BIOMATEMATIKA ELŐADÁS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BIOMATEMATIKA ELŐADÁS"

Átírás

1 BIOMATEMATIKA ELŐADÁS 11. Hipotézisvizsgálat, statisztikai tesztek Debreceni Egyetem, 2015 Dr. Bérczes Attila, Bertók Csanád

2 A diasor tartalma 1 Bevezetés Hipotézis, hibák 2 Statisztikai tesztek u-próba F-próba t-próba χ 2 -próba Normalitásvizsgálat Példa

3 Bevezetés MIRE JÓK A STATISZTIKAI TESZTEK? A korábbiakban tanultak bár a valószínűségszámítás és a statisztika igen fontos eszközei, közvetlenül mégsem alkalmazhatóak arra, hogy két adatsort összehasonlítsunk egymással, vagy egy adatsort vessünk össze egy előre megadott értékkel. Természetesen alapszintű következtetéseket le tudunk vonni (az egyik populáció átlagos tömege lényegesen eltér a másikétól, a szórásuk azonos, stb.), ám ezen eredmények a tudományos életben nem állják meg a helyüket. Ahhoz, hogy igazán pontos összehasonlítást kapjunk a vizsgált tulajdonságunkra vonatkozólag elengedhetetlen az ún. statisztikai tesztek használata, melyek segítségével megmondható, hogy "a két adatsor pl. 99%-os pontossággal azonosnak/különbözőnek tekinthető".

4 Bevezetés Megjegyzés Mivel ezen alapszintű kurzus alatt sajnos az idő nem engedi, így a tanult teszteket pontosabb matematikai háttér nélkül, felsorolásszerűen ismertetjük, majd a későbbiekben egy igen elterjedt számítógépes program segítségével, konkrét példákon keresztül mutatjuk be. Hipotézisek A statisztikai vizsgálatok során első lépésben mindig ún. hipotéziseket állítunk fel, melyeket a vizsgálataink során vagy elvetünk, vagy megtartunk. A kiindulási hipotézisünket nullhipotézisnek nevezzük és H 0 -val jelöljük. Ezt követően adott α értékhez meghatározunk egy olyan számhalmazt (kritikus tartományt), melybe a vizsgált statisztikai függvény értéke α valószínűséggel esik, feltéve, hogy a hipotézis igaz.

5 Bevezetés Ha α elég kicsi, úgy ezen esemény bekövetkezési esélye igen alacsony, így ilyenkor azt mondjuk, hogy a nullhipotézist elvetjük. Ellenkező esetben, azaz ha nem a kritikus tartományba esik a megfigyelt érték, megtartjuk a hipotézist. Hibák Statisztikai vizsgálatok során két fő hibát követhetünk el: 1 Elsőfajú hiba alatt azt értjük, hogy elvetjük a hipotézisünket, holott az mégis igaz. 2 Másodfajú hiba alatt pedig épp ennek fordítottját értjük, azaz azt, hogy elfogadjuk a hipotézist annak ellenére, hogy az nem igaz. Bár mindkét hiba elkövetése igen szerencsétlen a vizsgálat szempontjából, azonban vannak olyan esetek, amikor az egyik elkövetése kisebb problémával jár, mint a másiké (pl. gyógyszer mellékhatásainak vizsgálatánál, ha az a nullhipotézisünk, hogy mellékhatásként rendkívül gyakran lép fel rosszullét).

6 Statisztikai tesztek Az alábbiakban fontos statisztikai tesztek kerülnek ismertetésre. A korábban említettek alapján a tárgyalásuk során igyekszünk az alábbi pontokra támaszkodni: Paraméteres, vagy nemparaméteres-e a teszt? Mi a nullhipotézis (H 0 ) és ellenhipotézis (H 1 )? Milyen adatsor esetén alkalmazható? Van-e az alkalmazásnak bármilyen előfeltétele? Példa, hogy mire alkalmazzák (számolás nélkül). Szignifikancia szint Legyen α 0 és 1 közé eső szám. Ekkor az alkalmazott statisztikai tesztünk esetén a 100(1 α)% számot szignifikancia szintnek nevezzük. Ez lényegében azt jelenti, hogy (100 α)%-nyi kockázatot vállalunk arra, hogy elsőfajú hibát követünk el. Tehát ha pl. α = 0,01, úgy a tesztünkbe "belekalkuláltuk" azt, hogy 1% eséllyel elvetjük a nullhipotézisünket, holott az mégis igaz.

7 Statisztikai tesztek - u-próba Egymintás u-próba (z-próba) Paraméteres próba. H 0 : E(ξ ) = m, azaz ha a valószínűségi változónk ξ, úgy a nullhipotézisünk az, hogy ξ várható értéke megegyezik egy előre megadott m értékkel. Az ellenhipotézis Kétoldali próba esetén: H 1 : E(ξ ) m. Egyoldali próba esetén: H 1 : E(ξ ) < m (baloldali ellenhipotézis), vagy H 1 : E(ξ ) > m (jobboldali ellenhipotézis). A használatához szükségesek: ξ eloszlása normális legyen (ezt vagy teszttel, vagy szakirodalom segítségével igazolhatjuk). A valószínűségi változó várható értéke ismeretlen legyen, szórása viszont ismert. ξ egy adott intervallumon minden értéket felvehessen.

8 Statisztikai tesztek - u-próba Kétmintás u-próba (z-próba) Paraméteres próba. H 0 : E(ξ ) = E(η), azaz ha most két valószínűségi változónk van, akkor a nullhipotézisünk az, hogy ξ és η várható értékei megegyeznek. Az ellenhipotézis: H 1 : E(ξ ) E(η). A használatához szükségesek: A két valószínűségi változó független legyen, eloszlásuk pedig normális (ezeket ellenőrizni kell). A várható értékek ismeretlenek legyenek, a szórások viszont ismertek (azaz ne becsüljük őket). ξ és η értékei egy adott intervallumon tetszőlegesek lehessenek. Példa - egymintás esetben Normális eloszlást feltételezve, az alábbi X mért érték ismeretében igaz-e, hogy a magyarországi felnőtt férfiak testmagasságának átlaga σ = 5 cm-es szórás mellett 178 cm?

9 Statisztikai tesztek - F-próba F-próba Paraméteres próba. H 0 : D 2 (ξ ) = D 2 (η), azaz ha két valószínűségi változónk van, úgy a nullhipotézis az, hogy a varianciájuk (szórásnégyzetük) megegyezik-e. Az ellenhipotézis: H 1 : D 2 (ξ ) D 2 (η). A használatához szükségesek: A két valószínűségi változó független legyen, eloszlásuk pedig normális (ezeket ellenőrizni kell). A valószínűségi változók várható értéke és szórása ismeretlen legyen. ξ és η értékei egy adott intervallumon tetszőlegesek lehessenek. Felhasználás Leggyakrabban más statisztikai tesztek (pl. t-próba) "előfutáraként" használják, azaz az adott teszt alkalmazhatóságának feltételét ellenőrzik vele.

10 Statisztikai tesztek - t-próba Egymintás t-próba Paraméteres próba. H 0 : E(ξ ) = m, azaz ugyanaz a nullhipotézis, mint az egymintás u-próba esetén. H 1 : ld. u-próba, mind egyoldali, mind kétoldali esetben. A használatához szükségesek: ξ eloszlása normális legyen. A valószínűségi változó várható értéke és szórása is ismeretlen legyen. ξ értékei egy adott intervallumon tetszőlegesek lehessenek. Példa Igaz-e, hogy normális eloszlás feltételezése mellett, az alábbi X mért érték ismeretében a magyarországi felnőtt férfiak testmagasságának átlaga 178 cm? Itt sem a tényleges átlag, sem a szórás nem ismert, de a minta alapján becsülhető.

11 Statisztikai tesztek - t-próba Kétmintás t-próba Példa Paraméteres próba. H 0 : E(ξ ) = E(η), azaz a nullhipotézis ugyanaz, mint a kétmintás u-próba esetén. H 1 : szintén a kétmintás u-próba ellenhipotézise a mérvadó. A használatához szükségesek: A két valószínűségi változó független legyen, eloszlásuk pedig normális (ezeket ellenőrizni kell). A valószínűségi változók várható értéke és szórása ismeretlen legyen. A valószínűségi változók szórása azonos legyen (F-próba). ξ és η értékei egy adott intervallumon tetszőlegesek lehessenek. Normális eloszlást feltételezve igaz-e, hogy az alábbi mért X és Y értékek ismeretében a magyarországi és angliai felnőtt férfiak testmagassága megegyezik? A szórásokat nem ismerjük, így először F-próbát alkalmazunk.

12 Statisztikai tesztek - χ 2 -próba χ 2 -próba Nagyon sok vizsgálatra alkalmazható: Tiszta illeszkedésvizsgálat: H 0 : F ξ = F 0, azaz ebben az esetben az a nullhipotézisünk, hogy az adott valószínűségi változó eloszlásfüggvénye megegyezik-e egy előre megadott eloszlásfüggvénnyel. Tiszta illeszkedésvizsgálat esetén az eloszlás összes paramétere ismert. Becsléses illeszkedésvizsgálat: Szintén azt vizsgálja, hogy ξ eloszlása egy előre megadott típusú-e, ám a paramétereket nem ismerjük, azokat csak becsülni tudjuk a mintából. Homogenitásvizsgálat: H 0 : ξ és η azonos eloszlású. Ezzel két adatsor eloszlásának egyezését tudjuk vizsgálni. Tiszta függetlenségvizsgálat: Ha ismert ξ és η eloszlása, úgy azt vizsgálja, hogy a két valószínűségi változó független-e egymástól. Becsléses függetlenségvizsgálat: Szintén ξ és η függetlenségét vizsgálja, ám ebben az esetben nem ismerjük a két valószínűségi változó eloszlását.

13 Statisztikai tesztek - χ 2 -próba Megjegyzés A χ 2 -próba diszkrét eloszlások, adatsorok esetén alkalmazható, így normális eloszlást nem tudunk tesztelni vele. Így az u-, t-, F-próbák esetén más tesztet kell alkalmazni a normális eloszlás vizsgálatára. Példa A biológiában leggyakrabban függetlenségvizsgálatra szokták alkalmazni a próbát. Például igaz-e, hogy egy adott populációban a haj- és a szemszín összefügg egymással? Ekkor nyilván diszkrét adatsorról beszélünk, és pl. egy ilyen táblázat készíthető el: Szem Haj Kék Zöld Barna Fekete Szőke 30 fő 23 fő 11 fő 8 fő Vörös 27 fő 39 fő 12 fő 4 fő Barna 43 fő 11 fő 31 fő 8 fő Fekete 20 fő 15 fő 26 fő 37 fő

14 Statisztikai tesztek - normalitásvizsgálat Normalitásvizsgálat Ahhoz, hogy alkalmazni tudjuk az előadás elején tanult teszteket, elengedhetetlen, hogy a mintánk normális eloszlású legyen. Ezt vagy a szakirodalom alapján döntjük el (pl. testtömeg, testmagasság eloszlása rendszerint normális eloszlást követ), vagy ún. normalitásvizsgálatot alkalmazunk. Ennek több módszere van: Az egyik legszemléletesebb a grafikai eljárás. Ekkor a kapott adatsorunkból hisztogramot készítünk, majd ezt vetjük össze a normális eloszlás görbéjével. Ha az eloszlás normális, akkor a két diagram alakja hasonló.

15 Statisztikai tesztek - normalitásvizsgálat A másik módszer a ferdeségi/csúcsossági együttható vizsgálata. Normális eloszlás esetén mindkét érték 0. Természetesen a vizsgálatok során sosem fogunk 0 értéket kapni, így ha "elég közel" kerül a 0 értékhez, akkor már elfogadjuk normális eloszlásként. Ferdeségi eh.: 1 n n i=1 (x i x) 3 σ 3, Csúcsossági eh.: 1 n n i=1 (x i x) 4 σ 4 3. Egy elterjedt teszt az ún. Jarque-Bera próba, mely során az alábbi értéket kell kiszámolni: ) n (S 2 + K2, 6 4 ahol S jelenti a ferdeséget, K pedig a csúcsosságot. Ezt követően a χ 2 táblázatból kikeressük a 2 szabadsági fokhoz tartozó χ 2 α értéket és a kiszámolt számot összevetjük ezzel. Ha a kapott számunk nagyobb, mint a táblázatban szereplő érték, akkor az adatsor nem normális eloszlású.

16 Statisztikai tesztek - normalitásvizsgálat, példa 200, 1995-ben született csecsemő testtömegéről az alábbi hisztogramot készíthetjük: Döntsük el, hogy normális eloszlást követ-e az adatsorunk α = 0,1 választás mellett!

17 Statisztikai tesztek - normalitásvizsgálat, példa Bár látszólag elég jól kiadja a hisztogram a kívánt haranggörbét, azonban az elején lévő néhány apró érték torzítja az adatsorunkat. Számoljuk ki a ferdeséget és csúcsosságot! x = 3250,155, σ = 25,27. A fentiek alapján számítógép segítségével számolva: Ferdeség = 1, 212, Csúcsosság = 3, 867. Kiszámolva a próbastatisztikát: n 6 ) (S 2 + K2 = ) (( 1,212) 2 + 3,8672 = 173, A táblázatból kikeresve: χ0,1 2 = 4,605, így az eloszlás nem normális.

