ÉRTÉKELÉSI MÓDOK 2012

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÉRTÉKELÉSI MÓDOK 2012"

Átírás

1 ÉRTÉKELÉSI MÓDOK 2012

2

3 Értékelési módok /21 BEVEZETÉS A diagnosztikai bizonytalanságot alapvetően két összetevő, a véletlen + rendszeres hibából adódó mérési bizonytalanság (analitikai hiba), és az adott paraméter biológiai variabilitása határozza meg, melyek közül a laboratórium az analitikai hiba mértékét tudja befolyásolni pontosabb, megbízhatóbb munkájával, a megfelelő reagensek, kalibrátorok, kontrollok, módszerek és műszerek (in vitro diagnosztikai eszközök = IVD MDs) megválasztásával. A külső minőségértékelés (External Quality Assessment = EQA) kapcsán lehetőség nyílik a rendszeres hiba utólagos becslésére is, melyet a visszavezethetőség, a különböző minőségű kalibrátorok, mérőberendezések és matrix érzékenység szignifikánsan befolyásol. A laboratóriumok minőségbiztosításában szükséges, hogy megfelelően tudják értelmezni és az analitikai teljesítmény javítására felhasználni az EQA programok értékelési adatait. Ehhez kívánunk hozzájárulni a különböző értékelési módok jellemzőinek összefoglalásával, továbbá a QualiCont által nyújtott értékelések bemutatásával. Bízunk abban, hogy kiadványunk segítséget ad az értékelések értelmezésében, áttekintésében, ezáltal a laboratórium és az IV MDs teljesítményének megítélésében. FOGALMAK A kiadványban szereplő legfontosabb fogalmak összefoglalása: Analit: A kontrollmintában lévő, vizsgálattal meghatározandó (megmérendő, analizálandó) összetevő, más szóval paraméter. EQA: External Quality Assessment, külső minőségértékelés EQA program: külső minőségértékelési körvizsgálat EQAS: External Quality Assessment Scheme, külső minőségértékelési körvizsgálat, program IVD MD(s): In Vitro Diagnostic Medical Device(s), in vitro diagnosztikai orvosi eszköz(ök), gyakran röviden in vitro diagnosztikai eszközökként fordul elő. Körkísérlet, körvizsgálat: A külső minőségértékelés megvalósításának gyakorlati eszköze, mely során az azonos körvizsgálati típust (programot) igénylő valamennyi résztvevőnek azonos időben, többnyire azonos meghatározandó kontrollmintákat küld meg a Társaság. Ily módon az azonos minták egy meghatározott időintervallumon belüli csoportos vizsgálata történik (Lásd még: Program). Körvizsgálati ciklus: A Programajánlatban meghatározott időközönként ismétlődő körvizsgálatok rendje, mely során az egyes körvizsgálati típusokhoz, programokhoz tartozó minták kerülnek kiküldésre (Lásd még: Program). Paraméter: A Paraméter jelöli azt a tulajdonságot, mely egy adott vizsgálattal meghatározásra kerül. Definíciója a következő elemeket tartalmazza: a vizsgálattal meghatározható összetevőt, analitot, valamint azt a rendszert, közeget, amelyben a vizsgálatot végezzük, amelyre az eredményt vonatkoztatjuk. A gyakorlatban általában az analit és paraméter fogalmat egymással azonos értelemben használjuk a kontrollmintában lévő megmérendő összetevőre.

4 Értékelési módok /21 Program: A Társaság éves Tájékoztatójában részletezett, számmal és névvel azonosított körvizsgálati típus. A Társaság által nyújtott szolgáltatás egysége, mely magában foglalja az adott körvizsgálati típushoz tartozó minták megküldését, az eredmények értékelését és az értékelés alapján kiküldött dokumentumokat. Ebben a tekintetben a körvizsgálat szóval jelölt fogalommal azonos értelemben használatos. Egy-egy program (körvizsgálat) a diagnosztika szakmai, analitikai szempontok, mintatípusok, diagnosztikai célok szerinti, meghatározott területét fogja át. Általános értelemben a fogalom alatt a QualiCont Nonprofit Közhasznú Kft. in vitro külső minőségellenőrzési szolgáltatásai értendők, a körvizsgálatok azon választékát, amit nyújtani tud. ÉRTÉKELÉSI MÓDOK Az eredmények értékelése a program típusától függően lehet: I. mennyiségi, II. minőségi és III. szöveges (interpretív) értékelés. I. A MENNYISÉGI ÉRTÉKELÉS során konkrét, valamely mértékegységben megadott mérési eredmények statisztikai mérőszámokkal kifejezhető összehasonlító elemzése történik. II. MINŐSÉGI ÉRTÉKELÉSről azon programok esetében beszélhetünk, amelyben az eredmény egy minősítés (minőségi kategória: pozitív, negatív, kétes) vagy egy adott paraméter jelenlétére, ill. hiányára utal. Ekkor a célérték is minőségi kategóriát megtestesítő szám, vagy jel. Az eredményességi mutatók (pl. találati arány) ekkor is meghatározásra kerülhetnek. III. SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS Szakértőink a körvizsgálatok tapasztalatait, eredményességét szöveges véleményben fogalmazzák meg. Ezen szakértői vélemények a mérési és diagnosztikai hatékonyságot befolyásoló általánosítható érvényű szakmai megállapításokat, következtetéseket tartalmaznak, segítő, képző, továbbképző szándékkal. Az eredményességi mutatókat alapvetően két tényező befolyásolja: a célérték és az elfogadási tartomány ill. azok képzése és megadásának módja. A célérték típusai A CÉLÉRTÉK MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK MÓDJA SZERINT a célérték lehet: RMV (Reference Method Value) típusú Referens módszerrel nyert célérték, röviden referens célérték. AV (Assigned Value) típusú kell célérték: módszer/mérőrendszer specifikus konszenzus érték Referens vagy szakértői laboratóriumban nyert mérési eredményekből képzett érték. a körvizsgálati eredményekből nyert konszenzus érték A körvizsgálatok eredményeiből valamely számítógépes algoritmus szerint automatikusan, vagy szakértők/szakértői csoportok által képzett célérték. A CÉLÉRTÉKEK RÖGZÍTÉSÉNEK, MEGADÁSÁNAK MÓDJA SZERINT beszélhetünk: 1. Külső célérték típusú, amelyben az eredményeket a referens, kell vagy szakértők/eqa szervezet által megállapított konszenzus célértékhez viszonyítják, ill 2. Konszenzusérték típusú értékelésről, amely során az eredményeket az azokból automatikusan, valamilyen meghatározott szoftver segítségével minden külső beavatkozás nélkül képzett átlagértékhez, konszenzus értékhez viszonyítják.

5 Értékelési módok /21 Az értékelés jellemzői az eredmények összehasonlításának alapjául szolgáló célérték alapján RMV, AV célérték konszenzusérték az értékek megadása 1. referens célérték (RMV): - referens anyagra kalibrált referens módszerrel ún. referens laboratóriumokban határozzák meg 2. kell célérték: - ha a különböző módszerek célértékei között diagnosztikailag számottevő különbség van, akkor ún. kell célérték laboratóriumok statisztikailag értékelhető számú mérés alapján határozzák meg metodikánként - a mért csoporteredményekből a külső minőségellenőrzést végző szerv állapítja meg - az eredményekből valamilyen meghatározott szoftver minden külső beavatkozás nélkül automatikusan képezi (módszerfüggő konszenzus érték, primer referens anyag és referens módszer nem áll rendelkezésre) értékelhető eredmények száma - egyetlen résztvevő eredménye is kiértékelhető - statisztikailag feldolgozható számú résztvevő eredménye szükséges

6 Értékelési módok /21 QualiCont értékelések Az értékelés során a célértékek rögzítése után a QualiCont által kifejlesztett saját értékelő szoftverrel történik a mérési eredmények egymáshoz és a célértékhez történő összehasonlítása, az egyedi értékelések és a különböző összesítések elkészítése. A QualiCont értékeléseiben a célértékek egy része RMV (Reference Method Value) érték (ahol lehetséges), más részük referens vagy szakértői laboratóriumban nyert mérési eredményekből képzett módszer/mérőrendszer specifikus konszenzus értékek, ún. kell érték (AV: Assigned Value). A célértékeket a szállító garantálja. Egyes programok/paraméterek esetében a célértéket 212., 211., 613., 221. és 222. program (APTI és TI ráta) a QualiCont szakértői csoportja állapítja meg a nemzetközi javaslatok alapján (ISO Guide 43-1:1997, ILAC G13: 08/2007, MSZ EN :2004) a körvizsgálati eredményekből. A célértékek típusai és az elfogadási tartományok kiadásra kerültek a Hírmondókban ill. a honlapon is megtalálhatóak (Szakmai tájékoztató/hírmondók). A célértékek nem a mérési eredményekből automatikusan képzett értékek! Az értékeléshez a Német Szövetségi Orvosi Kamara által elfogadott méréshatárokat (RILIBÄK) alkalmazzuk, melyhez a Népjóléti Minisztérium 1996-ban hozzájárult. A QualiCont az eredményeket papír alapon és digitális formában is fogadja és az értékeléseket is hasonlóan papír alapon és digitális formában közli. A digitális eredményközlés és értékelés színtere az ún. I-QC program, amit a QualiCont Nonprofit Közhasznú Kft. honlapjáról az e-ügyintézés/e- Eredményközlés menüpont alatt talál meg. Az I-QC programmal az eredményközlés és az értékelés is elektronikus úton zajlik. A résztvevő laboratóriumok egyéni kóddal hozzáférhető Internetes felületen keresztül közölhetik eredményeiket, majd tekinthetik meg az Egyedi és Összesített értékeléseket, a honlapon az e-ügyintézés/grafikonok menüpont alatt elérhető szolgáltatás, ahol a grafikus értékeléseket tekinthetik meg a résztvevők. Figyelem! Minden laboratóriumnak függetlenül attól, hogy a kommunikáció mely típusát választotta van egyedi belépési kódja az internet alapú értékelő és eredményközlő (I-QC), valamit a grafikus értékeléseket megjelenítő rendszerhez. Mind a két rendszerhez ugyanazokat a kódokat kell használni. Amennyiben elfelejtette, vegye fel a kapcsolatot az Irodánkkal! Aki az elektronikus eredményközlés mellett dönt, eredményeit papír alapon ne küldje be irodánkba! Az elektronikus úton eredményt közlő laboratóriumok az eredményközlő lapokat, az értékeléseket nem kapják meg papír alapon.

7 Értékelési módok /21 I. MENNYISÉGI ÉRTÉKELÉS Mi látható az értékelő lapokon? Egyedi kiértékelés (1. ábra) - a laboratórium neve, kódszáma - a kiküldés és az eredmény beérkezésének dátuma - a program kódszáma és neve - a vizsgálat neve és mértékegysége - a laboratórium által közölt eredmény a hozzá tartózó módszer-, reagens-, vagy műszerkóddal - a megfelelő célérték az elfogadási tartománnyal - az eredmény eltérése a célértéktől %-ban - az elfogadási tartományt reprezentáló sáv az eredmény helyét megjelenítő karikával - a tartományon kívül eső eredmény esetén egy felkiáltójel Összesítés (2. ábra) - a program kódja és neve - a kiküldött minták és a beérkezett eredményközlő lapok száma - az adott paraméter célértéke az elfogadási tartománnyal: 1.) referens célérték esetén az összes módszer és reagens egy értékelési csoportba kerül 2.) kell célérték esetén módszer ill. reagens/műszer szerinti csoportokba kerülnek az eredmények - az egy csoportba került eredmények átlaga, szórása (VK%-ban kifejezve) és száma - a mintánkénti és az együttes jó mérések %- ban 1. ábra

8 Értékelési módok /21 kör azonosító 2. ábra

9 Értékelési módok /21 1. REFERENS célérték esetén: Mi nem látható az értékelő lapokon? Egy célérték tartozik valamennyi módszerhez és reagenshez, vagyis egy csoportban kerül értékelésre valamennyi eredmény (a csoport együttes összesített eredménye található meg az értékelésen), ezért NEM látható külön, valamennyi különböző reagens, mérőrendszer teljesítménye. 2. KELL célérték esetén: Különböző módszerekhez különböző célérték tartozik, ezért NEM látható minden esetben a különböző reagensekkel/műszerekkel mért eredmények összesítése, az összesített over all átlag, szórás. Ezen adatsorok ismerete az értékelést végző szakértőket segíti munkájukban. Módszer-, műszer-, és reagensfüggő szisztémás hibákra derülhet fény, amit kommentárjaikban közölnek a résztvevőkkel. Kérésre - vélhető szisztémás hiba gyanúja esetén - a résztvevő laboratóriumok rendelkezésére bocsátjuk valamely konkrét paraméter, konkrét reagens/műszer csoportjának összesített értékelését, szükség esetén az egyedi eredménysorokat, a többi résztvevő azonosításának lehetősége nélkül. Hosszútávú értékelés A QualiCont által alkalmazott, a laboratóriumoknak kiadott értékelések sora 2002-től új elemmel bővült, az Egyedi hosszútávú értékeléssel, melynek célja egy adott paraméter mérésének eredményességi áttekintése egy meghatározott időintervallumon belül. Az értékelés használatával az egyes paraméterekre, ill. a program egészére vonatkozóan egy hosszabb időszak eredményessége, az analitikai teljesítmény változása tekinthető át, olyan szisztémás eltérésekre, tendenciákra figyelhet fel a laboratórium, amely korábban elkerülte a figyelmét. Egyedi: melyen mindenki a saját mérési eredményeinek a célértéktől való eltérését láthatja. Hosszútávú: mely több körvizsgálati ciklus eredményeinek értékelését sűríti össze. Valójában egy program paramétereinek külső minőségértékelési quality control kártyája. Azok a vizsgált paraméterek láthatóak, amelyekből az adott időszakon belül eredményt közöltek és az értékelésre került. Ábrázolásra kerül az adott paraméter mért értékének eltérése a célértéktől (%-ban) az adott időszakon belül. Ezt a fajta értékelést csak azon programoknál végezzük el és küldjük meg, amelyek esetében mennyiségi értékelést végzünk (3. ábra). A minőségi módon értékelt programok esetében nem (Pl.: 171. Vizelet rutin: kvalitatív, 212. Minőségi vérkép, 411. Bakteriológia stb.)!

10 Értékelési módok /21 Az ábrázolás tartalma A vizsgált időszak: első és utolsó körvizsgálati ciklus/kör, amelyet felölel az értékelés [1] Csak azon körvizsgálati ciklusok vannak feltüntetve, ahol legalább két minta került értékelésre és amelyből eredmény, ill. értékelés született! A vízszintes tengelyen (abszcisszán) egymás mellett sorakoznak évszámmal, ciklusszámmal a körvizsgálatok [2]. Eltérő színmélységű oszlopok jelenítik meg az egy cikluson belül értékelt két (ill. több) mintát. A függőleges tengelyen (ordinátán) egy lineáris skála segítségével a célértéktől való %-os eltérés látható [3]. Egyedi hosszútávú kiértékelés Laboratórium neve 000 [1] [1] [10] [9] [8] [3] [4] eltérés 0 Szisztémás eltérés [7] A viszonylag nagy oszlop elfogadott eltérést reprezentál [7] [5] [3] [6] Javuló tendencia Véletlen, robusztus eltérés [2] [2] A viszonylag kicsi oszlop felett ott lehet a jel [5] 3. ábra

11 Értékelési módok /21 Jellegzetességei Csak azon körvizsgálati ciklusok és azon belül csak azon paraméterek vannak feltüntetve, amelyekben, ill. amelyekből eredményt közölt a laboratórium, ill. az értékelésre is került! Egy lapon 8 paraméter elemzése fér el, minden paraméter értékelésére azonos terület áll rendelkezésre. Egy egy oszlop magassága a %-os eltérés értékéig nyúlik. Amennyiben az eltérés 0 volt, vagyis a közölt eredmény a célértékkel megegyezett, úgy az oszlop magassága is 0, vagyis egy vízszintes vonal reprezentálja az adott ciklusban ezt a mintát [4]. A vízszintes vonal tehát nem azt jelenti, hogy abban a körben nem vett részt, nem küldött eredményt a laboratórium, vagy nem került értékelésre az eredménye. Ezek a hiányzó ciklusszámból láthatók. Ha az eredmény az elfogadási határokon kívül esett, azt egy szimbólummal jelöljük, amely az adott mintát megjelenítő oszlophoz kerül, függetlenül attól, hogy az eltérés milyen irányú volt [5]. Mivel a mért érték %-os eltérése is nagyon eltérő lehet pl [6], és a rendelkezésre álló terület állandó, a lineáris skála léptéke is többnyire különböző! Ebből következik, hogy a különböző paraméterek esetén ugyanazon számszerű eltérést különböző méretű oszlop reprezentálhat, ill. előfordulhat, hogy egy viszonylag nagy oszlop egy elfogadott eltérést reprezentál [7], míg egy viszonylag kicsi oszlop felett ott lehet a szimbólum [5]. Mivel csak azon körvizsgálati ciklusok vannak feltüntetve, amelyekhez értékelt eredmény is tartozik, előfordulhat, hogy kevesebb, de jóval szélesebb oszlopok jelennek meg az egyik paraméter esetében, mint a másiknál [8]. További adatok Átlageltérés % [9]: a paraméter neve mellett, jelenti annak, adott időszakon belüli átlagos %-os eltérését a célértéktől. Átlageltérés % [10]:a vizsgált időszak mellett van jelölve, jelenti a programban közölt valamennyi paraméter %-os eltérésének átlagát az adott vizsgált időszakon belül, az adott laboratórium esetében.

12 Értékelési módok /21 Grafikus értékelés Az esetleges hibák feltárása utáni hibajavító intézkedés annál sikeresebb, minél hamarabb kap információt a laboratórium a teljesítményéről. A grafikus értékelések óriási előnye, hogy igen hamar, egy ránézésre több, komplex információ nyerhető belőlük. A QualiCont 2011-ben kifejlesztette azt a szoftvert, amelynek segítségével a laboratórium egyedi belépési kódjait használva az interneten különböző opciók választásával részletes elemzéseket, tetszőleges kombinációban kérdezhet le. Mód van a laboratórium saját eredményén túl a csoporteredmények és más mérőrendszerek által nyert eredmények megjelenítésére Youden Plot és hisztogram formájában, továbbá a szokásos statisztikai mérőszámok mellett elérhetőek a z-score adatok is. A Youden Plot megjelenítés tartalmazza az elfogadási tartományt reprezentáló területet, és sűrűségi függvény is hozzá van rendelve az ábrához. Azon résztvevőknek, akik a papír alapú kommunikációt választották, a lehetséges lekérdezések és elemzések közül egyet küldünk meg kinyomtatva: Hisztogram/Youden Plot elfogadási tartománnyal, eredményességi mutatókkal. Elérési és használati útmutató A grafikus értékelések a címről érhetőek el az e-ügyintézés menüpont alatt. Ide belépve az alábbi képet látjuk: 4. ábra A sötétkék menüsávban a Grafikonok menüpont alatt kétféle grafikus kimutatási lehetőség közül választhatunk: az eredményeket Hisztogram (6. ábra) vagy Youden-plot (7. ábra) segítségével jeleníthetjük meg. A lila almenü sávban találhatjuk meg az említett két választási lehetőséget, valamelyik menüpontra kattintva elvezet a kívánt megjelenítéshez az alábbiak szerint.

13 Értékelési módok /21 Mindkét diagramtípusnál a diagram felett található szűrési lehetőséggel választhatjuk ki, hogy melyik körvizsgálat, melyik programjának, melyik paraméterét szeretnénk megjeleníteni. Majd a megfelelő gombra kattintva (Hisztogram vagy Youden-Plot attól függően, hogy a lila almenüben mit választottunk) megjelenik a kívánt ábra vagy ábrák. 5. ábra Megjelenítheti a z-score szerinti értékeket a z-score kiválasztó elem (checkbox) bejelölésével, továbbá megjelenítheti a Hisztogramok Gauss eloszlás szerinti közelítését és a statisztika készítésekor irrelevánsnak ítélt kieső eredményeket is. A saját csoport kékkel, míg az összes eredmény szürkével jelölt az ábrán, valamint a saját eredmény színe narancssárga. A saját csoport mellett más csoportok megjelenítése is lehetséges. A csoportok a 'Saját csoport megjelenítése' és 'Más csoport megjelenítése' szekciókban kiválasztott elemek szerint képződnek. Lehetőség van az ábrák PDF-ként való letöltésére a 'Letöltés PDF-ként' hivatkozásra kattintva. A help/segítség oldalakon megtalálja a szoftver leírását.

14 Értékelési módok /21 Hisztogram 6. ábra

15 Értékelési módok /21 Youden-Plot 7. ábra

16 Értékelési módok /21 II. MINŐSÉGI ÉRTÉKELÉS Azon programok esetében beszélhetünk minőségi értékelésről, amelyben az eredmény - egy minősítés (minőségi kategória): pozitív, negatív, kétes pl Vizelet rutin, kvalitatív, 344. Vírus szerológia: Hepatitis B vírus (8. ábra). - vagy egy adott paraméter jelenlétére, ill. hiányára utal: pl Vércsoport szerológia, Kell antigén (9. ábra). A minőségi típusú körvizsgálatoknál Egyedi kiértékelést és Összesítést kapnak a laboratóriumok. kör azonosító 8. ábra kör azonosító 9. ábra

17 Értékelési módok /21 A laboratóriumok teljesítményének értékelésére a Hisztotechnológiai és Immunhisztokémiai programok esetében több, egymástól független szakértők értékeléséből kialakított pontrendszert (score) alkalmazunk (10. ábra). B- sejt marker, saját metszeten 10. ábra Egyes programoknál kis létszámú csoportok esetén az eredményeket egy összefoglaló táblázatban közöljük módszerenként, illetve reagensenként csoportosítva, az eredmények összevethetősége érdekében: 176. Vizelet drog, 720. Allergia diagnosztika, Széklet vér (11/a - c ábra). (kör azonosító) 11/a. ábra

18 Értékelési módok /21 A 720. Allergia diagnosztika, laboratóriumok által közölt eredmények (kör azonosító) 11. minta Mértékegység Paraméter Elf.tart Elf.tart Ló hámantigén quanti - 1,18 2,32 2,33-37,4 e03 RAST Nyír quanti 4,73 5,97 8,67 7,68 34,48 50,63 t03 RAST Lándzsás útifű quanti 3,84 3,04 4,32 4,61 9,5 14,75 w09 RAST B Darázs quanti 0,59 0,55 0,42 0,565 3,54 5,03 i03 RAST Méh quanti 1,3 0,85 1,31 1,35 6,27 7,49 i01 RAST Módszer 4. ELISA 3. EIA Teszt/gyártó/ műszer Reagens: BIOCHEM IMMUNOSYSTEM/ADALTIS (SO) QC: 52: PERSONAL LAB ALLERGY HC 11/b. ábra Széklet vér vizsgálat Magyar résztvevők eredményeinek összefoglaló táblázata (kör azonosító) 11/c. ábra III. SZÖVEGES (INTERPRETÍV) ÉRTÉKELÉS Szöveges értékelést bizonyos programokhoz (pl. minőségi vérkép, csontvelő citológia, mikrobiológia, patológiai programok) rendszeresen adunk a további mennyiségi, minőségi értékeléshez kapcsolódóan. Ezen szakértői vélemények a mérési és diagnosztikai hatékonyságot

19 Értékelési módok /21 befolyásoló általánosítható érvényű szakmai megállapításokat, következtetéseket tartalmaznak, segítő, képző, továbbképző szándékkal.

20 TARTALOM BEVEZETÉS FOGALMAK ÉRTÉKELÉSI MÓDOK A célérték típusai Az értékelés jellemzői QualiCont értékelések I. MENNYISÉGI ÉRTÉKELÉS Egyedi kiértékelés és Összesítés Hosszútávú értékelés Grafikus értékelés II. MINŐSÉGI ÉRTÉKELÉS III. SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS

21 In Vitro Diagnosztikai Minőségellenőrzési Nonprofit Közhasznú Kft. A QualiConttal kapcsolatos aktualitásokat keresse web-oldalunkon: Szeged, Somogyi u Szeged Pf.: 910 Tel.: 62/ ; Fax.: 62/ mail@qualicont.com

FÜGGELÉK. értékelési módok

FÜGGELÉK. értékelési módok FÜGGELÉK Q C uali ont értékelési módok BEVEZETÉS A diagnosztikai bizonytalanságot alapvetően két összetevő, a mérési bizonytalanság (analitikai hiba), a véletlen + rendszeres hiba és az adott paraméter

Részletesebben

Külső minőség-ellenőrzés jelentősége és követelményei. Dr. Tomai Erzsébet Uzsoki utcai Kórház

Külső minőség-ellenőrzés jelentősége és követelményei. Dr. Tomai Erzsébet Uzsoki utcai Kórház Külső minőség-ellenőrzés jelentősége és követelményei Dr. Tomai Erzsébet Uzsoki utcai Kórház 1 Az orvosi laboratóriumok feladata I. Az emberi szervezetben előforduló anyagok kimutatása és szintjük meghatározása

Részletesebben

Indikátorok alkalmazása a labordiagnosztikai eljárások minőségbiztosításában

Indikátorok alkalmazása a labordiagnosztikai eljárások minőségbiztosításában Indikátorok alkalmazása a labordiagnosztikai eljárások minőségbiztosításában Minőségi indikátorok az analitikai szakaszban Dr. Kocsis Ibolya Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet Központi Laboratórium

Részletesebben

Minőségbiztosítás és külső minőségellenőrzés: szükséges rossz, vagy hasznos eszköz a laboratóriumi menedzsment kezében?

Minőségbiztosítás és külső minőségellenőrzés: szükséges rossz, vagy hasznos eszköz a laboratóriumi menedzsment kezében? Minőségbiztosítás és külső minőségellenőrzés: szükséges rossz, vagy hasznos eszköz a laboratóriumi menedzsment kezében? Dr. Sárkány Erika, Dr. Fodor Krisztina QualiCont Nonprofit Kft. MLDT Kongresszus

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI MÓDOK 2014

ÉRTÉKELÉSI MÓDOK 2014 ÉRTÉKELÉSI MÓDOK 2014 2 TARTALOM BEVEZETÉS... 5. FOGALMAK... 5. ÉRTÉKELÉSI MÓDOK... 7. A jártassági vizsgálatok mérési eredményeinek statisztikai elemzési módszerei... 7. A célérték típusai, jelentőségük...

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÁS évi eredményességi elemzés

TÁJÉKOZTATÁS évi eredményességi elemzés 1/10 TÁJÉKOZTATÁS TÁJÉKOZTATÁS 2011. évi eredményességi elemzés Kedves Kollégák! Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is elvégeztük a Klinikai kémia, a Mennyiségi vérkép, a Hemosztazeológia I., a Glikált

Részletesebben

Eredményesség elemzés 2012

Eredményesség elemzés 2012 1/22 JELENTÉS Eredményesség elemzés Kedves Kollégák! Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is elvégeztük a Klinikai kémia programcsoportból a Klinikai kémia, a Glikált proteinek I. és II., a Vizelet kémia

Részletesebben

QualcoDuna jártassági vizsgálatok - A 2014. évi program rövid ismertetése

QualcoDuna jártassági vizsgálatok - A 2014. évi program rövid ismertetése QualcoDuna jártassági vizsgálatok - A 2014. évi program rövid ismertetése Szegény Zsigmond WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft., Jártassági Vizsgálati Osztály szegeny.zsigmond@qualcoduna.hu 2014.01.21. 2013.

Részletesebben

Quality Control a napi gyakorlatban

Quality Control a napi gyakorlatban Quality Control a napi gyakorlatban Fizil Attila Bio-Rad Magyarország Kft. A laboratóriumi vizsgálatok kontrollrendszerei Belsı kontroll (IQC) kalibrátorok valódiság kontrollok gyártói kontrollok független

Részletesebben

Laboratóriumok Vizsgálatainak Jártassági Rendszere MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szerint

Laboratóriumok Vizsgálatainak Jártassági Rendszere MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szerint ÚTLAB Közgyűlés Budapest 2012. május 14. Laboratóriumok Vizsgálatainak Jártassági Rendszere MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szerint BORS Tibor főmunkatárs Jártassági Vizsgálatokat Szervező Iroda Irodavezető

Részletesebben

Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban

Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban Rikker Tamás tudományos igazgató WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. 2013. január 17. Kis történelem 1920-as években, a Bell Laboratórium telefonjainak

Részletesebben

Nemzeti Társadalmi Felzárkóztatási Stratégia indikátor rendszer

Nemzeti Társadalmi Felzárkóztatási Stratégia indikátor rendszer Szociális ÁIR (Szociális Ágazati Információs Rendszer) Nemzeti Társadalmi Felzárkóztatási Stratégia indikátor rendszer Felhasználói útmutató Budapest, 2012. december 1 Tartalomjegyzék 1. Előzmények, célok...

