Miért kell leszokni a dohányzásról?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Miért kell leszokni a dohányzásról?"

Átírás

1 Miért kell leszokni a dohányzásról? Évente több, mint ötmillió ember hal meg a világon a dohányzás következtében. Magyarországon minden évben harmincezer ember halálát okozzák a dohányzás következtében kialakuló betegségek. A dohányzás számos halálhoz vezetô betegség okozója. Melyek ezek a betegségek: Érelmeszesedés, magas vérnyomás Szívinfarktus Agyvérzés Tüdôrák Egyéb rosszindulatú daganatok (gége, nyelôcsô, hasnyálmirigy és hólyagrák) Idült hörghurut és tüdôtágulás Hazánkban évente mintegy nyolcezer ember hal meg tüdôrákban, s ennek kilenc tizede a dohányzás következtében alakult ki. Ezzel sajnos elsôk vagyunk a világon a tüdôrák halálozás terén. Ezeknek a kórképeknek a kockázata többszörös a dohányosok esetében. A dohányosok 15-ször gyakrabban betegednek meg tüdôrák, 24-szer gyakrabban gégerák és 12-szer gyakrabban idült hörghurut betegségben, mint a nem dohányzók. A dohányzók átlagosan nyolc évvel hamarabb halnak meg, mint nemdohányzó társaik.

2 Miért ártalmas a dohányzás? A dohányfüstben közel négyezer kémiai anyag van, amelyek közül négyszáz bizonyítottan káros az egészségre. Ezek közül néhány ismert vegyi anyag, amelynek mérgezô hatása közismert: Kátrány Szénmonoxid Arzén Ciánhidrogén Formaldehid Ammónia Aceton Benzol Polónium DDT Több, mint hatvan, a cigarettafüstben lévô vegyi anyagról az is bebizonyosodott, hogy rákkeltôk. A halálhoz vezetô súlyos betegségek mellett a dohányzás szerepet játszik olyan kórképek kialakulásában is, amelyek nem vezetnek ugyan közvetlenül halálhoz, de megkeseríthetik az életet. Ilyen betegségek az idôskori vaksághoz vezetô szürke hályog és makula degeneráció, vagy a gyakori csonttörést okozó csontritkulás. A cukorbetegség egyik okozója is éppen a cigarettázás lehet. A dohányzás vezet a korai fogvesztéshez, a haj és a körmök töredezéséhez és a bôr ráncosodásához. Kevesen gondolnak rá, de sok fiatal nô éppen a dohányzása miatt lesz meddô, a férfiak pedig nemzôképtelenek, impotensek. A terhességük alatt dohányzó, vagy passzív dohányzást elszenvedô nôk magzata oxigénhiányban szenved az anyaméhben, éretlenül, korábban jöhet a világra.

3 Miért olyan nehéz a leszokás? A dohányzás szenvedélybetegség. A morfinhoz, a kokainhoz hasonlóan, amelyek esetében kábítószer függôség alakulhat ki, a dohányzás következtében nikotin függôség alakulhat ki. Sokan évfordulók, események kapcsán elhatározzák, hogy abbahagyják a dohányzást. Ez azonban segítség nélkül, csak az akaraterô segítségével ritkán vezet eredményre. Ahogy a testi betegségek gyógyításához is segítségre van szükség, ugyanúgy a szenvedélybetegségek, a nikotin függôség gyógykezeléséhez is szakember segítségére van szükség. A függôség mértéke függ attól, hogy hány éve dohányzik valaki, hány szál cigarettát szív el egy nap, mikor kezdett el dohányozni, milyen erôs cigarettát szív és milyen mélyen szívja le a füstöt. A leszokás elhatározása A leszokás sikeressége alapvetôen két tényezôtôl függ. Az egyik az, hogy milyen erôs a nikotin függôség, a másik pedig az, hogy milyen erôs a leszokni vágyó egyén elhatározása, motivációja a leszokásra. Az elhatározás megerôsítésére szolgálhatnak az alábbi érvek a leszokás mellett: A leszokást követôen fokozatosan csökken a dohányzással összefüggô betegségek kockázata. Megszûnik a reggeli, kellemetlen hurutos köhögés. Jobb lesz a közérzete, könnyebben kap majd levegôt. Jobb lesz a fizikai teljesítôképessége. Nem lesz kellemetlen a lehelete, sárgák az ujjai Jobban érzi az ízeket. Nem lesz idejekorán ráncos a bôre, töredezett a körme, a haja. Nem árt a családjának a passzív dohányzás révén. Nagyobb lesz a szexuális aktivitása, több örömet szerez partnerének. Megszabadul egy költséges és káros szenvedélytôl, akár kétszázezer forintot is megtakaríthat évente. Kisebb lesz annak az esélye, hogy a gyerekei dohányozni fognak. Kiváltja a családja, a barátai, a kollegái elismerését, ha képes letenni a cigarettát.

4 Felkészülés a leszokásra Kevésbé váltak be azok a módszerek, amelyek megengedik a dohányzás fokozatos elhagyását. A siker reményével azok a módszerek kecsegtetnek, amikor kijelölünk egy stop napot, amitôl kezdve már nem szív el egy szál cigarettát sem a dohányos. Olyan napot lehetôleg hétvégét, vagy szabadság napot kell választani, amikor elkerülhetôk a korábban megszokott élethelyzetek, stressz helyzetek. Készítsük fel a családunkat, a barátainkat is a nagy változásra. Segítsenek a toleranciájukkal a nehezebb napokban, támogassanak a várható nikotin megvonási tünetek leküzdésében. Ezek a leszokás mellékhatásai, amelyek bármilyen leszokási módszer esetében jelentkezhetnek a stop napot követôen már a 2-4-ik napon, egy-két hétig erôteljesek maradnak, majd két-három hónap alatt megszûnnek. Mik lehetnek ezek a megvonási tünetek, s mennyi ideig tarthatnak: Sóvárgás a nikotin után 2 hét Éhségérzet 10 hét Lehangoltság 4 hét Nyugtalanság, türelmetlenség 4 hét A koncentráló készség csökkenése 2 hét Ingerlékenység, izgatottság, szorongás 4 hét Alvási problémák 1 hét Emésztési zavarok, székrekedés 4 hét Fel kell készíteni a környezetet is a leszokásra. El kell távolítani a lakásból a dohányzásra emlékeztetô tárgyakat, cigarettát, öngyújtót, hamutartókat. Ki kell mosni a füstszagot árasztó textíliákat, s nem árt az sem, ha alaposan kitakarítjuk az autónkat is. Lehetôleg tisztíttassuk ki a megszokott ruháinkat, hogy azok se emlékeztessenek dohányzó életünkre. Ne szervezzünk programot a leszokás idôszakára, ahol a régi esetleg éppen dohányzó társaságunkkal olyan szórakozóhelyre megyünk, ahol cigarettázni fognak.

5 A leszokás Megtörtént az elhatározás, felkészültünk a leszokásra, itt az ideje, hogy a megfelelô módszerrel szokjunk le, vagyis tegyük le véglegesen a cigarettát. A megfelelô leszokási mód megválasztásához kérjük ki egy szakember tanácsát. Ez a szakember lehet a háziorvos, vagy a a legközelebbi tüdôgondozó tüdôgyógyász szakorvosa. Akármilyen módszerrel is kíséreljük meg a leszokást, nagyobb a siker esélye, ha szakember vezette 2-3 hónapos programszerû leszokás támogatás keretei között történik a leszokás. Ez alatt az idô alatt a programot vezetô, támogató szakember 4-6 alkalommal is találkozik a pácienssel. Ilyenkor megbeszélik a tapasztaltakat, ellenôrzik a testsúly változását. A kilélegzett levegô szénmonoxid szintjének a meghatározásával kontrollálják a dohányzás mentességet. Ekkor kerülhet sor a gyógyszer felírására is, ha gyógyszeres leszokási módszert választottak. Gyógyszermentes módszerek Olyan esetekben, amikor még nem alakult ki nikotin függôség, vagy az csak gyenge fokú, megkísérelhetôk a gyógyszeres támogatás nélküli módszerek. Ilyenkor is fontos azonban, hogy szakember adjon tanácsot és két-három hónapon keresztül több alkalommal is találkozzon vele a páciens, beszéljék meg a tapasztaltakat. A megvonási tünetek még gyenge függôség esetén is jelentkezhetnek. Gyógyszeres leszokás támogatás Közepes, vagy erôs függôség esetén erôsebb és kitartóbb megvonási tünetek jelentkezhetnek, csekély az esély arra, hogy gyógyszeres támogatás nélkül is sikeres lesz a leszokás. Közepes, vagy erôs nikotin függôségre kell gondolnunk, ha valaki több mint tíz éve dohányzik, s naponta elszív egy doboz cigarettát. Erre utal az is, ha valaki reggel az ébredést követôen fél órán belül rágyújt az elsô cigarettájára. A gyógyszeres támogatással történô leszokás is akkor a legsikeresebb, ha három hónapig tartó szakember által támogatott leszokási program keretében történik, 4-6 találkozással. Milyen készítmények segíthetik a leszokást? Nikotinpótló készítmények: a dohányzást a kijelölt Stop-napon egyszerre kell abbahagyni, de a megvonási tünetek enyhítésének érdekében nikotint juttatunk a szervezetbe fokozatosan csökkenô adagban (kevesebbet, mint ami a cigarettákkal bejut). Ráadásul

6 további, mintegy négyszáz mérgezô anyag már nem kerül a páciens tüdejébe. Használhatjuk a nikotinos tapaszt, a rágógumit, vagy a szopogató tablettát. Ezzel a módszerrel minden ötödik leszokási kísérlet lehet tartósan sikeres. Nikotin mentes a vareniklin: ezt a gyógyszert kifejezetten a dohányzás leszokás céljára fejlesztették ki. Szintén három hónapos leszokási program keretében ajánlott az alkalmazása. Hatására enyhébbek lesznek a megvonási tünetek és mivel gátolja a nikotin kötôdését az agyban a nikotinos receptorokhoz a dohányos nem érzi a megszokott számára kellemes érzést a cigaretta elszívásakor. Ezzel a módszerrel már minden harmadik-negyedik leszokási kísérlet sikerrel kecsegtet. Mit nyer azzal, ha leszokik? Minden dohányosban felmerül a kérdés? Mit nyerhet azzal, ha fáradtságos és átmenetileg költséges módszerrel leszokik a dohányzásról? Valóban, mit nyer az és mikor, aki leszokik? Azonnal megszabadul egy káros és költséges szenvedélyétôl. Egy napon belül javul a vérkeringése, a vér oxigén ellátottsága, csökken a szívinfarktus veszélye. Egy héten belül javul a közérzete, a fizikai teljesítô képessége, jobban érzi az ízeket, megszûnik a kellemetlen lehelete. Egy hónapon belül javul a tüdô öntisztulása, csökken a légúti gyulladások veszélye, javulnak a légzésfunkciós kapacitásai. Egy éven belül az agyvérzés és a szívinfarktus kockázata a felére csökken. Öt éven belül felezôdik a tüdôrák kockázata, a szívinfarktus veszélye közelít azokhoz, akik soha nem dohányoztak. Tíz éven belül a daganatos betegségek kockázata is közelít a soha nem dohányzókéhoz.

7 Mennyibe kerül a leszokás? A leszokás támogatás alkalmával ajánlott készítmények költségesek. Ez sok dohányost visszatart attól, hogy az ajánlott legjobb módszert vegye igénybe. Pedig, ha csak egy egyszerû számítást végeznének, rájönnének, hogy a leszokás átmeneti költségei jóval kisebb anyagi terhet jelentenek, mint maga a dohányzás. És itt nem is számolunk a dohányzás hosszú távú egészség károsító hatásaival, s az abból késôbb keletkezô anyagi hátrányokkal. Ma a választott készítménytôl függôen kb ezer forint között lehet a leszokás egy havi költsége. Ebbôl vonjuk le már a kezdettôl az el nem szívott cigaretták havi átlagosan ezer forintos költségét. Egyszerû számítással megállapítható, hogy a leszokás költsége már ekkor is csak havi 5-8 ezer forint. A sikeres leszokástól pedig havonta ezer forinttal, a meg nem vásárolt cigaretták árával lesz gazdagabb! Ez egy év alatt kb. kétszázezer forint tiszta bevétel a családi költségvetésben! Tartós leszokás, vagy visszaesés A leszokás a legjobb módszerekkel is csak a páciensek egyharmadánál lesz sikeres az elsô próbálkozásra. Vannak, akik már a program elején rágyújtanak a megvonási tünetek, vagy a környezet közönye miatt. Vannak, akik a második-harmadik hónapban esnek ki a programból és vannak olyanok is, akik a három hónapos programot sikeresen megvívják, de az azt követô idôszakban kerülnek olyan nehéz élethelyzetbe, hogy visszaesnek és újra elkezdik a dohányzást. Errôl nem mindig tehetnek. Egy szenvedély betegség gyógyítása hosszadalmas, kitartást igénylô folyamat. Szerencsések azok, akiknek ez elsôre sikerül és nem gyengébbek azok sem feltétlenül, akik visszaesnek. Lehet, hogy csak a körülményeik kedvezôtlenebbek. Nem történt semmi baj, ne szégyelljék ezt! Keresse fel újra a szakembert, beszélje meg a kudarc okait és vágjon bele újra egy leszokási programba! A következô kísérletnél már több esélye lesz a sikerre! Hol kaphat segítséget a leszokáshoz? Tanácsot adhat a leszokásához a háziorvosa, vagy a területi tüdôgondozó tüdôgyógyász szakorvosa. A tüdôgondozót azért is érdemes felkeresnie, mert ha már évek óta dohányzik, vegyen részt az ajánlott tüdôszûrésen. További leszokási információkat talál az alábbi internetes honlapokon: Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet: itt megtalálhatja a tüdôgondozók címlistáját is. Országos Egészségfejlesztési Intézet: Dohányzás Leszokás Támogatás Központ:

8 HOGYAN LEHET LESZOKNI A DOHÁNYZÁSRÓL? Miért szokjak le? Azért mert csökken a dohányzással összefüggô betegségek kockázata (pl. szívinfarktus, tüdôrák, agyvérzés, stb ) évekkel tovább élhetek majd jobb lesz a fizikai teljesítôképpességem nem ártok a családomnak és a környezetemnek a passzív dohányzás révén nagyobb lesz a szexuális aktivitásom évente akár kétszázezer forintot is megtakaríthatok.

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008. Tájékoztató füzet

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008. Tájékoztató füzet Tájékoztató füzet A tartós, több éven keresztüli dohányzás nagymértékben növeli a valószínűségét annak, hogy az ember idő előtt hal meg valamilyen, a dohányzás következtében fellépő megbetegedésben. A

Részletesebben

Kedves Olvasó! Miért probléma a dohányzás szerte a világon?

Kedves Olvasó! Miért probléma a dohányzás szerte a világon? Kedves Olvasó! Bogyiszló Község Önkormányzata által elnyert Egészségre nevelő életmódprogram Bogyiszló településen elnevezésű pályázat keretein belül lehetőség nyílt ismeret átadó cikkek elkészítésére.

Részletesebben

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6)

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6) Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6) A. INTÉZMÉNYI ADATOK A [*]-gal jelölt kérdések megválaszolása kötelező. 1. [*] Kapcsolatfelvétel dátuma:

Részletesebben

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2)

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2) Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2) A. INTÉZMÉNYI ADATOK 1. [*] Kapcsolatfelvétel dátuma: 2. [*] Intézmény neve: 3. [*] Intézmény OEP kódja:

Részletesebben

SpringMed EGÉSZSÉGTÁR sorozat

SpringMed EGÉSZSÉGTÁR sorozat B E T E G T Á J É K O Z T A T Ó Hogyan szokjunk le a dohányzásról? SpringMed EGÉSZSÉGTÁR sorozat MIÉRT VESZÉLYES A DOHÁNYZÁS? A dohányfüst 4000 kémiai anyag keveréke, s ezek közül 400 bizonyítottan károsítja

Részletesebben

LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL!

LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL! LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL! A leszokásra való felkészülés Elhatározta, hogy le fog szokni

Részletesebben

A DOHÁNYZÁS ÁRTALMAI ÉS A LESZOKÁST SEGÍTŐ STRATÉGIÁK DR. GÁSPÁR RÓBERT

A DOHÁNYZÁS ÁRTALMAI ÉS A LESZOKÁST SEGÍTŐ STRATÉGIÁK DR. GÁSPÁR RÓBERT TÁMOP-6.1.5-14-2015-0004 azonosító számú pályázat A DOHÁNYZÁS ÁRTALMAI ÉS A LESZOKÁST SEGÍTŐ STRATÉGIÁK DR. GÁSPÁR RÓBERT 1. bevezetés DOHÁNYZÁS STATISZTIKÁJA Világstatisztika A világon minden 10. ember

Részletesebben

Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház. Budapest

Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház. Budapest Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Budapest Füstbe ment terv? Elfüstölt életek? Soha ne add fel, hogy gyermekeink, SOHA ne DOHÁNYOZZANAK! Együtt neveljünk fel egy olyan nemzedéket akik már születésük pillanatában

Részletesebben

DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM. Beszámoló. Készítette: Vásárhelyi Erika

DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM. Beszámoló. Készítette: Vásárhelyi Erika DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM Beszámoló Készítette: Vásárhelyi Erika Megvalósítás ideje: 2014.05.16-2014.06.13 Célcsoport: 6. osztály Célja: az általános iskoláskorú gyermekek

Részletesebben

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia. Balatonfüred 2014.szeptember 11-13.

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia. Balatonfüred 2014.szeptember 11-13. XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred 2014.szeptember 11-13. Mától nem gyújtok rá! Mától nem gyújtok rá! Dohányzás leszokás nehézségei.