18 Statisztikai tesztek - normalitásvizsgálat, példa Megjegyzések A statisztikai programok (pl. az R) a "hagyományos" szórás helyett a korrigált empirikus szórást használja a képletben. Így a kapott értékek minimálisan eltérhetnek (minél nagyobb a mintaelemszám, annál kevésbé). A fenti teszt csak 2000, vagy annál nagyobb mintaszám esetén követi a χ 2 eloszlást. Így kisebb mintaszámnál szimulálni kell a szükséges kritikus értékeket. A kritikus értékek kiszámításához ún. Monte-Carlo szimulációt szokás használni. A szakirodalomban a próbastatisztika gyakran így szerepel: n (S ) (K 3)2. 4 Ennek oka, hogy a csúcsosságnál nem mindig vonják ki előre a 3-at a számolás során.

19 Példák Egymintás t-próba Egy felmérés során 10 felnőtt férfi testmagasságát mérték meg cm-ben. Az alábbi értékeket kapták: h Igaz-e, hogy a férfiak átlagos magassága 175 cm? Legyen a szignifikancia-szint 95%!

20 Példák

21 Példák Kétmintás t-próba - párosított Egy diéta előtt és után megmérték 10 ember testtömegét és az alábbi értékeket kapták: B A Megjegyzés Vegyük észre, hogy a mintáink nem függetlenek, hiszen ugyanazokat az embereket néztük, csak kezelés előtt és után. Így ún. párosított t-próbát kell alkalmaznunk.

22 Példák

23 Példák Kétmintás t-próba Két gyógyszer hatását vizsgáltuk egy 12 és egy 8 emberből álló mintahalmazon. Az alábbi táblázat tartalmazza a hatóidőket percben: A : 13,4, 12,5, 17,8, 20,4, 19,3, 18,9, 16,4, 15,8, 14,3, 14,7, 13,8, 12,7 B : 20,1, 22,3, 25,6, 21,9, 20,3, 21,2, 22,7, 21,9 Igaz-e, hogy az A gyógyszer gyorsabban hat, mint a B? Megjegyzés Mivel a mintáink most függetlenek (a két embercsoport és a gyógyszerek között feltehetően nincs semmi kapcsolat), így ún. kétmintás t-próbát használunk. Mivel arra vagyunk kíváncsiak, hogy az A gyógyszer hatóideje kisebb, mint a másiké, így egyoldali próba kell.

24 Példák

25 Példák Mi történik, ha a szórások nem egyeznek meg? Nézzük ugyanazt a kísérletet, de most ezzel az adatsorral: A : 13,4, 12,5, 17,8, 20,4, 19,3, 18,9, 16,4, 15,8, 14,3, 14,7, 13,8, 12,7 B : 10,1, 20,2, 20,3, 25,6, 28,7, 25,2, 26,4, 30,9 Megjegyzés Ahogy látni fogjuk, a szórások nem egyeznek meg, így nem lehet a "hagyományos" t-próbát alkalmazni. Ilyenkor az ún. Welch-próbát kell használni.

26 Példák

Khi-négyzet próbák. Szűcs Mónika SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet

Khi-négyzet próbák. Szűcs Mónika SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet Khi-négyzet próbák Szűcs Mónika SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet Khi-négyzet próba Példa Az elleni oltóanyagok különböző típusainak hatását vizsgálták abból a szempontból, hogy

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 12 XII. STATIsZTIKA ellenőrző feladatsorok 1. FELADATsOR Megoldások: láthatók nem láthatók 1. minta: 6.10, 0.01, 6.97, 6.03, 3.85, 1.11,

Részletesebben

Sz ekelyhidi L aszl o Val osz ın us egsz am ıt as es matematikai statisztika *************** Budapest, 1998

Sz ekelyhidi L aszl o Val osz ın us egsz am ıt as es matematikai statisztika *************** Budapest, 1998 Székelyhidi László Valószínűségszámítás és matematikai statisztika *************** Budapest, 1998 Előszó Ez a jegyzet a valószínűségszámításnak és a matematikai statisztikának azokat a fejezeteit tárgyalja,

Részletesebben

Illeszkedésvizsgálat

Illeszkedésvizsgálat Slide 1 Illeszkedésvizsgálat (kategória értékű változóra) Freedman: 28. fejezet 1-3. Egy képzeletbeli országban 10M ember lakik: 30% szőke, 10% barna, 60% fekete. Slide 2 N = 200 fős mintát vettünk, a

Részletesebben

Párhuzamos programozás

Párhuzamos programozás Párhuzamos programozás Rendezések Készítette: Györkő Péter EHA: GYPMABT.ELTE Nappali tagozat Programtervező matematikus szak Budapest, 2009 május 9. Bevezetés A számítástechnikában felmerülő problémák

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 5 V. BECsLÉsELMÉLET 1. STATIsZTIKAI becslés A becsléselméletben gyakran feltesszük, hogy a megfigyelt mennyiségek független valószínűségi

Részletesebben

A mérési eredmény hibája

A mérési eredmény hibája HIBASZÁMÍTÁS A mérési eredmény hibája A mérési eredmény hibája Hiba: A kísérlet jól meghatározott (reprodukálható) körülmények között játszódik le, lefolyását azonban sok apró, külön-külön nehezen figyelembe

Részletesebben

A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás?

A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás? A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás? XXXII. OTDK Konferencia 2015. április 9-11. Készítette: Pintye Alexandra Konzulens: Dr. Kiss Marietta A kultúrától a pénzügyi kultúráig vezető

Részletesebben

Elemi statisztika fizikusoknak

Elemi statisztika fizikusoknak Elemi statisztika fizikusoknak Pollner Péter Biológiai Fizika Tanszék pollner@elte.hu 1. oldal 7. előadás Becslések és minta elemszámok 7-1 Áttekintés 7-2 A populáció arány becslése 7-3 A populáció átlag

Részletesebben

Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata

Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata Mérést végezte: Gál Veronika I. A mérés elmélete Az anyagok külső mágnesen tér hatására polarizálódnak. Általában az anyagok mágnesezhetőségét az M mágnesezettség

Részletesebben

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek!

