Képalkotó diagnosztikai eljárások szabványos negatív leletei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Képalkotó diagnosztikai eljárások szabványos negatív leletei"

Átírás

1 Képalkotó diagnosztikai eljárások szabványos negatív leletei A Radiológiai Szakmai Kollégium ajánlása 2008 Szerkesztette: Palkó András Írta: Forrai Gábor Kiss Ildikó Laki András Lombay Béla Morvay Zita Nagy Endre Nagy Gyöngyi Palkó András Vörös Erika Ormándi Katalin

2 2 Bevezetés Az ajánlásban foglaltak célja annak demonstrálása, hogy egy adott vizsgálati módszer alkalmazásakor mely tényezőkre kell a leletezőnek figyelnie, milyen információkat kell a leletben rögzítenie. Természetesen a konkrét leletformátum meghatározása minden intézmény saját joga és felelőssége, de mindenképpen törekedni kell a strukturált leletezés valamely formájának bevezetésére. Az ajánlásban foglaltak a jelenlegi szakmai ismereteinket tükrözik, a hazánkban általában elérhető vizsgálóberendezések figyelembevételével. Az ajánlást a technikai fejlődés, az új ismeretek, módszerek megjelenésével párhuzamosan folyamatosan frissíteni kell. Erre a beérkező észrevételek függvényében, de legkésőbb egy év múlva kerül sor. A képalkotó diagnosztikai eljárás leletének tartalmaznia kell a CT-, MR-, UHberendezés típusát, a vizsgálati metodikát (pl: régió, fázisok, szekvenciák), illetve az alkalmazott kontrasztanyag nevét és mennyiségét. Amennyiben van konkrét klinikai kérdés, a Véleményben erre is reagáljunk (pl.: Metastasis nem igazolható. ). A leletmintákban nem tértünk ki a klinikai jelentőséggel nem bíró alaki variációkra, ezeket természetesen meg kell említeni akkor is, ha nem tekinthetők kórosnak. Figyelni kell arra, hogy natív vizsgálat esetén a kontrasztanyag-adáshoz kötődő elemek (pl. kiválasztás, halmozás) ne szerepeljenek a leletben.

3 3 CT: Has és kismedence natív és több fázisú kontrasztanyagos CT-vizsgálat A pleura-sinusokban folyadék nem látszik, az ábrázolódó tüdőterületeken kóros nem mutatható ki. A máj nagysága, szerkezete, denzitása szabályos, benne körülírt gócos eltérés nem igazolható. Az epeutak lefutása, tágassága szabályos. Az epehólyag normális nagyságú és falvastagságú, benne híg folyadék denzitás mérhető. A pancreas alakja, nagysága, szerkezete szabályos, környezete reakciómentes, állományában térfoglaló folyamat vagy egyéb kóros nem látható. A Wirsung-vezeték nem tágabb. A lép normális nagyságú és szerkezetű. A mellékvesék alakja, nagysága kóros eltérést nem mutat. A vesék alakja, nagysága, helyzete, struktúrája, kontrasztanyag-halmozása és -kiválasztása szabályos, az üregrendszer szabályosan/részlegesen telődött, tágulat nem igazolható. A natív felvételeken kő, meszesedés nem mutatható ki. Ureter-tágulat nem ábrázolható. Az uterus és az adnexumok / prostata alakja, nagysága, denzitása szabályos. A hólyag nagysága, falvastagsága normális. A kismedencei zsírszövet nem infiltrált. A gastrointestinalis traktus megítélhető szakaszai kóros eltérést nem mutatnak. A hasi és kismedencei erek lefutása, átmérője szabályos. A vizsgált régióban kóros folyadékgyülem, megnagyobbodott nyirokcsomó nem mutatható ki. Az ábrázolódó csontok alakja, szerkezete, denzitása szabályos. Mellkas natív, kontrasztanyagos CT-vizsgálat A mediastinum helyzete szabályos, területén megnagyobbodott nyirokcsomó, vagy egyéb térfoglaló folyamat nem látható. A mediastinalis zsírszövet nem infiltrált. A szív normális nagyságú és konfigurációjú. Coronaria-, billentyű- és pericardiummeszesedés, pericardialis folyadék nem ábrázolódik. A hilusokban nagyobb nyirokcsomó, egyéb térfoglaló folyamat nem mutatható ki. A mediastinalis, hilusi és egyéb érképletek normális lefutásúak és tágasságúak, kontraszttelődésük homogén. A tüdők normális légtartalmúak, bennük körülírt vagy diffúz kóros eltérés nem látható. Pleura-megvastagodás, pleuralis folyadékgyülem nem ábrázolódik. A mellkasfali lágyrészek és csontos képletek szabályosak. A felső hasi régió ábrázolódó területein kóros nem igazolható. Nyaki lágyrész natív és kontrasztanyagos CT-vizsgálat A pajzsmirigy alakja, nagysága, szerkezete szabályos. A nyálmirigyek területén kóros eltérés nem látszik. A gége és a trachea ábrázolódó szakasza normális falszerkezetű, szimmetrikus. A hangszalagok vastagsága, a hangrés tágassága szabályos.

4 4 A naso-, meso- és hypopharynx normális tágasságú, szimmetrikus, környezetében kóros beszűrődés nem látszik. Az ábrázolódó erek lefutása, tágassága szabályos, a vascularis compartmentek szabadok. A izmok lefutása, átmérője szabályos. A vizsgált régióban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látszik. A látható csontos képletek területén eltérés nem igazolható. Koponya CT: natív/kontrasztos A kamrarendszer és a külső liquortér mind supra- mind infratentorialisan normális alakú, tágasságú. A középvonali képletek nem áttoltak. A cerebralis cortex és a fehérállomány normális szerkezetű. A basalis ganglionok és a thalamusok szabályosak. A cerebellum szürke- és fehérállomány aránya megtartott. A vermis és az agytörzs szabályos. A corpus pineale és a hypophysis régiójában kóros nem látható. A craniocervicalis átmenet normális. Az említett struktúrákban körülírt kóros képlet vagy diffúz eltérés nem mutatható ki. Vérzésre utaló hyperdenzitás nem észlelhető. Az orbitákban és az orr-melléküregekben eltérés nem mutatkozik. A koponyabázis és calvaria csontjai és az extracranialis lágyrészek épek. Kontrasztanyag-adás után kóros halmozás nem látható. A Willis-kör artériái és a venás sinusok szabályos képet mutatnak. Gerinc CT: A nyaki/lumbalis lordosis/háti kyphosis megtartott. A csigolyák szabályos alakúak és szerkezetűek. A porckorongok normális denzitásúak, kóros előboltosulás nem látható. A gerinccsatorna és a foramenek tágassága szabályos. Gyöki vagy durazsák-kompressziót okozó elváltozás nem mutatható ki. Sella natív és kontrasztanyagos CT-vizsgálat: A sella alakja és tágassága normális. A hypophysis normális nagyságú és denzitású. Állományában körülírt kóros képlet nem látható. Az adenohypophysis a kontrasztanyagot egyenletesen halmozza. A hypophysisnyél a középvonalban van, átmérője szabályos. Perisellárisan kóros eltérés nem mutatható ki. Az agyállomány áttekinthető területein kóros képlet nem látható. Az ábrázolódó külső és belső liquorterek normális tágasságúak.

5 5 Orbita natív és kontrasztanyagos CT-vizsgálat: A bulbusok épek. A külső szemmozgató izmok normális vastagságúak és denzitásúak. A nervus opticusok szabályosak. Az intra- és extraconicus zsírszövet normális denzitású, homogén szerkezetű. Térfoglaló folyamatra utaló jel nem látszik. Agyi CT-angiographia és koponya CT-vizsgálat Az ábrázolódó artériák/vénák lefutása, ármérője, kontrasztanyag-telődése normális. Elzáródás, kóros szűkület, körülírt tágulat, telődési hiány nem igazolható. Vascularis malformatio nem mutatható ki. Az erek falában meszesedés nem látható. Az agyállományban kóros denzitású-halmozású terület nem látszik. A kamrarendszer és a felszíni liquorterek normális tágasságúak, szimmetrikusak. A középvonal nem dislocált. A craniospinalis átmenet területén nem látszik kóros. Az ábrázolódó csontok és extracranialis képletek szabályosak. Nyaki CT-angiographia Az a. carotis communis és interna, illetve az a. vertebralis lefutása, átmérője, kontrasztanyagtelődése mindkét oldalon normális. Elzáródás, kóros szűkület, körülírt tágulat, telődési hiány nem igazolható. Az erek falában meszesedés nem látható. A Willis-kör és ábrázolódó ágai területén kóros nem igazolható. A nyaki lágyrészek kóros eltérést nem mutatnak. Vélemény: negatív lelet A. pulmonalis CT-angiographia és mellkasi CT-vizsgálat A truncus pulmonalis, a pulmonalis főtörzsek, illetve a lobaris, segmentalis ágak lefutása, átmérője, kontrasztanyag-telődése normális. Elzáródás, kóros szűkület, körülírt tágulat, telődési hiány nem igazolható. A mediastinalis képletek helyzete szabályos, területén megnagyobbodott nyirokcsomó, vagy egyéb térfoglaló folyamat nem látható. A mediastinalis zsírszövet nem infiltrált. A szív normális nagyságú és konfigurációjú. Coronaria-, billentyű- és pericardiummeszesedés, pericardialis folyadék nem ábrázolódik. A hilusokban nagyobb nyirokcsomó, egyéb térfoglaló folyamat nem mutatható ki. A tüdők normális légtartalmúak, bennük körülírt vagy diffúz kóros folyamatra utaló eltérés nem látható. Pleura-megvastagodás, pleuralis folyadékgyülem nem ábrázolódik. A mellkasfali lágyrészek és csontos képletek szabályosak. A felső hasi régió ábrázolódó területein kóros nem igazolható.

