ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Komplex természettudományi tagozat. Fizika 11. osztály

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Komplex természettudományi tagozat. Fizika 11. osztály"

Átírás

1 ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Komplex természettudományi tagozat Fizika 11. osztály IV. rész: Mechanikai rezgések és hullámok Készítette: Balázs Ádám Budapest, 2019.

2 2. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék IV. rész: Mechanikai rezgések és hullámok A harmonikus rezgőmozgás A rezgőmozgás kinematikája A rezgőmozgás grafikonjai A rezgőmozgás dinamikai leírása A rezgő rendszer energiája Feladatmegoldás A fonálinga lengésidejének mérése A fonálinga mozgásegyenlete Csillapított rezgés: Kényszerrezgés, rezonancia A hullámmozgás A hullámok visszaverődése A hullámok törése A hullámok interferenciája Az állóhullámok

3 Tartalomjegyzék A hullámok elhajlása Hangtan alapjai Hangtani jelenségek Hangtan a hétköznapokban Feladatmegoldás Összefoglalás

4 óra. A harmonikus rezgőmozgás 113. óra A harmonikus rezgőmozgás Rezgés: Minden változás, amely időbeli ismétlődést mutat 1. Rezgőmozgás: A test egyensúlyi helyzetéből kimozdul, és két szélső helyzet között szimmetrikusan periodikus mozgást végez, mely lehet csillapítatlan 2 és csillapított 3. Kísérlet. Hogyan változik a rugóra felfüggesztett test rezgésideje különböző nagyságú kitérítés esetén? Kicsi és nagy kitérés esetén is a rezgésidő ugyanannyinak adódik. Kísérlet. Mérd meg egy rugóra felfüggesztett test rezgésidejét különböző tömegek esetén! Tömeg 10 periódus Rezgésidő Rezgésidő négyzete 0g 0 s 0 s 0 s 2 50g 7,2 s 0,72 s 0,5184 s 2 100g 9,6 s 0,96 s 0,9216 s 2 150g 12 s 1,2 s 1,44 s 2 200g 13,6 s 1,36 s 1,8496 s 2 250g 15,2 s 1,52 s 2,3104 s 2 300g 16,3 s 1,63 s 2,6569 s táblázat. A tömeg és a rezgésidő négyzete között van lineáris összefüggés. Adott tömeg esetén mindig ugyanazt a periódusidőt kapjuk, ez a rendszer egy jellemző adata. 1 Ez az általános definíció a fizika minden területén megállja a helyét. 2 Ez az idealizált eset. 3 A csillapított rezgőmozgásnak több típusa is van, ezekről később lesz szó.

5 113. óra. A harmonikus rezgőmozgás 5. A rezgésidő és a tömeg összefüggése: A mérési adatokat grafikonon ábrázolhatjuk, és láthatjuk, hogy nem egyenes arányosság van a két mennyiség között. T ( s) m( kg) ábra. A rugó rezgésideje a rákasztott tömeg függvényében. A két mennyiség között négyzetgyökös összefüggést fedezhetünk fel Házi feladat. Ábrázold a tömeg függvényében a rezgősidő négyzetét! Határozd meg az egyenes egyenletét! 113. Szorgalmi. Hogyan változik egy rugó rezgésideje, ha függőleges helyett vízszintes irányban rezeg, illetve ha a Holdon rezeg?

6 óra. A rezgőmozgás kinematikája 114. óra A rezgőmozgás kinematikája A rezgőmozgás fizikai mennyiségei: Egyensúlyi helyzet: A testre ható erők eredője itt nulla. Kitérés: Az egyensúlyi helyzetből a tömegpont pillanatnyi helyébe mutató helyvektor. Jele általában: y Amplitudó: A maximális kitérés nagysága. Jele: A Rezgésidő: Egy teljes rezgés időtartama. Jele: T Rezgésszám: Egységnyi idő alatti rezgések száma. Jele: f Kísérlet. Próbáljuk meg szinkronba hozni egy egyenletes körmozgást végző test és egy rezgő teste mozgását! Némi kísérletezés után be lehet állítani, hogy a rezgést végző test és a körpályán mozgó másik test oldalról nézve egyszerre mozogjon. Referencia körmozgás: A rezgéshez egy ω szögsebességű körmozgás rendelhető, melynek α szögelfordulásnál vett vetülete fedésbe hozható a rezgéssel. A körpálya sugara amplitudó nagyságú. ω = 2π T α = ω t r = A Harmonikus rezgőmozgás: A test mozgása összhangban van 1 egy egyenletes körmozgást végző test vetületének mozgásával. 1 Az összhang miatt nevezik harmonikusnak.

7 114. óra. A rezgőmozgás kinematikája 7. Kitérés-idő: Ha a referencia körmozgást végző test α = ω t fázisszögű, akkor a rezgési síkra vett vetülete adja rezgő test helyét. A α y y sin(α) = y A y(t) = A sin (ω t) Sebesség-idő: A referencia körmozgás kerületi sebességére igaz, hogy v k = ω r = ω A, ennek vetülete lesz a rezgés sebessége: v k v α v α cos(α) = v v k v(t) = A ω cos (ω t) Gyorsulás-idő: A körmozgás A ω 2 nagyságú centripetális gyorsulásának a rezgés síkjára vett merőleges vetületét tekintjük. a cp α α a a sin(α) = a a cp a(t) = A ω 2 sin (ω t) 114. Házi feladat. Vezesd le a rezgés gyorsulás-idő függvényét! 114. Szorgalmi. Deriválással ellenőrizd a házi feladatot!

8 óra. A rezgőmozgás grafikonjai 115. óra A rezgőmozgás grafikonjai 1. Feladat. Írjuk fel egy rezgőmozgás kitérés-idő, sebesség-idő és gyorsulásidő függvényeit! Legyen A = 1 cm és T = 2π s y( cm) π 2 π 3π 2 2π 5π 2 3π 7π 2 4π t(s) v( cm s ) π 2 π 3π 2 2π 5π 2 3π 7π 2 4π t(s) a( cm ) s π 2 π 3π 2 2π 5π 2 3π 7π 2 4π t(s) 2. ábra. A harmonikus rezgőmozgást végző test kitérés-idő, sebességidő, gyorsulás idő grafikonjai. Vegyük észre, hogy ahol az egyik függvény szinte nem változik, az alatta lévő ugyanakkor nulla, ahol pedig növekedés van, ott az alatta lévő pozitív, ahol csökkenés van, ott az alatta lévő negatív.

9 115. óra. A rezgőmozgás grafikonjai 9. A maximális sebesség: A rezgő test sebessége akkor a legnagyobb, amikor az egyensúlyi helyzeten áthalad, értéke: v max = A ω Egyensúlyi helyzeten való áthaladáskor a gyorsulás értéke zérus. A maximális gyorsulás: A harmonikus rezgőmozgást végző test gyorsulása a két szélső helyzetben a legnagyobb, értéke: a max = A ω 2 Ezekben a szélső helyzetekben pedig a sebesség értéke zérus Házi feladat. Egy harmonikus rezgőmozgás maximális kitérése 3 cm, periódusideje 2 másodperc. Ábrázold a kitérést, a sebességet és a gyorsulást az idő függvényében! 115. Szorgalmi. Van-e olyan helyzet, amikor a kitérés, a sebesség, vagy a gyorsulás mérőszáma mind azonos? Esetleg olyan, amikor kettő azonos?

10 óra. A rezgőmozgás dinamikai leírása 116. óra A rezgőmozgás dinamikai leírása 2. Feladat. Milyen lehet egy test mozgása, ha nem hat rá erő, vagy a rá ható erők eredője nulla, vagy ha állandó erő hat rá? Ha az eredő erő nulla, akkor egyenes vonalú egyenletes mozgást végez, vagy nyugalomban van. Állandó erő esetén egyenletesen gyorsul az erő vektorának irányába 1. A rezgőmozgás dinamikai feltétele: Minden test harmonikus rezgőmozgást végez az egyensúlyi helyzete körül, ha a kitérítésével egyenesen arányos visszahúzó erő hat rá. Egyensúlyban a kitérítés nulla, így az eredő erő is. Ha kimozdítjuk innen a testet, akkor a rugó miatt rá egy ellentétes, de a kitéréstől lineárisan függő erő hat rá 2. Az arányossági tényező a rugóállandó 3. F = D y Ezt az erőtörvényet írhatjuk be Newton II. törvényébe, a dinamika alapegyenletébe: n F i = m a i A gyorsulásba a kitérést tartalmazó összefüggést írhatjuk be, amit felismertünk 4. D y = m ω 2 y 1 A test nem feltétlenül mozog ténylegesen az erő irányába. 2 Ez a Hooke-törvény, de más erőtörvény is tud rezgőmozgást létrehozni. 3 Ha D = 42 N m, akkor a rugót 42 N erővel lehet 1 m-rel nagyobbra kihúzni. 4 A gyorsulásra felírt a = ω 2 y kinematikai összefüggést használjuk fel.

11 116. óra. A rezgőmozgás dinamikai leírása 11. Az y vektor előtti skalárok meg kell, hogy egyezenek, így: D = m ω 2 ω = összefüggést felhasz- A körfrekvencia és a periódusidő közötti ω = 2 π T nálva a harmonikus rezgőmozgás periódusideje: T = 2 π m D D m A rugó effektív tömege: Pontos mérések és elméleti számításokból levezethető, hogy a tömeghez hozzá kell adni a rugó tömegének harmadát, ez a rugó effektív tömege. Ennek alapján: T = 2 π m + m rugó 3 D 116. Házi feladat. Mekkora a rugóállandója annak a rugónak, amelyen 20 kg tömegű test 2 másodperces periódusidővel rezeg. Mekkora a maximális sebesség és a maximális gyorsulás, ha a legnagyobb kitérés 8 cm? 116. Szorgalmi. Igazold a rugó effektív tömegére vonatkozó összefüggést a mérési adatokból!

