Színes RTV 2011/47. Életmód. Füstölgés helyett

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Színes RTV 2011/47. Életmód. Füstölgés helyett"

Átírás

1 Színes RTV 2011/47. Életmód Füstölgés helyett A dohányzás ma az egyik legtöbbet emlegetett egészségkárosító tényező. Vezető halálok Európában, s negatív következményei sújtják a dohányzót és (nem csupán közvetlen) környezetét is. Ezek szerint a dohányzás mégsem magánügy? A számok azt mutatják, hogy Európa lakosságának harmada rendszeresen rágyújt. Sem a dohánytermékek árának emelése, sem a dobozokon található riasztó figyelmeztetések nem csökkentették jelentősen a dohányosok számát. A füstmentes Európáért uniós program ezért stratégiát váltott: nem elhallgatva a dohányzás okozta egészségkárosodások komolyságát 2011ben pozitív kampányt indított e szenvedélybetegség leküzdésére. A jelszó: mit nyersz azzal, ha leszoksz! Hiszen a dohányzás nem csupán egészségügyi kockázatot jelent (hajlamosít megbetegedésekre, meglévő betegségek esetén fokozza az állapotromlást), komoly anyagi áldozattal jár (a dohánytermékek ára magas, a dohányzással kapcsolatos megbetegedések kezelése súlyos terheket ró az egészségbiztosításra) és e tevékenység egyfajta társadalmi kirekesztettséget is jelent (szigorodó dohányzási feltételek, a nemdohányzók védelme). A program lényege azonban nem az előbb felsorolt hátrányok hangsúlyozása a leszokás érdekében, hanem annak kiemelése, milyen előnyökkel jár, ha valaki abbahagyja a dohányzást. Füstmentes Európa A hároméves programot ( A volt dohányosok megállíthatatlanok!) 27 európai ország 27 nagykövete népszerűsíti. Mi a közös bennük? Valamennyien szakítottak a dohányzással különféle okokból. Ám a céljuk ugyanaz: egészségesebb, jobb, teljesebb életet élni. A leszokáshoz mindannyian használták/használják az icoach nevű online programot. John Dalli az EU egészségügyi biztosa, aki maga is dohányzott egykor, nagyon jól tudja, milyen nehéz felhagyni ezzel a szenvedéllyel. S bizony egyedül ez sem megy. Jó példákra és hatékony, praktikus segítségre van szükség/ hangsúlyozza a biztos.

2 Az icoach eredményességét bizonyítja, hogy az indulás (június) óta több mint 20 ezer dohányos kezdte aktívan használni a programot. Mi az icoach? Paola Testori az EU egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatója szerint a televízió sokat segíthet a tájékoztatásban, de a közösségi oldalakat még hatékonyabb eszköznek véli. A program, az icoach ezért a facebookon is elérhető. Az icoach ingyenesen, 23 európai nyelven (magyarul is!) hozzáférhető interaktív program ( amely napi szintű segítséget, tanácsokat ad a leszokni vágyóknak. Első lépésként egy kérdőívet kell kitölteni, hogy kiderüljön, a dohányzás öt szintje közül melyikbe tartozik az illető. Ezután a szintnek megfelelő, személyre szabott tippekkel látja el a program naponta en. A magyar arc Az uniós projekt magyarja a 25 éves debreceni Goóz István. A kampányfotóról magabiztos, vagány, életerős fiatalember néz ránk. István is úgy véli, élete nagy fordulatot vett, amikor 2,5 éve végleg letette a cigarettát. Mi volt a legnehezebb? Mivel a dohányzás pótcselekvés volt számomra, főképp a szertartás hiányával küzdöttem. A leszokáshoz orvosi segítséget nem vettem igénybe: egyszerűen eldöntöttem, hogy abbahagyom, mert családot akarok, és azt szeretném, hogy egészséges körülmények között nőjenek fel a gyerekeim. Az akaraterőm vitt át a nehézségeken. Az icoach tippjei viszont jól jöttek, hogy ne essek vissza, hogy ne gyengüljek el. Például segített megérteni, hogy a cigizéssel töltött időt, ami gyakorlatilag üresjárat, érdemesebb a kisfiamra fordítani. Miért kezdett dohányozni? Mert a környezetemben mások is csinálták. Ez a hatás sokat számít.

3 Ez visszafelé is működik? Ön is kampányol a nemdohányzás mellett? Sok leszokni akaró ismerős kért már tőlem tanácsot azóta, hogy letettem a cigit. De előfordul az is, hogy valaki cigit kér az utcán. Én meg cigi helyett elmesélem neki, miért nem dohányzom és hogyan szoktam le. Magamtól nem kezdeményezek ilyen beszélgetést, de ha szóba kerül, szívesen elmondom. A kisfiát hogyan fogja felkészíteni erre a kísértésre? Elmagyarázom neki, ez miért nem jó dohányozni, és miért jó nem dohányozni. És látja, hogy én sem csinálom. A jó példa ereje sokkal erősebb, mint a tiltás. Dr. Mucsi János a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért egyesület elnöke elkötelezett harcosa a füstmentes programnak. Rendszeresen tart tanácsadásokat, előadásokat a témában. Tüdőgyógyászként pedig mondhatni a frontvonalban van, hiszen a dohányzás okozta megbetegedések, főképp a tüdőrák kezelése során kulcsfontosságúvá válik a leszokás. De vannak olyan páciensei is, akik kifejezetten a leszokás miatt fordulnak hozzá. Milyennek látja a program esélyeit itthon? Általános probléma a szegényes kommunikáció, az információhiány. Elsőként el kell oszlatni jó pár tévhitet. Például, ha valaki rágyújt mellettem az mindkettőnkre nézve háromszor olyan veszélyes, mint a közutakon közlekedni. Hogy nem jelent egészséges alternatívát a vízipipa és a hagyományos pipa sem, sem pedig az illatosított, light cigaretta. Milyen pozitívumot mondana érvként? A leszoktatás a leghatékonyabb egészségügyi beavatkozás: szó szerint életmentő! Sőt, a 3/6 hónapos kezeléssel komoly életszínvonalemelést lehet elérni: hiszen nem csupán az illető egészségi állapota javul, de a cigaretta illetve a dohányzásból fakadó betegségek kezelésére szedett gyógyszerek költségét másra, jobb életminőség megteremtésére fordíthatja.

4 Aki úgy dönt, hogy leszokik, annak hogyan tovább? Fontos, hogy tudja, hová fordulhat segítségért. Ha például sikerül az icoach programot elterjeszteni, az nagyban növelheti a leszokást megcélzó más intézkedések hatékonyságát. Mivel a legnehezebb megküzdeni a leszokáskor? Mivel a környezet befolyása a rászokásban is nagyon erős, ezért leszokáskor is a legelső és legfontosabb lépés a környezetet meggyőzni arról, hogy tartsák tiszteletben a leszokni kívánó szándékát, és segítsék a célját elérni. Paola Testori szerint a programot sokan támogatják, viszont alapvető nehézség a pénz. Ön hogyan látja ezt? Szerencsére nálunk is egyre többen (egészségügy, kormányzat) foglalkoznak ezzel a problémával. Ám sajnos az Országos Egészségpénztár még nem finanszírozza megfelelően a leszoktató terápiát. Márpedig erős dohányosoknál orvos által elrendelt és ellenőrzött kezelésre van szükség. Ebbe beletartozik a nikotin okozta drogfüggőség és a pszichés függőség kezelése is. A leszoktatásnál a terápia mindig személyre szabott, hiszen a függőség genetikailag meghatározott. Tehát van, akinek elég az akaraterő, míg másnál orvosi segítségre, gyógyszeres kezelésre is szükség van. Bővebb információk:

5 The content of this article does not reflect the official opinion of the European Union. Responsibility for the information and views expressed therein lies entirely with the author(s).

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6)

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6) Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6) A. INTÉZMÉNYI ADATOK A [*]-gal jelölt kérdések megválaszolása kötelező. 1. [*] Kapcsolatfelvétel dátuma:

Részletesebben

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2)

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2) Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2) A. INTÉZMÉNYI ADATOK 1. [*] Kapcsolatfelvétel dátuma: 2. [*] Intézmény neve: 3. [*] Intézmény OEP kódja:

Részletesebben

Dohányzás-megelőzést és dohányzásról leszokást célzó programsorozat a 6. és 8. évfolyamon. Programterv

Dohányzás-megelőzést és dohányzásról leszokást célzó programsorozat a 6. és 8. évfolyamon. Programterv A TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0145 Innovatív iskolafejlesztés a Mikrotérségi Általános Iskolában a diákok testi-lelki-értelmi fejlesztése érdekében című projekt keretében. Dohányzás-megelőzést és dohányzásról

Részletesebben

DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM. Beszámoló. Készítette: Vásárhelyi Erika

DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM. Beszámoló. Készítette: Vásárhelyi Erika DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM Beszámoló Készítette: Vásárhelyi Erika Megvalósítás ideje: 2014.05.16-2014.06.13 Célcsoport: 6. osztály Célja: az általános iskoláskorú gyermekek

Részletesebben

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia. Balatonfüred 2014.szeptember 11-13.

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia. Balatonfüred 2014.szeptember 11-13. XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred 2014.szeptember 11-13. Mától nem gyújtok rá! Mától nem gyújtok rá! Dohányzás leszokás nehézségei.

Részletesebben

A felmérésben 8-9. évfolyamba járó tanulók vettek részt.

A felmérésben 8-9. évfolyamba járó tanulók vettek részt. A dohányzás számos szervünket károsítja, de egyénielg változó, hogy kinél mikor jelentkeznek a tünetek, illetve az, hogy milyen jellegű panaszok jelentkeznek. A dohányzás fiatalokra való hatását már jól

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak

Részletesebben

ZA4887. Flash Eurobarometer 253 (Survey on tobacco) Country Specific Questionnaire Hungary

ZA4887. Flash Eurobarometer 253 (Survey on tobacco) Country Specific Questionnaire Hungary ZA4887 Flash Eurobarometer 253 (Survey on tobacco) Country Specific Questionnaire Hungary FLASH 253 SURVEY ON TOBACCO Smoking behaviour Q1 A cigarettázás, szivarozás vagy pipázást illetően melyik állítás

Részletesebben

A Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó dohányzásmentes nyílt napja

A Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó dohányzásmentes nyílt napja Ne légy a rabja! A Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó dohányzásmentes nyílt napja 2008. április 25. Duna Palota Próbált már leszokni a dohányzásról? Vagy úgy gondolja, hogy akkor hagyja abba, amikor

Részletesebben

Kérdőív a dohányzásról való leszokáshoz.

Kérdőív a dohányzásról való leszokáshoz. Kérdőív a dohányzásról való leszokáshoz. Kérem, alaposan fontolja meg válaszait, hiszen a kérdőív kiértékelése további segítséget nyújthat a sikeres leszokáshoz. A kérdőívet nem szükséges egyszerre kitölteni.

Részletesebben

LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL!

LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL! LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL! A leszokásra való felkészülés Elhatározta, hogy le fog szokni

Részletesebben

Az interjúkat egy osztályfőnöki óra keretében készítettük elő, melyen részt vett Éva néni, a biológia és egészségtan tanárnőnk is.

Az interjúkat egy osztályfőnöki óra keretében készítettük elő, melyen részt vett Éva néni, a biológia és egészségtan tanárnőnk is. Az interjúkat egy osztályfőnöki óra keretében készítettük elő, melyen részt vett Éva néni, a biológia és egészségtan tanárnőnk is. Az első kérdés az volt, hogy kit, illetve kiket válasszunk mintaadó személy(ek)nek.

Részletesebben

ííufí'ijjfst í-ováros X. kerüjet Kőbányai BUDAPEST FŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT vu Képviselő-testület ülése POLGÁRMESTERI HIVATAL

ííufí'ijjfst í-ováros X. kerüjet Kőbányai BUDAPEST FŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT vu Képviselő-testület ülése POLGÁRMESTERI HIVATAL ííufí'ijjfst í-ováros X. kerüjet Kőbányai BUDAPEST FŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT vu Képviselő-testület ülése POLGÁRMESTERI HIVATAL M/sss>/cjr/(?oio SZOCIÁLIS ÉS EGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLY spest,

Részletesebben

Harc a füsttel. Saját kutatás a dohányzási szokásokról egy fővárosi szakgimnáziumban. Készítette: Andrási Edina BVHSZC Bókay János Szakgimnáziuma

Harc a füsttel. Saját kutatás a dohányzási szokásokról egy fővárosi szakgimnáziumban. Készítette: Andrási Edina BVHSZC Bókay János Szakgimnáziuma Harc a füsttel Saját kutatás a dohányzási szokásokról egy fővárosi szakgimnáziumban Készítette: Andrási Edina BVHSZC Bókay János Szakgimnáziuma Tartalom Témaválasztás indoklása Tények a cigarettáról Saját

Részletesebben

A DOHÁNYZÁS ÁRTALMAI ÉS A LESZOKÁST SEGÍTŐ STRATÉGIÁK DR. GÁSPÁR RÓBERT

A DOHÁNYZÁS ÁRTALMAI ÉS A LESZOKÁST SEGÍTŐ STRATÉGIÁK DR. GÁSPÁR RÓBERT TÁMOP-6.1.5-14-2015-0004 azonosító számú pályázat A DOHÁNYZÁS ÁRTALMAI ÉS A LESZOKÁST SEGÍTŐ STRATÉGIÁK DR. GÁSPÁR RÓBERT 1. bevezetés DOHÁNYZÁS STATISZTIKÁJA Világstatisztika A világon minden 10. ember

Részletesebben

Egészségfejlesztés és egészség. Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03.

Egészségfejlesztés és egészség. Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03. Egészségfejlesztés és egészség coaching Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03. Bevezetés Kulcsfogalmak Egészségfejlesztés Egészség coaching A változás szakaszai

Részletesebben

Fiatalok A Füstmentes Életért. Európai Ifjúsági Kiáltvány

Fiatalok A Füstmentes Életért. Európai Ifjúsági Kiáltvány Fiatalok A Füstmentes Életért Európai Ifjúsági Kiáltvány Előszó Mi, Európa ifjúsága mélyen érintettnek érezzük magunkat a dohányzás és a passzív dohányzás egyénre gyakorolt hatásaiban. Valljuk, hogy minden

Részletesebben

A nikotin. A rászokás

A nikotin. A rászokás A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Ősidők óta ismert (Kr. e. 5000 3000), hogy vannak növények, melyeket meggyújtva, vagy az izzó növény füstjét beszívva élénkítő

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008. Tájékoztató füzet

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008. Tájékoztató füzet Tájékoztató füzet A tartós, több éven keresztüli dohányzás nagymértékben növeli a valószínűségét annak, hogy az ember idő előtt hal meg valamilyen, a dohányzás következtében fellépő megbetegedésben. A

Részletesebben

233. ülésnap, 34. felszólalás

233. ülésnap, 34. felszólalás Felszólalás ideje 3:02 233. ülésnap, 34. felszólalás Dr. Dávid Ibolya (MDF) elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés Felszólalások: > Ülésnap adatai DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök

Részletesebben

A dohányzásról nagyon nehéz leszokni.

A dohányzásról nagyon nehéz leszokni. A dohányzásról nagyon nehéz leszokni. Ezért ne szokjon rá. Kiadvány - Interaktív kiállítás - Dohányzás megelőzés és dohányzásról való leszokást támogató programok EcoCenter Közhasznú Nonprofit Alapítvány

Részletesebben

Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért

Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért Kedvezményezett neve: Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi íoktatókórház A projekt címe: Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért A pályázat azonosító száma: TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0016

Részletesebben

1. Téma: Motiváció. Mi motivál Téged a dohányzásra? (többet is megjelölhetsz) mert a többiekkel a dohányzóban jó összefutni

1. Téma: Motiváció. Mi motivál Téged a dohányzásra? (többet is megjelölhetsz) mert a többiekkel a dohányzóban jó összefutni 1. Téma: Motiváció Mi motivál Téged a dohányzásra? (többet is megjelölhetsz) azt hiszem, megnyugtat eltöltöm a felesleges időt mert a többiekkel a dohányzóban jó összefutni Mik azok a helyzetek, amikor

Részletesebben

Kedves Olvasó! Miért probléma a dohányzás szerte a világon?

Kedves Olvasó! Miért probléma a dohányzás szerte a világon? Kedves Olvasó! Bogyiszló Község Önkormányzata által elnyert Egészségre nevelő életmódprogram Bogyiszló településen elnevezésű pályázat keretein belül lehetőség nyílt ismeret átadó cikkek elkészítésére.

Részletesebben

Dohányzás és leszokás. Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10.

Dohányzás és leszokás. Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10. Dohányzás és leszokás Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10. kóroki tényezője számos halálos megbetegedésnek kb. 5 millió ember hal meg évente 10 évvel kevesebbet él krónikus betegségekre fogékonyabb a felnőtt

Részletesebben

I. A DOHÁNYZÁS TÉNYEI

I. A DOHÁNYZÁS TÉNYEI I. A DOHÁNYZÁS TÉNYEI A Population Based Anti-Smoking Campaign keretében a program másfél esztendeje alatt - országos, illetve helyi reprezentatív mintákon a Fact Intézet több szociológiai vizsgálatot

Részletesebben

BIOFIZIKAI ORVOSLÁSSAL A DOHÁNYZÁS ELLEN

BIOFIZIKAI ORVOSLÁSSAL A DOHÁNYZÁS ELLEN AZ ALTERNATÍV GYÓGYMÓDOK ITTHON ÉS KÜLFÖLDÖN BIOFIZIKAI ORVOSLÁSSAL A DOHÁNYZÁS ELLEN Dr. Molnár György igazgató főorvos, Empátia Biomed Gyógycentrum Szívbarát életmóddal a szív- és érrendszeri betegségek

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések

Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések A dohányzás káros hatásai Javasolt évfolyam: 7 12. Időbeosztás Tanári

Részletesebben

ODE Dohányzás Monitor

ODE Dohányzás Monitor ODE Dohányzás Monitor Az Országos Dohányfüstmentes Egyesület Magyar Gallup Intézet támogatásával végzett monitoring vizsgálatai (02 04 06-07) Az ODE Az a legnagyobb tagsággal rendelkező, 1987 óta működő

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS. 2013, Dohányzás Fókuszpont Országos Egészségfejlesztési Intézet

BEMUTATKOZÁS. 2013, Dohányzás Fókuszpont Országos Egészségfejlesztési Intézet 2013, Dohányzás Fókuszpont Országos Egészségfejlesztési Intézet BEMUTATKOZÁS Üdvözlöm! vagyok a BellResearch Piackutató Kft-től. Cégünk egy független piackutató intézet, és jelenleg egy egész országra

Részletesebben

Miért kell leszokni a dohányzásról?

Miért kell leszokni a dohányzásról? Miért kell leszokni a dohányzásról? Évente több, mint ötmillió ember hal meg a világon a dohányzás következtében. Magyarországon minden évben harmincezer ember halálát okozzák a dohányzás következtében

Részletesebben

move europe Egészséges munkavállaló az egészséges munkahelyeken

move europe Egészséges munkavállaló az egészséges munkahelyeken move europe Egészséges munkavállaló az egészséges munkahelyeken move europe Egészséges munkavállaló az egészséges munkahelyeken A programról A move europe mozgalom a Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai

Részletesebben

Forrás: Russel és mtsi., 1976 4

Forrás: Russel és mtsi., 1976 4 A dohányzás előfordulása A dohányzók száma világszinten több, mint egymilliárd. Naponta 5 milliárd cigarettát adnak el a világon azaz milliót percenként. 2 Minden nap kb. 8 gyermek szokik rá a dohányzásra.

Részletesebben

COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA. Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó

COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA. Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó 1964 US Surgeon General Report on Smoking and Health Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease WHO helyzetelemzés

Részletesebben

Sexual Education for Adults with Disabilities

Sexual Education for Adults with Disabilities Sexual Education for Adults with Disabilities Tool 9 Handbooks Translation of the criteria The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the

Részletesebben

Információk a dohányzásról és a dohányzás elleni küzdelemről a Ne gyújts rá! világnap alkalmából

Információk a dohányzásról és a dohányzás elleni küzdelemről a Ne gyújts rá! világnap alkalmából 2013. november 18. Információk a dohányzásról és a dohányzás elleni küzdelemről a Ne gyújts rá! világnap alkalmából Világnapok a) November harmadik csütörtöke: Ne gyújts rá! világnap A füstmentes nap ötlete

Részletesebben

A DOHÁNYZÁS ELLENI KÜZDELEM A GYÓGYSZERÉSZEK SEGÍTSÉGÉVEL, EREDMÉNYEK, PÉLDÁK FÜGGELÉK DR. JANCA TIBORNÉ

A DOHÁNYZÁS ELLENI KÜZDELEM A GYÓGYSZERÉSZEK SEGÍTSÉGÉVEL, EREDMÉNYEK, PÉLDÁK FÜGGELÉK DR. JANCA TIBORNÉ A DOHÁNYZÁS ELLENI KÜZDELEM A GYÓGYSZERÉSZEK SEGÍTSÉGÉVEL, EREDMÉNYEK, PÉLDÁK FÜGGELÉK DR. JANCA TIBORNÉ KÉRDŐÍV 1. Neme a. Férfi b. Nő 2. Korcsoport a. 18-25 b. 26-35 c. 36-45 d. 46-60 e. 60 év felett

Részletesebben

Addikció a családban. Ha igen, kérem mondjon pár mondatot (Ha nem mondjuk el röviden!)

Addikció a családban. Ha igen, kérem mondjon pár mondatot (Ha nem mondjuk el röviden!) Addikció a családban 1. Tudja-e Ön mit nevezünk szenvedélybetegségnek? Nem Ha igen, kérem mondjon pár mondatot (Ha nem mondjuk el röviden!) 2. Mit gondol mely családokat érinti jobban ez a probléma? a.,

Részletesebben

Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Sajtóközlemény 2011. Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 144 helyszín, közel fél millió vizsgálat, elkeserítő szűrési adatok, ez a 2010 év statisztikája. Tovább folytatódik

Részletesebben

Felnőtt Dohányzás Felmérés 2013

Felnőtt Dohányzás Felmérés 2013 Felnőtt Dohányzás Felmérés Készítette: Balku Eszter Demjén Tibor Kimmel Zsófia Varsányi Péter Vitrai József Országos Egészségfejlesztési Intézet Budapest, 2014. január 28. A kutatás az Emberi Erőforrások

Részletesebben

VÉDŐNŐI MÉHNYAKSZŰRÉS A GYAKORLATBAN

VÉDŐNŐI MÉHNYAKSZŰRÉS A GYAKORLATBAN VÉDŐNŐI MÉHNYAKSZŰRÉS A GYAKORLATBAN KEMÉNYNÉ BALOGH ÁGNES VÉDŐNŐ FERENCSZÁLLÁS ÉS KLÁRAFALVA VÉDŐNŐI SZOLGÁLAT 2014.10.29. Szeged A két település egy védőnői körzet, 1200 fő lakossal Kicsi gondozotti

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél 1. oldal Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Dohányzás: a halálos szenvedély Hogyan szokjunk le a dohányzásról? Kiadó: Gönc Város Önkormányzata Abaúj-Hegyköz

Részletesebben

női egészségért alapítvány

női egészségért alapítvány betegszervezetek együtt Ko NNYEbb női egészségért alapítvány - 74 - Együtt könnyebb Női Egészségért Alapítvány Az Együtt könnyebb Női Egészségért Alapítvány személyes érintettség miatt indult útjára, 2009-2014

Részletesebben

NEMZETKÖZI IFJÚSÁGI DOHÁNYZÁSFELMÉRÉS ÖNKITÖLTŐS TANULÓI KÉRDŐÍV

NEMZETKÖZI IFJÚSÁGI DOHÁNYZÁSFELMÉRÉS ÖNKITÖLTŐS TANULÓI KÉRDŐÍV iskola osztály sorszám NEMZETKÖZI IFJÚSÁGI DOHÁNYZÁSFELMÉRÉS ÖNKITÖLTŐS TANULÓI KÉRDŐÍV Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont kutatása 2013.

Részletesebben

Név: Deáki Dániel. Évfolyam: II. Tantárgy neve: Egészségfejlesztés előadás és gyakorlat

Név: Deáki Dániel. Évfolyam: II. Tantárgy neve: Egészségfejlesztés előadás és gyakorlat Név: Deáki Dániel Évfolyam: II. Tantárgy neve: Egészségfejlesztés előadás és gyakorlat Dolgozat címe: Nyári egészségfejlesztő tábor Program célja és jelentősége A program résztvevői a második évfolyam

Részletesebben

5 TÉVHIT a nikotinfüggőségről

5 TÉVHIT a nikotinfüggőségről 5 TÉVHIT a nikotinfüggőségről Avagy mit kell tudnod a cigaretta legfontosabb hatóanyagáról, ha végre le akarod győzni a dohányzást? szerző: Szász Gábor www.allencarr.hu Kedves Olvasó! Ez a tanulmány olyan

Részletesebben

A leszokás 7 kulcskérdése

A leszokás 7 kulcskérdése A leszokás 7 kulcskérdése Avagy amit biztosan tudnod kell, ha végre le akarod győzni a dohányzást + Kvíz megoldások szerző: Szász Gábor www.allencarr.hu Kedves Leszokni vágyó Azzal a céllal hirdettem meg

Részletesebben

Az iskola védőnők szerepe a prevencióban. Kotroczóné Antal Teréz megyei vezető védőnő

Az iskola védőnők szerepe a prevencióban. Kotroczóné Antal Teréz megyei vezető védőnő Az iskola védőnők szerepe a prevencióban Kotroczóné Antal Teréz megyei vezető védőnő Iskola-egészségügyi ellátás 26/1997.(IX.3.) NM rendelet az iskolaegészségügyi ellátásról 1.(2) Az iskola-egészségügyi

Részletesebben

Miért fullad kudarcba a dohányzásról való leszokási kísérletek 93%-a?

Miért fullad kudarcba a dohányzásról való leszokási kísérletek 93%-a? Miért fullad kudarcba a dohányzásról való leszokási kísérletek 93%-a? Avagy mi kell ahhoz, hogy Te könnyen és szenvedés nélkül le tudd tenni a cigit? Szerző: Szász Gábor, vezető tanácsadó Allen Carr Könnyen

Részletesebben

ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK!

ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK! ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK! KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS ÉS ELŐSZÓ A MOL-csoport 2014-ben 10 életvédelmi szabályt vezetett be a munkabiztonsági teljesítmény javítása érdekében.

Részletesebben

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v -

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - Az egészség nem minden, de az egészség nélkül a minden is semmi. E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - (Arthur Schopenhauer) Életkora Neme (kérem, húzza alá) nő férfi Legmagasabb iskolai végzettsége

Részletesebben

CIVIL-EGÉSZSÉG-HÍD HELYZETFELMÉRÉS 2012 FÖLDES

CIVIL-EGÉSZSÉG-HÍD HELYZETFELMÉRÉS 2012 FÖLDES CIVIL-EGÉSZSÉG-HÍD HELYZETFELMÉRÉS 2012 FÖLDES Készítette: dr. Tamás Gábor, a projekt szakmai vezetője EGÉSZSÉG (WHO DEFINÍCIÓ) Az ember testi, lelki és szociális jólétét jelenti és nem csupán a betegség

Részletesebben

Néhány gondolat a nemdohányzás szabályairól

Néhány gondolat a nemdohányzás szabályairól Néhány gondolat a nemdohányzás szabályairól Dr. Vida Mária Az idei év jelentős szigorításokat hozott a dohányzás korlátozására. Ennek fogadtatása természetesen attól függ, hogy az illető maga dohányzik-e

Részletesebben

A sikeres dohányzás leszokás elősegítésének lehetőségei az üzemorvosi gyakorlatban

A sikeres dohányzás leszokás elősegítésének lehetőségei az üzemorvosi gyakorlatban A sikeres dohányzás leszokás elősegítésének lehetőségei az üzemorvosi gyakorlatban A Foglalkozás-egészségügy aktuális kérdései Debrecen 2017 Prof dr Horváth Ildikó, dr Fényes Márta Pataki Erika MSc. Dohányzás

Részletesebben

ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK!

ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK! ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK! KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS ÉS ELŐSZÓ A MOL-csoport 2014-ben 10 életvédelmi szabályt vezetett be a munkabiztonsági teljesítmény javítása érdekében.

Részletesebben

Dohányzásról leszokást segítõ program: tapasztalatok, eredmények

Dohányzásról leszokást segítõ program: tapasztalatok, eredmények Dohányzásról leszokást segítõ program: tapasztalatok, eredmények ÖSSZEFOGLALÁS A tüdõgondozókban 1994 óta mûködik egységes protokoll alapján, egységes módszerek és dokumentáció alkalmazásával dohányzásról

Részletesebben

Veszprémben is megszólalt a Szívhang

Veszprémben is megszólalt a Szívhang Betegszoba 2011.04.28. http://www.betegszoba.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/veszpremben_is_megszolalt_a_szivhang/ A Szívhang program a következő állomásán is elérte célját, hiszen a Petőfi Színház színészeinek

Részletesebben

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015.

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. Jubileumi V. Sikeresen Teljesült Évad / 2010-2011 - 2012-2013 - 2014 / Központi vastagbéldaganat rizikó felmérési kérdőív 2012-2013-14. évi eredményei Dr.

Részletesebben

Az Allianz Hungária Zrt. dolgozói egészségmegırzı programja

Az Allianz Hungária Zrt. dolgozói egészségmegırzı programja Az Allianz Hungária Zrt. dolgozói egészségmegırzı programja ADEP 2003-2009 / Kántor Emília, Dr. Sonkodi Balázs 2009.02.27.Dátum 1 Összegzés 6 fıs munkacsoport koordinálja a projektet a menedzsment saját

Részletesebben

Összefoglalás. Kulcsszavak: dohányzás abbahagyása, vareniklin

Összefoglalás. Kulcsszavak: dohányzás abbahagyása, vareniklin Első hazai tapasztalatok vareniklinnel a dohányzás abbahagyásának támogatásában Vadász Imre dr. Országos Egészségfejlesztési Intézet, Dohányzás vagy Egészség Központ, Budapest Összefoglalás A feldolgozás

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

A DOHÁNYZÁS PRIMER PREVENCIÓJA GYERMEKKORBAN. 2 0 11. s z e p t e m b e r 29.

A DOHÁNYZÁS PRIMER PREVENCIÓJA GYERMEKKORBAN. 2 0 11. s z e p t e m b e r 29. A DOHÁNYZÁS PRIMER PREVENCIÓJA GYERMEKKORBAN D e m j é n Ti b o r, K o n c z B a r b a r a, B ő t i E d i n a, S a l l a i A n t a l n é 2 0 11. s z e p t e m b e r 29. DOHÁNYZÁS PREVENCIÓS PROGARAMOK

Részletesebben

Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea

Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea Drog- InFo Egészítsd ki a táblázatot a hiányzó adatok számaival! A szer neve: Használata: Hatása: Következményei: Por alakban kapható, Torzul a

Részletesebben

Egy még hatékonyabb búzafűlé kúra érdekében

Egy még hatékonyabb búzafűlé kúra érdekében Egy még hatékonyabb búzafűlé kúra érdekében Olvassa figyelmesen az alábbi tanácsaimat! Emlékszik arra, hogy mit is javasoltam Önnek annak idején, amikor elkezdte a búzafűlé kúrát? Lehet, hogy már el is

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben 2. komponens Szenvedélybetegségek leküzdésére irányuló kezdeményezések Moravcsik-Kornyicki

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézet

Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézet A DOHÁNYZÁS KÁROS AZ EGÉSZSÉGRE!!! Dr Csépe Péter Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézet Mit tennél, hogy rágyújthass? Három alaszkai vadász rádión kért segítséget, mondván kifogytak minden élelemből

Részletesebben

Magyar Nemzeti Szívalapítvány Hungarian National Heart Foundation

Magyar Nemzeti Szívalapítvány Hungarian National Heart Foundation Magyar Nemzeti Szívalapítvány Hungarian National Heart Foundation Alapította a Magyar Kardiológusok Társasága Adószám: Számlaszám/Bank account: Internet 18049471-2-42 11732002-20346146 www.mnsza.hu; nagya@kmk.hu

Részletesebben

TÁMOP Program Munka közben is egészségesen. Vállalati hatékonyság növelés Munkahelyi egészségfejlesztéssel. Kolarovszki Tünde.

TÁMOP Program Munka közben is egészségesen. Vállalati hatékonyság növelés Munkahelyi egészségfejlesztéssel. Kolarovszki Tünde. TÁMOP 6.1.2 Program Munka közben is egészségesen Vállalati hatékonyság növelés Munkahelyi egészségfejlesztéssel Kolarovszki Tünde Szakmai vezető Personal Best Kft. 16 éve a sikeres, eredményes vállalatokért,

Részletesebben

Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció

Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció Program címe: Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció Tanúsítvány száma: 6/2015. Tanúsítvány érvényességi ideje: 2017. július 23. Kérelmező neve: Független Egyesület (Nonprofit civil Szervezet) Program

Részletesebben

Betegelégedettség vizsgálat június - július 3. Telephely Rehabilitációs Osztály (feldolgozott kérdőívek száma 20 db) Átlagéletkor: 71 év

Betegelégedettség vizsgálat június - július 3. Telephely Rehabilitációs Osztály (feldolgozott kérdőívek száma 20 db) Átlagéletkor: 71 év Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Betegelégedettség vizsgálat 2014. június - július 3. Telephely Rehabilitációs Osztály (feldolgozott kérdőívek száma 20 db) Kérdés/ válaszok száma/ fő Értékelés %-

Részletesebben

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT 2015 06 30 TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001

Részletesebben

ODE Dohányzás Monitor

ODE Dohányzás Monitor ODE Dohányzás Monitor Az Magyar Gallup Intézet támogatásával végzett monitoring vizsgálatai (02 04-06) Az ODE Az a legnagyobb tagsággal rendelkező, 1987 óta működő egészséges környezetért küzdő fogyasztóvédelmi,

Részletesebben

Dohányzás visszaszorítása Magyarországon

Dohányzás visszaszorítása Magyarországon Dohányzás visszaszorítása Magyarországon Háttéranyag az Egészségfejlesztési Irodák számára Készítette: Demjén Tibor Kimmel Zsófia Kiss Judit Dohányzás Fókuszpont 2018. 03. 06. A Dohányzás visszaszorítása

Részletesebben

Genetika. Termelékenység. Életmód, sport. Oktatás. Munkaerő kínálat. Egészségügyi ellátás. Oktatás. EGÉSZSÉG Tőkeképződés. Jólét. Gazdasági eredmények

Genetika. Termelékenység. Életmód, sport. Oktatás. Munkaerő kínálat. Egészségügyi ellátás. Oktatás. EGÉSZSÉG Tőkeképződés. Jólét. Gazdasági eredmények 2 Oktatás Életmód, sport Genetika Termelékenység Munkaerő kínálat Egészségügyi ellátás Oktatás Jólét EGÉSZSÉG Tőkeképződés Más társadalmigazdasági tényezők Környezet Gazdasági eredmények 3 4 5 6 2% 12%

Részletesebben

Egészség határok nélkül

Egészség határok nélkül Egészség határok nélkül Best Doctors Smart, Bónuszos Egészségbiztosítás Szeretné, ha a saját területükön szaktekintélynek számító orvosok gyógyítanák a világ számos pontján? Magyarország egészségügyi mutatói

Részletesebben

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás GNTP Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport Kérdőív Értékelő Összefoglalás Választ adott: 44 fő A válaszok megoszlása a válaszolók munkahelye szerint Személyre szabott orvoslás fogalma Kérdőív meghatározása:

Részletesebben

Facebook karácsony a magyar kkv-knál

Facebook karácsony a magyar kkv-knál Facebook karácsony a magyar kkv-knál Kutatás összefoglaló 2017.12.06. RG Stúdió Kft. Sűrű éve volt a Facebooknak 2017-ben. Megújult a küldetése, közel 150 millió új emberrel bővült a felhasználói kör,

Részletesebben

Társszakmák közti együttműködés gyakorlati megvalósulása az alapellátáson belül

Társszakmák közti együttműködés gyakorlati megvalósulása az alapellátáson belül Társszakmák közti együttműködés gyakorlati megvalósulása az alapellátáson belül Sorompó Anett, Dr.Paraicz Éva, Dr.Hegyi Márta, Dr.Hirsch Anikó MRE Bethesda Gyermekkórház, Budapest Kórházi szociális munka

Részletesebben

Kortárssegítő képzés. Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző. Új utak az iskolai konfliktusok kezelésében c. konferencia december 13.

Kortárssegítő képzés. Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző. Új utak az iskolai konfliktusok kezelésében c. konferencia december 13. Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző Új utak az iskolai konfliktusok kezelésében c. konferencia 2012. december 13. Stratégia alkotás A kortárssegítő tréning Oktatáskutató

Részletesebben

Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos

Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve egészségnevelési tevékenységének bemutatása Készítette: dr Szűcs Erzsébet, dr. Cornides

Részletesebben

IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei. Homonnai Balázs ACNIELSEN

IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei. Homonnai Balázs ACNIELSEN IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei Homonnai Balázs ACNIELSEN Programstatisztika 2010-2011-2012 Összesen 528 helyszínen o 2010: 144 o 2011: 191 o 2012:

Részletesebben

P6_TA(2007)0471 Zöld könyv : A dohányfüstmentes Európáért, uniós szintű politikai lehetőségek

P6_TA(2007)0471 Zöld könyv : A dohányfüstmentes Európáért, uniós szintű politikai lehetőségek P6_TA(2007)0471 Zöld könyv : A dohányfüstmentes Európáért, uniós szintű politikai lehetőségek Az Európai Parlament 2007. október 24-i állásfoglalása a dohányfüstmentes Európáért: Az Európai Unió politikai

Részletesebben

5 SÚLYOS TÉVHIT a nikotinfüggőségről

5 SÚLYOS TÉVHIT a nikotinfüggőségről 5 SÚLYOS TÉVHIT a nikotinfüggőségről Avagy mit kell tudnod a cigaretta legfontosabb hatóanyagáról, ha végre le akarod győzni a dohányzást? szerző: Szász Gábor www.allencarr.hu Kedves Olvasó! Ez a tanulmány

Részletesebben

ALBA CARITAS HUNGARICA ALAPÍTVÁNY RÉV SZENVEDÉLYBETEG-SEGÍTŐ AMBULANCIA

ALBA CARITAS HUNGARICA ALAPÍTVÁNY RÉV SZENVEDÉLYBETEG-SEGÍTŐ AMBULANCIA RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia Intézményünk szolgáltatásai, terápiás lehetőségek: Intézményünk terápiás lehetőségeket nyújt a különböző függőségekben élők, úgy a szer-, mint a viselkedésfüggők számára.

Részletesebben

1. A dohányzás epidémiája: aktuális helyzet a világ országaiban

1. A dohányzás epidémiája: aktuális helyzet a világ országaiban 1. A dohányzás epidémiája: aktuális helyzet a világ országaiban A dohányzás okozta halálesetek nemzetközi trendje A dohányzás jelenlegi elterjedtségének fennmaradása esetén 500 millió ma életben lévő ember

Részletesebben

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita Egymást támogatva minden könnyebb! Golobné Wassenszky Rita Parkinson Betegek Egyesülete Pécs Parkinson-kór A Parkinson-kór fokozatosan előrehaladó neurológiai betegség Tünetei: mozgásszegénység, kézremegés,

Részletesebben

Feladat Állapítsa meg, milyen kommunikációs helyzetben hangozhatnak el az alábbi szövegek, majd azonosítsa a kommunikációs funkciókat a mondatokban!