6 6 Hasi CT-angiographia A hasi aorta és ágainak lefutása, átmérője, kontrasztanyag-telődése normális. Elzáródás, kóros szűkület, körülírt tágulat, telődési hiány nem igazolható. Az erek falában meszesedés nem látható. A pleura-sinusokban folyadék nem látszik, az ábrázolódó tüdőterületeken kóros nem mutatható ki. A máj nagysága, szerkezete, denzitása szabályos, benne körülírt gócos eltérés nem igazolható. Az epeutak lefutása, tágassága szabályos. Az epehólyag normális nagyságú és falvastagságú, bennéke híg folyadék denzitású. A pancreas alakja, nagysága, szerkezete szabályos, környezete reakciómentes, állományában térfoglaló folyamat vagy egyéb kóros nem látható. A Wirsung-vezeték nem tágabb. A lép normális nagyságú és szerkezetű. A mellékvesék alakja, nagysága kóros eltérést nem mutat. A vesék alakja, nagysága, helyzete, struktúrája, kontrasztanyag-halmozása és -kiválasztása szabályos, az üregrendszer szabályosan/részlegesen telődött, tágulat nem igazolható. A gastrointestinalis traktus megítélhető szakaszai kóros eltérést nem mutatnak. A vizsgált régióban kóros folyadékgyülem, megnagyobbodott nyirokcsomó nem mutatható ki. Az ábrázolódó csontok alakja, szerkezete, denzitása szabályos. CT enteroklízis A jejunum- és ileumkacsok lefutása, tágassága, falvastagsága szabályos, kóros kontrasztanyag-halmozás nem mutatható ki. A nyálkahártya ép, gyulladás, térfoglaló folyamat, egyéb kóros nem igazolható. A terminális ileum és a coecum ép. A máj nagysága, szerkezete, denzitása szabályos, benne körülírt gócos eltérés nem igazolható. Az epeutak lefutása, tágassága szabályos. Az epehólyag normális nagyságú és falvastagságú, bennéke híg folyadék denzitású. A pancreas alakja, nagysága, szerkezete szabályos, környezete reakciómentes, állományában térfoglaló folyamat vagy egyéb kóros nem látható. A Wirsung-vezeték nem tágabb. A lép normális nagyságú és szerkezetű. A mellékvesék alakja, nagysága kóros eltérést nem mutat. A vesék alakja, nagysága, helyzete, struktúrája, kontrasztanyag-halmozása és -kiválasztása szabályos, az üregrendszer szabályosan/részlegesen telődött, tágulat nem igazolható. Az uterus és az adnexumok / prostata alakja, nagysága, denzitása szabályos. A hólyag nagysága, falvastagsága normális. A kismedencei zsírszövet nem infiltrált. Az erek lefutása, átmérője szabályos. A vizsgált régióban kóros folyadékgyülem, megnagyobbodott nyirokcsomó nem mutatható ki. Az ábrázolódó csontok alakja, szerkezete, denzitása szabályos.

7 7 Virtuális colonoscopia A vastagbél lefutása, tágassága, falvastagsága szabályos, kóros kontrasztanyag-halmozás nem mutatható ki. A nyálkahártya ép, térfoglaló folyamat illetve egyéb kóros nem igazolható. A terminális ileum ép. A máj nagysága, szerkezete, denzitása szabályos, benne körülírt gócos eltérés nem igazolható. Az epeutak lefutása, tágassága szabályos. Az epehólyag normális nagyságú és falvastagságú, bennéke híg folyadék denzitású. A pancreas alakja, nagysága, szerkezete szabályos, környezete reakciómentes, állományában térfoglaló folyamat vagy egyéb kóros nem látható. A Wirsung-vezeték nem tágabb. A lép normális nagyságú és szerkezetű. A mellékvesék alakja, nagysága kóros eltérést nem mutat. A vesék alakja, nagysága, helyzete, struktúrája, kontrasztanyag-halmozása és -kiválasztása szabályos, üregrendszeri tágulat nem igazolható. Az uterus és az adnexumok / prostata alakja, nagysága, denzitása szabályos. A hólyag nagysága, falvastagsága normális. A kismedencei zsírszövet nem infiltrált. Az erek lefutása, átmérője szabályos. A vizsgált régióban kóros folyadékgyülem, megnagyobbodott nyirokcsomó nem mutatható ki. Az ábrázolódó csontok alakja, szerkezete, denzitása szabályos.

8 8 MR: Has és kismedence natív és több fázisú kontrasztanyagos MR-vizsgálat A pleura-sinusokban folyadék nem látszik. A máj nagysága, szerkezete, denzitása szabályos, benne körülírt gócos eltérés nem igazolható. Az epeutak lefutása, tágassága szabályos. Az epehólyag normális nagyságú és falvastagságú, híg folyadék-bennékű. A pancreas alakja, nagysága, szerkezete szabályos, környezete reakciómentes, állományában térfoglaló folyamat vagy egyéb kóros nem látható. A Wirsung-vezeték nem tágabb. A lép normális nagyságú és szerkezetű. A mellékvesék alakja, nagysága kóros eltérést nem mutat. A vesék alakja, nagysága, helyzete, struktúrája, kontrasztanyag-halmozása és -kiválasztása szabályos, üregrendszeri tágulat nem igazolható. Az uterus és az adnexumok / prostata alakja, nagysága, jelintenzitása szabályos. A hólyag nagysága, falvastagsága normális. A kismedencei zsírszövet nem infiltrált. A gastrointestinalis traktus megítélhető szakaszai kóros eltérést nem mutatnak. Az erek lefutása, átmérője szabályos. A vizsgált régióban kóros folyadékgyülem, megnagyobbodott nyirokcsomó nem mutatható ki. Az ábrázolódó csontok alakja, szerkezete, jelintenzitása szabályos. Kismedence (nőgyógyászati) MR-vizsgálat Az uterus és a cervix nagysága helyzete, zonális szerkezete szabályos, benne kóros jelintenzitás, kontrasztanyag-halmozás nem igazolható, külső kontúrja ép. A parametrium nem infiltrált, a medencealapi és -fali izmok szerkezete szabályos. A vagina normális képet mutat. Az ováriumok jól ábrázolhatók, nagyságuk és szerkezetük, halmozásuk szabályos. A húgyhólyag, rectum fala nem vastagabb, kóros jelintenzitás-változás, intraluminalis növedék nem igazolható. Ureter tágulat, kompresszió nem ábrázolható. A kismedencei zsírszövet nem infiltrált. Megnagyobbodott nyirokcsomó, kóros folyadékgyülem nem látszik. A csontok alakja, szerkezete, jelintenzitása szabályos.

9 9 Mellkas natív, kontrasztanyagos MR-vizsgálat A mediastinalis képletek helyzete szabályos, megnagyobbodott nyirokcsomó, vagy egyéb térfoglaló folyamat nem látható. A mediastinalis zsírszövet nem infiltrált. A szív normális nagyságú és konfigurációjú. Pericardialis folyadék nem ábrázolódik. A hilusokban nagyobb nyirokcsomó, egyéb térfoglaló folyamat nem mutatható ki. A mediastinalis és hilusi érképletek normális lefutásúak és tágasságúak, kontraszt-telődésük homogén. A tüdőkben körülírt vagy diffúz kóros folyamat nem látható. Pleura-megvastagodás, pleuralis folyadékgyülem nem ábrázolódik. A mellkasfali lágyrészek és csontos képletek szabályosak. A felső hasi régió ábrázolódó területein kóros nem igazolható. Nyaki lágyrész natív és kontrasztanyagos MR-vizsgálat A pajzsmirigy alakja, nagysága, szerkezete szabályos. A nyálmirigyek területén kóros eltérés nem látszik A gége és a trachea ábrázolódó szakasza normális falszerkezetű, szimmetrikus. A hangszalagok vastagsága, a hangrés tágassága szabályos. A naso-, meso- és hypopharynx normális tágasságú, szimmetrikus, környezetében kóros beszűrődés nem látszik. Az ábrázolódó erek lefutása, tágassága szabályos, a vascularis compartmentek szabadok. A izmok lefutása, átmérője, szerkezete szabályos. A vizsgált régióban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látszik. A látható csontos képletek területén eltérés nem igazolható. Koponya MR: natív/kontrasztos A külső és belső liquortér mind supra- mind infratentorialisan normális tágasságú. A középvonali képletek nem áttoltak. Az aquaeductus Sylvii nem szűkebb. A meninxeken és az ependymán körülírt kóros képlet vagy diffúz eltérés nem látható. A cerebralis cortex és a fehérállomány normális szerkezetű. A basalis ganglionok és a thalamusok szabályosak. A cerebellum szürke- és fehérállomány aránya megtartott. A vermis ép. Az agytörzs szabályos. Az említett struktúrákban diffúz eltérés vagy körülírt kóros képlet nem mutatható ki. A corpus pineale és a hypophysis régiójában kóros nem látható. A craniocervicalis átmenet normális. Az orbitákban és az orr-melléküregekben eltérés nem mutatkozik. A koponyabázis és calvaria csontjai és az extracranialis lágyrészek épek. A Willis-kör artériái és a venás sinusok szabályos képet mutatnak. Kontrasztanyag-adás után kóros halmozás nem látható.

10 10 Gerinc MR: natív/kontrasztos A nyaki/lumbalis lordosis/háti kyphosis megtartott. A csigolyák szabályos alakúak és szerkezetűek. A porckorongok normális jelintenzitásúak, kóros kiboltosulást nem mutatnak. A gerinccsatorna és a foramenek tágassága a normális tartományban van. Gyöki vagy durazsák kompressziót okozó elváltozás nem mutatható ki. A nyaki/háti gerincvelő/conus normális vastagságú és jelintenzitású. Kontrasztanyag-adás után kóros halmozás nem látható. Sella natív és dinamikus kontrasztanyagos MR-vizsgálat: A sella alakja és tágassága normális. A hypophysis normális nagyságú és jelintenzitású. Állományában körülírt kóros képlet nem látható. Az adenohypophysis a kontrasztanyagot egyenletesen halmozza. A hypophysisnyél a középvonalban van, átmérője szabályos. Perisellárisan kóros eltérés nem mutatható ki. Az ábrázolódott agyállományban kóros képlet nem látható. A külső és belső liqurterek normális tágasságúak. Orbita MR-vizsgálat: A bulbusok épek. A külső szemmozgató izmok normális vastagságúak és jelintenzitásúak. A nervus opticusok szabályosak. Az intra- és extraconikus zsírszövet normális jelintenzitású, homogén szerkezetű. Térfoglaló folyamatra utaló jel nem látszik. Belsőfül MR-vizsgálat A kisagy-híd szögletekben és a belső hallójáratokban térfoglaló folyamat nem látható. A VII-VIII. agyidegek cysternalis és intrameatalis szakaszain kóros nem látható. A labirintusok és a cochleák szabályosak. Az agyállományban kóros képlet nem látható. A külső és belső liqurterek normális tágasságúak Agyi MR-angiographia és koponya MR-vizsgálat Az ábrázolódó artériák/vénák lefutása, ármérője, jelintenzitása normális. Elzáródás, kóros szűkület, körülírt tágulat, telődési hiány nem igazolható. Vascularis malformatio nem mutatható ki. Az agyállományban kóros jelintenzitású illetve kontrasztanyag-halmozás nem látszik.

11 11 A kamrarendszer és a felszíni liquorterek normális tágasságúak, szimmetrikusak. A középvonal nem dislocált. A craniospinalis átmenet területén nem látszik kóros. Az ábrázolódó csontok és extracranialis képletek szabályosak. Nyaki MR-angiographia Az a. carotis communis és interna, illetve az a. vertebralis lefutása, átmérője, kontrasztanyagtelődése mindkét oldalon normális. Elzáródás, szignifikáns szűkület, körülírt tágulat, telődési hiány nem igazolható. A Willis-kör és ábrázolódó ágai területén kóros nem igazolható. A nyaki lágyrészek kóros eltérést nem mutatnak. A. pulmonalis MR-angiographia és mellkas MR-vizsgálat A truncus pulmonalis, a pulmonalis főtörzsek, illetve a lobaris és segmentalis ágak lefutása, átmérője, kontrasztanyag-telődése normális. Elzáródás, kóros szűkület, körülírt tágulat, telődési hiány nem igazolható. A mediastinalis képletek helyzete szabályos, területén megnagyobbodott nyirokcsomó, vagy egyéb térfoglaló folyamat nem látható. A mediastinalis zsírszövet nem infiltrált. A szív normális nagyságú és konfigurációjú. Pericardialis folyadék nem ábrázolódik. A hilusokban kóros nyirokcsomó, egyéb térfoglaló folyamat nem mutatható ki. A tüdőkben kóros eltérés nem látható. Pleura-megvastagodás, pleuralis folyadékgyülem nem ábrázolódik. A mellkasfali lágyrészek és csontos képletek szabályosak. A felső hasi régió ábrázolódó területein kóros nem igazolható. Hasi MR-angiographia és hasi MR-vizsgálat A hasi aorta és ágainak lefutása, átmérője, kontrasztanyag-telődése normális. Elzáródás, kóros szűkület, körülírt tágulat, telődési hiány nem igazolható. Az erek falában meszesedés nem látható. A pleura-sinusokban folyadék nem látszik. A máj nagysága, szerkezete, jelintenzitása szabályos, benne körülírt gócos eltérés nem igazolható. Az epeutak lefutása, tágassága szabályos. Az epehólyag normális nagyságú és falvastagságú, bennéke híg folyadék denzitású. A pancreas alakja, nagysága, szerkezete szabályos, környezete reakciómentes, állományában térfoglaló folyamat vagy egyéb kóros nem látható. A Wirsung-vezeték nem tágabb. A lép normális nagyságú és szerkezetű. A mellékvesék alakja, nagysága kóros eltérést nem mutat. A vesék alakja, nagysága, helyzete, struktúrája, kontrasztanyag-halmozása és -kiválasztása szabályos, üregrendszeri tágulat nem igazolható. A gastrointestinalis traktus megítélhető szakaszai kóros eltérést nem mutatnak.

12 12 A vizsgált régióban kóros folyadékgyülem, megnagyobbodott nyirokcsomó nem mutatható ki. Az ábrázolódó csontok alakja, szerkezete, jelintenzitása szabályos. Csípő MR-vizsgálat (necrosis gyanúja) Mindkét combfej alakja, kontúrja, jelintenzitása, szerkezete szabályos. Az acetabulumok épek. Az ízfelszínek szabályosak, porcborításuk megtartott. Velőűr-oedema, kóros intra- vagy periarticularis folyadékgyülem nem látszik. A környező lágyrészek kóros eltérést nem mutatnak. Térd MR-vizsgálat A meniscusok, keresztszalagok és oldalszalagok épek. A tibio-femoralis és femoro-patellaris ízfelszínek porcborítása megtartott. Az ízületi rés normális tágasságú. Az ízületi tokon belül kóros folyadékfelszaporodás nem látszik. Az ábrázolódó csontok területén kóros nem igazolható. A környező lágyrészek épek.

13 13 RTG: Nyelőcső kontrasztanyagos röntgenvizsgálat A nyelőcső lefutása, átmérője, kontúrja, redőzete szabályos. A kontrasztanyag a lumenben akadálytalanul végighalad, a peristaltica és az ürülés normális. Hiatus hernia, gastrooesophagealis reflux fekvő helyzetben sem mutatható ki. Gyomor röntgenvizsgálat A nyelőcső lefutása, átmérője, kontúrja, redőzete szabályos. A kontrasztanyag a lumenben akadálytalanul végighalad, a peristaltica és az ürülés normális. Hiatus hernia, gastrooesophagealis reflux fekvő helyzetben sem mutatható ki. A gyomor alakja, helyzete, tágassága, kontúrja, redőzete szabályos. A peristaltica normális, az ürülés akadálytalan, sebessége a normális tartományon belül. A duodenum lefutása, átmérője, kontúrja, redőzete szabályos. A proximalis jejunumkacsok területén nem látszik kóros. Gyomor kettős kontrasztos röntgenvizsgálat A gyomor alakja, helyzete, tágassága, kontúrja, redőzete szabályos. A duodenum lefutása, átmérője, kontúrja, redőzete szabályos. A proximalis jejunumkacsok területén nem látszik kóros. Hiatus hernia, gastro-oesophagealis reflux fekvő helyzetben sem mutatható ki. Felső passage vizsgálat A nyelőcső lefutása, átmérője, kontúrja, redőzete szabályos. A kontrasztanyag a lumenben akadálytalanul végighalad, a peristaltica és az ürülés normális. Hiatus-hernia, gastrooesophagealis reflux fekvő helyzetben sem mutatható ki. A gyomor alakja, helyzete, tágassága, kontúrja, redőzete szabályos. A peristaltica normális, az ürülés akadálytalan, sebessége a normális tartományon belül. A duodenum lefutása, átmérője, kontúrja, redőzete szabályos. A jejunum- és ileumkacsok szakaszosan telődnek, lefutásuk, tágasságuk, peristalticájuk szabályos, a passage normális tempójú. Szelektív enterographia A jejunum- és ileumkacsok szabályosan telődnek, lefutásuk, helyzetük, tágasságuk, redőzetük szabályos. A terminalis ileum és az ileo-coecalis átmenet területén nem látszik kóros.

14 14 Vastagbél kettős kontrasztos röntgenvizsgálat A rectum normális helyzetű, tágasságú és kontúrú. A retrorectalis tér normális szélességű. A vastagbél lefutása, helyzete, tágassága, kontúrja, redőzete szabályos. Mellkas röntgenvizsgálat A rekesz éles kontúrú, normális helyzetű, a sinusok szabadok. A tüdőkben körülírt vagy diffúz transzparencia-eltérés nem ábrázolódik. A hilusi képletek szabályosak. A perifériás pulmonalis érképletek szabályosan ábrázolódnak. A szív alakja, helyzete, nagysága kóros eltérést nem mutat. Az egyéb mediastinalis képletek helyzete, kontúrjai normálisak. Natív has röntgenvizsgálat A rekesz éles kontúrú, normális helyzetű, a sinusok szabadok. A gastrointestinalis tractus valamennyi szakaszának gáztartalma szabályos, kóros gáz-folyadék nívó nem ábrázolódik. Kóros mésztartalmú képlet illetve gázgyülem nem látható. A parenchymás szervek vetületében kóros nem észlelhető. Orr-melléküreg felvétel Az orr-melléküregek alakja, légtartalma szabályos, bennük nyálkahártya-megvastagodás, folyadékretenció nem igazolható. A csont kontúrok szabályosak. Csontfelvétel Az ábrázolódó csontok alakja, struktúrája, mésztartalma szabályos, törésre, illetve egyéb kóros folyamatra utaló jel nem látható. A felvételen látható ízületi rések, normális tágasságúak, degeneratív, traumás illetve más eltérést nem mutatnak. Kóros kísérő lágyrészárnyék nem ábrázolódik.

15 15 Intravénás urographia A natív felvételen a vesék helyzete, alakja, nagysága szabályos. A psoas-szélek differenciálhatók. A húgyutak vetületében kőre gyanús pozitív árnyék nem látható. Az iv. beadott kontrasztanyag mindkét oldalon szabályos időben, jó intenzitással kiválasztódik. Az üregrendszerek normális alakúak és tágasságúak. Az ureterek lefutása és tágassága szabályos, elfolyási akadály jele nem igazolható. A húgyhólyag homogénen, jól telődik. Vizelés után a húgyhólyagban residuum nem látható, az üregrendszerek ürülése jó. ERCP A Vater-papilla kanülálását követően / az epeutak szelektív töltése során a beadott kontrasztanyag az extra- és intrahepaticus epeutakat szabályos tágassággal, homogénen töltötte fel. Kő, szűkület nem mutatható ki. Az eszköz eltávolítása után a Vater papillán az ürülés akadálytalan, extravasatio nem mutatható ki. / a Wirsung-vezeték végig szabályos tágassággal, akadálytalanul, homogénen feltelődött. Szűkület vagy egyéb eltérés nem mutatható ki.

16 16 UH: Veseerek duplex UH-vizsgálata A vesék helyzete, alakja, nagysága, echoszerkezete szabályos. A jobb vese nagysága x x cm, a bal vese nagysága x x cm. Üregrendszeri tágulat egyik oldalon sem látható. A vesék artériás és vénás keringése megtartott. A segmentalis ágakból és a hilusokból nyert áramlási görbék alakja szabályos. Az acceleratios idők normálisak, korai systolés csúcs megfigyelhető. Az RI érték mindkét oldalon átlag %, a két oldal között significans különbség nem észlelhető. Teljes has és kismedence UH-vizsgálat A máj normális nagyságú, homogén echoszerkezetű, benne körülírt kóros képlet nem látható. Az intra- és extrahepaticus epeutak nem tágabbak. Az epehólyag normális nagyságú, híg folyadékkal telt, fala nem vastagabb, kő nem látható. A pancreas jól ábrázolható, nem szélesebb, homogén echoszerkezetű. A Wirsung-vezeték nem tágabb. A vesék szabályos alakúak, nagyságúak és helyzetűek. Üregrendszeri tágulat, kőreflexió egyik oldalon sem mutatható ki. A vese parenchyma mindkét oldalon szabályos vastagságú és echogenitású. A lép normális nagyságú, szabályos, homogén echoszerkezetű. Az ábrázolható régiókban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. A megítélhető területeken megvastagodott falú bélkacs nem ábrázolódik. Szabad hasűri folyadék nem észlelhető. A hasi nagyerek lefutása, lumentágassága szabályos. A hólyag jól telt, ép kontúrú, lumenében kóros eltérés nem látható. A prostata és vesicula seminalisok / uterus és ovariumok ábrázolódtak, echoszerkezetük szabályos. Pajzsmirigy és nyaki lágyrész UH-vizsgálat A pajzsmirigy mindkét lebenye normális nagyságú (a jobb lebeny mérete mm x mm x mm, a bal lebeny mérete mm x mm x mm), szabályos homogén echoszerkezetű. Az isthmus nem szélesebb. A nyakon kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható.

17 17 Nyaki artériák UH-vizsgálata A carotis rendszer extracranialis szakaszai normális tágasságúak és lefutásúak. Az intima ép, plaque nem látható. Az a. carotis communisban, valamint az a. carotis interna és externa megítélhető kezdeti szakaszában az áramlási görbék mindkét oldalon szabályosak, szűkületre utaló jelek nem észlelhetők. Az a. vertebralisok normális tágasságúak, bennük szabályos irányú áramlás detektálható. Az a. subclaviák normális tágasságúak. A megítélhető szakaszokon az áramlási görbék szabályos, trifázisos jellegűek. A vizsgált erekben áramlási eltérés, szignifikáns mértékű szűkület nem igazolható. Alsó végtag artériák UH-vizsgálata Az alsóvégtag artériáinak keringése a -tól -ig szakaszon végig megtartott. Az áramlási görbék szabályos, trifázisos jellegűek. Meszesedés, plaque képződés egyik érszakaszban sem észlelhető. Férfi kismedence és here UH-vizsgálat A hólyag közepesen telt, ép kontúrú. A prostata nem nagyobb, homogén echoszerkezetű. A vesicula seminalisok szabályosak. A herék és mellékherék alakja, nagysága, echoszerkezete szabályos. Kóros folyadékgyülem, kórosan tágult véna nem látható. Here UH- és color Doppler vizsgálat A herék és mellékherék alakja, nagysága, echoszerkezete, vascularisatiója szabályos. Kóros folyadékgyülem, kórosan tágult véna nem látható. Kóros reflux provokációra sem mutatható ki. Mindkét csípő UH-vizsgálat (csecsemőkori) Jobb oldalon az alfa szög..., a béta szög...fok. Bal oldalon az alfa szög..., béta szög... fok. A porcos és a csontos vápa is normális meredekségű. A csontos vápasarok szögletes, hangárnyékot ad. A femurfejek centrális helyzetűek, a csontosodási mag mindkét oldalon megjelent, szimmetrikus A periarticularis lágyrészeket érintő kóros eltérés nem látható..

18 18 Hasi erek duplex/color Doppler UH-vizsgálata A hasi aorta normális tágasságú. Meszesedés nem észlelhető. Az áramlás szabályos. A truncus coeliacus és az a. mesenterica superior eredése jól ábrázolható. Szűkületre utaló jelek sem ki, sem belégzésben nem észlelhetők. Az a. mesenterica superior szabályos ívvel ered az aortából, azzal hosszan, párhuzamosan fut. A duodenum áthaladás szintjében a két ér közötti távolság... mm. Szűkületre, leszorítási szindrómára utaló jelek sem az ereken, sem a duodenumon nem igazolhatók. Alsó végtag mélyvénák duplex/color Doppler UH-vizsgálata Az alsó végtag mélyvénás keringése végig megtartott. A látótérbe került vénák (felsorolás) területén thrombosisra, postthromboticus szindrómára utaló jelek nincsenek. Nyálmirigy UH-vizsgálat A submandibularis nyálmirigyek és parotisok normális nagyságúak, homogén echoszerkezetűek. Ductus tágulat vagy meszesedés nem észlelhető. Arteria és vena ophtalmica UH-vizsgálat Az arteria és vena centralis retinae, a. ophtalmica, v. ophtalmica superior áramlása megtartott. Az artériás áramlási görbék szabályosak, a systolés emelkedés mértéke normális, a perifériás ellenállás nem magas. A két oldal között különbség nem észlelhető. Vélemény: A vizsgált erekben áramlási eltérés nem igazolható. a. radialis UH-vizsgálat A(z) a. radialis a csukló magasságában mm tágasságú. Az érlumen szabályos, számottevő meszesedés nem észlelhető. Az áramlási görbe normális. Az a. ulnaris a csukló magasságában átlag mm átmérőjű. Az áramlás itt is szabályos. Az a. radialis compressio hatására az a.ulnaris átmérője számottevően nem változott, az áramlási sebesség jelentősen növekedett ( vs. cm/sec) Vélemény: Az a. radialis bypass műtéthez graftnak alkalmas.

19 19 Transplantált vese UH-vizsgálat A graft..mm hosszúságú, alakja, echoszerkezete szabályos. Perirenalisan kóros képlet, kóros folyadékgyülem nem látható. Üregrendszeri tágulat nem észlelhető. Az artériás és vénás keringés megtartott. Az artériás áramlási görbék szabályosak, az RI érték nem magas, átl. % váll UH-vizsgálat A bursákban folyadék nem látható. Az ábrázolódott csontok felszíne szabályos. A rotator köpeny normális vastagságú, szabályos echoszerkezetű, szakadásra utaló jelek nem észlelhetők. A biceps ín szabályos lefutású, echoszerkezete normális.

20 20 Emlődiagnosztika Negatív csak mammo Fizikális vizsgálat: Az emlőkben és axillákban kóros nem tapintható. Mammographia: normális szerkezetű, szimmetrikus mirigyállomány látható, amelyen belül kóros képlet, csoportos mikromeszesedés vagy szerkezeti torzulás nem mutatható ki. A bőr normális vastagságú. Vélemény: Kóros eltérés nem mutatható ki. Negatív mammo + UH Fizikális vizsgálat: Az emlőkben és axillákban kóros nem tapintható. Mammographia: normális szerkezetű, szimmetrikus mirigyállomány látható, amelyen belül kóros képlet, csoportos mikromeszesedés vagy szerkezeti torzulás nem mutatható ki. A bőr normális vastagságú. Emlő ultrahang vizsgálat: Az emlők normális echoszerkezetűek. Kóros képlet vagy körülírt hangárnyék nem ábrázolódott. Az axillákban pathologiás nyirokcsomó nem észlelhető. Vélemény: Kóros eltérés nem mutatható ki. Negatív csak mammo (zsíremlő) Fizikális vizsgálat: Az emlőkben és axillákban kóros nem tapintható. Mammographia: teljes zsíros involutio látható. Kóros képlet, csoportos mikromeszesedés vagy szerkezeti torzulás nem mutatható ki. A bőr normális vastagságú. Vélemény: Kóros eltérés nem mutatható ki. Negatív denz emlő Fizikális vizsgálat: Az emlőkben és axillákban kóros nem tapintható. Mammographia: szimmetrikus, denz mirigyállomány látható, amelyen belül kóros képlet, csoportos mikromeszesedés vagy szerkezeti torzulás nem mutatható ki. A bőr normális vastagságú. Emlő ultrahang vizsgálat: Az emlők normális echoszerkezetűek. Kóros képlet vagy körülírt hangárnyék nem ábrázolódott. Az axillákban pathologiás nyirokcsomó nem észlelhető. Vélemény: Kóros eltérés nem mutatható ki.

21 21 Negatív csak UH (fiatal) Fizikális vizsgálat: Az emlőkben és axillákban kóros nem tapintható. Mammographia a beteg fiatal kora miatt nem indokolt, ezért nem készítettük el. Emlő ultrahang vizsgálat: Az emlők normális echoszerkezetűek. Kóros képlet vagy körülírt hangárnyék egyik oldalon sem ábrázolódik. Az axillákban pathologiás nyirokcsomó nem észlelhető. Vélemény: Kóros eltérés nem mutatható ki.

Képalkotó diagnosztikai eljárások szabványos negatív leletei

Képalkotó diagnosztikai eljárások szabványos negatív leletei A Radiológiai Szakmai Kollégium ajánlása v.3 Képalkotó diagnosztikai eljárások szabványos negatív leletei A Radiológiai Szakmai Kollégium ajánlása 2008- v.3 Szerkesztette: Palkó András Írta: Forrai Gábor

Részletesebben

Képalkotó diagnosztikai eljárások szabványos negatív leletei

Képalkotó diagnosztikai eljárások szabványos negatív leletei SZAKMAI AJÁNLÁS Képalkotó diagnosztikai eljárások szabványos negatív leletei A Radiológiai Szakmai Kollégium ajánlása, 2008 A képalkotó diagnosztikai vizsgálatok információtartalmának interpretálása a

Részletesebben

III. Irodalomjegyzék. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve. Szabványos negatív leletekrõl. Bevezetés. 21. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 3465

III. Irodalomjegyzék. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve. Szabványos negatív leletekrõl. Bevezetés. 21. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 3465 21. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 3465 III. Irodalomjegyzék 1. Lopez-Beltran A, Bassi PF, Pavone-Macaluso M, Montironi R; European Society of Uropathology; Uropathology Working Group. Handling and pathology

Részletesebben

Affidea Diagnosztika Kft Január 1-jétől ÖSSZESÍTETT ÁRLISTA

Affidea Diagnosztika Kft Január 1-jétől ÖSSZESÍTETT ÁRLISTA Affidea Diagnosztika Kft. 2019. Január 1-jétől ÖSSZESÍTETT ÁRLISTA Az árlistában feltüntetett árak forintban és euróban értendő bruttó árak. RÖNTGEN KÓRHÁZI KÖZPONTOK EUR Röntgen felvétel testtájanként

Részletesebben

KOLLOKVIUMI TÉTELEK ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJLŐDÉSTAN I. ÉVFOLYAM, II. FÉLÉV

KOLLOKVIUMI TÉTELEK ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJLŐDÉSTAN I. ÉVFOLYAM, II. FÉLÉV Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete Igazgató: Dr. Mihály András egyetemi tanár 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 40. Telefon: (62)-545-665 6701

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTERAKTÍV VIZSGAFELADATHOZ. Szonográfus szakasszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTERAKTÍV VIZSGAFELADATHOZ. Szonográfus szakasszisztens szakképesítés Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTERAKTÍV VIZSGAFELADATHOZ. Szonográfus szakasszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTERAKTÍV VIZSGAFELADATHOZ. Szonográfus szakasszisztens szakképesítés Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Kovács Balázs és Magyar Péter. Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika november 24.