Részletesebben

A QualiCont körvizsgálatok során felmerült hibák elemzése

A QualiCont körvizsgálatok során felmerült hibák elemzése A QualiCont körvizsgálatok során felmerült hibák elemzése Dr. Sárkány Erika, Vass Gabriella, Gyöngyösi Virág, Bartók Katalin, Komárominé Galisz Anita QualiCont Nonprofit Közhasznú Kft. Bevezetés A Hírmondó

Részletesebben

Használati útmutató. elektronikus ügyfélszolgálati rendszeréhez

Használati útmutató. elektronikus ügyfélszolgálati rendszeréhez In vitro Diagnosztikai Minőségellenőrzési Nonprofit Közhasznú Kft. Használati útmutató a QualiCont Nonprofit Közhasznú Kft. elektronikus ügyfélszolgálati rendszeréhez QUALICONT IN VITRO DIAGNOSZTIKAI NONPROFIT

Részletesebben

Eredményesség elemzés 2013

Eredményesség elemzés 2013 1/26 JELENTÉS Eredményesség elemzés Kedves Kollégák! A QualiCont 1998. óta évről évre bővíti az éves eredményességi elemzés körébe tartozó külső minőségértékelési programok jártassági körvizsgálatok (JV)

Részletesebben

SYNLAB ONLINE LELETPORTÁL FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A SYNLAB HUNGARY KFT. PARTNEREI SZÁMÁRA

SYNLAB ONLINE LELETPORTÁL FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A SYNLAB HUNGARY KFT. PARTNEREI SZÁMÁRA SYNLAB Hungary Kft. SYNLAB ONLINE LELETPORTÁL FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A SYNLAB HUNGARY KFT. PARTNEREI SZÁMÁRA A regisztrációt követően e-mailben kerül kiküldésre a bejelentkezéshez használható azonosító

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ)

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba

Részletesebben

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói mérés Műveletek összessége, amelyek célja egy mennyiség értékének meghatározása. mérési

Részletesebben

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011.

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. 1 Mérési hibák súlya és szerepe a mérési eredményben A mérési hibák csoportosítása A hiba rendűsége Mérési bizonytalanság Standard és kiterjesztett

Részletesebben

A mérés. A mérés célja a mérendő mennyiség valódi értékének meghatározása. Ez a valóságban azt jelenti, hogy erre kell

A mérés. A mérés célja a mérendő mennyiség valódi értékének meghatározása. Ez a valóságban azt jelenti, hogy erre kell A mérés A mérés célja a mérendő mennyiség valódi értékének meghatározása. Ez a valóságban azt jelenti, hogy erre kell törekedni, minél közelebb kerülni a mérés során a valós mennyiség megismeréséhez. Mérési

Részletesebben

VERTESZ Elektronika Kft. REGINFO 2 VHR regisztráló berendezések adatfeldolgozó rendszere

VERTESZ Elektronika Kft. REGINFO 2 VHR regisztráló berendezések adatfeldolgozó rendszere VERTESZ Elektronika Kft. REGINFO 2 VHR regisztráló berendezések adatfeldolgozó rendszere (Bemutató) 1. dia www.vertesz.hu VERTESZ tevékenysége - REMAG (1997) - VHX regisztráló család (VHR10-14, VHR 20-21,

Részletesebben

Posztanalitikai folyamatok az orvosi laboratóriumban, az eredményközlés felelőssége

Posztanalitikai folyamatok az orvosi laboratóriumban, az eredményközlés felelőssége Posztanalitikai folyamatok az orvosi laboratóriumban, az eredményközlés felelőssége Autovalidálási folyamatok Lókiné Farkas Katalin Az autovalidálás elméleti alapjai Az előző eredménnyel való összehasonlítás

Részletesebben

NETFIT modul NETFIT adminisztrátori felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség

NETFIT modul NETFIT adminisztrátori felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség NETFIT modul NETFIT adminisztrátori felület Felhasználói útmutató Magyar Diáksport Szövetség 2015 Tartalom 1 Bevezetés... 3 2 Nyitóoldal... 4 3 Belépés... 5 4 Intézményválasztás... 7 5 Kezdőoldal... 8

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 4 IV. MINTA, ALAPsTATIsZTIKÁK 1. MATEMATIKAI statisztika A matematikai statisztika alapfeladatát nagy általánosságban a következőképpen

Részletesebben

A hallgató neve Minta Elemér A NEPTUN kódja αβγδεζ A tantárgy neve Fizika I. vagy Fizika II. A képzés típusa Élelmiszermérnök BSc/Szőlész-borász

A hallgató neve Minta Elemér A NEPTUN kódja αβγδεζ A tantárgy neve Fizika I. vagy Fizika II. A képzés típusa Élelmiszermérnök BSc/Szőlész-borász A hallgató neve Minta Elemér A NEPTUN kódja αβγδεζ A tantárgy neve Fizika I. vagy Fizika II. A képzés típusa Élelmiszermérnök BSc/Szőlész-borász /Biomérnök A gyakorlat ideje pl. Hétfő 18-20 Ez egy fiú

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr. Bácsatyai László Matematikai geodéziai számítások 6. MGS6 modul Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 8 VIII. REGREssZIÓ 1. A REGREssZIÓs EGYENEs Két valószínűségi változó kapcsolatának leírására az eddigiek alapján vagy egy numerikus

Részletesebben

Akkreditáció. Avagy nem minden arany, ami fénylik Tallósy Judit

Akkreditáció. Avagy nem minden arany, ami fénylik Tallósy Judit Akkreditáció Avagy nem minden arany, ami fénylik Tallósy Judit 2018.01.18. A nagy pecsét és ami mögötte van PCDA ciklus PDCA-ciklus egy ismétlődő, négylépéses menedzsment módszer, amelyet a termékek és

Részletesebben

Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat.

Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat. Súgó Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat. A lekérdező rendszer a Hírközlési Szolgáltatások és Interfész bejelentések, valamint az

Részletesebben

Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008.

Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008. Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2008.10.30. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 11 Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

Mérési hibák 2006.10.04. 1

Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérés jel- és rendszerelméleti modellje Mérési hibák_labor/2 Mérési hibák mérési hiba: a meghatározandó értékre a mérés során kapott eredmény és ideális értéke közötti különbség

Részletesebben

Modern műszeres analitika szeminárium Néhány egyszerű statisztikai teszt

Modern műszeres analitika szeminárium Néhány egyszerű statisztikai teszt Modern műszeres analitika szeminárium Néhány egyszerű statisztikai teszt Galbács Gábor KIUGRÓ ADATOK KISZŰRÉSE STATISZTIKAI TESZTEKKEL Dixon Q-tesztje Gyakori feladat az analitikai kémiában, hogy kiugrónak

Részletesebben

Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban

Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban Page 1 of 6 Támogatás / Excel / Excel 2010 súgó és útmutató / Diagramok / Diagramok formázása Hibasáv felvétele, módosítása és eltávolítása diagramban Hatókör: Microsoft Excel 2010, Outlook 2010, PowerPoint

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Matematikai geodéziai számítások 6. Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre Dr. Bácsatyai, László Matematikai geodéziai számítások 6.: Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre

Részletesebben

Biomatematika 2 Orvosi biometria

Biomatematika 2 Orvosi biometria Biomatematika 2 Orvosi biometria 2017.02.05. Orvosi biometria (orvosi biostatisztika) Statisztika: tömegjelenségeket számadatokkal leíró tudomány. A statisztika elkészítésének menete: tanulmányok (kísérletek)

Részletesebben

STATISZTIKA. A maradék független a kezelés és blokk hatástól. Maradékok leíró statisztikája. 4. A modell érvényességének ellenőrzése

