Adótanácsadó szakképesítés-ráépülés Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége Adózási feladatok vizsgafeladat.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Adótanácsadó szakképesítés-ráépülés Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége Adózási feladatok vizsgafeladat."

Átírás

1 Szóbeli tételsor 1. tétel a) A pénzügyi jog rendszere és szervezeti-működési keretei. A pénzügyi ellenőrzés szervezeti háttere, működése, jelentősége. A hatósági ellenőrzés és az adóellenőrzés különbözősége a pénzügyi ellenőrzéshez képest. b) A személyi jövedelemadóztatás célja. Az adókötelezettség jellemzői, hatálya, az illetőség megállapítása, teljes körű és korlátozott adókötelezettség, az adókötelezettség keletkezésének időpontja a belföldi illetőségű személyek körében. c) Az általános forgalmi adó jellemzői (közvetett, többfázisú, stb.). Az Áfa törvény alkalmazási hatálya. Az EU-tagállamok területe és a közvetett adózás alkalmazási hatályának eltérései. A központi költségvetést megillető áfa-bevétel nagyságrendje. 2. tétel a) Az adójog alaptörvényi és sarkalatos törvényi alapjai. Az adójogi jogforrások. A fizetési kötelezettségek rendszere és jellemzői. A főbb adóbevételi mutatószámok. A költségvetési törvény jelentősége, a költségvetés tervezésének, elfogadásának folyamata. A központi és helyi adók szerepe. b) A bevétel és a jövedelem tartalma személyi jövedelemadóban, a jövedelmek meghatározása, csoportosítása. Az összevonandó jövedelmek típusai, főbb jellemzői. Az adómentes bevételek. c) Az adóalany fogalma, a csoportos adóalanyiság lényege, a csoport megalakulásának feltételei. A csoport létrejötte, megszűnése, a csoporton belüli és kívüli értékesítési, szolgáltatásnyújtási ügyletek kezelése. Bevallási, bizonylatolási kötelezettségeik ismertetése. A gazdasági tevékenység fogalma, közhatalmi tevékenység lényege. 3. tétel a) Az adójogi alapfogalmak (anyagi és eljárásjog, adójogi és polgári jogi jogviszony összehasonlítása, adóalany, adótárgy, adóalap, adómérték, adókedvezmény, adómentesség, közvetlen és közvetett adózás, lineáris és progresszív adóztatás) b) A költségelszámolás szabályai a személyi jövedelemadóban. Költségelszámolás év közben és év végén. Költségnyilatkozat az adóelőlegnél, kapcsolódó szankciók. c) Adóalannyá válás kritériumai, adószám, közösségi adószám szerepe. Pénzügyi képviselő szerepe. Adóalanyiságot eredményező események magánszemély, nem adóalany jogi személy esetében.

2 4. tétel a) Alapelvek általában az adózásban és az adózás rendjéről szóló törvény szerinti alapelvek (tartalmuk, funkciójuk). b) Az önálló tevékenységből származó jövedelmek jellemzői, az ide sorolható bevételek, a jövedelem meghatározásának szabályai, az adóelőleg megállapítása. c) A termékértékesítés értelmezése az áfa rendszerében. Termékértékesítéssel egy tekintet alá eső gazdasági események (termék feletti rendelkezési jog bizományosra való átruházása, adós és hitelező között a termék feletti tulajdonosként való rendelkezési jog átszállása, zárt végű lízing, építőipari bérmunka). Ellenérték fejében teljesített termékértékesítések esetei (saját rezsis beruházás, magáncélú használat, jogutód nélküli megszűnés, adómentes tevékenységhez történő felhasználás). Termékértékesítések, amelyek nem minősülnek ellenérték fejében teljesítettnek. 5. tétel a) Adózó jogai, iratbetekintési jog gyakorlása. A képviselet jogintézménye, típusai. Az elektronikus ügyintézés szabályai. b) A nem önálló tevékenységből származó jövedelmek jellemzői, az ide sorolható bevételek, költségtérítések, az adóelőleg megállapítása. c) A szolgáltatás értelmezése az Áfa rendszerében. Adóalany és nem adóalany részére nyújtott szolgáltatások. Az operatív lízing, mint szolgáltatás. Szolgáltatásnyújtással egy tekintet alá eső gazdasági események adóztatása (szolgáltatás nyújtása vállalkozástól idegen célra, saját vagy alkalmazott magánszükségletei kielégítésére, ingyenes használatba adás). Szolgáltatásnyújtás, amely nem minősül ellenérték fejében teljesítettnek. 6. tétel a) Az adóhatóságok rendszere (szervezet, hatáskör, illetékesség), az adóhatóságok felügyelete. Adókötelezettségek. b) Egyéb összevonandó bevételek jellemzői, az ide sorolható bevételek, az adóelőleg megállapítása. Az egyéb jövedelemhez kapcsolódó tovább közterhek. c) Termékek és szolgáltatások Közösségen belüli beszerzése, igénybevétele. A kivételes beszerzői körre vonatkozó előírások. Közösségen belüli beszerzés bevallása, összesítő nyilatkozatban való szerepeltetése. Adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontja Közösségen belüli beszerzésnél, igénybevételnél. 7. tétel a) Az adóazonosító szám típusai, funkciójuk, megállapításuk szabályai. Az adószám felfüggesztésének és törlésének okai, az eljárás menete. b) Az adóalapot csökkentő és a számított adót csökkentő kedvezmények a személyi jövedelemadóban. Rendelkezés az adóról. c) A teljesítés helye termékértékesítésnél, különös tekintettel a láncértékesítésre, a fel- vagy összeszerelés tárgyául szolgáló termékértékesítésekre, a Közösség területén történő közlekedési eszközökön (vízi, vasúti vagy légi) történő termékértékesítésre, illetve gáz, villamos energia, hő vagy hűtési energia Közösség területén történő értékesítésére. Távolsági értékesítés teljesítési helye, összeghatárhoz kötöttsége.

3 8. tétel a) Az adóregisztrációs eljárás és a fokozott adóhatósági felügyelet szabályainak ismertetése. b) Vagyon- és vagyoni jog átruházásából, ingatlan hasznosításából származó jövedelmek adózása a személyi jövedelemadó rendszerében. A mezőgazdasági tevékenység adózásának sajátosságai. c) A teljesítés helye szolgáltatásnyújtásnál. Közlekedési eszközök bérbeadásának teljesítési helye. Fuvarozás közösségen belül és kívül, bérmunka, közvetítői tevékenység adóztatása, ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás, valamint kulturális, művészeti, tudományos, sport, oktatási tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatások és az éttermi, vendéglátó- ipari szolgáltatások adózása. 9. tétel a) Az adómegállapítás módjai, jellemzői. A magánszemélyek személyi jövedelemadója megállapításának részletes szabályai. b) Az egyéni vállalkozók adózása a személyi jövedelemadó rendszerében (vszja, osztalékalap és kivét adója, átalányadó), az egyes adókötelezettségek: bejelentkezés, működés, megszüntetés. Választási lehetőségek. c) Adómentességek I. Belföldi ügyletek adómentessége közérdekű tevékenységre tekintettel. Adómentesség a tevékenység sajátos jellegére tekintettel, ingatlan értékesítése, bérbeadása. Az adókötelezettség választásának lehetőségei. 10. tétel a) A belföldi és a közösségi összesítő nyilatkozat tartalma, benyújtások gyakorisága, értékhatárok. b) A külön adózó jövedelmek típusai, főbb jellemzői a személyi jövedelemadó rendszerében. Az értékpapír és az értékpapírra vonatkozó jog révén megszerzett vagyoni érték adózása, a munkavállalói értékpapír-juttatási programok szabályai. c) Adómentességek II. Adó alóli mentesség Közösségen belüli értékesítésnél(alapeset, közlekedési eszköz, saját termék tagállamok közötti mozgatás, vevői készlet). Háromszög ügylet értelmezése. Adómentesség a háromszög ügylet esetén, összesítő nyilatkozattal kapcsolatos teendők. Adólevonásra nem jogosító tevékenységhez, illetve adólevonási tilalom alatt beszerzett termék belföldi adómentes értékesítése. 11. tétel a) Az adóbevallás funkciója, a bevallás általános és különös szabályai. b) Tőkejövedelmek, valamint az egyes külön adózó jövedelmek adózása (kamatból, árfolyamnyereségből, értékpapírkölcsönzésből, csereügyletből, nyereményből, osztalékból, ellenőrzött tőkepiaci ügyletből, tartós befektetésből származó jövedelem) a személyi jövedelemadóban. A vállalkozásból kivont jövedelem adózása. c) Adómentességek III. Adó alóli felfüggesztés, majd mentesség feltételei olyan termék importjához kapcsolódóan, melynek célállomása a Közösség másik tagállama. Adóbiztosíték nyújtása, felszabadításának feltételei. Közvetett vámjogi képviselő, pénzügyi képviselő szerepe az előbbi ügyletekben. Termékexport adómentessége, export bérmunka.

4 12. tétel a) az önellenőrzés tartalma, joghatása, pótlékszámítás. Felhívás önellenőrzésre. A bevallás kijavításának szabályai. b) A béren kívüli juttatások, béren kívülinek nem minősülő egyes meghatározott juttatások és további természetbeni juttatások adózása a személyi jövedelemadóban. A juttatásokhoz kapcsolódó egyéb közterhek. c) Adómentességek IV. Alanyi adómentesség válaszhatóságának feltételei, az alanyi adómentes adóalany Közösségen belüli ügyletei, az általa kibocsátott bizonylat sajátosságai. A nem adómentes minőségben való eljárás esetei. Bevallással, összesítő nyilatkozattal kapcsolatos teendői. Adóraktározási eljárás hatálya alatti termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás mentessége. 13. tétel a) A bevallási és fizetési időpontok, az egyes adókat jellemző speciális bevallási szabályok (gyakoriság, előlegfizetés stb.). Az adatnyilvántartás és adatszolgáltatás rendje. Az adótitok. Az adóhatóság közzétételi kötelezettsége. b) Az adóalap megállapítása, a korrekciós tételek okai, összefüggései a társasági adó rendszerében. Összefüggések a számviteli törvénnyel. A veszteségelhatárolás szabályai. c) Az adófizetésre kötelezett személye termékértékesítésnél és szolgáltatásnyújtásnál. adófizetésre kötelezett személy közösségen belüli beszerzésnél, külföldről igénybevett szolgáltatásnál, belföldön fordított adózás alá tartozó ügyletekben. Adófizetésre kötelezett termékimportnál. A fordított adózás esetei. 14. tétel a) A fizetési és elszámolási rend, kiutalási határidők, az adófolyószámla, a nyilvántartási szabályok, a számviteli és adónyilvántartások rendszere. b) A számított és a fizetendő adó meghatározása, adókedvezmények, adómentességek a társasági adó rendszerében. A jövedelem/nyereség minimum. c) Az általános forgalmi adó alapja, az adó alapjának utólagos csökkentése, árengedmények, járulékos költségek kezelése. Adóalap korrekció gazdaságilag nem független felek ügyleteiben. Adóalap a termékimportnál. Az adó mértéke. Kedvezményes adókulcsba tartozó néhány jellemző termék-, és szolgáltatáscsoport kiemelése. 15. tétel a) az ellenőrzés célja és tartalma, speciális hatásköri szabályok az ellenőrzésben, az ellenőrzésre történő kiválasztás rendszere, felhívás bevallás kiegészítésére. b) A társasági adó előlegének megfizetése, az adó bevallásának szabályai, jogkövetkezmények. Rendelkezés az adóról a társasági adóban, adófelajánlás esetén járó jóváírás. A növekedési adóhitel szabályai. c) Az általános forgalmi adó elszámolása, gyakorisága, visszaigénylése. Az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontja főszabály szerint, elszámolási időszakhoz kötött ügyletekben, saját rezsi beruházásnál, részteljesítésnél, előlegnél, fordított adózásnál. Halasztott áfa-fizetés esetei, a pénzforgalmi elszámolás lényege, alkalmazásának feltételei, bizonylatolása.

5 16. tétel a) Az ellenőrzés határidői, a határidő hosszabbítása és hosszabbodás. A nyilatkozattétel szabályai. b) A vállalkozással össze nem függő ráfordítások figyelembe vétele, az adományok, támogatások kezelése a társasági adózásban. Csekély összegű (de minimis) támogatások. c) Az adólevonási jog gyakorlásának feltételei, az adólevonási jog engedményezése, az adólevonás gyakorlásának módja. Az adólevonási jog felfüggesztése, elenyészése. Adólevonási tilalmak és azok részbeni oldása az áfa rendszerében. 17. tétel a) Az ellenőrzés fajtái, ezek részletes jellemzői, az ellenőrzéssel lezárt időszak jelentősége. b) Az osztalék adózása. Osztalékfizetés belföldre, külföldre, természetes személynek, vállalkozásnak. Az ellenőrzött külföldi társaság meghatározása, kapcsoló szabályok a társasági adóban és a személyi jövedelemadóban. c) Az előzetesen felszámított adó megosztásának módjai, tárgyi eszköz beszerzéshez kapcsolódó áfa megfigyelési időszakon belüli korrekciója. 18. tétel a) Az ellenőrzés megindítása, annak joghatása, az ellenőrzés lefolytatásának részlet szabályai. A becslés szabályai. b) Az egyszerűsített vállalkozói adó célja, jellemzői, választásának, működésének, megszűnésének feltételei. Az egyszerűsített vállalkozói adó kapcsolata a többi adónemmel, fizetési kötelezettséggel. c) Különös adózási módok az áfa rendszerében Mezőgazdasági különleges jogállás, utazásszervezőre, viszonteladóra, árverés szervezőjére vonatkozó különös adózási szabályok. befektetési célú arannyal kapcsolatos műveletekhez kapcsolódó áfa. 19. tétel a) Az adóhatóság és az adózó jogai és kötelezettségei az ellenőrzés során, az adóhatóság különös intézkedései, az ellenőrzés befejezése. b) Az egyszerűsített vállalkozói adó alapja, mértéke, adóelőlege, bevallása. c) Bizonylatok az áfa rendszerében. Számla, gyűjtőszámla, egyszerűsített adattartalmú számla, módosító számla, nyugta főbb ismérvei. Számlakibocsátás határideje. Elektronikus számla, nyugta. Adónyilvántartás, okiratok megőrzése. 20. tétel a) A hatósági eljárás megindításának típusai, egyes típusok jellemzői, határidők. A kézbesítés szabályai, kézbesítési vélelem megdöntése. Utólagos adómegállapítás. A súlyosítási tilalom a hatósági eljárásban. b) A kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) célja, jellemzői, választásának, működésének, megszűnésének feltételei, az adó alapja, mértéke, bevallása. c) Áfa-visszatérítés kivételes eljárásban. Belföldön nem letelepedett adóalany; külföldi utas; diplomáciai képviselet, tagok részére történő visszatérítés szabályozása. Elektronikus úton nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatos különös szabályok.

6 21. tétel a) A fizetési kedvezmények rendszere. Az elévülés szabályai. b) A kisvállalati adó (KIVA) jellemzői, az adó alapja (módosító tételek), mértéke, adóelőleg, bevallása. c) EU jogharmonizáció a közvetett adózásban. AZ EU általános forgalmi adóra vonatkozó irányelve és a magyar szabályozása harmonizáltsága, végrehajtási rendelet. Az irányelvben opcionálisan megfogalmazott adózási lehetőségekből a magyar szabályozás tartalma. Magyarországra vonatkozó derogációk. Az áfacsalások elleni fellépés eszközei, áfa információcsere rendszer (VIES), adóügyi együttműködés az EU-ban. 22. tétel a) A szankciók csoportosítása, egyes szankciók jellemzői (jogalap, mérték). Intézkedések szabályai. b) Egyéb adók és adó jellegű kötelezettségek: szakképzési hozzájárulás, rehabilitációs hozzájárulás. Egyszerűsített foglalkoztatás és adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatás (mezőgazdasági idénymunka, turisztikai idénymunka, alkalmi munka, háztartási munka.) c) A regisztrációs adó jellemzői: adótárgy,adóalany, adóalap, adómérték. Adófizetés, adóigazolás, adó-visszaigénylés, adómentességek. Kapcsolat az áfa törvénnyel (regisztrációs adó és az áfa alap, teljesítés időpontja, az adóigazolás feltétele). 23. tétel a) A végrehajtás megindítása, a végrehajtható okiratok, végrehajtás megkeresésre. Végrehajtási kényszercselekmények formái. b) Társadalombiztosítás a belföldi személyek körében. A biztosítottat, az egyéni és társas vállalkozót terhelő nyugdíjjárulék, valamint az egészségbiztosítási járulék alapja, a járulék mértéke. c) Az Uniós vámrendszer alapjai (az Uniós Vámkódex hatálya, a nem közösségi áru, a származás, a be- és kilépés és a vámeljárások, a vámérték megállapítás szabályai, a vámérték bevallás, a vámtartozás kiszabása és megfizetése, a vámbiztosítékok, a vámok visszatérítése és elengedése, a vámmentességek köre, a jogkövetkezmények). 24. tétel a) Jogorvoslat a végrehajtási eljárásban, a végrehajtási eljárás felfüggesztése, szünetelése, a végrehajtás költsége. b) A foglalkoztató, a kifizető szociális hozzájárulási adókötelezettsége (az adó alapja, mértéke, az adóból érvényesíthető főbb kedvezmények). c) A jövedéki szabályozás alapjai, jövedéki adó irányelvek. A tevékenység folytatásának általános feltételei. Adókötelezettség, adófelfüggesztés, adófizetési kötelezettség. Adómegállapítási és adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontja, adófizetésre kötelezett személy.

7 25. tétel a) Az Elektronikus Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) jelentősége, EKAER szám igénylése, bejelentési szabályok, jogkövetkezmények szankciók. b) Az egészségügyi hozzájárulás rendszere, jellemzői a belföldi személyek körében. Az egészségügyi hozzájárulás mértéke, a hozzájárulás-fizetési kötelezettség korlátja. A kifizető és a magánszemély által fizetendő egészségügyi hozzájárulás és az egészségügyi szolgáltatási járulék. c) Adóraktári tevékenység, adómentes felhasználás, adó visszaigénylés a jövedéki adóztatásban. Az egyes jövedéki termékek adóztatásának sajátosságai. A jövedéki szabályozás területén alkalmazott ellenőrzések rendszere, ellenőrzés típusok, jogkövetkezmények.

55 344 01 Adótanácsadó szakképesítés-ráépülés Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége Adózási feladatok vizsgafeladat.

55 344 01 Adótanácsadó szakképesítés-ráépülés Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége Adózási feladatok vizsgafeladat. Szóbeli tételsor 1. tétel a) A pénzügyi jog rendszere és szervezeti-működési keretei. A pénzügyi ellenőrzés szervezeti háttere, működése, jelentősége. A hatósági ellenőrzés és az adóellenőrzés különbözősége

Részletesebben

61 344 01 0000 00 00 Adótanácsadó Adótanácsadó

61 344 01 0000 00 00 Adótanácsadó Adótanácsadó z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

61 344 01 0000 00 00 Adótanácsadó Adótanácsadó

61 344 01 0000 00 00 Adótanácsadó Adótanácsadó z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

61 344 01 0000 00 00 Adótanácsadó Adótanácsadó

61 344 01 0000 00 00 Adótanácsadó Adótanácsadó 2127-06 z adózás rendje és az adóigazgatási eljárás z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet

Részletesebben

ADÓZÁS Budapest, 2008

ADÓZÁS Budapest, 2008 ADÓZÁS Budapest, 2008 Szerző: Sztanó Imréné dr. Alkotó szerkesztő: Dr. Sugár Katalin Lektor: Dr. Bokor Pál ISBN 978 963 638 280 3 ISSN 1789-5103 Kiadja a SALDO Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. Felelős

Részletesebben

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANSZÉKVEZETŐ: DR FARKAS SZLVESZTER. Tantárgyi útmutató. Adóigazgatás, adóellenőrzés

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANSZÉKVEZETŐ: DR FARKAS SZLVESZTER. Tantárgyi útmutató. Adóigazgatás, adóellenőrzés PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANSZÉKVEZETŐ: DR FARKAS SZLVESZTER Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Kontaktórák száma: Adóigazgatás,

Részletesebben

ADÓVÁLTOZÁSOK 2011. KIEGÉSZÍTŐ az ADÓZÁS című könyv 2010. évi kiadásához

ADÓVÁLTOZÁSOK 2011. KIEGÉSZÍTŐ az ADÓZÁS című könyv 2010. évi kiadásához ADÓVÁLTOZÁSOK 2011 KIEGÉSZÍTŐ az ADÓZÁS című könyv 2010. évi kiadásához Budapest, 2011 Adozas_kieg_2011.indd 1 2011.04.05. 10:46:11 Szerző: Sztanó Imréné dr. Lektor: Dr. Bokor Pál Kézirat lezárva: 20.03.31.

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2644-06 Adóigazgatási szakmai feladatok A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: Az üzletfinanszírozási

Részletesebben

1265 2012. évi Áfa bevallás, július 1-től

1265 2012. évi Áfa bevallás, július 1-től 1265 2012. évi Áfa bevallás, július 1-től Fizetendő általános forgalmi adó Sor sz. A sor szövege magyarázat Kulcs, vagy ahol üres a cella, ott a számla teljes forgalma (összes kulcs) Definiálandó számlák

Részletesebben

Ügyintézési határidőbe nem számító időtartamok bővítése Szokásos piaci ár megállapítására vonatkozó szabályok változásai Beszámoló közzétételével kapc

Ügyintézési határidőbe nem számító időtartamok bővítése Szokásos piaci ár megállapítására vonatkozó szabályok változásai Beszámoló közzétételével kapc 2018. november 27. 10:00-12:00 - Dr. Kovács Ferenc - Változások az adóeljárás szabályozásában 2019. január 1-jétől (a 2018. évi XLI. törvény 179-193., 206-212. és a T/2931 törvényjavaslat 106-133. tükrében)

Részletesebben

A közösségi és egyéb külföldi ügyletek áfája és számlázása

A közösségi és egyéb külföldi ügyletek áfája és számlázása dr. Farkas Alexandra A közösségi és egyéb külföldi ügyletek áfája és számlázása IMPRESSZUM Kiadja a Wolters Kluwer Kft. Budapest, 2016 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 21-35. Telefon; (40) 464-565, +36

Részletesebben

KönyvelőKoktél Art, Tao, Kiva, Tb, Szja, Kata, Áfa

KönyvelőKoktél Art, Tao, Kiva, Tb, Szja, Kata, Áfa KönyvelőKoktél Art, Tao, Kiva, Tb, Szja, Kata, Áfa ART (45 perc) 2016. évi LXVI. törvény az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a június 16.): o adószám alkalmazás felfüggesztése,

Részletesebben

1365 2013. évi Áfa bevallás, január 1-től

1365 2013. évi Áfa bevallás, január 1-től 1365 2013. évi Áfa bevallás, január 1-től Fizetendő általános forgalmi adó Sor sz. A sor szövege magyarázat Kulcs, vagy ahol üres a cella, ott a számla teljes forgalma (összes kulcs) Definiálandó számlák

Részletesebben

ADÓHATÓSÁGOK. NAV-hoz tartozó adók (ah) NAV (vámhatóság) hatáskörébe tartozik Art.79. (1) Önkormányzati adóhatóság adói

ADÓHATÓSÁGOK. NAV-hoz tartozó adók (ah) NAV (vámhatóság) hatáskörébe tartozik Art.79. (1) Önkormányzati adóhatóság adói VÁLLALKOZÁSOK ÉS AZ ADÓHATÓSÁGOK KAPCSOLATA ADÓHATÓSÁGOK Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) adóztatási szerve, mint állami adóhatóság, NAV vámszerve, mint vámhatóság önkormányzat jegyzője

Részletesebben

Tartalomjegyzék ELŐSZÓ 7. Alapelvek 9 A törvény hatálya 17

Tartalomjegyzék ELŐSZÓ 7. Alapelvek 9 A törvény hatálya 17 Tartalomjegyzék Az adóeljárási törvény egységes szerkezetben, magyarázatokkal 1 ELŐSZÓ 7 GYAKRABBAN HASZNÁLT RÖVIDÍTÉSEK 8 I. fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 9 Alapelvek 9 A törvény hatálya 17 II. fejezet

Részletesebben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK AZ ÚJ ÁFATÖRVÉNY MAGYARÁZATOKKAL

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK AZ ÚJ ÁFATÖRVÉNY MAGYARÁZATOKKAL ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK AZ ÚJ ÁFATÖRVÉNY MAGYARÁZATOKKAL Budapest, 2008 Szerzők: Dr. Farkas Alexandra Dr. Kovács Tamás Dr. Kovács-Kozma Zsuzsanna Nagyné Véber Györgyi Dr. Rónai Gábor Száraz Tünde Varga Zoltán

Részletesebben

Adóigazgatásadóellenőrzés

Adóigazgatásadóellenőrzés IV. évfolyam PSZ/Pü szak TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Adóigazgatásadóellenőrzés 2013/2014. I. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése ADÓIGAZGATÁS, ADÓELLENŐRZÉS Tantárgy felelőse: DR SZALAI ERZSÉBET Kontaktórák

Részletesebben

52 344 05 0010 52 03 Termékdíj ügyintéző Vám- és jövedéki ügyintéző

52 344 05 0010 52 03 Termékdíj ügyintéző Vám- és jövedéki ügyintéző Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Általános forgalmi adó (Áfa) számviteli elszámolása

Általános forgalmi adó (Áfa) számviteli elszámolása Mintacím szerkesztése Általános forgalmi adó (Áfa) számviteli elszámolása Általános szabályok szerint Az általános forgalmi adóra vonatkozó adókötelezettséget tartalmazó jogszabályok: 2007. évi CXXVII.

Részletesebben

Vállalkozásokat érintő változások

Vállalkozásokat érintő változások Vállalkozásokat érintő változások 1 Személyi jövedelemadó Egyéni vállalkozás: Veszteség elszámolási korlátozása: a veszteség csak a következő 5 adóévben határolható el. Átmeneti szabályok. A minimum jövedelemre

Részletesebben

Adóalapok védelmére hozott intézkedések Magyarországon szeptember 30. Sopron

Adóalapok védelmére hozott intézkedések Magyarországon szeptember 30. Sopron Adóalapok védelmére hozott intézkedések Magyarországon 2016. szeptember 30. Sopron Adózás rendje Általános forgalmi adó Változások, hozott intézkedések Adókulcs megemelése 25%-ról 27%-ra, Belföldi összesítő

Részletesebben

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2015. évi változásai. dr. Horváth Gábor 2015. január

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2015. évi változásai. dr. Horváth Gábor 2015. január Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2015. évi változásai dr. Horváth Gábor 2015. január 2015. évi Art. módosítások I. A módosításokat a 2014. évi LXXIV. törvény tartalmazza! Alapelvek Az

Részletesebben

A szakmai követelménymodul tartalma:

A szakmai követelménymodul tartalma: Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Aktuális számviteli kérdések 2017.

