A DOHÁNYZÁS ÁRTALMAI ÉS A LESZOKÁST SEGÍTŐ STRATÉGIÁK DR. GÁSPÁR RÓBERT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A DOHÁNYZÁS ÁRTALMAI ÉS A LESZOKÁST SEGÍTŐ STRATÉGIÁK DR. GÁSPÁR RÓBERT"

Átírás

1 TÁMOP azonosító számú pályázat A DOHÁNYZÁS ÁRTALMAI ÉS A LESZOKÁST SEGÍTŐ STRATÉGIÁK DR. GÁSPÁR RÓBERT

2 1. bevezetés DOHÁNYZÁS STATISZTIKÁJA Világstatisztika A világon minden 10. ember a dohányzás miatt hal meg. A becslések szerint 2030-ra már minden 6. ember halálát fogja okozni a cigaretta, mivel a tizenéves fiatalok körében igen megnőtt a dohányosok aránya. Európai statisztika Nyugat-Európában a férfiak 34%-a, a nők 25%-a, míg Kelet-Európában a férfiak 47%-a, és a nők 20%- a cigarettázik. Évente mintegy 1,2 millió európai hal bele a cigarettázásba. Magyar statisztika Magyarországon a felnőtt lakosság harmada dohányzik, a férfiak aránya valamivel magasabb, mint a nőké, ugyanakkor a évesek 44% füstöl, és nem mutatható ki jelentős különbség a nemek között. A dohányzó férfiak 34%-a, míg a dohányzó nők 25%-a naponta rágyújt. Évente magyar hal meg a dohányzás egyértelmű következményeként

3 1. bevezetés Dohányzás motivációi Társasági rossz családi példa, barátok nyomása, munkahelyen kialakuló láncdohányzás, ha tanárok, egészségügyi szakembereket (gyógyszerész, orvos) rossz példája Megszokás agyi biokémiai folyamatok viselkedési megszokások fogják fenntartani és kényszeríteni a dohányzást Szenvedélyek összekapcsolódása a kávé vagy szeszesital fogyasztása is gerjesztheti a rágyújtás utáni vágyat, a kávézó dohányosok esetében a két szenvedély összekapcsolódik, a kávé elképzelhetetlen lesz cigaretta nélkül

4 2. A dohányzás légúti következményei Tüdőrák A cigarettafüstben közel 4000 azonosított anyag van, melyek közül kb. 60 vegyület bizonyítottan rákkeltő tulajdonsággal bír. Közismert a cigarettafüst magas kátránytartalma, ami szintén daganatok kialakulásához vezethet. A nikotin ugyan nem rákkeltő, de bomlástermékei egy része nitrozaminná alakulnak, amely viszont kifejezetten karcinogén.

5 3. A dohányzás kardiovaszkuláris következményei Arterioszklerózis A statisztikák szerint minden ötödik szív-és érrendszeri halálozásért a dohányzás a felelős. Ezenfelül a passzív dohányzás mintegy 30%-kal fokozza a keringési betegségek előfordulását. A dohányfüstben igen magas az érfalat károsító szabad gyökök koncentrációja, melyek beindítják az arterioszklerózishoz és az érlumen beszűküléshez vezető folyamatokat.

6 4. A dohányzás fertilitásra gyakorolt következményei Infertilitás A női szervezetben a cigarettázás csökkenti a terhesség valószínűségét. Kimutatták, hogy a azok a nők, akik napi 1 doboznál több cigarettát szívnak el, 60%-kal kisebb az esélyük a terhességre 1 éves időtartamon belül vizsgálva, mint a nem dohányzóknak. Ez a kedvezőtlen hatás kevesebb, mint egy doboz esetén is kimutatható, csak kisebb mértékben. A dohányzás csökkenti a tüszőérést, a dohányzó nők szervezetében általában mintegy 40%-kal magasabb a az FSH szintje, ami az ováriumok gyengült válaszképességének tudható be.

7 5. A DOHÁNYZÁS EGYÉB KÖVETKEZMÉNYEI 5.1. BÉLRENDSZERI KÖVETKEZMÉNYEK Vastagbél daganat A vastagbéldaganat kialakulásában a dohányzásnak jelentős szerepe van. Ha valaki évente csak doboz cigarettát szív el, már akkor is fokozódik a colon karcinóma kockázata, ami tovább nő a dohányzással eltöltött évek számával. 10 év dohányos múlt már elegendő ahhoz, hogy akár ötször nagyobb esélyünk legyen a betegség kialakulására A dohányzás vastagbél daganatot okozó hatását genetikai tényezők is erősíthetik.

8 5. A DOHÁNYZÁS EGYÉB KÖVETKEZMÉNYEI 5.2. HÚGYÚTI KÖVETKEZMÉNYEK Hólyag karcinóma A dohányfüstben lévő rákkeltő anyagok fokozzák a húgyhólyagsejtek proliferációját és malignussá transzformálódását. Kimutatták, hogy a szivarozás és a pipázás is fokozza a hólyagrák esélyét, igaz kisebb mértékben, mint a cigaretta. Egyes vizsgálati eredmények pedig arra utalnak, hogy a dohányzás okozta hólyagártalmakat tovább súlyosbíthatja az alkoholfogyasztás és a kávéivás.

9 5. A DOHÁNYZÁS EGYÉB KÖVETKEZMÉNYEI 5.3. CSONTRENDSZERI KÖVETKEZMÉNYEK Csontritkulás A dohányfüst anyagai felgyorsítják az ösztrogén lebomlását. Romlik a csonthártya vérkeringése, így a megfelelő vérellátás hiányában sérül az egyébként sok oxigént és tápanyagot igénylő csontépítő folyamat. Ennek következtében csonttörés esetén a sérülés lassabban vagy akár hiányosan gyógyul. A dohányosokban csökken a vérben lévő D-vitamin szintje.

10 7. A passzív dohányzás következményei Ha a szülők dohányoznak, a gyerekeknél gyakrabban fordulnak elő asztmás panaszok, ugyanis a dohányfüst bronchospazmust, a hörgők falának megvastagodását, krónikus gyulladást idéz elő és csökkenti a védekezőképességet a légúti fertőzőbetegségekkel szemben. Ennek következtében nő az esély a bronchitisre, illetve az allergiát okozó anyagokra való érzékenységnövekedés és a folyamatos gyulladás miatt az asztmára is. Erre az ártalomra a lány gyermekek még inkább érzékenyebbek. Egyes feltételezések szerint, ha egy szülő a gyermeke megszületésétől folyamatosan a közelében dohányzik, akkor a gyerek 5 éves korára akár 100 doboznyi cigaretta füstjét is kénytelen lehet beszívni.

11 6. A VÁRANDÓSSÁG ALATTI DOHÁNYZÁS KÖVETKEZMÉNYEI A dohányzás rendkívül káros a terhességre nézve. A terhesség első harmadában fokozza a spontán abortusz gyakoriságát, a kihordott terhességeknél csökkenti a születési súlyt (átlagosan g-mal, ami egyes esetekben lényegesen nagyobb mértékű lehet). A dohányzás rontja a placenta keringést is, ami a magzat tápanyag- és oxigénhiányához vezethet. A várandósság alatti cigarettázás egyik következménye lehet a nyúlajak kialakulása. A szájpadlás a terhesség 6-8. hetében, lényegében 48 óra alatt kialakul. Ebben a korai terhességi időszakban egyesek még nincsenek tudatában terhességüknek, és ha nem tervezett gyermekről van szó, akkor valószínűleg ugyanúgy élik dohányos életmódjukat, mint korábban. Azonban ez mintegy kétszeresére növeli a nyúlajak kialakulásának kockázatát..

12 8. DOHÁNYZÁS LESZOKÁST SEGÍTŐ MÓDSZEREK GYÓGYSZERES LEHETŐSÉGEK Nikotin pótlás A leghatékonyabb nikotin pótló gyógyszerforma a szájnyálkahártyán alkalmazandó nikotinos spray. A hatékonyság nem a jobb leszokási arányt, hanem a nikotin szint gyorsabb emelését jelenti. A spray egy adagja 1 mg nikotint tartalmaz, amiből az első 6 hétben óránként egyet, naponta maximum 15-öt lehet alkalmazni. A 7-9. hét között a napi dózist csökkenteni kell, a 9. hétre az első 6 hétben alkalmazott adag felére kell redukálni a nikotin bevitelt. A 12. hétre pedig maximum napi 4 adag használható.

13 8. DOHÁNYZÁS LESZOKÁST SEGÍTŐ MÓDSZEREK GYÓGYSZERES LEHETŐSÉGEK Varenicline A VTA-ban található dopaminerg idegsejtek acetilkolin és nikotin hatására dopamin felszabadulással válaszolnak. A varenicline ezt a hatást fejti ki, de gyengébb aktivitással, mint a nikotin. Ráadásul nagyon szelektív a VTA-ban található kolinerg receptorokra, így egyéb acetilkolin szerű mellékhatások csak viszonylag enyhe formában fordulhatnak elő a terápia során.

14 8. DOHÁNYZÁS LESZOKÁST SEGÍTŐ MÓDSZEREK VISELKEDÉSKÖZPONTÚ TERÁPIA A leghatásosabb módszernek tartott leszoktatási technika az ún. viselkedésközpontú leszoktatás. Ez a dohányzás függőségét elsősorban a viselkedésforma függőségének tekinti és arra koncentrál, hogy a tanult magatartásformáról egy másikra tudjon átállni a leszokni vágyó. A módszer személyes egyéni, csoportos, vagy telefonos úton éri el a leszokni vágyókat. Ezek közül a csoportterápia a leghatásosabb, mivel az a tapasztalat, hogy az azonos célokért küzdő emberek sokkal jobban tudják egymást segíteni, motiválni.

15 9. A GYÓGYSZERÉSZ LEHETŐSÉGE ÉS FELELŐSSÉGE A LESZOKÁS SEGÍTÉSÉBEN 1. A gyógyszerész ne dohányozzon! 2. Tudjuk meg, hogy kik a dohányos betegeink. 3. Legyünk empatikusak a dohányzó betegek felé. 4. Tartsuk a kapcsolatot a leszokni vágyókkal. 5. Szorosan kövessük a gyógyszeres mellékhatásokat. 6. Építsünk leszokást segítő helyi hálózatot. A nagy változások kezdetben lehetetlennek, utólag pedig elkerülhetetlennek látszanak.

16 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM. Beszámoló. Készítette: Vásárhelyi Erika

DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM. Beszámoló. Készítette: Vásárhelyi Erika DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM Beszámoló Készítette: Vásárhelyi Erika Megvalósítás ideje: 2014.05.16-2014.06.13 Célcsoport: 6. osztály Célja: az általános iskoláskorú gyermekek

Részletesebben

Dohányzás és leszokás. Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10.

Dohányzás és leszokás. Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10. Dohányzás és leszokás Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10. kóroki tényezője számos halálos megbetegedésnek kb. 5 millió ember hal meg évente 10 évvel kevesebbet él krónikus betegségekre fogékonyabb a felnőtt

Részletesebben

LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL!

LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL! LESZOKNA A DOHÁNYZÁSRÓL? KÉRJEN SEGÍTSÉGET ORVOSÁTÓL ÉS ÉLVEZZE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLET MINDEN PILLANATÁT! AMI A LEGFONTOSABB: NE ADJA FEL! A leszokásra való felkészülés Elhatározta, hogy le fog szokni

Részletesebben

I. A DOHÁNYZÁS TÉNYEI

I. A DOHÁNYZÁS TÉNYEI I. A DOHÁNYZÁS TÉNYEI A Population Based Anti-Smoking Campaign keretében a program másfél esztendeje alatt - országos, illetve helyi reprezentatív mintákon a Fact Intézet több szociológiai vizsgálatot

Részletesebben

Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház. Budapest

Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház. Budapest Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Budapest Füstbe ment terv? Elfüstölt életek? Soha ne add fel, hogy gyermekeink, SOHA ne DOHÁNYOZZANAK! Együtt neveljünk fel egy olyan nemzedéket akik már születésük pillanatában

Részletesebben

Harc a füsttel. Saját kutatás a dohányzási szokásokról egy fővárosi szakgimnáziumban. Készítette: Andrási Edina BVHSZC Bókay János Szakgimnáziuma

Harc a füsttel. Saját kutatás a dohányzási szokásokról egy fővárosi szakgimnáziumban. Készítette: Andrási Edina BVHSZC Bókay János Szakgimnáziuma Harc a füsttel Saját kutatás a dohányzási szokásokról egy fővárosi szakgimnáziumban Készítette: Andrási Edina BVHSZC Bókay János Szakgimnáziuma Tartalom Témaválasztás indoklása Tények a cigarettáról Saját

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008. Tájékoztató füzet

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008. Tájékoztató füzet Tájékoztató füzet A tartós, több éven keresztüli dohányzás nagymértékben növeli a valószínűségét annak, hogy az ember idő előtt hal meg valamilyen, a dohányzás következtében fellépő megbetegedésben. A

Részletesebben

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6)

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6) Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás adatlapjai (v6) A. INTÉZMÉNYI ADATOK A [*]-gal jelölt kérdések megválaszolása kötelező. 1. [*] Kapcsolatfelvétel dátuma:

Részletesebben

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia. Balatonfüred 2014.szeptember 11-13.

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia. Balatonfüred 2014.szeptember 11-13. XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred 2014.szeptember 11-13. Mától nem gyújtok rá! Mától nem gyújtok rá! Dohányzás leszokás nehézségei.