Kovács Balázs és Magyar Péter. Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika november 24. Kovács Balázs és Magyar Péter Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika 2009. november 24. 1 Olyan helyzet, amiben fennáll az életveszély, vagy maradandó károsodás azonnali esélye 2 3 óra

Részletesebben

REHABILITÁCIÓS ELLÁTÁSI PROGRAM (REP) 1. sz. melléklet: 1-es típusként kódolható diagnózisok listája (2-77. o.)

REHABILITÁCIÓS ELLÁTÁSI PROGRAM (REP) 1. sz. melléklet: 1-es típusként kódolható diagnózisok listája (2-77. o.) REHABILITÁCIÓS ELLÁTÁSI PROGRAM (REP) 1. sz. melléklet: 1-es típusként kódolható diagnózisok listája (2-77. o.) 2. sz. melléklet: 3-as és P típusként kódolható diagnózisok listája (78-92. o.) 3. sz. melléklet:

Részletesebben

ultrahangdiagnosztikai tanfolyama 2019 szeptember 3-7., Budapest 5 nap elmélet és gyakorlat keddtől szombatig

ultrahangdiagnosztikai tanfolyama 2019 szeptember 3-7., Budapest 5 nap elmélet és gyakorlat keddtől szombatig A Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinika ultrahangdiagnosztikai tanfolyama 2019 szeptember 3-7., Budapest 5 nap elmélet és gyakorlat keddtől szombatig Helyszín: Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és

Részletesebben

XXV. Pannon Endokrin Club Hétvége, Siklós

XXV. Pannon Endokrin Club Hétvége, Siklós XXV. Pannon Endokrin Club Hétvége, Siklós Primer hyperparathyreosis: - incidencia: 25-28/100000/év - előfordulása a 6. évtizedben a leggyakoribb, női túlsúly - jellemző laboreltérések: hypercalcaemia,

Részletesebben

2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyi vezetője megbízásából anatómiai kiscsoportos gyakorlatot tart. Az ön feladata az anatómiai bevezető rész ismertetése. Az előadásában térjen ki a következőkre: - az emberi test fő

Részletesebben

A mellékvese és a retroperitoneum képalkotó diagnosztikája

A mellékvese és a retroperitoneum képalkotó diagnosztikája Dr. Palkó András A mellékvese és a retroperitoneum képalkotó diagnosztikája Vizsgáló módszerek: natív röntgen (felvétel, átvilágítás, tomogr.) kontrasztanyagos röntgen (incl. angiographia) ultrahang (b-mód,

Részletesebben

A modern radiológiai képalkotó eljárások lehetőségei a gyulladásos bélbetegségek diagnosztikájában

A modern radiológiai képalkotó eljárások lehetőségei a gyulladásos bélbetegségek diagnosztikájában A modern radiológiai képalkotó eljárások lehetőségei a gyulladásos bélbetegségek diagnosztikájában Dr. Kardos Lilla SZTE ÁOK Radiológiai Klinika, Szeged 1. diapár Bélbetegségek gyanúja esetén a hagyományos

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2012 / 2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2012 / 2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2012 / 2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák V: Védőnő szakirány GY: Gyógytornász szakirány KDA: Képalkotó

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTERAKTÍV VIZSGAFELADATHOZ. Szonográfus szakasszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTERAKTÍV VIZSGAFELADATHOZ. Szonográfus szakasszisztens szakképesítés Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

KÉPALKOTÓ MÓDSZEREK A GYERMEK GASTROENTEROLÓGIÁBAN. Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. Gyermekklinika

KÉPALKOTÓ MÓDSZEREK A GYERMEK GASTROENTEROLÓGIÁBAN. Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. Gyermekklinika KÉPALKOTÓ MÓDSZEREK A GYERMEK GASTROENTEROLÓGIÁBAN Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. Gyermekklinika GASTROINTESTINALIS TRACTUS KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATA: INDIKÁCIÓ Fejlıdési rendellenességek - Atresia,

Részletesebben

A gyomor. SZTE ÁOK Radiológiai Klinika

A gyomor. SZTE ÁOK Radiológiai Klinika A gyomor Th.XI. - L.I./L.III. érintkezik: rekesz máj b. lebeny hasfal (trig. Traube) lép b. vese / mellékvese colon transversum bursa omentalis pancreas serosa: omentum minus / lig. hepatogastricum lig.

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TK témák V Védőnő szakirány GY Gyógytornász szakirány Képalkotó iagnosztikai

Részletesebben

A Regionális Kutatás Etikai Bizottság által jóváhagyott szakdolgozati és TDK témák

A Regionális Kutatás Etikai Bizottság által jóváhagyott szakdolgozati és TDK témák A Regionális Kutatás Etikai Bizottság által jóváhagyott szakdolgozati és TDK témák Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai szak Képalkotó diagnosztikai analitika szakirány TDK témák választásának

Részletesebben

NEURORADIOLÓGIA 1. rész

NEURORADIOLÓGIA 1. rész NEURORADIOLÓGIA 1. rész Vörös Erika Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinika KÉPALKOTÓ ELJÁRÁSOK Hagyományos röntgen felvétel trauma idegentest csontelváltozások meszesedések KÉPALKOTÓ ELJÁRÁSOK Hagyományos

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés Képalkotás Computer Tomographiával (CT) modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés Képalkotás Computer Tomographiával (CT) modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A hasőri zsír jelentısége

A hasőri zsír jelentısége A HASÜREG RÖNTGENANATÓMIÁJA Denzitástípusok: 1. gázárnyék 2. zsírárnyék 3. parenchym/folyadék árnyék 4. csontárnyék 5. fém/kıárnyék Arany-Tóth Attila SZIE, ÁOTK, Sebészet A hasőri zsír jelentısége A hasőri

Részletesebben

Térítéses összegek. Dr. Bahrehmand Kiarash. Főorvosi vizsgálat Rákszűréssel Főorvosi vizsgálat első alkalom

Térítéses összegek. Dr. Bahrehmand Kiarash. Főorvosi vizsgálat Rákszűréssel Főorvosi vizsgálat első alkalom Térítéses összegek Dr. Bahrehmand Kiarash Főorvosi vizsgálat 20.000.- - Rákszűréssel 22.000.- Főorvosi vizsgálat első alkalom 25.000.- - Rákszűréssel 27.000.- Kontroll rákszűrés (fél éves) 18.500.- Kontroll

Részletesebben

Képalkotó szakmai szigorlat tételsor

Képalkotó szakmai szigorlat tételsor Képalkotó szakmai szigorlat tételsor Alkalmazott anatómia és képalkotó módszerek I. 1. Főbb nyaki, mellkasi és hasi nyirokcsomó régiók 2. A nyak főbb anatómiai régiói, kapcsolataik fontossága 3. Mit jelent

Részletesebben

1. számú melléklet a./2008. (EüK..) EüM tájékoztatóhoz

1. számú melléklet a./2008. (EüK..) EüM tájékoztatóhoz 1. számú melléklet a./2008. (EüK..) EüM tájékoztatóhoz A Szabálykönyv II. fejezetében: a) 26704 * Kvantitatív FLC kappa mérés szérumból vagy vizeletbıl Szabad kappa könnyőlánc kvantitatív mérése szérumból

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája.

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. PTE ETK KAPOSVÁRI KÉPZÉSI KÖZPONT KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKA SZAKIRÁNY SZAKDOLGOZAT TÉMÁK 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. 2.) Az agy fejlődési rendellenességeinek

Részletesebben

Thrombosisok képalkotó diagnosztikája

Thrombosisok képalkotó diagnosztikája Thrombosisok képalkotó diagnosztikája Dr. Kukla Edit Euromedic Diagnostics Szeged Thrombosis bármelyik vénában, bármelyik életkorban kialakulhat. Kialakulásának hajlamosító tényezői jól ismertek. 1. ábra.

Részletesebben

KOLLOKVIUMI TÉTELEK ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJL DÉSTAN ÁOK, I. ÉVFOLYAM, II. FÉLÉV I. A KERINGÉS ÉS A LÉGZÉS SZERVRENDSZEREI. CAVITAS THORACIS.

KOLLOKVIUMI TÉTELEK ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJL DÉSTAN ÁOK, I. ÉVFOLYAM, II. FÉLÉV I. A KERINGÉS ÉS A LÉGZÉS SZERVRENDSZEREI. CAVITAS THORACIS. Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézete Igazgató: Dr. Mihály András egyetemi tanár 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 40. Telefon: (62)-545-665 6701

Részletesebben

Jogszabály szöveg. MHK adatbázis

Jogszabály szöveg. MHK adatbázis MHK adatbázis Jogszabály szöveg 2/1998. (II. 6.) NM rendelet 1999. augusztus 21. - Lekérdezés ideje: 2004. július 26. (C)1992-2001. Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. 2/1998. (II. 6.) NM rendelet az egészségügyi

Részletesebben

4. - A szakorvosi és egyéb ellátások térítési díjai

4. - A szakorvosi és egyéb ellátások térítési díjai 4. - A szakorvosi és egyéb ellátások térítési díjai 4. számú melléklet Az üzleti alapon nyújtott egészségügyi szolgáltatások esetében külön szerződés alapján kedvezőbb díjazás is kiköthető. Kontroll vizsgálat

Részletesebben

A mellkas radiológiai vizsgáló módszerei. dr. Dérczy Katalin PTE KK Radiológiai Klinika Pécs, 2015. március 30.

A mellkas radiológiai vizsgáló módszerei. dr. Dérczy Katalin PTE KK Radiológiai Klinika Pécs, 2015. március 30. A mellkas radiológiai vizsgáló módszerei dr. Dérczy Katalin PTE KK Radiológiai Klinika Pécs, 2015. március 30. Leggyakoribb indikációk: Panasz vagy tünet esetén (szervi elváltozás keresése, betegség vagy

Részletesebben

Magyar Állatorvosi Kamara. Ajánlás kedvtelésbıl tartott társállatok kórboncolásához

Magyar Állatorvosi Kamara. Ajánlás kedvtelésbıl tartott társállatok kórboncolásához Ajánlás kedvtelésbıl tartott társállatok kórboncolásához Az állatorvosi munka során olyan helyzet adódhat, amikor az állatorvosnak a kezelt állat elhullása kapcsán állást kell foglalnia ill. saját tevékenységének

Részletesebben

NEURORADIOLÓGIA III. gerinc, gerincvelő. Csomor Angéla Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinika SZEGED

NEURORADIOLÓGIA III. gerinc, gerincvelő. Csomor Angéla Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinika SZEGED NEURORADIOLÓGIA III. gerinc, gerincvelő Csomor Angéla Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinika SZEGED A GERINC ÉS A GERINCVELŐ BETEGSÉGEI I. Nem-tumoros betegségek fejlődési rendellenességek vascularis

Részletesebben

Intracranialis tumorok. Vörös Erika Szegedi Tudományegyetem Radiologiai Klinika SZEGED

Intracranialis tumorok. Vörös Erika Szegedi Tudományegyetem Radiologiai Klinika SZEGED Intracranialis tumorok Vörös Erika Szegedi Tudományegyetem Radiologiai Klinika SZEGED AGYTUMOROK GYAKORISÁGA USA-ban: 4,5/100 000 beteg/év. Magyarországon: ~ 450 új eset/év AZ AGYTUMOROK MEGOSZLÁSA Az

Részletesebben

MELLKASI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK. KIS ÉVA Semmelweis Egyetem ÁOK Budapest I. sz. Gyermekklinika

MELLKASI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK. KIS ÉVA Semmelweis Egyetem ÁOK Budapest I. sz. Gyermekklinika MELLKASI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK KIS ÉVA Semmelweis Egyetem ÁOK Budapest I. sz. Gyermekklinika MELLKASI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK A legtöbb mellkasi kórkép diagnosztizálásához elegendı a röntgenfelvétel Néha az

Részletesebben

DINAMIKUS VIZSGÁLATOK. VESESZCINTIGRÁFIA KLINIKAI KÉRDÉSEI. Információ dinamikus vizsgálatokból. Példák: Dinamikus vizsgálatok. Kérdések és módszerek

DINAMIKUS VIZSGÁLATOK. VESESZCINTIGRÁFIA KLINIKAI KÉRDÉSEI. Információ dinamikus vizsgálatokból. Példák: Dinamikus vizsgálatok. Kérdések és módszerek United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiations DINAMIKUS VIZSGÁLATOK. VESESZCINTIGRÁFIA KLINIKAI KÉRDÉSEI Brachytherapy Teletherapy Radionuclide therapy Nuclear imaging Average

Részletesebben

Pulmonalis embólia Akut Aorta Szindrómák. Szukits Sándor PTE - KK - Radiológiai Klinika

Pulmonalis embólia Akut Aorta Szindrómák. Szukits Sándor PTE - KK - Radiológiai Klinika Pulmonalis embólia Akut Aorta Szindrómák Szukits Sándor PTE - KK - Radiológiai Klinika Pulmonális Embólia - Kivizsgálási taktika Klinikai valószínűség Scoring rendszerek: Wells Genfi Pisa-Ped Módosított

Részletesebben

Az üzleti alapon nyújtott egészségügyi szolgáltatások esetében külön szerződés alapján kedvezőbb díjazás is kiköthető.

Az üzleti alapon nyújtott egészségügyi szolgáltatások esetében külön szerződés alapján kedvezőbb díjazás is kiköthető. A szakorvosi és egyéb ellátások térítési díjai Az üzleti alapon nyújtott egészségügyi szolgáltatások esetében külön szerződés alapján kedvezőbb díjazás is kiköthető. Kontroll vizsgálat Valamennyi szakorvosi

Részletesebben

A radiológus szakorvosképzés tematikája (a Radiológiai Szakmai Kollégium 2005. 01. 16-i állásfoglalása alapján)

A radiológus szakorvosképzés tematikája (a Radiológiai Szakmai Kollégium 2005. 01. 16-i állásfoglalása alapján) A radiológus szakorvosképzés tematikája (a Radiológiai Szakmai Kollégium 2005. 01. 16-i állásfoglalása alapján) Általános szempontok I.: Követelmények: A képzés eredményeként a radiológia szakvizsgát tett

Részletesebben

II. félév, 2. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Kardiovaszkuláris rendszer EREK (ANGIOLÓGIA)

II. félév, 2. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Kardiovaszkuláris rendszer EREK (ANGIOLÓGIA) II. félév, 2. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet Kardiovaszkuláris rendszer EREK (ANGIOLÓGIA) Mit tanulunk? Az érrendszer alapelemeinek artériák, kapillárisok és vénák általános

Részletesebben

Új képalkotó eljárások a daganatdiagnosztikában. DEOEC Radiológiai Klinika

Új képalkotó eljárások a daganatdiagnosztikában. DEOEC Radiológiai Klinika Új képalkotó eljárások a daganatdiagnosztikában DEOEC Radiológiai Klinika MSCT 1998 - Még gyorsabb aquisitiós idő, - alacsony dózis, - jobb kontraszt és térbeli feloldás, - tetszés szerinti vastagságú

Részletesebben

NEURORADIOLÓGIA 2. rész

NEURORADIOLÓGIA 2. rész NEURORADIOLÓGIA 2. rész Vörös Erika Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinika TUMOROK - klasszifikáció Extraaxialis (nem neurogén) supratentorialis infratentorialis Intraaxialis (neurogén) supratentorialis

Részletesebben

A retroperitoneum. Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I.Sz Gyermekklinika Budapest

A retroperitoneum. Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I.Sz Gyermekklinika Budapest A retroperitoneum képalkotó diagnosztikája Dr.Nyitrai Anna Semmelweis Egyetem I.Sz Gyermekklinika Budapest A retroperitoneum A hasüregben találhat lható kötıszövettel bélelt b tér, t mely a hashártya hátsh

Részletesebben

Kockázat/ haszon mérlegelése! ALARA-elv! beadandó aktivitás mennyiséget az EANM ajánlásai alapján határozzuk meg (ált. ttkg-ra) megfelelő előjegyzési

Kockázat/ haszon mérlegelése! ALARA-elv! beadandó aktivitás mennyiséget az EANM ajánlásai alapján határozzuk meg (ált. ttkg-ra) megfelelő előjegyzési Kockázat/ haszon mérlegelése! ALARA-elv! beadandó aktivitás mennyiséget az EANM ajánlásai alapján határozzuk meg (ált. ttkg-ra) megfelelő előjegyzési rendszer A beadandó aktivitás kiszámítása gyermekeknél

Részletesebben

130 Ft. 100 Ft. 160 Ft. 200 Ft. 15 Ft 70 Ft. 20 Ft. 60 Ft. 430 Ft. 340 Ft 250 Ft. 200 Ft. 180 Ft. 140 Ft. 2 070 Ft. 1 660 Ft 580 Ft. 460 Ft.

130 Ft. 100 Ft. 160 Ft. 200 Ft. 15 Ft 70 Ft. 20 Ft. 60 Ft. 430 Ft. 340 Ft 250 Ft. 200 Ft. 180 Ft. 140 Ft. 2 070 Ft. 1 660 Ft 580 Ft. 460 Ft. Érvényes orvosi beutalóval, ellátási területünkről érkező vendégeink számára a diagnosztikai vizsgálatok ingyenesek! Ellátási területünk: Drávacsepely, Drávaszerdahely, Harkány, Ipacsfa, Kovácshida Labor

Részletesebben

SONOCYSTOGRAPHIA. Kis Éva. Ultrahangvizsgálatok gyermekkorban Budapest, április

SONOCYSTOGRAPHIA. Kis Éva. Ultrahangvizsgálatok gyermekkorban Budapest, április SONOCYSTOGRAPHIA Kis Éva Ultrahangvizsgálatok gyermekkorban Budapest, 2016. április 21-22. MIÉRT VAN SZÜKSÉG A KONTRASZTANYAGOS UH VIZSGÁLATOKRA GYERMEKEKNÉL? Gyermekeknél az UH vizsgálat legtöbbször pontosabb

Részletesebben

A csontrendszer képalkotó diagnosztikája

A csontrendszer képalkotó diagnosztikája dr. Palkó András A csontrendszer képalkotó diagnosztikája SZTE ÁOK Radiológiai Klinika Vizsgáló módszerek natív röntgen (felvétel, densitometria) kontrasztanyagos röntgen (fistulographia, angiographia)

Részletesebben

A GASTROINTESTINALIS TRAKTUS FEJLİDÉSI RENDELLENESSÉGEI. Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. sz. Gyermekklinika

A GASTROINTESTINALIS TRAKTUS FEJLİDÉSI RENDELLENESSÉGEI. Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. sz. Gyermekklinika A GASTROINTESTINALIS TRAKTUS FEJLİDÉSI RENDELLENESSÉGEI Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I. sz. Gyermekklinika VIZSGÁLÓMÓDSZEREK Nativ hasi rtg Felsı passage és követés Irrigoscopia Ultrahang CT MR

Részletesebben

AZ UROGENITÁLIS RENDSZER KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATA

AZ UROGENITÁLIS RENDSZER KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATA AZ UROGENITÁLIS RENDSZER KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATA Kis Éva Semmelweis Egyetem Budapest I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika Kávészünet-14 Siófok 2012 május 11-13 KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATOK FELADATA Morfológiai és funkcionális

Részletesebben

Diagnosztikai vizsgálatok Árak 2018 Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft.

Diagnosztikai vizsgálatok Árak 2018 Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft. Érvényes orvosi beutalóval, ellátási területünkről érkező vendégeink számára a diagnosztikai vizsgálatok ingyenesek! Ellátási területünk: Drávacsepely, Drávaszerdahely, Harkány, Ipacsfa, Kovácshida Labor

Részletesebben

III. melléklet. A kísérőiratok vonatkozó pontjainak módosításai

III. melléklet. A kísérőiratok vonatkozó pontjainak módosításai III. melléklet A kísérőiratok vonatkozó pontjainak módosításai Megjegyzés: Az kísérőiratok vonatkozó részeinek módosításai a beterjesztési eljárás eredménye. A kísérőiratokat ezután a tagállam illetékes

Részletesebben

Poszttraumás n. ischiadicus laesio

Poszttraumás n. ischiadicus laesio Poszttraumás n. ischiadicus laesio Buktatók, kihívások, tanulságok multimodális megközelítésben Dr. Lánczi Levente István, Dr. Bágyi Péter, Dr. Berényi Ervin Debreceni Egyetem, Kenézy Kórház Kórházi felvétel

Részletesebben

Az itt nem szabályozott egyéb kérdésekben a hatályos magyar jogszabályok rendelkezései az irányadóak.

Az itt nem szabályozott egyéb kérdésekben a hatályos magyar jogszabályok rendelkezései az irányadóak. BI591 / 20150401 BI591 Várólista Képalkotó diagnosztikai szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítás Különös feltételek Jelen különös feltételek hatályba lépésének időpontja: 2015. április 1. A Vienna

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Budapest Ortopédiai Klinika. Mozgásszervi tumorok differenciál diagnosztikája az alapvető röntgen és UH vizsgálattal.

