MTN714: BEVEZETÉS AZ ABSZTRAKT ALGEBRÁBA. 1. Csoportelméleti alapfogalmak

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MTN714: BEVEZETÉS AZ ABSZTRAKT ALGEBRÁBA. 1. Csoportelméleti alapfogalmak"

Átírás

1 MTN714: BEVEZETÉS AZ ABSZTRAKT ALGEBRÁBA 1. Csoportelméleti alapfogalmak 1.1. Feladat. Csoportot alkotnak-e az alábbi halmazok a megadott műveletre nézve? (1) (Z 2 ; ), (2) (Z 2 ; +), (3) (R \ { 1}; ), ahol a b = a + b + ab tetszőleges a, b R-re, (4) (R; ), ahol x y = x + 2y tetszőleges x, y R-re, (5) (P (H); ), ahol H nemüres halmaz, (6) (P (H); ), ahol H nemüres halmaz, (7) G = ({a, b, c, 1, 2, 3}; ), ahol a (jelen esetben asszociatív) szorzást az alábbi művelettáblázat adja meg: a b c a a b c b b c a c c a b 1 a b c b c a c a b Feladat. Csoportot alkotnak-e az alábbi halmazok a megadott műveletre nézve? (1) ({k Z : 2 k}; +), (2) (N; +), (3) (Z 6 ; +), (4) (Z 6 ; ), (5) (Z 12 ; ), (6) (Z 15 ; +), (7) ({q Q : q = a b, ahol a, b Z relatív prímek és 2 b};+), (8) (R \ Q; +), (9) ({ε C : létezik olyan n N, amelyre ε n = 1}; ) Feladat. Adja meg a G csoport azon elemeit, amelyek előállnak az a elem pozitív egész kitevős hatványaiként, illetve egész kitevős hatványaiként. (1) G = (Z; +), a = 4, (2) G = D 6, a pedig a középpont körüli π 3 szöggel való forgatás, (3) G = (P ({1, 2, 3}; ), a = {1, 2}, (4) G = (GL(R, 3), ), a = , (5) G = (Z 18, ), a = 5, (6) G = (Z 24, ), a = 19. 1

2 2 MTN714: BEVEZETÉS AZ ABSZTRAKT ALGEBRÁBA 1.4. Feladat. Legyen a D 4 csoportban a a középpont körüli π 2 szöggel való forgatás, t pedig valamely szimmetriatengelyre vonatkozó tükrözés. Mutassa meg, hogy ekkor at = ta Feladat. Az alábbi következtetések közül melyek érvényesek minden csoportban tetszőleges a, b, c, x, y elemekre? (1) axb = ayb x = y, (2) xc = cy x = y. A helyes következtetést igazolja, a hamisra adjon ellenpéldát Feladat. Csoportot alkotnak-e az alábbi halmazok a megadott műveletre nézve? (1) ({π ab Z Zp p : a, b Z p és xπ ab = xa + b (x Z p )}, ), (2) ({π ab Z Zp p : a Z p, b Z p és xπ ab = xa + b (x Z p )}, ) ahol p prím, pedig a szokásos leképezésszorzás Feladat. Csoportot alkot-e az alábbi halmaz a megadott műveletre nézve? ({r R : r < c}, ), ahol r s = r + s 1 + rs, c R + rögzített. c Feladat. (1) Mutassa meg, hogy a Q = {1, 1, i, i, j, j, k, k} halmazon egyetlen olyan asszociatív szorzás létezik, amelyre teljesülnek a következők: az {1, 1, i, i} részhalmazban ugyanúgy szorzunk, mintha a felsorolt elemek komplex számok lennének, az {1, 1, j, j} és {1, 1, k, k} részhalmazban ugyanígy számolunk, csak i helyett j-vel és k-val, ij = k, jk = i, ki = j. (2) Továbbá igazolja, hogy Q csoportot alkot erre a szorzásra nézve. Ezt a csoportot kvaterniócsoportnak nevezik Feladat. Egészítse ki az alábbi művelettáblázatot úgy, hogy csoport művelettáblázatát kapja: e a b x y z e e a b y b e x z y z Választásait minden esetben indokolja Feladat. A D n (n N, n 3) n-edfokú diédercsoportban jelölje a a középpont körüli 2π n szögű forgatást, t pedig az egyik tengelyes tükrözést. (1) Igazolja, hogy at = ta 1. (2) Bizonyítsa be, hogy D n = {id, a, a 2,..., a n 1, t, at, a 2 t,..., a n 1 t}. (3) Határozza meg, hogy a fent felsorolt elemek közül melyikkel egyenlők a következő elemek: ta, ta 2,..., ta n 1, ta 2, (ata) 2008, (ta 1 t) n 1, (ata 3 t 5 a 1 ) 10n 50.

3 MTN714: BEVEZETÉS AZ ABSZTRAKT ALGEBRÁBA Feladat. Adjon meg olyan alakzatot a síkban, melynek szimmetriacsoportja 1, 2, 3, illetve 4 elemű. Adjon meg olyan alakzatot a síkban, melynek szimmetria- és mozgáscsoportja is 4 elemű Feladat. Írja le a kör mozgás- és szimmetriacsoportját Feladat. Hány eleme van a szabályos tetraéder mozgás-, illetve szimmetriacsoportjának? Feladat. Hány eleme van a kocka mozgás-, illetve szimmetriacsoportjának? Feladat. Az alábbi következtetések közül melyek érvényesek minden csoportban tetszőleges a, b, c, x elemekre? (1) xab = c x = cb 1 a 1, (2) xab = a x = b Feladat. Igazolja, hogy ha egy csoportnak csak véges sok eleme van, akkor bármely elemére a pozitív egész kitevős hatványok halmaza ugyanaz, mint a negatív egész kitevős hatványok halmaza Feladat. Adjon meg olyan elemet a GL(R, 2) csoportban, amelyben nem szerepel 0, azonban csak véges sok különböző hatványa van Feladat. Adja meg az n-edik komplex egységgyökök E n csoportjának elemeit, és mindegyik esetén azt is, hogy hány különböző hatványa van.

4 4 MTN714: BEVEZETÉS AZ ABSZTRAKT ALGEBRÁBA 2. Csoportelem rendje 2.1. Feladat. Határozza meg a megadott elemek rendjét a megadott G csoportban: (1) G = S 6 ; ( )(2 3 6)(1 4 6) 1, (2) G = Z 12 ; 5, 9, 11, (3) G = {ε C : ε 12 = 1}; cos 5π 6 + i sin 5π 6, cos 3π 2 + i sin 3π π 2, cos 6 + i sin π 6, (4) G = Z 18 ; 5, 7, 5 (5) G = Q; Feladat. Adjon meg a G csoportban k rendű elemet: (1) G = S 9, k = 8, 15, 21, (2) G = D 18, k = 4, 6, (3) G = C, k = Feladat. Határozza meg az alábbi csoportok véges rendű elemeit: (1) Q, (2) Q, (3) C, (4) a kör szimmetriacsoportja Feladat. Bizonyítsa be az alábbi, véges fokú permutációkra vonatkozó állításokat, vagy adjon rájuk ellenpéldát: (1) Minden páros rendű permutáció páros. (2) Minden páros permutáció rendje páros. (3) Minden páratlan rendű permutáció páros. (4) Minden páratlan permutáció páros rendű Feladat. Igazolja, hogy ha a, b egy csoport tetszőleges véges rendű elemei, akkor (1) o(a) = o(b 1 ab), (2) o(ab) = o(ba) Feladat. Határozza meg a G = {f S R, xf = ax + b : a, b R, a 0} csoport véges rendű elemeit Feladat. Adjon meg olyan végtelen csoportot, amelynek minden eleme véges rendű, valamint olyan végtelen csoportot, melyben csak véges sok véges rendű elem van. Van-e olyan csoport, amelynek véges sok végtelen rendű eleme van? 2.8. Feladat. Igazolja, hogy ha egy csoportban az egységelemtől különböző összes elem rendje ugyanaz, akkor az végtelen vagy prímszám Feladat. Igazolja, hogy ha egy csoport minden elemének rendje legfeljebb 2, akkor a csoport kommutatív Feladat. Mutassa meg, hogy ha egy véges csoport elemszáma páros, akkor a csoportban van másodrendű elem.

5 MTN714: BEVEZETÉS AZ ABSZTRAKT ALGEBRÁBA Feladat. Mutassa meg, hogy ha egy csoport valamely a, b elemeire és valamely m, n Z kitevőkre ba = a m b n, akkor az a m b n 2, a m 2 b n és ab 1 elemek rendje azonos Feladat. Bizonyítsa be, hogy minden S n -beli permutáció rendje egyenlő a páronként idegen ciklusok szorzataként történő előállításában fellépő ciklusok hosszainak legkisebb közös többszörösével Feladat. Mutassa meg, hogy tetszőleges k N { } esetén van olyan csoport és abban két olyan másodrendű elem, amelyek szorzatának rendje k Feladat. Tetszőleges k N { } esetén adjon meg az SL(R, 2) csoportban k rendű elemet.

6 6 MTN714: BEVEZETÉS AZ ABSZTRAKT ALGEBRÁBA 3. Részcsoportok, ciklikus csoportok 3.1. Feladat. Döntse el, hogy részcsoportot alkotnak-e az alábbi H halmazok a megadott G csoportban: (1) G = Z, H = {k Z : 6 k}; (2) G = Z, H = {k Z : 2 k vagy 3 k}; (3) G = C, H = {c C : c n = 1 valamely n N-re}; (4) G = S 4, H az összes transzpozíciók halmaza S 4 -ben; (5) G = Z 9, H = Z Feladat. Határozza meg a G csoport A részhalmaza által generált részcsoportját: (1) G = Z 18, A = {4}, (2) G = {ε : ε 18 = 1}, A = {cos π 9 + i sin π 9 }, (3) G = Z, A = {6, 10, 15}, (4) G = Z 30, A = {6, 10}, (5) G = D 12, A = {a 2, at}, (6) G = S 4, A = {(1 2), (1 2 3)}, (7) G = S 4, A = {(1 2 3), (1 2)(3 4)} Feladat. Döntse el, hogy ciklikusak-e az alábbi csoportok vagy sem: (1) S 3, (2) Z 13, (3) Z Feladat. Adjon meg 1, 2, illetve 3 elemű minimális generátorrendszert az alábbi csoportokban (ha létezik). (1) Z 18, (2) S Feladat. Határozza meg az alábbi csoportok összes részcsoportját, valamint rajzolja fel annak a részbenrendezett halmaznak a Hasse-diagramját, amelyet a részcsoportok halmaza alkot a szokásos tartalmazásra nézve. (1) Z 18, (2) V, (3) Z 15, (4) D Feladat. Mutassa meg, hogy a C csoportban részcsoportot alkot a következő halmaz: E p = { u C : van olyan k N 0, amelyre u pk = 1 } (p prímszám) Feladat. Határozza meg a G csoport A részhalmaza által generált részcsoportját: (1) G = S 5, A = {(1 2 3), (3 4 5)}, (2) G = Q, A = { 1 2, 1 3, 1 5 } Feladat. Döntse el, hogy ciklikusak-e az alábbi csoportok vagy sem: (1) A 3, (2) Z 18,

7 (3) D 3. MTN714: BEVEZETÉS AZ ABSZTRAKT ALGEBRÁBA Feladat. Adjon meg 1, 2, illetve 3 elemű minimális generátorrendszert az alábbi csoportokban (ha létezik). (1) D 6, (2) Q Feladat. Határozza meg az alábbi csoportok összes részcsoportját, valamint rajzolja fel annak a részbenrendezett halmaznak a Hasse-diagramját, amelyet a részcsoportok halmaza alkot a szokásos tartalmazásra nézve. (1) A 4, (2) Q Feladat. Igazolja, hogy S n minden részcsoportjában vagy minden permutáció páros, vagy a permutációknak pontosan a fele páros Feladat. Mutassa meg, hogy minden Abel-csoport (1) véges rendű elemeinek halmaza, (2) legfeljebb másodrendű elemeinek halmaza részcsoportot alkot. Adjon példát olyan Abel-csoportra, melyben a legfeljebb harmadrendű elemek nem alkotnak részcsoportot Feladat. Igazolja, hogy bármely G csoportra és bármely H, K G-re H K pontosan akkor részcsoport, ha H K vagy K H Feladat. Adjon példát olyan G csoportra és annak olyan H, K részcsoportjára, amelyekre HK nem részcsoportja G-nek Feladat. Mutassa meg, hogy ha egy G csoport generátorelemei felcserélhetők egymással, akkor G Abel-féle Feladat. Igazolja, hogy egy csoport akkor és csak akkor véges, ha véges sok részcsoportja van Feladat. Bizonyítsa be, hogy a Q csoport minden végesen generált részcsoportja ciklikus, és adjon meg olyan valódi részcsoportját, amely nem ciklikus.

8 8 MTN714: BEVEZETÉS AZ ABSZTRAKT ALGEBRÁBA 4. Primitív gyök, hatványmaradék 4.1. Feladat. Számítsa ki 2 rendjét modulo Feladat. Legyen m egynél nagyobb, páratlan öttel nem osztható szám. Ekkor 1 m tiszta szakaszos végtelen tizedes tört. Igazolja, hogy a szakasz hossza éppen 10 rendje modulo m Feladat. Mutassa meg, hogy 2 primitív gyök modulo 19, de modulo 17 nem az Feladat. Mutassa meg, hogy n-rendű ciklikus csoportnak pontosan ϕ(n) generáló eleme van. Így, ha modulo n létezik primitív gyök, akkor pontosan ϕ(ϕ(n)) darab létezik Feladat. Oldja meg indextáblázat segítségével az alábbi kongruenciákat (1) 3x 6 1 (mod 11), (2) 3 5 x 20 (mod 11) Feladat. Döntse el, hogy megoldhatók-e az alábbi kongruenciák. (1) x 30 5 (mod 73), (2) x (mod 563) Feladat. Oldja meg az alábbi kongruenciákat (1) x 2 5 (mod 73), (2) x (mod 67), (3) 44x (mod 73) Feladat. Bizonyítsa, hogy ha p páratlan prím, amelyre az összes négyzetes nem-maradék primitív gyök, akkor p = 2 2n + 1 valamely n egészre Feladat. Legyen p egy 2 n + 1 alakú prím, ahol n 2. Mutassuk meg, hogy (1) 3 négyzetes nem-maradék modulo p, (2) 3 primitív gyök modulo p Feladat. Mutassa meg, hogy bármely primitív gyök modulo p négyzetes nem-maradék Feladat. Lehet-e két modulo p primitív gyök szorzata is modulo p primitív gyök Feladat. Számítsa ki ( ) Legendre-szimbólum értékét a négyzetes reciprocitási tétel felhasználásával és a nélkül Feladat. Számítsa ki ( ) Legendre-szimbólum értékét Feladat. Legyen p 5 prím. Találjon explicit formulát ( 3 p ) Legendreszimbólum értékére Feladat. Mely p prímekre oldható meg a x 2 + x (mod p) kongruencia?

9 MTN714: BEVEZETÉS AZ ABSZTRAKT ALGEBRÁBA 9 5. Izomorfia, Cayley-reprezentáció, részcsoport szerinti osztályozás, Lagrange-tétel 5.1. Feladat. Döntse el, hogy izomorfak-e egymással az alábbi csoportok: (1) Z 6 és Z 4, (2) Z 15 és Z 8, (3) D 4 és Q, (4) a kör szimmetriacsoportja és C, (5) a kör mozgáscsoportja és az 1 abszolút értékű komplex számok multiplikatív csoportja, (6) GL(K, n) és GL(V ), ahol V n-dimenziós vektortér a K test felett Feladat. Adja meg az alábbi G csoportok g elemének képét a csoport Cayley-féle ábrázolásánál: (1) G = Z 8, g = 4, (2) G = S 3, g = (1 2), (3) G = D 6, g = a 3 t, (4) G = Z, g = Feladat. Határozza meg a megadott G csoport H részcsoportja szerinti bal, illetve jobb oldali osztályozást: (1) G = [a], H = [a d ], ahol o(a) = n N, d n, (2) G = D n, H = [at], ahol n N, n 3, (3) G = D 2n, H = [a n ], ahol n N, n 2, (4) G = S 4, H = V, (5) G = S 4, H az {1, 2} halmazt önmagába képező permutációk részcsoportja Feladat. Bizonyítsa be, hogy ha H, K G olyan véges részcsoportok, amelyek rendje egymáshoz relatív prím, akkor H K = {1} Feladat. A Lagrange-tétel alkalmazásával határozza meg a D 6 és Q csoport összes részcsoportját, és adja meg a részcsoportok részbenrendezett halmazának Hasse-diagramját is Feladat. Jelölje D az alábbi alakzat szimmetriacsoportját: TTTTTTTTTTTTT Döntse el, hogy izomorfak-e egymással a következő csoportok: (1) a kör szimmetriacsoportja és D, (2) D és az alábbi részcsoport GL(Q, 2)-ben: {( ) } u k : u { 1, 1}, k Z Feladat. Döntse el, hogy izomorfak-e egymással az alábbi csoportok: (1) Q + és (Z[x]; +), (2) Q és Q Feladat. Adjon meg olyan részcsoportot a GL(R, 2) csoportban, mely izomorf az alábbi csoporttal: (1) D 4,

