Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete"

Átírás

1 Pályázati azonosító: TÁMOP B Továbbtanulás erősítő kezdeményezések támogatása pályázati felhívás keretében, Továbbtanulás erősítése a Móricz Zsigmond Iskolában. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A beszámoló ideje: június 01. napjától augusztus 31. napjáig. A következő feladatokat láttam a projekt megvalósítása során: Mentori tevékenység ellátása a projektben. Rendszeresen, hetente találkoztam a mentorált tanulókkal. A tanulók tanulmányi eredményének függvényében, szükség szerint iskolaidőn kívül is, hetente legalább 1 alkalommal minimum 1,5 órában tanulónként segítettem fejlődésüket. A mentorálások alkalmával nyomon követtem a mentorált egyéni fejlődését, tanulmányi előmenetelét, tehetségének kibontakoztatását. Heti rendszerességgel matematika érettségi felkészítést tartok nekik. Javaslatot tettem a mentorált, szaktanár és egyéb pedagógiai szakember által történő fejlesztésére illetve iskolapszichológus, nevelési tanácsadó által nyújtott szolgáltatás igénybevételére. 1. Erdei iskolat (Zsóry Zsibongó, Mezőkövesd) : A mentorált tanulók tanáraikkal háromnapos erdei iskolai programon vettek részt Mezőkövesden. Érdekes előadások színesítették a sportprogramokat. Az első témája: Míg bennünk lélek él és nóta, Tisza lesz a magyarok folyója avagy Hogyan keletkezett a Tisza folyó? A második előadás témája a Fenntartható erdőgazdálkodás, azt követte az Érdekességek az állatvédelemről. Ebéd után Szilágyi Sándor tiszaberceli református tiszteletes úr tartott egy nagyon érdekes előadást, az egészségtudatos életmóddal kapcsolatoban. A foglalkozás zárásaként a tanulók projektmunkával mutatták meg hogyan képzelik ők az egészséges életmódot. A második nap programja az Egri vár megtekintése volt. Megismerkedtek a tanulók a város nevezetességeivel. A harmadik nap reggelén étkezés után hazautaztak a diákok.

2 2. Terror Háza Múzeum június 3. A múzeum meglátogatásával a diákok megismerkedhettek hazánk huszadik századi történelmével. A kiállított képek mély benyomást tettek rájuk. Testközelből megismerhették a szüleik által elmesélt történeteket, eseményeket. 3. Tuzson János Botanikus kert és Nyíregyházi kalandpark Meglátogattuk a Nyíregyházi Főiskola botanikus kertjét. Maradandó élményt nyújtott tanulóink számára a kertben található növények szépsége. Fejlődött esztétikai érzékük, a virágokhoz való vonzódásuk. A délutánt a kalandparkban vidám erőpróbával töltötték.

3 4. Szent István Éjszaka Ez a program a Bihari Lovastanyán került megrendezésre. A színes programok mellett finom ételek várták a gyerekeket. 5. Családlátogatás Ezen a napon a közös programot megelőzően ellátogattam a mentoráltak családjához. Mivel ők már leérettségiztek, megbeszélhettük a diákok sorsának további alakulását. Négy tanuló szakképzésben folytatja tanulmányait, míg egy felsőfokú tanulmányokat fog folytatni. A megbeszélések jó hangulatban zajlottak, a szülők szívesen fogadják a támogatást a pályázat részérő 6. Környezetvédelmi tábor

4 A tábor során a diákok változatos szabadidős tevékenységeket végezhettek. Többek között voltak játékok, versenyek, a helyi vadászházban közös főzés. Koncertlátogatás színesítette a programot. A helytörténeti múzeum bővítette ismereteiket. A városban tett séta során meg is nézhették a múzeumban megismert nevezetességeket. Érdekes előadásokon ismerkedtek a környezetvédelemmel. Két előadáson vettek részt. Az első, Természetbarátnak lenni, a második Ibrány környezetének védett növényei témában hangzott el. A gyerekek Neked kincs a tiszta víz? rajzpályázaton mutatták meg tehetségüket. Divatbemutatót tartottak újrahasznosított anyagokból készült ruhákkal. Az előadások a Zöldgallérosok a Jövőért környezetvédelmi előadássorozat keretén belül lettek megtartva. 7. Projektzáró ünnepség A projektzáró ünnepséget egybekötöttük a tanévnyitóval. Az ünnepség méltóságát emelte, hogy a meghívásunkat számos megyei és helyi vezető elfogadta. Megtiszteltek bennünket jelenlétükkel. Számos hasznos gondolattal gazdagodtunk általuk. Az iskolánk színvonalas műsora zárta a programot. Az állófogadáson kötetlen formában cserélhettünk gondolatokat.

5 Kelt: Nyíregyháza, szeptember 03. Kőhegyi Edit Zsuzsanna tankerületi igazgató Klebelsberg Kulcsár Miklós mentor Gincsai Zoltán Gábor Ibrányi Móricz Zsigmond Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgató