Ez leírés a kétütem szériamotorhoz (992 cm)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ez leírés a kétütem szériamotorhoz (992 cm)"

Átírás

1 Ez leírés a kétütem szériamotorhoz (992 cm) Aki itt landolt, annak valószin még nem volt szerencséje megkaparintani egy ritkaság számba men, 1150 ccm-es motort (a kipufogó karima mellett kidudorodó átöml csatornákról lehet felismerni). De ne keseredj el! Nincs is nekünk szükségünk erre a motortípusra (bár jó lenne, de csak álmodik a nyomor ;) ) a tuninghoz. A következ leírás a 992 ccm-es széria-motor átalakításáról, teljesítményének növelésér l szól. Az összeszerelt motor, egy kb. 80 kg-os er m. Részei: a hengerfej, a motortömb, a f tengely, a három dugattyú és a forgattyúház. A legjobb az, ha fentr l kezdjük szétszedni a motort. Csendesen megjegyzem, hogy mindehhez természetesen a motort el ször ki kell szerelni. A m szaki változtatások eredményessége minden alkatrészt l függ, de befolyásolhatja például a jó gyújtásbeállítás is. Miután kilazítottad, majd kicsavartad a 8 darab M10-es csavart, a hengerfej leszedhet. Anyaga könny fém (aluöntvény), ebb l kifolyólag felülete sérülékeny. Erre legyünk különös tekintettel a tisztogatások során. Bevált a rozsdamaró spray alkalmazása a tömítésmaradványok barátságosabb, kevésbé veszélyes eltávolítására. A hengerfej abban az esetben nem szorul javításra, cserére, ha minden hibától mentes, nincs illeszked -felületi sérülés és a vízszivattyú-tengely csapágya sem kopott, illetve a tömítése is megfelel. A tuning els lépése a hengerfej tömít felületének lemaratása és az illeszked felek összeköszörülése. (Mivel, gondolom nem sokaknak lapul a pincéjében egy marógép, ezért ajánlott egy fémmegmunkáló céget megkeresni a problémával. Csak ajánlani tudom, hogy kisiparoshoz vigyük. El ször is azért, mert ilyen helyen kisszériájú átalakításokat is elvállalnak, másodszor az árat személyesen a f nökkel tudjuk egyeztetni. Pesten is vannak ilyen m helyek. Pl.: Mihályfi M hely a Klauzál utcában. k Trabant Wartburg motorok felújításával foglalkoznak. Van speciális felszabályozó marógépük is. Gondolom ilyen munkát is vállalnak. Most jön a nagy kérdés, hogy mib l és mennyit "faragjunk" le. Szerencsére ez kiszámolható. Kifejlesztettünk hozzá egy képletet. Tettük ezt azért, mert az égéstér nem egészen félgömb formájú, többek közt a dugattyú domború teteje miatt. Mint minden más képlet, így ez sem egy szentírás, ezért tanácsolt óvatosan használni. De abból ki lehet indulni, hogy az eltérés +/- 0,2 körüli lesz. Aki tutira akar menni, az olvasson utána serényen!;) e S rítési viszony V h Lökettérfogat V b Égéstér-térfogat d Hengerfurat mm-ben h a hengerfej égéstere az alsó élét l a "félgömb" csúcsáig (Széria: 22,3 mm)

2 FIGYELEM: Az így kiszámolt s rítési viszony, Wartburg esetében nem lehet 9,7:1 vagy ennél több. Már ez a s rítés is öngyulladást, túlforrósodást és végezetül a motor tönkremenetelét okozza. Az optimális 9,5:1 lenne. Tehát a képlet alapján, ha 5 mm-t maratunk le a hengerfej tömít felületéb l, akkor széria 73,5 mm hengerfurat esetén pont elérjük az említett optimális értéket. Ha azonban tovább boncolgatjuk a témát eszünkbe juthat, hogy a felfúrt motorblokk-ok nem egyszer a maximális 75,5 mm hengerfuratre felszabályozottak. Ebben az esetben, ha az 5 mm-es lemarású hengerfejjel számolunk, már 10,2:1 a s rítési viszony. Ez már túl sok! Tipp: A motorblokk hengerfurat méretét a dugattyútet r l olvashatod le. Egy kicsit neki kell esni drótkefével a dugattyú tetejének - a fels holtponti helyzetben -, az égésmaradványok eltávolítása végett és már láthatjuk is a számot. Például: 73,44 d.h. 73,44 + 0,06 mm játék az máris a 73,5 mm széria, stb. Optimális lemaratás és illeszked felület (motorblokk és hengerfej illeszked felülete síkban) kialakítása esetén (mint a lemaratás el tt) akár 12%-os teljesítménynövekedést is elérhetünk. A s rítési viszony növelésének három el nye: - a motor gyorsabban eléri az üzemi h mérsékletet, ezzel télen is javítva a f tést - magasabb teljesítmény minden fordulatszám tartományban - Akár 15 %-os üzemanyag megtakarítás, mert az üzemanyag energiája jobban kihasználható Hátrányai: - a h t rendszer és a f tengelycsapágyak magasabb igénybevétele - legf képp ez utóbbi miatt csökken a motor élettartama Tapasztalataim szerint a f tengelyek ezt a megnövekedett igénybevételt kb km-ig bírják. Ilyenkor legtöbbször a feler södött f tengelycsapágy zaj miatt, érdemes cserealkatrész után nézni! Az általam már említett Mihályfi M hely f tengely felújítást is végez. Érdemes érdekl dni. Most már megadom az elérhet ségüket is, nem csigázlak benneteket tovább! :) Tel.: (1) A hengerfej felrakása el tt ellen rizni kell a motorblokk és a hengerfej illeszkedési felületét a hengerfej tömítés segítségével. A hengerfej sík felületét vonalzóval ellen rizzük. A megengedett legnagyobb egyenetlenség 0,03 mm. Nagyobb mérték egyenetlenség esetén utána kell maratni a felületet. A marás után ki kell alakítani a nyomóélt, melynek átmér je 0,02 mm. Ha jól illeszkedik, akkor a hengerfejet felszerelhetjük és 50 Nm er sséggel keresztben fixre húzzuk a csavarokat. A motor bemelegítése után még egyszer 45 -ban utána kell húzni a csavarokat, hogy a tömítés "izzadjon" és jól tömítsen. Adok egy kis adalékot. Csak gyári, vagy annak megfelel szilárdságú csavarokat szabad használni a hengerfej rögzítésére. A barkácsboltokban kilósan árult csavarok túl gyengék lehetnek, megszakad a menetük, nem tudjuk kell er vel ráhúzni a csavart. Mindig mondjuk el, hogy mire akarjuk felhasználni, kérjünk növelt szilárdságú csavarokat (8.8; 10.9; 12.9)! A motornak elvégre tömítettnek kell lennie, nemde!? ;)

3 A jobb oldali képen jól látható a gyengén meghúzott hengerfej csavarok következtében károsodott hengerfej tömítés. motortömb A motorblokk szürkeöntvényb l készül, amiért hálásak lehetünk a teremt nek. Ez az anyag nemcsak hogy olcsó és könnyen megmunkálható, hanem rendkívül strapabíró is. Szükségünk is lesz a strapabíróságára, mert a legtöbb átalakítást ezen az "alkatrészen" kell végrehajtanunk. Ha a forgattyús ház és a motorblokk közötti csavarokat kicsavartad, akkor szétválasztható a két elem. Emeld ki a f tengelyt az ülékéb l, majd húzd ki a dugattyúkkal együtt és állítsd a lendkerékre az egész cuccost. Így nem kell félnünk, hogy összepiszkolódnak a dugattyúk, vagy a forgattyús tengely. A legfontosabb, miel tt hozzákezdenénk a munkához, távolítsuk el az égésmaradványokat (olajkoksz) a kipufogónyílásból és környékér l. A hengerfej rögzít t csavarokat is hajtsuk ki, például a kontraanyás megoldással. A motortömb tuningolásához kétféle lehet ség kínálkozik, melyeket külön-külön is sikerrel alkalmazhatunk. Az egyik a lökettérfogat növelése, a másik megoldás pedig a vezérlési id k eltolása/módosítása és a csatornák polírozása. A lökettérfogatot a hengerperselyek felfúrásával (köszörülésével) és hónolásával növelhetjük (végezetül füstölhetjük is, hogy a dugattyúgy r k simábban bevezethet ek legyenek a hengerekbe). A következ lépés, a kiválasztott hengerfelfúrási értékhez passzoló dugattyú beszerezése. Természetesen a köszörülési, hónolási munkákat legjobb, ha megint csak egy m helyre bízzuk. Ezért érdemes a m helybe szánt dolgokat összeszedni és együtt elvinni ket (lesz még ilyen). Minden hiedelem ellenére nem túl drágák ezek a m veletek, ergo megfizethet k még egyszeri polgárok számára is.:)

4 A motortömb köszörülésekor a következ méretek lehetségesek: 1. köszörülési méret 73,75 mm 2. köszörülési méret 74,00 mm 3. köszörülési méret 74,25 mm 4. köszörülési méret 74,50 mm 5. köszörülési méret 74,75 mm 6. köszörülési méret 75,00 mm 7. köszörülési méret 75,25 mm 8. köszörülési méret 75,50 mm Adalék információ. A szívókarimán vannak számjelölések. Az adatokat századmilliméterben 73,50 mm normálméretre vonatkoztatva tüntette fel a gyár. Az el jel nélküli számok pozitív különbségek, a negatív el jel ek pedig negatív különbségek. Példát alkalmazva ez annyit jelent, hogy az 1. henger (lendkerék felé) bels átmér je 73,50 mm (0), a 2. henger (1) bels átmér je 73,51 mm, a 3. henger (-1) bels átmér je 73,49 mm. A köszörülés után minden henger azonos méret lesz, itt már nem kell figyelembe venni a gyárilag pontosított értékeket. Visszatérve a köszörülési méret kiválasztásához. Ha minél nagyobb teljesítményt szeretnénk elérni, akkor célszer rögtön a maximális 75,50 mm-re felfúratni a hengereket (lásd táblázat)! Gyakorlatilag elmondható, hogy a köszörülési méret nagyságával egyenes arányban n a teljesítmény is. Így egy 75,50 mm-re felszabályoztatott széria motor esetében is jó 3-4 plusz lóer t nyerhetünk! Ezért is írtam még az oldal elején, hogy nincs szükségünk az 1,150 literes motorra, túl drága lenne és azt a pénzt sokkal jobban megéri másra felhasználni. Például 5 sebességes váltó kialakítására, vagy egy jobb min ség sportkipufogó-rendszer beszerzésére. A dugattyú beszerelési játék nagyvonalúbb a tuningolt motor esetében: 0,07-0,08 mm, a széria 0,06 mm helyett! A vezérlési id k módosítása nagyfokú beavatkozást jelent a motor m ködésébe, ezért célszer gondosan végezni az átalakítási munkálatokat. Itt a kicsi is sokat számíthat! A tuningoláshoz a beöml - és a kipufogócsatornákat kell átszabni egy picit. Az átöml csatornákkal sajnos a sz k hengerméret miatt nem sokat tudunk kezdeni. Hálás, hogy legalább a beöml nyíláson át kicsit a átöml alsó nyílását is megnagyobbíthatjuk. Az átalakításkor mindenkor vegyük figyelembe az égéstérben a gázok áramlási tulajdonságait. Csak ezeket ismerve és javítva lehet jó hatásfokot elérni. A motortér áramlásának javításáról számos könyv jelent meg, így nem térek ki ennek tárgyalására. Akiket részletesebben érdekel nézzen utána. Itt csupán azt írom le tapasztalatból, hogy mib l mennyit kell lefaragnod a kell hatásfok elérése érdekében.

5 A jobb oldali képen egy henger sematikus rajzát láthatod. Miel tt azonban boldogan nekilátnál farigcsálni, nem árt ha megismered és megméred az (gyári) alapméreteket. A henger fels élét l a beöml nyílás alsó éléig ez az érték 114 mm. A henger fels élét l a kipufogónyilás fels éléig mért távolság pedig 52 mm. Nem szabad elfelejteni, hogy az átöml nyílás alsó ablakát is hosszában szélesíteni szeretnénk! A - motor m ködésében is sikeresnek mutatkozó - reszelgetéseim és csiszolgatásaim után a következ értékeket mértem: a: 47 mm e: 4 mm ü: 7-8 mm FIGYELEM: Fontos információ! Ha a motortömb perselyeit pl. 75,50 mm-re felköszörültetjük, akkor ezeket az átalakításokat mindenféleképpen a köszörülés/hónolás el tt ejtsük meg. Így nem kapunk majd gutát attól, ha megszalad a reszel, vagy a vés és megsértjük vele valamely henger(ek) bels felületét. Ha nem így járunk el, akkor a felsértett persellyel lesznek gondjaink. A motor nem fog megfelel en m ködni, pláne ha az a sérülés a dugattyúgy r k munkazónájába esik!:( A reszelésnél, átcsiszolásnál mindig figyeljünk arra, hogy ne biztosítsunk felesleges áramlási lehet séget az üzemanyag+leveg +olaj;) keverékének. Figyeljünk oda a formák kell lekerekítettségére. A sarkos kialakítás nem mindig el nyös, viszont a lekerekített nyílásokon "kényelmesebben" csusszannak be, ki a gázok. Az átöml k esetében azonban az átformálásánal próbáljuk az egyenes vonalat tartani és úgy meghosszabbítani azt. Ez legtöbbször nem sikerül és puklik maradnak a csatornában. Ezeket próbáljuk hajlékony dörzstengellyel (bowden+beolajozott csiszolóvászon) és mondjuk fúrógépgép segítségével eltávolítani. Jó az 5-8 mm átmér j gömböly fen k is. Ugyanez használható abban az esetben is, ha az átöml csatornákban anyaghibát (öntvény megfolyás, zsák) fedezünk fel. Azonban különös tekintettel és óvatosan csiszolgassuk a csatornákat, nehogy átreszeljük a h t folyadék csatornákat. A beöml nyílásokat (szívónyílásokat) alul befelé egyenesre kell lereszelni (lásd a fels ábrát, majd az alsót). A reszeléssel 4 mm-t szedünk le a beöml bels nyílásából, de úgy hogy kívül semmit. Utána nagy gonddal lekerekítjük és 1-1,5 mm-t lereszelünk mind a beöml jobb, mind pedig a bal oldalán. A beöml fels élén található orrot lehet leg hagyjuk békén, különben a dugattyúgy r k rögtön kihasználnák a menekülési lehet séget!;) Beakadnának, berágódnának a hibás egyenes - orr nélküli - perembe! Aztán ezt nem úszhatnád meg nagyobb motorkárosodás nélkül! Szóval vigyázz az orrodra!:) A kipufogónyílást hagyjuk meg olyan oválisnak, mint amilyen. Ez a forma a dugattyúgy r k legjobb barátja! A kipufogónyílást 5 mm-rel tágítsuk a hengerfej felé, kerekítsük le. Létezik egy másik megoldás is, miként hagyjunk egy 10 mm-es egyenesebb szakaszt az 5 mm-es tágítás után. Lásd a rajzot! Ha

6 mindezeket elvégeztük, majd köszörültetjük a perselyeket, végeredményül harapósabb motort kapunk, amely ezen felül még alacsonyabb fordulatszám tartományban is jobban húz. A köszörülés után érdemes és nagyon hasznos is egyben, ha a csatornákat - legalább is azok elérhet részeit - jól átpolírozzuk. Ehhez jól alkalmazható az olajozott (finomszemcsés) csiszolóvászon, melyet rutinosan mondjuk egy kupplung-bowdenre rögzítünk. A bowdent befogatjuk egy fúrógépbe és a csatornákban le-föl járatva a smirglis végét!óvatosan! elsimítjuk a sorjákat, egyenetlenségeket a fúró legnagyobb fordulatszámán. Az el vigyázatosak természetesen finomabban is eljárhatnak, de az id is pénz!:) A polírozás csökkenti a felületi ellenállást, ergo a gázok gyorsabban áramolhatnak. Csökken az olajkoksz/égéstermék lerakódás. Hogyan hatnak a megváltoztatott vezérlési id k: A kiszélesített szívónyílás (beöml ) lehet vé teszi a motor számára, még magas fordulatszámon is, hogy megfelel üzemanyag töltést kapjon. A kipufogónyílás átalakítása lehet vé teszi az elégett üzemanyag távozását, a henger jobb ürítését. Ha ehhez párosul egy jobb min ség kipufogóberendezés, akkor jelent s teljesítménynövekedés érhet el pláne ha annak ellenállása megakadályozza, hogy az átöml friss keverék is távozzék az égéstérb l. f tengely A f tengelyre hárul az a hálátlan feladat, hogy a robbanások erejéb l származó alternáló dugattyú-hajtórúd mozgást rotációs (forgó) mozgássá alakítsa. A robbanások erejét a forgattyútárcsák (forgattyúkar+ellensúly) ellensúlya egyenlíti ki. Ez biztosítja továbbá a továbblendülést, amelyben természetesen már nagy szerep jut a lendkeréknek is. A forgattyútárcsa másik fontos szerepe az el s rítés a forgattyúházban. A forgattyútárcsák két típusa tekinthet meg az alábbi képen. A jobb oldalit (egyben a spórolósabb, kevésbé hálás kivitelt) 1986-tól gyártották és szerelték be a gépjárm vekbe. Rögtön szembeötl a különbség a két tárcsa között. A tuningolásnál nem csak a csatornák és nyílások átalakítása fontos, hanem a forgattyútárcsa alakja/mérete is.

7 A lehet legjobb el s rítés és a masszív átömlés érdekében mindenféleképpen ajánlott, a régebbi típusú forgattyútárcsával (bal oldali kép) szerelt f tengely beszerelése. A legagyafúrtabbak a két kiegyensúlyozó furatot parafadugóval zárják be. A beragasztást és a lezárást valamilyen epoxigyantával érdemes elvégezni. Jól beválik a gyógyszertárban beszerezhet méretarányos üvegdugó is. A tuninghoz is megfelel ek a gyári csapágyak. Sajnos arról nincsenek értesüléseim, hogy felújításkor milyen min ség eket raknak be.:( De álljon itt egy pár támpont, hogy milyen csapágyakat érdemes beszerezni és berakatni a m hellyel, ugyanis ezt is elvállalják. Hozott anyaggal is dolgoznak.:) El ször is a f oldalamon találsz egy Wartburg f tengelyre hivatkozó linket. Ott mindent megtalálsz ami csak kellhet. DE, ha nincs erre id d, akkor íme: 6209 C 4 f DIN 625 Mélyhornyú golyóscsapágy 6209 NC 4 f DIN 625 Mélyhornyú golyóscsapágy, hátsó 5x8 DIN 5402 Hengergörg k A táblázatban szerepl els csapágyból 3 db kell, a másodikból 1 db, mindkét típus C4-es!. A hengergörg k, pedig a hajtórúd forgattyúcsapjának csapágykosarába kellenek. Van még valami amit hozzá kell f zni a tuning témához. Ha már régóta használod Wartburgodat, biztos felmerült benned a kérdés, hogy miért jobb a teljesítménye a masinádnak hideg id ben. Ennek egyik oka a hideg forgattyúsház. A hideg leveg nek nagyobb a s r sége, tehát adott térfogaton több "leveg molekula" található benne, mint a meleg leveg esetében. A több leveg molekula, pedig jobb égést tesz lehet vé, tehát javul a teljesítmény. Ezt használják fel a megrögzött tuningosok is. De hogy érhet el, hogy a forgattyúházat is h tsük - ahol az el s rítés történik - mert ugyebár itt már nincsenek h t folyadék járatok? A tapasztalt öregrókák ennek megoldására egy lemezt szerkesztenek a forgattyúsház alá. Így a menetszelet beterelik a motortömb alá. Sajnos kell h t hatás csak magasabb sebességnél (80 km/h felett) érhet el. A dugattyúk nagyon nyugtalan természet szerkezeti elemek. Álandóan csak le-fel mozognak nagy sebességgel. Ez az örökös le- és felmozgás (5500 1/min fordulatszám mellett 92-szer másodpercenként) nagy igénybevételnek teszi ki a dugattyút, ezért a rajta végrehajtott átalakításoknál óvatosan, nagy odafigyeléssel kell eljárni. Egy nagyobb felületi sérülés éppúgy kárt tehet benne, mint a szilárdságát biztosító részekr l történ túlbuzgó anyageltávolítás is. Az átalakítás megkezdése el tt érdemes célszerszámot fabrikálni, mellyel a dugattyúk a reszelgetés alatt biztonsággal rögzíthet k, mindenféle alakváltozás és torzulás nélkül. A szükséges hozzávalók a következ k. Kell egy 20x20 cm-es 5 cm vastag fadeszka.

8 Ennek a közepébe fúrjunk a dugattyú méretének megfelel (72mm - 75,43mm) szabályos kör alakú lyukat. Amikor készen vagyunk és sikerült jól kialakítani a furatot, f résszel vágjuk ketté a fadarabot, valamelyik 20 cm-es oldalán, pont középen! Ha ez megvan, akkor kapunk két szabályok félkör "furatú" deszkadarabot. Ne szedjük szét a két felet, hanem az egyik oldalára szereljünk fel egy zsanért, hogy nyitható legyen a készülék. Miután végeztünk, ebbe helyezzük a dugattyút és így fogassuk satuba az egészet! Így már nyugodtabb szívvel kezdhetünk bele a farigcsálásba. Az átalakítás mindössze az átöml -ablak és a szívónyílás kiszélesítésére szorítkozik. Segítségképpen nézd meg az alábbi ábrát és olvasd el a hozzáfúzéseket! Az ü-t úgy alakítsuk ki, hogy a hengerperselyen történt változtatáshoz tökéletesen illeszkedjen. A beöml nyílás megnagyobbításához legjobban egy gömböly (hengeres) és egy egyenes reszel alkalmazható. A k lereszelési mérete 3,5 mm. A dugattyú palást alsó szélén egy merevít horony található. Ebb l legalább 0,5 mm-t meg kell hagyni, hogy a dugattyú fizikai tulajdonságai számottev en ne változzanak meg, tehát megbízható maradjon. Az átöml ablak csiszolásához használjunk durva csiszolóvásznat. A csiszolók túl hamar eltöm dne és egyben használhatatlanná válna. A vászonból szerezzünk be jó sokat, mert a 3 dugattyúra elhasználunk vagy 12 lapot! Az utómunkáláshoz érdemes finomszemcsést is beszerezni. Sajnos az átöml -ablak felszabályozásánál a dugattyú merevít részeib l is el kell távolítanunk keveset. A dugattyúcsap-szem merevítését lehet ség szerint ne gyengítsük! Az összeszerelésnél figyeljünk arra, hogy a dugattyúcsapszeget jól toljuk be a szemekbe, illetve a biztosítógy r ket is megfelel en rögzítsük a hornyokban. A forgattyúházról nincs mit különösebben beszélni. Azonban fontos tudni, hogy a motortömb és a forgattyúház összetartozik. Tehát, ha motortömböt cserélünk, akkor ezt az alkatrészt is

9 cserélnünk kell. Az összetartozó elemek megismerhet k a hengertömb homlokoldalán található azonos számozásról. A forgattyús tengelyt a f csapágyakkal együtt jól, szorosan helyezzük be a motortömbbe, ha eddig nem tettük volna. A hengertömb felületén képezzünk hígfolyós tömít anyagfilmet, és a hengertömböt csavarozzuk össze a forgattyúházzal. El ször az alsó rugós alátéttel ellátott hatlapfej M8-as csavarokat - a kipufogóoldalon az 1.hengerrel kezdve, majd a szívóoldalon szintén az 1.hengerrel kezdve - húzzuk meg (22 Nm). Ezt követ en húzzuk meg az M10-es csavarokat (50 Nm).

Szakmai ismeretek II.

Szakmai ismeretek II. Szakmai ismeretek II. Gépjármő motorok III. rész 2007. november 8. Dr. Németh Huba Szabó Bálint BME Gépjármővek tanszék 1 Belsıégéső motorok felépítése 2007. november 8. Dr. Németh Huba Szabó Bálint BME

Részletesebben

MAGYAR törzsfájl. g60 TEN, TEL K085109A

MAGYAR törzsfájl. g60 TEN, TEL K085109A HU MAGYAR törzsfájl g60 TEN, TEL K085109A 0814 Ezennel kijelentjük, hogy az alább megnevezett termék klalakitésa és épitési módja alapján, valamint az általunk forgalmezott kivitelben megfelel az idevágó,

Részletesebben

Ládaderbi-járgány kis autóversenyzőknek Fúrás, csavarozás és padlógáz!

Ládaderbi-járgány kis autóversenyzőknek Fúrás, csavarozás és padlógáz! Ládaderbi-járgány kis autóversenyzőknek Fúrás, csavarozás és padlógáz! Lóerő ugyan nincs benne, de szenvedély annál több: a ládaderbi-járgány megdobogtatja a kis autóversenyzők szívét. 1. Bevezetés Ugyan

Részletesebben

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás 1. oldal ASTER motorok Felszerelési és használati utasítás A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel

Részletesebben

SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK

SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2015.11.17. - 2 - Tartalom 1. Bevezetés... 3 1.1. Általános tudnivalók... 3 1.1.1. A gyártó felelőssége...