Feladat Állapítsa meg, milyen kommunikációs helyzetben hangozhatnak el az alábbi szövegek, majd azonosítsa a kommunikációs funkciókat a mondatokban! Feladat Állapítsa meg, milyen kommunikációs helyzetben hangozhatnak el az alábbi szövegek, majd azonosítsa a kommunikációs funkciókat a mondatokban! A: A hetedik vágányra gyorsvonat érkezik, a hetedik

Részletesebben

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 20-I ÜLÉSÉRE NÉPJÓLÉTI ÉS SPORT BIZOTTSÁG

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 20-I ÜLÉSÉRE NÉPJÓLÉTI ÉS SPORT BIZOTTSÁG IKTATÓSZÁM: 07-7/12-10/2013. TÁRGY: AZ EGYESÍTETT EGÉSZSÉG- ÜGYI INTÉZMÉNYEK IGAZGA- TÓSÁGA TÁMOP 6.1.2-13/1. PÁLYÁZATON VALÓ RÉSZVÉ- TELE MELLÉKLET: 1 DB E LŐTERJESZT É S PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS TRAINBUD. Quality label system

INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS TRAINBUD. Quality label system INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS TRAINBUD WP4: Deliverable 4.5 Development of voluntary qualification system Quality label system 1 INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS

Részletesebben

JAVASLAT. együttműködési megállapodás megkötésére

JAVASLAT. együttműködési megállapodás megkötésére JAVASLAT együttműködési megállapodás megkötésére Ózd, 2015. április 23. Előterjesztő: Egészségügyi, Szociális és Munkahelyteremtési Bizottság elnöke Előkészítő: Hatósági és Szociális Osztály Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

8. Orvosok és más egészségügyi dolgozók a dohányzás elleni küzdelemben

8. Orvosok és más egészségügyi dolgozók a dohányzás elleni küzdelemben 8. Orvosok és más egészségügyi dolgozók a dohányzás elleni küzdelemben Ebben a fejezetben azokra a lehetőségekre összpontosítunk, amely orvosok és más egészségügyi dolgozók előtt állnak a dohányzás visszaszorításával

Részletesebben

ONLINE MARKETING STRATÉGIÁK avagy Hogyan növelhetjük eredményeinket az internet segítségével?

ONLINE MARKETING STRATÉGIÁK avagy Hogyan növelhetjük eredményeinket az internet segítségével? ONLINE MARKETING STRATÉGIÁK avagy Hogyan növelhetjük eredményeinket az internet segítségével? A VALÓDI PROBLÉMÁT KELL MEGOLDANOD! ÚJ VEVŐK SZERZÉSE ÚJ VEVŐK SZERZÉSE KOSÁRÉRTÉK NÖVELÉSE RÉGI VEVŐK VISSZAHÍVÁSA

Részletesebben

Osztályvezető főorvos: Dr. Munkácsi Adrien főorvos, 46/

Osztályvezető főorvos: Dr. Munkácsi Adrien főorvos, 46/ A Légzőszervi Rehabilitációs Osztály 50 ágyon, két részlegen fogadja a betegeket, mely a MISEK infrastruktúráját tekintve a Semmelweis Kórházrészben helyezkedik el. Osztályvezető főorvos: Dr. Munkácsi

Részletesebben

Kábítószer-használat a szegregátumban élő általános iskolás gyerekek körében

Kábítószer-használat a szegregátumban élő általános iskolás gyerekek körében Kábítószer-használat a szegregátumban élő általános iskolás gyerekek körében Kutatásvezető: Lannert Judit Háttértanulmányok szerzői: Ciboly Ádám, Gyenge Zsuzsanna, Kaderják Anita, Németh Szilvia, Szécsi

Részletesebben

Felmérés a szakképzés minőségbiztosítási rendszerében érintettek igényeiről és szükségleteiről

Felmérés a szakképzés minőségbiztosítási rendszerében érintettek igényeiről és szükségleteiről Felmérés a szakképzés minőségbiztosítási rendszerében érintettek igényeiről és szükségleteiről A -gal jelölt mezőket kötelező kitölteni. Disclaimer The European Commission is not responsible for the content

Részletesebben

Leszokás a dohányzásról könnyebben

Leszokás a dohányzásról könnyebben Stop smoking made easier HUNGARIAN translation Leszokás a dohányzásról könnyebben Ellenőrzőlista Valóban le akar szokni? Akaraterő Önnek több van, mint gondolná Nikotinpótló terápia és nikotinmentes termékek

Részletesebben

1.A Játék és a Szervező

1.A Játék és a Szervező 1.A Játék és a Szervező Jelen szabályzat (a továbbiakban Játékszabályzat) Hargitai János E.V. (Székhely: 4400 Nyíregyháza, Vasvári Pál u. 4. Adószám: 73827966-2-35) a továbbiakban: Szervező) által a http://www.waldlaufer.hu/jatek

Részletesebben

A SUPER MINI PATRONOK FELTÖLTÉSE

A SUPER MINI PATRONOK FELTÖLTÉSE Patron típus Patrontartály űrtartalom Átlagos slukk mennyiség / patron Átlagos cigaretta mennyiség /patron* Utántöltési mennyiség 30ml utántöltő folyadékkal feltölthető patronok száma SUPER MINI 0,28 ml

Részletesebben

Szív- és érrendszeri megbetegedések. megelőzésének egészségpolitikai. Dr. Kökény Mihály

Szív- és érrendszeri megbetegedések. megelőzésének egészségpolitikai. Dr. Kökény Mihály Szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének é hazai és nemzetközi megelőzésének egészségpolitikai lehetőségei Dr. Kökény Mihály az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának elnöke A szív- és érbetegség

Részletesebben

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei. Pádár Katalin

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei. Pádár Katalin III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. év szűrővizsgálatainak eredményei Pádár Katalin Programstatisztika 2010-2011 Összesen 332 helyszínen o 2010: 144 o 2011: 192 1 229 616 átfogó vizsgálat

Részletesebben