Az euro bevezetésének

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az euro bevezetésének"

Átírás

1 Brüsszel, COM(2004) 748 végleges Az euro bevezetésének előnyei A BIZOTTSÁG G KÖZLEMK ZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI GI ÉS S SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK, A RÉGIR GIÓK BIZOTTSÁGÁNAK ÉS S AZ EURÓPAI KÖZPONTI K BANKNAK Első jelentés s az euróö óövezet jövőbeli beli bővítésének b gyakorlati előkész születeiről A Maastrichti konvergencia kritériumok riumok Árfolyamstabilitás: az euro övezetben résztvevr sztvevő országok valutáinak piaci árfolyama meghatározott ingadozási sávon s belül l kell hogy lebegjen. Fenntartható költségvetési pozíci ció: a költsk ltségvetési hiány nem lehet több t a GDP 3%-nál, az államadósság g nem lehet több a GDP 60%-nál.

2 Árstabilitás: s: Vizsgált tagország g infláci ciós s rátája r a konvergencia jelentés s meghatározott egyéves perióduson belül l maximum 1,5%-kal lehet több t a három h legalacsonyabb infláci ciós s rátájúr ország átlagánál. l. Kamatkonvergencia: vizsgált tagország g hosszú lejárat ratú kamatai a konvergencia jelentésben meghatározott egyéves perióduson belül max.. 2%-kal lehet magasabb a három h legalacsonyabb infláci ciójú ország átlagánál. l. Az euró és s a nemzeti valuták k közötti k átváltási arányok visszavonhatatlan rögzr gzítésével megszűntek az árfolyam-ingadozások és s az átváltásból l eredő kockázatok az euró övezeten belül. l. A tranzakciós s költsk ltségek mérsm rséklődtek. Az egységes ges piacon a pénzp nzügyi verseny hatására a fogyasztók k a pénzp nzügyi szolgáltat ltatások minőségének nek javulására és s kedvezőbb áralakulására számíthatnak. Az árak összehasonlíthatósága. A belső piac hatékonyabban tud működni. m Az árfolyamkockázat megszűnése se következtében az euró-övezet országain belüli li befektetési kockázatok csökkennek, a befektetési lehetőségek összehasonlítóbbak, és s a hitelminősítés szerepe megnő.

3 Az értékpapír-kibocsátók k számára a szélesebb elhelyezési lehetőségek és s a kibocsátások sok szervezésével vel foglalkozó intézm zmények közötti k verseny éleződése a felárak és s jutalékok csökken kkenéséhez vezethet. A Budapesti Értéktőzsde határid ridős s piacán n december 7., a Budapesti Árutőzsdén n január r 7. óta lehet euró-kontraktusokkal (szerződésekkel) sekkel) kereskedni. Az euro bevezetésének lépéseil A Szerződés s 122. cikke (2) bekezdése előírja, hogy a Tanács a Bizottság javaslata alapján n határoz arról, hogy mely eltéréssel rendelkező tagállamok teljesítik tik a szüks kséges feltételeket, teleket, és s szünteti meg az érintett tagállamokra vonatkozó eltérést. Az euro bevezetésének lépéseil A Tanács ezenkívül l dönt d az érintett tagállam euróö óövezethez történő csatlakozásának időpontj pontjáról, és meghatározza az ország g nemzeti valutája és s az euró közötti rögzr gzített és visszavonhatatlan átváltási árfolyamot.

4 Az euro bevezetésének lépéseil Az euró bevezetésének napján n az átváltási árfolyam ténylegesst nylegessé válik, az ország g előző nemzeti valutája megszűnik, és s az EKB átveszi a monetáris politikára vonatkozó illetékess kességet. Ez törtt rtént az euróö óövezethez elsőként csatlakozott tizenegy országban január r 1-jén, 1 illetve GörögorszG gországban gban január r 1-jén. 1 Praktikus és s logisztikai okokból l kifolyólag lag az euróö óövezetet alkotó országok hároméves (Görögorsz gországban gban egy éves) átmeneti időszakot iktattak be az euró valutaként (tizenegy országban 1999-ben és s GörögorszG gországban gban 2001-ben) és készpénzként nt törtt rténő bevezetése között. k A big bang (robbanásszer sszerű) ) forgatókönyv is lehetséges. Az euróö óövezetbe történő belépés, illetve az euróbankjegyek és -érmék bevezetése egy időben törtt rténik. Ennek a megoldásnak több t előnye is van, különösen most, hogy már m r léteznek l euróbankjegyek és -érmék. A leglényegesebb hátrh trány viszont az, hogy lerövid vidül l az az időszak, mely alatt a köz-k és magánszf nszféra és általában az állampolgárok felkész szülhetnek az átállásra.

5 Az euróbankjegyek és -érmék bevezetését egy olyan időszak követi, k mely alatt az eurót és s a nemzeti valutákat párhuzamosan p használj lják, és s mind az eurós, mind a nemzeti bankjegyek és -érmék törvényes fizetőeszk eszköznek znek számítanak. Általában nemzeti szinten határozz rozzák k meg azt, hogy a két k t fizetőeszk eszközt zt meddig lehet párhuzamosan használni, jóllehet j ez az időszak általában rövid, r legfeljebb két k hónap. Tanulságok az eddigi átállásokból A körültekintk ltekintő és s előrel relátó előkész szület kifizetődik dik. Az átállás s gyorsaságát, az új j valutának a nyilvánoss nosság által törtt rténő elfogadását és s a váltás s gördg rdülékenységét t illetően en a korai, alapos előkész születekről l gondoskodó országok erőfesz feszítéseit seit siker koronázta. A kommunikáci cióval és s informáci cióval kapcsolatos beruházások szintén megtérültek. A háromh roméves átmeneti időszak túl t l hosszú volt után n a lendület let alábbhagyott, és s a hatóságoknak újabb erőfesz feszítéseket seket kellett tenniük, hogy a vállalatokat v és s az állampolgárokat másodszor m is meggyőzz zzék arról, hogy idejében készk szüljenek föl f l a készpénzcserére. re. Ezenkívül l az euró számlap mlapénzként nt törtt rténő használata meglehetősen korlátozott volt az átmeneti időszakban.

6 Az euróbankjegyek és - érmék bevezetésének gyorsnak kell lennie: Az euró fokozatos bevezetése bonyodalmat okoz mind az állampolgárok, mind a vállalatok v számára. A gyors bevezetés s az összes érintett fél f számára előny nyös, feltéve ha körültekintéssel készk szítik elő. A két k t fizetőeszk eszköz z párhuzamos p használat latának idejére ugyanez vonatkozik, melynek lehetőleg leg rövidnek r kell lennie. A nemzeti valuta kivonása körültekintk ltekintő előkész születet igényel: az eredeti átállás s folyamán valósz színűleg túl t l sok figyelmet fordítottak az euróbankjegyek és - érmék k bevezetésére, míg m g a nemzeti valuták k nagymért rtékű visszaáraml ramlásának következményeit alábecs becsülték. Különösen a visszajuttatott érmék k hatalmas mennyiségével foglalkozó logisztikai intézked zkedések hiányoztak olykor, és s ez néha n jelentős s késést k st eredményezett a száll llítás, az érmék k kezelése és számol molása, illetve a bankszáml mlák k javára törtt rténő átutalások tekintetében. Intézked zkedéseket kell hozni az árak változásának elkerülése érdekében. Ez a kérdk rdés s különleges k figyelmet igényel, mivel nehezen oldható meg, és s gyakran nehezen módosm dosítható,, téves t megfigyelésen alapul. A megelőzés s kétsk tségtelenül l jobb, mint az orvoslás

7 A mentális átállás s számottev mottevően en több t időt vesz igénybe, mint a fizikai. Egy novemberi felmérés s eredményei azt mutatták, hogy a válaszadv laszadók k 30 %-a% a a mindennapi vásárlv rlás s közben k leginkább nemzeti valutában gondolkodik, ellentétben tben 46 %-kal,% akik euróban gondolkodnak. A nagy értékű vásárlások esetében (pl. ház h vagy autó), az euróö óövezeti állampolgárok nagy része r gondolatban leggyakrabban még g mindig nemzeti valutában számol (54 %), míg m g csak egy kisebbség g (16 %) teszi ezt euróban. A MONETÁRIS UNIÓ ELŐNYEI ÉS S HÁTRH TRÁNYAI A közös k s pénz p előnyei: - árfolyam-bizonytalanság g megszűnik; - az átváltáshoz kötődő k (tranzakciós) költségek eltűnése. A közös k s pénz p hátrányai: - nemzeti szuverenitás s egy részr szének feladása közös s pénz p hiány nyában az eurózóna monetáris politikája az USA monetáris politikáját t követnk vetné; - a nemzeti monetáris politika megszűnésével az ország g elveszíti a gazdaságpolitika gpolitika egyik legfontosabb eszközét hasonló gazdasági gi struktúra. ra. Az euró története Az Európai Unió tagállamai 1992-ben, a maastrichti szerződésben sben foglalták írásba a közös k s valuta létrehozl trehozásának gondolatát. t. Minden, az euró-zónához csatlakozni kívánók államnak az itt lefektetett követelményeket nyeket kell teljesíteni. teni. Elősz ször r a gazdasági gi életben jelenik meg, 1999-ben. Ugyanekkor kezdik el készk szíteni az érméket és s a bankjegyeket. A nemzeti valuták tulajdonképpeni lecserélése 2002-ben kezdődött el. Az euró-szimbólum alapja a görög epszilon. Az ezt metsző dupla vonal a stabilitást szimbolizálja.

