BetBulls Opció- és Stratégia Szimulátor

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BetBulls Opció- és Stratégia Szimulátor"

Átírás

1 BetBulls Opció- és Stratégia Szimulátor A szimulátor célja, hogy a weblap látogatói egy ingyenes regisztrációt követően tesztelhessék az egyes stratégiák nyereség / veszteség küszöbeit. A szimulátorban 1 db részvény (long vagy short) és 4 db opciós pozíció állítható be, melyek elegendők a weblapon fellelhető opciós stratégiák tesztelésére. Diagramon nyomon követhető, hogy a beállított kombináció által hozott nyereségre vagy veszteségre hogyan hat a részvény árfolyamának változása.

2 Funkcionális beállítások A szimuláció megkezdése előtt itt állítja be a felhasználó az alapbeállításokat. Az Analízis típusai a következők lehetnek: Nyereség / Veszteség Delta Gamma Rho Theta Vega Az alapbeállítás a Nyereség / Veszteség típus, hisz ez szemlélteti grafikusan, hogy egy adott pozícióra a részvény árfolyamváltozásának milyen hatása van. Az opciók görög betűi is megjeleníthetők, melyek további információval szolgáltatnak az opciós stratégiáról. A Grafikon Típusa szerint lehet: Nettó pozíció Komponensek Az alapbeállítás a Nettó pozíció, hisz így egyben láthatóak a rendszerbe vitt opciók nyereség / veszteség görbéi, illetve azok görög betűi. A Komponensek a felvitt opciók és részvény pozíciók (valamint azok görög betűit) külön-külön jelenítik meg, grafikusan megadva a pozíciók egyes értékeit. Az Opció Modell szerint lehet: Black-Scholes Binomiális Az alapbeállítás a Black-Scholes opciós modell, hisz a legtöbb opcióárazási modell erre támaszkodik. A felhasználónak lehetősége van kipróbálnia a Binomiális modellt is. A két modell között kisebb számításbeli eltérések mutatkoznak. Az Opciós Piac szerint lehet: Amerikai Európai Ausztrál Az alapbeállítás az Amerikai piac. A különbség kizárólag a kontraktok számában és az opciók lejárati idejében van. Míg az európai és az amerikai opciós piacon 1 kontrakt 100 darab papírt tartalmaz, addig az ausztrál piacon egy kontrakt 1000 darabot jelent. Pozíció nyitása Pozíciót nyitni az alábbi Beállítások és Pozíciók gombokkal lehet.

3 Beállítások A felhasználó első lépésként beállítja a Mai dátumot, mely az a nap, melyen a pozíciót nyitni akarja. Ha a felhasználó a múltba akar visszatekinteni és egy már megtörtént eseményt szimulálni, akkor a Mai dátumnak a múltbéli esemény dátumát kell megadnia. A Részvény árfolyama az az érték, melyen a részvény a pozíció nyitásakor állt. Ha a mai dátum egy múltbéli esemény, akkor az akkori részvény árat kell itt megadni. A Részvény árfolyamára alapbeállításként 100-at adtuk meg. A Volatilitás a részvény árfolyamának változékonysága. Minél nagyobb, annál nagyobb árfolyamingadozást mutat az adott papír. Ha a felhasználó tudja a kezdeti értéket, akkor azt kell beállítani, de a legtöbb esetben ez az adat nem ismert. Az Implied volatilitás kalkulátor (lásd később) segít származtatni a volatilitás értékét. A volatilitásra alapbeállításként a globális 35%-ot adtuk meg. A Kamatláb nem más, mint az egységnyi tőke egy időegység alatti változásának az induló tőkeértékhez viszonyított aránya. A Kamatlábnak alapbeállításként 0%-ot adtuk meg. Opcionálisan választható érték. Az Osztalék a vállalat kifizetése a részvényesei felé. Tehát ha valaki valamely társaságban tulajdonosi részesedéssel rendelkezik, akkor jogosult arra, hogy a társaság adott évben elért adózott eredményéből meghatározott arányban részesedjék. Nem minden részvény fizet osztalékot. Az osztalékot nem fizető részvények esetében 0%-ot kell írni. Az osztalékot fizető részvényeknél a negyedéves osztalék értékét kell megadni. Az osztaléknak alapbeállításként 0%-ot adtuk meg. Opcionálisan választható érték. Az opciós lejárati Ciklusok az alábbiak: január-április-július-október február-május-augusztus-november március-június-szeptember-december A ciklus megadása abból a szempontból fontos, hogy a választott opciónk mikor jár le. Minden részvényhez (mely opciózható) más-más ciklus tartozhat. Az opciós ciklusok a következőképpen működnek: egy opciónak 4 darab lejárati hónapja van. Az opció mindig lejárhat abban a hónapban, amiben kötöttük, valamint az azt követő hónapban. A maradék két hónap a kiválasztott ciklusban szereplő két távolabbi hónap kell, hogy legyen. Amerikai és az európai típusú piacoknál az opció lejárata a hónap utolsó teljes kereskedési hete előtti szombat. Ausztrál típusú piacoknál az opció lejárata a hónap utolsó csütörtöke. Ha a csütörtök az utolsó nap a hónapban, akkor egy héttel korábbi a lejárat.

4 A szimulátorban 4 darab opciós pozíció és 1 darab részvénypozíció nyitható. Opciós pozíció nyitásához a felhasználónak meg kell adnia, hogy Long vagy Short kereskedésről van szó, illetve az opció típusa Call vagy Put. A kontrakt szám európai és amerikai piacok esetében 100 darab opciót jelent, míg ausztrál piac esetében 1000 darabot. Az opció lejárata az az időpont amikor, vagy ameddig az opciót le lehet hívni, azaz a joggal élni lehet. Az opció lejárata a Beállításoknál megadott opciós ciklustól és a mai dátumtól függ. Az opció kötési árfolyama az az árfolyam, amelyen az opció lehívása esetén az alapterméket meg lehet vásárolni, vagy el lehet adni. A kötési árfolyamszinteket a kibocsátó határozza meg. Részvény pozíció nyitásához a felhasználónak meg kell adnia, hogy Long vagy Short kereskedésről van szó, illetve a vásárolni kívánt részvény darabszámát. Felhívjuk a figyelmét, hogy a szimulált piactól függően egy kontrakt 100 illetve 1000 darab részvényből áll. Szimuláció A szimulációs kezelőfelület teszi lehetővé a különböző helyzetek, szituációk szimulálását. A felhasználó megadhatja a részvény árát a tesztelés napján. A tesztelés ideje a legkorábbi opció lejárati dátumáig állítható. Továbbá megadható a részvény Implied Volatilitása is. Pozíció és eredménytáblázat A Pozíció és eredménytáblázatba találhatók a felhasználó által meghatározott opciók és részvények.