12 óra. A rezgő rendszer energiája 117. óra A rezgő rendszer energiája 3. Feladat. Igazold, hogy rugó rezgésidejének összefüggése mértékegység szerint másodperc! T = 2 π m [ m ] D D = kg N m = kg kg m s 2 m = s 2 4. Feladat. Igazold, hogy vízszintesen és függőlegesen rugóra rögzített test mozgása is harmonikus rezgőmozgás! Ha µ = 0, akkor a vízszintes rugón lévő test mozgásegyenlete: D x = m a Függőleges rugó új egyensúlyi helyzetében Newton II. törvénye: D y 0 m g = 0 D = m g y 0 Az új egyensúlyi helyzettől mérve y-et, felírható a mozgásegyenlet: D (y 0 y) m g = m a D y = m a Rezgő test energiája: A kinetikus és rugalmas energia összege: E teljes = E kin + E rug = 1 2 m v D x2 Szélső helyzetekben a kinetikus energia nulla és a rugalmas energia maximális. Egyensúlyi helyzetben fordítva.

13 117. óra. A rezgő rendszer energiája Feladat. Igazoljuk az energiamegmaradás tételével a rezgésekre felírt összefüggéseket! 1 2 m v D x2 = 1 2 D A2 x2 A 2 + m D v2 A 2 = 1 Felhasználva a sin 2 α + cos 2 α = 1 összefüggést: x A m D v A = sin α x = A sin α = cos α v = A m D cos α 6. Feladat. Mekkora a rezgő test frekvenciája, amplitudója és melyik időpillanatban vagyunk éppen? x = 7, m v = 0, m s a = 562, 7175 m s Házi feladat. Készíts Excellben (vagy Geogebrában) egy programot, mely a rezgőmozgás grafikonjait rajzolja ki! 117. Szorgalmi. Módosítsd a programot, hogy a kezdő időpont bárhova állítható legyen!

14 óra. Feladatmegoldás 118. óra Feladatmegoldás 7. Feladat. Egy tetoválógép tűje 2 mm-es amplitúdóval rezeg. A meghajtó motor fordulatszáma 7000 percenként. a) Mekkora a tű rezgésének frekvenciája és periódusideje? b) Mekkora a tű maximális sebessége és maximális gyorsulása? c) Egyensúlyi helyzeten áthaladás után 8 s-mal hol a tű? d) Az egyensúlyi helyzeten áthaladást követően mennyi idő múlva lesz a tű kitérése először 1,5 mm? e) Mekkora lesz a tű sebessége az egyensúlyi helyzeten való áthaladás után 6 másodperccel? f) Az egyensúlyi helyzeten való áthaladást követően mikor lesz a tű sebessége először 5 mm/s? g) Mekkora lesz a tű gyorsulása az egyensúlyi helyzeten áthaladás után 3 másodperccel? h) Az egyensúlyi helyzeten való áthaladást követően mikor lesz a tű gyorsulása először 4 cm/s 2? 8. Feladat. Egy felfüggesztett, nyújtatlan rugót egy ráakasztott test 5 cm-rel nyújt meg. A testet 3 cm-rel az egyensúlyi helyzet alá visszük,

15 118. óra. Feladatmegoldás 15. és ott elengedjük. Mekkora lesz a rezgés periódusideje, a rezgő test maximális sebessége és maximális gyorsulása? 118. Házi feladat. Egy varrógép tűje harmonikus rezgőmozgást végez. Mozgása legalsó és legfelső pontja között 4 cm a távolság. A gép 9 s alatt 24 öltést ejt. a) Mekkora a tű max. sebessége és max. gyorsulása? b) A cérna egy 1 cm átmérőjű lassan elforduló cérnaorsóról tekeredik le. Hányat fordul 1 perc alatt a cérnaorsó, ha egy öltéshez 4 mm cérnára van szükség? 118. Szorgalmi. A víz alá nyomott fakocka mozgása vajon harmonikus rezgőmozgásnak tekinthető? Mi a helyzet a labdával?

16 óra. A fonálinga lengésidejének mérése 119. óra A fonálinga lengésidejének mérése Matematikai inga: Elhanyagolható tömegű, l hosszú fonalra függesztett, m tömegű pontszerű test, mely egy erőtérben mozog. Lengésidő: Az inga egy teljes lengésének időtartama. Jele: T Kísérlet. Hogyan függ az inga lengésideje a kitérítés nagyságától? Kis kitérítésekre a lengésidő ugyanaz marad. várható eltérés. Nagy kitérítés esetén Kísérlet. Hogyan függ az inga lengésideje az inga tömegétől? Bármekkora tömeget rakunk az ingára, a lengésidő ugyanannyi. Kísérlet. Hogyan függ az inga lengésideje az inga hosszától? Az inga lengésidejének négyzete arányos a hosszával.

17 120. óra. A fonálinga mozgásegyenlete óra A fonálinga mozgásegyenlete Az inga próbál visszatérni az egyensúlyi helyzetébe, tehát úgy viselkedik, mint egy rugó. Meghatározzuk a visszatérítő erőt és a kitérést, ebből kiszámítjuk a "rugóállandót", amit behelyettesítjük a rugóállanó összefüggésébe. α G r K G α G r Az ingára hat a K kötélerő, amely mindig a kötél irányába mutat, továbbá a lefelé mutató G nehézségi erő. A nehézségi erőt kötélirányú (radiális 1 ) és arra merőleges (tangenciális 2 ) komponensre bontjuk: G = G r + G t A visszatérítő erőt a nehézségi erő radiális komponensének tekintjük, a kitérést pedig közelítjük az egyensúlyi helyzettől mért vízszintes távolsággal. Ez a két állítás csak nagyon kis kitérés esetén, azaz kb. 5 foknál kisebb esetben használható. Ez után hasonló háromszöget keresve felírhatjuk a következő összefüggést: sin α = G t G G t = G sin α Az inga kitérése közelíthető az egyensúlyi helyzettől vízszintesen mért távolsággal: sin α = x l x = l sin α 1 azaz sugárirányú 2 azaz érintő irányú

18 óra. A fonálinga mozgásegyenlete Ezek után felírhatjuk a "rugóállandót", mely az erő és a kitérés hányadosa: D = F x = G sin α l sin α = G = m g l l A lengésidőre a következő összefüggést kapjuk a behelyettesítés után: m m T = 2π D = 2π m g l = 2π m l m g T = 2 π l g Ebben nem szerepel a tömég és a maximális kitérítés, a kísérletekkel összhangban. 9. Feladat. Az olyan fonálingát, melynek a lengésideje 2 s, tehát oda és vissza is 1-1 s alatt lendül át, másodpercingának szokás nevezni. Milyen hosszú a másodpercinga? 10. Feladat. Milyen hosszú lenne a másodpercinga a Holdon, ha ott a nehézségi gyorsulás a földi értéknek kb. a hatodrésze? 11. Feladat. Mennyi a lengésideje annak a fonálingának, amelynek 40 cm a hossza? 12. Feladat. Mekkora az előbbi ingának a lengésideje a Holdon? 13. Feladat. Mekkora a lengésideje egy 3 kg-os, 140 cm-es kötélen lógó testnek? 119. Házi feladat. Egy hosszú kötélre felkötött test 1 perc alatt 12 teljes lengést végez. Milyen hosszú kötélen függ a test? Milyen nehéz a test? 120. Házi feladat. Fejezzük ki a lengésidő összefüggéséből a g-t. A mérési eredményeink alapján határozzuk meg a nehézségi gyorsulás értékét! g = 4 π2 l T 2

19 120. óra. A fonálinga mozgásegyenlete Szorgalmi. Mennyi a g értéke ott, ahol a 4 m hosszú fonálinga 40 másodperc alatt végez 20 teljes lengést? Lehet-e ez a hely a Föld felszínén?

20 óra. Csillapított rezgés: 121. óra Csillapított rezgés: Csillapítatlan rezgés: Az amplitudó nagysága nem csökken. A kezdeti 1 2 DA2 rugalmas energia átalakul 1 2 mv2 max kinetikus energiává, majd vissza. Az ilyen rezgést szabad rezgésnek is nevezik. Sajátfrekvencia: A szabad rezgés frekvenciája, mely a másodpercenkénti rezgéseket jelenti és csak a rendszer jellemzőitől függ. Jele: f 0 Csillapított rezgések: Az amplitudó nagysága idővel csökken. Az energia a súrlódás és a közegellenállás miatt disszipálódik 1 a rendszerből. A hangszálak rezgését csillapítja a levegő, cserébe a levegő jön rezgésbe. Közegellenállással csillapított rezgés: Az amplitudók csökkennek és egy csökkenő exponenciális függvényt rajzolnak ki. Súrlódással csillapított rezgés: Az amplitudók csökkennek és egy csökkenő lineáris függvényt rajzolnak ki. 1 Visszafordíthatatlanul hőenergiává alakul a test energiája

21 122. óra. Kényszerrezgés, rezonancia óra Kényszerrezgés, rezonancia Kényszerrezgés: Egy f frekvenciájú, periodikus külső erő hat a testre. A testet a gerjesztő erő f frekvenciájú rezgésre kényszeríti. Kísérlet. Egy rugóval rögzített testre különböző frekvenciájú külső erőt fejtünk ki. Milyen mozgást végez a test? Rezonancia: Maximális amplitudó f = f 0 -nál várható. Az f gerjesztő frekvencia függvényében ábrázoljuk az amplitudót. A maximum értéke függ a csillapítás mértékétől is. Csatolt rezgés: Két rezgő test között az energia oda-vissza áramlik, egymást hozzák rezgésbe. Egyenlő hosszúságú ingák esetén a változás szabályos, eltérő hossz esetén kevésbé. Kísérlet. Wilberforce-ingát hozzunk kitérésbe! Mi történik? 121. Házi feladat. Hogyan lehet védekezni a földrengések ellen? 120. Szorgalmi. Tervezz Wilberforce-ingát!

22 óra. A hullámmozgás 123. óra A hullámmozgás Hullám: Egy rendszer állapotának megváltozása (zavar) a térben tovaterjed. A terjedés irányába anyag nem szállítódik előre. A hullámok csoportosítása a terjedő hatás típusa szerint: Mechanikai hullámok: Rugalmas közegben egy deformáció terjedhet tova, vagyis a részecskék rezgésállapota terjed. Elektromágneses hullámok: A térerősség zavarai terjednek tova. Közeg sem kell hozzá, vákuumban is terjedhet. Gravitációs hullámok: Einstein a gravitáció magyarázatára készített egy modellt, a téridőt. A téridő görbületének hullámszerű változását jósolta meg 1915-ben. Rengeteg kutatás után szeptember 14-én észlelték először. A hullámok csoportosítása a dimenziószám alapján: Vonal menti hullámok: Rugalmas pontsoron, kötélen, gumiszalagon, dróton, húron, bármilyen egy dimenziós közegben terjedő hullámok. Példa Felületi hullámok: A víz hullámai, a dob és a cintányér, illetve bármilyen két dimenziós membrán rezgései. Példa Térbeli hullámok: A levegőben terjedő hanghullámok, pontszerű fényforrás által keltett gömbhullámok, síkhullámok, továbbá a földrengések. Példa

23 123. óra. A hullámmozgás 23. A hullámok csoportosítása a rezgés iránya szerint: Transzverzális hullámok: A rezgés merőleges a terjedés irányára. Folyadékokban és gázokban nincsenek ilyen hullámok. Hullámhegyek és hullámvölgyek váltogatják egymást. Pl.: fény, a kötélen terjedő hullámok, mexikói hullám Longitudinális hullámok: A rezgés iránya megegyezik a terjedés irányával. Minden halmazállapotban létrejöhet. Sűrűsödések és ritkulások követik egymást. Pl.: hang, autók megindulása a zöld lámpánál. A kettő kombinációja: A víz hullámaiban a víz felszíni részecskéi körmozgást végeznek, csak fáziseltéréssel. Amplitúdó: Hullámhossz: Periódusidő: Rezgésszám: A rezgőmozgás legnagyobb kitérése. Jele: A Legközelebbi, azonos fázisú pontok távolsága. Jele: λ Az egyensúly körül rezgő pont rezgésideje. Jele: T A hullámforrás rezgésszámával egyenlő. Jele: f Terjedési sebesség: Egy kiszemelt fázis sebessége. Jele: c Kiszámítása: c = s t = λ T = λ f 122. Házi feladat. Értelmezd a fogalmakat transzverzális hullámon! 121. Szorgalmi. Értelmezd a fogalmakat longitudinális hullámon!

24 óra. A hullámok visszaverődése 124. óra A hullámok visszaverődése Egydimenziós hullámok visszaverődése: Rögzített végről: A hullám ellentétes fázisban verődik vissza, mert amikor a hullám a rögzített véghez érkezik, akkor a gumikötél erőt fejt ki a falra, a fal ugyanilyen nagyságú, de ellentétes irányú erőt fejt ki a gumikötélre, mely erő ellentétes fázisba lendíti át. Szabad végről: Ekkor a hullám azonos fázisban verődik vissza, mert amikor a zavar elérkezik a szabad véghez, nem lép fel erő, amely fázisugrást okozna. Kétdimenziós hullámok leírásához használt fogalmak: Hullámfront: az azonos fázisban lévő pontok összessége, távolságuk λ. Körhullám: az azonos fázisú pontok koncentrikus körökön mentén találhatók Egyenes hullám: az azonos fázisú helyek párhuzamos egyeneseken vannak. Sugár: hullámfrontra merőleges vektor, erre halad a hullám. Visszaverődési törvény: A bejövő hullám eléri a közeghatárt. Merőlegest állítunk a határra a beesési ponton át. Ehhez képest mérjük az α beesési szöget és a α visszaverődési szöget. A bejövő és visszaverődő hullám normálisai és a beesési merőleges egy síkban vannak továbbá α = α.

25 124. óra. A hullámok visszaverődése 25. A tükör-módszer: Egy körhullám vagy egyeneshullám a közeghatárra ér. Vegyünk fel egy fiktív hullámforrást úgy, hogy tükrözzük a valódi forrást a közeghatárra. Ekkor a fiktív pontból jövő hullámok adják a visszavert hullámot. Példa Háromdimenziós hullámok visszaverődése: Gömbhullám: Az azonos fázisban rezgő pontok egy gömbfelületen vannak, melyek középpontja a pontszerű forrás. A gömbfelületek távolsága λ. Síkhullám: A hullámfrontok egymástól λ távolságra lévő párhuzamos síkok Házi feladat. Hullámtanilag sűrű, illetve ritka köteleket összeragasztunk és hullámot indítunk el egyik végén. Milyen jelenségeket figyelhetünk meg? 1. Ritkából sűrűbe. 2. Sűrűből ritkába Szorgalmi. Írj 1 oldalas esszét a földrengésekről!

26 óra. A hullámok törése 125. óra A hullámok törése A közeg sűrűsége: Hullámtani értelemben ez a a benne haladó hullámok terjedési sebességével kapcsolatos. Sűrű 1 közegben a hullám gyorsabban tud a haladni. 2 Snellius Descartes-törvény: A beeső hullám, a beesési merőleges és a megtört hullám egy síkban van. Azonos sűrűségnél nincs törés. Ha sűrűbb közegbe hatol be a hullám - vagyis ahol lassabban halad - a beesési szögnél kisebb lesz a törési szög. c 1 = sin α c 2 sin β = n 2:1 Relatív törésmutató: Ha hullám az 1. közegből a 2.-ba halad, akkor a második közeg elsőre vonatkozó 3 törésmutatója: n 2:1 = c 1 c Feladat. A hanghullám terjedési sebessége levegőben 340 m, vízben 1490 m. Mekkora szögben törik meg az a hanghullám, ha 10 fokos s s beesési szögben érkezik? 1 Nincs köze a hagyományos ρ = m v sűrűséghez 2 Két különböző közeg akár azonos sűrűségű is lehet, amennyiben bennük a fázissebesség azonos. 3 Ebből következik, hogy n 2:1 = 1 n 1:2

27 125. óra. A hullámok törése Feladat. Fénynél a víz levegőre vonatkoztatott törésmutatója n víz:levegő = 1, 33 Mekkora szögben törik meg a 30 fokban érkező fénysugár? Totálreflexió: Ha a hullám egy sűrűbb közegből egy hullámtanilag ritkább közeg határához érkezik, továbbá a beesési szög elég nagy, akkor a teljes hullám visszaverődik a határfelületről. Határszög: Azt határozza meg, hogy a hullám egy hullámtanilag sűrűbb közegből egy hullámtanilag ritkább közeg határához érkezve hogyan halad tovább: megtörik, vagy teljes visszaverődés történik Házi feladat. Mekkora a határszög a vízből levegőbe haladó fénysugár esetén? 123. Szorgalmi. Készits rövid PPT-t, vagy esszét a totálreflexió alkalmazásairól!

28 óra. A hullámok interferenciája 126. óra A hullámok interferenciája Szuperpozíció elve: Hullámok találkozása: Interferencia jelensége: A tartós interferencia feltétele: Konstruktív interferencia: Destruktív interferencia: 16. Feladat. Írjuk fel a maximális erősítés illetve gyengítés feltételét! 125. Házi feladat. Rajzoljuk le a víz felszínén kialakuló két forrás által keltett hullámok interferenciaképét! 124. Szorgalmi. Egy 5 Hz frekvenciájú haladó hullámok 2 m/s sebességgel folyamatosan haladnak az Y alakú gumizsinór 1 m hosszú szárain. Hány hullámhossznyi hullámvonulat figyelhető meg a szárakon?

29 127. óra. Az állóhullámok óra Az állóhullámok Az állóhullám létrejötte: Interferenciajelenség jön létre két egymással szemben haladó, azonos amplitúdójú (és azonos frekvenciájú) hullám hatására. Duzzadó hely és csomópont: Duzzadó helyeknél az amplitúdó maximális, csomópontnál a pontok nyugalomban vannak, ezek felváltva követik egymást és távolságuk állandó. 2 csomópont között a fázis azonos és a pontok egyszerre haladnak át az egyensúlyi helyzeten. Egy csomópont két oldalán a fázisok ellentétesek. Szimmetrikus eset: A mindkét végén rögzített és a mindkét végén szabad rugalmas pontsoroknál az L hosszúságú hullámtér a hullámhossz felének egész számú többszöröse: L = λ 2 k ahol k N Aszimmetrikus eset: Egyik végén rögzített és a másik végén szabad rugalmas pontsornál az L hosszúságú hullámtér a λ negyedének páratlan számú többszöröse: L = λ 4 (2k + 1) ahol k N

30 óra. Az állóhullámok 17. Feladat. Egy 38 cm-es mindkét végén nyitott síp 440 Hz-es hangot bocsájt ki. a.) Ha befogjuk az egyik végét, mekkora lesz a hang frekvenciája? b.) Ha befogjuk a másik végét is, mekkora lesz a hang frekvenciája? c.) Ha kettévágjuk középen és mindkét végét nyitva hagyjuk? d.) Ha 2:3 arányban vágjuk szét és a kisebbik darab egyik végét lezárjuk? 18. Feladat. Mekkora frekvenciájú hullámforrást kelt az 1 méter hosszú kifeszített dróton 4 duzzadóhellyel rendelkező állóhullámot, ha a fázissebesség 6 m/s? 126. Házi feladat. Hasonlítsd össze a longitudinális és transzverzális állóhullámokat a következő szimuláció segítségével. Készíts rajzot az egyik olyan felharmonikushoz, mely nincs a szimulációban és határozd meg a hullámhosszát! 125. Szorgalmi. Adj kvalitatív magyarázatot a Chladni-féle porábrák mintázataira!