Aktuális számviteli kérdések 2017. Aktuális számviteli kérdések 2017. I. Számviteli törvény változásai 2016 évközi és a 2017-es változások I.1. A számviteli törvény 2016 évközi változásai 1. Az IFRS-ekkel összefüggő módosítások 2. Jogharmonizációs

Részletesebben

PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adózás-Adóigazgatás

PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adózás-Adóigazgatás PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 III. évfolyam GZM szak TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Adózás-Adóigazgatás 2013/2014. I. félév 1 Tantárgy megnevezése

Részletesebben

1065 2010. évi Áfa bevallás, január 1-től

1065 2010. évi Áfa bevallás, január 1-től 1065 2010. évi Áfa bevallás, január 1-től Fizetendő általános forgalmi adó Sor sz. A sor szövege magyarázat Kulcs, vagy ahol üres a cella, ott a számla teljes forgalma (összes kulcs) Definiálandó számlák

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adózás

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adózás PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANSZÉKVEZETŐ: DR FARKAS SZLVESZTER PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Adózás Akkreditált Iskolarendszerű

Részletesebben

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben - ADÓBEVALLÁS 2014 - Adó 2014 - Adó 1 sz EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben, EHO (egészségügyi hozzájárulás) fizetési kötelezettség

Részletesebben

ÁFA változások Online számla adatszolgáltatási kötelezettség július 1-től

ÁFA változások Online számla adatszolgáltatási kötelezettség július 1-től 2018. július 1.-től 2018. január 1. és 2018. június 30. között: ÁFA változások 2018. nincs változás, Áfa bevallásban változatlan adattartalommal a kibocsátott, befogadott számlák esetén : Adatszolgáltatás

Részletesebben

FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA I. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ]

FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA I. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ] ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2016. Sike Olga főosztályvezető-helyettes Nemzeti Adó- és Vámhivatal FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA I. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ] FŐSZABÁLY:

Részletesebben

ADÓZÁS GYAKORLAT. SZJA; Járulékok; ÁFA; TAO

ADÓZÁS GYAKORLAT. SZJA; Járulékok; ÁFA; TAO ADÓZÁS GYAKORLAT SZJA; Járulékok; ÁFA; TAO Személyi jövedelem adó SzJA A jövedelemadók általános jellemzői Közvetlen tárgya a jövedelem Adózási egységre (személyre) vetik ki A közfelfogás a legigazságosabbnak

Részletesebben

Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013

Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013 Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013 2. modul: Pénzforgalmi elszámolás Összeállítást készítette: Sike Olga NAV főosztályvezető-helyettes Pénzforgalmi elszámolás [2012. évi CXLVI.

Részletesebben

REGISZTRÁLT MÉRLEGKÉPES KÖNYVELÕK TOVÁBBKÉPZÉSE 2011

REGISZTRÁLT MÉRLEGKÉPES KÖNYVELÕK TOVÁBBKÉPZÉSE 2011 REGISZTRÁLT MÉRLEGKÉPES KÖNYVELÕK TOVÁBBKÉPZÉSE 2011 Budapest, 2011 Szerzõ: Dr. Nagy Gábor Lektorok: Pölöskei Pálné Botka Erika ISBN 978 963 638 394 7 Kiadja a SALDO Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai

Részletesebben

Kapcsolt vállalkozások

Kapcsolt vállalkozások Kapcsolt vállalkozások Budapest, 2011. március 10. Dr. Ditrói-Tóth Zsuzsa ügyvéd, adótanácsadó Art 1. (8) bekezdése: A szokásos piaci ártól eltérő szerződési feltételeket alkalmazó kapcsolt vállalkozások

Részletesebben

Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó évi évközi és évi változásai. Készítette: Ferenczi Szilvia

Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó évi évközi és évi változásai. Készítette: Ferenczi Szilvia Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó 2018. évi évközi és 2019. évi változásai Készítette: Ferenczi Szilvia Az egyszerűsített vállalkozói adó változásai (2018. évi évköz változások) 1. Az egyszerűsített

Részletesebben

ÁFA változások Készítette: Vira Sándor Saldo Zrt. Igazgató helyettes Vincze Péter Saldo Zrt. Tanácsadó november

ÁFA változások Készítette: Vira Sándor Saldo Zrt. Igazgató helyettes Vincze Péter Saldo Zrt. Tanácsadó november ÁFA változások 2018. Készítette: Vira Sándor Saldo Zrt. Igazgató helyettes Vincze Péter Saldo Zrt. Tanácsadó 2017. november Online számla adatszolgáltatási kötelezettség 2018. 2018. január 1. és 2018.

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek ADÓZÁS I.

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek ADÓZÁS I. Kedvezmények, külön adózó jövedelmek Hol tartunk Az SZJA jellemzői A törvény alanyi hatálya A bevallási kötelezettség A jövedelemadó általános sémája Jövedelmek csoportosítása Összevonás alá eső jövedelmek

Részletesebben

Évközi változások Ingyenes átadások és adomány

Évközi változások Ingyenes átadások és adomány Áfa 2010-2011. 1 Évközi változások Ingyenes átadások és adomány Ingyenes átadás: a) Az adó levonható és nincs áfa-fizetés: Vállalkozási célú kisértékű termék Áruminta Adomány (feltéve, ha a beszerzéskor

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSAI ELEKTRONIKUS ADATSZOLGÁLTATÁS A SZÁMLÁK ADATAIRÓL

AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSAI ELEKTRONIKUS ADATSZOLGÁLTATÁS A SZÁMLÁK ADATAIRÓL 2017. 11. 27. ELEKTRONIKUS ADATSZOLGÁLTATÁS A SZÁMLÁK ADATAIRÓL AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSAI 2018. Sike Olga főosztályvezető-helyettes Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kire és mely számlákra vonatkozik?

Részletesebben

Kik tartoznak a különleges adózói körbe?

Kik tartoznak a különleges adózói körbe? A különleges adózói körnek az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal létesített közösségi kereskedelemmel kapcsolatos ügyletek áfa adózásának alapvető szabályai 2016. Kik tartoznak

Részletesebben

Kik tartoznak a különleges adózói körbe?

Kik tartoznak a különleges adózói körbe? A különleges adózói körnek az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal létesített - közösségi kereskedelemmel kapcsolatos - ügyleteire vonatkozó alapvető áfa-szabályok 2019. Kik

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSAI Sike Olga főosztályvezető-helyettes Nemzeti Adó- és Vámhivatal

AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSAI Sike Olga főosztályvezető-helyettes Nemzeti Adó- és Vámhivatal AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSAI 2018. Sike Olga főosztályvezető-helyettes Nemzeti Adó- és Vámhivatal ELEKTRONIKUS ADATSZOLGÁLTATÁS A SZÁMLÁK ADATAIRÓL Kire és mely számlákra vonatkozik? Belföldön

Részletesebben

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Vállalkozási forma A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Bejelentés köteles telepengedély köteles tevékenységek 57/2013 (II.27.) Korm. rendelet

Részletesebben

Adónaptár 2006. 2006. január

Adónaptár 2006. 2006. január Adónaptár 2006 2006. január jan. 12. jan. 15. (jan. 16.) jan. 20. az igazoláson szereplő, a kifizető által le nem vont adó, adóelőleg megfizetése a magánszemély, az egyéni vállalkozó, a mezőgazdasági őstermelő

Részletesebben

Palotai Kinga. Általános forgalmi adó változások 2013

Palotai Kinga. Általános forgalmi adó változások 2013 Palotai Kinga Általános forgalmi adó változások 2013 ÁFA VÁLTOZÁSOK OKOK, CÉLOK Jogharmonizáció különös tekintettel: számlázás Adópolitikai célok: Adócsalás elleni küzdelem összesítő jelentés, fordított

Részletesebben

adózása (Előadó: dr. Bozsik Sándor) Tananyag: előadások anyaga + adózás ÁFA törvény Félórás vizsga az elméletből 1,5 órás nyitott könyves vizsga a

adózása (Előadó: dr. Bozsik Sándor) Tananyag: előadások anyaga + adózás ÁFA törvény Félórás vizsga az elméletből 1,5 órás nyitott könyves vizsga a Vállalkozások lk á k adózása (MSC levelező hallgatók részére) (Előadó: dr. Bozsik Sándor) Tananyag: előadások anyaga + adózás rendjéről szóló tv., SZJA, TA, ÁFA törvény Vizsga: Félórás vizsga az elméletből

Részletesebben

Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás

Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás Munkaviszony Közalkalmazotti jogviszony Egyéni vállalkozás Társas vállalkozás Megbízási szerződés: 1. Alapjogszabály

Részletesebben

Adóalanyiság. Az új Áfa törvény. Ingatlanok sorozat jellegű értékesítése. Ingatlanok sorozat jellegű értékesítése

Adóalanyiság. Az új Áfa törvény. Ingatlanok sorozat jellegű értékesítése. Ingatlanok sorozat jellegű értékesítése Adóalanyiság Az új Áfa törvény Az áfa alanyiság akkor jön létre, ha valaki gazdasági tevékenységet végez. Gazdasági tevékenység: Előadó: dr. Teszéri-Rácz Ildikó adójogi szakjogász üzletszerű a tevékenység

Részletesebben

Különleges áfaelszámolási

Különleges áfaelszámolási Különleges áfaelszámolási módok KÖLTSÉGVETÉSI KAPCSOLATOK Dr. Zsombori Zsolt adjunktus Mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyra vonatkozó különös szabályok KÜLÖNLEGES ÁFA-ELSZÁMOLÁSI MÓDOK Választási

Részletesebben

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M 1308M MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Az adózó adószáma adóazonosító jele neve (elnevezése)

Részletesebben

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I.

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I. A minimum járulék-alap I. A járulék és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség várható változásai 2007. január 1-jétől 2006. december 15. A munkaviszonyban álló biztosított foglalkoztatója a társadalombiztosítási

Részletesebben

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség január 1-jétől

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség január 1-jétől EHO 2011: egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2011-ben. Százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli a munkáltatót, kifizetőt az általa magánszemélynek juttatott

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1308A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az illetékes alsó fokú

Részletesebben

Az általános forgalmi adó január 1-jétől hatályos változásai

Az általános forgalmi adó január 1-jétől hatályos változásai Az általános forgalmi adó 2018. január 1-jétől hatályos változásai Áfa törvény : Általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény Módosító tv.: 2017. évi 159. törvény (193.MK 2017. 11. 23.) 1

Részletesebben

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése Szociális hozzájárulási adó változás 2019. 2018.évi LII. törvény Egészségügyi hozzájárulás megszűnése 2019. január 1-jétől kibővül a szociális hozzájárulási adó kötelezettség és megszűnik az egészségügyi

Részletesebben

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29.

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29. A kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó 2014. évi változásai Készítette: Nagypál Imre Pécs, 2013. november 29. Jogszabályi hely A 2012. évi XCLVII. tv. a kisadózó vállalkozások tételes

Részletesebben

A legfontosabb éves bevallások

A legfontosabb éves bevallások A legfontosabb éves bevallások 1353. bevallás A 2013. adóévről szóló 1353 számú bevallási nyomtatvány: a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, az egészségügyi hozzájárulás,

Részletesebben

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M 38M MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Az adózó adószáma adóazonosító jele neve (elnevezése)

Részletesebben

FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA II. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ] FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG

FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA II. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ] FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG Áfa szakmai nap Változások 2015. E-számlázás Közösségi áfa Bírósági ítéletek - Gyakorlat 2015. március 24. Előadó: 10 00-11 00 Sike Olga főosztályvezető helyettes, NAV FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK

Részletesebben

Egyszerűsített vállalkozói adó 2015/2016. I. ADÓZÁS I.

Egyszerűsített vállalkozói adó 2015/2016. I. ADÓZÁS I. Egyszerűsített vállalkozói adó Bevezetés indokai Túlzott adminisztráció a mikro - és a kis cégeknél Egyszerűsített adóellenőrzés számának növelése EU irányelvek egyszerű, versenysemleges mikro -és kisvállalati

Részletesebben

ADÓVÁLTOZÁSOK I. 2. DIA: NETTÓ ELSZÁMOLÁS

ADÓVÁLTOZÁSOK I. 2. DIA: NETTÓ ELSZÁMOLÁS ADÓVÁLTOZÁSOK I. 2. DIA: NETTÓ ELSZÁMOLÁS 2016.01.01-től nettó módon kell elszámolni a részesedés kivonást és az apport kivezetését Tartalmi változás nincs Adóalap növelő jogcím TAO tv 8 (1) m) a)ellenőrzött

Részletesebben

Tartalomjegyzék 1. Aktuális számviteli kérdések

Tartalomjegyzék 1. Aktuális számviteli kérdések Tartalomjegyzék 1. Aktuális számviteli kérdések 1.1 Az államháztartás számviteléről szóló kormányrendelet 2016. évtől hatályos változásai 1.1.1. Beszámolási kötelezettség változása 1.1.2. Eredménykimutatás

Részletesebben

év hó naptól év hó napig 1. Adóalany neve (cégneve): Születési helye:... város/község, ideje: év hó nap 3. Anyja születési családi és utóneve:.

év hó naptól év hó napig 1. Adóalany neve (cégneve): Születési helye:... város/község, ideje: év hó nap 3. Anyja születési családi és utóneve:. BEVALLÁS a helyi iparűzési adóról állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén Főlap 2016. évben kezdődő adóévben Soltvadkert Város önkormányzat illetékességi területén folytatott tevékenység utáni adókötelezettségről

Részletesebben

2011-es ÁFA változások

2011-es ÁFA változások 2011-es ÁFA változások Kulturális, sportszolgáltatások teljesítési helye Idén nincs különbség az adóalanyoknak és a nem adóalanyoknak nyújtott kulturális, művészeti, tudományos, oktatási, szórakoztatási

Részletesebben

A NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számlaszámok és adónemeik 2015. február 2-ától érvényes jegyzéke

A NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számlaszámok és adónemeik 2015. február 2-ától érvényes jegyzéke A NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számok és adónemeik 2015. február 2-ától érvényes jegyzéke Az adózók költségvetéssel szembeni kötelezettségeinek és juttatási igényeinek lebonyolítására a NAV

Részletesebben

Évközi változások Ingyenes átadások és adomány

Évközi változások Ingyenes átadások és adomány Áfa 2010-2011. 1 Évközi változások Ingyenes átadások és adomány Ingyenes átadás: a) Az adó levonható és nincs áfa-fizetés: Vállalkozási célú kisértékű termék Áruminta Adomány (feltéve, ha a beszerzéskor

Részletesebben

EKAER Kockázati biztosíték

EKAER Kockázati biztosíték EKAER _ A kockázati biztosíték EKAER Kockázati biztosíték Vörös Attila Szakmai Főigazgató-helyettes NAV KMRAFI Jogszabályi háttér Art 22/E. (5) Amennyiben az adózó az (1) bekezdés a) és c) alpontja szerinti

Részletesebben

12. ÉVFOLYAM KÖZGAZDASÁGI ÁGAZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐ ÁLTALÁNOS STATISZTIKA TANTÁRGY Osztályozó-, javítóvizsga követelményei

12. ÉVFOLYAM KÖZGAZDASÁGI ÁGAZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐ ÁLTALÁNOS STATISZTIKA TANTÁRGY Osztályozó-, javítóvizsga követelményei ÁLTALÁNOS STATISZTIKA TANTÁRGY Főátlagok, összetett intenzitási viszonyszámok összehasonlítása Az érték, ár és volumenindex A standardizálás módszere Standardizálás különbségfelbontással Főátlagok eltérése

Részletesebben

Adó Hírlevél SZJA bevallás 2014

Adó Hírlevél SZJA bevallás 2014 Adó Hírlevél SZJA bevallás 2014 2014. április Magánszemélyek adóbevallása 2014 Belföldi illetőségű magánszemélyeknek a teljes jövedelmük után, míg a nem belföldi illetőségű magánszemélyeknek a Magyarországon

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1508A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az állami adóhatósághoz

Részletesebben

ÁFA 2013 ÁFA 2013 ÁFA 2013 ÁFA 2013 2013.10.02.

ÁFA 2013 ÁFA 2013 ÁFA 2013 ÁFA 2013 2013.10.02. Az üzletág átruházás nem jár áfa fizetési kötelezettséggel. Üzletág: a vállalkozásnak olyan működő egysége, amely szervezeti szempontból függetlenül, a hozzá tartozó vagyonnal alkalmas az önálló gazdasági

Részletesebben

Az általános forgalmi adó január 1-jétől hatályos változásai

Az általános forgalmi adó január 1-jétől hatályos változásai Az általános forgalmi adó 2018. január 1-jétől hatályos változásai Áfa törvény : Általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény Módosító tv.: 2017. évi 159. törvény (193.MK 2017. 11. 23.) 1

Részletesebben

Az ÁFA törvény változásai

Az ÁFA törvény változásai Törvény módosítás okai: Az ÁFA törvény változásai Hatályba lépése 2010. január l. Az Európai Közösségi irányelvek módosulása, a helyi jogalkalmazásba történı adaptálás Módosulnak: - Szolgáltatásnyújtások

Részletesebben

17. Kik tartoznak a különleges adózói körbe?

17. Kik tartoznak a különleges adózói körbe? 17. A különleges adózói körnek az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal létesített közösségi kereskedelemmel kapcsolatos ügyletek áfa adózásának alapvető szabályai 2011. Kik tartoznak

Részletesebben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK SZÁMLÁZÁS A-TÓL Z-IG

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK SZÁMLÁZÁS A-TÓL Z-IG ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK SZÁMLÁZÁS A-TÓL Z-IG Budapest, 2018 Szerző: Bonácz Zsolt ISBN 978-963-638-539-2 ISSN 2416-2310 (Tanácsadói könyvek) ISSN 1788-0165 (Adózási kézikönyvek) Kiadja a SALDO Pénzügyi Tanácsadó

Részletesebben

Áfa 2015. Köztisztasági Egyesülés

Áfa 2015. Köztisztasági Egyesülés Áfa 2015. Köztisztasági Egyesülés Direktíva változásához kapcsolódó, kihirdetett Áfa tv. módosítás 2014. évi XXXIII. tv. Magyar Közlöny 94. szám, kihirdetve 2014. 07. 14. Hatályba lép 2015. január 1. Az

Részletesebben

nemzetközi pénzforgalomban alkalmazandó a NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számlaszámok IBAN számlaszámok 2013.

nemzetközi pénzforgalomban alkalmazandó a NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számlaszámok IBAN számlaszámok 2013. Az adózók költségvetéssel szembeni kötelezettségeinek és juttatási igényeinek lebonyolítására a nemzetközi pénzforgalomban alkalmazandó, a NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számok (IBAN számok)

Részletesebben

1. Adóalany neve (cégneve):.. 2.Születéskori neve:. 3. Születési helye:... város/község,ideje. év..hó.nap. 4. Anyja születési családi és utóneve:.

1. Adóalany neve (cégneve):.. 2.Születéskori neve:. 3. Születési helye:... város/község,ideje. év..hó.nap. 4. Anyja születési családi és utóneve:. I. Adóalany BEVALLÁS a helyi iparűzési adóról állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén Főlap 2016. adóévben a Várgesztes önkormányzat illetékességi területén folytatott tevékenység utáni adókötelezettségről

Részletesebben

Or«Ággyülés Hivatala. irornányszám :

Or«Ággyülés Hivatala. irornányszám : irornányszám : Or«Ággyülés Hivatala Érkezett : 2005 O KT 0 5. Országgyűlési Képviselő Módosító javaslat Dr. Szili Katalinnak az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Asszony! A házszabály 94. (1)

Részletesebben

AZ ÚJ KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG MÁS TAGÁLLAMÁBÓL TÖRTÉNŐ BESZERZÉSÉNEK ÉS ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK alapvető szabályai 2015.

AZ ÚJ KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG MÁS TAGÁLLAMÁBÓL TÖRTÉNŐ BESZERZÉSÉNEK ÉS ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK alapvető szabályai 2015. AZ ÚJ KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG MÁS TAGÁLLAMÁBÓL TÖRTÉNŐ BESZERZÉSÉNEK ÉS ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK alapvető szabályai 2015. Kit terhel adókötelezettség? Új közlekedési eszköznek az Európai Közösség

Részletesebben

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ÉS MAGÁNSZEMÉLYEK KÖTELEZETTSÉGEI MÁRCIUS

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ÉS MAGÁNSZEMÉLYEK KÖTELEZETTSÉGEI MÁRCIUS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ÉS MAGÁNSZEMÉLYEK KÖTELEZETTSÉGEI 2017. MÁRCIUS 1. Adószámmal rendelkező, ÁFA fizetésre nem kötelezett 2. ÁFA fizetésére kötelezett 1. Adószámmal rendelkező, aki nem alanya az 3. ÁFA

Részletesebben

Változások az adójogszabályokban 2015.

Változások az adójogszabályokban 2015. Változások az adójogszabályokban 2015. Az adózás rendjét érintő változások Képviselet, fokozott adóhatósági felügyelet Az Art. 7. (1)-(7) bekezdéseinek módosulásával a képviseletre jogosultak körébe a

Részletesebben

Az adózó neve (cégneve): Születési helye: ideje: Anyja neve: Címe (lakóhelye, székhelye): Telephelye: Levelezési címe:

Az adózó neve (cégneve): Születési helye: ideje: Anyja neve: Címe (lakóhelye, székhelye): Telephelye: Levelezési címe: HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS 20 adóévről Velence önkormányzat illetékességi területén folytatott állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettségről A bevallás elektronikus úton nem kitölthető,

Részletesebben

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ÉS MAGÁNSZEMÉLYEK KÖTELEZETTSÉGEI JÚLIUS

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ÉS MAGÁNSZEMÉLYEK KÖTELEZETTSÉGEI JÚLIUS EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ÉS MAGÁNSZEMÉLYEK KÖTELEZETTSÉGEI 2016. JÚLIUS 2016. JÚLIUS 13. EGYÉNI VÁLLALKOZÓK 1. ÁFA fizetésére nem kötelezett egyéni vállalkozó 2. ÁFA fizetésére kötelezett egyéni vállalkozó Evaalany

Részletesebben

Nem változik az állandó lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik.

Nem változik az állandó lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik. A személyi jövedelemadó változásai 2019-től Családi kedvezmény A családi kedvezmény - az eltartottak lélekszámától függően - kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként: -egy eltartott

Részletesebben

KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ

KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Felhasznált irodalom: 1. Burján Ákos Sándorné Új Éva Sztanó Imréné Vígvári András: Adótani alapok Saldo, 2012. 2. Sztanó Imréné dr.: Adózás 2012. Saldo 3. Sztanó Imréné dr.: Adóváltozások 2013. Kiegészítő

Részletesebben

A NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számlaszámok és adónemeik 2014. január 1-jétől érvényes jegyzéke

A NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számlaszámok és adónemeik 2014. január 1-jétől érvényes jegyzéke A NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számok és adónemeik 2014. január 1-jétől érvényes jegyzéke Az adózók költségvetéssel szembeni kötelezettségeinek és juttatási igényeinek lebonyolítására a NAV

Részletesebben

A számlázó szoftverekre vonatkozó szabályok 2017 július 01-től

A számlázó szoftverekre vonatkozó szabályok 2017 július 01-től ÁFA bevallási szabályok 2017. július 01-től változnak az áfa bevallás, összesítő jelentésére vonatkozó szabályai. Addig is, a következő feladatokat célszerű elvégezni, a felkészülés jegyében. 1. A számlázó

Részletesebben

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek Kedvezmények, külön adózó jövedelmek 2013/2014. II. Hol tartunk Az SZJA jellemzői A törvény alanyi hatálya A bevallási kötelezettség A jövedelemadó általános sémája Jövedelmek csoportosítása Összevonás

Részletesebben

KATA KIVA ésaktuáliskérdések

KATA KIVA ésaktuáliskérdések KATA KIVA ésaktuáliskérdések Pestuka Gabriella Osztályvezető NAV Csongrád Megyei Adóigazgatósága Kisadózók tételes adója Ki választhatja a Kata adózást? Akisadózóvállalkozásoktételesadójának (KATA)alanyaazaz

Részletesebben

Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai

Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann Bővül a biztosítottak köre a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról

Részletesebben

Tájékoztató a lakossági betéti termékek kamatjövedelme után fizetendő kamatadóról és egészségügyi hozzájárulásról KAMATJÖVEDELMEK UTÁN FIZETENDŐ KAMATADÓ A Személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII.

Részletesebben

2017. évi CLI. törvény tartalma

2017. évi CLI. törvény tartalma 2017. évi CLI. törvény tartalma I. FEJEZET: ALAPELVEK ÉS A TÖRVÉNY HATÁLYA 1. Alapelvek 1. [Törvényesség (legalitás) elve] 2. [Szakszerű és hatékony eljárás elve] 3. [A megkülönböztetés és részrehajlás

Részletesebben

Összeállította: dr. Csátaljay Zsuzsanna adótanácsadó december

Összeállította: dr. Csátaljay Zsuzsanna adótanácsadó december Összeállította: dr. Csátaljay Zsuzsanna adótanácsadó Személygépkocsi fenntartással, üzemeltetéssel kapcsolatos szolgáltatás adójának 50%-a levonható. A maradék 50% akkor vonható le (azaz 100%-ban levonható

Részletesebben

Áfa változások dr. Király Kata NAV KMRAFI Tájékoztatási ügyintéző

Áfa változások dr. Király Kata NAV KMRAFI Tájékoztatási ügyintéző Áfa változások 2015. dr. Király Kata NAV KMRAFI Tájékoztatási ügyintéző 2015 Időszakos elszámolású ügyletek Általános forgalmi adó 58. (1) bekezdés Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében,

Részletesebben

Adatlap Budapest, János utca 55. Budapest, Bíbor utca 22

Adatlap Budapest, János utca 55. Budapest, Bíbor utca 22 Adatlap 212 A munkáltatótól (társas vállalkozástól, polgári jogi társaságtól) származó jövedelemről, az adó és adóelőleg levonásáról a munkaviszony (tagsági viszony) megszűnésekor Felhívjuk szíves figyelmét

Részletesebben

AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS, ILLETVE SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ADÓZÁSA 2012 AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS ÉS A SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ELHATÁROLÁSA

AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS, ILLETVE SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ADÓZÁSA 2012 AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS ÉS A SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ELHATÁROLÁSA AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS, ILLETVE SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ADÓZÁSA 2012 AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS ÉS A SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ELHATÁROLÁSA SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS Részletes feltételeit a 239/2009. (X.20.)

Részletesebben

Társasági adó évi teljesítés évi előirányzat évi teljesítés. Megnevezés

Társasági adó évi teljesítés évi előirányzat évi teljesítés. Megnevezés Társasági adó milliárd forintban A bevallott társasági adó főbb elemeinek alakulása 1. Adózás előtti nyereség 5 515,8 4 920,2 5 396,9 2. Társasági adó alapja (pozitív) 3 066,1 3 058,9 3 180,1 3. Számított

Részletesebben