8 Az érmék Az euró váltópénze a cent. Az érmék egyik oldala egységes, a másik oldalát minden ország magának tervezi meg. Az euró a következő érmecímletekben létezik: 1 és 2 eurós, illetve 1, 2, 5, 10, 20 és 50 centes. A bankjegyek

9 26

10 29

11 32

12

13 39

14 1. Közvélemény-kutatások 2. Ellenséges sajtó 3. Konzervatív Párt politikája 4. Rossz kezdeti tapasztalatok

15 43 Magyarország, Csehország, Románia, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Bulgária 44

16 Az Európai Központi Bank (EKB) feladata január 1-jétől az euroövezet az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb gazdasága monetáris politikájának alakítása. Az euroövezet 1999 januárjában jött létre, amikor az EKB átvette a monetáris politikai irányítást 11 EUtagállam nemzeti központi bankjától ben Görögország, 2007-ben Szlovénia, 2008-ban Ciprus és Málta, 2009-ben pedig Szlovákia is csatlakozott. Az euroövezet, valamint az EKB, egy új nemzetek fölötti intézmény létrehozása a hosszú és összetett európai integrációban komoly mérföldkőnek számított. Az övezethez való csatlakozást megelőzően a 16 országnak teljesítenie kellett a konvergenciakritériumokat, és ugyanezt várják a jövőben belépő EU-tagállamoktól is. E kritériumok ugyanis a sikeres GMU-tagság gazdasági és jogi előfeltételei. Az egységes monetáris politika jogi alapjait az Európai Közösséget létrehozó szerződésben valamint a Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank alapokmányában fektették le. Az alapokmány hozta létre június 1-jén az EKB-t és a Központi Bankok Európai Rendszerét. Az EKB az eurorendszer és a KBER központi intézménye. Az EKB és a nemzeti központi bankok együtt teljesítik a rájuk bízott feladatokat. Az EKB a nemzetközi közjog szerint jogi személyiséggel bír.

17 A Központi K Bankok Európai Rendszere az EKB-t és s az EU-tag tagállamok nemzeti központi bankjait (NKB) foglalja magában (a Szerződés s 107. cikkének (1) bekezdése értelmében) függetlenf ggetlenül l attól, hogy az adott tagállamban bevezették-e e az eurót vagy sem.

18 "A KBER elsődleges célja c az árstabilitás fenntartása." "Az árstabilitási si cél c l veszélyeztet lyeztetése nélkn lkül l a KBER támogatja t a KözössK sségen belüli li általános gazdaságpolitik gpolitikát t azzal a céllal, c hogy hozzájáruljon a 2. cikkben megállap llapított közössk sségi célkitc lkitűzések megvalósításához." (Szerződés s (105. cikk (1) bekezdése)) Az Unió céljai (az Európai Unióról l szóló szerződés s 2. cikke) a foglalkoztatottság magas szintje, valamint a fenntartható és infláci ciót t nem gerjesztő növekedés.

19 Alapvető feladatok Az Európai KözössK sséget létrehozl trehozó szerződés (105. cikkének (2) bekezdése) szerint az alapvető feladatok a következk vetkezők: k: az euroövezet monetáris politikájának meghatároz rozása és s végrehajtv grehajtása; devizaműveletek veletek végzv gzése; az euroövezetbeli országok hivatalos devizatartalékainak tartása és s kezelése (portfoliókezel kezelés); a fizetési rendszerek zavartalan működésének m előmozd mozdítása. További feladatok: Bankjegyek: kizárólag az EKB jogosult bankjegyek kibocsátásának az engedélyez lyezésére az euroövezeten belül. l. Statisztika: Az NKB-kkal együttm ttműködve az EKB a feladatok végrehajtv grehajtásához hoz szüks kséges statisztikai informáci ciókat a nemzeti hatóságokt goktól l vagy közvetlenk zvetlenül l a gazdasági gi szereplőkt ktől l gyűjti össze. További feladatok: Pénzügyi stabilitás s & felügyelet: az eurorendszer támogatja a hatásk skörrel rendelkező hatóságokat a hitelintézetek prudenciális felügyelet gyeletére és s a pénzp nzügyi rendszer stabilitására vonatkozó politikájuk zavartalan megvalósításában. Nemzetközi zi és s európai együttm ttműködés: az EKB az eurorendszerre bízott feladatok tekintetében a megfelelő intézm zményekkel, testületekkel és s fórumokkal f munkakapcsolatot tart fenn mind az EU-n belül, l, mind nemzetközi zi szinten.

20 Politikai függetlensf ggetlenség Az Európai Központi K Bank (EKB) függetlensége ge előseg segíti az árstabilitás fenntartását. t. Ezt a központi k banki függetlenséggel ggel kapcsolatos kiterjedt elméleti leti kutatások és s empirikus adatok is alátámasztj masztják. Az EKB függetlensf ggetlenségét t az egységes ges monetáris politikáról l szóló intézm zményes keretfeltételekben telekben (a Szerződés és s az Alapokmány) fektették k le. Sem a nemzeti központi k bankok, sem döntéshozó szerveik valamely tagja nem kérhet k vagy fogadhat el utasítást st közössk sségi intézm zménytől és s szervtől, az uniós s tagállamok kormányait nyaitól, sem bármely b más m s testülett lettől. l. A közössk sségi intézm zmények és s szervek, valamint a tagállamok kormányai kötelesek k tiszteletben tartani ezt az elvet, és s nem kísérelhetik k meg befolyásolni az EKB döntd ntéshozó testületeit (Szerződés, 108. cikk). Az EKB pénzp nzügyeit az Európai Közösségétől l elkülönülten lten kezelik. Az EKB saját t költsk ltségvetéssel rendelkezik; tőkéjét t az euroövezetbeli nemzeti központi k bankok jegyzik és s fizetik be. Az alapokmány rendelkezései szerint a Kormányz nyzótanács tagjainak megbízat zatása hosszú időre szól. Az igazgatósági gi tagok nem jelölhet lhetők újra.

21 A nemzeti központi k banki elnököknek knek és az Igazgatóság g tagjainak hivatali idejét t az alábbi garanciákkal védik: v a nemzeti központi k banki elnökök megbízat zatása legalább öt évre szól; az EKB igazgatósági gi tagjainak hivatali ideje nyolc évre szól és s nem újítható meg; hivatalukból l csak akadályoztat lyoztatás s vagy súlyos kötelessk telességmulasztás s esetén távolíthatók k el; jogvita esetén n az Európai KözössK sségek Bírósága hivatott eljárni. Az eurorendszer nem nyújthat kölcsönt sem közössk sségbeli, sem nemzeti közszfk zszférabeli intézm zménynek. Ez további védelmet v nyújt számára a közigazgatk zigazgatási szervek bárminemb rminemű befolyása ellen. Az eurorendszer működését tekintve független. f Az EKB-nak a monetáris politika hatékony megvalósításához szüks kséges minden eszköz és s hatásk skör rendelkezésére áll, és s jogában áll önállóan dönteni d nteni azok alkalmazási módjáról és s idejéről. Az EKB-nak joga van kötelezk telező erejű rendeleteket hozni, amennyiben azok a KBER feladatainak ellátásához szüks kségesek, valamint az EU Tanácsa által hozott jogszabályokban megjelölt lt egyéb b konkrét t esetekben.

22 Átláthatóság Az átláthatóság g azt jelenti, hogy a központi k bank a nyilvánoss nosság és s a piacok számára a stratégi giájával, értékeléseivel és s politikai határozataival, valamint eljárásaival kapcsolatos minden lényeges l informáci ciót t nyitott, átlátható módon és s megfelelő időben biztosít. t. Napjainkban a legtöbb központi k bank, köztk ztük k az EKB is, kulcsfontosságúnak nak tartja ezt az alapelvet, érvényes a központi k bankok monetáris politikai rendszereire. Az EKB elsődleges fontosságot tulajdonít t a nyilvánoss nossággal folytatott hatékony kommunikáci ciónak. Az EKB monetáris politikájának átláthatósága Az EKB monetáris politikája az átláthatóság révén n válik v érthetőbbé a nyilvánoss nosság számára: ez teszi hitelesebbé és hatékonyabb konyabbá. Az átláthatóság g azt jelenti, hogy az EKB világoss gossá teszi, hogyan értelmezi törvényszabta feladatait, és s egyértelm rtelműen en megfogalmazza monetáris politikai célkitűzései. Hitelesség Az EKB azáltal törekszik t a hitelességre, hogy világosan megfogalmazza feladatait és s azok végrehajtásának módjm dját. Ha az EKB-ról az a kép k alakul ki, hogy képes k és s hajlandó megvalósítani politikai küldetk ldetését, t, akkor az árvárakozások is stabilabban rögzr gzíthetők. Különösen hasznos, ha a központi k bankok rendszeresen tájékoztatjt koztatják k a nyilvánoss nosságot a gazdasági gi helyzetre vonatkozó értékelésükről. Az is célravezetc lravezető,, ha nyíltan és s reálisan közlik, k mi mindenre képes k a monetáris politika, és s ami még m fontosabb, hogy mire nem.