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek! 1 Mindannyiunk életében előfordulnak jelentős évek, amikor is egy-egy esemény hatására a sorsunk új irányt vesz. Bár ezen események többségének ott és akkor kevésbé tulajdonítunk jelentőséget, csak idővel,

Részletesebben

Kockázatkezelés és biztosítás

Kockázatkezelés és biztosítás Kockázatkezelés és biztosítás Dr. habil. Farkas Szilveszter PhD egyetemi docens, tanszékvezető Pénzügy Intézeti Tanszék Témák 1. Kockáztatott eszközök 2. Károkozó tényezők (vállalati kockázatok) 3. Holisztikus

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek megoldásához!

Részletesebben

11. Matematikai statisztika

11. Matematikai statisztika 11. Matematikai statisztika 11.1. Alapfogalmak A statisztikai minta valamely valószínűségi változóra vonatkozó véges számú független kisérlet eredménye. Ez véges sok, azonos eloszlású valószínűségi változó

Részletesebben

A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel

A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel Virtuális vállalat 2013-2014/1. félév 3. gyakorlat Dr. Kulcsár Gyula A Hozzárendelési feladat Adott meghatározott számú gép és ugyanannyi független

Részletesebben

Gazdasági matematika II.

Gazdasági matematika II. PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR MESTERKÉPZÉSI ÉS TÁVOKTATÁSI KÖZPONT 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. : 06-1-469-6600 I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Gazdasági matematika II. 2013/2014. II. félév PÉNZÜGYI ÉS

Részletesebben

Analízis elo adások. Vajda István. 2012. október 3. Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem. Vajda István (Óbudai Egyetem)

Analízis elo adások. Vajda István. 2012. október 3. Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem. Vajda István (Óbudai Egyetem) Vajda István Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem / 40 Fogalmak A függvények értelmezése Definíció: Az (A, B ; R ) bináris relációt függvénynek nevezzük, ha bármely a A -hoz pontosan egy olyan

Részletesebben

Statisztika 2016. március 11. A csoport Neptun kód

Statisztika 2016. március 11. A csoport Neptun kód Statisztika 2016. március 11. A csoport Név Neptun kód 1. Egy közösségben az élelmiszerre fordított kiadások az alábbiak szerint alakultak: osszeg (ezer Ft) csalad(db) 20 7 20:1 30 12 30:1 40 20 40:1 50

Részletesebben

Jelek tanulmányozása

Jelek tanulmányozása Jelek tanulmányozása A gyakorlat célja A gyakorlat célja a jelekkel való műveletek megismerése, a MATLAB környezet használata a jelek vizsgálatára. Elméleti bevezető Alapműveletek jelekkel Amplitudó módosítás

Részletesebben

Országos kompetenciamérés 2006

Országos kompetenciamérés 2006 Országos kompetenciamérés 2006 A SULINOVA Kht. jelentései alapján összeállította: Kovács Károly A tesztek alapvetı statisztikai jellemzıi, valamint a tesztfüzetek feladatai és azok jellemzıit bemutató

Részletesebben

[GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika

[GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika [GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika 4 előadás Főátlagok összehasonlítása http://uni-obudahu/users/koczyl/gazdasagstatisztikahtm Kóczy Á László KGK-VMI Viszonyszámok (emlékeztető) Jelenség színvonalának vizsgálata

Részletesebben

Kombinatorika. 9. előadás. Farkas István. DE ATC Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék. Kombinatorika p. 1/

Kombinatorika. 9. előadás. Farkas István. DE ATC Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék. Kombinatorika p. 1/ Kombinatorika 9. előadás Farkas István DE ATC Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék Kombinatorika p. 1/ Permutáció Definíció. Adott n különböző elem. Az elemek egy meghatározott sorrendjét az adott

Részletesebben

- mit, hogyan, miért?

- mit, hogyan, miért? - mit, hogyan, miért? Dr. Bélavári Csilla VITUKI Nonprofit Kft., Minőségbiztosítási és Ellenőrzési Csoport c.belavari@vituki.hu 2011.02.10. 2010. évi záróértekezlet - VITUKI, MECS 1 I. Elfogadott érték

Részletesebben

Elemi statisztika fizikusoknak

Elemi statisztika fizikusoknak Elemi statisztika fizikusoknak Pollner Péter Biológiai Fizika Tanszék pollner@elte.hu 1. oldal 6. Előadás A normális eloszlás 6-3 A normális eloszlás alkalmazásai 6-4 Statisztikák eloszlása és becslő függvények

Részletesebben

Programozás I. - 9. gyakorlat

Programozás I. - 9. gyakorlat Programozás I. - 9. gyakorlat Mutatók, dinamikus memóriakezelés Tar Péter 1 Pannon Egyetem M szaki Informatikai Kar Rendszer- és Számítástudományi Tanszék Utolsó frissítés: November 9, 2009 1 tar@dcs.vein.hu

Részletesebben

Lineáris algebra gyakorlat

Lineáris algebra gyakorlat Lineáris algebra gyakorlat 3 gyakorlat Gyakorlatvezet : Bogya Norbert 2012 február 27 Bogya Norbert Lineáris algebra gyakorlat (3 gyakorlat) Tartalom Egyenletrendszerek Cramer-szabály 1 Egyenletrendszerek

Részletesebben

tetszőleges időpillanatban értelmezhető végtelen sok időpont értéke egy véges tartományban bármilyen értéket felvehet végtelen sok érték

tetszőleges időpillanatban értelmezhető végtelen sok időpont értéke egy véges tartományban bármilyen értéket felvehet végtelen sok érték Elektronika 2 tetszőleges időpillanatban értelmezhető végtelen sok időpont értéke egy véges tartományban bármilyen értéket felvehet végtelen sok érték Diszkrét időpillanatokban értelmezhető (időszakaszos)

Részletesebben

Kooperáció és intelligencia

Kooperáció és intelligencia Kooperáció és intelligencia Tanulás többágenses szervezetekben/2 Tanulás több ágensből álló környezetben -a mozgó cél tanulás problémája (alapvetően megerősítéses tanulás) Legyen az ágens közösség formalizált

Részletesebben

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH 2008. augusztus 5-én elindult a Google Insights for Search, ami betekintést nyújt a keresőt használók tömegeinek lelkivilágába, és időben-térben szemlélteti is, amit tud róluk. Az alapja a Google Trends,

Részletesebben

Dr. Erbszt András Szt. János Kh. Idegsebészeti Osztály NEVES BETEGBIZTONSÁGI FÓRUM

Dr. Erbszt András Szt. János Kh. Idegsebészeti Osztály NEVES BETEGBIZTONSÁGI FÓRUM Dr. Erbszt András Szt. János Kh. Idegsebészeti Osztály 2013.10.10. NEVES BETEGBIZTONSÁGI FÓRUM Definíció Szegmentum tévesztésről akkor beszélünk a gerincsebészetben amikor a sebész nem a tervezett magasságban

Részletesebben

Radon, Toron és Aeroszol koncentráció viszonyok a Tapolcai Tavas-barlangban

Radon, Toron és Aeroszol koncentráció viszonyok a Tapolcai Tavas-barlangban Radon, Toron és Aeroszol koncentráció viszonyok a Tapolcai Tavas-barlangban Kutatási jelentés Veszprém 29. november 16. Dr. Kávási Norbert ügyvezetı elnök Mérési módszerek, eszközök Légtéri radon és toron

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika 1.4 Szakterület

Részletesebben

Statisztikai módszerek alkalmazása az orvostudományban. Szentesi Péter

Statisztikai módszerek alkalmazása az orvostudományban. Szentesi Péter Statisztikai módszerek alkalmazása az orvostudományban Szentesi Péter Az orvosi munkahipotézis ellenőrzése statisztikai módszerekkel munkahipotézis mérlegelés differenciáldiagnosztika mi lehet ez a más

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I 15 XV DIFFERENCIÁLSZÁmÍTÁS 1 DERIVÁLT, deriválás Az f függvény deriváltján az (1) határértéket értjük (feltéve, hogy az létezik és véges) Az függvény deriváltjának jelölései:,,,,,

Részletesebben

MBLK12: Relációk és műveletek (levelező) (előadásvázlat) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla

MBLK12: Relációk és műveletek (levelező) (előadásvázlat) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla MBLK12: Relációk és műveletek (levelező) (előadásvázlat) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla Jelölje Z az egész számok halmazát, N a pozitív egészek halmazát, N 0 a nem negatív egészek halmazát, Q a racionális

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdasági matematika II. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdasági matematika II. tanulmányokhoz I. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Gazdasági matematika II. tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015-ös tanév II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Gazdasági matematika II. (Valószínűségszámítás)

Részletesebben

A táblázatkezelő felépítése

A táblázatkezelő felépítése A táblázatkezelés A táblázatkezelő felépítése A táblázatkezelő felépítése Címsor: A munkafüzet címét mutatja, és a program nevét, amivel megnyitottam. Menüszalag: A menüsor segítségével használhatjuk az

Részletesebben

Conjoint-analízis példa (egyszerűsített)

Conjoint-analízis példa (egyszerűsített) Conjoint-analízis példa (egyszerűsített) Az eljárás meghatározza, hogy a fogyasztók a vásárlás szempontjából lényeges terméktulajdonságoknak mekkora relatív fontosságot tulajdonítanak és megadja a tulajdonságok

Részletesebben

Mérési hibák 2007.02.22. 1

Mérési hibák 2007.02.22. 1 Mérési hibák 007.0.. 1 Mérés jel- és rendszerelméleti modellje Mérési hibák/ Mérési hibák mérési hiba: a meghatározandó értékre a mérés során kapott eredmény és ideális értéke közötti különbség általánosított

Részletesebben

BETONACÉLOK HAJLÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES l\4"yomaték MEGHATÁROZÁSÁNAK EGYSZERŰ MÓDSZERE

BETONACÉLOK HAJLÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES l\4yomaték MEGHATÁROZÁSÁNAK EGYSZERŰ MÓDSZERE BETONACÉLOK HAJLÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES l\4"yomaték MEGHATÁROZÁSÁNAK EGYSZERŰ MÓDSZERE BACZY"SKI Gábor Budape?ti 1Iűszaki Egyetem, Közlekedésmérnöki Kar Epítő- és Anyagmozgató Gépek Tanszék Körkeresztmetszet{Í

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria 005-05 MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett

Részletesebben

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen A következő ismertető segítséget nyújt a szervezeti cím küldőként való beállításában a caesar Webmailes felületén. Ahhoz, hogy a Shared Imaphoz

Részletesebben

Bevezetés az ökonometriába

Bevezetés az ökonometriába Az idősorelemzés alapjai Gánics Gergely 1 gergely.ganics@freemail.hu 1 Statisztika Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Tizedik előadas Tartalom 1 Alapfogalmak, determinisztikus és sztochasztikus megközelítés

Részletesebben

4. előadás. Statisztikai alkalmazások, Trendvonalak, regresszió. Dr. Szörényi Miklós, Dr. Kallós Gábor

4. előadás. Statisztikai alkalmazások, Trendvonalak, regresszió. Dr. Szörényi Miklós, Dr. Kallós Gábor 4. előadás Statisztikai alkalmazások, Trendvonalak, regresszió Dr. Szörényi Miklós, Dr. Kallós Gábor 2013 2014 1 Tartalom Statisztikai alapfogalmak Populáció, mérési skálák, hisztogram Alapstatisztikák:

Részletesebben

Korszerű geodéziai adatfeldolgozás Kulcsár Attila

Korszerű geodéziai adatfeldolgozás Kulcsár Attila Korszerű geodéziai adatfeldolgozás Kulcsár Attila Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Főiskolai Kar Térinformatika Tanszék 8000 Székesfehérvár, Pirosalma -3 Tel/fax: (22) 348 27 E-mail: a.kulcsar@geo.info.hu.

Részletesebben

[MECHANIKA- HAJLÍTÁS]

[MECHANIKA- HAJLÍTÁS] 2010. Eötvös Loránd Szakközép és Szakiskola Molnár István [MECHANIKA- HAJLÍTÁS] 1 A hajlításra való méretezést sok helyen lehet használni, sok mechanikai probléma modelljét vissza lehet vezetni a hajlítás

Részletesebben

Egy El Classico tanulságai

Egy El Classico tanulságai Egy El Classico tanulságai Kovács Gyula Andego Tanácsadó Kft. DM Open Analítika a sportban Breaking El Classico Az El Clásico egy labdarúgó-mérkőzés Spanyolország két legsikeresebb labdarúgóklubja, az

Részletesebben

Épületvillamosság laboratórium. Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának vizsgálata

Épületvillamosság laboratórium. Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának vizsgálata Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Épületvillamosság laboratórium Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának

Részletesebben

Dr. Schuster György. 2014. február 21. Real-time operációs rendszerek RTOS

Dr. Schuster György. 2014. február 21. Real-time operációs rendszerek RTOS Real-time operációs rendszerek RTOS 2014. február 21. Az ütemező (Scheduler) Az operációs rendszer azon része (kódszelete), mely valamilyen konkurens hozzáférés-elosztási problémát próbál implementálni.

Részletesebben

Házi dolgozat. Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez. Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve)

Házi dolgozat. Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez. Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve) Házi dolgozat Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve) Dátum: (aktuális dátum) Tartalom Itt kezdődik a címbeli anyag érdemi kifejtése...