Részletesebben

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2)

Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2) Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ Tüdőgondozókban végzett tanácsadás jegyzőkönyve (v2) A. INTÉZMÉNYI ADATOK 1. [*] Kapcsolatfelvétel dátuma: 2. [*] Intézmény neve: 3. [*] Intézmény OEP kódja:

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

A Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó dohányzásmentes nyílt napja

A Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó dohányzásmentes nyílt napja Ne légy a rabja! A Kor Kontroll Társaság és a Springmed Kiadó dohányzásmentes nyílt napja 2008. április 25. Duna Palota Próbált már leszokni a dohányzásról? Vagy úgy gondolja, hogy akkor hagyja abba, amikor

Részletesebben

1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS

1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS : Iskola neve: Max : 20 1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS 1. a Válogasd szét az alkohol hatásai közül, melyek a rövid és hosszú távú hatásai az alkoholnak! (10 ) Rövid távú hatások : Hosszú távú hatások:

Részletesebben

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Általános tájékoztató a gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezeléséről A kezelés célja a teljes tünetmentesség elérése, tünetek jelentkezésekor

Részletesebben

Környezeti ártalmak forrásai

Környezeti ártalmak forrásai Környezeti ártalmak forrásai Kémiai Fizikai: Zaj és vibráció, ionizáló és nem ionizáló sugárzás Biológiai: Rákkeltő vírusok, bakteriális és gombatoxinok, allergén porok Környezeti ártalmak forrásai Kémiai

Részletesebben

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Az onkológia alapjai Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Statisztika Megbetegedés halálozás Világ: 15 20 M 7-8 M Mo.: 70.000 36.000 Azaz hazánkban minden negyedik állampolgár daganatos

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak

Részletesebben

Háziorvosi törzskarton - Önkitöltős formanyomtatvány 18 év alatti bejelentkezett biztosítottak ellátásához

Háziorvosi törzskarton - Önkitöltős formanyomtatvány 18 év alatti bejelentkezett biztosítottak ellátásához SZEMÉLYES ADATOK Név: Születési név: Édesanyja neve: Háziorvosi törzskarton - Önkitöltős formanyomtatvány 18 év alatti bejelentkezett biztosítottak ellátásához : férfi nő Születési hely: Születési idő:

Részletesebben

A felmérésben 8-9. évfolyamba járó tanulók vettek részt.

A felmérésben 8-9. évfolyamba járó tanulók vettek részt. A dohányzás számos szervünket károsítja, de egyénielg változó, hogy kinél mikor jelentkeznek a tünetek, illetve az, hogy milyen jellegű panaszok jelentkeznek. A dohányzás fiatalokra való hatását már jól

Részletesebben

Miért kell leszokni a dohányzásról?

Miért kell leszokni a dohányzásról? Miért kell leszokni a dohányzásról? Évente több, mint ötmillió ember hal meg a világon a dohányzás következtében. Magyarországon minden évben harmincezer ember halálát okozzák a dohányzás következtében

Részletesebben

Forrás: Russel és mtsi., 1976 4

Forrás: Russel és mtsi., 1976 4 A dohányzás előfordulása A dohányzók száma világszinten több, mint egymilliárd. Naponta 5 milliárd cigarettát adnak el a világon azaz milliót percenként. 2 Minden nap kb. 8 gyermek szokik rá a dohányzásra.

Részletesebben

Dohányzás-megelőzést és dohányzásról leszokást célzó programsorozat a 6. és 8. évfolyamon. Programterv

Dohányzás-megelőzést és dohányzásról leszokást célzó programsorozat a 6. és 8. évfolyamon. Programterv A TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0145 Innovatív iskolafejlesztés a Mikrotérségi Általános Iskolában a diákok testi-lelki-értelmi fejlesztése érdekében című projekt keretében. Dohányzás-megelőzést és dohányzásról

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015.

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. Jubileumi V. Sikeresen Teljesült Évad / 2010-2011 - 2012-2013 - 2014 / Központi vastagbéldaganat rizikó felmérési kérdőív 2012-2013-14. évi eredményei Dr.

Részletesebben

E-vitamin és a tüdőrák

E-vitamin és a tüdőrák E-vitamin és a tüdőrák Nagyobb mennyiségű E-vitamin fogyasztása felére csökkenti a tüdőrák kialakulásának valószínű Az E-vitamin vegyületeknek két fő csoportja létezik, a tokoferol és a tokotrienol. Mindkét

Részletesebben

A NICORETTE gum gyógyszeres rágógumi alkalmazása

A NICORETTE gum gyógyszeres rágógumi alkalmazása A NICORETTE gum gyógyszeres rágógumi alkalmazása A NICORETTE gum gyógyszeres rágógumik nikotin tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszerek. Segítenek a dohányzásról való leszokásban. Milyen típusú gyógyszer

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Magnesium 250 mg Pharmavit pezsgőtabletta Magnesium Pharmavit 250 mg pezsgőtabletta

Részletesebben

Olvasd el figyelmesen a szöveget, és válaszolj az azt követı kérdésekre!

Olvasd el figyelmesen a szöveget, és válaszolj az azt követı kérdésekre! Hiányosságok: Karakterszám megadása a cím után zárójelben (Eszközök menü szavak száma) A kérdések nem itemekre (tudáselemekre) épülnek, ezért nem egyértelmő a pontozás. Egy item olyan tudáselem, ami egyértelmően

Részletesebben

Iratjel: OrvosiKamara

Iratjel: OrvosiKamara 39./1 39./2 39./3 39./4 39./5 39./6 39./7 39./8 39./9 39./10 39./11 39./12 Na K 39./13 Na K 39./14 Na K 39./15 39./16 39./17 39./18 * A vérbe került mérgező többletkálium káros hatását ezekkel lehet csökkenteni!

Részletesebben

A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON Kiemelt megállapítások a dohányzás társadalmi terheinek új módszertannal történt elemzése valamint a felnőtt lakosság dohányzási szokásaira vonatkozó 2012.

Részletesebben

A passzív dohányzás, avagy a kollektív büntetés.

A passzív dohányzás, avagy a kollektív büntetés. Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia A passzív dohányzás, avagy a kollektív büntetés. Szerzők: Bodor Tamás és Hajnal Máté tanulók Sikó Dezső felkészítő-tanár Kecskemét, 2010. november Tartalomjegyzék:

Részletesebben

ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2014/2015 I. FÉLÉV

ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2014/2015 I. FÉLÉV ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2014/2015 I. FÉLÉV Az alábbi oldalakon található adatok közül a félkövér kiemeléssel rendelkezők a szóbeli vizsgán kötelező jellegűek, ezek nem tudása elégtelent eredményez. A többi

Részletesebben

A nikotin. A rászokás

A nikotin. A rászokás A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Ősidők óta ismert (Kr. e. 5000 3000), hogy vannak növények, melyeket meggyújtva, vagy az izzó növény füstjét beszívva élénkítő

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

DOHÁNYZÁS. II. Elterjedés és előfordulás

DOHÁNYZÁS. II. Elterjedés és előfordulás DOHÁNYZÁS I. Népegészségügyi jelentőség A dohányzás kiemelt népegészségügyi jelentőségű rizikófaktor: A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban. A dohányzás előfordulása ma

Részletesebben

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Dr. Koiss Róbert TÁMOP.6.1.3. Szakmai Vezető A HPV szerepe a rosszindulatú daganatok kialakulásában 1974: a HPV-k szerepet játszhatnak a méhnyakrák kialakulásában (H.zur

Részletesebben

BIOFIZIKAI ORVOSLÁSSAL A DOHÁNYZÁS ELLEN

BIOFIZIKAI ORVOSLÁSSAL A DOHÁNYZÁS ELLEN AZ ALTERNATÍV GYÓGYMÓDOK ITTHON ÉS KÜLFÖLDÖN BIOFIZIKAI ORVOSLÁSSAL A DOHÁNYZÁS ELLEN Dr. Molnár György igazgató főorvos, Empátia Biomed Gyógycentrum Szívbarát életmóddal a szív- és érrendszeri betegségek

Részletesebben

Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet. Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet. Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Felnttkori kóros állapotok megelzése gyermekkorban Elhízás Hypertonia Szív-

Részletesebben

Átalakul a társadalom, t. módosulnak nyezők. Bakai Judit. Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet

Átalakul a társadalom, t. módosulnak nyezők. Bakai Judit. Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet Átalakul a társadalom, t módosulnak m a kockázati tényezt nyezők Bakai Judit Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet dr. Bucsányi Gyula Az elkényeztetett nyeztetett, agyonevett, önfegyelem nélkülili nép rövidéletű.

Részletesebben

Milyen a felnőtt lakosság egészségi állapota, melyek a legfontosabb egészségproblémák Vásárhelyen? Milyen krónikus betegségben szenvednek a

Milyen a felnőtt lakosság egészségi állapota, melyek a legfontosabb egészségproblémák Vásárhelyen? Milyen krónikus betegségben szenvednek a Hódmezővásárhelyi Lakossági Egészségfelmérés HODEF2008 Dr. Vitrai József EgészségMonitor Nonprofit Közhasznú Kft. Kutatási cél, kutatási kérdések Milyen a felnőtt lakosság egészségi állapota, melyek a

Részletesebben

Magyar nyelvű összefoglaló KÖZÉP- ÉS IDŐSKORÚ NŐK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA, EGÉSZSÉGMAGATARTÁSA ÉS ÉLETMINŐSÉGE. Dr. Maróti-Nagy Ágnes

Magyar nyelvű összefoglaló KÖZÉP- ÉS IDŐSKORÚ NŐK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA, EGÉSZSÉGMAGATARTÁSA ÉS ÉLETMINŐSÉGE. Dr. Maróti-Nagy Ágnes Magyar nyelvű összefoglaló KÖZÉP- ÉS IDŐSKORÚ NŐK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA, EGÉSZSÉGMAGATARTÁSA ÉS ÉLETMINŐSÉGE Dr. Maróti-Nagy Ágnes BEVEZETÉS A fertőző betegségek visszaszorításával párhuzamosan új kihívás

Részletesebben

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok.

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok. Amit a FLAVIN 7 -ről és a flavonoidokról még tudni kell... A FLAVIN 7 gyümölcsök flavonoid és más növényi antioxidánsok koncentrátuma, amely speciális molekulaszeparációs eljárással hét féle gyümölcsből

Részletesebben

Roma terhesek gondozásának speciális szempontjai

Roma terhesek gondozásának speciális szempontjai Roma terhesek gondozásának speciális szempontjai Dr. Timmermann Gábor Forrás: Dr. Papp- Dr. Rigó: A várandós nő gondozása Miért kell külön foglalkoznunk ezzel a kérdéssel? Rasszizmusból? Nem, hanem mert

Részletesebben

Színes RTV 2011/47. Életmód. Füstölgés helyett

Színes RTV 2011/47. Életmód. Füstölgés helyett Színes RTV 2011/47. Életmód Füstölgés helyett A dohányzás ma az egyik legtöbbet emlegetett egészségkárosító tényező. Vezető halálok Európában, s negatív következményei sújtják a dohányzót és (nem csupán

Részletesebben

A légszennyezettség egészséghatásai Magyarországon: tények és kihívások

A légszennyezettség egészséghatásai Magyarországon: tények és kihívások A légszennyezettség egészséghatásai Magyarországon: tények és kihívások Dr. Szigeti Tamás Nemzeti Népegészségügyi Központ 2019.03.20. A levegőminőségről sokat lehet hallani főleg a kültéri levegő kapcsán

Részletesebben

SZEMÉLYRE SZABOTT ORVOSLÁS II.

SZEMÉLYRE SZABOTT ORVOSLÁS II. Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 SZEMÉLYRE SZABOTT

Részletesebben

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide!

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide! Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Nap mint nap, emberek millió szenvednek valamilyen tüdőbetegség következtében, ráadásul a halálokok között is vezető szerepet betöltő COPD előfordulása

Részletesebben

Az arzénszennyezés környezetepidemiológiai kérdései

Az arzénszennyezés környezetepidemiológiai kérdései Az arzénszennyezés környezetepidemiológiai kérdései Dr. Rudnai Péter Országos Környezetegészségügyi Intézet Horváth Amanda: A környezet arzéntartalma és hatása az emberre. (Referáló közlemény) Egészségtudomány

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

Tények a magas vérnyomásról

Tények a magas vérnyomásról 4 Magas vérnyomás Dr. Rath Cellular Health TM sejtegészségi ajánlásai a megelőzéshez és a kiegészítő terápiához Tények a magas vérnyomásról: Dr. Rath sejtegészségi ajánlásai - Egészségi előnyök a betegek

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

Kedves Olvasó! Miért probléma a dohányzás szerte a világon?

Kedves Olvasó! Miért probléma a dohányzás szerte a világon? Kedves Olvasó! Bogyiszló Község Önkormányzata által elnyert Egészségre nevelő életmódprogram Bogyiszló településen elnevezésű pályázat keretein belül lehetőség nyílt ismeret átadó cikkek elkészítésére.

Részletesebben

Csont, csontritkulás, megelőzés

Csont, csontritkulás, megelőzés Csont, csontritkulás, megelőzés Szabó Tünde Budapest., II. EÜSZ Kapás utcai Rendelő Röntgen Osztály A csont összetétele 40 %-a víz, 60 % szárazanyag tartalom 35% szerves anyag (fehérjék) 65 % szervetlen

Részletesebben

ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS

ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS Mi az öregedés? Egyrészről az idő múlásával definiálható, a születéstől eltelt idővel mérhető, kronológiai sajátosságú, Másrészről az idő múlásához köthető biológiai,

Részletesebben

Végleges SPC és PIL megfogalmazások a PhVWP 2011 júniusi állásfoglalása alapján. SPC 4.3 pontja SPC 4.4 pontja SPC 4.6 pontja SPC 5.

Végleges SPC és PIL megfogalmazások a PhVWP 2011 júniusi állásfoglalása alapján. SPC 4.3 pontja SPC 4.4 pontja SPC 4.6 pontja SPC 5. Hidroklorotiazid (HCT) alkalmazása szoptatáskor + SPC és PIL egységes megfogalmazások ACE-gátlók önálló, vagy HCT-vel való kombinációjának alkalmazásakor terhességben és szoptatáskor Végleges SPC és PIL

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani! 1. Tele van fontos tápanyagokkal A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint

Részletesebben

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 A bizonyítottan javítja az idősödő kutyák életminőségét: élénkebbé teszi az állatokat és ezáltal aktívabb életmódot tesz lehetővé számukra. Az oxigenizáció mellett a szív-

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL

TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLY TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL 2015. november 2. Tartalomjegyzék Fogalmak... 4 Demográfia népesség, népmozgalom, foglalkoztatottság... 6 Halálozás (mortalitás)

Részletesebben

Fókuszban a Megelőzés éve A SZŰRŐVIZSGÁLAT ÉLETET MENTHET!