23 Belső fegyelem Az átláthatóság g iránti erős s elkötelezetts telezettség fegyelmet követel k a döntd ntéshozóktól. Ez a biztosíték k arra, hogy monetáris politikai döntéseikben és s indoklásaikban következetesek maradnak az idő során. A monetáris politikai intézked zkedések nyilvános nos vizsgálat latának lehetővé tétele tele arra ösztönzi a döntd ntéshozó szerveket, hogy a lehető legtökéletesebben letesebben tegyenek eleget megbízat zatásuknak. Kiszámíthat thatóság Az EKB közzk zzéteszi monetáris politikai stratégi giáját és s tájékoztatt koztatást ad a gazdasági gi folyamatokra vonatkozó rendszeres értékeléséről. l. Ezáltal érthetőbbé válik a piacok számára, milyen rendszer szerint reagál l a monetáris politika a különbk nböző gazdasági gi folyamatokra és s sokkhatásokra. sokra. A piacok így jobban ki tudják k számítani a monetáris politikai lépéseket, l aminek köszönhetően en hatékonyabban és pontosabban alakítj tják k ki várakozv rakozásaikat. Kiszámíthat thatóság Ha a piaci szereplők k nagyjából l meg tudják jósolni a monetáris politikai válaszokat, v lehetővé válik, hogy a monetáris politikai változások rövid r idő alatt megjelenhessenek a pénzp nzügyi változv ltozókban. Ez lerövid vidítheti a monetáris politika beruházási és s fogyasztási si döntd ntésekbe való áttevődésének folyamatát. t. Ezáltal felgyorsulhat a szüks kséges gazdasági gi alkalmazkodás, és s javulhat a monetáris politika hatékonys konysága.

24 Beszámol molási kötelezettsk telezettség A független f központi k bank csak úgy őrizheti meg legitimitását, t, ha a demokratikus intézm zmények és s a nyilvánoss nosság g felé elszámol molásra kötelezhetk telezhető a jogszabályban meghatározott feladataival kapcsolatos ténykedéséről. Az EKB-nak pontosan rögzr gzített beszámol molási kötelezettsk telezettsége van, amelyet alapokmány nyának nak 15. cikke tartalmaz. Beszámol molási kötelezettsk telezettség Az alapokmány értelmében az EKB köteles negyedéves jelentésben, valamint összevont heti pénzp nzügyi kimutatásban beszámolni az eurorendszer működéséről. Ezenkívül éves jelentést kell készk szítenie működéséről, valamint a megelőző és s a folyó év v monetáris politikájáról. l. Az éves jelentés s kötelezk telező címzettje az Európai Parlament, az EU Tanácsa, az Európai Bizottság és s az Európai Tanács. Beszámol molási kötelezettsk telezettség Az alapokmány rendelkezéseit teljesítend tendő,, az EKB nyilvánoss nosságra hozza havi jelentését; t; összevont heti pénzp nzügyi kimutatásait és éves jelentését. t. Az EKB ezenkívül l számos egyéb b konkrét feladathoz kapcsolódó kiadványt is készk szít.

25 Az EKB ,58 eurós s tőkéjét t t az EU-tag tagállamok nemzeti központi k bankjai (NKB) jegyzik. Az NKB-k tőkerészesedését t tőkejegyzt kejegyzési kulcs segíts tségével számítj tják k ki, amely az illető tagállamnak az unió népességében és GDP-jében való részesedését t tükrt krözi (a két k tényező egyenlő súllyal esik latba). Az EKB ötévente, illetve valamely új tagállam EU-csatlakoz csatlakozásakor sakor kiigazítja a tőkerészesedést. st. A módosm dosítást st az Európai Bizottság g adatai alapján n végzik. v A Gazdasági és s Monetáris Unió harmadik szakaszának január 1-jei kezdete óta négy ízben változott v a tőkejegyzt kejegyzési kulcs: január 1-jén január 1-jén n rendes ötéves kiigazítás történt; május 1-jén n (Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, g, Lettország, Litvánia, Magyarország, g, Málta, M Szlovákia és s Szlovénia EU-csatlakoz csatlakozásakor) sakor) január 1-jén n (Bulgária és s Románia belépése kapcsán) pedig egyéb b kiigazításra került sor.

26 Az EKB nettó nyeresége vagy vesztesége az Alapokmány 33. cikkének értelmében a következőképpen oszlik meg az euroövezet nemzeti központi k bankjai között. k Az EKB nettó nyereségének nek és s veszteségének felosztása sa Az EKB nettó nyeresége a következk vetkező sorrendben kerül l felosztásra: sra: (a) a nettó nyereség g 20%-át t meg nem haladó,, a Kormányz nyzótanács által meghatározott összeget az általános tartalékalapba kell átutalni legfeljebb a tőke 100%-ának arány nyában; (b) a nettó nyereség g fennmaradó részét t az EKB részvényesei között k kell felosztani a befizetett részesedésük k arány nyában Az EKB által elszenvedett veszteség esetében a hiány az EKB általános tartalékalapja, szüks kség g esetén n pedig a Kormányz nyzótanács határozat rozatát t követk vetően en az adott pénzp nzügyi év v monetáris jövedelme j terhére re jóváíj áírható a nemzeti központi k bankok között a 32.5 cikknek megfelelően en felosztott összegek arány nyában és s mértm rtékéig. Az Európai Unió 11 euroövezeten kívüli NKB-jának jegyzett tőkéje t egy minimális százal zalékának befizetésével kell hozzájárulnia az EKB azon működési m költségeihez, amelyek KBER-tags tagságukguk (Központi Bankok Európai Rendszere) kapcsán n merülnek fel.

27 A hozzájárul rulás s mértm rtéke január 1- jétől l a jegyzett tőke t 7%-a, amely így összesen ,67 eurót t tesz ki. Az euroövezeten kívüli nemzeti központi k bankok nem részesr szesülhetnek az EKB felosztható nyereségéből, de nem kötelesek finanszírozni esetleges veszteségeit sem. A Kormányz nyzótanács az EKB főf döntéshozó testülete. Tagjai az Igazgatóság g hat tagja, valamint a 16 euroövezetbeli ország g nemzeti központi bankjainak elnökei.

28 A Kormányz nyzótanács feladatköre Az eurorendszerre ruházott feladatok ellátásához szüks kséges iránymutat nymutatások és s határozatok elfogadása; az euroövezet monetáris politikájának kialakítása. a monetáris célokra, c az irányad nyadó kamatokra és az eurorendszer jegybanki tartalékaira vonatkozó döntések, az ezek végrehajtv grehajtásához hoz szüks kséges iránymutat nymutatások kidolgozása. Ülésezés, s, döntd ntéshozatal A Kormányz nyzótanács havonta két k t alkalommal ülésezik a németorszn metországi Majna-Frankfurtban, az EKB központi k irodaházában (az Eurotowerben). A hónap h első ülésén n a gazdasági gi és s a monetáris folyamatokat értékeli, tovább bbá meghozza havi monetáris politikai döntd ntését. t. Második M ülésén n az EKB és s az eurorendszer egyéb b feladataival és hatásk sköreivel kapcsolatos kérdk rdésekről l tárgyal. t Az ülésekről l készk szült jegyzőkönyvet ugyan nem hozzák k nyilvánoss nosságra, a monetáris politikai döntést azonban a havi első ülés s után n röviddel r tartott sajtókonferenci konferencián n részletesen r kommentálj lják. A sajtókonferenci konferenciát t az EKB elnöke vezeti a bank alelnökének nek segíts tségével. Az Igazgatóság Tagjai: az elnök, az alelnök és s négy n további tag. Minden tagot az euroövezetbeli országok állam-,, illetve kormányf nyfőinek közös s megegyezése alapján n neveznek ki.

29 Az Igazgatóság g feladatköre előkész szíti a Kormányz nyzótanács üléseit; végrehajtja az euroövezet monetáris politikáját t a Kormányz nyzótanács által hozott iránymutat nymutatások és s határozatok alapján. Ennek során n kiadja a szüks kséges utasításokat sokat az euroövezet NKB-i számára; viszi az EKB napi ügyeit; gyakorolja a Kormányz nyzótanács által ráruházott hatásk sköröket. ket. Utóbbiak részben r szabályoz lyozási jellegűek. ek. Az Általános Tanács Tagjai: az EKB elnöke és s alelnöke, valamint a 27 EU-tag tagállam nemzeti központi k bankjainak elnökei. Az Általános Tanács 16 euroövezeti és 11 euroövezeten kívüli tagállam képviselk pviselőit it foglalja magában. Ülésein az EKB Igazgatóságának többi t tagja, az EU Tanács csának elnöke, valamint az Európai Bizottság g egy tagja is részt r vehet, de szavazati joggal nem rendelkezik. Feladatköre Az Általános Tanács ideiglenes szervnek tekinthető,, amely azokat az Európai Monetáris Intézett zettől örökölt feladatokat látja l el, amelyeket az EKB-nak a gazdasági gi és monetáris unió (GMU) harmadik szakaszában el kell végeznie v mindaddig, amíg g vannak olyan EU tagállamok, amelyek nem tértek t át t az euróra. ra.

30 Az Általános Tanács szerepe az EKB tanácsad csadói i feladatainak ellátásában; a statisztikai adatgyűjt jtésben; az EKB éves jelentésének nek elkész szítésében; a nemzeti központi k bankok műveleteire m vonatkozó szabványos nyosított könyvviteli k és adatszolgáltat ltatási szabályok feláll llításában; az EKB tőkejegyzt kejegyzési kulcsának megállap llapításához a Szerződésben előírtakon kívül l szüks kséges intézked zkedések meghozatalában. Az Általános Tanács szerepe az EKB személyzeti alkalmazási feltételeinek teleinek megállap llapításában; a végleges v árfolyamrögzítés s előkész szítésében azon tagállamok valutái i esetében, amelyek az euróval kapcsolatban eltéréssel rendelkeznek. Az Alapokmány úgy rendelkezik, hogy amint minden tagállamban bevezették k a közös k pénznemet, az Általános Tanács feloszlik.

31

32

33

34

Az euro bevezetésének

Az euro bevezetésének Brüsszel, 10.11.2004 COM(2004) 748 végleges Az euro bevezetésének előnyei A BIZOTTSÁG G KÖZLEMK ZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI GI ÉS S SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK, A RÉGIR

Részletesebben

Az euro bevezetésének elınyei

Az euro bevezetésének elınyei Brüsszel, 10.11.2004 COM(2004) 748 végleges Az euro bevezetésének elınyei A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK, A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS RENDELETE. a 974/98/EK rendeletnek az euró Lettországban való bevezetése tekintetében történő módosításáról

Javaslat A TANÁCS RENDELETE. a 974/98/EK rendeletnek az euró Lettországban való bevezetése tekintetében történő módosításáról EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.6.5. COM(2013) 337 final 2013/0176 (NLE) Javaslat A TANÁCS RENDELETE a 974/98/EK rendeletnek az euró Lettországban való bevezetése tekintetében történő módosításáról HU

Részletesebben

A május m. 1-jén 1 n csatlakozott. Keleti Károly K 2010

A május m. 1-jén 1 n csatlakozott. Keleti Károly K 2010 A 2004. május m 1-jén 1 n csatlakozott kelet-közép-eur európai országok első öt éve az Európai Unióban Keleti Károly K pályp lyázat 2010 Előad adó: : Kelemen NóraN Maastrichti kritériumok riumok Az európai

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: A TANÁCS RENDELETE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: A TANÁCS RENDELETE AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 16.5.2007 COM(2007) 257 végleges 2007/0091 (CNB) Javaslat: A TANÁCS RENDELETE a 974/98/EK rendeletnek az euro Cipruson való bevezetése tekintetében történő módosításáról

Részletesebben

Monetáris politika Dr. Csapó János

Monetáris politika Dr. Csapó János Monetáris politika Dr. Csapó János Gazdasági és monetáris unió - és az euró 2002. január r 1-je 1 óta, több, t mint 300 millió európai polgár r használja az eurót t napi rendszerességgel. Az euró olyan

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANKNAK

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANKNAK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 28.6.2006 COM(2006) 320 végleges 2006/0109 (CNS) 2006/0110 (CNB) A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANKNAK az

Részletesebben

A GAZDASÁGI ÉS MONETÁRIS UNIÓ INTÉZMÉNYEI

A GAZDASÁGI ÉS MONETÁRIS UNIÓ INTÉZMÉNYEI A GAZDASÁGI ÉS MONETÁRIS UNIÓ INTÉZMÉNYEI Az európai monetáris unió intézményeinek fő feladata az európai monetáris politika meghatározása, az euró kibocsátásával kapcsolatos szabályok megalkotása és az

Részletesebben

Foglalkoztatási. és s Szociális Hivatal lat ltató Iroda

Foglalkoztatási. és s Szociális Hivatal lat ltató Iroda FIATALOK A KÖZÉLETBENK CIVIL ARÉNA AZ ÁLLAMPOLGÁRI RÉSZVR SZVÉTEL FEJÉR MEGYÉBEN C. MŰHELYKONFERENCIAM 2009.SZEPTEMBER 25. Foglalkoztatási és s Szociális Hivatal Mobilitás s Országos Ifjúsági Szolgálat

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, május 15. (23.05) (OR. en) 9192/08. Intézményközi referenciaszám: 2008/0096 (CNB) UEM 110 ECOFIN 166

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, május 15. (23.05) (OR. en) 9192/08. Intézményközi referenciaszám: 2008/0096 (CNB) UEM 110 ECOFIN 166 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2008. május 15. (23.05) (OR. en) 9192/08 Intézményközi referenciaszám: 2008/0096 (CNB) UEM 110 ECOFIN 166 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK (EKB)

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK (EKB) AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK (EKB) Az Európai Központi Bank (EKB) a gazdasági és monetáris unió központi intézménye, és 1999. január 1. óta feladata az euróövezet monetáris politikájának irányítása. Az EKB

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA. az euró Litvánia általi, 2015. január 1-jén történő bevezetéséről

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA. az euró Litvánia általi, 2015. január 1-jén történő bevezetéséről EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.6.4. COM(2014) 324 final 2014/0170 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az euró Litvánia általi, 2015. január 1-jén történő bevezetéséről HU HU INDOKOLÁS 1. A JAVASLAT HÁTTERE

Részletesebben

Monetáris Unió.

Monetáris Unió. Monetáris Unió Ajánlott irodalom: Horváth Zoltán (2007): Kézikönyv az Európai Unióról 303-324. oldal Felhasznált irodalom: Györgyi Gábor: Magyarország: az eurokritériumok romlása a konvergencia programokban

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA. az euró Lettország általi, január 1-jén történő bevezetéséről

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA. az euró Lettország általi, január 1-jén történő bevezetéséről EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.6.5. COM(2013) 345 final 2013/0190 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az euró Lettország általi, 2014. január 1-jén történő bevezetéséről HU HU INDOKOLÁS 1. CONTEXT OF

Részletesebben

A projektek pénzp menedzselése

A projektek pénzp menedzselése 1 A projektek pénzp nzügyi menedzselése A folyamat tevékenys kenységei 1. A támogatt mogatás s felhasználásához hoz kapcsolódó szabályok megismerése se 2. Pénzügyi elemzés és s tervezés 3. Finanszíroz

Részletesebben

Az EU gazdasági és politikai unió

Az EU gazdasági és politikai unió Brüsszel 1 Az EU gazdasági és politikai unió Egységes piacot hozott létre egy egységesített jogrendszer révén, így biztosítva a személyek, áruk, szolgáltatások és a tőke szabad áramlását. Közös politikát

Részletesebben

Javaslat: A TANÁCS HATÁROZATA. az euro Észtország általi, január 1-jén történő bevezetéséről

Javaslat: A TANÁCS HATÁROZATA. az euro Észtország általi, január 1-jén történő bevezetéséről EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 12.5.2010 COM(2010) 239 végleges 2010/0135 (NLE) C7-0131/10 Javaslat: A TANÁCS HATÁROZATA az euro Észtország általi, 2011. január 1-jén történő bevezetéséről HU HU INDOKOLÁS

Részletesebben

A Gazdasági- és Monetáris Unió. Elızmények. EMS Európai Monetáris Rendszer

A Gazdasági- és Monetáris Unió. Elızmények. EMS Európai Monetáris Rendszer Európai Uniós ismeretek A Gazdasági- és Monetáris Unió Elızmények Bretton-Woods kulcsvaluta: USD rögzített árfolyamrendszer 1969 Hága Werner-terv - kudarc 1971-73:Bretton-Woods-i rendszer szétesik, olajválság

Részletesebben

TÁRSADALMI SZÜKS KSÉGLETEK. MST, Balatonfüred 13.