Részletesebben

Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató

Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató A termék kivitele a képen látható eszköztől részleteiben eltérhet, a változás jogát fenntartjuk. 1 SN: Kiadás

Részletesebben

atmocraft VK 654/9 1654/9 HU; PL

atmocraft VK 654/9 1654/9 HU; PL atmocraft VK 654/9 654/9 HU; PL Szakemberek számára Szerelési és karbantartási útmutató atmocraft Gázüzemű fűtőkazán HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Megjegyzések a dokumentációhoz........ 3. A dokumentumok

Részletesebben

Új termékkel bővült a Turbo-Tec kínálata

Új termékkel bővült a Turbo-Tec kínálata Új termékkel bővült a Turbo-Tec kínálata Klímakompresszorok felújítása Alig pár hónapja számoltunk be a Turbo-Tec kormánymű-felújító tevékenységéről, most egy újabb termékcsoporttal bővült a szolgáltatásuk,

Részletesebben

VFE-14 VFE-46S VF-56I VF-56IN VF-56IX VFE-65IT

VFE-14 VFE-46S VF-56I VF-56IN VF-56IX VFE-65IT VFE-14 VFE-46S VF-56I VF-56IN VF-56IX VFE-65IT H A S Z N Á L A T I Ú T M U T A T Ó FAGOR HUNGÁRIA KFT. 1071 BUDAPEST, DAMJANICH U. 11-15. Elôkészítés és nyomás: PXP ELSÔ MAGYAR DIGITÁLIS NYOMDA RT. 1106

Részletesebben

Felületjavítás görgızéssel

Felületjavítás görgızéssel Felületjavítás görgızéssel A görgızés mőködési elve A görgızés egy felületjavító eljárás, ahol a polírozott acélgörgık nyomást gyakorolnak a kisebb szilárdságú munkadarab felületére. Ha a görgık által

Részletesebben

502333-95 H DW716 2 3 4 5 I2 7 52 51 J1 14 54 53 55 48 14 20 J2 54 55 J3 57 56 58 48 57 59 56 J4 58 J5 61 1 12 1 60 2 3 5 4 53 J6 K 6 45 30 38 L M 7 3 N O1 O2 P1 A P2 Q1 7 Q2 Q3 8 GÉRFŰRÉSZ Szívből gratulálunk

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás 630 8889 00/06 HU Szakemberek számára Szerelési és karbantartási utasítás Logano GE55 speciális olaj-/gáztüzelésű kazán A szerelés és karbantartás előtt kérjük gondosan átolvasni Előszó Ehhez az utasításhoz

Részletesebben

Hűtővitrin. Üzembe helyezés előtti tudnivalók

Hűtővitrin. Üzembe helyezés előtti tudnivalók Hűtővitrin HU Kedves Vásárló! Megköszönjük az Ön bizalmát, amit a mi termékünk megvásárlása iránt tanúsított. Sok örömet kívánunk Önnek a használat során. A hűtővitrin háztartási alkalmazásra, italok 0

Részletesebben

FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT

FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT Dr. Lovas László FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT Segédlet a Jármű- és hajtáselemek III. tantárgyhoz Kézirat 2013 FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT 1. Adatválaszték p 2 [bar] V [cm3] s/d [-] λ [-] k f [%] k a

Részletesebben

Termék: HYPRO 6 HIDRAULIKUS KÉZI LYUKASZTÓ TPA8 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AZ EREDETI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FORDÍTÁSA GARANCIALEVÉL

Termék: HYPRO 6 HIDRAULIKUS KÉZI LYUKASZTÓ TPA8 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AZ EREDETI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FORDÍTÁSA GARANCIALEVÉL GARANCIALEVÉL 1. Az által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alap- ján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv GARANCIALEVÉL rendelkezései alapján

Részletesebben

FÉMDARABOLÓ KÖRFŰRÉSZ LC1230. Használati utasítás

FÉMDARABOLÓ KÖRFŰRÉSZ LC1230. Használati utasítás MAKITA FÉMDARABOLÓ KÖRFŰRÉSZ LC1230 Használati utasítás KETTŐS SZIGETELÉS SPECIFIKÁCIÓK Típus LC1230 A fűrészlap átmérője 305 mm Furat (főtengely) átmérője 25,4 mm Üresjárati sebesség (percenkénti fordulatszám)

Részletesebben

Használati utasítás Iseki TL2300F, TL 2500F Traktorhoz

Használati utasítás Iseki TL2300F, TL 2500F Traktorhoz Használati utasítás Iseki TL2300F, TL 2500F Traktorhoz Ez a dokumentum a Kelet-Agro kft szellemi tulajdona. A leírás bármelyik része, vagy egésze csak a Kelet-Agro kft írásos engedélyével másolható vagy

Részletesebben

Használati utasítás Kubota B1-14D, B1-15D, B1-16D, B1-17D Traktorokhoz

Használati utasítás Kubota B1-14D, B1-15D, B1-16D, B1-17D Traktorokhoz Használati utasítás Kubota B1-14D, B1-15D, B1-16D, B1-17D Traktorokhoz - 1 - I. Bevezetés A Kubota B1-14D, B1-15D, B1-16D és B1-17D olyan négy kerék meghajtású, többcélú kerti traktor, ami a kertészetek,

Részletesebben

Anyagszükséglet. Hígító 20 db polctartó

Anyagszükséglet. Hígító 20 db polctartó Függőpolc készítése Nemrég olvasói levelet kaptunk, melyben láncokkal a mennyezetre függesztett polc ötletét vetették fel (Offtopic rovatunkban olvasható). Látványos, de meglehetősen ingatag megoldás.

Részletesebben

1/2005. sz. TECHNIKAI KÖRLEVÉL

1/2005. sz. TECHNIKAI KÖRLEVÉL 2005.03.08 1/2005. sz. TECHNIKAI KÖRLEVÉL Legutóbbi frissítés: 2005-03-07 Mellékelve! A versenyzők felszerelése az Országos Bajnokságok futamain TARTALOMJEGYZÉK I. GÉPKÖNYVEZÉSI IDŐPONTOK... 1 II. NEMZETI

Részletesebben

8 ÜZEMANYAG ÉS OLAJOZÁS... 6. 8.1 Üzemanyag... 6 8.1.1 A benzin és az olaj keverékének aránya 40:1... 7 9 MŰKÖDTETÉS... 7

8 ÜZEMANYAG ÉS OLAJOZÁS... 6. 8.1 Üzemanyag... 6 8.1.1 A benzin és az olaj keverékének aránya 40:1... 7 9 MŰKÖDTETÉS... 7 1 ALKALMAZÁS... 3 2 ALKATRÉSZEK ÁTTEKINTÉSE (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 SPECIFIKUSAN A BOZÓTIRTÓRA VONATKOZÓ BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK... 4 6 AZ ÜZEMANYAG BIZTONSÁGOS KEZELÉSÉRE

Részletesebben

Tevékenység: Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezkarosszéria alakítástechnológia tervezés-előkészítésének technológiai lépéseit!

Tevékenység: Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezkarosszéria alakítástechnológia tervezés-előkészítésének technológiai lépéseit! Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezkarosszéria alakítástechnológia tervezés-előkészítésének technológiai lépéseit! Maga az alakítástechnológia tervezés-előkészítése alapvetően négy-, egymástól jól elkülöníthető

Részletesebben

Használati utasítás. Egyesített adagolófúvókás dízel befecskendező rendszerek vizsgálókészlete

Használati utasítás. Egyesített adagolófúvókás dízel befecskendező rendszerek vizsgálókészlete Használati utasítás Egyesített adagolófúvókás dízel befecskendező rendszerek vizsgálókészlete 1 687 001 847 Tartalomjegyzék 1. Használt szimbólumok 1.1 Dokumentáció 1.2 CAM 847 2. Felhasználói utasítások

Részletesebben

Szerelési és Használati Útmutató Art.-Nr. 12394 / 12398

Szerelési és Használati Útmutató Art.-Nr. 12394 / 12398 1 12394_12398HUN Szerelési és Használati Útmutató Art.-Nr. 12394 / 12398 FONTOS: OLVASSA EL GONDOSAN AZ ÖSSZES ÚTMUTATÓBAN TALÁLHATÓ UTASÍTÁST MIEL TT HASZNÁLNI KEZDENÉ A BERENDEZÉST! GONDOSAN KÖVESSE

Részletesebben

Faház M2412/16mm Építési útmutató

Faház M2412/16mm Építési útmutató Faház M212/16mm Építési útmutató 200 1200 HP076-0 16 15 5 10A 12 10B 6 13 7 19 11A 1 20 17 11B 22 2 3 23 8 2 21 1 9 2 1 ÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ 23 1 CSAVARCSOMAG 22 13 TAKARÓLÉC 15x38x00 21 1 AJTÓLAP 900x1787

Részletesebben

FEDELES GÁZ-GRILL: HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

FEDELES GÁZ-GRILL: HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FEDELES GÁZ-GRILL: HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TIPUSSZÁM: 401S-BM /Yorker Basic KIZÁRÓLAG SZABADTÉRI HASZNÁLATRA ÖSSZESZERELÉS ELŐTT OLVASSA EL A JELEN ÚTMUTATÓT AZ ÚTMUTATÓT ŐRIZZE MEG FIGYELEM! Az útmutatások

Részletesebben

TÖMÍTÉSSZERELŐ- SZERSZÁMOK

TÖMÍTÉSSZERELŐ- SZERSZÁMOK TÖMÍTÉSSZERELŐ- SZERSZÁMOK SZERSZÁMOK TÖMÍTÉS ELTÁVOLÍTÁSÁHOZ MENETES TÖMÍTÉS- SZERELŐ-SZERSZÁM A menetes tömítésszerelő szerszám forgótengely tömítések, horonygyűrűk és zárófedelek ki és beszereléséhez

Részletesebben

ProMinent dulco flex DF2a

ProMinent dulco flex DF2a Szerelési és üzemeltetési utasítás ProMinent dulco flex DF2a HU A1666 A1666 Először teljesen olvassa át az üzemeltetési útmutatókat. Ne dobja el. A telepítési- vagy kezelési hibák következtében fellépő

Részletesebben

Tetőcsomagtartó létraszállítóval

Tetőcsomagtartó létraszállítóval Renault Kangoo 200 utáni típushoz FIGYELEM: A LÉTRASZÁLLÍTÓ SÍNEK (1 ÉS 2) AZONOSAK ÉS MINDKÉT OLDALON HASZNÁLHATÓK. 1 - JOBB LÉTRASZÁLLÍTÓ SÍN - 2 M - x1 CIKKSZÁM: 02-01-M 6 - HÁTSÓ KÖTÉNYLEMEZ - x1 CIKKSZÁM:

Részletesebben

SVENDBORG FAHÁZ ÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SVENDBORG FAHÁZ ÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ SVENDBORG FAHÁZ ÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ HP0580/0 14 15 16 SVENDBORG FAHÁZ DARABLISTA 12 7 6 10 18 17 3 19 4 11 13 23 24 22 21 20 8 25 5 1 2 9 25 1 CSAVARCSOMAG 24 4 RÖGZÍTÕLÉC 24x34x480 23 1 ÜVEG 435x435x2 22

Részletesebben

GÉPKÖNYV BF-1200, BF-1500 RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ. NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7.

GÉPKÖNYV BF-1200, BF-1500 RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ. NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7. GÉPKÖNYV a RUDADAGOLÓ BERENDEZÉSHEZ NCT Ipari Elektronikai Kft. H -1148 Budapest Fogarasi u. 7. Tel:(361) 46 76 300 Telefax:(361) 46 76 309 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...2 ADATLAP...3 1. EMELÉSI ÁBRA...4

Részletesebben

Az új Volkswagen Beetle V6

Az új Volkswagen Beetle V6 Az új Volkswagen Beetle V6 1-4 3 éves éves kor kor fölött között ajánlott Összeszerelési útmutató 6V Volkswagen The Beetle 1. Használati útmutató 2. Kormánykerék 3. Töltő 4. Visszapillantó tükör 5. Szélvédő

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Modellszám: WEEVSY1909.0 Sorszám: Későbbi hivatkozás céljából a fenti helyre írja be a sorozatszámot. FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV KÉRDÉSEK? Gyártóként, arra törekszünk, hogy vásárlóink minden igényét kielégítsük.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Általános felhívások. A HELLA el zetes megjegyzései Raffstore-ok/ küls zsaluziák - peremezett U- csatorna

Tartalomjegyzék. Általános felhívások. A HELLA el zetes megjegyzései Raffstore-ok/ küls zsaluziák - peremezett U- csatorna Jelen útmutatót a használati és összeszerelési munkálatok megkezdése el tt el kell olvasnia! Tartalomjegyzék ELL el zetes megjegyzései Raffstore-ok/ küls zsaluziák - peremezett U-csatorna... Általános

Részletesebben

Felépítési és alkalmazási útmutató DIN EN 1298. Version 1.0 (C) 2006 KRAUSE-Werk STABILO. System. Serie 10

Felépítési és alkalmazási útmutató DIN EN 1298. Version 1.0 (C) 2006 KRAUSE-Werk STABILO. System. Serie 10 Felépítési és alkalmazási útmutató DIN EN 1298 Version 1.0 (C) 2006 KRAUSE-Werk STABILO System Serie 10 EN 1004 3 8/12 XXXD Alumínium gurulóállvány Állványosztály 3 TARTALOMJEGYZÉK 1. Általános... 3 1.1

Részletesebben

DAIKIN SZOBAI KLÍMABERENDEZÉS SZERELÉSI KÉZIKÖNYV. R410A Split rendszerű sorozat MODELLEK FTXS60GV1B FTXS71GV1B

DAIKIN SZOBAI KLÍMABERENDEZÉS SZERELÉSI KÉZIKÖNYV. R410A Split rendszerű sorozat MODELLEK FTXS60GV1B FTXS71GV1B DAIKIN SZOBAI KLÍMABERENDEZÉS SZERELÉSI KÉZIKÖNYV R0A Split rendszerű sorozat MODELLEK FTXS60GVB FTXS7GVB Biztonsági előírások FIGYELMEZTETÉS és TUDNIVALÓK cím alatt figyelmeztető jellegű információk olvashatók.

Részletesebben

Beépíthet elektromos f z lap... 3

Beépíthet elektromos f z lap... 3 Beépíthet elektromos f z lap HU Tisztelt Vev! A beépíthet elektromos f z lap a háztartásban való felhasználasra készült. A csomagoláshoz környezetbarát anyagokat használunk, melyek a környezet veszélyeztetése

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Általános felhívások. A HELLA el zetes megjegyzései Discus kazettás napellenz

Tartalomjegyzék. Általános felhívások. A HELLA el zetes megjegyzései Discus kazettás napellenz Ezt az útmutatót a használat és szerelés el tt el kell olvasni! Tartalomjegyzék A HELLA el zetes megjegyzései Discus kazettás napellenz... Általános felhívások... CE jelölés... Biztonsági felhívások...

Részletesebben

Flexi Force személy bejáró kapu

Flexi Force személy bejáró kapu Flexi Force személy bejáró kapu Figyelem, általános felhívás Ezen kit biztonságos üzemeltetéséhez, karbantartásához, számos dolgot kell figyelembe venni elővigyázatosságból. A biztonság érdekében vegye

Részletesebben

5. Telepítés ASIAN PLASTIC

5. Telepítés ASIAN PLASTIC 5. Telepítés 5.1 Rögzítő anyagok eltávolítása A biztonsági ajtókat szállítás előtt kötéllel rögzítik. Telepítés előtt távolítsa el a köteleket. kötél kötél 5.1 Ábra - Rögzítő kötelek Forgalmazó: Extrémplast

Részletesebben

DREHMO Standard hajtások gépkönyve

DREHMO Standard hajtások gépkönyve DREHMO Standard hajtások gépkönyve Az üzemeltetési leírás vezérlő és szabályozó hajtóművekre érvényes Többfordulatú és lineáris hajtóművek szerelési utasítása, üzemeltetési leírása, szerviz leírása MEGJEGYZÉS

Részletesebben

D Felépítési útmutató a 2-3 mezős alumínium melegházhoz

D Felépítési útmutató a 2-3 mezős alumínium melegházhoz D Felépítési útmutató a 2-3 mezős alumínium melegházhoz GB TUV Rheinland Product Safety 1 Melegház típusterv 2-mezős 3-mezős Felépítés Hátsó fal Tető Ablak 2-részes ajtó előszerelve Oldalfal Első fal Profilok

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. Explorer 2T-4T

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. Explorer 2T-4T KEZELÉSI ÚTMUTATÓ VEZETŐ ÉS UTASA A motorkerékpár egy vezető és egy utas részére készült, de mindig csak a Magyarországon érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően lehet használni. A jármű össztömege

Részletesebben

Kézi forgácsolások végzése

Kézi forgácsolások végzése Gubán Gyula Kézi forgácsolások végzése A követelménymodul megnevezése: Karosszérialakatos feladatai A követelménymodul száma: 0594-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-018-30 KÉZI FORGÁCSOLÁSOK

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ DELTA SPECIAL 56S {RC2 ENV1627} DELTA PREMIUM {RC3 ENV1627}

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ DELTA SPECIAL 56S {RC2 ENV1627} DELTA PREMIUM {RC3 ENV1627} BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ DELTA SPECIAL 56S {RC2 ENV1627} DELTA PREMIUM {RC3 ENV1627} Kérjük, a beépítést megelőzően (ajtócsere esetén, a cserélendő ajtó bontása előtt), mindenképpen olvassák el az alábbi beépítési

Részletesebben

KÉTÜTEMŰ MOTOR WINKLER - Nr

KÉTÜTEMŰ MOTOR WINKLER - Nr KÉTÜTEMŰ MOTOR WINKLER - Nr. 100548 Anyaglista: 1 Leírás + 2 Sablon (160 g) 1 Nyárfafurnérlap 275 x 130 x 8 mm 1 Nyárfafurnérlap 275 x 130 x 6 mm 1 Nyárfafurnérdeszka 170 x 50 x 6 mm 1 Nyárfafurnérléc

Részletesebben

Robert Bosch GmbH. Tálalószekrény

Robert Bosch GmbH. Tálalószekrény Tálalószekrény Ennyi dizájnra szüksége van. Tálalószekrény Különleges stílusjegyek és praktikus rakodófelületek egyben: rafinált anyag-összeállítású tálalószekrény. 1 Bevezetés Az anyagok összeválogatása

Részletesebben

MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK

MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK SolarHP R 12 23 36 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, HŐSZIGETELT, KÉTFOKOZATÚ SÖTÉTEN SUGÁRZÓK MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2015.11.17. - 2 - Tartalom 1. Bevezetés... 3 1.1. Általános tudnivalók...

Részletesebben

APY-09CS és APY-12CS. Hordozható klímaberendezés. Használati utasítás

APY-09CS és APY-12CS. Hordozható klímaberendezés. Használati utasítás APY-09CS és APY-12CS Hordozható klímaberendezés Használati utasítás Köszönjük, hogy kiváló minőségű klímaberendezésünket választotta. A készülék használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást.

Részletesebben

A 4T Trabant, Wartburg BVF32/36 karburátorának beállítása. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

A 4T Trabant, Wartburg BVF32/36 karburátorának beállítása. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com A 4T Trabant, Wartburg BVF32/36 karburátorának beállítása Üdvözlök minden 4T Trabant és Wartburg rajongót. Gondolom sokan melegebb égtájakra kívánjátok a mérnököt, aki ezt csodát megálmodta, napi kalandjátékká

Részletesebben

HÁZTARTÁSI VARRÓGÉP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HÁZTARTÁSI VARRÓGÉP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SP100 sorozat HÁZTARTÁSI VARRÓGÉP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Mielőtt használatba venné a varrógépet, figyelmesen olvassa át ezt az útmutatót, és mindig tartsa be az utasításokat. Tartsa kéznél ezt az útmutatót,

Részletesebben

Karbantartási jegyzőkönyv

Karbantartási jegyzőkönyv Karbantartási jegyzőkönyv Lajstromjel: HA- Tulajdonos: Jelölje meg a megfelelő típust! Üzembentartó: Repülőgép típ.: SF-25 B/C/D/E Gyári szám: Gyártási év: Motor: Gyári szám: Gyártási év: Légcsavar: Gyári

Részletesebben

POW302 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POW302 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 4 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 4 5.1 Munkakörnyezet... 4 5.2 Elektromos biztonság... 4 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

Comfort 220.2, 250.2, 252.2, 250.2 speed Garázskapu működtető rendszer

Comfort 220.2, 250.2, 252.2, 250.2 speed Garázskapu működtető rendszer Comfort 220.2, 250.2, 252.2, 250.2 speed Garázskapu működtető rendszer H Name XXX Bezeichnung Beépítési és kezelési kézikönyv 1. Rajzjel-magyarázat Vezérlés és motor-aggregát szimbólumai Fénysorompó Kapupozíció

Részletesebben

VIBRO MASTER. Kezelési utasítás. VIBRO MASTER Magágykészítő kombinátorokhoz

VIBRO MASTER. Kezelési utasítás. VIBRO MASTER Magágykészítő kombinátorokhoz Kongskilde - Polska Spółka z o.o. ul. Metalowa 15, 99-300 Kutno, Polska tel: (024) 355 15 15, fax: (024) 355 15 35 E-mail: mail@kpl.kongskilde.com VIBRO MASTER Kezelési utasítás VIBRO MASTER Magágykészítő

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÁRAMLÁSTAN TANSZÉK TOMPA TESTEK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJÉNEK VIZSGÁLATA MÉRÉSI SEGÉDLET. 2013/14. 1.

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÁRAMLÁSTAN TANSZÉK TOMPA TESTEK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJÉNEK VIZSGÁLATA MÉRÉSI SEGÉDLET. 2013/14. 1. BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÁRAMLÁSTAN TANSZÉK M1 TOMPA TESTEK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJÉNEK VIZSGÁLATA MÉRÉSI SEGÉDLET 013/14. 1. félév 1. Elméleti összefoglaló A folyadékáramlásban lévő,

Részletesebben

Tuningolj-gyík. Nagyobb lesz a motor nyomatéka, gyorsulása, ha kisebb tömegű lendkereket szerelek fel(pl babetta)

Tuningolj-gyík. Nagyobb lesz a motor nyomatéka, gyorsulása, ha kisebb tömegű lendkereket szerelek fel(pl babetta) 1 / 6 2013.02.12. 0:06 Tuningolj-gyík (gyakran ismétlődő kérdések, azaz gyik, csak annak semmi értelme Nagyobb lesz a motor nyomatéka, gyorsulása, ha kisebb tömegű lendkereket szerelek fel(pl babetta)

Részletesebben

Keresztmetszeti megmunkálás egyengető-, vastagoló-, és kombinált gyalugépekkel

Keresztmetszeti megmunkálás egyengető-, vastagoló-, és kombinált gyalugépekkel Pagonyné Mezősi Marietta Keresztmetszeti megmunkálás egyengető-, vastagoló-, és kombinált gyalugépekkel A követelménymodul megnevezése: Alapvető tömörfa megmunkálási feladatok A követelménymodul száma:

Részletesebben

Tetőcsomagtartó létraszállítóval

Tetőcsomagtartó létraszállítóval FIGYELEM: A LÉTRASZÁLLLÍTÓ SÍNEK (1 & 2) AZONOSAK ÉS MINDKÉT OLDALON HASZNÁLHATÓK. 1 - JOBB LÉTRASZÁLLLÍTÓ SÍN - x 1 CIKKSZÁM: A02-01-M Renault Master Opel Movano és Nissan Primastar típusokhoz - BELSŐ

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás 7 747 00 099 03/2004 HU Szakemberek számára Szerelési és karbantartási utasítás Logalux L35 200 tároló melegvíz termelő A szerelés és karbantartás előtt kérjük gondosan átolvasni Előszó Ez a termék szerkezetét

Részletesebben

Kertkapu motor Szárnyas kapukhoz AXOVIA 180B. Beszerelési útmutató Axovia 180B NS 1 216 079 V1. Tartalom

Kertkapu motor Szárnyas kapukhoz AXOVIA 180B. Beszerelési útmutató Axovia 180B NS 1 216 079 V1. Tartalom Kertkapu motor Szárnyas kapukhoz AXOVIA 180B Beszerelési útmutató Axovia 180B NS 1 216 079 V1 Tartalom 1 Biztonságtechnikai javaslatok 2 A készlet tartalma 3 Beszerelés előtt ellenőrizendő 4 Összeszerelés

Részletesebben

Használati utasítás SW ponthegesztő berendezésekhez

Használati utasítás SW ponthegesztő berendezésekhez 1 Használati utasítás SW ponthegesztő berendezésekhez Gyártó: DECA SA San Marino Forgalmazó: Hód-Welding Kft 6800 Hódmezővásárhely Könyves u. 29 Tel: +36 62 534 830 Használati utasítás SW ponthegesztő

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Útmutató: Volkswagen Polo IV A cserét a következő sorrendben végezze: 1 A szűrőt az olajjal együtt cserélje. Viseljen kesztyűt, hogy ne kerüljön a kezére forró folyadék. Álljon az autóval a szerelőakna

Részletesebben

Model 231 Shaper/Router Table

Model 231 Shaper/Router Table Model 231 Shaper/Router Table H HR remel Europe The Netherlands www.dremel.com 2610004525 310309 ll Rights Reserved FIG. 1 M N P Q L R O I S K H J G F E 612 650 615 652 640 654 655 FIG. 2 FIG. 6 FIG. 7a

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Dönthető fali tartó sík képernyős televíziókhoz Maximális terhelhetőség: 50kg(110lbs) MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést!

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Dönthető i tartó sík képernyős televíziókhoz Maximális terhelhetőség: 30kg(66lbs) MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést!

Részletesebben

IBT HIDRAULIKUS NYOMATÉKKULCS

IBT HIDRAULIKUS NYOMATÉKKULCS IBT HIDRAULIKUS NYOMATÉKKULCS KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ WREN 07IBT, 1IBT, 3IBT, 5IBT, 8IBT, 10IBT, 20IBT, 25IBT, 35IBT ÉS 50IBT NÉGYSZÖGKIHAJTÁSÚ HIDRAULIKUS NYOMATÉKKULCSOKHOZ Olvassa el ezt

Részletesebben

devireg 850 Szerelési utasítások

devireg 850 Szerelési utasítások HU devireg 850 Szerelési utasítások Svensk Dansk Finsk Norsk 1 Tartalom: 1. Szerelési utasítások.................................... 1.a. Az érzékelőket tartó tokok elhelyezése............... 1.b. Az érzékelő

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Opel Corsa B hátsó dobfék fékpofa A cserét a következő sorrendben végezze: 1 Opel Corsa B autóján párban cserélje a fékbetéteket mindkét tengelyen. Ez biztosítja a hatékony fékezést Lazítsa meg a kerékrögzítő

Részletesebben

Összeszerelési útmutató. Karfás ültetőszék lábtartóval (JAB 0011, 0012, 0013, 0014)

Összeszerelési útmutató. Karfás ültetőszék lábtartóval (JAB 0011, 0012, 0013, 0014) Összeszerelési útmutató Karfás ültetőszék lábtartóval (JAB 0011, 0012, 0013, 0014) 1 Köszönjük, hogy termékünket választotta! Termékeink egyedi kézi gyártásúak, ezért a szokásosnál nagyobb ügyességet igényel

Részletesebben

L'Hospital-szabály. 2015. március 15. ln(x 2) x 2. ln(x 2) = ln(3 2) = ln 1 = 0. A nevez határértéke: lim. (x 2 9) = 3 2 9 = 0.

L'Hospital-szabály. 2015. március 15. ln(x 2) x 2. ln(x 2) = ln(3 2) = ln 1 = 0. A nevez határértéke: lim. (x 2 9) = 3 2 9 = 0. L'Hospital-szabály 25. március 5.. Alapfeladatok ln 2. Feladat: Határozzuk meg a határértéket! 3 2 9 Megoldás: Amint a korábbi határértékes feladatokban, els ként most is a határérték típusát kell megvizsgálnunk.

Részletesebben

Sarokcsiszoló gép GA7030 / GA7030F GA7030S / GA7030SF GA7040S / GA7040SF GA9030 / GA9030F GA9030S / GA9030SF GA9040S / GA9040SF

Sarokcsiszoló gép GA7030 / GA7030F GA7030S / GA7030SF GA7040S / GA7040SF GA9030 / GA9030F GA9030S / GA9030SF GA9040S / GA9040SF Sarokcsiszoló gép GA7030 / GA7030F GA7030S / GA7030SF GA7040S / GA7040SF GA9030 / GA9030F GA9030S / GA9030SF GA9040S / GA9040SF KETTŐS SZIGETELÉS H A S Z N Á L A T I U T A S Í T Á S FIGYELEM! Saját biztonsága

Részletesebben

1. (2.4) SUPERBIKE MŰSZAKI KIÍRÁS 2012

1. (2.4) SUPERBIKE MŰSZAKI KIÍRÁS 2012 1. (2.4) SUPERBIKE MŰSZAKI KIÍRÁS 2012 Az alábbi szabályok célja, hogy a biztonság, kutatás és fejlesztés érdekében bizonyos dolgok módosíthatók vagy cserélhetők legyenek, így fokozva a versenyt a különböző

Részletesebben

1.6 16V vezérléscsere

1.6 16V vezérléscsere 1.6 16V vezérléscsere Kezdjük az alapoknál: Így néz ki az 1.6-os motor vezérlése. A két felső alkatrész a bütykös(vezérmű)tengely, alatta jobbra a vezetőgörgő, balra a feszítőgörgő, még ez alatt jobbra

Részletesebben

BEMUTATÓ FELADATOK (2) ÁLTALÁNOS GÉPTAN tárgyból

BEMUTATÓ FELADATOK (2) ÁLTALÁNOS GÉPTAN tárgyból BEMUTATÓ FELADATOK () 1/() Egy mozdony vízszintes 600 m-es pályaszakaszon 150 kn állandó húzóer t fejt ki. A vonat sebessége 36 km/h-ról 54 km/h-ra növekszik. A vonat tömege 1000 Mg. a.) Mekkora a mozgási

Részletesebben

Beépítési útmutató Beépíthető hűtőfagyasztószekrények

Beépítési útmutató Beépíthető hűtőfagyasztószekrények Beépítési útmutató Beépíthető hűtőfagyasztószekrények Ez a Beépítési útmutató a hűtő-fagyasztószekrények bútorzatba való beépítésére vonatkozik és a szakemberek számára készült. A készülék beépítését az

Részletesebben

C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató

C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató 1 C30 Láncos Ablakmozgató motor Telepítési útmutató Figyelem! A motorról a működtetés után a hálózati 230V-os feszültséget le kell kapcsolni. A motort vagy visszabillenős kapcsolóról vagy beállítható munkaidejű

Részletesebben

-1- Összeszerelési útmutató 45 cm széles nyitott + 1 ajtós szekrényhez

-1- Összeszerelési útmutató 45 cm széles nyitott + 1 ajtós szekrényhez -1- Összeszerelési útmutató 45 cm széles nyitott + 1 ajtós szekrényhez A lapra szerelt terméke összeszerelése a csomagolásban található szerelési rajz útmutatását követve egyszerűen elvégezhető. A szerelési

Részletesebben

Professor. Kisméretű sütő PT250B. Használati utasítás. Az első használat előtt figyelmesen olvassa el a mellékelt használati utasítást!

Professor. Kisméretű sütő PT250B. Használati utasítás. Az első használat előtt figyelmesen olvassa el a mellékelt használati utasítást! Professor Kisméretű sütő PT250B Használati utasítás Az első használat előtt figyelmesen olvassa el a mellékelt használati utasítást! A készüléket kizárólag otthonában, háztartásbeli célokra alkalmazza!

Részletesebben

PERI Bérlési feltételek Rundflex

PERI Bérlési feltételek Rundflex Kritériumok a bérleti anyagok értékeléséhez Kiadás: 01/2005 Oldal 1 / 18 Faltámaszok Áttekintés 1. Tisztítás... 4 2. Zsaluhéj károsodások... 5 3. Fatartó GT 24... 11 4. Egyéb elemek... 15 Utolsó változtatások

Részletesebben

Beszerelési útmutató a KIYO AMS6 ülésmasszázs-berendezéshez

Beszerelési útmutató a KIYO AMS6 ülésmasszázs-berendezéshez 1. A KIYO ülésmasszázs-berendezés (AMS6) tartozékai A tartozékok megnevezése db 1 Masszázsmotor 6 2 Masszázsvezérlő-egység 1 3 Kapcsoló 1 4 Vezetékek 1 Kapcsoló Többfokozatú LED-es nyomógomb, 2 színű Manuális

Részletesebben

Legnagyobb anyagterjedelem feltétele

Legnagyobb anyagterjedelem feltétele Legnagyobb anyagterjedelem feltétele 1. Legnagyobb anyagterjedelem feltétele A legnagyobb anyagterjedelem feltétele (szabványban ilyen néven szerepel) vagy más néven a legnagyobb anyagterjedelem elve illesztett