Fókuszban a Megelőzés éve A SZŰRŐVIZSGÁLAT ÉLETET MENTHET! Fókuszban a Megelőzés éve 2018-2019 A SZŰRŐVIZSGÁLAT ÉLETET MENTHET! Az elmúlt esztendők nagyszabású munkája és sikerei után 2018- ban ismételten országjáró körútjára indul Magyarország átfogó egészségvédelmi

Részletesebben

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Lokalizáció daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon 2009-20011. 2009 2010 2011 Férfi Nő Össz

Részletesebben

A Nicorette Quickspray 1mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray alkalmazása

A Nicorette Quickspray 1mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray alkalmazása A Nicorette Quickspray 1mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray alkalmazása A NICORETTE Quickspray vény nélkül kapható gyógyszer, amely nikotint tartalmaz, és segít Önnek leszokni a dohányzásról.

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Dohányzás: a halálos szenvedély A dohányzás szervkárosító hatásai Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

A Premium Goodcare For Wounds koncepció

A Premium Goodcare For Wounds koncepció A Premium Goodcare For Wounds koncepció Adatok és tények a kórházi betegek 20-60%-ánál alultápláltság mutatható ki 2003 az Európa Tanács határozata az intézkedések meghozataláról Halálozások számának növekedése

Részletesebben

Az iskola védőnők szerepe a prevencióban. Kotroczóné Antal Teréz megyei vezető védőnő

Az iskola védőnők szerepe a prevencióban. Kotroczóné Antal Teréz megyei vezető védőnő Az iskola védőnők szerepe a prevencióban Kotroczóné Antal Teréz megyei vezető védőnő Iskola-egészségügyi ellátás 26/1997.(IX.3.) NM rendelet az iskolaegészségügyi ellátásról 1.(2) Az iskola-egészségügyi

Részletesebben

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15 A hipertónia, mint kiemelt kardiovaszkuláris rizikófaktor befolyásoló tényezőinek és ellátásának vizsgálata az alapellátásban Dr. Sándor János, Szabó Edit, Vincze Ferenc Debreceni Egyetem OEC Megelőző

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Tabletta Magnesii Citrici 500 mg Fono VII. Parma Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2013/2014 I. FÉLÉV

ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2013/2014 I. FÉLÉV ÁOK KÖTELEZŐ ADATOK 2013/2014 I. FÉLÉV Az alábbi oldalakon található adatok közül a félkövér kiemeléssel rendelkezők a szóbeli vizsgán kötelező jellegűek, ezek nem tudása elégtelent eredményez. A többi

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÁKOZTTÓ-TERVEZET BETEGTÁJÉKOZTTÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70.

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. IRODA MASSZÁZS VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. Irodai masszázs Az irodai masszázs a leghatékonyabb módja annak, hogy munkatársai mindig frissen, kipihenten dolgozzanak. A kezelést az Ön munkahelyén

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél 1. oldal Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Dohányzás: a halálos szenvedély Hogyan szokjunk le a dohányzásról? Kiadó: Gönc Város Önkormányzata Abaúj-Hegyköz

Részletesebben

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Bizottság jelentése szerint Európában több alkoholt fogyasztanak az emberek, mint a világon bárhol. Ez azt jelenti,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

DOHÁNYZÁS, VAGY E ÉS É ZSÉG É?

DOHÁNYZÁS, VAGY E ÉS É ZSÉG É? DOHÁNYZÁS, VAGY EGÉSZSÉG? A DOHÁNYZÁS KÖVETKEZMÉNYEKÉNT 19 PERCENKÉNT MEGHAL EGY EMBER MAGYARORSZÁGON Az OLEF 2000 kutatási jelentése szerint a 18 év feletti magyar férfiak 40,7%- a, a nők 26,3%-a dohányzik

Részletesebben

4.3 Ellenjavallatok A terhesség második és harmadik trimesztere (lásd 4.4 és 4.6 pont) (Megjegyzés: szoptatásban nem ellenjavallt, lásd: 4.3 pont.

4.3 Ellenjavallatok A terhesség második és harmadik trimesztere (lásd 4.4 és 4.6 pont) (Megjegyzés: szoptatásban nem ellenjavallt, lásd: 4.3 pont. ACE-gátlók és angiotenzin II antagonisták: alkalmazás terhességben és szoptatás alatt A PhVWP által 2008 októberben jóváhagyott alkalmazási előírás és betegtájékoztató szöveg ACE-gátlók Lisinopril, Fosinopril,

Részletesebben

Bevezetés. Egészségfejlesztési Iroda Kiskőrös

Bevezetés. Egészségfejlesztési Iroda Kiskőrös Bevezetés Egészségfejlesztési Iroda Kiskőrös Az egészségfejlesztés egy olyan magatartásformáló tevékenység, amely képessé teszi az embereket arra, hogy megértsék az egészségüket befolyásoló tényezőket,

Részletesebben

Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea

Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea Droggal kapcsolatos feladatlapok Készítette: Kakuk Tímea Drog- InFo Egészítsd ki a táblázatot a hiányzó adatok számaival! A szer neve: Használata: Hatása: Következményei: Por alakban kapható, Torzul a

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

A passzív dohányzás gyermekáldozatai

A passzív dohányzás gyermekáldozatai MEGELÕZÉS A GYERMEKRÁK ALAPÍTVÁNY HÍRLEVELE A passzív dohányzás gyermekáldozatai A cigaretta nem csupán annak okozhat rákot, aki elszívja, de annak is, aki passzívan belélegzi mások dohányfüstjét. Még

Részletesebben

A foglalkozási megbetegedések véleményezésének tapasztalatai

A foglalkozási megbetegedések véleményezésének tapasztalatai A foglalkozási megbetegedések véleményezésének tapasztalatai Foglakozás-egészségügyi Fórum 2010. május 12. Dr. Kardos Kálmán Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet A foglalkozási megbetegedések

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézet

Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézet A DOHÁNYZÁS KÁROS AZ EGÉSZSÉGRE!!! Dr Csépe Péter Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézet Mit tennél, hogy rágyújthass? Három alaszkai vadász rádión kért segítséget, mondván kifogytak minden élelemből

Részletesebben

A HÁZIORVOS SZEREPE A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁBAN

A HÁZIORVOS SZEREPE A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁBAN Törd. Kovács-Vernes 10/11/05 19:47 Page 171 medicus universalis XXXVIII/4 5. 2005. *ORSZÁGOS KORÁNYI TBC ÉS PULMONOLÓGIAI INTÉZET **ORSZÁGOS ALAPELLÁTÁSI INTÉZET A HÁZIORVOS SZEREPE A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁBAN

Részletesebben

Összefoglalás. Kulcsszavak: dohányzás abbahagyása, vareniklin

Összefoglalás. Kulcsszavak: dohányzás abbahagyása, vareniklin Első hazai tapasztalatok vareniklinnel a dohányzás abbahagyásának támogatásában Vadász Imre dr. Országos Egészségfejlesztési Intézet, Dohányzás vagy Egészség Központ, Budapest Összefoglalás A feldolgozás

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Aprovel 75 mg, 150 mg, 300 mg tabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ

Részletesebben

Éljünk egészségesen, dohányfüstmentesen!

Éljünk egészségesen, dohányfüstmentesen! Éljünk egészségesen, dohányfüstmentesen! A dohányzás nőket érintő hatásai 1 A dohányzás a koszorúér betegségek rizikótényezője (nők esetében ez magasabb, mint férfiaknál), ezért igyekezzünk leszokni, hiszen

Részletesebben

A dohányzásról nagyon nehéz leszokni.

A dohányzásról nagyon nehéz leszokni. A dohányzásról nagyon nehéz leszokni. Ezért ne szokjon rá. Kiadvány - Interaktív kiállítás - Dohányzás megelőzés és dohányzásról való leszokást támogató programok EcoCenter Közhasznú Nonprofit Alapítvány

Részletesebben

A DOHÁNYZÁS ÉS C.O.P.D.

A DOHÁNYZÁS ÉS C.O.P.D. A DOHÁNYZÁS ÉS C.O.P.D. Dr. Kardos Kálmán (főorvos, az orvostudományok kandidátusa) 2015 (ÁNTSZ-OTH-MFF) EPIDEMIOLÓGIA ( dohányzás ) A Föld felnőtt lakosságának 1/3 a dohányzik rendszeresen Korunkban évente

Részletesebben

Dynasit Dinamikus ülőpárnák

Dynasit Dinamikus ülőpárnák Dinamikus ülőpárnák 1. Üljünk egészségesen! Felejtse el a statikus, mozgás nélküli ülést, vigyen dinamikát az ülésbe! Ébressze fel izmait, mozogjon többet ülés közben! Évente átlagosan több, mint 3000

Részletesebben

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása:

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Valamennyien hallottunk már arról, hogy a ginzeng mennyire hatékonyan erősíti az immunrendszert és tölti fel energiával a szervezetet.

Részletesebben

Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért

Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért Kedvezményezett neve: Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi íoktatókórház A projekt címe: Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért A pályázat azonosító száma: TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0016

Részletesebben

Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György

Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György Szegedi úti akadémia 2017 Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György Nocturia Életminőséget jelentősen rontja Életkilátásokat is befolyásolhatja Férfiakat és nőket egyaránt érinti Rendszeres témája

Részletesebben

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések

Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések A dohányzás káros hatásai Javasolt évfolyam: 7 12. Időbeosztás Tanári

Részletesebben