AutoCad RAJZFELÜLET BEÁLLÍTÁSAI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AutoCad RAJZFELÜLET BEÁLLÍTÁSAI"

Átírás

1 AutoCad RAJZFELÜLET BEÁLLÍTÁSAI Ajánlott klasszikus munkaterület beállítása (menüsor, ikonok egyszerre jelennek meg) Tipp!!! JOBB egérgomb használatával aktuális munkafelületek, menüsorok tulajdonságait lehet megváltoztatni. IKONOK testreszabása: Jobb egérgomb szabad felületen AutoCad Listából kiválasztható a használni kívánt ikonsor, parancssor. Leggyakrabban használt elemek: -Fóliák -Központi -Megjelenési sorrend -Méretezés -Módosítás -Rajz -Stílusok -Tulajdonságok Munkaterület tulajdonságainak beállítása: Jobb egérgomb szabad felületen Beállítások

2 FÓLIÁK KEZELÉSE Formátum Beállítások vagy Fóliatulajdonság kezelő ikon

3 Be Be- és kikapcsolja a kijelölt fóliákat. Egy bekapcsolt fólia látható és nyomtatható. Ha a fólia ki van kapcsolva, akkor láthatatlan, és még a Nyomtatás bekapcsolt állapotában sem lehet kinyomtatni. Fagyasztás Lefagyasztja a kijelölt fóliákat minden nézetablakban, a Modell lapot is beleértve. A fóliák lefagyaszthatók a ZOOM, a TOL és sok egyéb művelet felgyorsításához, az objektum-kiválasztás hatékonyabbá tételéhez, és összetett rajzok újragenerálási idejének csökkentéséhez. A fagyasztott fóliákon található objektumok megjelenítése, nyomtatása, rejtése, renderelése és újragenerálása nem lehetséges. Fagyassza le azokat a fóliákat, amelyeket hosszabb ideig láthatatlanná kíván tenni. Ha úgy tervezi, hogy a láthatóság beállításokat gyakran fogja kapcsolgatni, akkor használja a BE/KI beállítást, hogy elkerülje a rajz frissítését. Lefagyaszthatja a fóliákat az összes nézetablakban, az aktuális elrendezés nézetablakban, vagy az új elrendezés nézetablakokban, amint azokat létrehozza. Lelakatolás Lezárja és engedélyezi a kijelölt fóliákat. Egy lezárt fólián található objektumok nem módosíthatók. Szín A kijelölt fóliákhoz társított színt módosítja. A szín nevére kattintva megjelenik a Szín kiválasztása párbeszédpanel. Vonaltípus A kijelölt fóliákhoz társított vonaltípust módosítja. A vonaltípus nevére kattintva megjelenik a Vonaltípus kiválasztása párbeszédpanel. Vonalvastagság A kijelölt fóliákhoz társított vonalvastagságot módosítja. A vonalvastagság nevére kattintva megjelenik a Vonalvastagság párbeszédpanel. Nyomtatási stílus A kijelölt fóliákhoz társított nyomtatási stílust módosítja. Ha színfüggő nyomtatási stílusokat használ (ha a PSTYLEPOLICY rendszerváltozó értéke 1), a fóliához tartozó nyomtatási stílus nem változtatható meg. A nyomtatási stílusra kattintva megjelenik a Nyomtatási stílus kiválasztása párbeszédpanel. Nyomtatás A kijelölt fóliák nyomtathatóságát vezérli. Ha egy fólia nyomtathatósága ki van kapcsolva, a rajta található objektumok még láthatók. A kikapcsolt vagy fagyasztott fóliák nem kerülnek nyomtatásra, függetlenül a nyomtatási beállítástól. Fagyasztás új nézetablakban Fagyasztja a kiválasztott fóliákat az aktuális elrendezés nézetablakban. Fagyaszthat vagy felolvaszthat fóliákat az aktuális nézetablakban, a többi elrendezés nézetablak láthatóságára gyakorolt hatás nélkül.

4 Új csoportszűrő Új csoportnév megadása. Egy vagy több fóliát kijelölünk, amit az új csoportba szeretnénk elhelyezni. Egérrel áthúzzuk az új csoportba. Új tulajdonságszűrő Új szűrő név megadása. Szűrő definíciója kiválasszuk a szűrési feltételeket. Több szűrési feltétel is megadható

5 KÜLSŐ HIVATKOZÁS (dwg, jpg, ) BEILLESZTÉSE DWG rajz beillesztése: Beillesztés DWG-referencia KÉP beillesztése: Beillesztés Raszterkép-referencia DWG-referencia EOV koordináta szerinti dwg rajzoknál lépték, beillesztési pont, elforgatás értékének külön megadása nem szükséges. Raszterkép-referencia Kép beillesztésénél beillesztési pont és méretarány megadása képernyőn célszerű. RASZTERKÉP VÁGÁSA Módosítás Részlet kiemelése Kép Vágás tulajdonságai parancssorban megadhatók.

6 ELRENDEZÉSI ABLAKOK BEÁLLÍTÁSA (TERVLAPOK) Elrendezési ablak létrehozásánál megadjuk a lap nyomtatási méretét.

7 ELRENDEZÉSI ABLAKOK BELÜL NÉZETABLAKOK LÉTREHOZÁSA Egy elrendezési ablakon belül több nézetablakot is létrehozhatunk. ÚJ NÉZETABLAK LÉTREHOZÁSA Nézet Nézetablakok Új nézetablakok Meglévő sémák közül válogathatunk. Poligom határvonalú nézetablak Bármely formájú ablakot létrehozhatunk. Meglévő nézetablakot könnyen másolhatunk Ctrl-C Ctrl-V Ebben az esetben nézetablak beállításai is megmaradnak (lépték, rajz elhelyezkedése)

8 NÉZETABLAKON BELÜLI LÉPTÉK MEGADÁSA Nézetablak aktívvá tétele duplán belekattintunk ablakba, megvastagodik nézetablak kerete. Lépték megadása nézetablakon belül: 1:1 M=1:1000 1:2 M=1:2000 1:4 M=1:4000 2:1 M=1:500 4:1 M=1:250. Zárolás után nézetablakon belül nem változtatható rajz mérete és elhelyezkedése. NÉZETABLAKON BELÜLI LÁTHATÓSÁG MEGADÁSA Minden egyes nézetablaknál beállíthatjuk, hogy mely rajzi elemeket láthassuk. Ezek megadása a fóliakezelőben történik. Az adott nézetablaknak aktívnak kell lenni duplán belekattintunk ablakba. Fóliatulajdonság-kezelőben tulajdonságok kiegészülnek új elemekkel (NA előtag) NA Fagyasztás Be és kikapcsolásával állíthatjuk be, hogy adott nézetablakon belül látható vagy nem látható az adott fólia. NA Szín Adott nézetablakon belül más színt adhatunk meg a fóliának. NA Vonaltípus Adott nézetablakon belül más vonaltípust adhatunk meg a fóliához. NA Vonalvastagság Adott nézetablakon belül más vonalvastagságot adhatunk meg a fóliához. NA Átlátszóság Adott nézetablakon belül más átlátszósági mértéket adhatunk meg a fóliához

9 RAJZOLÁS VONALLÁNC ALKALMAZÁSA Rajzolhatunk a Modelltérben, valamint elrendezési ablakon belüli nézetablakban is. Nézetablakon belüli rajzolásnál, ha azt akarjuk, hogy alaptérképen rajzoljunk aktívnak kell lenni nézetablaknak duplán belekattintunk ablakba. Nézetablakon kívül is rajzolhatunk, akkor ez csak adott elrendezési ablakon látszik. Rajzolásnál vonallánc használata javasolt. Az új rajzelem mindig az aktuális fóliára kerül, és mindig legfelülre. Ezután megváltoztathatjuk, hogy hol helyezkedjen el az elem. Legfelül Legalul Objektum fölött Objektum alatt Ha vonalláncon belül új pontot akarunk létrehozni, valamint törölni Ráállunk egy pontra Megjelenik Töréspont hozzáadása és Töréspont eltávolítása. Adott vonalszakasz felezőpontjánál is létrehozhatjuk az új töréspontot.

10 VONALVASTAGSÁG MEGADÁSA Vonalvastagságot megadhatjuk fóliakezelőn belül is. Az itt megadott érték minden léptékben ugyan az marad, nyomtatásnál minden esetben a megadott érték. Rajzon, nézetablakon belül akkor látható vonalvastagság, ha bekapcsoljuk a vonalvastagság megjelenítése ikont. Vonalvastagságot megadhatjuk a vonal tulajdonságai ablakban is. (Tulajdonság ablak megjelenítése vonalat kijelöljük jobb egérgomb Tulajdonságok) Globális szélességet adjuk itt meg. Az így megadott érték nézetablakon belül arányosan változik a lépték mértékével. Vonaltípust a fóliakezelőben adhatjuk meg, léptékét a Tulajdonság ablakban Vonaltípuslépték ablakon belül.

11 PÁRHUZAMOS VONALAK VONALAK METSZÉSE Több elemet is kijelölhetünk metszőnek. VONALAK ELÉRÉSE VONALAK ELÉRÉSE Párhuzamos ikon Parancssorban megadjuk a párhuzamos távolságát Előbb kijelöljük, hogy melyik vonallal akarunk párhuzamosat hűzni, majd az irányt melyik oldalára. Metszés ikon Előbb kijelöljük melyik elemmel akarunk metszeni ENTER Majd kijelöljük amit le akarunk vágni. Elérés ikon Előbb kijelöljük melyik elemhez szeretnénk, hogy elérjen egy adott vonal majd ENTER Majd kijelöljük azt a vonalat amit meg akarunk hosszabbítani. Vonal rajzolása közben JOBB egérgomb után módosíthatjuk, hogy milyen típusú vonalat alkalmazzunk, pl. ívek rajzolása. Raszter felülírások Vonalat igazíthatjuk más rajzi elemekhez, párhuzamos, felezőpont, stb.

12 KITÖLTÉSEK MEGADÁSA Egy felület kitöltésének egyik módszere: Az adott felületet körberajzoljuk, zárt vonalláncot létrehozva. Zárt vonallánc bezárás előtt JOBB egérgomb, majd Bezárás Ezután Menüsorban Sraffozás ikon Beállítjuk milyen kitöltést szeretnénk, szín típus Zárt vonallánc kiválasztása (Hozzáadás: Objektumok kiválasztása) Beállítjuk milyen kitöltést szeretnénk, szín típus ENTER Újból megjelenik Sraffozás ablak még változtathatunk beállításokon, majd OK KITÖLTÉS ÉS VONALRAJZOLÁS ELŐTT JELÖLJÜK KI MELYIK FÓLIÁN SZERETNÉNK DOLGOZNI!!!

13 KIOSZTÁS, SOKSZOROZÁS Egy adott elemet sokszorozhatunk, vízszintes függőleges, valamint középpont körül. Négyszögletes kiosztásnál megadjuk az oszlopok és sorok számát. Objektum/ok kiválasztása ENTER Sorok és oszlopok távolságának megadás értékkel vagy rajzon. Kiosztás szöge hasonló módon megadható. OK Poláris kiosztásnál megadjuk a kiosztás középpontját. Objektum/ok kiválasztása ENTER Elemek száma, kiosztási szöge. OK

14 SZÖVEG Bekezdés szöveg ikon. Szövegablak létrehozása Megjelenik Szövegformázás ablak. Itt első ablakban kiválaszthatunk előre beállított szövegstílusokat, vagy mi állíthatunk be különböző paramétereket. SZÖVEGSTÍLUS LÉTREHOZÁSA Szövegstílus ikon Szövegstílus ablakon belül beállíthatunk új stílust. Új létrehozása Meg kell adni az új szövegstílus nevét Majd megadjuk az új paramétereket Alkalmazás Szöveg írása előtt kijelölhetjük milyen szövegstílussal szeretnénk írni. Későbbiekben meglévő szövegnek is megváltoztathatjuk paramétereit ha Szövegstílus vezérlésben megváltoztatjuk stílusát.

15 MÉRETVONAL Illesztett és hosszirányú méretezés használata a leggyakoribb. Hosszirányú méretezés esetén csak vízszintesen és függőleges irányban tudunk méretezni. Méretezés szöveg írásához hasonlóan méretstílusok alapján történik. Méretstílus ikon Méretstílus ablakon belül beállíthatunk új stílust. Új létrehozása Meg kell adni az új méretstílus nevét, itt rákérdez arra, hogy mi legyen a kiindulási alapja, melyik stílus tulajdonságait másolja az újba. Folytatás Új méretstílus ablak megjelenik. Méretstílus ablakban megadhatjuk méretvonal beállításait: - Vonalak - Jelek és nyilak - Szöveg - Illesztés - Elsődleges mértékegységek - Alternatív mértékegységek, - Tűrések

16 Méretezés előtt kijelölhetjük melyik méretstílust szeretnénk használni. Későbbiekben meglévő méretezést is megváltoztathatjuk ha Méretstílus vezérlésben megváltoztatjuk stílusát. MÉRETEZÉS ÉS SZÖVEGÍRÁS ELŐTT JELÖLJÜK KI MELYIK FÓLIÁN SZERETNÉNK DOLGOZNI!!! SEGÍTSÉG!!! Tulajdonságok másolásával, vonalak, felületek tulajdonságait egyszerűen tudjuk másolni.

17 FÉLÉVZÁRÓ FELADATNÁL FONTOS ODAFIGYELNI - ELRENDEZÉSI ABLAKOK TULAJDONSÁGAIRA, MÉRETBEÁLLÍTÁSOK, LAPTULAJDONSÁGOK - ELRENDEZÉSI ABLAKOKON BELÜLI NÉZETABLAKOK LÉPTÉKBEÁLLÍTÁSAIRA. ZÁROLÁSÁRA, HOGY NE MOZDULJON EL RAJZFELÜLET NÉZETABLAKON BELÜL. - NÉZETABLAKON BELÜLI LÁTHATÓSÁGOK BEÁLLÍTÁSAIRA (NA BEÁLLÍTÁSOK FÓLIAKEZELŐBEN) - HA ALAPTÉRKÉPRE RAJZOLUNK NÉZETABLAKON BELÜL (DUPLÁN BELEKATTINTVA) VAGY MODELLTÉRBEN DOLGOZZUNK - RAJZ ELEMEK NE KEVEREDJENEK FÓLIÁK KÖZÖTT RENDEZETT FÓLIARENDSZER - VONALAK BEÁLLÍTÁSAI, VASTAGSÁGOK, LÉPTÉKEK, - SZÖVEG ÉS MÉRETEZÉS BEÁLLÍTÁSAI - KAPCSOLJUK BE A VONALVASTAGSÁGOK MEGJELENÍTÉSE IKONT, HOGY LÁSSUK, MILYEN LESZ A VÉGSŐ RAJZ

7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása

7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása 7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása Olvassuk be a korábban elmentett Nyaralo nevű rajzunkat. Ezen a gyakorlaton az elkészített modellből fogunk tervdokumentációt készíteni,

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2002 Blokkok, Xrefek

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2002 Blokkok, Xrefek 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése

Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése ERDŐGAZDÁLKODÁSI HATÓSÁGI BEJELENTÉSEK/ TERVEZETT ERDŐGAZDÁLKODÁSI TEV. BEJELENTÉSE A Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése a fakitermelési

Részletesebben

Újdonságok. Release 2

Újdonságok. Release 2 ARCHLine.XP 2009 Windows Újdonságok Release 2 A dokumentációban levı anyag változásának jogát a CadLine Kft fenntartja, ennek bejelentésére kötelezettséget nem vállal. A szoftver, ami tartalmazza az ebben

Részletesebben

3. gyakorlat. 1/7. oldal file: T:\Gyak-ArchiCAD19\EpInf3_gyak_19_doc\Gyak3_Ar.doc Utolsó módosítás: 2015.09.17. 22:57:26

3. gyakorlat. 1/7. oldal file: T:\Gyak-ArchiCAD19\EpInf3_gyak_19_doc\Gyak3_Ar.doc Utolsó módosítás: 2015.09.17. 22:57:26 3. gyakorlat Kótázás, kitöltés (sraffozás), helyiségek használata, szintek kezelése: Olvassuk be a korábban elmentett Nyaraló nevű rajzunkat. Készítsük el az alaprajz kótáit. Ezt az alsó vízszintes kótasorral

Részletesebben

Animációk, effektusok

Animációk, effektusok Áttűnések Előadásunk látványosabb, ha áttűnéseket, effektusokat használunk. Ismerkedjünk meg az áttűnésekkel. Az áttűnésekkel tudjuk megadni az átváltást az egyik diánkról a másikra. Az áttűnéseket érdemes

Részletesebben

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673, 30/9-593-167 kettős könyvviteli programrendszer v2.0 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV BEVEZETÉS, ELSŐ LÉPÉSEK térinformatikai rendszer kezelőfelülete SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK A Chrome rendszer használathoz Microsoft Internet Autodesk Explorer MapGuide 7.0+, Mozilla Enterprise

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv MINERVA Elektronikus Térinformatikai Rendszer Nyergesújfalu Felhasználói kézikönyv 2014. február t e l : 1 ) 4 3 0 1 7 2 0 f a x : ( 1 ) 4 3 0 1 7 1 9 m o b i l : ( 7 0 ) 3 8 9 9 5 7 7 e m a i l : b u

Részletesebben

Újdonságok az ArchiTECH.PC V2014.0-es verziójában

Újdonságok az ArchiTECH.PC V2014.0-es verziójában Újdonságok az ArchiTECH.PC V2014.0-es verziójában 1 Új menüfunkciók 2 Új eszközök 3 Új opciók 4 Újdonságok a tárgy könyvtárban 5 Egyebek 1 Új menüfunkciók 1.1 - xxx elrejtése (yyy (zzz) fólia) A xxx elrejtése

Részletesebben

WSCAD 5 Installáció Tartalomjegyzék Bevezetés... 1 Általános tudnivalók az Installációs terv programrészről... 1 Teljesítményadatok... 2 Munkafelület... 5 Munkafelület... 5 Eszköztárak... 7 Az eszköztárak

Részletesebben

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió Kézikönyv SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió Copyright 2006 MonArch Kft., SOFiSTiK AG Minden jog fenntartva Ez a kézikönyv és a hozzá tartozó szoftver a MonArch Kft. által

Részletesebben

VELUX CAD 2011. VELUX ablaktervező rendszer AutoCAD-hez FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

VELUX CAD 2011. VELUX ablaktervező rendszer AutoCAD-hez FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV VELUX CAD 2011 VELUX ablaktervező rendszer AutoCAD-hez FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 2 Telepítés és a VELUX CAD 2011 indítása Rendszerkövetelények: - Pentium IV alapú számítógép (vagy j obb), - Minimum 256 MB

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

A HunPLUS 2009 újdonságai

A HunPLUS 2009 újdonságai Dokumentum verziószáma: 20080731 Társasház, Budapest Tervez,: Horváth Zoltán A HunPLUS 2009 újdonságai Hörcsik CAD Tanácsadó Kft. 2008. július 31. A HunPLUS 2009 újdonságai - dokumentum verziószám: 20080731

Részletesebben

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2 Üdvözöljük A Solid Edge 19-es verziója az innovatív megoldásokra és a vállalaton belüli kommunikációra fókuszál, ezzel célozva meg a közepes méretű vállalatok igényeit. Több száz újdonsággal a Solid Edge

Részletesebben

ARCHLine.XP Interior 2010. Windows. Interior alapok. Oktatási anyag az ARCHLine.XP Interior alapszintű használatához.

ARCHLine.XP Interior 2010. Windows. Interior alapok. Oktatási anyag az ARCHLine.XP Interior alapszintű használatához. ARCHLine.XP Interior 2010 Windows Interior alapok Oktatási anyag az ARCHLine.XP Interior alapszintű használatához. A dokumentációban lévő anyag változásának jogát a CadLine Kft. fenntartja, ennek bejelentésére

Részletesebben

A word első megnyitása

A word első megnyitása A word első megnyitása A Word megnyitásakor az oldalon két fő területet láthat: A menüszalag a dokumentum fölött látható. Gombokat és parancsokat tartalmaz, melyekkel különböző műveleteket (mint például

Részletesebben

WSCAD 5 Installáció Tartalomjegyzék Bevezetés... 1 Általános tudnivalók az Installációs terv programrészről... 1 Teljesítményadatok... 1 Munkafelület... 5 Munkafelület... 5 Eszköztárak... 6 Az eszköztárak

Részletesebben

Nappali képzés: Számítógéppel segített tervezés szerkesztésben közreműködött: Zobor Bence Kiegészítő- levelező képzés: Számítástechnika 2.

Nappali képzés: Számítógéppel segített tervezés szerkesztésben közreműködött: Zobor Bence Kiegészítő- levelező képzés: Számítástechnika 2. 1. gyakorlat Vonalrajzolás, szerkesztések, szabadonformált görbék A numerikus adatbevitelről leírtaknak és egyenes vonalak rajzolásának illusztrálására készítsük el az alábbi telek- É kontúrt a sraffozott

Részletesebben

AutoCAD LT 2013 Változók, lekérdezések

AutoCAD LT 2013 Változók, lekérdezések 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban

Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban Az Architectural Desktop program 2004-es változatáig kellett várni arra, hogy az AutoCAD alapú építész programban is megjelenjenek

Részletesebben

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-K (Konstrukciós modul) 16.4 verzió

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-K (Konstrukciós modul) 16.4 verzió Kézikönyv SOFiSTiK SOFiCAD-K (Konstrukciós modul) 16.4 verzió Copyright 2005 MonArch Kft., SOFiSTiK AG Minden jog fenntartva Ez a kézikönyv és a hozzá tartozó szoftver a MonArch Kft. által megfogalmazott

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 32 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

1. ábra. Néhány tipikus ikon képe

1. ábra. Néhány tipikus ikon képe Fájlok és mappák A fájl információt, például szöveget, képet vagy zenét tartalmazó elem. Megnyitása után a fájl épp úgy nézhet ki, mint egy íróasztalon vagy iratszekrényben található szöveges dokumentum

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapjai I.

Szövegszerkesztés alapjai I. Szövegszerkesztés alapjai I. 1. A szövegszerkesztés általános lépései Ha a szövegszerkesztés folyamatát a dokumentumok elkészítésének egymásra épülő lépéseinek sorozataként vizsgáljuk, akkor a főbb lépések

Részletesebben

NeoSzámla Használati Útmutató. Verziószám: 2014/Q2 Kelt: 2014.07.15. neoszamla.hu info@neoszamla.hu 06 30 535 2181

NeoSzámla Használati Útmutató. Verziószám: 2014/Q2 Kelt: 2014.07.15. neoszamla.hu info@neoszamla.hu 06 30 535 2181 NeoSzámla Használati Útmutató Verziószám: 2014/Q2 Kelt: 2014.07.15 neoszamla.hu info@neoszamla.hu 06 30 535 2181 Tartalom Szolgáltatói adatok... 3 Kiállítható számlák... 3 Regisztráció... 3 A vállalkozás

Részletesebben

Access 2010 Űrlapok és adatelérés

Access 2010 Űrlapok és adatelérés 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben

14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben 14. Fotórealisztikus megjelenítés 1019 14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben A program az OpenGL technika alkalmazásával gyors lehetőséget biztosít a modellben való mozgásra. A mozgás mellett lehetőség van

Részletesebben

ARCHLine.XP 2009. Windows. Újdonságok. Felhasználói kézikönyv. ARCHLine.XP 2009 Újdonságok

ARCHLine.XP 2009. Windows. Újdonságok. Felhasználói kézikönyv. ARCHLine.XP 2009 Újdonságok ARCHLine.XP 2009 Windows Újdonságok Felhasználói kézikönyv ARCHLine.XP 2009 Újdonságok A dokumentációban levő anyag változásának jogát a CadLine Kft fenntartja, ennek bejelentésére kötelezettséget nem

Részletesebben

KELE3. Felhasználói kézikönyv

KELE3. Felhasználói kézikönyv KELE3 Felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Bevezetés 9 Üdvözlet 9 Kezdetek 10 Rendszerkövetelmények 10 Kérdések, észrevételek 10 Telepítés 10 Frissítések 10 A program használata 11 Bejelentkezés 11 Automatikus

Részletesebben

OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV

OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS TERMÉKISMERTETŐ... 2 AZ OPTIJUS TARTALMI ELEMEI... 2 OptiJUS alapszolgáltatás:... 2 OptiJUS kiegészítő modulok:... 2 ADATBÁZIS... 3 ONLINE FELÜLET ÁLTALÁBAN...

Részletesebben

EURÓPAI SZERVIZ PORTÁL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

EURÓPAI SZERVIZ PORTÁL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ EURÓPAI SZERVIZ PORTÁL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ HUNGARIAN Tartalomjegyzék 1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 2 2.1 2.2 3 3.1 3.2 3.2.1 3.2.2 3.3 3.4 4 4.1 4.2 4.2.1 4.3 4.4 4.5 4.5.1 4.5.2 4.5.3 4.5.4 5 5.1 5.2 5.3 5.4

Részletesebben

Destour Outdoor 2.0 felhasználói kézikönyv

Destour Outdoor 2.0 felhasználói kézikönyv Destour Outdoor 2.0 felhasználói kézikönyv Chrome Kft. 2015 Tartalomjegyzék 1. Bejelentkezés... 1 2. Rendszer áttekintése... 1 3. Outdoor... 3 3.1. Útszakaszok... 4 3.1.1. Útszakaszok létrehozása és szerkesztése...

Részletesebben

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Megoldások

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Megoldások Szövegszerkesztés Microsoft Word XP Megoldások 1. Indítás: Start menü, Minden program, Microsoft Word. A megnyitáshoz használjuk a megnyitás: Fájl menü, Megnyitás menüpontot. A Nézet menüben válasszuk

Részletesebben

Információ és kommunikáció Microsoft Windows XP

Információ és kommunikáció Microsoft Windows XP Információ és kommunikáció Microsoft Windows XP Megoldások 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek menü Hozzáadás a Kedvencekhez parancsának segítségével megjeleníthető panelen

Részletesebben

ALAPISMERETEK...6 A MICROSOFT ACCESS INDÍTÁSA...14 AZ ABLAK...14 MEGNYITÁS...16 TÁBLÁK...17 LEKÉRDEZÉSEK...18

ALAPISMERETEK...6 A MICROSOFT ACCESS INDÍTÁSA...14 AZ ABLAK...14 MEGNYITÁS...16 TÁBLÁK...17 LEKÉRDEZÉSEK...18 Adatbázis-kezelés TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETİ...6 ALAPISMERETEK...6 ADATBÁZIS...6 AZ ADATBÁZISHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK...6 ADATMODELL...8 ADATBÁZISOK TERVEZÉSE...9 1. LÉPÉS: KÖVETELMÉNYELEMZÉS...9 2. LÉPÉS:

Részletesebben

AutoCAD LT 2013 Blokkok, Xrefek

AutoCAD LT 2013 Blokkok, Xrefek 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Operációs rendszerek Windows Xp

Operációs rendszerek Windows Xp Operációs rendszerek Windows Xp (5-8 óra) ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK ÉS TEVÉKENYSÉGEK A SZÁMÍTÓGÉP ADATAINAK LEKÉRDEZÉSE A SZÁMÍTÓGÉPPEL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓKAT A VEZÉRLŐPULT TELJESÍTMÉNY ÉS KARBANTARTÁS

Részletesebben

A HunPLUS-os AutoCAD Architecture 2010 teljesítményfokozása

A HunPLUS-os AutoCAD Architecture 2010 teljesítményfokozása A HunPLUS-os AutoCAD Architecture 2010 teljesítményfokozása A 2010-es AutoCAD Architecture HunPLUS kiegészítése néhány olyan új képességet adott a program objektumaihoz, amelyek a gyakorlatban a program

Részletesebben

CorelCAD 2015 Megjelenítés

CorelCAD 2015 Megjelenítés 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Poszeidon (EKEIDR) Irat és Dokumentumkezelő rendszer webes felület

Poszeidon (EKEIDR) Irat és Dokumentumkezelő rendszer webes felület Poszeidon (EKEIDR) Irat és Dokumentumkezelő rendszer webes felület Felhasználói dokumentáció Cím: 1111 Budapest, Budafoki út 59. Tel.: +36 (1) 381-0736 Fax: +36 (1) 386-6022 E-mail: poszeidonsupport@sdadms.hu

Részletesebben

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása A NeoSoft Informatika NeoCMS márkanévvel ellátott rendszere könnyen, gyorsan testre szabható tartalommenedzselő rendszer, mely egyedileg átalakítható, és így

Részletesebben

1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel

1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel 1. gyakorlat Ismerkedés az ArcGIS rendszerrel Az ArcGIS térinformatikai programcsomag felépítésével és elemeivel megismerkedtünk már az elsı elméleti résznél. Most lássuk a gyakorlatot. Ebben az elsı gyakorlatban

Részletesebben

3. ALKALOM. Felsorolás Helyesírás ellenırzés Váltás kis és nagybető között Táblázat Ablak felosztása Formátummásoló FELSOROLÁS ÉS SZÁMOZÁS

3. ALKALOM. Felsorolás Helyesírás ellenırzés Váltás kis és nagybető között Táblázat Ablak felosztása Formátummásoló FELSOROLÁS ÉS SZÁMOZÁS 3. ALKALOM Felsorolás Helyesírás ellenırzés Váltás kis és nagybető között Táblázat Ablak felosztása Formátummásoló FELSOROLÁS ÉS SZÁMOZÁS Felsorolás jelölés és számozás A felsorolás készítése bekezdés

Részletesebben

FELHASZ ÁLÓI KÉZIKÖ YV. Számlázó programhoz

FELHASZ ÁLÓI KÉZIKÖ YV. Számlázó programhoz LafiSoft program FELHASZ ÁLÓI KÉZIKÖ YV Számlázó programhoz Kiss Zoltán Számítógép programozó Telepítése: Helyezze be a CD-t a CD ROM-ba, majd kattintson a SAJÁTGÉP => CD ROM mappára ahol látni fog egy

Részletesebben

Építész-informatika 3, Számítógéppel segített tervezés Kiegészítő- levelező képzés: Számítástechnika 2. 4. gyakorlat

Építész-informatika 3, Számítógéppel segített tervezés Kiegészítő- levelező képzés: Számítástechnika 2. 4. gyakorlat 4. gyakorlat Alapozás, födémek, tetők elkészítése, elemkönyvtári elemek (tárgyak, bútorok,...) használata: Olvassuk be a korábban elmentett Nyaraló nevű rajzunkat. A külső falak rajzolásakor az volt a

Részletesebben

1) Válasszuk ki az Beállítások/Rendszer beállítások menüpontot:

1) Válasszuk ki az Beállítások/Rendszer beállítások menüpontot: Intrastat beállítás Program beállítások 1) Válasszuk ki az Beállítások/Rendszer beállítások menüpontot: 2) A megjelent Kompakt ZOLL beállítások ablak Intrastat fülét a következő képpen kell beállítani:

Részletesebben

Tudáspróba Informatika felmérő feladatok

Tudáspróba Informatika felmérő feladatok Tudáspróba Informatika felmérő feladatok 1. Vezesd a mágneslemezt a számítógépbe! 2. Párosítsd a nyilakat a gombokkal! BASCKSPACE T A B SHIFT ENTER 1 3. a) Írd az egyes eszközök alá a nevüket!....... 3.

Részletesebben

Word 2010 magyar nyelvű változat

Word 2010 magyar nyelvű változat 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

: ikon lehelyezése a területre (használata lentebb részletezve) : peron lehelyezése a területre (csak dekorációs célokat használ)

: ikon lehelyezése a területre (használata lentebb részletezve) : peron lehelyezése a területre (csak dekorációs célokat használ) A SZERKESZTİ A szerkesztı felépítése A Train Director szerkesztıje még sajnos meglehetısen kényes területe a programnak. Területet szerkeszteni vele még mindig sziszifuszi munka tud lenni. A szerkesztıbe

Részletesebben

Készítette: Citynform Informatikai Zrt.

Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Dokumentumtár Felhasználói kézikönyv Készítette: Citynform Informatikai Zrt. Tartalomjegyzék "Dokumentumtár" főablak... 4 A dokumentumtár egészére vonatkozó műveletek... 4 Új dokumentum felvétele... 4

Részletesebben

Műszaki informatika I. (CAD I.)

Műszaki informatika I. (CAD I.) DE-MK ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK Műszaki informatika I. (CAD I.) MFCAD31E03 1 1. gyakorlat Bevezetés Információk a kurzusról A Műszaki informatika I., Műszaki informatika II. és Műszaki informatika III. című

Részletesebben

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051 Verzió: 0.051 1 Tartalomjegyzék A Word 2003 munkakörnyezet...9 Word 2003 program megnyitása...9 A Word 2003 képernyő...9 Program bezárása:...11 Az eszköztár...12 Környezetfüggő eszköztár...13 Fájl menü...14

Részletesebben

Mintapéldák I. kötet. SOFiPLUS (Statikai modell AutoCAD alatt) 16.1 verzió

Mintapéldák I. kötet. SOFiPLUS (Statikai modell AutoCAD alatt) 16.1 verzió Mintapéldák I. kötet (Statikai modell AutoCAD alatt) 16.1 verzió Tartalomjegyzék 1 BEVEZETŐ...1-1 1.1 Rajzfájlok... 1-1 1.2 Készítési eljárások... 1-1 1.2.1 Egy meglévő tervvel és modellgenerálással dolgozva...1-1

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) II. Címkézés, Szűrés, Szelektálás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Attribútumok eszköztár Elem azonosítás - kiválasztott

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a számviteli politika programhoz

Felhasználói dokumentáció. a számviteli politika programhoz Felhasználói dokumentáció a számviteli politika programhoz Forgalmazó: FORINT-SOFT KFT 6500 Baja, Roosevelt tér1. Tel: 79/424-772, 79/523-600 Fax: 420-857 e-mail: forintsoft@forintsoft.hu www.forintsoft.hu

Részletesebben

AutoCAD LT 2016 Rajzelemek

AutoCAD LT 2016 Rajzelemek 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés Angyal Krisztián Szövegszerkesztés A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés A követelménymodul száma: 1180-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-004-55 SZÖVEGSZERKESZTÉS

Részletesebben

Felsô menü: Jogszabály- és dokumentumtár menüpont. Almenüpontok:

Felsô menü: Jogszabály- és dokumentumtár menüpont. Almenüpontok: JogTárház Használati útmutató Felsô menü: Jogszabály- és dokumentumtár menüpont Almenüpontok: Jogszabályok Megjeleníti a teljes jogszabálylistát. A Következô oldal illetve az Elôzô oldal linkekre kattintva

Részletesebben

Prezentáció használata

Prezentáció használata Prezentáció használata A számítógép alkalmazásának egyik lehetséges területe, amikor a számítógépet mint segédeszközt hívjuk segítségül, annak érdekében, hogy előadásunk vagy ismertetőnk során elhangzottakat

Részletesebben

II. év. Adatbázisok és számítógépek programozása

II. év. Adatbázisok és számítógépek programozása II. év Adatbázisok és számítógépek programozása A programozási ismeretek alapfogalmai a) algoritmus b) kódolás c) program a) algoritmus: elemi lépések sorozata, amely a következı tulajdonságokkal rendelkezik:

Részletesebben

komplex védelem Letöltő szoftver ismertető V1.61 Azonosító: EP-13-13243-01 Budapest, 2004. február

komplex védelem Letöltő szoftver ismertető V1.61 Azonosító: EP-13-13243-01 Budapest, 2004. február EuroProt komplex védelem Letöltő szoftver ismertető V1.61 Azonosító: EP-13-13243-01 Budapest, 2004. február Tartalomjegyzék 1 Bevezetés...3 1.1 Az EuroProt rendszer központi egysége...3 1.2 A CPU rendszer

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS a DIMSQL Integrált Számviteli Rendszer Készlet moduljának használatához

FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS a DIMSQL Integrált Számviteli Rendszer Készlet moduljának használatához FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS a DIMSQL Integrált Számviteli Rendszer Készlet moduljának használatához - 1 - www.dimenzio-kft.hu Tartalomjegyzék A. BEVEZETÉS... 4 I. BEÁLLÍTÁSOK, PARAMÉTEREK, NAPLÓFORMÁTUMOK... 4

Részletesebben

Rajzolás PowerPoint 2007 programban

Rajzolás PowerPoint 2007 programban A Beszúrás lapon találhatók meg az Ábrák, a Szöveg csoportban pedig a 2003-as programban megismert Rajzolás eszköztár elemei. 1. ábra Beszúrás lap A Képek és grafikák fejezetnél már megismerkedtünk az

Részletesebben

Felkészülést segítő kérdések Gépszerkesztés alapjai tárgyból

Felkészülést segítő kérdések Gépszerkesztés alapjai tárgyból Felkészülést segítő kérdések Gépszerkesztés alapjai tárgyból - Ismertesse a kézi rajzkészítési technikát (mikor használjuk, előny-hátrány stb.)! Kézi technikák közül a gondolatrögzítés leggyorsabb, praktikus

Részletesebben

WINDOWS XP - A GRAFIKUS FELÜLET KEZELÉSE

WINDOWS XP - A GRAFIKUS FELÜLET KEZELÉSE WINDOWS XP - A GRAFIKUS FELÜLET KEZELÉSE ASZTAL Asztalnak nevezzük a Windows indításakor megjelenı képernyıterületet. Ez a grafikus felhasználói felület. Munkaasztalunk bizonyos tulajdonságait tekintve

Részletesebben

Vényírás. 1. ábra. 1. oldal

Vényírás. 1. ábra. 1. oldal Vényírás Amennyiben sikeresen kitöltöttük és elmentettük a megvizsgált személy ápolási esetét, lehetőségünk van vény felírására, az alábbi módon; 1. ábra A gomb megnyomásával egy legördülő menü tárul elénk,

Részletesebben

Szoftveres jelfeldolgozás: izzók ellenállásának hımérsékletfüggése

Szoftveres jelfeldolgozás: izzók ellenállásának hımérsékletfüggése Tanulókísérlet Tehetséggondozás Ajánlott évfolyam 10., 11., Idıtartam 60 perc Szoftveres jelfeldolgozás: izzók ellenállásának hımérsékletfüggése F.103 B.P. Kötelezı védıeszközök Balesetvédelmi figyelmeztetések

Részletesebben

CAD-CAM-CAE Példatár

CAD-CAM-CAE Példatár CAD-CAM-CAE Példatár A példa megnevezése: CAD-összeállítás (Csapágyazás) A példa száma: ÓE-A12 A példa szintje: alap közepes haladó A feladat rövid leírása: Az feladat lényegében azt foglalja magában,

Részletesebben

VÁZLATOK, MUNKATÉRKÉPEK

VÁZLATOK, MUNKATÉRKÉPEK VÁZLATOK, MUNKATÉRKÉPEK A vázlatok olyan rajzok, melyek a térkép felhasználásával vagy egyszerűen a terepen készülnek és a polgári védelmi vezetés tájékoztatását szolgálják. VIII. 1. Vázlatok és készítésük

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 3 2. Bejelentkezés... 3 3. Rendszerfelület felépítése... 4 4. Aggregátor felület... 4 4.1 Speciális szűrési opciók...

Részletesebben

VBexpress 5.0. for AutoCAD. Vasbetonterv szerkesztő alkalmazás AutoCAD 2000 AutoCAD 2007 programokhoz. Kézikönyv. Készítette: Papp Ernő, Müller Tamás

VBexpress 5.0. for AutoCAD. Vasbetonterv szerkesztő alkalmazás AutoCAD 2000 AutoCAD 2007 programokhoz. Kézikönyv. Készítette: Papp Ernő, Müller Tamás VBexpress 5.0 for AutoCAD Vasbetonterv szerkesztő alkalmazás AutoCAD 2000 AutoCAD 2007 programokhoz Kézikönyv Készítette: Papp Ernő, Müller Tamás Bevezetés Bevezetés A VBexpress program vasbeton szerkezetek

Részletesebben

Mechatronika segédlet 1. gyakorlat

Mechatronika segédlet 1. gyakorlat Mechatronika segédlet 1. gyakorlat 2017. február 6. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Indítás, kezelőfelület... 2 Négyzet... 4 Négyzet rajzolásának lépései abszolút koordinátákkal... 4 Kocka, 3D eszközök...

Részletesebben

IGLU Software 4028 Debrecen, Rózsahegy u. 26. Tel.: 0620-537-33-21 E-mail: Iglu@t-online.hu www.iglu.hu MEDIALIB ÁLTALÁNOS KATALOGIZÁLÓ ÉS NYILVÁNTARTÓ IRODAI PROGRAM KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (v 2.3.1-2003.10)

Részletesebben

Microsoft Office 2010

Microsoft Office 2010 Dr. Pétery Kristóf Microsoft Office 2010 Mercator Stúdió 2011. Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió

Részletesebben

Ikonos LCD kezelõ DGP2-640. Felhasználói útmutató DGP2-640

Ikonos LCD kezelõ DGP2-640. Felhasználói útmutató DGP2-640 Ikonos LCD kezelõ DGP2-640 Felhasználói útmutató DGP2-640 Tartalom Bevezetés... 1 Alapmûveletek... 2 Mûveletgombok... 2 Kezelõ jelzõfények... 3 Látható jelzések... 4 Hangjelzések... 5 Módok és beállítások...

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ Számítástechnikai Fejlesztı Kft. FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ E-SZIGNÓ KÁRTYAKEZELİ ALKALMAZÁS ver. 1.0 2010. november 9. MICROSEC SZÁMÍTÁSTECHNIKAI FEJLESZTİ KFT. 1022 BUDAPEST, MARCZIBÁNYI TÉR 9. Felhasználói

Részletesebben

Kari Adminisztrátor. Funkcionális leírás

Kari Adminisztrátor. Funkcionális leírás Kari Adminisztrátor Funkcionális leírás Budapest, 2006 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 7 2. Saját adatok... 7 2.1. Személyes adatok megtekintésde és karbantartása... 8 2.1.1. Jelszóváltoztatás... 8 2.1.2.

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Windows alapismeretek

Windows alapismeretek Windows 98 alapismeretek 8/1 A rendszer indulása A számítógép bekapcsolása és a rendszer elindulása után megjelenik a Windows képernyője, rajta bal oldalon az ikonokkal, alul a tálcával. Ha a Start gombra

Részletesebben

ESET NOD32 ANTIVIRUS 9

ESET NOD32 ANTIVIRUS 9 ESET NOD32 ANTIVIRUS 9 Felhasználói útmutató (9.0-s és újabb termékverziókhoz) Microsoft Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 / Vista / XP Ide kattintva letöltheti a dokumentum legújabb verzióját ESET NOD32 ANTIVIRUS

Részletesebben

1. lecke: Nappali tervezés

1. lecke: Nappali tervezés 1. lecke: Nappali tervezés Az oktatási anyagot, melyet a kezében tart minden leendő és jelenlegi ARCHLine.XP felhasználónak ajánljuk. Segítségével bárki könnyedén, lépésről lépésre elsajátíthatja a program

Részletesebben

ETR Pénzügyi közönségszolgálat

ETR Pénzügyi közönségszolgálat ETR Pénzügyi közönségszolgálat modul Azonosító: ETR-PKSZOLG Készítette: DEXTER Kft. Kiadva: 2001. május 1. DEXTER Copyright jegyzék Copyright jegyzék A Microsoft, a Windows, a Windows NT, a Windows NT

Részletesebben

Ismerkedés a Windows Explorer-rel

Ismerkedés a Windows Explorer-rel Ismerkedés a Windows Explorer-rel A Windows operációs rendszerek egyik legősibb összetevője az ablakkezelőként és fájlmenedzserként is működő Windows Explorer, vagy ahogy a magyar fordításból ismerjük,

Részletesebben

Mi az a Scribus? SCRIBUS. Mi az a Scribus? Milyen platformon érhet el? Hasonló feladatra használható programok. Mire használhatjuk a Scribust?

Mi az a Scribus? SCRIBUS. Mi az a Scribus? Milyen platformon érhet el? Hasonló feladatra használható programok. Mire használhatjuk a Scribust? Mi az a Scribus? SCRIBUS Kiadványszerkesztés A Scribus egy nyílt forráskódú kiadványszerkeszt program (DTP). Könny a használata, de a profi funkciók sem hiányoznak bel le. Néhány oldalas újságtól kezdve,

Részletesebben

Béta Software számlázó programok adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatása (AEA)

Béta Software számlázó programok adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatása (AEA) Béta Software számlázó programok adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatása (AEA) Dokumentáció történet: 2016.03.19. 2016.05.13. PM, SZWIN:energia adó (6.oldal ) 2016.05.13. PM, SZWIN:számlakibocsátó címváltozás

Részletesebben

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat:

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Karbantartás Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Jelszó módosítása: A felhasználói jelszavunkat módosíthatjuk ebben a menüpontban, a régi jelszavunk megadása után. Általánosan

Részletesebben

Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása

Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása Ismétlődő műveletek elvégzésének automatizálása Adatfeldolgozás közben gyakran előfordul, hogy Önnek ugyanazt, az elemi lépésekből álló, összetett műveletsort kell sokszor, esetleg nagyon sokszor és ami

Részletesebben

HOLDPEAK 856A SZÉLSEBESSÉG MÉRŐ

HOLDPEAK 856A SZÉLSEBESSÉG MÉRŐ HOLDPEAK 856A SZÉLSEBESSÉG MÉRŐ Köszönjük, hogy cégük szélsebesség mérő készülékét választotta. A kézikönyv a szélsebesség mérő készülék használatára vonatkozó utasításokat, és biztonsági figyelmeztetéseket

Részletesebben

GroupWise 5.2 használói jegyzet

GroupWise 5.2 használói jegyzet GroupWise 5.2 használói jegyzet 16 bites verzió Készítette: Borsodi Gábor, ABS Consulting Kft. (http://www.abs.hu) 1998-2001 Ez a dokumentáció szabadon felhasználható (nyomtatható, másolható) és terjeszthet,

Részletesebben

MAGISZTER.NET. Tantárgyfelosztás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS

MAGISZTER.NET. Tantárgyfelosztás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS MAGISZTER.NET Tantárgyfelosztás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS TARTALOMJEGYZÉK 1 Ellenőrzés... 3 2 Tantárgyfelosztás létrehozása... 5 3 Tantárgyfelosztás adatai... 6 4 Exportálás Excel-be... 10 5 Adatok visszatöltése...

Részletesebben

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés 1. Ablak A képernyő azon része, amelyben programok futhatnak. 2. Aláhúzott A karakter egyszeres vonallal történő aláhúzása a szövegben. 3. Algoritmus Egy feladat megoldását eredményező, véges számú lépések

Részletesebben

PÉLDATÁR 10. 10. BEGYAKORLÓ FELADAT TÉRBELI FELADAT MEGOLDÁSA VÉGESELEM- MÓDSZERREL

PÉLDATÁR 10. 10. BEGYAKORLÓ FELADAT TÉRBELI FELADAT MEGOLDÁSA VÉGESELEM- MÓDSZERREL PÉLDATÁR 10. 10. BEGYAKORLÓ FELADAT TÉRBELI FELADAT MEGOLDÁSA VÉGESELEM- MÓDSZERREL Szerző: Dr. Oldal István 2 Végeselem-módszer 10. TÉRBELI FELADAT MEGOLDÁSA 10.1. Lépcsős tengely vizsgálata Tömör testként,

Részletesebben

VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI ÜGYVITELI PROGRAMRENDSZER. Váradi László OKTATÁSI SEGÉDANYAG. XIII. kötet

VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI ÜGYVITELI PROGRAMRENDSZER. Váradi László OKTATÁSI SEGÉDANYAG. XIII. kötet SAP Business One 8.82 VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI ÜGYVITELI PROGRAMRENDSZER Váradi László Szervizhívások kezelése, bizonylatok és beszámolók OKTATÁSI SEGÉDANYAG XIII. kötet Budapest, 2012 Váradi László: Szervizhívások

Részletesebben

Új bemutató diasor létrehozása

Új bemutató diasor létrehozása w w w. h a n s a g i i s k. h u 1 Számítógépes prezentáció Prezentáció: bemutató. A prezentáció vizuális eszközökkel segített információ átadás. A számítógépes prezentáció a hagyományos eszközöket (dia,

Részletesebben

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS. Változáskezelés. Változás Pont Cím Oldal 2.0 2014.03.19 A teljes dokumentáció átírásra került 2.1 2014.07.14 8.

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS. Változáskezelés. Változás Pont Cím Oldal 2.0 2014.03.19 A teljes dokumentáció átírásra került 2.1 2014.07.14 8. ESZKÖZIGÉNY Felhasználói dokumentáció verzió 2.2. Budapest, 2015. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.0 2014.03.19 A teljes dokumentáció átírásra került 2.1 2014.07.14 8.3 Új, oszlopszerkesztésbe

Részletesebben

STYLUS TG-870. Kezelési útmutató DIGITÁLIS FÉNYKÉPEZŐGÉP

STYLUS TG-870. Kezelési útmutató DIGITÁLIS FÉNYKÉPEZŐGÉP DIGITÁLIS FÉNYKÉPEZŐGÉP STYLUS TG-870 Kezelési útmutató Köszönjük, hogy az Olympus digitális fényképezőgépét választotta. Mielőtt használatba venné új fényképezőgépét, olvassa el figyelmesen ezt az útmutatót,

Részletesebben

Megjelenési nyilatkozat

Megjelenési nyilatkozat Használati utasítás Tartalomjegyzék FCC Közlemény A készüléken elvégzett tesztek igazolták, hogy ez a berendezés az FCC Szabályzat 15. pontja értelmébe B osztályú digitális eszköznek felel meg. Ezeket

Részletesebben

Az Ön kézikönyve NAVIGON SUNGOO http://hu.yourpdfguides.com/dref/4290986

Az Ön kézikönyve NAVIGON SUNGOO http://hu.yourpdfguides.com/dref/4290986 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben