Felhasználói kézikönyv

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Felhasználói kézikönyv"

Átírás

1 MINERVA Elektronikus Térinformatikai Rendszer Nyergesújfalu Felhasználói kézikönyv február t e l : 1 ) f a x : ( 1 ) m o b i l : ( 7 0 ) e m a i l : b u d m i n e r v a. h u w e b : w w w. c a s. h u

2 Bevezetés Ez a kézikönyv a CompArt Stúdió Kft. által, Nyergesújfalu Polgármesteri Hivatala részére fejlesztett térinformációs rendszer kezelői felületét mutatja be. A Magyarországon csak néhány éve előtérbe került térinformatikai publikáció professzionális felhasználásával készült rendszer célja a grafikus és adatbázisban tárolt adatok felhasználóbarát hasznosítása. A MINERVA Térinformatikai rendszer a cégünk által felépített speciális adatstruktúrával, az Önkormányzati döntésfolyamatokhoz szükséges gyors és hatékony alapadatok szolgáltatására - építésigazgatási ügymenet, Önkormányzati vagyonhasznosítás - és a jó döntések előkészítésére hoztuk létre. A rendszer másik arca, az e- önkormányzati rendszerbe illeszkedő, a szolgáltató Önkormányzat a kor technológiai lehetőségeit kihasználó alapelvek alapján alakítottuk ki. A rendszer alapját a központi adatbázisban tárolt adatok és a műszaki tervek, rajzok képezik. Erre az alapra épülnek a rendszer nyilvántartási, adatelérési, adatmanipulációs, tervezési, adminisztrációs és prezentációs szolgáltatásai. A műszaki információs rendszerek célja a rendszerezett adatkezelés, s ez által az idő- és költségmegtakarítás. A számítógéppel segített adminisztráció, a központi adattárolás, a szabványdokumentumok tárolása sok fölösleges papírmunkától kíméli meg a felhasználókat. A belső személyek és az elvégzendő feladatok pontos nyilvántartása fontos lépés a munkaerő-gazdálkodás hatékonyságának növelésére. A meglévő adatok alapján minőségileg új adatok előállítása segít a döntés-előkészítés támogatásában. A kimutatások készítésével nem csak a belső információs rendszer bővül, de a kommunikáció is hatékonyabbá válik.

3 Kliensoldali telepítés A rendszer kliens oldalon telepítést nem igényel. A rendszer indítása tulajdonképpen egy honlap meghívását jelenti, ezt egy Asztalon elhelyezett ikonnal vagy internetes böngészőn keresztül egy másik honlapba beágyazott link-kel szokás a felhasználó számára elérhetővé tenni.

4 Kezelői felület ismertetése A bejelentkező képernyő felépítése: 1. Térkép megjelenítés 2. Fóliakezelő 3. Központi eszköztár 4. Műveletek eszköztár

5 1. Térkép megjelenítés Ebben az ablakban láthatjuk a digitális térképállományt. A térképen való navigálás történhet a központi eszköztár menüsorából kiválasztott eszközök valamelyikével. A térképi megjelenítés léptékfüggő, tehát a méretarány csökkentésével egyre több információ látható.

6 2. Fóliakezelő Ebben az ablakban jelennek meg a térképen látható fólia rétegek. A térkép jelenleg a következő fóliákat tartalmazza: - Alaptérkép földhivatali alaptérkép alapján - telekhatár - helyrajzi szám - közterületek nevei - házszámok - Ortofotó Ortofotó Ortofotó Környező települések - Intézmények - Önkormányzati tulajdonú ingatlanok - Szabályozási terv - Szerkezeti terv A gombok ki/be pipálásával tudjuk ki/be kapcsolni a fólia rétegeket. A későbbiekben a térképi adatbázis további fóliákkal bővíthető.

7 3. Központi Eszköztár Térkép eltolása az egér segítségével Nagyítás (2x-es automata) Kicsinyítés (0.5x-ös automata) Nagyítás ablakozással Teljes térképre történő nagyítás Előző nagyítási állapot visszaállítása Nagyítás a kiválasztott objektum(ok)ra Kiválasztási üzemmód aktiválása Kiválasztás megszüntetése Keresés HRSZ-re, közterület névre és házszámra A Nyomtatás gomb segítségével azonnal elérhetjük a Nyomtatás ablakát és megadhatjuk a térkép méretarányát, a papírméretet, illetve a papír orientációját, valamint a nyomtatás dátumát és ezek után formázva nyomtatóra küldhetjük Rajzolás Távolságmérés Az utolsó két pont, illetve az össztávolság értékeit mutatja az aktuális mértékegységben. Területmérés Rendelettár Súgó

8 4. Műveletek eszköztár A képernyő jobb oldalán található a műveletek eszköztár. - Eszköztár lekapcsoló ikon - Műveletek ikonsor - Bejelentkező modul - Keresés modul - Nyomtatás modul - Rajzolás modul - Távolságmérés modul - Területmérés modul - Rendelettár modul - Súgó modul - Megnyitott modul - Útmutató modul

9 4.1. Bejelentkező modul A rendszer a Polgármesteri Hivatal számítógépeken rendszeresített felhasználó és jelszókezelő rendszeréhez fog csatlakozik. A rendszer meghívását követően a felhasználóhoz rendelt jogosultsági szint tartalma jelenik meg. Külső felhasználó belépéshez meg kell adni a Felhasználónevet és a jelszót, majd a hitelesítő kódot. A hitelesítő kód beírásánál a kis és nagybetű között a rendszer nem tesz különbséget. A rendszer alapállapotra állítása a kijelentkezésre kattintva történik Helyrajzi szám, utca és házszám szerinti keresés HRSZ: ide kell beírni a keresett helyrajzi számot. A keresés gombra kattintva megjelenik a találati lista, amiből kiválaszthatjuk a megtekinteni kívánt telek helyrajzi számát. Közterület neve: ide lehet beírni a keresett utca nevét, majd a keresés gombra kattintva megjelenik a találati lista, amiből kiválaszthatjuk a megtekinteni kívánt utcát. Házszám: ide lehet beírni a keresett ház számát, majd a keresés gombra kattintva megjelenik a találati lista, amiből kiválaszthatjuk a megtekinteni kívánt épületet. Találati lista: ebben az ablakban jelenik meg a keresés eredménye, melyben ha a kívánt helyrajzi számra, vagy utcanévre kattintunk, akkor a térképünk ráközelít a megjelölt területre.