31 128. óra. A hullámok elhajlása óra A hullámok elhajlása Hullámelhajlás: A hullám egy réshez érve behatol az árnyéktérbe. Minél kisebb a rés (a hullámhosszhoz képest) ez annál nagyobb. Huygens-elv: Christiaan Huygens ( ) szerint a hullámtér minden pontja elemi hullámok kiindulópontja és a később kialakuló hullámfront ezek burkológörbéje. 19. Feladat. Magyarázzuk meg a hullámterjedést egyenes és körhullámok esetén, illetve a visszaverődés, a hullámtörés és a hullámelhajlás jelenségét is! A hullámtér pontjai kibocsátják a kis elemi körhullámokat és ezek hozzák létre a következő hullámfrontot. A hullámtörés esetén az új közegben más a hullámhossz. A visszaverődés során pedig a felületről indulnak ki az elemi hullámok. Elhajlás esetén a rés pontjaiből indul ki a hullám. Kísérlet. Irányítsunk lézersugarat egy rácsra. Mi történik? Huygens Fresnel-elv: Augustin-Jean Fresnel francia fizikus ( ) a burkoló fogalmát interferenciára cserélte, ezzel magyarázva a kétrés-kísérlet eredményét. 20. Feladat. Adott d rácsállandójú rács és egy λ hullámhosszúságú hullám jut rá. Az erősítés feltétele, hogy az úthosszkülönbsége a λ egész számú többszöröse. sin α = s d = λ n d d = n λ sin α ahol n N

32 óra. A hullámok elhajlása 127. Házi feladat. Egy lézersugár 22,92 fokban hajlik el egy d = 1, m rácsállandójú rácson. Milyen hullámhosszúságú a fény? 126. Szorgalmi. Írd fel a maximális kioltás helyeit egy d rácsállandójú rács, és egy λ hullámhosszúságú hullám esetén!

33 129. óra. Hangtan alapjai óra Hangtan alapjai Kísérlet. Telefon rezeg a kezünkben, majd az asztalon. különbséget? Hallunk-e A levegő részecskéi rezgésbe jönnek, nagyobb felület esetén több rezeg, így hangosabb. Kísérlet. Milyen mozgást végez a hangvilla? Egy késsel megmutathatjuk, hogy harmonikus rezgőmozgást végez. A rezgést láthatóvá tehetjük, ha a hangvillát végighúzunk kormozott üvegen, mert láthatjuk a hullámokat. Kísérlet. Pohár peremén végighúzzuk az ujjunkat. Mi történik? A pohár egésze rezgésbe jön, és egy szép hangot hallunk. Kísérlet. Fújjunk bele egy üvegbe. Mi történik? A nyomás bent megnő, a részecskék elindulnak kifelé, bent lecsökken a nyomás, ezért újra befelé mennek, végeredményben ide-oda mozognak, rezegnek, ezt halljuk hangként. Hang: Egy rugalmas közegben kialakuló mechanikai hullám (azaz a rezgésállapot tovaterjedése), mely longitudinális és az ember a fülével képes érzékelni. Hangmagasság: Magas vagy mély, fizikailag a rezgés frekvenciája. 20 Hz és 20 khz között észleljünk a hangot, alatta infrahangokról, felette ultrahangokról beszélünk.

34 óra. Hangtan alapjai Hangteljesítmény és hangerősség: A hullám által szállított energia másodpercenként a hangteljesítmény, jele: P. Ha egy adott felületre meghatározzuk, kapjuk a hangerősséget, melynek jele: I. A hangerősség lehet hangos és halk. Az emberi hallásküszöb értéke egy 1000 Hz-es hangra: I 0 = W/m 2, a fájdalomküszöb 1 W/m 2. Decibel: 10-szerese: A megadott intenzitás és a referencia hányadosának lg-jének L I = 10 log 10 ( I I 0 ) 21. Feladat. Hány decibelnek felel meg a fájdalomküszöb? 128. Házi feladat. Jancsi 100 db-el ordít és Julcsi is. Hány db-el ordítanak egyszerre? 127. Szorgalmi. Egy béka 60 db-el brekeg. 5 béka hány db-el brekeg?

35 130. óra. Hangtani jelenségek óra Hangtani jelenségek Hanglebegés: Két közel azonos frekvenciájú hanghullám találkozásakor kioltás és erősítés felváltva tapasztalható. A hangmagasság és az hangerőváltozás frekvenciája: f hang = f 1 + f 2 2 f beat = f 1 f 2 Doppler-effektus: Ha a forrás közeledik az észlelőhöz, a hullámok feltorlódnak, így magasabbnak tűnik a hang. Távolodás esetén mélyebb lesz, mert a hullámok ritkulnak. f = c + v észlelő c + v forrás f 0 Kísérlet. Mérjük meg a hang sebességét állóhullám segítségével! ( ) t m c = λ f = 4 L f Pontos érték: c = 331, 5 + 0, 6 C s Diatónikus hangsor: Bizonyos hangok együttes, vagy egymás utáni hangzása kellemes érzetet okoz, ez a konszonancia. Ellenkező esetben disszonanciáról beszélünk. Kiegyenlített hangolás: A hangok mértani sorozatot alkotnak, ahol q = Itt a hangközök a következők: c, cisz, d, eisz, e, f, fisz, g, gisz, a, aisz, h, c. Ezek nevei: prím, kis szekund, nagy szekund, kis terc, nagy terc, kvart, szűkített kvint, kvint, kis szext, nagy szext, kis szeptim, nagy szeptim és oktáv Házi feladat. Számítsuk ki a kiegyenlített hangolás esetén az egyes hangok frekvenciáját, ha az a hang 440 Hz-es!

36 óra. Hangtani jelenségek Hangköz Elnevezés Arány Frekvencia c prím Hz d szekund 9/8 297 Hz e terc 5/4 330 Hz f kvart 4/3 352 Hz g kvint 3/2 396 Hz a szext 5/3 440 Hz h szeptim 15/8 495 Hz c oktáv Hz táblázat. A természetes diatónikus hangskála hangközei Szorgalmi. Rajzold le a következő hangok amplitudóját az idő függvényében: tiszta zenei hang, négyszögjel, fűrészfogjel, zörej, dörej, összetett periódikus hang.

37 131. óra. Hangtan a hétköznapokban óra Hangtan a hétköznapokban Emberi hallás: Rezgésbe jön a dobhártya, melyhez belülről kapcsolódik a kalapács. Ez további hallócsontocskáknak adja tovább a rezgést, mely a folyadékkal teli csigába jut. A Corti-féle szervben lévő szőrszálak továbbítják az agyba az ingerületet. 22. Feladat. A bronzharang 78%-a réz és 22%-a ón. Ütéskor kiad egy rövid, fémes hangot, majd megjelenik a zúzóhang, melynek részei alaphang, alsó és felső oktáv, terc és kvint. Ábrázoljuk az egyes hangok intenzitását egy olyan harangnál, melynek az alaphangja 200 Hz és a magasabb hangjai halkabbak! A hangszín-spektrum: A hangforrás által kibocsájtott hangok és felhangok magasságának intenzitásának részletes megadása. Az ember esetében a különböző felhangok Hangrobbanás: A hangsebességnél gyorsabb forrás által kibocsájtott hangok konstruktívan összeadódnak. Például szuperszonikus repülő, csattanó ostor, dörgés hangja. A hanghatás mellett a nyomásnövekedés a levegőben lévő víz kicsapódását is okozhatja. v test = c sin α 130. Házi feladat. Add meg egy harang hangszín-spektrumát, ha alaphangja 300 Hz és 100 db és a magasabbak hangok az előzőhöz képest fele akkora intenzitásúak! 129. Szorgalmi. Keress filmekben, rajzfilmekben Mach-kúpot, mérd le a szöget és számíts ki az adott test sebességét!

38 óra. Feladatmegoldás 132. óra Feladatmegoldás 23. Feladat. A tengervízben 1500 m/s-mal halad a hang. Egy 30 khz-es ultrahanghullám 3 másodperc alatt ér vissza a tengerfenékről. Milyen mély a tenger? Mekkora idő alatt érne vissza a hullám, ha a hajó 36 km/h-val halad? 24. Feladat. Egy hanghullám érkezik a vízfelszínre 34 fokos beesési szögben. Mekkora szögben törik meg? 25. Feladat. János mellett 72 km/h-val elhalad egy autó, miközben végig dudál. Jánosnak abszolút hallása van és megállapította, hogy milyen hangköznek felel meg a közeledő és a távolodó autó frekvenciájának aránya. Milyen hangközt hallott János? (c hang = 340 m/s) 26. Feladat. Mekkora egy 3 méter hosszúságú inga lengésideje a Holdon? 27. Feladat. Adjuk meg a gitár A 2 húrjának kitérését az idő függvényében, ha 3 mm a maximális kitérés! Ábrázoljuk grafikonon a sebességét és a gyorsulást is! 28. Feladat. Milyen gyorsan rezeg egy 10 másodperc rezgésidejű rugó az elindításától számított 3. másodpercben, ha az egyensúlyi helyzetéből indítottuk. 29. Feladat. Egy méhecske hangja 5 méterről 15 db hangerőnek felel meg. Micimackótól 5 méterre egy 45 db-el zümmögő méhkas van. Hány méhecske van ott? 30. Feladat. Egy 9 méter hosszú rugót másodpercenként 2-szer lendítünk meg és három teljes hullám fér rá a kötélre. Mekkora a fázissebesség a rugóban?

39 133. óra Összefoglalás 133. óra. Összefoglalás 39.

Rezgések és hullámok

Rezgések és hullámok Rezgések és hullámok A rezgőmozgás és jellemzői Tapasztalatok: Felfüggesztett rugóra nehezéket akasztunk és kitérítjük egyensúlyi helyzetéből. Satuba fogott vaslemezt megpendítjük. Ingaóra ingáján lévő

Részletesebben

11. Egy Y alakú gumikötél egyik ága 20 cm, másik ága 50 cm. A két ág végeit azonos, f = 4 Hz

11. Egy Y alakú gumikötél egyik ága 20 cm, másik ága 50 cm. A két ág végeit azonos, f = 4 Hz Hullámok tesztek 1. Melyik állítás nem igaz a mechanikai hullámok körében? a) Transzverzális hullám esetén a részecskék rezgésének iránya merőleges a hullámterjedés irányára. b) Csak a transzverzális hullám

Részletesebben

Hullámmozgás. Mechanikai hullámok A hang és jellemzői A fény hullámtermészete

Hullámmozgás. Mechanikai hullámok A hang és jellemzői A fény hullámtermészete Hullámmozgás Mechanikai hullámok A hang és jellemzői A fény hullámtermészete A hullámmozgás fogalma A rezgési energia térbeli továbbterjedését hullámmozgásnak nevezzük. Hullámmozgáskor a közeg, vagy mező

Részletesebben

Fizika 11. osztály. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Humán tagozat. I. rész: Mechanikai rezgések és hullámok

Fizika 11. osztály. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Humán tagozat. I. rész: Mechanikai rezgések és hullámok ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Humán tagozat Fizika 11. osztály I. rész: Mechanikai rezgések és hullámok Készítette: Balázs Ádám Budapest, 2018 2. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

Mechanikai hullámok. Hullámhegyek és hullámvölgyek alakulnak ki.

Mechanikai hullámok. Hullámhegyek és hullámvölgyek alakulnak ki. Mechanikai hullámok Mechanikai hullámnak nevezzük, ha egy anyagban az anyag részecskéinek rezgésállapota továbbterjed. A mechanikai hullám terjedéséhez tehát szükség van valamilyen anyagra (légüres térben

Részletesebben

Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás

Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás A rezgőmozgás időben ismétlődő, periodikus mozgás. A rezgő test áthalad azon a helyen, ahol egyensúlyban volt a kitérítés előtt, és két szélső helyzet között periodikus

Részletesebben

Rezgőmozgás, lengőmozgás

Rezgőmozgás, lengőmozgás Rezgőmozgás, lengőmozgás A rezgőmozgás időben ismétlődő, periodikus mozgás. A rezgő test áthalad azon a helyen, ahol egyensúlyban volt a kitérítés előtt, és két szélső helyzet között periodikus mozgást

Részletesebben

Hullámok tesztek. 3. Melyik állítás nem igaz a mechanikai hullámok körében?

Hullámok tesztek. 3. Melyik állítás nem igaz a mechanikai hullámok körében? Hullámok tesztek 1. Melyik állítás nem igaz a mechanikai hullámok körében? a) Transzverzális hullám esetén a részecskék rezgésének iránya merıleges a hullámterjedés irányára. b) Csak a transzverzális hullám

Részletesebben

Csillapított rezgés. a fékező erő miatt a mozgás energiája (mechanikai energia) disszipálódik. kváziperiódikus mozgás

Csillapított rezgés. a fékező erő miatt a mozgás energiája (mechanikai energia) disszipálódik. kváziperiódikus mozgás Csillapított rezgés Csillapított rezgés: A valóságban a rezgések lassan vagy gyorsan, de csillapodnak. A rugalmas erőn kívül, még egy sebességgel arányos fékező erőt figyelembe véve: a fékező erő miatt

Részletesebben

Rezgőmozgás. A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele

Rezgőmozgás. A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele Rezgőmozgás A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele A rezgés fogalma Minden olyan változás, amely az időben valamilyen ismétlődést mutat rezgésnek nevezünk. A rezgések fajtái:

Részletesebben

Rezgés, Hullámok. Rezgés, oszcilláció. Harmonikus rezgő mozgás jellemzői

Rezgés, Hullámok. Rezgés, oszcilláció. Harmonikus rezgő mozgás jellemzői Rezgés, oszcilláció Rezgés, Hullámok Fogorvos képzés 2016/17 Szatmári Dávid (david.szatmari@aok.pte.hu) 2016.09.26. Bármilyen azonos időközönként ismétlődő mozgást, periodikus mozgásnak nevezünk. A rezgési

Részletesebben

Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás

Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás A rezgőmozgás időben ismétlődő, periodikus mozgás. A rezgő test áthalad azon a helyen, ahol egyensúlyban volt a kitérítés előtt, és két szélső helyzet között periodikus

Részletesebben

Periódikus mozgások Az olyan mozgást, amelyben a test ugyanazt a mozgásszakaszt folyamatosan ismételi, periodikus mozgásnak

Periódikus mozgások Az olyan mozgást, amelyben a test ugyanazt a mozgásszakaszt folyamatosan ismételi, periodikus mozgásnak Periódikus mozgások Az olyan mozgást, amelyben a test ugyanazt a mozgásszakaszt folyamatosan ismételi, periodikus mozgásnak nevezzük. Pl. ingaóra ingája, rugó rezgőmozgása, Föld forgása, körhinta, óra

Részletesebben

Rezgés tesztek. 8. Egy rugó által létrehozott harmonikus rezgés esetén melyik állítás nem igaz?

Rezgés tesztek. 8. Egy rugó által létrehozott harmonikus rezgés esetén melyik állítás nem igaz? Rezgés tesztek 1. Egy rezgés kitérés-idő függvénye a következő: y = 0,42m. sin(15,7/s. t + 4,71) Mekkora a rezgés frekvenciája? a) 2,5 Hz b) 5 Hz c) 1,5 Hz d) 15,7 Hz 2. Egy rezgés sebesség-idő függvénye

Részletesebben

Hullámok, hanghullámok

Hullámok, hanghullámok Hullámok, hanghullámok Hullámokra jellemző mennyiségek: Amplitúdó: a legnagyobb, maximális kitérés nagysága jele: A, mértékegysége: m (egyéb mértékegységek: dm, cm, mm, ) Hullámhossz: két azonos rezgési

Részletesebben

Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás

Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás A rezgőmozgás időben ismétlődő, periodikus mozgás. A rezgő test áthalad azon a helyen, ahol egyensúlyban volt a kitérítés előtt, és két szélső helyzet között periodikus

Részletesebben

Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések

Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések 1. Melyek a rezgőmozgást jellemző fizikai mennyiségek?. Egy rezgés során mely helyzetekben maximális a sebesség, és mikor a gyorsulás? 3. Milyen

Részletesebben

Periódikus mozgások Az olyan mozgást, amelyben a test ugyanazt a mozgásszakaszt folyamatosan ismételi, periodikus mozgásnak

Periódikus mozgások Az olyan mozgást, amelyben a test ugyanazt a mozgásszakaszt folyamatosan ismételi, periodikus mozgásnak Periódikus mozgások Az olyan mozgást, amelyben a test ugyanazt a mozgásszakaszt folyamatosan ismételi, periodikus mozgásnak nevezzük. Pl. ingaóra ingája, rugó rezgőmozgása, Föld forgása, körhinta, óra

Részletesebben

KÖRMOZGÁS, REZGŐMOZGÁS, FORGÓMOZGÁS

KÖRMOZGÁS, REZGŐMOZGÁS, FORGÓMOZGÁS KÖRMOZGÁS, REZGŐMOZGÁS, FORGÓMOZGÁS 1 EGYENLETES KÖRMOZGÁS Pálya kör Út ív Definíció: Test körpályán azonos irányban haladva azonos időközönként egyenlő íveket tesz meg. Periodikus mozgás 2 PERIODICITÁS

Részletesebben

Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás

Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás A rezgőmozgást általában rugalmas tárgyak képesek végezni. Ilyen tárgy pl. a rugó. Ha egy rugót valamekkora erővel húznak vagy összenyomnak, akkor megnyúlik, vagy

Részletesebben

Az Ampère-Maxwell-féle gerjesztési törvény

Az Ampère-Maxwell-féle gerjesztési törvény Az Ampère-Maxwell-féle gerjesztési törvény Maxwell elméleti meggondolások alapján feltételezte, hogy a változó elektromos tér örvényes mágneses teret kelt (hasonlóan ahhoz ahogy a változó mágneses tér

Részletesebben

Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika ZH, október 10.. CHFMAX. Feladatok (maximum 3x6 pont=18 pont)

Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika ZH, október 10.. CHFMAX. Feladatok (maximum 3x6 pont=18 pont) 1. 2. 3. Mondat E1 E2 Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika ZH, 2017. október 10.. CHFMAX NÉV: Neptun kód: Aláírás: g=10 m/s 2 Előadó: Márkus / Varga Feladatok (maximum 3x6 pont=18 pont) 1) Az l hosszúságú

Részletesebben

A hang mint mechanikai hullám

A hang mint mechanikai hullám A hang mint mechanikai hullám I. Célkitűzés Hullámok alapvető jellemzőinek megismerése. A hanghullám fizikai tulajdonságai és a hangérzet közötti összefüggések bemutatása. Fourier-transzformáció alapjainak

Részletesebben

1. A hang, mint akusztikus jel

1. A hang, mint akusztikus jel 1. A hang, mint akusztikus jel Mechanikai rezgés - csak anyagi közegben terjed. A levegő molekuláinak a hangforrástól kiinduló, egyre csillapodva tovaterjedő mechanikai rezgése. Nemcsak levegőben, hanem

Részletesebben

A hullámok terjedése során a közegrészecskék egyensúlyi helyzetük körül rezegnek, azaz átlagos elmozdulásuk zérus.

A hullámok terjedése során a közegrészecskék egyensúlyi helyzetük körül rezegnek, azaz átlagos elmozdulásuk zérus. HULLÁMOK MECHANIKAI HULLÁMOK Mechanikai hullám: ha egy rugalmas közeg egyensúlyi állapotát megbolygatva az előidézett zavar tovaterjed a közegben. A zavart a hullámforrás váltja ki. A hullámok terjedése

Részletesebben

Optika fejezet felosztása

Optika fejezet felosztása Optika Optika fejezet felosztása Optika Geometriai optika vagy sugároptika Fizikai optika vagy hullámoptika Geometriai optika A közeg abszolút törésmutatója: c: a fény terjedési sebessége vákuumban, v:

Részletesebben

a) Valódi tekercs b) Kondenzátor c) Ohmos ellenállás d) RLC vegyes kapcsolása

a) Valódi tekercs b) Kondenzátor c) Ohmos ellenállás d) RLC vegyes kapcsolása Bolyai Farkas Országos Fizika Tantárgyverseny 2016 Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely XI. Osztály 1. Adott egy alap áramköri elemen a feszültség u=220sin(314t-30 0 )V és az áramerősség i=2sin(314t-30

Részletesebben

Bevezetés a modern fizika fejezeteibe. 1. (b) Rugalmas hullámok. Utolsó módosítás: szeptember 28. Dr. Márkus Ferenc BME Fizika Tanszék

Bevezetés a modern fizika fejezeteibe. 1. (b) Rugalmas hullámok. Utolsó módosítás: szeptember 28. Dr. Márkus Ferenc BME Fizika Tanszék Bevezetés a modern fizika fejezeteibe 1. (b) Rugalmas hullámok Utolsó módosítás: 2012. szeptember 28. 1 Síkhullámok végtelen kiterjedésű, szilárd izotróp közegekben (1) longitudinális hullám transzverzális

Részletesebben

1. Feladatok a dinamika tárgyköréből

1. Feladatok a dinamika tárgyköréből 1. Feladatok a dinamika tárgyköréből Newton három törvénye 1.1. Feladat: Három azonos m tömegű gyöngyszemet fonálra fűzünk, egymástól kis távolságokban a fonálhoz rögzítünk, és az elhanyagolható tömegű

Részletesebben

Mechanikai hullámok (Vázlat)

Mechanikai hullámok (Vázlat) Mechanikai hullámok (Vázlat) 1. A hullám ogalma, csoportosítása és jellemzői a) A mechanikai hullám ogalma b) Hullámajták c) A hullámmozgás jellemzői d) A hullámok polarizációja 2. Egydimenziós hullámok

Részletesebben

A mérés célkitűzései: A matematikai inga lengésidejének kísérleti vizsgálata, a nehézségi gyorsulás meghatározása.

A mérés célkitűzései: A matematikai inga lengésidejének kísérleti vizsgálata, a nehézségi gyorsulás meghatározása. A mérés célkitűzései: A matematikai inga lengésidejének kísérleti vizsgálata, a nehézségi gyorsulás meghatározása. Eszközszükséglet: Bunsen állvány lombik fogóval 50 g-os vasból készült súlyok fonál mérőszalag,

Részletesebben

PÉLDÁK ERŐTÖRVÉNYEKRE

PÉLDÁK ERŐTÖRVÉNYEKRE PÉLÁ ERŐTÖRVÉNYERE Szabad erők: erőtörvénnyel megadhatók, általában nem függenek a test mozgásállapotától (sebességtől, gyorsulástól) Példák: nehézségi erő, súrlódási erők, rugalmas erők, felhajtóerők,

Részletesebben

FIZIKA I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

FIZIKA I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK FIZIKA KOMPETENCIÁK A vizsgázónak a követelményrendszerben és a vizsgaleírásban meghatározott módon az alábbi kompetenciák meglétét kell bizonyítania: - ismeretei összekapcsolása a mindennapokban tapasztalt

Részletesebben

Mit nevezünk nehézségi erőnek?

Mit nevezünk nehézségi erőnek? Mit nevezünk nehézségi erőnek? Azt az erőt, amelynek hatására a szabadon eső testek g (gravitációs) gyorsulással esnek a vonzó test centruma felé, nevezzük nehézségi erőnek. F neh = m g Mi a súly? Azt

Részletesebben

Geometriai és hullámoptika. Utolsó módosítás: május 10..

Geometriai és hullámoptika. Utolsó módosítás: május 10.. Geometriai és hullámoptika Utolsó módosítás: 2016. május 10.. 1 Mi a fény? Részecske vagy hullám? Isaac Newton (1642-1727) Pierre de Fermat (1601-1665) Christiaan Huygens (1629-1695) Thomas Young (1773-1829)

Részletesebben

Zaj- és rezgés. Törvényszerűségek

Zaj- és rezgés. Törvényszerűségek Zaj- és rezgés Törvényszerűségek A hang valamilyen közegben létrejövő rezgés. A vivőközeg szerint megkülönböztetünk: léghangot (a vivőközeg gáz, leggyakrabban levegő); folyadékhangot (a vivőközeg folyadék,

Részletesebben

Hangintenzitás, hangnyomás

Hangintenzitás, hangnyomás Hangintenzitás, hangnyomás Rezgés mozgás energia A hanghullámoknak van energiája (E) [J] A detektor (fül, mikrofon, stb.) kisiny felületű. A felületegységen áthaladó teljesítmény=intenzitás (I) [W/m ]

Részletesebben

Szent István Egyetem Fizika és folyamatirányítási Tanszék FIZIKA. rezgések egydimenziós hullám hangok fizikája. Dr. Seres István

Szent István Egyetem Fizika és folyamatirányítási Tanszék FIZIKA. rezgések egydimenziós hullám hangok fizikája. Dr. Seres István Szent István Egyetem Fizika és folyamatirányítási Tanszék rezgések egydimenziós hullám hangok fizikája Dr. Seres István Harmonikus rezgőmozgás ( sin(ct) ) ( c cos(ct) ) c sin(ct) ( cos(ct) ) ( c sin(ct)

Részletesebben

Optika gyakorlat 6. Interferencia. I = u 2 = u 1 + u I 2 cos( Φ)

Optika gyakorlat 6. Interferencia. I = u 2 = u 1 + u I 2 cos( Φ) Optika gyakorlat 6. Interferencia Interferencia Az interferencia az a jelenség, amikor kett vagy több hullám fázishelyes szuperpozíciója révén a térben állóhullám kép alakul ki. Ez elektromágneses hullámok

Részletesebben

Optika és Relativitáselmélet II. BsC fizikus hallgatóknak

Optika és Relativitáselmélet II. BsC fizikus hallgatóknak Optika és Relativitáselmélet II. BsC fizikus hallgatóknak 2. Fényhullámok tulajdonságai Cserti József, jegyzet, ELTE, 2007. Az elektromágneses spektrum Látható spektrum (erre állt be a szemünk) UV: ultraibolya

Részletesebben

Mechanika I-II. Példatár

Mechanika I-II. Példatár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Műszaki Mechanika Tanszék Mechanika I-II. Példatár 2012. május 24. Előszó A példatár célja, hogy támogassa a mechanika I. és mechanika II. tárgy oktatását

Részletesebben

Tömegpontok mozgása egyenes mentén, hajítások

Tömegpontok mozgása egyenes mentén, hajítások 2. gyakorlat 1. Feladatok a kinematika tárgyköréből Tömegpontok mozgása egyenes mentén, hajítások 1.1. Feladat: Mekkora az átlagsebessége annak pontnak, amely mozgásának első szakaszában v 1 sebességgel

Részletesebben

2. REZGÉSEK Harmonikus rezgések: 2.2. Csillapított rezgések

2. REZGÉSEK Harmonikus rezgések: 2.2. Csillapított rezgések . REZGÉSEK.1. Harmonikus rezgések: Harmonikus erő: F = D x D m ẍ= D x (ezt a mechanikai rendszert lineáris harmonikus oszcillátornak nevezik) (Oszcillátor körfrekvenciája) ẍ x= Másodrendű konstansegyütthatós

Részletesebben

Diagnosztika Rezgéstani alapok. A szinusz függvény. 3π 2

Diagnosztika Rezgéstani alapok. A szinusz függvény. 3π 2 Rezgéstani alapok Diagnosztika 03 --- 1 A szinusz függvény π 3,14 3π 4,71 π 1,57 π 6,8 periódus : π 6,8 A szinusz függvény periódusának változása Diagnosztika 03 --- π sin t sin t π π sin 3t sin t π 3

Részletesebben

A hullám frekvenciája egyenlő a hullámforrás frekvenciájával, azzal a kikötéssel, hogy a hullámforrás és megfigyelő nyugalomban van.

A hullám frekvenciája egyenlő a hullámforrás frekvenciájával, azzal a kikötéssel, hogy a hullámforrás és megfigyelő nyugalomban van. Mechanikai hullámok 1) Alapfogalmak A rugalmas közegekben a külső behatás térben tovaterjed. Ezt nevezzük mechanikai hullámnak. A hullám lehet egy-, két- vagy háromdimenziós, mint például kifeszített húr

Részletesebben

Hullámtan. A hullám fogalma. A hullámok osztályozása.

Hullámtan. A hullám fogalma. A hullámok osztályozása. Hullátan A hullá fogala. A hulláok osztályozása. Kísérletek Kis súlyokkal összekötött ingasor elején keltett rezgés átterjed a többi ingára is [0:6] Kifeszített guikötélen keltett zavar végig fut a kötélen

Részletesebben

Mechanika, dinamika. p = m = F t vagy. m t

Mechanika, dinamika. p = m = F t vagy. m t Mechanika, dinamika Mozgás, alakváltozás és ennek háttere Newton: a mozgás természetes állapot. A témakör egyik kulcsfontosságú fizikai mennyisége az impulzus (p), vagy lendület, vagy mozgásmennyiség.

Részletesebben

FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015

FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015 FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015 TESZT A következő feladatokban a három vagy négy megadott válasz közül pontosan egy helyes. Írd be az általad helyesnek vélt válasz betűjelét a táblázat megfelelő cellájába! Indokolni

Részletesebben

rnök k informatikusoknak 1. FBNxE-1 Klasszikus mechanika

rnök k informatikusoknak 1. FBNxE-1 Klasszikus mechanika Fizika mérnm rnök k informatikusoknak 1. FBNxE-1 Mechanika. előadás Dr. Geretovszky Zsolt 1. szeptember 15. Klasszikus mechanika A fizika azon ága, melynek feladata az anyagi testek mozgására vonatkozó

Részletesebben

Fizika III. Irányított tanulás munkafüzet Kísérleti távoktatási anyag Móra Ferenc Gimnázium Kiskunfélegyháza

Fizika III. Irányított tanulás munkafüzet Kísérleti távoktatási anyag Móra Ferenc Gimnázium Kiskunfélegyháza Fizika III. Irányított tanulás munkafüzet Kísérleti távoktatási anyag Móra Ferenc Gimnázium Kiskunfélegyháza Fontos tudnivalók 3 Mi szükségeltetik a fizika tanulásához? 3 Irányított tanulás a fizika tantárgyhoz

Részletesebben

11.3. Az Achilles- ín egy olyan rugónak tekinthető, amelynek rugóállandója 3 10 5 N/m. Mekkora erő szükséges az ín 2 mm- rel történő megnyújtásához?

11.3. Az Achilles- ín egy olyan rugónak tekinthető, amelynek rugóállandója 3 10 5 N/m. Mekkora erő szükséges az ín 2 mm- rel történő megnyújtásához? Fényemisszió 2.45. Az elektromágneses spektrum látható tartománya a 400 és 800 nm- es hullámhosszak között található. Mely energiatartomány (ev- ban) felel meg ennek a hullámhossztartománynak? 2.56. A

Részletesebben

Tömegvonzás, bolygómozgás

Tömegvonzás, bolygómozgás Tömegvonzás, bolygómozgás Gravitációs erő tömegvonzás A gravitációs kölcsönhatásban csak vonzóerő van, taszító erő nincs. Bármely két test között van gravitációs vonzás. Ez az erő nagyobb, ha a két test

Részletesebben

Q 1 D Q 2 (D x) 2 (1.1)

Q 1 D Q 2 (D x) 2 (1.1) . Gyakorlat 4B-9 Két pontszerű töltés az x tengelyen a következőképpen helyezkedik el: egy 3 µc töltés az origóban, és egy + µc töltés az x =, 5 m koordinátájú pontban van. Keressük meg azt a helyet, ahol

Részletesebben

Newton törvények és a gravitációs kölcsönhatás (Vázlat)

Newton törvények és a gravitációs kölcsönhatás (Vázlat) Newton törvények és a gravitációs kölcsönhatás (Vázlat) 1. Az inerciarendszer fogalma. Newton I. törvénye 3. Newton II. törvénye 4. Newton III. törvénye 5. Erők szuperpozíciójának elve 6. Különböző mozgások

Részletesebben

A nagyobb tömegű Peti 1,5 m-re ült a forgástengelytől. Összesen: 9p

A nagyobb tömegű Peti 1,5 m-re ült a forgástengelytől. Összesen: 9p Jedlik 9-10. o. reg feladat és megoldás 1) Egy 5 m hosszú libikókán hintázik Évi és Peti. A gyerekek tömege 30 kg és 50 kg. Egyikük a hinta végére ült. Milyen messze ült a másik gyerek a forgástengelytől,

Részletesebben

Mechanika. Kinematika

Mechanika. Kinematika Mechanika Kinematika Alapfogalmak Anyagi pont Vonatkoztatási és koordináta rendszer Pálya, út, elmozdulás, Vektormennyiségek: elmozdulásvektor Helyvektor fogalma Sebesség Mozgások csoportosítása A mozgásokat

Részletesebben

1. Feladatok munkavégzés és konzervatív erőterek tárgyköréből. Munkatétel

1. Feladatok munkavégzés és konzervatív erőterek tárgyköréből. Munkatétel 1. Feladatok munkavégzés és konzervatív erőterek tárgyköréből. Munkatétel Munkavégzés, teljesítmény 1.1. Feladat: (HN 6B-8) Egy rúgót nyugalmi állapotból 4 J munka árán 10 cm-rel nyújthatunk meg. Mekkora

Részletesebben

1. Feladatok merev testek fizikájának tárgyköréből

1. Feladatok merev testek fizikájának tárgyköréből 1. Feladatok merev testek fizikájának tárgyköréből Forgatónyomaték, impulzusmomentum, impulzusmomentum tétel 1.1. Feladat: (HN 13B-7) Homogén tömör henger csúszás nélkül gördül le az α szög alatt hajló

Részletesebben

1. Az ultrahangos diagnosztika fizikai alapjai

1. Az ultrahangos diagnosztika fizikai alapjai 1. Az ultrahangos diagnosztika fizikai alapjai 1.1. Harmonikus hullámmozgás A hullám egy rendszer olyan állapotváltozása, amely időbeli és térbeli periodicitást mutat, más megfogalmazásban a hullám valamely

Részletesebben

1. MECHANIKA Periodikus mozgások: körmozgás, rezgések, lengések

1. MECHANIKA Periodikus mozgások: körmozgás, rezgések, lengések K1A labor 1. MECHANIKA Periodikus mozgások: körmozgás, rezgések, lengések A mérés célja A címben szereplő mozgásokat mindennapi tapasztalatainkból jól ismerjük, és korábbi tanulmányainkban is foglakoztunk

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyagok. Fizika

Osztályozó vizsga anyagok. Fizika Osztályozó vizsga anyagok Fizika 9. osztály Kinematika Mozgás és kölcsönhatás Az egyenes vonalú egyenletes mozgás leírása A sebesség fogalma, egységei A sebesség iránya Vektormennyiség fogalma Az egyenes

Részletesebben

Munka, energia Munkatétel, a mechanikai energia megmaradása

Munka, energia Munkatétel, a mechanikai energia megmaradása Munka, energia Munkatétel, a mechanikai energia megmaradása Munkavégzés történik ha: felemelek egy könyvet kihúzom az expandert A munka Fizikai értelemben munkavégzésről akkor beszélünk, ha egy test erő

Részletesebben

Mechanikai rezgések = 1 (1)

Mechanikai rezgések = 1 (1) 1. Jellemző fizikai mennyiségek Mechanikai rezgések Mivel a harmonikus rezgőmozgást végző test leírható egy egyenletes körmozgást végző test vetületével, a rezgőmozgást jellemző mennyiségek megegyeznek

Részletesebben

Fizika feladatok - 2. gyakorlat

Fizika feladatok - 2. gyakorlat Fizika feladatok - 2. gyakorlat 2014. szeptember 18. 0.1. Feladat: Órai kidolgozásra: Mekkora az átlagsebessége annak pontnak, amely mozgásának első szakaszában v 1 sebességgel s 1 utat, második szakaszában

Részletesebben

A +Q töltés egy L hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld ábra ábra

A +Q töltés egy L hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld ábra ábra . Gyakorlat 4B-9 A +Q töltés egy L hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld. 4-6 ábra.). Számítsuk ki az E elektromos térerősséget a vonal irányában lévő, annak.. ábra. 4-6 ábra végpontjától

Részletesebben

f A hullámforrás frekvenciája c a közegbeli terjedési sebesség

f A hullámforrás frekvenciája c a közegbeli terjedési sebesség MECHANIKAI HULLÁMOK Deormáió terjedése rugalmas közegben A tér egy adott helyén történt zavarkeltés eredménye a tőle r távolságra lévő pontban idő múlva jelenik meg: a zavar terjedéséhez időre van szükség:

Részletesebben

Fizika. Fizika. Nyitray Gergely (PhD) PTE PMMIK február 13.

Fizika. Fizika. Nyitray Gergely (PhD) PTE PMMIK február 13. Fizika Nyitray Gergely (PhD) PTE PMMIK 017. február 13. A lejtő mint kényszer A lejtő egy ún. egyszerű gép. A következő problémában először a lejtőt rögzítjük, és egy m tömegű test súrlódás nélkül lecsúszik

Részletesebben

Gépészmérnöki alapszak Mérnöki fizika ZH NÉV: október 18. Neptun kód:...

Gépészmérnöki alapszak Mérnöki fizika ZH NÉV: október 18. Neptun kód:... 1. 2. 3. Mondat E1 E2 Össz Gépészmérnöki alapszak Mérnöki fizika ZH NÉV:.. 2018. október 18. Neptun kód:... g=10 m/s 2 Előadó: Márkus/Varga Az eredményeket a bekeretezett részbe be kell írni! 1. Egy m=3

Részletesebben

FIZIKA II. Dr. Rácz Ervin. egyetemi docens

FIZIKA II. Dr. Rácz Ervin. egyetemi docens FIZIKA II. Dr. Rácz Ervin egyetemi docens Fontos tudnivalók e-mail: racz.ervin@kvk.uni-obuda.hu web: http://uni-obuda.hu/users/racz.ervin/index.htm Iroda: Bécsi út, C. épület, 124. szoba Fizika II. - ismertetés

Részletesebben

W = F s A munka származtatott, előjeles skalármennyiség.

W = F s A munka származtatott, előjeles skalármennyiség. Ha az erő és az elmozdulás egymásra merőleges, akkor fizikai értelemben nem történik munkavégzés. Pl.: ha egy táskát függőlegesen tartunk, és úgy sétálunk, akkor sem a tartóerő, sem a nehézségi erő nem

Részletesebben

DR. DEMÉNY ANDRÁS-I)R. EROSTYÁK JÁNOS- DR. SZABÓ GÁBOR-DR. TRÓCSÁNYI ZOLTÁN FIZIKA I. Klasszikus mechanika NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ, BUDAPEST

DR. DEMÉNY ANDRÁS-I)R. EROSTYÁK JÁNOS- DR. SZABÓ GÁBOR-DR. TRÓCSÁNYI ZOLTÁN FIZIKA I. Klasszikus mechanika NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ, BUDAPEST DR. DEMÉNY ANDRÁS-I)R. EROSTYÁK JÁNOS- DR. SZABÓ GÁBOR-DR. TRÓCSÁNYI ZOLTÁN FIZIKA I Klasszikus mechanika NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ, BUDAPEST Előszó a Fizika című tankönyvsorozathoz Előszó a Fizika I. (Klasszikus

Részletesebben

1. ábra. 24B-19 feladat

1. ábra. 24B-19 feladat . gyakorlat.. Feladat: (HN 4B-9) A +Q töltés egy hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld.. ábra.). Számítsuk ki az E elektromos térerősséget a vonal. ábra. 4B-9 feladat irányában lévő,

Részletesebben

GYIK mechanikából. (sűrűségmérés: - tömeg+térfogatmérés (akár Arkhimédész-törvény segítségével 5)

GYIK mechanikából. (sűrűségmérés: - tömeg+térfogatmérés (akár Arkhimédész-törvény segítségével 5) GYIK mechanikából 1.1.1. kölcsönhatás: két test vagy mező egymásra való, kölcsönös hatása mozgásállapot: testek azon állapota, melynek során helyük megváltozik (itt fontos a mozgó test tömege is!) tömegmérések:

Részletesebben

Méréstechnika. Rezgésmérés. Készítette: Ángyán Béla. Iszak Gábor. Seidl Áron. Veszprém. [Ide írhatja a szöveget] oldal 1

Méréstechnika. Rezgésmérés. Készítette: Ángyán Béla. Iszak Gábor. Seidl Áron. Veszprém. [Ide írhatja a szöveget] oldal 1 Méréstechnika Rezgésmérés Készítette: Ángyán Béla Iszak Gábor Seidl Áron Veszprém 2014 [Ide írhatja a szöveget] oldal 1 A rezgésekkel kapcsolatos alapfogalmak A rezgés a Magyar Értelmező Szótár megfogalmazása

Részletesebben

Lendület. Lendület (impulzus): A test tömegének és sebességének szorzata. vektormennyiség: iránya a sebesség vektor iránya.

Lendület. Lendület (impulzus): A test tömegének és sebességének szorzata. vektormennyiség: iránya a sebesség vektor iránya. Lendület Lendület (impulzus): A test tömegének és sebességének szorzata. vektormennyiség: iránya a sebesség vektor iránya. Lendülettétel: Az lendület erő hatására változik meg. Az eredő erő határozza meg

Részletesebben

egyetemi tanár, SZTE Optikai Tanszék

egyetemi tanár, SZTE Optikai Tanszék Hullámtan, hullámoptika Szabó Gábor egyetemi tanár, SZTE Optikai Tanszék Hullámok Transzverzális hullám Longitudinális hullám Síkhullám m matematikai alakja Tekintsünk nk egy, az x tengely mentén n haladó

Részletesebben

Elektromágneses hullámok - Interferencia

Elektromágneses hullámok - Interferencia Bevezetés a modern fizika fejezeteibe 2. (d) Elektromágneses hullámok - Interferencia Utolsó módosítás: 2012 október 18. 1 Interferencia (1) Mi történik két elektromágneses hullám találkozásakor? Az elektromágneses

Részletesebben

Kérdések Fizika112. Mozgás leírása gyorsuló koordinátarendszerben, folyadékok mechanikája, hullámok, termodinamika, elektrosztatika

Kérdések Fizika112. Mozgás leírása gyorsuló koordinátarendszerben, folyadékok mechanikája, hullámok, termodinamika, elektrosztatika Kérdések Fizika112 Mozgás leírása gyorsuló koordinátarendszerben, folyadékok mechanikája, hullámok, termodinamika, elektrosztatika 1. Adjuk meg egy tömegpontra ható centrifugális erő nagyságát és irányát!

Részletesebben

Dinamika. A dinamika feladata a test(ek) gyorsulását okozó erők matematikai leírása.

Dinamika. A dinamika feladata a test(ek) gyorsulását okozó erők matematikai leírása. Dinamika A dinamika feladata a test(ek) gyorsulását okozó erők matematikai leírása. Newton törvényei: I. Newton I. axiómája: Minden nyugalomban lévő test megtartja nyugalmi állapotát, minden mozgó test

Részletesebben

A mechanikai alaptörvények ismerete

A mechanikai alaptörvények ismerete A mechanikai alaptörvények ismerete Az oldalszám hivatkozások a Hudson-Nelson Útban a modern fizikához c. könyv megfelelő szakaszaira vonatkoznak. A Feladatgyűjtemény a Mérnöki fizika tárgy honlapjára

Részletesebben

NE HABOZZ! KÍSÉRLETEZZ!

NE HABOZZ! KÍSÉRLETEZZ! NE HABOZZ! KÍSÉRLETEZZ! FOLYADÉKOK FELSZÍNI TULAJDONSÁGAINAK VIZSGÁLATA KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK Országos Fizikatanári Ankét és Eszközbemutató Gödöllő 2017. Ötletbörze Kicsiknek 1. feladat: Rakj három 10

Részletesebben

Speciális relativitás

Speciális relativitás Fizika 1 előadás 2016. április 6. Speciális relativitás Relativisztikus kinematika Utolsó módosítás: 2016. április 4.. 1 Egy érdekesség: Fizeau-kísérlet A v sebességgel áramló n törésmutatójú folyadékban

Részletesebben

Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai Tér is idő. Hosszúság- és időmérés.

Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai Tér is idő. Hosszúság- és időmérés. SZABÓ JÁNOS: Fizika (Mechanika, hőtan) I. TARTALOMJEGYZÉK Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai... 2. Tér is idő. Hosszúság- és időmérés. MECHANIKA I. Az anyagi pont mechanikája 1. Az anyagi

Részletesebben

Fizika alapok. Az előadás témája

Fizika alapok. Az előadás témája Az előadás témája Körmozgás jellemzőinek értelmezése Általános megoldási módszer egyenletes körmozgásnál egy feladaton keresztül Testek mozgásának vizsgálata nem inerciarendszerhez képest Centripetális

Részletesebben

f A hullámforrás frekvenciája c a közegbeli terjedési sebesség

f A hullámforrás frekvenciája c a közegbeli terjedési sebesség MECHANIKAI HULLÁMOK Deormáió terjedése rugalmas közegben A tér egy adott helyén történt zavarkeltés eredménye a tőle r távolságra lévő pontban idő múlva jelenik meg: a zavar terjedéséhez időre van szükség:

Részletesebben

Összefoglaló kérdések fizikából 2009-2010. I. Mechanika

Összefoglaló kérdések fizikából 2009-2010. I. Mechanika Összefoglaló kérdések fizikából 2009-2010. I. Mechanika 1. Newton törvényei - Newton I. (a tehetetlenség) törvénye; - Newton II. (a mozgásegyenlet) törvénye; - Newton III. (a hatás-ellenhatás) törvénye;

Részletesebben

Folyadékok és gázok áramlása

Folyadékok és gázok áramlása Folyadékok és gázok áramlása Hőkerék készítése házilag Gázok és folyadékok áramlása A meleg fűtőtest vagy rezsó felett a levegő felmelegszik és kitágul, sűrűsége kisebb lesz, mint a környezetéé, ezért

Részletesebben

Osztályozó, javító vizsga 9. évfolyam gimnázium. Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ

Osztályozó, javító vizsga 9. évfolyam gimnázium. Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ 1. Egy téglalap alakú háztömb egyik sarkából elindulva 80 m, 150 m, 80 m utat tettünk meg az egyes házoldalak mentén, míg a szomszédos sarokig értünk. Mekkora az elmozdulásunk?

Részletesebben

1 2. Az anyagi pont kinematikája

1 2. Az anyagi pont kinematikája 1. Az anyagi pont kinematikája 1. Ha egy P anyagi pont egyenes vonalú mozgását az x = 1t +t) egyenlet írja le x a megtett út hossza m-ben), határozzuk meg a pont sebességét és gyorsulását az indulás utáni

Részletesebben

FIZIKA MUNKAFÜZET 11. ÉVFOLYAM I. KÖTET

FIZIKA MUNKAFÜZET 11. ÉVFOLYAM I. KÖTET FIZIKA MUNKAFÜZET 11. ÉVFOLYAM I. KÖTET Készült a TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0008 azonosító számú "A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban"

Részletesebben

OPTIKA. Geometriai optika. Snellius Descartes-törvény. www.baranyi.hu 2010. szeptember 19. FIZIKA TÁVOKTATÁS

OPTIKA. Geometriai optika. Snellius Descartes-törvény. www.baranyi.hu 2010. szeptember 19. FIZIKA TÁVOKTATÁS OPTIKA Geometriai optika Snellius Descartes-törvény A fényhullám a geometriai optika szempontjából párhuzamos fénysugarakból áll. A vákuumban haladó fénysugár a geometriai egyenes fizikai megfelelője.

Részletesebben

-2σ. 1. A végtelen kiterjedésű +σ és 2σ felületi töltéssűrűségű síklapok terében az ábrának megfelelően egy dipól helyezkedik el.

-2σ. 1. A végtelen kiterjedésű +σ és 2σ felületi töltéssűrűségű síklapok terében az ábrának megfelelően egy dipól helyezkedik el. 1. 2. 3. Mondat E1 E2 Össz Energetikai mérnöki alapszak Mérnöki fizika 2. ZH NÉV:.. 2018. május 15. Neptun kód:... g=10 m/s 2 ; ε 0 = 8.85 10 12 F/m; μ 0 = 4π 10 7 Vs/Am; c = 3 10 8 m/s Előadó: Márkus

Részletesebben

Mérések állítható hajlásszögű lejtőn

Mérések állítható hajlásszögű lejtőn A mérés célkitűzései: A lejtőn lévő testek egyensúlyának vizsgálata, erők komponensekre bontása. Eszközszükséglet: állítható hajlásszögű lejtő különböző fahasábok kiskocsi erőmérő 20 g-os súlyok 1. ábra

Részletesebben

a terjedés és a zavar irányának viszonya szerint:

a terjedés és a zavar irányának viszonya szerint: TÓTH A.: Hullámok (összefoglaló) Hullámtani összefoglaló A hullám fogalma és leírása A hullám valamilyen (mehanikai, elektromágneses, termikus, stb.) zavar térbeli tovaterjedése. Terjedésének mehanizmusa

Részletesebben

Komplex természettudomány 3.

Komplex természettudomány 3. Komplex természettudomány 3. 1 A lendület és megmaradása Lendület (impulzus): A test tömegének és sebességének a szorzata. Jele: I. Képlete: II = mm vv mértékegysége: kkkk mm ss A lendület származtatott

Részletesebben

Fizika alapok vegyészeknek Mechanika II.: periodikus mozgások november 10.

Fizika alapok vegyészeknek Mechanika II.: periodikus mozgások november 10. Fizika alapok vegyészeknek Mechanika II.: periodikus mozgások Surján Péter 2018. november 10. 2 Tartalomjegyzék 1. Körmozgás 5 1.1. Az egyenletes körmozgás leírása.................. 5 1.2. A centripetális

Részletesebben

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 3. MÉRÉS Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. november 23. Szerda délelőtti csoport 1. A

Részletesebben

2.3 Newton törvények, mozgás lejtőn, pontrendszerek

2.3 Newton törvények, mozgás lejtőn, pontrendszerek Keresés (http://wwwtankonyvtarhu/hu) NVDA (http://wwwnvda-projectorg/) W3C (http://wwww3org/wai/intro/people-use-web/) A- (#) A (#) A+ (#) (#) English (/en/tartalom/tamop425/0027_fiz2/ch01s03html) Kapcsolat

Részletesebben

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. május 7. (hétfő délelőtti csoport) 1. Bevezetés Ebben a mérésben a szilárdtestek rugalmas tulajdonságait vizsgáljuk

Részletesebben

Elméleti kérdések 11. osztály érettségire el ı készít ı csoport

Elméleti kérdések 11. osztály érettségire el ı készít ı csoport Elméleti kérdések 11. osztály érettségire el ı készít ı csoport MECHANIKA I. 1. Definiálja a helyvektort! 2. Mondja meg mit értünk vonatkoztatási rendszeren! 3. Fogalmazza meg kinematikailag, hogy mikor

Részletesebben