STATISZTIKA. A maradék független a kezelés és blokk hatástól. Maradékok leíró statisztikája. 4. A modell érvényességének ellenőrzése 4. A modell érvényességének ellenőrzése STATISZTIKA 4. Előadás Variancia-analízis Lineáris modellek 1. Függetlenség 2. Normális eloszlás 3. Azonos varianciák A maradék független a kezelés és blokk hatástól

Részletesebben

Elemi statisztika fizikusoknak

Elemi statisztika fizikusoknak 1. oldal Elemi statisztika fizikusoknak Pollner Péter Biológiai Fizika Tanszék pollner@elte.hu Az adatok leírása, megismerése és összehasonlítása 2-1 Áttekintés 2-2 Gyakoriság eloszlások 2-3 Az adatok

Részletesebben

Megbízható kapcsolat az ételintoleranciával foglalkozó szolgáltató központok között. Lőcsey Tamás Budapest,

Megbízható kapcsolat az ételintoleranciával foglalkozó szolgáltató központok között. Lőcsey Tamás Budapest, Megbízható kapcsolat az ételintoleranciával foglalkozó szolgáltató központok között Lőcsey Tamás Budapest, 2015.05.28 Bevezetés A FOODTEST Global informatikai rendszer valós idejű kétirányú kapcsolatot

Részletesebben

16. TELJESÍTM. Körvizsgálatok eredményesség elemzés. Dr. Sárkány Erika. 16. QC Fórum január 30. Budapest

16. TELJESÍTM. Körvizsgálatok eredményesség elemzés. Dr. Sárkány Erika. 16. QC Fórum január 30. Budapest 16. Fórum 16. Körvizsgálatok eredményesség elemzés TELJESÍTM TMÉNY ÉRTÉKELÉS Dr. Sárkány Erika 1 QualiCont céljac A QualiCont 18 éve szervez EQA körvizsgálatokat. Céla: Eleget téve a törvényi előírásoknak

Részletesebben

A statisztikai funkció használati útmutatója (2014 Július)

A statisztikai funkció használati útmutatója (2014 Július) A statisztikai funkció használati útmutatója (2014 Július) A statisztikai funkció használata Különböző elemzések válnak elérhetővé és letölthetővé, még szélesebb körű statisztikákkal, melyek azonos időszakban

Részletesebben

A tanulók oktatási azonosítójára és a két mérési területen elér pontszámukra lesz szükség az elemzéshez.

A tanulók oktatási azonosítójára és a két mérési területen elér pontszámukra lesz szükség az elemzéshez. Útmutató az idegen nyelvi mérés adatainak elemzéshez készült Excel táblához A református iskolák munkájának megkönnyítése érdekében készítettünk egy mintadokumentumot (Idegen nyelvi mérés_intézkedési tervhez

Részletesebben

Minőségmenedzsment (módszerek) BEDZSULA BÁLINT

Minőségmenedzsment (módszerek) BEDZSULA BÁLINT Minőségmenedzsment (módszerek) BEDZSULA BÁLINT Bedzsula Bálint gyakornok Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Q. épület A.314. bedzsula@mvt.bme.hu http://doodle.com/bedzsula.mvt Az előző előadás

Részletesebben

Segítség az outputok értelmezéséhez

Segítség az outputok értelmezéséhez Tanulni: 10.1-10.3, 10.5, 11.10. Hf: A honlapra feltett falco_exp.zip-ben lévő exploratív elemzések áttanulmányozása, érdekességek, észrevételek kigyűjtése. Segítség az outputok értelmezéséhez Leiro: Leíró

Részletesebben

Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál. Monitoring rendszer

Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál. Monitoring rendszer ÁROP-1.A.2/B - 2008-0020 - Monitoring rendszer Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál Monitoring rendszer Operatív Program azonosító: ÁROP-1.A.2/B-2008-0020

Részletesebben

Tartalomjegyzék I. RÉSZ: KÍSÉRLETEK MEGTERVEZÉSE

Tartalomjegyzék I. RÉSZ: KÍSÉRLETEK MEGTERVEZÉSE Tartalomjegyzék 5 Tartalomjegyzék Előszó I. RÉSZ: KÍSÉRLETEK MEGTERVEZÉSE 1. fejezet: Kontrollált kísérletek 21 1. A Salk-oltás kipróbálása 21 2. A porta-cava sönt 25 3. Történeti kontrollok 27 4. Összefoglalás

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

Használati útmutató Az online példatárhoz

Használati útmutató Az online példatárhoz Használati útmutató Az online példatárhoz A Példatár egy többféle szűrési feltétellel és találati megjelenítéssel rendelkező online adatbázis: I. Keresés 1. Találati lista 2. Térképes megjelenítés 3. Alrendszerek

Részletesebben

Anyagvizsgálati módszerek Mérési adatok feldolgozása. Anyagvizsgálati módszerek

Anyagvizsgálati módszerek Mérési adatok feldolgozása. Anyagvizsgálati módszerek Anyagvizsgálati módszerek Mérési adatok feldolgozása Anyagvizsgálati módszerek Pannon Egyetem Mérnöki Kar Anyagvizsgálati módszerek Statisztika 1/ 22 Mérési eredmények felhasználása Tulajdonságok hierarchikus

Részletesebben

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez Bevezetés Ebben a témakörben megtanuljuk, hogyan hozzunk létre diagramokat, valamint elsajátítjuk a diagramok formázásnak, módosításának lehetőségeit. A munkalap adatainak grafikus ábrázolási formáját

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek

Méréselmélet és mérőrendszerek Méréselmélet és mérőrendszerek 6. ELŐADÁS KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba eredete o

Részletesebben

Utoljára mentve: BME-MIT, :22:00, sorsz.: 3

Utoljára mentve: BME-MIT, :22:00, sorsz.: 3 Az útmutató célja Ezen útmutató célja, hogy rövid áttekintést adjon a mérési eredmények ábrázolásáról, értelmezéséről. A mérés nem csupán az elsődleges mérések elvégzéséből áll, hanem a mért eredmények

Részletesebben

Akkreditációs kérdőív kiértékelés

Akkreditációs kérdőív kiértékelés Akkreditációs kérdőív kiértékelés MLDT Akkreditációs munkacsoport dr. Bekő Gabriella 2018. november 9. Küldött Közgyűlés II. és III. ellátási szintű orvosi diagnosztikai laboratóriumok akkreditációra való

Részletesebben

Belépés Budapest, Ady Endre utca

Belépés Budapest, Ady Endre utca MultiSchool3 Szülő modul felhasználói útmutató A modul a szülők számára készült, használatával az alábbiakra van lehetőség: 1) Gyermek alapadatainak megtekintése 2) Gyermek korábbi tranzakcióinak megtekintése,

Részletesebben

QualcoMAE jártassági vizsgálatok. Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához

QualcoMAE jártassági vizsgálatok. Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához QualcoMAE jártassági vizsgálatok Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához Első lépések... 2 A jelentkezési lap kitöltése... 6 A minták megérkeztének visszaigazolása... 10 Eredmények rögzítése...

Részletesebben

Területi elemzések. Budapest, 2015. április

Területi elemzések. Budapest, 2015. április TeIR Területi elemzések Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. AZ ELEMZÉSBEN SZEREPLŐ MUTATÓ KIVÁLASZTÁSA... 4 3. AZ ELEMZÉSI FELTÉTELEK DEFINIÁLÁSA... 5 3.1.