5 A tesztelés dátuma az a dátum, melyet a felhasználó állít be azért, hogy ezen a napon tájékozódhasson pozíciója értékéről. A tesztelés dátuma nem lehet korábbi, mint az első pozíciónyitás dátuma (mai dátum), valamint nem lehet régebbi, mint a legkorábbi opció lejárati dátuma. A KI/BE gombokkal lehetőség van a diagramon megjeleníteni, illetve eltüntetni a görbéket. A Pozíciók alatt találhatók az opciós- és részvénypozíciók főbb jellemzői. A betűjelek értelmezése az alábbi: LC = Long Call LP = Long Put SC = Short Call SP =Short Put Megtalálható továbbá az opció kontraktszáma, illetve a részvény darabszáma. Az opció lejárati dátuma és a kötési árfolyam. Az Ár egy darab opció, illetve részvény árát mutatja. A szimuláció alatt ezek az árak természetesen változhatnak. A Befektetés a darabszámmal megszorzott ár. Európai és amerikai piacok esetén 100, míg ausztrál piacok esetén 1000 a szorzó. A befektetés értéke a szimuláció alatt nem változik. A Delta, Gamma, Rho, Theta, Vega értékeket az opció görög betűinek hívják. Görög betű Delta Gamma Theta Vega Rho Mit befolyásol Alaptermék változásának függvényében mutatja az opció árváltozását.(sebesség). Másképpen: ha az alaptermék 1 dollárt mozog, akkor az opció azt hány százalékban követi? A lejárati nap közeledtével az ITM opciók deltája megközelíti az 1-et. Call opció esetén az alaptermék ára nő, Put opció esetében a delta növekszik, ahogy az alaptermék ára csökken. Az alaptermék változásának függvényében mutatja a delta változását (gyorsulás). Az opcióár időbeli változását mutatja (időmúlás). Megmutatja, hogy az opció értéke mennyivel (hány dollárral) csökken (még ha az alaptermék ára, volatilitása stb. nem is változik) egy adott időegység alatt. Az opcióár alakulását mutatja az alaptermék (historikus) volatilitásának függvényében. Például, ha a Vega = az jelzi, hogy az opció értéke al megnő, ha a volatlilitás értéke 1%-al növekszik. Az opcióár alakulását mutatja a folytonos kamatláb függvényében. Például, ha a Rho = szerint az opció elméleti értéke ennyivel fog növekedni, ha a kamatok 1%-al csökkennek.

6 A jelenlegi érték az opció és a részvény pozíciónak jelenlegi, vagyis a tesztelés dátumán érvényes árát mutatja a darabszámmal felszorozva. A profit érétkén az opciókkal és részvénnyel elért hozamot értjük. A negatív értékű profit veszteséget, a pozitív értékű profit nyereséget termelt. Az Összegzés az opciók és a részvény értékeit, eredményeit összegzi. Diagram ablak A diagram ablakban jelennek meg a betöltött pozíciók görbéi. Függőleges tengelyen a nyereség/veszteség, vagy a görög betűk jelenik meg (az analízis típusától függően), vízszintes tengelyen pedig az árfolyam. Az árfolyamtartomány ±20%-ot mutat az aktuális árhoz képest. Mindig a részvény aktuális árfolyama látható középen, a diagramon ez függőleges vonalként látható. A vízszintes vonal pedig a nulla pont helyét mutatja. Fontos megjegyezni, hogy a részvény árának változtatásával a diagram görbéi nem módosulnak, csupán a megadott árfolyam érték kerül az árfolyam tengely közepére. A tesztelés dátumának és a volatilitás változtatásának hatására azonban az opciós görbék is változnak. A diagramon a görbék színekkel vannak megkülönböztetve a könnyebb átláthatóság érdekében. Implied Volatility kalkulátor Az Implied volatilitás kalkulátor segítségével az opció prémiuma (opció ára), a kötési árfolyam, az opció típusa és a lejárat ismeretében az aktuális volatilitás határozható meg. Az alkalmazás gomb megnyomásával a kiszámolt érték a szimulációban felhasználható. Célja tehát, hogy az opció prémiumának ismerete alapján meghatározható az implied volatilitás értéke. Az Implied volatilitás a kulcs ahhoz, hogy profitot termeljünk az opciós piacon. Ez egy számított érték, de ez az érték nem az alaptermékre vonatkozik, hanem az alaptermékre vett/eladott opcióra.

7 Egy részvényre csak egy volatilitás érték vonatkozik egy adott időperiódusban. Jó tudni, hogy az OTM opciókat magasabb implied volatilitás jellemzi, mint az ATM opciókat, valamint a rövid lejáratú opcióknak szintén magasabb az implied volatilitás értékük, mint a LEAPS opcióknak (hosszú lejáratú). Grafikon értelmező Itt a felhasználó tájékozódhat a grafikonon megjelenő éppen aktuális görbe jelentéséről. A Pozíció és Eredménytáblázatban a megfelelő sorra húzva a kurzort (Nyereség/Veszteség, Delta, Gamma, Rho, Theta, Vega). Értelmezésük az alábbi: Nyereség/veszteség negatív: Az Ön pozíciója veszteséges. nulla: Az Ön pozíciója jelenleg fedezve van. pozitív: Az Ön pozíciója nyereséges. Delta >1: Az Ön pozíciója nagyobb ütemben változik, mint a részvény. =1: Az Ön pozíciója és a részvény változásának sebessége megegyezik. 0<1: Az Ön pozíciója lassabban változik, mint a részvény. =0: Az Ön pozíciójának sebessége nulla, delta semleges pozícióban van. -1<0: Az Ön pozíciójának változása ellentétes és sebessége kisebb, mint a részvényé. =-1: Az Ön pozíciójának változása ellentétes, de sebessége megegyezik a részvénnyel. <-1: Az Ön pozíciójának változása ellentétes, sebessége nagyobb, mint a részvényé. Gamma pozitív: Az Ön pozíció-értékének változása gyorsabb, mint a részvényé. Ez a long pozíciókra jellemző. nulla: Nincs gyorsulás, gamma semleges pozícióban van. negatív: Az Ön pozíció-értékének változása ellentétesen gyorsul a részvényhez képest. Ez a short pozíciókra jellemző. Theta Vega Rho pozitív: Az idő múlása hasznos az Ön pozíciójára nézve. Ez a short pozíciókra jellemző nulla: Az idő múlása nincs hatással az Ön pozíciójára. Theta semleges pozícióban van. negatív: Az idő múlása káros az Ön pozíciójára nézve. Ez a long pozíciókra jellemző. pozitív: A növekvő volatilitás hasznos az Ön pozíciójára nézve. nulla: A volatilitás nincs hatással az Ön pozíciójára. Vega semleges pozícióban van. negatív: A növekvő volatilitás káros az Ön pozíciójára nézve. pozitív: A magas kamatláb növeli az Ön pozíciójának értékét. nulla: A kamatláb nincs hatással az Ön pozíciójára. Rho semleges pozícióban van. negatív: Az alacsony kamatláb csökkenti az Ön pozíciójának értékét.