Részletesebben

2011. március 9. Dr. Vincze Szilvia

2011. március 9. Dr. Vincze Szilvia . márius 9. Dr. Vinze Szilvia Tartalomjegyzék.) Elemi bázistranszformáió.) Elemi bázistranszformáió alkalmazásai.) Lineáris függőség/függetlenség meghatározása.) Kompatibilitás vizsgálata.) Mátri/vektorrendszer

Részletesebben

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Debreceni Egyetem 00 Debrecen Egyetem tér. Debreceni Egyetem Tisztelt NK Úr! (személyes és bizalmas) Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Tisztelt NK Úr! Ez az email tartalmazza a Népegészségügyi ellenõr

Részletesebben

Ipari és vasúti szénkefék

Ipari és vasúti szénkefék www.schunk-group.com Ipari és vasúti szénkefék A legjelentősebb anyagminőségek fizikai tulajdonságai A legjelentősebb anyagminőségek fizikai tulajdonságai A szénkefetestként használt szén és grafit anyagminőségek

Részletesebben

Dr. BALOGH ALBERT: AZ ÚJ STATISZTIKAI TERMINOLÓGIA

Dr. BALOGH ALBERT: AZ ÚJ STATISZTIKAI TERMINOLÓGIA Dr. BALOGH ALBERT: AZ ÚJ STATISZTIKAI TERMINOLÓGIA 1 Az ISO 3534-1 és 3534-2: 2006 szabványok ismertetése Az ISO 3534 szabványsorozat- Szótár és jelölések- tagjai: 1. ISO 3534-1: Statisztikai és fogalmak(2006)

Részletesebben

Egyszerű áramkörök vizsgálata

Egyszerű áramkörök vizsgálata A kísérlet célkitűzései: Egyszerű áramkörök összeállításának gyakorlása, a mérőműszerek helyes használatának elsajátítása. Eszközszükséglet: Elektromos áramkör készlet (kapcsolótábla, áramköri elemek)

Részletesebben

Azonosító jel: Matematika emelt szint

Azonosító jel: Matematika emelt szint I. 1. Hatjegyű pozitív egész számokat képezünk úgy, hogy a képzett számban szereplő számjegy annyiszor fordul elő, amekkora a számjegy. Hány ilyen hatjegyű szám képezhető? 11 pont írásbeli vizsga 1012

Részletesebben

Környezettechnológiai laboratóriumi gyakorlatok M É R É S I J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Enzimtechnológia. című gyakorlathoz

Környezettechnológiai laboratóriumi gyakorlatok M É R É S I J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Enzimtechnológia. című gyakorlathoz Környezettechnológiai laboratóriumi gyakorlatok M É R É S I J E G Y Z Ő K Ö N Y V az Enzimtechnológia című gyakorlathoz nevek: beugró zárthelyi gyakorlati munka jegyzőkönyv Mérés helye: Mérés ideje: Gyakorlatvezető:

Részletesebben

A döntő feladatai. valós számok!

A döntő feladatai. valós számok! OKTV 006/007. A döntő feladatai. Legyenek az x ( a + d ) x + ad bc 0 egyenlet gyökei az x és x valós számok! Bizonyítsa be, hogy ekkor az y ( a + d + abc + bcd ) y + ( ad bc) 0 egyenlet gyökei az y x és

Részletesebben

Elméleti összefoglalók dr. Kovács Péter

Elméleti összefoglalók dr. Kovács Péter Elméleti összefoglalók dr. Kovács Péter 1. Adatállományok létrehozása, kezelése... 2 2. Leíró statisztikai eljárások... 3 3. Várható értékek (átlagok) vizsgálatára irányuló próbák... 5 4. Eloszlások vizsgálata...

Részletesebben

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. IV. negyedév) Budapest, 2005. április

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. IV. negyedév) Budapest, 2005. április ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL (2004. IV. negyedév) Budapest, 2005. április Évközi minta az egészségügyi bér- és létszámstatisztikából Vezet i összefoglaló Módszertan Táblázatok:

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Orvosi laboratóriumi technikai asszisztens szakképesítés. 2449-06 Mikrobiológiai vizsgálatok modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Orvosi laboratóriumi technikai asszisztens szakképesítés. 2449-06 Mikrobiológiai vizsgálatok modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. III. negyedév) Budapest, 2004. december

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. III. negyedév) Budapest, 2004. december ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL (2004. III. negyedév) Budapest, 2004. december Évközi minta az egészségügyi bér- és létszámstatisztikából Vezet i összefoglaló Módszertan Táblázatok:

Részletesebben

Fordítóprogramok Készítette: Nagy Krisztián

Fordítóprogramok Készítette: Nagy Krisztián Fordítóprogramok Készítette: Nagy Krisztián Reguláris kifejezések (FLEX) Alapelemek kiválasztása az x karakter. tetszőleges karakter (kivéve újsor) [xyz] karakterhalmaz; vagy egy x, vagy egy y vagy egy

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 5. Előadás Stabilitás I. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 5. Előadás Stabilitás I. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 5. Előadás Stabilitás I. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Tartalom Egyensúly elágazási határállapot Rugalmas nyomott oszlop kritikus ereje (Euler erő) Valódi nyomott oszlopok

Részletesebben

Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell

Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell Úton-útfélen mindenki róla beszél, már amikor épületekről van szó. A tervezéskor találkozunk vele először, majd az építkezéstől az épület lakhatási engedélyének

Részletesebben

A hasznos élettartamot befolyásoló egyes tényezők elemzése a Tedej Zrt. holstein-fríz állományánál

A hasznos élettartamot befolyásoló egyes tényezők elemzése a Tedej Zrt. holstein-fríz állományánál Hódmezővásárhely 2015 DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI KÖZPONT MEZŐGAZDASÁG,- ÉLELMISZERTUDOMÁNYI ÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI KAR ÁLLATTENYÉSZTÉSTANI TANSZÉK Tanszékvezető: Prof. Dr. Komlósi István egyetemi

Részletesebben

1. Metrótörténet. A feladat folytatása a következő oldalon található. Informatika emelt szint. m2_blaha.jpg, m3_nagyvaradter.jpg és m4_furopajzs.jpg.

1. Metrótörténet. A feladat folytatása a következő oldalon található. Informatika emelt szint. m2_blaha.jpg, m3_nagyvaradter.jpg és m4_furopajzs.jpg. 1. Metrótörténet A fővárosi metróhálózat a tömegközlekedés gerincét adja. A vonalak építésének története egészen a XIX. század végéig nyúlik vissza. Feladata, hogy készítse el a négy metróvonal történetét

Részletesebben

Alapfogalmak áttekintése. Pszichológiai statisztika, 1. alkalom

Alapfogalmak áttekintése. Pszichológiai statisztika, 1. alkalom Alapfogalmak áttekintése Pszichológiai statisztika, 1. alkalom Hipotézisek Milyen a jó null hipotézis?? H0: Léteznek kitőnı tanuló diszlexiások.? H1: Nem léteznek. Sokkal inkább: H0: Nincs diszlexiás kitőnı

Részletesebben

Bevezetés a lágy számítás módszereibe

Bevezetés a lágy számítás módszereibe BLSZM-07 p. 1/10 Bevezetés a lágy számítás módszereibe Nem fuzzy halmaz kimenetű fuzzy irányítási rendszerek Egy víztisztító berendezés szabályozását megvalósító modell Viselkedésijósló tervezési példa

Részletesebben

Egységes jelátalakítók

Egységes jelátalakítók 6. Laboratóriumi gyakorlat Egységes jelátalakítók 1. A gyakorlat célja Egységes feszültség és egységes áram jelformáló áramkörök tanulmányozása, átviteli karakterisztikák felvétele, terhelésfüggőségük

Részletesebben

1. Nyomásmérővel mérjük egy gőzvezeték nyomását. A hőmérő méréstartománya 0,00 250,00 kpa,

1. Nyomásmérővel mérjük egy gőzvezeték nyomását. A hőmérő méréstartománya 0,00 250,00 kpa, 1. Nyomásmérővel mérjük egy gőzvezeték nyomását. A hőmérő méréstartománya 0,0 250,0 kpa, pontossága 3% 2 osztás. Mekkora a relatív hibája a 50,0 kpa, illetve a 210,0 kpa értékek mérésének? rel. hiba_tt

Részletesebben

Analízis elo adások. Vajda István. 2012. szeptember 24. Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem. Vajda István (Óbudai Egyetem)

Analízis elo adások. Vajda István. 2012. szeptember 24. Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem. Vajda István (Óbudai Egyetem) Vajda István Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem 1/8 A halmaz alapfogalom, tehát nem definiáljuk. Jelölés: A halmazokat általában nyomtatott nagybetu vel jelöljük Egy H halmazt akkor tekintünk

Részletesebben

Hipotézisvizsgálat. A sokaság valamely paraméteréről állítunk valamit,

Hipotézisvizsgálat. A sokaság valamely paraméteréről állítunk valamit, II. Hipotézisvizsgálat Lényege: A sokaság valamely paraméteréről állítunk valamit, majd az állításunk helyességét vizsgáljuk. A hipotézisvizsgálat eszköze: a statisztikai próba Menete: 1.Hipotézisek matematikai

Részletesebben

Dr. Balogh Albert: A statisztikai adatfeldolgozás néhány érdekessége

Dr. Balogh Albert: A statisztikai adatfeldolgozás néhány érdekessége Dr. Balogh Albert: A statszta adatfeldolgozás éháy érdeessége Kérdése:. Hogya becsüljü a tapasztalat eloszlásfüggvéyt? 2. M az a redezett mta? 3. M az a medá rag és mlye becslése vaa?. Hogya becsüljü a

Részletesebben

Hipotézis-ellenırzés (Statisztikai próbák)

Hipotézis-ellenırzés (Statisztikai próbák) Következtetı statisztika 5. Hipotézis-elleırzés (Statisztikai próbák) 1 Egymitás próbák Átlagra, aráyra, Szórásra Hipotézis-vizsgálat Áttekités Egymitás em paraméteres próbák Függetleségvizsgálat Illeszkedésvizsgálat

Részletesebben

M A G Y A R K O N G R E S S Z U S I I R O D A

M A G Y A R K O N G R E S S Z U S I I R O D A Magyar Turizmus Zártkörűen Működő Részvénytársaság Magyar Kongresszusi Iroda 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. Tel.: (06-1) 488-8640 Fax: (06-1) 488-8641 E-mail: hcb@hungarytourism.hu www.hcb.hu A

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A KONTROLL ADATSZOLGÁLTATÁS ELKÉSZÍTÉSÉHEZ (2012-TŐL)

ÚTMUTATÓ A KONTROLL ADATSZOLGÁLTATÁS ELKÉSZÍTÉSÉHEZ (2012-TŐL) ÚTMUTATÓ A KONTROLL ADATSZOLGÁLTATÁS ELKÉSZÍTÉSÉHEZ (2012-TŐL) A 2006-2010. évre vonatkozó, régebbi adatszolgáltatások esetében az adatszolgáltatás menete a mostanitól eltérő, a benyújtáshoz különböző

Részletesebben

1. A skót bakák mellkas körmérete N(88, 10). A skót bakák mekkora hányada fér bele egy 84-es zubbonyba?

1. A skót bakák mellkas körmérete N(88, 10). A skót bakák mekkora hányada fér bele egy 84-es zubbonyba? Matematikai statisztika példák Matematikai statisztika példák Normális eloszlás 1. A skót bakák mellkas körmérete N(88, 10). A skót bakák mekkora hányada fér bele egy 84-es zubbonyba? 2. Majmok ébredését

Részletesebben

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 26 Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Az Önök telephelyére vonatkozó egyedi adatok táblázatokban és grafikonokon 1. évfolyam gimnázium szövegértés Előállítás ideje: 27.3.. 12:28:21

Részletesebben

Digitális technika (VIMIAA01) Laboratórium 1

Digitális technika (VIMIAA01) Laboratórium 1 BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MÉRÉSTECHNIKA ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZEREK TANSZÉK Digitális technika (VIMIAA01) Laboratórium 1 Fehér Béla Raikovich Tamás,

Részletesebben

Puskás Tivadar Távközlési Technikum

Puskás Tivadar Távközlési Technikum 27 Puskás Tivadar Távközlési Technikum Az Önök telephelyére vonatkozó egyedi adatok táblázatokban és grafikonokon 1. évfolyam szakközépiskola matematika Előállítás ideje: 28.3.6. 6:48:31 197 Budapest,

Részletesebben

Hőszivattyúk 2010. Makk Árpád Viessmann Akadémia. Viessmann Werke 23.04.2010. Hőszivattyúk. Chart 1

Hőszivattyúk 2010. Makk Árpád Viessmann Akadémia. Viessmann Werke 23.04.2010. Hőszivattyúk. Chart 1 Hőszivattyúk Chart 1 Hőszivattyúk 2010 Makk Árpád Viessmann Akadémia Vorlage 2 560 3 550 2 440 1 500 1 000 700 550 420 850 1 000 1 300 1 400 1 900 2 300 3 578 6 100 5 240 4 600 4 719 5 736 8 330 8 300

Részletesebben

A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei

A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei Készítette: Pék Krisztina biológia környezettan szak Belső konzulens: Dr. Schróth Ágnes Külső konzulens: Dr. Széphalmi Ágnes A szakdolgozatom

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 12 KRISTÁLYkÉMIA XII. KÖTÉsTÍPUsOK A KRIsTÁLYOKBAN 1. KÉMIAI KÖTÉsEK Valamennyi kötéstípus az atommag és az elektronok, illetve az elektronok egymás közötti

Részletesebben

3. Egy szabályos dobókockát kétszer feldobva mennyi annak a valószínűsége, hogy a dobott számok különbségének abszolutértéke nagyobb mint 4?

3. Egy szabályos dobókockát kétszer feldobva mennyi annak a valószínűsége, hogy a dobott számok különbségének abszolutértéke nagyobb mint 4? 1. Kombinatorikus valószínűség 1. Egy dobókockát kétszer feldobunk. a) Írjuk le az eseményteret! b) Mennyi annak a valószínűsége, hogy az első dobás eredménye nagyobb, mint a másodiké?. Mennyi a valószínűsége

Részletesebben

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610 Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 0 Általános mutatók Szak értékelése - + átl.=. Felmérés eredmények Jelmagyarázat Kérdésszöveg Válaszok relatív gyakorisága Bal pólus Skála Átl. elt. Átlag Medián

Részletesebben

Az informatika oktatás téveszméi

Az informatika oktatás téveszméi Az informatika oktatás Az informatika definíciója Definíció-1: az informatika az információ keletkezésével, továbbításával, tárolásával, feldolgozásával foglalkozó tudomány. Definíció-2: informatika =

Részletesebben

GAZDASÁGI MATEMATIKA 1. 1. Gyakorlat

GAZDASÁGI MATEMATIKA 1. 1. Gyakorlat GAZDASÁGI MATEMATIKA 1. 1. Gyakorlat Bemutatkozás Chmelik Gábor óraadó BGF-KKK Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály chmelik.gabor@kkk.bgf.hu http://www.cs.elte.hu/ chmelik Fogadóóra: e-mailben egyeztetett

Részletesebben

#instagramads Az első tapasztalatok. Contact: Eva Drienyovszki Senior Search Specialist eva.drienyovszki@mecglobal.com

#instagramads Az első tapasztalatok. Contact: Eva Drienyovszki Senior Search Specialist eva.drienyovszki@mecglobal.com #instagramads Az első tapasztalatok Contact: Eva Drienyovszki Senior Search Specialist eva.drienyovszki@mecglobal.com 2010. július 16. Az első fotó az Instagramon 2011. január 27. Az első hashtaggel ellátott

Részletesebben

8. Feladat Egy bútorgyár asztalosműhelyében évek óta gyártják a Badacsony elnevezésű konyhaasztalt. Az asztal gyártási anyagjegyzéke a következő:

8. Feladat Egy bútorgyár asztalosműhelyében évek óta gyártják a Badacsony elnevezésű konyhaasztalt. Az asztal gyártási anyagjegyzéke a következő: MRP számítások 1 8. Feladat Egy bútorgyár asztalosműhelyében évek óta gyártják a Badacsony elnevezésű konyhaasztalt. Az asztal gyártási anyagjegyzéke a következő: asztal lábszerkezet asztallap Csavar (

Részletesebben

Diszkrét matematika I. gyakorlat

Diszkrét matematika I. gyakorlat Diszkrét matematika I. gyakorlat 1. Gyakorlat Bogya Norbert Bolyai Intézet 2012. szeptember 4-5. Bogya Norbert (Bolyai Intézet) Diszkrét matematika I. gyakorlat 2012. szeptember 4-5. 1 / 21 Információk

Részletesebben

Vegyes tételek könyvelése felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.10.27.

Vegyes tételek könyvelése felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.10.27. Vegyes tételek könyvelése felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.10.27. Griffsoft Informatikai Zrt. 6723 Szeged, Felső-Tisza part 31-34 M lph. fszt.2. Telefon: (62) 549-100 Telefax: (62) 401-417 TARTALOM

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Minden olyan dologi és személyi eszköz, ami egy cél eléréséhez szükséges Dologi erőforrás Olyan eszközök, amelyek kellenek a cél eléréséhez Emberi erőforrás Emberi munkaidő.

Részletesebben

Sokféle matematikai és ezen kívül többféle kifejezetten statisztikai programcsomag

Sokféle matematikai és ezen kívül többféle kifejezetten statisztikai programcsomag Kiss Gábor Õri István Matematika-tanítás Excel programcsomaggal Mintafeladatokon keresztül mutatjuk meg az Excel lehetőségeit a valószínűség-számítás, a statisztika és a lineáris algebra tanításában. Természetesen

Részletesebben

HENYIR felhasználói dokumentáció

HENYIR felhasználói dokumentáció HENYIR felhasználói dokumentáció A HENYIR alkalmazás segítségével az egészségügyi dolgozók foglalkoztatásával kapcsolatos adatokat tartalmazó űrlap beküldését lehet elvégezni. Az alkalmazás a www.antsz.hu

Részletesebben

Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között

Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között Dr. Nyári Tibor Bár a digitális technológia nagyon sokat fejlődött, van még olyan dolog, amit a digitális fényképezőgépek nem tudnak: minden körülmények között tökéletes színeket visszaadni. A digitális

Részletesebben

Intézményi jelentés. Összefoglalás. Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola 4031 Debrecen, Holló László sétány 6 OM azonosító: 031202

Intézményi jelentés. Összefoglalás. Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola 4031 Debrecen, Holló László sétány 6 OM azonosító: 031202 FIT-jelentés :: 2010 Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola 4031 Debrecen, Holló László sétány 6 Figyelem! A 2010. évi Országos kompetenciaméréstől kezdődően a szövegértés, illetve a matematika

Részletesebben

1. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév

1. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév 1. forduló 1. feladat: Jancsi és Juliska Matematikai Memory-t játszik. A játék lényege, hogy négyzet alakú kártyákra vagy műveletsorokat írnak

Részletesebben

FIT-jelentés :: 2012. Intézményi jelentés. Összefoglalás

FIT-jelentés :: 2012. Intézményi jelentés. Összefoglalás FIT-jelentés :: 2012 Összefoglalás Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium, Deutsches Nationalitätengymnasium und Schülerwohnheim 1203 Budapest, Serény u. 1. Összefoglalás Az intézmény létszámadatai Tanulók

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I 10 X DETERmINÁNSOk 1 DETERmINÁNS ÉRTELmEZÉSE, TULAJdONSÁGAI A másodrendű determináns értelmezése: A harmadrendű determináns értelmezése és annak első sor szerinti kifejtése: A

Részletesebben