10 Ha érvénytelen HRSZ-t, utcanevet vagy házszámot írunk be, akkor a Keresés eredménye ablakban megjelenik a Nincs találat. üzenet. A rendszer intelligens keresőrendszerrel került beépítésre. A keresés folyamán nem szükséges a teljes helyrajzi számot vagy címet beírni, hanem részleges beírás után a találati listából célszerű az ingatlant kiválasztani.

11 4.3. Nyomtatás Nyomtatás menete: Állítsa be a kívánt térképkivágatot a képernyőn, majd írja be a kívánt méretarányt és kattintson a >> ikonra. Állítsa be a papírméretet, majd kattintson a Nyomtat ikonra. A nyomtatási kép megjelenik egy felugró ablakban, melyet a böngésző nyomtatás funkciójával a nyomtató kiválasztása után kinyomtathat. A rendszer az A0, A1, A2, A3, A4-es papírméreteket támogatja.

12 4.4. Rajzolás A rajzolás menüpont alatt lehetőség van a térképi felületre vonalat és egyéb síkidomot, valamint megjegyzést beszúrni. Később ezeket akár külön-külön elemenként kijelölve az elem törlése gombbal, vagy kijelölés nélkül a folia törlése gombra kattintva törölhetünk.

13 4.5. Távolságmérés Távolságmérés ikon aktiválása után a kijelölt távolság mérete megjelenik a monitor jobb oldalán található Távolság mérése ablakban.

14 4.6. Területmérés A kijelölt objektum területe a számít gomb megnyomása után megjelenik az Objektum területe [m 2 ] ablakban. Több objektum együttes kijelölése esetén az objektumok összesített területe jelenik meg. A Területi elem hozzáadása menüpont alatt, a rajzol ikonnal lehetőség van tetszőleges területi elem rajzolására. Rajzolás menete során meg kell adni a kívánt objektum törési pontjait. A rajzolás befejezése a CTRL+kattintással történik.

15 4.7. Rendelettár Tartalmazza Nyergesújfalu Önkormányzatának jelentősebb rendeleteit. A kívánt rendelet felugró ablakban, pdf formátumban megnyílik.

16 4.8. Súgó Tartalmazza a felhasználói kézikönyvet, gyakran ismételt kérdések listáját, valamint egyéb információkat a MINERVA Térinformatika Rendszerrel kapcsolatosan.

17 4.9. Teljes képernyős térkép mód A program eszköztárai a felső sorban található kis kockára kattintva, a fóliatár pedig az elválasztó függőleges osztást megfogva becsukhatók. Ezzel az eljárással a teljes képernyő térképfelületté alakítható.

18 4.10. Jelenleg feltöltött tartalom ismertetése Digitális alaptérkép A program alapadata a hivatalos földhivatali digitális alaptérkép. A megjelenítés méretfüggő, tehát a nagyítással arányos a megjelenített tartalom.

19 Ortofotó (2000, 2005, 2010)

20 A fekete vonallal jelölt hivatalos földhivatali alaptérkép az ingatlan jogi állapotát mutatja, míg az ortofotó a természetbelit. Így akár megfigyelhető a közterület elkerítése, elbirtoklása.

21 Intézmények A rendszer típusonként szétbontva képes megjeleníteni az intézményeket. Az egérrel az ikonra mutatva megjelenik az adott intézmény neve, címe, elérhetőségei. Önkormányzati tulajdonú ingatlanok

22 Szabályozási terv A Szabályozási terv fólián belül a bel-, és külterület szabályozása külön-külön kapcsolgathatók. Szerkezeti terv A Szerkezeti terv fólián belül a bel-, és külterület, valamint a 2008, 2009, évi módosítás különkülön kapcsolgathatók.

23 Fejlesztési lehetőségek A rendszer nyitott minden grafikus, vektoros és bármilyen, az ingatlanokhoz kapcsolódó adatbázis megjelenítésére és kezelésére. Javaslatok a további térképi adatok megjelenítésére: - szabályozási tervek folyamatos nyilvántartása és megjelenítése - erdészet művelési térképe - közterületi kataszter - építési engedéllyel rendelkező ingatlanok megjelölése - az ingatlanok jogi és természetbeli állapotának eltérései - közlekedési megállók, turistainformációk megjelenítése - reklámhordozók nyilvántartása és megjelenítése Javaslatok adatbázisok kapcsolására: - digitális tervtár, mely időrendben rendszerezi az ingatlanhoz kapcsolódó fényképeket és terveket.

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv MINERVA Elektronikus Térinformatikai Rendszer Budapest XVII. kerület Rákosmente Felhasználói kézikönyv 2010. január t e l : 1 ) 4 3 0 1 7 2 0 f a x : ( 1 ) 4 3 0 1 7 1 9 m o b i l : ( 7 0 ) 3 8 9 9 5 7

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv MINERVA Elektronikus Térinformatikai Rendszer Budapest VIII. kerület Józsefváros Felhasználói kézikönyv 2013. december t e l : 1 ) 4 3 0 1 7 2 0 f a x : ( 1 ) 4 3 0 1 7 1 9 m o b i l : ( 7 0 ) 3 8 9 9

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV BEVEZETÉS, ELSŐ LÉPÉSEK térinformatikai rendszer kezelőfelülete SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK A Chrome rendszer használathoz Microsoft Internet Autodesk Explorer MapGuide 7.0+, Mozilla Enterprise