8 Példák Long/Short és Call/Put opciók és részvények Long Short Call opció Put opció Részvény A fenti példában a részvény ára 100, míg az opciók kötési árfolyam 105. Matematikailag a long és a short pozíciók az árfolyamtengelyre, továbbá a Call és a Put opciók a nyereség/veszteség tengelyre vetített tükörképei egymásnak. Opciós Modellek Vizsgáljunk meg egy ugyanolyan opciót mindkét modell esetében. Black-Scholes Binomiális Call opció Kétségkívül a Black-Scholes modell a legelterjedtebb opciós modell melyeket a tőzsdén használt opciókra használnak, azonban a Binomiális modell sokkal rugalmasabb. A Binomiális modell számításánál lépéseket (binomiális fa felépítés) definiálnank. Az úgynevezett step -ek határozzák meg, mennyire pontosan adja vissza a Black-Scholes modell számításait, vagyis milyen mértékben konvergál ahhoz. A rendszer 100 lépéssel számol, így a Binomiális modell alapján számított görbék sokkal inkább tűnnek precíznek, mint a Black-Scholes modell esetében.

9 A Binomiális modell nagy előnye, hogy pontosabban határozza meg az amerikai típusú opciók árát, mint a Black-Scholes modell, köszönhetően annak, hogy lehetőség van az opció életének minden egyes pontját ellenőriznie a lejáratig (a binomiális fa minden egyes lépése). A Binomiális modell hátránya, hogy lassú, habár ez a szimuláció alatt nem vehető észre. Valójában az európai modellre alkalmazott Black-Scholes modell a Binomiális modell egy speciális esete, ahol a binomiális lépések száma végtelen. Más szóval a Binomiális modell diszkrét közelítést alkalmaz a Black-Scholes modell folyamatos működésével szemben. Grafikon Típusok Komponensek Nettó pozíció Opciók A grafikon típusa szerint beszélhetünk Komponensekről és Nettó pozícióról. A komponensek azon opciók és részvény görbéit mutatja, melyeket a felhasználó megjeleníteni kíván. A Nettó pozíció a felhasználó által megadott opciók és részvény összetett pozícióját mutatja piros színnel. Ugyanez vonatkozik az opció görög betűire is. Analízis típusok Az analízis típusa szerint beszélhetünk pozíciónk Nyereség/Veszteség-éről, valamint az opciók delta, gamma, rho, theta és vega betűiről. A megfelelő típust kiválasztva a görbe megjelenik a grafikonon. A felhasználó a Grafikon értelmezőben kaphat információt a görbék aktuális jelentéséről. Alább a Long Call opció különböző görbéi láthatóak.

10 Nyereség/Veszteség Delta Gamma Rho Theta Vega

BetBulls Opciós Portfolió Manager

BetBulls Opciós Portfolió Manager BetBulls Opciós Portfolió Manager Ennek a modulnak a célja, hogy ügyfeleinknek lehetőséget biztosítson virtuális számlanyitásra és részvény, valamint opciós pozíciók vásárlására, eladására a naponta frissülő,

Részletesebben

Opciók és stratégiák

Opciók és stratégiák Opciók és stratégiák Bevezetés az opciók világába Opciós fogalmak Az opció árát meghatározó tényezők Az opciók görög betűi Delta hedging Opciós arbitrázs Opciós stratégiák osztályzása Stratégia példatár

Részletesebben

OPCIÓS PIACOK VIZSGA MINTASOR

OPCIÓS PIACOK VIZSGA MINTASOR OPCIÓS PIACOK VIZSGA MINTASOR ELMÉLET ÉS SZÁMOLÁS ELMÉLETI ÉS SZÁMOLÁSI KÉRDÉSEK 1. A devizára szóló európai call opciók a) belsőértéke mindig negatív. b) időértéke pozitív és negatív is lehet. c) időértéke

Részletesebben

Bevezető a profit kb. 300% nem szabad ilyet csinálni piac-semleges opciós prémiumokból Call és Put opciókat shortoltunk hónapról hónapra

Bevezető a profit kb. 300% nem szabad ilyet csinálni piac-semleges opciós prémiumokból Call és Put opciókat shortoltunk hónapról hónapra 1 Bevezető A történet 212 márciusában kezdődik és 213 áprilisáig tart, a profit kb. 3%. A cím pedig egyértelművé teszi: nem szabad ilyet csinálni. És, hogy miért a tiltás, az alábbiakban kiderül. Kezdetben

Részletesebben

Bevezetés az opciók világába Opciók a mindennapokban

Bevezetés az opciók világába Opciók a mindennapokban Opciók és stratégiák Bevezetés az opciók világába Opciós fogalmak Az opció árát meghatározó tényezők Az opciók görög betűi Delta hedging Opciós arbitrázs Opciós stratégiák osztályzása Stratégia példatár

Részletesebben

BetBulls Chartrajzoló

BetBulls Chartrajzoló BetBulls Chartrajzoló Ez a modul alkalmas a részvényadatok gyertyamintás megjelenítésére, az indikátorok ábrázolására, valamint statisztika készítésére. Két fő modulból áll: Chart rajzoló modul Statisztika

Részletesebben

Gazdasági Információs Rendszerek

Gazdasági Információs Rendszerek Gazdasági Információs Rendszerek 7. előadás Bánhelyi Balázs Alkalmazott Informatika Tanszék, Szegedi Tudományegyetem 2009 Opció fogalma Az opció jövőbeni döntési lehetőséget jelent valami megtételére,

Részletesebben

8-9 Opciós piacok. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull 2012 1

8-9 Opciós piacok. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull 2012 1 8-9 Opciós piacok 1 Opció típusok Call: vételi jog Put: eladási jog Európai opció: csak lejáratkor érvényesíthető Amerikai opció: lejáratig bármikor érvényesíthető Pozíciók: long call, long put (vételi

Részletesebben

MINTASOR (Figyelem az I. rész - Szabályzatok és Elszámolás tesztkérdéseiben megadott válaszok a hatályos szabályzatok szerint változhatnak!

MINTASOR (Figyelem az I. rész - Szabályzatok és Elszámolás tesztkérdéseiben megadott válaszok a hatályos szabályzatok szerint változhatnak! OPCIÓS PIACOK VIZSGA MINTASOR (Figyelem az I. rész - Szabályzatok és Elszámolás tesztkérdéseiben megadott válaszok a hatályos szabályzatok szerint változhatnak!) NÉV:. SZÜLETÉSI DÁTUM: PONTSZÁM: / 30 Tisztelt

Részletesebben

Kategóriák Fedezeti követelmények

Kategóriák Fedezeti követelmények 1 Válasszon kedvére a világ 20 különböző tőzsdéjét leképező 6.000 különböző CFD közül. Az elérhető tőkeáttétel akár 10-szeres is lehet. Long és short pozíció nyitására egyaránt van lehetőség, akár napon

Részletesebben

Mire jó az opció? Kisokos a hazai opciós termékekhez. 2011. augusztus 2.

Mire jó az opció? Kisokos a hazai opciós termékekhez. 2011. augusztus 2. Mire jó az opció? Kisokos a hazai opciós termékekhez 2011. augusztus 2. Opciók: tegyük helyre a dolgokat! Bevezető A mindennapi kereskedésben mindeddig méltánytalanul mellőzöttnek bizonyultak az opciók,

Részletesebben

Egyszerű opciós stratégiák és ProTrader platformkezelés

Egyszerű opciós stratégiák és ProTrader platformkezelés Egyszerű opciós stratégiák és ProTrader platformkezelés Az első részben ismertettük az opciók általános tulajdonságait, előnyeit, hátrányait. Általánosságban, még azt lehet hozzátenni, hogy bár nem egyszerű

Részletesebben

(CIB Prémium befektetés)

(CIB Prémium befektetés) CIB Bank Zrt. Részletes terméktájékoztatója a Keretszerződés Opcióhoz kötött Betét elhelyezésére és a kapcsolódó Opciós Devizaügylet megkötésére vonatkozó keretszerződés hatálya alá tartozó ügyletekre

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Részvények értékelése Előadó: Deliné Pálinkó Éva Részvény A részvény jellemzői Részvényt, részvénytársaságok alapításakor vagy alaptőke

Részletesebben

Tájékoztató hirdetmény az OTP Bank Nyrt. Regionális Treasury Igazgatóságának Értékesítési Üzletszabályzatához

Tájékoztató hirdetmény az OTP Bank Nyrt. Regionális Treasury Igazgatóságának Értékesítési Üzletszabályzatához Tájékoztató hirdetmény az OTP Bank Nyrt. Regionális Treasury Igazgatóságának Értékesítési Üzletszabályzatához Az egyes tőzsdén kívüli származtatott Egyedi Ügyletek változó letét igény mértékének számításáról

Részletesebben

5 Forward és Futures Árazás. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull 2012 1

5 Forward és Futures Árazás. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull 2012 1 5 Forward és Futures Árazás 1 Fogyasztási vs beruházási javak Beruházási célú javak (pl. arany, ezüst, ingatlan, műkincsek, stb.) Fogyasztási javak (pl. ércek, nyersfémek, olaj, kőszén, fél sertés, stb.)

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Előadó: Deliné Pálinkó Éva Részvény A részvény jellemzői Részvényt, részvénytársaságok alapításakor vagy alaptőke emelésekor kibocsátott

Részletesebben

Certifikátok a Budapesti Értéktızsdén

Certifikátok a Budapesti Értéktızsdén Certifikátok a Budapesti Értéktızsdén Elméleti Alapok Végh Richárd Budapesti Értéktızsde Zrt. Budapest, 2009.05.26-28. Mirıl lesz szó? Certifikát fogalma és hozzá kapcsolódó alapfogalmak Certifikátok fajtái

Részletesebben

Pozíció nyitása megbízással

Pozíció nyitása megbízással Pozíció nyitása megbízással Pozíció nyitása megbízással: Amennyiben Ön a jelenlegi árfolyamszintnél kedvezőbb, esetleg kedvezőtlenebb árszinten szeretne belépni a piacra a Buda-cash Trader V2 Pro lehetőséget

Részletesebben

Opció Trader használati utasítás

Opció Trader használati utasítás Opció Trader használati utasítás Demó számla nyitása: Nyissa meg az XTB weboldalát: Kattintson az ingyenes demó számla gombra, válassza ezt követően a További demó számlák linket, majd a demó számla nyitása

Részletesebben

Értékpapír-kölcsönzés

Értékpapír-kölcsönzés Értékpapír-kölcsönzés TARTALOMJEGYZÉK 1. MI AZ A NAPON TÚLI SHORT?... 3 2. HOGYAN LEHET NAPON TÚLI SHORT POZÍCIÓT NYITNI?... 3 2.1. NAPON TÚLI SHORT POZÍCIÓ NYITÁSA A NETBOON KERESKEDÉSI FELÜLETEN... 4

Részletesebben

a) 16% b) 17% c) 18% d) 19%

a) 16% b) 17% c) 18% d) 19% 1. Mekkora az euró féléves paritásos határidős árfolyama, ha az azonnali árfolyam 240 HUF/EUR, a kockázatmentes forint kamatláb minden lejáratra évi 8%, a kockázatmentes euró márka kamatláb minden lejáratra

Részletesebben

Pénzügyi számítások. 7. előadás. Vállalati pénzügyi döntések MAI ÓRA ANYAGA. Mérleg. Rózsa Andrea Csorba László FINANSZÍROZÁS MÓDJA

Pénzügyi számítások. 7. előadás. Vállalati pénzügyi döntések MAI ÓRA ANYAGA. Mérleg. Rózsa Andrea Csorba László FINANSZÍROZÁS MÓDJA Pénzügyi számítások 7. előadás Rózsa Andrea Csorba László Vállalati pénzügyi döntések Hosszú távú döntések Típusai Tőke-beruházási döntések Feladatai - projektek kiválasztása - finanszírozás módja - osztalékfizetés

Részletesebben

Fedezeti ügyletek, avagy a vállalatok lottójátéka. Zsombori Zsolt fiókvezető (MKB Bank) 2012

Fedezeti ügyletek, avagy a vállalatok lottójátéka. Zsombori Zsolt fiókvezető (MKB Bank) 2012 Fedezeti ügyletek, avagy a vállalatok lottójátéka Zsombori Zsolt fiókvezető (MKB Bank) 2012 Az MKB Bank bemutatása* 1950, 1996 Fő tulajdonosa: Bayerische Landesbank (~90%) Mérlegfőösszege: ~3000 Mrd, jegyzett

Részletesebben

Money és Risk Management

Money és Risk Management Money és Risk Management Antimartingale rendszerek módszerek modellek technikák Kreatív Stop kockázatok Kockázatcsökkentés Profitmaximalizálás Stop Loss megbízások A kereskedésünk legfontosabb része, mely

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DIGITÁLIS (BINÁRIS) OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DIGITÁLIS (BINÁRIS) OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DIGITÁLIS (BINÁRIS) OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ A termék leírása: A Devizaárfolyam Digitális-opció (vagy más kifejezéssel Bináris opciós) egy olyan ügylet, amely keretében az opció jogosultja

Részletesebben

Befektetési szolgáltatásokról szóló további információ. Vállalati/társasági tevékenységek

Befektetési szolgáltatásokról szóló további információ. Vállalati/társasági tevékenységek Befektetési szolgáltatásokról szóló további információ Vállalati/társasági tevékenységek Bevezetés A DEGIRO a Befektetési szolgáltatásokról szóló további információkban részletesen ismerteti az Önnel kötött

Részletesebben

MiFID - Befektetői kérdőív - Magánszemélyek részére

MiFID - Befektetői kérdőív - Magánszemélyek részére AZONOSÍTÓ ADATOK Ügyfél neve Állandó lakcím Adóazonosító jele Ügyfél azonosító MiFID - Befektetői kérdőív - Magánszemélyek részére A Raiffeisen Bank Zrt. (továbbiakban: Bank) a befektetési vállalkozásokról

Részletesebben

A technikai elemzések értelmezése

A technikai elemzések értelmezése A technikai elemzések értelmezése A technikai elemzések értelmezése 1. Technikai Elemzés (Technical Analysis) 6. Gyakorlat Technikai elemzés értelmezése Mi az a technikai elemzés (TA)? A piaci mozgásokat

Részletesebben

Pénzügyi matematika. Vizsgadolgozat I. RÉSZ. 1. Deniálja pontosan, mit értünk amerikai vételi opció alatt!

Pénzügyi matematika. Vizsgadolgozat I. RÉSZ. 1. Deniálja pontosan, mit értünk amerikai vételi opció alatt! NÉV: NEPTUN KÓD: Pénzügyi matematika Vizsgadolgozat I. RÉSZ Az ebben a részben feltett 4 kérdés közül legalább 3-ra kell hibátlan választ adni ahhoz, hogy a vizsga sikeres lehessen. Kett vagy kevesebb

Részletesebben

4. lépés: pozíció zárása

4. lépés: pozíció zárása 4. lépés: pozíció zárása Miután megtanultuk miként történhet egy adott pozíció megnyitása, akár vételi (long) akár eladási (short) megbízásról is legyen szó, azt is tudnunk kell, hogyan lehet lezárni őket

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 47 55 pont jeles 38 46 pont jó 29 37 pont közepes 20 28

Részletesebben

Buy Offer (Vétel az eladási áron) Vételi limit áras megbízás az éppen aktuális legjobb eladótól.

Buy Offer (Vétel az eladási áron) Vételi limit áras megbízás az éppen aktuális legjobb eladótól. 1 Ask (Legjobb eladó) Hívják offer árnak is. Az adott instrumentumra a legjobb eladási ár. Ezen az árfolyamon nyithatunk long pozíciót. Példaként véve a deviza kereskedést, ezen az áron vehető meg a fix

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÁTLAGÁRFOLYAMOS DEVIZA OPCIÓKHOZ (ÁZSIAI TÍPUSÚ OPCIÓ)

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÁTLAGÁRFOLYAMOS DEVIZA OPCIÓKHOZ (ÁZSIAI TÍPUSÚ OPCIÓ) TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÁTLAGÁRFOLYAMOS DEVIZA OPCIÓKHOZ (ÁZSIAI TÍPUSÚ OPCIÓ) A termék leírása Az Átlagárfolyamos devizaopció vagy más néven Ázsiai típusú opció keretében az ügyfél egy olyan devizaopciós megállapodást

Részletesebben

Tőkeköltség (Cost of Capital)

Tőkeköltség (Cost of Capital) Vállalati pénzügyek 1 9. előadás A tőkeköltség szerepe Tőkeköltség (Cost of Capital) Tőkeköltség 1 2 A tőkeköltség értelmezése TŐKEKÖLTSÉG A finanszírozási források ára (költsége), A befektetők által elvárt

Részletesebben

A CFD kereskedés alapjai

A CFD kereskedés alapjai A CFD kereskedés alapjai Equilor Befektetési Zrt. Nemzetközi szemlélet helyi tapasztalatok A 20 éves Equilor Befektetési Zrt. a Budapesti Értéktőzsde alapító tagja valamint a Magyar Kockázati és Magántőke

Részletesebben

Soros felépítésű folytonos PID szabályozó

Soros felépítésű folytonos PID szabályozó Soros felépítésű folytonos PID szabályozó Főbb funkciók: A program egy PID szabályozót és egy ez által szabályozott folyamatot szimulál, a kimeneti és a beavatkozó jel grafikonon való ábrázolásával. A

Részletesebben

A deviza bináris opció bemutatása

A deviza bináris opció bemutatása A deviza bináris opció bemutatása Fx bináris opció: az fx bináris opció a legújabb termékcsoport, amit a Buda-cash Trader rendszerben ajánlunk ügyfeleink számára. Folyamatosan frissülő árakon a hat legtöbbet

Részletesebben

Kereskedés a tőzsdén

Kereskedés a tőzsdén Kereskedés a tőzsdén Egy kis ismétlés a tőzsde Térben és időben koncentrált piac A kereskedés az áru jelenléte nélkül történik Szabályozott piac törvény szabályozza a működést és a kereskedés módját Közvetlenül

Részletesebben

A vállalati pénzügyi döntések fajtái

A vállalati pénzügyi döntések fajtái A vállalati pénzügyi döntések fajtái Hosszú távú finanszírozási döntések Befektetett eszközök Forgóeszközök Törzsrészvények Elsőbbségi részvények Hosszú lejáratú kötelezettségek Rövid lejáratú kötelezettségek

Részletesebben

Pénz-és kockázatkezelés

Pénz-és kockázatkezelés Pénz-és kockázatkezelés X-Trade Brokers Magyarországi Fióktelepe Soós Róbert Egy befektetési stratégia elemei 1. Meg kell határozni a belépési és zárási pozíciókat. 2. Pénz-és kockázatkezelés 3. Pszichológia

Részletesebben

Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal az alábbi elérhetőségeken:

Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal az alábbi elérhetőségeken: Bejelentkezés Gépelje be felhasználó nevét és jelszavát. Ha nem emlékszik az azonosítókra lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal az alábbi elérhetőségeken: email: concordetrader@con.hu telefon: (+36

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium E Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 43 50 pont jeles 35 42 pont jó 27 34 pont közepes 19 26

Részletesebben

DE! Hol van az optimális tőkeszerkezet???

DE! Hol van az optimális tőkeszerkezet??? DE! Hol van az optimális tőkeszerkezet??? Adósság és/vagy saját tőke A tulajdonosi érték maximalizálása miatt elemezni kell: 1. A pénzügyi tőkeáttétel hatását a részvények hozamára és kockázatára; 2. A

Részletesebben

JÁTÉKELMÉLETTEL KAPCSOLATOS FELADATOK

JÁTÉKELMÉLETTEL KAPCSOLATOS FELADATOK 1.Feladat JÁTÉKELMÉLETTEL KAPCSOLATOS FELADATOK Az alábbi kifizetőmátrixok három különböző kétszemélyes konstans összegű játék sorjátékosának eredményeit mutatják: 2 1 0 2 2 4 2 3 2 4 0 0 1 0 1 5 3 4 3

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 4 29,5 33 pont jeles 25,5 29 pont jó 21,5 25 pont közepes 17,5 21 pont elégséges 17 pont elégtelen Név: Elért pont: soport: Érdemjegy:

Részletesebben

KARAKTERFELISMERÉS AZ EVASYS-BEN

KARAKTERFELISMERÉS AZ EVASYS-BEN KARAKTERFELISMERÉS AZ EVASYS-BEN HOL HASZNÁLHATÓ, KI HASZNÁLHATJA A Miskolci Egyetem megvásárolta a kézírásfelismerés (ICR) modult az Evasys legutóbbi licencével együtt. Ezzel lehetőség nyílt a papír alapú

Részletesebben

Európai típusú deviza opció az FHB Bankban

Európai típusú deviza opció az FHB Bankban Európai típusú deviza opció az FHB Bankban Európai típusú deviza opció bemutatása Az európai típusú devizaopció (továbbiakban: opció) egy olyan megállapodás, amely során az opció vevője jogot szerez arra,

Részletesebben

BPForex ProTader. A számlakivonatok értelmezése. Pag. 01

BPForex ProTader. A számlakivonatok értelmezése. Pag. 01 BPForex ProTader A számlakivonatok értelmezése Pag. 01 Index Bevezetés 03 Kivonat 1: Számlatörténeti jelentés 04 Kivonat 2: Részletes tranzakció jelentés 05 A teljes elszámolási ciklus 06 Kivonat 3: EZ

Részletesebben

Makroökonómia. 9. szeminárium

Makroökonómia. 9. szeminárium Makroökonómia 9. szeminárium Ezen a héten Árupiac Kiadási multiplikátor, adómultiplikátor IS görbe (Investment-saving) Árupiac Y = C + I + G Ikea-gazdaságot feltételezünk, extrém rövid táv A vállalati

Részletesebben

A gyorskereskedési jegy felépítése

A gyorskereskedési jegy felépítése A gyorskereskedési jegy felépítése Nagyobb rálátás, átláthatóság Forex CFD Forex A forex gyorskereskedési jegy felépítése FX Opciós termék ikon Segítségével válthat a spot FX és FX opciók között KERESŐ

Részletesebben

Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 1

Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 1 Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 1 Bemutatkozás Burány Gábor 2014-től SZÉCHENYI Kereskedelmi Bank Zrt. Befektetési Szolgáltatások, vezető üzletkötő 2008-2013 Strategon Értékpapír Zrt. üzletkötő, határidős

Részletesebben

Területi elemzések. Budapest, 2015. április

Területi elemzések. Budapest, 2015. április TeIR Területi elemzések Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. AZ ELEMZÉSBEN SZEREPLŐ MUTATÓ KIVÁLASZTÁSA... 4 3. AZ ELEMZÉSI FELTÉTELEK DEFINIÁLÁSA... 5 3.1.

Részletesebben

CFD kereskedés a gyakorlatban

CFD kereskedés a gyakorlatban CFD kereskedés a gyakorlatban Equilor Befektetési Zrt. Nemzetközi szemlélet helyi tapasztalatok A 20 éves Equilor Befektetési Zrt. a Budapesti Értéktőzsde alapító tagja valamint a Magyar Kockázati és Magántőke

Részletesebben

1 Határidős szerződések és opciók. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull 2012 1

1 Határidős szerződések és opciók. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull 2012 1 1 Határidős szerződések és opciók 1 Mi egy származékos pénzügyi termék (derivative)? Értéke egy másik eszköz, vagyontárgy (asset) feltételezett jövőbeli értékétől függ. Pl.: határidős szerződés, opciók,

Részletesebben

A Markowitz modell: kvadratikus programozás

A Markowitz modell: kvadratikus programozás A Markowitz modell: kvadratikus programozás Losonczi László Debreceni Egyetem, Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Debrecen, 2011/12 tanév, II. félév Losonczi László (DE) A Markowitz modell 2011/12 tanév,

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT ÁTLAGÁRAS STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT ÁTLAGÁRAS STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ DEVIZAÁRFOLYAMHOZ KÖTÖTT ÁTLAGÁRAS STRUKTURÁLT BEFEKTETÉSEKRŐL Termékleírás A devizaárfolyamhoz kötött átlagáras strukturált befektetés egy indexált befektetési forma, amely befektetés

Részletesebben

Neptun kód: KTA60220, KTA60850, TMME0408, KT30725, KT30320, T M3537

Neptun kód: KTA60220, KTA60850, TMME0408, KT30725, KT30320, T M3537 Opcióértékelés/Opcióelmélet kurzusok Neptun kód: KTA60220, KTA60850, TMME0408, KT30725, KT30320, T M3537 2013-14, I. félév tagozat: nappali Oktatók: Gáll József (előadás), jozsef.gall kukac econ.unideb.hu,

Részletesebben

Grafikonrajzoló. Felhasználói kézikönyv. UNIQA Biztosító Zrt.

Grafikonrajzoló. Felhasználói kézikönyv. UNIQA Biztosító Zrt. Grafikonrajzoló Felhasználói kézikönyv UNIQA Biztosító Zrt. 1 Tartalomjegyzék I. Eszközalapok kiválasztása... 3 1. Kiválasztott eszközalapok - felső sáv... 3 2. Kereső/szűrő sáv... 4 3. Eszközalapokat

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ BARRIER DEVIZAÁRFOLYAM OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ BARRIER DEVIZAÁRFOLYAM OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ BARRIER DEVIZAÁRFOLYAM OPCIÓS ÜGYLETEKHEZ Jelen terméktájékoztatóra vonatkozóan a Terméktájékoztató egyszerű (plain vanilla) devizaárfolyam opciós ügyletekhez elnevezésű terméktájékoztatóban

Részletesebben

Erste Termin - Határidős finanszírozás

Erste Termin - Határidős finanszírozás Erste Termin - Határidős finanszírozás A Határidős finanszírozás tőkeáttételt biztosító speciális ügylet, amely azzal az előnnyel rendelkezik, hogy a befektetési hitellel ellentétben nem csupán vételi,

Részletesebben

Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója

Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója Közfoglalkoztatás támogatás megállapítását segítő segédtábla használati útmutatója 1.) Általános tudnivalók: A segédtábla két méretben készül, 10, és 50 sort lehet kitölteni. A tábla megnevezéséből amit

Részletesebben

Budapest Abszolút Hozam Származtatott Alap FÉLÉVES JELENTÉS 2013

Budapest Abszolút Hozam Származtatott Alap FÉLÉVES JELENTÉS 2013 Budapest Abszolút Hozam Származtatott Alap FÉLÉVES JELENTÉS 2013 Alapadatok Elnevezés angolul Rövid neve Rövid név angolul Budapest Absolute Return Derivative Investment Fund Budapest Abszolút Hozam Alap

Részletesebben

Portfolio MobilTőzsde felhasználói kézikönyv

Portfolio MobilTőzsde felhasználói kézikönyv Portfolio MobilTőzsde felhasználói kézikönyv Bevezetés... 2 Belépés a MobilTőzsdére... 2 A MobilTőzsde felhasználói felülete... 3 Piacok... 3 Kötések... 8 Számla... 8 Hírek... 9 Frissítés, beállítások,

Részletesebben

HASZNOS INFORMÁCIÓK A CERTIFIKÁT BEFEKTETÉSEKHEZ

HASZNOS INFORMÁCIÓK A CERTIFIKÁT BEFEKTETÉSEKHEZ Raiffeisen Centrobank AG HASZNOS INFORMÁCIÓK A CERTIFIKÁT BEFEKTETÉSEKHEZ 2009. november 5. 2. oldal HÁTTÉRINFORMÁCIÓK AZ ÁRUPIACI TERMÉKEKEN ALAPULÓ BEFEKTETÉSI CERTIFIKÁTOKHOZ FŐBB ELŐNYEI Költséghatékonyan

Részletesebben

7. forward extra ügylet (forward extra)

7. forward extra ügylet (forward extra) 7. forward extra ügylet (forward extra) MIFID komplexitás FX 3 a termék leírása A forward extra ügylet ötvözi a határidôs ügylet biztonságát az opciós ügyletek rugalmasságával. Amennyiben konkrét elképzelése

Részletesebben

Előadó: Dr. Kertész Krisztián

Előadó: Dr. Kertész Krisztián Előadó: Dr. Kertész Krisztián E-mail: k.krisztian@efp.hu A termelés költségei függenek a technológiától, az inputtényezők árától és a termelés mennyiségétől, de a továbbiakban a technológiának és az inputtényezők

Részletesebben

Európa legnépszerűbb kereskedési termékei a BÉT-en

Európa legnépszerűbb kereskedési termékei a BÉT-en Európa legnépszerűbb kereskedési termékei a BÉT-en Certifikátok, Warrantok világa Varjú Péter Igazgató Befektetési Szolgáltatások 2016.09.29. 1 Jogi nyilatkozat A kiadványban foglalt információk az Erste

Részletesebben

A Markowitz modell: kvadratikus programozás

A Markowitz modell: kvadratikus programozás A Markowitz modell: kvadratikus programozás Harry Markowitz 1990-ben kapott Közgazdasági Nobel díjat a portfolió optimalizálási modelljéért. Ld. http://en.wikipedia.org/wiki/harry_markowitz Ennek a legegyszer

Részletesebben

Bridge Wealth Management 1024 Budapest, Ady Endre u. 24 Tel: 3360524, Fax: 3360526 info@bwm.hu www.bwm.hu

Bridge Wealth Management 1024 Budapest, Ady Endre u. 24 Tel: 3360524, Fax: 3360526 info@bwm.hu www.bwm.hu Leírás a Technikai Elemzések értelmezéséhez 2005.. deccemberr 12.. Alábbi leírásunkban a Bridge Wealth Management Kft. technikai elemzéseinek olvasásához és értelmezéséhez nyújtunk segítséget. Ha további

Részletesebben

CDC 2000 Vezérlő 5. Hőmérséklet beállítások Asian Plastic

CDC 2000 Vezérlő 5. Hőmérséklet beállítások Asian Plastic 5.1 Fűtőzóna hőmérséklet beállítások Menü 20 Olaj hőmérséklet: A hidraulika olaj aktuális hőmérsékletét mutatja. Ha az olaj hőmérséklete magasabb vagy alacsonyabb lenne a beállított értéknél, hibaüzenet

Részletesebben

TŐZSDEJÁTÉK FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

TŐZSDEJÁTÉK FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV TŐZSDEJÁTÉK FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV BEVEZETŐ A Tőzsdejáték az Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) által közösen működtetett a tőzsdei kereskedést egyszerűsített körülmények közt bemutató,

Részletesebben

Závodni Zsolt zsolt.zavodni@quaestor.hu PTP alkalmazásgazda. WebBróker Online kereskedési rendszer

Závodni Zsolt zsolt.zavodni@quaestor.hu PTP alkalmazásgazda. WebBróker Online kereskedési rendszer Závodni Zsolt zsolt.zavodni@quaestor.hu PTP alkalmazásgazda WebBróker Online kereskedési rendszer Interneten keresztül elérhető szolgáltatások: WebBróker, WebBróker DEMO, Tőzsdeadatok, Árfolyamok, Elemzések,

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 3 29,5 33 pont jeles 25,5 29 pont jó 21,5 25 pont közepes 17,5 21 pont elégséges 17 pont elégtelen Név: Elért pont: soport: Érdemjegy:

Részletesebben

Barrier opciós ügyletek Általános Terméktájékoztató

Barrier opciós ügyletek Általános Terméktájékoztató Barrier opciós ügyletek Az Opciós ügylet két fél közötti szerződéses viszony, melynek keretén belül az opció vevője jogosulttá válik az Opciós ügylet Alaptermékének vételére/ vagy eladására, míg az opció

Részletesebben

3.Lépés: Pozíciónyitás az XTB MetaTrader platformban (devizapárok, indexek és árupiaci termékek esetén)

3.Lépés: Pozíciónyitás az XTB MetaTrader platformban (devizapárok, indexek és árupiaci termékek esetén) 3.Lépés: Pozíciónyitás az XTB MetaTrader platformban (devizapárok, indexek és árupiaci termékek esetén) A befektetés célja a CFD piacon, a nyitási ár és a zárási ár közötti különbségen profitot realizálni.

Részletesebben

Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook. BefektetésTITKOK

Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook. BefektetésTITKOK Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook BefektetésTITKOK Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook - Tartalomjegyzék - 1.1. Mindenkinek lesznek veszteséges pozíciói 1.2. Nézzük meg, a gyakorlatban

Részletesebben

Tıkeáttételes termékekkel túlszárnyalni a piacot. T. Kilian Equity Markets & Commodities

Tıkeáttételes termékekkel túlszárnyalni a piacot. T. Kilian Equity Markets & Commodities Tıkeáttételes termékekkel túlszárnyalni a piacot Mi az opció/opciós jegy? Az opció jog, de nem kötelezettség arra vonatkozólag, hogy részvényt, devizát, kötvényt, indexet vagy árut (mögöttes termék vagy

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A javítás

Részletesebben

Megfelelési teszt. Név: Cím: Ügyfélszám: Számlatulajdonos: Meghatalmazott/képviselő:

Megfelelési teszt. Név: Cím: Ügyfélszám: Számlatulajdonos: Meghatalmazott/képviselő: Megfelelési teszt Felhívjuk Tisztelt Ügyfelünk figyelmét, hogy a Random Capital Zrt. a befektetési szolgáltatási tevékenysége és kiegészítő tevékenysége és kiegészítő szolgáltatása keretében történő szerződéskötést,

Részletesebben

A Buda-Cash Trader V2 Pro online kereskedési rendszer számla menüjének bemutatása

A Buda-Cash Trader V2 Pro online kereskedési rendszer számla menüjének bemutatása A Buda-Cash Trader V2 Pro online kereskedési rendszer számla menüjének bemutatása 1 A számla menüpont felépítése*: Ebben az oktató anyagunkban bemutatjuk a Buda-cash Trader számla menüjének főbb menüpontjait.

Részletesebben

BC Tipp heti statisztika (8. hét)

BC Tipp heti statisztika (8. hét) BC Tipp heti statisztika (8. hét) S&P 500 index vétel 1526,60 áttörésekor Profitcél: 1559,60 Javasolt stop loss: 1515,70 2013.02.15. 15:34 60 db Index CFD 4,99 dollár 66 465 Ft 1 220 060 Ft 2 500 000 Ft

Részletesebben

CDC 2000 Vezérlő 2.Működési módok Asian Plastic

CDC 2000 Vezérlő 2.Működési módok Asian Plastic 2.1 Rendszer teszt Menü 00 Bekapcsoláskor a 00 számú menü jelenik meg a képernyőn 3 mp időtartamig, amíg az elektromos rendszer teszteli önmagát. A menüben megjelenő információk gép specifikusak, változtatni

Részletesebben

A főmenü mindig elérhető a jobb felső sarokban található ikon segítségével. Így mindig könnyen fér hozzá bármely menüponthoz.

A főmenü mindig elérhető a jobb felső sarokban található ikon segítségével. Így mindig könnyen fér hozzá bármely menüponthoz. 1 Számlaösszesítő (Account Summary) A számlaösszesítőben egy gyors áttekintést kaphat a számla állapotáról: Készpénz egyenleg (Cash balance) Rendelkezésre álló fedezet (Margin available) Fedezet felhasználás

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 47 55 pont jeles 38 46 pont jó 29 37 pont közepes 20 28

Részletesebben

BPForex FX Opció Kisokos

BPForex FX Opció Kisokos BPForex FX Opció Kisokos A BPForex rendszeres követői a blogunkon, webináriumokon és a Google csoportunkban rengeteget olvashattak és hallhattak már az FX Opciókról. Ez a viszonylag újfajta termék a klasszikus

Részletesebben

Deviza-forrás Finanszírozó Hitelfelvevő

Deviza-forrás Finanszírozó Hitelfelvevő Miért érdemes kölcsön felvételkor deviza alapú kölcsönt igényelni? Hazánk lakossági hitelállományának túlnyomó része devizaalapú kölcsönökből áll. Ennek oka, hogy a külföldi fizetőeszközben nyilvántartott

Részletesebben

BAMBUNEWS. A TraderBambu Klub legközelebbi összejövetelére október 22., csütörtökön este hat órától kerül sor a Lurdy-házban (SikerMix kávézó).

BAMBUNEWS. A TraderBambu Klub legközelebbi összejövetelére október 22., csütörtökön este hat órától kerül sor a Lurdy-házban (SikerMix kávézó). BAMBUNEWS A z Ú j B a m b u C h a r t s Szervusztok! A TraderBambu Klub legközelebbi összejövetelére október 22., csütörtökön este hat órától kerül sor a Lurdy-házban (SikerMix kávézó). A nap fő témája

Részletesebben

Definíciószerűen az átlagidő a kötvény hátralévő pénzáramlásainak, a pénzáramlás jelenértékével súlyozott átlagos futamideje. A duration képlete:

Definíciószerűen az átlagidő a kötvény hátralévő pénzáramlásainak, a pénzáramlás jelenértékével súlyozott átlagos futamideje. A duration képlete: meg tudjuk mondani, hogy mennyit ér ez a futamidő elején. Az évi 1% különbségeket jelenértékre átszámolva ez kb. 7.4% veszteség, a kötvényünk ára 92,64 lesz. Látható, hogy a hosszabb futamidejű kötvényre

Részletesebben

14 A Black-Scholes-Merton modell. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull

14 A Black-Scholes-Merton modell. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull 14 A Black-choles-Merton modell Copyright John C. Hull 01 1 Részvényárak viselkedése (feltevés!) Részvényár: μ: elvárt hozam : volatilitás Egy rövid Δt idő alatt a hozam normális eloszlású véletlen változó:

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ PROFITCÉLHOZ KÖTÖTT HATÁRIDŐS ÁRFOLYAM MEGÁLLAPODÁSHOZ (TARGET REDEMPTION FORWARD)

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ PROFITCÉLHOZ KÖTÖTT HATÁRIDŐS ÁRFOLYAM MEGÁLLAPODÁSHOZ (TARGET REDEMPTION FORWARD) TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ PROFITCÉLHOZ KÖTÖTT HATÁRIDŐS ÁRFOLYAM MEGÁLLAPODÁSHOZ (TARGET REDEMPTION FORWARD) Jelen terméktájékoztatóban ismertetett ügylet az egyszerű (Plain vanilla) és Barrier típusú devizaárfolyam

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 1 30,5 34 pont jeles 26,5 30 pont jó 22,5 26 pont közepes 18,5 22 pont elégséges 18 pont elégtelen Név: Elért pont: soport: Érdemjegy:

Részletesebben

III. A RÉSZVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra)

III. A RÉSZVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra) VÁLLALATI PÉNZÜGYEK III. A RÉSZVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra) Összeállította: Naár János okl. üzemgazdász, okl. közgazdász-tanár Részvény: olyan lejárat nélküli értékpapír, amely a társasági tagnak: 1) az alaptőke

Részletesebben

A Budapesti Értéktozsde Részvénytársaság Vezérigazgatójának 163/2005. számú határozata

A Budapesti Értéktozsde Részvénytársaság Vezérigazgatójának 163/2005. számú határozata A Budapesti Értéktozsde Részvénytársaság Vezérigazgatójának 163/2005. számú határozata A Budapesti Értéktozsde Részvénytársaság (továbbiakban: Tozsde) Vezérigazgatója a deviza alapú ügyletkörben szereplo

Részletesebben

Társaságok pénzügyei kollokvium

Társaságok pénzügyei kollokvium udapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar udapesti Intézet Továbbképzési Osztály Társaságok pénzügyei kollokvium F Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 55 60 pont

Részletesebben

ÉVI 12%-OS HOZAM ELÉRÉSÉNEK LEHETŐSÉGE AZ ERSTE OTP BÓNUSZ CERTIFIKÁTTAL

ÉVI 12%-OS HOZAM ELÉRÉSÉNEK LEHETŐSÉGE AZ ERSTE OTP BÓNUSZ CERTIFIKÁTTAL ÉVI 12%-OS HOZAM ELÉRÉSÉNEK LEHETŐSÉGE AZ ERSTE OTP BÓNUSZ CERTIFIKÁTTAL Az Erste OTP Bónusz Certifikáttal rövid távon a kockázatmentes hozamot jelentősen meghaladó extra profit érhető el, amennyiben az

Részletesebben

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása Nyomaték (x 0 Nm) O k t a t á si Hivatal A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása./ A mágnes-gyűrűket a feladatban meghatározott sorrendbe és helyre rögzítve az alábbi táblázatban feltüntetett

Részletesebben

Bevezető ismeretek a pénzügyi termékekről Intézményekről, tranzakciókról 1.

Bevezető ismeretek a pénzügyi termékekről Intézményekről, tranzakciókról 1. Bevezető ismeretek a pénzügyi termékekről Intézményekről, tranzakciókról 1. Jánosi Imre Kármán Környezeti Áramlások Hallgatói Laboratórium, Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem,

Részletesebben

AZ ONLINE KÖTELEZŐ FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS KÖTÉSI FOLYAMATA

AZ ONLINE KÖTELEZŐ FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS KÖTÉSI FOLYAMATA AZ ONLINE KÖTELEZŐ FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS KÖTÉSI FOLYAMATA Belépés az oldalra (http://online.pannonholding.hu) Itt ki kell választani a gépjármű felelősség ikonon belül a Díjszámítás megkezdése hivatkozást

Részletesebben

Certifikátok Szeptember :30. A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva.

Certifikátok Szeptember :30. A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva. Certifikátok 2015. Szeptember 29. 17:30 A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva. További technikai információk: https://www.kbcequitas.hu/menu/tamogatas/tudastar/oktatas

Részletesebben