Csoportelmélet jegyzet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Csoportelmélet jegyzet"

Átírás

1 Csoportelmélet jegyzet Pongrácz András 2015.

2 1 CONTENTS 1. Bevezetés 2 2. Alapok Csoport fogalma Részcsoportok, példák Homomorfizmusok, normálosztók Izomorfizmustételek 8 3. Direkt szorzat és Abel csoportok Kommutatív csoportok Végesen generált Abel-csoportok Szemidirekt szorzat Nevezetes részcsoportok és csoporthatások Csoporthatások Permutációcsoportok Primitív permuatációcsoportok p-csoportok és Sylow-tételek Nilpotens és feloldható csoportok Nilpotens csoportok Feloldható csoportok Egyszerű csoportok A projektív általános lineáris csoport Golay-kódok, Steiner-rendszerek és egyszerű csoportok Szabad csoportok Kongruenciák Szabad csoportok jellemzése Csoportprezentációk 47

3 2 1. BEVEZETÉS A csoportelmélet az algebra egyik legsikeresebb ága, amelyet a matematika minden területén alkalmaznak. Csoportokkal leggyakrabban szimmetriacsoportok formájában találkozunk, pl. geometriában a síkidomok és testek, modellelméletben és algebrában a struktúrák szimmetriáit (automorfizmusait) említhetjük. Ennek speciális esete a Galois-csoport is, melynek az egyenletek gyökjelekkel való megoldhatóságában és a szerkesztések elméletében van kiemelkedő szerepe. A jegyzet az alapoktól építkezve nyújt betekintést néhány fontos területbe. Részletesen tárgyaljuk a primitív permutációcsoportok elméletét, O Nan és Scott tételével bezárólag, melynek csak egy egyszerű formáját mutatjuk be a bizonyítás nehéz részeinek mellőzésével. Továbbá igyekszünk rávilágítani a véges egyszerű csoportok jelentőségére, és megérteni a véges csoportok elméletben betöltött szerepüket. A jegyzet fő célja az, hogy tudományos segédanyagként szolgáljon a Debreceni Egyetem elsőéves matematikus MSc szakos hallgatóinak a Csoportelmélet tárgy teljesítéséhez. Köszönöm Remete Lászlónak a részletes hibajegyzéket és az észrevételeit, amiknek köszönhetően érthetőbb és a hallgatók számára könnyebben emészthető ez az összefoglaló.

4 3 2. ALAPOK 2.1. Csoport fogalma. Definíció 2.1. Legyen G egy halmaz, és rajta egy kétváltozós művelet, 1 egy egyváltozós művelet és e G egy konstans. Ekkor (G;, 1,e) egy csoport, ha teljesülnek rá a következő axiómák: asszociatív: g 1,g 2,g 3 G-re (g 1 g 2 ) g 3 = g 1 (g 2 g 3 ) e egységelem: g G-re e g = g e = g 1 inverz: g G-re g g 1 = e = g 1 g Megjegyzés 2.2. A jelet nem szokás kiírni. Néha a kétváltozós műveletet + jelöli (ekkor mindig kiírják, és jellemzően kommutatív csoportokban szokás így jelölni.) Az asszociatív szabály miatt nem szokás egyáltalán zárójelezni a többtényezős szorzatokat. Néhány triviális következmény: Állítás 2.3 (Az egységelem egyértelmű). Legyen G egy csoport és tegyük fel, hogy valamely e G-re fennáll, hogy g G : e g = g (vagy g G : ge = g). Ekkor e = e. Bizonyítás: e = e e = e H F : Cseréljük le a kvantort -re. Igazoljuk az egyszerűsítési szabályt: au = bu a = b. Állítás 2.4 (Az inverz egyértelmű). Legyen G egy csoport és tegyük fel, hogy valamely g G-re g G olyan elem, amire gg = e (vagy g g = e). Ekkor g = g 1. Bizonyítás: g = g 1 gg = g 1. Következmény 2.5. Legyen G egy csoport és legyen g,a,b G. Ekkor (g 1 ) 1 = g és (ab) 1 = b 1 a Részcsoportok, példák. Definíció 2.6 (Részcsoport). Legyen G egy csoport, és H G olyan részhalmaza, amiből nem vezetnek ki a műveletek, vagyis: e H g H g 1 H g 1,g 2 H g 1 g 2 H Ekkor H a műveletek megszorításával szintén csoportot alkot. Ezeket G részcsoportjainak hívjuk.

5 4 Példa 2.1. A számelmélet központi objektumai a (Z; +) végtelen (ciklikus) csoport, az n szerinti maradékosztályok (Z n ;+) csoportja, illetve az n szerinti redukált maradékosztályok csoportja a szorzásra nézve. Az algebrában nagyon fontosak a rögzített K test feletti, n n-es invertálható mátrixok csoportjai, illetve ennek különböző részcsoportjai: GL n (K), SL n (K), PGL n (K), PSL n (K), PΓL n (K),... Különösen fontosak és érdekesek ezek véges testek, R és C esetén. GL n (R) fontos részcsoportjai az ortogonális mátrixok O n (R) és a speciális ortogonális mátrixok SO n (R) csoportjai. Ezekkel analóg módon tekinthető GL n (C)-ben az unitér mátrixok U n (C) és a speciális unitér mátrixok SU n (C) csoportja. A leggyakoribb csoportkonstrukció, amikor valamilyen matematikai objektum szimmetriáinak csoportját tekintjük. Ez a matematika különböző ágaitól függően lehet pl. geometria: Síkidomok, testek szimmetriacsoportja, odellelmélet, algebra: struktúrák automorfizmuscsoportja (ennek speciális esete a testbővítések Galois-csoportja is), topológia: Homeo(X), metrikus terek izometriacsoportja, mértékelmélet: mértéktaró transzformációk csoportja, stb. A legegyszerűbb példa struktúrák automorfizmuscsoportjára egyben az egyik legfontosabb is: amikor a struktúra nyelve üres, vagyis a halmazok automorfizmuscsoportjai. Definíció 2.7. Legyen X egy halmaz. Ekkor S X (vagy egyes forrásokban Sym(X)) jelöli az X halmaz összes permutációjából álló csoportot, vagyis az összes X X bijekció csoportját a kompozíció műveletére nézve. Ha X véges, és elemszáma n, akkor gyakran S n a bevett jelölés. Megjegyzés 2.8. A pontos megfogalmazás kedvéért: ha α,β S X, akkor ezek szorzata αβ := β α. Definíció 2.9 (Homomorfizmus). Legyen adott a G és a H csoport. Egy ϕ : G H függvény homomorfizmus, ha g, h G-re ϕ(gh) = ϕ(g)ϕ(h), beágyazás, ha injektív homomorfimus, izomorfizmus, ha bijektív homomorfizmus. A G G alakú izomorfizmusok G automorfizmusai. Ezek is csoportot alkotnak, jele: Aut(G). Példa 2.2. Legyen K egy test és K a nemnulla elemek csoportja a szorzásra nézve. Ekkor det : GL n (K) K homomorfizmus a determinánsok szorzástétele alapján. A 2-vel való szorzás egy (Z;+) (Z;+) beágyazás. Legyen (Z 2 ;+) = {0,1}. Ekkor a páros egészeket 0-ba, a páratlanokat 1-be képező függvény egy szürjektív Z Z 2 homomorfizmus.

6 A szimmetrikus csoportok többek között azért kitüntetett szerepűek a csoportelméletben, mert izomorfia erejéig minden csoport előáll egy szimmetrikus csoport részcsoportjaként. Tétel 2.10 (Cayley reprezentációs tétele). Legyen G egy csoport. Ekkor G beágyazható S G -be. Bizonyítás: Adott g G-re definiáljuk az α g S G függvényt a következő módon. α g (x) := g 1 x Legyen ϕ : G S G, g α g. Ekkor g,h,x G-re α gh (x) = (gh) 1 x = h 1 g 1 x = h 1 α g (x) = α h (α g (x)) = (α h α g )(x), így ϕ(gh) = ϕ(g)ϕ(h). Továbbá ϕ injektív, hiszen g h esetén α g (e) α h (e) miatt α g α h. Definíció 2.11 (Mellékosztály). Legyen G egy csoport, és legyen H G egy részcsoportja. Ekkor adott g G elemre a gh = {gh h H} G részhalmazt H g-szerinti baloldali mellékosztályának hívjuk (G-ben). Hasonlóan, a Hg = {hg h H} G részhalmazt H g-szerinti jobboldali mellékosztályának hívjuk (G-ben). Definíció 2.12 (Komplexusszorzat). Legyen G egy csoport, és legyen S, T G. Ekkor ST := {st s S,t T }. Ez egy asszociatív szorzási műveletet definiál G részhalmazain, melynek speciális esete a mellékosztály is. Értelmezzük még az S 1 = {s 1 s G} kifejezést is. H F : Igazoljuk a komplexusszorzás asszociativitását, és azt, hogy (ST ) 1 = T 1 S 1. Tétel Legyen G egy csoport, és legyen H G egy részcsoportja. Ekkor H bármely két baloldali mellékosztálya vagy egyenlő vagy diszjunkt, és a baloldali mellékosztályok partícionálják G-t. (Hasonlóan jobboldali mellékosztályokra.) Bizonyítás: Ha g 1 H g 2 H /0 valamely g 1,g 2 G-re, akkor legyen x g 1 H g 2 H. Legyenek h 1,h 2 H olyan elemek, amelyekre g 1 h 1 = x = g 2 h 2. Legyen h H tetszőleges. Ekkor g 1 h = g 1 h 1 h 1 1 h = g 2h 2 h 1 1 h g 2H. Így g 1 H g 2 H, és persze hasonlóan g 2 H g 1 H is igazolható. Tehát g 1 H = g 2 H. Már csak azt kell észrevennünk, hogy minden g G elem benne van egy baloldali H-mellékosztályban, pl. g = ge gh. Következmény 2.14 (Lagrange-tétel). Ha G véges csoport és H G, akkor H osztója G -nek. Definíció 2.15 (Rend, index). Ha G véges csoport, akkor a G számra G rendjeként hivatkozunk. Ha H G, akkor a G / H számot a H részcsoport indexének nevezzük. (Lagrange tétele szerint ez egész szám.) Végtelen G csoport esetén egy H G indexe H (baloldali) mellékosztályai halmazának a számossága (ami lehet véges egész szám és végtelen is). Jele: G : H. 5

7 6 H F : Mutassuk meg, hogy az index definíciója nem függ attól, hogy H bal- vagy jobboldali mellékosztályainak számosságát tekintjük. (Emiatt mostantól kezdve legális H indexéről beszélni.) H F : Mutassuk meg, hogy véges sok véges indexű részcsoport metszete is véges indexű. (Poincaré) Definíció 2.16 (Generált részcsoport, generátorrendszer, ciklikus csoportok). Legyen G egy csoport, és legyen S G egy részhalmaz. Az S által generált részcsoport G-ben a legszűkebb részcsoportja G-nek, ami S-et tartalmazza. Jelölése: S. Ha S = G, akkor S a G egy generátorrendszere. Ha a G csoportnak van egyelemű generátorrendszere, akkor G ciklikus. H F : Jellemezzük belülről a generált részcsoportot Homomorfizmusok, normálosztók. Definíció 2.17 (Konjugálás). Legyen G egy csoport, és legyen g G. Ekkor az α g : G G, x g 1 xg műveletet g szerinti konjugálásnak hívjuk. H F : Gondoljuk át, hogy az x y g G : g 1 xg = y egy ekvivalenciareláció G-n. Ekvivalenciaosztályait G konjugáltosztályainak nevezzük. Definíció 2.18 (Normálosztó). Legyen G egy csoport, és N G olyan részcsoportja, ami zárt bármely G-beli elemmel való konjugálásra. Ezeket G normálosztóinak hívjuk. Jelölés: N G. H F : Jellemezzük belülről a generált normálosztót. (Ez mit jelent?) Definíció 2.19 (Mag, kép). Legyen adott egy ϕ : G H csoporthomomorfizmus. Ennek magja a {g G ϕ(g) = e H } halmaz. Jele: Ker(ϕ). A ϕ homomorfizmus képe a {h H g G : ϕ(g) = h} halmaz. Jele: Im(ϕ). H F : A Definícióbeli jelölést használva: g G-re α g automorfizmus, és α : G Aut(G), g α g homomorfizmus. Im(α) jelölése Inn(G). Mi Ker(α)? Lemma Legyen adott egy ϕ : G H csoporthomomorfizmus. Ekkor ϕ(e G ) = e H és g G : ϕ(g 1 ) = ϕ(g) 1. Bizonyítás: Csoportban az egységelemet egyértelműen jellemzi az e 2 = e tulajdonság, és ϕ(e G ) 2 = ϕ(e 2 G ) = ϕ(e G), így ϕ(e G ) = e H. A második állításhoz az inverz egyértelműsége miatt elég: ϕ(g)ϕ(g 1 ) = ϕ(gg 1 ) = ϕ(e G ) = e H és hasonlóan ϕ(g 1 )ϕ(g) = e H. Állítás Legyen adott egy ϕ : G H csoporthomomorfizmus. Ekkor Ker(ϕ) G és Im(ϕ) H.

8 Bizonyítás: Ker(ϕ) részcsoport: ϕ(e G ) = e H, g Ker(ϕ) ϕ(g 1 ) = ϕ(g) 1 = e 1 H = e H g 1 Ker(ϕ), g 1,g 2 Ker(ϕ) ϕ(g 1 g 2 ) = ϕ(g 1 )ϕ(g 2 ) = e H e H = e H g 1 g 2 Ker(ϕ). Normalitás: g G,n Ker(ϕ) ϕ(g 1 ng) = ϕ(g 1 )ϕ(n)ϕ(g) = ϕ(g 1 )e H ϕ(g) = ϕ(g) 1 ϕ(g) = e H g 1 ng Ker(ϕ). Im(ϕ) részcsoport: ϕ(e G ) = e H e H Im(ϕ), g G ϕ(g 1 ) = ϕ(g) 1 ϕ(g) 1 Im(ϕ), g 1,g 2 G ϕ(g 1 g 2 ) = ϕ(g 1 )ϕ(g 2 ) ϕ(g 1 )ϕ(g 2 ) Im(ϕ). Állítás Legyen adott egy G csoport és egy N G normálosztó. Ekkor minden g G elemre gn = Ng. Bizonyítás: Legyen n N tetszőleges. Ekkor gn = (gng 1 )g Ng. Így gn Ng, és hasonlóan Ng gn. Ezzel értelmet nyert az a kifejezés, hogy egy normálosztó mellékosztályai, nem szükséges megadni, hogy bal- vagy jobboldali mellékosztályokról beszélünk. Célunk annak megmutatása, hogy amennyiben a Definícióbeli komplexusszorzást kellőképpen speciális részhalmazokra szorítjuk meg, akkor csoportot kapunk. Ezek a speciális részhalmazok egy adott normálosztó mellékosztályai. Definíció 2.23 (Faktorcsoport). Legyen G egy csoport és N G. Ekkor N mellékosztályai csoportot alkotnak a komplexusműveletekre nézve. Továbbá N az egységelem, (gn) 1 := g 1 N, g 1 Ng 2 N := g 1 g 2 N. Ezt a G csoport N szerinti faktorcsoportjának nevezzük. Jelölése: G/N. Bizonyítás: Vegyük észre, hogy N 1 = N és NN = N, hiszen N részcsoport. Továbbá tetszőleges g G-re g 1 Ng N és gng 1 N, hisz N normálosztó, ezért N g 1 Ng, ami a másik irányú tartalmazással együtt a g 1 Ng = N egyenlőséghez vezet. Így (gn) 1 = Ng 1 = g 1 N, valamint g 1 Ng 2 N = g 1 g 2 NN = g 1 g 2 N az Állítás miatt. A csoportaxiómák könnyen ellenőrizhetők. Állítás Legyen adott egy G csoport és egy N G normálosztó. Ekkor a ν : G G/N, x xn függvény szürjektív homomorfizmus, melynek magja N. Bizonyítás: A szürjektivitás nyilvánvaló. Homomorfizmus, mert ν(g 1 g 2 ) = g 1 g 2 N = g 1 g 2 NN = g 1 Ng 2 N = ν(g 1 )ν(g 2 ). Tetszőleges g G-re ν(g) = N gn = N g N, így Ker(ν) = N. Definíció 2.25 (Természetes homomorfizmus). A Állításbeli homomorfizmust az N-hez tartozó természetes homomorfizmusnak hívjuk. Állítás 2.26 (Normálosztók jellemzése). Legyen G egy csoport és N G. Az alábbiak ekvivalensek: 7

9 8 N G. N G és N konjugáltosztályok uniója. N G és g G : g 1 Ng N. N G és g G : gn = Ng. N egy homomorfizmus magja. Következmény Legyen G tetszőleges csoport, és legyen H G. Tegyük fel, hogy G : H = 2. Ekkor H G. Bizonyítás: A Állítás negyedik pontja alapján közvetlenül adódik Izomorfizmustételek. Tétel 2.28 (Homomorfizmustétel). Legyen adott egy ϕ : G H csoporthomomorfizmus. Ekkor Im(ϕ) = G/Ker(ϕ). Bizonyítás: Legyen Ker(ϕ) := N és deiniáljuk a ι : (G/N) Im(ϕ), gn ϕ(g) leképezést. Ekkor ι jóldefiniált és injektív, hiszen g 1 N = g 2 N g 1 2 g 1 Ker(ϕ) ϕ(g 1 2 g 1) = e H ϕ(g 1 ) = ϕ(g 2 ). Nyilván ι szürjektív is. Emellett ι homomorfizmus, hiszen ι(g 1 g 2 N) = ϕ(g 1 g 2 ) = ϕ(g 1 )ϕ(g 2 ) = ι(g 1 N)ι(g 2 N). H F : Bizonyítsuk be, hogy minden ciklikus csoport izomorf (Z;+) vagy Z n valamelyikével (n N + ). Példa 2.3. Legyen K tetszőleges test, melynek multiplikatív csoportja K. Ekkor det : GL n (K) K szürjektív homomorfizmus, magja SL n (K). Így SL n (K) GL n (K), és K = GL n (K)/SL n (K). σ : S n { 1,1} leképezés, mely pontosan a páros permutációkhoz rendel 1-et, egy szürjektív homomorfizmus. Ennek magja a páros permutációk A n részcsoportja. Következmény 2.29 (I. izomorfizmustétel). Legyen G egy csoport, és legyen N G, H G. Ekkor (H N) H, H,N = HN = NH G, és H/(H N) = HN/N. Bizonyítás: A H, N = HN = NH G állítások a normálosztók korábban igazolt tulajdonságai alapján nyilvánvalóak. Általában egy struktúrán értelmezett homomorfizmus megszorítható annak bármely részstruktúrájára, és így egy a részstruktúrán értelmezett homomorfizmust kapunk. A ν : G G/N természetes homomorfizmus megszorításával H-ra épp egy H G/N homomorfizmust kapunk, melynek képe H, N /N = HN/N, magja pedig azon H-beli elemek

10 halmaza, melyeket a természetes homomorfizmus N-be képzett, azaz H N. A homomorfizmustétel alapján készen vagyunk. Következmény 2.30 (II. izomorfizmustétel). Legyen G egy csoport, és legyen M, N G, melyekre M N. Ekkor (N/M) (G/M), (G/M)/(N/M) = G/N, és G/M részcsoportjai egy-egyértelmű megfeleltetésben állnak G-nek az M-et tartalmazó részcsoportjaival, és a megfeleltetés a normálosztókat is párba állítja. Bizonyítás: Célunk egy olyan ϕ : G/M G/N homomorfizmust definiálni, ami összeköti a G (G/M) és G (G/N) természetes homomorfizmusokat. Legyen ϕ(gm) := gn tetszőleges g G-re. Ez jóldefiniált, hiszen g 1 M = g 2 M g 1 2 g 1 M g 1 2 g 1 N g 1 N = g 2 N, és homomorfizmus, mert ϕ(ghm) = ghn = gnhn = ϕ(gm)ϕ(hm). Ker(ϕ) = N/M, így (N/M) (G/M), továbbá Im(ϕ) = G/N, így a homomorfizmustétel alapján (G/M)/(N/M) = G/N. Legyen adott H úgy, hogy M H G. Ekor M H, és persze (H/M) (G/M). A ι : H H/M megfeleltetés tehát megad egy leképezést G-nek az M-et tartalmazó részcsoportjairól G/M részcsoportjaiba. Ha pedig K (G/M), akkor legyen χ(k) := {g G gm K}. Könnyen ellenőrizhető, hogy M χ(k) G, és hogy ι és χ egymás inverz függvényei. Már láttuk, hogy H G-re ι(h) (G/M). Végül K (G/M),g χ(k) és h G esetén h 1 ghm = h 1 MgMhM = (hm) 1 (gm)(hm) K, azaz h 1 gh χ(k). Így χ(k) normális G-ben. Megjegyzés A homomorfizmustétel, illetve az I. és II. izomorfizmustételek általánosíthatók gyűrűkre, sőt teljesen általános algebrai struktúrákra is. 9 Következmény 2.32 (Zassenhaus-lemma). Legyen G egy csoport, és legyenek adottak a H 1,H 2 G és N 1 H 1, N 2 H 2 részcsoportok. Ekkor Bizonyítás: Legyen N 1 (H 1 H 2 ) N 1 (H 1 N 2 ) H 1 H 2 = (H 1 N 2 )(N 1 H 2 ) = N 2(H 1 H 2 ) N 2 (H 2 N 1 ) H := H 1 H 2,N (1) := N 1 (H 1 N 2 ),N (2) := N 2 (H 2 N 1 ) Az ötlet az, hogy alkalmazzuk az I. izomorfizmustételt a HN (i) csoportban a H részcsoportra és az N (i) normálosztóra (i = 1,2). Ehhez be kell látnunk, hogy H valóban normalizálja az N (i) részcsoportot G-ben, azaz tetszőleges h H elemre a h-val való konjugálás nem vezet ki N (i) -ből (i = 1, 2). A bizonyítást i = 1-re végezzük el. Legyen tehát n 1 n 2 N (1), ahol n 1 N 1,n 2 H 1 N 2, és legyen h H. Ekkor h 1 n 1 n 2 h = (h 1 n 1 h)(h 1 n 2 h), és h 1 n 1 h N 1 (mert h H 1,n 1 N 1 ), valamint h 1 n 2 h H 1 N 2 (mert h H 1,n 2 H 1, és mert h H 2,n 2 N 2 ).

11 10 H1 H2 HN(1) HN(2) H:=H1 H2 H N(1):=N1(H1 N2) N(1) N(2) N(2):=N2(H2 N1) (H1 N2)(H2 N1) N1 N2 H2 N1 H1 N2 FIGURE 1. A piros vonalakkal jelzett faktorcsoportok izomorfak Így valóban H,N (i) = HN (i). Ahhoz, hogy az I. izomorfizmustétel felírásával épp a kívánt eredményt kapjuk, a következőt kell leellenőriznünk: H N (1) = (H 1 N 2 )(N 1 H 2 ) Valójában belátjuk, hogy az ábra szerinti tartalmazási viszonyok mind helyesek. Így megmutatjuk, hogy (H 1 N 2 )(H 2 N 1 ) = (H 2 N 1 )(H 1 N 2 ) = H N (1) = H N (2) = N (1) N (2). A rövidség kedéért legyen M := (H 1 N 2 )(H 2 N 1 ). Az világos, hogy M (H 2 N 1 )(H 1 N 2 ), hiszen ha n 2 H 1 N 2 és n 1 H 2 N 1, akkor n 2 n 1 = n 1 (n 1 1 n 2n 1 ) (H 2 N 1 )(H 1 N 2 ). Az indexek cseréjével megkapjuk a fordított irányú tartalmazást is. Ebből az is közvetlenül adódik, hogy M N (1) és M N (2), azaz M N (1) N (2). Most belátjuk az állítás szempontjából lényeges (H 1 N 2 )(H 2 N 1 ) = H N (1) összefüggést. Ehhez ismét írjuk fel a baloldal egy elemét n 2 n 1 alakban, ahol n 2 H 1 N 2 és n 1 H 2 N 1.

12 Ekkor n 1,n 2 H, így n 2 n 1 H. Így M H. Másrészt M N (1) már volt, tehát M H N (1). A fordított irányú tartalmazáshoz legyen h H N (1). Ekkor h H felírható h = n 1 n 2 alakban, ahol n 1 N 1,n 2 H 1 N 2. Spec., n 2 H, ezért n 1 = hn 1 2 H, vagyis n 1 H N 1. Így n 1 n 2 épp egy jó felírás: n 1 H 2 N 1,n 2 H 1 N 2. Tehát megkaptuk, hogy M = H N (1), és az indexek cseréjével M = H N (2). Az I. izomorfizmustételt felírva készen vagyunk. Végül (az ábra teljes igazolása végett) megmutatjuk, hogy N (1) N (2) M. Ehhez annyit kell észrevenni, hogy N (i) H i miatt N (1) N (2) H. 3. DIREKT SZORZAT ÉS ABEL CSOPORTOK Definíció 3.1 (Ciklikus csoport). Az egy elemmel generálható csoportokat ciklikus csoportnak nevezzük. Minden ciklikus csoport izomorf (Z;+) vagy Z n valamelyikével (n N + ). Definíció 3.2 (Elemrend). Legyen G egy csoport és g G. Ekkor o(g) = g a g elem rendje. Ez a legkisebb n N +, amire g n = e, feltéve hogy ilyen szám létezik (különben végtelen rendű elemről beszélünk.) 11 Megjegyzés 3.3. A számelméletből jól ismert Euler-Fermat-tétel nem egyéb, mint a redukált maradékosztályok Zn szorzáscsoportjára felírt Lagrange-tétel. mod n Állítás 3.4. Legyen G egy csoport és g G egy véges rendű elem. Ekkor tetszőleges k N-re g k = e o(g) k, és ez a tulajdonság egyértelműen jellemzi az o(g) számot a természetes számok között. Bizonyítás: Osszuk el maradékosan a k számot o(g)-vel. Ekkor g k = g r = e r = 0 o(g) k. k = m o(g) + r Állítás 3.5. Legyen g a Z n ciklikus csoport egy generátoreleme, és legyen k N. Ekkor o(g k ) = n (n;k). Bizonyítás: (g k ) m = e g km = e n km n (n;k) m Következmény 3.6. Legyen k N. Z n -ben pontosan akkor van k-rendű elem, ha k n, és a k- rendű elemek száma ekkor ϕ(k), ahol ϕ az Euler-féle ϕ függvény. (Spec: Z n -ben pontosan egy Z k -val izomorf részcsoport van minden k n esetén.) Bizonyítás: Egy k-adrendű elem egy k-elemű részcsoportot generál, így Lagrange tétele miatt k n szükséges feltétel. Másrészt ez elégséges is, hiszen az 3.5. Állítás miatt o(g n/k ) = k ha g egy generátorelem Z n -ben. Továbbá, szintén az 3.5. Állítás miatt 1 m n esetén o(g m ) = k n (n;m) = k (n;m) = n nk k 1 l k amire m = l és (l;k) = 1. Az ilyen l számok száma épp ϕ(k).

13 12 Definíció 3.7 (Direkt szorzat). Legyen A és B két csoport. Ekkor A B az a csoport, melynek alaphalmaza A és B Descartes-szorzata, a műveletek pedig a két csoportból koordinátánként származtathatók: (a 1,b 1 ),(a 2,b 2 ) A B (a 1,b 1 )(a 2,b 2 ) = (a 1 a 2,b 1 b 2 ), (a 1,b 1 ) 1 = (a 1 1,b 1 1 ), az egységelem pedig (e A,e B ). Ha G = A B, akkor G-ben az (a,e B ) alakú elemek (a A) egy A-val izomorf normálosztót alkotnak, a beágyazást a ι A : A G, a (a,e B ) adja meg. Hasonlóan definiálható a ι B : B G, b (e A,b) beágyazás, melynek képe szintén normálosztó G-ben. Ekkor Im(ι A ) Im(ι B ) = {e G }, és Im(ι A ),Im(ι B ) = Im(ι A )Im(ι B ) = G. Most megmutatjuk, hogy ezek a feltételek valóban elegendőek is ahhoz, hogy egy csoport előálljon direkt szorzatként. Tétel 3.8 (A direkt szorzat belső jellemzése). Legyen G egy csoport, melyben A, B olyan normálosztók, amikre A B = {e} és A,B = G. Ekkor A minden eleme felcserélhető B bármely elemével, tetszőleges g G egyértelműen felírható g = ab, a A,b B alakban, és G = A B. Bizonyítás: Az első állítás gyakorlaton lesz. A,B = AB = G, tehát tetszőleges g G felírható g = ab, a A,b B alakban. Két ilyen felírásra, g = ab = a b esetén (a ) 1 a = b b 1 A B, ezért (a ) 1 a = b b 1 = e, azaz a = a és b = b. Tehát a felírás egyértelmű. Ekkor a G A B izomorfizmus megadható úgy, hogy tetszőleges g G elemhez hozzárendeljük az (a,b) párt, ahol g = ab az elem fentebbi egyértelmű felírása volt Kommutatív csoportok. Definíció 3.9. Ha egy (G;+,,0) csoportban a kétváltozós művelet kommutatív, azaz a,b G- re a + b = b + a, akkor G egy Abel-csoport. Megjegyzés Kommutatív csoportok esetén direkt szorzat helyett a direkt összeg kifejezést használjuk, és ezt az szimbólummal jelöljük. Példa 3.1. A ciklikus csoportok kommutatívak. Sőt, ciklikus csoportok direkt összege is kommutatív. Célunk belátni, hogy véges csoportok körében nincs is más példa. A bizonyításhoz szükségünk lesz Cauchy tételére (melyet azonban nem csak kommutatív csoportokra igazolunk). Tétel 3.11 (Cauchy). Legyen G véges csoport, és legyen p N egy prím. Tegyük fel, hogy p G. Ekkor G-ben van p-rendű elem.

14 Bizonyítás: Legyen S := {(g 1,...,g p ) G p g 1 g p = e}. Értelmezzük G-n a relációt úgy, hogy (g 1,...,g p ) (g 1,...,g p) 1 i p amire g k = g k+i, ahol az indexek mod p értendők. Ez egy ekvivalenciareláció, és mivel p prím, így könnyen látható, hogy egy (g 1,...,g p ) G p ekvivalenciaosztálya pontosan akkor nem p-elemű, ha g 1 = = g p, akkor pedig az ekvivalenciaosztálynak egyetlen eleme van. S = G p 1, hiszen az első (p 1) koordináta szabad választása után a p-edik pontosan egyféleképpen adható meg úgy, hogy a p-es S-ben legyen. Tehát p S. Vegyük észre, hogy S-ben van egyelemű ekvivalenciaosztály szerint, hiszen {(e,...,e)} ilyen. Így az oszthatósági észrevétel miatt van legalább még egy egyelemű ekvivalenciaosztály: (g,...,g) S, vagyis g e, amire g p = e. Tétel 3.12 (Véges Abel-csoportok alaptétele). Minden véges Abel-csoport előáll prímhatványrendű ciklikus csoportok direkt összegeként. A felírásban a tagok sorrendtől eltekintve izomorfia erejéig egyértelműek. A bizonyítás néhány segédtétel után következik. Előbb a létezést látjuk be. Első lépésben az állítást visszavezetjük prímhatványrendű csoportokra. Lemma Legyen G egy véges Abel-csoport, melyre G = p α 1 1 pα 2 2 pα r r G rendjének prímtényezős felbontása. Ekkor egyértelműen léteznek olyan G 1,...,G r G részcsoportok, melyekre G i = p α i i és G = G 1 G r. Bizonyítás: Minden 1 i r esetén legyen G i := {g G o(g) p k i,k N}. Jelöljük H i- vel a {g G p i o(g)} részhalmazt G-ben. Ezek G részcsoportjai, hiszen Abel-csoportokban o(a + b) o(a)o(b). Lagrange tétele miatt tetszőleges g G-re o(g) = p β 1 1 pβ 2 2 pβ r r alakú. Legyen g 1 = (p β 2 2 pβ r r ) g és legyen h 1 = p β 1 1 g. Ekkor pα 1 1 g 1 = 0, így g 1 G 1, továbbá (p β 2 2 pβ r r ) h 1 = 0, így h 1 H 1. Mivel p β 1 1 és p β 2 2 pβ r r relatív prímek, így alkalmas s,t N-re sp β t pβ 2 2 pβ r r = 1, vagyis s h 1 +t g 1 = g. Eszerint G = G 1 + H 1, és persze G 1 H 1 = {0}, azaz G = G 1 H 1. Indukcióval tovább bontva a H 1 részcsoportot adódik, hogy G épp a fentebb definiált G i részcsoportok direkt összege. Az egyértelműséghez vegyük észre, hogy amennyiben J i = p α i i és G = J 1 J r egy megfelelő felírás, úgy Cauchy tétele miatt J i G i. Ha valamelyik tartalmazás szigorú volna, úgy a J 1 J r direkt összeg elemszáma kisebb lenne G 1 G r = G -nél. Lemma Legyen G egy véges Abel-csoport, melyre G = p n, p prím. Ekkor G előáll p- hatvány rendű ciklikus csoportok direkt összegeként. Bizonyítás: Ha n = 1, akkor az állítás triviális, így legyen n 2, és tegyük fel, hogy az állítás igaz (n 1)-re. Legyen g G a legnagyobb rendű elem G-ben, és jelöljük K-val a g által generált részcsoportot, valamint legyen p k := o(g). Megmutatjuk, hogy K-nak létezik direkt komplementuma, azaz olyan H G, amire K H = {0} és K + H = G. Ehhez válasszuk H-t úgy, hogy maximális legyen G azon részcsoportjai között, melyeknek a K-val való metszete triviális. 13

15 14 Indirekte tegyük fel, hogy válsztható egy u G \ (K + H) elem. Mivel o(g) maximális rend G-ben, így p k u = 0 K + H. Legyen tehát 0 l k az a szám, amire p l u / (K + H) és p l+1 u (K +H). Vagyis v := p l u választással v / (K +H) és p v (K +H). Utóbbi alapján p v = r g + h alakú alkalmas r N,h H-ra. Mivel o(g) maximális rend G-ben, így p k v = 0, azaz p k 1 r g + p k 1 h = 0, és K H = {0} miatt ekkor p k 1 r g = p k 1 h = 0. De o(g) = p k, vagyis r = pt alkalmas t N-re. Így h = p (v t g). Legyen w := v t g. Nyilván w / K + H (hiszen ellenkező esetben v K +H), de p w H. Ezért w / H, azaz H,w bővebb részcsoport H-nál, és H, w : H = p. H választásából adódóan ekkor H, w metszete K-val nemtriviális, van benne egy s g 0 elem. Mivel H,w : H = p, így H,w -nek az egyetlen H-t szigorú értelemben tartalmazó részcsoportja maga H,w. Tehát H,s g = H,w, így w K + H, ellentmondás. Az indukciós feltevés szerint H előáll p-hatvány rendű ciklikus csoportok direkt összegeként. Ezzel minden készen áll ahhoz, hogy összefoglaljuk az Tétel bizonyítását. Bizonyítás: [Véges Abel-csoportok alaptétele] Az és Lemmák alapján megkaptuk a véges Abel-csoportok alaptételéből a létezésre vonatkozó állítás bizonyítását. Most megmutatjuk az egyértelműséget. Adott p prímre, mely osztja G -t, a Lemma szerint két felírásban megegyezik azon rész direkt összeg, mely összegyűjti a p-hatvány rendű ciklikusokat. Így az egyértelműséget elegendő p n -rendű Abel-csoportra igazolni. Legyen tehát p prím és G = p n egy Abel-csoport. Legyen G = Z p α 1 Z p α k, és tegyük fel, hogy α 1 α k. Számoljuk le G-ben a legfeljebb p l -rendű elemeket minden 1 l n-re. Megmutatjuk, hogy ez a (felírástól független) adathalmaz egyértelműen meghatározza k értékét és az {{α 1,...,α k }} multihalmazt. Minden 1 i n-re jelölje β i azon 1 j k indexek számát, amire α j i. (Spec: β 1 = k.) Legyen g G, és tegyük fel, hogy p l g = 0. Ha g = (g 1,...,g k ), akkor ez azzal ekvivalens, hogy 1 i k-ra p l g i = 0. Ilyen g i elemből Z p α i -ben (az 3.6. Következmény szerint) épp min(p α i, p l ) = p min(αi,l) van. (Spec: legfeljebb p-rendű elemből G-ben éppen p k van, ez meghatározza k értékét.) Ekkor tehát k i=1 p l -rendű elemek száma G-ben.. k p min(αi,l) i,l) = pi=1min(α egyértelműen meghatározott, hiszen ez épp a legfeljebb A G csoport tehát meghatározza k min(α i,l) értékét, ami éppen i=1 A k i=1 l i=1 min(α i,l) = l β l + (l 1) (β l 1 β l ) (β 2 β 1 ) + 1 (β 1 β 2 ) = l β i i=1 β i értékekből ( 1 l n-re) a β i értékek is kikövetkeztethetők. Persze a β 1,...,β n értékek triviális módon meghatározzák a k,α 1,...,α k értékeket, igazolva a felírás egyértelműségét.

16 3.2. Végesen generált Abel-csoportok. A következő tétel általánosítja a véges Abel-csoportok alaptételét. Tétel 3.15 (Végesen generált Abel-csoportok alaptétele). Legyen G egy végesen generált Abelcsoport. Ekkor G előáll végtelen ciklikus csoportok (i.e., (Z; +)-szal izomorf csoportok) és prímhatványrendű ciklikus csoportok direkt összegeként. A felírás a tagok sorrendjétől eltekintve egyértelmű. Lemma 3.16 (Egy számelméleti érdekesség). Legyenek z 1,...,z k Z, amikre (z 1 ;...;z k ) = 1. Ekkor van olyan A Z k k mátrix, aminek első sora (z 1,...,z k ) és det(a) = ±1. ( A 1 Z k k ) Bizonyítás: A bizonyítás z z k szerinti teljes indukcióval történik. Ha z z k = 1, akkor pontosan az egyik z i elem értéke ±1, a többi 0. Ez az eset triviális. Az általános esetben feltehető, hogy z 1 és z 2 nem nulla és z 1 z 2 > 0. Ekkor cseréljük le z 1 -et a z 1 z 2 egész számra. Ekkor az indukciós feltevés miatt ez a sor kiterjeszthető egy B mátrixszá úgy, hogy det(b) = ±1. Ebből az A mátrix úgy kapható meg, ha hozzáadjuk B második oszlopát az elsőhöz. Definíció Egy G csoportot torziócsoportnak nevezünk, ha benne minden elem rendje véges. Ha G egy Abel-csoport, akkor a G-beli véges rendű elemek részcsoportot alkotnak, ezt hívják G torziórészcsoportjának. Bizonyítás: [Végesen generált Abel-csoportok alaptétele] Létezés: Legyen {x 1,...,x k } minimális generátorrendszer, amire az (o(x 1 ),...,o(x k )) sorozat minimális a lexikografikus rendezés szerint (itt előfordulhatnak végtelen rendű elemek: a végtelenre úgy tekintünk, hogy az minden természetes számnál nagyobb). Azt állítjuk, hogy G = x 1 x k. Mivel definíció szerint {x 1,...,x k } generátorrendszer, így elég azt megmutatni, hogy ezek az elemek Z felett függetlenek. Tegyük fel, hogy ez nem így van, és legyen m j+1 x j m k x k = 0 úgy, hogy m j+1,...,m k Z és m j+1 0. Feltehető, hogy 0 < m j+1 < o(x j+1 ). Legyen m = (m j+1 ;...;m k ) és z i := m i m minden j + 1 i k-ra. Ekkor a Lemma alapján van olyan A Z (k j) (k j) aminek első sora épp (z j+1,...,z k ). Így A 1 Z (k j) (k j). Legyen x := (x 1,...,x k ) T és y := (x 1,...,x j,y j+1,...,y k ) T, ahol (y j+1,...,y k ) T = A (x j+1,...,x k ) T. Vagyis [ ] [ ] Ij 0 Ij 0 x = y, és 0 A 0 A 1 y = x mutatja, hogy x és y elemei ugyanazt a részcsoportot generálják G-ben (azaz G-t). Továbbá o(y j+1 ) m m j+1 < o(x j+1 ), ami ellentmond annak, hogy x-ben az elemrendek minimálisak a lexikografilkus rendezésre. Egyértelműség: Legyen G torziórészcsoportja G 0. Ez bármely felírásban éppen a véges komponensek direkt összege. Így a véges komponensek direkt összege minden felírásban ugyanaz, maguk a véges komponensek pedig emiatt izomorfia erejéig (sorrendtől eltekintve) egyértelműen meghatározottak (a véges Abel-csoportok alaptételében az egyértelműséget már megmutattuk). 15