Részletesebben

Operációs rendszerek Windows Xp

Operációs rendszerek Windows Xp Operációs rendszerek Windows Xp (5-8 óra) ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK ÉS TEVÉKENYSÉGEK A SZÁMÍTÓGÉP ADATAINAK LEKÉRDEZÉSE A SZÁMÍTÓGÉPPEL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓKAT A VEZÉRLŐPULT TELJESÍTMÉNY ÉS KARBANTARTÁS

Részletesebben

Tantárgyfelosztás. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket:

Tantárgyfelosztás. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Tantárgyfelosztás A Magiszter.NET Iskolaadminisztrációs Rendszerben a tantárgyfelosztás definiálása rész segítséget nyújt Önöknek, hogy az előkészítések után egy olyan táblázatot kapjanak ami átláthatóan

Részletesebben

WEBCAPS alkalmazás magyar nyelvű kezelési útmutatója

WEBCAPS alkalmazás magyar nyelvű kezelési útmutatója WEBCAPS alkalmazás magyar nyelvű kezelési útmutatója Ezzel a rövid útmutatóval szeretnénk az Ön segítségére lenni a Webcaps használatával kapcsolatban. Felhívjuk a figyelmét, hogy a szakmai tapasztalatot

Részletesebben

MAGISZTER.NET. Tantárgyfelosztás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS

MAGISZTER.NET. Tantárgyfelosztás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS MAGISZTER.NET Tantárgyfelosztás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS TARTALOMJEGYZÉK 1 Ellenőrzés... 3 2 Tantárgyfelosztás létrehozása... 5 3 Tantárgyfelosztás adatai... 6 4 Exportálás Excel-be... 10 5 Adatok visszatöltése...

Részletesebben

TANTÁL KFT. NLPC Gold nyelvoktató berendezés. kezelési utasítás

TANTÁL KFT. NLPC Gold nyelvoktató berendezés. kezelési utasítás E L E K T R O N I K A I K F T H-1149 BUDAPEST XIV. NAGY LAJOS KIRÁLY ÚTJA 117. TEL./FAX: 220-6454, 220-6455 e-mail: tantal@t-online.hu www.tantal.hu Skype: Tantál Kft TANTÁL KFT NLPC Gold nyelvoktató berendezés

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a BÉRSZEMÜ rendszerben készült listák kezelése Windows alatt... programot, kattintson

Részletesebben

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051 Verzió: 0.051 1 Tartalomjegyzék A Word 2003 munkakörnyezet...9 Word 2003 program megnyitása...9 A Word 2003 képernyő...9 Program bezárása:...11 Az eszköztár...12 Környezetfüggő eszköztár...13 Fájl menü...14

Részletesebben

Készítette: Citynform Informatikai Zrt.

Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Iratkezelő rendszer Felhasználói kézikönyv Iktatás és érkeztetés Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Citynform Iratkezelő Rendszer iktatás és érkeztetés A Bevezetésnek kettős célja van: segédlet a

Részletesebben

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW)

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) 1 Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) levelező rendszer 8. verziójának alap szolgáltatásait

Részletesebben

Használati útmutató a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár távoli adatbázis elérés szolgáltatásáról

Használati útmutató a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár távoli adatbázis elérés szolgáltatásáról e-könyvtár Használati útmutató a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár távoli adatbázis elérés szolgáltatásáról Ez a dokumentum ismerteti a terminálszolgáltatások használatához szükséges információkat.

Részletesebben

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. vezetők számára. Tartalom

Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához. vezetők számára. Tartalom Kezdeti Útmutató a Szolgáltatáselemző Rendszer használatához vezetők számára Tartalom 1. Bejelentkezés... 2 2. Főoldal... 2 2.1. Jelszó szerkesztése... 3 2.2. Akadálymentesített nézet... 3 2.3. Kijelentkezés...

Részletesebben

Tartalom Regisztráció menete Első teendők Profilom

Tartalom Regisztráció menete Első teendők Profilom Tartalom 1. Regisztráció menete... 2 2. Első teendők... 5 Profilom ellenőrzése és kiegészítése, jelszó módosítása:... 5 3. Beállítások:... 10 3.1 Oktató jármű adatai, járműfotó feltöltés... 10 3.2 Az oktatási

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Létrehozva: 2015.02.24. Utolsó módosítás: 2015.04.09. Tartalomjegyzék 1 A dokumentum célja... 4 2 A rendszer elérése... 5 2.1 Technikai

Részletesebben

EPeR 1. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK. Egészségpénztári E számla kezelő Rendszer 1.117.28.141 Felhasználói leírás

EPeR 1. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK. Egészségpénztári E számla kezelő Rendszer 1.117.28.141 Felhasználói leírás 1. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK... 1 2. A PROGRAM INDÍTÁSA... 2 3. INFORMÁCIÓK... 3 3.1. BEÁLLÍTÁSOK... 3 3.2. ÜZENETEK... 3 3.3. STATISZTIKÁK... 3 3.4. MEGFELELŐSÉGI NYILATKOZAT... 3 4. CIKKTÖRZS FELTÖLTÉSE...

Részletesebben

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 EntryProx Beléptető Rendszer FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV v.1.0.7. EntryProx Beléptető Rendszer TARTALOM 1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 3. A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE... 7 3.1. Az

Részletesebben

Prezentáció használata

Prezentáció használata Prezentáció használata A számítógép alkalmazásának egyik lehetséges területe, amikor a számítógépet mint segédeszközt hívjuk segítségül, annak érdekében, hogy előadásunk vagy ismertetőnk során elhangzottakat

Részletesebben

Roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzése

Roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzése Roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzése (A pályázat kódja: ROM-ISK-15) Kitöltési Segédlet Készült: 2015. október 26. 1. oldal Tartalom 1. Regisztráció... 3 2. Bejelentkezés, jelszóváltoztatás,

Részletesebben

Animációk, effektusok

Animációk, effektusok Áttűnések Előadásunk látványosabb, ha áttűnéseket, effektusokat használunk. Ismerkedjünk meg az áttűnésekkel. Az áttűnésekkel tudjuk megadni az átváltást az egyik diánkról a másikra. Az áttűnéseket érdemes