Részletesebben

Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel

Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel Fürjes Andor Tamás BME Híradástechnikai Tanszék Kép- és Hangtechnikai Laborcsoport, Rezgésakusztika Laboratórium 1 Tartalom A geometriai akusztika

Részletesebben

Teljesítménymenedzsment modul

Teljesítménymenedzsment modul A nexonpm a szervezet valamennyi munkatársára kiterjedő vezetői eszköz, amely tudatosabbá és eredményesebbé teszi a teljesítmény menedzselését, és javítja a vezető-beosztott kommunikáció hatékonyságát.

Részletesebben

Keresés a MarketLine Advantage adatbázisban

Keresés a MarketLine Advantage adatbázisban Keresés a MarketLine Advantage adatbázisban A keresőfelület nyelve angol és a keresőkérdést is angolul kell megadni. Megnyitás után a képernyő közepén lévő párbeszéd ablakban adhatjuk meg a keresőkérdést

Részletesebben

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. ERA Postaláda szolgáltatás. Felhasználói segédlet

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. ERA Postaláda szolgáltatás. Felhasználói segédlet Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ERA Postaláda szolgáltatás Felhasználói segédlet v1.0 Budapest, 2012. szeptember 19. TARTALOMJEGYZÉK Tartalom Bevezetés... 3 Az ERA Postaláda szolgáltatás használata...

Részletesebben

egfr körvizsgálat Griecs Andrásné, Dr. Sárkány Erika

egfr körvizsgálat Griecs Andrásné, Dr. Sárkány Erika Bevezetés egfr körvizsgálat Griecs Andrásné, Dr. Sárkány Erika A krónikus vesebetegség korai felismerése és az időben történő gondozásba vétel nagy jelentőséggel bír. A korai gondozás csökkenti a veseelégtelenség

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. november 5. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM A dolgozatokat az útmutató utasításai szerint, jól követhetően

Részletesebben

e-tanúsítás, felhasználói leírás a nyilvánosság számára

e-tanúsítás, felhasználói leírás a nyilvánosság számára e-tanúsítás, felhasználói leírás a nyilvánosság számára Az e-tanúsítás internetes elérésű országos hatáskörű, központi adatbázis alapú alkalmazás, az Országos Építésügyi Nyilvántartások része. Az energetikai

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

Országos Rendezési Tervkataszter

Országos Rendezési Tervkataszter TeIR Országos Rendezési Tervkataszter Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. LEKÉRDEZÉSEK... 3 2.1 TERV ELLÁTOTTSÁG LEKÉRDEZÉS... 4 2.1.1. Kördiagram... 5 2.1.2.

Részletesebben

Több valószínűségi változó együttes eloszlása, korreláció

Több valószínűségi változó együttes eloszlása, korreláció Tartalomjegzék Előszó... 6 I. Valószínűségelméleti és matematikai statisztikai alapok... 8 1. A szükséges valószínűségelméleti és matematikai statisztikai alapismeretek összefoglalása... 8 1.1. Alapfogalmak...

Részletesebben

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Bevezető Tisztelt engedélyes! Üdvözöljük Önt a Magyar Energia Hivatal Energiainformációs Adattár - Adatgyűjtő alrendszerének felhasználói

Részletesebben

Elektronikus ügyintézés súgó. Az Elektronikus ügyintézés kezdeményezésének lépései:

Elektronikus ügyintézés súgó. Az Elektronikus ügyintézés kezdeményezésének lépései: Elektronikus ügyintézés súgó Az Elektronikus ügyintézés kezdeményezésének lépései: 1. Elektronikus ügyintézés kezdeményezése: 1.1 Elektronikus ügyintézés menüpont-, azon belül az Elektronikus ügyintézés

Részletesebben

[Biomatematika 2] Orvosi biometria

[Biomatematika 2] Orvosi biometria [Biomatematika 2] Orvosi biometria 2016.02.08. Orvosi biometria (orvosi biostatisztika) Statisztika: tömegjelenségeket számadatokkal leíró tudomány. A statisztika elkészítésének menete: tanulmányok (kísérletek)

Részletesebben

KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont

KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont 2017 KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Előszó Ez az útmutató a KTI Nonprofit Kft Vasúti Vizsgaközpont elektronikus alapképzés bejelentő rendszer kezelésében nyújt segítséget

Részletesebben

STATISZTIKA ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Matematikai statisztika. Mi a modell? Binomiális eloszlás sűrűségfüggvény. Binomiális eloszlás

STATISZTIKA ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Matematikai statisztika. Mi a modell? Binomiális eloszlás sűrűségfüggvény. Binomiális eloszlás ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE STATISZTIKA 9. Előadás Binomiális eloszlás Egyenletes eloszlás Háromszög eloszlás Normális eloszlás Standard normális eloszlás Normális eloszlás mint modell 2/62 Matematikai statisztika

Részletesebben

Véletlen jelenség: okok rendszere hozza létre - nem ismerhetjük mind, ezért sztochasztikus.

Véletlen jelenség: okok rendszere hozza létre - nem ismerhetjük mind, ezért sztochasztikus. Valószín ségelméleti és matematikai statisztikai alapfogalmak összefoglalása (Kemény Sándor - Deák András: Mérések tervezése és eredményeik értékelése, kivonat) Véletlen jelenség: okok rendszere hozza

Részletesebben

Dr. Zsuga Katalin jártassági vizsgálati szakértő

Dr. Zsuga Katalin jártassági vizsgálati szakértő QualcoDuna jártassági vizsgálatok WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. Jártassági Vizsgálati Osztály 1047 Budapest, Fóti út 56. Tel: 06-1-272-2128 Fax: 06-1-272-2126 E-mail: info@qualcoduna.hu Web: www.qualcoduna.hu

Részletesebben

ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA

ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA Az áramkörök szimulációja révén betekintést nyerünk azok működésébe. Meg tudjuk határozni az áramkörök válaszát különböző gerjesztésekre, különböző üzemmódokra. Végezhetők analóg

Részletesebben

A Víz Keretirányelvhez kapcsolódó nehézfémek vizsgálata felszíni vízben 2011. évi PT-WFD jártassági vizsgálatról

A Víz Keretirányelvhez kapcsolódó nehézfémek vizsgálata felszíni vízben 2011. évi PT-WFD jártassági vizsgálatról VITUKI Nonprofit Kft. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési Csoport 1095 BUDAPEST, Kvassay Jenő út. 1. Tel: 06-1-215-6140/2199, m. Fax: 06-1-215-6046 E-mail: mecs@vituki.hu. Web: www.vituki.hu/mecs. Cjsz.:

Részletesebben

Laboratóriumi jártassági vizsgálatok jelentősége, szervezése. Készítette:Szegény Zsigmond Jártassági Vizsgálati Osztály, osztályvezető 2013.10.01.

