AutoCAD MAP DWG mapobject TOPOBASE konvertáló program dokumentáció

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AutoCAD MAP DWG mapobject TOPOBASE konvertáló program dokumentáció"

Átírás

1 H Budapest Rákóczi út 76. Tel./Fax.: toni@pageos.hu AutoCAD MAP DWG mapobject TOPOBASE konvertáló program dokumentáció A program használható a TOPOBASE 3-as és a TOPOBASE es verzióival. A dokumentációban található képernyőképek a TOPOBASE 2009-es, angol nyelvi verziójával készültek. Minimális eltéréssel a TOPOBASE 3 -hoz is használhatóak. Ez a program a DAT TOPOBASE importálási folyamat második része. A program működésének célja, hogy az első programmal létrehozott AutoCAD MAP DWG állományt, vagy bármely más úton létrehozott DWG állományt, amely a geometriái elemeket a hozzájuk kapcsolódó attribútum adatokkal együtt tartalmazza (mint MAP Object data) a TOPOBASE adatbázisba konvertálja. ( DWG TOPOBASE) I. A működéshez szükséges fájlok, adatbázis dokumentumok és telepítésük: dwg_tb.dll dwg_tb.tbp dwg2tbdocuments.txt dwgimpdialogs.xml A program TOPOBASE (továbbiakban TB) Document és Dialog pluginként fut. Ehhez a dwg_tb.dll és dwg_tb.tbp a TB kliens /bin könyvtárába kell másolni az összes kliens gépen, ahol használni szeretnénk. Ugyan ebbe a könyvtárba kell elhelyezni a dwg2tbdocuments.txt paraméter fájlt. Ez a fájl tartalmazza hogy a program melyik TB document esetén legyen aktív. Csak a fájlban felsorolt (minden dokumentum név új sorba) dokumentumoknál működik. A következő beállítást a TB adminisztrátorral minden egyes bekapcsolt dokumentumnál el kell végezni. A TB klienssel nyissuk meg a Workspace-t, amely tartalmazza a dokumentumot. A fenti fájlok telepítése utáni első dokumentum megnyitásnál a program automatikusan létrehozza a működéséhez szükséges Topicokat és Attribútum featureclassokat. Ezeket a TB adminisztrátorral a használathoz be kell kapcsolni:

2 A dialogók használatához dwgimpdialogs.xml fájlt. az adminisztrátorral Ezzel a szükséges telepítési lépéseket elvégeztük. importáljuk be a

3 II. A program használata A program működése a jól beállított vezérlő táblákon alapszik. Ahhoz, hogy tetszőleges layer kiosztású DWG rajzelemeket tetszőleges TB adatmodellbe importálhassunk össze kell rendelünk a layereket a TB featureclassokkal. Ezen kívül feltétel még, hogy egy layeren csak egyféle geometriai típus szerepeljen. Ha ez nem így van, akkor az AutoCAD eszközökkel a layereket ilyenné kell alakítani. (A DAT2DWG programmal létrehozott rajzokon ez a feltétel teljesül.) Az összerendeléseket a LAYER2FC tábla tartalmazza. Az összerendelések létrehozásához számos segítség áll rendelkezésre. A layer és featureclass megfeleltetés mellet fontos az attribútumok összerendelése is. Ezek a DWGA2TBA táblába kerülnek. Ez relációs kapcsolatban van a LAYER2FC táblával. Egy layer-fc megfeleltetéshez tetszőleges számú attribútum megfeleltetés rendelhetünk. 1. Nyissuk meg a konvertálandó DWG fájlt 2. Nyissuk meg a LAYER2FC formot: Ezzel megnyitottuk a fő vezérlő dialógot, ami még nem tartalmaz beállításokat.

4 A beállításokat kézzel is elvégezhetjük, de célszerű a beépített funkciókat használni. A használatot egy konkrét példán keresztül mutatom be, mellyel létrehozzuk a földrészletek konvertálásához szükséges beállításokat. 3. A TB adatmodellben található featureclassok átvétele: Kattintsunk a FeatureClassok átvétele nyomógombra. A felbukkanó ablakban adjuk be a kódösszeállításunk megnevezését. (Erre azért van szükség, mert ez a tábla tetszőleges számú kódösszeállítást tartalmazhat és ez a beadott megnevezés a későbbiekben segítséget adhat, hogy mire is készült az összerendelés). A megnevezés mellet az összerendelés automatikusan egy kódszámot is kap ami a kód mezőben látható. A nyomógombra kattintás hatására a program végignézi az összes TB featureclass-t és a geometriával rendelkezőket átveszi az összerendelési táblába. (Kihagyja a topológia rendszertáblákat.) Az attributum táblák közül átveszi azokat, melyek utility modellhez kapcsolódnak. A Featureclassok beazonosításának megkönnyítésére a nevén kívül a caption-ja is látható. A rekordokon lépkedve, vagy a szűrő használatával keressük meg a földrészlet centroid featureclassot. 4. A kapcsolódó layer kiválasztása: Ehhez kattintsunk a Layernév átvétele gombra.

5 Ekkor megjelenik egy kiválasztó lista, mely tartalmazza az aktuálisan kiválasztott dwg rajzban található layereket. (Figyeljünk, hogy a konvertálandó dwg legyen az aktulis kiválasztott rajz) A listából válasszuk ki azt a layert, ami a földrészleteket tartalmazza A csak a fel nem használt Layernevek bekapcsolásával a listából kimaradnak azok a layerek, melyeket az adott kódú összerendelésben már egyszer felvettünk. Ha kiválasztottuk a megfelelő layert akkor kattintsunk az OK gombra. Ezután a vezérlés visszakerül az összerendelési formra, ami edit módra váltott és belekerültek a következő, pirossal jelölt információk:

6 A Layer_name mezőbe a kiválasztott layer neve. A Megnev mezőbe pedig egy automatikusan összeállított leírás ami utal arra, hogy melyik layer melyik featureclass összerendelése történt. Ez a megnevezés fontos, mert az attribútum összerendeléseknél ezeknek a megnevezéseknek a használatával tudjuk az egyes attribútum megfeleltetést a layer-fc összerendeléshez kapcsolni. (Erre a későbbiekben lesz példa.) A harmadik rendszertábla most kerül előtérbe, hiszen ez tartalmazza a programmal felhasználható konvertálási eljárásokat. Ezt a táblát manuálisan nem kell karbantartani. Jelen verzióval a következő eljárások használhatók: point2point block2point line2line polygon2polygon polygon2centroid text2label PointBlockLine2utility PointBlock2centroid

7 5. Jelen példánál polygon layert kell centroid featureclassba konvertálni, ezért az Fid_muvelet legördülő menűből válasszuk ki a polygon2centroid műveletet. Ahhoz hogy a program az importálás során figyelembe vegye ezt a kapcsolatot, az Onoff kapcsolót állítsuk yes -re! Ezzel a T_OBJ_ATTRBC_FELULET layer és a T_OBJ_ATTRBC featureclass összerendelésével kész is vagyunk. Kattintsunk az Update gombra vagy nyonjuk meg az F5 billentyűt az adatbázisba tárolásához. A dialog most már nincs edit módban és az alján található Bekapcsolt elemek száma label jelzi, hogy már van importálásra kész és bekapcsolt megfeleltetésünk.

8 Mivel a táblázatban sok rekord van ez segítséget ad nekünk, hogy hány kapcsolatot állítottunk yes-re az importáláshoz. Ha csak a bekapcsolt rekordokat szeretnénk látni, akkor használjuk a form szűrési lehetőségeit. A szűrő használatának leírása a Topobase kézikönyvben található. Az attribútumok összerendelése azt jelenti, hogy a layeren található AutoCAD objektumok Object data tábláiban tárolt attributumokat összerendeljük a TB featureclass attribútumaival.

9 A következő kép a T_OBJ_ATTRBC_FELULET layeren kiválasztott elem T_OBJ_ATTRBC object data tábláját mutatja a benne levő attribútum nevekkel és értékeikkel: A következő kép a T_OBJ_ATTRBC TOPOBASE centroid featureclass attribútumait mutatja:

10 Mivel a példában használt TB adatmodell a DAT szabványban leírt objektumok tárolásához készült, ezért ugyan azokat az attribútumokat tartalmazza. Amennyiben az attribútumok neve megegyezik és a tartalmuk típusa is megfelelő, úgy az importálásukhoz nem kell semmi megfeleltetést definiálni. A program alapértelmezés szerint automatikusan betárolja a featureclassnál. Ha a az attribútum neve nem egyezik, vagy típusuk nem megfelelő, vagy az értékét módosítva kell a featureclassnál eltárolni, akkor definiálni kell egy attribútum megfeleltetést. 6. Az attribútumok megfeleltetéséhez nyomjuk le a pirossal jelölt Dwga2tba relációs dialog gombot. Ekkor megjelenik a következő form. Mivel még nincsenek attribútum megfeleltetések, így üres lesz. Ha már lennének megfeleltetések, úgy a gomb lenyomásával automatikusan az adott layer-fc rekordhoz kapcsolódó attribútum megfeleltetések kerülnek a szűrő feltételbe.

11 Nyissunk egy új rekordot:

12 A Fid_layer2fc legördülő listából válasszuk ki a layer-fc kapcsolatunkat. 7. A TB attributumok átvételéhez kattintsunk a TB attribútumok átvétele nyomógombra. 8. A dwg attribútumok átvételéhez kattintsunk a DWG attribútumok átvétele nyomógombra. I

13 Ilyenkor megjelenik a layer-fc kapcsolatnál található featureclass, illetve a layerhez tartozó attribútumait megjelenítő választólista. Az OK gomb lenyomásával a kiválasztott attribútum átkerül az attribútum megfeleltetés formsba a megfelelő mezőbe.

14 Ennél a megfeleltetésnél az attribútum nevei megegyeznek, de a dwg attribútum tartalmát (sztring) nem lehet egy az egyben a TB attribútumba (number) átvinni. A TB attribútum idegen kulcs (FID) a relációban álló T_OBJ_FELS táblához. A dwg attribútum értke azonos a T_OBJ_FELS tábla KOD oszlopának egyik értékével. Ennek az attribútum átalakításnak a végrehajtására szolgál az SQL szövegdoboz. Ebbe bármilyen sql selectet beírhatunk, ami a TB attribútumnak megfelelő típussal és egyetlen értékkel tér vissza. Az importálás során erre az attribútum kapcsolatra a select végrehajtására kerül és az eredményét a TB attribútum átveszi. A selectben a dwg attribútum értékére a {dwg} beírásával hivatkozhatonk. A példában említett relációs kapcsolat sql definiálására nyújt segítségez a Create child SQL nyomógomb.

15 A gomb lenyomásakor a program ellenörzi, hogy az adott TB attribútum szerepele a táblára vonatkozó relációs kapcsolatban. Ha igen, akkor megjeleníti a hivatkozott tábal mezőt egy kiválasztó listában. Ebből a listából kell kiválasztani azt a mezőt, amely a dwg attribútum értékét {dwg} tarlmazza. Az OK lenyomására a program összeállítja a selectet.

16 Ha a generált select nem telkesen jó, akkor manuálisan változtathatunk rajta. Az UPDATE lenyomásával a bevitt adatokat tárolhatjuk az adatbázisba. Új rekor nyításával újabb attribútum megfeleltetéseket hozhatunk létre. A következő attribútum megfeleltetés példánál egy, csak a TB-ben lévő attribútumnak adunk egy alapértelmezett értéket (F_TIP). Ennek az attribútumnak nincs megfelelője a dwg attribútumok között. Az étékadáshoz válasszuk ki a TB attribútum nevét, majd az sql-be írjuk be a következő selectet: selet 2 from dual Ez a select visszaadja a 2-tőt, ami a TB attribútumba eltárolásra kerül.

17 A Bekapcsolt Layer kapcsolatai szűrő segítségével a Layer2FC táblában bekapcsolt megfeleltetésekhez kapcsolódó attribútum megfeleltetések kerülnek szűrésre. Ez segít ellenőrizni, hogy milyen attributum megfeleltetéseket hoztunk létre a bekapcsolt elemekhez. Az itt leírt módon állítsuk be az alkalmazni kívánt megfeleltetéseket. Ha ezekkel készen vagyunk, akkor indíthatjuk az importot. A definiált megfeleltetések a Topobase Forms-hoz kapcsolódó lehetőségekkel többféle formátumba is kiexportálhatók. Ezzel a lehetőséggel ezek az adatok egy másik dokumentumba, vagy akár egy másik Topobase adatbázisba könnyedén átvihetők.

