógytornász harmadik keze Cheneau, és ami mögötte van - avagy a gyógytornász harmadik keze Balázs Bernadett Dr.Pethő Ágnes 2011.08.26.ORFMMT XXX. Vándorgyűlés JAON KFT Gyermekrehabilitáció Nyíregyháza Cheneau korzett 1970. óta

Részletesebben

Gyógyszeres kezelések

Gyógyszeres kezelések Gyógyszeres kezelések Az osteogenesis imperfecta gyógyszeres kezelésében számos szert kipróbáltak az elmúlt évtizedekben, de átütő eredménnyel egyik se szolgált. A fluorid kezelés alkalmazása osteogenesis

Részletesebben

A Játék elméleti alapjai, Küzdőjátékok a Karatéban

A Játék elméleti alapjai, Küzdőjátékok a Karatéban A Játék elméleti alapjai, Küzdőjátékok a Karatéban Vincze Virgil Karate sportág integrálása az iskolai testnevelésbe munka alapján Üdvös a bölcsesség,ami dibdábságokat elvet,s játékot fiatal kornak hágy,mert

Részletesebben

Terrier-féle lágyrész mobilizáció és Kinesio Tape technika hatása Periarthritis humeroscapuláris konzervatív kezelése során

Terrier-féle lágyrész mobilizáció és Kinesio Tape technika hatása Periarthritis humeroscapuláris konzervatív kezelése során Terrier-féle lágyrész mobilizáció és Kinesio Tape technika hatása Periarthritis humeroscapuláris konzervatív kezelése során Készítette: Halder Ágnes B.A.Z. Megyei Kórház és EOK Szikszó, Gyógytornász Terrier-féle

Részletesebben

6. FEJEZET - PNF 6/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS

6. FEJEZET - PNF 6/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS 6. FEJEZET - PNF 6/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS 1. Mivel tudunk a proprioceptorokra hatni? A) ellenállás adásával B) megfelelő fogástechnikával C) azzal, hogy diagonálban dolgozunk D) verbális utasítással

Részletesebben

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma Mozgásanatómia Mozgásanatómia 9. évfolyam A 9. évfolyamon az intézményünk profiljának megfelelő tantárgy, a mozgásanatómia kerül bevezetésre. A mozgásanatómia

Részletesebben

I. Alapvető megfontolások. 1. A protokoll alkalmazási / érvényességi területe Mozgásszervi betegségekkel, azok rehabilitációjával foglalkozók

I. Alapvető megfontolások. 1. A protokoll alkalmazási / érvényességi területe Mozgásszervi betegségekkel, azok rehabilitációjával foglalkozók Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Rheumatoid arthritis fizioterápiás kezelése Készítette: Az Ápolási Szakmai Kollégium és a Magyar Gyógytornászok Társasága I. Alapvető megfontolások 1. A

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az szinte már népbetegség

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita. Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft.

Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita. Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft. Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft. A gyógytorna speciális módszerei A családorvosok elmondása szerint a betegeik mintegy 60%-a mozgásszervi

Részletesebben

Gyermekek rehabilitációjának lehetőségei napjainkban. Dr. Lővei Csilla

Gyermekek rehabilitációjának lehetőségei napjainkban. Dr. Lővei Csilla Gyermekek rehabilitációjának lehetőségei napjainkban Dr. Lővei Csilla 2015. 10. 29. Rehabilitációt igénylő gyermekkori kórállapotok: Neurológiai kórképek (myelodysplasia, CP, neuromuscularis bet., neurotraumat.)

Részletesebben

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium 1. számú melléklet Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium A tanulók fizikai állapotfelmérésének terve A tanulók fizikai állapotának mérését eszköznek tekintjük, melyet egyfelől a

Részletesebben

Segédeszközök használata a gyakorlatban. Készítette: Szabó Tünde Dakos Zsófia

Segédeszközök használata a gyakorlatban. Készítette: Szabó Tünde Dakos Zsófia Segédeszközök használata a gyakorlatban Készítette: Szabó Tünde Dakos Zsófia 1 Járás gyógyászati segédeszközeinek meghatározása A járás gyógyászati segédeszközén értjük azon testhez nem hozzáerősített

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben