Addikciók betegedukáció, motiváció az alapellátásban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Addikciók betegedukáció, motiváció az alapellátásban"

Átírás

1 Addikciók betegedukáció, motiváció az alapellátásban Dr. Vajer Péter Dr. Kalabay László Semmelweis Egyetem ÁOK Családorvosi Tanszék

2 Addiktológiai alapfogalmak Az addiktológia az addikciókkal, szenvedélybetegségekkel foglalkozó tudományág. A következőkben áttekintjük az alapfogalmak nemzetközileg is elfogadott értelmezését.

3 Addikció Mit értsünk tehát addikción? Addikció alatt a drogok vagy a drogfogyasztással egyenértékű izgalmi helyzetek keresésének és a drogok fogyasztásának kényszeres viselkedésmintáját értjük, amelyet a drog hatásához kapcsolódó leküzdhetetlen vágy, valamint erős tendencia jellemez az elvonás utáni visszaesésre. (Jaffe 1992)

4 Addikció Az addikció általában kihat a munkavégző képességre és a tanulásra, illetve a családtagokhoz és a barátokhoz fűződő viszonyra is.

5 Szenzitizáció Szenzitizációról akkor beszélünk, ha a drog hatása növekszik a rendszeres adagolás következtében, vagyis ez a folyamat a tolerancia ellentéte, általában a drogra való rászokásnál jelentkezik. Fordított tolerancia alakul ki, kisebb adag is erősebben hat.

6 Tolerancia A drog rendszeres, folyamatos használata hatására hatásgyengülés következik be, tehát ugyanolyan hatás elérése érdekében az adagok fokozatos növelésére van szükség, illetve a kellemetlen mellékhatások csökkentése érdekében is szükség van az adag növelésére.

7 Dependencia, függőség Viselkedési, kognitív és fiziológiai jelenségek meghatározott együttese, amely ismételt használatot követően alakulhat ki.

8 Pszichés, lelki függőség Megkülönböztetünk lelki és testi függőséget. A lelki függőség fogyasztási kényszert jelent, mely abból adódik, hogy a szerhasználat eufóriát, kellemes közérzetet okoz, enyhíti a szorongást vagy a feszültséget, és a fizikai és szellemi képességek megnövekedésének az érzését válthatja ki.

9 Testi függőség A testi függőségnek jól megragadható ismérve van: az elvonási tünetek megjelenése bizonyos idővel a drog abbahagyását, elvonását követően.

10 A különböző szerthasználó magatartások mutatói a év közötti lakosság körében Alkohol Kannabisz Egyéb tiltott drogok Nyugtató vényköteles Nyugtató nem vényköteles Dohányzás Életprevalencia Éves prevalencia 84,8 8,5 3,6 13,1 6,1 55,6 79,2 2,3 0,8 11,0 4,7 - Havi prevalencia 55,0 1,2 0,4 0,4 3,4 36,1 Intenzív használók aránya 4,6 0,3 0,3 0,3 0,5 29,6 A különböző szerhasználó magatartások kapcsolódása a magyarországi felnőtt népesség körében Paksi B., Arnold P, Kun B., Demetrovics Zs. Psychiat Hung 2011, 26 (4):

11 A szerhasználó magatartások kapcsolódása A különböző szerhasználó magatartások kapcsolódása a magyarországi felnőtt népesség körében Paksi B., Arnold P, Kun B., Demetrovics Zs. Psychiat Hung 2011, 26 (4):

12 Nikotinaddikció

13 Miért dohányoznak az emberek?

14 A dohányzás (túl)tanult viselkedés Örömszerzés Dopamin kiáramlás a n. accumbensben Gyors és gyakori megerősítés Öngyógyítás A nikotinmegvonási tüneteinek enyhítése A negatív érzelmi állapot kezelése Környezeti és szituációs ösztönzők a dohányzásra felszólító kulcsingerek Társas megerősítés

15 A nikotin és más szerek összehasonlítása A használók függősége Az absztinencia fenntartásának nehézsége Tolerancia A megvonási tünetek súlyossága Halálozás Mennyire fontos az egyén hétköznapjaiban Gyakoriság nikotin>heroin>kokain>alkohol>koffein (alkohol=kokain=heroin=nikotin)>koffein (alkohol=heroin=nikotin)>kokain>koffein alkohol>heroin>nikotin>kokain>koffein nikotin>alkohol>(kokain=heroin)>koffein (alkohol=kokain=heroin=nikotin)>koffein koffein>nikotin>alkohol>(kokain=heroin)

16

17 A dopaminrendszer elhelyezkedése az agyban A nikotin megerősítő hatásának élettani helyszíne

18 A nikotin krónikus hatása az agyban A dohányzás hatására megnő a nikotinos acetlikolin receptorok száma az agy prefrontális részében High Low Nem dohányzó Dohányzó Image courtesy of George Washington University / Dr. David C. Perry Perry et al. J Pharmacol Exp Ther 1999;289:

19 A fizikai függés jele az első cigaretta ideje Az első cigaretta 30 perccel a felébredés után = ALACSONY FÜGGÉS Ébredés 0 30 perc Az első cigaretta 30 percen belül a felébredés után = MAGAS FÜGGÉS

20 A dohányzás súlyossága index Kérdés Válaszalternatívák Pont A reggeli felébredést követően mikor szívja el az első cigarettáját? Naponta átlagosan hány szál cigarettát szív el? 5 percen belül 30 percen belül 60 percen belül Később, mint 60 perc 10 szál vagy kevesebb szál szál 31 szál vagy annál A skála összértéke: 6 pont. Alacsony függésről beszélhetünk <2 pont esetén; erős függésről beszélhetünk 4<. Erős függés csökken a leszokás esélye és ezért intenzívebb kezelés szükséges. John, U. et al. (2004). A short form of the Fagerström Test for Nicotine Dependence and the Heaviness of Smoking Index in two adult population samples. Add. Behav. 29,

21 A nikotinaddikció pszichológiai/pszichiátriai megközelítése Pszichológiai függés

22 A nikotinfüggés a DSM-IV szerint Tolerancia Ugyanolyan mennyiségnek egyre kisebb a hatása. Magasabb adag szükséges ugyanolyan hatás eléréséhez. A rendszeres használó napi adagja kellemetlen tüneteket okozna a kezdő használónak.

23 A nikotinfüggés a DSM-IV szerint Tolerancia Megvonási tünetek A nikotin bevitelének megszakításakor, vagy mennyiségének csökkenésekor áll elő.

24 A megvonási tünetek II. Tünetek Időtartam Megjelenési gyakoriság (%) Alvászavarok <1 hét 25 Koncentrációs nehézségek <2 hét 60 A nikotin utáni vágy <2 hét 70 Irritabilitás vagy agresszió <4 hét 50 Depresszió <4 hét 60 Nyugtalanság <4 hét 60 Megnövekedett étvágy <10 hét 70 Jarvis (2004) 278. old.

25 A nikotinfüggés a DSM-IV szerint Tolerancia Megvonási tünetek Egyre nagyobb a használt nikotin mennyiség A legtöbb fogyasztó eléri a maximális adagját pár hónap vagy év alatt.

26 A nikotinfüggés a DSM-IV szerint Tolerancia Megvonási tünetek Egyre nagyobb a használt nikotin mennyiség Fennálló vágy a leszokásra vagy sikertelen próbálkozások Hazánkban a dohányosoknak kb % le akar szokni, akiknek 80 %-a már meg is próbált leszokni. (Dohányzás monitor) 17% ha időt (30 nap vagy 6 hónapot rendelünk hozzá, OEFI felmérés, 2007) Számos leszokási próbálkozás a sikeres leszokás előtt szinte természetes 4 % az önmaguktól leszokók 1 éves absztinencia aránya

27 TOTAL férfi nő Budapest megyei jogú város egyéb város község. tanya alapfokú középfokú felsőfokú Szándékában áll leszokni a dohányzásról? 2004 október 2006 március 2007 április Bázis: akik dohányoztak az elmúlt 30 napban Dohányzásmonitor Gallup és ODE

28 A nikotinfüggés a DSM-IV szerint Tolerancia Megvonási tünetek Egyre nagyobb a használt nikotin mennyiség Fennálló vágy a leszokásra vagy sikertelen próbálkozások Túlságosan sok időt fordít a szer használatára Csak a legsúlyosabb használókra igaz, de a legtöbb dohányosra nem.

29 A nikotinfüggés a DSM-IV szerint Tolerancia Megvonási tünetek Egyre nagyobb az elfogyasztott nikotin mennyisége Fennálló vágy a leszokásra vagy korábbi sikertelen próbálkozások Túlságosan sok időt fordít a szer használatára Társas/munkahelyi/rekreációs aktivitások feladása a szerhasználat miatt Gyakran említenek néhány aktivitásbeli korlátozást. Olyan társas aktivitásban vesznek részt, ahol lehet dohányozni.

30 A nikotinfüggés a DSM-IV szerint Tolerancia Megvonási tünetek Egyre nagyobb az elfogyasztott nikotin mennyisége Fennálló vágy a leszokásra vagy korábbi sikertelen próbálkozások Túlságosan sok időt fordít a szer használatára Társas/munkahelyi/rekreációs aktivitások feladása a szerhasználat miatt Folyamatos használat fennálló pszichológiai vagy fizikai /egészségi probléma ellenére Egészségi állapot rosszabbodása ellenére is sokszor megtartott a dohányzás. A családra gyakorolt hatás tudatossága.

31 A nikotinfüggés motivációs megközelítése

32 A nikotinaddikció motivációs összetevői (Piper és mtsai., 2004) Automatizmus Sóvárgás Kontrollvesztés Tolerancia Negatív megerősítés Pozitív megerősítés A kognitív működés javulása Társas és helyzeti ösztönzők Testsúlykontroll Érzelmi kötődés a cigarettához Viselkedéses választás Dohányzásra felszólító /emlékeztető kulcsingerek Az íz és a szenzoros élmények

33 A nikotinfüggés motivációs összetevői I. (Piper és mtsai., 2004, Shiffman, 1993) Automatizmus: a dohányzás automatikussá válik és nem követi a tudatos kontroll egészen addig, amíg a rágyújtás és a dohányzás automatikus rituáléja meg nem szakad, vagy akadályba nem ütközik. Szokás: dohányzás szokásjellegű tevékenység. Szenzomotoros manipuláció: lehetővé válik a szenzomotoros manipuláció a rágyújtás és a dohányzás folyamatában.

34 A nikotinfüggés motivációs összetevői II. (Piper és mtsai., 2004, Shiffman, 1993) Sóvárgás: A dohányzás a sóvárgásra vagy az intenzív késztetésre adott válasz. Kontrollvesztés: a függő személy úgy véli, hogy elvesztette a cigaretta-használat feletti akaratlagos kontrollját. Tolerancia: a kívánt hatás elérése érdekében egyre több cigarettát kell elszívni, illetve a nagyobb cigaretta mennyiség sem vált ki mérgezéses tüneteket.

35 A nikotinfüggés motivációs összetevői III. (Piper és mtsai., 2004, Shiffman, 1993) Negatív megerősítés: dohányzás a negatív belső állapotok (rosszkedv, megvonási tünetek, stressz) megszüntetését szolgálja. Negatív érzelmek csökkentése: a negatív érzelmek csökkentése ill. kezelése.

36 A nikotinfüggés motivációs összetevői IV. (Piper és mtsai., 2004, Shiffman, 1993) Pozitív megerősítés: a dohányzás hozzájárul a pozitív érzések, érzelmi állapotok eléréséhez és növeléséhez. Relaxáció: dohányzás az örömért és az ellazulásért. Stimuláció: a fogyasztást az élénkítő hatás elérése motiválja. A kognitív működés javulása: a dohányzás javítja a kognitív funkciókat (pl. a figyelmet).

37 A nikotinfüggés motivációs összetevői V. (Piper és mtsai., 2004, Shiffman, 1993) Társas kapcsolatok: a dohányzást a társakkal való együttes lét motiválja. Társas és helyzeti ösztönzők: a társak és a társas helyzetek modellálják, vagy kiváltják a dohányzást. Önbizalom erősítése a társas kapcsolatokban: a dohányzás javítja az önbizalmat és a társakban kialakult véleményt. Dohányzás egyedüllét esetén: a dohányzás oldhatja a magányosságot.

38 A nikotinfüggés motivációs összetevői VI. (Piper és mtsai., 2004, Shiffman, 1993) Az étkezés helyettesítője: a dohányzás csökkenti az étvágyat. Testsúlykontroll: a dohányzás segít szabályozni a testsúlyt.

39 A nikotinfüggés motivációs összetevői VII. (Piper és mtsai., 2004, Shiffman, 1993) Dohányzásra felszólító/emlékeztető kulcsingerek: a dohányzással összekapcsolódó ingerek növelik a cigaretta utáni vágyat. Az íz és a szenzoros élmények: a dohányzást a cigaretta által kiváltott szaglási és ízlelési ingerek elérése motiválja. Viselkedéses választás: a dohányzás az ellenérvek és a negatív következmények ellenére fennmarad, esetleg nincs a személy számára más megerősítési lehetőség a dohányzáson kívül. Érzelmi kötődés a cigarettához: a dohányzás a társas kötődéshez hasonló, a leszokás a veszteség és a gyász átéléséhez vezethet.

40

41 A dohányzásról való leszokás támogatásának szintjei Önsegítő anyagok, publikációk Minimális intervenció az egészségügyben Telefonos tanácsadás Egyéni vagy csoportos tanácsadás

42 Bizonyítottan hatékony módszerek A szintű evidencia Módszer Bizonyíték mértéke (OR) Orvosi tanács és minimál intervenció 1,3 [1,0-1,6] Önsegítő anyagok testre szabott önsegítő anyagok esetében 1,24 [1,07-1,45] 1,42 [1,26-1,61] Intenzív egyéni tanácsadás 1,7 [1,4-2,0] Intenzív csoportos tanácsadás 1,3 [1,1 1,6] 2,17 [1,37 3,45] Proaktív telefonos tanácsadás 1,2 [1,1-1,4] 1,41 [1,27-1,57]

43 Nincs elégséges bizonyíték vagy nem hatékony Hipnoterápia Akupunktúra és hozzá kapcsolódó újabb eljárások Averzív kondicionálás Biofeedback a dohányzás negatív következményeinek műszeres visszajelzésére, pl. CO mérés, spirometria Kiegészítő testedzésprogramok Nicobrevin Tudományos alapossággal nem vizsgált módszerek: Biorezonancia

44

45 Önsegítő anyagok

46

47 A minimális intervenció modellje az egészségügyben A leszokás támogatásának rövid módszere és lehetőség arra, hogy bevonjuk a pácienseket a leszokást támogató programokba.

48 Támogató környezet kialakítása és fenntartása Kérdezés (Ask) Felmérés Három lehetőség Tanácsadás (Advice) Leszokásra való motiválás Segítség (Assist) Minimális kezelés (Self-help) Formális kezelés (Intenzív) A nem motiváltak kezelése (Motivációs) Farmakológiai kiegészítés Tervezés (Arrange) Tervezett követés Minimális intervenció modellje (Orleans, 1988)

49 A minimális intervenció szakaszai 1. Tudakozódás vagy kérdezés 2. Tanács 3. Tájékozódás: A változásra való készenlétnek a felmérése 4. Támogatás és segítség 5. Tevékeny ellenőrzés: követés és rendszeres konzultáció

50 A leszokás támogatása a rövid tanácsadás (minimál intervenció) Hatékony elemei: Társas támogatás a kezelés és a követés során A megküzdési készségek fejlesztése Információ nyújtása Farmakoterápia Más szakemberekhez vagy szakszolgáltatókhoz való beutalás /irányítás. Időtartam és kontextus: Rövid, kevesebb, mint 10 perc, de több mint 3 perc. Az egészségügyi ellátás valamennyi színterén alkalmazható. Orvosok és egészségügyi szakdolgozók egyaránt alkalmazhatják.

51 A leszokás támogatása a rövid tanácsadás Kiknek ajánlott leginkább a rövid tanácsadás?: Erősen motivált a leszokásra Alacsony nikotinfüggés Kevés korábbi leszokási próbálkozás volt A megvonási tünetek enyhék voltak (a korábbi leszokási próbálkozások során) Hosszabb, akár több hónapos absztinencia a korábbi próbálkozások során (ha volt ilyen) Nincs más szerhasználat (pl. alkohol) Nincs jelen pszichiátriai komorbiditás Shadel, W. G. and Niaura, R. (2003). Brief behavioral treatment In: Abrams, et al. (Eds.). The Tobacco Dependence Treatment Handbook. Nw York: The Guilford Press.

52 A valóság az A dohányzásról való leszokás nem könnyű. Gyakori a sikertelen próbálkozás Szégyenérzet, kínos, stb. Visszavonulót fújtak már - alacsony a motiváció Gyors és egyszerű megoldást keresnek. Esetleg nincsenek tudatában a kezelési lehetőségeknek. Esetleg nem tudatosítják vagy nem fogadják el a személyes egészségi rizikót. A leszokás támogatása során a motiváció felkeltése/fenntartása valamint a leszokás folyamatára egyaránt fókuszálni kell.

53 Tudakozódás Az intervenciót nyújtó személynek szisztematikusan kell azonosítani az alapellátásban megjelenő összes dohányost minden egyes alkalommal. A dohányzó beteg kartonján egy betegcímke jelezze a dohányzói státuszt A dohányzással kapcsolatos adatgyűjtés Dohányzási szokások Nikotinaddikció Egyéb adatgyűjtés

54 Tanács Világos, erős és személyre szóló javaslatot kell tenni arra, hogy a személy szokjon le a dohányzásról. Ezt a beteggel való találkozás minden egyes alkalmával meg kell ismételni akkor, ha a beteg még nem motivált a leszokásra.

55 Tájékozódás - felmérés A beteg leszokásra való hajlandóságának felmérése, A tájékozódást követően Ha a személy hajlandó megpróbálni, akkor ebben segítséget kell nyújtani. Ha a személy hajlandó részt venni egy intenzívebb kezelésben, akkor abban kell segíteni, hogy megkaphassa ezt. Ha a személy világosan kifejezi azt, hogy nem hajlandó leszokni, akkor motivációs intervenciót kell alkalmazni. És ha a személy valamilyen speciális csoportba tartozik, serdülő vagy várandós, akkor további információkat kell nyújtani.

56 Támogatás és segítség Felkészítés a leszokás napjára Gyakorlati tanácsok A nehézségekre és a kihívásokra való felkészítés A támogató otthoni és klinikai környezet megteremtése Nikotinpótló farmakoterápia felajánlása Antidepresszáns ajánlása, ha ez szükséges.

57 Tevékeny ellenőrzés - követés Konkrét időpont megbeszélése a következő találkozóra. A találkozó nagyon közel legyen a leszokás napjához, tehát kívánatos az ajánlás szerint, hogy ez a leszokást követő első héten legyen. A második találkozó a leszokást követő egy hónapon belül legyen. Az ilyen találkozók alkalmat adnak arra, hogy elismerjük a kliens sikerét azzal, hogy gratulálunk neki. Vagy éppen, ha visszaesés következett be, akkor emlékeztessük arra, hogy minden visszaesés egyben tapasztalatszerzési lehetőség is, ahhoz, hogy a következő próbálkozás sikeresebb legyen. A konzultációk során fenn kell tartani, illetve fejleszteni kell a kliensben az elköteleződést a teljes absztinencia iránt.

58 Minimál motivációs intervenció a leszokásra nem motivált dohányossal 5R Relevancia Annak feltárása, hogy miért lenne a dohányos számára személyesen fontos a leszokás - minél konkrétabban Risks veszélyek A dohányzás potenciális negatív következményeinek azonosítása (akut, hosszú távú és környezeti) a személyesen releváns veszélyek kiemelése Rewards jutalmak A dohányzás abbahagyása lehetséges előnyeinek, jutalmainak azonosítása - a személyesen releváns jutalmak kiemelése Roadblocks akadályok A leszokással szembeni akadályok azonosítása, és rámutatás arra, hogy ezeken van mód segíteni. Repetition ismétlés Minden alkalommal meg kell ismételni a motivációs intervenciót, amikor az egészségügyi intézményben megjelenik a személy Treating Tobacco Use and Dependence, Clinical practical guide, USDHHS, old.

59 A minimális intervenció szakaszai Klasszikus Reális Tudakozódás Tanács Tájékozódás Támogatás és segítség Tevékeny ellenőrzés Tudakozódás Tanács Referálás: A csoportos program felajánlása. A telefonos tanácsadás felajánlása.

60 Telefonos tanácsadás

61 Reaktív és proaktív leszokásvonalak Reaktív Forródrót Proaktív intenzív és programozott Az egész országban elérhető.

62 A Quitline előnyei és hátrányai Előnyei: Bizonyítottan hatékonyan támogatja a leszokást a leszokásra motiváltak között (klinikai megközelítés). Megnöveli a leszokási próbálkozások számát a népességen belül (népegészségügyi megközelítés). Hozzájárul a leszokás normalizálásához. Mivel csökkennek a szolgáltatás igénybevételének akadályai (várakozás, utazás) és anonimitást nyújt, olyanokat is elér, akik az egészségügyi ellátást kevésbé veszik igénybe. Centralizáltsága növeli a költséghatékonyságot, de egyben referálhat a helyi erőforrásokhoz is (pl. helyi leszokást támogató rendelőkhöz is) Szinergiában van más dohányzást visszaszorító intézkedésekkel: média kampány az orvosi tanácsadás: megkönnyíti az orvos munkáját Csökkenti a szolgáltatásokhoz való egyenlőtlen hozzáférést.

63 Mi történik a tanácsadás során? Sokféle megoldás ugyanarra a témára A tanácsadás intenzitása változhat a különböző quitline-ok között A legalacsonyabb alapvetően inkább hotline vagy reaktív quitline Nagyobb populáció érhető el Minden hívó kap tanácsadást A legmagasabb - nagyon intenzív, időigényes Kisebb populáció érhető el

64 Proaktív tanácsadás Programszerű leszokás támogatás Különböző protokollok 5-8 alkalom 6 alkalmas protokoll: Mindenegyes hívásnak világosan meghatározott célja van. A leszokásra való motiváció megerősítése Felkészülés a leszokásra A Függetlenség Napjának kitűzése A megvonási tünetek kezelése A visszaesés megelőzése, a megcsúszások kezelése Hosszú távú követés (6 hónap)

65 A dohányzásról való leszokás motivációjának erősítése A rövid motivációs tanácsadás elemei

66 Visszaesők Töprengés előtt előkészület töprengés cselekvés visszaesés fenntartás

67 TOTAL férfi nő Mikor próbált meg legutoljára leszokni a dohányzásról? Bázis: akik dohányoztak az elmúlt 30 napban és szándékukban áll leszokni 100% Az elmúlt 6 hónapban Az elmúlt egy évben Az elmúlt két évben Az elmúlt öt évben nem próbált NT/NV 90% % 70% % 50% % 30% % 10% % Dohányzásmonitor 2007 Gallup felmérés

68 TOTAL férfi nő % Amikor legutóbb le szeretett volna szokni a dohányzásról, használt ehhez valamilyen segédeszközt? Bázis: akik dohányoztak az elmúlt 30 napban és próbáltak már leszokni Dohányzásmonitor 2007 Gallup felmérés

69 Rövid motivációs tanácsadás hatékony összetevői Feedback: Visszajelzés Responsibility: A személyes felelősség/döntés hangsúlyozása Advice: Tanács Menu: Választási lehetőség felkínálása Empathy: Empátia - együttérzés Self-efficacy: Az önbizalom erősítése

70 Visszajelzés Objektív visszajelzés a dohányzás hatásáról, következményeiről: Lehetőségek CO monitorozása könnyű és olcsó eszköz Légzésfunkció vizsgálatok tüdő életkora Nikotinfüggés megbeszélése A dohányzás hatása/összefüggése már meglévő betegségekkel A dohányzás hatása a környezetre A személy számára könnyen érthető módon alkalmazandó Korrektív visszajelzés a téves ismeretek, hiedelmek kiigazítása A városi levegőben is van annyi mérgező anyag. ez egyszerűen nem igaz, a cigaretta füstben a mérgező anyagok mennyisége többszöröse a legszennyezettebb városi levegőnek. Lehet utalni a dohányzók és a nemdohányzók eltérő CO értékeire, mindegyikük ugyanazt a levegőt szívják (kivéve a cigarettafüst)

71 A visszajelzés és az információnyújtás módja E-P-E (Elicit kérdezzen!) Először kérdezze meg, hogy mit tud, mit hallott, mit tapasztalt a kérdéskörrel kapcsolatban! (Provide nyújtson információt!) Kérdezze meg, hogy érdekli-e hogy Ön mint szakember mit tud erről (engedély kérés információ nyújtásra)! Mondja el, hogy mit tud kerülve a szakszavakat, stb. (Elicit kérdezzen!) Kérdezze meg, hogy ebből számára mi következik? Mit gondol erről? Stb.

72 Felelősség és tanács A személyes felelősség hangsúlyozása a változás érdekében A személy saját felelőssége az, hogy a kapott információ fényében változtat-e a viselkedésén vagy sem. Úgy vélem, hogy a jelenlegi állapotában nagyon sokat segíthet, ha leszokik a dohányzásról. A döntés az Ön kezében van, hogy mit tesz. Senki más nem dönthet maga helyett. Utasítás helyett javaslat! Lehet implicit módon is! (pl. önsegítő anyag) Akkor érdemes a tanácsot adni, amikor befogadó képes a személy. A tanácsnak illeszkedni kell a kliens motivációs állapotához. A felelősség és a személy saját döntésének a hangsúlyozása segíthet akkor is, ha megakadni látszik a beszélgetés.

73 Menü a választási lehetőség A választás lehetőségének nyújtása A választás: az, hogy megváltoztatja-e a viselkedését vagy sem illetve hogyan mi módon változik. A választási lehetőség motiváló erővel bír, nagyobb elkötelezettséget eredményez a változás mellett 3-4 lehetőséget soroljunk fel. Az alternatívák közötti választási lehetőség nyújtása csökkenti az ellenállást és a kiesést, emellett javíthatja az együttműködést és a kezelés eredményességét egyaránt. A kezelési célok tekintetében az észlelt választási szabadság is növelheti a kliens motivációját.

74 A változást elősegítő légkör megteremtése Nyitott kérdések alkalmazása a zárt kérdések helyett? Próbált-e már leszokni a dohányzásról? (zárt kérdés) Hányszor tett kísérletet arra, hogy letegye a cigarettát? (nyitott kérdés) Meséljen kérem a legutóbbi alkalomról, amikor megpróbálkozott a cigaretta letételével! (még nyitottabb kérdés) Empatikus figyelem

75 Empátia kifejezése Empatikus stílus A személy tapasztalatainak és élményeinek megértése meghalljuk, amit mond, elfogadjuk az érzéseit kritika vagy hibáztatás nélkül Az elfogadást közvetíti és elősegíti a változást Növeli a bevonódást Empatikus meghallgatás Megértjük és ellenőrizzük, amit mond, hogy jól értjük-e Hozzásegítjük a személyt, hogy egyes kérdésekről mélyebben elgondolkodjon Ezeknek az információknak a fényében, mit gondol, mi az, amit tehetne.? A törődés és érdeklődés benyomását kelti a személyben

76 Önbizalom Énhatékonyság (Bandura) Kritikus a változás szempontjából!!! A személy változásba vetett hitének erősítése Saját korábbi sikereinek/eredményeinek kiemelése. Mások példájának felmutatása. A segítség felkínálása Kisebb lépésekben való haladás Remény Az orvosnak is hinnie kell a kliens változásában!

77 A hatékony tanácsadás útmutató Visszajelzés A személyes felelősség Tanács Állapítsa meg, hogy a dohányzása hogyan hat a saját egészségére és/vagy a környezetére! Fejezze ki aggodalmát! Hangsúlyozza, hogy ez az ő döntése, hogy leszokik-e vagy sem, más nem dönthet helyette! Tanácsolja a leszokás megfontolását! Választási lehetőség Együttérzés Mutasson 3-4 lehetőséget, hangsúlyozza a választás lehetőségét. Ismerje el, hogy mennyire nehéz a változás! Önbizalom Hangsúlyozza, hogy bízik a sikerében, és együtt biztosan megtalálják a megfelelő megoldást!

78 Farmakoterápiás lehetőségek a leszokás támogatásban

79

80 Alapelvek 1 A rágyújtás késztetésének minimalizálása Konkrét ötleteket adunk a késztetés leküzdésére, elkerülésére egy szippantást sem üzenet A stressz elkerülésére, leküzdésére adunk tippeket Az absztinencia iránti elkötelezettség maximalizálása Támogatás és megerősítés Szociális nyomás (személyes, csoport)

81 Alapelvek 2 Az önkontroll erősítése Önkontroll elvesztésének veszélyét csökkentjük (fáradtság, alkohol) Gyógyszeres terápia előnyeinek maximalizálása Használati utasítás Követés Mellékhatások megbeszélése

82 Gyógyszeres terápia Ajánljuk fel mindenkinek,aki: Nikotinfüggő Napi rendszerességgel dohányzik Szeretné letenni a cigarettát Különösen indokolt dohányzással összefüggésbe hozható tünetek vagy betegség megjelenésekor Új készítmények motiválják a dohányosokat az újabb leszokási kísérlet megkezdésében

83 Farmakoterápiás lehetőségek

84 Farmakoterápiás lehetőségek Nikotinpótlás: Tapasz Rágó Szopogató tabletta (Inhaláló) (Orrspray) Más gyógyszerek: Bupropion [Zyban vagy Wellbutrin] Vareniklin [Champix] (Nortriptyline) (Clonidine) Fejlesztés alatt Nikotin vakcina (NicVax) Más nem nikotin

85 Nikotinpótlás

86 Nikotinpótlás A nikotinról történő elválasztáson alapul A cigaretta és a nikotin hatásának szétválasztása A megvonási tünetek csökkentése A cigaretta utáni sóvárgás csökkentése révén csökkenti a visszaesés esélyét Biztonságosabb a nikotin bevitele, mint a cigaretta Nem rákkeltő, ártalomcsökkentés Nem receptköteles 1. Silagy et al, The Cochrane Library 1999.

87 Plazma nikotin koncentrációja (μg/l) Cigarettából és a nikotinpótló termékekből a szervezetbe jutó nikotin koncentrációja Cigaretta (nikotin bejuttatás, 1-2mg) Rágógumi (nikotin bejuttatás, 4mg) Orrspray (nikotin bejuttatás, 1mg) Transzdermális tapasz Az alkalmazás után eltelt idő (percek) Sweeney CT és mtsai. CNS Drugs. 2001;15:

88 Készítmények I. NICOPASS 1,5 mg mentolos szopogató tabletta édesgyökérrel (12x, 36x, 96x) NICOPASS 1,5 mg szopogató tabletta mentollal (12x, 36x, 96x) ) NICORETTE FRESHMINT gum 2 mg gyógyszeres rágógumi (105x, 15x, 30x) NICORETTE FRESHMINT gum 4 mg gyógyszeres rágógumi (105x, 15x, 30x) NICORETTE FRESHMINT gum 4 mg gyógyszeres rágógumi (15x, 30x) NICORETTE MINT gum 2 mg gyógyszeres rágógumi (2x15, 7x15) NICORETTE classic gum 2 mg gyógyszeres rágógumi (2x15, 7x15) NICORETTE patch 10 mg/16 óra transzdermális tapasz (7x) NICORETTE patch 15 mg/16 óra transzdermális tapasz (7x) NICORETTE patch 5 mg/16 óra transzdermális tapasz (7x)

89 Készítmények II. NICOTINELL Fresh Mint 2 mg gyógyszeres rágógumi (12x, 24x, 48x) NICOTINELL Fruit 2 mg gyógyszeres rágógumi (12x, 24x, 48x) NICOTINELL Mint 1 mg szopogató tabletta (36x) NICOTINELL TTS 10, 20, 30 transzdermális tapasz (7x) NIQUITIN 2 mg mentolos szopogató tabletta (36x, 72x) NIQUITIN 4 mg mentolos szopogató tabletta (36x, 72x) NIQUITIN CLEAR 14 mg transzdermális tapasz (7x) NIQUITIN CLEAR 21 mg transzdermális tapasz (7x) NIQUITIN CLEAR 7 mg transzdermális tapasz (7x) NIQUITIN CQ 14 mg transzdermális tapasz (7x) NIQUITIN CQ 21 mg transzdermális tapasz (7x) NIQUITIN CQ 7 mg transzdermális tapasz (7x)

90 A tapasz adagolása, használata 24 óránként 1 tapasz Napi több, mint 20 cigaretta esetén/rágyújtás 30 percen belül az ébredés után: indítás a legerősebb tapasszal 4 hétig, majd a közepes tapasszal további 4 hétig Napi <20 cigaretta esetén/rágyújtás ébredés után több mint 30 perccel: indítás a közepes tapasszal 8 hétig Végül mindenkinek a legkisebb tapasz 4 héten át

91 A nikotintapasz: előnyök és hátrányok Előnyök Kevés a kontraindikáció Napi egy dózis Stabil és állandó nikotinszintet biztosít A többi NRT-hez képest magasabb a compliance Hátrányok A konkrét késztetést, vágyat nem tudja kontrollálni Kevesebb lehetőség az adagolásra Hosszabb idő szükséges amíg a nikotin koncentráció eléri a megfelelő szintet Bőrtünetek, panaszok léphetnek fel Izzadás esetén a tapasz leválhat.

92 A rágógumi adagolása Adagolás: Induláskor általában napi 8-12 rágógumira van szükség, később fokozatosan csökkenteni kell Napi maximum: 25 db A szopogató tabletta adagolása Adagolás lépcsőzetesen: 1-6 hétig 1 tbl/1-2 óra 7-9 hétig 1 tbl/2-4 óra hétig 1 tbl/4-8 óra Napi maximum: 16 db

93 A nikotinos rágó: előnyök, Előnyök Rugalmas adagolás: magas rizikójú helyzetekben van mihez nyúlni. Észlelt kontrol Helyettesítő is egyben Jó lehetőség a kocadohányosoknak és a helyzetekre erősen reagálóknak. Nem ragad, cukormentes Különböző ízek. hátrányok Hátrányok Összetettebb használat Rágd és pihentesd Túl sok és túl gyors rágás mellékhatásokkal jár Nem lehet inni és enni a használat közben Gyakran nem elégségesen használják Az eredetinek kellemetlen volt az íze Drágább Esetleg gyenge abúzust idézhet elő.

94 Nikotinpótló kezelés hatékonysága a leszokásra (meta-analízis) 8-12 hétig tartó nikotinpótló kezelés placebo-val összehasonlítva 6-8 százalékponttal növeli a 6 hónapos folyamatos absztinencia rátát

95 Compliance: nikotintapasz Egészen pontosan mióta használja a nikotintapaszt? Amikor feltesz egy új tapaszt, vegye le a régit!

96 Köszönöm. Nikotintapaszt használok.

97 Nicobrevin A NICOBREVIN egy nikotin mentes, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény. összetétel kapszulánként: Kinin 15 mg (Csillapítja a dohányzás utáni vágyat és az éhségérzetett) Mentol-valerianát 100 mg (Gyenge nyugtató, mely az ingerültséget csökkenti) Kámfor 10 mg (A dohányzás okozta légzőszervi panaszokat csillapítja) Nincs bizonyíték arra, hogy a Nicobrevin hosszú távon alkalmas lenne leszokás támogatásra* *Stead LF, Lancaster T Nicobrevin for smoking cessation The Cochrane Database of Systematic Reviews 2006 Issue 2

98

99 Bupropion (Zyban, Wellbutrin) Nem pontosan ismert Terápiás hatás Enyhe dopamin reuptake gátlás a nucleus accumbensben Metabolitja nikotinantagonistaként működik a VTA-n. NEM az antidepresszáns hatás a mechanizmus. A többi antidepresszánsnak kivéve a nortriptyline-t nincs ilyen hatása

100 Vareniklin: Erősen szelektív részleges 4 2 agonista Nikotin Vareniklin Binding of nicotine at the 4 2 nicotinic receptor in the Ventral Tegmental Area (VTA) is believed to cause large amounts of dopamine to be released at the Nucleus Accumbens (nacc) A nikotin a ventralis tegmentalis areában (VTA) lévő 4 2 nikotinerg receptorokhoz kapcsolódva, a feltételezések szerint a nucleus accumbensben (nacc) nagy mennyiségű dopamin felszabadulásához vezet. 1. Coe JW és mtsai. Bemutatva: 11th Annual Meeting and 7th European Conference of the Society for Research on Nicotine and Tobacco Prague, Czech Republic. 2. Picciotto MR és mtsai. Nicotine Tob Res. 1999;1(Suppl 2):S121-S125. A vareniklin az 4 2 nikotinerg receptorok parciális agonistája, a vegyület kettős, agonista és antagonista aktivitással rendelkezik. Ennek eredményeként a VTA-ból kevesebb dopamint szabadít fel a nacc-ben, és meggátolja a nikotin kötődését az 4 2 receptorokhoz.

101 Vareniklin (Champix) Terápiás hatás Leszorítja a nikotint a receptorokról a VTA-ban Csökken a nikotin megerősítő hatása Enyhe mértékű dopamin termelést eredményez a nucleus accumbens-ben: Csökkennek a megvonási tünetek és mérséklődik a cigaretta utáni sóvárgás

102 Absztinencia arány a 12. hét végén: Az összehasonlító vizsgálatok összevont elemzése Folyamatos absztinencia ráta (%) 60 2x-es esély esélyhányados VAR vs Placebo 3.69 P< VAR vs BUP 1.87 P< % 4 x-es esély % % 10 0 VAR 2x1 mg (n=692) BUP 2x150 mg (n=669) Placebo (n=684) 1Gonzales DH és mtsai. Society for Research Nicotine and Tobacco Paper sessions PA9-2, 2006.

103 CA ráta (%) Absztinencia arány: a 9.héttől az 52. hétig összevont elemzés % VAR 2x1 mg (n=692) esélyhányados (95% CI) VAR vs Pbo 2.82 ( ; P<0.0001) VAR vs BUP 1.56 ( ; P<0.0013) BUP vs Pbo 1.80( ; P<0.0004) 15.7% BUP 2x150 mg (n=669) 9.4% Placebo (n=684) Responderek (%) Varenicline Bupropion Placebo hét VAR=vareniklin; BUP=bupropion; Pbo=placebo 1. Gonzales DH és mtsai. Society for Research Nicotine and Tobacco Paper sessions PA9-2, 2006.

104 Mellékhatások Parameter Varenicline (n=376) NRT patch (n=370) Nausea 37.2% 9.7% Insomnia 21.3% 19.2% Headache 19.1% 9.7% Abnormal dreams 11.7% 8.4% Constipation 8.2% 2.4% Dizziness 7.4% 3.5% Disturbance in attention 6.4% 1.4% Vomiting 6.1% 1.1% Diarrhoea 5.9% 2.7% Flatulence 5.9% 1.4%

105 Indikáció és alkalmazás A CHAMPIX a dohányzásról való leszokás elősegítésére javasolt felnőtteknek. A leszokást elősegítő terápiák sikeresebbek olyan páciensek esetében, akik tanácsadásban és támogatásban részesülnek. A páciensnek ki kell jelölnie egy időpontot a dohányzás abbahagyására. A CHAMPIX adagolását 1-2 héttel ezen dátum előtt kell elkezdeni. A betegeket 12 hétig kell CHAMPIX-szal kezelni. A dohányzást a 12. hét végén sikeresen abbahagyó betegeknél egyéni mérlegelés alapján - újabb 12-hetes kezelési időszak is megfontolható napi kétszer 1 mg CHAMPIX adásával. A dohányzás abbahagyását segítő terápiában közvetlenül a kezelés utáni időszakban a dohányzásra való visszaszokás kockázata fokozott. A visszaesés szempontjából magas kockázatú betegeknél a CHAMPIX fokozatos dóziscsökkentése és elhagyása is mérlegelhető. BNO: F1720 dohányzás okozta dependencia szindróma

106 Indikáció és alkalmazás A tablettákat egészben, vízzel kell lenyelni. Bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül is. A nem kívánatos mellékhatásokat tolerálni nem tudó pácienseknél a dózis felezhető Szájon át alkalmazandó az alábbi titrálás szerint: 1 3. nap: 0.5 mg naponta egyszer 4 7. nap: 0.5 mg naponta kétszer 8. nap a kezelés vége: 1 mg naponta kétszer 1. EMEA alkalmazási előírás. Champix. Pfizer Ltd, Sandwich, UK

107 Vareniklin: előnyök és hátrányok Előnyök Könnyű az alkalmazása Lehet használni már akkor, amikor a kliens dohányzik Nincs ismert gyógyszerinterakció Nincs benne nikotin Hátrányok Néhány mellékhatás: émelygés

108 Farmakoterápia Lehetőség vagy Kötelesség?

109 Esélyhányados (OR) és 95 % CI A farmakoterápiák hatása a metaelemzések tükrében Placebo Nikotinos rágó (1) Nikotintapasz (2) Bupropion (3) Varenicline (4) Farmakoterápiás intervenciók (1) és (2): Silagy, Mant, Fowler, Lodge (1994) Lancet, 343(8890), (3): Hughes, Stead, Lancester (2006) Cochran Database of Systematic Reviews (4): Cahill, Stead, Lancaster (2007) Cochran Database of Systematic Reviews

110 Esélyhányados Abstinencia arány % A tanácsadás növeli a farmakoterápia eredményességét Farmakoterápia Farmakoterápia és tanácsadás OR=1,4 [1.2-1,6] Farmakoterápia 21.7 % Farmakoterápia és tanácsadás 27,6 % [25,0-30,3] USDHHS (2008). Treating tobacco use and dependence:2008 Update. USDHHS Public Health Service

111 Esélyhányados Abstinencia arány % A farmakoterápia növeli a tanácsadás eredményességét Tanácsadás Tanácsadás + farmakoterápia 0 Tanácsadás Tanácsadás + farmakoterápia 1,7 [1.3-2,1] 14,6 % 22,1 % [18,1-26,8] USDHHS (2008). Treating tobacco use and dependence:2008 Update. USDHHS Public Health Service

112 Összefoglalás helyett

113 A leszokni akaró dohányosok segítésének optimális megközelítése: támogató tanácsadás + gyógyszeres kezelés nincs viselkedésterápia rövid tanácsadás viselkedésterápia placebo Kontrol Kondíció (KK) 2x KK 3x KK gyógyszer 2x KK 4x KK 6x KK A gyógyszeres kezeléssel megduplázható folyamatos absztinencia (FA) ráta A viselkedés-terápia akár 3-szorosára növelheti a FA arányát A gyógyszeres kezelést rövid orvosi tanácsadással vagy viselkedésterápiával kombinálva akár 6-szorosára is növelhető a FA ráta Adaptálva Hughes JR alapján. CA Cancer J Clin. 2000;50:

A dohányzásról leszokás támogatásának alapjai és módszerei. Urbán Róbert PhD ELTE Személyiség- és Egészségpszichológiai Tanszék

A dohányzásról leszokás támogatásának alapjai és módszerei. Urbán Róbert PhD ELTE Személyiség- és Egészségpszichológiai Tanszék A dohányzásról leszokás támogatásának alapjai és módszerei Urbán Róbert PhD ELTE Személyiség- és Egészségpszichológiai Tanszék A dohányosok aránya hazánkban és az USÁban a XXI. században A dohányosok arány

Részletesebben

A sikeres dohányzás leszokás elősegítésének lehetőségei az üzemorvosi gyakorlatban

A sikeres dohányzás leszokás elősegítésének lehetőségei az üzemorvosi gyakorlatban A sikeres dohányzás leszokás elősegítésének lehetőségei az üzemorvosi gyakorlatban A Foglalkozás-egészségügy aktuális kérdései Debrecen 2017 Prof dr Horváth Ildikó, dr Fényes Márta Pataki Erika MSc. Dohányzás

Részletesebben

Egészségfejlesztés és egészség. Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03.

Egészségfejlesztés és egészség. Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03. Egészségfejlesztés és egészség coaching Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03. Bevezetés Kulcsfogalmak Egészségfejlesztés Egészség coaching A változás szakaszai

Részletesebben

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2)

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2) Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2) A. INTÉZMÉNYI ADATOK 1. [*] Kapcsolatfelvétel dátuma: 2. [*] Intézmény neve: 3. [*] Intézmény OEP kódja:

Részletesebben

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6)

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6) Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6) A. INTÉZMÉNYI ADATOK A [*]-gal jelölt kérdések megválaszolása kötelező. 1. [*] Kapcsolatfelvétel dátuma:

Részletesebben

DOHÁNYZÁS, VAGY E ÉS É ZSÉG É?

DOHÁNYZÁS, VAGY E ÉS É ZSÉG É? DOHÁNYZÁS, VAGY EGÉSZSÉG? A DOHÁNYZÁS KÖVETKEZMÉNYEKÉNT 19 PERCENKÉNT MEGHAL EGY EMBER MAGYARORSZÁGON Az OLEF 2000 kutatási jelentése szerint a 18 év feletti magyar férfiak 40,7%- a, a nők 26,3%-a dohányzik

Részletesebben

Forrás: Russel és mtsi., 1976 4

Forrás: Russel és mtsi., 1976 4 A dohányzás előfordulása A dohányzók száma világszinten több, mint egymilliárd. Naponta 5 milliárd cigarettát adnak el a világon azaz milliót percenként. 2 Minden nap kb. 8 gyermek szokik rá a dohányzásra.

Részletesebben

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 1. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 1. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 1. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Tárgyleírás A drog és az idegrendszer. A drogok hatásmechanizmusa. Addiktológiai alapfogalmak. A függőség kialakulását

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM 1VIINISZTE R

EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM 1VIINISZTE R C cftvatal a Írásbeli válasz a K/4823-4828. ú kérdésekre EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM 1VIINISZTE R 2008 rebr 0 5, 4da2r(7. ' ~ l 4 Q.C/il K ~ ~~~1f1 I. u Iktató: 236-7/2008-2003/dÜI Koszorús László országgyűlési

Részletesebben

ALAPELLÁTÓ ORVOSOK, EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK SZEREPE A DOHÁNYZÁSRÓL VALÓ LESZOKTATÁSBAN

ALAPELLÁTÓ ORVOSOK, EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK SZEREPE A DOHÁNYZÁSRÓL VALÓ LESZOKTATÁSBAN medicus universalis XXXVI/4. 2003. SEMMELWEIS EGYETEM, EFK, EGÉSZSÉGPOLITIKAI ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK, BUDAPEST ALAPELLÁTÓ ORVOSOK, EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK SZEREPE A DOHÁNYZÁSRÓL VALÓ LESZOKTATÁSBAN

Részletesebben

11(«4 Ii<Mf 1 i v14i A /4, V/ 4V r,f

11(«4 Ii<Mf 1 i v14i A /4, V/ 4V r,f lzttaia EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM,rr.Qe`st 2008 tebr 0 5. 14(02`rf '! MINISZTER 11(«4 Ii

Részletesebben

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia. Balatonfüred 2014.szeptember 11-13.

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia. Balatonfüred 2014.szeptember 11-13. XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred 2014.szeptember 11-13. Mától nem gyújtok rá! Mától nem gyújtok rá! Dohányzás leszokás nehézségei.

Részletesebben

Addikciók kognitív viselkedés terápiája. Dr. Bodrogi Andrea

Addikciók kognitív viselkedés terápiája. Dr. Bodrogi Andrea Addikciók kognitív viselkedés terápiája Dr. Bodrogi Andrea Ha teszel valamit, már nem tettél rosszat (Igor Kustenok, Sandiego, California) Miben különbözik egyéb terápiáktól? Nem motivált kliensek Nehéz

Részletesebben

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK DEPRESSZÁNSOK I. Nyugtatók, altatók, szorongásoldók, hatása révén az alkohol is. Barbiturátok (legrégibb altatók, nyugtatók):

Részletesebben

DOHÁNYZÁS LESZOKÁS TÁMOGATÁS

DOHÁNYZÁS LESZOKÁS TÁMOGATÁS HTSZ1001:HTSZ0905.qxd 12/16/2009 3:36 PM Page 9 HÁ ZI OR VOS TO VÁBB KÉP ZÕ SZEM LE 2010; 15: 9. DOHÁNYZÁS LESZOKÁS TÁMOGATÁS Kovács Gábor dr. Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet, Budapest Világszerte

Részletesebben

Összefoglalás. Kulcsszavak: dohányzás abbahagyása, vareniklin

Összefoglalás. Kulcsszavak: dohányzás abbahagyása, vareniklin Első hazai tapasztalatok vareniklinnel a dohányzás abbahagyásának támogatásában Vadász Imre dr. Országos Egészségfejlesztési Intézet, Dohányzás vagy Egészség Központ, Budapest Összefoglalás A feldolgozás

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008. Tájékoztató füzet

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008. Tájékoztató füzet Tájékoztató füzet A tartós, több éven keresztüli dohányzás nagymértékben növeli a valószínűségét annak, hogy az ember idő előtt hal meg valamilyen, a dohányzás következtében fellépő megbetegedésben. A

Részletesebben

Gyógyszerészi kommunikáció

Gyógyszerészi kommunikáció Gyógyszerészi kommunikáció Előadás vázlat Dr. Pilling János Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Hibás feltételezések a betegek gyógyszerhasználatával kapcsolatban 1. Az orvos már megbeszélte

Részletesebben

A NICORETTE gum gyógyszeres rágógumi alkalmazása

A NICORETTE gum gyógyszeres rágógumi alkalmazása A NICORETTE gum gyógyszeres rágógumi alkalmazása A NICORETTE gum gyógyszeres rágógumik nikotin tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszerek. Segítenek a dohányzásról való leszokásban. Milyen típusú gyógyszer

Részletesebben

Kristóf Andrea SE-IBOI

Kristóf Andrea SE-IBOI Kristóf Andrea SE-IBOI Kábítószer-kereskedelem Kábítószer birtoklása Kóros szenvedélykeltés Kábítószer készítésének elősegítése Kábítószer-prekurzorral visszaélés Új pszichoaktív anyaggal visszaélés Teljesítményfokozó

Részletesebben

1998- ban először az Egyesült Államokban került bevezetésre az első nem amphetamin típusú ébrenlétet javító szer, a modafinil.

1998- ban először az Egyesült Államokban került bevezetésre az első nem amphetamin típusú ébrenlétet javító szer, a modafinil. 1998- ban először az Egyesült Államokban került bevezetésre az első nem amphetamin típusú ébrenlétet javító szer, a modafinil. Magyarországon egyedi gyógyszerrendelés alapján két éve adható (MODASOMIL,

Részletesebben

triv wa Koszorús László országgy űlési képviselő úr részére Képvisel ői Irodahá z Budapest Tisztelt Képviselő Úr!

triv wa Koszorús László országgy űlési képviselő úr részére Képvisel ői Irodahá z Budapest Tisztelt Képviselő Úr! P ~w EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM Lrkoz ct 2008 FCÖR Q 5, j +2(/ 4 MINISZTER o triv wa.i.zlgt3 14 i q 1 Írásbeli válasz a K/4823-4828. ú kérdésekr e Iktató: 236-7/2008-2003/O'UI Koszorús László országgy űlési

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium módszertani levele Dohányzásról leszokást segítő program

Az Egészségügyi Minisztérium módszertani levele Dohányzásról leszokást segítő program Az Egészségügyi Minisztérium módszertani levele Dohányzásról leszokást segítő program Készítette: A Tüdőgyógyászati Szakmai Kollégium és a Megelőző Orvostani és Népegészségtani Szakmai Kollégium A Semmelweis

Részletesebben

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési

Részletesebben

Leszokás a dohányzásról könnyebben

Leszokás a dohányzásról könnyebben Stop smoking made easier HUNGARIAN translation Leszokás a dohányzásról könnyebben Ellenőrzőlista Valóban le akar szokni? Akaraterő Önnek több van, mint gondolná Nikotinpótló terápia és nikotinmentes termékek

Részletesebben

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Dr. Kollár János egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Népegészségügyi Kar Magatartástudományi

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZŐ KÖZLEMÉNYEK

TOVÁBBKÉPZŐ KÖZLEMÉNYEK 2018. 643 november GYÓGYSZERÉSZET 2018. november 643 Gyógyszerészet 62. 643-649. 2018. Gyógyszerészet 62. 643-649. 2018. TOVÁBBKÉPZŐ KÖZLEMÉNYEK A GYÓGYSZERÉSZEK SZEREPE A LÉGÚTI MEGBETEGEDÉSEK MEGELŐZÉSÉBEN

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 Tartalom BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 1. fejezet AZ ISKOLAFÓBIÁRÓL 19 Iskolakerülésrôl van-e szó? 19 Az iskolafóbia típusai 20 Az iskolafóbia szempontjából fontos három korcsoport 21 Szorongásos

Részletesebben

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT 2015 06 30 TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001

Részletesebben

Nemekre szabott terápia: NOCDURNA

Nemekre szabott terápia: NOCDURNA Nemekre szabott terápia: NOCDURNA Dr Jaczina Csaba, Ferring Magyarország Kft. Magyar Urológus Társaság XXI. Kongresszusa, Debrecen Régi és új megfigyelések a dezmopresszin kutatása során 65 év felett megnő

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve. A dohányzás leszokás támogatásáról. I. Alapvetõ megfontolások. 3160 EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 21.

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve. A dohányzás leszokás támogatásáról. I. Alapvetõ megfontolások. 3160 EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 21. 3160 EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 21. szám Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve A dohányzás leszokás támogatásáról Készítette: a Megelõzõ Orvostani és Népegészségtani Szakmai Kollégium I. Alapvetõ megfontolások

Részletesebben

A függőség pszichogenetikája

A függőség pszichogenetikája A függőség pszichogenetikája A függőség pszichogenetikája Addikciók fenotípusos vonatkozásai Addikciók genetikai vonatkozásai E kettő közötti asszociációk Függőség, szenvedélybetegség, addikció Hétköznapi

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Az ADHD kezelése gyerek- és felnőttkorban. László Zsuzsa Fimota Központ 1063 Bp, Bajza u 68.

Az ADHD kezelése gyerek- és felnőttkorban. László Zsuzsa Fimota Központ 1063 Bp, Bajza u 68. Az ADHD kezelése gyerek- és felnőttkorban László Zsuzsa Fimota Központ 1063 Bp, Bajza u 68. www.fimota.hu Terápiák összehasonlítása 68% 56% 34% 25% gyógyszer gyógyszer vis.terápia köz.rutin vis.terápia

Részletesebben

Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia , ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis

Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia , ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia 2011.10.04, ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis Kontextus TÁMOP 5.6.2: Áldozatsegítő szolgáltatások fejlesztése

Részletesebben

Dohányzás és leszokás. Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10.

Dohányzás és leszokás. Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10. Dohányzás és leszokás Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10. kóroki tényezője számos halálos megbetegedésnek kb. 5 millió ember hal meg évente 10 évvel kevesebbet él krónikus betegségekre fogékonyabb a felnőtt

Részletesebben

Új szemlélet az egészségügyi ellátásban? Dr. Gábor Katalin

Új szemlélet az egészségügyi ellátásban? Dr. Gábor Katalin Új szemlélet az egészségügyi ellátásban? Dr. Gábor Katalin Florence Nightingale 1860 Bárki, aki felelős pozícióba kerül, tartsa észben a következőt: nem az a legfontosabb kérdés, hogy én magam hogyan tehetem

Részletesebben

Betegelégedettségi vizsgálatok helye az alapellátásban

Betegelégedettségi vizsgálatok helye az alapellátásban Betegelégedettségi vizsgálatok helye az alapellátásban Prof. Dr. Varga Albert, Prof. Dr. Hajnal Ferenc, Dr. Nagyvári Péter, Dr. Ágoston Gergely SZTE ÁOK Családorvosi Intézet Kihívások az intézményes eü-ben

Részletesebben

Új Pszichoaktív Szerek a Cseh Köztársaságban. Aleš Herzog SANANIM Outreach (elérési) program Korai Jelzőrendszer Munkacsoport CSK

Új Pszichoaktív Szerek a Cseh Köztársaságban. Aleš Herzog SANANIM Outreach (elérési) program Korai Jelzőrendszer Munkacsoport CSK Új Pszichoaktív Szerek a Cseh Köztársaságban Aleš Herzog SANANIM Outreach (elérési) program Korai Jelzőrendszer Munkacsoport CSK 1 SANANIM Drogszolgálat Cseh Köztársaság - 1990-ben alakult, napjainkban

Részletesebben

A kliensek prevenciós szükségleteinek meghatározása eszköztár. Rózsa Sándor ELTE Pszichológiai Intézet

A kliensek prevenciós szükségleteinek meghatározása eszköztár. Rózsa Sándor ELTE Pszichológiai Intézet A kliensek prevenciós szükségleteinek meghatározása eszköztár Rózsa Sándor ELTE Pszichológiai Intézet A mérés m s lehetséges céljac Szűrés Kliensek motiválása Problémafelt mafeltárás Diagnózis Kezelési

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak

Részletesebben

Motivációs állapotfelmérés. Egyéni kezelési terv. Relapszus prevenció

Motivációs állapotfelmérés. Egyéni kezelési terv. Relapszus prevenció Motivációs állapotfelmérés. Egyéni kezelési terv. Relapszus prevenció Kapcsolatfelvétel Első interjú Nyugodt körülmények, az érintett felek részvételével Titoktartás kiemelése Önmagában is terápiás lehet

Részletesebben

LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL!

LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL! LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL! A leszokásra való felkészülés Elhatározta, hogy le fog szokni

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A szenvedélybetegek, vagy pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményében ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján

Részletesebben

A stressz és az érzelmi intelligencia Készítette: Géróné Törzsök Enikő

A stressz és az érzelmi intelligencia Készítette: Géróné Törzsök Enikő A stressz és az érzelmi intelligencia Készítette: Géróné Törzsök Enikő A lelki egészség a WHO szerint Mentális egészség: A jóllét állapota, amelyben az egyén meg tudja valósítani képességeit, meg tud birkózni

Részletesebben

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Konferencia a női egészségről az emlő egészségéről 2011. szeptember 21. Novotel Budapest Centrum A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Bánfi Ildikó

Részletesebben

A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK

A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK Dr. Kocsis István Tamás Szegedi Úti Akadémia 2016 A KIÉGÉS Az érzések és a viselkedés, a test szintjén zajló folyamat, amely észrevétlenül jelentkezik és válik kollektívvé.

Részletesebben

A függőség pszichogenetikája 2013.11.26

A függőség pszichogenetikája 2013.11.26 A függőség pszichogenetikája 2013.11.26 A függőség pszichogenetikája Addikciók fenotípusos vonatkozásai Addikciók genetikai vonatkozásai E kettő közötti asszociációk Függőség, szenvedélybetegség, addikció

Részletesebben

Határmezsgyék EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÖTELEZETTSÉGEI AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSRA

Határmezsgyék EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÖTELEZETTSÉGEI AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSRA Határmezsgyék AVAGY A SZOCIÁLIS SEGÍTŐK KOMPETENCIAHATÁRAI, FELADATAI ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÖTELEZETTSÉGEI AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSRA SZORULÓ HAJLÉKTALAN EMBEREK INTÉZMÉNYI ELLÁTÁSÁBAN T-05-286/2013 Szenvedélybetegségek

Részletesebben

A fenntartó metadon terápia hatékonyságának feltételei. Demetrovics Zsolt

A fenntartó metadon terápia hatékonyságának feltételei. Demetrovics Zsolt A fenntartó metadon terápia hatékonyságának feltételei Demetrovics Zsolt ELTE Személyiség- és Egészségpszichológiai Tanszék, Budapest Nemzeti Drogmegelőzési Intézet, Budapest Első Magyarországi Ártalomcsökkentő

Részletesebben

A személyiségtanuláselméleti megközelítései

A személyiségtanuláselméleti megközelítései Boross Viktor A személyiségtanuláselméleti megközelítései tanulás: viselkedésváltozás a tapasztalatok függvényében (pszichoterápia: viselkedésváltozása pszichoterápiás tapasztalatok függvényében) tanulás

Részletesebben

Drogprevenció az új Nemzeti Drogstratégia tükrében

Drogprevenció az új Nemzeti Drogstratégia tükrében Kábítószerprevenció a büntetésvégrehajtási intézeteknél és az együttműködő szervezeteknél BaracskaAnnamajor, 2011. október 27. Drogprevenció az új Nemzeti Drogstratégia tükrében Dr. Grezsa Ferenc Nemzeti

Részletesebben

ODE Dohányzás Monitor

ODE Dohányzás Monitor ODE Dohányzás Monitor Az Országos Dohányfüstmentes Egyesület Magyar Gallup Intézet támogatásával végzett monitoring vizsgálatai (02 04 06-07) Az ODE Az a legnagyobb tagsággal rendelkező, 1987 óta működő

Részletesebben

A dohányzás leszokás támogatásának szakmai irányelve

A dohányzás leszokás támogatásának szakmai irányelve A dohányzás leszokás támogatásának szakmai irányelve Érvényességi ideje: a vonatkozó jogszabálynak megfelelıen 3 év Bizonyítékok értékelése és meghatározása: Az alább következı megállapítások és ajánlások

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál. Dr. Járai Róbert Zánka 2006.

Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál. Dr. Járai Róbert Zánka 2006. Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál Dr. Járai Róbert Zánka 2006. lőadás vázlata Stressz fogalma Szorongás és félelem Megküzdés Önbizalom és képesség 2 tressz A szervezet egészséges

Részletesebben

Kedves Olvasó! Miért probléma a dohányzás szerte a világon?

Kedves Olvasó! Miért probléma a dohányzás szerte a világon? Kedves Olvasó! Bogyiszló Község Önkormányzata által elnyert Egészségre nevelő életmódprogram Bogyiszló településen elnevezésű pályázat keretein belül lehetőség nyílt ismeret átadó cikkek elkészítésére.

Részletesebben

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra Képzés hatékonyságának növelése felnőttképzést kiegészítő tevékenység Tematikai vázlat - 16 óra A felnőttképzést kiegészítő tevékenység célja:a közfoglalkoztatásból való kivezetés támogatása, a képzés

Részletesebben

Természetgyógyászati Klinikum

Természetgyógyászati Klinikum Természetgyógyászati Klinikum A Pszichiátria és a természetgyógyászat kapcsolata Fekete Szabolcs - 2016 pszichiátria A gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavaraival foglalkozó szakterület A terápiák

Részletesebben

A Nicorette Quickspray 1mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray alkalmazása

A Nicorette Quickspray 1mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray alkalmazása A Nicorette Quickspray 1mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray alkalmazása A NICORETTE Quickspray vény nélkül kapható gyógyszer, amely nikotint tartalmaz, és segít Önnek leszokni a dohányzásról.

Részletesebben

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28.

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28. LÁNG, PARÁZS, HAMU A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben 2013. május 28. A kiégési tünetegyüttes (burnout szindróma) jelensége Technológiából átvett fogalom: az energiaforrás

Részletesebben

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk Összeállította: dr. Pék Győző Forrás: Csabai-Molnár: Egészség, betegség, gyógyítás Medicina Laikus teóriák az egészségről és annak elvesztéséről A stressz,

Részletesebben

ELŐADÁS VÁZLAT. Balázs Judit

ELŐADÁS VÁZLAT. Balázs Judit ELŐADÁS VÁZLAT GYERMEKKORBAN KEZDŐDŐ FELNŐTT PSZICHIÁTRIAI KÓRKÉPEK: AUTIZMUS, ADHD, TIC-ZAVAR Balázs Judit 2012. november 15-17. SEMMELWEIS EGYETEM, KÖTELEZŐ SZINTEN TARTÓ TANFOLYAM AUTIZMUS FOGALMI SOKASÁG

Részletesebben

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B M1854 FELADATOK Értelmezi az idősek társadalmi helyzetét, szociális 4 problémáit, a modern életforma hatásait életmódjukra Megtervezi a gondozási folyamatot, közreműködik az ápolási, rehabilitációs és

Részletesebben

A pszichoterápiára való szocializáció és motiváció A motivációs interjú

A pszichoterápiára való szocializáció és motiváció A motivációs interjú A pszichoterápiára való szocializáció és motiváció A motivációs interjú Dr. Felleginé Takács Anna Semmelweis Egyetem ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék Szakképzés III. évfolyam 2016 SZOCIALIZÁLÁS A TERÁPIÁRA

Részletesebben

Addikciók kognitív viselkedésterápiája. Dr. Bodrogi Andrea Ébredések Alapítvány Kék Pont Drogambulancia

Addikciók kognitív viselkedésterápiája. Dr. Bodrogi Andrea Ébredések Alapítvány Kék Pont Drogambulancia Addikciók kognitív viselkedésterápiája Dr. Bodrogi Andrea Ébredések Alapítvány Kék Pont Drogambulancia Szenvedélybetegségek terápiája Összefüggő terápiás lánc a méregtelenítéstől a rehabilitációig, reszocializációig

Részletesebben

Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez. Dr. Szemelyácz János Budapest, február 20.

Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez. Dr. Szemelyácz János  Budapest, február 20. Van-e függő személyiség? Gyakorlati tanácsok szerfüggők kezeléséhez Dr. Szemelyácz János www.indit.hu Budapest, 2016. február 20. 1 Addiktív ciklus Pszichoaktív szer bevétele, vagy kóros viselkedési folyamat

Részletesebben

Fusion Vital Program riport

Fusion Vital Program riport 370916 Fusion Vital Program riport Cs 10.09.2015 17:21 6ó 46perc 58 / 82 / 6 Stressz reakció Feltöltődés Fizikai aktivitás Napi fizikai aktivitás Pulzusszám Hiányzó pulzusszám 5% Napközben nincs feltöltődés.

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA. Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó

COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA. Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó 1964 US Surgeon General Report on Smoking and Health Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease WHO helyzetelemzés

Részletesebben

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis)

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) M2 Unit 3 Jövőbeli lehetséges krízishelyzetek előrejelzése az anamnézis és a diagnosztikai jelentések alapján A normál serdülőkori magatartás

Részletesebben

Nehézségek a kommunikációban. Bán Ildikó 2016

Nehézségek a kommunikációban. Bán Ildikó 2016 Nehézségek a kommunikációban Bán Ildikó 2016 MILYEN A JÓ ORVOS? a beteg szemszögéből Mi teszi az orvost jó orvossá? 72% - jó személyes viszony a beteg és az orvosa között (empátia, figyelem, meghallgatja

Részletesebben

KÖNNYEBB LETENNI A CIGARETTÁT, HA A DOKTOR IS SEGÍT! Tájékoztató háziorvosok számára. Összeállította: Dr. Vadász Imre

KÖNNYEBB LETENNI A CIGARETTÁT, HA A DOKTOR IS SEGÍT! Tájékoztató háziorvosok számára. Összeállította: Dr. Vadász Imre KÖNNYEBB LETENNI A CIGARETTÁT, HA A DOKTOR IS SEGÍT! Tájékoztató háziorvosok számára Összeállította: Dr. Vadász Imre "A beteg azzal teheti legtöbbet a saját egészségéért, ha abbahagyja a dohányzást. Az

Részletesebben

Drogfüggık elvonókezelése

Drogfüggık elvonókezelése Drogfüggık elvonókezelése Készítette: Terjéki Ildikó, 2007 / aktualizálta: Papp László, 2008 Drogok típusai (összefoglalás): (Irinyi T., 1997, pp:121-125. alapján) Szedatívumok, szorongáscsökkentık, altatók

Részletesebben

Az alacsonyküszöbűség definíciója, körülhatárolása, elméleti szempontok; A hazai alacsonyküszöbű szervezetekre vonatkozó szakmai protokoll kialakítása

Az alacsonyküszöbűség definíciója, körülhatárolása, elméleti szempontok; A hazai alacsonyküszöbű szervezetekre vonatkozó szakmai protokoll kialakítása Az alacsonyküszöbűség definíciója, körülhatárolása, elméleti szempontok; A hazai alacsonyküszöbű szervezetekre vonatkozó szakmai protokoll kialakítása Dr. Szemelyácz János INDIT Közalapítvány Pécs 2005.okt.18.

Részletesebben

Egészségügyi Közlöny 9. szám 2002.04.25. A Pszichiátriai Szakmai Kollégium Módszertani levele A Métádon kezelés szakmai irányelveiről

Egészségügyi Közlöny 9. szám 2002.04.25. A Pszichiátriai Szakmai Kollégium Módszertani levele A Métádon kezelés szakmai irányelveiről Egészségügyi Közlöny 9. szám 2002.04.25. A Pszichiátriai Szakmai Kollégium Módszertani levele A Métádon kezelés szakmai irányelveiről Általános megjegyzések Ezt az irányelvet a Pszichiátriai Szakmai Kollégium

Részletesebben

A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA. Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM

A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA. Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM TANÁCSADÁSI MODELLEK I. Számtalan konzultációs terület és elmélet: a konz. folyamat leírására sok elképzelés született 1. Általános tanácsadási

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET ADHD-s gyermekek családjai részére KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Ezt a tájékoztató füzetet azért készítettük, hogy segítsünk a FIGYELEMHIÁNY/HIPERAKTIVITÁS

Részletesebben

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS STRESSZ ÉS FELTÖLTŐDÉS - ÁTTEKINTÉS 1 (2) Mérési információk: Életkor (év) 41 Nyugalmi pulzusszám 66 Testmagasság (cm) 170 Maximális pulzusszám 183 Testsúly (kg) 82 Body Mass

Részletesebben

A pszichológiai tényezők szerepe az elhízásban

A pszichológiai tényezők szerepe az elhízásban A pszichológiai tényezők szerepe az elhízásban Tisljár-Szabó Eszter eszter.szabo@sph.unideb.hu Magatartástudományi Intézet Mi az elhízás? Sokféleképpen definiálják: a. Populáció átlagsúlyhoz képest: >20-40%:

Részletesebben

Fontos (Rossz) Hírek Közlése

Fontos (Rossz) Hírek Közlése PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Fontos (Rossz) Hírek Közlése Csikós Ágnes, Radványi Ildikó PTE ÁOK Alapellátási Intézet Hospice-Pallíativ Tanszék BEVEZETÉS Alapvető készség Nem megfelelő

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI Motiváció II.

MENEDZSMENT ALAPJAI Motiváció II. MENEDZSMENT ALAPJAI Motiváció II. Daruka Eszter egyetemi tanársegéd BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék 2016 ősz 2016.10.19. 1 Szociális tanuláselmélet Az emberekben az utánzásra való hajlam

Részletesebben

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 INGER TUDATTALAN KÉSZTETÉS EMÓCIÓ PSZICHOANALITIKUS MODELL Beck, 1974. INGER EMÓCIÓ TANULÁSELMÉLETI

Részletesebben

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Herjavecz Irén Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet Epidemiológia I. Prevalencia: - nagy helyi reakció: felnőtt 10-15 % - szisztémás reakció: gyerek 0.4-0.8

Részletesebben

A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban. Dr. Magyar Erzsébet

A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban. Dr. Magyar Erzsébet A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban Dr. Magyar Erzsébet A pszichiátriai rehabilitáció célja a rokkant, fogyatékos személy számára a legszélesebb körű lehetőség biztosítása

Részletesebben

Veszprémi Edit és Kalapos Miklós Péter

Veszprémi Edit és Kalapos Miklós Péter Veszprémi Edit és Kalapos Miklós Péter Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat Addiktológiai Gondozó és Szakrendelés Az addiktológiai konzultáns szerepe a szenvedélybetegek járóbeteg ellátásában. Egy család

Részletesebben

A pszichiátriai rehabilitáció célja. A pszichiátriai rehabilitáció alapelvei. A rehabilitáció folyamata. A diagnózis felállítása

A pszichiátriai rehabilitáció célja. A pszichiátriai rehabilitáció alapelvei. A rehabilitáció folyamata. A diagnózis felállítása A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban Dr. Magyar Erzsébet A pszichiátriai rehabilitáció célja a rokkant, fogyatékos személy számára a legszélesebb körű lehetőség biztosítása

Részletesebben

A függőség fajtái 1. A függőség fajtái 2.

A függőség fajtái 1. A függőség fajtái 2. A függőség pszichogenetikája A függőség pszichogenetikája 2013.11.26 Addikciók fenotípusos vonatkozásai Addikciók genetikai vonatkozásai E kettő közötti asszociációk Függőség, szenvedélybetegség, addikció

Részletesebben

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin Betegségmagatartás Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin WHO definíciója: Mi az egészség? Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság

Részletesebben

A pszichoterápiára való szocializáció és motiváció A motivációs interjú

A pszichoterápiára való szocializáció és motiváció A motivációs interjú A pszichoterápiára való szocializáció és motiváció A motivációs interjú ea.: Dr. Felleginé Takács Anna Semmelweis Egyetem ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék Szakképzés III. évfolyam 2017 SZOCIALIZÁLÁS

Részletesebben

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás GNTP Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport Kérdőív Értékelő Összefoglalás Választ adott: 44 fő A válaszok megoszlása a válaszolók munkahelye szerint Személyre szabott orvoslás fogalma Kérdőív meghatározása:

Részletesebben

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege?

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Pszichoszomatikus betegségek Pécsi Tudományegyetem Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Valódi organikus háttérrel rendelkező kórképek, amelyek kóreredete multifaktoriális A genetikai, immunológiai,

Részletesebben

Tanulói stressz kérdıív. Drogteszt

Tanulói stressz kérdıív. Drogteszt Tanulói stressz kérdıív Drogteszt Az Atkinson és munkatársai: Pszichológia könyv megfelelı fejezetének felhasználásával készítette - Szitó Imre, 1995. A serdülıkorú fiatal a kitöltést névtelenül végzi

Részletesebben

A felmérésben 8-9. évfolyamba járó tanulók vettek részt.

A felmérésben 8-9. évfolyamba járó tanulók vettek részt. A dohányzás számos szervünket károsítja, de egyénielg változó, hogy kinél mikor jelentkeznek a tünetek, illetve az, hogy milyen jellegű panaszok jelentkeznek. A dohányzás fiatalokra való hatását már jól

Részletesebben

Oktatók, stratégiák, motiváció tanulás

Oktatók, stratégiák, motiváció tanulás Oktatók, stratégiák, motiváció tanulás 1 A felnőttképző oktatóval szemben támasztott követelmények 1.Tanácsadó szerep szakmai felkészültség oktatási módszerek ismerete és alkalmazása a tudás átadásának

Részletesebben

Viselkedés-diagnosztika. Tanuláslélektani alapelvek

Viselkedés-diagnosztika. Tanuláslélektani alapelvek Viselkedés-diagnosztika Dr. Unoka Zsolt Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Tanuláslélektani alapelvek Klasszikus kondicionálás Instrumentális tanulás/operáns kondicionálás Modelltanulás/Obszervációs

Részletesebben

Az asztma és a kardiovaszkuláris megbetegedések pszichológiai vonatkozásai. Tisljár-Szabó Eszter eszter.szabo@sph.unideb.hu

Az asztma és a kardiovaszkuláris megbetegedések pszichológiai vonatkozásai. Tisljár-Szabó Eszter eszter.szabo@sph.unideb.hu Az asztma és a kardiovaszkuláris megbetegedések pszichológiai vonatkozásai Tisljár-Szabó Eszter eszter.szabo@sph.unideb.hu ASZTMA A betegség lefolyása Időszakosság, váltakozóság Nem feltétlenül észlelhetők

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

Miért kell leszokni a dohányzásról?

Miért kell leszokni a dohányzásról? Miért kell leszokni a dohányzásról? Évente több, mint ötmillió ember hal meg a világon a dohányzás következtében. Magyarországon minden évben harmincezer ember halálát okozzák a dohányzás következtében

Részletesebben