18 Ha szeretnénk, hogy az import folyamat könyvelve legyen akkor a DBG szint nyomógomb lenyomásával álltsunk be egy 0-tól eltérő értéket. Minél magasabb az érték, annál több információ kerül a LOG fájlba. 0 esetén nincs LOG. Magas szint bekapcsolása lassíthatja az import folyamatot. A LOG fájlt a Logfájl megnyitása nyomógombbal érhetjük el, akár az importálási folyamat közben is. Az Import indítása gombra kattintva elindíthatjuk az importálási folyamatot. A program végignézi, hogy mely layer-fc megfeleltetések vannak bekapcsolva és ezeket egy ciklusban feldolgozza. A cikluson belül az adaott featureclass attribútumra ellenörzi, hogy létezik-e attribútum megfeleltetés, ha igen, akkor azt végrehajtja, ha nincs, akkor létezik-e azonos nevű dwg attribútum. Ha van, akkor annak átveszi az értékét, ha nincs, akkor kihagyja az attribútumot. A program mint progress bar fut, folyamatos tájékoztatást adva a folyamat állapotáról. A cancel gomb lenyomásával az adott ciklust meg lehet szakítani, de a már bekonvertált elemek az adatbázisban maradnak. A továbbiakban néhány képernyőkép a példában beállított megfeleltetésekkel működő importról:

19 Az aktuális verzió ( ) kiegészítései: A program gyorsabb működése és újabb funkcionalitások létrehozása miatt a kezelői felület kibővült.

20 DAT fájl támogatással: A gomb lenyomása után megjelenik egy fájl kiválasztási dialóg, ahol válasszuk ki a dwg rajz elkészítésénél alkalmazott.dat fájlt. A dat fájl támogatással a polygon2centroid konverzió jelentősen gyorsabban működik. Törlés mód kapcsoló: Ha a törlés mód kapcsolót bekapcsoljuk, akkor az import indítása gomb lenyomásával a dwg rajz elemeit nem betöltjük az adatbázisba, hanem a rajzban található objektumokat törli a Topobase Featureclassokból. Azoknál a featureclassoknál, ahol a DAT és TB formátum megegyezik (pl polygon2polygon, point2point, stb) a törlés minden elemet letöröl. A típus konverzók esetén (pl. polygon2centroid) a törlés csak a centroidokat törli le. A szükségtelenné váló határvonalak törléséhez használjuk a Topológia intézőt és ennek segítségével töröljük le azokat.

DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció

DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció H - 1161 Budapest Rákóczi út 76. Tel./Fax.: +36-1-4010159 http://www.pageos.hu toni@pageos.hu DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció A program használható a TOPOBASE

Részletesebben

1 Újdonságok a 3D szerkesztő módban

1 Újdonságok a 3D szerkesztő módban ArchiTECH.PC V8.0 verzió újdonságai 1 - Újdonságok a 3D szerkesztő módban 2 - Új eszközök 3 - Új menüparancsok 4 - Új paraméterek 5 - PDF import 6 - Információs jelek technikai jellegű módosítása a 2D

Részletesebben

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat:

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Karbantartás Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Jelszó módosítása: A felhasználói jelszavunkat módosíthatjuk ebben a menüpontban, a régi jelszavunk megadása után. Általánosan

Részletesebben

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat:

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Karbantartás Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Jelszó módosítása: A felhasználói jelszavunkat módosíthatjuk ebben a menüpontban, a régi jelszavunk megadása után. Általánosan

Részletesebben

Adatáttöltés Infocam rendszerből Topobase térinformatikai rendszerbe a Fővárosi Földhivatalnál

Adatáttöltés Infocam rendszerből Topobase térinformatikai rendszerbe a Fővárosi Földhivatalnál Adatáttöltés Infocam rendszerből Topobase térinformatikai rendszerbe a Fővárosi Földhivatalnál Bagyóné Lovass Orsolya Szakdolgozat védés 2009 2009.11.27. 1 Topobase rendszer bevezetésének okai Infocam

Részletesebben

Általános funkciók partitúrái. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Általános funkciók partitúrái. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Általános funkciók partitúrái Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.11.14. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 20 Tartalomjegyzék

Részletesebben

7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása

7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása 7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása Olvassuk be a korábban elmentett Nyaralo nevű rajzunkat. Ezen a gyakorlaton az elkészített modellből fogunk tervdokumentációt készíteni,

Részletesebben

FOKA elérés beállításának leírása

FOKA elérés beállításának leírása FOKA elérés beállításának leírása FOKA interfész Verzió (exe): 1.0.23 (5) Tartalomjegyzék FOKA kapcsolat... 2 1. lépés: Kapcsolattartó számítógép kiválasztása... 2 2. lépés: Tanúsítvány telepítése... 3

Részletesebben

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa)

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok általános jellemzői Minden nyomtatványköteg áll

Részletesebben

4. Gyakorlat ellenőrzött osztályozás

4. Gyakorlat ellenőrzött osztályozás 4. Gyakorlat ellenőrzött osztályozás Hozzávalók: MultiSpec program (d: meghajtó, MultiSpecWin32 könyvtár, MultiSpecWin32.exe); ag020522_dpac_cd.lan állomány Ebben a gyakorlatban az ellenőrzött osztályozás

Részletesebben

ARCHLine.XP 2009. Windows. Újdonságok. Felhasználói kézikönyv. ARCHLine.XP 2009 Újdonságok

ARCHLine.XP 2009. Windows. Újdonságok. Felhasználói kézikönyv. ARCHLine.XP 2009 Újdonságok ARCHLine.XP 2009 Windows Újdonságok Felhasználói kézikönyv ARCHLine.XP 2009 Újdonságok A dokumentációban levő anyag változásának jogát a CadLine Kft fenntartja, ennek bejelentésére kötelezettséget nem

Részletesebben

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS. Változáskezelés. Változás Pont Cím Oldal 2.0 2014.03.19 A teljes dokumentáció átírásra került 2.1 2014.07.14 8.

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS. Változáskezelés. Változás Pont Cím Oldal 2.0 2014.03.19 A teljes dokumentáció átírásra került 2.1 2014.07.14 8. ESZKÖZIGÉNY Felhasználói dokumentáció verzió 2.2. Budapest, 2015. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.0 2014.03.19 A teljes dokumentáció átírásra került 2.1 2014.07.14 8.3 Új, oszlopszerkesztésbe

Részletesebben

Telepítési útmutató a Dolphin InvoicePro számlázó program frissítéséhez

Telepítési útmutató a Dolphin InvoicePro számlázó program frissítéséhez Telepítési útmutató a Dolphin InvoicePro számlázó program frissítéséhez A Dolphin InvoicePro számlázó program frissítéséhez kérjük, kövesse a következő lépéseket: Frissítő alkalmazás telepítése A számlázó

Részletesebben

Újdonságok az ArchiTECH.PC V2014.0-es verziójában

Újdonságok az ArchiTECH.PC V2014.0-es verziójában Újdonságok az ArchiTECH.PC V2014.0-es verziójában 1 Új menüfunkciók 2 Új eszközök 3 Új opciók 4 Újdonságok a tárgy könyvtárban 5 Egyebek 1 Új menüfunkciók 1.1 - xxx elrejtése (yyy (zzz) fólia) A xxx elrejtése

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) II. Címkézés, Szűrés, Szelektálás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Attribútumok eszköztár Elem azonosítás - kiválasztott

Részletesebben

Telepítési Útmutató. Windows 10 Education 2016.03.16. Készítette: Gergely Albert

Telepítési Útmutató. Windows 10 Education 2016.03.16. Készítette: Gergely Albert 2016.03.16 Készítette: Gergely Albert 1 BEVEZETÉS... 1 1.1 SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK... 1 2 HP PRODESK 600 G2 SFF... 2 3 LENOVO THINKCENTRE M73... 13 4 FUJITSU ESPRIMO P420 E85+... 25 5 DELL OPTIPLEX 3020...

Részletesebben

A HunPLUS 2009 újdonságai

A HunPLUS 2009 újdonságai Dokumentum verziószáma: 20080731 Társasház, Budapest Tervez,: Horváth Zoltán A HunPLUS 2009 újdonságai Hörcsik CAD Tanácsadó Kft. 2008. július 31. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám: 20080731

Részletesebben

Operációs rendszerek Windows Xp

Operációs rendszerek Windows Xp Operációs rendszerek Windows Xp (5-8 óra) ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK ÉS TEVÉKENYSÉGEK A SZÁMÍTÓGÉP ADATAINAK LEKÉRDEZÉSE A SZÁMÍTÓGÉPPEL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓKAT A VEZÉRLŐPULT TELJESÍTMÉNY ÉS KARBANTARTÁS

Részletesebben

Digitális terepmodell modul

Digitális terepmodell modul Digitális terepmodell modul GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program DigiKom Kft. 2006-2010 Tartalomjegyzék Bevezetés DTM létrehozása DTM módosítása DTM betöltése, lezárása Intepoláció Szintvonalkészítés

Részletesebben

Adatbázisok* tulajdonságai

Adatbázisok* tulajdonságai Gazdasági folyamatok térbeli elemzése 4. előadás 2010. 10. 05. Adatbázisok* tulajdonságai Rendezett, logikailag összefüggő és meghatározott szempont szerint tárolt adatok és/vagy információk halmaza Az

Részletesebben

AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI)

AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) AZ OEP TAJ ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSE AZ IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) RENDSZERBE I. ÜTEM FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS AZ ADATSZOLGÁLTATÓK RÉSZÉRE KENYSZI: v.1.2.2.0 Dátum: 2015.04.10. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...

Részletesebben

SupOrt. talpfelvétel készítő program felhasználói leírás v3.1

SupOrt. talpfelvétel készítő program felhasználói leírás v3.1 SupOrt talpfelvétel készítő program felhasználói leírás v3.1 L&M Product Service Kft. 1074 Budapest, Csengery u. 28. Tel: (+36-1)-413-2184 e-mail: lundmkft@gmail.com Tartalomjegyzék: Tartalomjegyzék:...

Részletesebben

Adatbázisok. Mit jelent az, hogy adatbázis? Ismételjük át az alapfokon tanultakat!

Adatbázisok. Mit jelent az, hogy adatbázis? Ismételjük át az alapfokon tanultakat! Előszó Amikor számítógépről van szó, vagy általában informatikai környezet vesz körül, egyből arra a gyorsaságra gondolunk, amivel akár bonyolult műveleteket is végre tud hajtani. Általában az első funkció,

Részletesebben

Horgász Napló V2.1.0.0. Bemutató Verzió. Felhasználói Kézikönyv. Intelligens Fogási Napló Program

Horgász Napló V2.1.0.0. Bemutató Verzió. Felhasználói Kézikönyv. Intelligens Fogási Napló Program Horgász Napló Intelligens Fogási Napló Program V2.1.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355-712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail:

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv MINERVA Elektronikus Térinformatikai Rendszer Nyergesújfalu Felhasználói kézikönyv 2014. február t e l : 1 ) 4 3 0 1 7 2 0 f a x : ( 1 ) 4 3 0 1 7 1 9 m o b i l : ( 7 0 ) 3 8 9 9 5 7 7 e m a i l : b u

Részletesebben

WSCAD 5 Installáció Tartalomjegyzék Bevezetés... 1 Általános tudnivalók az Installációs terv programrészről... 1 Teljesítményadatok... 1 Munkafelület... 5 Munkafelület... 5 Eszköztárak... 6 Az eszköztárak

Részletesebben

IBM WebSphere Adapters 7. változat 5. alváltozat. IBM WebSphere Adapter for Oracle E-Business Suite felhasználói kézikönyv 7. változat 5.

IBM WebSphere Adapters 7. változat 5. alváltozat. IBM WebSphere Adapter for Oracle E-Business Suite felhasználói kézikönyv 7. változat 5. IBM WebSphere Adapters 7. változat 5. alváltozat IBM WebSphere Adapter for Oracle E-Business Suite felhasználói kézikönyv 7. változat 5.kiadás IBM WebSphere Adapters 7. változat 5. alváltozat IBM WebSphere

Részletesebben

Technikai segédlet a Domus elektronikus pályázati rendszer felhasználói részére

Technikai segédlet a Domus elektronikus pályázati rendszer felhasználói részére Technikai segédlet a Domus elektronikus pályázati rendszer felhasználói részére A Domus szülőföldi ösztöndíj pályázat benyújtása senior pályázat esetén a https://palyazat.mta.hu/domus_szulofoldi_senior_2016,

Részletesebben

A First Businesspost Sender Cockpit használata

A First Businesspost Sender Cockpit használata A First Businesspost Sender Cockpit használata No.1 in e-invoicing 1. A dokumentum célja A dokumentum bemutatja a First Businesspost Kft. Sender Cockpit szoftverének tulajdonságait és használat. 2. A szoftver

Részletesebben

Használati útmutató a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár távoli adatbázis elérés szolgáltatásáról

Használati útmutató a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár távoli adatbázis elérés szolgáltatásáról e-könyvtár Használati útmutató a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár távoli adatbázis elérés szolgáltatásáról Ez a dokumentum ismerteti a terminálszolgáltatások használatához szükséges információkat.

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 3 2. Bejelentkezés... 3 3. Rendszerfelület felépítése... 4 4. Aggregátor felület... 4 4.1 Speciális szűrési opciók...

Részletesebben

BAUSFT. Pécsvárad Kft. 7720 Pécsvárad, Pécsi út 49. Tel/Fax: 72/465-266 http://www.bausoft.hu. ISO-bau. Szigetelés kiválasztó. 1.02 verzió.

BAUSFT. Pécsvárad Kft. 7720 Pécsvárad, Pécsi út 49. Tel/Fax: 72/465-266 http://www.bausoft.hu. ISO-bau. Szigetelés kiválasztó. 1.02 verzió. BAUSFT Pécsvárad Kft. 7720 Pécsvárad, Pécsi út 49. Tel/Fax: 72/465-266 http://www.bausoft.hu ISO-bau Szigetelés kiválasztó 1.02 verzió Szerzők: dr. Baumann József okl. villamosmérnök 1188 Budapest, Fenyőfa

Részletesebben

Használati útmutató gyi és gyb állományok importálásához

Használati útmutató gyi és gyb állományok importálásához Használati útmutató gyi és gyb állományok importálásához Végleges igénylőlap beküldési határidő 2015. február 9. hétfő 1. Ajánlott böngésző 2014. januártól webes felületű űrlapkezelő rendszert használunk

Részletesebben

Konténer-nyilvántartás kezelése

Konténer-nyilvántartás kezelése METRISoft Mérleggyártó KFT PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30 Telefon: (62) 246-657, Fax: (62) 249-765 e-mail: merleg@metrisoft.hu Web: http://www.metrisoft.hu Módosítva:

Részletesebben

Az MS Access adatbázis-kezelő program

Az MS Access adatbázis-kezelő program Az adatbázis-kezelő program A tananyagban az alapfogalmak és a tervezési megoldások megismerése után a gyakorlatban is elkészítünk (számítógépes) adatbázisokat. A számítógépes adatbázisok létrehozásához,

Részletesebben

CONDOR. Felhasználói Leírás

CONDOR. Felhasználói Leírás CONDOR Felhasználói Leírás Tartalom 1 BEVEZETÉS 2 2 A PROGRAM FELÉPÍTÉSE 3 2.1 A főképernyő 3 2.2 Kamerakép üzemmód 3 2.2.1 Kamerakép 3 2.2.2 Kamera kiválasztás 3 2.2.3 A képernyő alsó területe 4 2.3 Napló

Részletesebben

DIÁKIGAZOLVÁNY. Felhasználói dokumentáció verzió 3.7. Budapest, 2015.

DIÁKIGAZOLVÁNY. Felhasználói dokumentáció verzió 3.7. Budapest, 2015. Felhasználói dokumentáció verzió 3.7 Budapest, 2015. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 3.0 2012.11.05. A teljes dokumentáció megváltozott 3.1 2013.03.13. 4. Címek kezelése - előkészület

Részletesebben

CIPHERLAB 8000 adatgyűjtő-vonalkódleolvasó Használati útmutató

CIPHERLAB 8000 adatgyűjtő-vonalkódleolvasó Használati útmutató CIPHERLAB 8000 adatgyűjtő-vonalkódleolvasó Használati útmutató 1. CipherLAB8000 Adatgyűjtő használata Az adatgyűjtő használata előtt ellenőrizzük, hogy a töltő/dokkoló egység csatlakoztatva van-e a 230V-os

Részletesebben

BÉRSZÁMFEJTŐ PROGRAM

BÉRSZÁMFEJTŐ PROGRAM BÉRSZÁMFEJTŐ PROGRAM KEZELÉSI LEÍRÁS 2015. 06. 16. V15.23 FORINT-Soft Kft. 6500 Baja, Roosevelt tér 1. Tel.: 79/523-600 Fax: 79/420-857 E-mail: forintsoft@forintsoft.hu www.forintsoft.hu B é r s z á m

Részletesebben

KID - 6.02 verzióváltás Felhasználói kézikönyv

KID - 6.02 verzióváltás Felhasználói kézikönyv KID - 6.02 verzióváltás Felhasználói kézikönyv 2014. február 18. Tartalom 1. Bevezető... 3 2. Felhasználói felület... 3 2.1. Funkciócsoport választó... 3 2.2. Megbízások főablak... 4 2.3. Információk ablak...

Részletesebben

Vektoros grafikát tároló adatbázisok. Katona Endre Térképi adatbázisok diasorozata alapján

Vektoros grafikát tároló adatbázisok. Katona Endre Térképi adatbázisok diasorozata alapján Vektoros grafikát tároló adatbázisok Katona Endre Térképi adatbázisok diasorozata alapján Vektoros adatábrázolás Kép = rajzelemek sorozata, koordinátageometriai leírással. CAD rendszerekre jellemző (pl.

Részletesebben

Helyzet: 1853, London, Soho, kolerajárvány, 700 halott Kérdés: honnan ered a járvány? Adatok: az elhunytak neve, lakhelye Megoldás dr.

Helyzet: 1853, London, Soho, kolerajárvány, 700 halott Kérdés: honnan ered a járvány? Adatok: az elhunytak neve, lakhelye Megoldás dr. Alapfogalmak... - az információáradat idejét éljük - az összes információ több mint 2/3-a valamilyen módon helyhez kötött - a mindennapi életben feltett kérdések nagy része helyhez kötött Hol van a legjobb

Részletesebben

QGIS Gyakorló. 1. kép. A vektor réteg (grassland.shp).

QGIS Gyakorló. 1. kép. A vektor réteg (grassland.shp). QGIS Gyakorló Verzió: 1.7 Wroclaw Cím: Műveletek az attribútum táblával Minta fájl letöltése innen: https://www.dropbox.com/link/17.oxt9ziogfh?k=54ff982063bac43be40bf263d9cf45ef A vektoros adatmodell számos

Részletesebben

KASZPER dokumentáció Támogatott számla RITEK ZRt. 2010 (12111) TÁMOGATOTT BEJÖVŐ SZÁMLA ÉRKEZTETÉSE, MÓDOSÍTÁSA, NYOMTATÁSA

KASZPER dokumentáció Támogatott számla RITEK ZRt. 2010 (12111) TÁMOGATOTT BEJÖVŐ SZÁMLA ÉRKEZTETÉSE, MÓDOSÍTÁSA, NYOMTATÁSA (12) BEJÖVŐ SZÁMLÁK (12111) TÁMOGATOTT BEJÖVŐ SZÁMLA ÉRKEZTETÉSE, MÓDOSÍTÁSA, NYOMTATÁSA A menüpont a támogatási szerződéssel rendelkező projektek szállítói finanszírozás keretében kiegyenlítésre kerülő

Részletesebben

UniPoll Feedback. Intézményi integrált kérdőívkészítő rendszer vélemény és visszajelzés gyűjtéshez.

UniPoll Feedback. Intézményi integrált kérdőívkészítő rendszer vélemény és visszajelzés gyűjtéshez. VERZIÓSZÁM: 7.0 UniPoll Feedback Intézményi integrált kérdőívkészítő rendszer vélemény és visszajelzés gyűjtéshez. Tartalomjegyzék Bevezető... 5 Kezdeti lépések... 5 Belépés... 5 Kérdőívszerkesztői felület

Részletesebben

MS Access Feladatgyűjtemény

MS Access Feladatgyűjtemény SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR MS Access Feladatgyűjtemény Klárné Barta Éva 2014.01.01. Microsoft Access - Feladatok 1 Feladatok 1. Hozzon létre egy új adatbázist SZÁMÍTÓGÉPEK

Részletesebben

Listázó Munkahelyen letöltés SQL naplóból

Listázó Munkahelyen letöltés SQL naplóból METRI Soft Mérleggyártó KFT PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30 Telefon: (62) 246-657, Fax: (62) 249-765 e-mail: merleg@metrisoft.hu Web: http://www.metrisoft.hu Módosítva:

Részletesebben

Tuplet Tool Hangjegycsoport eszköz

Tuplet Tool Hangjegycsoport eszköz Ezzel az eszközzel meghatározott időegységre meghatározott számú hangjegycsoportot hozhatunk létre. A hangjegycsoportokat pl. a Speedy Entry Tool-lal oktoláig az eszközön belül a számbillentyűkkel határozhatjuk

Részletesebben

Techtrading Műszaki Fejlesztő és Kereskedelmi Kft.

Techtrading Műszaki Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. AF 200 GPS DGPS TÉRINFORMATIKAI ADATGYŰJTŐ ÉS FELMÉRŐ RENDSZER 2 Bevezetés A Techtrading Kft. kifejlesztett egy olyan felhasználóbarát új térinformatikai és adatgyűjtő rendszert, amely az élet számos területén

Részletesebben

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW)

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) 1 Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) levelező rendszer 8. verziójának alap szolgáltatásait

Részletesebben

SEPA megbízások (Credit Transfer) kezelése a Raiffeisen Expressz programban

SEPA megbízások (Credit Transfer) kezelése a Raiffeisen Expressz programban SEP megbízások (Credit Transfer) kezelése a Raiffeisen Expressz programban SEP megbízás 1 Raiffeisen Expressz program keretében lehetőség van SEP megbízások (Credit Transfer) kézi rögzítésére, importálására

Részletesebben

EOS Utility 2.12 verzió

EOS Utility 2.12 verzió MAGYAR kommunikációs szoftvere EOS Utility. verzió D X D Mk IV Ds Mk III D Mk III 5D Mk III 5D Mk II 6D 7D 60D 50D 0D A kezelési kézikönyv tartalma Az EU ítés az EOS Utility ítése. 650D 600D 550D 500D

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv MAGYAR NEMZETI BANK ERA Számlatermékek bejelentő szolgáltatás Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 4 Jelen dokumentum célja, hogy bemutassa az ERA (Az MNB elektronikus

Részletesebben

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2 Üdvözöljük A Solid Edge 19-es verziója az innovatív megoldásokra és a vállalaton belüli kommunikációra fókuszál, ezzel célozva meg a közepes méretű vállalatok igényeit. Több száz újdonsággal a Solid Edge

Részletesebben

ÉLETTÁRSI NYILATKOZATOK ELEKTRONIKUS NYILVÁNTARTÁSA

ÉLETTÁRSI NYILATKOZATOK ELEKTRONIKUS NYILVÁNTARTÁSA ÉLETTÁRSI NYILATKOZATOK ELEKTRONIKUS NYILVÁNTARTÁSA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÉS MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ ENYER 1.2 verzió Készült: 2010. február 10. Készítette: IDOM 2000 Konzulens Zrt. 1 Dokumentum kontroll

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBÓL AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBE. Budapest, 2013. november 08.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBÓL AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBE. Budapest, 2013. november 08. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBÓL AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBE Budapest, 2013. november 08. Az Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszerbe való bejelentkezés a https://www.olmunkaido.hu

Részletesebben

Mintapéldák I. kötet. SOFiPLUS (Statikai modell AutoCAD alatt) 16.1 verzió

Mintapéldák I. kötet. SOFiPLUS (Statikai modell AutoCAD alatt) 16.1 verzió Mintapéldák I. kötet (Statikai modell AutoCAD alatt) 16.1 verzió Tartalomjegyzék 1 BEVEZETŐ...1-1 1.1 Rajzfájlok... 1-1 1.2 Készítési eljárások... 1-1 1.2.1 Egy meglévő tervvel és modellgenerálással dolgozva...1-1

Részletesebben

HP Scanjet N6310. Felhasználói kézikönyv

HP Scanjet N6310. Felhasználói kézikönyv HP Scanjet N6310 Felhasználói kézikönyv Tartalom 1 A lapolvasó használata A HP lapolvasószoftver rövid ismertetése...3 A lapolvasó rövid ismertetése...4 A lapolvasó kezelőpanelje...4 Automatikus lapadagoló

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv Bázis, Aktív, Portál és Portál+ csomagokhoz

Felhasználói kézikönyv Bázis, Aktív, Portál és Portál+ csomagokhoz Bázis, Aktív, Portál és Portál+ csomagokhoz MOLEHAND Kft. Verzió Dátum Módosította Változás 1 2009-06-11 Simkó Benedek Dokumentum létrehozása 1.1 2009-08-12 Halász István VPN kapcsolódás fejezet létrehozása

Részletesebben

#Bevezetés Beállítások NA 3000 # 1.1.

#Bevezetés  Beállítások NA 3000 # 1.1. Bevezetés A szinthal1 program szintezéssel mért magassági hálózatok kiegyenlítésére alkalmas program. Lehetőségünk van mind beillesztett, mind önálló hálózat számítására. Önálló hálózat kiegyenlítésekor

Részletesebben

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. vezetők számára. Tartalom

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. vezetők számára. Tartalom Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához vezetők számára Tartalom 1. Bejelentkezés... 2 2. Főoldal... 2 2.1. Jelszó szerkesztése... 3 2.2. Akadálymentesített nézet... 3 2.3. Kijelentkezés...

Részletesebben

(a 23/2014 (VI.30) NGM és az azt módosító 2/2015. (II. 3.) NGM rendeletek alapján)

(a 23/2014 (VI.30) NGM és az azt módosító 2/2015. (II. 3.) NGM rendeletek alapján) (a 23/2014 (VI.30) NGM és az azt módosító 2/2015. (II. 3.) NGM rendeletek alapján) 2015.11.30. 1. oldal Ezt a dokumentációt és a későbbi kiegészítéseket, módosításokat az ezen számlázó programmal kibocsátott

Részletesebben

Készítette: Citynform Informatikai Zrt.

Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Iratkezelő rendszer Felhasználói kézikönyv Iktatás és érkeztetés Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Citynform Iratkezelő Rendszer iktatás és érkeztetés A Bevezetésnek kettős célja van: segédlet a

Részletesebben

KSHXML2 adatgyűjtési rendszer

KSHXML2 adatgyűjtési rendszer KSHXML2 adatgyűjtési rendszer ADATSZOLGÁLTATÓI KOMPONENS ÜZENETEK ÉS KÓDOK Központi Statisztikai Hivatal Dokumentum száma: KSHXML2-ASZ-FKK_Uzenetek Verzió száma: V1.1 Állomány neve: KSHXML2-ASZ-ASZV-FKK_uzenetek.doc

Részletesebben

elektronikus kitöltés és benyújtás

elektronikus kitöltés és benyújtás Felhasználói kézikönyv Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG- VP) elektronikus kitöltés és benyújtás 2015. Verzió 02. 1 1. Tartalomjegyzék 1. TARTALOMJEGYZÉK... 2 2. BEVEZETÉS... 4 3. A BEADÓ FELÜLET

Részletesebben

54 481 01 1000 00 00 CAD-CAM

54 481 01 1000 00 00 CAD-CAM Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

BMX-W ver. 1.0 Kezelői útmutató

BMX-W ver. 1.0 Kezelői útmutató BMX-W ver. 1.0 Kezelői útmutató ÁLTALÁNOS A BMX-W betongyártást vezérlő program legfőbb jellemzője, hogy a Kezelő egy technológia ábrán jelzett betongyári elrendezést lát a képernyőn, és a szükséges paraméterezéseknél

Részletesebben

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió Kézikönyv SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió Copyright 2006 MonArch Kft., SOFiSTiK AG Minden jog fenntartva Ez a kézikönyv és a hozzá tartozó szoftver a MonArch Kft. által

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Ami kimaradt és kevésbé fontos dolgok Teljesen új adattábla létrehozása Bitmap adatok kezelése Szerkesztés bitmap képről Térképek terjesztése Teljesen

Részletesebben

ADATBÁZISKEZELÉS ADATBÁZIS

ADATBÁZISKEZELÉS ADATBÁZIS ADATBÁZISKEZELÉS 1 ADATBÁZIS Az adatbázis adott (meghatározott) témakörre vagy célra vonatkozó adatok gyűjteménye. - Pl. A megrendelések nyomon követése kereskedelemben. Könyvek nyilvántartása egy könyvtárban.

Részletesebben

Budapesti 2. sz. Körzeti K. FöldhivatalF térinformatikai rendszere

Budapesti 2. sz. Körzeti K. FöldhivatalF térinformatikai rendszere Budapesti 2. sz. Körzeti K FöldhivatalF térinformatikai rendszere KIINDULÓ KÖRNYEZET 1996 - INFOCAM nevű térinformatikai rendszer: Adatok naprakész vezetése, a tulajdoni lap adatokkal összhangban (11db

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv NEPTUN-@Napló Felhasználói kézikönyv NEPTUN-@Napló Elektronikus Iskolai Osztálynapló Bevezetés Tartalom Bevezetés... 6 Általános funkciók... 6 Dokumentumok... 7 Milyen eszközökön használható a program?...

Részletesebben

ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter Megjegyzések Ez a segédlet egy térinformatikai analízist mutat be. Nem minden lépés látható az oldalakon, de az előző segédletek megtanulása után nem szabad hogy problémát

Részletesebben

Aronic Road Útnyilvántartó program

Aronic Road Útnyilvántartó program 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673 Aronic Road útnyilvántartó program V2.000 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy jó szoftver!

Részletesebben

Új év nyitás ÉV NYITÁS ELŐTT KÉSZÍTSÜNK BIZTONSÁGI MENTÉST A CIN MAPPÁTÓL!

Új év nyitás ÉV NYITÁS ELŐTT KÉSZÍTSÜNK BIZTONSÁGI MENTÉST A CIN MAPPÁTÓL! Új év nyitás Szoftverünk megvásárlásával Ön a szerződésben meghatározott időn keresztül használhatja a programot, de általában örökös felhasználói jogot kap. Egy adott gazdasági időszak végén célszerű

Részletesebben

SZÁMLÁZÁS VEVŐ-SZÁLLÍTÓ NYILVÁNTARTÁS (UJVSZ) KEZELÉSI LEÍRÁS

SZÁMLÁZÁS VEVŐ-SZÁLLÍTÓ NYILVÁNTARTÁS (UJVSZ) KEZELÉSI LEÍRÁS SZÁMLÁZÁS VEVŐ-SZÁLLÍTÓ NYILVÁNTARTÁS (UJVSZ) KEZELÉSI LEÍRÁS Fejlesztő: Forgalmazó: Baloghy Szoftver Kft. FORINT-Soft Kft. 8360 Keszthely, Vak Bottyán utca 41. 6500 Baja, Roosevelt tér 1. Tel.: 83/515-080

Részletesebben

Adatmentő program rövid kézikönyve. A kézikönyvet az Adatmentő szolgáltatás üzemeltetője, a Global Software Kft. készítette.

Adatmentő program rövid kézikönyve. A kézikönyvet az Adatmentő szolgáltatás üzemeltetője, a Global Software Kft. készítette. Adatmentő program rövid kézikönyve Kézikönyv célja Ezen kézikönyv célja, hogy közérthetően, egyszerűen bemutassa az Adatmentő program legfontosabb funkcióit. Mellőzzük a felesleges információkat és a részletes

Részletesebben

14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben

14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben 14. Fotórealisztikus megjelenítés 1019 14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben A program az OpenGL technika alkalmazásával gyors lehetőséget biztosít a modellben való mozgásra. A mozgás mellett lehetőség van

Részletesebben

IBM i. Hálózatkezelés DHCP 7.1

IBM i. Hálózatkezelés DHCP 7.1 IBM i Hálózatkezelés DHCP 7.1 IBM i Hálózatkezelés DHCP 7.1 Megjegyzés A kiadvány és a tárgyalt termék használatba vétele előtt olvassa el a Nyilatkozatok, oldalszám: 57 szakasz tájékoztatását. Ez a kiadás

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Létrehozva: 2015.02.24. Utolsó módosítás: 2015.04.09. Tartalomjegyzék 1 A dokumentum célja... 4 2 A rendszer elérése... 5 2.1 Technikai

Részletesebben

2011 Rose Software Kft. Minden jog fenntartva!

2011 Rose Software Kft. Minden jog fenntartva! 2011 Rose Software Kft. Minden jog fenntartva! Készítők: Deme Attila, Faddi Viktor, Füzesi István, Justyák Csaba, Kovács László, Lós Tibor, Léka Mónika, Medveczki Marianna, Miló Viktor, Forman-Nagy Rita,

Részletesebben

8. Gyakorlat SQL. DDL (Data Definition Language) adatdefiníciós nyelv utasításai:

8. Gyakorlat SQL. DDL (Data Definition Language) adatdefiníciós nyelv utasításai: 8. Gyakorlat SQL SQL: Structured Query Language; a relációs adatbáziskezelők szabványos, strukturált lekérdező nyelve SQL szabványok: SQL86, SQL89, SQL92, SQL99, SQL3 Az SQL utasításokat mindig pontosvessző

Részletesebben

Message Broadcasting. Rendszerkörnyezet. A Message Broadcasting telepítése. Üzenetek létrehozása

Message Broadcasting. Rendszerkörnyezet. A Message Broadcasting telepítése. Üzenetek létrehozása Message Broadcasting A Message Broadcasting az EasyMP Monitor beépülő modulja. A rendszergazdák a beépülő modul segítségével üzeneteket vagy közleményeket küldhetnek egy vagy több kivetítőre, vagy akár

Részletesebben

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 EntryProx Beléptető Rendszer FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV v.1.0.7. EntryProx Beléptető Rendszer TARTALOM 1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 3. A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE... 7 3.1. Az

Részletesebben

Első Magyarországi Szoftvertesztelő Verseny Döntő feladatsor

Első Magyarországi Szoftvertesztelő Verseny Döntő feladatsor Első Magyarországi Szoftvertesztelő Verseny Döntő feladatsor 2012. január 27. Masterfield Oktatóközpont Bevezető A feladatok csak az alább megadott sorrendben hajthatók végre. Minden feladatot be kell

Részletesebben

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program Felhasználói útmutató 1. MEGVÁSÁRLÁS... 2 1.1. AUTOMATIKUS ÉLESÍTÉS... 2 1.2. MANUÁLIS ÉLESÍTÉS... 2 2. TELEPÍTÉS... 3 2.1. ELSŐ TELEPÍTÉS... 3 2.2. TÖBB PÉLDÁNY

Részletesebben

LOGGER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HGAS RENDSZER

LOGGER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HGAS RENDSZER 1 LOGGER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV HGAS RENDSZER Készült: Az Elektronikus Hulladékgazdálkodási Rendszer c. projekt (azonosító szám: EKOP-1.2.4-2012-2012-0001) keretein belül Hulladékgazdálkodási alaprendszer

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

IGLU Software 4028 Debrecen, Rózsahegy u. 26. Tel.: 0620-537-33-21 E-mail: Iglu@t-online.hu www.iglu.hu MEDIALIB ÁLTALÁNOS KATALOGIZÁLÓ ÉS NYILVÁNTARTÓ IRODAI PROGRAM KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (v 2.3.1-2003.10)

Részletesebben

II. év. Adatbázisok és számítógépek programozása

II. év. Adatbázisok és számítógépek programozása II. év Adatbázisok és számítógépek programozása A programozási ismeretek alapfogalmai a) algoritmus b) kódolás c) program a) algoritmus: elemi lépések sorozata, amely a következı tulajdonságokkal rendelkezik:

Részletesebben

MARK08 GSM riasztó Felhasználói leírás

MARK08 GSM riasztó Felhasználói leírás MARK08 GSM riasztó Felhasználói leírás MA-RK LED kezelő SW. ver.:1.64 2014-04-15 2 MARK08 GSM Riasztó Felhasználói leírás MARK08 GSM Riasztó Felhasználói leírás 3 Tartalomjegyzék GSM riasztó rövid bemutatása...5

Részletesebben

Access adatbázis elérése OLE DB-n keresztül

Access adatbázis elérése OLE DB-n keresztül Access adatbázis elérése OLE DB-n keresztül Készítsünk egy grafikus felülető alkalmazást, ami lehetıvé teszi egy Access adatbázisban tárolt hallgatói adatok (EHA, Név, e-mail cím) lekérdezését (összes

Részletesebben

Budapest, 2009. 1. oldal

Budapest, 2009. 1. oldal e-m@il:vibastile@monornet.hu, web:www.vibastile.hu Budapest, 2009 1. oldal e-m@il:vibastile@monornet.hu, web:www.vibastile.hu TARTALOM 1. A PROGRAM INDÍTÁSA... 3 2. A PROGRAM FUNKCIÓI... 3 3. FIZETÉSI

Részletesebben

Tartalom Regisztráció menete Első teendők Profilom

Tartalom Regisztráció menete Első teendők Profilom Tartalom 1. Regisztráció menete... 2 2. Első teendők... 5 Profilom ellenőrzése és kiegészítése, jelszó módosítása:... 5 3. Beállítások:... 10 3.1 Oktató jármű adatai, járműfotó feltöltés... 10 3.2 Az oktatási

Részletesebben

Szolár szabályozó. EMS plus 6 720 807 316-00.1O. Kezelési útmutató Logamatic SC300 6720830528 (2015/06) A kezelés előtt figyelmesen olvassa el.

Szolár szabályozó. EMS plus 6 720 807 316-00.1O. Kezelési útmutató Logamatic SC300 6720830528 (2015/06) A kezelés előtt figyelmesen olvassa el. Szolár szabályozó EMS plus 6 720 807 316-00.1O Kezelési útmutató Logamatic SC300 6720830528 (2015/06) A kezelés előtt figyelmesen olvassa el. Előszó Előszó Kedves Vásárlónk! Fűtésben otthon vagyunk már

Részletesebben

B I T M A N B I v: T 2015.03.01 M A N

B I T M A N B I v: T 2015.03.01 M A N Adatbázis Rendszerek MSc 2. Gy: MySQL Táblák, adatok B I v: T 2015.03.01 M A N 1/41 Témakörök SQL alapok DDL utasítások DML utasítások DQL utasítások DCL utasítások 2/41 Az SQL jellemzése Az SQL a relációs

Részletesebben

MOSAIC Bér exportálása az ABEVJava programba

MOSAIC Bér exportálása az ABEVJava programba MOSAIC Bér exportálása az ABEVJava programba A nyomtatványok importálása során keletkező hibákat alaposan nézzék át és akkor jelezzék felénk, ha ez nem adatkitöltési hiányosságok miatt adódik. A leírás

Részletesebben

BEVEZETÉS Az objektum fogalma

BEVEZETÉS Az objektum fogalma BEVEZETÉS Az objektum fogalma Program (1) Adat (2) Objektum Kiadványszerkesztés Word Táblázatkezelés Excel CAD AutoCad Adatbáziskezelés Access 1 Program (1) Adat (2) Objektum Adatmodell (2) A valós világ

Részletesebben

CellCom. Szoftver leírás

CellCom. Szoftver leírás CellCom Szoftver leírás A vezérlő szoftver bemutatása 2 www.lenyo.hu Tartalom LCC vezérlőszoftver 5 Rendszerkövetelmények 5 Telepítés 5 Indítás 7 Eltávolítás, újratelepítés és javítás 8 Kulcskezelés 8

Részletesebben