Részletesebben

1. lecke: Nappali tervezés

1. lecke: Nappali tervezés 1. lecke: Nappali tervezés Az oktatási anyagot, melyet a kezében tart minden leendő és jelenlegi ARCHLine.XP felhasználónak ajánljuk. Segítségével bárki könnyedén, lépésről lépésre elsajátíthatja a program

Részletesebben

Rajzolás PowerPoint 2007 programban

Rajzolás PowerPoint 2007 programban A Beszúrás lapon találhatók meg az Ábrák, a Szöveg csoportban pedig a 2003-as programban megismert Rajzolás eszköztár elemei. 1. ábra Beszúrás lap A Képek és grafikák fejezetnél már megismerkedtünk az

Részletesebben

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió Kézikönyv SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió Copyright 2006 MonArch Kft., SOFiSTiK AG Minden jog fenntartva Ez a kézikönyv és a hozzá tartozó szoftver a MonArch Kft. által

Részletesebben

Felsô menü: Jogszabály- és dokumentumtár menüpont. Almenüpontok:

Felsô menü: Jogszabály- és dokumentumtár menüpont. Almenüpontok: JogTárház Használati útmutató Felsô menü: Jogszabály- és dokumentumtár menüpont Almenüpontok: Jogszabályok Megjeleníti a teljes jogszabálylistát. A Következô oldal illetve az Elôzô oldal linkekre kattintva

Részletesebben

13. A Paint rajzolóprogram

13. A Paint rajzolóprogram 13. A Paint rajzolóprogram A Windows operációs rendszer beépített rajzolóprogramja, tartozéka a Paint. A program egyszerű ábrák rajzolására és képek kezelésére alkalmas. PAINT A WINDOWS-7-BEN A programot

Részletesebben

Az ÉMI Nonprofit Kft. FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉS PÁLYÁZATI PORTÁL kezelése

Az ÉMI Nonprofit Kft. FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉS PÁLYÁZATI PORTÁL kezelése Az ÉMI Nonprofit Kft. FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉS PÁLYÁZATI PORTÁL kezelése http://uszt-futeskorszerusites.hu A pályázati portál címlapja és nyitóoldala 1 Tartalomjegyzék 1. Regisztráció a pályázati portálra...

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA 2015-04-01 Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÉTDR a mindenkori jogszabályi keretek között működik, a csatlakozó szerveknek és személyeknek a mindenkori jogszabály szerint

Részletesebben

Budapest, 2009. 1. oldal

Budapest, 2009. 1. oldal e-m@il:vibastile@monornet.hu, web:www.vibastile.hu Budapest, 2009 1. oldal e-m@il:vibastile@monornet.hu, web:www.vibastile.hu TARTALOM 1. A PROGRAM INDÍTÁSA... 3 2. A PROGRAM FUNKCIÓI... 3 3. FIZETÉSI

Részletesebben

Érték-Térkép. Budapest, 2015. április

Érték-Térkép. Budapest, 2015. április TeIR Érték-Térkép Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. Az alkalmazás célja... 3 2. Tervek feldolgozásának módszertana... 3 3. Támogatási adatok betöltésének módszertana... 3

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 3 2. Bejelentkezés... 3 3. Rendszerfelület felépítése... 4 4. Aggregátor felület... 4 4.1 Speciális szűrési opciók...

Részletesebben

AutoCad RAJZFELÜLET BEÁLLÍTÁSAI

AutoCad RAJZFELÜLET BEÁLLÍTÁSAI AutoCad RAJZFELÜLET BEÁLLÍTÁSAI Ajánlott klasszikus munkaterület beállítása (menüsor, ikonok egyszerre jelennek meg) Tipp!!! JOBB egérgomb használatával aktuális munkafelületek, menüsorok tulajdonságait

Részletesebben

Műszaki informatika I. (CAD I.)

Műszaki informatika I. (CAD I.) DE-MK ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK Műszaki informatika I. (CAD I.) MFCAD31E03 1 1. gyakorlat Bevezetés Információk a kurzusról A Műszaki informatika I., Műszaki informatika II. és Műszaki informatika III. című

Részletesebben

Bevezetés. A WebAccess használatának bemutatása előtt néhány új funkció felsorolása következik:

Bevezetés. A WebAccess használatának bemutatása előtt néhány új funkció felsorolása következik: Bevezetés Leveleink, naptárunk, stb. megtekintése bármely gépen egy egyszerű webböngésző (Mozilla, Explorer) segítésével is lehetséges. GroupWise rendszernek ezt a megjelenési formáját GroupWise WebAccessnek

Részletesebben

Adósságrendezési eljárás - Ügyfél alkalmazás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS

Adósságrendezési eljárás - Ügyfél alkalmazás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS Adósságrendezési eljárás - Ügyfél alkalmazás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS Tartalom 1 BEVEZETÉS... 3 2 ÜGYFÉL ALKALMAZÁS SZOFTVERKÖVELEMÉNYEI... 3 3 ÜGYFÉL ALKALMAZÁS ÁLTALÁNOS JELLEGŰ FUNKCIÓI... 3 3.1 Be- és kijelentkezés...

Részletesebben

IGLU Software 4028 Debrecen, Rózsahegy u. 26. Tel.: 0620-537-33-21 E-mail: Iglu@t-online.hu www.iglu.hu MEDIALIB ÁLTALÁNOS KATALOGIZÁLÓ ÉS NYILVÁNTARTÓ IRODAI PROGRAM KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (v 2.3.1-2003.10)

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről belföldi partner nevében

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről belföldi partner nevében TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről belföldi partner nevében TARTALOMJEGYZÉK Regisztráció 2 1. Az Ön neve és kapcsolat-felvételi adatai

Részletesebben

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa)

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok általános jellemzői Minden nyomtatványköteg áll

Részletesebben

VÁTI Kht. Dokumentációs Központ Felhasználói segédlet elektronikus dokumentum küldéséhez

VÁTI Kht. Dokumentációs Központ Felhasználói segédlet elektronikus dokumentum küldéséhez VÁTI Kht. Dokumentációs Központ Felhasználói segédlet elektronikus dokumentum küldéséhez Tartalomjegyzék: 1. Bevezető... 2 2. Belépés... 3 Microsoft Internet Explorer 7 esetében... 3 Mozilla Firefox 2

Részletesebben

Intellio Video System 2. Csatlakozási útmutató a demószerverhez

Intellio Video System 2. Csatlakozási útmutató a demószerverhez Intellio Video System 2 Csatlakozási útmutató a demószerverhez Az Intellio Video System Client 2 telepítése Az Intellio Video System Client 2 kliens telepítését az IntellioClient2Setup.exe fájl elindításával

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. eanim.com info@eanim.com

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. eanim.com info@eanim.com FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV eanim.com info@eanim.com BEVEZETÉS A Science Guide - természettudományos kísérletek és megfigyelések gyűjteménye nevet viselő digitális tananyag négy részből áll, amelyekben egymástól

Részletesebben

PC-DVR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. A műszaki tartalom előzetes bejelentés nélküli változtatásának jogát fenntartjuk!

PC-DVR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. A műszaki tartalom előzetes bejelentés nélküli változtatásának jogát fenntartjuk! PC-DVR Számítógép alapú digitális videojel rögzítő FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A műszaki tartalom előzetes bejelentés nélküli változtatásának jogát fenntartjuk! 1. TARTALOMJEGYZÉK 1. TARTALOMJEGYZÉK...1 2.

Részletesebben

DOCSTAMP FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ A DOCSTAMP DOKUMENTUM KEZELŐ RENDSZERHEZ. 2015. április 10. v1.5

DOCSTAMP FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ A DOCSTAMP DOKUMENTUM KEZELŐ RENDSZERHEZ. 2015. április 10. v1.5 DOCSTAMP FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ A DOCSTAMP DOKUMENTUM KEZELŐ RENDSZERHEZ 2015. április 10. v1.5 1. 1. Tartalom 2. BEVEZETŐ 3 3. DOCSTAMP ALKALMAZÁS TELEPÍTÉSE 4 4. DOKUMENTUM KEZELÉSI FUNKCIÓK 5 4.1

Részletesebben

Jövedelem-Kiegésztési Rendszer - JKR

Jövedelem-Kiegésztési Rendszer - JKR Jövedelem-Kiegésztési Rendszer - JKR Felhasználói kézikönyv Verzió: 1.0 Tartalomjegyzék I. Intézményi regisztráció... 4 I.1 Intézményi adatok... 4 II. Bejelentkezés... 6 III. Adatkezelés... 7 III.1 Munkavállalók...

Részletesebben

Kézikönyv. Gyártási lista kezelő infosystemek

Kézikönyv. Gyártási lista kezelő infosystemek Kézikönyv Gyártási lista kezelő infosystemek Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 6 2 ÁRUCIKK - ÜRES... 7 3 ÁRUCIKK - VÁLTOZTATÁS [1.402.028 KRF.MCS.028 KRF ZÁRT, HORG. ANYA M27]... 8 4 ÁRUCIKK

Részletesebben

KID - 6.02 verzióváltás Felhasználói kézikönyv

KID - 6.02 verzióváltás Felhasználói kézikönyv KID - 6.02 verzióváltás Felhasználói kézikönyv 2014. február 18. Tartalom 1. Bevezető... 3 2. Felhasználói felület... 3 2.1. Funkciócsoport választó... 3 2.2. Megbízások főablak... 4 2.3. Információk ablak...

Részletesebben

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2 Üdvözöljük A Solid Edge 19-es verziója az innovatív megoldásokra és a vállalaton belüli kommunikációra fókuszál, ezzel célozva meg a közepes méretű vállalatok igényeit. Több száz újdonsággal a Solid Edge

Részletesebben

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére. 4. számú melléklet

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére. 4. számú melléklet Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére 4. számú melléklet Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. e-matrica értékesítésére vonatkozó együttműködési

Részletesebben

INFORMATIKA 5-8. évfolyam

INFORMATIKA 5-8. évfolyam INFORMATIKA 5-8. évfolyam A helyi tantervünket az 51/2012. (XII.21.) EMMI rendelet: 2. melléklet 2.3.2 Informatika 5-8. alapján készítettük. A tantárgy nevelési és fejlesztési nak megvalósításához a szabadon

Részletesebben

AVG 9 Anti-Virus plusz Tuzfal

AVG 9 Anti-Virus plusz Tuzfal AVG 9 Anti-Virus plusz Tuzfal Felhasználói kézikönyv Dokumentumverzió 90.6 (14.9.2009) Copyright AVG Technologies CZ, s.r.o. Minden jog fenntartva. Minden egyéb márkanév a tulajdonosok tulajdonát képezi.

Részletesebben

Számlázás-házipénztár. (SZAMLA) 2015.21 verzió. Kezelési leírás

Számlázás-házipénztár. (SZAMLA) 2015.21 verzió. Kezelési leírás Számlázás-házipénztár (SZAMLA) 2015.21 verzió Kezelési leírás FORINT-Soft Kft. Számlázás-házipénztár 2 Tartalomjegyzék 1. Általános információk... 5 1.1. A program típusai... 5 1.2. Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása

7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása 7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása Olvassuk be a korábban elmentett Nyaralo nevű rajzunkat. Ezen a gyakorlaton az elkészített modellből fogunk tervdokumentációt készíteni,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés Angyal Krisztián Szövegszerkesztés A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés A követelménymodul száma: 1180-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-004-55 SZÖVEGSZERKESZTÉS

Részletesebben

Útmutató Támogatási Kérelem kitöltéséhez GUL-15-C

Útmutató Támogatási Kérelem kitöltéséhez GUL-15-C Útmutató Támogatási Kérelem kitöltéséhez GUL-15-C Tartalom 1. Regisztráció... 2 2. Bejelentkezés, jelszóváltoztatás, elfelejtett jelszó... 5 3. EPTK felület bemutatása... 7 3.1. Fő menüpontok... 8 1.1.1.

Részletesebben

adatbázisát? világméretű Hogyan használjuk a találmányok Európai Szabadalmi Hivatal Ingyenes hozzáférés

adatbázisát? világméretű Hogyan használjuk a találmányok Európai Szabadalmi Hivatal Ingyenes hozzáférés Európai Szabadalmi Hivatal Ingyenes hozzáférés több mint 50 millió, a világ műszaki fejlődését 1836-tól bemutató szabadalmi dokumentumhoz Hogyan használjuk a találmányok világméretű adatbázisát? Amit előzetesen

Részletesebben

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása A NeoSoft Informatika NeoCMS márkanévvel ellátott rendszere könnyen, gyorsan testre szabható tartalommenedzselő rendszer, mely egyedileg átalakítható, és így

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv NEPTUN-@Napló Felhasználói kézikönyv NEPTUN-@Napló Elektronikus Ellenőrzőkönyv Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Az e-ellenőrzőkönyv általános áttekintése... 4 WEB alkalmazások kezelése...

Részletesebben

GoLabel használati útmutató

GoLabel használati útmutató Tartalom 1. Bevezetés... 1 1.1 Elindítás... 1 1.2 A főképernyő... 1 2. Munkakörnyezet... 2 2.1 Általános... 2 2.2 Parancsterület... 2 3. GoLa bel eszköztár... 3 3.1 Általános eszköztár... 3 3.2 Objektum

Részletesebben

WSCAD 5 Installáció Tartalomjegyzék Bevezetés... 1 Általános tudnivalók az Installációs terv programrészről... 1 Teljesítményadatok... 1 Munkafelület... 5 Munkafelület... 5 Eszköztárak... 6 Az eszköztárak

Részletesebben

2013.05.31. Utófinanszírozás: Vegyes finanszírozás: Szállítói finanszírozás: Engedményezés: Pénzügyi elszámolás részletes szabályai

2013.05.31. Utófinanszírozás: Vegyes finanszírozás: Szállítói finanszírozás: Engedményezés: Pénzügyi elszámolás részletes szabályai Utófinanszírozás: Pénzügyi elszámolás részletes szabályai Pályázati e-ügyintézés, Online számlakitöltő A projekt során felmerülő költségek utólagos támogatási formája, a számla, vagy egyéb, az elszámolást

Részletesebben

MUNKAANYAG. Pölöskeiné Hegedüs Helén. Irodatechnika és elektronikus ügyfélkiszolgáló rendszerek, eszközök. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Pölöskeiné Hegedüs Helén. Irodatechnika és elektronikus ügyfélkiszolgáló rendszerek, eszközök. A követelménymodul megnevezése: Pölöskeiné Hegedüs Helén Irodatechnika és elektronikus ügyfélkiszolgáló rendszerek, eszközök A követelménymodul megnevezése: Gazdálkodás, projektvezetés A követelménymodul száma: 1181-06 A tartalomelem

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Ami kimaradt és kevésbé fontos dolgok Teljesen új adattábla létrehozása Bitmap adatok kezelése Szerkesztés bitmap képről Térképek terjesztése Teljesen

Részletesebben

Új év nyitás ÉV NYITÁS ELŐTT KÉSZÍTSÜNK BIZTONSÁGI MENTÉST A CIN MAPPÁTÓL!

Új év nyitás ÉV NYITÁS ELŐTT KÉSZÍTSÜNK BIZTONSÁGI MENTÉST A CIN MAPPÁTÓL! Új év nyitás Szoftverünk megvásárlásával Ön a szerződésben meghatározott időn keresztül használhatja a programot, de általában örökös felhasználói jogot kap. Egy adott gazdasági időszak végén célszerű

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve Internetes verzió 2012. 04. 05. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Az alkalmazás felépítése...

Részletesebben

MŰSZAKI IGAZGATÓSÁG. WebEye MDT Felhasználói Kézikönyv. v. 1.0

MŰSZAKI IGAZGATÓSÁG. WebEye MDT Felhasználói Kézikönyv. v. 1.0 MŰSZAKI IGAZGATÓSÁG WebEye MDT Felhasználói Kézikönyv v. 1.0 Készítette: Szabados Gábor 2011.03.09. Tartalom Főképernyő... 3 WebEye MDT Főképernyő... 4 Főmenü... 5 Tankolás... 6 Költségek és kiadások...

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2006. (...) FVM rendelete

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2006. (...) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2006. (...) FVM rendelete Tervezet az ingatlan-nyilvántartás tartalmában változást eredményező sajátos célú földmérési és térképészeti tevékenység végzésének

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) II. Címkézés, Szűrés, Szelektálás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Attribútumok eszköztár Elem azonosítás - kiválasztott

Részletesebben

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés 1. Ablak A képernyő azon része, amelyben programok futhatnak. 2. Aláhúzott A karakter egyszeres vonallal történő aláhúzása a szövegben. 3. Algoritmus Egy feladat megoldását eredményező, véges számú lépések

Részletesebben

BEVEZETÉS A SULINET DIGITÁLIS TUDÁSBÁZIS (SDT) HASZNÁLATÁBA

BEVEZETÉS A SULINET DIGITÁLIS TUDÁSBÁZIS (SDT) HASZNÁLATÁBA Előadás nyomdakész anyaga BEVEZETÉS A SULINET DIGITÁLIS TUDÁSBÁZIS (SDT) HASZNÁLATÁBA Főző Attila László, fozoa@sulinet.hu Koplányi Emil, kemil@sulinet.hu Nagy Regina, nagyr@sulinet.hu Sulinet Programiroda

Részletesebben

WINDOWS XP - A GRAFIKUS FELÜLET KEZELÉSE

WINDOWS XP - A GRAFIKUS FELÜLET KEZELÉSE WINDOWS XP - A GRAFIKUS FELÜLET KEZELÉSE ASZTAL Asztalnak nevezzük a Windows indításakor megjelenı képernyıterületet. Ez a grafikus felhasználói felület. Munkaasztalunk bizonyos tulajdonságait tekintve

Részletesebben

TERC-ETALON Online Építőipari Költségvetés-készítő és Kiíró programrendszer Felhasználói kézikönyv

TERC-ETALON Online Építőipari Költségvetés-készítő és Kiíró programrendszer Felhasználói kézikönyv TERC-ETALON Online Építőipari Költségvetés-készítő és Kiíró programrendszer Felhasználói kézikönyv TERC Kft. Budapest 2015. április 2 Tartalomjegyzék TERC-ETALON ONLINE Tartalomjegyzék... 3 1. Bevezetés...

