TANULMÁNYÚTON PERUGIÁBAN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANULMÁNYÚTON PERUGIÁBAN"

Átírás

1 TANULMÁNYÚTON PERUGIÁBAN Ez év tavaszán sikeresen pályáztam egy Tempus szakértői tanulmányútra, melynek keretében októberben hét napot töltöttem Umbriában. Témája a környezeti nevelés volt, címe: Iskola: az aktív állampolgári és környezeti nevelés színtere. A környezeti nevelés slágertéma napjaink pedagógiájában. Földrajztanárként sok éven át foglalkoztam tanórákon a környezeti problémák megismertetésével, tanórákon kívül pedig hat éven keresztül dolgoztam tanítványaimmal együtt a Globe nemzetközi környezetvédelmi projektben. Így számomra a környezeti nevelés mindennapi oktatónevelő munkámnak is része lett. E gyakorlat során azt tapasztaltam, hogy felnőtteket, gyerekeket egyaránt megérint a környezet védelmének, szeretetének, ismeretének ügye. Célom volt tudatosítani, hogy életmódunk, szokásaink megkérdőjeleződnek, meg kell tanulnunk az alkalmazkodást az átalakuló környezeti feltétekhez, törekednünk kell gondolkodásmódunk megváltoztatására. Úgy gondoltam, hogy ezen a tanulmányúton sok érdekes témát, példát megismerhetek, képet kapok a jó, bevált gyakorlatról, kicserélhetem tapasztalataimat más országokból jövő kollégákkal. A tanulmányút messze túlmutat az előzetes várakozásokon, szemléletet formáló volt, lelkesített, új gondolatokat, ötleteket indított el bennem. A szakmai összefoglaló, a tapasztalatok rendszerezése, az összegyűjtött sok segédanyag, a fotók rendezése és a jelentés megírására készülve felvetődött bennem a kétség a beszámoló visszaadja e az umbriai és toszkán tájak varázsát, az emberek életszeretetét, a kezdődő barátságokban rejlő emberi és szakmai lehetőségek ígéretét? Sokadik alkalommal is zavarba ejt ez a páratlan szépségű ország múltjával és jelenével, művészetével és most lehetőségem volt betekintést kapni az oktatás, nevelés területére, ami a munkám és a hivatásom.

2 Szakmai és kulturális programok: Kilencfős csoportunkat hivatalosan is fogadta Perugia ban, a CRIDEA igazgatója, aki bemutatta a központ működését. A CRIDEA tevékenysége a következő területekre terjed ki: 1. a környezettel kapcsolatos adatok, információk gyűjtése és továbbítása; 2. publikációk és kiadványok megjelentetése; 3. képzés (pl. menagement, facilitátor); 4. projektek ajánlása az iskolák felé, amelyek közül néhányat mi is megismertünk; 5. regionális hálózat kiépítése a környezeti nevelés összehangolására; 6. Umbria útja a fenntartható fejlődésért. A környezeti nevelés céljai közül különösen nagy hangsúlyt kap a partnerség kezdeményezése, a választás és a döntéshozatal felelőssége, a szolidaritás és az igazságosság. A másik fogadó intézmény a Laboratorio del Cittadino volt, amelynek a tevékenysége elsősorban Umbriára terjed ki, de vannak nemzetközi kapcsolatai is. Fő feladata, hogy a környezeti nevelést segítve hozzájáruljon a környezettudatos magatartás elsajátítatásához. Szorgalmazzák a közösségi interakciót és a részvételt a környezetet érintő döntésekben, tartanak továbbképzéseket, ismeretterjesztő kurzusokat, közreműködnek oktatási segédanyagok elkészítésében, adatbázisok létrehozásában, projektek ajánlásában és módszertani segítségnyújtásban az iskolák felé. Ezt követően megismertük a több éve sikeresen működő és VERSO projekteket.

3 Az a CRIDEA val együttműködve egy több éve folyó projekt Umbria iskoláiban, amely a levegő, a víz minőségét és a biodiverzitást vizsgálja az iskolák környezetében, az eredményeket pedig nyomon lehet követni a fentebb jelzett honlapon. A projekt küldetéstudatát a következőképpen határozták meg: kezelni a jelent, megóvni a jövőt, öko állampolgárrá válni. A VERSO projekt a fenntartható fejlődés, társadalom programja, amely hangsúlyozza a környezet tiszteletét, szeretetét és ismeretét, nagy jelentőséget tulajdonítva a konfliktusok kezelésének, a személyes elkötelezettségnek és az öko állampolgárrá nevelésnek. A délután folyamán látogatást tettünk Perugiában a Tudományegyetem növénytani tanszékén, ahol betekintést kaptunk a fenológiai laboratórium munkájába. Itt, azt követik nyomon, hogy a környezeti feltételekben bekövetkező változások hogyan hatnak a növény és állatvilág fejlődésére. Érdekes volt számomra az itt szerzett tapasztalat, nevezetesen, hogy partneri viszony alakult ki az egyetemi kutatás és az alapfokú oktatás között. Az egyetem a gyerekek által gyűjtött megfigyeléseket feldolgozza. Az együttműködés nagyszerűen bevált, didaktikai kihívást, módszertani megújulás lehetőségét kínálva a tanároknak. A gyerekek számára pedig nyitást az iskola világából. Nagy élmény volt számomra az egyetem botanikus kertjében tett séta, mely elsősorban didaktikai célokat szolgál, azonban nem elhanyagolható az érzékekre tett hatása sem. A kerten a középkori monostor kert tipikus jegyeit, ismérveit fedezhettük fel, a fő építészeti jellegzetességekkel együtt. A kert egyik része a földi paradicsomot szimbolizálja, mellette található a Kozmikus fa, minden fa ősatyja. Utána egy számomra eddig ismeretlen tojás szimbólum, amely a 12 égövi jegy szerint van felosztva. Középen a fény és a tudás fája található. Az éden két folyóján átkelve a Jó és a Rossz Tudásának fájához érünk. Az édenkertet természetesen a sötét erdő követi. A gyógynövénykertben mintegy 100 féle gyógynövény található, igazi élmény volt a fűszernövények hatalmas gyűjteménye is. Érdekes volt meghallgatni, hogyan használták ki a csillagok hatását a növények fejlődésére. (Hét ágyást készítettek, mert hét bolygót ismertek el a kert megalkotásakor.) Összefoglalva azt is mondhatjuk, hogy olyan volt, mint egy tanterem a szabad ég alatt.

4 Földrajztanár lévén nagy örömömre szolgált az egyetem szeizmológiai laboratóriumának meglátogatása, ahol 1751 től napjainkig terjedően mutatták be a földrengések erősségét mérő műszereket, valamint a régió szeizmológiai térképeit. A kora esti órákban lehetőség nyílt Perugia történelmi központjának felfedezésére, a Saint Pierre templom és freskóinak megtekintésére. A következő napon látogatást tettünk egy általános iskolában Castiglione del Lago ban. Érdekes volt maga az épület is, 2007 es építésű és megfelelt a HQE magas környezeti minőség normáinak. Itt megismerhettük az olasz iskolarendszert, a képzési formákat, ezt követően a csoport tagjai is bemutatták a saját iskolarendszerüket, szakmai tevékenységüket, ill. a környezeti nevelés terén szerzett tapasztalataikat. Majd először Power Point bemutatón keresztül ismerhettük meg az iskolában folyó környezeti nevelést, az iskolai projektek

5 fogalmát, a tervezés, előkészítés, megvalósítás és az értékelés szakaszait, majd megnéztük, megcsodáltuk a megvalósult projekteket. A kiállítás középpontjában a Művészet és táj kapcsolata volt, a közelben található Trasimeno tó adta a projekt témát: Lago Trasimeno, bleu de l infini, l infini du bleu. A projektek elkészítéséhez olyan mesterek képeit vették alapul, mint a reneszánsz mestere Perugino ill. a futurista Dottori. A projekt megvalósulásában a tanárokon kívül részt vett művészettörténész és plasztikus művész is. A projektben egy éven át hat osztály vett részt, teljes egészében a tanulói aktivitásra, kreativitásra, gyermeki képzeletre, megfigyelésre, a csoportban és egyénileg végzett tevékenységen volt a hangsúly. Ebben az iskolában ismerkedtem meg az école compréhevsive magyarul leginkább a befogadó iskola fogalmával, gyakorlati megvalósulásával. A leglényegesebb tapasztalataim a következők: a fogyatékos, sérült gyerekek integrálása; a projekt pedagógia napi alkalmazása; az intézmények nagyfokú autonómiája; a partneri kapcsolatokban rejlő lehetőségek kihasználása. Következő állomás egy agráriskola (école agraire A. Vegni) meglátogatása volt, ahol szőlőtermelést, borászatot, illetve turisztikai, vendéglátási ismereteket sajátítanak el a tanulók. Gondos és nagyon kedves vendéglátóink nemcsak az iskola életét mutatták be, hanem az ott termelt és palackozott borral is megajándékozták a csoport tagjait. Csodálatos befejezése volt ennek a napnak Cor tonába, az etruszk városba tett látogatás és a Cortona közelében található remetelak, assissi Szent Ferenc cellájának megtekintése. Olajfák, szőlővel borított domboldalak között vezetett az út a lenyűgöző szőlővel borított domboldalak között vezetett az út a lenyűgöző volt, csodálatos példája annak, ahogyan egy vallási és filozofikus jelentőségű hely beleolvad a tájba és a környezetbe. Tökéletes volt a szépség, a harmónia! Másnap utunk az I. Calvino Liceo Scientifico ba Cittá della Pieve be vezetett.. A gimnázium 4. évfolyamának 3 tanulója mutatta be a zuzmókra vonatkozó kísérleteit és vizsgálatait, a zuzmót a levegő minőségének bio indikátorának tekintették. Megjegyzés: a gyerekek angol nyelven készítették el Power Point előadásukat, határozottak voltak, élvezték a munkájukat és a tudásukat, minden feltett kérdésre pontos válaszokat adtak. Az előadáson részt vettek alsóbb évfolyamra járó diákok, akik változó figyelemmel, de követték a beszámolót. Itt is felfedezhettük az olasz oktatásban kitűnően megvalósuló

6 partnerséget és folyamatosságot. A végzős tanulók már bejártak érdeklődésüknek megfelelő egyetemi órákra és az ott szerzett tudásukat, tapasztalataikat megosztották az alsóbb éves tanulókkal, együtt dolgozva egy egy feladaton. A perugiai egyetem egyik professzorának különösen érdekes előadását is meghallgattuk, melynek témája a Trasimene tó, mint táj ábrázolása a festészetben. Az előadás azt vizsgálta, hogy a festmények által elindított gondolatok miként vezetnek olyan tudományok vizsgálódási területére, mint a geomorfológia, geológia, fossziliák vizsgálata, klimatológia, archeológia stb. Délután Perugino nyomát követtük a városban és megnéztük híres festményét, melyről annyit hallottunk a hét folyamán. A festmény előtt állva megértettük, hogy bármely tudomány, művészet képviselőjének, bármelyik iskolába járó gyereknek a festmény még hosszú ideig fog témát kínálni.

7 Az esti órákban megnéztük Chiancianoban a hihetetlenül gazdag etruszk múzeumot. Látogatást tettünk az Institut d enseignement supériur Umbertide ben, ahol megimertük az Ecomappa projektet, amelynek témája a víz minőségének vizsgálata kémiai és biológiai módszerekkel. A projektben minden tanuló részt vesz korának és ismereteinek megfelelő feladatokat végezve. A projektekben folyamatosság figyelhető meg az alap és középfokú oktatásban, ez a tény is hangsúlyozza a tanulmányozott téma fontosságát. Az ilyen típusú projektek hozzájárulnak a tanulói kompetenciák és olyan attitűdök fejlesztéséhez, mint pl. elkötelezettség a tudományos kutatás iránt, megfigyelés, felfedezés, felelősségvállalás, konfliktuskezelés, amelyek az un. öko állampolgár ismérvei is. Mindez kiegészül azzal, hogy tanulmányozzák a folyóhoz kapcsolódó szavak etimológiáját. Megnéztük az iskola laboratóriumait is. Délután Foligno ban látogatást tettünk egy tudományos, kísérleti laboratóriumba. Az intézményben 10 laboratórium működik, és az egész régióból fogadja a tanulókat, akik néhány napot ott töltenek és az elméletben tanultakat alkalmazzák, figyelik a jelenségeket. Saját planetáriumában csillagászati ismereteiket bővíthetik és műholdvevőivel a legkorszerűbb technikát ismerik meg a tanulók. Irigylésre méltó a meteorológiai megfigyelő állomás. Az intézet a tanárok továbbképzésével is foglalkozik, a környezeti nevelés elméleti és metodikai kérdéseiben nyújt segítséget. Este felejthetetlen látogatást tettünk Assisi ben a Sainte Marie des Anges templomban.