17 16 Annyit kell még megmutatnunk, hogy a végtelen komponensek száma is egyértelmű. Belátjuk, hogy ez a szám éppen a G-ből kiválasztható olyan elemek maximális száma, amik függetlenek Z felett. (Véges Abel-csoportokra ez a szám 0.) Legyen tehát G egy felírásában r végtelen faktor. Ekkor G-ben van r független elem (Z felett), pl. azok az elemek a direkt összegben, amelyek valamely végtelen faktorban 1-et, a többi koordinátában 0-t vesznek fel. Másrészt legyen adott (r + 1) elem g 1,...,g r+1 G, ezek első r koordinátájából összeállítható a z 1,1... z 1,r. z r+1,1... z r+1,r Z (r+1) r mátrix. Erre tekinthetünk Q (r+1) r -beli mátrixként. Mivel rangja legfeljebb r, így alkalmas racionális együtthatókkal vett lineáris kombinációja a soroknak 0. Felszorozva a nevezőkkel megkapjuk a sorok egy egész együtthatós lineáris kombinációját is, ami 0. Ha az összes egész együtthatót megszorozzuk G 0 rendjével, akkor olyan n 1,...,n r+1 Z együtthatósorozatot kapunk, mellyel az n 1 g n r+1 g r+1 = 0. Megjegyzés A végesen generált Abel-csoportok alaptétele, a Jordan-normálalakról szóló tétel, valamint az a tétel, miszerint minden véges dimenziós vektortérnek van bázisa, egy tőről fakadnak. A közös általánosítás az ún. Főideálgyűrűk feletti végesen generált modulusok alaptétele. (Az Abel-csoportok épp a Z-modulusok, a K test feletti vektorterek pedig a K-modulusok. A Jordan-normálalak esetében a kapcsolat némileg bonyolultabb.) 3.3. Szemidirekt szorzat. Definíció 3.19 (Szemidirekt szorzat). Legyen N és H két csoport, és legyen adott egy ϕ : H Aut(N) homomorfizmus. Ekkor a H N alaphalmazon megadható egy csoport a következő szorzással: (h 1,n 1 ),(h 2,n 2 ) H N (h 1,n 1 )(h 2,n 2 ) = (h 1 h 2,ϕ(h 2 )(n 1 )n 2 ) Az egységelem (e H,e N ), az inverz (h,n) 1 = (h 1,ϕ(h) 1 (n 1 )). Jele: H ϕ N, vagy ha a ϕ homomorfizmust nem szeretnénk hangsúlyozni, akkor H N. Bizonyítás: A szorzás asszociatív: ((h 1,n 1 )(h 2,n 2 ))(h 3,n 3 ) = (h 1 h 2,ϕ(h 2 )(n 1 )n 2 )(h 3,n 3 ) = = (h 1 h 2 h 3,ϕ(h 3 )(ϕ(h 2 )(n 1 )n 2 )n 3 ) = (h 1 h 2 h 3,(ϕ(h 3 ) ϕ(h 2 ))(n 1 )ϕ(h 3 )(n 2 )n 3 ) = = (h 1 h 2 h 3,ϕ(h 2 h 3 )(n 1 )ϕ(h 3 )(n 2 )n 3 ) = = (h 1,n 1 )(h 2 h 3,ϕ(h 3 )(n 2 )n 3 ) = (h 1,n 1 )((h 2,n 2 )(h 3,n 3 )) Továbbá (e H,e N )(h,n) = (h,ϕ(h)(e N )n) = (h,n) = (he H,ϕ(e H )(n)e N ) = (h,n)(e H,e N ), és

18 17 (h,n)(h 1,ϕ(h) 1 (n 1 )) = (e H,ϕ(h) 1 (n)ϕ(h) 1 (n 1 )) = = (e H,ϕ(h) 1 (e N )) = (e H,e N ) = (e H,n 1 n) = = (e H,ϕ(h)(ϕ(h) 1 (n 1 ))n) = (h 1,ϕ(h) 1 (n 1 ))(h,n) Ha G = H N, akkor G-ben a (h,e N ) alakú elemek (h H) egy H-val izomorf részcsoportot alkotnak, az (e H,n) alakú elemek (n N) pedig egy N-nel izomorf normálosztót. Megfeleltetve H-t és N-et ezeknek, fennáll, hogy H N = {e} és H,N = HN = NH = G. Megmutatjuk, hogy mindez elégséges ahhoz, hogy G előálljon szemidirekt szorzatként. Tétel 3.20 (A szemidirekt szorzat belső jellemzése). Legyen G egy csoport, melyben H G és N G-re H N = {e} és H,N = G. Ekkor (G = HN és) tetszőleges g G egyértelműen felírható g = hn, h H,n N alakban, és G = H N. Bizonyítás: Az első pont éppúgy igazolható, mint direkt szorzatra. Mivel N G, így tetszőleges h H elemmel való α h konjugálás (x h 1 xh) megszorítható N-re, és annak automorfizmusa. Legyen ϕ : H Aut(N), Ekkor tetszőleges h 1,h 2 H,n 1,n 2 N elemekre h α h N h 1 n 1 h 2 n 2 = h 1 h 2 h 1 2 n 1h 2 n 2 = h 1 h 2 ϕ(h 2 )(n 1 )n 2 Tehát ismét az egyértelmű g = hn felírásnak megfelelően definiálhatjuk a G H N bijekciót: hn (h,n). Ez egy G H ϕ N izomorfizmus. Egy speciális eset az úgynevezett holomorf. Definíció [Holomorf] Legyen G egy tetszőleges csoport. Ekkor Aut(G) id G a G csoport holomorfja. Jelölése: Hol(G). Ekkor tehát G Hol(G). Ebben a bővebb csoportban G minden automorfizmusa egy (ideális) elemmel való konjugálás: α Aut(G) esetén (α,e G ) 1 (id G,g)(α,e G ) = (α 1,e G )(id G,g)(α,e G ) = = (α 1,e G )(α,α(g)) = (id G,α(g)) ami épp azt jelenti, hogy ha Hol(G)-ben az α automorfizmusnak megfelelő elemmel konjugáljuk a g-nek megfelelő G-beli elemet, akkor az α(g)-nek megfelelő G-beli elemet kapjuk. Példa 3.2. Hol(Z 3 ) = S 3 Példa 3.3. D n = Z2 Z n, a nemtrivális (2-rendű) automorfizmus Z n -ben itt az inverzképzés.

19 18 Megjegyezzük, hogy minden direkt szorzat egyben szemidirekt szorzat is; ehhez a ϕ homomorfizmust a triviális homomorfizmusnak kell válsztanunk, vagyis ami H minden elemét az identitáshoz rendeli. Példa 3.4 (Az affin geometria alaptétele). Legyen K egy test és V egy véges dimenziós vektortér K felett. Jól ismert tétel, miszerint a V -ből képzett A V affin geometria bijektív kollineációi (A V A V egyenestartó bijekciók) éppen a szemiaffin leképezések, vagyis azok, amik felírhatók egy V -beli szemilineáris transzformáció és egy eltolás kompozíciójaként. Egy ϕ : V V, ϕ(0) = 0 transzformáció szemilineáris, ha alkalmas α Aut(K) testautomorfizmusra fennáll, hogy k K,u,v V -re ϕ(u + v) = ϕ(u) + ϕ(v) és ϕ(ku) = α(k)ϕ(u). Ezek közül a bijektívek éppen egy GL(V )-beli lineáris transzformációnak és egy α Aut(K) testautomorfizmusnak a kompozíciói. V bijektív szemilineáris transzformációinak halmazát ΓL(V ) jelöli. Könnyen látható, hogy ebben GL(V ) (a lineáris transzformációk csoportja) egy normálosztó, és a testautomorfizmusok halmaza egy ettől diszjunkt részcsoport. Vagyis ΓL(V ) = Aut(K) GL(V ). Az összes bijektív kollineáció csoportját úgy kapjuk, ha ezeket komponáljuk az eltolásokkal. Abban az eltolások részcsoportja normálosztó, tehát az A V affin geometria "szimmetriáinak" csoportja (logikus a geometria szimmetriáinak azokat a permutációkat tekinteni, amik megőrzik a geometriai struktúrát) felbontható a ΓL(V ) (V ;+) szemidirekt szorzatra. Összegezve, A V bijektív kollineációi: (Aut(K) GL(V )) (V ;+). Példa 3.5 (A projektív geometria alaptétele). Legyen K egy test és V = K 3 egy háromdimenziós vektortér K felett. Ekkor P V jelöli azt a projektív síkot, melynek alaphalmaza (V \ {0})/, ahol u v k K : ku = v. Jól ismert tétel, miszerint a V -ből képzett P V projektív sík bijektív kollineációi (P V P V egyenestartó bijekciók) éppen a szemiprojektív leképezések, vagyis azok, amik egy V -beli szemilineáris transzformációból származtathatók. Ez alatt azt értjük, hogy a ΓL(V ) csoport hatását tekintjük a (V \ {0})/ halmazon. Ez a szemilinearitás miatt jóldefiniált, és ΓL(V )-beli elemek pontosan akkor indukálják ugyanazt a leképezést a (V \ {0})/ halmazon, ha egymás testelemszeresei. Vagyis a csoporthatás magjától úgy szabadulhatunk meg, ha a ΓL(V ) csoportot lefaktorizáljuk a skalármátrixok által alkotott normálosztóval (H F : ez épp a csoport centruma). Így kapjuk a PΓL(V ) csoportot. Analóg módon (és teljesen hasonló motivációból) definiálhatjuk a GL(V )/Z(GL(V )) = PGL(V ) csoportot is. (H F : itt is a centrummal faktorizáltunk.) Az előző példa mintájára PΓL(V ) = Aut(K) PGL(V ). Valójában megfelelő módon definiálva a projektív tereket tetszőleges n 2 dimenziós V vektortérből kiindulva, és megfelelő elvárásokat támasztva a szimmetriacsoportra, minden dimenzióban PΓL(V ) = Aut(K) PGL(V ) a projektív tér szimmetriacsoportja.

20 19 Kezdjük egy kis ismétléssel. 4. NEVEZETES RÉSZCSOPORTOK ÉS CSOPORTHATÁSOK Definíció 4.1 (kommutátor). Legyen G egy csoport, a,b G. Ekkor [a,b] := a 1 b 1 ab az a és b elemek kommutátora. Állítás 4.2. [a,b] = e ab = ba Definíció 4.3. Legyen G egy csoport, g G, H G. A g elem centralizátora C G (g) = {a G [a,g] = e}. A H részcsoport normalizátora N G (H) = {a G a 1 Ha H}. G kommutátor-részcsoportja G = [a,b] a,b G G centruma Z(G) = C G (h). h G Állítás 4.4. Legyen G egy csoport, g G, H G. Ekkor C G (g) G, és G : C G (g) a g konjugáltosztályának mérete. N G (H) G a legnagyobb részcsoport G-ben, amiben H normálosztó, és G : N G (H) a H részcsoport különböző konjugáltjainak a szám(osság)a. G G a legkisebb normálosztó G-ben, ami szerinti faktorcsoport kommutatív. Z(G) G. Az állítás első két pontja jól megfogalmazható a csoporthatások nyelvén Csoporthatások. Definíció 4.5. Legyen G egy csoport és X egy halmaz. Egy ϕ : G S X homomorfizmust csoporthatásnak nevezünk. Megjegyzés 4.6 (Alternatív definíció). Legyen G egy csoport és X egy halmaz, továbbá Φ : G X X egy olyan leképezés, amire: x X-re Φ(e,x) = x, és g,h G,x X-re Φ(g,Φ(h,x)) = Φ(gh,x) Ekkor a (G,X,Φ) hármast csoporthatásnak nevezzük. Gyakorta a körülményes jelölések helyett egyszerűen g x vagy gx is használatos. H F : Mutassuk meg a két definíció ekvivalenciáját. Definíció 4.7. Legyen adott egy ϕ : G S X csoporthatás, és legyen g G,x X. Ekkor x orbitja az Orb(x) = {y X h G : ϕ(h)(x) = y}. Az x elem stabilizátora: Stab G (x) = {h G ϕ(h)(x) = x}. Ez G-nek egy részcsoportja.

21 20 A g csoportelem fixpontjainak halmaza Fix(g) = {y X ϕ(g)(y) = y}. Megjegyzés 4.8. Az orbitok a következő ekvivalenciareláció ekvivalenciaosztályai: x y g G : ϕ(g)(x) = y. Állítás 4.9. Legyen adott egy ϕ : G S X csoporthatás, és legyen x X. Ekkor Orb(x) = G : Stab G (x). Bizonyítás: g,h G-re ϕ(g)(x) = ϕ(h)(x) ϕ(gh 1 )(x) = x gh 1 Stab G (x) g 1 Stab G (x) = h 1 Stab G (x). Példa 4.1. Legyen G tetszőleges csoport, g G, H G. Már definiáltuk az α : G Aut(G), h α h leképezést, ahol α h a h elemmel való konjugálás G alaphalmazán. Ez Aut(G) S G alapján egy csoporthatás. Egy elem orbitja épp a konjugáltosztálya, egy a G elem stabilizátora pedig C G (a). Erre a csoporthatásra felírva a 4.9. Állítást épp azt kapjuk, hogy a centralizátor indexe a konjugáltosztály mérete. Hasonlóan definiálhatjuk egy elem hatását egy részcsoporton a konjugálással. Legyen tehát Sub(G) a G részcsoportjainak halmaza, és ϕ(g)(h) := g 1 Hg tetszőleges g G,H G esetén. Ekkor ϕ : G S Sub(G) egy csoporthatás. Erre felírva a 4.9. Állítást épp azt kapjuk, hogy a normalizátor indexe a részcsoport konjugáltjainak számossága. Tétel 4.10 (Burnside-lemma). Legyen adott egy véges G csoport, egy véges X halmaz és egy ϕ : G S X csoporthatás. Ekkor 1 G Fix(g) az orbitok száma. g G Bizonyítás: A bizonyítás a kettős leszámlálás módszerén alapul. Legyen U = {(g,x) G X ϕ(g)(x) = x}. Az U halmaz elemszámát kétféleképpen számolhatjuk le: G illetve X elemei szerint csoportosítva a párokat. Ekkor U = G x X g G Fix(g). Másrészt a 4.9. Állítás miatt U = x X Stab G (x) = x X G Orb(x) = 1 Orb(x). Legyenek O 1,...O k a csoporthatás orbitjai. A szummában a tagokat orbitonként csoportosítva egy orbiton az összeg éppen 1 lesz: G x X G k, amit U másik felírásával összehasonlítva g G adódik. 1 Orb(x) = G k 1 i=1 x O i Fix(g) = G k és 1 G g G O i = G k 1 = i=1 Fix(g) = k Definíció Egy csoporthatás tranzitív, ha egyetlen orbitja van. Általánosabban, egy ϕ : G S X csoporthatás k-tranzitív, ha tetszőleges páronként különböző a 1,...,a k X és páronként különböző b 1,...,b k X elemekre létezik olyan g G, amire ϕ(g)(a i ) = b i minden 1 i k esetén.

22 Példa 4.2. Legyen G egy csoport és H G. Ekkor G hat a H baloldali mellékosztályainak halmazán: ϕ(g)(ah) := g 1 ah. Ez minden esetben tranzitív csoporthatást definiál. (H = {e} választással megkapjuk Cayley reprezentációs tételét, lásd Tétel.) A példában szereplő állítás lényegében előállítja az összes tranzitív csoporthatást. Definíció 4.12 (Csoporthatások izomorfiája). Legyen adott egy ϕ : G S X és egy ψ : H S Y csoporthatás. Ezek izomorfak, ha létezik olyan ι : G H csoportizomorfizmus és f : X Y bijekció, amire f (ϕ(g)(x)) = ψ(ι(g))( f (x)) minden g G,x X esetén. Állítás Legyen adott egy ϕ : G S X tranzitív csoporthatás. Legyen H := Stab G (x) valamely x X elemre. Ekkor G hatása H baloldali mellékosztályain a balról szorzással izomorf a ϕ : G S X csoporthatással. Bizonyítás: Minden y X elem felírható ϕ(g y )(x) alakban alkalmas g y G-re. Az alaphalmazok közti bijekció ennek megfelelően legyen f : X (G : H), y g 1 y H, ahol (G : H) jelöli a H baloldali mellékosztályainak halmazát G-ben. (A ι : G G izomorfizmus az identitás.) Ekkor f jóldefiniált, lásd a 4.9. Állítás bizonyítását. Továbbá tetszőleges g G-re f (ϕ(g)(y)) = f (ϕ(g)(ϕ(g y )(x))) = f (ϕ(g y g)(x))), mert ϕ homomorfizmus, és ez f definíciója alapján éppen (g y g) 1 H = g 1 (g 1 y H) = g 1 f (y), ami a két csoporthatás izomorfiáját mutatja. Állítás Legyen adott egy k 2 természetes szám és egy ϕ : G S X csoporthatás, X k. Az alábbiak ekvivalensek. (1) A ϕ : G S X csoporthatás k-tranzitív. (2) A ϕ : G S X csoporthatás tranzitív és bármely x X-re Stab G (x) hatása az X \ {x} halmazon (k 1)-tranzitív (3) A ϕ : G S X csoporthatás tranzitív és valamely x X-re Stab G (x) hatása az X \ {x} halmazon (k 1)-tranzitív Bizonyítás: (1) (2) Definíció szerint. (2) (3) Triviális. (3) (1) Legyenek adottak a páronként különböző a 1,...,a k X és páronként különböző b 1,...,b k X elemek. A tranzitivitás miatt vannak olyan g,h G elemek, amikre ϕ(g)(a 1 ) = x és ϕ(h)(b 1 ) = x. Továbbá Stab G (x) (k 1)-tranzitivitása miatt van olyan f Stab G (x), amire ϕ( f )(ϕ(g)(a i )) = ϕ(h)(b i ) teljesül minden 2 i k esetén. Ekkor ϕ(g f h 1 ) olyan permutációja X-nek, aminél a i képe b i minden 1 i k esetén. Példa 4.3. A testekkel koordinátázható affin terek kollineációinak csoportja (lásd 3.4. Példa) tranzitívan hat az affin téren. Valóban, eltolás segítségével tetszőleges pontot teszőleges másik pontba el tudunk vinni. Egy elem stabilizátora éppen a szemilineáris transzformációk ΓL(V ) csoportja. A megfeleltetés úgy kapható, ha a tér adott pontját (amelyiknek a stabilizátorát vettük) 21

23 22 origónak képzeljük, és felveszünk ebből kiindulva egy bázist. (A megfeleltetés nem természetes, a szó kategóriaelméleti értelmében.) Elhagyva ezt az origónak kinevezett pontot az alaphalmazból, a szemilineáris transzformációk csoportja még mindig tranzitív. (Bármely két nemnulla u, v V vektorhoz létezik olyan invertálható lineáris transzformációja V -nek, ami u-t v-be viszi.) Így az affin terek kollineációinak csoportja 2-tranzitív. Sőt, ehhez elegendő GL(V )-beli transzformációkat alkalmazni, nincs szükség testautomorfizmusokra. Vagyis GL(V ) (V,+) az értelemszerű hatással szintén 2-tranzitív. Az affin esetben általában itt ér véget a történet: ha u 1,u 2 összefüggők, de v 1,v 2 nem, akkor nyilván nincs olyan invertálható lineáris transzformációja V - nek (sőt nincs olyan kollineáció), ami az (u 1,u 2 ) párt (v 1,v 2 )-be viszi. Vagyis GL(V ) (V,+) (és az affin terek kollineációinak csoportja) általában nem 3-tranzitív. (Általában?) Példa 4.4. Adott K test mellett PΓL 2 (K) tekinthető a projektív egyenes szimmetriacsoportjának. (Miért?) Geometriailag ezt a hatást a K { } alaphalmazon képzelhetjük el. ( a végtelen távoli pont, valójában ez az (1,0) T K 2 vektor ekvivalenciaosztálya, míg K-nak megfelelnek a (k,1) T alakú elemek ekvivalenciaosztályai, k K.) Ezen tehát definiálható PΓL 2 (K) hatása a szokásos geometriai [ értelemben. ] Egyenlőre szorítkozzunk csak PGL 2 (K) hatásának vizsgálatára. Egy mátrixszal való szorzás ekkor a végtelen távoli (1,0) pontot az a 1,1 a 1,1 a 1,2 a a 2,1 a 2,1 2,2 pontba viszi (a fenti megfeleltetést alkalmazva, és a 0 nevezőjű törteket -nek definiálva), egy k K pontot pedig az a 1,1k+a 1,2 a 2,1 k+a 2,2 elembe (értelemszerűen a a 2,2 a 2,1 képe ). Így kapjuk a projektív egyenes Möbius-transzformációinak csoportját, ami tehát PGL 2 (K) hatása a projektív egyenesen a fenti megfeleltetéssel. A[ végtelen távoli ] pont stabilizátora a felső háromszögmátrixok (mellékosztályainak) halmaza: (1,0) T (1,0) T a 2,1 = 0. Ez 2-tranzitívan hat K a 1,1 a 1,2 pon- a 2,1 a 2,2 tjain. Ennek belátásához elég megmutatni, hogy pl. a 0 és 1 elemekből képzett rendezett pár bármilyen x 1,x 2 K, x 1 x 2 párba átvihető alkalmas (a pontot fixáló) Möbius-transzformációval. A 2-tranzitivitás definíciója alapján tehát olyan a 1,1,a 1,2,a 2,2 K elemeket keresünk, amikre a 1,1 0+a 1,2 a 2,2 = x 1 és a 1,1 1+a 1,2 a 2,2 = x 2 (a kissé megtévesztő jelölés ellenére a 1,1,a 1,2,a 2,2 az ismeretlenek és x 1,x 2 adott paraméterek.) Feltétel még, hogy a 1,1,a 2,2 0 (hiszen a mátrix determinánsa nem 0). Az egyenletrendszert megoldva a 1,1 a 2,2 = x 2 x 1 és a 1,2 a 2,2 = x 1, vagyis a 2-tranzitivitás igazolása mellett azt is megkaptuk, hogy skalárszorzó erejéig pontosan egy olyan mátrix van, amivel való szorzás egy adott elempárt egy másik adott elempárba visz. Ez úgy fogalmazható meg, hogy PGL 2 (K) hatása a projektív egyenesen szigorúan 3-tranzitív ( sharply 3-transitive ), ami a 3- tranzitivitásnál annyival állít többet, hogy egyértelműen létezik adott hármast adott hármasba átvivő csoportelem. Ez alapján nem várható, hogy a hatás 4-tranzitív legyen. Valóban, könnyen ellenőrizhető, hogy bármely GL 2 (K)-beli mátrixszal való szorzás megőrzi 4 elem kettősviszonyát.

24 Permutációcsoportok. Definíció Legyen adott egy X halmaz és egy G S X csoport. Ekkor G egy permutációcsoport. A permutációcsoport a csoporthatás egy speciális esetének tekinthető: ha ϕ : G S X injektív (,i.e., Ker(ϕ) triviális), akkor ϕ beágyazza a G csoportot S X -be. Az ilyen csoporthatásokat szokás hűségesnek is nevezni. Mivel a permutációcsoportok speciális csoporthatások, így az előző alfejezetben igazolt tételek mind felírhatók rá. Az alfejezet további részében szinte kizárólag tranzitív permutációcsoportokkal kapcsolatos fogalmakat és tételeket tekintünk át. A Állítás miatt tranzitív G S X permutációcsoportok esetén nincs lényegi különbség aközött, ha permutációcsoportként vagy absztrakt csoportként tekintünk G-re: a hatást egyértelműen meghatározza egy pont stabilizátora, ami G-nek egy részcsoportja. Definíció Egy G S X permutációcsoport szemireguláris ha az egységelemet leszámítva minden eleme fixpontmentes. Reguláris, ha szemireguláris és tranzitív. ( szigorúan 1-tranzitív) Megjegyzés A Cayley-tétel bizonyításánál megadott permutációcsoport reprezentációja a G csoportnak reguláris. Adott K test feletti V vektortérre (V,+) hatása az affin téren reguláris. Definíció Legyen f : A A egy függvény és R A n egy n-változós reláció. Azt mondjuk, hogy f megőrzi R-et, ha minden (a 1,...,a n ) R esetén ( f (a 1 ),..., f (a n )) R. Továbbá f erősen megőrzi R-et, ha minden (a 1,...,a n ) A n esetén (a 1,...,a n ) R ( f (a 1 ),..., f (a n )) R. Hasonlóan A n A n alakú függvények halmazára is alkalmazzuk ezeket a fogalmakat, ha a függvényhalmaz minden elemére fennállnak. Spec.: egy permutációcsoport megőriz (ill. erősen megőriz) egy relációt, ha benne minden permutáció megőrzi (ill. erősen megőrzi) az adott relációt. Megjegyzés Az egyenlőség relációt minden függvény megőrzi, és pontosan az injektív függvények őrzik meg erősen. Egy permutációcsoport pontosan akkor őriz meg egy relációt, ha erősen is megőrzi azt. Vigyázat: egyetlen permutációra viszont nem feltétlenül igaz hasonló állítás! Pl. az f : Z Z, x x+1 megőrzi a pozitív számok halmazát (ez egy egyváltozós reláció), de f (0) = 1, így erősen nem őrzi meg azt Primitív permuatációcsoportok. Definíció Egy G S X permutációcsoport primitív, ha tranzitív és nem őriz meg egyetlen nemtriviális ekvivalenciarelációt sem (az = és az X X relációkat minden függvény megőrzi, ebben az esetben ezek a triviális ekvivalenciarelációk). Ellenkező esetben imprimitív permutációcsoportról beszélünk.

25 24 Megjegyzés Általában csoporthatásra is volna értelme, de lényegében nem nyerünk vele: ϕ : G S X primitív G/Ker(ϕ) primitív. Definíció 4.22 (Imprimitivitási tartomány). Legyen adott egy G S X permutációcsoport. A X halmaz imprimitivitási tartomány, ha tetszőleges g G-re g = /0 vagy. Állítás Egy G S X tranzitív permutációcsoport pontosan akkor primitív, ha az {x} és az X halmaztól eltekintve nincs imprimitivitási tartománya. Bizonyítás: Ha egy imprimitivitási tartomány, akkor a h alakú halmazok (h G) X egy partícióját adják. Az ennek megfelelő ekvivalenciarelációt (x y x és y ugyanabban a h alakú halmazban van) G megőrzi: g G-re és x y esetén ha x,y h, akkor gx,gy (gh)( ). Így primitív permutációcsoportnak nem lehet valódi nemtriviális imprimitivitási tartománya. Ha pedig a csoport megőriz egy ekvivalenciarelációt, akkor annak ekvivalenciaosztályai imprimitivitási tartományok. Állítás Ha G S X 2-tranzitív, akkor primitív. Bizonyítás: Egy 2-tranzitív permutációcsoport csak az /0,=, és az X X relációkat őrzi meg a 2-változós relációk közül. A primitív permutációcsoportok osztálya tehát a tranzitív és a 2-tranzitív permutációcsoportok osztálya között foglal helyet. Megjegyzés O Nan és Scott tételének köszönhetően jól használható leírást kaphatunk a véges primitív permutációcsoportokra. (O Nan és Scott eredetileg a véges szimmetrikus csoportok maximális részcsoportjaira adtak egy relatíve világos leírást, majd ezt az eredményt többen továbbfejlesztették.) A leírás igen bonyolult, előnye, hogy több osztályba sorolja a véges primitív permutációcsoportokat, melyek külön-külön viszonylag jól átláthatók. A leírásban szereplő osztályozásban fontos szerep jut a véges egyszerű csoportoknak és a koszorúszorzat konstrukciójának. (Utóbbit lásd lentebb.) A tétel igazi ereje abban rejlik, hogy a véges egyszerű csoportokat klasszifikálták, így egy primitív csoportokról szóló állítás vizsgálatánál az ezekkel kapcsolatos osztályokra az O Nan-Scott tételben gyakran könnyen ellenőrizhető az adott állítás. Definíció 4.26 (Koszorúszorzat). Legyen X véges halmaz és ϕ : H S X egy csoporthatás. Legyen G egy tetszőleges csoport. Legyen B = G X = { f f : X G} csoport a koordinátánkénti szorzással, vagyis minden x X esetén tekintjük G-nek egy G x példányát, és ezeket direkt szorozzuk. (Ha pl. X = {x 1,...x n }, akkor B = G n.) Ekkor H hat B-n: ψ : H Aut(B), ψ(h)( f )(x) = f (ϕ(h)(x)). (A másik jelöléssel: (h 1 f )(x) = f (h 1 x).) Így definiálható a H ψ B szemidirekt szorzat. Ennek jelölése G X H vagy GWr X H vagy Gwr X H, illetve alsó indexben jelölhetjük a ϕ homomorfizmust is. B a koszorúszorzat bázisa. A reguláris koszorúszorzat ennek a speciális esete, amikor X = H (és ϕ = id H ). Ezt (is) szokás G H vagy GWrH vagy GwrH-val jelölni. De ugyanez a jelölés olyankor is használatos, ha H hatása értelemszerű (pl. H = S n ).

Csoportok II március 7-8.

Csoportok II március 7-8. Csoportok II 2014 március 7-8. 1. Mellékosztályok 2. Lagrange tétele 3. Kompatibilis osztályozás, kongruenciareláció 4. Normálosztó, faktorcsoport 5. Konjugálás 6. Homomorfizmus, homomorfiatétel 7. Permutációcsoportok

Részletesebben

3. Feloldható csoportok

3. Feloldható csoportok 3. Feloldható csoportok 3.1. Kommutátor-részcsoport Egy csoport két eleme, a és b felcserélhető, ha ab = ba, vagy átrendezve az egyenlőséget, a 1 b 1 ab = 1. Ezt az [a,b] = a 1 b 1 ab elemet az a és b

Részletesebben

Diszkrét matematika 2. estis képzés

Diszkrét matematika 2. estis képzés Diszkrét matematika 2. estis képzés 2018. tavasz 1. Diszkrét matematika 2. estis képzés 4-6. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Komputeralgebra Tanszék

Részletesebben

MM CSOPORTELMÉLET GYAKORLAT ( )

MM CSOPORTELMÉLET GYAKORLAT ( ) MM4122-1 CSOPORTELMÉLET GYAKORLAT (2008.12.01.) 1. Ismétlés szeptember 1.szeptember 8. 1.1. Feladat. Döntse el, hogy az alábbi állítások közül melyek igazak és melyek (1) Az A 6 csoportnak van 6-odrend

Részletesebben

1. Mellékosztály, Lagrange tétele

1. Mellékosztály, Lagrange tétele 1. Mellékosztály, Lagrange tétele 1.1. Definíció. Legyen (G, ) csoport, H G részcsoport és g G tetszőleges elem. Ekkor a {gh h H} halmazt a H részcsoport g elem szerinti baloldali mellékosztályának nevezzük

Részletesebben

MM4122/2: CSOPORTELMÉLET GYAKORLAT ( ) 1. Ismétlés február 8.február Feladat. (2 pt. közösen megbeszéltük)

MM4122/2: CSOPORTELMÉLET GYAKORLAT ( ) 1. Ismétlés február 8.február Feladat. (2 pt. közösen megbeszéltük) MM4122/2: CSOPORTELMÉLET GYAKORLAT (2007.05.11) 1. Ismétlés február 8.február 15. 1.1. Feladat. (2 pt. közösen megbeszéltük) (1) Egy csoport rendelkezhet egynél több egységelemmel. (2) Bármely két háromelem

Részletesebben

1. Részcsoportok (1) C + R + Q + Z +. (2) C R Q. (3) Q nem részcsoportja C + -nak, mert más a művelet!

1. Részcsoportok (1) C + R + Q + Z +. (2) C R Q. (3) Q nem részcsoportja C + -nak, mert más a művelet! 1. Részcsoportok A részcsoport fogalma. 2.2.15. Definíció Legyen G csoport. A H G részhalmaz részcsoport, ha maga is csoport G műveleteire nézve. Jele: H G. Az altér fogalmához hasonlít. Példák (1) C +

Részletesebben

Csoporthatások. 1 Alapfogalmak 1 ALAPFOGALMAK. G csoport hatása az X halmazon egy olyan µ: G X X leképezés, amelyre teljesül

Csoporthatások. 1 Alapfogalmak 1 ALAPFOGALMAK. G csoport hatása az X halmazon egy olyan µ: G X X leképezés, amelyre teljesül 1 ALAPFOGALMAK Csoporthatások 1 Alapfogalmak G csoport hatása az X halmazon egy olyan µ: G X X leképezés, amelyre teljesül és µ(g, µ(h, x)) = µ(gh, x) µ(1 G, x) = x minden g, h G és x X esetén. Multiplikatív

Részletesebben

Algebra és számelmélet blokk III.

Algebra és számelmélet blokk III. Algebra és számelmélet blokk III. 2008/2009 tavasz Károlyi Gyula órái alapján Molnár Attila 2. óra 2009. március 10. 1. Generált, normális és karakterisztikus részcsoportok 1.1. Definíció (Generált részcsoport).

Részletesebben

Gy ur uk aprilis 11.

Gy ur uk aprilis 11. Gyűrűk 2014. április 11. 1. Hányadostest 2. Karakterisztika, prímtest 3. Egyszerű gyűrűk [F] III/8 Tétel Minden integritástartomány beágyazható testbe. Legyen R integritástartomány, és értelmezzünk az

Részletesebben

Diszkrét matematika 2. estis képzés

Diszkrét matematika 2. estis képzés Diszkrét matematika 2. estis képzés 2018. tavasz 1. Diszkrét matematika 2. estis képzés 7. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Komputeralgebra Tanszék

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I. 4 IV. FÜGGVÉNYEk 1. LEkÉPEZÉSEk, függvények Definíció Legyen és két halmaz. Egy függvény -ből -ba egy olyan szabály, amely minden elemhez pontosan egy elemet rendel hozzá. Az

Részletesebben

Általános algebra. 1. Algebrai struktúra, izomorfizmus. 3. Kongruencia, faktoralgebra március Homomorfizmus, homomorfiatétel

Általános algebra. 1. Algebrai struktúra, izomorfizmus. 3. Kongruencia, faktoralgebra március Homomorfizmus, homomorfiatétel 1. Algebrai struktúra, izomorfizmus Általános algebra 2. Részalgebra, generálás 3. Kongruencia, faktoralgebra 2013 március 8. 4. Homomorfizmus, homomorfiatétel 1. Algebrai struktúra, izomorfizmus 2. Részalgebra,

Részletesebben

1. előadás: Halmazelmélet, számfogalom, teljes

1. előadás: Halmazelmélet, számfogalom, teljes 1. előadás: Halmazelmélet, számfogalom, teljes indukció Szabó Szilárd Halmazok Halmaz: alapfogalom, bizonyos elemek (matematikai objektumok) összessége. Egy halmaz akkor adott, ha minden objektumról eldönthető,

Részletesebben

1. Mondjon legalább három példát predikátumra. 4. Mikor van egy változó egy kvantor hatáskörében?

1. Mondjon legalább három példát predikátumra. 4. Mikor van egy változó egy kvantor hatáskörében? Definíciók, tételkimondások 1. Mondjon legalább három példát predikátumra. 2. Sorolja fel a logikai jeleket. 3. Milyen kvantorokat ismer? Mi a jelük? 4. Mikor van egy változó egy kvantor hatáskörében?

Részletesebben

ELTE IK Esti képzés tavaszi félév. Tartalom

ELTE IK Esti képzés tavaszi félév. Tartalom Diszkrét Matematika 2 vizsgaanyag ELTE IK Esti képzés 2017. tavaszi félév Tartalom 1. Számfogalom bővítése, homomorfizmusok... 2 2. Csoportok... 9 3. Részcsoport... 11 4. Generátum... 14 5. Mellékosztály,

Részletesebben

Vizsgatematika Bevezetés a matematikába II tárgyhoz tavasz esti tagozat

Vizsgatematika Bevezetés a matematikába II tárgyhoz tavasz esti tagozat 8.2. Gyűrűk Fogalmak, definíciók: Gyűrű, kommutatív gyűrű, integritási tartomány, test Az (R, +, ) algebrai struktúra gyűrű, ha + és R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ) félcsoport,

Részletesebben

Halmaz: alapfogalom, bizonyos elemek (matematikai objektumok) Egy halmaz akkor adott, ha minden objektumról eldönthető, hogy

Halmaz: alapfogalom, bizonyos elemek (matematikai objektumok) Egy halmaz akkor adott, ha minden objektumról eldönthető, hogy 1. előadás: Halmazelmélet Szabó Szilárd Halmazok Halmaz: alapfogalom, bizonyos elemek (matematikai objektumok) összessége. Egy halmaz akkor adott, ha minden objektumról eldönthető, hogy hozzátartozik-e,

Részletesebben

Diszkrét matematika 2.

Diszkrét matematika 2. Diszkrét matematika 2. 2018. november 23. 1. Diszkrét matematika 2. 9. előadás Fancsali Szabolcs Levente nudniq@cs.elte.hu www.cs.elte.hu/ nudniq Komputeralgebra Tanszék 2018. november 23. Diszkrét matematika

Részletesebben

Klasszikus algebra előadás. Waldhauser Tamás április 28.

Klasszikus algebra előadás. Waldhauser Tamás április 28. Klasszikus algebra előadás Waldhauser Tamás 2014. április 28. 5. Számelmélet integritástartományokban Oszthatóság Mostantól R mindig tetszőleges integritástartományt jelöl. 5.1. Definíció. Azt mondjuk,

Részletesebben

Diszkrét matematika II., 8. előadás. Vektorterek

Diszkrét matematika II., 8. előadás. Vektorterek 1 Diszkrét matematika II., 8. előadás Vektorterek Dr. Takách Géza NyME FMK Informatikai Intézet takach@inf.nyme.hu http://inf.nyme.hu/ takach/ 2007.??? Vektorterek Legyen T egy test (pl. R, Q, F p ). Definíció.

Részletesebben

Hadamard-mátrixok Előadó: Hajnal Péter február 23.

Hadamard-mátrixok Előadó: Hajnal Péter február 23. Szimmetrikus kombinatorikus struktúrák MSc hallgatók számára Hadamard-mátrixok Előadó: Hajnal Péter 2012. február 23. 1. Hadamard-mátrixok Ezen az előadáson látásra a blokkrendszerektől független kombinatorikus

Részletesebben

Vektorterek. Több esetben találkozhattunk olyan struktúrával, ahol az. szabadvektorok esetében, vagy a függvények körében, vagy a. vektortér fogalma.

Vektorterek. Több esetben találkozhattunk olyan struktúrával, ahol az. szabadvektorok esetében, vagy a függvények körében, vagy a. vektortér fogalma. Vektorterek Több esetben találkozhattunk olyan struktúrával, ahol az összeadás és a (valós) számmal való szorzás értelmezett, pl. a szabadvektorok esetében, vagy a függvények körében, vagy a mátrixok esetében.

Részletesebben

Ha G egy csoport, akkor g G : gg = Gg = G (mert gg G evidens és y G : y = g(g 1 y) gg, tehát G gg, ahonnan G = gg, hasonlóan a másik).

Ha G egy csoport, akkor g G : gg = Gg = G (mert gg G evidens és y G : y = g(g 1 y) gg, tehát G gg, ahonnan G = gg, hasonlóan a másik). 4. Részcsoportok 4.A. Csoport részhalmazainak félcsoportja Legyen (G, ) egy csoport és tekintsük G részhalmazait. Ha H, K G (H, K P(G)) definiáljuk ezek szorzatát így: HK = {hk : h H, k K}. Ha H = {h}

Részletesebben

Fejezetek az algebrából jegyzet másodéves Matematika BSc hallgatóknak

Fejezetek az algebrából jegyzet másodéves Matematika BSc hallgatóknak Fejezetek az algebrából jegyzet másodéves Matematika BSc hallgatóknak Horváth Gábor Debreceni Egyetem 2016. május 10. Tartalomjegyzék Bevezetés 4 1. Sylow részcsoportok 5 1.1. Hatás...............................

Részletesebben

Egy kis csoportos elmélet

Egy kis csoportos elmélet Egy kis csoportos elmélet Molnár Attila 1. Röviden és tömören és keveset... 1. Definíció (Csoport). Egy G halmaz csoport, ha értelmezett rajta egy művelet, melyre teljesül, hogy Asszociatív: Van neutrális

Részletesebben

13.1.Állítás. Legyen " 2 C primitív n-edik egységgyök és K C olyan számtest, amelyre " =2 K, ekkor K(") az x n 1 2 K[x] polinomnak a felbontási teste

13.1.Állítás. Legyen  2 C primitív n-edik egységgyök és K C olyan számtest, amelyre  =2 K, ekkor K() az x n 1 2 K[x] polinomnak a felbontási teste 13. GYÖKB½OVÍTÉS GALOIS CSOPORTJA, POLINOMOK GYÖKEINEK ELÉRHET½OSÉGE 13.1.Állítás. Legyen " 2 C primitív n-edik egységgyök és K C olyan számtest, amelyre " =2 K, ekkor K(") az x n 1 2 K[x] polinomnak a

Részletesebben

6. Előadás. Megyesi László: Lineáris algebra, oldal. 6. előadás Bázis, dimenzió

6. Előadás. Megyesi László: Lineáris algebra, oldal. 6. előadás Bázis, dimenzió 6. Előadás Megyesi László: Lineáris algebra, 37. 41. oldal. Gondolkodnivalók Lineáris függetlenség 1. Gondolkodnivaló Legyen V valós számtest feletti vektortér. Igazolja, hogy ha a v 1, v 2,..., v n V

Részletesebben

Csoportelmélet ( ) ϕ ψ adatokra ( ) ( ) ( ) ( )

Csoportelmélet ( ) ϕ ψ adatokra ( ) ( ) ( ) ( ) Csoportelmélet ( A csoportaxiómák nem tartalmaznak ellentmondást mert az { } csoportot alkot. Fizika felépítése: fizikai valóság fizikai modellek matematikai modellek (átjárhatók reprezentációk (áttranszformálhatók

Részletesebben

17. előadás: Vektorok a térben

17. előadás: Vektorok a térben 17. előadás: Vektorok a térben Szabó Szilárd A vektor fogalma A mai előadásban n 1 tetszőleges egész szám lehet, de az egyszerűség kedvéért a képletek az n = 2 esetben szerepelnek. Vektorok: rendezett

Részletesebben

MTN714: BEVEZETÉS AZ ABSZTRAKT ALGEBRÁBA. 1. Csoportelméleti alapfogalmak

MTN714: BEVEZETÉS AZ ABSZTRAKT ALGEBRÁBA. 1. Csoportelméleti alapfogalmak MTN714: BEVEZETÉS AZ ABSZTRAKT ALGEBRÁBA 1. Csoportelméleti alapfogalmak 1.1. Feladat. Csoportot alkotnak-e az alábbi halmazok a megadott műveletre nézve? (1) (Z 2 ; ), (2) (Z 2 ; +), (3) (R \ { 1}; ),

Részletesebben

Waldhauser Tamás december 1.

Waldhauser Tamás december 1. Algebra és számelmélet előadás Waldhauser Tamás 2016. december 1. Tizedik házi feladat az előadásra Hányféleképpen lehet kiszínezni az X-pentominót n színnel, ha a forgatással vagy tükrözéssel egymásba

Részletesebben

1. Bevezetés A félév anyaga. Lineáris algebra Vektorterek, alterek Függés, függetlenség, bázis, dimenzió Skaláris szorzat R n -ben, vektorok hossza és szöge Lineáris leképezések, mátrixuk, bázistranszformáció

Részletesebben

Relációk Függvények. A diákon megjelenő szövegek és képek csak a szerző (Kocsis Imre, DE MFK) engedélyével használhatók fel!

Relációk Függvények. A diákon megjelenő szövegek és képek csak a szerző (Kocsis Imre, DE MFK) engedélyével használhatók fel! függvények RE 1 Relációk Függvények függvények RE 2 Definíció Ha A, B és ρ A B, akkor azt mondjuk, hogy ρ reláció A és B között, vagy azt, hogy ρ leképezés A-ból B-be. Ha speciálisan A=B, azaz ρ A A, akkor

Részletesebben

Vektorterek. Wettl Ferenc február 17. Wettl Ferenc Vektorterek február / 27

Vektorterek. Wettl Ferenc február 17. Wettl Ferenc Vektorterek február / 27 Vektorterek Wettl Ferenc 2015. február 17. Wettl Ferenc Vektorterek 2015. február 17. 1 / 27 Tartalom 1 Egyenletrendszerek 2 Algebrai struktúrák 3 Vektortér 4 Bázis, dimenzió 5 Valós mátrixok és egyenletrendszerek

Részletesebben

Diszkrét matematika 1. estis képzés. Komputeralgebra Tanszék ősz

Diszkrét matematika 1. estis képzés. Komputeralgebra Tanszék ősz Diszkrét matematika 1. estis képzés 2015. ősz 1. Diszkrét matematika 1. estis képzés 6. előadás Mérai László diái alapján Komputeralgebra Tanszék 2015. ősz Elemi számelmélet Diszkrét matematika 1. estis

Részletesebben

1.1. Definíció. Azt mondjuk, hogy a oszója b-nek, vagy más szóval, b osztható a-val, ha létezik olyan x Z, hogy b = ax. Ennek jelölése a b.

1.1. Definíció. Azt mondjuk, hogy a oszója b-nek, vagy más szóval, b osztható a-val, ha létezik olyan x Z, hogy b = ax. Ennek jelölése a b. 1. Oszthatóság, legnagyobb közös osztó Ebben a jegyzetben minden változó egész számot jelöl. 1.1. Definíció. Azt mondjuk, hogy a oszója b-nek, vagy más szóval, b osztható a-val, ha létezik olyan x Z, hogy

Részletesebben

RE 1. Relációk Függvények. A diákon megjelenő szövegek és képek csak a szerző (Kocsis Imre, DE MFK) engedélyével használhatók fel!

RE 1. Relációk Függvények. A diákon megjelenő szövegek és képek csak a szerző (Kocsis Imre, DE MFK) engedélyével használhatók fel! RE 1 Relációk Függvények RE 2 Definíció: Ha A, B és ρ A B, akkor azt mondjuk, hogy ρ reláció A és B között, vagy azt, hogy ρ leképezés A-ból B-be. Ha speciálisan A=B, azaz ρ A A, akkor azt mondjuk, hogy

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I. 3 III. MEGFELELTETÉSEk, RELÁCIÓk 1. BEVEZETÉS Emlékeztetünk arra, hogy az rendezett párok halmazát az és halmazok Descartes-féle szorzatának nevezzük. Más szóval az és halmazok

Részletesebben

DISZKRÉT MATEMATIKA: STRUKTÚRÁK Előadáson mutatott példa: Bércesné Novák Ágnes

DISZKRÉT MATEMATIKA: STRUKTÚRÁK Előadáson mutatott példa: Bércesné Novák Ágnes 1. Algebrai alapok: DISZKRÉT MATEMATIKA: STRUKTÚRÁK Művelet: Egy H nemüres halmazon értelmezett (kétváltozós) műveleten egy H H H függvényt értünk, azaz egy olyan leképezést, amely bármely a,b H elempárhoz

Részletesebben

Permutációk véges halmazon (el adásvázlat, február 12.)

Permutációk véges halmazon (el adásvázlat, február 12.) Permutációk véges halmazon el adásvázlat 2008 február 12 Maróti Miklós Ennek az el adásnak a megértéséhez a következ fogalmakat kell tudni: ismétlés nélküli variáció leképezés indulási és érkezési halmaz

Részletesebben

Az általános (univerzális) algebra kialakulása,

Az általános (univerzális) algebra kialakulása, Néhány hasonló tétel. Az általános (univerzális) algebra kialakulása, néhány eredménye. Klukovits Lajos TTIK Bolyai Intézet 2013. május 8. A csoportelméleti homorfiatétel. Legyen G, H két csoport, ϕ: G

Részletesebben

1. Bevezetés A félév anyaga. Gyűrűk és testek Ideál, faktorgyűrű, főideálgyűrű Gauss-egészek, két négyzetszám tétel Az alaptételes gyűrűk jellemzése A számfogalom lezárása Algebrai és transzcendens számok

Részletesebben

HALMAZELMÉLET feladatsor 1.

HALMAZELMÉLET feladatsor 1. HALMAZELMÉLET feladatsor 1. Egy (H,, ) algebrai struktúra háló, ha (H, ) és (H, ) kommutatív félcsoport, és teljesül az ún. elnyelési tulajdonság: A, B H: A (A B) = A, A (A B) = A. A (H,, ) háló korlátos,

Részletesebben

1. Generátorrendszer. Házi feladat (fizikából tudjuk) Ha v és w nem párhuzamos síkvektorok, akkor generátorrendszert alkotnak a sík vektorainak

1. Generátorrendszer. Házi feladat (fizikából tudjuk) Ha v és w nem párhuzamos síkvektorok, akkor generátorrendszert alkotnak a sík vektorainak 1. Generátorrendszer Generátorrendszer. Tétel (Freud, 4.3.4. Tétel) Legyen V vektortér a T test fölött és v 1,v 2,...,v m V. Ekkor a λ 1 v 1 + λ 2 v 2 +... + λ m v m alakú vektorok, ahol λ 1,λ 2,...,λ

Részletesebben

Direkt limesz, inverz limesz, végtelen Galois-bővítések

Direkt limesz, inverz limesz, végtelen Galois-bővítések Direkt esz, inverz esz, végtelen Galois-bővítések Az alábbi jegyzetben a direkt eszt, az inverz eszt, testek algebrai lezártjának létezését, ill. a végtelen Galois-csoportokat tekintjük át. Nem minden

Részletesebben

FÉLCSOPORTOK NAGY ATTILA

FÉLCSOPORTOK NAGY ATTILA FÉLCSOPORTOK NAGY ATTILA 2013.06.28 Tartalomjegyzék Bevezető 4 1. A félcsoport és csoport fogalma 6 1.1. A művelet fogalma.............................. 6 1.2. A félcsoport fogalma.............................

Részletesebben

Determinánsok. A determináns fogalma olyan algebrai segédeszköz, amellyel. szolgáltat az előbbi kérdésekre, bár ez nem mindig hatékony.

Determinánsok. A determináns fogalma olyan algebrai segédeszköz, amellyel. szolgáltat az előbbi kérdésekre, bár ez nem mindig hatékony. Determinánsok A determináns fogalma olyan algebrai segédeszköz, amellyel jól jellemezhető a mátrixok invertálhatósága, a mátrix rangja. Segítségével lineáris egyenletrendszerek megoldhatósága dönthető

Részletesebben

Lineáris algebra. =0 iє{1,,n}

Lineáris algebra. =0 iє{1,,n} Matek A2 (Lineáris algebra) Felhasználtam a Szilágyi Brigittás órai jegyzeteket, néhol a Thomas féle Kalkulus III könyvet. A hibákért felelosséget nem vállalok. Hiányosságok vannak(1. órai lin algebrai

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz Diszkrét matematika 1. középszint 2017. ősz 1. Diszkrét matematika 1. középszint 6. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Mérai László diái alapján Komputeralgebra

Részletesebben

VEKTORTEREK I. VEKTORTÉR, ALTÉR, GENERÁTORRENDSZER október 15. Irodalom. További ajánlott feladatok

VEKTORTEREK I. VEKTORTÉR, ALTÉR, GENERÁTORRENDSZER október 15. Irodalom. További ajánlott feladatok VEKTORTEREK I. VEKTORTÉR, ALTÉR, GENERÁTORRENDSZER 2004. október 15. Irodalom A fogalmakat, definíciókat illetően két forrásra támaszkodhatnak: ezek egyrészt elhangzanak az előadáson, másrészt megtalálják

Részletesebben

Itt és a továbbiakban a számhalmazokra az alábbi jelöléseket használjuk:

Itt és a továbbiakban a számhalmazokra az alábbi jelöléseket használjuk: 1. Halmazok, relációk, függvények 1.A. Halmazok A halmaz bizonyos jól meghatározott dolgok (tárgyak, fogalmak), a halmaz elemeinek az összessége. Azt, hogy az a elem hozzátartozik az A halmazhoz így jelöljük:

Részletesebben

Diszkrét matematika I.

Diszkrét matematika I. Diszkrét matematika I. középszint 2014. ősz 1. Diszkrét matematika I. középszint 3. előadás Mérai László diái alapján Komputeralgebra Tanszék 2014. ősz Relációk Diszkrét matematika I. középszint 2014.

Részletesebben

Frobenius-csoportok. S z a k d o l g o z a t. Guld Attila. III. éves matematika BSc hallgató. Témavezető: Dr. Pelikán József, egyetemi adjunktus

Frobenius-csoportok. S z a k d o l g o z a t. Guld Attila. III. éves matematika BSc hallgató. Témavezető: Dr. Pelikán József, egyetemi adjunktus Frobenius-csoportok S z a k d o l g o z a t Guld Attila III. éves matematika BSc hallgató Témavezető: Dr. Pelikán József, egyetemi adjunktus Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Algebra

Részletesebben

2014. szeptember 24. és 26. Dr. Vincze Szilvia

2014. szeptember 24. és 26. Dr. Vincze Szilvia 2014. szeptember 24. és 26. Dr. Vincze Szilvia Mind a hétköznapi, mind a tudományos életben gyakran előfordul, hogy bizonyos halmazok elemei között kapcsolat figyelhető meg. A kapcsolat fogalmának matematikai

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz Diszkrét matematika 1. középszint 2017. ősz 1. Diszkrét matematika 1. középszint 10. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Mérai László diái alapján Komputeralgebra

Részletesebben

1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás)

1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás) Matematika A2c gyakorlat Vegyészmérnöki, Biomérnöki, Környezetmérnöki szakok, 2017/18 ősz 1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás) 1. Valós vektorterek-e a következő

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA MATEmATIkA I 6 VI KOmPLEX SZÁmOk 1 A komplex SZÁmOk HALmAZA A komplex számok olyan halmazt alkotnak amelyekben elvégezhető az összeadás és a szorzás azaz két komplex szám összege és szorzata

Részletesebben

minden x D esetén, akkor x 0 -at a függvény maximumhelyének mondjuk, f(x 0 )-at pedig az (abszolút) maximumértékének.

minden x D esetén, akkor x 0 -at a függvény maximumhelyének mondjuk, f(x 0 )-at pedig az (abszolút) maximumértékének. Függvények határértéke és folytonossága Egy f: D R R függvényt korlátosnak nevezünk, ha a függvényértékek halmaza korlátos. Ha f(x) f(x 0 ) teljesül minden x D esetén, akkor x 0 -at a függvény maximumhelyének

Részletesebben

Mikor van egy változó egy kvantor hatáskörében? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a,,részhalmaz fogalom?

Mikor van egy változó egy kvantor hatáskörében? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a,,részhalmaz fogalom? Definíciók, tételkimondások Mondjon legalább három példát predikátumra. Sorolja fel a logikai jeleket. Milyen kvantorokat ismer? Mi a jelük? Hogyan kapjuk a logikai formulákat? Mikor van egy változó egy

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy Diszkrét matematika 3. estis képzés 2018. ősz 1. Diszkrét matematika 3. estis képzés 2. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Komputeralgebra Tanszék

Részletesebben

Számelmélet (2017. február 8.) Bogya Norbert, Kátai-Urbán Kamilla

Számelmélet (2017. február 8.) Bogya Norbert, Kátai-Urbán Kamilla Számelmélet (2017 február 8) Bogya Norbert, Kátai-Urbán Kamilla 1 Oszthatóság 1 Definíció Legyen a, b Z Az a osztója b-nek, ha létezik olyan c Z egész szám, melyre ac = b Jelölése: a b 2 Példa 3 12, 2

Részletesebben

Loops and Groups. tudni ezzel kapcsolatban valamit? A válasz: 4 nilpotenciaosztályú loopot sem találtak még kommutatív belső permutációcsoporttal.

Loops and Groups. tudni ezzel kapcsolatban valamit? A válasz: 4 nilpotenciaosztályú loopot sem találtak még kommutatív belső permutációcsoporttal. Válasz Szendrei Máriának a Loops and Groups című doktori értekezésem bírálatára Mindenek előtt nagyon megköszönöm Szendrei Mária alapos és körültekintő munkáját, amit a nagyon jó kérdései is bizonyítanak.

Részletesebben

Homogén struktúrák reduktjai

Homogén struktúrák reduktjai Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Bodor Bertalan Matematikus MSc Homogén struktúrák reduktjai Az F ω p vektortér reduktjai páratlan prímek esetén Szakdolgozat Témavezető: Szabó Csaba

Részletesebben

Diszkrét matematika 2.

Diszkrét matematika 2. Diszkrét matematika 2. 2018. március 9. 1. Diszkrét matematika 2. 4. előadás Fancsali Szabolcs Levente nudniq@cs.elte.hu www.cs.elte.hu/ nudniq Komputeralgebra Tanszék 2018. március 9. Gráfelmélet Diszkrét

Részletesebben

n =

n = 15. PÉLDÁK FÉLCSOPORTOKRA ÉS CSOPORTOKRA 1. Az R 3 tér vektorai a derékszög½u koordinátarendszerben az a = (a 1 ; a 2 ; a 3 ) alakban adottak az a 1 ; a 2 ; a 3 2 R valós számokkal. A vektoriális szorzás

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz Diszkrét matematika 1. középszint 2017. ősz 1. Diszkrét matematika 1. középszint 9. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Mérai László diái alapján Komputeralgebra

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz Diszkrét matematika 1. középszint 2017. ősz 1. Diszkrét matematika 1. középszint 8. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Mérai László diái alapján Komputeralgebra

Részletesebben

Algoritmuselmélet gyakorlat (MMN111G)

Algoritmuselmélet gyakorlat (MMN111G) Algoritmuselmélet gyakorlat (MMN111G) 2014. január 14. 1. Gyakorlat 1.1. Feladat. Adott K testre rendre K[x] és K(x) jelöli a K feletti polinomok és racionális törtfüggvények halmazát. Mutassuk meg, hogy

Részletesebben

Matematika A2a LINEÁRIS ALGEBRA NAGY ATTILA

Matematika A2a LINEÁRIS ALGEBRA NAGY ATTILA LINEÁRIS ALGEBRA NAGY ATTILA 20160515 Tartalomjegyzék 1 Algebrai struktúrák 5 2 Lineáris tér (vektortér) 13 21 A vektortér fogalma 14 22 Vektorok lineáris függetlensége és függősége 18 23 Generátorrendszer,

Részletesebben

Matematika szigorlat június 17. Neptun kód:

Matematika szigorlat június 17. Neptun kód: Név Matematika szigorlat 014. június 17. Neptun kód: 1.. 3. 4. 5. Elm. Fel. Össz. Oszt. Az eredményes szigorlat feltétele elméletből legalább 0 pont, feladatokból pedig legalább 30 pont elérése. A szigorlat

Részletesebben

1. Bázistranszformáció

1. Bázistranszformáció 1. Bázistranszformáció Transzformáció mátrixa új bázisban A bázistranszformáció képlete (Freud, 5.8.1. Tétel) Legyenek b és d bázisok V -ben, ] v V és A Hom(V). Jelölje S = [[d 1 ] b,...,[d n ] b T n n

Részletesebben

Diszkrét matematika 2.C szakirány

Diszkrét matematika 2.C szakirány Diszkrét matematika 2.C szakirány 2017. tavasz 1. Diszkrét matematika 2.C szakirány 4. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Komputeralgebra Tanszék 2017.

Részletesebben

Diszkrét matematika I., 12. előadás Dr. Takách Géza NyME FMK Informatikai Intézet takach november 30.

Diszkrét matematika I., 12. előadás Dr. Takách Géza NyME FMK Informatikai Intézet   takach november 30. 1 Diszkrét matematika I, 12 előadás Dr Takách Géza NyME FMK Informatikai Intézet takach@infnymehu http://infnymehu/ takach 2005 november 30 Vektorok Definíció Egy tetszőleges n pozitív egész számra n-komponensű

Részletesebben

Diszkrét matematika 2.C szakirány

Diszkrét matematika 2.C szakirány Diszkrét matematika 2.C szakirány 2015. tavasz 1. Diszkrét matematika 2.C szakirány 1. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu Komputeralgebra Tanszék 2015. tavasz Gráfelmélet Diszkrét

Részletesebben

Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé.

Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. HA 1 Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. (Albert Einstein) HA 2 Halmazok HA 3 Megjegyzések A halmaz, az elem és az eleme fogalmakat nem definiáljuk, hanem alapfogalmaknak

Részletesebben

Bevezetés az algebrába az egész számok 2

Bevezetés az algebrába az egész számok 2 Bevezetés az algebrába az egész számok 2 Wettl Ferenc Algebra Tanszék B U D A P E S T I M Ű S Z A K I M A T E M A T I K A É S G A Z D A S Á G T U D O M Á N Y I I N T É Z E T E G Y E T E M 2015. december

Részletesebben

DiMat II Végtelen halmazok

DiMat II Végtelen halmazok DiMat II Végtelen halmazok Czirbusz Sándor 2014. február 16. 1. fejezet A kiválasztási axióma. Ismétlés. 1. Deníció (Kiválasztási függvény) Legyen {X i, i I} nemüres halmazok egy indexelt családja. Egy

Részletesebben

Algebra jegyzet másodéves Matematika BSc hallgatóknak. Horváth Gábor

Algebra jegyzet másodéves Matematika BSc hallgatóknak. Horváth Gábor Algebra jegyzet másodéves Matematika BSc hallgatóknak Horváth Gábor Debreceni Egyetem 2016 Tartalomjegyzék Bevezetés 5 1. M veletek, algebrai struktúrák 6 2. A csoportelmélet alapjai 11 2.1. Homomorzmusok,

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy Diszkrét matematika 1. középszint 2017. ősz 1. Diszkrét matematika 1. középszint 5. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Mérai László diái alapján Komputeralgebra

Részletesebben

Vektorok, mátrixok, lineáris egyenletrendszerek

Vektorok, mátrixok, lineáris egyenletrendszerek a Matematika mérnököknek I. című tárgyhoz Vektorok, mátrixok, lineáris egyenletrendszerek Vektorok A rendezett valós számpárokat kétdimenziós valós vektoroknak nevezzük. Jelölésükre latin kisbetűket használunk.

Részletesebben

Diszkrét matematika 1. estis képzés

Diszkrét matematika 1. estis képzés Diszkrét matematika 1. estis képzés 2019. tavasz 1. Diszkrét matematika 1. estis képzés 9. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Mérai László diái alapján

Részletesebben

Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. (Albert Einstein) Halmazok 1

Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. (Albert Einstein) Halmazok 1 Halmazok 1 Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. (Albert Einstein) Halmazok 2 A fejezet legfontosabb elemei Halmaz megadási módjai Halmazok közti műveletek (metszet,

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz Diszkrét matematika 3. estis képzés 2016. ősz 1. Diszkrét matematika 3. estis képzés 4. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Komputeralgebra Tanszék

Részletesebben

Lineáris leképezések (előadásvázlat, szeptember 28.) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla

Lineáris leképezések (előadásvázlat, szeptember 28.) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla Lineáris leképezések (előadásvázlat, 2012. szeptember 28.) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla Ennek az előadásnak a megértéséhez a következő fogalmakat kell tudni: homogén lineáris egyenletrendszer és

Részletesebben

24. szakkör (Csoportelméleti alapfogalmak 3.)

24. szakkör (Csoportelméleti alapfogalmak 3.) 24. szakkör (Csoportelméleti alapfogalmak 3.) D) PERMUTÁCIÓK RENDJE Fontos kérdés a csoportelméletben, hogy egy adott elem hanyadik hatványa lesz az egység. DEFINÍCIÓ: A legkisebb olyan pozitív k számot,

Részletesebben

MBN412G: ALKALMAZOTT ALGEBRA GYAKORLAT ÁPRILIS 26.

MBN412G: ALKALMAZOTT ALGEBRA GYAKORLAT ÁPRILIS 26. MBN412G: ALKALMAZOTT ALGEBRA GYAKORLAT 2015. ÁPRILIS 26. 1. Lineáris algebra, csoportok definíciója 1.1. Feladat. (Közösen megbeszéltük) Adjunk meg olyan ϕ lineáris transzformációját a síknak, amelyre

Részletesebben

Vektorterek. =a gyakorlatokon megoldásra ajánlott

Vektorterek. =a gyakorlatokon megoldásra ajánlott Vektorterek =a gyakorlatokon megoldásra ajánlott 40. Alteret alkotnak-e a valós R 5 vektortérben a megadott részhalmazok? Ha igen, akkor hány dimenziósak? (a) L = { (x 1, x 2, x 3, x 4, x 5 ) x 1 = x 5,

Részletesebben

Analízis I. Vizsgatételsor

Analízis I. Vizsgatételsor Analízis I. Vizsgatételsor Programtervező Informatikus szak 2008-2009. 2. félév Készítette: Szabó Zoltán SZZNACI.ELTE zotyo@bolyaimk.hu v.0.6 RC 004 Forrás: Oláh Gábor: ANALÍZIS I.-II. VIZSGATÉTELSOR 2006-2007-/2

Részletesebben

15. LINEÁRIS EGYENLETRENDSZEREK

15. LINEÁRIS EGYENLETRENDSZEREK 15 LINEÁRIS EGYENLETRENDSZEREK 151 Lineáris egyenletrendszer, Gauss elimináció 1 Definíció Lineáris egyenletrendszernek nevezzük az (1) a 11 x 1 + a 12 x 2 + + a 1n x n = b 1 a 21 x 1 + a 22 x 2 + + a

Részletesebben

Halmazelmélet. 1. előadás. Farkas István. DE ATC Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék. Halmazelmélet p. 1/1

Halmazelmélet. 1. előadás. Farkas István. DE ATC Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék. Halmazelmélet p. 1/1 Halmazelmélet 1. előadás Farkas István DE ATC Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék Halmazelmélet p. 1/1 A halmaz fogalma, jelölések A halmaz fogalmát a matematikában nem definiáljuk, tulajdonságaival

Részletesebben

Diszkrét matematika 2.C szakirány

Diszkrét matematika 2.C szakirány Diszkrét matematika 2.C szakirány 2015. ősz 1. Diszkrét matematika 2.C szakirány 7. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Komputeralgebra Tanszék 2015.

Részletesebben

1. Homogén lineáris egyenletrendszer megoldástere

1. Homogén lineáris egyenletrendszer megoldástere X HOMOGÉN LINEÁRIS EGYENLET- RENDSZEREK 1 Homogén lineáris egyenletrendszer megoldástere Homogén lineáris egyenletrendszer definíciója már szerepelt Olyan lineáris egyenletrendszert nevezünk homogénnek,

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz Diszkrét matematika 3. estis képzés 2016. ősz 1. Diszkrét matematika 3. estis képzés 5. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Komputeralgebra Tanszék

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy Diszkrét matematika 3. estis képzés 2016. ősz 1. Diszkrét matematika 3. estis képzés 3. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Komputeralgebra Tanszék

Részletesebben

Diszkrét matematika I. gyakorlat

Diszkrét matematika I. gyakorlat Vizsgafeladatok megoldása 2012. december 5. Tartalom Teljes feladatsor #1 1 Teljes feladatsor #1 2 Teljes feladatsor #2 3 Teljes feladatsor #3 4 Teljes feladatsor #4 5 Válogatott feladatok 6 Végső bölcsesség

Részletesebben

Bevezetés. 1. fejezet. Algebrai feladatok. Feladatok

Bevezetés. 1. fejezet. Algebrai feladatok. Feladatok . fejezet Bevezetés Algebrai feladatok J. A számok gyakran használt halmazaira a következ jelöléseket vezetjük be: N a nemnegatív egész számok, N + a pozitív egész számok, Z az egész számok, Q a racionális

Részletesebben

LINEÁRIS ALGEBRA. matematika alapszak. Euklideszi terek. SZTE Bolyai Intézet, őszi félév. Euklideszi terek LINEÁRIS ALGEBRA 1 / 40

LINEÁRIS ALGEBRA. matematika alapszak. Euklideszi terek. SZTE Bolyai Intézet, őszi félév. Euklideszi terek LINEÁRIS ALGEBRA 1 / 40 LINEÁRIS ALGEBRA matematika alapszak SZTE Bolyai Intézet, 2016-17. őszi félév Euklideszi terek Euklideszi terek LINEÁRIS ALGEBRA 1 / 40 Euklideszi tér Emlékeztető: A standard belső szorzás és standard

Részletesebben

Diszkrét matematika I.

Diszkrét matematika I. Diszkrét matematika I. - Vizsga anyag 1 EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM INFORMATIKAI KAR Diszkrét matematika I. Vizsgaanyag Készítette: Nyilas Árpád Diszkrét matematika I. - Vizsga anyag 2 Bizonyítások 1)

Részletesebben

Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit.

Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit. 2. A VALÓS SZÁMOK 2.1 A valós számok aximómarendszere Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit. 1.Testaxiómák R-ben két művelet van értelmezve, az

Részletesebben