TÁRSADALMI SZÜKS KSÉGLETEK. MST, Balatonfüred 13. TÁRSADALMI SZÜKS KSÉGLETEK SZOCIÁLIS VÉDELMI V RENDSZEREK MST, Balatonfüred 2006. október 12-13. 13. ÁLTALÁNOS MEGKÖZEL ZELÍTÉS A szociális védelem v meghatároz rozása Társadalmi szüks kségletek Nemzetközi

Részletesebben

sségi marketing hiánya és s annak vonzatai a hazai ágazatban

sségi marketing hiánya és s annak vonzatai a hazai ágazatban A közössk sségi marketing hiánya és s annak vonzatai a hazai halászati ágazatban Egyedül l nem megy, egyedül l nem megy! Sebestyén n Attila kereskedelmi igazgató Hortobágyi Halgazdaság g Zrt. Szarvas,

Részletesebben

Komplex munkaerőpiaci integráci. ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai. Kellermann Éva csadó 2006. január r 31.

Komplex munkaerőpiaci integráci. ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai. Kellermann Éva csadó 2006. január r 31. Komplex munkaerőpiaci integráci ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai Kellermann Éva tréner, pályp lyázati tanácsad csadó 2006. január r 31. Komplex munkaerőpiaci integráci ciós programok Kifejezetten

Részletesebben

RESTREINT UE. Strasbourg, COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date

RESTREINT UE. Strasbourg, COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date EURÓPAI BIZOTTSÁG Strasbourg, 2014.7.1. COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date 23.7.2014 Javaslat A TANÁCS RENDELETE a 2866/98/EK rendeletnek az euró litvániai

Részletesebben

A Magyar Köztársaság kormánya

A Magyar Köztársaság kormánya A Magyar KöztK ztársaság kormánya Roma Integráci ció Évtizede Program elnöks kségének átadása Szűcs Erika miniszter Szociális és s Munkaügyi Minisztérium 2008. június j 24. Roma Integráci ció Évtizede

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK HATÁROZATA (2010. december 13.) az eurobankjegyek kibocsátásáról (EKB/2010/29) (2011/67/EU)

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK HATÁROZATA (2010. december 13.) az eurobankjegyek kibocsátásáról (EKB/2010/29) (2011/67/EU) L 35/26 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2011.2.9. AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK HATÁROZATA (2010. december 13.) az eurobankjegyek kibocsátásáról (átdolgozás) (EKB/2010/29) (2011/67/EU) AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK

Részletesebben

L 330/20 Az Európai Unió Hivatalos Lapja

L 330/20 Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 330/20 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2007.12.15. AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK 1489/2007/EK RENDELETE (2007. november 29.) a monetáris pénzügyi intézményi szektor összevont mérlegéről szóló 2423/2001/EK

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 7. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 7. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. október 7. (OR. en) 13015/16 FIN 631 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2016. október 7. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi

Részletesebben

MOTTÓ. Page 1. nzügyek, avagy határozza meg a tudatot. Ha ide néznn. znél, vad aranyszíved. Óh, hullna az arany, hullna egyre. nzügyi menedzselés

MOTTÓ. Page 1. nzügyek, avagy határozza meg a tudatot. Ha ide néznn. znél, vad aranyszíved. Óh, hullna az arany, hullna egyre. nzügyi menedzselés Azok a fránya pénzp nzügyek, avagy A A lél határozza meg a tudatot 1Art Ha ide néznn znél, vad aranyszíved Összeszorulna. Könnyed K eredne S úszó,, sötét s t gályg lyánk szőnyeg nyegére Óh, hullna az arany,

Részletesebben

A Felügyel tapasztalatainak összefoglalásasa

A Felügyel tapasztalatainak összefoglalásasa A Felügyel gyelőségellenőrzési tapasztalatainak összefoglalásasa Pados RóbertR Hulladékgazd kgazdálkodási osztályvezet lyvezető Szombathely, 2015. február r 12. Célkit lkitűzéseink A Felügyel gyelőség

Részletesebben

Munkaviszony létesl. A Munka TörvT. 16/2010. (V.13.) SZMM rendelet a harmadik országbeli. állampolgárok magyarországi

Munkaviszony létesl. A Munka TörvT. 16/2010. (V.13.) SZMM rendelet a harmadik országbeli. állampolgárok magyarországi Jogszabályi hátth ttér Munkaügy a kivitelezésben A Munka TörvT rvénykönyvéről l szóló 1992. évi XXII. törvt rvény (Mt.) 2010. évi LXXV. törvt rvény az egyszerűsített foglalkoztatásr sról 16/2010. (V.13.)

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS MONETÁRIS UNIÓ A GAZDASÁGI INTEGRÁCIÓ FOLYAMATA

GAZDASÁGI ÉS MONETÁRIS UNIÓ A GAZDASÁGI INTEGRÁCIÓ FOLYAMATA GAZDASÁGI ÉS MONETÁRIS UNIÓ A GAZDASÁGI INTEGRÁCIÓ FOLYAMATA 1. Kedvezményes kereskedelmi övezet (csökkentett vámtarifák a részt vevő országok között) 2. Szabadkereskedelmi övezet (a részt vevő országok

Részletesebben

grehajtása Projektek végrehajtv MOTTÓ A A tapasztalás s majd mindig paródi az eszmének nek Goethe ellenőrz Output hatás Inputok A jogszerűség

grehajtása Projektek végrehajtv MOTTÓ A A tapasztalás s majd mindig paródi az eszmének nek Goethe ellenőrz Output hatás Inputok A jogszerűség 1 Projektek végrehajtv grehajtása MOTTÓ A A tapasztalás s majd mindig paródi diája az eszmének nek Goethe 2 Az ellenőrz rzés, monitoring és értékelés s kapcsolata Inputok Output Eredmény/ hatás Viszonyítás

Részletesebben

PROJEKTTERVEZÉS. Page 1. A program definíci. A projekt definíci. Olyan egymásra melynek minden eleme, 1Art. 2Art. 3Art 2009.02.16. 2009.02.16.

PROJEKTTERVEZÉS. Page 1. A program definíci. A projekt definíci. Olyan egymásra melynek minden eleme, 1Art. 2Art. 3Art 2009.02.16. 2009.02.16. PROJEKTTERVEZÉS Art A program definíci ciója Olyan egymásra épülő projektekből álló tevékenys kenységi lánc, l melynek minden eleme, mérhető hozzáadott érékkel viszi közelebb k a szélesebb közössk sséget

Részletesebben

Az Európai Unió egyéb intézményeiről

Az Európai Unió egyéb intézményeiről Az Európai Unió egyéb intézményeiről 2018. 11. 22. Az Európai Unió Bírósága történet 1951. április 18. Montánunió Bírósága 1952. július 23-án hatályba lépett ESZAK-Szerződés alapján a Bíróság Luxembourgban

Részletesebben

tekintettel a Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank Alapokmányára és különösen annak 5. cikkére,

tekintettel a Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank Alapokmányára és különösen annak 5. cikkére, L 62/4 2018.3.5. AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK (EU) 2018/318 RENDELETE (2018. február 22.) az értékpapírállományokról szóló statisztikákról szóló 1011/2012/EU rendelet módosításáról (EKB/2018/7) AZ EURÓPAI

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK HATÁROZATA

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK HATÁROZATA 2011.2.9. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 35/17 AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK HATÁROZATA (2010. november 25.) azon tagállamok nemzeti központi bankjai monetáris jövedelmének felosztásáról, amelyeknek pénzneme

Részletesebben

Kockázatkezel. zatkezelés: Risk management: Why do most farmers shun commodity futures in Europe? Potori Norbert. gban

Kockázatkezel. zatkezelés: Risk management: Why do most farmers shun commodity futures in Europe? Potori Norbert. gban Kockázatkezel zatkezelés: Miért kerüli a legtöbb termelő a határid ridős piacokat Európában? Risk management: Why do most farmers shun commodity futures in Europe? Potori Norbert Kihívások a modern élelmiszergazdaságban

Részletesebben

Az OMMF a foglalkoztatás biztonságáé. áért. Politika

Az OMMF a foglalkoztatás biztonságáé. áért. Politika 1 Az OMMF a foglalkoztatás biztonságáé áért Az új j Nemzeti Munkavédelmi Politika 2008. június j 16. 2 A munkavédelem mint állami feladat A Magyar KöztK ztársaság g Alkotmánya - az állam garantálja a legmagasabb

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK HATÁROZATA

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK HATÁROZATA 2013.7.6. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 187/17 AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK HATÁROZATA (2013. június 21.) az Európai Központi Bank tőkerészesedéseinek a nemzeti központi bankok közötti átruházásáról, illetve

Részletesebben

Az Európai Unió zményrendszere

Az Európai Unió zményrendszere Az Európai Unió intézm zményrendszere Rövid áttekintı vázlat! A részletes r anyagokat lásd l Lukács Gábor G honlapján Az EU intézm zményrendszere egyedüláll lló képzıdmény a nemzetközi zi jogban Nem hagyományos

Részletesebben

Az iskolaegészs. 5. Budapest

Az iskolaegészs. 5. Budapest Az iskolaegészs szségügyigyi ellátás s aktuális kérdései Dr. Kaposvári JúliaJ 2009. október 5. Budapest A 19/2009 (VI. 18.) Eü.M.. rendelet Mi változott? v Az újszülöttek Egészs szségügyi gyi Könyvvel

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK IRÁNYMUTATÁSA

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK IRÁNYMUTATÁSA L 247/38 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2013.9.18. IRÁNYMUTATÁSOK AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK IRÁNYMUTATÁSA (2013. július 30.) az Európai Központi Bank negyedéves pénzügyi elszámolásokra vonatkozó statisztikai

Részletesebben

A helyreáll feladatrendszer

A helyreáll feladatrendszer A helyreáll llítási, újjáépítési feladatrendszer Közbiztonsági referensek feladatai a helyreáll llítás s időszak szakában 234/2011. (XI. 10.) Korm. r. IX. fej. 77..(3).(3) 6/2012. (III. 12.) BM OKF utasítás

Részletesebben

pzés s szerepe a FOKON KONFERENCIA BIHALL TAMÁS Magyar Kereskedelmi és s Iparkamara OKTATÁSI MAGYAR KERESKEDELMI ÉS S IPARKAMARA

pzés s szerepe a FOKON KONFERENCIA BIHALL TAMÁS Magyar Kereskedelmi és s Iparkamara OKTATÁSI MAGYAR KERESKEDELMI ÉS S IPARKAMARA A duális képzk pzés s szerepe a gazdaság g versenyképess pességének növelésében VÁLLALATIRÁNYÍTÁS S FELSŐFOKON FOKON KONFERENCIA BIHALL TAMÁS OKTATÁSI ÉS S KÉPZK PZÉSI ALELNÖK MAGYAR KERESKEDELMI ÉS S

Részletesebben

makrogazdasági (BIOÜZEMANYAGOK) Készítette: Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága Jövedéki Igazgatóság Budapest 2006.

makrogazdasági (BIOÜZEMANYAGOK) Készítette: Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága Jövedéki Igazgatóság Budapest 2006. Ásványolajok jövedéki szabályoz lyozását érintő aktuális változások, makrogazdasági gi kérdések (BIOÜZEMANYAGOK) Készítette: Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága Jövedéki Igazgatóság Budapest 2006.

Részletesebben

Az EU jogrendje. I. EK=elsı igazán n nemzetek feletti II. folytatott. joga, stb.) -Alanyi jogforrások. Bizonságpolitika

Az EU jogrendje. I. EK=elsı igazán n nemzetek feletti II. folytatott. joga, stb.) -Alanyi jogforrások. Bizonságpolitika Az EU jogrendje A nemzetközi zi jog és s az EK jog A jogforrási rendszer tagolása Az elsıdleges közössk sségi jog 2009.02.23. Agrárgazdaságtani és Társadalomtudományi Tanszék - Az alapító szerzıdé - Az

Részletesebben

legfontosabb adatvédelmi delmi és s direktmarketing

legfontosabb adatvédelmi delmi és s direktmarketing A webáruh ruházak működésével kapcsolatos legfontosabb adatvédelmi delmi és s direktmarketing kérdések 2014. március m 19. Alapfogalmak Az informáci ciós önrendelkezési jogról és s az informáci ciószabadságról

Részletesebben

Civil Centrum KözhasznK

Civil Centrum KözhasznK A Civil Centrum Közhasznú Alapí az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával 2009-2012 időszakra kistérségi civil stratégiát készített az Enyingi- valamint az Adonyi kistérségben.

Részletesebben

mint forrás Hálózati munka Pataki Éva

mint forrás Hálózati munka Pataki Éva A szociális hálóh mint erőforr forrás Hálózati munka Pataki Éva A képzk pzés s az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Teoretikus hátterekh Szociálökol kológiai elv (Germain( Germain/Gitterman):

Részletesebben

Nemzetközi. zi gazdasági gi ismeretek 4. A regionális gazdasági. gi integráci

Nemzetközi. zi gazdasági gi ismeretek 4. A regionális gazdasági. gi integráci Nemzetközi zi gazdasági gi ismeretek 4. A regionális gazdasági gi integráci ciók k elmélete lete Dr. Bernek Ágnes, fıiskolai tanár Harsányi János FıiskolaF 2008. 1 Az Uruguay-fordul forduló után Nyugtalanító

Részletesebben

Az eurózóna 2017-ben: a Gazdasági és Monetáris Unió előtt álló kihívások. Dr. Ferkelt Balázs (Budapesti Gazdasági Egyetem)

Az eurózóna 2017-ben: a Gazdasági és Monetáris Unió előtt álló kihívások. Dr. Ferkelt Balázs (Budapesti Gazdasági Egyetem) Az eurózóna 2017-ben: a Gazdasági és Monetáris Unió előtt álló kihívások Dr. Ferkelt Balázs (Budapesti Gazdasági Egyetem) Kiindulási pontok I. Az eurózóna tagsági feltételeinek tekinthető maastrichti konvergencia-kritériumok

Részletesebben

Társadalmi Megújul. felsőoktat. oktatásban

Társadalmi Megújul. felsőoktat. oktatásban Társadalmi Megújul julás s Operatív v Program Hallgatói és s intézm zményi szolgáltat ltatásfejlesztés s a felsőoktat oktatásban pályázat Kódszám: TAMOP -4.1.1-08/1 A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

Európai Fogyasztói Központ. sek. (Budapest, dr. Kriesch Attila Igazgató

Európai Fogyasztói Központ. sek. (Budapest, dr. Kriesch Attila Igazgató Távollévők k között k kötött, k tt, határon átnyúló szerződések sek (Budapest, 2015. március 19.. ) dr. Kriesch Attila Igazgató Az előadáson elhangzottak kizárólag az Európai Fogyasztói Magyarország szakmai

Részletesebben

2011. évi CLXXV. törvt (hatályos: 2011.12.22) és

2011. évi CLXXV. törvt (hatályos: 2011.12.22) és 2011. évi CLXXV. törvt rvény (hatályos: 2011.12.22) és kapcsolódó jogszabályai A törvt rvény hatálya a Polgári TörvT rvénykönyv nyv (a továbbiakban: Ptk.) alapján n létrehozott l alapítv tványokra, egyesületekre,

Részletesebben

Nemzetközi zi politikai

Nemzetközi zi politikai Nemzetközi zi politikai gazdaságtan gtan 8. Nemzetközi zi monetáris Mai témáinkt Nemzetközi zi monetáris Fogalma, törtt rténete Pénzügyi globalizáci : : kihívások a monetáris számára Lebegő vagy rögzr

Részletesebben

EURÓPAI KÖZPONTI BANK

EURÓPAI KÖZPONTI BANK C 213/16 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2011.7.20. III (Előkészítő jogi aktusok) EURÓPAI KÖZPONTI BANK EURÓPAI KÖZPONTI BANK AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK VÉLEMÉNYE (2011. március 11.) a Saint-Barthélemy francia

Részletesebben

A privatizáci. ció modelljei

A privatizáci. ció modelljei A privatizáci ció modelljei Közép-Kelet-Európában A privatizáci ció fogalma Privatizáci ció,, mint az állami beavatkozás csökkent kkentése önkorlátozó kormányz nyzás s eszköze ze Privatizáci ció,, mint

Részletesebben

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A Policy Solutions makrogazdasági gyorselemzése 2011. szeptember Bevezetés A Policy Solutions a 27 európai uniós tagállam tavaszi konvergenciaprogramjában

Részletesebben

STABILIZÁLNI LNI A NYUGDÍJRENDSZERT MINDENÁRON! november 25.

STABILIZÁLNI LNI A NYUGDÍJRENDSZERT MINDENÁRON! november 25. STABILIZÁLNI LNI A NYUGDÍJRENDSZERT MINDENÁRON! 2009. november 25. 2050-re a 65 éven felüliek aránya a népességen belül 15%-ról 26%-ra nő, egy aktívra két nyugdíjas fog jutni KETYEG A DEMOGRÁFIAI BOMBA

Részletesebben

üzleti, Szerbia makrogazdasági gi jellemzıi, Szerbiában ban REEVOLUTIO Regionális Fejlesztési Konferencia a gazdaságfejleszt 2009. október 20.

üzleti, Szerbia makrogazdasági gi jellemzıi, Szerbiában ban REEVOLUTIO Regionális Fejlesztési Konferencia a gazdaságfejleszt 2009. október 20. REEVOLUTIO Regionális Fejlesztési si Konferencia Magyar-Szerb területi együttm ttmőködések a gazdaságfejleszt gfejlesztés s szolgálat latában 2009. október 20. Szerbia makrogazdasági gi jellemzıi, üzleti,

Részletesebben

DÉRI MIKSA PROGRAM. magyar részvr DERI_EUREKA_07. Budapest, 2007.