10 10 MTN714: BEVEZETÉS AZ ABSZTRAKT ALGEBRÁBA (2) S 3, (3) C Feladat. Igazolja, hogy ha a G csoport A részhalmaza valamely részcsoport szerinti bal oldali mellékosztály, akkor G-nek van olyan részcsoportja is, amely szerint A jobb oldali mellékosztály Feladat. Igazolja, hogy ha H, K részcsoportja a G véges csoportnak, akkor HK = H K H K Feladat. Bizonyítsa be, hogy minden 2n rendű Abel-csoport, ahol n páratlan szám, pontosan egy másodrendű elemet tartalmaz Feladat. Izomorfia erejéig határozza meg az összes legfeljebb hatodrendű csoportot Feladat. (1) Bizonyítsa be, hogy ha a H részcsoport indexe a G csoportban 2, akkor G \ H minden eleme páros rendű. (2) Mutassa meg, hogy az A 4 csoportban nincsen hatodrendű részcsoport Feladat. Legyen G tetszőleges csoport, és jelölje ϕ: G S G a G csoport Cayley-ábrázolását. Mutassa meg, hogy a Gϕ permutációcsoport rendelkezik az alábbi tulajdonságokkal: (1) tetszőleges π Gϕ \ {id} permutáció mozgatja G összes elemét, azaz gπ g az összes g G elem esetén, (2) tetszőleges g, h G elemekhez létezik olyan π Gϕ permutáció, a- melyre gπ = h Feladat. Adjon meg két különböző n pozitív egészre olyan n-edfokú permutációcsoportot, amely izomorf D 4 -gyel, és amelyben tetszőleges k, l {1,..., n}-hez van olyan permutáció, amely k-t l-be viszi Feladat. Milyen m, n 3 egészekre tartalmaz S m a Z n, illetve D n csoporttal izomorf részcsoportot?

11 MTN714: BEVEZETÉS AZ ABSZTRAKT ALGEBRÁBA Gyűrűk, integritástartományok, euklideszi gyűrűk, Gauss-egészek 6.1. Feladat. Mutassa meg, hogy tetszőleges A halmaz esetén (P (A);, ) gyűrű Feladat. Döntse el, hogy a megadott R gyűrűben az I halmaz részgyűrűt alkot-e. (1) R = Z, I a páratlan egész számok halmaza, (2) R = Z, I a pozitív egész számok halmaza, (3) R = Z[i], I = Z, (4) R = Z[i], I = {a + bi : a, b 2Z}, (5) R = Z[x], I = {f Z[x] : f(1) = 0}, (6) R = Z[x], I = {f Z[x] : f(0) = 1}, (7) R = Z[x], I = {f Z[x] : 2 f(0)}, (8) R = Z[x], I = {f Z[x] : f(0) 1} Feladat. Legyen R olyan kommutatív, egységelemes gyűrű, melyben az egységelem additív rendje a p prímszám. Igazolja, hogy ekkor bármely a, b R esetén (a + b) p = a p + b p Feladat. Határozza meg a Z[x] gyűrűben (1) az x 1 polinom által generált részgyűrűt (azaz a legszűkebb olyan részgyűrűt, amely tartalmazza x 1-et); (2) az x és x 1 polinom által generált részgyűrűt Feladat. Bontsa irreducibilis tényezők szorzatára Z[i]-ben a 2 és a 3 + i elemeket Feladat. Igazolja, hogy 6 i prím Z[i]-ben Feladat. Határozza meg a D = {a/b: a, b Z, 2 b} integritástartományban az egységeket és az irreducibilis elemeket. Mutassa meg, hogy D euklideszi gyűrű Feladat. Igazoljuk, hogy ha egy euklideszi gyűrű a elemére a = 1, akkor a egység Feladat. Mutassuk meg, hogy Q[x, y] integritástartomány nem euklideszi gyűrű Feladat. (Euler-egészek gyűrűje) Legyen ω = i. Bizonyítsuk, hogy Z[ω] euklideszi gyűrű az a + bω = a 2 ab + b 2, a, b Z, euklideszi normával Feladat. Adjuk meg Z[ω] egységeit Feladat. Lássuk be, hogy 3i asszociáltjai Z[ω]-ban: ±(1 ω), ±(1 ω 2 ), ±(ω ω 2 ) Feladat. Bizonyítsuk, hogy ha d Z[ω] irreducibilis, akkor d prím Z-ben, vagy d egy Z-beli prím asszociáltja Z[ω]-ban. Ha d Z-beli prím, akkor d irreducibilis Z(ω)-ban. Így 3i irreducibilis Z[ω]-ban.

12 12 MTN714: BEVEZETÉS AZ ABSZTRAKT ALGEBRÁBA 7. Testbővítések, véges testek 7.1. Feladat. Tekintsük a Q(u) Q testbővítést, ahol u az f = x 3 6x 2 +9x+3 egyik komplex gyöke. Mutassuk meg, hogy f irreducibilis, és fejezzük ki az u 4, u 5, 3u 5 u 4 + 2, (u + 1) 1, (u 2 6u + 8) 1 elemeket a Q(u) test Q feletti {1, u, u 2 } bázisában Feladat. Legyen K(a) egyszerű transzcendens bővítése K-nak, s legyen b K(a)\K tetszőleges elem. Mutassuk meg, hogy a algebrai K(b) test felett Feladat. Legyen L K egy testbővítés, s tegyük fel, hogy a L transzcendens K felett, és f K[x] nemkonstans polinom. Igazoljuk, hogy ekkor f(a) is transzcendens K felett, és minden olyan b L elem, amelyre f(b) = a szintén transzcendens K felett Feladat. Igazoljuk, hogy ha a K(a, b) K testbővítésben a algebrai K fölött, de nem K-beli, b pedig transzcendens K fölött, akkor a K(a, b) K bővítés nem egyszerű Feladat. Állítsa elő a racionális számtest alábbi egyszerű algebrai bővítéseiben megadott elemek multiplikatív inverzét az adjungált elem kis kitevős hatványainak racionális együtthatós lineáris kombinációjaként: (1) Q( 3); 3, ; (2) Q( 3 2); 3 16, ; (3) Q(i); i 2, 1 + i Feladat. Legyen u a p K[x] n-edfokú irreducibilis polinom gyöke. Adja meg az alábbi a K(u) elemeket az 1, u, u 2,..., u n 1 elemek K-beli együtthatókkal képezett lineáris kombinációjaként: (1) K = Z 2, p = x 2 + x + 1; (1 + u) 1, u 3 (1 + u) 1 ; (2) K = Z 3, p = x 2 + 1; (1 + u)(1 u) 1, (1 + u) 2 ; (3) K = Z 5, p = x 3 + x + 1; u 2, (u 2 + u) Feladat. Keresse meg az i 5, 3 4, 4 3 és i 2 2 számok minimálpolinomját C, R, valamint Q fölött Feladat. Adjunk meg egy harmadfokú irreducibilis polinomot Z 2 felett. Ennek segítségével konstruáljunk 8-elemű testet. Írjuk fel a kapott test művelettáblázatait Feladat. Mutassuk meg, hogy ha [L : K] prímszám, akkor az L K testbővítés egyszerű Feladat. Mely n-re szerkeszthető adott körrel azonos területű szabályos n-szög? Feladat. Mutassuk meg, hogy van olyan szög, amelyik euklideszi szerkesztéssel nem ötödölhető Feladat. Egységnyi térfogatú kockából indulva szerkeszthető-e egységnyi térfogatú szabályos tetraéder? Feladat. Határozzuk meg a Q( ) Q testbővítés fokát és adjuk meg a szám Q fölötti minimálpolinomját.

ALKALMAZOTT ALGEBRA FELADATOK (2016 tavaszi félév)

ALKALMAZOTT ALGEBRA FELADATOK (2016 tavaszi félév) ALKALMAZOTT ALGEBRA FELADATOK (2016 tavaszi félév) Ismétlés 0. feladat O Adjunk meg olyan ϕ lineáris transzformációját a síknak, amelyre (a) ϕ-nek 1-dimenziós a képtere; (b) ϕ-nek nincsen sajátértéke;

Részletesebben

MBN412G: ALKALMAZOTT ALGEBRA GYAKORLAT ÁPRILIS 26.

MBN412G: ALKALMAZOTT ALGEBRA GYAKORLAT ÁPRILIS 26. MBN412G: ALKALMAZOTT ALGEBRA GYAKORLAT 2015. ÁPRILIS 26. 1. Lineáris algebra, csoportok definíciója 1.1. Feladat. (Közösen megbeszéltük) Adjunk meg olyan ϕ lineáris transzformációját a síknak, amelyre

Részletesebben

MM CSOPORTELMÉLET GYAKORLAT ( )

MM CSOPORTELMÉLET GYAKORLAT ( ) MM4122-1 CSOPORTELMÉLET GYAKORLAT (2008.12.01.) 1. Ismétlés szeptember 1.szeptember 8. 1.1. Feladat. Döntse el, hogy az alábbi állítások közül melyek igazak és melyek (1) Az A 6 csoportnak van 6-odrend

Részletesebben

Algoritmuselmélet gyakorlat (MMN111G)

Algoritmuselmélet gyakorlat (MMN111G) Algoritmuselmélet gyakorlat (MMN111G) 2014. január 14. 1. Gyakorlat 1.1. Feladat. Adott K testre rendre K[x] és K(x) jelöli a K feletti polinomok és racionális törtfüggvények halmazát. Mutassuk meg, hogy

Részletesebben

1. Részcsoportok (1) C + R + Q + Z +. (2) C R Q. (3) Q nem részcsoportja C + -nak, mert más a művelet!

1. Részcsoportok (1) C + R + Q + Z +. (2) C R Q. (3) Q nem részcsoportja C + -nak, mert más a művelet! 1. Részcsoportok A részcsoport fogalma. 2.2.15. Definíció Legyen G csoport. A H G részhalmaz részcsoport, ha maga is csoport G műveleteire nézve. Jele: H G. Az altér fogalmához hasonlít. Példák (1) C +

Részletesebben

MM4122/2: CSOPORTELMÉLET GYAKORLAT ( ) 1. Ismétlés február 8.február Feladat. (2 pt. közösen megbeszéltük)

MM4122/2: CSOPORTELMÉLET GYAKORLAT ( ) 1. Ismétlés február 8.február Feladat. (2 pt. közösen megbeszéltük) MM4122/2: CSOPORTELMÉLET GYAKORLAT (2007.05.11) 1. Ismétlés február 8.február 15. 1.1. Feladat. (2 pt. közösen megbeszéltük) (1) Egy csoport rendelkezhet egynél több egységelemmel. (2) Bármely két háromelem

Részletesebben

Waldhauser Tamás december 1.

Waldhauser Tamás december 1. Algebra és számelmélet előadás Waldhauser Tamás 2016. december 1. Tizedik házi feladat az előadásra Hányféleképpen lehet kiszínezni az X-pentominót n színnel, ha a forgatással vagy tükrözéssel egymásba

Részletesebben

Diszkrét matematika II. feladatok

Diszkrét matematika II. feladatok Diszkrét matematika II. feladatok 1. Gráfelmélet 1.1. Könnyebb 1. Rajzold le az összes, páronként nem izomorf 3, 4, illetve 5 csúcsú egyszerű gráfot! 2. Van-e olyan (legalább kétpontú) gráf, melyben minden

Részletesebben

Gy ur uk aprilis 11.

Gy ur uk aprilis 11. Gyűrűk 2014. április 11. 1. Hányadostest 2. Karakterisztika, prímtest 3. Egyszerű gyűrűk [F] III/8 Tétel Minden integritástartomány beágyazható testbe. Legyen R integritástartomány, és értelmezzünk az

Részletesebben

Kongruenciák. Waldhauser Tamás

Kongruenciák. Waldhauser Tamás Algebra és számelmélet 3 előadás Kongruenciák Waldhauser Tamás 2014 őszi félév Tartalom 1. Diofantoszi egyenletek 2. Kongruenciareláció, maradékosztályok 3. Lineáris kongruenciák és multiplikatív inverzek

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy Diszkrét matematika 3. estis képzés 2018. ősz 1. Diszkrét matematika 3. estis képzés 2. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Komputeralgebra Tanszék

Részletesebben

Vektorterek. =a gyakorlatokon megoldásra ajánlott

Vektorterek. =a gyakorlatokon megoldásra ajánlott Vektorterek =a gyakorlatokon megoldásra ajánlott 40. Alteret alkotnak-e a valós R 5 vektortérben a megadott részhalmazok? Ha igen, akkor hány dimenziósak? (a) L = { (x 1, x 2, x 3, x 4, x 5 ) x 1 = x 5,

Részletesebben

KLASSZIKUS ALGEBRA ÉS SZÁMELMÉLET FELADATOK

KLASSZIKUS ALGEBRA ÉS SZÁMELMÉLET FELADATOK KLASSZIKUS ALGEBRA ÉS SZÁMELMÉLET FELADATOK (a rutinfeladatokat O jelzi) Leképezések, relációk 1. feladat O Adja meg az A = {2, 3, 8, 9, 14, 15, 19, 26} alaphalmazon értelmezett ekvivalenciarelációhoz

Részletesebben

5. Az Algebrai Számelmélet Elemei

5. Az Algebrai Számelmélet Elemei 5. Az Algebrai Számelmélet Elemei 5.0. Bevezetés. Az algebrai számelmélet legegyszerűbb kérdései az ún. algebrai számtestek egészei gyűrűjének aritmetikai tulajdonságainak vizsgálata. Ezek legegyszerűbb

Részletesebben

Intergrált Intenzív Matematika Érettségi

Intergrált Intenzív Matematika Érettségi . Adott a mátri, determináns determináns, ahol,, d Számítsd ki:. b) Igazold, hogy a b c. Adott a az 6 0 egyenlet megoldásai. a). c) Számítsd ki a d determináns értékét. d c a b determináns, ahol abc,,.

Részletesebben

Testek március 29.

Testek március 29. Testek 2014. március 29. 1. Alapfogalmak 2. Faktortest 3. Testbővítések 1. Alapfogalmak 2. Faktortest 3. Testbővítések [Sz] V/3, XIII/1,2; [F] III/1-7 (+ előismeretek!) Definíció Ha egy nemüres halmazon

Részletesebben

matematika alapszak Waldhauser Tamás jegyzete alapján készítette B. Szendrei Mária

matematika alapszak Waldhauser Tamás jegyzete alapján készítette B. Szendrei Mária ALGEBRA ÉS SZÁMELMÉLET vázlat az előadáshoz matematika alapszak 2019-20, őszi félév Waldhauser Tamás jegyzete alapján készítette B. Szendrei Mária 1. Komplex számok Kanonikus alak, konjugált, abszolút

Részletesebben

illetve a n 3 illetve a 2n 5

illetve a n 3 illetve a 2n 5 BEVEZETÉS A SZÁMELMÉLETBE 1. Határozzuk meg azokat az a természetes számokat ((a, b) számpárokat), amely(ek)re teljesülnek az alábbi feltételek: a. [a, 16] = 48 b. (a, 0) = 1 c. (a, 60) = 15 d. (a, b)

Részletesebben

10. Feladat. Döntse el, hogy igaz vagy hamis. Név:...

10. Feladat. Döntse el, hogy igaz vagy hamis. Név:... 1. Feladat. Döntse el, hogy igaz vagy hamis. Név:........................................... (1) (1 3) = (3 1). (hamis) () (1 ) = ( 1). (igaz). Feladat. Döntse el, hogy igaz vagy hamis. Név:...........................................

Részletesebben

1. Egész együtthatós polinomok

1. Egész együtthatós polinomok 1. Egész együtthatós polinomok Oszthatóság egész számmal Emlékeztető (K3.1.3): Ha f,g Z[x], akkor f g akkor és csak akkor, ha van olyan h Z[x], hogy g = fh. Állítás (K3.1.6) Az f(x) Z[x] akkor és csak

Részletesebben

1. feladatsor Komplex számok

1. feladatsor Komplex számok . feladatsor Komplex számok.. Feladat. Kanonikus alakban számolva határozzuk meg az alábbi műveletek eredményét. (a) i 0 ; i 8 ; (b) + 4i; 3 i (c) ( + 5i)( 6i); (d) i 3+i ; (e) 3i ; (f) ( +3i)(8+i) ( 4

Részletesebben

Vizsgatematika Bevezetés a matematikába II tárgyhoz tavasz esti tagozat

Vizsgatematika Bevezetés a matematikába II tárgyhoz tavasz esti tagozat 8.2. Gyűrűk Fogalmak, definíciók: Gyűrű, kommutatív gyűrű, integritási tartomány, test Az (R, +, ) algebrai struktúra gyűrű, ha + és R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ) félcsoport,

Részletesebben

Komplex számok. Wettl Ferenc előadása alapján Wettl Ferenc előadása alapján Komplex számok / 18

Komplex számok. Wettl Ferenc előadása alapján Wettl Ferenc előadása alapján Komplex számok / 18 Komplex számok Wettl Ferenc előadása alapján 2015.09.23. Wettl Ferenc előadása alapján Komplex számok 2015.09.23. 1 / 18 Tartalom 1 Számok A számfogalom bővülése 2 Algebrai alak Trigonometrikus alak Egységgyökök

Részletesebben

Klasszikus algebra előadás. Waldhauser Tamás április 14.

Klasszikus algebra előadás. Waldhauser Tamás április 14. Klasszikus algebra előadás Waldhauser Tamás 2014. április 14. Többhatározatlanú polinomok 4.3. Definíció. Adott T test feletti n-határozatlanú monomnak nevezzük az ax k 1 1 xk n n alakú formális kifejezéseket,

Részletesebben

Vektorterek. Wettl Ferenc február 17. Wettl Ferenc Vektorterek február / 27

Vektorterek. Wettl Ferenc február 17. Wettl Ferenc Vektorterek február / 27 Vektorterek Wettl Ferenc 2015. február 17. Wettl Ferenc Vektorterek 2015. február 17. 1 / 27 Tartalom 1 Egyenletrendszerek 2 Algebrai struktúrák 3 Vektortér 4 Bázis, dimenzió 5 Valós mátrixok és egyenletrendszerek

Részletesebben

Klasszikus algebra előadás. Waldhauser Tamás március 24.

Klasszikus algebra előadás. Waldhauser Tamás március 24. Klasszikus algebra előadás Waldhauser Tamás 2014. március 24. Irreducibilitás 3.33. Definíció. A p T [x] polinom irreducibilis, ha legalább elsőfokú, és csak úgy bontható két polinom szorzatára, hogy az

Részletesebben

Klasszikus algebra előadás. Waldhauser Tamás április 28.

Klasszikus algebra előadás. Waldhauser Tamás április 28. Klasszikus algebra előadás Waldhauser Tamás 2014. április 28. 5. Számelmélet integritástartományokban Oszthatóság Mostantól R mindig tetszőleges integritástartományt jelöl. 5.1. Definíció. Azt mondjuk,

Részletesebben

Diszkrét matematika 2.

Diszkrét matematika 2. Diszkrét matematika 2. 2018. november 23. 1. Diszkrét matematika 2. 9. előadás Fancsali Szabolcs Levente nudniq@cs.elte.hu www.cs.elte.hu/ nudniq Komputeralgebra Tanszék 2018. november 23. Diszkrét matematika

Részletesebben

Waldhauser Tamás szeptember 8.

Waldhauser Tamás szeptember 8. Algebra és számelmélet előadás Waldhauser Tamás 2016. szeptember 8. Tematika Komplex számok, kanonikus és trigonometrikus alak. Moivre-képlet, gyökvonás, egységgyökök, egységgyök rendje, primitív egységgyökök.

Részletesebben

Polinomok (el adásvázlat, április 15.) Maróti Miklós

Polinomok (el adásvázlat, április 15.) Maróti Miklós Polinomok (el adásvázlat, 2008 április 15) Maróti Miklós Ennek az el adásnak a megértéséhez a következ fogalmakat kell tudni: gy r, gy r additív csoportja, zéruseleme, és multiplikatív félcsoportja, egységelemes

Részletesebben

Polinomok (előadásvázlat, október 21.) Maróti Miklós

Polinomok (előadásvázlat, október 21.) Maróti Miklós Polinomok (előadásvázlat, 2012 október 21) Maróti Miklós Ennek az előadásnak a megértéséhez a következő fogalmakat kell tudni: gyűrű, gyűrű additív csoportja, zéruseleme, és multiplikatív félcsoportja,

Részletesebben

Csoportok II március 7-8.

Csoportok II március 7-8. Csoportok II 2014 március 7-8. 1. Mellékosztályok 2. Lagrange tétele 3. Kompatibilis osztályozás, kongruenciareláció 4. Normálosztó, faktorcsoport 5. Konjugálás 6. Homomorfizmus, homomorfiatétel 7. Permutációcsoportok

Részletesebben

FELADATOK A BEVEZETŽ FEJEZETEK A MATEMATIKÁBA TÁRGY III. FÉLÉVÉHEZ. ÖSSZEÁLLÍTOTTA: LÁNG CSABÁNÉ ELTE IK Budapest

FELADATOK A BEVEZETŽ FEJEZETEK A MATEMATIKÁBA TÁRGY III. FÉLÉVÉHEZ. ÖSSZEÁLLÍTOTTA: LÁNG CSABÁNÉ ELTE IK Budapest FELADATOK A BEVEZETŽ FEJEZETEK A MATEMATIKÁBA TÁRGY III. FÉLÉVÉHEZ ÖSSZEÁLLÍTOTTA: LÁNG CSABÁNÉ ELTE IK Budapest 2007-07-25 A 2. és a 4. fejezet feladatai megoldva megtalálhatók a Testb vítés, véges testek;

Részletesebben

Algebra es sz amelm elet 3 el oad as Permut aci ok Waldhauser Tam as 2014 oszi f el ev

Algebra es sz amelm elet 3 el oad as Permut aci ok Waldhauser Tam as 2014 oszi f el ev Algebra és számelmélet 3 előadás Permutációk Waldhauser Tamás 2014 őszi félév 1. Definíció. Permutációnak nevezzük egy nemüres (véges) halmaz önmagára való bijektív leképezését. 2. Definíció. Az {1, 2,...,

Részletesebben

1. Bevezetés A félév anyaga. Gyűrűk és testek Ideál, faktorgyűrű, főideálgyűrű Gauss-egészek, két négyzetszám tétel Az alaptételes gyűrűk jellemzése A számfogalom lezárása Algebrai és transzcendens számok

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA MATEmATIkA I 6 VI KOmPLEX SZÁmOk 1 A komplex SZÁmOk HALmAZA A komplex számok olyan halmazt alkotnak amelyekben elvégezhető az összeadás és a szorzás azaz két komplex szám összege és szorzata

Részletesebben

Diszkrét matematika II. feladatok

Diszkrét matematika II. feladatok Diszkrét matematika II. feladatok 1. Gráfelmélet 1. Rajzold le az összes, páronként nem izomorf 3, 4, illetve 5 csúcsú egyszerű gráfot. Hány összefüggő, illetve reguláris van közöttük? 2. Van-e olyan (legalább

Részletesebben

1. Mondjon legalább három példát predikátumra. 4. Mikor van egy változó egy kvantor hatáskörében?

1. Mondjon legalább három példát predikátumra. 4. Mikor van egy változó egy kvantor hatáskörében? Definíciók, tételkimondások 1. Mondjon legalább három példát predikátumra. 2. Sorolja fel a logikai jeleket. 3. Milyen kvantorokat ismer? Mi a jelük? 4. Mikor van egy változó egy kvantor hatáskörében?

Részletesebben

Diszkrét matematika 2. estis képzés

Diszkrét matematika 2. estis képzés Diszkrét matematika 2. estis képzés 2018. tavasz 1. Diszkrét matematika 2. estis képzés 4-6. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Komputeralgebra Tanszék

Részletesebben

Algebra es sz amelm elet 3 el oad as Nevezetes sz amelm eleti probl em ak Waldhauser Tam as 2014 oszi f el ev

Algebra es sz amelm elet 3 el oad as Nevezetes sz amelm eleti probl em ak Waldhauser Tam as 2014 oszi f el ev Algebra és számelmélet 3 előadás Nevezetes számelméleti problémák Waldhauser Tamás 2014 őszi félév Tartalom 1. Számok felbontása hatványok összegére 2. Prímszámok 3. Algebrai és transzcendens számok Tartalom

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy Diszkrét matematika 3. estis képzés 2018. ősz 1. Diszkrét matematika 3. estis képzés 1. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Komputeralgebra Tanszék

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz Diszkrét matematika 1. estis képzés 017. ősz 1. Diszkrét matematika 1. estis képzés 3. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Mérai László diái alapján

Részletesebben

4. Algebrai Módszerek Klasszikus Eredmények

4. Algebrai Módszerek Klasszikus Eredmények 4. Algebrai Módszerek Klasszikus Eredmények Igazolásában, Út az Algebrai Számelmélet felé 4.1. Maradékosztálygyűrűk egységcsoportjai szerkezete. Jelölés. Tetszőleges n > 1 egészre jelölje U n a Z n maradékosztálygyűrű

Részletesebben

SE EKK EIFTI Matematikai analízis

SE EKK EIFTI Matematikai analízis SE EKK EIFTI Matematikai analízis 2. Blokk A számelmélet a matematikának a számokkal foglalkozó ága. Gyakran azonban ennél sz kebb értelemben használják a számelmélet szót: az egész számok elméletét értik

Részletesebben

Zárthelyi feladatok megoldásai tanulságokkal Csikvári Péter 1. a) Számítsuk ki a 2i + 3j + 6k kvaternió inverzét.

Zárthelyi feladatok megoldásai tanulságokkal Csikvári Péter 1. a) Számítsuk ki a 2i + 3j + 6k kvaternió inverzét. Zárthelyi feladatok megoldásai tanulságokkal Csikvári Péter 1. a Számítsuk ki a 2i + 3j + 6k kvaternió inverzét. b Köbgyöktelenítsük a nevezőt az alábbi törtben: 1 3 3. Megoldás: a Egy q = a + bi + cj

Részletesebben

DISZKRÉT MATEMATIKA: STRUKTÚRÁK Előadáson mutatott példa: Bércesné Novák Ágnes

DISZKRÉT MATEMATIKA: STRUKTÚRÁK Előadáson mutatott példa: Bércesné Novák Ágnes 1. Algebrai alapok: DISZKRÉT MATEMATIKA: STRUKTÚRÁK Művelet: Egy H nemüres halmazon értelmezett (kétváltozós) műveleten egy H H H függvényt értünk, azaz egy olyan leképezést, amely bármely a,b H elempárhoz

Részletesebben

Csoportelméleti feladatok feldolgozása

Csoportelméleti feladatok feldolgozása Csoportelméleti feladatok feldolgozása SZAKDOLGOZAT Készítette: Dukán András Ferenc Matematika BSc - tanári szakirány Témavezeto : Dr. Szabó Csaba, egyetemi docens ELTE TTK Algebra és Számelmélet Tanszék

Részletesebben

Diszkrét matematika I.

Diszkrét matematika I. Diszkrét matematika I. középszint 2014. ősz 1. Diszkrét matematika I. középszint 10. előadás Mérai László diái alapján Komputeralgebra Tanszék 2014. ősz Felhívás Diszkrét matematika I. középszint 2014.

Részletesebben

1. Komplex szám rendje

1. Komplex szám rendje 1. Komplex szám rendje A rend fogalma A 1-nek két darab egész kitevőjű hatványa van: 1 és 1. Az i-nek 4 van: i, i 2 = 1, i 3 = i, i 4 = 1. Innentől kezdve ismétlődik: i 5 = i, i 6 = i 2 = 1, stb. Négyesével

Részletesebben

VEKTORTEREK I. VEKTORTÉR, ALTÉR, GENERÁTORRENDSZER október 15. Irodalom. További ajánlott feladatok

VEKTORTEREK I. VEKTORTÉR, ALTÉR, GENERÁTORRENDSZER október 15. Irodalom. További ajánlott feladatok VEKTORTEREK I. VEKTORTÉR, ALTÉR, GENERÁTORRENDSZER 2004. október 15. Irodalom A fogalmakat, definíciókat illetően két forrásra támaszkodhatnak: ezek egyrészt elhangzanak az előadáson, másrészt megtalálják

Részletesebben

Vektorterek. Több esetben találkozhattunk olyan struktúrával, ahol az. szabadvektorok esetében, vagy a függvények körében, vagy a. vektortér fogalma.

Vektorterek. Több esetben találkozhattunk olyan struktúrával, ahol az. szabadvektorok esetében, vagy a függvények körében, vagy a. vektortér fogalma. Vektorterek Több esetben találkozhattunk olyan struktúrával, ahol az összeadás és a (valós) számmal való szorzás értelmezett, pl. a szabadvektorok esetében, vagy a függvények körében, vagy a mátrixok esetében.

Részletesebben

SZÁMELMÉLETI FELADATOK

SZÁMELMÉLETI FELADATOK SZÁMELMÉLETI FELADATOK 1. Az 1 = 1, 3 = 1 + 2, 6 = 1 + 2 + 3, 10 = 1 + 2 + 3 + 4 számokat a pitagoreusok háromszög számoknak nevezték, mert az összeadandóknak megfelelő számú pont szabályos háromszög alakban

Részletesebben

1.1. Definíció. Azt mondjuk, hogy a oszója b-nek, vagy más szóval, b osztható a-val, ha létezik olyan x Z, hogy b = ax. Ennek jelölése a b.

1.1. Definíció. Azt mondjuk, hogy a oszója b-nek, vagy más szóval, b osztható a-val, ha létezik olyan x Z, hogy b = ax. Ennek jelölése a b. 1. Oszthatóság, legnagyobb közös osztó Ebben a jegyzetben minden változó egész számot jelöl. 1.1. Definíció. Azt mondjuk, hogy a oszója b-nek, vagy más szóval, b osztható a-val, ha létezik olyan x Z, hogy

Részletesebben

VIK A2 Matematika - BOSCH, Hatvan, 3. Gyakorlati anyag. Mátrix rangja

VIK A2 Matematika - BOSCH, Hatvan, 3. Gyakorlati anyag. Mátrix rangja VIK A2 Matematika - BOSCH, Hatvan, 3. Gyakorlati anyag 2019. március 21. Mátrix rangja 1. Számítsuk ki az alábbi mátrixok rangját! (d) 1 1 2 2 4 5 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 0 1 1 2 1 0 1 1 1 1 2 3 1 3

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy Diszkrét matematika 1. középszint 2016. ősz 1. Diszkrét matematika 1. középszint 10. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Mérai László diái alapján Komputeralgebra

Részletesebben

Vektorok, mátrixok, lineáris egyenletrendszerek

Vektorok, mátrixok, lineáris egyenletrendszerek a Matematika mérnököknek I. című tárgyhoz Vektorok, mátrixok, lineáris egyenletrendszerek Vektorok A rendezett valós számpárokat kétdimenziós valós vektoroknak nevezzük. Jelölésükre latin kisbetűket használunk.

Részletesebben

Mikor van egy változó egy kvantor hatáskörében? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a,,részhalmaz fogalom?