Semmelweis Egyetem Budapest Ortopédiai Klinika. Mozgásszervi tumorok differenciál diagnosztikája az alapvető röntgen és UH vizsgálattal. Semmelweis Egyetem Budapest Ortopédiai Klinika Igazgató: Dr. Szendrői Miklós egyetemi tanár Mozgásszervi tumorok differenciál diagnosztikája az alapvető röntgen és UH vizsgálattal. K. Köllő Képalkotó diagnosztikánál

Részletesebben

A CT/MR vizsgálatok jelentősége a diagnosztikában. Dr Jakab Zsuzsa SE ÁOK II.Belgyógyászati Klinika

A CT/MR vizsgálatok jelentősége a diagnosztikában. Dr Jakab Zsuzsa SE ÁOK II.Belgyógyászati Klinika A CT/MR vizsgálatok jelentősége a diagnosztikában Dr Jakab Zsuzsa SE ÁOK II.Belgyógyászati Klinika Computer Tomographia 1967.Első CT felvétel.mérés:9nap. Megjelenítés:2,5 óra számítógépes munka után. 1974.Első

Részletesebben

3. A Keringés Szervrendszere

3. A Keringés Szervrendszere 3. A Keringés Szervrendszere A szervezet minden részét, szervét vérerek hálózzák be. Az erekben folyó vér biztosítja a sejtek tápanyaggal és oxigénnel (O 2 ) való ellátását, illetve salakanyagok és a szén-dioxid

Részletesebben

Incidentális eltérések a lumbalis gerinc MR vizsgálata során. Pozsár Kinga OKITI Mediworld Plus Kft.

Incidentális eltérések a lumbalis gerinc MR vizsgálata során. Pozsár Kinga OKITI Mediworld Plus Kft. Incidentális eltérések a lumbalis gerinc MR vizsgálata során Pozsár Kinga OKITI Mediworld Plus Kft. Incidentalis eltérések Klinikai meghatározás A páciens állapotát nem befolyásoló, véletlenszerűen talált

Részletesebben

MÁJ ÉS EPERENDSZER DIAGNOSZTIKÁJA. Dr. Kiss Ildikó

MÁJ ÉS EPERENDSZER DIAGNOSZTIKÁJA. Dr. Kiss Ildikó MÁJ ÉS EPERENDSZER DIAGNOSZTIKÁJA Dr. Kiss Ildikó KÉPALKOTÓ ELJÁRÁSOK FELADATI kimutatás differenciálás staging követés VIZSGÁLÓ MÓDSZERE: natív röntgen felvétel kontrasztanyagos röntgenvizsgálat (ERC,

Részletesebben

A fej-nyaki betegségek radiológiai diagnosztikája II. ( nyaki lágyrészek, garat, gége )

A fej-nyaki betegségek radiológiai diagnosztikája II. ( nyaki lágyrészek, garat, gége ) A fej-nyaki betegségek radiológiai diagnosztikája II. ( nyaki lágyrészek, garat, gége ) Gégészeti radiológia Fülészeti radiológia Paranasalis sinusok Belső- és középfül Szemészeti radiológia- orbita Gégészeti

Részletesebben

Mellkasi ultrahang vizsgálatok gyermekkorban. Dr.Nyitrai Anna SE. I.sz Gyermekklinika Budapest

Mellkasi ultrahang vizsgálatok gyermekkorban. Dr.Nyitrai Anna SE. I.sz Gyermekklinika Budapest Mellkasi ultrahang vizsgálatok gyermekkorban Dr.Nyitrai Anna SE. I.sz Gyermekklinika Budapest Mellkasi UH Mellkas felvételen felmerült eltérések kiegészítő vizsgálataként Nem ad teljes áttekintést a mellkasról

Részletesebben

SZIGORLATI TÉMAKÖRÖK (Anatómia-Élettan) OLKDA Képalkotó Alapozó Szigorlat

SZIGORLATI TÉMAKÖRÖK (Anatómia-Élettan) OLKDA Képalkotó Alapozó Szigorlat SZIGORLATI TÉMAKÖRÖK (Anatómia-Élettan) OLKDA Képalkotó Alapozó Szigorlat A sejtek funkcionális jellemzése 1. A sejt, a szövet, a szerv és a szervrendszer fogalma. A sejt, mint alaki és működési egység.

Részletesebben

Izotópvizsgálatok urológiában. Szabó Zsuzsanna PTE Nukleáris Medicina Intézet

Izotópvizsgálatok urológiában. Szabó Zsuzsanna PTE Nukleáris Medicina Intézet Izotópvizsgálatok urológiában Szabó Zsuzsanna PTE Nukleáris Medicina Intézet Vesevizsgálatok Statikus vizsgálat: veseszcintigráfia + számítógépes arányképzés. Dinamikus vizsgálat: kamera-renográfia + Furosemid-diuresis

Részletesebben

Hasi parenchymás szervek képalkotó diagnosztikája

Hasi parenchymás szervek képalkotó diagnosztikája Hasi parenchymás szervek képalkotó diagnosztikája KOLLÁR Attila klinikai főorvos, általános igazgatóhelyettes Semmelweis Egyetem, Radiológiai és Onkoterápiás Klinika, Budapest Történeti előzmények: RTG

Részletesebben

ACUT HASI KÓRKÉPEK ÚJSZÜLÖTTKORBAN

ACUT HASI KÓRKÉPEK ÚJSZÜLÖTTKORBAN ACUT HASI KÓRKÉPEK ÚJSZÜLÖTTKORBAN Kis Éva Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKA Prenatalis ultrahang Prenatalis MR Natív hasi röntgenfelvétel Ultrahang irrigoscopia NORMÁLIS

Részletesebben

hatályos

hatályos 37/2018. (X. 30.) EMMI rendelet az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet és a gyógyító-megelőző ellátás jogcímén az Egészségbiztosítási

Részletesebben

1. eset. Dr. Strausz Tamás Országos Onkológiai Intézet Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztály

1. eset. Dr. Strausz Tamás Országos Onkológiai Intézet Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztály 1. eset Dr. Strausz Tamás Országos Onkológiai Intézet Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztály Anamnézis 42 éves férfi véres széklet hátterében más intézetben az anustól3 cm-re kezdődően 11-12 cm hosszan

Részletesebben

kockázat-haszon mérlegelése! ALARA-elv! beadandó aktivitás mennyiséget EANM ajánlásai alapján határozzuk meg (ált. tskg-ra) megfelelő előjegyzési

kockázat-haszon mérlegelése! ALARA-elv! beadandó aktivitás mennyiséget EANM ajánlásai alapján határozzuk meg (ált. tskg-ra) megfelelő előjegyzési kockázat-haszon mérlegelése! ALARA-elv! beadandó aktivitás mennyiséget EANM ajánlásai alapján határozzuk meg (ált. tskg-ra) megfelelő előjegyzési rendszer A beadandó aktivitás kiszámítása gyerekeknél testsúlykilogrammra

Részletesebben

Az autonóm idegrendszer

Az autonóm idegrendszer Az autonóm idegrendszer Enterális idegrendszer Szimpatikus idegrendszer Paraszimpatikus idegrendszer HYPOTHALAMUS AGYTÖRZS agyidegek PERIFÉRIÁS GANGLIONOK EFFEKTOR GERINCVELŐ Gerincvelői idegek PERIFÉRIÁS

Részletesebben

A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2.

A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2. A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2. Vírusok szerepe a daganatok kialakulásában I/3. A környezet hatása a daganatok

Részletesebben

Prenatalis MR vizsgálatok

Prenatalis MR vizsgálatok Prenatalis MR vizsgálatok Prof. Dr. Lombay Béla Borsod A.Z. Megyei Kórház és s Egyetemi Oktatókórház Miskolci Egyetem, Egészségtudományi gtudományi Kar, Képalkotó Diagnosztikai Tanszék Miskolc Múlt - jelen

Részletesebben

AS1 Férfi izomfigura. A normál emberi méret fele, SOMSOműanyagból.

AS1 Férfi izomfigura. A normál emberi méret fele, SOMSOműanyagból. AS1 Férfi izomfigura A normál emberi méret fele, SOMSOműanyagból. 27 darabra szedhető: koponya, agy (2), mellkasi és hasi fal, tüdő felek (2), szív (2), máj, gyomor, duodenum, vékony- és vastagbél, jobb

Részletesebben

Ultrahang. Ultrahang. Mi kell az UH vizsgálathoz? Hogyan keletkezik az UH kép? k. UH transducer. Transducer típusok. klinikai ismeretekkel.

Ultrahang. Ultrahang. Mi kell az UH vizsgálathoz? Hogyan keletkezik az UH kép? k. UH transducer. Transducer típusok. klinikai ismeretekkel. Vizsgálóelj eljárások alkalmazásának klinikai jelentõsége: Ultrahang Dr. Kollár r Attila Klinikai FõorvosF SE Radiológiai és Onkoterápi piás Klinika Röntgen Képalkotó módszerek Ultrahang CT MR Angiográfia

Részletesebben

SZTE ÁOK Radiológiai Klinika, Szeged

SZTE ÁOK Radiológiai Klinika, Szeged Computer tomographia SZTE ÁOK Radiológiai Klinika, Szeged voxel +1-4 +2 +5 +3 +1 0-2 pixel -2 0 +1-4 -6 +5 +2 +1 SZTE ÁOK Radiológiai Klinika, Szeged CT generációk SZTE ÁOK Radiológiai Klinika,

Részletesebben

Mediastinális betegségek CT diagnosztikája

Mediastinális betegségek CT diagnosztikája Mediastinális betegségek CT diagnosztikája Grexa Erzsébet Pécsi Diagnosztikai Központ Mediastinum anatómia Mediastinum - gátorüreg A mellüreg középső részén, a két tüdő által közrefogott üreg. Határai:

Részletesebben

di A szív és nagyerek vizsgálata

di A szív és nagyerek vizsgálata Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinika Az előadások anyaga letölthető: www.szote.u-szeged.hu/radiology di A szív és nagyerek vizsgálata Dr. Fráter Loránd 2008. november 4. Vizsgáló eljárások kétirányú

Részletesebben

RETROPERITONEUM Bonctermi összefoglaló. Mátyás Adrienne SZTE ÁOK Anatómiai Intézet 2014

RETROPERITONEUM Bonctermi összefoglaló. Mátyás Adrienne SZTE ÁOK Anatómiai Intézet 2014 RETROPERITONEUM Bonctermi összefoglaló Mátyás Adrienne SZTE ÁOK Anatómiai Intézet 2014 A retroperitoneum áttekintése sematikus ábrán Aorta abdominalis páros zsigeri ágai: 1. a. suprarenalis media: a mellékvesék