Részletesebben

Dr. Szepesi László Erdészeti Gépész Országos Emlékverseny Gyakorlati versenyszabályzata

Dr. Szepesi László Erdészeti Gépész Országos Emlékverseny Gyakorlati versenyszabályzata A piliscsabai FM KASZK Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium szakmai munkaközössége, a fakitermelés motorfűrészes technológiájából versenyt hirdet erdészeti iskolák

Részletesebben

Kormánykopogás - kormányrúd hossz-kompenzátor zsírozása és beállítása

Kormánykopogás - kormányrúd hossz-kompenzátor zsírozása és beállítása Kormánykopogás - kormányrúd hossz-kompenzátor zsírozása és beállítása Érintett típus: Mondeo A leírás MK3 Mondeo-ra vonatkozik, más generációkról nincs tapasztalatom. Hiba leírás: Ha a kormánykeréken apró

Részletesebben

MULTI HOME GYM Multifunkcionális Edzőtorony Cikk szám: 1158 Használati utasítás

MULTI HOME GYM Multifunkcionális Edzőtorony Cikk szám: 1158 Használati utasítás MULTI HOME GYM Multifunkcionális Edzőtorony Cikk szám: 1158 Használati utasítás Tartalom: Biztonsági utasítások Alkatrészek felsorolása Alkatrészek képes listája Robbantott rajz Szerelési leírás Bemelegíítő

Részletesebben

Ütve csavarhúzó gép H A S Z N Á L A T I U T A S Í T Á S TW0200

Ütve csavarhúzó gép H A S Z N Á L A T I U T A S Í T Á S TW0200 Ütve csavarhúzó gép TW0200 KETTŐS SZIGETELÉS H A S Z N Á L A T I U T A S Í T Á S Saját biztonsága érdekében addig ne vegye használatba a gépet, amíg el nem olvasta és meg nem értette ezt a Használati Utasítást.

Részletesebben

Kétszárnyú hidraulikus kapunyitó motor - Beszerelési útmutató

Kétszárnyú hidraulikus kapunyitó motor - Beszerelési útmutató Kertkapu motor Szárnyas kapukhoz AXOVIA MULTI PRO NS Kétszárnyú hidraulikus kapunyitó motor - Beszerelési útmutató Axovia Multi Pro NS Összeszerelés Tartalom Alap típus 1. Biztonságtechnikai ajánlások

Részletesebben

Beépítési útmutató Beépíthető hűtőfagyasztószekrények

Beépítési útmutató Beépíthető hűtőfagyasztószekrények Beépíthető hűtőfagyasztószekrények Ez a a hűtő-fagyasztószekrények bútorzatba való beépítésére vonatkozik és a szakemberek számára készült. A készülék beépítését az itt leírtak és a szerelési munkákra

Részletesebben

Összeszerelési útmutató. Magas gyerekágy 120 / 160 szintig

Összeszerelési útmutató. Magas gyerekágy 120 / 160 szintig Összeszerelési útmutató Magas gyerekágy 120 / 160 szintig 1 Köszönjük, hogy termékünket választotta! Termékeink egyedi kézi gyártásúak, ezért a szokásosnál nagyobb ügyességet igényel összeszerelésük. Kérjük

Részletesebben

Szakemberek számára. Szerelési útmutató. aurotherm. Szerpentines síkkollektor az aurostep rendszerhez VFK 900 S

Szakemberek számára. Szerelési útmutató. aurotherm. Szerpentines síkkollektor az aurostep rendszerhez VFK 900 S Szakemberek számára Szerelési útmutató aurotherm Szerpentines síkkollektor az aurostep rendszerhez HU VFK 900 S Tartalomjegyzék 1 Megjegyzések a dokumentációhoz 2 Biztonsági tudnivalók Tartalomjegyzék

Részletesebben

STIGA VILLA 85 M READY 85 M

STIGA VILLA 85 M READY 85 M STIGA VILLA 85 M READY 85 M 8211-3039-03 1. 2. A B 3. 4. 5. 6. 7. 8. R L 9. 10. Y Z X W V 11. MAGYAR HU SZIMBÓLUMOK Az alábbi szimbólumok láthatók a gépen, hogy emlékeztessék Önt: használata közben gondosan

Részletesebben

Bicikligarázs kerékpártároló

Bicikligarázs kerékpártároló Bicikligarázs kerékpártároló Védelem az eső és az időjárás viszontagságai ellen. Bicikligarázs kerékpártároló Nehézséget okoz, hogy kerékpárját levigye a pincébe? Ez a saját kezűleg összeállítható kerékpártároló

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Opel Corsa C hátsó dobfék fékpofa A cserét a következő sorrendben végezze: 1 Opel Corsa C autóján párban cserélje a fékbetéteket mindkét tengelyen. Ez biztosítja a hatékony fékezést Lazítsa meg a kerékrögzítő

Részletesebben

Mover H SE R / H TE R

Mover H SE R / H TE R Mover H SE R / H TE R Használati utasítás Beszerelési utasítás Kérjük a jármüben tartani! Kényelem útközben Mover H SE R / H TE R Biztonsági utasítások Az H SE R / H TE R vezérlések kizárólag a Mover H

Részletesebben

RT0700C. GB Trimmer INSTRUCTION MANUAL. PL Frezarka INSTRUKCJA OBS UGI. RO Ma in de frezat unimanual MANUAL DE INSTRUC IUNI

RT0700C. GB Trimmer INSTRUCTION MANUAL. PL Frezarka INSTRUKCJA OBS UGI. RO Ma in de frezat unimanual MANUAL DE INSTRUC IUNI GB Trier INSTRUCTION MANUAL UA PL Frezarka INSTRUKCJA OBS UGI RO Ma in de frezat unimanual MANUAL DE INSTRUC IUNI DE Einhandfräse BEDIENUNGSANLEITUNG HU Szélez gép HASZNÁLATI KÉZIKÖNYV SK Orezáva NÁVOD

Részletesebben

GB Plate Joiner INSTRUCTION MANUAL. PL Frezarka do fug INSTRUKCJA OBS UGI. RO Ma in de frezat nuturi MANUAL DE INSTRUC IUNI

GB Plate Joiner INSTRUCTION MANUAL. PL Frezarka do fug INSTRUKCJA OBS UGI. RO Ma in de frezat nuturi MANUAL DE INSTRUC IUNI GB Plate Joiner INSTRUCTION MANUAL UA PL Frezarka do fug INSTRUKCJA OBS UGI RO Ma in de frezat nuturi MANUAL DE INSTRUC IUNI DE Nutfräse BEDIENUNGSANLEITUNG HU Lapostiplimaró HASZNÁLATI KÉZIKÖNYV SK Spojova

Részletesebben

Beépítés bitumenes lemez esetén. VELUX lapostetős felülvilágító

Beépítés bitumenes lemez esetén. VELUX lapostetős felülvilágító 264 VELUX lapostetős felülvilágító Beépítés bitumenes lemez esetén A VELUX lapostetős felülvilágító ablakok bitumenes lemezzel fedett tető esetén a lemez rugalmasságának köszönhetően nagyon gyorsan beépíthetők.

Részletesebben

Telepítési segédlet 6 lépcsős víztisztítóhoz

Telepítési segédlet 6 lépcsős víztisztítóhoz Mire lesz szükség? Szerszámok, TDS mérő, nyomásmérő, szűrőkulcs, gép, tartály, csaptelep. Telepítési segédlet 6 lépcsős víztisztítóhoz Telepítés folyamata A hálózati nyomás mérése (3 és 7 bár közötti érték

Részletesebben

Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével

Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével Az építési műszaki ellenőrzés területének, ezen belül elsősorban a képzési rendszernek a kutatására az EU finanszírozású Leonardo da Vinci

Részletesebben

DAIKIN SZOBAI KLÍMABERENDEZÉS SZERELÉSI KÉZIKÖNYV. R410A Split rendszerű sorozat MODELLEK

DAIKIN SZOBAI KLÍMABERENDEZÉS SZERELÉSI KÉZIKÖNYV. R410A Split rendszerű sorozat MODELLEK DAIKIN SZOBAI KLÍMABERENDEZÉS SZERELÉSI KÉZIKÖNYV R0A Split rendszerű sorozat MODELLEK FTXGJVBW FTXGJVBW FTXG0JVBW CTXG0JVBW FTXGJVBS FTXGJVBS FTXG0JVBS CTXG0JVBS Biztonsági előírások FIGYELMEZTETÉS és

Részletesebben