Mikor van egy változó egy kvantor hatáskörében? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a,,részhalmaz fogalom? Definíciók, tételkimondások Mondjon legalább három példát predikátumra. Sorolja fel a logikai jeleket. Milyen kvantorokat ismer? Mi a jelük? Hogyan kapjuk a logikai formulákat? Mikor van egy változó egy

Részletesebben

Matematika alapjai; Feladatok

Matematika alapjai; Feladatok Matematika alapjai; Feladatok 1. Hét 1. Tekintsük a,, \ műveleteket. Melyek lesznek a.) kommutativok b.) asszociativak c.) disztributívak-e a, műveletek? Melyik melyikre? 2. Fejezzük ki a műveletet a \

Részletesebben

megválaszolása: E. Galois elmélete.

megválaszolása: E. Galois elmélete. Galois életéről A megoldhatóság kérdésének megválaszolása: E. Galois elmélete. Klukovits Lajos TTIK Bolyai Intézet 2013. április 17. 1811. október 25-én született egy Párizs közeli kisvárosban Bourg-la-Reine-ben,

Részletesebben

ELTE IK Esti képzés tavaszi félév. Tartalom

ELTE IK Esti képzés tavaszi félév. Tartalom Diszkrét Matematika 2 vizsgaanyag ELTE IK Esti képzés 2017. tavaszi félév Tartalom 1. Számfogalom bővítése, homomorfizmusok... 2 2. Csoportok... 9 3. Részcsoport... 11 4. Generátum... 14 5. Mellékosztály,

Részletesebben

Diszkrét matematika II. feladatok

Diszkrét matematika II. feladatok Diszkrét matematika II. feladatok 1. Gráfelmélet 1. Rajzold le az összes, páronként nem izomorf 3, 4, illetve 5 csúcsú egyszerű gráfot. Hány összefüggő, illetve reguláris van közöttük? 2. Hány olyan, páronként

Részletesebben

Bevezetés az algebrába az egész számok 2

Bevezetés az algebrába az egész számok 2 Bevezetés az algebrába az egész számok 2 Wettl Ferenc Algebra Tanszék B U D A P E S T I M Ű S Z A K I M A T E M A T I K A É S G A Z D A S Á G T U D O M Á N Y I I N T É Z E T E G Y E T E M 2015. december

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy Diszkrét matematika 3. estis képzés 2016. ősz 1. Diszkrét matematika 3. estis képzés 3. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Komputeralgebra Tanszék

Részletesebben

1. A Horner-elrendezés

1. A Horner-elrendezés 1. A Horner-elrendezés A polinomok műveleti tulajdonságai Polinomokkal a szokásos módon számolhatunk: Tétel (K2.1.6, HF ellenőrizni) Tetszőleges f,g,h polinomokra érvényesek az alábbiak. (1) (f +g)+h =

Részletesebben

Direkt limesz, inverz limesz, végtelen Galois-bővítések

Direkt limesz, inverz limesz, végtelen Galois-bővítések Direkt esz, inverz esz, végtelen Galois-bővítések Az alábbi jegyzetben a direkt eszt, az inverz eszt, testek algebrai lezártjának létezését, ill. a végtelen Galois-csoportokat tekintjük át. Nem minden

Részletesebben

1. Generátorrendszer. Házi feladat (fizikából tudjuk) Ha v és w nem párhuzamos síkvektorok, akkor generátorrendszert alkotnak a sík vektorainak

1. Generátorrendszer. Házi feladat (fizikából tudjuk) Ha v és w nem párhuzamos síkvektorok, akkor generátorrendszert alkotnak a sík vektorainak 1. Generátorrendszer Generátorrendszer. Tétel (Freud, 4.3.4. Tétel) Legyen V vektortér a T test fölött és v 1,v 2,...,v m V. Ekkor a λ 1 v 1 + λ 2 v 2 +... + λ m v m alakú vektorok, ahol λ 1,λ 2,...,λ

Részletesebben

Az eddig leadott anyag Diszkrét matematika II tárgyhoz tavasz

Az eddig leadott anyag Diszkrét matematika II tárgyhoz tavasz Az eddig leadott anyag Diszkrét matematika II tárgyhoz 2011. tavasz A (+)-szal jelzett tételek bizonyítással együtt, a (-)-szal anélkül értendők! A tételek esetleges neve, vagy száma a fóliákkal van szinkronban,

Részletesebben

Bevezetés az algebrába 1

Bevezetés az algebrába 1 B U D A P E S T I M Ű S Z A K I M A T E M A T I K A É S G A Z D A S Á G T U D O M Á N Y I I N T É Z E T E G Y E T E M Bevezetés az algebrába 1 BMETE92AX23 Egész számok 2 H406 2016-09-13,15,18 Wettl Ferenc

Részletesebben

Valasek Gábor valasek@inf.elte.hu

Valasek Gábor valasek@inf.elte.hu Számítógépes Grafika Valasek Gábor valasek@inf.elte.hu Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar 2013/2014. őszi félév ( Eötvös LorándSzámítógépes TudományegyetemInformatikai Grafika Kar) 2013/2014.

Részletesebben

Számelmélet (2017. február 8.) Bogya Norbert, Kátai-Urbán Kamilla

Számelmélet (2017. február 8.) Bogya Norbert, Kátai-Urbán Kamilla Számelmélet (2017 február 8) Bogya Norbert, Kátai-Urbán Kamilla 1 Oszthatóság 1 Definíció Legyen a, b Z Az a osztója b-nek, ha létezik olyan c Z egész szám, melyre ac = b Jelölése: a b 2 Példa 3 12, 2

Részletesebben

Tartalom. Algebrai és transzcendens számok

Tartalom. Algebrai és transzcendens számok Nevezetes számelméleti problémák Tartalom 6. Nevezetes számelméleti problémák Számok felbontása hatványok összegére Prímszámok Algebrai és transzcendens számok 6.1. Definíció. Az (x, y, z) N 3 számhármast

Részletesebben

13.1.Állítás. Legyen " 2 C primitív n-edik egységgyök és K C olyan számtest, amelyre " =2 K, ekkor K(") az x n 1 2 K[x] polinomnak a felbontási teste

13.1.Állítás. Legyen  2 C primitív n-edik egységgyök és K C olyan számtest, amelyre  =2 K, ekkor K() az x n 1 2 K[x] polinomnak a felbontási teste 13. GYÖKB½OVÍTÉS GALOIS CSOPORTJA, POLINOMOK GYÖKEINEK ELÉRHET½OSÉGE 13.1.Állítás. Legyen " 2 C primitív n-edik egységgyök és K C olyan számtest, amelyre " =2 K, ekkor K(") az x n 1 2 K[x] polinomnak a

Részletesebben

1. A polinom fogalma. Számolás formális kifejezésekkel. Feladat Oldjuk meg az x2 + x + 1 x + 1. = x egyenletet.

1. A polinom fogalma. Számolás formális kifejezésekkel. Feladat Oldjuk meg az x2 + x + 1 x + 1. = x egyenletet. 1. A polinom fogalma Számolás formális kifejezésekkel. Feladat Oldjuk meg az x2 + x + 1 x + 1 = x egyenletet. Megoldás x + 1-gyel átszorozva x 2 + x + 1 = x 2 + x. Innen 1 = 0. Ez ellentmondás, így az

Részletesebben

Permutációk véges halmazon (el adásvázlat, február 12.)

Permutációk véges halmazon (el adásvázlat, február 12.) Permutációk véges halmazon el adásvázlat 2008 február 12 Maróti Miklós Ennek az el adásnak a megértéséhez a következ fogalmakat kell tudni: ismétlés nélküli variáció leképezés indulási és érkezési halmaz

Részletesebben

1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás)

1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás) Matematika A2c gyakorlat Vegyészmérnöki, Biomérnöki, Környezetmérnöki szakok, 2017/18 ősz 1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás) 1. Valós vektorterek-e a következő

Részletesebben

Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit.

Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit. 2. A VALÓS SZÁMOK 2.1 A valós számok aximómarendszere Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit. 1.Testaxiómák R-ben két művelet van értelmezve, az

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz Diszkrét matematika 1. középszint 2017. ősz 1. Diszkrét matematika 1. középszint 9. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Mérai László diái alapján Komputeralgebra

Részletesebben

Diszkrét matematika II., 8. előadás. Vektorterek

Diszkrét matematika II., 8. előadás. Vektorterek 1 Diszkrét matematika II., 8. előadás Vektorterek Dr. Takách Géza NyME FMK Informatikai Intézet takach@inf.nyme.hu http://inf.nyme.hu/ takach/ 2007.??? Vektorterek Legyen T egy test (pl. R, Q, F p ). Definíció.