DÉRI MIKSA PROGRAM. magyar részvr DERI_EUREKA_07. Budapest, 2007. DÉRI MIKSA PROGRAM Pályázat az Eureka programban való magyar részvr szvétel támogatt mogatására DERI_EUREKA_07 Pá felhívás Budapest, 2007. A Nemzeti Kutatási és s Technológiai Hivatal nevében a Kutatás-

Részletesebben

zi Lifelong Learning Konferencia

zi Lifelong Learning Konferencia Magyar Nemzeti és s Nemzetközi zi Lifelong Learning Konferencia A. Szekció beszámol moló EULLearNDis The European University Lifelong Learning Network Dissemination EULLearN the European University Lifelong

Részletesebben

A fizetésimérleg-statisztika és a külföld számla új közvetlen adatgyűjtési rendszere november 29., Magyar Statisztikai Társaság

A fizetésimérleg-statisztika és a külföld számla új közvetlen adatgyűjtési rendszere november 29., Magyar Statisztikai Társaság A fizetésimérleg-statisztika és a külföld számla új közvetlen adatgyűjtési rendszere 2010. november 29., Magyar Statisztikai Társaság Sisakné dr. Fekete Zsuzsanna Magyar Nemzeti Bank Statisztika Fizetésimérleg-statisztika

Részletesebben

8. KÖLTSÉGVETÉS-MÓDOSÍTÁSI TERVEZET A ÉVI ÁLTALÁNOS KÖLTSÉGVETÉSHEZ SAJÁT FORRÁSOK EURÓPAI ADATVÉDELMI BIZTOS

8. KÖLTSÉGVETÉS-MÓDOSÍTÁSI TERVEZET A ÉVI ÁLTALÁNOS KÖLTSÉGVETÉSHEZ SAJÁT FORRÁSOK EURÓPAI ADATVÉDELMI BIZTOS EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.10.19. COM(2015) 545 final 8. KÖLTSÉGVETÉS-MÓDOSÍTÁSI TERVEZET A 2015. ÉVI ÁLTALÁNOS KÖLTSÉGVETÉSHEZ SAJÁT FORRÁSOK EURÓPAI ADATVÉDELMI BIZTOS HU HU Tekintettel: az Európai

Részletesebben

Európai Fogyasztói Központ. bemutatkozása jogviták. (Kecskemét, dr. Kriesch Attila. Igazgató

Európai Fogyasztói Központ. bemutatkozása jogviták. (Kecskemét, dr. Kriesch Attila. Igazgató Az Európai Fogyasztói i K bemutatkozása határon átnyúló panaszok és jogviták (Kecskemét, 2014. november 6.) 6 dr. Kriesch Attila Igazgató Európai Fogyasztói i K Az előadáson elhangzottak kizárólag az Európai

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.8.9. C(2016) 5091 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A kötelezettségszegési eljárások keretében a Bizottság által a Bíróságnak javasolt rögzített összegű és kényszerítő bírságok

Részletesebben

Az Európai Unió költségvetése. Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék Debreceni Egyetem

Az Európai Unió költségvetése. Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék Debreceni Egyetem Az Európai Unió költségvetése Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék Debreceni Egyetem Az EU és a nagyvilág lakosság Lakosság millió főben, (2009) 1339

Részletesebben

JELENTÉSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2013/2076(INI) az Európai Központi Bank 2012-es éves jelentéséről (2013/2076(INI))

JELENTÉSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2013/2076(INI) az Európai Központi Bank 2012-es éves jelentéséről (2013/2076(INI)) EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Gazdasági és Monetáris Bizottság 11.6.2013 2013/2076(INI) JELENTÉSTERVEZET az Európai Központi Bank 2012-es éves jelentéséről (2013/2076(INI)) Gazdasági és Monetáris Bizottság

Részletesebben

forrás csadó mesterszak

forrás csadó mesterszak Az emberi erıforr forrás tanácsad csadó mesterszak helyzete és s kihívásai az NYME-AK AK-n Dr. Szretykó György Tanszékvezet kvezetı,, egyetemi docens 2010. február r 17. A mesterszak képzk pzıhelyei Pécsi

Részletesebben

Bankrendszer I. Magyar Nemzeti Bank jogállása, alapvető feladatai Monetáris politika

Bankrendszer I. Magyar Nemzeti Bank jogállása, alapvető feladatai Monetáris politika Bankrendszer I. Magyar Nemzeti Bank jogállása, alapvető feladatai Monetáris politika Bankrendszer fogalma: Az ország bankjainak, hitelintézeteinek összessége. Ezen belül központi bankról és pénzügyi intézményekről

Részletesebben

INFOKOMMUNIKÁCI STRATÉGI. Budapest, 2004. május 26 Philippovich Ákos philippovich@t-online.hu +36 30 555 4 666

INFOKOMMUNIKÁCI STRATÉGI. Budapest, 2004. május 26 Philippovich Ákos philippovich@t-online.hu +36 30 555 4 666 INFOKOMMUNIKÁCI CIÓS STRATÉGI GIÁK Budapest, 2004. május 26 Philippovich Ákos philippovich@t-online.hu +36 30 555 4 666 Miről l szól l a stratégia gia 1. A térség gazdasági erősítése 2. A lakosság közérzetének

Részletesebben

GÖDÖLLŐ. Szent István n Egyetem. Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ

GÖDÖLLŐ. Szent István n Egyetem. Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ Szent István Egyetem GÖDÖLLŐ Szent István n Egyetem GÖDÖLLŐ Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ SZIE - ÚMVP KÉPZK PZŐ INTÉZM ZMÉNY A Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ sikeresen pályázott

Részletesebben

reformprogram végrehajtv 2007.

reformprogram végrehajtv 2007. A szak- és s felnőttk ttképzést érintő reformprogram végrehajtv grehajtásához hoz szüks kséges törvények módosm dosításáról 2007. A FIATAL MUNKAVÁLLALÓK (15-24 ÉVES) FOGLALKOZTATÁSI RÁTÁI AZ EURÓPAI UNIÓ

Részletesebben

Az Európai pénzügyi rendszer intézményei

Az Európai pénzügyi rendszer intézményei Az Európai pénzügyi rendszer intézményei Az Európai Beruházás Bank Az Európai Központi Bank A Központi Bankok Európai Rendszere Az Európai Beruházási Bank European Investment Bank (EIB) 1958-ban a Római

Részletesebben

A földgáz nagykereskedelem jelene és jövőbeli lehetőségei

A földgáz nagykereskedelem jelene és jövőbeli lehetőségei A földgáz nagykereskedelem jelene és jövőbeli lehetőségei Nemzetközi Gázkonferencia és Szakkiállítás Siófok, Hotel Azúr 2005. október 5-6. Viktor László Földgáz közüzemi nagykereskedelem igazgató Tartalom

Részletesebben

Nemzeti Pedagógus Műhely

Nemzeti Pedagógus Műhely Nemzeti Pedagógus Műhely 2009. február 28. Varga István 2007. febr. 21-i közlemény A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól: - sikeres a kiigazítás: mutatóink minden várakozást felülmúlnak, - ipari

Részletesebben

Mit tudunk az Európai Unióról? 4.rész

Mit tudunk az Európai Unióról? 4.rész 2009 július 23. Flag 0 Értékelés kiválasztása nincs Give Mit értékelve tudunk az Európai Mérték Még 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Tájékoztatás/ismeret hiányból fakad az EU-szkepticizmus? A magyar lakosságnak vajon

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK HATÁROZATA. (2001. december 6.)

Az Európai Unió Hivatalos Lapja AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK HATÁROZATA. (2001. december 6.) 10/3. kötet 57 32001D0914 2001.12.20. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA L 337/55 AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK HATÁROZATA (2001. december 6.) a részt vevő tagállamok nemzeti központi bankjai monetáris jövedelmeinek

Részletesebben

lküliekkel, liekkel, a foglalkoztatás s világa

lküliekkel, liekkel, a foglalkoztatás s világa Szociális munka munkanélk lküliekkel, liekkel, a foglalkoztatás s világa WJLF III. évf. 2006/07 őszi szemeszter általános szociális munkás s szak VIII. ea. - A munkanélk lkülieket, lieket, álláskeresőket

Részletesebben

DR. VENTER GYÖRGY Siófok, 2008. szeptember 1.