8 Iskolalátogatással kezdtük a következő napot Passignano ban. Az instituto Comprensivo I Birago a mi befogadó iskolánknak felel meg a leginkább. Az iskola tanulói a régió biodiverzitását tanulmányozzák, bemutatták és elmesélték a terepen folyó munkát, a régióban élő állatok élőhelyeit, nyomait a növényvilágot tanulmányozzák. Előadásukon érződött a közösen átélt sok élmény, lelkesedés. Lehetőséget kaptunk arra is, hogy bepillantsunk a tanórákon folyó munkába, megnéztük a füzeteket és tankönyveket. Délután látogatást tettünk egy dokumentációs központban (centre Hannibal), ahol a Trasimeno tó közelében lezajlott csatának a főbb eseményeivel ismerkedtünk meg. A program zárásaként a Trasimeno tó három szigetének egyikére az Isola Maggiore ra tettünk kirándulást, ahová ma már csak pihenni járnak a környékbeliek. Általános megállapítások: 1. Intézmények vonatkozásában az olasz iskolarendszer alap, közép és felsőfokú oktatásába kaptunk betekintést, alaposabb ismereteket, tapasztalatokat az alap és középfokú oktatásról szereztük jártunk szakképzéssel és természettudományos képzésre szakosodott középiskolában látogatást tettünk módszertani és információs, dokumentációs központokban és tudományos laboratóriumokban több helyen találkoztunk a befogadó iskolával, mely biztosítja a speciális igényű gyer ekek oktatását, nevelését, együttélését

9 2. Környezeti nevelés vonatkozásában a régióban proiritásként kezelik a környezeti nevelést, amit beépítenek az oktatási, nevelési folyamatba életkortól függetlenül az olasz iskolarendszerben mind nagyobb szerepe van az iskolai autonómiának, ahol középpontba kerülnek az innovatív módszerek, a gyakorlat, a hatékony stratégiák, az aktív részvételre motiválás a környezetünkben zajló folyamatokban. Értékei között van a sokszínűség tisztelete, a kulturális és természeti örökség ismerete és védelme. az iskolavezetés a minőségi munka részeként értékeli a környezeti nevelést, kapcsolatokat teremt a külső támogatókkal az umbriai régió anyagi forrásokat, képzést, információt biztosít a környezeti nevelés megvalósításához, mobilizálja és felértékeli a szereplők jelentőségét erős kapcsolódási pontok fedezhetők fel a környezet a gazdaság és a társadalmi ismeretek között pl. a zuzmó vizsgálat és a következtetések levonása interdiszciplináris szemlélet jellemzi a környezeti nevelést gyakorlatias tanítási tanulási modelleket alkalmaznak, változatos tanári módszereket és tanulói tevékenységeket tapasztaltunk pl. adatbázisok létrehozása és kezelése, eset tanulmányok, kutatómunka, projekt munka, kísérletezés, művészek bevonása, info kommunikációs és digitális eszközök értő használata, a tanulás és nem a tanítás van a középpontban fontosnak tartják a tanulók és különösen a lányok természettudományos érdeklődésének kibontakozását, motiválását, hangsúlyozva a képzelet, a kreativitás és az önálló munka fontosságát a környezettel foglalkozó projektek értékelése nagyon változatos képet mutat, a megismert vélemények alapján nem célra vezető a színvonal néhány mennyiségi mutató segítségével történő mérése, ennél sokkal komplexebb megközelítésre törekednek példaértékű, jó kapcsolat az egyetemi oktatók és a gyakorló tanárok között az átmenet nehézségeit az alsó és felső tagozat, valamint a gimnáziumi osztályok között sikerül enyhíteni a több évig tartó környezeti projektek segítségével a környezeti nevelés során olyan szociális kompetenciák fejlesztése valósul meg, mint a szervezőkészség, kezdeményezés, problémakezelés, döntéshozatal, kritikus gondolkodás stb. partneri viszony az iskola és a helyi intézmények, alapítványok, vállalatok és magán személyek, civil szervezetek között (hálózat építés) gyakorlati megközelítését, példáját láttuk az ökológia orientált oktatáspolitika megvalósulásának, melynek középpontjában aktív, felelősséget vállaló, toleráns

10 és segítő életmódot elfogadó öko állampolgár rá nevelés áll, aki tud alkalmazkodni környezetéhez, érti és szereti, azért hogy jobban óvhassa és védhesse azt markánsan jelen vannak a környezeti nevelésben a helyi célok és értékek: természeti, épített, szociális környezet ismerete óvása és fejlesztése hangsúlyosan van jelen az a cél, hogy fejlődjön a tanulók aktív részvételi készsége közösségük, lakóhelyük, régiójuk, hazájuk és a világ problémáinak megismerésében és megoldásában helyi értékek és problémák feltérképezése lakóhely megismerése nem láttam viszont példát: az egészség és környezet, a fogyasztás és életminőség összefüggéseinek iskolai megjelenésére (lehet, hogy csak a véletlen műve) nagy élmény volt számomra, hogy sok szép példát láttam a környezi és művészeti nevelés összefonódására, melynek során a tanulók felismerhették a természeti és művészeti szépség közötti rokonságot, a természet képzőművészeti ábrázolásának lehetőségeit, a természet, forma és színvilágát, mindez a holisztikus szemléletmód kialakításának eszköze azt gondolom, hogy a magyarországi gyakorlattal ellentétben Umbriában és Toszkánában sokkal inkább a helyi környezeti problémák, megismertetése, megoldása és a helyi természeti értékek ismerete, megvédése áll a környezeti nevelés középpontjában. A környezeti nevelés feladata, hogy itthon is minden tanuló újra felfedezze saját lakóhelyét, megismerje annak állapotát, személyes élmények, tevékenységek alapján kötődjön hozzá Egyéb körülmények: A csoport szálláshelye Castiglione del Lago ban volt, csendes, nyugodt környezetben, a történelmi városrészben, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a Trasimeno tóra. Itt vacsoráztunk, és a szervezők arra is törekedtek, hogy mindig megismerjünk valamit az umbriai konyhaművészet felejthetetlen, nagyszerű ízeiből. Itt írtuk éjszakába nyúlóan a csoportjelentést. Castiglione del Lago a Trasimeno tó nyugati partján, a tó egyetlen félszigetén található, kb. 14 ezer lakosú hangulatos város, ahonnan a program valamennyi színhelyét könnyen meg tudtuk közelíteni. A Trasimeno tó, ami az egyik kifogyhatatlan témája a régióban folyó tudományos vizsgálódásoknak átmérője 16 km, kerülete 45 km, víze nem túl mély. Hordalék képződés során keletkezett, Olaszország legnagyobb tavának tekintik tól a tó része a Living Lakes nemzetközi hálózatnak, melynek célja az édesvízi területek élőhelyeinek, ökoszisztémájának megóvása, monitoring r endszer működik, levegő, víz és

11 talajmintákat vizsgálnak folyamatosan és ebbe a tevékenységbe bekapcsolódnak, az iskolák és önkormányzatok is. Időszámításunk előtt 217 ben itt aratta Hannibál hatalmas győzelmét a római csapatok felett. Csoportunk emberileg és szakmailag is sok értéket képviselt, aktív, érdeklődő és elkötelezett volt a környezeti nevelés jelentőségét, fontosságát illetően. Kedves, segítő, baráti légkör alakult ki a csoporttagok között. A kommunikáció hivatalos nyelve a francia volt, de szinte mindenki beszélt valamilyen szinten olaszul, amiért a szervezők nagyon hálásak voltak. Szabadidő nem volt, de nem is igényelte a csoport. A szakmai programok késő délután értek véget, amit mindig követett egy olyan esemény, látogatás, városnézés, amely az itáliai művészetek és kultúra iránt rajongó, érdeklődő csoportot lenyűgözte. A késő esti órákban mindennap összefoglaltuk a látottakat, a csoportjelentésben a program mellé megfogalmaztuk észrevételeinket, kérdéseinket. A végső változat elkészítése már a hazatérés után történt, mindenki elküldte egy francia kollégának a saját kiegészítéseit. Azzal az elhatározással váltunk el, hogy a jövőben is tartjuk a kapcsolatot, információt és oktatási segédanyagokat küldünk egymásnak. A belga, tanár továbbképzéssel foglalkozó kollégával terveztük, hogy megvizsgáljuk egy továbbképzési program magyarországi adaptálásának lehetőségét, feltételeit. A francia kollégákkal pedig a szaktanácsadói rendszer különbözőségeiből adódó kérdéseket, feladatokat és az intézményeink közötti együttműködés lehetőségeit vitattuk meg többször is. Multiplikátor hatás: A tanulmányúton való részvétel hozzájárult a Fővárosi Pedagógiai Intézet nemzetközi kapcsolatainak szélesítéséhez, a szakterületen folyó munkát lehetőségem volt bemutatni és európai dimenzióban is megméretni. Megismerhettem öt Európai Uniós ország oktatással, neveléssel foglakozó szakembereinek gondolkodását, munkamódszerét, problémáit, innovatív pedagógiai gyakorlatát. A programban való részvétel hozzájárult szakmai fejlődésemhez, bővültek didaktikai és metodikai ismereteim, intenzíven gyakorolhattam francia és olasz nyelvtudásomat. Ez úton is szeretnék köszönetet mondani a Tempus Közalapítványnak, hogy pályázatomat támogatta, körültekintő, alapos szervezéssel, mindvégig segítségemre volt. Végezetül felajánlom kollégáimnak, hogy pályázatírási tapasztalataimat örömmel megosztom velük, és készséggel nyújtok segítséget amennyiben igénylik. Budapest, október 31. Szittnerné Gudor Mária

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet tevékenysége az életen át tartó tanulás. Dr. Majoros Anna.

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet tevékenysége az életen át tartó tanulás. Dr. Majoros Anna. A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet tevékenysége az életen át tartó tanulás Dr. Majoros Anna igazgatóhelyettes Erősségek Az intézet hírneve Nyitottság innovációra Vezetői

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON Juhász Gabriella A digitális kompetencia fogalma A digitális kompetencia az elektronikus média magabiztos és kritikus alkalmazása munkában, szabadidőben

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2010/2011.

Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2010. szeptember 30. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja?

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja? ÉLETMŰHELY Mi a program célja? A kreatív gondolkodás és a kreatív cselekvés fejlesztése, a személyes hatékonyság növelése a fiatalok és fiatal felnőttek körében, hogy megtalálják helyüket a világban, életük

Részletesebben

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015.

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Készítette: Sümeginé Vitális Éva D e b r e c e n, 2014. szeptember 12. Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások:

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2011/2012.

Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2011. szeptember 30. A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása 1/a Pedagógusok és diákok környezettudatosságának

Részletesebben

COMENIUS pályázattal Romániában. A projekt témája: Education A Journey in Time (magyarul: Oktatás Egy időutazás).

COMENIUS pályázattal Romániában. A projekt témája: Education A Journey in Time (magyarul: Oktatás Egy időutazás). COMENIUS pályázattal Romániában Közel kétéves előkészítés után a Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakközépiskola az Európai Unió Oktatási Bizottsága által támogatott, Egész életen át tartó tanulás COMENIUS

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2012/2013.

Ökoiskola munkaterv 2012/2013. Ökoiskola munkaterv 2012/2013. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2012. szeptember 1. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA Neve: Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Címe: 1144 Budapest, Kerepesi út 124. Résztvevő diákok száma: 35 Tervezésben résztvevő pedagógusok száma: 5 Kapcsolattartó

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat - az iskolák és a fogadó intézmények közötti kapcsolat módszertana

Iskolai közösségi szolgálat - az iskolák és a fogadó intézmények közötti kapcsolat módszertana Iskolai közösségi szolgálat - az iskolák és a fogadó intézmények közötti kapcsolat módszertana Szentendre, 2013. október 28. Dr. Bodó Márton Fogalma Nemzeti köznevelési törvény A közösségi szolgálat: szociális,

Részletesebben

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 A PEDAGÓGUS KOMPETENCIÁK 2014. március 3. Pedagógus kompetenciák a 326/2013. (VIII.31.) kormányrendelet szerint A pedagógiai szintleírások Szerkezete: Általános bevezető Az egyes fokozatok általános jellemzése

Részletesebben

ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS

ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS Neumayer Éva http://www.ofi.hu/sh45 A Zöld Óvoda céljai Fenntarthatóságra nevelés Környezettudatos szemlélet kialakítása Egészséges életmód Természettel való kapcsolat

Részletesebben

INNOVÁCIÓK A TARTALMI ÉS A MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSBEN (A TÁMOP 3.1.15-14 projekt)

INNOVÁCIÓK A TARTALMI ÉS A MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSBEN (A TÁMOP 3.1.15-14 projekt) INNOVÁCIÓK A TARTALMI ÉS A MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSBEN (A TÁMOP 3.1.15-14 projekt) dr. Kaposi József főigazgató Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2014-0001

Részletesebben

A közösségi szolgálat, mint pedagógiai eszköz

A közösségi szolgálat, mint pedagógiai eszköz A közösségi szolgálat, mint pedagógiai eszköz Galambos Rita Matolcsi Zsuzsa Demokratikus Ifjúságért Alapítvány Alma a fán Műhelykonferencia Tempus Közalapítvány Budapest. 2012. október 18. A környezet

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG KIVÁLÓSÁG PROFIL 2011. június A kiváló szervezetek elérik és fenntartják azt a teljesítményt, mely megfelel a partnereik elvárásainak. Ennek a célnak sikeres elérése

Részletesebben

Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény TÁMOP 3.1.7 PROJEKT Referencia-intézményi szerepre való felkészülés folyamata, szakmai, szervezeti hozadéka Debrecen Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2012.11.15.

Részletesebben

Az e-portfólió dokumentumai és a védés alapján

Az e-portfólió dokumentumai és a védés alapján 1. kompetencia: Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás 1.1. Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. 1.2. Rendelkezik a szaktárgy tanításához

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET Osztályközösség-építő Program tantárgy 9. évfolyam Tanítási hetek száma: 36 Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 36 Jóváhagyta: Boros

Részletesebben

MAGYAR KÖRNYEZETI NEVELÉSI EGYESÜLET

MAGYAR KÖRNYEZETI NEVELÉSI EGYESÜLET MAGYAR KÖRNYEZETI NEVELÉSI EGYESÜLET Mit kínálunk az ökoiskoláknak? Budapest, 2014. jan. 25. Történetünk mérföldkövei Alapítás éve: 1992 Kiemelkedően közhasznúvá nyilvánítás: 1998 Környezetünkért díj:

Részletesebben

Beszámoló IKT fejlesztésről

Beszámoló IKT fejlesztésről Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 Beszámoló IKT fejlesztésről Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Kecskemét Tartalomjegyzék

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2013/2014.

Ökoiskola munkaterv 2013/2014. Ökoiskola munkaterv 2013/2014. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2013. szeptember 1. A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása 1/a Pedagógusok és diákok 2014.június

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2013-2014

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2013-2014 ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2013-2014 I.CÉL: A fenntarthatóság pedagógiájában a környezettudatos gondolkodás, életmód kialakítása, elmélyítése, együttműködve a város önkormányzatával, a szülői házzal, társadalmi

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. február 15-i ülésére

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. február 15-i ülésére 1181-1/2012. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. február 15-i ülésére Tárgy: Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény az Egész

Részletesebben

1 tanóra hetente, összesen 33 óra

1 tanóra hetente, összesen 33 óra Művelődési terület Tantárgy Óraszám Évfolyam Ember és társadalom Regionális nevelés 1 tanóra hetente, összesen 33 óra nyolcadik Iskolai végzettség ISCED 2 Tanítási nyelv Ez a tanmenet a Szlovák Köztársaság

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

Munkaanyag ( )

Munkaanyag ( ) Munkaanyag (2016.07.02.) Ki a Kutatótanár: A Kutatótanár az a köznevelési intézményben dolgozó pedagógus, aki munkaköri alapfeladatain túl a Kutatótanári besorolásának öt éves időtartama alatt olyan kutatási,

Részletesebben

KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN

KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2012-0001 KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN GONDA ZSUZSA A kutatás-fejlesztés közvetlen céljai Szakmai-módszertani

Részletesebben

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK. A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK. A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban Bozsóné Jakus Tünde 2014.11.17. Nekünk minden gyermek fontos Szeretem, vagy nem szeretem?? A portfólió értékelése nem magára a gyűjtemény

Részletesebben

IKTATÓSZÁM: 08-8/585-11/2012. TÁRGY: INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE - TÁMOP /2 PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSA MELLÉKLET:

IKTATÓSZÁM: 08-8/585-11/2012. TÁRGY: INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE - TÁMOP /2 PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSA MELLÉKLET: IKTATÓSZÁM: 08-8/585-11/2012. TÁRGY: INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE - TÁMOP-3.1.4.- 12/2 PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSA MELLÉKLET: E LŐTERJESZTÉS PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSE OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Kitöltő verzió:2.66.0 Nyomtatvány verzió:5.2 Nyomtatva: 2015.09.22 20.10.29

Kitöltő verzió:2.66.0 Nyomtatvány verzió:5.2 Nyomtatva: 2015.09.22 20.10.29 Kitöltő verzió:2.66.0 Nyomtatvány verzió:5.2 Nyomtatva: 2015.09.22 20.10.29 Kitöltő verzió:2.66.0 Nyomtatvány verzió:5.2 Nyomtatva: 2015.09.22 20.10.29 Kitöltő verzió:2.66.0 Nyomtatvány verzió:5.2 Nyomtatva:

Részletesebben

Amit tudni kell a pályázatról:

Amit tudni kell a pályázatról: A PÁLYÁZAT KIÍRÁSA Amit tudni kell a pályázatról: Az EU élethosszig tartó tanulás programjának közoktatási intézményekre vonatkozó pályázata, Az Egész életen át tartó tanulás program gyerekkortól id skoriő

Részletesebben

TÁMOP-2.1.3.C-12/1-2012-0231

TÁMOP-2.1.3.C-12/1-2012-0231 TÁMOP-2.1.3.C-12/1-2012-0231 Munkavállalók képzésének megvalósítása a Raben Trans European Hungary Kft.-nél Napjainkra az emberi erőforrás-fejlesztés, különösen a felnőttek oktatása és képzése egyre nagyobb

Részletesebben

Elkészült a szakmai megvalósítás tervezett ütemterve, amely alapján a téglási iskolában megkezdődött a projekt ezen részének megvalósítása.

Elkészült a szakmai megvalósítás tervezett ütemterve, amely alapján a téglási iskolában megkezdődött a projekt ezen részének megvalósítása. Foglalkozás tervezett időpontja 1. tanítási Időtartama Helyszíne, körülményei 1 óra A 11. számú interaktív táblás (TTSZK) 2. tan. 1 óra TTSZK Meteorológiai alapismeretek I 3. tan. 1 óra TTSZK Meteorológiai

Részletesebben

Varga Attila. E-mail: varga.attila@ofi.hu

Varga Attila. E-mail: varga.attila@ofi.hu Az ökoiskolaság, a környezeti nevelés helye a megújult tartalmi szabályozásban - Nemzeti alaptanterv és kerettantervek Varga Attila Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet E-mail: varga.attila@ofi.hu Nemzetközi

Részletesebben

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben A projekt címe: HÉVÍZ A MÚLTBAN ÉS NAPJAINKBAN Intézményi innováció a Hévízi Helytörténeti Múzeum és az Illyés

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA Neve: Kőrösi Csoma Sándor Általános Címe: 2120 Dunakeszi, Garas u. 26. Résztvevő diákok száma: körülbelül 500 diák Tervezésben résztvevő pedagógusok száma: 4 tanár Kapcsolattartó

Részletesebben

A pedagógus szerepe a közösségi szolgálatban Szeged, 2013.április 25. Dr. Bodó Márton

A pedagógus szerepe a közösségi szolgálatban Szeged, 2013.április 25. Dr. Bodó Márton A pedagógus szerepe a közösségi szolgálatban Szeged, 2013.április 25. Dr. Bodó Márton Miért lehet jó? Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Te megállnál segíteni? 1000 emberből két óra alatt mindössze 6 segítene

Részletesebben

Felnőttek, mert felnőttek

Felnőttek, mert felnőttek Zolnai Erika Felnőttek, mert felnőttek Értelmi sérült felnőttek szexuálpedagógiai támogatása KLTE S z o c í o Í ő í í í ű Tanszék Könyvtára Leli, KEZEM FOGVA ÖSSZ EfO & K > Kézenfogva Alapítvány Budapest,

Részletesebben

Norvég Civil Támogatási Alap pályázóinak értékelése. - összefoglaló -

Norvég Civil Támogatási Alap pályázóinak értékelése. - összefoglaló - Norvég Civil Támogatási Alap pályázóinak értékelése - összefoglaló - A kutatás célja a Norvég Civil Támogatási Alap keretében, három pályázati körben beadott (támogatott, illetve elutasított) pályázatok

Részletesebben

Dunavarsány Polgármesteri Hivatalának Szervezetfejlesztése

Dunavarsány Polgármesteri Hivatalának Szervezetfejlesztése Dunavarsány Polgármesteri Hivatalának Szervezetfejlesztése ÁROP-3.A.1/2008-0018 9. részfeladat Pályázati kiírás 12. területe A projekt szemlélet megerősítése Képzési tematika Készítette: SKC Consulting

Részletesebben

A TÁMOP PROJEKT CÉLJAI ÉS EREDMÉNYEI

A TÁMOP PROJEKT CÉLJAI ÉS EREDMÉNYEI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A TÁMOP 3.1.1 PROJEKT CÉLJAI ÉS EREDMÉNYEI A projekt általános bemutatása A projekt céljai: az oktatás tartalmi

Részletesebben

Visszajelző kérdőív NYILVÁTARTÁSI SZÁMA 2014/OFŐ/II. KITÖLTÉS DÁTUMA 2014. március 21.

Visszajelző kérdőív NYILVÁTARTÁSI SZÁMA 2014/OFŐ/II. KITÖLTÉS DÁTUMA 2014. március 21. Visszajelző kérdőív "Fogadd el, fogadj el!" Pedagógusok felkészítése az értelmi sérült emberek társadalmi integrációját elősegítő osztályfőnöki órák vezetésére Kedves Hallgató! KÉPZÉS IDEJE 2014. február

Részletesebben

LLP program - Comenius. Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda

LLP program - Comenius. Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda LLP program - Comenius Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda Comenius Közoktatás Egész életen át tartó tanulás program LLP Erasmus Felsıoktatás és felsıfokú szakképzés Leonardo da Vinci Grundtvig Felnıttoktatás

Részletesebben

A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítése

A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítése Kaposi József A szempontok felsorolása a 8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet( a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről) 2. számú mellékletéből

Részletesebben

A nevelés-oktatás tervezése I.

A nevelés-oktatás tervezése I. A nevelés-oktatás tervezése I. Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 Hunyady Györgyné M. Nádasi Mária (2004): Pedagógiai tervezés. Pécs, Comenius Bt. Kotschy Beáta (2003): Az iskolai

Részletesebben

Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán

Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán Miért? Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy az itt élő, illetve Tatán tanuló fiatalok megismerkedjenek az őket körülvevő környezettel, a város történetével és nevezetességeivel.

Részletesebben

Javaslat Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében kiírt TÁMOP- 3.1.4-12/2 Innovatív iskolák fejlesztése című pályázatban való részvételre

Javaslat Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében kiírt TÁMOP- 3.1.4-12/2 Innovatív iskolák fejlesztése című pályázatban való részvételre Pásztó Városi Önkormányzat Általános Iskolája 3060 Pásztó, Nagymező út 36. 1 124/2012. A határozat elfogadása egyszerű szavazattöbbséget igényel. Javaslat Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében

Részletesebben

ZALA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT PEDAGÓGIAI INTÉZETE

ZALA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT PEDAGÓGIAI INTÉZETE SZAKMAI ÖNÉLETRJAZ SZEMÉLYES ADATOK Név Kern Zoltán Cím 8700 Marcali, Lengyelkert 11/b Telefon 06/30/3392530 E-mail Kernzoltan56@t-online.hu Születési hely Lad Születési idő 1956.10.11. MUNKAHELY MUNKAKÖR

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ Szakpolitikai kontextus A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a fogyatékkal élő, valamint

Részletesebben

1. PEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI FELKÉSZÜLTSÉG

1. PEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI FELKÉSZÜLTSÉG 1. PEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI FELKÉSZÜLTSÉG Inézményi elvárások: Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. A szaktárgynak és a tanítási helyzetnek megfelelő, változatos

Részletesebben

A Zöld Óvoda cím jelentősége, a program eredményei és jövőbeli perspektívái. Kovács Lászlóné

A Zöld Óvoda cím jelentősége, a program eredményei és jövőbeli perspektívái. Kovács Lászlóné A Zöld Óvoda cím jelentősége, a program eredményei és jövőbeli perspektívái Kovács Lászlóné laszlone.kovacs@vm.gov.hu A Zöld Óvoda program jelentősége Jogi háttér tartalmában megtalálható Az Óvodai nevelés

Részletesebben

HEVES MEGYEI TIOK MUNKÁJA, ELÉRT EREDMÉNYEI

HEVES MEGYEI TIOK MUNKÁJA, ELÉRT EREDMÉNYEI HEVES MEGYEI TIOK MUNKÁJA, ELÉRT EREDMÉNYEI Célkitűzés A tanulók képességeit olyan szintre fejleszteni, amelyek eredményesen szolgálják az élethosszig tartó tanulás folyamatát, valamint növelik a munkaerő-piaci

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 GENIUS TEHETSÉGGONDOZÓ ALAPÍTVÁNY Budapest, 2013. április 30. TARTALOM 1. Egyszerűsített éves beszámoló 2. Kiegészítő melléklet 3. Közhasznúsági melléklet KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLET

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 5-6. A felső tagozatos történelemtankönyv bemutatása

TÖRTÉNELEM 5-6. A felső tagozatos történelemtankönyv bemutatása A Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő tankönyv-, taneszköz-, és Nemzeti Közoktatási Portál fejlesztése TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 TÖRTÉNELEM 5-6. A felső tagozatos történelemtankönyv bemutatása Bartos Károly

Részletesebben

Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium

Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium A tábor időpontja: 2010. szeptember 22-23-24 A tábor helyszíne: Duna-Ipoly Nemzeti Park, Ipolydamásd A tábor célja:

Részletesebben

Ref # 1 A program neve: Kapacitásépítő támogatási program. Munkatársak Célcsoport száma 3 fő / ország Civil szervezetek és önkormányzat ok

Ref # 1 A program neve: Kapacitásépítő támogatási program. Munkatársak Célcsoport száma 3 fő / ország Civil szervezetek és önkormányzat ok Ref # 1 Kapacitásépítő támogatási program az 5 950 000 USD 212 088 USD fő / önkormányzat ok Az 5.000 USD támogatással indított Kapacitásépítő támogatási program célja a demokrácia és civil társadalom eszményeinek

Részletesebben

MÓDSZERTANI KÉSZSÉGFEJLESZTÉS IV.

MÓDSZERTANI KÉSZSÉGFEJLESZTÉS IV. Mucsi Georgina - Boros Julianna B. Erdős Márta SZAKMAI MÓDSZERTANI KÉSZSÉGFEJLESZTÉS IV. - a tananyagfejlesztés gyakorlatba való átültetésének eredményei - 2012 A Szakmai módszertani készségfejlesztés

Részletesebben

Barcelonai Folyamat 10.

Barcelonai Folyamat 10. Az Euro-mediterrán Partnerség és a kultúra 40. Kultúrák közötti párbeszéd vagy a gazdasági érdekek újabb fajta megnyilvánulása? - az Euro-mediterrán Partnerség és a kultúra A mediterrán régió nagy és kiegészítő

Részletesebben

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁG ÉS HULLADÉKCSÖKKENTÉS AZ EGYETEMEKEN. Mudra Viktória, HUSUN fenntarthatósági koordinátor

FENNTARTHATÓSÁG ÉS HULLADÉKCSÖKKENTÉS AZ EGYETEMEKEN. Mudra Viktória, HUSUN fenntarthatósági koordinátor FENNTARTHATÓSÁG ÉS HULLADÉKCSÖKKENTÉS AZ EGYETEMEKEN Mudra Viktória, HUSUN fenntarthatósági koordinátor Kik vagyunk? Név: Felsőoktatási Fenntarthatósági Hálózat, (Mo.) Hungarian Sustainable University

Részletesebben

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben IKT kompetenciák Farkas András f_andras@bdf.hu A tanítás holisztikus folyamat, összekapcsolja a nézeteket, a tantárgyakat egymással és a tanulók személyes

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

TÁMOP-3.3.13-13/1-2013-0001 Eötvös József Program Pedagógiai-szakmai szolgáltató intézet fejlesztése és Projektháló TEMATIKA

TÁMOP-3.3.13-13/1-2013-0001 Eötvös József Program Pedagógiai-szakmai szolgáltató intézet fejlesztése és Projektháló TEMATIKA TÁMOP-3.3.13-13/1-2013-0001 Eötvös József Program Pedagógiai-szakmai szolgáltató intézet fejlesztése és Projektháló TEMATIKA 30 órás közösségi mezőgazdasági pedagógus-továbbképzéshez zöldségtermesztés,

Részletesebben

EFOP ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA

EFOP ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA EFOP-1.3.9-17 ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA PÁLYÁZAT CÉLJA: A felhívás célja, hogy összhangban az Európai Unió és Magyarország között létrejött Partnerségi Megállapodás irányelveivel

Részletesebben

A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN. Dr.

A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN. Dr. A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN Dr. Iker János A pedagógusképzés alapvetı problémái közül kettı Hiányzik: kutatásra,

Részletesebben

A/ Általános elvárások:

A/ Általános elvárások: Öko iskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek Határidő Felelős A/ Általános elvárások: Az iskola tevékenyégének környezetre gyakorolt hatása. Igényes környezet kialakítása és kialakíttatása a diákok

Részletesebben

IKSZ Ahogyan mi látjuk tapasztaljuk. a veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban

IKSZ Ahogyan mi látjuk tapasztaljuk. a veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban IKSZ Ahogyan mi látjuk tapasztaljuk a veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban Röviden rólunk 1989.szeptember 2. Kertvárosi környezet Tág, világos terek, Nagy park, szabadtéri pályák 20 osztály- 650 tanuló

Részletesebben

A természetismeret munkaközösség munkaterve

A természetismeret munkaközösség munkaterve A természetismeret munkaközösség munkaterve A munkaközösség tagjai: Stankovicsné Soós Mária biológia-technika szakos nevelő, intézményvezetőhelyettes Csiszár Attila földrajz-testnevelés szakos nevelő Györéné

Részletesebben

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez Témakörök az idegen nyelvi érettségihez TÉMAKÖR 1. Személyes vonatkozások, család 2. Ember és társadalom Középszint A vizsgázó személye, életrajza, életének fontos állomásai (fordulópontjai) Családi élet,

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 5-7. A felső tagozatos történelemtankönyv bemutatása

TÖRTÉNELEM 5-7. A felső tagozatos történelemtankönyv bemutatása A Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő tankönyv-, taneszköz-, és Nemzeti Közoktatási Portál fejlesztése TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 TÖRTÉNELEM 5-7. A felső tagozatos történelemtankönyv bemutatása 2015. február

Részletesebben

kompetencia-alap vel ZÁRÓKONFERENCIA HEFOP-3.1.3

kompetencia-alap vel ZÁRÓKONFERENCIA HEFOP-3.1.3 A munkaerő-piaci esélyek javítása a kompetencia-alap alapú oktatás bevezetésével vel ZÁRÓKONFERENCIA HEFOP-3.1.3 3.1.3-05/1. 05/1.-2005-10-0421/1.00421/1.0 A Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola

Részletesebben

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Desztinációs Menedzsment Nemzetközi Konferencia Budapest, 2007. Február 7-9. Desztinációs Menedzsment Koncepció és Magyarország esete Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Koncepció Desztinációs

Részletesebben

A pedagógusok szakmai előmenetelének támogatása

A pedagógusok szakmai előmenetelének támogatása A pedagógusok szakmai előmenetelének támogatása Dr. Szabó Mária Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet alprojektvezető, TÁMOP 3.1.5/12 Amiről szó lesz Háttérben az eredményes iskolafejlesztés Középpontban

Részletesebben

Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kunszentmárton Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015.(V.29.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat közművelődési és közgyűjteményi feladatairól Kunszentmárton Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Bihari Sándorné Pedagógiai intézményértékelési tanácsadó

Bihari Sándorné Pedagógiai intézményértékelési tanácsadó Bihari Sándorné Pedagógiai intézményértékelési tanácsadó A képzési idő: 2 félév A képző: Kodolányi János Főiskola A szakirányú továbbképzési szakon végzettek ismerik: - a pedagógiai értékelés hazai és

Részletesebben

Közbeszerzési Műszaki Specifikáció Feladat Meghatározás

Közbeszerzési Műszaki Specifikáció Feladat Meghatározás Közbeszerzési Műszaki Specifikáció Feladat Meghatározás Kompetencia alapú oktatás feltételeinek fejlesztésére a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat fenntartásában lévő egyes oktatási intézményeiben

Részletesebben

Tankönyvkiadók konferenciája Fizika

Tankönyvkiadók konferenciája Fizika Tankönyvkiadók konferenciája Fizika Általános iskola, felső tagozat Dr. Koreczné Kazinczi Ilona vezető szerkesztő 2014. 08. 21. Szombathely Magyar nyelv FELSŐ TAGOZAT Matematika Magyar nyelv Kalandozások

Részletesebben

SPACES. Bornemisza Péter Gimnázium

SPACES. Bornemisza Péter Gimnázium SPACES Sociology-Philosophy-Arts Concerning Extraterrestial Sciences Tudományos és fantasztikus lehetőség a világ működése iránt érdeklődő diákok számára! Az Erasmus+ az Európai Unió új programja, mely

Részletesebben

Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai. MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS

Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai. MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS SNI tanuló ellátása Osztályfőnök Osztályban tanító pedagógusok Gyógypedagógus

Részletesebben

A Baranya Zöldút magyar szakaszának bemutatása

A Baranya Zöldút magyar szakaszának bemutatása A Baranya Zöldút magyar szakaszának bemutatása Gonda Tibor 2014. augusztus 30. Vörösmart/Zmajevac A Baranya Zöldút települései A GoGreen projekt keretében kialakított zöldút által lefedett 19 magyarországi

Részletesebben

TrEE Hírlevél 3. 3 Hírlevél TrEE Teaching recycling and Environmental Education

TrEE Hírlevél 3. 3 Hírlevél TrEE Teaching recycling and Environmental Education TrEE Teaching recycling and Environmental Education 3 Hírlevél 2015 TrEE Hírlevél 3. A 3. HÍRLEVél mindazon tevékenységekről számolbe, amelyet a projekt 2. évében végeztek a partnerek. TrEE Hírlevelet

Részletesebben

Szerződéskötéshez szükséges adatok

Szerződéskötéshez szükséges adatok Szerződéskötéshez szükséges adatok TÁMOP 3.1.4./08/2. projekt összefoglalása Cég neve Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata Adószám 15384481-2-11 Közép-Magyarországi régió Fenntartóra vonatkozó adatok

Részletesebben

Vedd kezedbe a Földet! FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT Szakmai konferencia április 22.

Vedd kezedbe a Földet! FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT Szakmai konferencia április 22. Vedd kezedbe a Földet! FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT Szakmai konferencia 2016. április 22. A FENNTARTHATÓSÁGRA NEVELÉS LEHETŐSÉGEI Galambos Annamária főosztályvezető Földművelésügyi Minisztérium VÁLTSUNK SZEMLÉLETET!

Részletesebben

Beszámoló a Lóczy Lajos Országos Földrajzversenyről 2015

Beszámoló a Lóczy Lajos Országos Földrajzversenyről 2015 Beszámoló a Lóczy Lajos Országos Földrajzversenyről 2015 A 2014 októberében meghirdetett versenykiírás alapján február 5-ig 65 iskola regisztrált az ország minden részéből, ahonnan összesen 630 versenyző

Részletesebben

A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI

A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI LIPPAI EDIT, MAJER ANNA, VERÉB SZILVIA,

Részletesebben

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft.

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft. KÜM- 2005 SZKF Az EU kül- és biztonságpolitikájának és az atlanti gondolatnak a népszerűsítését segítő kommunikációs tevékenység támogatása című pályázat nyerteseinek névsora Támogatást nyert pályázók

Részletesebben

Tolna Megyei Szent László Szakképző Iskola és Kollégium Vályi Péter Szakképző Iskolai

Tolna Megyei Szent László Szakképző Iskola és Kollégium Vályi Péter Szakképző Iskolai Tartalom A pályázat célja... 2 A pályázat részcéljai... 2 Az intézmények által vállalt megvalósítandó tevékenységek (fotók)... 2 Székhely Intézmény... 2 Bezerédj István Szakképző Iskolai Tagintézmény...

Részletesebben

A TÁMOP 3.1.5/12 kiemelt projektben az OFI által megvalósítandó fejlesztések és a köznevelés megújulásának kapcsolata

A TÁMOP 3.1.5/12 kiemelt projektben az OFI által megvalósítandó fejlesztések és a köznevelés megújulásának kapcsolata A TÁMOP 3.1.5/12 kiemelt projektben az OFI által megvalósítandó fejlesztések és a köznevelés megújulásának kapcsolata dr. Pompor Zoltán szakmai vezető Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP 3.1.5/12-2012-0001

Részletesebben

2015. május április 30.

2015. május április 30. EGT ALAP HU04 ALKALMAZKODÁS A KLÍMAVÁLTOZÁSHOZ PROGRAM, C2 HELYI ADAPTÁCIÓS KAPACITÁSFEJLESZTÉSI ALPROGRAM KIÍRÁS KERETÉBEN NEMZETI-ALKALMAZKODÁSI HÁLÓZAT KIALAKÍTÁSA (CLIM-NET/HUN) CÍMŰ PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁNAK

Részletesebben

Kétegyháza KOMP-ra száll

Kétegyháza KOMP-ra száll Kétegyháza KOMP-ra száll Fekete Gabriella projektmenedzser Kétegyháza nagyközség Tartalmi-módszertani változás szükségessége Nemzeti alaptanterv Alapdokumentumok OKM Közoktatás-fejlesztési Stratégiája

Részletesebben

Fekete István Iskola felkészül a referencia intézményi feladatokra. Továbbképzési emlékeztető:

Fekete István Iskola felkészül a referencia intézményi feladatokra. Továbbképzési emlékeztető: TÁMOP-3.1.7-11/2-2011-0524 Fekete István Iskola felkészül a referencia intézményi feladatokra Projekt kezdete: 2012 aug. 1 Projekt vége 2012. május 31. Továbbképzési emlékeztető: 1. Változásmenedzselés

Részletesebben

TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE. Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány

TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE. Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány A Curie Alapítvány tevékenysége Alapítás 1993. Közhasznú alapítvány 1998. Regisztrált

Részletesebben

Miért válaszd a rekreációszervezés-és egészségfejlesztés alapszakot a JGYPK-n?

Miért válaszd a rekreációszervezés-és egészségfejlesztés alapszakot a JGYPK-n? Miért válaszd a rekreációszervezés-és egészségfejlesztés alapszakot a JGYPK-n? Az egészség, az egészséges életmód és a rekreáció olyan fogalmak, melyek a 21. században megkerülhetetlen témák és amelyeket

Részletesebben

Mikor minden csoport kitöltötte a rá osztott talajszelvény jellemzőiről a mátrixot, körbejártuk a másik két gödröt, ahol az adott talajszelvényhez

Mikor minden csoport kitöltötte a rá osztott talajszelvény jellemzőiről a mátrixot, körbejártuk a másik két gödröt, ahol az adott talajszelvényhez Az Ecovoc projekt keretein belül második alkalommal került megrendezésre Magyarországon próbaképzés. A próbaképzéseink célja, hogy a) leteszteljük azokat a gyakorlati oktatási módszereket, melyek gazdát

Részletesebben

QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból

QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból Piacsek László Zoltán szakképzési tanácsadó Iparkamara A kamara feladatai, szerepe a szakképzésben 1. Gyakorlati képzőhelyek

Részletesebben