Részletesebben

Feladatok a Gazdasági matematika II. tárgy gyakorlataihoz

Feladatok a Gazdasági matematika II. tárgy gyakorlataihoz Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Feladatok a Gazdasági matematika II tárgy gyakorlataihoz a megoldásra ajánlott feladatokat jelöli e feladatokat a félév végére megoldottnak tekintjük a nehezebb

Részletesebben

Bevezetés az algebrába az egész számok

Bevezetés az algebrába az egész számok Bevezetés az algebrába az egész számok Wettl Ferenc V. 15-09-11 Wettl Ferenc Bevezetés az algebrába az egész számok V. 15-09-11 1 / 32 Jelölések 1 Egész számok és sorozataik 2 Oszthatóság 3 Közös osztók

Részletesebben

Diszkrét matematika 2. estis képzés

Diszkrét matematika 2. estis képzés Diszkrét matematika 2. estis képzés 2018. tavasz 1. Diszkrét matematika 2. estis képzés 7. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Komputeralgebra Tanszék

Részletesebben

Diszkrét matematika 2.C szakirány

Diszkrét matematika 2.C szakirány Diszkrét matematika 2.C szakirány 2015. ősz 1. Diszkrét matematika 2.C szakirány 7. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Komputeralgebra Tanszék 2015.

Részletesebben

FFT. Második nekifutás. Czirbusz Sándor ELTE IK, Komputeralgebra Tanszék október 2.

FFT. Második nekifutás. Czirbusz Sándor ELTE IK, Komputeralgebra Tanszék október 2. TARTALOMJEGYZÉK Polinomok konvolúviója A DFT és a maradékos osztás Gyűrűk támogatás nélkül Második nekifutás Czirbusz Sándor ELTE IK, Komputeralgebra Tanszék 2015. október 2. TARTALOMJEGYZÉK Polinomok

Részletesebben

1. Bevezetés A félév anyaga. Lineáris algebra Vektorterek, alterek Függés, függetlenség, bázis, dimenzió Skaláris szorzat R n -ben, vektorok hossza és szöge Lineáris leképezések, mátrixuk, bázistranszformáció

Részletesebben

24. szakkör (Csoportelméleti alapfogalmak 3.)

24. szakkör (Csoportelméleti alapfogalmak 3.) 24. szakkör (Csoportelméleti alapfogalmak 3.) D) PERMUTÁCIÓK RENDJE Fontos kérdés a csoportelméletben, hogy egy adott elem hanyadik hatványa lesz az egység. DEFINÍCIÓ: A legkisebb olyan pozitív k számot,

Részletesebben

1. A maradékos osztás

1. A maradékos osztás 1. A maradékos osztás Egész számok osztása Példa 223 = 7 31+6. Visszaszorzunk Kivonunk 223 : 7 = 31 21 13 7 6 Állítás (számelméletből) Minden a,b Z esetén, ahol b 0, létezik olyan q,r Z, hogy a = bq +

Részletesebben

Algebra gyakorlat, 4. feladatsor, megoldásvázlatok

Algebra gyakorlat, 4. feladatsor, megoldásvázlatok Algebra gyakorlat, 4. feladatsor, megoldásvázlatok 0. Ha G egy véges csoport, akkor nyilván csak véges sok részcsoportja van. Legyen most G végtelen. Ha van végtelen rend g G elem, akkor g (Z, +), aminek

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz Diszkrét matematika 3. estis képzés 2016. ősz 1. Diszkrét matematika 3. estis képzés 4. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Komputeralgebra Tanszék

Részletesebben

RSA algoritmus. P(M) = M e mod n. S(C) = C d mod n. A helyesség igazoláshoz szükséges számelméleti háttér. a φ(n) = 1 mod n, a (a 1,a 2,...

RSA algoritmus. P(M) = M e mod n. S(C) = C d mod n. A helyesség igazoláshoz szükséges számelméleti háttér. a φ(n) = 1 mod n, a (a 1,a 2,... RSA algoritmus 1. Vegyünk véletlenszerűen két különböző nagy prímszámot, p-t és q-t. 2. Legyen n = pq. 3. Vegyünk egy olyan kis páratlan e számot, amely relatív prím φ(n) = (p 1)(q 1)-hez. 4. Keressünk

Részletesebben

Számelméleti alapfogalmak

Számelméleti alapfogalmak 1 Számelméleti alapfogalmak 1 Definíció Az a IN szám osztója a b IN számnak ha létezik c IN melyre a c = b Jelölése: a b 2 Példa a 0 bármely a számra teljesül, mivel c = 0 univerzálisan megfelel: a 0 =

Részletesebben

Diszkrét matematika 1.

Diszkrét matematika 1. Diszkrét matematika 1. Nagy Gábor nagy@compalg.inf.elte.hu nagygabr@gmail.com ELTE IK Komputeralgebra Tanszék 014. ősz 014-15 őszi félév Gyakorlat: 1. ZH tervezett időpontja: október 1.,. ZH tervezett

Részletesebben

Matematika szigorlat június 17. Neptun kód:

Matematika szigorlat június 17. Neptun kód: Név Matematika szigorlat 014. június 17. Neptun kód: 1.. 3. 4. 5. Elm. Fel. Össz. Oszt. Az eredményes szigorlat feltétele elméletből legalább 0 pont, feladatokból pedig legalább 30 pont elérése. A szigorlat

Részletesebben

SzA XIII. gyakorlat, december. 3/5.

SzA XIII. gyakorlat, december. 3/5. SzA XIII. gyakorlat, 2013. december. 3/5. Drótos Márton 3 + 2 = 1 drotos@cs.bme.hu 1. Határozzuk meg az Euklidészi algoritmussal lnko(504, 372)-t! Határozzuk meg lkkt(504, 372)-t! Hány osztója van 504-nek?

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz Diszkrét matematika 3. estis képzés 2016. ősz 1. Diszkrét matematika 3. estis képzés 5. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Komputeralgebra Tanszék

Részletesebben

3. Feloldható csoportok

3. Feloldható csoportok 3. Feloldható csoportok 3.1. Kommutátor-részcsoport Egy csoport két eleme, a és b felcserélhető, ha ab = ba, vagy átrendezve az egyenlőséget, a 1 b 1 ab = 1. Ezt az [a,b] = a 1 b 1 ab elemet az a és b

Részletesebben

17. előadás: Vektorok a térben

17. előadás: Vektorok a térben 17. előadás: Vektorok a térben Szabó Szilárd A vektor fogalma A mai előadásban n 1 tetszőleges egész szám lehet, de az egyszerűség kedvéért a képletek az n = 2 esetben szerepelnek. Vektorok: rendezett

Részletesebben

Kvadratikus alakok és euklideszi terek (előadásvázlat, október 5.) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla

Kvadratikus alakok és euklideszi terek (előadásvázlat, október 5.) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla Kvadratikus alakok és euklideszi terek (előadásvázlat, 0. október 5.) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla Az előadáshoz ajánlott jegyzet: Szabó László: Bevezetés a lineáris algebrába, Polygon Kiadó, Szeged,

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz Diszkrét matematika 1. középszint 2017. ősz 1. Diszkrét matematika 1. középszint 6. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Mérai László diái alapján Komputeralgebra

Részletesebben

HHF0CX. k darab halmaz sorbarendezésének a lehetősége k! Így adódik az alábbi képlet:

HHF0CX. k darab halmaz sorbarendezésének a lehetősége k! Így adódik az alábbi képlet: Gábor Miklós HHF0CX 5.7-16. Vegyük úgy, hogy a feleségek akkor vannak a helyükön, ha a saját férjeikkel táncolnak. Ekkor már látszik, hogy azon esetek száma, amikor senki sem táncol a saját férjével, megegyezik

Részletesebben

Algebra gyakorlat, 8. feladatsor, megoldásvázlatok

Algebra gyakorlat, 8. feladatsor, megoldásvázlatok Algebra gyakorlat, 8. feladatsor, megoldásvázlatok 1. Jelölje I az (x 2 + 1 ideált. Most az x + I R[x]/(x 2 + 1 négyzete (x + I 2 x 2 + I 1+x 2 +1+I 1+I, hiszen x 2 +1 I. Így ( x+i(x+i (x+i 2 1+I. Tehát

Részletesebben