DR. VENTER GYÖRGY Siófok, 2008. szeptember 1. A KODOLÁNYI JÁNOS J FŐISKOLÁN N FOLYÓ KÉPZÉS EGYSÉGES GES PEDAGÓGIAI GIAI ELVEI DR. VENTER GYÖRGY Siófok, 2008. szeptember 1. VÍZIÓ A Kodolányi János J Főiskola F küldetk ldetését megfogalmazó dokumentum

Részletesebben

C 326/230 Az Európai Unió Hivatalos Lapja (4.) JEGYZŐKÖNYV A KÖZPONTI BANKOK EURÓPAI RENDSZERE ÉS AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK ALAPOKMÁNYÁRÓL

C 326/230 Az Európai Unió Hivatalos Lapja (4.) JEGYZŐKÖNYV A KÖZPONTI BANKOK EURÓPAI RENDSZERE ÉS AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK ALAPOKMÁNYÁRÓL C 326/230 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2012.10.26. (4.) JEGYZŐKÖNYV A KÖZPONTI BANKOK EURÓPAI RENDSZERE ÉS AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK ALAPOKMÁNYÁRÓL A MAGAS SZERZŐDŐ FELEK, AZZAL AZ ÓHAJJAL, hogy megállapítsák

Részletesebben

L 165 I Hivatalos Lapja

L 165 I Hivatalos Lapja Az Európai Unió L 165 I Hivatalos Lapja Magyar nyelvű kiadás Jogszabályok 61. évfolyam 2018. július 2. Tartalom II Nem jogalkotási aktusok HATÁROZATOK Az Európai Tanács (EU) 2018/937 határozata (2018.

Részletesebben

Az Európai Unió története

Az Európai Unió története Az Európai Unió története 1945-1959 1959 Béke Európában az együttm ttműködés s kezdetei EU gyökerei a II. világh gháborúig nyúlnak vissza Az európaiak eltökélt lték, hogy hasonló öldöklés és s pusztítás

Részletesebben

A gazdasági helyzet alakulása

A gazdasági helyzet alakulása #EURoad2Sibiu 219. május A gazdasági helyzet alakulása EGY EGYSÉGESEBB, ERŐSEBB ÉS DEMOKRATIKUSABB UNIÓ FELÉ Az EU munkahelyteremtésre, növekedésre és beruházásra irányuló ambiciózus programja, valamint

Részletesebben

a Szent Margit Rendelőint intézet

a Szent Margit Rendelőint intézet A járóbeteg j ellátás minőségének nek szakmai mutatói a Szent Margit Rendelőint intézetben Dr. LászlL szló Klára, Dr. Margitai Barnabás, Tóth Andrea, Dr. Thomka György Szt. Margit Rendelőint intézet DEMIN

Részletesebben

PÉNZÜGYTAN 2015.12.03. 8. Nemzetközi pénzügyek. Valuta, deviza, árfolyamok. Fizetési mérleg jellemzői, részei

PÉNZÜGYTAN 2015.12.03. 8. Nemzetközi pénzügyek. Valuta, deviza, árfolyamok. Fizetési mérleg jellemzői, részei PÉNZÜGYTAN. Nemzetközi pénzügyek Összeállította: Naár János okl. üzemgazdász, okl. közgazdász-tanár, mesterpedagógus 1 Valuta, deviza, árfolyamok A külfölddel szembeni fizetési kötelezettség teljesítéséhez

Részletesebben

Székesfeh. számú rendelete

Székesfeh. számú rendelete Székesfeh kesfehérvár r Megyei Jogú Város Önkormányzat nyzat KözgyK zgyűlése a pénzbeli p és s természetben nyújtott szociális és s gyermekvédelmi ellátásokr sokról l szóló 5/2003.. (IV( IV.22.) számú

Részletesebben

Mikor lehet horvát euró?

Mikor lehet horvát euró? Mikor lehet horvát euró? EURO ANTE PORTAS CROATIAE Scherczer Károly Róbert vezető külgazdasági attasé, Zágráb 2018. szeptember 7. Hivatalos megnevezés Államforma Főváros Horvát Köztársaság parlamentáris

Részletesebben

ECB-PUBLIC. AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK VÉLEMÉNYE (2012. április 5.) a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításairól (CON/2012/26)

ECB-PUBLIC. AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK VÉLEMÉNYE (2012. április 5.) a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításairól (CON/2012/26) HU ECB-PUBLIC AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK VÉLEMÉNYE (2012. április 5.) a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításairól (CON/2012/26) Bevezetés és jogalap 2012. március 7-én a magyar Nemzetgazdasági

Részletesebben

Közép-dun dunánt ntúli Környezetv K rnyezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Vízgy zgyőjt jtı-gazd gazdálkod lkodási Osztály A Víz V z Keretirányelv célja, c végrehajt grehajtása Elıad adó: : Tóth T Sándor

Részletesebben

gi- kapcsolati tért Politikai identitás Lengyelország: ntések, amelyek Geopolitikai szemléletm letmód Csehország:

gi- kapcsolati tért Politikai identitás Lengyelország: ntések, amelyek Geopolitikai szemléletm letmód Csehország: KözépEurópa mint egységes ges gazdasági gi kapcsolati tért Kockázatok, kihívások, lehetőségek: együttm ttműködés a szomszédos országokkal Kőrösi Csaba, 2008. 05. 13. Politikai identitás Lengyelország:

Részletesebben

és adatfeldolgozó rendszer

és adatfeldolgozó rendszer Közös s adatbázis és adatfeldolgozó rendszer 2009. május m 7. Édes Marianna KSH VállalkozV llalkozás-statisztikai statisztikai főosztály Vázlat Előzm zmények SBS adat-el előállítás Nemzeti száml mlák A

Részletesebben

SODICO projekt 2013/02/20. /02/20.,, Budapest (HU) Domenico Campogrande

SODICO projekt 2013/02/20. /02/20.,, Budapest (HU) Domenico Campogrande SODICO projekt 2013/02/20. /02/20.,, Budapest (HU) «A szociális partnerek és s a paritásos alapok szerepe az EU építőiparában» Domenico Campogrande a FIEC szociális igazgatója 1. A FIEC és s az építőipar

Részletesebben

JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK A TANÁCS HATÁROZATA a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság alapszabályának felülvizsgálatáról

JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK A TANÁCS HATÁROZATA a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság alapszabályának felülvizsgálatáról AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2012. március 20. (OR. en) 6898/12 ECOFIN 196 UEM 42 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS HATÁROZATA a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság alapszabályának

Részletesebben

HURO 2008/01 Partnerségi FórumF Nagyvárad, 2008. november 25. UNG-TISZA TISZA-TÚR-SAJÓ (Hernád-Bódva-Szinva) Korlátolt Felelőss sségű Európai Területi Együttm ttműködési Csoportosulás Előad adó: Dányádi

Részletesebben

Mi az élő laboratórium? rium? Dr. Hronszky Imre CHIC kutatásvezet

Mi az élő laboratórium? rium? Dr. Hronszky Imre CHIC kutatásvezet Mi az élő laboratórium? rium? Dr. Hronszky Imre CHIC kutatásvezet svezető professzor emeritus BME 2011. február r 22. Energiahatékony épületek és s városrv rosrészek szek kialakítási módszerei és s technológi

Részletesebben

dr. Vig Gyula 2012. Január r 26.

dr. Vig Gyula 2012. Január r 26. A ltségvetési törvt rvény, az Áht. és s az Ávr. változásai dr. Vig Gyula 2012. Január r 26. Az előad adás s vázlatav BEVEZETŐ Magyarország g Alaptörv rvénye az államháztartásról l szóló 2011. évi CXCV.

Részletesebben

Egy mondat a. Kicsit bővebben b. . 2003. évi CXXIX. törvt a közbeszerzk. Igen bonyolult és s szerteágaz. gazó volta miatt, - FORDULJUNK SZAKEMBERHEZ!!

Egy mondat a. Kicsit bővebben b. . 2003. évi CXXIX. törvt a közbeszerzk. Igen bonyolult és s szerteágaz. gazó volta miatt, - FORDULJUNK SZAKEMBERHEZ!! 1 Egy mondat a közbeszerzésről Igen bonyolult és s szerteágaz gazó volta miatt, - 72 eljárási változat v lehetséges - FORDULJUNK SZAKEMBERHEZ!! 2 Kicsit bővebben b. 2003. évi CXXIX. törvt rvény a közbeszerzk

Részletesebben

AZ EURÓPAI MONETÁRIS POLITIKA

AZ EURÓPAI MONETÁRIS POLITIKA AZ EURÓPAI MONETÁRIS POLITIKA A Központi Bankok Európai Rendszere (KBER) az EKB-ból és valamennyi uniós tagállam nemzeti központi bankjából áll. A KBER elsődleges célkitűzése az árstabilitás fenntartása.

Részletesebben

Projektek szakmai végrehajtása Szűts LászlL szló VÁTI Kht. 1 Szakmai megvalósítás s alapvető dokumentuma Támogatási szerződés Szakmai és s pénzp nzügyi végrehajtv grehajtásra vonatkozó előírásokat tartalmaz

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 17. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 17. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. március 17. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2014/0013 (NLE) 15436/15 AGRI 684 AGRIORG 101 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS RENDELETE

Részletesebben