Részletesebben

Windows alapismeretek

Windows alapismeretek Windows 98 alapismeretek 8/1 A rendszer indulása A számítógép bekapcsolása és a rendszer elindulása után megjelenik a Windows képernyője, rajta bal oldalon az ikonokkal, alul a tálcával. Ha a Start gombra

Részletesebben

S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R

S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (KIV O NAT 2018 JÚNIUS) SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK A térinformatikai rendszer kezelőfelülete Autodesk MapGuide Enterprise

Részletesebben

Diplomaterv Portál. Elektronikus szakdolgozat és diplomaterv nyilvántartó és archiváló rendszer. Felhasználói útmutató v11

Diplomaterv Portál. Elektronikus szakdolgozat és diplomaterv nyilvántartó és archiváló rendszer. Felhasználói útmutató v11 Elektronikus szakdolgozat és diplomaterv nyilvántartó és archiváló rendszer v11 Tevesz Gábor 2013. február 8. Bevezetés A 2010/11 tanév kezdetétől a Villamosmérnöki és Informatikai Kar a Szakdolgozat készítés

Részletesebben

Blonde. Szépségszalon, Szolárium, Spa, Fitness. Ügyviteli Rendszer. Funkcionális Specifikáció. Verzió 1.1

Blonde. Szépségszalon, Szolárium, Spa, Fitness. Ügyviteli Rendszer. Funkcionális Specifikáció. Verzió 1.1 Blonde Szépségszalon, Szolárium, Spa, Fitness Ügyviteli Rendszer Funkcionális Specifikáció Verzió 1.1 Blonde Funkcionális Specifikáció v1.1 2012.01.12 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 1.1. A dokumentum

Részletesebben

2012.07.12. Pénzügyi elszámolás részletes szabályai. Utófinanszírozás: Sipos-Kovács Mónika DARFÜ Nonprofit Kft. Vegyes finanszírozás:

2012.07.12. Pénzügyi elszámolás részletes szabályai. Utófinanszírozás: Sipos-Kovács Mónika DARFÜ Nonprofit Kft. Vegyes finanszírozás: Pénzügyi elszámolás részletes szabályai Utófinanszírozás: A projekt során felmerülő költségek utólagos támogatási formája, a számla, vagy egyéb, az elszámolást alátámasztó dokumentum teljes összegének

Részletesebben

Digitális terepmodell modul

Digitális terepmodell modul Digitális terepmodell modul GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program DigiKom Kft. 2006-2010 Tartalomjegyzék Bevezetés DTM létrehozása DTM módosítása DTM betöltése, lezárása Intepoláció Szintvonalkészítés

Részletesebben

OptiJUS. Opten, 2014. Tartalomjegyzék

OptiJUS. Opten, 2014. Tartalomjegyzék OptiJUS Opten, 2014. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 1 Bemutató... 2 2 Telepítés... 3 3 Regisztráció... 8 4 A programról általánosan... 10 5 Testreszabás... 19 6 Induló oldal... 28 7 Adatbázis...

Részletesebben

Adminisztrátori kézikönyv (Ver: 2.0.0.1)

Adminisztrátori kézikönyv (Ver: 2.0.0.1) (Ver: 2.0.0.1) Tartalomjegyzék Adminisztrátori ismeretek...4 Bevezetés...4 1. A rendszer telepítése...4 1.1 A telepítés elvégzése...4 1.2 A hardverkulcs használata...5 1.3 A telepített komponensek...6

Részletesebben

AIX 6.1. IBM Systems Director Console for AIX

AIX 6.1. IBM Systems Director Console for AIX AIX 6.1 IBM Systems Director Console for AIX AIX 6.1 IBM Systems Director Console for AIX Megjegyzés Az információk és a tárgyalt termék használatba vétele előtt olvassa el a Nyilatkozatok oldalszám:

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv NEPTUN-@Napló Felhasználói kézikönyv NEPTUN-@Napló Elektronikus Iskolai Osztálynapló Bevezetés Tartalom Bevezetés... 6 Általános funkciók... 6 Dokumentumok... 7 Milyen eszközökön használható a program?...

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: Word 2003 magyar nyelvű változat

Dr. Pétery Kristóf: Word 2003 magyar nyelvű változat 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Rövid oktatói útmutató a Neptun használatához

Rövid oktatói útmutató a Neptun használatához Rövid oktatói útmutató a Neptun használatához Böngésző ellenőrzése A Neptun csak legalább Internet Explorer 9.0+ vagy Mozilla Firefox 15+ böngészővel használható Kérem ellenőrizze a böngésző Súgó menüjének

Részletesebben

Újdonságok az ArchiTECH.PC V2014.0-es verziójában

Újdonságok az ArchiTECH.PC V2014.0-es verziójában Újdonságok az ArchiTECH.PC V2014.0-es verziójában 1 Új menüfunkciók 2 Új eszközök 3 Új opciók 4 Újdonságok a tárgy könyvtárban 5 Egyebek 1 Új menüfunkciók 1.1 - xxx elrejtése (yyy (zzz) fólia) A xxx elrejtése

Részletesebben

1 Újdonságok a 3D szerkesztő módban

1 Újdonságok a 3D szerkesztő módban ArchiTECH.PC V8.0 verzió újdonságai 1 - Újdonságok a 3D szerkesztő módban 2 - Új eszközök 3 - Új menüparancsok 4 - Új paraméterek 5 - PDF import 6 - Információs jelek technikai jellegű módosítása a 2D

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: Excel 2007 feladatok és megoldások 2.

Dr. Pétery Kristóf: Excel 2007 feladatok és megoldások 2. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Tartalomjegyzék Általános ismeretek a programról A táblázatok használata Az objektumtípusok áttekintése Részletes leírás Statisztikai jelentés 129

Tartalomjegyzék Általános ismeretek a programról A táblázatok használata Az objektumtípusok áttekintése Részletes leírás Statisztikai jelentés 129 Tartalomjegyzék Általános ismeretek a programról 3 Több felhasználós környezet, motorfüggetlenség 3 Belépés, kilépés 6 Űrlapok és táblázatok 8 Üzemmódok 11 Űrlap állapotok 13 Leválogatások, keresések 14

Részletesebben

ibanq 2 Felhasználói kézikönyv

ibanq 2 Felhasználói kézikönyv Copyright 2015 AXA 1. oldal ibanq 2 Felhasználói kézikönyv AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe az AXA Bank Europe SA törvényes képviselője / 1138 Budapest, Váci út 135-139. D-C. ép. / Fővárosi

Részletesebben

1. oldal, összesen: 29 oldal

1. oldal, összesen: 29 oldal 1. oldal, összesen: 29 oldal Bevezetõ AXEL PRO Nyomtatványkitöltõ Program Az AXEL PRO Nyomtatványkitöltõ egy olyan innovatív, professzionális nyomtatványkitöltõ és dokumentum-szerkesztõ program, mellyel

Részletesebben

Spike Trade napló_1.1 használati útmutató

Spike Trade napló_1.1 használati útmutató 1 Spike Trade napló_1.1 használati útmutató 1 ÁLTALÁNOS ÁTTEKINTŐ A táblázat célja, kereskedéseink naplózása, rögzítése, melyek alapján statisztikát készíthetünk, szűrhetünk vagy a már meglévő rendszerünket

Részletesebben

Tartalom Belépés a számlára Beállítások ablak 22 Beállítási lehetőségek első belépéskor Pozíciók ablak 23 Bemutató túra indítása Élő megbízások

Tartalom Belépés a számlára Beállítások ablak 22 Beállítási lehetőségek első belépéskor Pozíciók ablak 23 Bemutató túra indítása Élő megbízások y 1 Tartalom Belépés a számlára 3 Beállítási lehetőségek első belépéskor 4 Bemutató túra indítása 5 Főképernyők 6 Termék keresése 7 Áttekintés ablak 8 Árfolyam figyelő listák (Watchlist) 9 Árfolyam figyelő

Részletesebben

TELEMATICS regisztrációs segédlet. Gépek első aktiválása. Gép aktiválása meglévő TELEMATICS profilhoz

TELEMATICS regisztrációs segédlet. Gépek első aktiválása. Gép aktiválása meglévő TELEMATICS profilhoz TELEMATICS regisztrációs segédlet Gépek első aktiválása Gép aktiválása meglévő TELEMATICS profilhoz CLAAS TELEMATICS Kedves partnerünk! Ön egy TELEMATICS rendszerrel felszerelt gép tulajdonosa. Gratulálunk!

Részletesebben

14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben

14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben 14. Fotórealisztikus megjelenítés 1019 14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben A program az OpenGL technika alkalmazásával gyors lehetőséget biztosít a modellben való mozgásra. A mozgás mellett lehetőség van

Részletesebben

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára E-Fedezetkezelő felhasználói kézikönyv Fővállalkozói adminisztrátorok számára Tartalomjegyzék 1. Program általános használata... 2 1.1. Szoftver követelmények... 2 1.2. Jogosultság függő működés... 2 1.3.

Részletesebben

NMS közösségi tér a hallgatói weben

NMS közösségi tér a hallgatói weben NEPTUN MEET STREET (NMS) HALLGATÓI WEB Felhasználói dokumentáció verzió 3.6. Budapest, 2013. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.0. 2011.03.03. 2.2 A virtuális terek megjelenítése 9.

Részletesebben

VELUX CAD 2011. VELUX ablaktervező rendszer AutoCAD-hez FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

VELUX CAD 2011. VELUX ablaktervező rendszer AutoCAD-hez FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV VELUX CAD 2011 VELUX ablaktervező rendszer AutoCAD-hez FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 2 Telepítés és a VELUX CAD 2011 indítása Rendszerkövetelények: - Pentium IV alapú számítógép (vagy j obb), - Minimum 256 MB

Részletesebben

Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz

Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz 1. Jogszabályi háttér Az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendeletben foglaltak szerint: 4. (1) Az e-közmű üzemeltetéséért,

Részletesebben

3. ALKALOM. Felsorolás Helyesírás ellenırzés Váltás kis és nagybető között Táblázat Ablak felosztása Formátummásoló FELSOROLÁS ÉS SZÁMOZÁS

3. ALKALOM. Felsorolás Helyesírás ellenırzés Váltás kis és nagybető között Táblázat Ablak felosztása Formátummásoló FELSOROLÁS ÉS SZÁMOZÁS 3. ALKALOM Felsorolás Helyesírás ellenırzés Váltás kis és nagybető között Táblázat Ablak felosztása Formátummásoló FELSOROLÁS ÉS SZÁMOZÁS Felsorolás jelölés és számozás A felsorolás készítése bekezdés

Részletesebben

1. BEVEZETÉS. Marathon TERRA felhasználói kézikönyv

1. BEVEZETÉS. Marathon TERRA felhasználói kézikönyv Marathon TERRA felhasználói kézikönyv Alkalmazás verziószáma: 1.0.21.0 2011. Új verzió kiadásáig érvényes! Fejlesztő: Rácz Zoltán (racz.z@vnet.hu) 1. BEVEZETÉS A Marathon rendszer története egészen 2002-ig

Részletesebben