Laboratóriumi jártassági vizsgálatok jelentősége, szervezése. Készítette:Szegény Zsigmond Jártassági Vizsgálati Osztály, osztályvezető 2013.10.01. Laboratóriumi jártassági vizsgálatok jelentősége, szervezése Készítette:Szegény Zsigmond Jártassági Vizsgálati Osztály, osztályvezető 2013.10.01. A körvizsgálatok típusai Módszertani körvizsgálat (egy-egy

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS - PROGRAMAJÁNLAT

MEGÁLLAPODÁS - PROGRAMAJÁNLAT In Vitro Diagnosztikai MinŐségellenŐrzési Nonprofit Közhasznú Kft. 6720 Szeged, Somogyi u. 6.; 6701 Szeged Pf.: 910 Tel.: 62/543-016, 648-996 Fax.: 62/543-015 E-mail: mail@qualicont.com Web: www.qualicont.com

Részletesebben

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András A kockázat fogalma A kockázat (def:) annak kifejezése, hogy valami nem kívánt hatással lesz a valaki/k értékeire, célkitűzésekre. A kockázat

Részletesebben

MTA-SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport

MTA-SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport MTA-SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport Research Group on the Development of Competences H-6722 Szeged, Petőfi Sándor sgt. 30 34. Tel./ Fax: 36/62-544-354 www.edu.u-szeged.hu/kkcs e-mail: longi@edu.u-szeged.hu

Részletesebben

VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ

VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ Tartalomjegyzék. Áttekintés Rendszerkövetelmények A szoftver funkciói Interfészek Képernyőképek Főképernyő Általános ismertető Valuta nézet Bankjegy nézet Csekkek

Részletesebben

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása Felhasználói kézikönyv ÉMO Területrendezési modul

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg) Első közzététel a HL-ben Ez az első közzététel. Ez az első közzététel

(EGT-vonatkozású szöveg) Első közzététel a HL-ben Ez az első közzététel. Ez az első közzététel 2009.12.2. Az Unió Hivatalos Lapja C 293/69 A Bizottság közleménye az in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközökről szóló, 1998. október 27-i 98/79/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv végrehajtása

Részletesebben

TAGÁLLAMOKTÓL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK

TAGÁLLAMOKTÓL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK C 95/8 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2009.4.24. TAGÁLLAMOKTÓL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK A Bizottság közleménye az in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközökről szóló, 1998. október 27-i 98/79/EK európai

Részletesebben

MAL és VM javítási útmutató

MAL és VM javítási útmutató MAL és VM javítási útmutató Megjegyzés: a javítási útmutató tájékoztató jellegű, a javításkor használt változata eltérhet ez előzetesen közzé tettől. E mellett csoportonként is különbözhet. A 100 %-nak

Részletesebben

A Hisztogram használata a digitális képszerkesztésben

A Hisztogram használata a digitális képszerkesztésben Mechatronika, Optika és Mûszertechnika Tanszék A Hisztogram használata a digitális képszerkesztésben Tárgy: Fotó és Készítette: Curávy Tamás képszerkesztési technikák B1Y6IV Elõadó: Antal Á kos Budapest,

Részletesebben

Regresszió számítás. Tartalomjegyzék: GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program

Regresszió számítás. Tartalomjegyzék: GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program Regresszió számítás GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program DigiKom Kft. 2006-2010 Tartalomjegyzék: Egyenes x változik Egyenes y változik Egyenes y és x változik Kör Sík z változik Sík y, x és z

Részletesebben

Humor Parádé Vicc Gyűjtemény Program V

Humor Parádé Vicc Gyűjtemény Program V Humor Parádé Vicc Gyűjtemény Program V2.0.0.0 Szabadon felhasználható, FREEWARE program. Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Fax: 33-355-712. Mobil: 30-529-12-87.

Részletesebben

Önkormányzati Hivatali Portál használata. Általános Kitöltési útmutató

Önkormányzati Hivatali Portál használata. Általános Kitöltési útmutató Önkormányzati Hivatali Portál használata Általános Kitöltési útmutató Tisztelt Ügyfelünk! Az Önkormányzati ASP rendszernek köszönhetően Ön kényelmesen, áttekinthetően, elektronikus úton, akár otthonából

Részletesebben

Eredmény. értelmezése Vizsgálatkérés. Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel ANALITIKA

Eredmény. értelmezése Vizsgálatkérés. Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel ANALITIKA Analitika Eredmény értelmezése Vizsgálatkérés Eredmény Mintavétel Fekete doboz: a labor ANALITIKA Az ESET Zoli bácsi, 67 éves Erős hasi fájdalom Este 8, sebészeti ügyelet Akut has? Beavatkozások Labor

Részletesebben

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Versenyzői funkciók O l d a l 0 21 Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 0 Bevezető... 1 Felhasználói funkciók... 2 Regisztráció... 2 Támogatott böngészők...

Részletesebben

6. Előadás. Vereb György, DE OEC BSI, október 12.

6. Előadás. Vereb György, DE OEC BSI, október 12. 6. Előadás Visszatekintés: a normális eloszlás Becslés, mintavételezés Reprezentatív minta A statisztika, mint változó Paraméter és Statisztika Torzítatlan becslés A mintaközép eloszlása - centrális határeloszlás

Részletesebben

Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása

Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása Webszeminárium az információs követelményekről 2009. november 30. Valamennyi rendelkezésre álló információ értékelése

Részletesebben

Tartálykészlet elszámoló rendszer

Tartálykészlet elszámoló rendszer WESZTA-T Ipari és Kereskedelmi Kft. 2011 Budakalász, Ciklámen u. 43. Tel.: (+36 26) 540 570, fax: (+36 26) 343 502 e-mail: automatik@weszta-t.hu, web: www.weszta-t.hu Tartálykészlet elszámoló rendszer

Részletesebben

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011.

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. 1 Mérési adatok feldolgozása A mérési eredmény megadása A mérés dokumentálása A vállalati mérőeszközök nyilvántartása 2 A mérés célja: egy

Részletesebben

2011. ÓE BGK Galla Jánosné,

2011. ÓE BGK Galla Jánosné, 2011. 1 A mérési folyamatok irányítása Mérésirányítási rendszer (a mérés szabályozási rendszere) A mérési folyamat megvalósítása, metrológiai megerősítés (konfirmálás) Igazolás (verifikálás) 2 A mérési

Részletesebben

Segédlet kártya feltöltéséhez

Segédlet kártya feltöltéséhez Gyors áttekintés oldal oldal I. Belépés az Online Megrendelői Felületre Nyissa meg a www.erzsebetutalvany.hu honlapot. Kattintson a Rendelek/ Kártyát rendelek/rendelek menüpontra. Adja meg a felhasználónevét

Részletesebben

Mangalica specifikus DNS alapú módszer kifejlesztés és validálása a MANGFOOD projekt keretében

Mangalica specifikus DNS alapú módszer kifejlesztés és validálása a MANGFOOD projekt keretében Mangalica specifikus DNS alapú módszer kifejlesztés és validálása a MANGFOOD projekt keretében Szántó-Egész Réka 1, Mohr Anita 1, Sipos Rita 1, Dallmann Klára 1, Ujhelyi Gabriella 2, Koppányné Szabó Erika

Részletesebben

Ügyfélkapuból hivatalos ügy indítása

Ügyfélkapuból hivatalos ügy indítása Ügyfélkapuból hivatalos ügy indítása A Somogy Megyei Kormányhivatal az elektronikus ügyintézést az e-papír szolgáltatás segítségével biztosítja. Az e-papír űrlapokat folyamatosan fogadja a hivatali kapuján,

Részletesebben

Statisztika I. 11. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 11. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 11. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Összefüggés vizsgálatok A társadalmi gazdasági élet jelenségei kölcsönhatásban állnak, összefüggnek egymással. Statisztika alapvető feladata: - tényszerűségek

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató EUREST KFT. TESTNEVELÉSI EGYETEM GYAKORLÓ SPORTISKOLAI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM WEB ALAPÚ MENÜRENDSZERÉNEK HASZNÁLATÁHOZ Tartalom Általános felhasználói ismeretek... 2 Regisztráció...

Részletesebben

Program verzió:

Program verzió: Program verzió: 7.12 2013.03.26. A rendezvény nyilvántartás rendszer konferencia szállodák és kongresszusi központok részére készült ügyviteli program. Legfőbb funkciója a konferencia termek foglaltságának

Részletesebben