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS

1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS : Iskola neve: Max : 20 1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS 1. a Válogasd szét az alkohol hatásai közül, melyek a rövid és hosszú távú hatásai az alkoholnak! (10 ) Rövid távú hatások : Hosszú távú hatások:

Részletesebben

A nikotin. A rászokás

A nikotin. A rászokás A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Ősidők óta ismert (Kr. e. 5000 3000), hogy vannak növények, melyeket meggyújtva, vagy az izzó növény füstjét beszívva élénkítő

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Dohányzás és leszokás. Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10.

Dohányzás és leszokás. Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10. Dohányzás és leszokás Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10. kóroki tényezője számos halálos megbetegedésnek kb. 5 millió ember hal meg évente 10 évvel kevesebbet él krónikus betegségekre fogékonyabb a felnőtt

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél 1. oldal Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Dohányzás: a halálos szenvedély Hogyan szokjunk le a dohányzásról? Kiadó: Gönc Város Önkormányzata Abaúj-Hegyköz

Részletesebben

Dohányzásról leszokást segítõ program: tapasztalatok, eredmények

Dohányzásról leszokást segítõ program: tapasztalatok, eredmények Dohányzásról leszokást segítõ program: tapasztalatok, eredmények ÖSSZEFOGLALÁS A tüdõgondozókban 1994 óta mûködik egységes protokoll alapján, egységes módszerek és dokumentáció alkalmazásával dohányzásról

Részletesebben

A Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó dohányzásmentes nyílt napja

A Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó dohányzásmentes nyílt napja Ne légy a rabja! A Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó dohányzásmentes nyílt napja 2008. április 25. Duna Palota Próbált már leszokni a dohányzásról? Vagy úgy gondolja, hogy akkor hagyja abba, amikor

Részletesebben

Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea

Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea Drog- InFo Egészítsd ki a táblázatot a hiányzó adatok számaival! A szer neve: Használata: Hatása: Következményei: Por alakban kapható, Torzul a

Részletesebben

Harc a füsttel. Saját kutatás a dohányzási szokásokról egy fővárosi szakgimnáziumban. Készítette: Andrási Edina BVHSZC Bókay János Szakgimnáziuma

Harc a füsttel. Saját kutatás a dohányzási szokásokról egy fővárosi szakgimnáziumban. Készítette: Andrási Edina BVHSZC Bókay János Szakgimnáziuma Harc a füsttel Saját kutatás a dohányzási szokásokról egy fővárosi szakgimnáziumban Készítette: Andrási Edina BVHSZC Bókay János Szakgimnáziuma Tartalom Témaválasztás indoklása Tények a cigarettáról Saját

Részletesebben

Összefoglalás. Kulcsszavak: dohányzás abbahagyása, vareniklin

Összefoglalás. Kulcsszavak: dohányzás abbahagyása, vareniklin Első hazai tapasztalatok vareniklinnel a dohányzás abbahagyásának támogatásában Vadász Imre dr. Országos Egészségfejlesztési Intézet, Dohányzás vagy Egészség Központ, Budapest Összefoglalás A feldolgozás

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak

Részletesebben

Forrás: Russel és mtsi., 1976 4

Forrás: Russel és mtsi., 1976 4 A dohányzás előfordulása A dohányzók száma világszinten több, mint egymilliárd. Naponta 5 milliárd cigarettát adnak el a világon azaz milliót percenként. 2 Minden nap kb. 8 gyermek szokik rá a dohányzásra.

Részletesebben

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide!

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide! Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Nap mint nap, emberek millió szenvednek valamilyen tüdőbetegség következtében, ráadásul a halálokok között is vezető szerepet betöltő COPD előfordulása

Részletesebben

BIOFIZIKAI ORVOSLÁSSAL A DOHÁNYZÁS ELLEN

BIOFIZIKAI ORVOSLÁSSAL A DOHÁNYZÁS ELLEN AZ ALTERNATÍV GYÓGYMÓDOK ITTHON ÉS KÜLFÖLDÖN BIOFIZIKAI ORVOSLÁSSAL A DOHÁNYZÁS ELLEN Dr. Molnár György igazgató főorvos, Empátia Biomed Gyógycentrum Szívbarát életmóddal a szív- és érrendszeri betegségek

Részletesebben

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Általános tájékoztató a gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezeléséről A kezelés célja a teljes tünetmentesség elérése, tünetek jelentkezésekor

Részletesebben

A NICORETTE gum gyógyszeres rágógumi alkalmazása

A NICORETTE gum gyógyszeres rágógumi alkalmazása A NICORETTE gum gyógyszeres rágógumi alkalmazása A NICORETTE gum gyógyszeres rágógumik nikotin tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszerek. Segítenek a dohányzásról való leszokásban. Milyen típusú gyógyszer

Részletesebben

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Bizottság jelentése szerint Európában több alkoholt fogyasztanak az emberek, mint a világon bárhol. Ez azt jelenti,

Részletesebben

I. A DOHÁNYZÁS TÉNYEI

I. A DOHÁNYZÁS TÉNYEI I. A DOHÁNYZÁS TÉNYEI A Population Based Anti-Smoking Campaign keretében a program másfél esztendeje alatt - országos, illetve helyi reprezentatív mintákon a Fact Intézet több szociológiai vizsgálatot

Részletesebben

A sikeres dohányzás leszokás elősegítésének lehetőségei az üzemorvosi gyakorlatban

A sikeres dohányzás leszokás elősegítésének lehetőségei az üzemorvosi gyakorlatban A sikeres dohányzás leszokás elősegítésének lehetőségei az üzemorvosi gyakorlatban A Foglalkozás-egészségügy aktuális kérdései Debrecen 2017 Prof dr Horváth Ildikó, dr Fényes Márta Pataki Erika MSc. Dohányzás

Részletesebben

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei. Pádár Katalin

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei. Pádár Katalin III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei Pádár Katalin Programstatisztika 2010-2011 Összesen 332 helyszínen o 2010: 144 o 2011: 192 1 229 616 átfogó vizsgálat

Részletesebben

A Nicorette Quickspray 1mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray alkalmazása

A Nicorette Quickspray 1mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray alkalmazása A Nicorette Quickspray 1mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray alkalmazása A NICORETTE Quickspray vény nélkül kapható gyógyszer, amely nikotint tartalmaz, és segít Önnek leszokni a dohányzásról.

Részletesebben

A felmérésben 8-9. évfolyamba járó tanulók vettek részt.

A felmérésben 8-9. évfolyamba járó tanulók vettek részt. A dohányzás számos szervünket károsítja, de egyénielg változó, hogy kinél mikor jelentkeznek a tünetek, illetve az, hogy milyen jellegű panaszok jelentkeznek. A dohányzás fiatalokra való hatását már jól

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

Dohányzás-nikotin. addikció. Dr. Müller Veronika PhD. egyetemi adjunktus Semmelweis Egyetem ÁOK Pulmonológiai Klinika

Dohányzás-nikotin. addikció. Dr. Müller Veronika PhD. egyetemi adjunktus Semmelweis Egyetem ÁOK Pulmonológiai Klinika ADD a kezed egy egészségesebb Magyarországért! Dohányzás-nikotin addikció Dr. Müller Veronika PhD. egyetemi adjunktus Semmelweis Egyetem ÁOK Pulmonológiai Klinika Globális adatok 1,3 milliárd dohányos

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetelen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetelen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

szka105_17 É N É S A V I L Á G Készítette: tóth Tamás Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5.

szka105_17 É N É S A V I L Á G Készítette: tóth Tamás Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. szka105_17 É N É S A V I L Á G Anyu, ne gyújts rá! Készítette: tóth Tamás Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. ÉVFOLYAM tanári Anyu, ne gyújts rá! 5. évfolyam 243 MODULVÁZLAT

Részletesebben

A dohányzás. Újszegedi Torna Club

A dohányzás. Újszegedi Torna Club Újszegedi Torna Club A dohányzás Az Újszegedi Torna Club Komplex egészségre nevelő és szemléletformáló programja az U12-19 és felnőtt korosztály részére A dohányzás INTERAKTÍV KIÁLLÍTÁS - INFORMÁCIÓS KIADVÁNY

Részletesebben

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v -

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - Az egészség nem minden, de az egészség nélkül a minden is semmi. E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - (Arthur Schopenhauer) Életkora Neme (kérem, húzza alá) nő férfi Legmagasabb iskolai végzettsége

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

Dohányzás-megelőzést és dohányzásról leszokást célzó programsorozat a 6. és 8. évfolyamon. Programterv

Dohányzás-megelőzést és dohányzásról leszokást célzó programsorozat a 6. és 8. évfolyamon. Programterv A TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0145 Innovatív iskolafejlesztés a Mikrotérségi Általános Iskolában a diákok testi-lelki-értelmi fejlesztése érdekében című projekt keretében. Dohányzás-megelőzést és dohányzásról

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium módszertani levele Dohányzásról leszokást segítő program

Az Egészségügyi Minisztérium módszertani levele Dohányzásról leszokást segítő program Az Egészségügyi Minisztérium módszertani levele Dohányzásról leszokást segítő program Készítette: A Tüdőgyógyászati Szakmai Kollégium és a Megelőző Orvostani és Népegészségtani Szakmai Kollégium A Semmelweis

Részletesebben

DOHÁNYZÁS LESZOKÁS TÁMOGATÁS

DOHÁNYZÁS LESZOKÁS TÁMOGATÁS HTSZ1001:HTSZ0905.qxd 12/16/2009 3:36 PM Page 9 HÁ ZI OR VOS TO VÁBB KÉP ZÕ SZEM LE 2010; 15: 9. DOHÁNYZÁS LESZOKÁS TÁMOGATÁS Kovács Gábor dr. Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet, Budapest Világszerte

Részletesebben

Betegtájékoztató NIQUITIN MINITAB 1,5 MG PRÉSELT SZOPOGATÓ TABLETTA. NiQuitin Minitab 1,5 mg szopogató tabletta nikotin

Betegtájékoztató NIQUITIN MINITAB 1,5 MG PRÉSELT SZOPOGATÓ TABLETTA. NiQuitin Minitab 1,5 mg szopogató tabletta nikotin NIQUITIN MINITAB 1,5 MG PRÉSELT SZOPOGATÓ TABLETTA NiQuitin Minitab 1,5 mg szopogató tabletta nikotin HATÓANYAG: 1,5 mg nikotin (egy gyanta komplex formájában, amit nikotin-rezinátnak hívnak). SEGÉDANYAG:

Részletesebben

KÖNNYEBB LETENNI A CIGARETTÁT, HA A DOKTOR IS SEGÍT! Tájékoztató háziorvosok számára. Összeállította: Dr. Vadász Imre

KÖNNYEBB LETENNI A CIGARETTÁT, HA A DOKTOR IS SEGÍT! Tájékoztató háziorvosok számára. Összeállította: Dr. Vadász Imre KÖNNYEBB LETENNI A CIGARETTÁT, HA A DOKTOR IS SEGÍT! Tájékoztató háziorvosok számára Összeállította: Dr. Vadász Imre "A beteg azzal teheti legtöbbet a saját egészségéért, ha abbahagyja a dohányzást. Az

Részletesebben

Háziorvosi törzskarton - Önkitöltős formanyomtatvány 18 év alatti bejelentkezett biztosítottak ellátásához

Háziorvosi törzskarton - Önkitöltős formanyomtatvány 18 év alatti bejelentkezett biztosítottak ellátásához SZEMÉLYES ADATOK Név: Születési név: Édesanyja neve: Háziorvosi törzskarton - Önkitöltős formanyomtatvány 18 év alatti bejelentkezett biztosítottak ellátásához : férfi nő Születési hely: Születési idő:

Részletesebben

Stroke Ne késlekedj kampány 2010. Stroke: szomorú tények. Sajtófigyelés

Stroke Ne késlekedj kampány 2010. Stroke: szomorú tények. Sajtófigyelés Stroke Ne késlekedj kampány 2010 Stroke: szomorú tények Sajtófigyelés Stroke: szomorú tények http://www.168ora.hu/tudas/stroke-szomoru-tenyek-53262.html 2010. április 1. 20:52 Hazánkban évente 42 ezren

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

Színes RTV 2011/47. Életmód. Füstölgés helyett

Színes RTV 2011/47. Életmód. Füstölgés helyett Színes RTV 2011/47. Életmód Füstölgés helyett A dohányzás ma az egyik legtöbbet emlegetett egészségkárosító tényező. Vezető halálok Európában, s negatív következményei sújtják a dohányzót és (nem csupán

Részletesebben

NICORETTE patch áttetsző transzdermális tapaszok alkalmazása

NICORETTE patch áttetsző transzdermális tapaszok alkalmazása NICORETTE patch áttetsző transzdermális tapaszok alkalmazása A NICORETTE patch áttetsző transzdermális tapasz vény nélkül kapható gyógyszer, nikotint tartalmaz, amely segít a dohányzás abbahagyásában.