Részletesebben

CYSTOSUS HASI TERIMÉK CSECSEMİ- ÉS GYERMEKKORBAN. Kis Éva Semmelweis Egyetem, Budapest I. sz. Gyermekklinika

CYSTOSUS HASI TERIMÉK CSECSEMİ- ÉS GYERMEKKORBAN. Kis Éva Semmelweis Egyetem, Budapest I. sz. Gyermekklinika CYSTOSUS HASI TERIMÉK CSECSEMİ- ÉS GYERMEKKORBAN Kis Éva Semmelweis Egyetem, Budapest I. sz. Gyermekklinika CYSTA: zárt üreg, kórós, vagy normálism epithelium határolja, folyadékot tartalmaz PSEUDOCYSTA:

Részletesebben

MELLKASI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK. KIS ÉVA Semmelweis Egyetem ÁOK Budapest I. sz. Gyermekklinika

MELLKASI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK. KIS ÉVA Semmelweis Egyetem ÁOK Budapest I. sz. Gyermekklinika MELLKASI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK KIS ÉVA Semmelweis Egyetem ÁOK Budapest I. sz. Gyermekklinika MELLKASI ULTRAHANGVIZSGÁLATOK A legtöbb mellkasi kórkép diagnosztizálásához elegendő a röntgenfelvétel Néha az

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTERAKTÍV VIZSGAFELADATHOZ. Szonográfus szakasszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTERAKTÍV VIZSGAFELADATHOZ. Szonográfus szakasszisztens szakképesítés Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Koponya ultrahangvizsgálat Anatómia és fejlıdési rendellenességek. Várkonyi Ildikó Semmelweis Egyetem I.Gyermekklinika

Koponya ultrahangvizsgálat Anatómia és fejlıdési rendellenességek. Várkonyi Ildikó Semmelweis Egyetem I.Gyermekklinika Koponya ultrahangvizsgálat Anatómia és fejlıdési rendellenességek Várkonyi Ildikó Semmelweis Egyetem I.Gyermekklinika Koponya ultrahang (valójában agy-) Nem invazív, ismételhetı, ágy mellett végezhetı

Részletesebben

Klinikai SPECT/CT III. Nukleáris pulmonológia. Zámbó Katalin Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet

Klinikai SPECT/CT III. Nukleáris pulmonológia. Zámbó Katalin Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet Klinikai SPECT/CT III. Nukleáris pulmonológia Zámbó Katalin Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet A tüdő vizsgálómódszerei A tüdő malignus betegségeinek specifikus vizsgálata indirekt és direkt

Részletesebben

Mellkasi sürgősségi vizsgálatok

Mellkasi sürgősségi vizsgálatok Mellkasi sürgősségi vizsgálatok Nagy Endre SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ÁOK, RADIOLÓGIAI KLINIKA, SZEGED A SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁSBAN a téves diagnózis következményei végzetesek lehetnek képalkotó eljárások nélkül

Részletesebben

. Trachea. R main bronchus. L main bronchus. L pulm artery. RUL pulm vein. R (desc) pulm artery. RLL and RML veins. Aortic arch. S. vena cava 0.

. Trachea. R main bronchus. L main bronchus. L pulm artery. RUL pulm vein. R (desc) pulm artery. RLL and RML veins. Aortic arch. S. vena cava 0. Cardiovascularis képalkotó diagnosztika Balázs György Tóth Attila SE Kardiológiai Központ Radiológiai Diagnosztika Cardiovascular képalkotó diagnosztikai módzserek Röntgen vizsgálati technikák» Katéteres

Részletesebben

Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ

Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ Szívsebészet Dr. Galajda Zoltán DE OEC Szívsebészeti Központ A humán érpálya A szívburok Humán koszorúerek I Humán koszorúerek II Humán koszorúerek III Szívizom scintigraphia Szívizom kóros perfúzió A

Részletesebben

ANATÓMIA KOLLOKVIUMI TÉTELEK II. ÉVFOLYAM 2010/2011. TANÉV 1. FÉLÉV

ANATÓMIA KOLLOKVIUMI TÉTELEK II. ÉVFOLYAM 2010/2011. TANÉV 1. FÉLÉV Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete Igazgató: Dr. Mihály András egyetemi tanár 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 40. Telefon: (62)-545-665 6701

Részletesebben

VÁRKONYI ILDIKÓ KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATOK INDIKÁCIÓI

VÁRKONYI ILDIKÓ KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATOK INDIKÁCIÓI VÁRKONYI ILDIKÓ KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATOK INDIKÁCIÓI Semmelweis Egyetem Budapest I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika 1 2 3 ALARA elv, Image gently As low, as reasonably achievable Azaz: olyan diagnosztikus vizsgálatokat

Részletesebben

IZOMROST FELÉPÍTÉSE IZMOK MR DIAGNOSZTIKÁJA ÉP IZOM MORFOLÓGIA KÓROS IZOM MR MORFOLÓGIA KÓROS IZOM MR MORFOLÓGIA Ödéma - leggyakoribb!

IZOMROST FELÉPÍTÉSE IZMOK MR DIAGNOSZTIKÁJA ÉP IZOM MORFOLÓGIA KÓROS IZOM MR MORFOLÓGIA KÓROS IZOM MR MORFOLÓGIA Ödéma - leggyakoribb! IZOMROST FELÉPÍTÉSE IZMOK MR DIAGNOSZTIKÁJA Dr. Somogyi Rita Zala Megyei Szent Rafael Kórház, Radiológia ÉP IZOM MORFOLÓGIA Általában szimmetrikusak Külső kontúr éles, általában konvex T1 és T2 szekvencián

Részletesebben

2008 január 01.-től érvényes új kemoterápiás protokollok

2008 január 01.-től érvényes új kemoterápiás protokollok 2008 január 01.-től érvényes új kemoterápiás protokollok 7196* Kemoterápia, VNB/A protokoll szerint Protokoll időtartama : 15 [nap] Protokollok közti szünet : 13 [nap] Fázisok száma : 3 Megjegyzés: Monoterápiaként

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

Lélek Imre Emlékülés VII. Ultrahang és Modern Képalkotó Diagnosztikai Konferencia és Továbbképzés

Lélek Imre Emlékülés VII. Ultrahang és Modern Képalkotó Diagnosztikai Konferencia és Továbbképzés Lélek Imre Emlékülés VII. Ultrahang és Modern Képalkotó Diagnosztikai Konferencia és Továbbképzés Hévíz Hotel Rogner & Spa Lotus Therme 2005. április 28-30. LÉLEK IMRE EMLÉKPLAKETT ALAPÍTVA: 1996 Kitüntetettek:

Részletesebben

A GI tractus CT diagnosztikája

A GI tractus CT diagnosztikája Dr. Palkó András A GI tractus CT diagnosztikája GI betegségek kivizsgálási stratégiája: kimutatás, differenciálás: endoscopia, röntgen kiterjedés: röntgen, endosonographia, CT, MR környezet: UH, CT, MR,

Részletesebben

Nukleáris pulmonológia. Zámbó Katalin Nukleáris Medicina Intézet

Nukleáris pulmonológia. Zámbó Katalin Nukleáris Medicina Intézet Nukleáris pulmonológia Zámbó Katalin Nukleáris Medicina Intézet A tüdő vizsgálómódszerei A tüdő malignus betegségeinek specifikus vizsgálata indirekt és direkt módon PET/CT vizsgálat - tüdődaganatok Perfúziós

Részletesebben

RADIOLÓGIAI VIZSGÁLÓMÓDSZEREK A TRAUMATOLÓGIÁBAN. dr. Gion Katalin Diagnoscan Magyarország Kft., SZTE Radiológiai Klinika

RADIOLÓGIAI VIZSGÁLÓMÓDSZEREK A TRAUMATOLÓGIÁBAN. dr. Gion Katalin Diagnoscan Magyarország Kft., SZTE Radiológiai Klinika RADIOLÓGIAI VIZSGÁLÓMÓDSZEREK A TRAUMATOLÓGIÁBAN dr. Gion Katalin Diagnoscan Magyarország Kft., SZTE Radiológiai Klinika A sürgősségi betegellátásban a radiológiai kivizsgálás ritkán mellőzhető. A sérült

Részletesebben

ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJL DÉSTAN KOLLOKVIUMI TÉTELEK I. ÉVFOLYAM 2017/2018. TANÉV I. FÉLÉV

ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJL DÉSTAN KOLLOKVIUMI TÉTELEK I. ÉVFOLYAM 2017/2018. TANÉV I. FÉLÉV Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézete Mb. Igazgató: Dr. Nógrádi Antal egyetemi tanár 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 40. Telefon: (62)-545-665 6701

Részletesebben

Várkonyi Ildikó KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKA

Várkonyi Ildikó KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKA Várkonyi Ildikó KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKA 2 ALARA elv, Image gently As low, as reasonably achievable Azaz: olyan diagnosztikus vizsgálatokat válasszunk, melyek a gyermek számára a legkisebb sugárterheléssel

Részletesebben

Fejlődési rendellenességek felnőttkori manifesztáció

Fejlődési rendellenességek felnőttkori manifesztáció A kérőlaptól a diagnózisig - MR tanfolyam orvosoknak és szakdolgozóknak "Amit tudni akarsz az MR-ről..." Bajcsy-Zsilinszky Kórház, 2014. május 9 Fejlődési rendellenességek felnőttkori manifesztáció Dr.

Részletesebben

Pécs, 2015.04.01. Dr. Boros Szilvia PTE KK AOK Radiológia Klinika/Akác

Pécs, 2015.04.01. Dr. Boros Szilvia PTE KK AOK Radiológia Klinika/Akác Pécs, 2015.04.01 Dr. Boros Szilvia PTE KK AOK Radiológia Klinika/Akác A mellkasi sérüléseknek alapvetően két típusát különítjük el: - fedett ( tompa erőbehatásra keletkező, gyakrabban bekövetkező) - nyílt

Részletesebben

A GI tractus GI falszerkezete tractus A fa l ré l tegei: Dr. Palkó András tunica mucosa muscularis mucosae A g astrointes astrointe t s ina

A GI tractus GI falszerkezete tractus A fa l ré l tegei: Dr. Palkó András tunica mucosa muscularis mucosae A g astrointes astrointe t s ina A GI tractus falszerkezete Dr. Palkó András A gastrointestinalis tractus képalkotó diagnosztikája A fal rétegei: tunica mucosa muscularis mucosae tela submucosa tunica muscularis tela subserosa tunica

Részletesebben