Részletesebben

ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2013/2014 I. FÉLÉV

ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2013/2014 I. FÉLÉV ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2013/2014 I. FÉLÉV Az alábbi oldalakon található adatok közül a félkövér kiemeléssel rendelkezők a szóbeli vizsgán kötelező jellegűek, ezek nem tudása elégtelent eredményez. A többi

Részletesebben

DOHÁNYZÁS, VAGY E ÉS É ZSÉG É?

DOHÁNYZÁS, VAGY E ÉS É ZSÉG É? DOHÁNYZÁS, VAGY EGÉSZSÉG? A DOHÁNYZÁS KÖVETKEZMÉNYEKÉNT 19 PERCENKÉNT MEGHAL EGY EMBER MAGYARORSZÁGON Az OLEF 2000 kutatási jelentése szerint a 18 év feletti magyar férfiak 40,7%- a, a nők 26,3%-a dohányzik

Részletesebben

A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON Kiemelt megállapítások a dohányzás társadalmi terheinek új módszertannal történt elemzése valamint a felnőtt lakosság dohányzási szokásaira vonatkozó 2012.

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézet

Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézet A DOHÁNYZÁS KÁROS AZ EGÉSZSÉGRE!!! Dr Csépe Péter Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézet Mit tennél, hogy rágyújthass? Három alaszkai vadász rádión kért segítséget, mondván kifogytak minden élelemből

Részletesebben

Leszokás a dohányzásról könnyebben

Leszokás a dohányzásról könnyebben Stop smoking made easier HUNGARIAN translation Leszokás a dohányzásról könnyebben Ellenőrzőlista Valóban le akar szokni? Akaraterő Önnek több van, mint gondolná Nikotinpótló terápia és nikotinmentes termékek

Részletesebben

A dohányzásról nagyon nehéz leszokni.

A dohányzásról nagyon nehéz leszokni. A dohányzásról nagyon nehéz leszokni. Ezért ne szokjon rá. Kiadvány - Interaktív kiállítás - Dohányzás megelőzés és dohányzásról való leszokást támogató programok EcoCenter Közhasznú Nonprofit Alapítvány

Részletesebben

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 www.egeszsegprogram.eu EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A Programban résztvevők egészségi állapotára irányuló statisztikai jelentés Projekt:

Részletesebben

ODE Dohányzás Monitor

ODE Dohányzás Monitor ODE Dohányzás Monitor Az Országos Dohányfüstmentes Egyesület Magyar Gallup Intézet támogatásával végzett monitoring vizsgálatai (02 04 06-07) Az ODE Az a legnagyobb tagsággal rendelkező, 1987 óta működő

Részletesebben

KUTATÁS CÉLCSOPORTJA: 18-59 ÉV KÖZÖTTI NETEZŐ LAKOSSÁG 800 FŐS ORSZÁGOS REPREZENTATÍV MINTA ONLINE KÉRDEZÉS: 20 PERCES KÉRDŐÍV SEGÍTSÉGÉVEL

KUTATÁS CÉLCSOPORTJA: 18-59 ÉV KÖZÖTTI NETEZŐ LAKOSSÁG 800 FŐS ORSZÁGOS REPREZENTATÍV MINTA ONLINE KÉRDEZÉS: 20 PERCES KÉRDŐÍV SEGÍTSÉGÉVEL 11 12 1 2 10 3 9 4 8 5 7 6 KUTATÁS CÉLCSOPORTJA: 18-59 ÉV KÖZÖTTI NETEZŐ LAKOSSÁG 800 FŐS ORSZÁGOS REPREZENTATÍV MINTA ONLINE KÉRDEZÉS: 20 PERCES KÉRDŐÍV SEGÍTSÉGÉVEL LAKOSSÁGI SZEGMENTÁCIÓ EÜ. ATTITŰDÖK

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. NiQuitin Minitab 1,5 mg préselt szopogató tabletta. nikotin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. NiQuitin Minitab 1,5 mg préselt szopogató tabletta. nikotin BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA NiQuitin Minitab 1,5 mg préselt szopogató tabletta nikotin Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat

Részletesebben

Dohányfüst mentesen, egészségesen

Dohányfüst mentesen, egészségesen Dohányfüst mentesen, egészségesen A dohányzás elhagyásának előnyei Tüdőbetegség tüneteinek enyhülése, közérzet javulása Ha valaki elhagyja a dohányzást (attól függően, hogy milyen régóta dohányzott és

Részletesebben

A passzív dohányzás, avagy a kollektív büntetés.

A passzív dohányzás, avagy a kollektív büntetés. Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia A passzív dohányzás, avagy a kollektív büntetés. Szerzők: Bodor Tamás és Hajnal Máté tanulók Sikó Dezső felkészítő-tanár Kecskemét, 2010. november Tartalomjegyzék:

Részletesebben

ALAPELLÁTÓ ORVOSOK, EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK SZEREPE A DOHÁNYZÁSRÓL VALÓ LESZOKTATÁSBAN

ALAPELLÁTÓ ORVOSOK, EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK SZEREPE A DOHÁNYZÁSRÓL VALÓ LESZOKTATÁSBAN medicus universalis XXXVI/4. 2003. SEMMELWEIS EGYETEM, EFK, EGÉSZSÉGPOLITIKAI ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK, BUDAPEST ALAPELLÁTÓ ORVOSOK, EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK SZEREPE A DOHÁNYZÁSRÓL VALÓ LESZOKTATÁSBAN

Részletesebben

Betegtájékoztató NIQUITIN 2,5 MG MENTOLOS SZÁJBAN DISZPERGÁLÓDÓ FILM. NiQuitin 2,5 mg mentolos szájban diszpergálódó film nikotin

Betegtájékoztató NIQUITIN 2,5 MG MENTOLOS SZÁJBAN DISZPERGÁLÓDÓ FILM. NiQuitin 2,5 mg mentolos szájban diszpergálódó film nikotin NIQUITIN 2,5 MG MENTOLOS SZÁJBAN DISZPERGÁLÓDÓ FILM NiQuitin 2,5 mg mentolos szájban diszpergálódó film nikotin HATÓANYAG: 2,5 mg nikotin szájban diszpergálódó filmenként. SEGÉDANYAG: A típusú metakrilsav-etil-akrilát-kopolimer

Részletesebben

A SUPER MINI PATRONOK FELTÖLTÉSE

A SUPER MINI PATRONOK FELTÖLTÉSE Patron típus Patrontartály űrtartalom Átlagos slukk mennyiség / patron Átlagos cigaretta mennyiség /patron* Utántöltési mennyiség 30ml utántöltő folyadékkal feltölthető patronok száma SUPER MINI 0,28 ml

Részletesebben

Már Prémium csomag is! Med Help betegségbiztosítás

Már Prémium csomag is! Med Help betegségbiztosítás Már Prémium csomag is! Egészség & életerô Med Help betegségbiztosítás Az egészség a legdrágább értékünk?! Tudta Ön, hogy Magyarországon évente 9000 szívinfarktust regisztrálnak több, mint 35000-en betegednek

Részletesebben

Tüdőgyógyász tapasztalatai az asztmás gondozásról háziorvosként

Tüdőgyógyász tapasztalatai az asztmás gondozásról háziorvosként Tüdőgyógyász tapasztalatai az asztmás gondozásról háziorvosként TÖRÖKBÁLINTI TÜDŐGYÓGYINTÉZET GYERMEKOSZTÁLYA TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM 2018.09.08. 1 1. Nehéz kiemelni a NEM súlyos asztmást 2 A súlyost könnyű

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve. A dohányzás leszokás támogatásáról. I. Alapvetõ megfontolások. 3160 EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 21.

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve. A dohányzás leszokás támogatásáról. I. Alapvetõ megfontolások. 3160 EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 21. 3160 EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 21. szám Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve A dohányzás leszokás támogatásáról Készítette: a Megelõzõ Orvostani és Népegészségtani Szakmai Kollégium I. Alapvetõ megfontolások

Részletesebben

1. Téma: Motiváció. Mi motivál Téged a dohányzásra? (többet is megjelölhetsz) mert a többiekkel a dohányzóban jó összefutni

1. Téma: Motiváció. Mi motivál Téged a dohányzásra? (többet is megjelölhetsz) mert a többiekkel a dohányzóban jó összefutni 1. Téma: Motiváció Mi motivál Téged a dohányzásra? (többet is megjelölhetsz) azt hiszem, megnyugtat eltöltöm a felesleges időt mert a többiekkel a dohányzóban jó összefutni Mik azok a helyzetek, amikor

Részletesebben

Betegtájékoztató NICORETTE PATCH ÁTTETSZÕ 25 MG/16 ÓRA TRANSZDERMÁLIS TAPASZ

Betegtájékoztató NICORETTE PATCH ÁTTETSZÕ 25 MG/16 ÓRA TRANSZDERMÁLIS TAPASZ NICORETTE PATCH ÁTTETSZÕ 25 MG/16 ÓRA TRANSZDERMÁLIS TAPASZ Nicorette patch áttetszõ 10 mg/16 óra transzdermális tapasz Nicorette patch áttetszõ 15 mg/16 óra transzdermális tapasz Nicorette patch áttetszõ

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA. Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó

COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA. Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó 1964 US Surgeon General Report on Smoking and Health Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease WHO helyzetelemzés

Részletesebben

NÁLUNK TISZTA A LEVEGŐ!

NÁLUNK TISZTA A LEVEGŐ! VÉDŐNŐ XX. évfolyam 1. szám melléklete Szerzők: Bognárné Várfalvi Marianna Csima Eszter NÁLUNK TISZTA A LEVEGŐ! SEGÍTSÉG DOHÁNYZÓ KISMAMÁKNAK A első kiadás 1996-ban készült a Dohányzás vagy Egészség Magyar

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések

Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések A dohányzás káros hatásai Javasolt évfolyam: 7 12. Időbeosztás Tanári

Részletesebben

ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2014/2015 I. FÉLÉV

ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2014/2015 I. FÉLÉV ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2014/2015 I. FÉLÉV Az alábbi oldalakon található adatok közül a félkövér kiemeléssel rendelkezők a szóbeli vizsgán kötelező jellegűek, ezek nem tudása elégtelent eredményez. A többi

Részletesebben

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása:

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Valamennyien hallottunk már arról, hogy a ginzeng mennyire hatékonyan erősíti az immunrendszert és tölti fel energiával a szervezetet.

Részletesebben

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Tisztelt Hölgyem, Uram! MH KKK Neurológia Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ 1126 Budapest, Királyhágó u.1-3. Tel/fax: 3566-522/193 Előjegyzés, felvilágosítás: 2121-846 Tisztelt Hölgyem, Uram! Célunk, hogy a magas vérnyomásban,

Részletesebben

Elektromos cigaretta JC257 - Joycare

Elektromos cigaretta JC257 - Joycare Elektromos cigaretta JC257 - Joycare Mi az előnye más elektromos cigaretta készítményekkel szemben? Nem tartalmaz nikotint! Az SGS kutató laboratórium és Olaszországban a Pharma Progress Analitikai Laboratórium

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta

Részletesebben

Egészségfejlesztés és egészség. Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03.

Egészségfejlesztés és egészség. Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03. Egészségfejlesztés és egészség coaching Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03. Bevezetés Kulcsfogalmak Egészségfejlesztés Egészség coaching A változás szakaszai

Részletesebben

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak?

Vezető betegségek Magyarországon. Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Vezető betegségek Magyarországon Szív-érrendszeri betegségek és magasvérnyomás Civilizációs ártalmak? Megválaszolandó Kérdések Melyek azok a betegségek amelyek a ranglistát vezetik? Mennyire vagyunk felelősek

Részletesebben

Milyen a felnőtt lakosság egészségi állapota, melyek a legfontosabb egészségproblémák Vásárhelyen? Milyen krónikus betegségben szenvednek a

Milyen a felnőtt lakosság egészségi állapota, melyek a legfontosabb egészségproblémák Vásárhelyen? Milyen krónikus betegségben szenvednek a Hódmezővásárhelyi Lakossági Egészségfelmérés HODEF2008 Dr. Vitrai József EgészségMonitor Nonprofit Közhasznú Kft. Kutatási cél, kutatási kérdések Milyen a felnőtt lakosság egészségi állapota, melyek a

Részletesebben

A szájszárazság. kezelése. élenjáró márka a szájszárazság kezelésében. Kapható a patikákban!

A szájszárazság. kezelése. élenjáró márka a szájszárazság kezelésében. Kapható a patikákban! A szájszárazság kezelése élenjáró márka a szájszárazság kezelésében Kapható a patikákban! Legalább minden ötödik felnôtt szájszárazságtól szenved - problémá jukat nem kell elhallgatniuk, hiszen pana szaik

Részletesebben

Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok

Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53 e-mail: down@downalapitvany.hu Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok Milyen esetekben fordulunk

Részletesebben

Néhány gondolat a nemdohányzás szabályairól

Néhány gondolat a nemdohányzás szabályairól Néhány gondolat a nemdohányzás szabályairól Dr. Vida Mária Az idei év jelentős szigorításokat hozott a dohányzás korlátozására. Ennek fogadtatása természetesen attól függ, hogy az illető maga dohányzik-e

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege?

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Pszichoszomatikus betegségek Pécsi Tudományegyetem Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Valódi organikus háttérrel rendelkező kórképek, amelyek kóreredete multifaktoriális A genetikai, immunológiai,

Részletesebben

A HÁZIORVOS SZEREPE A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁBAN

A HÁZIORVOS SZEREPE A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁBAN Törd. Kovács-Vernes 10/11/05 19:47 Page 171 medicus universalis XXXVIII/4 5. 2005. *ORSZÁGOS KORÁNYI TBC ÉS PULMONOLÓGIAI INTÉZET **ORSZÁGOS ALAPELLÁTÁSI INTÉZET A HÁZIORVOS SZEREPE A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁBAN

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS. 2013, Dohányzás Fókuszpont Országos Egészségfejlesztési Intézet

BEMUTATKOZÁS. 2013, Dohányzás Fókuszpont Országos Egészségfejlesztési Intézet 2013, Dohányzás Fókuszpont Országos Egészségfejlesztési Intézet BEMUTATKOZÁS Üdvözlöm! vagyok a BellResearch Piackutató Kft-től. Cégünk egy független piackutató intézet, és jelenleg egy egész országra

Részletesebben

Betegtájékoztató NICORETTE FRESHFRUIT GUM 4 MG GYÓGYSZERES RÁGÓGUMI

Betegtájékoztató NICORETTE FRESHFRUIT GUM 4 MG GYÓGYSZERES RÁGÓGUMI NICORETTE FRESHFRUIT GUM 4 MG GYÓGYSZERES RÁGÓGUMI Nicorette freshfruit gum 2 mg gyógyszeres rágógumi Nicorette freshfruit gum 4 mg gyógyszeres rágógumi nikotin HATÓANYAG: Nicorette freshfruit gum 2 mg

Részletesebben

ZA4887. Flash Eurobarometer 253 (Survey on tobacco) Country Specific Questionnaire Hungary

ZA4887. Flash Eurobarometer 253 (Survey on tobacco) Country Specific Questionnaire Hungary ZA4887 Flash Eurobarometer 253 (Survey on tobacco) Country Specific Questionnaire Hungary FLASH 253 SURVEY ON TOBACCO Smoking behaviour Q1 A cigarettázás, szivarozás vagy pipázást illetően melyik állítás

Részletesebben

Gyógyszeres kezelések

Gyógyszeres kezelések Gyógyszeres kezelések Az osteogenesis imperfecta gyógyszeres kezelésében számos szert kipróbáltak az elmúlt évtizedekben, de átütő eredménnyel egyik se szolgált. A fluorid kezelés alkalmazása osteogenesis

Részletesebben

IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei. Homonnai Balázs ACNIELSEN

IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei. Homonnai Balázs ACNIELSEN IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei Homonnai Balázs ACNIELSEN Programstatisztika 2010-2011-2012 Összesen 528 helyszínen o 2010: 144 o 2011: 191 o 2012:

Részletesebben

Mindent a dohányzásról

Mindent a dohányzásról 1 1 2 Mindent a dohányzásról A cigaretta: A cigarettából kijövő füstnek kb. az 1/3-át szívja be a dohányos, ezt kb. harmadrészben tudja megszűrni a füstszűrő, vagyis a füst 1/9-e jut a dohányosba, 2/3-át

Részletesebben

Tanácsok az egészséges táplálkozáshoz

Tanácsok az egészséges táplálkozáshoz Tanácsok az egészséges táplálkozáshoz Mindennapi táplálkozásunk a bevitt táplálék mennyisége és minősége révén nagy mértékben befolyásolja szervezetünk egészsének működését. Megfelelő étrend kialakításával

Részletesebben

GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ

GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ A Generali modern, új-generációs diagnosztikai berendezésekkel felszerelt szűrőbuszai hétről hétre más és más városba látogatnak el, hogy az érintett páciensek gyorsan, szakszerűen

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa. Szenvedélybetegségek: nikotin és alkohol

A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa. Szenvedélybetegségek: nikotin és alkohol A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa Szenvedélybetegségek: nikotin és alkohol Jelen kiadvány a TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0025 A kiskunhalasi kistérség egészségtudatos fejlesztése egészségre

Részletesebben